Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Prognoza agrometeorologica pentru perioada 23 – 29 octombrie 2015: ploi locale pe intreg teritoriul agricol

DEUTZ-FAHR_6160Sub aspect termic, intervalul 23 – 29 octombrie 2015 se va caracteriza printr-o vreme normala, in aproape toata tara. De asemenea, se prognozeaza ploi locale pe aproape intreg teritoriul agricol, informeaza ANM.

Temperatura medie diurna a aerului va oscila intre 4…14°C in majoritatea zonelor de cultura, limite apropiate de normele climatologice. Temperatura maxima a aerului se va situa intre 10…18°C, in cea mai mare parte a regiunilor agricole.

Temperatura minima a aerului va fi cuprinsa intre -2…10°C, la scara intregii tari. Temperatura medie diurna a solului la adancimile de 5 si 10 cm se va incadra intre 7…16°C, pe majoritatea suprafetelor de cultura, favorabila pentru continuarea proceselor de crestere si dezvoltare a culturilor de toamna.

Se prognozeaza ploi locale, acestea fiind insotite de intensificari de scurta durata ale vantului, pe aproape intreg teritoriul agricol.

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 23 – 29 octombrie 2015

In cultura graului de toamna, rezerva de umiditate in stratul de sol 0-20 cm se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in aproape toata tara, cu exceptia unor suprafete agricole din nordul si estul Moldovei, sud-estul Dobrogei, estul Munteniei, unde se vor inregistra deficite de apa in sol, seceta pedologica fiind moderata si izolat puternica.

Starea de vegetatie a culturilor agricole pentru perioada 23 – 29 octombrie 2015

In aceste conditii, procesele vegetative la culturile de toamna (rapita, orz si grau) se vor desfasura in general normal, la nivelul intregii tari.

In functie de data semanatului, la culturile de orz si grau de toamna se vor semnala germinarea-rasarirea (20-100%) si aparitia frunzei a treia (10-40%).

Rapita semanata in epoca optima va inregistra fazele de germinare (80-100%), rasarire (10-100%), precum si infrunzire la cele avansate fenologic (4-10 frunze).

La sfecla de zahar aflata la maturitatea tehnologica se vor continua si chiar finaliza lucrarile de recoltare

In plantatiile pomicole se vor semnala fazele de maturare a fructelor/lemnului, recoltare, ingalbenire si caderea fiziologica a frunzelor.

Vita de vie din majoritatea regiunilor agricole isi va definitiva faza de recoltare, continuandu-se totodata ingalbenirea si caderea frunzelor.

Lucrarile agricole de recoltare, eliberare a terenurilor de resturile vegetale, pregatire a patului germinativ, semanat, etc. se vor desfasura pe ansamblu in bune conditii, in aproape toata tara.

Pentru perioada 23 – 29 octombrie 2015 se recomanda urmatoarele lucrari de specialitate:

  1. Finalizarea lucrarilor de recoltare, transport si depozitare ale produselor agricole;
  2. Eliberarea suprafetelor agricole de resturile vegetale;
  3. Finalizarea pregatirii patului germinativ si a semanatului la culturile de toamna in epoca optima, indeosebi pe terenurile cu o buna aprovizionare cu apa a solului;
  4. Lucrari de intretinere in vii si livezi (tratamente fito-sanitare, lucrari de taiere si incorporarea gunoiului de grajd).

Sursa:www.stiriagricole.ro

        Impreuna in lumea afacerilor