Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Prognoza agrometeorologica pentru perioada 26 Iunie – 02 Iulie 2015. Seceta pedologica persista in majoritatea zonelor de cultura

porumbSeceta pedologica va persista in majoritatea zonelor de cultura din tara. Vremea usor mai rece decat in mod obisnuit de la inceputul intervalului va intra treptat intr-un proces de incalzire, devenind normala sub aspect termic, in aproape toata tara, potrivit prognozei agrometeorologice realizate de ANM.

Temperatura medie diurna a aerului va oscila intre 12…24°C in primele zile, valori mai scazute cu 1…4°C, in raport cu normalul perioadei si 15…25°C spre sfarsitul perioadei, limite apropiate de mediile multianuale, in cea mai mare parte a tarii. Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre 16…29°C, in majoritatea regiunilor agricole. Temperatura minima a aerului se va situa intre 8…20°C, la nivelul intregii tari.

Se intrevad precipitatii sub forma de aversa, acestea fiind insotite de descarcari electrice si intensificari de scurta durata ale vantului. De asemenea, in prima parte a intervalului, izolat cantitatile de apa pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol, iar local vor fi conditii de producere a grindinei.

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 26 Iunie – 02 Iulie 2015

Continutul de umiditate pe adancimea de sol 0-100 cm in cultura graului de toamna, va inregistra valori scazute si deosebit de scazute (seceta pedologica moderata, puternica si extrema), in majoritatea regiunilor agricole. Aprovizionarea cu apa a solului se va incadra in limite satisfacatoare si apropiate de optim, pe suprafete extinse din Transilvania, Oltenia si Muntenia.

In cultura de porumb, continutul de apa pe profilul de sol 0-100 cm, va prezenta valori scazute si deosebit de scazute, seceta pedologica fiind moderata, puternica si extrema, in cea mai mare parte a zonelor de cultura ale tarii. Rezerva de umiditate din sol se va situa in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim, in cea mai mare parte a Olteniei, Munteniei si Transilvaniei.

Starea de vegetatie a culturilor agricole pentru perioada 26 Iunie – 02 Iulie 2015

Conditiile agrometeorologice prognozate vor determina o evolutie normala a proceselor de crestere si dezvoltare la speciile prasitoare, precum si a celor de coacere si maturare la cerealierele de toamna, indeosebi pe terenurile agricole cu o buna aprovizionare cu apa solului.

Culturile de toamna (orz si grau), functie de data semanatului isi vor continua inflorirea, maturitatea in lapte si ceara (20-100%), precum si maturitatea deplina (10-70%). La orzul si orzoaica de toamna ajunse la maturitatea tehnologica se vor continua lucrarile de recoltare.

Pe majoritatea suprafetelor agricole, rapita va inregistra coacerea boabelor in silicve (70-100%), maturitatea deplina (10-70%) si local recoltarea.

In functie de data semanatului, la floarea-soarelui se vor semnala infrunzirea (10-25 frunze) si formarea calatidiului (10-100%), izolat fiind posibila declansarea fazei de inflorire (10-20%).

La cultura de porumb se va finaliza formarea frunzei a treia (80-100%), plantele aflandu-se predominant la infrunzire (10-18 frunze) si aparitia paniculului (10-30%).
Sfecla de zahar isi va continua formarea rozetei de frunze si alungirea/ingrosarea axei hipocotile (10-100%).

In principalele bazine specializate, cartoful va parcurge cresterea lastarilor laterali si tuberizarea (10-100%), precum si imbobocirea si inflorirea (10-80%).

Speciile pomicole se vor afla in fazele de crestere a lastarilor/frunzelor/fructelor, acumularea zaharurilor si coacerea fructelor, iar la soiurile ajunse la maturitatea tehnologica se vor continua lucrarile de recoltare.

Vita de vie din majoritatea podgoriilor va inregistra infrunzirea, inflorirea, iar la soiurile timpurii de masa, formarea si cresterea boabelor. Conditiile agrometeorologice vor fi in general favorabile efectuarii lucrarilor de fertilizare, erbicidare, prasile manuale si mecanice, tratamente fito-sanitare, etc., exceptand zilele cu precipitatii.

Recomandari de specialitate pentru perioada pentru perioada 26 Iunie – 02 Iulie 2015

  1. Continuarea lucrarilor de recoltare, transport si depozitare a fructelor de sezon si a cerealierelor de toamna;
  2. Lucrari de combatere a buruienilor (erbicidari, prasile manuale si mecanice) la culturile prasitoare;
  3. Aplicarea irigatiilor pe suprafetele agricole cu deficite de apa in sol;
  4. Efectuarea lucrarilor de combatere a bolilor si a daunatorilor (tratamente fitosanitare) la pomii fructiferi si vita de vie.

Sursa: stiriagricole.ro

        Impreuna in lumea afacerilor