Agerpres.ro: Experții FMI se întâlnesc vineri cu reprezentanții ministerelor; zi decisivă pentru un nou acord
Experții Fondului Monetar Internațional (FMI) se întâlnesc, vineri, cu reprezentanții tuturor ministerelor pentru a se stabili dacă va mai exista un nou acord cu instituția financiară internațională.
“Întâlnirea probabil cea mai importantă (a reprezentanților FMI — n.r.) cu toți miniștrii și momentul în care vom încerca să ajungem la un consens va fi vineri și probabil vineri seară sau sâmbătă dimineață vom ști dacă avem sau nu în continuare un acord în condițiile pe care bineînțeles să le agreem”, a precizat miercuri ministrul Finanțelor Publice, Darius Vâlcov, într-un briefing la Palatul Victoria.
Mediafax.ro: Salariul mediu a crescut în decembrie cu 7,1%. Care sunt domeniile cu cele mai mari creşteri
Câştigul salarial mediu a fost în decembrie de 1.866 lei net, în urcare faţă de noiembrie cu 123 lei (7,1%), cu cele mai mari valori în extracţia petrolului şi gazelor, iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante, avansul fiind influenţat printre altele de acordare primelor de sărbători sau anuale.
“În luna decembrie 2014, în majoritatea activităţilor din sectorul economic nivelul câştigului salarial mediu net a înregistrat creşteri faţă de luna noiembrie 2014. Creşterile câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă s-au datorat acordării de prime ocazionale (inclusiv prime trimestriale, anuale sau pentru sărbători), sume din alte fonduri (inclusiv tichete de masă şi tichete cadou), dar şi realizărilor de producţii ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte). De asemenea, creşterile câştigului salarial mediu net au fost influenţate în unele activităţi economice şi de disponibilizările de salariaţi cu câştiguri salariale mici”, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).
Mediafax.ro: Peste 5.000 de angajaţi ai Complexului Energetic Oltenia, la un miting de protest faţă de posibile reduceri de salarii
Peste 5.000 de angajaţi ai Complexului Energetic Oltenia au participat, joi, la un miting de protest în centrul municipiului Târgu Jiu, organizat de mai multe asociaţii sindicale din cadrul producătorului de energie, în contextul unor posibile reduceri de salarii şi de personal.
Conform vicepreşedintelui Federaţiei Naţionale Mine Energie, Dumitru Pârvulescu, la acţiunea de protest au participat angajaţi de la toate subunităţile din cadrul Complexului Energetic Oltenia, dar şi lideri sindicali din alte zone ale ţării, care au vrut să-şi manifeste solidaritatea cu protestatarii.
Zf.ro: Afacerile industriei au crescut anul trecut cu 7,8%
Afacerile din industrie au crescut anul trecut cu 7,8%, pe fondul industriei prelucrătoare şi al celei extractive, în timp ce comenzile noi din industrie au consemnat un avans de 5,8%, susţinute de toate grupele industriale, în principal de bunurile de folosinţă îndelungată, cu plus 34,3%.
Industria prelucrătoare a înregistrat AFACERI mai mari cu 7,8%, iar cea extractivă cu 7,5%.
Zf.ro: Corelaţia dintre dobânda BNR şi evoluţia acţiunilor: Bursa a accelerat ritmul de creştere în paralel cu scăderea dobânzilor bancare, însă banii retraşi din depozite au migrat mai mult spre obligaţiuni
Piaţa locală de acţiuni ar fi putut profita mai mult de pe urma scăderii din ultimii ani a dobânzilor BANCARE. Cea mai mare parte a sumelor retrase din bănci ca urmare a scăderii dobânzilor la depozite a mers cu precădere către fondurile mutuale care investesc în instrumente financiare cu venit fix, în timp ce migrarea spre piaţa de acţiuni a fost mai lentă.
