Mediafax.ro: Ponta: Există listă de aşteptare pentru case de marcat, chelnerii aleargă după clienţi cu bon fiscal
Premierul Victor Ponta afirmă că a primit informaţii potrivit cărora un club de noapte din Mamaia a raportat încasări pe o singură seară comparabile cu întregul sezon de anul trecut, că există o listă de aşteptare pentru livrarea caselor de marcat iar chelnerii “aleargă” după clienţi cu bonul fiscal.
“Îmi spunea -nu dezvălui sursa- că, într-o singură seară, un club faimos din Mamaia a avut încasări cât tot sezonul trecut. Mă gândeam: românii deodată s-au hotărât să consume într-o seară mai mult decât tot anul trecut sau poate că nu era chiar aşa… Important este că, deodată, pentru casele de marcat este listă de aşteptare, că deodată aleargă chelnerul după tine cu bonul fiscal… sunt transformări pe care eu le consider benefice pentru societatea românească şi lucruri cu care turistul internaţional s-a obişnuit deja”, a spus Ponta la o conferinţă privind turismul, în care s-a referit şi la combaterea evaziunii fiscale.
mediafax.ro: Ponta: Salaam-Alaikum! Investitorii arabi sunt interesaţi de servicii, mai puţin de costuri
Investitorii arabi sunt mai interesaţi de serviciile din România şi mai puţin de costuri, inclusiv în turism, un domeniu cu potenţial nefolosit, a afirmat premierul Ponta la o conferinţă pe teme turistice, unde şi-a început discursul cu salutul “Salaam-Alaikum”, amintind că a revenit recent din Golf.
Agerpres.ro: Ponta: Am discutat cu oficialii kuweitieni proiecte pe agricultură, sănătate, IT și infrastructură energetică
Trimisul special al AGERPRES, Doroteea Purcărea, transmite: Premierul Victor Ponta a declarat, după întâlnirile de luni cu emirul statului Kuweit șeicul Sabah Al-Ahmad Al -Jaber Al-Sabah și cu premierul acestei țări Jaber Al-Mubarak Al-Hamad Al-Sabah, că au fost discutate proiecte concrete în domeniile agriculturii, sănătății, IT și infrastructurii energetice.
Agerpres.ro: Acord de cooperare între MECȘ și Ministerul Învățământului Superior din Emiratele Arabe Unite
Ministrul Educației și Cercetării Științifice, Sorin Cîmpeanu, și ministrul Afacerilor Externe al Emiratelor Arabe Unite, au semnat, în prezența premierului Victor Ponta și a șeicului Mohammed bin Rashid Al Maktoum, emir al Dubaiului, vicepreședinte și prim-ministru al Emiratelor Arabe Unite, Memorandumul de înțelegere în domeniul învățământului superior și al cercetării științifice.
Agerpres.ro: BNR a redus dobânda cheie la 1,75% pe an și rata rezervelor minime obligatorii la lei la 8%
Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR) a decis, miercuri, reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,75% pe an, de la 2% pe an, începând cu data de 7 mai 2015, potrivit unui comunicat al BNR.
De asemenea, Banca Centrală a hotărât reducerea ratei rezervelor minime obligatorii (RMO) pentru pasivele în lei ale instituțiilor de credit la nivelul de 8%, de la 10%, și menținerea la 14% a celor aplicabile pasivelor în valută, începând cu perioada de aplicare 24 mai — 23 iunie 2015.
Monitorulexpress.ro, preluat de ziare.com: Camera de Comerţ premiază excelenţa
Mîine este o zi importantă pentru oamenii de afaceri braşoveni. Camera de Comerţ şi Industrie Braşov va premia, într-un cadru festiv, la Braşov Business Park, începînd cu ora 18.00, firmele braşovene care s-au remarcat de-a lungul anilor prin rezultate economice deosebite. Gala „Premiile Excelenţei în Afaceri 2015“ a ajuns la cea de-a X-a ediţie a evenimentului, ocazie cu care vor fi evidenţiate rezultatele financiare şi performanţele economice înregistrate de companiile braşovene în ultimii 21 de ani. Categoria principală a galei este „Excelenţa în afaceri“ unde vor fi premiate firme din 15 domenii de activitate, dar vor fi şi premii pentru exportatorii de succes sau pentru proiectele de succes implementate cu fonduri europene.
