Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

REVISTA PRESEI - 03 aprilie 2015

Obiectivbr.ro: Camera de Comerţ la moment de bilanţ

* ieri membrii CCIA Brăila au fost convocaţi la adunarea generală ordinară pentru a aproba planul de acţiuni pe 2015 şi darea de seamă a conducerii şi execuţia bugetară aferente anului trecut * reprezentanţii autorităţilor şi administraţiei locale au participat la eveniment, asigurând mediul de afaceri de tot sprijinul în vederea dezvoltării

Conducerea Camerei de Comerţ Industrie şi Agricultură (CCIA) Brăila şi-a prezentat în faţa membrilor activitatea desfăşurată pe anul 2014 şi a cerut aprobarea pentru programul de acţiuni şi obiective, inclusiv buget, aferente anului în curs. Toate acestea, în cadrul şedinţei Adunării Generale Ordinare a membrilor CCIA Brăila, desfăşurată în cursul zilei de ieri în sala de conferinţe a Consiliului Judeţean Brăila, eveniment la care au participat reprezentanţi ai administraţiei locale, parlamentari, dar şi o parte dintre şefii deconcentratelor.

      Citeste mai mult…

Bzb.ro: 600 de liceeni din Regiunile Centru şI Nord-Est vor învăța să administreze afaceri pe bani europeni

Camera de Comerţ şi Industrie Braşov, în parteneriat cu Camera de Comerţ şi Industrie a Judeţului Neamţ, Casa Corpului Didactic Neamţ şi Asociaţia Innova pentru Inovare prin Dezvoltare Durabilă Bucureşti, au lansat, la Braşov, proiectul „Parteneriat Educaţie-Business (PEB)”. Proiectul este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial „Dezvoltarea Resurselor Umane” 2007-2013, Axa prioritară 3 „Creşterea adaptabilităţii lucrătorilor şi a întreprinderilor”, Domeniul major de intervenţie 3.1 „Promovarea culturii antreprenoriale”.

     Citeste mai mult…

Myetex.ro: Braşovenii îşi pot dezvolta competenţele antreprenoriale

Camera de Comerţ şi Industrie Braşov a anunţat, recent, demararea proiectului „Start-up în doi paşi – educaţie antreprenorială bazată pe inovare şi ajutor de minimis”. Proiectul, implementat în parteneriat cu Camera de Comerţ şi Industrie Bacău, Asociaţia Happy Moms şi CIT Irecson – Centrul de informare tehnologică SRL, este cofinanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial „Dezvoltarea Resurselor Umane” 2007-2013, Axa prioritară 3 – „Creşterea adaptabilităţii lucrătorilor şi a întreprinderilor”. Bugetul total eligibil alocat este de 6,8 milioane lei, din care contribuţie proprie 137.230,72 lei. Prin implementarea acestui proiect se urmăreşte creşterea abilităţii persoanelor de a materializa idei de afaceri, prin dezvoltarea competenţelor antreprenoriale şi manageriale. Grupul ţintă este format din 400 de persoane cu vârste de peste 18 ani, din regiunile de dezvoltare Centru şi Nord-Est. Dintre aceştia 50% sunt persoane cu vârste cuprinse între 18 şi 25 de ani, înmatriculate în învăţământul superior.

       Citeste mai mult…

Bzi.ro: Avem toate datele! Oamenii lui Iohannis au pus stapanire pe economie!

Camera de Comert si Industrie Romano-Germana a anuntat cifrele actuale referitoare la schimburile comerciale dintre România si Germania. Conform datelor oficiale, Germania a ramas si în 2014 principalul partener comercial al României. Importurile din Germania au însumat 11,2 miliarde de euro, cu 8,7 la suta mai mult decât în 2013, iar exporturile 10,1 miliarde euro, în crestere cu 9,8 la suta fata de anul precedent. Astfel cresterea importurilor si a exporturilor germane s-a situat peste cresterea de circa 5 la suta a totalului exporturilor si importurilor românesti. Iasul este unul din polurile economice in care nemtii au investit masiv, firmele germane controland o mare parte a pietei.

       Citeste mai mult…

Vestea.net: Municipiul Piatra Neamţ, la Târgul de Turism de peste Prut

Timp de patru zile, in perioada 2-5 aprilie, Municipiul Piatra Neamt alaturi de Consiliul Judetean Neamt, Camera de Comert si Industrie Neamt si Asociatia pentru Dezvoltarea si Promovarea Turismului Neamt vor fi prezenti la cel mai mare targ de turism din Republica Moldova ce se desfasoara la Moldexpo Chisinau – Tourism. Leisure. Hotels.

Participarea la aceasta editie a targului este gratuita in standul Romaniei, in cadrul caruia mai sunt prezenti reprezentanti ai Autoritatii Nationale pentru Turism, CNTAR Tarom, Tusnad, Turism Felix, Asociatia pentru Dezvoltarea si Promovarea Turismului Prahova, Primaria Municipiului Vatra Dornei, Calimanesti Caciulata, Baile Govora precum si alte agentii si turoperatori din Romania.

       Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Victor Ponta: Suntem conștienți că deciziile noastre sunt cele mai bune pentru România și partenerii noștri

Premierul Victor Ponta a afirmat, joi seară, într-o postare pe pagina de socializare, că deciziile autorităților române sunt cele cele mai bune pentru România și partenerii săi, făcând referire la o poziție exprimată de MAE rus.

“Un răspuns foarte foarte foarte clar — DA, suntem conștienți că deciziile noastre sunt cele mai bune pentru România și partenerii nostri!!”, a scris premierul pe Twitter, făcând referire la o declarație a purtătorului de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Aleksandr Lukașevici, care avertiza că, “dacă guvernul României consideră că este posibil să sporească prezența NATO pe teritoriul său, (..) trebuie să își asume responsabilitatea pentru acest pas și consecințele pentru securitatea regiunii’.

      Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Transparency International România: Evazioniștii fiscali fură din veniturile publice

Transparency International România “salută campania de promovare a disciplinei fiscale ca atitudine de justiție socială, de combatere a fraudelor și a corupției privind veniturile bugetare” și consideră că “nu este indicată aplicarea unor decizii cu jumătate de măsură, pentru că evaziunea fiscală reprezintă furt din banii publici”.

       Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Nanu (MFP): Alocarea bugetară pentru investiții este, din nou, foarte generoasă; încercăm să învățăm din greșeli

Investițiile publice nu depind de finanțare, în România, ci de o mai bună planificare și de o prioritizare a proiectelor care pot fi derulate cu fonduri europene și care, în final, pot aduce beneficii importante pentru economie, susține directorul general al Trezoreriei Naționale, Ștefan Nanu.

