Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

REVISTA PRESEI - 07 aprilie 2015

Mediafax.ro : Marius Nica: Putem avea o rată de absorbţie a fondurilor europene între 60% şi 80%

Noul ministru al Fondurilor Europene, Marius Nica, a anunţat, luni, că rata de absorbţie a fondurilor structurale şi de coeziune a ajuns la 53,12% la 31 martie, apreciind că România va putea avea un nivel de absorbţie între 60% şi 80%, la sfârşitul acestui an.

Rata de absorbţie curentă a fondurilor structurale şi de coeziune a ajuns la 53,12% la data de 31 martie, iar suma solicitată la rambursare de la Comisia Europeană a crescut în ultima lună cu aproximativ 100 milioane de euro, potrivit unui comunicat al Ministerului Fondurilor Europene.

     Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Braşov: Foste directoare de la CEC Bank şi o angajată, trimise în judecată pentru un credit ilegal

Două foste directoare de la CEC Bank sucursala Braşov şi o funcţionară bancară au fost trimise în judecată de DNA, fiind acuzate că au acordat ilegal un credit în valoare de peste 800.000 de lei unei societăţi din Braşov.

Procurorii DNA Braşov au dispus trimiterea în judecată a Florentinei Tăvălică, în calitate de director al CEC Bank Braşov în perioada octombrie 2005 – 21 martie 2013, şi a Afroditei Nicoleta Renţea, fost director de operaţiuni la aceeaşi bancă până la 5 ianuarie 2009 şi, în continuare, şef serviciu credite până ân 21 martie 2013, acuzate de abuz în serviciu.

      Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Cum se protejează companiile de fluctuaţiile valutare

Deprecierea euro permite companiilor europene să beneficieze de scăderea costurilor la centre de producţie de unde pot aproviziona pieţele mondiale, dar după luni de zile de fluctuaţii valutare mari producătorii îşi regândesc strategiile pentru a diversifica bazele operaţionale în întreaga lume.

Volvo Cars, din Suedia, este una dintre companiile care aplică o politică de regionalizare a operaţiunilor. Luna trecută, Volvo Cars a anunţat planurile de construcţie a unei fabrici de 500 de milioane de dolari în Statele Unite, privind dincolo de cotaţia ridicată actuală a monedei americane, pentru protecţie pe termen lung faţă de fluctuaţiile valutare, relatează Reuters.

     Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Preţul petrolului a urcat cu până la 5%

Preţul petrolului a urcat luni cu până la 5%, traderii analizând când de repede poate Iranul să majoreze exporturile după acordul preliminar dintre Iran şi puterile occidentale în domeniul nuclear, precum şi posibilitatea încetinirii creşterii stocurilor în Statele Unite.

Cotaţia petrolului Brent a coborât joia trecută cu aproape 4%, în urma acordului referitor la programul nuclear iranian, dar aşteptările iniţiale privind o creştere rapidă a exporturilor de petrol ale acestei ţări au fost temperate de opinii conform cărora eliminarea sancţiunilor occidentale ar putea dura un an.

    Citeste mai mult…

Zf.ro: Deficitul bugetului pensiilor de stat a depăşit 3 miliarde de lei după primele două luni

Deficitul bugetului de pensii publice s-a ridicat la  3,56 miliarde de lei după primele două luni din 2015, fiind cu peste 1 mld. lei mai mare decât în primele două luni ale anului trecut, când acesta se situa la doar 2,3 miliarde de lei.

„Evoluţia bugetului de asigurări sociale nu este neaş­teptată, ne confrun­tăm de o vreme cu această problemă şi până acum nu a îndrăznit nimeni să găsească o soluţie. Deficitul se va adânci pe viitor, atât din cauze demografice, cât şi pe fondul deciziilor care se iau. Trebuie luate decizii şi văzute lucrurile pe termen lung, adică 30-50 de ani“, spune analistul economic Aurelian Dochia.

      Citeste mai mult…

Zf.ro: 4.000 de români îşi ţin economiile în fonduri importate din Luxemburg

Fondurile de investiţii inter­naţionale, administrate de companii străine şi distribuite local prin unităţile bancare, au atras 430 milioane de lei de la un număr de 3.913 de clienţi persoane fizice, potrivit datelor publicate de ASF şi valabile pentru finalul anului trecut.

Aceste instrumente de investiţii reprezintă concurenţa fondurilor mutuale locale, fiind preferate de investitorii cu disponibilităţi financiare mai ridicate şi cunoştinţe financiare. Mare parte din investitorii români ai acestor fonduri străine provin din clientela de private banking a instituţiilor de credit, având în vedere că preţul unei unităţi de fond poate ajunge chiar şi la 1.000 de euro. De asemenea, spre deosebire de fondurile de investiţii locale, aceste fonduri plasează banii strânşi de la clienţi pe pieţele dezvoltate de capital, precum SUA, Anglia sau Franţa, şi astfel necesită un grad mai avansat de cultură financiară alături de un apetit mai ridicat pentru risc. Toate fondurile distribuite local sunt denomi­nate în valute străine, fie în dolari, fie în euro, mare parte dintre acestea sunt însă disponibile în ambele valute.

       Citeste mai mult…

Zf.ro: Frisbo: Comerţul electronic va depăşi anul acesta 2 miliarde de euro, dublu faţă de 2014

Piaţa locală de comerţ electronic va ajunge anul acesta la 2 miliarde de euro, dublu faţă de 2014, şi va continua să crească în următorii zece ani în condiţiile în care în prezent vânzările online reprezintă doar 2,5% din totalul industriei de retail.„Dacă în prezent comerţului online din total retail este 2,5%, părerea mea este că «e-commerce-ul» nu se va opri din creştere până nu ajunge spre 50%. Acest lucru înseamnă că vom avea 10 ani de creştere certă pentru comerţul online, orice se va întâmpla cu economia românească“, a declarat pentru ZF Bog­dan Colce­riu, CEO şi unul dintre fondatorii Frisbo, singura platformă din regiune care oferă în prezent toate serviciile operaţionale necesare unui magazin online.

      Citeste mai mult…

Zf.ro: CNADNR a avut nevoie de doi ani să găsească un constructor pentru ce a lăsat neterminat Bechtel pe „bucata“ de autostradă Suplacu de Barcău-Borş

Tronsonul de autostradă Suplacu de Barcău-Borş, cu o lungime de 60 km, va fi gata în doi ani, la un deceniu după ce fostul constructor Bechtel săpa prima cupă de pământ.

La aproape doi ani de când guvernul de la Bucureşti a reziliat contractul cu americanii de la Bechtel pentru construirea Auto­străzii Transilvania, Compania Naţio­nală de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a desemnat noi constructori pentru tronsonul de 60 de kilometri dintre Suplacu de Barcău şi Borş, pe care americanii l-au construit în proporţie de doar 50%, potrivit ultimelor date disponibile.

     Citeste mai mult…

Zf.ro: PROGRAMUL ZF „ROMÂNIA 5%“. CE SPUN DECANII FACULTĂŢILOR DE IT&C

România poate ajunge la un milion de informaticieni investind în preuniversitar

Ţinta de un milion de IT-işti se poate atinge şi cu programe mai scurte de educaţie, livrate sub formă de învăţământ postliceal sau ca programe echivalente cu doi ani de facultate, spun decanii facultăţilor cu profil IT din Bucureşti, instituţii care „produc“ anual 1.000 de ingineri de IT.

„Se spune că în următoarea perioadă piaţa forţei de muncă din România va avea nevoie de apro­ximativ un milion de specialişti în IT. Deşi este cert că numărul absolvenţilor facultăţilor de profil trebuie să crească substanţial, nu cred că este nevoie de un milion de oameni care să aibă compe­tenţele pe care facultatea noastră le oferă studenţilor pentru a lucra în IT, mai ales în domeniul serviciilor. Cred că ar trebui creată o formă de învăţământ care să formeze tinerii printr-un program de învăţământ de scurtă durată, echivalent cu doi ani de facultate, de exemplu. Astfel, se pot crea programatori care să nu fie nea­părat ingineri de calculatoare. Nivelul de competenţă al unui IT-ist care repară din când în când trei calculatoare la un oficiu poştal din provincie nu tre­buie să fie atât de ridicat“, a spus Adina Magda Florea, decanul Facultăţii de Automa­ti­că şi Calcula­toare din Uni­ver­sitatea Politehnică din Bucureşti, instituţie de învăţământ care „livrează“ circa 500 de absolvenţi în fiecare an.

Video:

http://www.zf.ro/special/romania-poate-ajunge-la-un-milion-de-informaticieni-investind-in-preuniversitar-video-14109903

    Citeste mai mult…

Zf.ro: Acţionarii străini au adus 200 mil. lei la capitalul băncilor în două luni

Două bănci, o firmă de recuperare de creanţe şi o companie de credite de consum au primit în primele două luni din acest an injecţii de capital de 207 milioane de lei (circa 47 mil. euro) de la acţionarii străini, potrivit Registrului Comerţului. Spre comparaţie, injecţiile de capital primite de companiile financiare în ianuarie şi februarie 2014 fuseseră de 53 milioane de lei.

       Citeste mai mult…

Zf.ro: Spicul a ajuns în faliment şi cu fabrica scoasă la vânzare

Spicul, producător din industria de panificaţie, cu o istorie de 160 de ani, a ajuns în faliment după patru ani de insolvenţă, iar fabrica din localitatea Rudeni, Ilfov, este scoasă la vânzare la un preţ de strigare de 4,5 mili­oane de euro.

„Strategia noastră este să vindem o fabrică ce poate fi pornită în ziua ur­mătoare şi nu active imobiliare“, a declarat pentru ZF Cristian Răvăşilă, director al PwC, lichidatorul producătorului de panificaţie.

      Citeste mai mult…

Zf.ro: Studiu al PwC: 13% din antreprenorii români pariază pe creşteri agresive

Îmbunătăţirea marjelor de profit, atragerea celor mai buni oameni în organizaţie şi asigurarea viitorului companiei pe termen lung sunt cele mai importante obiective ale antreprenorilor români în perioada următoare, potrivit studiului „Afacerile de familie din România – Primul schimb de generaţii“, realizat de compania de consultanţă şi audit PwC.

     Citeste mai mult…

Zf.ro: EFECTELE IEFTINIRII PETROLULUI

Petrom şi-a bugetat un profit mai mic cu 40%, de 1,1 miliarde de lei

OMV Petrom (SNP) se pregăteşte să îndure timp de un an întreg un preţ mic al petrolului şi şi-a bugetat pentru anul 2015 un profit net de 1,1 mld. lei, mai mic cu 40% faţă de rezultatul din 2014, la rândul său în scădere cu 60% faţă de anul 2013, în care a bifat un câştig record.

    Citeste mai mult…

Zf.ro: BCR Leasing va depăşi pragul de 100 mil. euro finanţări anul acesta

BCR Leasing, un jucător de top zece din piaţa leasingului financiar, şi-a bugetat pentru anul acesta o creştere cu 50% a volumului finanţărilor acordate, de la un nivel de aproape 71 mil. euro (315 mil. lei) în 2014, potrivit unui raport al grupului BCR, creat în jurul celei mai mari bănci locale.