Aradon.ro: Târgul EDU2JOB la Arad
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură a județului Arad organizează, în perioada 7-8 mai 2015, la EXPO Arad, cea de-a doua ediție a evenimentului internațional de educație și locuri de muncă – EDU2JOB. Evenimentul se va bucura de sprijinul Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germană, precum și de al celor patru inspectorate școlare județene: IȘJ Arad, IȘJ Hunedoara, IȘJ Bihor, IȘJ Timiș și precum și de cel al British Council. Tema principală este învățământul profesional în sistem dual.
Welcome2cluj.com: 07-10.05 Agra Expo Transilvania
Intr-un nou concept, aplecati mai atent asupra nevoilor fermelor romanesti mici si mijlocii si a gospodariilor taranesti, ale tuturor fermierilor si agricultorilor, S.C. EXPO TRANSILVANIA S.A. si Camera de Comert si Industrie Cluj, continua organizarea celui mai important eveniment expozitional cu profil agricol din Transilvania, la Cluj Napoca.
Mediafax.ro: Teodorovici: O soluţie pentru Loteria bonurilor fiscale este selectarea a doar 100 de câştigători
O soluţie pentru ca premiile la Loteria bonurilor fiscale să fie mai valoroase este ca, pentru toate bonurile câştigătoare aferente unei zile, să fie selectaţi doar 100 de câştigători, astfel încât suma primită să fie consistentă, iar solicitarea bonului să fie stimulată, afirmă ministrul Finanţelor.
“Este o soluţie, şi anume aceea ca să se păstreze aceeaşi abordare de a se extrage luna, ziua respectivă, bonurile fiscale din acea zi, eventual fără niciun fel de valoare – că ideea e să stimulezi solicitarea bonului fiscal, nu neapărat valoarea acestuia – iar din acele bonuri, din acea perioadă, să se facă o nouă extragere, să spunem o sută de câştigători, la care să se împartă acel premiu de un milion de lei, astfel încât câştigurile să fie unele consistente”, a declarat ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.
Agerpres.ro: Teodorovici: Modul în care ANAF interacționează cu mediul privat ar trebui să fie de multe ori chiar prietenesc
Ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, a declarat marți că în unele situații ANAF a dat dovadă de exces de zel iar modul în care instituția interacționează cu mediul privat ar trebui să fie normal, chiar prietenesc.
“ANAF caută să respecte prevederile legale. Este adevărat că în unele situații este poate un exces de zel aici, este un subiect la care e nevoie de lucru în timp, nu poți schimba abordarea unei structuri publice într-un timp foarte scurt. Eu țin foarte mult, am spus-o de foarte multe ori colegilor de la ANAF, țin mult ca modul în care interacționează cu mediul privat să fie unul normal și, de multe ori, chiar prietenesc. Adică să nu fie o abordare să spunem abuzivă”, a spus Teodorovici la Palatul Parlamentului.
Agerpres.ro: Nanu (Trezorerie): Ministerul Finanțelor vrea să lanseze în prima jumătate a anului o emisiune de titluri de stat pentru populație
Ministerul Finanțelor Publice (MFP) ar putea lansa în prima jumătate a anului o emisiune de titluri de stat pentru populație, cu o maturitate între 1 și 3 ani, iar denominarea va fi mai mică decât pe interbancar, de 1.000 de lei titlul, a declarat marți Ștefan Nanu, directorul Trezoreriei, la Bursa de Valori București (BVB).
“Este o emisiune de redebut al noastru pe segmentul acesta, de retail. Nu am mai emis pentru populație din 2005, când emiteam în formă materializată. Deci, este un instrument cu totul nou și am vrea să fie un succes. Randamentele la care emitem noi, statul, sunt destul de mici”, a subliniat Ștefan Nanu.
Agerpres.ro: Tăriceanu: Fără o pondere economică importantă, România nu va putea să devină o voce serioasă la nivelul UE
Fără o pondere economică importantă, România nu va putea să devină o voce serioasă la nivelul Uniunii Europene, a declarat președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, marți, la o dezbatere organizată de Institutul de Studii Liberale având ca temă răspunsul politicii externe românești la criza din Ucraina.
