Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

REVISTA PRESEI - 09 februarie 2015

6Agerpres.ro: România va lansa clusterul Bio-Danubius la cel mai mare târg de produse bio din lume

România va lansa, săptămâna viitoare, la cel mai mare târg de produse ecologice din lume – BioFach Nurnberg, clusterul Bio-Danubius care a fost constituit, vineri, la Tulcea cu scopul de a susține și promova produsele agriculturii ecologice, turismul și biodiversitatea din această zonă a țării, a declarat, pentru AGERPRES, președintele Asociației Bio România, Marian Cioceanu.

Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Cătălin Predoiu: Nu putem face o agricultură puternică fără fermier puternic

Prim-vicepreședintele PNL Cătălin Predoiu consideră că nu se poate face o agricultură puternică fără un fermier puternic, aceasta fiind concluzia la care a ajuns sâmbătă la o întâlnire cu fermierii.

“Am avut o întâlnire cu fermierii pentru a discuta propuneri, sugestii care să fie incluse în Programul de guvernare al PNL. S-a degajat din dezbaterile pe care le-am avut o idee foarte clară, și anume că nu putem face o agricultură puternică fără fermier puternic. (…) Problema fundamentală a economiei noastre este lipsa de competitivitate și ea se manifestă și în agricultură și de aceea avem situația în care producătorii noștri concurează foarte greu aici, pe piața românească, cu producători străini și ies foarte puțin în exterior cu produse finite. În general, exportul din agricultură este unul de materie primă, cereale, care nu încorporează valoare adăugată și nu aduc foarte mult profit”, a afirmat Predoiu.

 Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Gorghiu (PNL): Avem datoria să ne concentrăm și să construim o clasă de mijloc puternică în agricultura românească

Copreședintele PNL Alina Gorghiu afirmă că partidul pe care îl reprezintă are datoria să se concentreze pe construirea unei clase de mijloc puternice în agricultura românească și precizează că problema structurală a acestei importante ramuri economice o constituie valoarea adăugată scăzută.

“Avem datoria să ne concentrăm și să construim o clasă de mijloc puternică în agricultura românească. În acest moment, clasa de mijloc în agricultură este slabă. Avem, pe de o parte, ferme mari și foarte mari și, pe partea cealaltă, avem sute de mii de gospodării agricole cu unu, două, trei hectare, dar nu avem o clasă de mijloc puternică. Cred că acesta este unul din obiectivele extrem de serioase și rezonabile pe care un guvern trebuie să și-l propună.

 Citeste mai mult…

Zf.ro: OPINIE CRISTIAN HOSTIUC, DIRECTOR EDITORIAL ZF

Începe un nou boom imobiliar? Întrebarea este dacă noua generaţie vrea să fie proprietară, preferă să stea cu chirie sau vrea un model de leasing de apartament ca să nu fie prinsă de scăderea valorii proprietăţii

Drama reală a celor care au credite în franci sau chiar în euro luate în boom nu este creşterea cursului, ci înjumătăţirea valorii proprietăţilor deţinute în garanţie, agravată şi de scăderea veniturilor proprii

Începe un nou boom imobiliar? E mult spus boom, dar cert este că piaţa începe să se mişte din nou, există cerere, au reapărut şi investitori, a spus la ZF Live Andrada Uca, consultant imobiliar, care  a trăit pe viu şi a analizat toată evoluţia pieţei imobiliare în ultimul deceniu. “Iar faptul că acum am avut curajul să fac o faptă în imobiliare arată că am încredere în piaţă, a menţionat ea”.

Citeste mai mult…

Zf.ro: Evoluţia investiţiilor străine în paralel cu cea a veniturilor din investiţii străine în ultimii zece ani

Pentru prima dată de când sunt măsurate investiţiile străine directe (ISD) în România, banii aduşi de investitorii străini pe piaţa locală – 2,1 mld. euro pe primele 11 luni de anul trecut – sunt mai puţini decât cei scoşi din ţară de nerezidenţi – 2,7 mld. euro.

 Citeste mai mult…

Zf.ro: Cât de eficientă a fost relaxarea politicii monetare: costul de finanţare al băncilor a scăzut după fiecare mişcare a BNR, dar creditele s-au ieftinit mai greu

Dobânzile interbancare, care reflectă costul la care băncile se finanţează în lei, au consemnat prima reacţie după decizia de săptămâna trecută a BNR de a reduce rata dobânzii de politică monetară la 2,25% pe an. Indicatorul Robor la 3 luni, utilizat de bănci ca referinţă pentru costul creditelor de retail, a atins un minim record de 1,41% pe an la finalul săptămânii trecute.

Mişcarea dobânzilor BANCARE confirmă astfel o tendinţă constantă a ultimilor cinci-şase ani şi anume că dobânzile interbancare au mers (cu excepţia unor scurte perioade de volatilitate) în acelaşi ritm cu dobânda-cheie a BNR. De exemplu, în 2009 – când BNR începea procesul de relaxare monetară (după câteva luni de la startul crizei) – dobânda Robor se afla la peste 10% pe an.

 Citeste mai mult…

Zf.ro: 200 de investitori au profitat de ieftinirea acţiunilor FP

Fondul Proprietatea (FP) a încheiat luna ianuarie cu 8.508 de acţionari, cu 202 mai mulţi decât la începutul anului, semn că investitorii au profitat de scăderea acţiunilor pentru a cumpăra acţiuni la fond.

În ianuarie, acţiunile FP au scăzut cu aproape 7%, trase în jos de evoluţia acţiunilor Petrom, care deţin cea mai importantă pondere în portofoliul FP şi care au scăzut cu peste 11% luna trecută din cauza ieftinirii barilului de petrol. Luna trecută, fondul a înregistrat cea mai mare creştere lunară a numărului de acţionari din ultimul an.