Compania şi-a crescut vânzările cu 60% anul trecut, dar iniţial viza o dublare a afacerilor comparativ cu 2013. BCR Leasing a reuşit totuşi să oprească erodarea portofoliului, iar activele administrate au avut o creştere uşoară de 2% în 2014. Comparativ, activele scăzuseră cu 21% în anul anterior. Activele de leasing ale grupului BCR atingeau 671 mil. lei în decembrie.

     Citeste mai mult…

Zf.ro:ZF LIVE

Creşterea bonusurilor de vânzări odată cu creşterea ţintelor este eficientă doar pe termen scurt

Piaţa de training este dominată în prezent de cursurile de bază, cum sunt cele de vân­zări sau de management, a­vând în vedere că fir­mele trec printr-o perioa­dă de rea­şezare după ieşirea din criză, în care trebuie să ac­tua­lizeze metodele de vân­zări şi să crească nivelul de implicare a anga­jaţilor, este de părere Ioana Pielescu, ma­nag­ing partner la firma de training şi coaching Qipa.

„S-a făcut business înainte de criză, apoi a fost nebunia crizei şi acum ne resetăm. Şi mulţi descoperă că nu mai ştiu cum să vândă, că oamenii au întrebări tot mai sofisticate şi sunt mai informaţi. În plus, firmele încep să se preocupe de faptul că nivelul de implicare al angajaţilor e foarte scăzut, sub 20% cred eu“, a spus Ioana Pielescu la emisiunea online de business ZF Live.

VIDEO:

http://www.zf.ro/profesii/cresterea-bonusurilor-de-vanzari-odata-cu-cresterea-tintelor-este-eficienta-doar-pe-termen-scurt-14109756

      Citeste mai mult…

zf.ro: Frisbo: rulaj de 1 mil. euro pentru start-up-urile din online

Frisbo, companie fondată la sfârşitul lui 2013 de Bogdan Colceriu împreună cu familia Benga care deţine librăria online de carte străină okian.ro, a reuşit ca în decurs de un an să ruleze comenzi în valoare de un milion de euro pentru clienţii săi. „Anul trecut am rulat comenzi de un milion de euro pentru clienţii noştri, iar anul acesta vom depăşi cu siguranţă două milioane de euro”, a spus Colceriu.

      Citeste mai mult…

Bursa.ro: BNR:

“Problemele dintre bănci şi clienţi trebuie soluţionate de un mecanism independent”

Sorin Mierlea, InfoCons: “Ultima reclamaţie care a venit la noi, acum câteva zile, a fost adusă de un om cu un pistol”

       Banca Naţională a României (BNR) va supune dezbaterii, în cadrul unui grup de lucru, constituirea unui mecanism independent care să se ocupe cu soluţionarea neînţelegerilor apărute între bănci şi consumatori, înainte ca acestea să ajungă în Instanţă, după cum a anunţat, ieri, Bogdan Olteanu, viceguvernatorul BNR.

     Domnia sa a menţionat că protecţia consumatorului de servicii financiare este o necesitate în ţara noastră, adăugând că sunt întrebări la care va trebui ca BNR să dea un răspuns în această primăvară şi după aceea să facă propuneri în acest sens. “Aşteptăm un cadru legal din partea Parlamentului”, a conchis domnul Olteanu, subliniind că şi medierea sau arbitrajul ar putea fi o soluţie alternativă de rezolvare a litigiilor dintre cele două părţi.

      Citeste mai mult…

Bursa.ro: BT ÎNCHEIE ASTĂZI PRELUAREA VOLKSBANK

Surse: “BT va înapoia împrumutaţilor în CHF unele comisioane”

Discounturile vor depăşi, în unele cazuri, 30%

       Banca Transilvania (BT) încheie, astăzi, tranzacţia de preluare a Volksbank, după cum ne-a spus Horia Ciorcilă, preşedintele BT, care ne-a spus că urmează să fie anunţate şi detaliile programului de conversie în lei a creditelor contractate în franci elveţieni (CHF).

     Surse apropiate tranzacţiei ne-au precizat că Banca Transilvania va înapoia contravaloarea unor comisioane plătite de clienţi în cadrul acestor împrumuturi.

     “După ce vor fi înapoiate unele comisioane, care vor rămâne eliminate, va rezulta un discount la sold consistent, pentru unii chiar mai mare de 30%”, ne-au declarat sursele noastre.

       Citeste mai mult…

Bursa.ro: CERNAVODĂ:

Unitatea 1, deconectată pentru remedieri la un sistem auxiliar

Unitatea 1 a centralei nucleare de la Cernavodă a fost deconectată, ieri seară, de la Sistemul Energetic Naţional, pentru lucrări de remediere a unui sistem auxiliar din partea clasică a întreprinderii, a anunţat astăzi Societatea Naţională Nuclearelectrica (SNN), într-un comunicat trimis redacţiei.

     SNN subliniază că toate sistemele au acţionat conform proiectului, fără potenţial de impact advers asupra securităţii nucleare a reactorului, a personalului de exploatare, a populaţiei şi a mediului înconjurător.

       Citeste mai mult…

Bursa.ro: BET-FI deschide în creştere

Indicele bursier BET-FI de pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a deschis în creştere şedinţa de tranzacţionare de astăzi.

     Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, se apreciază cu 0,1%, fiind cotat la 7.006,61 puncte.

     Indicele BETPlus creşte uşor cu 0,07%, la 1.032,35 puncte.

     Noul indice BET Total Return, introdus pe 23 septembrie, se apreciază cu 0,1%, la 7.651,44 puncte. Potrivit BVB, BET-TR este un indice ponderat cu capitalizarea “free-float”-ului celor mai tranzacţionate zece companii listate pe piaţa reglementată şi care va fi ajustat şi cu valoarea dividendelor în numerar plătite de companiile din componenţa indicelui. BET-TR va fi calculat retroactiv începând cu data de 24 septembrie 2012.

      Citeste mai mult…

Bursa.ro: INS: ÎN FEBRUARIE 2014-FEBRUARIE 2015,

Comenzile noi din industria prelucrătoare au scăzut cu 7,1%

Comenzile noi din industria prelucrătoare, per total (piaţa internă şi piaţa externă), au scăzut în februarie, în termeni nominali, atât faţă de ianuarie (cu 3,9%), cât şi în raport cu luna corespunzătoare din anul precedent (cu 7,1%), a anunţat astăzi Institutul Naţional de Statistică (INS), într-un comunicat trimis redacţiei.

     Pe de altă parte, în intervalul 1 ianuarie – 28 februarie 2015, comparativ cu perioada similară din 2014, comenzile noi din industria prelucrătoare au crescut cu 1,4%.

     Declinul de 3,9% din ianuarie-februarie a fost cauzat de scăderile înregistrate în industria bunurilor de capital (6,7%), industria bunurilor de uz curent (1,1%) şi cea a bunurilor intermediare (0,5%). Pe de altă parte, industria bunurilor de folosinţă îndelungată a crescut cu 0,9%.

      Citeste mai mult…

Bursa.ro: DE LA 2,9% la 2,8%

INS a revizuit în scădere avansul PIB de anul trecut

Produsul Intern Brut (PIB) în 2014 a fost, în termeni reali, cu 2,8% mai mare decât în 2013, arată datele provizorii publicate astăzi de Institutul Naţional de Statistică (INS), într-un comunicat trimis redacţiei, după ce, pe 6 martie, precedentele date provizorii ale INS arătau că indicatorul sporise cu 2,9%.

     În trimestrul al patrulea din 2014, PIB a fost, în termeni reali, cu 0,7% mai mare, comparativ cu T3 2014. În martie, INS anunţa o majorare de 0,5%.

     În intervalul T4 2013-T4 2014, Produsul Intern Brut a urcat cu 2,7% pe seria brută şi cu 2,6% pe seria ajustată sezonier (faţă de 2,6%, respectiv 2,5% anunţate anterior).

     Citeste mai mult…

Bursa.ro: PENTRU FINANŢĂRILE PE TERMEN MEDIU

Nicolae Dănilă: “Piaţa de capital ia locul băncilor”

“Băncile vor ajuta cu servicii de consultanţă procesul de atragere de capital pe termen lung, prin formarea unui parteneriat cu investitorii instituţionali”, notează Nicolae Dănilă

       Experienţa americană sugerează că singurul răspuns posibil pentru finanţarea companiilor europene, pe termen mediu, este piaţa de capital, pe fondul reducerii finanţărilor bancare, arată profesorul universitar Nicolae Dănilă, în volumul “Fereastră de oportunităţi şi provocări pentru România”.

     Reducerea finanţărilor bancare va crea o problemă seriosă în Europa, apreciază domnul Dănilă, adăugând: “Companiile europene îşi finanţează activitatea în proporţie de până la 90% din sectorul bancar. În SUA, sectorul bancar este o sursă numai pentru 25-30% din nevoile de finanţare ale companiilor.

     Provocarea actuală pentru companiile europene este să găsească surse alternative de aproximativ 8,1 miliarde de euro (potrivit unui raport Barclays, citat în The Economist, în 2012) pentru finanţarea nevoilor, pe măsură ce sectorul bancar creşte costurile de credit îşi targhetează activele cu riscuri mai mici”.

    Citeste mai mult…

Bursa.ro: PROCEDURA, ABIA PESTE DOUĂ LUNI

Slabe şanse să încasăm banii de la Rompetrol în acest an

Strategia pentru vânzarea unui pachet de 26,69% din acţiunile deţinute de stat la Rompetrol Rafinare (companie care deţine rafinăria Petromidia) ar urma să ajungă pe masa Guvernului, spre aprobare, în maxim două luni, susţin surse apropiate situaţiei.

     În aceste condiţii, sunt slabe şanse ca statul să încaseze cele 200 milioane de dolari de la KazMunayGaz (acţionarul majoritar al Rompetrol Rafinare, interesat să reia controlul companiei) în acest an, susţin surse din piaţă, care ne-au explicat: “Întâi trebuie selectat consultantul prin licitaţie publică, apoi trebuie făcută evaluarea pachetului de acţiuni de către un evaluator selectat tot prin licitaţie şi abia apoi poate fi organizată licitaţia pentru vânzarea participaţiei statului. Luând în considerare timpii de realizare a acestor paşi şi presupunând că implementarea va fi cât de cât rapidă, abia la începutul anului viitor sunt şanse ca statul să încaseze banii de la acţionarul majoritar al Rompetrol”.

      Citeste mai mult…

Bursa.ro: ANUL TRECUT, CA VOLUM,

Taxele şi impozitele plătite prin Garanti Bank au crescut cu 70%

Garanti Bank a înregistrat, anul trecut, o creştere de 70% a volumului plăţilor de taxe şi impozite, până la 2,93 milioane lei, de la 1,72 milioane lei în 2013, potrivit unui comunicat trimis redacţiei.

     De asemenea, posesorii de carduri Garanti Bank care au ales să îşi plătească impozitele folosind serviciile băncii au fost cu 64% mai mulţi în 2014, comparativ cu anul precedent.

     Aproximativ 60% din numărul total al operaţiunilor de plată a taxelor şi impozitelor în 2014 au fost făcute în rate fără dobândă.