“Încercăm să învățăm din greșeli. De exemplu, anul trecut, investițiile publice au fost mai reduse decât ne așteptam și cred că au contribuit negativ la creșterea economică. De asemenea, cred că anul acesta alocarea bugetară pentru investiții publice este, din nou, foarte generoasă și există un angajament puternic pentru îmbunătățirea situației și să se asigure, în timp util, toate precondițiile pentru a avea o implementare lină a proiectelor de investiții. Este o problemă de planificare, dar și de proceduri, de birocrație, dar nu este o problemă de finanțare, pentru că banii au fost tot timpul acolo, dar a lipsit o prioritizare a investițiilor focusată pe proiectele care se pot derula cu fonduri europene și care pot aduce beneficii importante pentru economie”, a explicat Nanu, joi, în cadrul conferinței Emerging Funding for the Real Economy.

      Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Sobolewski: Pentru promovarea la statutul de piață emergentă, bursa din România are nevoie și de investitorii instituționali americani

Piața de capital din România are nevoie, pentru a-și atinge obiectivul de promovare la statutul de piață emergentă, și de investitorii instituționali din SUA și rețeaua lor globală, pentru lichiditate și dezvoltare, a declarat Ludwik Sobolewski, directorul general al BVB, la cel de-al doilea eveniment Romania Investors Days, la New York.

‘Bursa de Valori București are cel mai rapid ritm de creștere din Europa și interesul investitorilor față de România este în creștere, fapt evidențiat și de mari brokeri regionali, precum Ipopema (Polonia) și Concorde (Ungaria), care s-au înregistrat direct în România pentru a le oferi clienților lor acces direct la companiile românești. În drumul spre atingerea obiectivului de promovare la statutul de piață emergentă, piața de capital din România are nevoie și de investitorii instituționali din SUA și rețeaua lor globală, pentru lichiditate și dezvoltare. Dacă aceștia investesc acum, vor fi primii care vor beneficia de creșterea pieței, întrucât vrem să facem din Bursa de Valori București un hub financiar al Europei de Sud Est’, a declarat Ludwik Sobolewski, citat într-un comunicat al BVB.

      Citeste mai mult…

mediafax.ro: O fabrică de lapte a fost inaugurată în Harghita, în urma unei investiţii de 450.000 de euro

O fabrică de lapte fondată de peste o sută de crescători de bovine din comuna harghiteană Frumoasa şi realizată din contribuţiile comunităţilor locale a fost inaugurată, joi, în urma unei investiţii de 450.000 de euro, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Primarul comunei Frumoasa, Ferencz Tibor, a declarat, joi, la inaugurarea Cooperativei de prelucrarea laptelui din localitate, că problemele generate de tăierea cotei de lapte de la 1 aprilie nu se rezolvă prin proteste în Capitală, care “oricum nu ar produce efecte în favoarea crescătorilor de bovine”, ci prin asocierea fermierilor la nivel local şi construirea de mini-fabrici care să le garanteze atât o piaţă sigură de desfacere a laptelui, cât şi un preţ rezonabil pe litrul de lapte, în condiţiile în care procesatorii industriali se orientează către materia primă ieftină, din import.

Ferencz Tibor a explicat că bazele investiţiei, care s-a ridicat la 450.000 de euro, au fost puse în anul 2011, iar membrii fondatori sunt 107 crescători de animale din comuna Frumoasa şi cele două sate aparţinătoare, Bârzava şi Nicoleşti, obiectivul fiind realizat din contribuţiile composesoratelor şi bisericilor din cele trei localităţi, ale Consiliului Local, dar şi ale membrilor Asociaţiei Crescătorilor de Bovine din zonă.

      Citeste mai mult…

Agerpres.ro: România are 386 de produse tradiționale atestate; alte 42 sunt recunoscute ca produse obținute după rețete consacrate

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a atestat până în prezent 386 de produse tradiționale și a respins 193 de dosare, în timp ce alte 42 au fost recunoscute ca produse obținute după rețete consacrate, a declarat pentru AGERPRES Viorel Morărescu, director general în MADR.

“Avem aprobate 386 de produse tradiționale și 193 respinse, dar mai avem în analiză alte 69 de dosare. Procesul de înregistrare continuă, trebuie doar să existe interes din partea producătorilor, iar noi vom promova aceste produse pentru creșterea încrederii consumatorului în produsele de calitate. Toate aceste produse atestate au fost controlate de Ministerul Agriculturii, de Ministerul Sănătății, de ANSVSA și ANPC din punct de vedere al calității și trasabilității și nu au fost probleme. Vom face două-trei controale pe an deoarece ministerul și-a asumat o responsabilitate, și-a pus semnătura, logo, iar dacă o autoritate garantează acel produs acest lucru înseamnă că produsul este sigur și de calitate”, a precizat Morărescu.

      Citeste mai mult…

Agerpres.ro: “Telemeaua de Ibănești” va obține protecția comunitară în cel mult două săptămâni; “Salamul de Sibiu”, în luna mai

“Telemeaua de Ibănești” va obține în cel mult două săptămâni protecție și recunoaștere la nivelul statelor comunitare, iar “Salamul de Sibiu” și “Novacul afumat de Țara Bârsei” vor fi atestate cel mai probabil în luna mai, a declarat pentru AGERPRES Viorel Morărescu, director general în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

“În cel mult două săptămâni vom obține avizul pentru ‘Telemeaua de Ibănești’ ca produs cu Denumire de Origine Protejată (DOP). Acesta a trecut de perioada de opoziție la nivel comunitar și mai este doar o procedură internă de publicare și de transmitere. Avem remediate și problemele întâmpinate pentru ‘Novacul afumat de Țara Bârsei’ și sperăm ca și acest produs să primească acordul Comisiei Europene în luna mai”, a spus Morărescu.

       Citeste mai mult…

Agerpres.ro: FAO: Prețurile alimentelor la cel mai scăzut nivel din ultimii cinci ani în luna martie

Indicele prețurilor produselor alimentare la nivel mondial, elaborat de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), a continuat să scadă și în luna martie 2015, atingând cel mai scăzut nivel din luna iunie 2010, în condițiile în care oferta pentru majoritatea materiilor prime, inclusiv cereale și carne, a rămas robustă, arată datele publicate joi de FAO, transmite Reuters.

     Citeste mai mult…

Zf.ro: BCR se pregăteşte să scoată la vânzare în bloc credite neperformante de 1-1,5 mld. euro. Tranzacţia anului pe piaţa bancară poartă numele de cod „Neptun“

Este cel mai mare pachet de credite neperformante scos până acum la vânzare şi va atrage interesul marilor investitori.

BCR, cea mai mare bancă de pe piaţa locală, se pre­găteşte să scoată la vânzare cel mai mare pachet de credite neperformante de  până acum, a cărui valoare va fi cu­prin­să între 1 şi 1,5 mld. euro, ope­ra­ţiune care va fi extrem de urmărită.

     Citeste mai mult…

Zf.ro: Comerţul României cu Germania stă agăţat în sectorul auto. Dintre cei mai mari 20 de exportatori, mai mult de jumătate sunt şi mari importatori

Companiile din România au exportat anul trecut produse de 10,1 mld. euro în Germania, cel mai important partener comercial al României, în creştere cu 9,8% faţă de 2013, dar balanţa a rămas cu un deficit de peste un miliard de euro, în condiţiile în care şi importurile din Ger­mania au crescut cu 8,7%, la 11,2 mld. euro.