 Citeste mai mult…

Zf.ro: Şosea „blocată“: CNADNR nu a reziliat contractul pentru Transalpina şi nu poate începe lucrările de reabilitare

Epopeea primilor 6,5 kilometri ai autostrăzii Bucureşti-Ploieşti continuă: CNADNR reziliază contractul de construcţie pentru “rezolvarea actualului blocaj”

Reabilitarea Transalpina, cea mai înaltă şosea din ţară, se află în blocaj de mai bine de doi ani, în contextul în care Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) nu a organizat o nouă licitaţie pentru repararea şoselei întrucât nu a reziliat contractul pentru acest proiect încheiat cu Romstrade, constructor aflat în prezent în insolvenţă, deşi lucrările au fost întrerupte de mai bine de doi ani.

 Citeste mai mult…

Zf.ro: Electrica şi Conpet se uită la achiziţii în Republica Moldova

Rezumatul lunii ianuarie în energie: petrolul scade, conductele trans-europene de gaz se amână,de urmărit planurile anticorupţie ale boardului Electrica

Grupul de distribuţie şi furnizare Electrica (simbol bursier EL) şi transportatorul de petrol Conpet (COTE) sunt interesate, separat, de achiziţia unor active în Republica Moldova, au declarat pentru ZF surse din piaţă. Electrica se uită la distribuţia de energie din sudul ţă­rii, cea mai dezvoltată zonă, care include şi Chişinăul.

 Citeste mai mult…

Zf.ro: Cele mai mari 50 de centre de afaceri din Bucureşti valorează 3 mld. euro

Andreea Păun, Colliers: Cererea de birouri este dublă faţă de nivelul livrărilor

Cele mai mari 50 de centre de AFACERI din Capitală, cu o suprafaţă cumulată de 1,5 milioane de metri pătraţi, aproximativ 70% din stocul de birouri al Capitalei,  pot fi evaluate la circa 3 miliarde de euro, luând în calcul un preţ de 2.000 de euro/metrul pătrat închiriabil, potrivit unei analize a ZF.

Şi în acest sector grupurile străine fac legea, în condiţiile în care 40 din cele 50 de proiecte analizate sunt controlate de grupuri străine, în timp ce investitorii români deţin zece dintre cele mai mari centre de AFACERI, suprafaţa cumulată a acestora fiind de 342.000 mp (23% din suprafaţa analizată).

 Citeste mai mult…

Zf.ro: „BĂTĂLIA PE CODUL 7 LA EXPORTURI“

Noul pariu al României trebuie să fie pe atragerea de investiţii în producţia de echipamente de telecomunicaţii, fabricarea de calculatoare sau de electrocasnice

Exporturile României au trecut printr-o perioadă accelerată de modernizare în ultimii ani, reuşind să plaseze ţara noastră pe un loc fruntaş în rândul statelor Uniunii Europene din acest punct de vedere.

Această evoluţie se datorează, în mare parte, dezvoltării masive a industriei auto, însă o cercetare realizată de profesorul Cezar Mereuţă scoate la iveală o oportunitate pe care România nu trebuie să o rateze: atragerea de noi investiţii în toate celelalte sectoare asociate modernizării, cum este cel al fabricării de echipamente pentru industria de telecomunicaţii sau fabricarea de calculatoare, pentru care alte state au dus o „bătălie“ în materie de atragere de investitori în ultimii ani.

 Citeste mai mult…

Zf.ro: Negocierile cu FMI au ajuns din nou într-un punct nevralgic. Energia este „mărul discordiei“. Discuţiile continuă şi astăzi

Reorganizarea Complexului Energetic Hunedoara, care a fost pe pierdere şi are datorii mari, şi liberalizarea preţului la gaze pentru populaţie conform calendarului au generat neînţelegeri între autorităţile române şi experţii internaţionali, prelungind negocierile, care erau aşteptate să se încheie la sfârşitul săptămânii trecute.

Cel de-al treilea acord succesiv al României cu FMI, aflat încă de la început sub semnul neînţelegerilor şi tergiversă­rilor a ajuns din nou într-un punct nevralgic, de această dată „mărul discordiei“ fiind energia.

 Citeste mai mult…

Zf.ro: Investiţii de 174,5 mil. lei la Constanţa în 2015, cu 22% sub 2014

Constanţa, reşedinţa celui mai bogat judeţ din estul României, şi-a calculat investiţii de 175 milioane de lei anul acesta, în scădere puternică faţă de anul anterior, după ce banii veniţi din fonduri europene se reduc la jumătate.

Pentru 2015, primăria Constanţei estimează venituri de 684 milioane de lei şi cheltuieli de 736 milioane de lei. Nivelurile sunt apropiate celor din anul anterior, dar suma alocată cheltuielilor pentru dezvoltare s-a redus de la 224 milioane de lei la 175 milioane de lei. Scăderea cheltuielilor pentru dezvoltare vine pe un fundal în care anul acesta ar trebui să fie finalizate o serie de proiecte începute în anii anteriori şi finanţate cu fonduri europene.

