Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Prognoza agrometeorologica pentru perioada 8–14 octombrie 2015

buletin-agrometeorologic-15-21-noiembrie-2015-regimul-termic-al-aerului-mai-ridicat-decat-in-mod-obisnuit-14535Intervalul 8–14 octombrie 2015 se va caracteriza printr-o vreme mai rece decat in mod obisnuit, in aproape toata tara, informeaza ANM. Astfel, temperatura medie diurna a aerului va oscila intre 1…15°C, abaterile termice negative fiind de 1…5°C, in cea mai mare parte a zonelor de cultura.

Temperatura maxima a aerului se va incadra intre 3…18°C, in majoritatea regiunilor agricole. Temperatura minima a aerului va fi cuprinsa intre -1…12°C la nivelul intregii tari, posibil mai scazute in zonele depresionare, unde local vor fi conditii de producere a brumei.

Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 5 cm va oscila intre 6…16°C, valori optime desfasurarii proceselor de crestere si dezvoltare ale culturilor de toamna semanate pana la aceasta data. Se prognozeaza precipitatii sub forma de ploi locale, insotite de intensificari de scurta durata ale vantului, iar izolat cantitatile de apa pot fi semnificative din punct de vedere agricol, in toate zonele de cultura.

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 8 – 14 Octombrie 2015

Rezerva de umiditate in stratul de sol 0-20 cm / ogor, se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in majoritatea regiunilor agricole. In Dobrogea, cea mai mare parte a Moldovei si estul Munteniei, se vor mentine deficite de apa in sol, seceta pedologica fiind moderata, puternica si izolat extrema.

Starea de vegetatie a culturilor agricole pentru perioada 8 – 14 Octombrie 2015

In primele zile ale intervalului, conditiile agrometeorologice vor fi in general favorabile desfasurarii proceselor de germinare, rasarire si infrunzire la culturile de toamna (rapita, orz si grau), precum si a celor de maturare la speciile pomi-viticole. Spre sfarsitul perioadei, scaderea semnificativa a temperaturilor din aer va determina o incetinire a ritmurilor de vegetatie, in special in zonele depresionare.

Orzul si graul de toamna semanate in epoca optima vor parcurge fazele de germinare-rasarire (10-100%) si aparitia primelor frunze (10-50%). La rapita se vor continua germinarea-rasarirea (10-100%) si formarea primelor frunze (4-8 frunze) cu o stare de vegetatie a culturilor in general medie si buna.

Porumbul ajuns la maturitate tehnologica (100%) se va recolta de pe ultimele suprafete, la nivelul intregii tari.

Sfecla de zahar va inregistra uscarea aparatului foliar si maturitatea tehnologica (10-100%), iar la cartof se vor definitiva lucrarile de recoltare.

In plantatiile pomicole si viticole se vor semnala fazele de maturare a lemnului, ingalbenirea si caderea frunzelor, continuandu-se recoltarea fructelor.

In zilele cu precipitatii, lucrarile agricole in camp (eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arat, pregatirea patului germinativ, semanat, recoltare) vor fi intrerupte temporar.

Pentru perioada 8 – 14 Octombrie 2015 se recomanda urmatoarele lucrari de specialitate:

  • Continuarea lucrarilor de recoltare, transport si depozitare ale produselor agricole de sezon;
  • Eliberarea suprafetelor agricole de resturile vegetale;
  • Urgentarea pregatirii patului germinativ si semanatul culturilor de toamna in epoca optima, indeosebi pe terenurile cu o buna aprovizionare cu apa a solului;
  • Efectuarea lucrarilor de intretinere in vii si livezi.

Sursa: StiriAgricole.ro 

        Impreuna in lumea afacerilor