Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

REVISTA PRESEI - 02 aprilie 2015

Evz.ro:GERMANIA rămâne partenerul comercial numărul 1 al ROMÂNIEI

Conform cifrelor publicate de Institutul Național de Statistică, Germania rămâne și în 2014 partenerul comercial numărul unu al României, anunță Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK), într-un comunicat remis EVZ de Ambasada Germaniei la București.

Importurile din Germania au însumat 11,2 mld. EUR, cu 8,7% mai mult decât în 2013, iar exporturile 10,1 mld. EUR, în creștere cu 9,8% față de anul precedent.

Astfel creșterea importurilor și a exporturilor germane s-a situat peste creșterea de circa 5% a totalului exporturilor și importurilor românești.

       Citeste mai mult…

Bzb.ro: „O şansă pentru succes în afaceri”

Camera de Comerţ şi Industrie Braşov în calitate de partener anunţă demararea proiectului “O ȘANSĂ PENTRU SUCCES ÎN AFACERI” – ID 150295, cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Axa Prioritară 3 „Creşterea adaptabilităţii lucrătorilor şi a întreprinderilor”, Domeniul Major de Intervenţie 3.1 „Promovarea culturii antreprenoriale”.

Proiectul SUCCES este implementat în cadrul unui parteneriat format din Camera de Comerţ şi Industrie a judeţului Neamţ, Camera de Comerţ şi Industrie Braţov şi societatea comercială Innova Project Consulting SRL Bucureşti, pe o perioadă de 10 luni, cuprinsă între 06 februarie 2015 – 05 decembrie 2015 şi se deruleaza la nivelul Regiunii de Dezvoltare Nord-Est (judeţele Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui) şi al Regiunii de Dezvoltare Centru (judeţele Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu).

        Citeste mai mult…

Mytex.ro: Un nou proiect destinat tinerilor, lansat de Camera de Comerţ şi Industrie Braşov

Camera de Comerţ şi Industrie Braşov, în parteneriat cu Camera de Comerţ şi Industrie a Judeţului Neamţ, Casa Corpului Didactic Neamţ şi Asociaţia Innova pentru Inovare prin Dezvoltare Durabilă Bucureşti, a organizat, ieri, la Braşov, conferinţa de lansare a proiectului „Parteneriat Educaţie-Business (PEB)”. Proiectul este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial „Dezvoltarea Resurselor Umane” 2007-2013, Axa prioritară 3 „Creşterea adaptabilităţii lucrătorilor şi a întreprinderilor”, Domeniul major de intervenţie 3.1 „Promovarea culturii antreprenoriale”. Prin acest proiect se urmăreşte facilitarea procesului de tranziţie de la şcoală la viaţa activă prin consilierea şi orientarea profesională a 600 de elevi înmatriculaţi în sistemul naţional de învăţământ secundar din regiunile de dezvoltare Centru şi Nord-Est prin înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea a 120 de firme de exerciţiu.

         Citeste mai mult…

Estnews.ro: Conferință despre afaceri la Vaslui

Mâine va avea loc un eveniment menit să dezbată tendințele actuale ale mediului de afaceri regional. Este vorba despre Conferința Afaceri.ro Vaslui, organizată de Arhipelago, APEC și Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Vaslui, care se va desfășura la sediul Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Vaslui.

Participanții la acest eveniment vor pleca acasă cu informații utile și de actualitate, cu o serie de noi contacte și potențiali parteneri, dar și cu inspirație pentru dezvoltarea afacerilor. Evenimentul va cuprinde prezentări în plen, dezbateri și networking, lansări de carte, temele principale fiind: Zona Metropolitană Vaslui, surse de finanțare și resurse umane.

      Citeste mai mult...

Mediafax.ro: Banca Internaţională pentru Investiţii vrea să vândă obligaţiuni de 50 milioane de euro în România

Banca Internaţională pentru Investiţii intenţionează să vândă în România şi Bulgaria obligaţiuni în valoare de cel puţin 50 de milioane de euro pentru fiecare ţară, fondurile obţinute urmând să fie folosite pentru finanţarea de proiecte.

Vânzarea de obligaţiuni din România ar putea avea loc în euro sau în lei, iar termenul de scadenţă va fi de cel puţin cinci ani, a declarat miercuri, pentru Bloomberg, vicepreşedintele adjunct al instituţiei financiare, Vladimir Liventsev.

      Citeste mai mult…

Mediafax.ro: RMGC a început concedierea colectivă a circa 35% din angajaţii companiei. Sindicatul a fost notificat

Roşia Montană Gold Corporation a anunţat, miercuri, că a început procesul de concediere colectivă pentru circa 35% din angajaţii rămaşi ai companiei, din cauza întârzierilor “nejustificat de mari” în evaluarea şi avizarea proiectului minier aurifer, sindicatul fiind notificat despre acest lucru.

“Compania Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) a notificat atât Sindicatul «Viitorul Mineritului», cât şi autorităţile în domeniul muncii asupra demarării procesului de concediere colectivă pentru aproximativ 35% din angajaţii rămaşi ai companiei, numărul final urmând a fi determinat după încheierea negocierilor cu sindicatul. Astfel, la un an după concedierile colective din martie 2014, când 1.000 de familii rămâneau fără sursă esenţială de venituri în zona Roşia Montană, RMGC este constrânsă să continue disponibilizările din cauza întârzierilor nejustificat de mari în evaluarea şi avizarea proiectului minier aurifer, în ciuda tuturor eforturilor companiei”, arată RMC, într-un comunicat.

        Citeste mai mult…

Zf.ro: Şeful Fondului Proprietatea: Investitorii vor să ştie dacă lupta anticorupţie este pe bune. Mă aştept să aibă loc o schimbare dramatică în mediul administrativ dar şi de business ca urmare a acestei campanii

 Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea: Investitorii vor să ştie dacă recentele arestări şi campania anticorupţie din România sunt pe bune sau dacă sunt alimentate politic. Mă aştept să aibă loc o schimbare dramatică în mediul administrativ dar şi de business ca urmare a acestei campanii. Autorităţile cred că vor deveni mult mai atente.

Cât de reală este campania anticorupţie din Ro­mânia şi ce schimbări va produce în mediul de afaceri şi în administraţia publică?, au vrut să ştie fondurile americane de investiţii şi analiştii băncilor care au participat luni şi marţi la eve­ni­mentul Romanian Investor Days de la New York.

 „Investitorii vor să ştie dacă recentele arestări şi campania anticorupţie din România sunt pe bune sau dacă sunt alimentate politic. Mă aştept să aibă loc o schimbare dramatică în mediul administrativ dar şi de business ca urmare a acestei campanii. Autorităţile cred că vor deveni mult mai atente“, a spus Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea, care alături de Bursa de Valori Bucureşti şi Swiss Capital a or­ganizat eveni­mentul.

       Citeste mai mult…

Zf.ro: Preţurile producţiei industriale au crescut în februarie cu 0,2%, dar anualizat s-au redus cu 1,7%

Preţurile producţiei industriale, cuprinzând piaţa internă şi cea externă, au fost mai mari cu 0,2% în februarie faţă de luna precedentă, dar s-au redus cu 1,7% comparativ cu februarie 2014, influenţate de piaţa externă, unde au coborât cu 4,1%, a anunţat joi Institutul Naţional de Statistică (INS).

Faţă de ianuarie, preţurile producţiei industriale au fost în urcare cu 0,2% pe piaţa internă şi cu 0,1% pe cea externă, se arată într-un comunicat al INS.