 Citeste mai mult…

Zf.ro: GĂLĂŢENII SUNT NEMULŢUMIŢI DE MASTERPLANUL DE TRANSPORT

Zona Galaţi – Brăila – Tulcea – Vrancea este condamnată la subdezvoltare cronică fără infrastuctură

Senatorul PNL de Galaţi Paul Ichim i-a adresat o scrisoare deschisă premierului Victor Ponta pentru revizuirea Masterplanului de transport rutier în ceea ce priveşte zona Galaţi – Brăila – Tulcea – Vrancea, susţinând că aceasta va fi izolată de restul ţării dacă documentul va rămâne în forma actuală

Ovidiu Matache   Senatorul PNL de Galaţi Paul Ichim i-a adresat o scri­soare deschisă premierului Victor Ponta pentru revizuirea Masterplanului de transport rutier în ceea ce priveşte zona Galaţi – Brăila – Tulcea – Vrancea, susţinând că aceasta va fi izolată de restul ţării dacă documentul va rămâne în forma actuală.   În scrisoarea deschisă adresată premierului Ponta, sena­torul liberal spune că Masterplanul lasă izolată de restul ţării zona Galaţi – Brăila – Tulcea – Vrancea, Moldova şi nordul Dobrogei fiind practic lipsite de accesul la infrastructura de transport, fapt care va duce la o „subdezvoltare cronică“.   Totodată, senatorul Paul Ichim solicită sprijinul colegilor săi parlamentari şi societăţii civile din judeţele Galaţi, Brăila, Tulcea şi Vrancea să îi susţină demersul de revizuire a Masterplanului de transport.

 Citeste mai mult…

Zf.ro: Noul CEO al Bancpost: Rămânem în piaţă. Eurobank este un investitor pe termen lung

George Georgakopoulos, CEO al Bancpost: Am accelerat procesul de curăţare a creditelor neperformante şi aproape am terminat programul de reducere a costurilor. Bancpost este bine capitalizată şi are o poziţie de lichiditate solidă.

Grupul Eurobank este bine capitalizat, are acţionari puternici şi rămâne un in­ves­ti­tor pe termen lung pe piaţa românească în pofida situaţiei dificile a sistemului ban­car elen, spune George Georgakopoulos, ban­cherul grec care a primit recent avizul BNR pentru a-şi prelua atribuţiile de CEO al Bancpost, deţinută de Eurobank.

 Citeste mai mult…

Zf.ro: Creditarea la final de 2014: mai mulţi clienţi şi restanţe în scădere

Peste 920.000 de persoane fizice şi juridice aveau la finalul anului trecut credite la bănci cu o valoare individuală de peste 20.000 de lei, volumul agregat al finanţărilor acordate şi al angajamentelor asumate de bănci pe acest segment de clientelă fiind de 315 miliarde de lei (70 mld. euro).

Creditele acordate şi angajamentele asumate de bănci au crescut cu aproape 3% pe parcursul anului trecut, în timp ce numărul debitorilor a crescut cu 2% sau 20.000 de persoane în aceeaşi perioadă, potrivit datelor de la Centrala Riscului de Credit.

 Citeste mai mult…

Zf.ro: Deficitul comercial a urcat în 2014 cu 6,4%; acelaşi avans la exporturi şi importuri

Deficitul COMERCIAL s-a adâncit anul trecut cu 6,4%, la 26,84 miliarde lei (6,05 miliarde euro), în condiţiile în care exporturile şi importurile au avansat în acelaşi ritm, de 6,4%, ajungând la 233,21 miliarde lei, respectiv 260,05 miliarde lei, a anunţat luni Institutul Naţional de Statistică.

Exprimate în euro, exporturile FOB s-au plasat la 52,46 miliarde euro, în creştere cu 5,8% faţă de 2013, iar importurile CIF la 58,5 miliarde euro, în urcare cu 5,9%.

 Citeste mai mult…

Zf.ro: Creditarea în agricultură a urcat cu 9% în decembrie

Agricultura, industria, serviciile şi activităţile de intermediere financiară au înregistrat creşteri ale soldului finanţărilor luate de la bănci în luna decembrie 2014 comparativ cu decembrie 2013, potrivit datelor BNR. Creditarea în agricultură a înregistrat un ritm de creştere anual de aproape 9%, dar ponderea sectorului în totalul finanţărilor rămâne redusă, de 11,6 mld. lei.

 Citeste mai mult…

Zf.ro: Humangest: Angajatorii italieni recrutează dulgheri, electricieni şi constructori din România pe salarii de trei ori mai mari

Companiile italiene au nevoie de oameni care să cunoască o meserie, cum este cea de dulgher, electrician sau constructor, iar românii sunt foarte bine pregătiţi în aceste domenii. De aceea, meseriaşii români sunt foarte căutaţi de către angajatorii italieni, care oferă salarii de până la 1.500 de euro pe lună electricienilor, de exemplu, susţine Lara Ravasi, directorul general al firmei de recrutare şi închiriere de forţă de MUNCĂ temporară Humangest România.

 Citeste mai mult…

Zf.ro: Procesatorii au colectat cu 12,8% mai mult lapte de vacă anul trecut; importurile au scăzut cu 20,2%

 Cantitatea de lapte de vacă pe care procesatorii au colectat-o de la exploataţii agricole şi centre de colectare a crescut cu 12,8% anul trecut, comparativ cu 2013, la peste 995.000 tone, în timp ce importurile au scăzut cu 20,2%, la 76.700 tone, potrivit datelor INS.

Toate categoriile de lactate au înregistrat creşteri ale producţiei în perioada analizată, cele mai mari fiind înregistrate la lapte de consum, de 15%, la circa 252.000 tone, şi la smântână de consum, de 11,2%, la 59.752 tone, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

Citeste mai mult…

Economica.net: BVB a închis în creştere cu 0,04% ultima şedinţă de tranzacţionare a săptămânii

Indicele de referinţă BET al Bursei de Valori Bucureşti /BVB/, care arată evoluţia celor mai lichide 10 acţiuni, a închis în creştere cu 0,04% şedinţa de tranzacţionare de vineri. Rulajul total al pieţei a depăşit 3,25 milioane de euro (14,34 milioane de lei), din care tranzacţiile cu acţiuni au totalizat circa 2,86 milioane de euro (12,63 milioane lei), iar tranzacţiile cu certificate au însumat 387.543 euro (1,71 milioane de lei).