Zf.ro: Tranzacţiile „after-hours“, care ţin bursele americane active şi după închidere, ar putea fi introduse şi la bursa din Bucureşti
Bursa de Valori Bucureşti ia în calcul introducerea tranzacţiilor de tip „after-hours“, prin care investitorii pot vinde şi cumpăra acţiuni şi după închiderea oficială a şedinţei bursiere. Acest tip de tranzacţii, folosite în special pe bursele americane NASDAQşi NYSE, ar alinia şi mai mult piaţa locală la orarele de tranzacţionare de pe pieţele externe şi ar putea oferi indicii despre cum va deschide bursa următoarea şedinţă de tranzacţionare.
Zf.ro: OPINIE CIPRIAN BOTEA, EDITOR ZF FINANŢE-BĂNCI
Drama debitorilor în franci: soldul creditului este acum dublu faţă de suma împrumutată
„Dacă trecutul a fost rezolvat cumva, viitorul este foarte negru şi nu multă lume conştientizează acest lucru“, spune Marius C., un client cu un credit ipotecar în franci elveţieni. Afirmaţia reflectă situaţia tuturor celor care în 2007-2008 şi-au asumat riscul valutar al unui credit în franci pentru a se împrumuta la o dobândă de 5-6% (faţă de peste 10% la lei), ceea ce le-a permis să ia o sumă mai mare de la BANCĂ şi să-şi cumpere o casă mai spaţioasă sau pur şi simplu să rămână cu mai mulţi BANI în buzunar, din care să-şi cumpere o maşină mai scumpă sau să meargă în vacanţă în Maldive.
Zf.ro: Consumul privat va fi principalul motor al creşterii economice, statul având o contribuţie „zero“
Radu Crăciun, BCR: Şi un deficit de 2,5% ar fi ok. Condiţia este ca un deficit mai mare să fie însoţit de o creştere mai mare a PIB. Întrebarea nr. 1 în negocierile cu FMI: un deficit bugetar de sub 1% din PIB va frâna economia?
Comisia Europeană anticipează un avans al Produsului Intern Brut în 2015 de 2,7% şi de 3% în 2014.
Zf.ro: NICIUN BAN DE LA UE ÎN IANUARIE
Ca să atingă 80% rată de absorbţie, România trebuie să cheltuiască până la 31 decembrie peste 5 mld. euro
O nouă promisiune de la Transporturi: Vrem ca la sfârşitul lui 2015 să ajungem la o rată de absorbţie pe fonduri europene de peste 90%
În prima lună din an, României nu i-a fost rambursat niciun euro din fondurile Uniunii Europene, iar declaraţiiile de cheltuieli au însemnat doar 12 milioane de euro. Astfel, cu 11 luni înainte de încheierea exerciţiului financiar 2007 – 2013, rata de absorbţie (rambursare a cheltuielilor efectuate) rămâne la 44,8%, cât era la finalul anului – adică 8,6 miliarde de euro, din totalul celor 19,2 miliarde de euro acordaţi României în intervalul menţionat. România rămâne, astfel, la coada clasamentului UE în privinţa absorbţiei.
Zf.ro: Fabricile de textile au exportat produse de peste 5,7 mld. euro
Cei mai mari cinci exportatori de textile, Productie Zarah Moden (haine), Rieker România (încălţăminte), Raffaello shoes factory (încălţăminte), Rosko textil (textile) şi ara Shoes România (încălţăminte), toţi cu acţionariat străin, au aproape 4.000 de angajaţi şi AFACERI în 2013 de peste 1 mld. lei (240 mil. euro).
Zf.ro: Energia face cunoştinţă cu concurenţa. Omul care i-a penalizat pe petrolişti cu 200 mil. euro vine la ZF Power Summit ’15
ZF Power Summit ’15, eveniment care va avea loc în perioada 23-24 februarie, pune pe masa discuţiilor un subiect fierbinte pentru piaţa energiei: concurenţa.
Ce competiţie poate exista în producţia de petrol când există un singur jucător, cum se pune presiune pe preţul gazelor când piaţa se împarte între două companii cu forţe egale, care este concurenţa pe piaţa benzinăriilor când un plin costă relativ la fel indiferent de punctul de alimentare, dacă piaţa energiei este liberă, de ce niciun consumator casnic nu-şi schimbă furnizorul, ce putere de negociere au micii consumatori de gaze care de la 1 ianuarie nu mai au preţuri reglementate?
