Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Promisiuni de subventii pentru cultivatorii de cartofi

Acestea ar putea fi acordate incepand din acest an iar valoarea lor ar fi de 800 de euro pe hectar.

Promisiuni de subventii pentru cultivatorii de cartofi

De anul acesta, cultivatorilor de cartofi li se promite o subventie de aproximativ 800 de euro pe hectarul de cartof de samanta. Ajutorul financiar consistent convinge tot mai multi fermieri sa aiba parcele cu material de plantat.

Mihail Mucsi, unul dintre cultivatorii importanti de cartofi din Romania, spune ca obtinerea subventiei va fi un demers dificil.

„APIA are deja metodologia in teritoriu. Fermierul trebuie sa depuna un dosar intreg care sa contina dovada ca are zona de samanta, ca dispune de dotarea necesara: masini de plantat, masini de cultivat, etc. Parcelele sunt verificate, se iau probe vara, toamna”, spune acesta.

Subventia ar acoperi costurile destul de ridicate ale unui hectar cu cartofi de samanta.

„Pe mine ma costa un hectar 30.000 de lei. Importul ajunge la 850 de euro pe tona de samanta. Pentru un hectar am nevoie de trei tone si jumatate de cartof calibrat la 35-55 mm. In fiecare an, import samanta din Germania si Olanda, categoria biologica Elita, si cultiv 40-45 de hectare cu material de plantat. De pe un hectar scot maxim 27 de tone, calibrati la 35-55 mm. Ca sa nu fie cartoful mare intrerupem vegetatia. Ori prin tocarea vrejului, ori chimic cu un produs destul de scump.  Folosesc 4 litri pe hectar. Produc samanta certificata cls. A”, explica Mihail Mucsi.

Producatorul de cartofi din Covasna are parcele mici plantate manual, pe care testeaza soiurile. Mihail Mucsi cultiva cartofi pe 110 hectare, iar productia este livrata unui mare retailer. Fermierul merge pe soiuri universale.

El spune ca romanul stie doar de cartofi albi si cartofi rosii. Intre soiurile timpurii pe care le cultiva sunt: Riviera (coaja alba, miez crem), Agata (coaja alba, miez alb), Carrera (coaja alba, miez galben), Bella Rosa (coaja rosie, miez galben deschis), iar intre soiurile semitardive se inscrie Rudolph (coaja rosie, miez alb) apreciat pentru piure.

Sursa: AgroRomania Manager

        Impreuna in lumea afacerilor