Mediafax.ro: BRAT: Românii preferă călătoriile de agrement şi vacanţele scurte
Românii preferă călătoriile de agrement şi vacanţele mai scurte de o săptămână, muntele conducând în topul preferinţelor pentru concediile de câteva zile, arată rezultatele celui mai recent Studiu Naţional de Audienţă (SNA) FOCUS realizat de BRAT.
54% dintre români şi-au alocat în ultimele 12 luni resurse de timp şi financiare pentru vacanţe mai scurte de o săptămână, în timp ce 32% dintre cei intervievaţi au optat pentru o vacanţă mai lungă.
Zf.ro: INFRASTRUCTURA FEROVIARĂ LA RAPORT
Cei 200 de kilometri de cale ferată pe care statul îi are în lucru în vestul ţării costă 7 mld. lei şi vor fi gata până în 2017
Ziarul Financiar prezintă pentru prima dată o evidenţă a stadiului fizic de execuţie al tronsoanelor de cale ferată aflate în lucru în prezent în România, tronsoane care ar urma să asigure o viteză de transport de 160 km/h.
CFR SA are în lucru în prezent puţin peste 200 de kilometri de cale ferată în partea de vest a ţării, cu o valoare de 7 miliarde de lei, pe care vrea să îi finalizeze până în 2017, arată o analiză a ZF pe baza datelor transmise de compania care are în subordine infrastructura feroviară din România.
Zf.ro: A VENIT PRIMĂVARA ÎN UE?
Anticipări superoptimiste de creştere economică în prognozele Comisiei Europene. România, între fruntaşi
Previziunile economice de primăvară ale Comisiei Europene indică pentru România o creştere economică în următorii doi ani în medie de 3%, susţinută de un avans al consumului privat de aproape 4% şi de revigorarea investiţiilor. Inflaţia ar urma să scadă la un nivel minim, dar consolidarea fiscală ar putea fi ameninţată în 2016.
Zf.ro: PENTRU CĂ NU A MAI REUŞIT SĂ VÂNDĂ DIN PORTOFOLIU
Fondul Proprietatea se împrumută 500 mil. lei ca să facă răscumpărări
Fondul Proprietatea (simbol bursier FP) a încheiat un contract de credit de tip „revolving“ cu sucursala locală a Citibank Europe în valoare totală de 500 milioane de lei, banii urmând să fie folosiţi inclusiv la răscumpărărea propriilor acţiuni.
Zf.ro: Piaţa de sponsorizări din partea companiilor: 100 mil. euro pe an
Companiile cu venituri de peste 100 mil. euro, în special din energie şi utilităţi, sunt cele care alocă cele mai multe fonduri pentru sponsorizări, iar în 2014 cei mai mulţi bani au fost direcţionaţi pentru sponsorizări în educaţie, sănătate, protecţie socială şi sport.
Firmele au posibilitatea să direcţioneze până la 20% din impozitul pe profit către organizaţii nonguvernamentale, ONG, în limita a 0,3% din cifra de afaceri, aceste sume scăzându-se din impozitul pe profit care trebuie plătit. Conform estimărilor, sponsorizările pe an se ridică la 100 mil. euro, dar potenţialul maxim este de 500 mil. euro.
Zf.ro: Programul de convergenţă 2015. Datoria guvernamentală: 40% din PIB în 2015 şi 37% în 2018
Datoria guvernamentală brută va urca în acest an la un vârf de 40,1% din PIB, însă în perioada 2016-2018 va intra pe un trend descendent, urmând să se plaseze în fiecare an sub acest prag, în condiţiile unei creşteri economice medii anuale de 3,7% şi a unor deficite bugetare mai mici de 1,2% din PIB, anticipează guvernul în Programul de convergenţă pentru perioada 2015-2018.
În programul de convergenţă anterior, estimările privind nivelul datoriei guvernamentale era în fiecare an din perioada 2015-2017 sub pragul de 40% din PIB. Anul trecut, datoria guvernamentală conform metodologiei UE a fost de 39,8% din PIB, sub plafonul de 60% stabilit prin Tratatul de la Maastricht.
Zf.ro: Vasilescu, BNR: Să ne facem bagajele pentru Zona Euro
În prag de 1 mai, într-un mesaj adresat Comisiei Europene, ce însoţea Programul de convergenţă pentru anii 2015-2018, Guvernul României a bătut în cuie data propusă pentru intrarea ţării noastre în Zona Euro: 1 ianuarie 2019. Dacă această ţintă va fi atinsă, aşa cum sună intenţia, peste trei ani şi opt luni vom adopta moneda euro.