Astfel creşterea importurilor şi a exporturilor în relaţia România-Germania s-a situat peste creşterea de circa 5% a totalului exporturilor şi importurilor româ­neşti, potrivit informaţiilor Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germană care citează date INS.

      Citeste mai mult…

Zf.ro: Antreprenorii români ocolesc bursa pentru că înţeleg doar creditul bancar

Antreprenorii români au învăţat business din mers, dar unii se consideră acum experţi şi nu acceptă sfaturi sau idei noi

Companiile româneşti înţeleg greu finanţarea prin alte surse decât creditele bancare, iar emisiunea de acţiuni sau obligaţiuni nu face parte din cultura financiară a antreprenorilor români. Mai mult, nici antreprenorii şi nici măcar fondurile private de investiţii nu văd în bursa de la Bucureşti o cale de a-şi lichida participaţiile atunci când vor să se retragă dintr-o companie.

       Citeste mai mult…

Zf.ro: Topul brokerilor de pe Bursă la trei luni: cehii rămân lideri pe o piaţă tot mai mică

Tot mai puţini brokeri se luptă pentru a obţine o felie cât mai mare dintr-o „plăcintă“ tot mai mică, anume banii investitorilor de pe bursa de la Bucureşti. Deşi piaţa s-a îmbogăţit anul trecut printr-una dintre cele mai mari oferte publice iniţiale derulate în ţară, atât numărul brokerilor, cât şi valoarea tranzacţiilor intermediate au scăzut în primul trimestru al anului 2015, comparativ cu perioada similară a lui 2014, arată datele bursei.

     Citeste mai mult…

Zf.ro: MÎNDRUŢESCU, ORACLE:

Fondurile europene, cheie pentru proiectele de IT din toată regiunea

Sorin Mîndruţescu: „Cred că «the name of the game» în toată regiunea sunt fondurile europene. De modul în care noi vom reuşi în România procesul respectiv (de atragere a fondurilor europene – n. red.) va depinde şi volumul de proiecte generate din piaţă“

Numărul şi amploarea proiectelor de IT din România şi din celelalte ţări din regiune vor fi influenţate puternic de abilitatea de a atrage sau nu fonduri europene, care se conturează a fi una dintre cele mai importante surse de finanţare pentru asemenea investiţii.

      Citeste mai mult…

Zf.ro: Comerţul a scăzut cu 1,5% în februarie faţă de ianuarie,dar a crescut cu 3,5% faţă de februarie 2014

Cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul a scăzut în februarie faţă de ianuarie atât că serie brută, cu 1,5%, cât şi ca serie ajustată, cu 1,4%, dar a crescut comparativ cu luna similară din 2014 cu până la 3,5%, potrivit datelor INS.

Scăderea înregistrată în februarie comparativ cu ianuarie a fost cauzată de reducerea vânzărilor de alimente, băuturi şi tutun (-3,3% că serie brută şi -0,6% că serie ajustată) şi a celor de produse nealimentare (-2,7% brut şi -2,9% ajustat). Comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a crescut cu 4,1% ca serie brută şi cu 1,5% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi sezonalitate.

      Citeste mai mult…

Zf.ro: Vor respecta Finanţele propriul program? Cheltuielile bugetare au fost „sub program“ pentru că Guvernul nu a investit

Veniturile bugetare colectate în primele două luni reprezintă peste două treimi din nivelul prognozat pentru primul trimestru (T1), în timp ce cheltuielile au fost „sub program“, banii cheltuiţi de la buget reprezentând doar jumătate din nivelul estimat pentru T1.

Subexecuţia cheltuielilor bugetare a fost influenţată de tăierea investiţiilor, cheltuielile de capital prăbuşindu-se cu aproape 40% faţă de primele două luni din 2014.

      Citeste mai mult…

Zf.ro: CHELTUIELILE SUNT „SUB PROGRAM“ PENTRU CĂ GUVERNUL NU DĂ DRUMUL LA INVESTIŢII

Finanţele au colectat în primele două luni mai mult de două treimi din veniturile prog­nozate pentru primul trimestru (T1), însă cheltuielile au fost „sub program“.

Banii cheltuiţi de la buget în perioada ianuarie-februarie reprezintă doar jumătate din nivelul estimat pentru T1, în condiţiile în care investiţiile continuă să fie amânate, cheltuielile de capital prăbuşindu-se cu aproape 40% faţă de 2014.

Ministerul Finanţelor a modificat programarea bugetară în acest an pentru ca maximul de cheltuieli publice să fie realizate în trimestrul al doilea şi în trimestrul al treilea, iar în ultimele trei luni ale anului sumele cheltuite să fie mai mici, contrar „tradiţiei“ bugetare din România.

      Citeste mai mult…

Zf.ro: Investiţiile în zăcăminte mature de petrol şi gaze opresc scăderea producţiei

Producţia de gaze a României tocmai a finalizat un nou an de creştere, al treilea consecutiv, după cum arată datele cu­mulate ale celor doi mari producători, Romgaz şi Petrom, iar cea de petrol este la un nivel stabil de circa patru ani de zile, dovadă că investiţiile în zăcămintele mature pot stopa declinul natural al producţiei.

       Citeste mai mult…

Zf.ro: OPINIE SORIN PÂSLARU – REDACTORUL-ŞEF AL ZF

Economia României este mai pregătită de „uberizare“ decât pare

Intrarea Uber în România a produs deocamdată mai multă efervescenţă în presă decât în acţiunea economică propriu-zisă de livrare a unui nou mod de a face transport de taxi în Bucureşti, însă conceptul de economie colaborativă pe care îl aduce această companie pe piaţa locală are toate şansele să explodeze în perioada următoare.

Uber este o aplicaţie care oferă oricărui conducător auto posibilitatea de a deveni „taximetrist“ când doreşte şi are timpul necesar. Astfel, cine vrea să devină membru al acestei comunităţi descarcă aplicaţia Uber pe smartphone şi îşi poate anunţa disponibilitatea de a face o cursă taxi în cazul în care există o cerere pe care o poate prelua.

      Citeste mai mult…

Zf.ro: Proiect pilot ING: clienţii îşi pot înregistra cardurile de fidelitate în aplicaţia mobilă

Subsidiara locală a băncii olande­ze ING a lansat un proiect pilot în ca­drul căruia oferă noi funcţionalităţi pen­tru clienţi prin intermediul aplicaţiei mobile ING Home Bank – înregistrarea cardurilor de fidelitate în mediul virtual şi accesul la diferite oferte ale comer­cian­ţilor. Astfel, în prezent circa 12 mi­lioa­­ne de clienţi ai băncii îşi pot în­registra în cadrul aplicaţiei cardurile de fidelitate de la diferiţi comercianţi, astfel încât să nu mai fie nevoie să aibă cardurile în format fizic atunci când merg la cumpărături. Cu această nouă funcţio­nalitate, ING intră în competiţie cu firma autohtonă Active Soft SRL, care a dezvoltat aplicaţia Vir­tu­alCards. Pentru a înregistra cardurile de fidelitate în aplicaţie, clienţii ING trebuie să scaneze codul de bare înscris pe card şi să adauge numele titularului şi al comerciantului. Secţiunea “cardurilor de fidelitate” face parte din categoria “portofelul electronic” intro­dus­ă recent de ING împre­ună cu o altă ca­te­gorie numită “ofertele mele”. Prin inter­mediul ofertelor disponibile în ca­drul aplicaţiei la diferiţi comercianţi, cli­enţii băncii pot câştiga puncte bonus care se transformă ulterior în bani ce pot fi transferaţi în contul bancar al acestora.