     Numărul de clienţi Garanti Bank care au ales să plătească online s-a dublat în 2013-2014, iar banca estimează că această tendinţă ascendentă va continua în 2015, mai transmite sursa citată.

     Citeste mai mult…

Bursa.ro: LA PRODPLAST,

SIF Oltenia vrea alegerea Consiliului de Supraveghere prin vot cumulativ

SIF Oltenia (SIF5) va solicita, la Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor (AGOA) Prodplast (PPL) de pe 29 aprilie, alegerea Consiliului de Supraveghere al PPL prin vot cumulativ, SIF5 invocând “necesitatea reprezentativităţii tuturor acţionarilor” în acest organism al societăţii, potrivit unui raport trimis ieri Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

      Citeste mai mult…

Bursa.ro: BVB/SĂRBĂTORIREA PAŞTELUI CATOLIC A DETERMINAT CEL MAI REDUS RULAJ DE PESTE UN AN ŞI JUMĂTATE

1,3 milioane de euro, valoarea tranzacţiilor la BVB

Bursa de la Bucureşti a închis ieri în creştere uşoară, pe cel mai redus rulaj din peste un an şi jumătate, în contextul în care marile pieţe de capital din Europa sunt închise pentru sărbătorirea Paştelui catolic.

     Indicii BET Plus, de referinţă, şi BET, al celor mai lichide zece acţiuni, au avansat cu 0,4%, după ce în şedinţa precedentă au scăzut cu 1,8%. BET Plus cuprinde cele mai lichide 34 de acţiuni din piaţă reglementată, cu excepţia SIF-urilor şi a acţiunilor companiilor străine.

     Tranzacţiile cu acţiuni au totalizat doar 5,78 milioane de lei (1,3 milioane de euro), cea mai scăzută lichiditate începând din 9 septembrie 2013, când rulajul s-a situat la 4,77 milioane de lei, potrivit Mediafax .

     Numai titlurile Fondul Proprietatea (FP) au trecut de pragul de 1 milion de lei în privinţa rulajului, cu operaţiuni de 2 milioane de lei. Cotaţia FP a închis în urcare cu 0,1% faţă de ultimele schimburi de vineri.

     Citeste mai mult…

Economica.net: BCR BpL: Creştere a depozitelor cu 27% şi a creditelor cu 33%, în 2014

BCR Banca pentru Locuinţe (BCR BpL) a înregistrat, în cursul anului 2014, o creştere a depozitelor cu 27%, ajungând la peste 2,5 miliarde de lei, potrivit unui comunicat al băncii.

‘În portofoliul BCR Banca pentru Locuinţe există peste 362.000 de contracte pe baza cărora clienţii au economisit peste 2,5 miliarde de lei. Valoarea contractelor încheiate în cursul anului 2014 a fost de 3,3 miliarde lei, cu 37% mai mare decât valoarea contractelor încheiate în cursul anului 2013, de 2,4 miliarde de lei’, se precizează în comunicat.

     Citeste mai mult…

Economica.net: Ce se întâmplă cu leul în această dimineaţă, pe piaţa interbancară

Francul scade, dolarul creşte, euro rămâne la 4,41 lei, în această dimineaţă.

Francul a scăzut până la 4,21 lei (ăn jurul orei 7.15), faţă de 4,23 lei, cât a fost ieri cursul anunţat de banca centrală.  Ulterior, francul a urcat până la 4,22 lei. Joia trecută, moneda elveţiană a crescut până la 4,2418 lei, la cursul BNR, maximul ultimelor două luni. Mai precis, francul nu mai atinsese o valoare atât de ridicată în faţa leului din 10 februarie 2015 când banca centrală a anunţat un curs de referinţă de 4,2451 lei.

      Citeste mai mult…

Evz.ro: EY România: Noul Cod de procedură fiscală, un pas înainte, doi înapoi

Deşi la nivel oficial şi al mass-media, s-a vorbit despre o rescriere a Codului de procedură fiscală, modificările recente nu sunt atât de substanţiale încât să putem vorbi de două coduri, unul vechi şi altul nou.

Prin noul proiect al Codului de procedură fiscală – cel puţin în varianta oficială aprobată de Guvernul României – nu sunt puse în discuţie conceptele fundamentale în materie, consideră Lucian Tănase, Avocat, Radu şi Asociaţii, casa de avocatură afiliată EY România.

În plus, nici nu s-a urmărit o reaşezare a raporturilor dintre fisc şi contribuabil pe baze noi, moderne şi care să creeze un echilibru între participanţii la procedură fiscală, bineînțeles fără a aduce atingere caracterului de drept public al raportului dintre autoritatea fiscală şi contribuabil.

      Citeste mai mult…

Evz.ro: Ce companie îşi consolidează poziţia de cel mai mare distribuitor şi furnizor de gaze naturale din România

GDF SUEZ Energy România îşi consolidează poziţia de cel mai mare distribuitor şi furnizor de gaze naturale al pieţei reglementate de gaze naturale din România.

GDF SUEZ Energy România îşi măreşte participaţia deţinută în Congaz de la 85,77% la 99,72%, ca urmare a achiziţiei acţiunilor deţinute de Petroconst, o companie de construcţii din Constanţa, potrivit unui comunicat al companiei, preluat de Agerpres.

După ce a devenit acţionar majoritar în Congaz, în iulie 2014, GDF SUEZ Energy România îşi măreşte participaţia în companie prin achiziţia unui pachet de 13,95% din acţiunile deţinute de cel mai mare acţionar minoritar.

      Citeste mai mult…

Evz.ro: ANAF pune la dispoziţie un nou serviciu: depunerea online a declarației de venit

Începând din 6 aprilie 2015, formularul 200 prin care contribuabilii trebuie să-și declare veniturile realizate în anul 2014 se poate depune şi on-line, prin intermediul Spaţiului Privat Virtual, fără a mai fi necesară deplasarea la sediul ANAF sau la oficiul poştal, se arată într-un comunicat de presă remis redacţiei “Evenimentul zilei”..

Declaraţia 200 se completează şi se depune până la data de 25 mai 2015 inclusiv de către persoanele fizice care au realizat, în mod individual sau într-o formă de asociere, venituri în bani şi/sau în natură din România, provenind din:

1.    activităţi comerciale

2.    profesii libere

3.    drepturi de proprietate intelectuală

4.    cedarea folosinţei bunurilor (chirii) cu titlu de activitate independentă (peste 5 contracte)

5.    cedarea folosinţei bunurilor (chirii)

6.    activităţi agricole care nu sunt impuse pe baza normelor de venit

7.    operaţiuni de vânzare-cumpărare de valută la termen, pe bază de contract

8.    transferul titlurilor de valoare, altele decât părţile sociale şi valorile mobiliare în cazul societăţilor închise

9.    silvicultură

10.    piscicultură.

      Citeste mai mult…

Zf.ro: Bogdan Olteanu: BNR evaluează opţiunile privind mecanismul de soluţionare a litigiilor dintre clienţi şi bănci

BNR evaluează propunerile referitoare la aplicarea unui mecanism independent care să încerce să soluţioneze eventualele litigii dintre consumatorii de servicii financiare şi instituţiile financiare înainte de a apela la instanţă, respectiv mediere, arbitraj sau o instituţie independentă, a declarat Bogdan Olteanu, viceguvernator al băncii centrale.

România mai are trei luni până expiră termenul legal pentru transpunerea în legislaţia naţională a unei directive europene privind soluţionarea alternativă a litigiilor în afara instanţei, însă deocamdată nu există un proiect viabil.

        Citeste mai mult…

Zf.ro: OPINIE SORIN PÂSLARU, REDACTORUL-ŞEF AL ZF

Nu vă lăudaţi cu bani în plus la buget când centura Capitalei este un dezastru

Premierul  Victor Ponta a anunţat că veniturile bugetare pe primele trei luni ale anului sunt mai mari decât cele aşteptate cu circa 3 miliarde de lei, deci cu aproximativ un miliard de lei pe lună.

De aici ar rezulta spaţiul fiscal pentru reducerea TVA înainte de 1 ianuarie 2016.

Vestea ar fi bună. Însă oamenii aşteaptă, pe lângă un guvern care să strângă bani mai mulţi la buget faţă de prognoze, un  guvern care să execute ceea ce au ei nevoie: drumuri, infrastructură de sănătate şi de educaţie.

      Citeste mai mult…

Zf.ro: Ponta i-a cerut sfatul lui Isărescu în legătură cu reducerea TVA. Ce părere are guvernatorul BNR despre scăderea TVA

Variantele de ajustare a TVA, începând cu luna iunie, au fost discutate ieri la sediul BNR de premierul Victor Ponta şi noul ministru al finanţelor, Eugen Teodorovici, cu guvernatorul băncii centrale Mugur Isărescu. Guvernul urmează să decidă dacă va fi diminuată cota standard de TVA de la 24% la 20% sau va fi redusă cota TVA la produse alimentare de bază, de la 24% la 9%.

Cea mai probabilă măsură este reducerea cotei standard de TVA de la 24% la 20%. După încheierea întrevederii de la banca centrală, oficialii guvernamentali nu au făcut declaraţii de presă.

       Citeste mai mult…

Adevarul.ro: ANALIZĂ Importuri de râsul lumii în cămările românilor: mere, pere, gutui, varză, slănină, praz, roşii, morcovi…

În hipermarketuri, legumele şi fructele de import sunt mai ieftine şi mai arătoase, astfel că românii le preferă înaintea celor autohtone România importă mai mult decât exportă produse agroalimentare dintre cele mai banale, precum brânză, caş, mere, pere, roşii, varză, praz, făină, slănină, ouă, pepeni, dulceţuri şi chiar ape minerale. Pentru o ţară agrară ca România, este oarecum firesc un surplus de produse agroalimentare ca legumele, fructele, ouăle, brânza sau slănina. Nefiresc este faptul că, pe lângă acest surplus local (pe care producătorii autohtoni nu-l pot vinde în pieţe), sunt aduse din import şi umplu cămările românilor exact aceleaşi produse banale.

       Citeste mai mult…

Zf.ro: Cum putem avea un million de IT-işti? Urmăriţi emisiunea ZF Live de marţi, 07 aprilie, de la ora 12:00, o discuţie cu Bogdan Tudor, Class IT

Cum putem avea un million de IT-işti? Urmăriţi emisiunea ZF Live de marţi, 07 aprilie, de la ora 12:00, o discuţie cu Bogdan Tudor, Class IT, firmă de software şI outsoursing, despre ce trebuie să facă Româia pentru a accelera creşterea economică prin investiţiile în IT.

Urmăriţi emisiunea ZF Live aici de la ora 12:00

      Citeste mai mult…

Zf.ro: Proprietăţile rezidenţiale din România s-au ieftinit cu 2,7% anul trecut. “Nu există semnale că preţurile vor creşte semnificativ”

Preţurile proprietăţilor rezidenţiale s-au redus cu 2,7% anul trecut în România comparativ cu 2013, în piaţă existând o “perspectivă de stabilitate pentru următoarea perioadă”, potrivit indicelui proprietăţilor rezidenţiale realizat de Eurobank Property Services, subsidiară a grupului grec Eurobank EFG.

