Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Prognoza meteo in luna aprilie, din punct de vedere agrometeorologic

Poze-agricultura meteoRegimul termic al aerului va inregistra valori mai scazute decat in mod obisnuit in aproape toate zonele de cultura, exceptand regiunile agricole din sud-estul tarii, unde temperaturile medii vor fi apropiate de normalul perioadei.

Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 5 cm se va incadra in limite favorabile parcurgerii proceselor vegetative la culturile de primavara infiintate in epoca optima, precum si continuarii insamantarilor la speciile de prasitoare, in majoritatea regiunilor agricole.

Instabilitatea atmosferica se va manifesta prin ploi locale, izolat cu caracter de aversa, fiind insotite de descarcari electrice si intensificari temporare ale vantului. In nordul si centrul tarii, cantitatile de apa pot fi semnificative din punct de vedere agricol, iar in restul zonelor de cultura, precipitatiile vor fi apropiate de mediile multianuale lunare. Aceste informatii nu exclud posibilitatea aparitiei unor situatii cu valori extreme de temperatura sau cantitati mai mari de precipitatii pe intervale scurte de timp, ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv.

Starea solului 

In cultura graului de toamna, aprovizionarea cu apa accesibila plantelor pe profilul de sol 0-100 cm, se va incadra in limite satisfacatoare, in majoritatea zonelor de cultura. Deficite de umiditate in sol, se vor inregistra local indeosebi in estul si vestul tarii.In cea mai mare parte a regiunilor agricole, rezerva de umiditate in stratul de sol 0-20 cm (ogor), se va situa in limite satisfacatoar. Izolat in estul, vestul si sud-estul teritoriului agricol se vor inregistra deficite de apa in sol (seceta pedologica moderata si local puternica). Local, pe terenurile agricole cu drenaj defectuos vor fi posibile baltiri temporare de apa la suprafata solului.

Caracteristici fenologice

Regimul hidro-termic din aer si sol va determina desfasurarea pe ansamblu normala a proceselor biologice ale culturilor agricole pe majoritatea suprafetelor, ritmurile de crestere si dezvoltare ale plantelor fiind usor mai lente in nordul si centrul tarii, indeosebi in zilele cele mai reci.

In functie de data semanatului, la culturile de orz si grau de toamna se vor inregistra predominant infratirea si alungirea paiului, precum si inspicarea, indeosebi in jumatatea de sud a tarii, plantele prezentand o uniformitate si vigurozitate pe ansamblu buna si medie.

In sudul, sud-estul, estul si centrul tarii, rapita va parcurge diferite faze de vegetatie, respectiv: infrunzirea, alungirea tulpinii si inflorirea.
Culturile termofile respectiv: floarea-soarelui si porumb, infiintate in perioada optima se vor afla in fazele de germinare, rasarire si izolat aparitia primelor frunze.

In principalele bazine specializate, la sfecla de zahar se vor semnala germinarea-rasarirea si formarea primei perechi de frunze.

Pomii fructiferi se vor afla la inflorire si infrunzire in majoritatea plantatiilor, iar soiurile timpurii vor parcurge legarea si cresterea rodului.

La vita de vie se va definitiva faza de „plans”, continuadu-se totodata inmugurirea, dezmugurirea si infrunzirea.

Recomandari de specialitate / calendarul lucrarilor agricole

  • Efectuarea lucrarilor de pregatire a patului germinativ si semanatul/plantatul culturilor de primavara (floarea-soarelui, porumb, cartof, sfecla de zahar);
  • Fertilizarea faziala a semanaturilor de toamna cu ingrasaminte minerale si foliare (azotat de amoniu, complexe-NPK);
  • Combaterea buruienilor, bolilor si daunatorilor in culturile de toamna si aplicarea de tratamente fito-sanitare in plantatiile pomi-viticole;
  • Verificarea si controlul semanaturilor de primavara in vederea capacitatii de germinare;
  • Finalizarea lucrarilor de semanat la culturile din prima urgenta (orzoaica, mazare, borceag,lucerna);
  • Eliminarea surplusului de apa de la suprafata solului, prin efectuarea de rigole de scurgere.

Sursa:  agroromania.manager.ro

        Impreuna in lumea afacerilor