       Citeste mai mult…

Zf.ro: De ce stă BNR cu ochii pe sistemele bancare din Grecia şi Austria

Băncile locale controlate de grupuri financiare din Grecia şi Austria, două ţări a căror situaţie este monitorizată atent de BNR, cumulează aproape jumătate din capitalul şi activele sistemului bancar local. Toate cele patru mari bănci greceşti au subsidiare la Bucureşti, iar austriecii controlează prin Erste cea mai mare bancă locală – BCR.

Austriecii aveau la finalul anului trecut 27% din capitalul de echivalentul a peste 27 miliarde de lei al băncilor locale, în timp ce grecii deţineau aproape 18% din total, potrivit datelor BNR. Activele administrate de băncile deţinute de austrieci şi greci reprezentau anul trecut aproape jumătate din portofoliile totale.

      Citeste mai mult…

Zf.ro : EFECTUL ÎNĂS­PRIRII LEGISLAŢIEI PRIVIND EMITEREA DE BO­NURI FISCALE ŞI AL CONTROALELOR FISCULUI?

Încasările din TVA s-au majorat cu 20% în primele două luni ale anului

Încasările din TVA s-au majorat cu 20% la două luni. De unde vine şi ar putea continua să vină creşterea veniturilor la buget

Mediul de afaceri se aşteaptă şi el la creşterea businessului. De unde vine şi ar putea continua să vină creşterea în sectorul privat

Băncile vor raporta zilnic către ANAF operaţiunile care depăşesc 5.000 euro

Codul fiscal a trecut de guvern. „TVA se va reduce din iunie în proporţie de 99%“

Creşterea cu 20% a încasărilor din TVA este cea mai mare de după 2008. Întrebarea este dacă tendinţa se va păstra tot anul.

       Citeste mai mult…

Zf.ro: Început cu stângul: vedetele bursei au pierdut 400 milioane de euro din valoarea de piaţă în primele trei luni din 2015

Petrom a tras în jos rezultatul „grupei“, cu o depreciere de 2,5 miliarde de lei în primul trimestru.

Capitalizarea bursieră a celor mai lichide 25 de companii listate a scăzut cu 1,7 miliarde de lei (400 mil. euro), sau 2,3%, în primul trimestru, în contextul în care ieftinirea pe­tro­lului, rezul­ta­tele dezamă­gi­toa­re şi marcările de profit pe unele companii au „con­spirat“ pentru a compensa evoluţia pozitivă a unor blue-chips din bancar şi energie.

     Citeste mai mult…

Zf.ro: Kastamonu merge spre afaceri de 145 mil. euro şi analizează o investiţie de 90 de milioane de euro

Esat Ozoguz, director general al Kastamonu România: Kastamonu România investeşte anual 10-15 milioane de euro în modernizare şi reabilitare.

Kastamonu, companie din domeniul prelucrării lemnului, parte a grupului cu acelaşi nume din Turcia, estimează că anul acesta exporturile vor trece pragul de 100 mil. euro, cu 17% mai mult comparativ cu 2014, livrările pe alte pieţe având o pondere de 70% în cifra de afaceri.

      Citeste mai mult…

Zf.ro: Lukoil mai pune la bătaie 200 mil. $ în căutarea gazului din Marea Neagră

Lukoil Overseas, divizia internaţională de explorare şi producţie a grupului petrolier rusesc Lukoil, spune că planifică pentru anul acesta forarea a două sonde noi în adâncurile Mării Negre, în perimetrul offshore Trident, unul dintre cele două blocuri pe care grupul le are în concesiune.

        Citeste mai mult…

Zf.ro: ZF VIDEO LIVE

Alexandru Reff: Se pregătesc achiziţii de sute de milioane de euro în agrobusinessul local

Agricultura locală este pe radarul de interes al marilor investitori instituţionali din agricultură, aturile fiind ieşirea la Marea Neagră şi excedentul de export de pe piaţa cerealelor şi semin­ţelor oleaginoase.

„România este văzută bine de investitorii străini în context regional şi exis­tă companii din Eu­ro­pa de Vest care negociază investiţii de sute de milioane de euro în agricultură şi servicii conexe“, a spus ieri la ZF Live Ale­xandru Reff, partener al casei de avocatură Reff&Asociaţii.

VIDEO:

http://www.zf.ro/companii/alexandru-reff-se-pregatesc-achizitii-de-sute-de-milioane-de-euro-in-agrobusinessul-local-14102260

        Citeste mai mult…

Zf.ro: IMM-urile spun că dobânzile mari şi birocraţia sunt principalele probleme în calea finanţării

Aproape un sfert din IMM-urile din România, care reprezintă 99,6% din companiile active pe plan local, spun că dobânzile mari sunt principala barieră în obţinerea finanţării, în timp ce media UE este în jur de 18%, arată calculele ZF pe baza unui raport al Comisiei Europene privind IMM-urile citat de Consiliul Fiscal.

      Citeste mai mult…

Zf.ro: Şeful Bancpost: Am terminat restructurarea. Acum dăm credite

Bancpost, subsidiara locală a grupului elen Eurobank, a finalizat procesul de restructurare în urma căruia a închis anul trecut un sfert din reţeaua de sucursale şi agenţii, iar pentru acest an se aşteaptă la o creştere de o cifră a creditării, afirmă George Geor­gakopoulos, CEO al Bancpost.

„Am finalizat procesul de restructurare şi ne aşteptăm ca până la finele anului să avem o creştere de o cifră a activităţii de creditare, atât pe corporate, cât şi pe retail“, a spus Georga­ko­pou­los într-un interviu pentru ZF.

       Citeste mai mult…

Zf.ro: Infrasoft ţinteşte afaceri de 2 mil. € din vânzarea propriei soluţii software

Compania locală Infrasoft, specializată în dezvoltarea de software, are în plan să ajungă la afaceri de circa 2 milioane de euro în următorii doi ani prin vânzarea soluţiilor software proprii sub brandul „Documenta“, atât în România, cât şi în străinătate.

       Citeste mai mult…

Zf.ro: Încasările din TVA s-au majorat cu 20% la două luni. De unde vine şi ar putea continua să vină creşterea veniturilor la buget

Veniturile bugetului consolidat au crescut la două luni cu peste 10%. O creştere importantă a venit din avansul încasărilor din TVA (+19,5%) şi din accize (+ 14%). În aceeaşi vreme încasările din contribuţiile de asigurări au fost mai mici cu 4,5%. Guvernul este optimist, iar premierul Victor Ponta a spus că se aşteaptă în T1 un excedent bugetar de 4,5 miliarde de lei, faţă de un excedent înregistrat la două luni de 2,5 mld. lei (500 mil. lei vin aici din restrângerea cu 40% a cheltielilor de capital) l Ce se întâmplă însă în zona privată a economiei? Mulţi oameni de afaceri se aşteaptă la evoluţii bune ale economiei şi la creşterea cifrei de vânzări, dar optimismul este de cele mai multe ori temperat. Analizând datele pe primele luni din an, BNR spune la rândul său că economia va fi susţinută de consum şi în viitor.

       Citeste mai mult…

zf.ro : Mediul de afaceri se aşteaptă şi el la creşterea businessului. De unde vine şi ar putea continua să vină creşterea în sectorul privat

Veniturile bugetului consolidat au crescut la două luni cu peste 10%. O creştere importantă a venit din avansul încasărilor din TVA (+19,5%) şi din accize (+14%). În aceeaşi vreme încasările din contribuţiile de asigurări au fost mai mici cu 4,5%. Guvernul este optimist, iar premierul Victor Ponta a spus că se aşteaptă în T1 un excedent bugetar de 4,5 miliarde de lei, faţă de un excedent înregistrat la două luni de 2,5 mld. lei (500 mil. lei vin aici din restrângerea cu 40% a cheltielilor de capital) l Ce se întâmplă însă în zona privată a economiei? Mulţi oameni de afaceri se aşteaptă la evoluţii bune ale economiei şi la creşterea cifrei de vânzări, dar optimismul este de cele mai multe ori temperat. Analizând datele pe primele luni din an, BNR spune la rândul său că economia va fi susţinută de consum şi în viitor.