      Citeste mai mult…

Zf.ro: Cheltuielile cu dobânzile încep să scadă uşor. Statul şi-a triplat datoria în şase ani, dar banii nu se văd nicăieri

Cheltuielile bugetului consolidat cu dobânzile au continuat să scadă în primele două luni ale lui 2015, fiind cu 16% mai mici decât în primele două luni ale anului trecut, după un prim semnal pozitiv în 2014 şi după ce după ani de zile ele au crescut pe fondul majorării puternice datoriilor statului.

      Citeste mai mult…

Zf.ro: ANAF a suspendat activitatea a 232 firme care nu au dat bon fiscal

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) i-a prezentat premierului Victor Ponta o situaţie în care este arătat că pentru 232 de firme a fost suspendată activitatea, din aproximativ un milion de societăţi, Ponta afirmând că 150 dintre acestea meritau, probabil, sancţiunea.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) i-a prezentat premierului Victor Ponta o situaţie în care se arată că pentru 232 de firme a fost suspendată activitatea, din aproximativ un milion de societăţi, Ponta afirmând că 150 dintre acestea meritau, probabil, sancţiunea. În România sunt însă active doar 450.000 de companii, restul având cifră de afaceri zero sau fără activitate.

       Citeste mai mult…

Zf.ro: Brokerul Stein Bestasig: Asigurătorii trebuie să recâştige încrederea clienţilor

Piaţa de asigurări este puternic afectată de neîncrederea clienţilor care au avut probleme cu plata despăgubirilor în trecut şi trebuie să îşi îmbunătăţească imaginea, spune Grigore Ştefanache, directorul brokerului de asigurări Stein Bestasig, o firmă de talie redusă din piaţa brokerajului în asigurări specializată pe segmentul corporate.

      Citeste mai mult… 

Zf.ro: După Enel, Electrica a ratat şi deal-ul cu FP

Tranzacţia prin care Electrica (sim­bol bursier EL) ar fi preluat pache­tele minoritare de acţiuni deţinute de Fondul Proprietatea (FP) la filialele de distri­buţie şi furnizare a căzut, deoarece cele două părţi nu au ajuns la o înţele­gere privind preţul.

Anunţul este o nouă veste proastă pen­tru grupul de distribuţie şi vine la mai puţin de o lună după ce grupul ita­lian Enel a anunţat că nu va mai vinde ac­tivele deţinute în România şi de care era interesată şi Electrica. Anularea tran­zacţiei înseamnă că Electrica va tre­bui să găsească o altă destinaţie pentru fondurile strânse din piaţă în cadrul ofertei publice iniţiale derulate în 2014.

      Citeste mai mult…

Zf.ro: Ministerul Finanţelor a împrumutat 400 mil. lei pe trei ani la un randament de 2,1%

Ministerul Finanţelor (MFP) a împrumutat ieri de la bănci 400 de milioane de lei (echivalentul a 90 mil. euro), prin emiterea de obligaţiuni de stat cu scadenţa în ianuarie 2018, la un randament de 2,11%, nivel similar cu cel de la jumătatea lunii martie. Băncile au plasat oferte de 1,36 mld. lei (300 mil. euro). Pentru această lună, MFP şi-a propus să împrumute 2,7 mld. lei, două treimi din media lunară din primul trimestru şi cea mai mică sumă planificată de peste un an.

      Citeste mai mult…

Zf.ro: A crescut cererea de bonuri fiscale ca urmare a acţiunilor ANAF? Urmăriţi emisiunea ZF Live de vineri, 03 aprilie, de la ora 12:00, o discuţie cu Velin Ganev

A crescut cererea de bonuri fiscale ca urmare a acţiunilor ANAF? Urmăriţi emisiunea ZF Live de vineri, 03 aprilie, de la ora 12:00, o discuţie cu Velin Ganev, CEO Danubius Exim, firmă de case de marcat şi bonuri fiscale.

Urmăriţi emisiunea ZF Live aici de la ora 12:00

        Citeste mai mult…

Zf.ro: Cum se poate investi în terenuri agricole printr-un fond mutual? Urmăriţi emisiunea ZF Live de vineri, 03 aprilie, de la ora 12:30, o discuţie cu Eugen Voicu

Cum se poate investi în terenuri agricole printr-un fond mutual? Urmăriţi emisiunea ZF Live de vineri, 03 aprilie, de la ora 12:30, o discuţie cu Eugen Voicu, acţionar Certinvest, administrator de fonduri mutuale.

Urmăriţi emisiunea ZF Live aici de la ora 12:30

        Citeste mai mult…

Zf.ro: Tranzacţia dintre Electrica şi FP a căzut pentru că nu s-au înţeles la preţ

Electrica (EL) şi Fondul Proprietatea (FP) nu au ajuns la o înţelegere cu privire la preţul la care Fondul şi-ar fi vândut participaţiile minoritare deţinute la filialele de distribuţie şi furnizare ale Electrica, astfel că tranzacţia a picat.

Electrica a informat bursa că negocierile privind potenţiala achiziţie a participaţiilor minoritare au încetat, întrucât cele două părţi “nu au ajuns la un consens cu privire la preţul tranzacţiei.”

       Citeste mai mult…

Zf.ro: OPINII PRIMITE LA REDACŢIE

Despre descinderile inspectorilor antifraudă şi obligativitatea emiterii de bonuri fiscale

În luna ianuarie a acestui an, Ordonanţa de urgenţă nr. 28/1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale a fost modificată, fiind prevăzut că neemiterea bonului fiscal pentru toate bunurile livrate sau serviciile prestate ori emiterea de bonuri cu o valoare inferioară celei reale constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 10.000 lei la 15.000 lei, precum şi suspendarea activităţii operatorului economic, de la o lună la 3 luni, în funcţie de gravitatea faptelor (art. 10 lit. c), respectiv art. 11 lit. alin. (1) lit. d) din ordonanţa de urgenţă).

       Citeste mai mult…

Zf.ro: Electrica scade pe bursă cu 2,4% după anularea tranzacţiei cu Fondul Proprietatea

Acţiunile Electrica (simbol bursier EL) erau în scădere cu 2,42% la începutul şedinţei de tranzacţionare de vineri, după ce cu o seară înainte compania a anunţat că a anulat negocierile cu Fondul Proprietatea (FP) privind achiziţia participaţiilor minoritare la filialele de distribuţie şi furnizare.