Zf.ro: „Asistăm la reversul crizei financiare: sunt prea multe bănci care vor să dea credite“
Războiul valutar zguduie peisajul bancar din Danemarca, devenită o ţară a debitorilor din cauza dobânzilor extrem de reduse. Spar Nord Bank, una dintre cele mai mari bănci daneze, se plânge că este împinsă afară de pe piaţa de finanţare pentru companii de băncile rivale care vin cu rate atât de mici încât pun în pericol profitabilitatea, scrie Bloomberg.
Spar s-a decis să nu mai lupte pentru a păstra clienţi după ce a calculat că ratele care i-ar permite doar un breakeven sunt mai mari decât cele oferite de băncile rivale.
Zf.ro: SIF Moldova investeşte 2,5 milioane de euro într-o fermă de afine
SIF-ul va contribui cu 1,625 milioane de euro la capitalul social al Agribusiness Capital SA, una dintre companiile din grup, care deţine 99,9% din capitalul Agrointens SRL. Restul investiţiei se va finanţa din alte surse proprii ale SIF Moldova sau din alte surse atrase, informează societatea.
SIF Moldova nu este străină de agricultură, una dintre cele mai importante active din portofoliu fiind producătorul de utilaj agricol Mecanica Ceahlău (MECF).
Zf.ro: Clienţii Vodafone îşi pot plăti facturile la Alpha Bank
Clienţii Vodafone, al doilea jucător de pe piaţa locală de telefonie mobilă, îşi vor putea plăti facturile prin internet banking, mobile banking sau direct debit la ghişeele Alpha Bank. Clienţii vor putea să achite facturile direct din contul curent. Alpha Bank are un portofoliu de 33 de furnizori cu care a încheiat parteneriate de încasare a facturilor. Parteneriatele dintre bănci şi operatorii de servicii au apărut în condiţiile în care băncile au o reţea teritorială mult mai bine dezvoltată decât aceştia din urmă.
Zf.ro: Din septembrie se pot depune proiecte pentru POR 2014 – 2020
Ministrul dezvoltării, Liviu Dragnea, a anunţat ieri că s-au încheiat negocierile cu DG Regio, astfel că forma finală a POR 2014 – 2020 va fi trimisă Comisiei Europene cel mai târziu până la sfârşitul săptămânii, estimând că începând cu luna septembrie se vor putea depune proiecte pe acest program. Programul Operaţional Regional (POR) 2014 – 2020 are o alocare de 8,2 miliarde de euro, faţă de 4,6 miliarde de euro pentru cel din perioada 2007-2013.
Zf.ro: Eximtur: Mamaia, Băile Felix şi Valea Prahovei au fost în topul destinaţiilor de 1 mai
Pe litoralul românesc au mers cu 10% mai mulţi turişti de 1 Mai faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, în timp ce pentru staţiunile balneo-climaterice şi montane, care oferă şi facilităţi spa, cererea s-a dublat faţă de anul trecut. Mamaia, Băile Felix, Sovata şi Valea Prahovei au fost destinaţiile cele mai cerute de clienţii agenţiei de turism Eximtur.
Zf.ro: E normal, e firesc să fie o „Ziua Z” anti-evaziune. Dar mai mult mi-ar plăcea să văd ochii, decât girofarul ANAF-ului!
Toată lumea comentează debarcarea inspectorilor ANAF la mare de 1 mai. Eu vreau să spun din capul locului că sunt din cei care am beneficiat de aceasta. Seara după ce făcusem o ”razie” pe la mai multe restaurante/terase/cluburi, unde n-am putut intra, binenţeles, că nu aveam rezervare, ajungem la unu care tocmai fusese vizitat de inspectori fiscali. Restaurantul are noroc şi ţine deschis şi ”după”, noi avem noroc că, evident, rezervările au fost date peste cap. De altfel, şi peste zi, maşinile cu girofar pe care scria ANAF aveau un efect benefic puţin scos în evidenţă de mulţimea nerecunocătoare – când treceau cu girofaru aprins, să se dea lumea la o parte, mai făceau loc prin mulţime, mai ”respiram” şi noi.
