Sub aspect termic, intervalul 27 octombrie – 2 noiembrie 2015 se va caracteriza printr-o vreme normala, in aproape toata tara. Sunt prognozate ploi locale, nesemnificative din punct de vedere agricol, acestea fiind insotite de intensificari de scurta durata ale vantului, potrivit ANM.
Temperatura medie diurna a aerului va oscila intre 2…13°C in majoritatea zonelor de cultura, limite apropiate de normele climatologice.
Temperatura maxima a aerului se va situa intre 9…18°C, in cea mai mare parte a regiunilor agricole.
Temperatura minima a aerului va fi cuprinsa intre -6…9°C, la scara intregii tari, local fiind conditii de producere a brumei.
Temperatura medie diurna a solului la adancimile de 5 si 10 cm se va incadra intre 4…14°C pe majoritatea suprafetelor de cultura, favorabila pentru continuarea proceselor de crestere si dezvoltare a culturilor de toamna.
Se prognozeaza ploi locale, nesemnificative din punct de vedere agricol, acestea fiind insotite de intensificari de scurta durata ale vantului.
Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 27 octombrie – 2 noiembrie 2015
Rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-20 cm, in cultura graului de toamna, se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si local optime, in majoritatea regiunilor agricole ale tarii. Local in nordul si estul Moldovei, sud-estul Dobrogei si estul Munteniei, se vor inregistra deficite de apa in sol (seceta pedologica moderata si izolat puternica).
Starea de vegetatie a culturilor agricole pentru perioada 27 octombrie – 2 noiembrie 2015:
In aceste conditii, procesele vegetative la culturile de toamna (rapita, orz si grau) se vor desfasura in general normal, la nivelul intregii tari.
Functie de data semanatului, la culturile de orz si grau de toamna se vor semnala germinarea-rasarirea (20-100%) si aparitia frunzei a treia (10-40%).
Rapita semanata in epoca optima va inregistra fazele de germinare (80-100%), rasarire (10-100%), precum si infrunzire la cele avansate fenologic (4-10 frunze).
La sfecla de zahar aflata la maturitatea tehnologica se vor continua si chiar finaliza lucrarile de recoltare.
In plantatiile pomicole se vor semnala fazele de maturare a fructelor/lemnului, recoltare, ingalbenire si caderea fiziologica a frunzelor.
Vita de vie din majoritatea regiunilor agricole isi va definitiva faza de recoltare, continuandu-se totodata ingalbenirea si caderea frunzelor.
Lucrarile agricole de recoltare, eliberare a terenurilor de resturile vegetale, pregatire a patului germinativ, semanat, etc. se vor desfasura pe ansamblu in bune conditii, in aproape toata tara.
Pentru perioada 27 octombrie – 2 noiembrie 2015 se recomanda urmatoarele lucrari de specialitate:
- Finalizarea lucrarilor de recoltare, transport si depozitare ale produselor agricole;
- Eliberarea suprafetelor agricole de resturile vegetale;
- Finalizarea pregatirii patului germinativ si a semanatului la culturile de toamna in epoca optima, indeosebi pe terenurile cu o buna aprovizionare cu apa a solului;
- Lucrari de intretinere in vii si livezi (tratamente fito-sanitare, lucrari de taiere si incorporarea gunoiului de grajd).