      Citeste mai mult…

Zf.ro : ECOURI LA ZF TOP TRANZACŢII 2015

IT-ul şi sectorul financiar au intrat deja în vizorul investitorilor care vor să cumpere. Vine rândul agriculturii

Investitorii care vor să facă un pariu de creştere în România vor intra la achiziţie în domenii precum IT-ul, agricultura, serviciile financiare, dar şi în retail sau imobiliare, sunt de părere participanţii la evenimentul ZF TOP TRANZACŢII, care a avut loc pe 31 martie în Capitală.

Un prim semnal pentru sectorul IT a venit chiar în martie, când trei deal-uri au avut loc într-o singură săptămână. Deşi au avut o valoare mică, acestea ar trebui să fie urmate şi de investiţii mai mari ale unor investitori strategici.

„Faptul că avem forţă de muncă specializată în IT a fost un lucru cunoscut şi apreciat, dar de aici până la a crea un pol de tehnologie înaltă este ceva diferit. Ceea ce s-a întâmplat a reprezentat o confir­mare a faptului că avem abilităţile să putem prelua conducerea unor proiecte mari. Aici văd investiţiile marilor strategici şi proiectele strategice“, a spus Silviu Stoica, avocat asociat al Popovici Niţu & Asociaţii.

     Citeste mai mult…

Zf.ro: A venit timpul ca marile bănci să fie rupte în bucăţele? Unii investitori cred că da

Fie că sunt amenzile sau legile prea stricte, fie că sunt cheltuielile de restructurare sau condiţiile grele de pe pieţe, băncile mari, complexe, găsesc întotdea­una scuze pentru perfor­manţele slabe. Dar a venit vremea ca această situaţie să se schimbe, iar băncile să facă schimbări curajoase, este o idee promovată de Financial Times.

Rezultatele financiare din sectorul bancar american şi cel european, cele mai puternice din lume, arată că anul trecut JPMorgan a oferit investitorilor în acţiuni un randament de 9,4%, cel mai bun din rândul “granzilor” de pe Wall Street. Ceilalţi “fraţi” de suferinţă – Citigroup, Bank of America, Barclays şi Deutsche Bank – au oferit randamente nu mai mari de 5%, aceasta într-un an care n-a avut nimic special. De altfel, în ultimii cinci ani, randamentul mediu al acţiunilor celor cinci bănci universale a fost de 5%.

      Citeste mai mult…

Zf.ro: Aproape 60.000 de turişti sunt aşteptaţi pe litoral de 1 Mai, plus 15%

Peste 60.000 de turişti sunt aşteptaţi pe litoral de 1 Mai, mai mulţi cu 15% faţă de 2014, cele mai pline staţiuni urmând să fie, potrivit rezervărilor, Mamaia şi Vama Veche, iar pentru prima oară în ultimii ani vor veni şi câteva mii de străini, în special din Marea Britanie, Franţa şi Germania.

Peste 60.000 de turişti sunt aşteptaţi pe litoral de 1 Mai, mai mulţi cu 15% faţă de 2014, cele mai pline staţiuni urmând să fie, potrivit rezervărilor, Mamaia şi Vama Veche, iar pentru prima oară în ultimii ani vor veni şi câteva mii de străini, în special din Marea Britanie, Franţa şi Germania.

      Citeste mai mult…

Zf.ro: Electromagnetica vrea să crească exporturile în 2015

Compania Electromagnetica (ELMA) a exportat anul trecut produse de aproape 20 milioane de lei (4,5 milioane de euro), echivalentul a 23% din producţie, iar pentru acest an mizează în special pe creşterea vânzărilor la extern a corpurilor şi sistemelor de iluminat cu LED.

Electromagnetica (simbol bursier ELMA) a exportat anul trecut produse de aproape 20 milioane de lei (4,5 milioane de euro), echivalentul a 23% din producţie, iar pentru acest an mizează în special pe creşterea vânzărilor la extern a corpurilor şi sistemelor de iluminat cu LED.

       Citeste mai mult…

Zf.ro: Iohannis contrazice Nuclearelectrica şi cere studiu de fezabilitate pentru cablul energetic submarin România-Turcia

Preşedintele Klaus Iohannis a discutat cu Recep Erdogan, preşedintele Turciei, şi despre proiectul privind cablul energetic dintre România şi Turcia. Foto: Anreea Alexandru

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat ieri că în prezent se face un nou studiu de fezabilitate legat de cablul energetic România-Turcia şi că l-a rugat pe preşedintele Recep Erdogan să mai aştepte „un pic“ până se vor trage concluzii pentru a se găsi cele mai bune soluţii în acest sens.

       Citeste mai mult…

Zf.ro: Francul elveţian, de care depind 75.000 de români, este la maximul ultimelor două luni

Cursul anunţat de BNR pentru francul elveţian a urcat ieri la maximul ultimelor două luni, de 4,23 de lei pe unitate, în creştere cu 1,7 bani faţă de şedinţa precedentă, în timp ce dolarul şi euro s-au apreciat uşor. Pe 11 februarie moneda elveţiană era cotată aproape de 4,23 de lei, în condiţiile în care în prima lună a anului a atins maximul istoric de 4,6 lei pe unitate, după decizia băncii centrale a Elveţiei de a renunţa la plafonul de 1,2 franci pentru un euro.

     Citeste mai mult…

Zf.ro: Speranţa în piaţa de fuziuni şi achiziţii vine tot de la micile afaceri

La începutul unui nou ciclul de creştere economică, aşa cum este cel în care România se află acum, activitatea fondurilor de investiţii ar trebui să “duduie”. Ele ar trebui să fie primele care “miros” oportunităţile, care ies la vânătoare de companii în plină ascensiune şi care îşi asumă, înaintea oricărui investitor strategic, un pariu pentru perioada următoare.

     Citeste mai mult…

Zf.ro: Turcii de la Eko Insaat au luat un contract de 90 de milioane de euro pentru centura Bacău

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a semnat contractul pentru construirea variantei de ocolire a oraşului Bacău, în valoare de circa 394 milioane de lei (89,54 milioane de euro), fără TVA, atribuit firmei Eko Insaat Ve Tic din Turcia.

„Contractul a fost atribuit în urma finalizării procedurii de achiziţie publică (licitaţie deschisă), societăţii Eko Insaat Ve Tic şi are o valoare totală de 393.881.398,36 lei fără TVA. Finanţarea proiectului este asigurată din fonduri europene nerambursabile (85%) şi de la bugetul de stat (15%)”, se arată într-un comunicat al CNADNR.

      Citeste mai mult…

Bursa.ro: INDEPENDENŢA JUSTIŢIEI – O GOGORIŢĂ

Îngenunchiaţi în faţa FMI

     Fondul Monetar Internaţional şi-a ridicat poalele, în Raportul pe România (dat publicităţii vineri), iar, dedesubt, s-a zărit cum îi stă în genunchi Statul Român, obligat să uite de interesele cetăţenilor săi, în favoarea intereselor sistemului bancar:

     “Riscurile legale rămân o preocupare majoră pentru sistemul bancar. Un val de procese recente pe baza Codului civil adoptat în 2013 referitoare la clauzele abuzive din contractele de credit a dus la situaţia în care deciziile instanţelor inferioare sunt atacate cu apel pe motiv că sunt împotriva practicilor de piaţă. Dacă acele verdicte devin baza unor acţiuni de tip «class action» [n.r. – procese colective], ele pot reprezenta o ameninţare pentru stabilitatea sistemului. Drept răspuns, autorităţile au întocmit un plan pentru stabilirea unor instanţe specializate care să se ocupe de aceste cazuri. Totuşi, implementarea acestui plan a fost întârziată în mod repetat din motive administrative”.