“Stabilitatea va continua pe piaţa rezidenţială din România, fără să existe semne concludente că preţurile vor suferi creşteri semnificative”, se arată în comunicatul Eurobank Property Services.

    Citeste mai mult…

Capital.ro: Ritmul de creştere al zonei euro, la cel mai ridicat nivel din mai 2011

Ritmul de creştere a activităţii economice din zona euro a accelerat în martie, pentru a patra lună consecutiv, ajungând la cel mai ridicat nivel din mai 2011, potrivit Reuters.

Orice indiciu al unei redresări ar fi o veste bună pentru Banca Centrală Europeană (BCE), care a demarat în 9 martie mult aşteptatul program de relaxare cantitativă, în valoare de 1.100 de miliarde de euro, menit să redreseze economia zonei euro şi să evite riscul unei spirale deflaţioniste.

Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în zona euro, care măsoară activitatea în industrie şi sectorul serviciilor, a urcat în martie la 54 puncte, de la 53,3 puncte luna precedentă, potrivit unei estimări a companiei Markit, cu sediul la Londra. Indicatorul Markit din această lună se află la cel mai ridicat nivel din mai 2011. Analiştii se aşteptau la un avans de până la 53,6 de puncte. Un indicator PMI de peste 50 de puncte indică o expansiune a economiei, iar sub valoarea de 50 de puncte indicatorul reflectă o contractare a economiei.

      Citeste mai mult…

Capital.ro : Romalimenta: Reducerea TVA la alimente va duce la limitarea evaziunii fiscale şi la scăderea preţurilor

Romalimenta susţine necesitatea reducerii TVA la alimente, acest fapt producând efectele mult mai puternice comparativ cu reducerea generală a taxei de la 24 la 20%, se arată într-un comunicat al federaţiei, citat de Agerpres.

Reducerea TVA la alimente va duce, conform reprezentanţilor Romalimenta, la limitarea evaziunii fiscale, cu ,,un puternic impact atât asupra populaţiei, cât şi a mediului economic’.

      Citeste mai mult…

Romanialibera.ro: Informația din spatele cifrelor: De ce a scăzut câștigul salarial?

Salariul mediu a scăzut în februarie comparativ cu prima lună a anului. În timp ce Statistica vorbește despre “prime ocazionale”, reprezentanții mediului de afaceri arată că este posibilă o deteriorare a structurii economiei: crearea de locuri de muncă prost plătite și pierderea celor ce au valoare adăugată. Adică o economie ce se bazează pe forță de muncă ieftină, slab calificată.

Institutul Național de Statistică anunță o scădere a câştigului salarial mediu în februarie, faţă de ianuarie, cu 0,5% (9 lei), la 1.731 lei net, cea mai mare valoare, de 5.151 lei, fiind înregistrată în fabricarea produselor din tutun, iar cea mai mică în sectorul hoteluri şi restaurante – 999 lei.

“E curios că în luna februarie a scăzut câștigul salarial față de ianuarie. Este posibil ca acest lucru să arate o deteriorare a structurii economiei. Închidem afaceri ce aduc valoare adăugată și dezvoltăm afaceri în comerț, unde salariile sunt mici… S-au creat locuri de muncă și în IT, însă cele mai multe pe outsourcing, care sunt mai prost plătite decât cele pe creație. Industria în general nu o duce prea bine, cu excepția celei prelucrătoare, care lucrează în proporție de 85% pentru export. De aici și vulnerabilitatea acesteia la conjuncturile internaționale nefavorabile”, ne-a spus Cristian Pârvan, secretarul general al Asociației Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

    Citeste mai mult…

Evz.ro: Consultația preventivă, o noutate pentru neasigurați

Noile reglementări din domeniul Sănătății, făcute sub mandatul de ministru al lui Nicolae Bănicioiu, pun accentul pe prevenirea bolilor, o ipostază cu care românii nu sunt obișnuiți

Pentru prevenirea bolilor, ministrul Bănicioiu dă dreptul la consultații și analize gratuite chiar și celor care nu plătesc asigurări. Medicii de familie avertizează că vor fi cozi la analize.

Așa cum v-am informat într-unul din numerele anterioare ale ziarului nostru, una dintre schimbările făcute de ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, și președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea, se referă la consultația preventivă. În contractul- cadru care a intrat în vigoare de la data de 1 aprilie, se stipulează condițiile în care se efectuează consultațiile preventive (care includ și analize), precum și frecvența lor. Responsabili pe acest teritoriu, al prevenției, sunt medicii de familie.

     Citeste mai mult…

Digi24.ro: Scenarii pentru reducerea TVA. Guvernul decide astăzi cu cât și pentru ce produse va scădea taxa

Guvernul decide astăzi soarta taxei pe valoarea adăugată. Are două scenarii la dispoziţie: fie reduce cota generală de la 24 la 20%, fie TVA-ul pe alimente, până la 9%. Economiştii avertizează că cea mai mare problemă e să găsească surse de acoperire a golului care se va crea la buget. Dacă măsura luată nu se va vedea în preţuri, relansarea consumului se va lăsa aşteptată.

Cele două variante de reducere a TVA au fost analizate şi cu experţii BNR. Surse apropiate discuţiilor spun că specialiştii băncii naţionale consideră drept problematică reducerea cotei generale, de la 24 la 20%. În schimb, scăderea taxei pe valoarea adăugată doar pentru alimente ar fi o măsură mai sustenabilă. Opinia BNR nu este însă împărtăşită şi de economişti.

     Citeste mai mult…

Antena3.ro: Daily Income. Soviani, despre reducerea TVA: Să arate Ponta şi ministrul kamikaze al Finanţelor, că e o măsură sustenabilă

Analiştii economici sunt de părere că o relaxare fiscală este binevenită, făcând referire la măsura Guvernului de a reduce TVA, însă spun că această strategie trebuie bine gândită în prealabil.

“Când vrei sa făci o relaxare prea puţin gândită, dacă ar fi suficient gândită şi argumentată, nimeni nu poate fi împotriva relaxării fiscale, de ce la 24% la 20% şi nu de la 24% la 22% într-o primă fază şi, apoi, de la 22% la 20%? Să-mi arate domnul Ponta şi ministrul kamikaze pe care l-a numit al Finanţelor (Eugen Teodorovici – n.r.), că este sustenabilă o asemenea măsură”, a spus analistul economic Radu Soviani, marţi, la emisiunea Daily Income, de la Antena 3.

    Citeste mai mult…

Mediafax.ro: TVA va fi redusă la 9%, din luna iunie, pentru toate produsele agro-alimentare

Taxa pe valoarea adăugată va fi redusă la 9%, din luna iunie, pentrut toate produsele agro-alimentare, inclusiv la băuturi nealcoolice şi la servicii de alimentaţie publică, a anunţat premierul Victor Ponta. Cota standard va fi redusă la 20% din ianuarie.

TVA va fi redusă la 9%, din luna iunie, pentru toate produsele agro-alimentare

El a precizat că TVA va fi redusă la toate alimentele, fără diferenţieri, pentru o aplicare simplificată, dar şi la băuturile nealcoolice şi serviciile de alimentaţie publică.

Guvernul îşi menţine totodată intenţia de a reduce cota standard de TVA la 20%, din ianuarie.

      Citeste mai mult…

Ziare.com: Deputatii dezbat motiunea simpla depusa de PNL pe domeniul mineritului

Deputatii dezbat motiunea simpla depusa de PNL pe domeniul mineritului

Plenul Camerei Deputatilor va dezbate marti, de la ora 15:00, motiunea simpla depusa de PNL privind sectorul mineritului, urmand ca Biroul permanent sa stabileasca ziua in care se va da votul final pe acest document.

Secretarul Camerei Deputatilor, Niculae Mircovici, a anuntat, miercurea trecuta, ca motiunea simpla depusa de PNL privind mineritul va fi dezbatuta marti, de la ora 15:00.

Mircovici: Motiunea simpla privind mineritul, depusa de PNL, va fi dezbatuta martea viitoare

      Citeste mai mult…

Evz.ro: Termicentrala Mintia: Motivele pentru care statul rupe contractul cu chinezii

În septembrie 2014 se semna între România şi statul asiatic un memorandum de 291 de milioane de dolari, referitor la retehnologizarea Termocentralei Mintia. Actul a fost semnat în cadrul vizitei din septembrie 2014 a premierului Victor Ponta în China, de către directorul general al CEH de atunci, Aurel Niculescu, în prezent director general adjunct, și conducerea companiei chineze China National Electric Engineering CO Ltd (CNEEC). Investiţia de aproape 300 de milioane de dolari, parafată cu investitori chinezi anul trecut, a fost sistată din cauza lipsei de perspectivă, dar și a problemelor financiare și a mai multor condiții ce nu au fost îndeplinite de ambele părți.

      Citeste mai mult…

ROMÂNIA TV: Declarație Victor Ponta despre reducerea TVA

Victor Ponta: /…/ cetăţenii acestei ţări consumă produse alimentare şi vreau ca în România, într-adevăr, în 2015 să nu fie principala problemă a acelor în special cu venituri mici şi anume, posibilitatea de a avea asigurat accesul la alimente. Vroiam doar să fac o scurtă prezentare, cât se află şi mass-media, legată de faptul că avem categoric ca obiectiv scăderea TVA, atât cea, cota standard, cât şi la alimente. De alt fel , aşa cum s-a prezentat de foarte multe ori, majoritatea ţărilor europene au o cotă scăzută de TVA pentru alimente – Bulgaria 9%, Slovacia 10%, Austria 10%, Italia 10%, noi rămăsesem cu 24%. Din punctul meu de vedere, şi după aceşti trei ani de şef al guvernului, pot să vă spun încă odată că măsura din 2010 de creştere a TVA de la 19% la 24% a fost fără îndoială una din cele mai mari greşeli pe care le-a făcut statul român, reflectate în încasări mai mici, nici viorbă de creştere cu cinci puncte, şi distrugerea economică şi socială a României. Din acest motiv, în programul de guvernare cu care am candidat în 2012, reducerea TVA a fost unul din punctele esenţiale.

