Legislatia va fi modificata, astfel incat ambasadele romanesti sa aiba atasati agricoli. Anuntul a fost facut de ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, intr-o conferinta.
Atasatii agricoli vor avea sarcina sa se ocupe doar de promovarea produselor agricole în lume.
„Am venit cu aceasta idee, dar nu exista notiunea de atasat agricol si atunci trebuie sa schimbam legislatia si sa introducem aceasta notiune noua. Pana atunci, din discutia pe care am avut-o cu ministrul Economiei, vom trimite acesti atasati pe reteaua existenta acolo”, a precizat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
Seful MADR a mai adaugat ca atasații agricoli vor fi trimisi in Doha, în Qatar, Madrid, Beijing, New York, Haga, Tel Aviv si Berlin, destinatii considerate puncte-cheie pentru dezvoltarea comertului cu produse agricole, mai ales ca tinta Ministerului Agriculturii este de a creste exporturile de produse procesate, cu valoare adaugata mare.
„Intentionam sa trimitem cel putin sapte atasati agricoli in cele mai importante orase din lume, precum Doha, Beijing sau New York, pentru a promova produsele traditionale romanesti. Atasatii agricoli se vor ocupa doar de promovarea produselor agricole. Am venit cu aceasta idee, doar ca va trebui sa schimbam legislatia pentru a introduce aceasta notiune noua, de atasat agricol”, a subliniat Daniel Constantin.
Astfel, atasatii agricoli vor trebui sa identifice noi piete. Acestia vor fi sprijiniti de o structura noua ce va fi creata in cadrul MADR.
„Pasul doi este modificarea structurii Ministerului Agriculturii astfel incat sa infiintam, in subordinea noastra, Agentia pentru promovarea produselor agro-alimentare pe piețe externe. Pasul trei, sper ca, dupa ce vom avea o lege a parteneriatului public-privat solid, aceasta agentie sa fie în acest parteneriat. Cei care lucreaza acolo sa fie motivati suplimentar de agentii economici pentru care au deschis o piata”, a explicat oficialul MADR.
Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, porumbul a fost cel mai exportat produs agroalimentar, in semestrul I 2015.
Sursa: StiriAgricole.ro