Zf.ro: Începe sezonul raportărilor financiare ale companiilor de pe piaţa bursieră
Investitorii pe bursa de la Bucureşti vor fi în priză săptămâna viitoare când aproape jumătate din cei 83 de emitenţi de pe BVB îşi vor anunţa rezultatele financiare preliminare pe anul trecut. Cele mai urmărite vor fi companiile care intră în componenţa indicelui de referinţă BET, care include cele mai lichide zece acţiuni listate. Companiile care vor raporta profituri peste aşteptări ar putea avea creşteri semnificative, iar cele care vor dezamăgi ar putea fi penalizate de investitori.
Zf.ro: Prima reacţie după decizia de politică monetară a BNR: cursul creşte, dobânzile la lei scad
Cursul de schimb a crescut joi şi s-a apropiat de 4,42 lei/euro, pe volume ridicate în piaţa interbancară locală, în timp ce pe pieţele externe francul elveţian şi-a revenit uşor. La finalul zilei, euro era tranzacţionat în piaţa interbancară la 4,4160 lei, faţă de 4,4090 lei spre sfârşitul şedinţei de miercuri. Volumele au depăşit cu aproximativ trei sferturi media zilnică. Cotaţia minimă la care au fost perfectate operaţiunile s-a situat la 4,4081 lei/euro, în timp ce maximul a fost înregistrat pe finalul şedinţei, la 4,4160 lei/euro. În regiune, forintul s-a apreciat cu 0,5% în raport cu euro, iar zlotul a stagnat. Pe pieţele externe, francul elveţian era tranzacţionat la aceeaşi oră în scădere cu 0,5%, la 0,9466 euro. Această cotaţie implică un curs de 4,1801 lei/franc, mai ridicat decât referinţa BNR de la mijlocul zilei. Cursul francului elveţian anunţat de BNR a scăzut joi şi a ajuns la 4,1522 lei, consemnând astfel a opta scădere din ultimele nouă şedinţe, alimentată însă doar de deprecierea monedei elveţiene pe pieţele externe, în timp ce leul a rămas stabil faţă de euro, cu o referinţă în urcare cu doar 0,1 bani, la 4,4088 lei.
Zf.ro: CNADNR caută constructor pentru primii 3 km ai autostrăzii Bucureşti-Ploieşti
CNADNR va înceta contractul cu asocierea italiană Pizzarotti – Tirrena Scavi pentru construcţia primilor 3,3 kilometri ai autostrăzii Bucureşti – Ploieşti, urmând să selecteze noii constructori până la finele lunii iunie, şi estimează că întreg proiectul va fi finalizat în 2016.
Traficul pe autostrada Bucureşti – Ploieşti a fost deschis în vara anului 2012, cu restricţii de viteză, după mai multe amânări, însă primii 6,5 kilometri ai autostrăzii nu au fost finalizaţi nici până în prezent.
Adevarul.ro: Cum poate fi fraudată loteria bonurilor fiscale
Loteria bonurilor fiscale, lansată recent de Guvern pentru combaterea evaziunii fiscale, ar putea avea câştigători siguri din rândul comercianţilor, şi nu al consumatorilor. De-abia publicată în Monitorul Oficial, Ordonanţa 10/2015 privind organizarea Loteriei bonurilor fiscale pare să aibă mai multe hibe, care dau posibilitatea fraudării tombolei. Jurnalistul Moise Guran a explicat la TVR care este schema de fraudare, prin care un comerciant poate fi câştigătorul Loteriei: acesta poate argumenta în faţa Fiscului că are mai multe case pentru a nu sta clienţii la coadă atunci când este aglomeraţie, tot aşa cum marile reţele comerciale au mai multe case.