Vreau să prezint, să vă prezint dumneavoastră, colegilor şi opiniei publice, cum stăm după primul trimestru al anului 2015 ca execuţie bugetară – sper să avem tabelul. Deci, anul trecut am avut venituri de 48 de miliarde de lei, bugetul aprobat de Parlamentul României prevedea 50 de miliarde şi s-au încasat 53 de miliarde. Asta înseamnă că oamenii au muncit mai mult şi şi-au plătit taxele mai corect, ca să spun aşa. Deci, pe trei luni de zile vă rog să remarcaţi, fără să avem creşteri de taxe, dimpotrivă am avut reducerea CAS cu cinci puncte procentuale despre care ni se spunea anul trecut că va distruge România, nici vorbă, şi avem şi alte taxe care au scăzut, nicio taxă nu a crescut şi totuşi sunt cinci miliarde de lei în plus, peste un miliard de euro, pe primul trimestru faţă de acelaşi trimestru al anului 2014. La cheltuieli am rămas în limita de cheltuieli a anului trecut, deşi aveam prevăzute cheltuieli mai mari. Aici sunt şi cauze să zic pozitive şi altele negative şi o să vă rog în special pe partea de mari investiţii, chiar dacă afară este vremea rea, totuşi să ne apucăm de treabă. Împreună cu domnul ministru Rus am semnat în sfârşit centura Bacăului. Înţeleg că s-a dat câştigătorul pentru autostrada Transilvania, cea începută în urmă cu 10 ani şi oprită din păcate din inconştienţă şi avem un nou câştigător, finanţare şi putem să o terminăm. Toate celelalte lucrări şi absorbţia de fonduri europene este extrem de importantă. Deci, în loc să avem conform bugetului aprobat de guvern şi stabilit cu instituţiile financiare internaţionale, un deficit de cinci miliarde de lei după primul trimestru, avem un plus de cinci miliarde de lei, ceea ce reprezintă şi un lucru bun, dar dacă stăm cu banii în contul de la BNR este o mare greşală. Am vorbit ieri cu guvernatorul băncii, avem vreo 18 miliarde de lei, guvernul, în contul de la Trezorerie pe care primi dobândă zero aproape, nu? – cât primim 0,3, da, bine, mă rog, bine că nu dăm noi bani să ni se ţină banii. Din acest punct de vedere aveam cele două variante, referitoare la cota standard şi la reducerea cotei pentru alimente. În urma discuţiilor pe care le-am avut şi cu Ministerul de Finanţe, evident presiunea Ministerului Agriculturii, cu BNR, FMI, cu Comisia Europeană, am luat decizia şi astăzi vom aproba ordonanţa de urgenţă prin care de la 1 iunie toate, absolut toate alimentele, nu doar cele cinci alimente de bază, absolut toate produsele agro-alimentare din România vor avea o cotă de 9%. Aici se includ şi toate băuturile nealcoolice. Cele alcoolice nu pot beneficia pentru că oricum directiva europeană nu ne permite şi este bine ca efortul să-l păstrăm la toate alimentele. /lazard/pvelisar/ Fac această preziare ca să nu se înţeleagă, iniţial se vorbise  de carne, ouă, lapte. Aici vorbim de absolut toate alimentele, pentru că altfel ar fi fost extrem de dificil să administrăm din punct de vedere fiscal şi ne trezeam că produse se declarau altfel şi păţeam alte lucruri de acest gen. Ce este important este că pentru a păstra o coerenţă am introdus astăzi de dimineaţă după ultimele discuţii, şi aşa era şi normal de altfel, ca această cotă de 9% să se aplice şi la toate serviciile de alimentaţie publică. Adică nu cumperi carnea cu 9% şi când o vinzi la restaurant o vinzi cu 24%, că nu are un sens. Deci, tot ce înseamnă produsele agro-alimentare şi băuturi nealcoolice şi inclusiv serviciile de alimentaţie publică vor beneficia de la 1 iunie de cota de 9%. În acelaşi timp vreau să fac precizarea foarte clară că în baza Codului Fiscal pe care l-am trimis la parlament şi care sper să fie adoptat până la sfârşitul lunii iunie, ne menţinem în continuare dorinţa şi avem şi puterea ca de la 1 ianuarie întrega cotă standard să vină la nivel de 20%. Nu puteam să le facem pe amândouă pentru că evident ar fi fost un dezechilibru pe care-l introduceam în finanţele publice şi în buget şi atunci aceste măsuri luate în mod treptat cu siguranţă le putem realiza.

Vreau să prezint foarte clar care au fost motivele, pentru că există sigur argumente şi pentru una şi pentru alta pentru decizii, dar de ce am ajuns în final la reducerea de la1 iunie a TVA la 9% pentru toate alimentele şi pentru serviciile de alimentaţie publică şi băuturi nealcoolice, pentru că este o măsură clar sustenabilă, adică avem banii respectivi. Costul impactului estimat pe tot anul este de 5 miliarde de roni. După cum aţi văzut aceşti bani îi avem deja după primul trimestru. Deci nimeni nu poate să spună că este vreo aventură, că punem în pericol vreun echilibru. Ne-am asumat foarte clar ca toate ţintele stabilite în buget şi în obligaţiile noastre europene le respectăm. Deci este foarte clar că ne putem permite în acest moment această măsură. În al doilea rând, aplicându-se la absolut toate alimentele măsura devine uşor de administrat din punct de vedere fiscal. Dacă se aplica doar pentru anumite alimente devenea mai dificil şi erau probleme în partea de administrare. În felul acesta practic ştim că tot ceea ce înseamnă produs alimentar pe tot lanţul are un TVA de 9%. În al treilea rând un lucru pe care am ţinut să-l prezint pentru că este important şi este în graficul următor, vă rog să-l puneţi. Ponderea cheltuielilor cu alimentele în veniturile populaţiei în România: 32% faţă de media europeană şi faţă de celelalte ţări. Deci este foarte clar că în România la venituri mai mici avem preţuri la alimente ca în restul Europei şi atunci 32% din bugetul unei familii normale se duce pe alimente. În momentul în care această scădere de la 24 la 9, deci de 15 procente intră în vigoare la 1 iunie, trebuie să se ducă aproape toată în preţ. Şi aici o să rog pe ministrul agriculturii, pe şeful ANAF, pe toţi ceilalţi, de fapt este un efort al întregului guvern, ca să putem prin toate structurile noastre instituţionale, dar şi noi direct, să verificăm după 1 iunie că acei 15% chiar se reduc din preţ şi nu doar cresc profitul unor comercianţi.

Mă întorc la partea de argumente. După cum ştiţi în cazul alimentelor, al băuturilor nealcoolice, industria agro-alimentară este vorba de cea mai mare piaţă neagră de evaziune fiscală. Şi vreau ca pe de o parte prin controalele pe care ANAF le face, şi încurajez în continuare să le facă fără abuzuri, dar cu fermitate, deci avem partea de control, dar trebuie să existe şi o parte de sprijin. Şi 9% este o cotă de TVA pe care absolut orice comerciant şi producător corect poate s-o plătească fără să intre în faliment sau să fie necompetitiv. In acelaşi fel şi în acelaşi timp, toate produsele româneşti, sigur suntem în Europa şi nu avem voie să tratăm produsele româneşti altfel decât cele europene, dar eu vreau ca produsele româneşti să fie cât mai competitive. /fcostea/.Să creştem producţia internă, să-i sprijinim pe producătorii noştri, şi aici intră absolut toţi, şi cei cu produse bio şi cei cu produse tradiţionale, deci toţi cei care au nevoie de sprijin acest 9% la TVA va însemna cu siguranţă un sprijin fundamental pentru ei şi în acest fel unul din cele două obiective fundamentale, siguranţa alimentară poate fi atins de România alături de siguranţa energetică. O ţară care are siguranţa alimentară şi siguranţă energetic se poate dezvolta democratic în continuare. În acelaşi timp ne propunem ca locurile de muncă fiscalizate în agricultură să fie în continuare create şi, subliniez, fiscalizate în industria agro-alimentară şi în alimentaţia publică. Vreau să fac precizarea că au existat consultări cu BNR, cu Comisia Europeană, FMI şi sigur n-o să ne aşteptăm acum la foarte multe felicitări, dar eimportant este că au înţeles care este strategia noastră pe termen mediu şi lung şi că atât timp cât o dovedim a fi sustenabilă, evident că nu va exista nici un fel de problemă şi opoziţie. Vreau doar să mai fac precizarea că de la 1 iunie, în acest fel prin aplicarea cotei de 9% pentru toate alimentele, cota medie – aici n-am pus pe ecran, o să dau la presă, pentru că e ultimul calcul făcut în acest moment de Ministerul de Finanţe şi le mulţumesc – cota medie de TVA în România va ajunge la 17,5, pentru că produsele alimentare reprezintă o pondere foarte importantă. Deci 17,5% va fi cota medie de TVA în România. 24% standardul, 9% pentru produsele alimentare. În felul ăsta, Bulgaria are 19,8% cotă medie, Ungaria are 23,5%, Cehia 19,4%, Slovacia 18,6%. Eu mă uit şi mă compar cu cei din regiunea noastră, pentru că acolo este bătălia pe competitivitate şi pe promovarea atât a producţiei interne, cât şi a consumului intern. Decizia am luat-o. Domnul ministru Teodorovici şi cu toată echipa de la finanţe au venit cu ordonanţa. Cred că există, dacă mai sunt avize de luat, vă rog sa le luaţi în zilele următoare. Eu sper să existe un sprijin important în societate pentru această primă măsură. Dacă e cineva care vrea să mărim TVA la alimente să zică şi să… ne certe foarte tare. Nu, o să pară sigur cineva, dar, mă rog, eu vorbesc de oameni normali şi serioşi. Şi mă bucur foarte tare că după trei ani de muncă a tuturor celor care desfăşoară activităţi economice în România pe aplicare mult mai clară a reglementărilor fiscale, de luptă împotriva evaziunii fiscale, putem să ne atingem şi acest ultim esenţial obiectiv din programul de guvernare. Cota unică s-a păstrat şi se păstrează de 16%, impozitul pe profitul reinvestit a fost eliminat încă de anul trecut, reducerea CAS cu cinci puncte procentuale a intrat în vigoare de anul trecut şi reducerea TVA de anul ăsta, atât am putut noi să facem. Dacă pot alţii să facă mai mult, adică să mărească din nou TVA, să mărească din nou CAS, să taie salariile şi pensiile, treaba lor. Important este că vreau să mulţumesc tuturor celor care, repet, au muncit şi au plătit taxe în această perioadă şi să spun că cred că este o măsură de care România avea foarte mare nevoie şi de care cetăţenii români în totalitatea lor vor beneficia, toţi cetăţenii, şi săracul, şi bogatul mănâncă tot o pâine sau beau lapte sau carne şi atunci cred că este o măsură care beneficiază tuturor, dar pe care o vor simţi în mod special cei cu venituri mici, ceea ce este foarte important. Mai vreau să spun doar că dincolo de aceste măsuri structurale care ţin de partea de TVA, de impozite, de taxe, vreau să salut efortul în continuare al Ministerului de Finanţe, al ANAF, pentru a continua pe partea de modernizare şi de reducere a birocraţiei. Înţeleg că proiectul pe care l-am lansat anul trecut cu doamna Petrescu, spaţiul virtual, depunerea declaraţiilor on-line acum s-a extins şi cât mai mulţi contribuabili persoane fizice pot să-şi depună declaraţiile on-line să nu mai meargă la ghişee, la birouri, la Ministerul de Finanţe. O să vedem acum proiectul prin care ANAF rămâne puternic şi face controale în continuare, fără a exista, însă acele mici lucruri care pot duce la abuzuri. În final s-a dovedit că, repet, că din 10 care strigau, nouă nu aveau dreptate şi doar strigau pe la… unde mai găseau urechi de auzit. Însă vreau să facem o flexibilizare ca să fie foarte clar că vreau să combatem evaziunea fiscală şi evaziune fiscală e şi la un milion de euro, şi la un euro. Legea e aceeaşi. Şi dacă spunem că aia la un euro nu există, atunci cred că greşim. Sigur că sancţiunile sunt diferite şi e normal să fie aşa, dar dacă toată lumea îşi va plati taxele în mod corect o să avem bani mai mulţi pentru sănătate, pentru educaţie, pentru transport, pentru toate celelalte, pentru pensii, pentru toate celelalte lucruri de care avem nevoie. Mulţumesc celor de la presă. Dacă mai sunt şi alte decizii pe care le adoptăm o să comunicăm, dar o decizie mai importantă decât asta cu siguranţă nu luăm. Şi atunci pentru aceasta am vrut să vă rog să rămâneţi.

