Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Prognoza agrometeorologica pentru perioada 29 septembrie – 05 octombrie 2015

DSC02826-640x330Intervalul 29 septembrie – 05 octombrie 2015 se va caracteriza in primele zile printr-o vreme mai rece decat in mod obisnuit in aproape toata tara, dupa care, spre sfarsitul perioadei se va produce o incalzire in evolutia regimului termic, informeaza ANM.

Temperatura medie diurna a aerului va fi cuprinsa intre 6…16°C la inceputul intervalului, abaterile termice negative fiind de 1…4°C si 8…18°C in ultimele zile, valori apropiate de mediile multianuale, la nivelul intregii țari.

Temperatura maxima a aerului se va situa intre 10…21°C, in cea mai mare parte a zonelor de cultura. Temperatura minima a aerului se va incadra intre 2…14°C in majoritatea regiunilor agricole, valori mai scazute fiind posibile in depresiunile din nordul si centrul tarii, unde izolat vor fi conditii de producere a brumei.

Temperatura medie diurna a solului pe adancimea de 5 cm va oscila intre 10…21°C pe intreg teritoriul agricol, limite optime continuarii insamantarilor de toamna si parcurgerii fazelor de germinare, rasarire si aparitia primelor frunze la culturile infiintate pana la aceasta data.

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 29 septembrie – 05 octombrie 2015

Rezerva de umiditate in stratul de sol 0-20 cm /ogor se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in Crisana, Maramures si Transilvania, cea mai mare parte a Banatului si Olteniei, vestul, nord-vestul, centrul și sudul Munteniei. In Dobrogea, Moldova, estul, nord-estul și izolat in sud-vestul Munteniei, local in centrul si sud-vestul Banatului, izolat in sudul Olteniei, se vor inregistra deficite de apa in sol (seceta pedologica moderata, puternica si extrema).

Starea de vegetatie a culturilor agricole in perioada 29 septembrie – 05 octombrie 2015

Regimul hidro-termic din aer si sol va permite desfasurarea in ritmuri normale a proceselor de germinare, rasarire si aparitia primelor frunze la cerealierele de toamna (rapita, orz si grau), precum si continuarea lucrarilor de insamantare, indeosebi pe terenurile cu o buna aprovizionare cu apa a solului.

De asemenea, conditiile agrometeorologice vor favoriza desfasurarea fazelor de maturare si coacere la culturile prasitoare si pomi-viticole, in aproape toata tara.

Sub aspect fenologic, floarea-soarelui isi va definitiva maturitatea deplina (90-100%), totodata continuandu-se recoltarea, in aproape toate zonele de cultura.
Cultura de porumb va parcurge maturitatea deplina (60-100%) si recoltarea, la nivelul intregii tari.

Sfecla de zahar va inregistra ingrosarea axei hipocotile, precum si acumularea zaharului in radacina, iar cartoful, maturitatea tehnologica si recoltarea.

In majoritatea plantatiilor, atat pomii fructiferi, cat si vita de vie vor parcurge acumularea zaharurilor, maturarea fructelor/boabelor/lemnului, ingalbenirea si caderea fiziologica a frunzelor, precum si recoltarea.

Pentru perioada 29 septembrie – 05 octombrie 2015 se recomanda urmatoarele lucrari de specialitate:

  1. Lucrari de recoltare, transport si depozitare ale produselor agricole de sezon;
  2. Eliberarea terenurilor agricole de resturile vegetale;
  3. Continuarea araturilor si pregatirea patului germinativ in vederea insamantarii culturilor de toamna in epoca optima (15 septembrie-20 octombrie), in special in zonele cu o aprovizionare satisfacatoare cu apa in stratul arabil al solului;
  4. Lucrari de intretinere in vii si livezi.

Sursa:StiriAgricole.ro

        Impreuna in lumea afacerilor