Citeste mai mult…

Bursa.ro: “Există creditare şi după franc”

Interviu cu Radu Graţian Gheţea, preşedintele ARB

“Radu Gheţea a infirmat zvonurile, apărute vineri, potrivit cărora nu i-ar mai fi prelungit mandatul de preşedinte al CEC Bank. Una dintre televiziunile de ştiri a vehiculat, vineri, informaţia potrivit căreia mandatul de preşedinte la CEC Bank al lui Radu Graţian Gheţea, care urmează să se încheie în luna aprilie, nu va mai fi prelungit.

Domnul Gheţea a infirmat acest zvon, subliniind că nu a primit nicio comunicare din partea statului – acţionarul băncii prin Ministerul Finanţelor Publice (MFP) – care să anunţe faptul că domnia sa nu va mai fi şeful CEC Bank.

 Citeste mai mult…

Bursa.ro: MINISTRUL FINANŢELOR, DARIUS VÂLCOV:

“BNR trebuie să se implice mai mult în problema creditelor în franci, cu soluţii”

Întrebat dacă îşi va da demisia în cazul în care soluţia Guvernului nu va reprezenta un ajutor real, Vâlcov a răspuns: “Aici răspunde guvernatorul BNR”

 *”Nu cred într-o soluţie de stabilire a cursului la un nivel istoric printr-o hotărâre de Guvern sau printr-o lege în Parlament”

Banca Naţională a României (BNR) ar trebui să se implice “mult mai mult” în rezolvarea situaţiei persoanelor care au credite în franci elveţieni, întrucât deţine mijloacele prin care să se impună, şi să vină cu soluţii suplimentare după discuţii cu băncile, apreciază ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov, potrivit surselor din presă.

Citeste mai mult…

Bursa.ro: “Ţara noastră nu este pregătită să adere la spaţiul euro”

Interviu cu europarlamentarul Norica Nicolai, Grupul Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa

*”Traian Băsescu este personajul pe care nu mi l-aş fi dorit niciodată la conducerea ţării”

*”Neconstituţionalitatea Legilor Big Brother – o decizie corectă a Curţii Constituţionale”

*”Etichetarea poporului român drept corupt ne-a adus foarte multe prejudicii”

*”MCV-ul este încă un eşec al reformelor în justiţie”

Reporter: Cum apreciaţi evoluţia ţării noastre din punct de vedere al reformelor din justiţie?

Norica Nicolai: În opinia mea, marile probleme ale administrării justiţiei în România nu sunt cele care ţin de procesul penal, ci în special cele care ţin de numeroasele cauze civile, administrative, de contencios şi de dreptul familiei, care nu au un termen de soluţionare rezonabil, aşa cum solicită Curtea Europeană a Drepturilor Omului şi Curtea Europeană de Justiţie şi în care s-au dat foarte multe soluţii discutabile şi contestabile. Iar aici mă refer la numeroasele soluţii în ceea ce priveşte drepturile de proprietate şi retrocedare a bunurilor, dintre care o parte sunt investigate acum de DNA pentru cazuri de corupţie.

 Citeste mai mult…

Bursa.ro: CLIENŢI NEMULŢUMIŢI CĂ INSTITUŢIILE LE SOLICITĂ DATE PERSONALE:

“Băncile aplică reguli antievaziune americane, deşi Guvernul nostru nu le-a adoptat încă”

Victor şi Monica Tatoiu, clienţi ai ING şi BCR, se plâng că s-au confruntat cu dificultăţi în administrarea conturilor personale, din cauză că instituţiile aplică acordul FATCA, privind combaterea evaziunii fiscale în SUA, deşi acesta nu a fost semnat încă de autorităţile din România.

Foreign Account Tax Compliance Act (FATCA) este un regulament privitor la problema evaziunii fiscale a contribuabililor americani, prin conturi străine. FATCA presupune ca persoanele fizice şi juridice americane să îşi declare conturile deţinute în afara SUA, iar instituţiile financiare non-americane să raporteze către administraţia fiscală din Statele Unite (Internal Revenue Service – IRS) informaţii legate de clienţii americani ai acestora.

  Citeste mai mult…

Bursa.ro: LA UN AN DUPĂ CE A SPUS CĂ NU ARE NICI O TREABĂ CU PROBLEMA

ASF propune o normă pentru avizarea fondurilor mutuale pentru agricultori

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a pus în dezbatere un proiect de normă privind avizarea fondurilor mutuale pentru gestionarea unor riscuri în agricultură, după ce, acum mai bine de un an, a transmis că acestea nu intră în sfera sa de competenţă.

Potrivit Autorităţii, prevederile proiectului se referă la elemente minime obligatorii ale actului constitutiv şi ale statutului asociaţiei; la cerinţele de reputaţie şi competenţă profesională pentru membrii Consiliului director, pentru cei ai Comitetului executiv, precum şi pentru Directorul general; la obligaţia prezentării unui plan de activitate/AFACERIpentru o perioadă de trei ani şi la obligaţia de avea relaţii de colaborare/MUNCĂ cu cel puţin un actuar, în vederea dovedirii capacităţii de expertiză tehnică.

 Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Demisii la National Bank of Greece, care deţine în România Banca Românească

Directorul general şi preşedintele National Bank of Greece (NBG), cea mai mare bancă din Grecia, prezentă şi în România, intenţionează să demisioneze în următoarele zile.

Anunţul a fost făcut de directorul general al băncii, Alexandros Tourkolias.