       Citeste mai mult…

Bursa.ro: London Stock Exchange învaţă IMM-urile să vorbească pe limba investitorilor

     * (Interviu cu doamna Barbara Lunghi, Head of SMEs markets la Borsa Italiana, London Stock Exchange Group)

         London Stock Exchange îşi extinde, în ţara noastră, programul “Elite”, dedicat susţinerii IMM-urilor în pregătirea pentru creşterea afacerii şi pentru accesarea oportunităţilor de finanţare pe termen lung.

       Bursa londoneză a atras deja trei companii autohtone în program – Romcab, Sunwave şi GRS – şi mai caută “cursanţi” în domenii precum producţie, industrie grea, modă, tehnologie, servicii financiare şi agri-business. Costurile pentru participanţi se ridică la 20.000 de euro pentru cei doi ani ai programului.

       Citeste mai mult…

Bursa.ro: BETPlus deschide în creştere

Indicele bursier BETPlus de pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a deschis în creştere şedinţa de tranzacţionare de astăzi.

     Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, se apreciază cu 0,31%, fiind cotat la 7.096,37 puncte.

     Indicele BETPlus creşte cu 0,32%, la 1.045,62 puncte.

     Noul indice BET Total Return, introdus pe 23 septembrie, se apreciază cu 0,31%, la 7.749,46 puncte. Potrivit BVB, BET-TR este un indice ponderat cu capitalizarea “free-float”-ului celor mai tranzacţionate zece companii listate pe piaţa reglementată şi care va fi ajustat şi cu valoarea dividendelor în numerar plătite de companiile din componenţa indicelui. BET-TR va fi calculat retroactiv începând cu data de 24 septembrie 2012.

       Citeste mai mult…

Bursa.ro: Exportul de cărbune în Serbia, cartoful fierbinte din moţiunea PNL

Liberalii pregătesc, de câteva zile, o moţiune simplă de cenzură pe mineritul energetic, prin care vor să arate dezastrul cu care se confruntă producţia de energie pe bază de lignit şi de huilă, dar şi cea pe bază de uraniu, după cum a relatat în exclusivitate ziarul BURSA.

     Surse politice ne-au declarat că liberalii vor, cu această ocazie, să-i ceară socoteală premierului Victor Ponta pentru controversatul export de cărbune realizat de Complexul Oltenia (CEO) în Serbia: “În vară, premierul a avut o vizită oficială în Serbia, unde a fost iniţiat acest export, ţara vecină confruntându-se cu inundaţii fără precedent. Se pare că, în urma acestei întâlniri, a rămas stabilit ca exportul să fie realizat direct de Complexul Oltenia, gigantul energetic gorjean din fieful domnului Ponta, la un preţ foarte avantajos pentru sârbi.

        Citeste mai mult…

Bursa.ro: DUPĂ CE A ATRAS 10 MILIOANE EURO DE LA INTERNATIONAL INVESTMENT BANK

Agricover Credit IFN vrea să spargă monopolul băncilor în finanţarea proiectelor europene

Agricover Credit IFN va finanţa proiectele europene derulate de fermieri din fonduri de la UE, în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) din actualul exerciţiu bugetar european, a anunţat, ieri, Robert Rekkers, directorul general al societăţii financiare nebancare.

     Domnia sa a precizat: “Suntem interesaţi să jucăm un rol activ în finanţarea proiectelor europene”.

     Agricover Credit IFN a contractat un împrumut de 10 milioane de euro de la International Investment Bank (IIB), cu o perioadă de rambursare de şapte ani, pentru asigurarea unor “soluţii de creditare accesibile şi competitive”, care vor fi utilizate pentru capitalul de lucru al fermierilor şi pentru dezvoltarea afacerilor lor.

        Citeste mai mult

Bursa.ro: Cablul energetic România -Turcia, din nou în faza de studiu

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că în prezent se face un nou studiu de fezabilitate legat de cablul energetic România-Turcia şi că l-a rugat pe preşedintele Recep Erdogan să mai aştepte “un pic” până se vor trage concluzii pentru a se găsi cele mai bune soluţii în acest sens.

     Întrebat dacă a discutat cu preşedintele Recep Erdogan despre proiectul privind cablul energetic dintre România şi Turcia, preşedintele Klaus Iohannis a declarat: “Am abordat în discuţia noastră tete-a-tete această chestiune. În momentul de faţă situaţia este următoarea: a exis¬tat un studiu de fezabilitate care a fost realizat acum mai mulţi ani. S-a considerat că nu toate datele relevante au fost elucidate şi s-a comandat de către autorităţile competente un nou studiu de fezabilitate care relevă mai bine ce se poate obţine”.

     Iohannis a afirmat că acest proiect este în prima fază de studiu, astfel că l-au rugat pe omologul turc să mai aştepte “un pic”.

       Citeste mai mult…

Bursa.ro: SIBEX

Creşterea lichidităţii, afectată de lipsa de continuitate a rezultatelor

Un total de doar 23 de contracte, cu o valoare de 370.601 lei, înregistrat după jumătate de şedinţă pe piaţa Sibex, ar fi fost o bună păcăleală de 1 aprilie în anii trecuţi, când derivatele erau instrumente intens utilizate pentru speculaţii, de jucătorii de pe bursa autohtonă. Pentru 2015, un astfel de volum înregistrat la şapte ore de la deschidere este însă o realitate şi nu o farsă de ziua păcălelilor. Un adevăr dureros şi greu de digerat pentru un operator de piaţă cu experienţa bursei sibiene. Astfel, după finalul destul de bun al lunii martie, care prin rezultatele de peste 100 de contracte/şedinţă, a dat speranţe de mai bine din perspectiva lichidităţii, debutul celei de-a patra luni din an nu a fost deloc promiţător, demonstrând lipsa de continuitate pe direcţie ascendentă a numărului de contracte.

       Citeste mai mult…

Bursa.ro: BVB

Bursa de la Bucureşti a închis în stagnare

Bursa de la Bucureşti a încheiat sesiunea de miercuri în stagnare, avansul uşor înregistrat de Fondul Proprietatea (FP) şi de societăţile de investiţii financiare (SIF) fiind anulat de declinul acţiunilor principalelor companii energetice.

     Valoarea transferurilor cu acţiuni a fost de 55,2 milioane de lei (12,5 milioane euro), aproape dublu faţă de şedinţa de marţi.

     Banca Transilvania (TLV) a asigurat cel mai mare rulaj, de 24,66 milioane de lei. Acţiunile băncii au urcat cu 0,48%, după o creştere de 2,6% în sesiunea precedentă.

       Citeste mai mult…

Economica.net: Valoarea celui mai mare fond mutual românesc va fi calculată în funcţie de preţul de piaţă al activelor sale

Cel mai mare administrator român de investiţii, Erste Asset Management România, a decis ca evaluarea tuturor cele 11 fonduri mutuale din portofoliul său să se facă, din aprilie, prin marcarea la piaţă, adică în funcţie de preţul de piaţă al activelor.

Erste Asset Management România (EAM) aruncă mănuşa competitorilor săi şi va evalua activele fondurilor sale mutuale prin marcarea la piaţă şi nu prin aşa zisa amortizare liniară, folosită până acum.