Zf.ro: ENERGIE
Carburanţii atacă din nou pragul de 6 lei pe litru. Benzina a crescut cu 12% faţă de începutul anului, iar motorina cu 7%. Sortimentele scumpe deja au depăşit acest nivel
Benzina şi motorina se îndreaptă din nou spre pragul de 6 lei pe litru, în timp ce sortimentele scumpe deja au depăşit acest nivel, după o serie de scumpiri succesive aplicate de la începutul acestui an de companiile petroliere.
Scumpirile au fost generate mai ales de evoluţia barilului de petrol care ieri se tranzacţiona la circa 67 de dolari, în creştere faţă de nivelul de 51 de dolari de la începutul anului.
Zf.ro: Firmele prind curaj: băncile au primit 100.000 de cereri de credite în martie
Centrala Riscului de Credit, un organism al BNR care colectează date despre creditele de valori mari, a eliberat în luna martie circa 99.000 de rapoarte la cererea băncilor de a afla informaţii despre clienţii potenţiali, cu 2% peste nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut.
Baza de date a Centralei Riscului de Credit este utilizată în general de bănci pentru verificarea clienţilor firme pentru a afla istoricul de credit al persoanelor fizice folosind baza de date a Biroului de Credit. CRC colectează date doar despre debitorii cu expuneri mai mari de 20.000 de lei.
Zf.ro: Ilinca Rosetti a plecat de la conducerea ProCredit Bank
Ilinica Rosetti, 41 de ani, a plecat de la conducerea ProCredit Bank, un jucător de talie mică, al cărui director general era din august 2010. Rosetti nu mai figurează pe site-ul instituţiei de credit la secţiunea dedicată conducerii, unde apar doar directorii generali adjuncţi Cosmin Ciobanu şi Cristina Sindile. Oficialii ProCredit nu au răspuns unei solicitări a ZF până la închiderea ediţiei. Anterior, Ilinca Rosetti a fost director general al ProCredit Bank Moldova timp de trei ani. Între 2006 şi 2007, Rosetti a fost director executiv retail la ProCredit Bank România.
Bursa.ro: MIRCEA URSACHE, ASF:
“Listarea Hidroelectrica în insolvenţă, fără raţionament economic”
Gabriel Dumitraşcu: “Un IPO al Hidroelectrica în insolvenţă nu este profesional, este în afara standardelor şi de aceea nu am luat în calcul această ipoteză”
Listarea unei companii în insolvenţă nu are niciun raţionament economic, ne-a declarat Mircea Ursache, vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), solicitat să comenteze o informaţie vehiculată de presa centrală, potrivit căreia administratorul judiciar al companiei ar lua în calcul această variantă.
Bursa.ro: BRD a avut un profit net consolidat de 140 milioane lei, în primul trimestru
BRD – Groupe Société Générale a realizat un profit net consolidat de 140 milioane de lei, în primele trei luni ale acestui an, de 2,9 ori mai mare comparativ cu trimestrul I din 2014, conducând la o rentabilitate anualizată a capitalurilor proprii (ROE) de 9,6%.
Potrivit raportului trimestrial transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB), BRD a redus rata creditelor neperformante (NPL) de la 25% la martie 2014 la 20% la martie 2015, datorită operaţiunilor de ștergere de creanțe şi vânzărilor de credite neperformante. După operaţiunea de ştergere de creanţe realizată în luna decembrie 2014, rata creditelor neperformante a rămas stabilă faţă de sfârşitul anului. Gradul de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante a fost consolidat de la 71% la sfârșitul lunii martie 2014 la 73% la sfârșitul lunii martie 2015. Costul net al riscului a scăzut cu 54,5% faţă de T1-2014, ambele segmente, retail și non-retail, înregistrând îmbunătăţiri semnificative.
Bursa.ro: STEVEN VAN GRONINGEN, PREŞEDINTELE RAIFFEISEN:
Steven van Groningen, preşedintele Raiffeisen Bank, una dintre băncile care au dat credite în franci elveţieni (CHF), a declarat, ieri, unui grup restrâns de jurnalişti, că nu participă la negocierile colective cu debitorii care au credite în CHF, întrucât această activitate este una “zilnică”.