Electrica a pierdut astfel 121 milioane de lei din valoarea de piaţă în ultimele două zile.

       Citeste mai mult…

Zf.ro: SIF Moldova a primit acordul acţionarilor pentru dividende de 52,2 mil. de lei

Acţionarii SIF Moldova (SIF2) au aprobat joi propunerea conducerii societăţii privind acordarea de divindende totalizând 52,5 milioane de lei şi au votat bugetul de venituri şi cheltuieli, care prevede un profit net de 111 milioane de lei, la jumătate faţă de cel obţinut anul trecut.

Acţionarii SIF Moldova (SIF2) au aprobat joi propunerea conducerii societăţii privind acordarea de dividende totalizând 52,5 milioane de lei şi au votat bugetul de venituri şi cheltuieli, care prevede un profit net de 111 milioane de lei, la jumătate faţă de cel obţinut anul trecut.

      Citeste mai mult…

Zf.ro: Dolarul scade din nou sub 4,1 lei, iar costul leilor se menţine în jur de 1,5% pe an

Cursul anunţat de BNR pentru un dolar a scăzut ieri la 4,08 lei, cu 3,4 bani faţă de şedinţa precedentă, în timp ce euro a crescut uşor şi a ajuns la 4,41 lei. Indicatorul Robor la trei luni, utilizat ca bază de calcul pentru costul creditelor de retail în lei, a închis ieri la 1,48% pe an, în creştere uşoară faţă de nivelul atins miercuri. Spre comparaţie, în urmă cu o săptămână costul leilor era cu aproape un punct procentual mai mic.

        Citeste mai mult…

Bursa.ro: BVB deschide în scădere uşoară

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a deschis şedinţa de astăzi în scădere uşoară.

     Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, coboară cu 0,1%, fiind cotat la 7.094,79 puncte, în timp ce indicele BET Plus scade lent cu 0,09%, la 1.045,09 puncte.

     Pe de altă parte, BET-FI, indicele celor cinci societăţi de investiţii financiare plus Fondul Proprietatea, se apreciază cu 0,22%, atingând valoarea de 30.243,24 puncte.

         Citeste mai mult…

Bursa.ro: SECRETARUL DE STAT DAN MANOLESCU:

“Vrem să taxăm suplimentar profitul din exploatările petroliere”

Proiectul de lege privind viitorul sistem fiscal dedicat hidrocarburilor, gata în această lună

     *  Actualele redevenţe nu pot fi modificate, dar pot fi introduse taxe suplimentare

       Ministerul Finanţelor urmează să decidă, în această lună, ce sistem va propune pentru taxarea suplimentară în domeniul producţiei de petrol şi gaze, a declarat, ieri, secretarul de stat Dan Manolescu, într-o dezbatere publică organizată de parlamentarii PNL.

     Domnia sa a clarificat, pentru prima dată în ultimii doi ani de când Guvernul promite redevenţe majorate, ce anume vor autorităţile noastre să impoziteze: “Vorbim despre un sistem de taxare a profitului realizat de companii din exploatarea resurselor de petrol şi gaze. Nu inducem costuri suplimentare companiilor, întrucât acestea au deja profitul defalcat pe tipurile de activităţi. Este greu să determinăm profiturile suplimentare din această activitate, aşa că vom propune taxarea exploatării petrolului şi gazelor naturale”.

      Citeste mai mult…

Bursa.ro: Economia Statelor Unite a intrat în zona crepusculară

Astăzi vor fi publicate datele oficiale cu privire la rata şomajului din Statele Unite în martie 2015. Cu o lună în urmă, valoarea indicatorului a fost de 5,5%, fiind considerată egală sau foarte apropiată de rata naturală a şomajului.

     Din cauza mandatului dual al băncii centrale, care urmăreşte nu doar stabilitatea preţurilor ci şi gradul de ocupare al forţei de muncă, au apărut analize şi declaraţii referitoare la iminenţa unei creşteri a dobânzii de politică monetară.

     “Dobânzile zero nu mai sunt adecvate pentru economia SUA”, a declarat de curând James Bullard, preşedintele Federal Reserve Bank of Saint Louis, în cadrul unei conferinţe la Frankfurt. În opinia sa, Fed-ul trebuie să iniţieze procesul de normalizare a dobânzilor până nu este prea târziu.

     La fel crede şi John Williams, preşedintele Federal Reserve Bank of San Francisco, care apreciază că “economia funcţionează la capacitate maximă” şi perspectivele sunt foarte bune.

     Citeste mai mult…

Bursa.ro: PONTA ÎNCHEIE ARMISTIŢIU

Guvernul îşi nuanţează combaterea evaziunii

  Premierul a cerut schimbarea legii privind suspendarea activităţii firmelor

     *  Pârvan: “Proiectul Guvernului – aruncat să acopere comentariile din ultima vreme legate de mica evaziune”

       În lupta din ultimele săptămâni dusă între Fisc şi micii întreprinzători, prin intermediul media, Guvernul pare că ar dori să îngroape securea şi ridică steguleţul alb, anunţând modificarea legii privind suspendarea activităţii unei firme.

     Premierul Victor Ponta a spus, ieri, înaintea şedintei de Guvern, că în campania de combatere a evaziunii fiscale nu trebuie să existe abuzuri: “Susţin în continuare, şi îmi asum, sigur, şi înjurăturile de rigoare, faptul că în România e nevoie de combaterea evaziunii fiscale, că legea este lege pentru toată lumea şi că evaziunea fiscală este un fenomen care trebuie combătut. Important este ca în această campanie pe care o susţin să nu existe abuzuri şi exagerări. Prima exagerare este cu prigoana generală. Am primit informarea de la ANAF: sunt 232 de firme care au primit măsura suspendării dintr-un milion de contribuabili, deci 232 în toată ţara. Dacă din 232, 150 probabil că meritau, ceilalţi… vreau să nu existe abuzuri”.

        Citeste mai mult…

Bursa.ro: BVB

Avans de peste 4% al acţiunilor Banca Transilvania

Acţiunile Banca Transilvania (TLV) au crescut joi cu peste 4% şi au ajutat bursa de la Bucureşti să închidă în teritoriu pozitv, după o şedinţă în care rulajul a vizat în principal titlurile din sectorul energetic.

     Indicii BET Plus, de referinţă, şi BET, al celor mai lichide acţiuni, au urcat cu 0,4%, după ce miercuri au închis fără variaţie. BET Plus cuprinde cele mai lichide 34 de acţiuni din piaţă reglementată, cu excepţia SIF-urilor şi a acţiunilor companiilor străine.

     Tranzacţiile cu acţiuni s-au ridicat la 28,26 milioane de lei (6,4 milioane de euro).

     Titlurile Banca Transilvania au crescut cu 4,2%, la 2,199 lei/unitate, şi au recuperat astfel cea mai mare parte a scăderii din luna martie. Cotaţia instituţiei de credit s-a situat cel mai recent peste acest nivel pe 5 martie, când acţiunile se tranzacţionau la 2,21 lei/unitate.

      Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Sorin Grindeanu, ministrul Comunicatiilor: Speram ca pana la sfarsitul lunii mai 2015 sa avem o decizie in Guvern privind actiunile statului la Telekom

​Consortiul care asigura consultanta statului roman in procesul vanzarii actiunilor detinute la Telekom Romania Communications (fostul Romtelecom) va prezenta o strategie in acest sens in perioada urmatoare si cred ca cel tarziu la finalul lunii mai vom putea merge in Guvern sa prezentam aceasta strategie si sa se ia o decizie cu cu ce va face statul cu cele 45,99% din actiuni, a declarat joi, 2 aprilie, pentru HotNews.ro Sorin Grindeanu, ministrul pentru Societatea Informationala. Telekom Romania Communications (Romtelecom) este detinuta de grupul elen OTE (54,01% din actiuni) si de statul roman (45,99% din actiuni). Actionarul majoritar al OTE este grupul german Deutsche Telekom.

         Citeste mai mult…

Evz.ro: Zona euro: Un prezent instabil, dar un viitor care pare mai bun

Datoria publică de peste 300 miliarde euro a Greciei, conflictul din Ucraina şi deficitele bugetare ale marilor state sunt tot atâtea motive de îngrijorare pentru liderii zonei euro. Există însă şi motive de optimism.

Perspectivele zonei euro pentru următorii doi ani par că se îmbunătăţesc, datorită preţului scăzut al ţiţeiului, deprecierii euro şi măsurilor de stimulare aprobate de Banca Centrală Europeană.

Estimarea apare într-un raport publicat joi de agenţia de evaluare financiară Standard & Poor’s Ratings Services, transmite Wall Street Journal (WSJ), preluat de Agerpres.

      Citeste mai mult…

Evz.ro: Cauză şi efect: După protestele crescătorilor de animale, au început plăţile

Protestele de joi ale crescătorilor de animale, nemulţumiţi de întârzierile la plata subvenţiilor, nu au rămas fără urmări. În ţara au început deja să se mişte lucrurile.

Agenţia de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură (APIA) Mehedinţi a început plata primei pe cap de animal în cuantum de 28,08 lei, a declarat vineri pentru AGERPRES directorul instituţiei, Loredana Gherasimescu.

       Citeste mai mult...

Evz.ro : Puncte slabe și puncte forte ale scăderii TVA

 Producătorii spun că ar scădea prețurile odată cu diminuarea TVA, ceea ce înseamnă că ar crește consumul

Scăderea taxei din acest an sau de la anul va conduce la creșterea consumului și ar fi o gură de oxigen dată mediului de afaceri. Marea provocare va fi de a găsi acele surse în buget prin care să fie acoperit golul generat de această măsură.

         Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Legalizarea bacşişului: o nouă taxă? Cum se poate aplica şi ce probleme ridică iniţiativa ANAF

10% din valoarea consumaţiei este, de regulă, nivelul pe care un client îl lasă bacşiş  FOTO Adevărul În lupta cu evaziunea, ANAF pregăteşte acum includerea bacşişului pe bonul fiscal şi impozitarea acestuia. Proprietarii de restaurante se tem că măsura va transforma acest comision într-o taxă obligatorie pentru clienţi şi că va fi greu de implementat. Fiscul pregăteşte o nouă lovitură în lupta cu micii evazionişti: vrea să legifereze şi să impoziteze bacşişul. Specialiştii în fiscalitate laudă iniţiativa Guvernului, în timp ce proprietarii de restaurante susţin că măsura va fi foarte greu de pus în practică şi că, oricum, nu va avea efectul scontat.    Măsura a fost anunţată de Gelu Ştefan Diaconu, şeful Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), şi vine în contextul în care bacşişul a fost indicat drept una dintre cauzele pentru care inspectorii Direcţiei Antifraudă au închis mai multe magazine în ultimele săptămâni. Mai exact, pentru sume ce nu se regăseau în gestiune şi proveneau din bacşiş.

        Citeste mai mult…

Gandul.info: ARGUMENTELE economistului care îndrăzneşte să-i spună premierului Ponta că ambiţia de a avea cele mai mici taxe din Europa „e o strategie greşită”

Preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, a declarat la Gândul LIVE că este o „strategie greşită” din partea Guvernului să susţină că vrea să aibă cele mai mici taxe din Europa, amintind că doar paradisurile fiscale sunt caracterizate de asemenea avantaje. El avertizat că, în cazul reducerii TVA, trebuie „cântărit de mai multe ori, şi tăiat o dată”. Altfel, riscăm să ajungem la deficitul bugetar din 2010: „Conform calculelor noastre, dacă acest Cod Fiscal se aplică aşa şi cheltuielile se fac în mod normal fără să avem ajustări pe partea de cheltuieli bugetare, avem risc foarte mare să vedem deficitul bugetar de peste 3% la anul, iar acel MTO care ar trebui să stea la 1%, în orizontul anului 2018-2019, ar ajunge la peste 5%, nivel pe care l-am avut în 2010”, a prognozat Ionuţ Dumitru.

Video:

 http://www.gandul.info/financiar/argumentele-economistului-care-indrazneste-sa-i-spuna-premierului-ponta-ca-ambitia-de-a-avea-cele-mai-mici-taxe-din-europa-e-o-strategie-gresita-14102181

      Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Producătorii şi procesatorii de carne cer premierului să reducă TVA la 9% din iunie

Reprezentanţii industriei cărnii solicită premierului să reducă din luna iunie cota TVA la 9% pentru alimentele de bază, printre care carnea şi produsele din carne, în loc de TVA general de 20%, pentru scăderea evaziunii şi a preţurilor la raft, dar şi pentru dezvoltarea afacerilor din acest sector.

“Reducerea TVA de la 24% la 20% în cursul anului 2015 şi aplicarea cotei de 9% la carne şi preparate din carne începând cu 1 ianuarie 2016 nu va rezolva problema stringentă cu care se confruntă companiile din aceste domenii de activitate, şi anume reducerea evaziunii fiscale şi relansarea economică a industriei producătoare de carne şi preparate din carne”, se arată într-o scrisoare deschisă obţinută de MEDIAFAX, care va fi transmisă vineri premierului Victor Ponta, semnată de Asociaţia Română a Cărnii, Asociaţia Producătorilor de Carne de Porc din România şi Uniunea Naţională a Crescătorilor de Păsări din România.

 Citeste mai mult…

Bursa.ro: MFP: Premii de un milion de lei la prima extragere din loteria bonurilor fiscale

Premii de un milion de lei vor fi alocate pentru prima extragere din cadrul loteriei bonurilor fiscale, la aceasta participând bonurile fiscale emise în perioada 2 februarie – 28 martie 2015. Extragerea va fi organizată de Loteria Română în data de 13 aprilie.

     Prin Ordonanța Guvernului nr.10/2015 a fost reglementată organizarea Loteriei bonurilor fiscale, în scopul diminuării evaziunii fiscale prin cointeresarea, implicarea și responsabilizarea cetățenilor în fiscalizarea veniturilor realizate de comercianți din vânzarea bunurilor și prestarea serviciilor direct către populație.