       Citeste mai mult…

Economica.net: Vremuri noi: UE vrea să permită doar 40 de pungi de plastic de persoană pe an. Soluţia lor este o nouă taxă

Comisia Europeană pregăteşte o nouă Directivă prin care doreşte să limiteze consumul de pungi de plastic foarte subţiri, folosite pentru ambalarea produselor vrac. Acestea ar putea fi taxate suplimentar.

În aprilie, Parlamentul European va vota în plen o nouă Directivă prin care se încearcă limitarea consumului de pungi de plastic foarte subţiri (cu o grosime mai mică de 50 de microni), folosite pentru ambalarea alimentelor uscate, în vrac. Prin degradare, acestea se transformă în particule ce poluează mările, putând  ajunge în hrana oamenilor. Potrivit statisticilor, un european consumă în medie până la 200 de pungi subţiri pe an, multe dintre ele fiind folosite o singură dată.

         Citeste mai mult…

Economica.net: Marile fonduri de investiţii au început să bage bani în imobiliarele româneşti

Marile fonduri de investiţii au prins gustul imobiliarelor din Europa Centrale şi de Est. Deşi nu intră direct pe piaţa românească, marile fonduri cumpără participaţii din companiile cu o prezenţă regională, cu active şi în România.

Care sunt cele mai mari fonduri de investitii din lume cu active si in Romania

Cel mai recent anunţ vine din partea celui mai mare fond mutual de obligaţiuni, PIMCO. Fondul va cumpăra împreună cu Griffin Real Estate, parte din Oaktree Management Capital, 42% din dezvoltatorul polonez Echo Investment, prin achiziţia acţiunilor deţinute de proprietarul companei, Michal Solowow. Cele două fonduri vor să-şi crească participaţia din Echo Investment la 66%.

      Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Gelu Stefan Diaconu, presedintele Fiscului, anunta modificarea legislatiei: Se va stabili un prag de 300 de lei al diferentelor nefiscalizate sub care nu vor fi sanctiuni. Toata cultura spagii e alimentata de aceasta mica evaziune

Fiscul e in centrul atentiei de doua saptamani, dupa demararea controalelor la sute de comercianti, iar spatiul public a fost invadat de informatii despre activitatea agentilor. Cele mai multe reprosuri au venit la adresa deciziilor de amendare sau inchidere a unor unitati la care s-au gasit diferente nefiscalizate de cateva zeci sau sute de lei. Gelu Stefan Diaconu, presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Gelu Stefan Diaconu spune intr-un interviu pentru HotNews.ro ca in sedinta de guvern de joi se va discuta un proiect de modificare a legislatiei care sa interzica sanctionarea (amenda sau inchidere) comerciantilor la care s-au gasit sume nefiscalizate sub pragul de 300 de lei. Diaconu a vorbit si despre demararea unui control la firma sotiei sale, dupa o sesizare a unui jurnalist, dar si despre recuperarea prejudiciilor decise de instante.

         Citeste mai mult…

Hotnews.ro: ANAF ii raspunde lui Iohannis: O tara nu poate functiona cu evaziune. Nu am luat bani doar la covrigarii

 O tara nu poate functiona fara firme, la fel insa cum nu poate functiona nici daca evaziunea fiscala este tratata ca pana in prezent, a declarat, miercuri, agentiei Mediafax, seful ANAF, Gelu Stefan Diaconu, ca reactie la declaratiile de marti ale presedintelui Klaus Iohannis pe aceasta tema. “Domnul presedinte are dreptate. O tara nu poate functiona fara firme. La fel cum nu poate functiona nici daca evaziunea fiscala este tratata ca pana acum. De cand sunt la conducerea ANAF, combaterea marii evaziuni a fost si este prioritate de gradul zero. Mica evaziune este insa un flagel la fel de periculos, tratat cu seriozitate in orice tara civilizata. Iar ANAF exact asta face”, a spus presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF).

        Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Joi: Cotatia petrolului, in scadere

 Pretul aurului negru este in scadere joi dimineata pe bursele asiatice, pe fondul unei tranzactii putine, cu cateva zile inainte de sarbatoarea Pastilor la catolici.

Un baril de titei “light sweet crude” cu livrare in mai a pierdut 52 de centi, pana la 49,57 dolari.

Petrolul Brent din Marea Nordului cu livrare in mai a cedat 50 de centi, pana la 56,60 dolari.

Cele mai importante piete petroliere, Singapore, SUA si Marea Britanie vor fi inchise vineri din cauza unui week-end prelungie de Pasti.

         Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Efectul ANAF la bufet: nu se mai dau produse „pe caiet“. De frica Fiscului, comercianţii au oprit vânzările pe datorie

În micile magazine de la ţară, nimic nu se mai poate vinde pe datorie FOTO David Muntean Războiul cu mica evaziune declanşat recent de Fisc i-a speriat pe administratorii magazinelor săteşti care vindeau produse „pe caiet“, lucru care i-a adus la disperare pe clienţii cu venituri mici. Practica vânzării pe datorie („pe caiet“) a fost, până nu demult, balonul de oxigen care asigura atât produsele de imediată necesitate pentru familiile cu venituri mici, în special de la ţară, cât şi un nivel rezonabil al vânzărilor pentru micii comercianţi. De frica Fiscului, dar mai ales după ce au văzut la televizor că inspectorii ANAF nu glumesc, comercianţii au oprit această practică. „Adevărul“ a întreprins o scurtă incursiune în rândurile negustorilor şi muşteriilor din câteva localităţi mai mici, astfel că suntem în măsură să vă prezentăm ce efecte are desfiinţarea „caietului“ şi ce spun oamenii afectaţi de această schimbare.

       Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Avocatul Arin Stănescu vorbeşte la Adevărul Live, de la ora 13.00, despre efectele luptei anticorupţie asupra mediului de afaceri

Avocatul Arin Stănescu vorbeşte la Adevărul Live despre cum resimt companiile lupta anticorupţie FOTO Eduard Enea Avocatul Arin Stănescu, preşedintele Uniunii Naţionale a Practicienilor în Insolvenţă, va vorbi la Adevărul Live, începând cu ora 13.00, despre efectele pe care le au asupra mediului de afaceri lupta anticorupţie şi controalele efectuate de inspectorii Direcţiei Antifraudă din Agenţia Naţională de Administrare Fiscală. De asemenea, vom discuta la Adevărul Live cu avocatul Arin Stănescu despre cum a evoluat în primele luni ale acestui an numărul firmelor intrate în insolvenţă, care este domeniul de activitate al celor mai multe societăţi care ajung în proces de reorganizare şi care sunt şansele de redresare a acestora.

         Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Prima Casă 2015. Cum va fi modificat programul guvernamental în acest an

Cei care şi-au achiziţionat o locuinţă prin credit “Prima Casă“, acum îşi pot cumpăra o alta nouă, mai mare, tot prin programul guvernamental FOTO Adevărul Proprietarii de locuinţe achiziţionate sau construite prin programul „Prima Casă“ vor putea cumpăra o nouă locuinţă mai mare şi mai scumpă prin programul guvernamantal, dacă vor îndeplini cumulativ patru condiţii, printre care vânzarea proprietăţii deţinute sau lichidarea creditului garantat de stat.

       Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Fonduri europene pentru tineri. Până când se pot depune proiecte în agricultură

Fonduri europene pentru tineri în agricultură vor fi putea fi accesate în următoarea perioadă Ministerul Agriculturii a dat startul de depunere a proiectelor pentru tinerii care vor să obţină fonduri europene în agricultură. Banii sunt prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020. Perioada în care se pot obţine fonduri europene pentru tineri în agricultură prin Submăsura 6.1 – „Sprijin pentru intalarea tinerilor fermieri” a început pe 25 martie şi se încheie pe 30 octombrie 2015.  Prin această submăsură vor fi oferiţi fonduri europene pentru tinerii fermieri în valoare de peste 111 milioane de euro, din care peste 33 de milioane de euro sunt destinaţi zonei montane.

