Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Prognoza agrometeorologica pentru perioada 5 – 11 noiembrie 2015: lucrarile agricole de sezon se vor desfasura in conditii optime

lucrari-agricole-de-toamna-640x330Sub aspect termic, intervalul 5 – 11 noiembrie 2015 se va caracteriza printr-o vreme in general normala, in cea mai mare parte a tarii, informeaza ANM.

Temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre 1…13°C, in majoritatea regiunilor agricole, valori apropiate de mediile multianuale. Temperatura maxima a aerului se va situa intre 6…19°C, in cea mai mare parte a tarii.

Temperatura minima a aerului va fi cuprinsa intre -7…9°C, valori mai scazute fiind posibile in zonele depresionare, izolat fiind conditii de producere a brumei si a inghetului la suprafata solului.

Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 10 cm va prezenta valori cuprinse intre 2…14°C, in toate zonele de cultura, favorabila continuarii proceselor de crestere si dezvoltare la speciile de toamna.

Se prognozeaza ploi locale, reduse cantitativ, acestea fiind insotite de intensificari de scurta durata ale vantului, in aproape toata tara.

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 5 – 11 noiembrie 2015

In cultura graului de toamna, aprovizionarea cu apa in stratul de sol 0-20 cm, se va mentine in limite satisfacatoare si apropiate de optim, in majoritatea regiunilor agricole. Local in nordul si estul Moldovei, centrul si sud-estul Dobrogei, estul Munteniei, sud-vestul Transilvaniei, precum si in nord-estul Banatului se vor inregistra deficite de umiditate in sol, seceta pedologica fiind moderata si puternica.

Starea de vegetatie a culturilor agricole pentru perioada 5 – 11 noiembrie 2015

In conditiile agrometeorologice mentionate, ritmurile vegetative ale culturilor de toamna se vor desfasura pe ansamblu normal pe majoritatea suprafetelor agricole, starea de vegetatie a plantelor fiind in general buna si medie.

In functie de data semanatului, culturile de orz si grau de toamna vor inregistra fazele de germinare (60-100%), rasarire (30-100%), aparitia frunzei a treia (20-100%) si infratirea (10-40%).

Sub aspect fenologic, rapita semanata in epoca optima se va afla la rasarire (20-100%) si infrunzire (4-13 frunze), in aproape toate regiunile agricole.

Speciile pomicole si viticole isi vor continua maturarea lemnului/coardelor si ingalbenirea/caderea fiziologica a frunzelor, in toate plantatiile.

Lucrarile agricole de sezon (eliberarea terenurilor de resturi vegetale, araturi de toamna, fertilizari) se vor desfasura in conditii bune.

Pentru perioada 5 – 11 noiembrie 2015 se recomanda urmatoarele lucrari de specialitate:

  1. Eliberarea suprafetelor agricole de resturile vegetale si continuarea araturilor adanci de toamna;
  2. Efectuarea lucrarilor de intretinere in vii si livezi (tratamente fito-sanitare, lucrari de taiere si incorporarea gunoiului de grajd);
  3. Aplicarea ingrasamintelor cu minerale complexe la culturile de toamna infiintate in epoca optima.

Sursa:www.stiriagricole.ro

        Impreuna in lumea afacerilor