Bancherul a precizat: “Activitatea de restructurare, de a discuta cu clienţii este o activitate zilnică, în care nu este nevoie să mă implic”. Întrebat dacă banca pe care o conduce face discounturi la sold în momentul conversiei creditelor, în contextul în care cursul francului a crescut semnificativ în ultimele luni, van Groningen a răspuns: “Şi dacă francul scade, îmi dă clientul banii înapoi? Nu cred”.
Bursa.ro: Consiliul de Administraţie al BNR are astăzi şedinţă de politică monetară
Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României se întâlneşte astăzi într-o şedinţă dedicată deciziei de politică monetară, urmând să analizeze şi noul Raport trimestrial asupra inflaţiei.
Banca Naţională a României a decis, în 31 martie 2015, reducerea dobânzii de politică monetară la un nivel minim istoric de 2% pe an, de la 2,25%, începând din data de 1 aprilie.
Bursa.ro: OANA PETRESCU, CPBR:
“Tensiunile din sistemul bancar se agravează mai mult ca oricând”
Tensiunile din sistemul bancar se agravează mai mult decât oricând şi devin din ce în ce mai evidente, a spus, ieri, Oana Petrescu, director executiv al Consiliului Patronatelor Bancare din România (CPBR) şi partener Deloitte România.
Bursa.ro: ÎN TRIMESTRUL I
Aprecierea dolarului a salvat profitul BVB
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a înregistrat un profit net de 1,62 milioane de lei, în primul trimestru, cu 17% peste cel din perioada similară a anului trecut, susţinut în principal de veniturile financiare, în condiţiile în care câştigul din exploatare a scăzut cu 79%, la numai 0,25 milioane de lei, la 31 martie, reiese din raportul companiei.
Bursa.ro: BCE şi-a îndeplinit ţinta de achiziţii de obligaţiuni în aprilie: 60 miliarde euro
Banca Centrală Europeană (BCE) şi-a îndeplinit, şi în luna aprilie, ţinta de achiziţii de obligaţiuni, cumpărând titluri în valoare de 60,3 miliarde de euro. Aprilie a fost cea de-a doua lună a programului de relaxare cantitativă lansat de BCE în martie, care presupune achiziţii lunare de titluri de 60 de miliarde de euro, până în septembrie 2016.
Bursa.ro: BVB
Deal-uri cu 2,88% din SIF Moldova şi 1,46% din SIF Banat Crişana
Tranzacţiile de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) au însumat, ieri, 73,93 milioane de lei (16,69 milioane de euro), fiind impulsionate de deal-uri cu 2,88% din SIF Moldova şi 1,46% din SIF1 Banat Crişana.
Pachetul SIF2 a fost schimbat prin două deal-uri de 24,5 milioane de lei, în timp ce participaţia din SIF1 a totalizat 5,3 milioane de lei.
Hotnews.ro: O stire trecuta cu vederea din prognoza economica de primavara a Comisiei Europene: Noul Cod Fiscal va duce deficitul bugetar la 3,5%. Adica fix cat spunea Consiliul Fiscal in martie, aratand ca asta ar duce la reintrarea in procedura de deficit excesiv
“Pentru 2016, este de asteptat ca deficitul global sa se deterioreze brusc la 3,5% din PIB. Aceasta prognoza incorporeaza prevederile noului proiect de cod fiscal, adoptat de guvern in 25 martie, in prezent fiind asteptata aprobarea din partea Parlamentului. Codul fiscal include o serie de reduceri fiscale, cum ar fi o reducere a cotelor de TVA de 4 puncte procentuale in 2016, cote reduse de accize, eliminarea impozitarii dividendelor si indepartarea taxei pe constructiile speciale. Expirarea regimul actual de impozitare a resurselor naturale este de asemenea luata in considerare”, se arata in Raportul Comisiei Europene. Deficitul calculat de expertii Comisiei depaseste calculele Consiliului Fiscal, indicate in Opinia asupra proiectului de revizuire a Codului Fiscal.
Hotnews.ro: Tot inainte!
Prabusirea se produce abrupt, pe toate etajele. Cand i-ati auzit vorbind de “inghetarea preturilor” la alimente, n-ati avut neplacuta senzatia de cadere in trecut? Nu v-ati amintit brusc de mercurial, de Alimentara, de planul cincinal? Mercurialul, pentru cine nu-si aminteste, era pretul fixat de statul comunist zarzavagiilor din piata, cum ar veni contra speculantilor. Doar prin Rusia lui Putin mai supravietuiesc in zilele noastre imagini cu bravii conducatori navalind prin magazine pentru a dicta preturile la kilul de rosii sau litrul de lapte.