       Citeste mai mult…

adevarul.ro: Brokerii de asigurări vor fi obligaţi să-şi majoreze capitalul social de şase ori, de la 25.000 la 150.000 de lei, până la sfârşitul acestui an

Intermediarii în asigurări vor trebui să facă rost de mulţi bani până la finele anului Consiliul ASF a hotărât, miercuri, “majorarea capitalului social pentru brokerii de asigurare la 150.000 de lei până la 31.12.2015″, anunţă Autoritatea pentru Supraveghere Financiară (ASF), într-un comunicat. În prezent, capitalul social al unui broker de asigurări, subscris şi vărsat în formă bănească, nu poate fi mai mic de 25.000 de lei. „A fost aprobată Norma privind autorizarea şi funcţionarea brokerilor de asigurare şi/sau reasigurare, care urmăreşte îmbunătăţirea cadrului legislativ aplicabil şi o mai bună adecvare a activităţii de intermediere l a cerinţele existente la nivel european.

         Citeste mai mult…

Evz.ro: Guvernul s-a pus rău cu cea mai mare federaţie sindicală din domeniul agricol: Peste 2.500 de crescători de animale protestează în Piaţa Victoriei!

Peste 2.500 de crescători de bovine şi ovine protestează în faţa Guvernului. Ei sunt afiliaţi la AGROSTAR, cea mai mare federaţie sindicală din domeniul agricol, care are în componenţă peste 45.000 de membri.

Ei sunt nemulţumiţi de întârzierile existente la plata subvenţiilor. Negocierile cu Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale de la începutul săptămânii nu au avut ca rezultat rezolvarea problemelor cu care aceştia se confruntă, informează Agerpres.

        Citeste mai mult…

B1.ro: Avocatul Gheorghe Piperea: Este ilegală „exportarea” creditelor. Poate se interesează și DIICOT de fenomen

Avocatul Gheorghe Piperea, unul dintre cei mai cunoscuți avocați în procesele dintre clienți și bănci, afirmă că exportarea creditelor prin cesionarea contractelor către unități din afara țării este ilegală.

Potrivit acestuia, cesionarea ridică o mulțime de probleme legale, ba chiar aspecte infracționale, de competența DIICOT, scrie paginadebanci.

        Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Companiile româneşti sunt mai optimiste decât cele străine în privinţa creşterii afacerilor în 2015

Companiile româneşti sunt mai optimiste privind creşterea cifrei de afaceri, a investiţiilor, salariilor sau a numărului de angajaţi în 2015, comparativ cu firmele străine care operează în România, arată un studiu al EY România.

Astfel, 55% dintre companiile cu capital autohton se aşteaptă la o creştere semnificativă a cifrei de afaceri în 2015, între +10% şi +31%, comparativ cu doar 39% dintre companiile străine care au afirmat că previzionează o astfel de creştere. În schimb, aproape jumătate dintre companiile străine planifică o creştere moderată, între +1% şi +10%, faţă de doar 37% dintre companiile româneşti, se arată în studiul “O nouă viziune a creşterii”.

      Citeste mai mult…

Cursdeguvernare.ro: IMM-urile și locul lor în economie : O abordare comparativă cu alte țări UE. Drumul de la problemele noastre la soluțiile lor

București, 31 martie 2015, Camera de Comerț și industrie a României, Amfiteatrul Al. I. Cuza.

Tema:
” IMM-urile și locul lor în economie : O abordare comparativă cu alte țări UE. Drumul de la problemele noastre la soluțiile lor”

Cu sprijinul Camerei de Comerț și industrie a României și al Camerei de Comerț Italiană pentru România

Parteneri : BCR,   Iconic Health,  Catena

Partener media : Hotnews

      Citeste mai mult…

Europalibera.org: România: întâlnirea Iohannis – Erdogan: 0-1

Într-un context dificil la Marea Neagră, președinții român și turc au reușit performanța să nu facă nicio referință la Rusia.

A vizitat România unul din cei mai controversați lideri internaționali ai ultimilor ani, președintele turc Tayyip Recep Erdogan. Liderul de la Ankara și-a încheiat șederea la București înainte de vreme din cauza unor evenimente dramatice interne: o luare de ostatici urmată de o intruziune în sediul partidului de guvernământ, la Istanbul, unde a avut loc în această seară un nou incident violent la sediul central al poliției. Ce a apucat să discute Tayyip Erdogan cu omologul său român Klaus Iohannis, aflăm din relatarea Sabinei Fati.

Într-un context dificil la Marea Neagră, președinții român și turc au reușit performanța să nu facă nicio referință la Rusia. Nici un cuvânt despre Crimeea nu a fost spus la conferința de presă comună a lui Klaus Iohannis și Recep Tayyip Erdogan, iar subiectul a fost ignorat, ca și cum nu ar fi vorba despre o problemă comună aflată în apropierea granițelor României și Turciei.

       Citeste mai mult… 

Opiniatimisoarei.ro: Conferinte de final in proiectul “Patrimoniul Viu” . Frumusetile Banatului si comorile de patrimoniu, promovate in cadrul unui proiect complex

Camera de Comert, Industrie si Agricultura Timis este partener in Proiectului “Patrimoniu viu – o resursa nelimitata pentru dezvoltarea turismului”, finantat prin Programul de Cooperare Transfrontaliera IPA Romania – Republica Serbia si derulat de Universitatea de Vest Timisoara in parteneriat cu Institutul Intercultural Timisoara si Primaria orasului Kikinda din Serbia.

Proiectul vizeaza valorizarea patrimoniului cultural si natural ca resursa pentru turism in zona transfrontaliera, transformarea acestuia in produse turistice cat  si constientizarea oamenilor din comunitatile investigate privind importanta conservarii si promovarii patrimoniului viu prin turism.

      Citeste mai mult…

Economica.net: MFP: Proiectul de taxare suplimentară a profitului pe zona de exploatare a resurselor naturale va fi făcut public în aprilie

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) va face public, în aprilie, un proiect de lege prin care se doreşte implementarea unui mecanism de taxare suplimentară a profitului pe zona de exploatare a resurselor naturale, a declarat secretarul de stat din cadrul instituţiei, Dan Manolescu.

‘La Ministerul de Finanţe se află în lucru un proiect de lege care să cuprindă în el aceste mecanisme de taxare care acum la nivelul legislaţiei sunt împărţite pentru zona de hidrocarburi în legea petrolului, pentru zona de cărbune şi alte elemente de acest gen în Legea minelor. Propunerea este de a le cumula într-un singur act normativ astfel încât la nivel de taxare a sectorului de extracţie să fie puse toate într-o singură singură lege astfel încât să fie mai uşor celor care sunt investitori în acest domeniu să înţeleagă clar care ar fi sarcina fiscală care li se aplică şi, bineînţeles, să se introducă şi o propunere în ceea ce priveşte extinderea acestor mecanisme, cu o implementare a unui mecanism de taxare a profitului’, a afirmat Manolescu, în cadrul dezbaterii ‘Noul regim fiscal al redevenţelor la hidrocarburi în România’, organizată de grupul parlamentar al Partidului Naţional Liberal.

       Citeste mai mult…

Economica.net: Disponibilizări la Hidroelectrica-Serv “Porţile de Fier”

Hidroelectrica-Serv ‘Porţile de Fier’ a depus dosarele de disponibilizare colectivă a 105 angajaţi, a declarat joi pentru scrie Agerpres  purtătorul de cuvânt al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Mehedinţi, Sorin Marinescu.