Adevarul.ro: Mihai Tudose, ministrul Economiei: Principala cerinţă a FMI este renunţarea la acordarea ajutoarelor de stat
Companiile de stat sunt “călcâiul lui Ahile” la această vizită a delegaţiei FMI şi Comisiei Europene Delegaţia Fondului Monetar Internaţional (FMI) în România are ca „principală cerinţă“ în discuţiile cu Guvernul renunţarea la acordarea de ajutoare de stat, o altă mare problemă fiind ştergerea arieratelor marilor companii de stat, a declarat, joi, Mihai Tudose, ministrul Economiei şi Turismului. Aflat, joi, la Buzău, la o întâlnire cu oamenii de afaceri din judeţ, a fost întrebat de jurnalişti despre solicitările FMI la negocierile cu Guvernul, el spunând că nu poate face publice detalii atât timp cât discuţiile nu sunt încheiate. „Suntem încă într-o negociere cu FMI şi nu putem să discutăm în timpul meciului.
Bursa.ro: Gheţea infirmă zvonurile despre înlocuirea sa la CEC Bank
Probabil că este vorba despre vechile încercări de intimidare, ca urmare a poziţiilor mele faţă de unele proiecte de lege”, a spus preşedintele CEC Bank
CEC Bank nu a primit nicio comunicare din partea statului – acţionarul băncii prin Ministerul Finanţelor Publice (MFP) – care să anunţe faptul că mandatul de preşedinte pe care Radu Graţian Gheţea îl deţine ar urma să nu mai fie prelungit, după cum ne-a declarat, cu puţin timp în urmă, domnul Gheţea.
Afirmaţia domniei sale vine în contextul în care, în această dimineaţă, pe una dintre televiziunile de ştiri a apărut informaţia potrivit căreia statul ar fi decis să nu îi mai prelungească mandatul lui Radu Graţian Gheţea în fruntea CEC Bank.
Bursa.ro: BVB deschide în urcare uşoară
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a deschis în urcare uşoară şedinţa de tranzacţionare de astăzi.Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, creşte cu 0,08% fiind cotat la 7.061,81 puncte.
Indicele BET Plus, introdus pe 23 iunie, urcă, de asemenea, cu 0,09%, la 1.040,63 puncte. BET-FI, indicele celor cinci societăţi de investiţii financiare plus Fondul Proprietatea, se majorează, totodată, cu 0,05%, atingând valoarea de 30.333,09 puncte. Indicele BET Total Return, introdus pe 23 septembrie, creşte şi el cu 0,08%, la 7.711,75 puncte.
Bursa.ro: ÎN 2014,
Grupul ENEL, venituri în scădere cu aproape 3 miliarde euro
Veniturile grupului ENEL s-au ridicat la 75,8 miliarde euro în anul 2014, mai puţin cu 3,7% faţă de cele 78,7 miliarde euro înregistrate în anul 2013, în principal în urma scăderii veniturilor din vânzarea şi transportul electricităţii.
Potrivit rezultatelor preliminare ale companiei, această scădere este asociată şi cu volume mai mici de producţie şi vânzare pe fondul unui mediu economic marcat de scăderi continue ale consumului, precum şi pe fondul fluctuaţiei cursului valutar mediu faţă de euro, al monedelor locale din diverse ţări unde grupul este activ (mai ales ţările din America Latină şi Rusia).
Bursa.ro: GUVERNATORUL BNR: “N-AM AVUT NICIODATĂ CREDIT LA VOLKSBANK”
Mugur Isărescu justifică minciuna cu uitarea
Adrian Vasilescu: “Tevatura care s-a făcut în jurul acestui credit este greu de înţeles, pentru că uitarea este firească”*O persoană s-a sinucis, după creşterea explozivă a francului elveţian.
“ACTUALIZARE 09:32 Vasilescu: “Scoaterea numelui băncii din declaraţia de avere a fost o înţelegere cu ANI”. Legea prin care, începând din 2008, numele băncii Volksbank de la care Mugur Isărescu a luat un împrumut în lei nu mai apare în declaraţiile de avere ale acestuia a fost o înţelegere cu Agenţia Naţională de Integritate (ANI), potrivit consilierului BNR Adrian Vasilescu.
