Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Refacerea infrastructurii principale de irigatii necesita investitii de aproape un miliard de euro

1Afirmatia apartine secretarului se stat in MADR, Daniel Botanoiu, care a invocat si necesitatea unui acord politic pentru alocarea acestei sume.

Recent, secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Daniel Botanoiu, a vorbit despre reteaua principala de irigatii si despre investitiile necesare pentru reabilitarea acesteia, mentionand faptul ca ar fi nevoie de aproximativ un miliard de euro in acest sens.

Acesta a declarat in cadrul unui interviu ca „pe infrastructura principala am solicitat un acord national, un acord politic, pentru ca este de impact major. Ai apa faci productie, nu ai apa, ramai in urma. Acest acord politic prevede ca, indiferent ce guvern va veni la putere, un procent din bugetul alocat MADR sa fie utilizat pentru infrastructura principala. Este vorba de un miliard de euro ca sa putem sa modernizam infrastructura principala viabila, adica cele 850.000 de hectare, pentru ca din fonduri europene putem sa acordam organizatiilor udatorilor de apa sa faca infrastructura secundara, sa o modernizeze, sa o reabiliteze.  In schimb, daca noi nu putem sa reabilitam infrastructura principala, sigur nu pot avea nici ei apa si aceste investitii sunt lipsite de sens”.

Referindu-se la suma totala necesara acestui demers, Botanoiu a precizat ca aceasta se ridica la valoarea de 992 de milioane de euro, esalonata pe mai multi ani. suma va fi necesdara pentru reabilitarea a 56 de sisteme.

„Este vorba despre 56 de sisteme, 850.000 de hectare si 992 de milioane de euro, adica aproape un miliard de euro de care avem nevoie. Sigur, nu toti banii intr-un an, ci esalonat. Noi am facut un calcul si a reiesit ca 3-4% din actualul buget al Ministerului Agriculturii ar trebui sa se duca strict numai pe sistemul principal de irigatii”, a precizat Daniel Botanoiu in acest sens.

Refacerea infrastructurii secundare de irigatii se va finaliza in 2016, suma alocata in acest scop fiind de 500 de milioane de euro, dupa cum a declarat ministrul Agriculturii şi Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, in toamna anului trecut.

„S-au semnat deja contracte in valoare de 130 de milioane de euro pentru reabilitarea sistemului secundar de irigatii. De asemenea, s-a alocat prin Programul National de Dezvoltare Rurala suma de 370 de milioane euro pentru refacerea intregului sistem secundar de irigatii. Programul de reabilitare a inceput in 2012 si va fi incheiat in 2016. Pentru refacerea infrastructurii principale de irigatii cautam resurse”, a spus Daniel Constantin.

Sursa: www.agroromania.manager.ro

        Impreuna in lumea afacerilor