Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Recolta de struguri din acest an va fi diminuata cu circa 30%

struguri

Anul acesta, productia de struguri se va diminua cu circa 30% fata de cea inregistrata in 2014, din cauza secetei pedologice puternice, considera directorul Statiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultura si Vinificatie (SCDVV) Pietroasa, Sorin Marin.

„Chiar in aceasta perioada efectuam o analiza asupra strugurilor si va pot spune ca masa a 100 de boabe este foarte mica, in comparatie cu cea inregistrata anul trecut. Desi suntem in august, perioada de parga a strugurilor, avem, de exemplu la soiul Feteasca Alba, o masa de 160 de grame, cu circa 30 de grame mai putin decat valorile inregistrate in anul 2014”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Sorin Marin, directorul Statiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultura si Vinificatie (SCDVV) Pietroasa.

In acest context, Sorin Marin este de parere ca productia nationala de struguri din acest an va suferi o scadere de circa 30%, din cauza secetei pedologice prelungite.

„Estimam ca productia va mai mica cu 30%, daca nu vom avea pana la sfarsitul lunii august macar 5 litri pe metru patrat de precipitatii, care sa asigure hranirea plantelor si pentru a se evita astfel deshidratarea strugurilor”, a afirmat Sorin Marin.

De asemenea, si din punct de vedere al calitatii, productia din acest an va inregistra un declin. „Din cauza secetei, calitatea strugurilor va fi una modesta. Spun acest lucru deoarece observam ca mersul coacerii este unul foarte lent, cu perioade de stagnare. Mai mult decat atat, din cauza lipsei de precipitatii parga a fost intrerupta, blocandu-se evolutia zaharurilor in bob”, a mai spus Sorin Marin.

Intrebat ce soiuri au capacitatea sa reziste in perioadele secetoase, directorul Statiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultura si Vinificatie (SCDVV) Pietroasa este de parere ca „Feteasca Regala”, „Cabernet Sauvignon” si „Grasa de Cotnari” sunt cele mai bune exemple in acest sens.

„Pentru a ne apara impotriva secetei trebuie sa facem niste lucrari de agrotehnica mai complexe, sa ne racordam la magistrala de apa pe care o avem aproape de noi si sa realizam niste sisteme de irigat prin aspersiune de exemplu”, a mai precizat Sorin Marin.

Anul trecut, din cauza precipitatiilor abundente, productia de vin a Romaniei a fost de 4,093 de milioane de hectolitri, cu circa 20% mai mica fata de cantitatea inregistrata in 2013, de 5,113 milioane de hectolitri, conform datelor Organizatiei Internationale a Viei si Vinului (OIV).

In pofida unei recolte mai slabe, Romania s-a clasat si anul trecut pe locul 12 in topul producatorilor mondiali de vin. Franta a redevenit cel mai mare producator de vin la nivel mondial, cu o crestere de 10% a productiei in acest an, la 46,2 milioane de hectolitri, dupa ce a fost devansata de Italia in urma cu doi ani.

Principale soiuri cultivate in anul 2014 au fost Feteasca Regala (13.690 de hectare), Merlot (11.902 h), Feteasca Alba (10.218 h), Riesling Italian (5820 h), Aligote (5259 h), Amestec soiuri nobile (5.216 h), Cabernet Sauvignon (4.822 h) si Sauvignon (4.759 h), conform datelor Ministerului Agriculturii.

Sursa:www.stiriagricole.ro

        Impreuna in lumea afacerilor