     Loteria bonurilor fiscale constă în extragerea aleatorie de numere, astfel: a) un număr cuprins în intervalul dintre 1 şi 999 inclusiv, reprezentând valoarea totală a bonului fiscal fără subdiviziunile leului, inclusiv taxa pe valoarea adăugată. Numărul reprezentând valoarea totală a bonului fiscal rezultă în urma extragerii succesive a trei serii de cifre, cuprinse între 0 şi 9; şi b) un număr reprezentând ziua emiterii bonului fiscal aferentă lunii sau intervalului calendaristic, după caz, pentru care se organizează Loteria bonurilor fiscale.

     Rezultatul extragerilor se consemnează într-un proces-verbal care se postează pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice şi al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală pentru o perioadă de minimum 30 de zile.

     Citeste mai mult…

Zf.ro: VIDEO. Ganev, la ZF Live: Multe firme care sunt pe piaţă de 5-6 ani nu ştiau că trebuie să aibă case de marcat

 „Numărul de case de marcat vândut în momentul de faţă este către comercianţii care nu au avut case, către firme care au fost înfiinţate acum 5-6 ani, firme care nu ştiau de această legislaţie. Până în acest iureş în luna februarie vânzările de case de marcat au fost într-un trend total obişnuit. Acum este o creştere, dar vine la companii care nu au avut. Faţă de luna martie a anului trecut vânzările de role de hârtie pentru casele de marcat au crescut cu 80%, iar faţă de luna trecută este de 100%”, a spus Velin Ganev, CEO Danubius Exim, la ZF Live.

   Citeste mai mult…

Zf.ro: VIDEO. Velin Ganev, CEO Danubius Exim, la ZF Live: Unii comercianţi deja se arată foarte mulţumiţi de controalele ANAF

Cei care folosesc case de marcat de ani de zile în piaţă, acei comercianţi cinstiţi, au tot transmis informaţii şi au cerut să vorbim la MFP şi să cerem să nu mai existe firme care fac concurenţă neloială. Unii deja au început să arate că sunt foarte mulţumiţi de aceste controale, a declarat la ZF Live Velin Ganev, CEO Danubius Exim.

„În momentul de faţă aceasta este normalitatea: Trebuie să emitem şi să primim bon fiscal. Eu cred că pot da cei de la Ministerul de Finanţe anumite subvenţii către mediul privat, dar trebuie să existe control. Noi vrem să introducem în piaţă este să le arătăm tuturor că acest dispozitiv (casa de marcat) poate să îi şi ajute”, a spus Ganev. Toţi deţinătorii de case de marcat sunt obligaţi lunar să trimită rapoarte către Ministerul de Finanţe. Legea prin care se cere obligativitatea emiterii şi cererii de bonuri fiscale este din 1999.

Urmăriţi aici mai multe subiecte din ZF Live

      Citeste mai mult…

Zf.ro: Video ZF Live. Velin Ganev, CEO Danubius Exim: Faţă de luna martie a anului trecut vânzările de role de hârtie pentru casele de marcat au crescut cu 80%, iar faţă de luna trecută este de 100%

Numărul de case de marcat vândut în momentul de faţă este către comercianţii care nu au avut case, către firme care au fost înfiinţate acum 5-6 ani, firme care nu ştiau de această legislaţie. Până în acest iureş în luna februarie vânzările de case de marcat au fost într-un trend total obişnuit, a declarat la ZF Live Velin Ganev, CEO Danubius Exim.

Acum este o creştere, dar vine la companii care nu au avut. “Faţă de luna martie a anului trecut vânzările de role de hârtie pentru casele de marcat au crescut cu 80%, iar faţă de luna trecută este de 100%”, a adaugat el.

Urmăriţi aici mai multe subiecte din ZF Live

     Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Restituirea proprietatilor: Au inceput platile de despagubiri pentru titlurile emise in 2015

Ministerul Finantelor Publice a inceput plata despagubirilor pentru titlurile emise de Aitoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) in anul 2015, a informat, vineri, ANRP, intr-un comunicat remis HotNews. In 9 martie, Ministerul Finantelor Publice se plangea ca nu a putut plati despagubiri in procedurile de restituire a proprietatilor confiscate de comunisti, in primele doua luni ale anului 2015, din cauza popririlor instituite asupra conturilor MFP.

   Citeste mai mult…

Bursa.ro: LA ORELE PRÂNZULUI:

Lichiditate de peste 1,7 milioane euro pe BVB

Piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a înregistrat, în prima parte a şedinţei de tranzacţionare de astăzi, o lichiditate 7.528.084,20 lei (1.704.767,82 euro).

     În jurul orei 14, toţi cei nouă indici ai BVB erau în scădere. Astfel, indicele BET cobora procentual cu 0,88%, până la 7.039,65 puncte, iar indicele BET Plus scădea cu 0,81%, la 1.037,51 puncte.

     Totodată, indicele BET-FI, al celor cinci societăţi de investiţii financiare plus Fondul Proprietatea, se diminua cu 0,64%, către 29.983,56 puncte.

     Acţiunile Fondului Proprietatea (simbol FP) se depreciau cu 0,58% în jurul orei 14, la 0,85 lei/unitate.

    Citeste mai mult…

Zf.ro: Video ZF Live. Eugen Voicu, Certinvest: Investim în agricultură „Este vorba de o asociere de tip private equity care va investi în agricultură

Fondurile mutuale pot să fie adiacent nişte surse de finanţare pentru agricultură, dar din motive tehnice, legislative, nu putem constitui în România un fond mutual care să deţină şi să exploateze terenuri”, a spus Eugen Voicu, acţionar şi fondator al Certinvest, în cadrul ZF Live.

    Citeste mai mult…

Hotnews.ro:  Zoltan Brassai, Ford Europa: Ar fi o asteptare foarte frumoasa ca Ford sa construiasca autostrazi in Romania si sa renoveze caile ferate, dar asta nu se poate

Predarea de stafeta la conducerea Ford Romania a fost una „spumoasa”, noul director, dar mai ales fostul director, creionand un „tablou” care explica situatia fabricii de la Craiova, dezavantajata grav de infrastructura precara. Daca la Craiova s-ar produce la capacitate maxima, ar iesi un camion cu masini o data la cinci minute, iar traficul din zona ar fi blocat. Ford este nemultumita si de faptul ca ecobonusul din programul Rabla 2015 este mult mai mic decat s-a promis initial, dar mai ales de faptul ca la licitatiile publice „nu are nicio sansa”.

     Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Ministerul Finanţelor Publice va atrage mai puţini bani în aprilie, pentru ca Primăria Bucureşti să poată vinde obligaţiuni

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) intenţionează să atragă mai puţini bani de pe piaţa locală prin vânzarea de obligaţiuni în aprilie, pentru a permite Primăriei Bucureşti să vândă obligaţiuni municipale în valoare de până la 500 de milioane de euro, a declarat Ştefan Nanu, şeful Trezoreriei.