“Atât eu, cât şi preşedintele George Zannias avem în plan începerea procedurii de demisie în următoarele câteva zile”, a afirmat Tourkolias.

Cel mai mare acţionar al băncii este statul elen, prin Fondul pentru stabilitate financiară, cu o participaţie de 57,2%.

 Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Președintele Iohannis se întâlnește luni cu delegația FMI

Președintele Klaus Iohannis se întâlnește, luni, cu delegația comună Fondului Monetar Internațional, a Băncii Mondiale și a Comisiei Europene, informează Administrația Prezidențială.

Primirea delegației comune a FMI, BM și CE va avea loc la ora 18,00, la Palatul Cotroceni.

 Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Povestea celei mai controversate bucati de autostrada din Romania: Cum s-a ajuns ca lucrarile la “ciotul” din autostrada A3 care intra in Bucuresti sa fie blocate si neterminate la doi ani si jumatate de la deschiderea circulatiei

In 2007 a fost demarata constructia primilor 19 km din autostrada A3 Bucuresti – Ploiesti, din Capitala si pana la Moara Vlasiei. Opt ani mai tarziu nu doar ca proiectul nu e finalizat, dar lucrarile sunt blocate, contractul pentru primii 3 km e pe cale sa fie reziliat, iar constructorul a trimis in judecata statul roman si cere 88 de milioane de euro despagubiri si costuri suplimentare. Toate acestea la un contract care valora initial 117 milioane de euro, dar a fost modificat de mai multe ori, iar valoarea s-a a fost majorata prin acte aditionale cu peste 30%.

In urma cu un an, Dan Sova anunta ca va rezilia contractul cu firma italiana Impresa Pizzarotti pentru constructia autostrazii Bucuresti – Moara Vlasiei. Luni dupa luni au trecut, contractul nu a mai fost reziliat, iar lucrarile au ramas blocate in continuare. Prea multe informatii nu au fost facute publice, iar la inceputul lui 2015 declaratiile autoritatilor au inceput sa se contrazica intre ele. Una zicea ministrul Rus, alta zicea CNANDR prin raspunsurile oficiale si altceva zicea primarul Oprescu sau directorii de la Primaria Capitalei.

Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Plafonul garanţiilor pentru Prima maşină este de 350 milioane de lei în 2015. Se mai pot înscrie finanţatori

Guvernul va aloca în acest an un plafon al garanţiilor care pot fi emise pentru programul “Prima maşină” de 350 milioane de lei, potrivit unui proiect de hotărâre, care prevede şi posibilitatea altori finanţatori interesaţi de program să se înscrie până la data de 2 martie.

“Pentru nivelul plafonului s-au luat în considerare solicitările venite din partea instituţiilor de credit şi instituţiilor financiare nebancare eligibile ca participante în cadrul Programului şi acesta se are în vedere în discuţiile cu FMI şi CE în stabilirea criteriului de performanţă privind garanţiile, parte a acordurilor încheiate cu instituţiile financiare internaţionale”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de hotărâre.

 Citeste mai mult…

Hotnews.ro: LIVE TEXT Isarescu: Aprecierea leului fata de euro si reducerea primei de risc sunt in linie cu tendinta regionala

” Aprecierea leului fata de euro si reducerea primei de risc sunt in linie cu tendinta regionala”, a declarat luni Guvernatorul BNR Mugur Isarescu, la prezentarea Raportului privind inflatia. Reamintim ca Banca Nationala a Romaniei a modificat in scadere prognoza de inflatie pentru acest an, de la 2,2% la 2,1% si are o estimare de 2,4% pentru inflatia de la sfarsitul anului 2016.

 Citeste mai mult…

Economica.net: CEC Bank şi Depozitarul Central demarează plăţile de dividende în numerar sau prin virament bancar

CEC Bank va asigura plăţile de dividende în numerar sau prin virament BANCAR, conform convenţiei încheiate cu Depozitarul Central, distribuţia acestora urmând a se realiza prin intermediul celor peste 1.000 de unităţi ale băncii, potrivit unui comunicat al instituţiei financiare

‘Prin încheierea acestei convenţii de distribuţie, CEC Bank pune la dispoziţia clienţilor săi, precum şi celor care nu au un cont curent deschis la banca, un proces foarte facil de transfer al dividendelor. În funcţie de opţiunea fiecărui beneficiar, distribuţia dividendelor se poate realiza în numerar sau prin virament BANCAR’, a declarat preşedintele director general al CEC Bank, Radu Gratian Gheţea, scrie Agerpres.

 Citeste mai mult…

Evz.ro: O speranță a Guvernului care s-a dovedit deșartă. Ce efecte a avut scăderea CAS în economie

Promovată cu mare tam-tam în toamna anului trecut, înainte de campania electorală, măsura reducerii contribuțiilor sociale cu 5 puncte procentuale nu și-a atins scopul declarat de a crește angajările și încasările bugetare

Intens promovată de Guvern ca o măsură-șoc menită să ajute mediul de afaceri, să creeze noi joburi care să crească încasările la buget, reducerea contribuțiilor de asigurări sociale cu 5 puncte procentuale se aplică deja de patru luni. Este un termen suficient pentru a vedea ce efecte a avut această decizie în economia reală.

 Citeste mai mult…

Agerpres.ro: România – printre statele UE cel mai puțin dependente de importurile de energie, în 2013

Statele din Uniunea Europeană cel mai puțin dependente în 2013 de importurile de energie au fost Estonia (11,9%), Danemarca (12,3%) și România (18,6%), iar țările cu cel mai ridicat nivel de dependență au fost Malta (104%), Luxemburg (96,9%) și Cipru (96,4%), arată datele publicate, luni, de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

În 2013, consumul brut de energie în UE s-a situat la 1,666 miliarde de tone echivalent petrol, în scădere cu 9,1% față de nivelul record de 1,832 miliarde de tone echivalent petrol înregistrat în 2006.

 Citeste mai mult…

Ccib.ro: Lista evenimentelor internationale

In perioada februarie – iunie 2015, vor avea loc o serie de evenimente dedicate dezvoltarii relatiilor la nivel international in Europa, America, Africa, Caucaz şi Asia Centrală, dupa cum urmeaza:

EUROPA

Belgia

In data de 17 martie 2015 va avea loc la hotelul Thon din Bruxelles Simpozionul International de Turism “The World’s Top Destination: Driving Sustainable and Competititve Tourism Across Europe”. Evenimentul va reuni experti din Comisia Europeana, OECD si Comisia Europeana pentru Turism alaturi de companii specializate din toata Europa.

 Citeste mai mult…

Gandul.info: Premierul şi ministrul Finanţelor fac declaraţii de presă după discuţiile cu FMI

Primul-ministru Victor Ponta şi Ministrul Finanţelor Publice, Darius Vâlcov, vor susţine, la ora 13:00, o declaraţie de presă la Palatul Parlamentului. Aceasta vine în urma discuţiilor cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi ai Comisiei

Primul-ministru Victor Ponta şi Ministrul Finanţelor Publice, Darius Vâlcov, vor susţine o declaraţie de presă la Palatul Parlamentului. Cei doi vor prezenta concluziile discuţiilor cu reprezentanţii FMI şi CE.

 Citeste mai mult…

Hotnews.ro: LIVE VIDEO TEXT Victor Ponta dupa intalnirea cu delegatia FMI: Nu am semnat scrisoarea cu FMI pentru ca nu fost de acord sa bagam in restructurare Combinatele energetice Oltenia si Hunedara / Avem doua puncte in care nu ne-am inteles cu FMI / In aprilie, o noua runda de negocieri

 “Foarte multe din obiectivele importante pentru Romania din noul acord sunt indeplinite.Tintele de crestere economica, disciplina bugetara care nu a insemnat impiedicarea cresterii salariului minim, pensii, reducerea CAS nu a generat deloc o catastrofa ci incepe sa produca efecte pozitive anticipate”, a declarat, luni, premierul Victor Ponta, intr-o conferinta de presa dupa intalnirea cu delegatia FMI.

 Citeste mai mult…

Evz.ro: Câţi români sunt restanţieri la BĂNCI

Numărul restanţierilor persoane fizice la bănci şi IFN-uri a ajuns, la finele lui 2014, la 709.386, fiind cu 3,06% mai mulţi decât la finalul anului precedent, se arată în datele publicate de Banca Naţională a României (BNR), scrie Agerpres. Potrivit BNR, în decembrie 2013, numărul restanţierilor se ridica la 688.274 persoane fizice.

 Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Euro a crescut cu 1,3 bani, la 4,4274 lei, iar francul elveţian cu 3,3 bani, la 4,2140 lei

Cursul anunţat de BNR pentru euro a crescut luni cu 1,31 bani, la 4,4274 lei, în timp ce francul elveţian a urcat cu 3,32 bani, la 4,2140 lei, influenţat în principal de deprecierea leului în raport cu euro, iar dolarul a crescut mai puternic, cu 5 bani, la 3,9089 lei. Referinţa euro s-a situat vineri la 4,4143 lei, iar cea pentru francul elveţian la 4,1808 lei.

Aproape de ora 13:00, când BNR anunţă cursul de referinţă, francul era cotat pe pieţele externe în scădere cu 0,2% faţă de ultima tranzacţie de vineri, la 0,9519 euro. Vineri, aproape de ora 13:00, moneda elveţiană se tranzacţiona la 0,9472 euro.

 Citeste mai mult…

Bursa.ro: FEDERAŢIA ACUE:

“Solicităm ANRE anularea Ordinului privind stabilirea Ratei Reglementate a Rentabilităţii”

Membrii Federaţiei Patronale a Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE) solicită Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) să anuleze de urgenţă Ordinul nr. 146/2014 privind stabilirea ratei reglementate a rentabilităţii, întrucât această modificare afectează considerabil investiţiile din reţelele de distribuţie, frânează creşterea eficienţei operaţionale şi a calităţii serviciilor oferite clienţilor.

Conform Ordinului menţionat, rata reglementată a rentabilităţii (RRR) aplicată la stabilirea tarifelor pentru serviciul de distribuţie a energiei electrice prestat de operatorii de distribuţie concesionari a fost ajustată la 7,7%, începând cu data de 1 ianuarie 2015. Această modificare va determina o reducere cu 12% a rentabilităţii financiare a companiilor vizate, care pentru a se menţine în limitele unor parametri financiari de echilibru vor fi obligate să aplice corecţii ale planurilor de investiţii.

 Citeste mai mult…

Capital.ro: Isarescu: “Volksbank a fost o bancă cu probleme în România. S-a negociat ca acţionarul să mai poată recupera ceva, dacă se poate vorbi de recuperare…”

“Volksbank a fost o banca cu probleme in Romania si, in limitele in care putem sa vorbim de o singura banca, pentru ca avem limite severe, pot sa va confirm acest lucru. Problemele s-au legat de sus, de la managementul bancii, la asumarea riscurilor, la implicarea masiva in creditarea in valuta si pana la final”, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Seful bancii centrale a aratat ca solutia pentru problemele Volksbank a fost “vanzarea-cumpararea bancii la un pret cu discount. Dar mai mult de atat nu cred ca e bine sa aflati de la BNR”. Activele bancii austriece vor fi preluate de Banca Transilvania, fiind incheiat un angajament ferm in acest sens, dar valoarea tranzactiei nu a fost comunicata.

