Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Programul de cooperare ESPON 2020 a fost aprobat

pt nico din nou NOU END SPERProgramul de cooperare ESPON 2020 denumit si Reteaua europeana de observare a dezvoltarii si coeziunii teritoriale, a fost aprobat de catre Comisia Europeana.

ESPON 2020 se desfasoara in continuitatea Programului ESPON 2013 si are ca obiectiv sustinerea cercetarii teritoriului european si fundamentarea politicilor europene. Aria programului acopera teritoriul celor 28 state membre UE, precum și al celor 4 state partenere ale programului: Islanda, Norvegia, Lichtenstein si Elvetia.

Bugetul total al programului ESPON 2020 este de 48,6 milioane de euro, din care 41,3 milioane de euro reprezinta alocarea din Fondul European pentru Dezvoltare Regionala pentru perioada 2014-2020.

In calitate de tara membra a programului, Romania va beneficia de rezultatele ESPON 2020, constand in analize teritoriale si studii asupra tendintelor europene in diverse domenii de actualitate:

  • evolutii pe piata muncii sau in domeniul investitiilor;
  • modele de navetism;
  • schimbari demografice;
  • impactul schimbărilor climatice asupra teritoriului european etc.

Rezultatele cercetarilor si proiectelor realizate in cadrul ESPON 2020 vor fi utilizate la fundamentarea si imbunatatirea politicilor comunitare cu impact teritorial si vor fi valorizate de statele participante prin instrumente si politici adaptate particularitatilor nationale si regionale. La aceasta vor contribui si analizele care vor fi realizate in cadrul programului la solicitarea autoritatilor nationale si regionale privind probleme specifice teritoriilor respective si relevante la nivel european.

Pentru indeplinirea obiectivelor programului, au fost stabilite doua axe prioritare:

  • axa prioritara 1 – centrata pe producerea de informatii teritoriale, transferul acestora, observare, instrumente și diseminare;
  • axa prioritara 2 – asistenta tehnica.

Fondurile alocate axei prioritare 1 vor finanta proiecte de cercetare care vor contribui la:

  • furnizarea de informatii teritoriale prin cercetare aplicata;
  • cresterea transferului de cunostinte/informatii teritoriale;
  • imbunatatirea capacitatii de observare a teritoriului si a instrumentelor dedicate analizei teritoriale;
  • o mai buna diseminare si valorificare a rezultatelor cercetarilor teritoriale de catre utilizatorii interesati.

Autoritatea de Management a programului este statul Luxemburg, prin Ministerul Dezvoltarii Durabile si Infrastructurii, Departamentul pentru Planificare Teritoriala si Dezvoltare (DATER), Divizia pentru Afaceri Europene. Autoritatea Natională pentru Romania este Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice.

Informatii suplimentare privind programul ESPON sunt disponibile pe www.espon.eu.

Sursa: www.mdrap.ro

        Impreuna in lumea afacerilor