Ministerul vrea să se asigure astfel că vor fi suficienţi bani pe pieţele interne pentru a permite Primăriei Capitalei să atragă la sfârşitul lunii aprilie sau începutul lunii mai fondurile necesare pentru refinanţarea unei emisiuni de obligaţiuni din 2005, scadente în iunie.

    Citeste mai mult…

Capital.ro: Unul dintre cei mai importanţi furnizori de energie, amendat cu 10 milioane de euro

E.On, unul dintre cei mai mari furnizori de energie din lume, trebuie să plătească o penalizare de aproape 10 milioane de euro (7,75 milioane de lire sterline) pentru că a încărcat facturile clienţilor din Marea Britanie, potrivit BBC.

Amenda a fost aplicată de Ofgem , autoritatea de reglementare din domeniu, după ce compania încărca în mod frecvent facturile cu servicii inexistente sau ilegale.

E.On şi-a cerut scuze faţă de clienţi şi a recunoscut că nu este prima dată când  face astfel de greşeli. În noiembrie 2012, compania a plătit o amendă de 1,7 milioane de lire sterline pentru aceleaşi greşeli.

     Citeste mai mult…

Digi24.ro: Bancherii avertizează: banii veniţi de peste hotare nu vor fi mulţi dacă nu se investeşte în infrastructură

Companiile străine pun sub semnul întrebării planurile Guvernului de a atrage mai multe fonduri străine anul acesta. Fără investiţii publice în infrastructură, banii veniţi de peste hotare nu vor fi mulţi, avertizează bancherii, iar România riscă să nu atingă creşterea economică de 2,5 la sută estimată de Guvern pentru anul acesta.

Investitorii străini spun că România nu are o strategie pe termen lung de creştere economică.

      Citeste mai mult…

Mediafax.ro: LOTERIA BONURILOR FISCALE: Cum vor fi extraşi câştigătorii

Persoanele care au păstrat bonurile fiscale primite în perioada 2 februarie-28 martie 2015 vor participa la extragerea organizată în a doua zi de Paşte, pe 13 aprilie, cu premii totale de 1 milion de lei, iar datele bonurilor câştigătoare vor fi afişate pe site-urile Finanţelor şi ANAF minim 30 zile.

Loteria bonurilor fiscale constă în extragerea aleatorie a unui număr cuprins în intervalul dintre 1 şi 999 inclusiv, reprezentând valoarea totală a bonului fiscal fără subdiviziunile leului, inclusiv taxa pe valoarea adăugată, stabilit prin extragerea succesivă a trei serii de cifre, cuprinse între 0 şi 9, precum şi un număr reprezentând ziua emiterii bonului fiscal aferentă lunii sau intervalului pentru care se organizează loteria.

       Citeste mai mult…

Hotnews.ro: NIS Petrol: Explorarea resurselor neconventionale, precum gazele de sist, nu face obiectul activitatii noastre

 NIS Petrol afirma ca explorarea resurselor neconventionale, precum gazele de sist, nu face obiectul activitatii sale, dupa ce presedintele consiliului judetean Bihor a anuntat cu o zi in urma ca societatea controlata de Gazprom va incepe in curand prospectiuni in judetul Bihor.

NIS Petrol a confirmat, intr-un comunicat remis HotNews,ro, ca va demara etapa de prospectare in perimetrele concesionate din judetul Bihor, dar aceasta este una “neinvaziva, fara impact asupra mediului si a populatiei din perimetre si se va realiza cu respectarea tuturor prevederilor legale si a normelelor de mediu din Uniunea Europeana”.

     Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Maria Grapini: Uniunea Energetică și Platforma pentru eradicarea muncii la negru, proiecte în lucru la PE

Uniunea Energetică și crearea unei platforme informatice pentru eradicarea muncii la negru sunt două dintre proiectele ce se află în atenția comisiilor de specialitate ale Parlamentului European (PE), a declarat vineri, la Deva, parlamentarul european Maria Grapini (PC).

Ea a explicat că a transmis documentele necesare către ministerele de resort din țara noastră, pentru ca specialiștii acestora să formuleze amendamente argumentate la conținutul proiectelor, mai ales că documentele menționate ar putea fi votate până la jumătatea anului.

      Citeste mai mult…

Zf.ro: Olteanu: BNR ar adopta o politică de aşteptare. Efectul scăderii TVA asupra inflaţiei se va disipa

Scăderea cotei standard de TVA de la 24% la 20% va duce la încetinirea ratei inflaţiei pe termen scurt, însă preţurile de consum ar putea creşte din nou începând de anul viitor, odată cu apariţia efectului de bază, a declarat viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu, citat de Bloomberg.

“Tăierea TVA va duce la încetinirea imediată a inflaţiei, însă numai pe durata unui an, după care preţurile ar putea să crească din nou. În România, temerile, deşi în curs de disipare, sunt îndreptate mai degrabă pe partea de creştere a inflaţiei decât pe partea de deflaţie. Am prefera să stăm liniştiţi un an decât să acţionăm şi pe urmă să trebuiască să inversăm politica monetară”, a spus Olteanu.

      Citeste mai mult…

Economica.net: Ministerul Finanţelor a început plata titlurilor emise de ANRP în 2015

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a început plata titlurilor emise de ANRP în 2015, prin care s-au stabilit sumele reprezentând o nouă tranşă a despăgubirilor, în conformitate cu Legea 165/ 2013, informează ANRP, printr-un comunicat transmis vineri AGERPRES.

Cetăţenii pot verifica pe site-ul MFP, în secţiunea ‘verificare despăgubiri ANRP’ , dacă sumele care li se cuvin au fost virate către unităţile CEC Bank. Aceste informaţii pot fi obţinute de beneficiarii despăgubirilor după introducerea numărului titlului de plată în cadrul secţiunii menţionate’, se arată în documentul citat.

     Citeste mai mult…

Bursa.ro: ANA BIRCHALL, DESPRE AGENŢIA PENTRU BUNURI INDISPONIBILIZATE:

“Banii şi bunurile recuperate să se întoarcă în folosul comunităţilor şi al cetăţenilor”

Referitor la proiectul de lege de înfiinţare a agenţiei pentru identificarea și administrarea bunurilor indisponibilizate, lansat în dezbatere de Guvern, deputatul PSD Ana Birchall a declarat că “sumele şi bunurile confiscate prin deciziile definitive ale instanţelor trebuie gestionate unitar şi valorificate în interesul cetăţenilor”.

     “Înființarea unei noi structuri specializate în recuperarea prejudiciilor din dosarele penale va ajuta să se întoarcă la bugetul statului cât mai mult din sumele de bani și bunurile a căror confiscare a fost decisă de instanță. Este esenţială recuperarea prejudiciilor cauzate statului, în mod special în cazurile de corupţie. De asemenea, este important ca sumele şi bunurile confiscate să fie gestionate unitar şi valorificate în interesul cetăţenilor”, a transmis Ana Birchall.

     Citeste mai mult…

        Impreuna in lumea afacerilor