Hotnews.ro: AUDIO Jiru, Finante: Viitoarea banca de dezvoltare, EximBank, va fi orientata spre creditul pentru dezvoltarea sectorului universitar privat, acele student loans, dar si al fermierilor si IMM-urilor
Ministerul Finantelor Publice vrea sa lanseze la finele lunii proiectul de lege pentru transformarea EximBank in banca de dezvoltare, care ar putea deveni functionala in 3-4 luni de la promovarea legii, statul suplimentand capitalul de risc al bancii, potrivit secretarului de stat MFP Enache Jiru. “Am promovat la inceputul lunii martie un Memorandum pentru transformarea EximBank in banca de dezvoltare.
Hotnews.ro: Ghidul general al solicitantilor pentru noul Program Operational Regional, publicat spre consultare. Vezi valorile proiectelor si procentele de finantare publica
Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice a lansat in consultare publica Ghidul cu conditii generale si o serie de documente model pentru viitorii solicitanti de finantare prin programul Operational Regional 2014-2020. In document sunt detaliate prioritatile de finantat, procentele de cofinantare europeana pentru fiecare regiune si categorie de intreprindere. Spre exemplu, microintreprinderile pot obtine fonduri nerambursabile in procent de 35%, in Bucuresti-Ilfov, in urmatorii 3 ani, iar in alte regiuni din tara, pot primi pana la maximum 70% din valoarea eligibila a proiectului.
Economica.net: Ce se întâmplă cu leul în această dimineaţă – curs valutar interbancar 6.05.2015
Dolarul scade, iar euro şi francul cresc, pe piaţa interbancară, în această dimineaţă.
Dolarul scade semnificativ până la 3,94 lei, faţă de 3,98 lei, cât a fost ieri cursul anunţat de Banca Naţională. Joia trecută, moneda americană a atins minimul ultimelor două luni la cursul BNR: 3,9528 lei. A fost prima zi după ultimele două luni când moneda americană a coborât sub pragul de 4 lei.
Economica.net: Declaraţiile anuale privind livrările de lapte trebuie depuse până pe 14 mai
Operatorii care achiziţionează lapte, precum şi producătorii deţinători de cotă de lapte pentru vânzări directe trebuie să depună, până la data de 14 mai 2015, declaraţiile anuale privind livrările, respectiv vânzările directe, efectuate în anul de cotă 2014/2015, potrivit unui comunicat al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).
Producătorul care deţine cotă pentru vânzări directe trebuie să depună declaraţia anuală chiar dacă nu a comercializat lapte sau produse lactate în cursul anului de cotă, scrie Agerpres. Caietul fermierului trebuie păstrat timp de 3 ani de la sfârşitul anului de cotă.
Adevarul.ro : Consumul a crescut în primele trei luni cu doar 3%, faţă de 5% la două luni
Vânzările de alimente au crescut cu 8,5% în primul trimestru din 2015 Cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul, cu excepţia vânzărilor de autovehicule şi motociclete, a crescut în primul trimestru faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, atât ca serie brută cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 3% fiecare. Evoluţia a fost influenţată de creşterea vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (de 8,5% serie brută) şi comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (3,7%). Vânzările de produse nealimentare au scăzut cu 1,6%, arată datele Institutului Naţional de Statistică.
Agerpres.ro: Iancu: Autoritățile lucrează la realizarea unui fond pentru eficiență energetică; joi, întâlnire cu premierul
Autoritățile lucrează la realizarea unui fond pentru eficiență energetică, joi fiind stabilită o întâlnire cu premierul pentru constituirea acestuia, a declarat, miercuri, președintele Comisiei pentru industrii și servicii din Camera Deputaților, Iulian Iancu, într-o conferință pe tema politicilor de eficiență energetică.
Agerpres.ro: INTERVIU Marius Nica: CE a cerut adoptarea unor proceduri de cost simplificate pe fondurile europene 2014 – 2020
Comisia Europeană a observat gradul de birocrație pe fonduri europene și a cerut Ministerului Fondurilor Europene adoptarea unor proceduri de cost simplificate, pe anumite programe operaționale, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica.