Capital.ro: Rovana Plumb: Venitul minim de inserţie se adresează unui segment mai mare de populaţie
Venitul minim de inserţie, prevăzut de noua Strategie Naţională privind Incluziunea Socială şi Combaterea Sărăciei, este o nouă formă de ajutor social, care combină mai multe tipuri de ajutoare sociale şi se adresează unui segment mai mare de populaţie, a declarat Rovana Plumb, ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, în discursul susţinut la New York cu ocazia lucrărilor celei de-a 53-a sesiuni a Comisiei pentru Dezvoltare Socială a ONU (CsocD).
Zf.ro: ANALIZĂ
Cât costă acum un credit în franci elveţieni luat la ofertă cu dobândă de 4-5% în 2007
Cei 75.000 de clienţi cu credite în franci elveţieni au fost convinşi de bănci să aleagă această variantă de finanţare cu rate de dobândă de 4-5% pe an în 2007-2008 (faţă de 8-9% pe an la creditele în euro), dar unii se plâng că ulterior li s-au impus dobânzi mai mari, care nu au scăzut nici atunci când francii elveţieni s-au ieftinit pe pieţele financiare internaţionale şi băncile au avut acces la finanţare cu costuri scăzute.
ZF le-a a cerut băncilor cu portofolii importante de credite în franci elveţieni informaţii, dar numai Volksbank şi Banca Românească au răspuns solicitării. Un sfert din debitorii în franci sunt clienţi ai Volksbank, iar 7% au credite contractate de la Banca Românească.
Zf.ro: Piraeus Bank a redus marţi dobânzile la creditele în franci elveţieni cu 0,8 puncte
Piraeus Bank a redus marţi dobânzile la creditele în franci elveţieni cu 0,8 puncte procentuale faţă de nivelul de la sfârşitul lunii decembrie, prin actualizarea în avans a indicelui LIBOR la 3 luni, după ce anunţase că oferă soluţii individuale clienţilor cu astfel de împrumuturi.
“Aceasta măsură, coroborată cu acţiunile precedente iniţiate de Piraeus Bank România, au ca scop menţinerea ratelor lunare aferente creditelor CHF la un nivel apropiat celui din decembrie 2014”, se arată într-un comunicat al băncii.
Zf.ro: REZULTATE PRELIMINARE CONSOLIDATE:
Enel Green Power, venituri cu 11,1% mai mari în 2014
Veniturile totale ale grupului Enel Green Power s-au ridicat, anul trecut, la 3 miliarde euro, în creştere cu 11,1% faţă de 2,7 miliarde euro în 2013, incluzând încasări din vânzarea de investiţii de capital şi din rezolvarea disputelor din a doua jumătate a lui 2014, potrivit rezultatelor preliminare consolidate trimise astăzi redacţiei. EBITDA a totalizat 1,9 miliarde euro, o creştere de 5,6% faţă de 1,8 miliarde euro în 2013. Datoria financiară netă la finele lui 2014 a totalizat 6 miliarde euro, în avans cu circa 0,7 miliarde euro faţă de sfârşitul lui 2013.
Agerpres.ro: CE și-a îmbunătățit estimările privind creșterea economică a României în 2015 până la 2,7%
Comisia Europeană (CE) și-a îmbunătățit estimările privind creșterea economică a României în 2015 până la 2,7%, față de avansul de 2,4% pe care îl preconiza în luna noiembrie, conform previziunilor de iarnă publicate joi de executivul comunitar. ‘Creșterea economică în România este prognozată să rămână peste potențial la 2,7% în 2015 și 2,9% în 2016, susținută de cererea internă și revenirea graduală a economiei globale.
Agerpres.ro: Ludwik Sobolewski: BVB face progrese pentru obținerea statutului de piață emergentă
Guvernul român va continua să vândă active de stat în acest an, ceea ce va ajuta la creșterea volumelor tranzacțiilor pe bursă și îi va permite României să-și atingă obiectivul de a obține statutul de piață emergentă, a declarat directorul general al BVB, Ludwik Sobolewski, pentru Bloomberg.
România este în prezent clasificată ca piață de frontieră de Morgan Stanely Capital International (MSCI). Dobândirea statutului de piață emergentă ar permite pieței românești să atragă mai mulți investitori deoarece unii manageri de fonduri cumpără acțiuni pe baza indicilor MSCI. În plus, acești indici sunt urmăriți de investitori care gestionează active globale în valoare de 9.500 de miliarde de dolari.
Captal.ro: Restanţele la creditele de peste 20.000 de lei au scăzut cu 1,2 miliarde de lei
Restanţele la creditele mai mari de 20.000 de lei acordate de bănci clienţilor au scăzut, în decembrie faţă de noiembrie 2014, cu 1,2 miliarde echivalent lei şi au ajuns la 31,352 miliarde echivalent lei, potrivit datelor Centralei Riscului de Credit din cadrul BNR, publicate joi.
Aceste restanţe, pe care le centralizează Centrala Riscului de Credit, reprezentau în decembrie aproape 12% din totalul sumelor datorate de clienţi băncilor.
Agerpres.ro: Aeroportul Henri Coandă, pe locul patru în topul european după creșterea traficului în 2014
Aeroportul Internațional Henri Coandă București a fost clasat de către Airports Council International-Europe pe locul patru în topul european al aeroporturilor care au înregistrat cea mai mare creștere a traficului aerian în anul 2014, la categoria aeroporturilor care au avut între 5 și 10 milioane de pasageri.
“Pe primele trei locuri în această categorie s-au clasat aeroporturile Basel, Lanzarote (Insulele Canare) și Napoli, locul al cincilea fiind ocupat de Porto”, se arată într-un comunicat al Companiei Naționale Aeroporturi București (CNAB).
Zf.ro: Epopeea primilor 6,5 kilometri ai autostrăzii Bucureşti-Ploieşti continuă: CNADNR reziliază contractul de construcţie pentru “rezolvarea actualului blocaj”
Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) vrea să rezilieze contractul încheiat cu italienii de la Pizzarotti şi Tirrena Scavi pentru construcţia primilor 3,3 kilometri ai autostrăzii Bucureşti-Ploieşti, urmând să organizeze până la sfârşitul lunii martie o nouă licitaţie pentru realizarea acestui mic tronson de drum. CNADNR estimează că până în iunie acest sector de autostradă va avea un nou constructor.
Mediafax.ro: Magistrala “Drumul Taberei”: În ce stadiu se află construcţia magistralei 5 de metrou.
Construcţia magistralei 5 Drumul Taberei – Pantelimon, cel mai important proiect de investiţii derulat în prezent de Metrorex, are ca termen de finalizare anul 2020 pentru întregul proiect şi anul 2016 pentru tronsonul Drumul Taberei – Eroilor.
În octombrie 2014, Metrorex a atribuit asocierii Astaldi – FCC – Delta ACM – AB Construct un contract de 67,4 milioane lei (15,3 milioane euro), cu TVA, pentru lucrări suplimentare la magistrala 5 de metrou Drumul Taberei – Pantelimon. Valoarea contractului, fără TVA, este de 54,41 milioane lei.
Hotnews.ro: Cardurile de debit Raiffeisen Bank nu vor functiona in noaptea de sambata spre duminica
Cardurile de debit emise de Raiffeisen Bank nu vor functiona in noaptea de sambata spre duminica, in intervalul 00:00 – 3:00, anunta institutia bancara motivand prin faptul ca vor avea loc operatiuni de imbunatatire a sistemului informatic care gestioneaza operatiunile efectuate cu aceste carduri.
Economica.net: Grupul Rompetrol vrea să facă economii de 130 milioane dolari până în 2018
Compania KMG International, fosta Rompetrol Grup, vizează până în 2018 eficientizarea operațiunilor și reducerea cheltuielilor operaționale cu aproximativ 130 milioane de dolari, impactul estimat pentru anul în curs fiind de 30 milioane de dolari, potrivit unui comunicat al companiei.
Obiectivele sunt incluse într-un program denumit “Change For Good” realizat în acord cu strategia companiei de stat KazMunayGas, proprietarul KMG International, și a fondului național suveran al statului Kazakhstan, Samruk-Kazyna.
Capital.ro: Fiscul nu are o bază de date funcţională în toată ţara prin care să depisteze câte case, terenuri şi maşini deţine fiecare român. Executarea silită, foarte dificilă
Fiscul nu are, încă, o bază de date funcţională în toată ţara prin care să depisteze câte case, terenuri şi maşini deţine fiecare român. Din acest motiv, impozitarea, executarea silită sau urmărirea prejudiciilor sunt foarte dificile. Deşi există un sistem informatic din 2013, primăriile, care au informaţiile, nu vor să coopereze. O explicaţie ar fi că aplicaţia ar pune ordine şi în acordarea de ajutoare sociale – pârghia financiară favorită a primarilor în alegeri.
Capital.ro: Preţurile produselor alimentare au scăzut cu 1,9%, în ianuarie 2015
Indicele preţurilor produselor alimentare la nivel mondial, elaborat de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), a scăzut în luna ianuarie 2015, continuând tendinţa descrescătoare care a început în luna aprilie 2014, pe fondul stocurilor abundente de produse alimentare existente la nivel global, arată datele publicate, joi, de FAO, transmite Reuters.
Mediafax.ro: ANPC cere o soluţie legislativă în problema creditelor în franci elveţieni
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) cere o soluţie legislativă pentru problemele debitorilor cu credite în franci elveţieni, prin care să se impună împărţirea riscurilor între clienţi şi bănci, dar şi soluţii concrete pe termen lung din partea băncilor.
“Pentru a stabili un echilibru între drepturile şi obligaţiile părţilor, apreciem că este necesară o soluţie legislativă prin care să se impună împărţirea riscurilor şi aplicarea principiului echităţii. Însă, până la implementarea soluţiilor legislative avem nevoie de măsuri imediate pentru a evita apariţia unor fenomene sociale grave”, se arată într-un comunicat al ANPC.
Mediafax.ro: Ministrul Economiei: Principala cerinţă a FMI este renunţarea la acordarea ajutoarelor de stat
Delegaţia FMI în România are ca “principală cerinţă” în discuţiile cu Guvernul renunţarea la acordarea de ajutoare de stat, a declarat, joi, Ministrul Economiei şi Turismului, Mihai Tudose, precizând că o altă mare problemă o reprezintă ştergerea arieratelor marilor companii de stat.
Ministrul Economiei si Turismului, Mihai Tudose, aflat, joi, la Buzău, la o întâlnire cu oamenii de afaceri din judeţ, a fost întrebat de jurnalişti despre solicitările FMI la negocierile cu Guvernul, el spunând că nu poate face publice detalii atât timp cât discuţiile nu sunt încheiate.
Zf.ro: Bursa de la Bucureşti aşteaptă să intre pe o nouă orbită
România îndeplineşte criteriile pentru a obţine statutul de piaţă emergentă în clasificarea Morgan Stanely Capital International (MSCI), iar Guvernul va sprijini în continuare bursa de la Bucureşti prin vânzarea de active, a declarat Ludwik Sobolewski, directorul general al BVB pentru Bloomberg.
Economica.net: Se vinde cel mai scump teren agricol din România. Un român stabilit în Canada îl vrea ca să-şi facă fermă
O româncă şi-a scos teren arabil la vânzare pentru aproximativ 9.000 de euro hectarul şi a găsit şi cumpărător. Este cel mai scump teren pus la vânzare după intrarea în vigoare a Legii terenurilor agricole. Investitorul interesat este un român stabilit în Canada.
Un teren arabil de 40,9 hectare situat în judeţul Braşov a fost scos la vânzare pentru aproximativ 9.000 de euro hectarul, de aproximativ 3 ori mai mult decât preţul mediu în judeţ. Anunţul de vânzare a fost publicat, conform legislaţiei în vigoare, pe site-ul Ministerului Agriculturii şi este, conform monitorizărilor ECONOMICA.NET cel mai scump teren arabil scos la vânzare de la publicarea Legii privind unele măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole (17/2014). Mai precis, pentru cei aproximativ 40 de hectare, proprietarul solicită 365.000 de euro.
Mediafax.ro: Sistemul bancar şi-a mărit gradul de concentrare în ultimii ani, deşi liderii au pierdut din cotă
Gradul de concentrare din sistemul bancar a crescut uşor în ultimii trei ani la nivelul instituţiilor de credit cu bilanţuri mai mari de 5% din totalul activelor, în pofida vânzărilor de credite neperformante şi a faptului că primele două bănci au consemnat scăderi ale cotelor de piaţă.
Grupul de bănci care deţin cote de piaţă de peste 5% cumula la începutul anului 2012 circa 65,5% din totalul activelor, iar la finele lunii septembrie a anului trecut totalizau circa 66,4% din piaţă. Gradul de concentrare este mai mare decât la finele anului 2008, când a debutat creiza financiară, iar băncile care aveau cote de piaţă de peste 5% cumulau 65% din total active.