Amosnews.ro: Evenimentul de lansare al proiectului “Educaţie în Afaceri pentru o Dezvoltare Economică Sustenabilă”

Marţi, 7 aprilie 2015, ora 9:00, la Hotel NOVOTEL din Bucureşti a avut loc evenimentul de lansare al proiectului “Educaţie în Afaceri pentru o Dezvoltare Economică Sustenabilă” (ID proiect 150936), organizat de SC Deloitte Consultanţă SRL împreună cu Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Vaslui şi Fundaţia “United Europe” filiala Vaslui, în cadrul proiectului “Educaţie în Afaceri pentru o Dezvoltare Economică Sustenabilă”, proiect cofinanţat prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Axa Prioritară 3 “Creşterea adaptabilităţii lucrătorilor şi a întreprinderilor, Domeniul Major de Intervenţie 3.1 “Promovarea culturii antreprenoriale”.

Obiectivul general al proiectului prezentat de Minola Jac, Expert Social Media, îI constituie promovarea culturii antreprenoriale şi creşterea competivităţii economice, prin formarea a 400 de persoane şi dezvoltarea a 50 de afaceri care vor genera integrarea pe piaţa muncii a minimum 100 de persoane.

       Citeste mai mult…

acrm.ro: MOBILA EXPO UN MINI TARG DE SUCCES!

Iata ca dupa ani de insistente, targul de mobila organizat la sfarsitul lunii martie la Romexpo a avut loc si a avut si succes!

Cred ca sunt zece ani de cand propunem toti in formularele de “satisfactie” Bife date de Apmr ca targul sa fie mutat in primavara. Niciodata organizatia mai sus amintita nu a tinut cont de propunerile expozantilor. Anul acesta Romexpo a facut un pas insa l-a urmat ACRM!

Poate si Romexpo a inteles ca are nevoie de expozanti si de flux de vizitatori si ca nu trebuie sa mai curteze exclusiv asociatiile profesionale.

    Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Eurobank: Nu există semne concludente că preţurile locuinţelor vor creşte semnificativ

Preţul locuinţelor din România a scăzut în medie cu 2,6%/an în ultimii 5 ani, cu o stagnare în ultimul trimestru din 2014, astfel că piaţa rezidenţială va continua să fie stabilă, fără să existe semne concludente că preţurile vor avea creşteri semnificative, potrivit Eurobank Property Services(EPS).

“Indicele naţional arată o scădere de 1,6% în ultimul trimestru din 2014 în comparaţie cu trimestrul precedent, menţinându-se perspectiva de stabilitate a preţurilor pentru următoarea perioadă. Variaţia anuală a indicelui a însemnat o scădere de 2,7% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2013. Stagnarea recentă a preţului, combinată cu scăderea medie anuală de 2,6% pe parcursul ultimilor 5 ani, sugerează că stabilitatea va continua pe piaţa rezidenţială din România, fără să existe semne concludente că preţurile vor suferi creşteri semnificative”, se arată într-un comunicat al Eurobank Property Services, care a lansat cel mai recent raport legat de Indicele Proprietăţilor Rezidenţiale pentru piaţa din România, aferent ultimului trimestru din 2014.

      Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Nuclearelectrica a oprit din nou reactorul 1 al centralei de la Cernavodă

Nuclearelectrica (SNN) a deconectat de la sistemul energetic naţional, în seara zilei de luni, Unitatea 1 de la Cernavodă, pentru repararea unui sistem auxiliar din partea clasică a centralei, acelaşi reactor fiind oprit şi săptămâna trecută, pentru lucrări de întreţinere periodică.

Toate sistemele au acţionat conform proiectului, fără a fi pusă în pericol securitatea reactorului, a angajaţilor, populaţiei şi mediului, se arată într-un comunicat al companiei de stat.

     Citeste mai mult…

Hotnews.ro: ULTIMA ORA Victor Ponta: TVA va scadea la 9% de la 1 iunie la absolut toate alimentele, vrem ca de la 1 ianuarie 2016 sa scadem TVA general la 20%

Premierul Victor Ponta a anuntat marti ca guvernul va scadea TVA la “absolut toate alimentele, bauturile nealcoolice si serviciile de alimentatie publica” la 9% de la 1 iunie prin Ordonanta de urgenta. Practic, Ponta a pus capat dezbaterilor legate de optiunile guvernului: fie scaderea TVA general de la 24% la 20%, fie scaderea TVA la alimente. Impactul estimat al scaderii TVA la alimente pe acest an este de 5 miliarde lei, a spus Ponta, care a anuntat ca isi mentine propunerea ca de la 1 ianuarie 2016 sa scada TVA general la 20%.

     Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Guvernul a aprobat Strategia privind Agenda Digitala pentru Romania 2020: Necesarul de investitii a fost redus de la 3,9 miliarde euro la 2,4 miliarde euro pana in 2020

Guvernul a anuntat marti ca a aprobat printr-o Hotarare, Strategia Nationala privind Agenda Digitala pentru Romania – 2020, aceasta fiind una dintre conditiile ex-ante impuse de Comisia Europeana pentru accesarea de catre Romania a celor peste 30 de miliarde de euro fonduri structurale si de coeziune care i-au fost alocate pentru perioada 2014-2020. Guvernul anunta ca o implementare completa a viziunii strategice asupra sectorului TIC in Romania va duce la investitii totale de aproximativ 2,4 miliarde euro pana in 2020, in conditiile in care in versiunea finala supusa dezbaterii publice se mentiona un necesar de investitii de peste 3,9 miliarde euro.

 Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Victor Ponta: Incasarile la buget in primul trimestru au fost cu 3 – 3,5 mld lei mai mari fata de nivelul programat

Veniturile la bugetul de stat au fost cu “trei – trei miliarde si jumatate” lei mai mari fata de nivelul programat in primul trimestru al acestui an, a declarat luni premierul Victor Ponta, care a precizat ca acest nivel permite reducerea TVA inainte de 1 ianuarie 2016.

“Avem o colectare mult peste asteptari a veniturilor la buget”, a spus Ponta, dupa sedinta saptamanala a conducerii PSD, aratand ca in primul trimestru s-au inregistrat si cheltuieli mai mici fata de nivelul programat.

    Citeste mai mult…

Hotnews.ro: VIDEO ANAF are termen pana marti sa prezinte modificarile legislative astfel incat unitatile cu diferente nefiscalizate de pana la 300 de lei sa fie amendate, nu inchise. Victor Ponta: Vreau sa nu existe abuzuri

Premeirul Victor Ponta a cerut autoritatilor cu atributii in domeniul fiscal sa prezinte pana marti modificarile legislative care sa permita ca unitatile la care se gasesc diferente nefiscalizate de pana la 300 de lei sa fie amendate si nu inchise, cum prevede legislatia actuala.

“Sustin in continuarea si imi asum, sigur, si injuraturile de rigoare ca in Romania e nevoie de combaterea evaziunii fiscale, ca legea este lege pentru toata lumea si ca evaziunea fiscala este un fenomen care trebuie combatut”, a declarat premierul Victor Ponta in deschiderea sedintei de Guvern de joi.

Video:

http://economie.hotnews.ro/stiri-finante-19813777-anaf-are-termen-pana-marti-prezinte-modificarea-legii-astfel-incat-unitatile-diferente-nefiscalizate-pana-300-lei-fie-amendate-nu-inchise-victor-ponta-vreau-nu-existe-abuzuri.htm

       Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Azamat Zhangulov, KMG International: Vânzarea pachetului de 26% din Petromidia se poate face abia peste 6-7 luni, nu cred că plata se face în acest an

Azamat Zhangulov spune că suma de 200 de milioane de dolar este disponibilă încă de acum doi ani, dar statul trebuie să rezolve o serie de paşi procedurali

Vânzarea pachetului de 26,6% din Petromidia se va putea face numai peste 6-7 luni, din cauza procedurilor statului român, a declarat Azamat Zhangulov, vicepreşedinte senior al KMG International, astfel că reprezentanţii Rompetrol nu cred că tranzacţia se va putea finaliza în acest an şi nici plata făcută în 2015. Statul român a semnat în 2013 un memorandum cu grupul Rompetrol, care prevedea achiziţia unui pachet de 26,6% din acţiunile Petromidia contra a 200 de milioane de dolari, plus realizarea unui fond care să realizeze investiţii de până la un miliard de dolari.   Licitaţia pentru pachetul de 26,6% din Petromidia trebuia să se realizeze anul trecut, dar statul nu s-a înţeles cu Rompetrol asupra proiectelor pe care să le realizeze fondul de investiţii. Fostul ministru ale Energiei Răzvan Nicolescu declara în toamna anului trecut că Rompetrol a propus cumpărarea de benzinării de la Petrom şi ceilalţi competitori şi realizarea unei centrale pe cogenerare la Năvodari.

     Citeste mai mult…

Adevarul.ro: KMG International, fostul Rompetrol Group, va investi 100 de milioane de dolari la Petromidia şi va deschide 15 benzinării noi în România

Petromidia a rafinat anul trecut 5 milioane de tone de petrol şi un total de 100 de milioane de tone din 1979 până în 2014 KMG International, fostul Rompetrol Group, va investi în acest an 100 de milioane de dolari la rafinăria Petromidia, pentru revizia generală, şi va deschide un număr de 15 benzinării noi în România, au anunţat reprezentanţii companiei. Revizia generală se face o dată la cinci ani, când, timp de 40 de zile rafinăria este oprită iar instalaţiile sunt verificate şi modernizate. În total, din 2007 până acum KazMunaiGaz a investit 1,4 miliarde de dolari.   Rafinărie Petromidia a prelucrat anul trecut 5 milioane de tone de ţiţei.   La nivel de grup, KMG International a anuntat cele mai bune rezultate financiare ale sale de la înfiinţarea sa în urmă cu 15 ani: cifra de afaceri a ajuns la 11,4 miliarde de dolari în 2014, în urcare cu 2% faţă de anul 2013, în vreme ce profitul operaţional s-a dublat, ajungând la 140 de milioane de dolari. În schimb, rezultatul net este în continuare negativ: pierderea a fost în 58 de milioane de dolari, o îmbunătăţire de 61 de milioane de dolari faţă de 2013.

       Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Havrileț: Realizarea Uniunii Energetice ar putea duce la scumpirea gazelor pentru consumatorii din România

Realizarea Uniunii Energetice ar putea duce la scumpirea gazelor în România prin egalizarea tarifelor de rețea la o medie europeană, însă țara noastră va beneficia de siguranță în aprovizionarea cu gaze și energie, a explicat, pentru AGERPRES, Niculae Havrileț, președintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei /ANRE/.