 Citeste mai mult…

Zf.ro: Istoria băncii HSBC, care face obiectul celui mai înalt caz de evaziune fiscală, prin care au fost ascunşi bani inclusiv din România

Grupul britanic HSBC Holdings, al doilea mare conglomerat BANCAR din lume ca active, este o multinaţională ce activează în domeniul bancar şi financiar, cu sediul la Londra, Marea Britanie. Compania a fost fondată în anul 1865 de către bancherul de origine scoţiană Thomas Sutherland sub numele de Corporaţia Bancară din Shanghai şi Hong Kong (HSBC), de unde îşi atribuie iniţialele, şi funcţionează în regim de companie de holding. În 1991instituţia îşi schimbă numele în HSBC Holdings.

 Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Ministrul Finanțelor se întâlnește luni cu reprezentanții a 8 bănci pentru a discuta despre criza creditelor în franci

Ministrul Finanțelor, Darius Vâlcov se întâlnește luni seară cu reprezentanții a 8 bănci pentru a discuta despre posibile soluții în cazul crizei creditelor în franci elvețieni.

“Discutând cu primul ministru am stabilit ca astăzi (luni — n.r.) la 6,30 să am o discuție cu cele 8 bănci care au acordat credite în franci elvețieni și soluția la care vom ajunge o voi prezenta și mâine la Camera Deputaților când voi fi prezent la Comisie atât eu cât și reprezentanții Băncii Naționale pentru a identifica variantele pe care noi le propunem pentru ieșirea din această criză”, a spus Vâlcov la o conferință de presă în Parlament.

 Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Isărescu: Nimeni nu ne poate cere ca, din empatie cu debitorii în franci, să încălcăm grosolan legea

Banca Națională a României nu este abilitată prin lege să intervină în relațiile contractuale dintre clienți și instituțiile de credit și nici să supravegheze fiecare credit în parte, mandatul băncii centrale fiind de supraveghere prudențială a instituțiilor de credit, a declarat, luni, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, în conferința de prezentare a Raportului trimestrial asupra inflației.

 Citeste mai mult…

Economica.net: Finanţele se întâlnesc cu reprezentanţii a opt bănci pentru a discuta despre criza creditelor în franci

Ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov se întâlneşte luni seară cu reprezentanţii a 8 bănci pentru a discuta despre posibile soluţii în cazul crizei creditelor în franci elveţieni.

‘Discutând cu primul ministru am stabilit ca astăzi (luni – n.r.) la 6,30 să am o discuţie cu cele 8 bănci care au acordat credite în franci elveţieni şi soluţia la care vom ajunge o voi prezenta şi mâine la Camera Deputaţilor când voi fi prezent la Comisie atât eu cât şi reprezentanţii Băncii Naţionale pentru a identifica variantele pe care noi le propunem pentru ieşirea din această criză’, a spus Vâlcov la o conferinţă de presă în Parlament.

 Citeste mai mult…

Bursa.ro: LA ORELE PRÂNZULUI:

Lichiditate de peste 1,12 milioane de euro pe BVB

Piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a înregistrat, în prima parte a şedinţei de tranzacţionare de astăzi, o lichiditate de 4.946.611,90 lei (1.120.588,06 euro). În jurul orei 14, toţi cei opt indici ai BVB erau în scădere. Astfel, indicele BET cobora procentual cu 0,54%, până la 7.020,66 puncte.

Şi indicele BET Plus, introdus pe 23 iunie, scădea, cu 0,49%, la 1.035,24 puncte. De asemenea, indicele BET-FI, al celor cinci societăţi de investiţii financiare plus Fondul Proprietatea, se diminua cu 0,84%, către 30.181,46 puncte.

 Citeste mai mult…

Bursa.ro: Mihai Tudose: “Din 2012, exporturile din ţara noastră au înregistrat performanţe extraordinare”

Începând din 2012, exporturile din ţara noastră au înregistrat performanţe extraordinare, ajungând în 2013 la un record de aproape 50 miliarde de euro, nivel depăşit şi în 2014, până la 52,5 miliarde de euro, a declarat ministrul Economiei, Comerţului şi Turismului, Mihai Tudose.

Potrivit domniei sale, nivelul record al exporturilor româneşti din ultimii ani confirmă că economia României a trecut peste momentul critic al ajustărilor din perioada 2009-2012 şi că se află pe o tendinţă pozitivă de creştere a valorii produselor din ţara noastră.

 Citeste mai mult…

Agerpres.ro: ANAF rambursează în februarie TVA în valoare de peste 1,1 miliarde lei

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) va rambursa, în februarie, TVA în valoare de peste 1,141 miliarde lei.

Conform unui comunicat remis, luni, AGERPRES, în selecția lunii februarie 2015 au fost cuprinse, în ordinea vechimii, toate deconturile de TVA, soluționate prin decizii de rambursare înregistrate în baza de date până la 5 ianuarie 2015, excepție făcând deconturile de TVA aferente operațiunilor de import soluționate până la 26 ianuarie 2015.

 Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Solutiile Guvernului la criza creditelor CHF. Ponta: Sa lasam Parlamentul sa decida. Valcov mai are o intalnire cu bancile, pentru identificarea solutiilor Executivului

Premierul Victor Ponta s-a exprimat, luni, in favoarea unei legi a insolventei  personale, elaborata “intr-un mod rational”, insa a subliniat ca Parlamentul este cel care trebuie sa ia decizii privind criza persoanelor fizice care au credite in franci elevetieni. In schimb, ministrul Finantelor, Darius Valcov, a mentionat ca va avea si luni seara o intalnire cu bancile care au acordat credite in framnci elvetieni in Romania, pentru identificarea unor solutii pe care Guvernul sa le prezinte Parlamentului.