Potrivit sursei citate, angajaţii disponibilizaţi, proveniţi din personalul muncitor, vor intra în şomaj începând cu 23 aprilie, urmând să beneficieze de indemnizaţiile legale timp de şase luni.

      Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Ministrul Agriculturii se întâlnește la Palatul Victoria cu o delegație a fermierilor care protestează în fața Guvernului

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, discută la Palatul Victoria cu o delegație a reprezentanților fermierilor din sectorul zootehnic care protestează în fața Palatului Victoria.

În deschiderea ședinței de Guvern, ministrul Agriculturii a precizat, la solicitarea premierului Victor Ponta, că agricultorii care protestează în fața sediului Guvernului sunt nemulțumiți de faptul că există întârzieri în ceea ce privește plata subvenției pe cap de animal. Întrebat de premier de ce sunt nemulțumiți fermierii, Constantin a spus: “Avem toate resursele domnule prim-ministru și mulțumim ministrului de Finanțe”.

      Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Ponta și-a îndemnat miniștrii să permită accesul la nivelul ministerelor a tinerilor participanți la programul Internship 2015

Premierul Victor Ponta i-a îndemnat joi pe miniștrii din guvern să permită prezența la nivelul ministerelor pe care le conduc a celor 300 de tineri care urmează să participe în perioada următoare la programul de Internship guvernamental.

      Citeste mai mult…

Economica.net: Petrom şi Romgaz vor plăti suprataxă pe profitul scos din extracţia petrolului şi gazelor

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) va face public, în aprilie, un proiect de lege prin care se doreşte implementarea unui mecanism de taxare suplimentară a profitului pe zona de exploatare a resurselor naturale, a declarat secretarul de stat din cadrul instituţiei, Dan Manolescu.

‘La Ministerul de Finanţe se află în lucru un proiect de lege care să cuprindă în el aceste mecanisme de taxare care acum la nivelul legislaţiei sunt împărţite pentru zona de hidrocarburi în legea petrolului, pentru zona de cărbune şi alte elemente de acest gen în Legea minelor. Propunerea este de a le cumula într-un singur act normativ astfel încât la nivel de taxare a sectorului de extracţie să fie puse toate într-o singură singură lege astfel încât să fie mai uşor celor care sunt investitori în acest domeniu să înţeleagă clar care ar fi sarcina fiscală care li se aplică şi, bineînţeles, să se introducă şi o propunere în ceea ce priveşte extinderea acestor mecanisme, cu o implementare a unui mecanism de taxare a profitului’, a afirmat Manolescu, în cadrul dezbaterii ‘Noul regim fiscal al redevenţelor la hidrocarburi în România’, organizată de grupul parlamentar al Partidului Naţional Liberal.

      Citeste mai mult…

Economica.net: Adoptarea euro – Olteanu, BNR: Avem nevoie de o creştere cu 10 pp a PIB/locuitor, până în 2019

România are nevoie de o creştere a produsului intern brut (PIB) pe cap de locuitor cu cel puţin 10 puncte procentuale până în momentul aderării la zona euro, stabilită pentru anul 2019, pentru a fi competitivă în interiorul Uniunii Monetare, susţine viceguvernatorul Băncii Naţionale a României, Bogdan Olteanu.

‘România s-a angajat să adere la zona euro în 2019. Asta presupune un proces de convergenţă solid şi serios. Estimările noastre sunt că trebuie să creştem PIB/ locuitor la paritatea puterii de cumpărare cu cel puţin 10 procente procentuale pentru a fi suficient de competitivi în interiorul Uniunii Monetare’, a declarat, joi, Bogdan Olteanu în cadrul conferinţei Emerging Funding for the Real Economy.

      Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Arin Stănescu, la Adevărul Live: Procurorii nu au o mentalitate prea diferită de cea a Fiscului

Avocatul Arin Stănescu vorbeşte la Adevărul Live despre cum resimt companiile lupta anticorupţie

Statul nu poate să dispună de sechestrele pe bunuri în cazul unor confiscări speciale sau extinse decât dacă acestea sunt puse cel puţin cu o zi înainte de deschiderea procedurii de insolvenţă, a declarat, la Adevărul Live, avocatul Arin Stănescu, preşedintele Uniunii Naţionale a Practicienilor în Insolvenţă (UNPIR). INTRĂ ÎN DISCUŢIE şi urmăreşte emisiunea în modulul Adevărul LIVE   Evaziunea la stat Evaziunea nu este numai în privat, ci şi la stat, este o reminiscenţă comunistă. Statul a păstrat companiile din energie, unde erau şpăgile. În transporturi, CFR e un cimitir, problema este că nici privaţii nu arată mult mai bine.   Numărul insolvenţelor a scăzut Dacă în perioada iulie-decembrie 2013 erau peste 14.000 de dosare deschise de insolvenţă, iar în perioada iulie-decembrie 2014 au fost doar 7.245, s-a redus la jumătate.

      Citeste mai mult…

Bursa.ro: ALERT

MFP va înainta în aprilie proiectul de taxare a hidrocarburilor

Ministerul Finanţelor va înainta în aprilie proiectul de taxare a hidrocarburilor, a spus Secretarul de Stat Dan Manolescu.

     Ministerul vrea ca, pe lângă redevenţe, să introducă un sistem de taxare a profiturilor companiilor petroliere.

     Deputatul Răzvan Mironescu a declarat: “Viziunea PNL despre un sistem flexibil, stimulativ şi echitabil de fiscalitate petrolieră este inspirată de legislaţia provinciei canadiene Alberta, cea mai mare producătoare de ţiţei şi gaze naturale a Canadei, dar este ancorată în specificul geologic şi economic al ţării noastre. Redevenţele constau în două componente distincte: o componentă de preţ al barilului de ţiţei şi o componentă de cantitate a producţiei, ambele plafonate fiecare la un nivel ce nu putea fi depăşit. Aceste componente progresează, fiecare, în trepte de la valoarea minimă la valoarea maximă (plafon). Astfel, redevenţa va fi considerabil mai mare atunci când producţia per zăcământ este mare. Elementul cheie este preţul de referinţă, iar calculul acestuia trebuie să fie mai transparent, dar şi corelat cu preţul de vânzare al petrolului pe piaţa mondială, după o structură ce se va obţine cu siguranţă în urma consultărilor cu partenerii privaţi.

      Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Guvern: Toate pensiile și salariile din sectorul public vor fi plătite până pe 10 aprilie

Guvernul a decis în ședința de joi ca toate pensiile și salariile din sectorul public să fie plătite până în data de 10 aprilie, a anunțat purtătorul de cuvânt al Executivului Corneliu Calotă.

“Există posibilitatea financiară de a se efectua plățile pentru pensiile și salariile din sectorul public până în data de 10 aprilie. Astfel, pensiile pe luna aprilie vor începe să fie plătite de mâine (vineri — n.r.) cele care sunt plătite prin Poștă. Vor fi virați banii către bănci pentru cei care primesc pensia pe card bancar, sume care vor fi disponibile din data de 7 aprilie. Până în data de 10 aprilie toate pensiile vor fi plătite”, a afirmat Calotă, la Palatul Victoria.

       Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Presedintele Consiliului Judetean Bihor: NIS Petroleum incepe prospectiunile / I-am anuntat ca nu au venit intr-un judet foarte prietenos cu ei

 Sarbii de la NIS Petroleum, companie controlata de Gazprom, vor incepe prospectiuni in judetul Bihor, reprezentantii companiei facand un anunt in acest sens in cadrul unei intrevederi pe care au avut-o miercuri cu presedintele Consiliului Judetean, Cornel Popa. Acesta a declarat joi, intr-o conferinta de presa, ca nu i s-a dat o data precisa, dar presupune ca explorarile vor demara dupa Sarbatorile de Paste.