‘Noi ne gândim în felul următor: dacă o Uniune Energetică ar însemna să se asigure o medie europeană a prețurilor, pentru că prețurile se integrează într-o piață internă și, normal, că și prețurile din piața internă unică se aliniază la un preț mediu. Va fi un preț mediu egal peste tot. Din acest punct de vedere, noi, care la ora actuală avem un preț sub media europeană, am putea teoretic să tindem să ajungem la prețul internațional, care este unul mai mare. El se va egaliza. Teoretic, nu putem să urcăm la nivelul existent pentru că noi venim cu un preț mai mic, dar se va face o medie mai mare decât prețul existent, mai mică decât prețul internațional, dar mai mare decât cel pe care îl avem acum.

       Citeste mai mult… 

Mediafax.ro: Predoiu, despre reducerea TVA: Se compromite o măsură în principiu pozitivă, e un joc de imagine

Prim-vicepreşedintele PNL Cătălin Predoiu a declarat, marţi, că reducerea TVA-ului, anunţată de premierul Ponta, se află şi în programul de guvernare al liberalilor, atrăgând atenţia că Executivul compromite o măsură în principiu pozitivă prin lipsă de pregătire şi plasarea într-un joc de imagine.

”Dacă premierul şi-a asumat această răspundere, noi îl întrebăm foarte clar, ştie ce face? Are studii de impact, a discutat cu sindicatele, cu oamenii de afaceri, este sigur dacă această măsură va fi sustenabilă pe termen mediu şi lung? Spune toate aceste lucruri, desluşit şi Parlamentului şi mediului de afaceri şi opiniei publice? Sau e doar o fumigenă lansată ca să nu mai discutăm de cazul Şova, de lipsa de colectare, de ANAf, care a cam dat-o în bară”, a spus Predoiu.

     Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Ministrul Agriculturii: Reducerea TVA la alimente va scădea preţurile şi va relansa consumul

Reducerea TVA la alimente la 9% va duce la scăderea preţurilor, relansarea consumului şi la colectarea mai bună la buget, a declarat pentru MEDIAFAX ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, care va începe consultări cu industria, pentru a se asigura că măsura va produce efectele dorite.

“Această măsură de reducere a TVA la alimente, coroborată şi cu controalele ANAF, vor duce la crearea unui mediu concurenţial corect. Vom avea evaziune mult mai puţină şi preţuri mai mici. Reducerea TVA va avea ca efect scăderea preţurilor, relansarea consumului şi o colectare mai bună la bugetul de stat. De mâine vor începe consultările cu producătorii, cu industria şi cu marile lanţuri de magazine, pentru a ne asigura că măsura va produce efectele dorite”, a afirmat ministrul.

     Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Guvern: 50 de milioane de euro pentru sprijinirea accesului IMM-urilor la finanțare

Guvernul a aprobat, în ședința de marți, alocarea temporară a sumei de 50 de milioane de euro pentru asigurarea necesarului de finanțare al Autorității de management pentru Programul Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice (POS CCE), aferent lunii aprilie 2015, informează un comunicat al Executivului remis AGERPRES.

Potrivit sursei citate, fondurile sunt alocate din venituri din privatizare și sunt destinate plății contribuției publice la Fondul de Participare JEREMIE, un fond destinat îmbunătățirii accesului la finanțare pentru IMM-uri în cadrul Uniunii Europene.

       Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Guvern: Ministerul Agriculturii și CCR primesc fonduri suplimentare pentru plata titlurilor executorii

Guvernul a alocat în ședința de marți fondurile necesare pentru plata a două tranșe din titlurile executorii stabilite prin hotărâri judecătorești ce au ca obiect acordarea unor drepturi salariale în favoarea angajaților Curții Constituționale, ai Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), precum și ai instituțiilor din subordinea ministerului.

Bugetul MADR va fi suplimentat cu 17,4 milioane de lei iar cel al Curții Constituționale, cu 970.000 de lei, informează un comunicat al Executivului remis AGERPRES.

      Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Transportatorii vor putea apela, pentru soluţionarea litigiilor, la un tribunal arbitral specializat

Firmele din transporturi şi cu activităţi auxiliare vor putea apela, pentru soluţionarea litigiilor, la Tribunalul Arbitral în Transporturi, instituţie autonomă înfiinţată de Asociaţia Română pentru Transporturi Rutiere Internaţionale (ARTRI).

“Transportatorii sunt oameni foarte practici. Când au o problemă, încearcă să o rezolve. Problemele lor sunt de diverse tipuri, în momentul când au un litigiu, vor să-l rezolve cât mai repede, pentru că banii şi timpul pe care-l investesc în acest litigiu îi poate duce la faliment, în cazuri extreme. (…) Ţinând cont de întârzierile şi de procedurile absolut greoaie de pe fondul instanţelor judecătoreşti – un litigiu poate să dureze doi ani şi mai mult – a apărut ca esenţială necesitatea unei jurisdicţii specializate în domeniul transporturilor. Tribunalul arbitral în transporturi asigură o jurisdicţie alternativă, cu caracter privat, specializată”, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, Cristian Şerban, secretarul general adjunct al ARTRI şi preşedintele Colegiului Tribunalului Arbitral în Transporturi.

     Citeste mai mult…

Digi24.ro: Economist, despre ce înseamnă în mod real reducerea la TVA pentru alimente: „Un program interesant lansat de Guvernul Ponta”

Economistul Florin Cîţu a vorbit la Digi24 despre reducerea TVA la alimente. „Este un pas înainte în lupta cu evaziunea în acest domeniu”, a spus acesta, precizând că este o măsură foarte bună.

„Este o măsură foarte bună şi este al doilea pas dintr-un program interesant lansat de Guvernul Ponta, de stimulare pe termen scurt, un an, doi a consumului, repornirea economiei, reducerea cotei de CAS pentru angajaţi şi reducerea TVA, aceste trei măsuri ajută consumul în următoarele 24 de luni şi partea a doua care nu e la fel de populară în care vor taxa proprietăţile poate şi capitalul”, a explicat Florin Cîțu la Digi24.

     Citeste mai mult…

Capital.ro: Profit net de 46,6 mil. lei pentru EximBank, anul trecut

EximBank a încheiat anul 2014 cu un profit net de 46,6 milioane de lei, circa 10,5 milioane de euro, în uşoară creştere faţă de anul anterior, când a fost de 45,4 milioane de lei, potrivit datelor instituției.

Banca a realizat anul trecut un profit operaţional de 121 de milioane de lei, cu 50% mai mare faţă de cel din 2013, rezultatul final fiind afectat de un cost al riscului de 67 de milioane de lei, pe fondul operaţiunilor de scoatere în afara bilanţului a unor creanţe aferente în proporţie de 98% expunerilor acordate înainte de 2013, se precizează în comunicat.

      Citeste mai mult…

Bursa.ro : LA ORELE PRÂNZULUI:

Lichiditate de aproximativ 10 milioane lei pe BVB

Piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a înregistrat, în prima parte a şedinţei de tranzacţionare de astăzi, o lichiditate de aproximativ 10 milioane lei (2,35 milioane euro).

La orele prânzului, BVB era în urcare. Indicele BET creşte cu 0,48%, ajungând la valoarea de 7.033,34 puncte, la fel ca indicele BET Total Return, care se majorează cu 0,48%, la 7.680,63 puncte. BET-FI se apreciază, de asemenea, cu 0,74%, până la 30.164,48 puncte.

Indicele BET Plus, introdus pe 23 iunie, urcă, totodată, cu 0,45%, la 1.036,27 puncte.

       Citeste mai mult…

Bursa.ro: GUVERN:

Fonduri de 200 milioane de lei pentru ajutoare destinate agricultorilor

Guvernul a decis alocarea sumei de 200 de milioane de lei pentru sprijinirea agricultorilor, fonduri deblocate în acest sens, printr-un Memorandum, din bugetul de stat pentru 2015.

Fondurile sunt destinate acordării ajutoarelor naţionale tranzitorii în sectorul vegetal pentru campania 2014 şi în sectorul zootehnic pentru specia bovine. De asemenea, din aceste sume va fi plătit ajutorul de stat pentru motorina utilizată în agricultură în trimestrul IV 2014 şi în trimestrul I 2015, ajutorul de minimis acordat exploataţiilor vegetale înregistrate în sistemul de agricultură ecologică, ajutorul de minimis pentru compensarea efectelor produse de condiţiile hidro şi meteorologice din perioada ianuarie-august 2014, în sectorul vegetal.

    Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Socol: Reducerea TVA la alimente va mări puterea de cumpărare a românului cu procente cuprinse între 4 și 15%

Reducerea TVA la alimente va mări puterea de cumpărare a fiecărui român cu procente cuprinse între 4 și 15%, a declarat, marți, pentru AGERPRES, consilierul premierului pe probleme macroeconomice, Cristian Socol.

“Ne permitem să reducem TVA la 9% mai repede decât era preconizat, ca urmare a creșterii economice, reducerii risipei în cheltuielile publice și încasării mai multor venituri la buget din îmbunătățirea colectării și reducerii evaziunii. Vom continua cu reducerea TVA general la 20% începând cu 1 ianuarie 2016, respectând astfel toate angajamentele luate în Programul de Guvernare”, a spus Socol.

Acesta consideră că reducerea TVA la 9% pentru toate alimentele și măsura privind reducerea prețului la medicamente de la 1 iunie vor avea un impact direct și indirect asupra a 50% din coșul de consum al unei familii obișnuite.

      Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Ministrul bulgar al Finanţelor: Este dificil să administrezi TVA diferenţiat

Ministrul bulgar al Finanţelor, Vladislav Goranov, a exclus marţi o posibilă reducere a cotei standard de TVA la produsele alimentare, argumentând că o taxare diferenţiată ar fi dificil de administrat.

Menţinerea unei cote unice pentru TVA reprezintă cea mai bună alegere pentru economia Bulgariei, limitând riscurile care decurg din fluctuaţiile consumului intern, a afirmat Goranov, transmite Novinite.

Bulgaria aplică, din ianuarie 1999, o cotă standard de TVA de 20% pentru toate produsele şi serviciile, exceptând serviciile din domeniul hotelier, care sunt taxate cu 9%.

        Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Proiectul de largire a strazii Fabrica de Glucoza, unde se va descarca autostrada A3 in Bucuresti, deblocat dupa doi ani de scandal

Consiliul General al Municipiului Bucuresti a alocat luni, din bugetul Primariei Capitalei pe anul 2015, circa 55 milioane lei pentru largirea strazii Fabrica de Glucoza. In plus, la inceputul acestui an, CGMB a aprobat culoarul de exproprieri pentru acest proiect, dupa aproape doi ani de scandal intre consilierii generali si primarul general, acestia fiiind nemultumiti de costurile foarte mari ce urma sa le plateasca municipalitatea pentru a intra in posesia terenurilor. In final costurile aferente exproprierilor au scazut de la 120 milioane lei la 48 milioane lei, iar proiectul a primit unda verde. Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat luni ca lucrarile de largire a strazii Fabrica de Glucoza vor incepe in acest an, existand bani in buget pentru lucrare.

       Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Romania va gazdui la Bucuresti un Summit regional pe securitatea cibernetica in luna mai 2015/ Sunt asteptati oficiali din 19 tari membre si non-membre UE si NATO

Ministrul pentru Societatea Informationala, Sorin Grindeanu, a anuntat marti ca impreuna cu Departamentul de Stat pentru Comert, cu Ambsada SUA si inca 17 tari din regiune membre sau non membre UE sau NATO vor organiza la Bucuresti un Summit regional pe securitate cibernetica, in perioada 11-13 mai 2015. Potrivit ministrului, cu aceasta ocazie va fi inaugurat si proiectul pilot privind centrul de inovare in domeniul securitatii cibernetice, realizat in Bucuresti cu ajutorul USTDA. Amintim si ca Romania este natiune-lider a Fondului de Sprijin creat de NATO pentru apararea cibernetica a Ucrainei.

       Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Totalul veniturilor bugetare realizate de ANAF in primul trimestru din acest an: 47,04 miliarde de lei

Totalul veniturilor bugetare realizate de ANAF in primul trimestru din acest an a insumat 47,04 miliarde de lei, ceea ce reprezinta un grad de realizare de 109,15% a programului de incasari venituri inclusiv taxa de     clawback  (43,10 miliarde lei) dar si o depasire cu 10,89% (4,62 miliarde lei in cifre absolute) a  celor din perioada similara a anului 2014, se arata intr-un comunicat de marti al Fiscului.

Diferente absolute (realizari trim. I 2015 fata de legea bugetara): 3.944,65 miliarde lei.

       Citeste mai mult…

Zf.ro: Peste jumătate din preţul carburanţilor la pompă reprezintă accize şi taxe

Peste jumătate din preţul la pompă al carburanţilor reprezintă taxe şi accize, iar scăderea din urmă cu câteva luni a venit din partea producătorului şi a distribuitorului, taxele rămânând neschimbate, a declarat, marţi, vicepreşedintele operaţional al KMG International, Cătălin Dumitru.

“Atât la benzină, cât şi la motorină, peste 52 la sută din preţul la pompă este reprezentat de taxe şi accize. Sigur că procentele diferă la benzină şi motorină, dar sunt peste 50 la sută. În perioada în care ţiţeiul a scăzut brusc, nu putem să ignorăm faptul că a avut loc şi o scădere a preţului la pompă, e drept, într-un procent mult mai mic. Dar dacă facem un calcul vom vedea că a scăzut, practic, preţul la pompă din partea producătorului şi a distribuitorului, în condiţiile în care tot ce a însemnat acciză, taxă a rămas constant, lucru care se constată şi la ora actuală”, a afirmat Cătălin Dumitru, citat de corespondentul MEDIAFAX.

        Citeste mai mult…

Zf.ro: Video ZF Live: Asocierea dintre România şi IT este foarte puternică în SUA; trebuie să profităm de generaţia actuală

În SUA, alăturarea România şi IT este o asociere foarte puternică, în care americanii au încredere, românii beneficiind de o imagine excepţională în domeniu. Sunt companii care aduc români în SUA şi le obtin green card, a spus marţi la ZF Live Bogdan Tudor, Class IT, firmă de software şI outsoursing. Trebuie să punem în valoarea generatia actuală, cei între 27 şi 45-50 de ani, generaţia de aur a IT în România. Dacă ne uităm în urmă, nu vom mai vedea aşa oameni. De aceea trebuie să găsim modalităţi să menţinem creşterea din domeniu, să vină din spate specialişti la fel de buni

Urmăriţi mai multe subiecte din ZF Live aici

Video:

http://www.zf.ro/zf-live/video-zf-live-asocierea-dintre-romania-si-it-este-foarte-puternica-in-sua-trebuie-sa-profitam-de-generatia-actuala-14111175

      Citeste mai mult…

Zf.ro: Mihaela Mitroi, PwC România: Scăderea TVA la alimente la 9% va stimula consumul şi va reduce sărăcia în rândul populaţiei cu venituri reduse

Ce include industria alimentară – cui se adresează reducerea TVA

Scăderea TVA la alimente la 9% va contribui la stimularea consumului, va reduce sărăcia în rândul populaţiei cu venituri reduse şi ar putea duce la diminuarea evaziunii fiscale din agricultură, industria alimentară şi retail, mai ales dacă va fi însoţită de controale fiscale în zonele cu risc sporit de evaziune, afirmă Mihaela Mitroi liderul departamentului de Consultanţă Fiscală şi Juridică, PwC România.

        Citeste mai mult…

Zf.ro: Rădulescu, Banca Transilvania: Deciziile de relaxare fiscal-bugetară vor avea un impact în economia reală mai puternic dacă se vor reflecta asupra cererii de bunuri şi servicii made în România şi mai puţin asupra importurilor

Reducerea TVA-ului la produse alimentare şi servicii de alimentaţie ar trebui să contribuie la ajustarea preţurilor acestor bunuri, dar şi la atenuarea evaziunii fiscale, iar aceste decizii de relaxare fiscal-bugetară vor avea un impact în economia reală mai puternic dacă se vor reflecta asupra cererii de bunuri şi servicii made în România şi mai puţin asupra importurilor, consideră Andrei Rădulescu, senior economist la Banca Transilvania.

Guvernul a decis astăzi că toate produsele alimentare, băuturile nealcoolice şi serviciile de alimentaţie publică vor avea TVA de 9% de la 1 iunie.

Ajustarea preţurilor ar putea genera majorarea cererii pentru astfel de bunuri şi servicii, dar şi creşterea bugetului alocabil (potenţial) pentru alte categorii de bunuri şi servicii (cu aproximativ 4% şi fără a lua în calcul majorările salariale). Luând în considerare şi relansarea creditării în moneda naţională, dar şi nivelul redus al costurilor de finanţare din economie ar trebui să asistăm la o impulsionare atât a investiţiilor productive, dar şi a consumului, în opinia analistului de la Banca Transilvania.

       Citeste mai mult…

Zf.ro: Video ZF Live, Fondator Class IT: Nu angăjam doar absolventi de IT; avem doi absolvenţi de teologie care sunt IT-işti foarte buni. Salariile pornesc de la minimum 800 de euro

Românii sunt autodidacţi, îşi descoperă pasiunile mai târziu, aşa că nu angajăm doar absolvenţi de profil tehnic, avem inclusiv doi absolvenţi de teologie, care sunt foarte buni IT-işti, a spus marţi la ZF Live Bogdan Tudor, director executiv Class IT.

“Salariul pentru un job de entry-level porneşte de la 500 de euro şi ajunge la peste 1000 de euro. Am angajat 30 de oameni anul trecut”.

Video:

http://www.zf.ro/zf-live/video-zf-live-fondator-class-it-nu-angajam-doar-absolventi-de-it-avem-doi-absolventi-de-teologie-care-sunt-it-isti-foarte-buni-salariile-pornesc-de-la-minimum-800-de-euro-14110986

 Citeste mai mult…

zf.ro: Video ZF Live, Tudor, Class IT: E nevoie să se reînfiinţeze şcolile profesionale, colegii de informatică şi electronică pentru a creşte numărul de IT-işti

România trebuie să reînfiinţeze şcolile profesionale, colegii de informatică, electronică, cu durata de 1,5 ani, pentru a avea mai mulţi absolvenţi de IT, de care are nevoie piaţa, a spus marţi la ZF Live, Bogdan Tudor, Class IT, firmă de software şI outsoursing.

        Citeste mai mult…

Economica.net: Planul lui Bîlteanu s-a împlinit: SIF Banat Crişana deţine integral acţiunile administratorului SIF Muntenia

SIF Banat Crişana (SIF1) a ajuns la o deţinere de 99,96% din acţiunile SAI Muntenia Invest, firma care administrează SIF Muntenia (SIF4). Astfel, administratorii SIF1 controlează active de aproape 2,74 miliarde de lei. Strategul tranzacţiei, Dragoş Bîlteanu, nu se poate bucura de reuşita planului său, fiind sub urmărie penală.

„Societatea de Investiții Financiare Banat-Crișana (SIF1) face cunoscut că, în temeiul obligațiilor contractuale asumate față de Grupul Financiar Muntenia SA, a achitat către Grupul Financiar Muntenia SA prețul ultimei tranșe de acțiuni (29.976 acțiuni), reprezentând 24,98% din capitalul social al SAI Muntenia Invest SA, dobândind și proprietatea acestora, conform contractului de vânzare cumpărare de acțiuni încheiat între SIF Banat-Crișana SA și Grupul Financiar Muntenia SA. Ca urmare a executării contractului, SIF Banat-Crișana deține la această dată 99,96% din capitalul social al SAI Muntenia Invest SA”, se spune în raportul SIF1 transmis la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

    Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Pârvan (AOAR): Primul efect al reducerii TVA la produsele alimentare de la 1 iunie va fi o creștere a consumului populației

Primul efect al reducerii TVA la 9% pentru produsele agroalimentare de la 1 iunie va fi o creștere a consumului populației, apreciază Cristian Pârvan, secretar general în cadrul Asociației Oamenilor de Afaceri din România /AOAR/.

‘Există anumite elemente care ar trebui discutate referitor la modul în care a fost construit bugetul. Una peste alta, salariile au crescut, deci firmele au transferat o parte din această facilitate în salarii și s-a mărit puterea de cumpărare. Primul efect notabil pe care îl așteptăm este ca, prin creșterea puterii de cumpărare al reducerii TVA la produsele de bază de la 24 la 9%, fie să ducă la o creștere a consumului populației și prin aceasta, pe de o parte, firmele care sunt în domeniu să aibă motive să investească și să aibă o producție suficientă calitativă și cantitativă, iar pe de altă parte temerea și criticile cum că toată această reducere s-ar duce în profitul întreprinderilor e nejustificată’, a afirmat, marți, la un post privat de televiziune, Cristian Pârvan.

 Citeste mai mult…

Evz.ro: Banca Transilvania reduce cu aproape un sfert creditele în franci

Banca Transilvania va oferi, din 4 mai, în sediile Volksbank România, o reducere de 22,5% pentru clienţii care doresc conversia creditelor din franci elveţieni în lei sau euro.

”Având în vedere creşterea agresivă a cursului CHF din ultimii ani şi pentru că aceasta a creat probleme sociale, ne angajăm, ca bancă, să venim cu soluţii. În calitate de acţionar, primele decizii luate de Banca Transilvania sunt următoarele: stoparea calculării comisionului de risc pentru clienţii aflaţi în prezent în portofoliul Volksbank România şi care au semnat contracte care includeau acest aspect; returnarea sumelor încasate cu titlu de comision de risc, în etape, prin diminuarea creditului în sold; reduceri la creditele celor care vor dori conversia creditelor din franci elveţieni în lei sau în euro şi prelungirea cu o lună, până la data de 17 mai a.c., a deciziei privind îngheţarea cursului CHF la nivelul 31.12.2014. Concret, Banca Transilvania va oferi, din 4 mai a.c., în sediile Volksbank Romania, o reducere de 22,5% pentru clienţii care doresc conversia creditelor din franci elveţieni în lei sau euro”, se spune în comunicatul băncii.

       Citeste mai mult…

        Impreuna in lumea afacerilor