Bursa.ro: TENSIUNI
FMI vrea să reluăm creşterea preţului gazelor din aprilie
Fondul Monetar Internaţional (FMI) ar fi cerut autorităţilor noastre să reia creşterea preţului gazelor pentru populaţie din aprilie şi nu din iunie, în cadrul calendarului de liberalizare, potrivit unor surse apropiate situaţiei.
Pentru populaţie, Guvernul a îngheţat preţul în toamnă, iar în decembrie a decis ca tariful de achiziţie a gazelor naturale din producţia internă să rămână nemodificat, până la 30 iunie 2015, la nivelul de 53,3 lei/MWh. Acest nivel de preţ este valabil şi pentru gazul achiziţionat de CET-urile care produc apă caldă şi căldură pentru populaţie. Pe piaţa liberă, gazele din producţia internă se tranzacţionează cu 85-90 de lei/MWh, iar importurile din Federaţia Rusă variază între 370 şi 400 de dolari/1000 mc.
Bursa.ro: “Calitatea şi lipsa banilor – două provocări ale României în domeniul educaţiei”
Interviu cu Cristian Aedo, manager al sectorului educaţie pe regiunea Europa şi Asia Centrală, în cadrul Băncii Mondiale. *”Elevii români sunt cu un an şi jumătate sub cei polonezi, din punct de vedere al competenţelor, ca medie”. *”4 din 10 angajatori susţin că abilităţile absolvenţilor care vin în piaţa muncii reprezintă o constrângere în derularea activităţii firmelor”
Calitatea şi lipsa banilor reprezintă două dintre provocările României în domeniul educaţiei, consideră Cristian Aedo, manager al sectorului educaţie pe regiunea Europa şi Asia Centrală în cadrul Băncii Mondiale.
Bursa.ro: MINISTRUL ECONOMIEI:
“Dorim să transformăm Transgaz şi Transelectrica în mari actori regionali”
Mihai Tudose, ministrul Economiei, a declarat, ieri, la Buzău, că doreşte transformarea companiilor Transgaz şi Transelectrica în mari actori regionali.
În acest sens, demnitarul a vorbit despre planurile de investiţii pe 2015, fără să ofere, însă, o cifră exactă, menţionând doar că este vorba despre câteva miliarde de euro: “Pentru cele două companii avem planuri ferme. Am început, săptămâna trecută, prin semnarea proiectului cablului submarin România-Turcia, în care este implicată Transelectrica. Pentru ambele companii, avem în vedere partea de interconectivitate şi încercarea de a le transforma în mari actori regionali. Transgaz urmează să facă o legătură cu Marea Neagră, unde Petrom şi Exxon sunt pe cale să termine forajele de explorare. De asemenea, interconectivitatea cu Republica Moldova este o prioritate şi pe gaz, şi pe energie electrică. Avem, apoi, trei culoare agreate de Uniunea Europeană pentru Transgaz şi să nu uităm ţinta de interconectivitatea deplină pentru Traselectrica SA cu toţi vecinii, deoarece noi avem supraproducţie de energie electrică, dar ne trebuie reţele să putem exporta mai multă energie”.
Capital.ro: Ultimatum pentru bancheri: Comisioanele trebuie afișate pe ATM din luna martie
Băncile mai au la dispoziție puțin timp pentru implementarea sistemului de afișare pe ecranele ATM-urilor a tuturor comisioanelor percepute, conform normelor ANPC.
“Prestatorii de servicii care efectuează operaţiuni de plată prin intermediul cardurilor de debit şi a cardurilor de credit la terminalele ATM au obligaţia de a informa consumatorii asupra tuturor comisioanelor, taxelor şi oricăror altor tipuri de costuri pe care trebuie să le suporte consumatorul în legătură cu contractul de prestări servicii, conform prevederilor prezentului ordin”, informa Capital.ro, în vara anului trecut, cu ocazia lansării în dezbatere publică a ordinului ANPC.
Capital.ro: Codul Muncii modifică drastic plata lucrătorilor temporari în statele UE
Efect Cea mai importantă modificare a Codului Muncii, adusă în ianuarie 2015, stabileşte că lucrătorii temporari în alte state UE trebuie să fie plătiţi, pentru fiecare misiune în parte, cel puţin la acelaşi nivel cu angajaţii utilizatorului care prestează aceeaşi muncă sau una similară. Anterior, legea impunea ca plata să nu fie mai mică decât salariul minim din statul în care erau trimişi lucrătorii.
Zf.ro: Turismul trage în jos bursele europene vineri dimineaţă, de la maximul ultimilor 7 ani atins joi
Principalele acţiuni europene au deschis tranzacţiile de vineri în scădere faţă de cel mai ridicat nivel din ultimii şapte ani atins în şedinţa de joi, pe fondul declinului acţiunilor companiilor din turism, relatează Bloomberg.
Indicele Stoxx Europe 600 a scăzut cu 0,3%.
Indicele a închis şedinţa de tranzacţionare de joi la cel mai ridicat nivel din ultimii şapte ani, după ce avansul acţiunilor companiilor din domeniul energiei a depăşit declinul titlurilor elene, din cauza temerilor provocate de discuţiile dintre oficialii de la Atena şi liderii europeni pe tema datoriilor.
Zf.ro: Ce taxe au de plătit la stat angajaţii şi angajatorii anul acesta, odată cu reducerea CAS la angajator
O companie care îşi plăteşte un angajat cu salariul mediu pe economie, de 2.415 lei brut pe lună, are un cost salarial total de 2.972 de lei pe lună, care include atât salariul net obţinut de angajat, cât şi taxele şi contribuţiile sociale obligatorii pe care trebuie să le plătească atât angajatul, cât şi angajatorul.
Ziarul Financiar vă prezintă astăzi în detaliu cotizaţiile sociale obligatorii, aferente salariaţilor şi angajatorilor (fără impozitul pe salariu de 16% plătit de angajat), aplicabile în anul 2015, pe baza unor informaţii furnizate de către reprezentanţii cabinetului de avocatură Gruia Dufaut.
Hotnews.ro: Efectul de domino al deciziei BCE: Investitorii incep sa plateasca pentru a avea privilegiul de a imprumuta companiile cele mai solide
Marile grupuri internationale cu finante solide incep sa fie platite pentru a lua bani cu imprumut, un efect de domino dupa asteptata intrare a Bancii Centrale Europene pe piata obligatiunilor, care va aduce dobanzile spre teritorii negative, scrie AFP.
Datoriile celor mai robuste state, precum Germania, au fost primele care depasit acest prag simbolic pentru scadentele scurte, generand o reducere a intregului lant, in special pentru cele mai bine cotate companii.
Mediafax.ro: Francul elveţian a crescut vineri la 4,1808 lei, dar încheie săptămâna în scădere cu 6,3 bani
Cursul francului elveţian anunţat de BNR a crescut cu 2,86 bani, la 4,1808 lei, dar per ansamblul săptămânii se află în scădere cu 6,3 bani, în timp ce euro a urcat vineri cu 0,55 bani, la 4,4143 lei, iar dolarul a avansat cu 0,41 bani, la 3,8583 lei.
Referinţa francului elveţian a urcat de la 4,1522 lei joi la 4,1808 lei. În urmă cu o săptămână, francul se afla la 4,2438 lei. Comparativ cu maximul istoric în registrat în urmă cu două săptămâni, francul se află în declin cu 40,1 bani.
Economica.net: MFP a împrumutat vineri 90 de milioane de lei de la bănci, suplimentar la licitaţia de joi
Ministerul Finanţelor Publice /MFP/ a împrumutat, vineri, 90 de milioane de lei de la băncile comerciale, suplimentar la licitaţia de obligaţiuni de stat de joi, la un randament mediu de 1,99%, cel mai redus obţinut de statul român pentru obligaţiuni de stat.
Valoarea de referinţă a licitaţiei a fost de 90 de milioane de lei, dar cele şase bănci participante au subscris oferte de 144 de milioane de lei.
Economica.net: Bugetul de investiţii al CNI în 2015 creşte de patru ori, bonusurile pentru angajaţi de nouă ori
Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) a elaborat un proiect de hotărâre de Guvern privind bugetul de venituri şi cheltuieli al Societăţii Comerciale Compania Naţională de Investiţii “C.N.I.”- SA. pentru acest an 2015, care prevede creştere spectaculoase atât pentru salariile angajaţiilor, cât şi pentru investiţii.
Bugetul de investiţii al CNI pentru acest an este prevăzut la 864,6 milioane de lei, adică peste 192 de milioane de euro, în crştere de la 205 milioane lei sau 45 milioane de euro cât a fost în 2014, se arată în proiectul de HG.
Adevarul.ro: România, printre puţinele ţări din lume ale căror datorii totale au scăzut din 2007. Companiile s-au restructurat, statul s-a îndatorat
România se află printre puţinele ţări care au înregistrat o scădere a datoriei raportate la Produsul Intern Brut (PIB) începând cu 2007, alături de Israel, Egipt, Arabia Saudită şi Argentina, potrivit firmei de consultanţă McKinsey&Company, citată de Mediafax. Astfel, datoria scăzut cu 7 puncte procentuale, ca urmare a reducerii datoriilor companiilor cu 35 de puncte procentuale, crescând, în schimb, datoria publică a statului cu 26 de puncte.
În ceea ce priveşte datoria consumatorilor, aceasta a crescut cu 1 punct, în timp cea datoria sectorului financiar a coborât cu 4% în intervalul analizat. Analiza se bazează pe datele disponibile pentru anul 2007 şi la sfârşitul trimestrului al doilea al anului trecut pentru economiile dezvoltate, în timp ce pentru economiile în curs de dezvoltare, categorie unde a fost inclusă şi România, sunt folosite datele corespunzătoare anilor 2007 şi 2013.
Capital.ro: Oltchim a închis luna ianuarie cu un profit de 700.000 de euro
Ministrul Economiei, Comerţului şi Turismului, Mihai Tudose, a declarat că SC Oltchim S.A. a avut în luna ianuarie 2015 un profit de 700.000 de euro, situaţie care face societatea atractivă pentru mult discutata privatizare.
“Oltchim a închis luna ianuarie cu 700.000 de euro profit, în condiţiile în care am reuşit să ducem la capacitate de lucru 30% din ceea ce mai este funcţional. Acest lucru îl face deja să devină tot mai atractiv şi a contat foarte mult în negocierile cu FMI şi cu Comisia Europeană”, a declarat Tudose.
Zf.ro: Dacia încetineşte pe marile pieţe europene. „Are un brand puternic. Va câştiga din extinderea pe noi pieţe“
Dacia a început anul cu o scădere pe cele mai importante pieţe europene ale sale, Franţa şi Germania, în contextul în care pe ambele pieţe vânzările de maşini au crescut în prima lună din an. Declinul va fi anulat de extinderea pe noi pieţe, spun analiştii.
În Franţa, înmatriculările Dacia au scăzut cu 4% în ianuarie faţă de perioada similară a anului trecut, la aproape 8.600 de autoturisme, pe o piaţă care a crescut cu 6%. De asemenea, în Germania numărul de maşini noi Dacia înregistrate a scăzut cu aproape 7%, la puţin peste 3.700 de maşini, pe o piaţă care a urcat cu 2,6%, la peste 211.000 de unităţi. O scădere puternică a punctat şi în Suedia, unde marca autohtonă a pierdut luna trecută 40% din volum, la 208 unităţi, potrivit datelor asociaţiilor auto. De asemenea, în Olanda vânzările Dacia au stagnat în ianuarie la 461 de maşini.
Zf.ro: Aproape 30.000 de români merg în minivacanţe de Valentine’s Day şi cheltuiesc aproape 2 mil. euro
Aproximativ 29.000 de români vor merge în intervalul 13-15 februarie în minivacanţe de Valentine’s Day, în special în destinaţii interne, unde vor cheltui aproape 2 milioane de euro, cea mai căutată destinaţie internă fiind Valea Prahovei, iar în străinătate – Roma, Veneţia, Paris şi Barcelona.
“Numărul de rezervări făcute pentru Sfântul Valentin se apropie de 28.500, iar turiştii vor cheltui, în medie, doar pentru servicii turistice (cazare şi masă), aproximativ 300 de lei de persoană, suma totală care va fi încasată de operatorii de turism fiind estimată la 8,5 milioane de lei”, potrivit unui studiu al Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) transmis vineri MEDIAFAX.
În plus, potrivit federaţiei, în jur de 500 de români vor pleca în străinătate special pentru a petrece Ziua Îndrăgostiţilor. Cu sumele alocate de aceştia, cheltuiala totală a românilor pentru vacanţe de Valentine’s Day ajunge la aproape 2 milioane de euro.
Capital.ro: ASF iniţiază noi legi în asigurări şi agricultură
Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară a aprobat, în data de 04.02.2015, două proiecte de normă care urmează să fie supuse consultării publice pe site-ul instituţiei, pentru o perioadă de 10 zile.
Primul proiect – “Normă privind încheierea exercițiului financiar 2014 pentru societățile din domeniul asigurărilor” – are ca principale prevederi: stabilirea termenelor de depunere a situațiilor financiare anuale/raportărilor contabile, precum și a situațiilor financiare consolidate; includerea unor precizări despre operațiuni contabile care se vor efectua la încheierea exercițiului financiar; actualizarea modelului formularelor referitoare la situațiile financiare/raportările contabile.
Zf.ro: Patronatele Bancare către Protecţia Consumatorilor: Băncile nu se îmbogăţesc pe spinarea clienţilor cu credit când se apreciază monedele
Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR) transmite Protecţiei Consumatorilor că băncile nu se îmbogăţesc “pe spinarea clienţilor” când se apreciază monedele străine în care au acordat credite, întrucât băncile suportă la rândul lor aceste costuri pe partea de depozite şi linii de finanţare.
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a solicitat joi băncilor care au în portofolii credite în franci elveţieni, printr-un comunicat, să transmită concret ce soluţii au pentru clienţii care nu-mi mai pot plăti ratele lunare, în condiţiile în care aceştia au fost bun-platnici până la aprecierea bruscă a monedei elveţiene.
“Ne referim la soluţii care să vizeze întreaga perioadă de creditare, nu soluţii pe termen scurt. Ne dorim soluţii care să acopere o parte semnificativă a costurilor apărute în urma creşterii valorii CHF. Creşterea valorii CHF are efecte imediate, efecte care aduc beneficii instituţiilor financiar bancare şi prejudicii consumatorilor, astfel că dorim găsirea de soluţii imediate din partea instituţiilor de creditare”, se spune în comunicatul ANPC.
CPBR şi-a exprimat vineri, printr-o scrisoare deschisă către ANPC, surprinderea faţă de concluzia instituţiei.
Economica.net: Rus, despre privatizarea CFR Marfă: E ca la domnişoare, nu e când şi-a propus să se mărite, ci când vrea unul să o ia…
Ministrul Transporturilor, Ioan Rus, a declarat, vineri, că CFR Marfă a trecut pe profit, iar elementul important în procesul de privatizare a companiei nu este viteza cu care este vândută, ci preţul pe care statul l-ar putea obţine.
‘CFR Marfă este în acest moment în situaţia de a angaja un consultant juridic, după aia urmează consultantul de tranzacţie şi procesul în sine. CFR Marfă este în acest moment o companie adusă pe profit; nu mai este o companie pe pierdere, ca şi CFR Călători, ca şi CFR Infrastructură. Toate trei sunt în acest moment pe profit. Îi vom reduce şi mai mult costurile şi vom creşte veniturile, astfel încât, până la momentul privatizării, să aibă preţ la vânzare. Nu este importantă viteza cu care vindem ceva ce ne aparţine, ci preţul la care vindem. E ca şi la domnişoare: nu e când şi-a propus să se mărite, ci când vrea unul să o ia de soţie’, a explicat Ioan Rus, după negocierile avute cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), la Ministerul de Finanţe.