       Citeste mai mult…

Bursa.ro: LA ORELE PRÂNZULUI:

Lichiditate de aproximativ 14 milioane lei pe BVB

Piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a înregistrat, în prima parte a şedinţei de tranzacţionare de astăzi, o lichiditate de aproximativ 14 milioane lei (3,28 milioane euro).

     La orele prânzului, BVB era în scădere. Indicele BET coboară cu 0,10%, ajungând la valoarea de 7.067,47 puncte, la fel ca indicele BET Total Return, care se micşorează cu 0,10%, la 7.717,89 puncte. BET-FI se depreciază, de asemenea, cu 0,45%, până la 30.272,33 puncte.

     Indicele BET Plus, introdus pe 23 iunie, scade, totodată, cu 0,09%, la 1.041,31 puncte.

      Citeste mai mult…

Economica.net: Producătorii de carne de porc pot depune cerere pentru bani europeni destinaţi depozitării

Producătorii de carne de porc pot depune cerere pentru fonduri europene destinate depozitării private a cărnii de porc în situaţia în care preţul mediu de piaţă pentru carcasele de porc se află sub preţul de referinţă, potrivit unui comunicat al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).

Conform APIA, Regulamentul (UE) nr. 360/2015 a fost publicat în martie şi prin intermediul acestuia a fost deschisă perioada de depunere a cererilor pentru obţinere a unor sume comunitare, pentru depozitarea privată a cărnii de porc. Depozitarea privată a cărnii de porc reprezintă un ajutor acordat în situaţia în care preţul mediu de piaţă pentru carcasele de porc se află sub preţul de referinţă aşa cum este acesta stabilit prin Regulamentului (UE) nr. 1308/2013, respectiv 1.509,39 euro/tonă, şi are un impact negativ semnificativ în acest sector, scrie Agerpres.

      Citeste mai mult…

Economica.net: OMV Petrom a investit 11,5 miliarde de euro în România din 2005 până în 2014

OMV Petrom a contribuit cu 19 miliarde euro la bugetul de stat, iar investiţiile s-au ridicat la 11,5 miliarde euro, din 2005 până în 2014, a declarat joi, Alina Popa, director financiar în cadrul companiei, în cadrul unui eveniment de profil.

Din 2005 până în 2014 contribuţiile reprezentând taxe şi impozite, respectiv dividende, la bugetul de stat au fost de 19 miliarde euro, iar investiţiile făcute – 11,5 miliarde euro. Din punctul nostru de vedere cel mai important aspect ar fi acela că orice sistem pe venit, pe profit să încurajeze investiţiile. Acesta este elementul esenţial pentru noi ca investitori şi cred că şi pentru România în general’, a afirmat Popa.

      Citeste mai mult…

Capital.ro: Licitaţie: ROMATSA alocă 3,1 milioane de lei pentru întreţinerea sistemelor de comunicaţii

ROMATSA alocă, din surse proprii, 3,1 milioane lei, fără TVA, pentru servicii de întreţinere a sistemelor de comunicaţii, contractul urmând să fie încheiat pentru o perioadă de 36 luni de la data atribuirii, potrivit unui anunţ de participare postat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP).

Compania care va câştiga licitaţia trebuie să asigure ‘servicii de asistenţă tehnică, service postgaranţie pentru componentele STCR (sistemul de telecomunicaţii ROMATSA R.A., n.r.), service postgaranţie pentru echipamentele componente ale NetAdmin, consultanţă dezvoltare reţele, actualizări ale versiunilor software ale echipamentelor, instalări echipamente noi (la cerere)’.

      Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Ministerul Energiei estimează venituri din privatizare în valoare de 684,13 milioane de lei, în 2015

Ministerul Energiei estimează venituri din privatizare în valoare de 684,13 milioane de lei și vărsăminte din privatizare în contul general al trezoreriei statului în valoare de 609,58 milioane de lei, potrivit bugetului de venituri și cheltuieli aferent activității de privatizare pe anul 2015, publicat în Monitorul Oficial.

Ministerul Energiei a previzionat cheltuieli legate de plata onorariilor pentru consultanți, agenți de privatizare sau firme de avocatură și cele pentru pregătirea și realizarea privatizării societăților comerciale în valoare de 28,5 milioane de lei. Din această sumă instituția estimează cheltuieli în valoare de 340.000 lei pentru anunțuri de publicitate internă și internațională privind oferta de vânzare, selecție intermediar/consultant, 7,143 milioane lei pentru onorariile firmelor de avocatură, 9,59 milioane de lei pentru onorariile intermediarilor ofertelor publice/consultanți de privatizare, precum și 11,42 milioane de lei pentru alte cheltuieli destinate realizării administrării, pregătirea și realizarea privatizării, inclusiv taxe ASF.

         Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Havrileț (ANRE): Redevența și impozitul pe construcții speciale afectează rezultatele producătorului pentru că nu se pot recupera din piață

Taxele din domeniul gazelor naturale afectează investițiile producătorilor din sector, iar redevența și impozitul pe construcții speciale nu se pot recupera din piață, a declarat Niculae Havrileț, președintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), în cadrul unui eveniment de profil.

       Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Constantin: Ne-am angajat în fața crescătorilor că, până la Paști, vor avea subvențiile și pentru bovine

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a anunțat joi că statul va achita subvențiile pentru bovine până la Paști, în vreme ce subvențiile pentru ovine au început deja să fie plătite.

“S-au plătit de două zile subvențiile pentru ovine, iar în perioada următoare vom să plăti și pentru bovine. Ne-am angajat în fața crescătorilor că până la Sărbătorile Pascale vor avea subvențiile și pentru bovine”, a afirmat Constantin, după o întâlnire cu reprezentanții fermierilor din sectorul zootehnic care au protestat joi în Piața Victoriei.

       Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Legea privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în 2015, promulgată

Președintele Klaus Iohannis a semnat joi decretul privind promulgarea Legii pentru aprobarea OUG nr. 83/2014 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015, precum și alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice, informează Administrația Prezidențială.

        Citeste mai mult…

Economica.net: Guvern: Toate pensiile şi salariile din sectorul public vor fi plătite până pe 10 aprilie

Guvernul a decis în şedinţa de joi ca toate pensiile şi salariile din sectorul public să fie plătite până în data de 10 aprilie, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului Corneliu Calotă.

       Citeste mai mult…

Economica.net: Strategia de dezvoltare a portului Galaţi, în dezbatere publică

Administraţia Porturilor Dunării Maritime (APDM) Galaţi, în parteneriat cu firma de consultanţă Ernst&Young, a organizat o consultare publică pe tema Programului Strategic de Dezvoltare a Portului Galaţi, având ca orizont de timp perioada 2014 – 2035, a declarat joi directorul regiei, Liviu Ciubrei.

Potrivit acestuia, în cadrul proiectului urmează să fie definit un portofoliu de proiecte menite să integreze portul Galaţi în fluxurile internaţionale de mărfuri şi de pasageri şi să-l transforme într-un motor de creştere şi dezvoltare economică pentru comunitatea locală, scrie Agerpres.

       Citeste mai mult…

Evz.ro : Capitalizarea totală a Bursei de la Bucureşti a scăzut cu 2,89% în 2014

Capitalizarea totală a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a atins, la finele anului trecut, un nivel de 129,95 miliarde de lei, în scădere cu 2,89% faţă de anul 2013 (133,82 miliarde de lei), potrivit unui comunicat de presă al Autorităţii de Supraveghere Financiară privind evoluţia pieţei de capital din România la 31 decembrie 2014.

     Citeste mai mult…

        Impreuna in lumea afacerilor