 Citeste mai mult…

Economica.net: Cascadă de erori: Creditul lui Isărescu a fost rambursat anticipat la Volksbank în 2009, nu la UniCredit

Creditul contractat de guvernatorul Mugur Isărescu în 2006 de la Volksbank a fost rambursat anticipat la aceeaşi instituţie de credit în 2009, şi nu la UniCredit, aşa cum a susţinut consilierul guvernatorului, Adrian Vasilescu. Isărescu a avut, astfel, două credite, şi nu unul, ambele fiind achitate.

Şeful BNR a achitat creditul de 700.000 de lei luat de la Volskbank România în 2006 la aceeaşi instituţie de credit, în 2009, au declarat mai multe persoane din bănci care au cunoştinţă de situaţie, pentru ECONOMICA.NET.

 Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Cîţu, analist economic: FMI culege acum ce a semănat. Ne-a obişnuit în ultimii cinci ani să semneze scrisori de intenţie deşi nu se făceau reforme

Analistul economic Florin Cîţu susţine că s-a ajuns ca negocierile cu FMI să se încheie fără semnarea unei scrisori de intenţie pentru că aşa ne-au obişnuit finanţatorii internaţionali în ultimii cinci ani: semnau scrisori de intenţie chiar dacă reformele nu erau adoptate Nesemnarea unei scrisori de intenţie de către Fondul Monetar Internaţional (FMI), în urma misiunii care are loc în perioada 27 ianuarie – 10 februarie la Bucureşti, nu va avea efecte pe termen mediu şi lung şi nu se va resimţi pe pieţele financiare, însă acest lucru se întâmplă pentru „aşa ne-a obişnuit FMI în ultimii cinci ani“, semnând scrisori chiar dacă Guvernul român nu făcea reformele promise, a declarat analistul economic Florin Cîţu.

 Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Isărescu: Inflația anuală va fi aproape de zero în februarie și se menține sub intervalul de variație până în septembrie

Rata anuală a inflației se va plasa sub nivelul minim al intervalului de variație, respectiv 1,5%, până la finalul lunii septembrie a acestui an, punctul cel mai de jos fiind prevăzut pentru luna februarie când se va apropia de zero, în principal datorită prețurilor scăzute la țiței pe plan internațional și a embargoului impus Rusiei, care duce la redirecționarea pe piața din România a unui surplus de mărfuri alimentare, a declarat luni guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, în cadrul conferinței de prezentare a

 Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Viorel Ştefan (PSD): Acordul cu FMI, BM şi CE este suspendat temporar, până se găsesc soluţii

Preşedintele Comisiei de Buget-finanţe-bănci din Cameră, deputatul PSD Viorel Ştefan, a declarat, luni, că acordul cu FMI, BM şi CE este suspendat temporar, până se găsesc soluţii la nivel de experţi la problemele care nu au fost armonizate.

“Această misiune (a FMI, n.r.) se va solda cu o notă a experţilor instituţiilor financiare care îşi vor prezenta punctul de vedere în clar în legătură cu ce trebuie făcut în aceste domenii, urmând ca la nivel de experţi să se pregătească soluţii care se vor armoniza în perioada următoare”, a spus Viorel Ştefan, după întrevederea dintre delegaţia FMI, BM şi CE cu deputaţii membri ai Comisiei de Buget- finanţe-bănci.

 Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Vâlcov: România nu va ieşi pe pieţele externe de împrumut în prima jumătate a anului

România nu se va împrumuta de pe pieţele externe în prima jumătate a anului şi va analiza ulterior dacă accesează astfel de finanţări, a declarat ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov, menţionând că execuţia bugetară pentru ianuarie arată un excedent de 3,54 miliarde lei, reprezentând 0,5% din PIB.

“Chiar am discutat şi până la sfârşitul anului ne permitem să reducem acel buffer pe care anul trecut vi-l prezentam că a ajuns la 7 miliarde (euro – n.r.). România, cel puţin pe piaţa externă, în prima jumătate a anului nu va solicita niciun împrumut, iar pentru a doua jumătate, dacă condiţiile din piaţă sunt extrem de favorabile, şi aici ne referim la sub 2,5% dobândă în valută la termen de peste 10 ani, atunci ne putem gândi. Dar deja suntem în situaţia ca, după prima lună a anului, România are un excedent bugetar de 3,54 miliarde lei”, a declarat Vâlcov în conferinţa de presă susţinută alături premierul Victor Ponta, la finalul misiunii FMI în România.

Citeste mai mult…

Zf.ro: 11 români, cu conturi în valoare totală de 1,3 miliarde de dolari, implicaţi în cel mai puternic scandal de evaziune din Elveţia. Conturi de peste 100 miliarde dolari, aparţinând unor infractori, au fost scoase la iveală de o investigaţie jurnalistică fără precedent

Circa 220 de clienţi ai HSBC Elveţia, cu conturi totale de 1,3 miliarde dolari, au legătură cu România, iar 11 au cetăţenie sau paşaport românesc, potrivit unui raport care incriminează instituţia bancară că a ajutat organizaţii criminale şi traficanţi să-şi ţină secrete depozitele şi identitatea.

În funcţie de suma totală depozitată de clienţi în conturile HSBC din Elveţia în perioada 2006-2007, România ocupă locul 39, din 203 ţări, valoarea conturilor românilor pe care instituţia bancară le-ar fi ţinut secrete fiind de circa 1,3 miliarde de dolari, conform raportului publicat de International Consortium of Investigative Journalist (ICIJ).

 Citeste mai mult…

 

        Impreuna in lumea afacerilor