Adevarul.ro: Erdogan, în vizită la Bucureşti. Adevărul Live, ora 12.00: cât de importantă este vizita preşedintelui Turciei?
Preşedintele Turciei, Recept Tayyip Erdogan Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, se află miercuri într-o vizită oficială în România şi va avea întrevederi cu omologul său Klaus Iohannis şi cu premierul Victor Ponta. Jurnalistul Ion M. Ioniţă, redactor-şef Historia, analizează la Adevărul Live, de la ora 12.00, vizita preşedintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan. Recep Tayyip Erdogan, preşedintele Turciei, unul dintre cei mai importanţi lideri din regiunea Mării Negre, se află azi într-o vizită oficială în România şi are întrevederi cu omologul său Klaus Iohannis şi cu premierul Victor Ponta. Turcia are a doua armată ca mărime din NATO, după SUA, dar ultimele mişcări ale lui Erdogan arată o apropiere periculoasă de Rusia şi Vladimir Putin. Preşedintele turc este însoţit în România de o numeroasă delegaţie de oameni de afaceri, iar după întrevederea de la Palatul Victoria , premierul Ponta şi preşedintele Erdogan vor participa, la Camera de Comerţ şi Industrie a României, la Forumul de afaceri România — Turcia.
Cotidianul.ro: Președintele Turciei, primit la Cotroceni
Președintele Turciei a fost primit la Cotroceni de omologul său Klaus Iohannis şi de soţia acestuia Carmen Iohannis. Ceremonia de primire a avut loc pe platoul oficial de la Palatul Cotroceni.
După intonarea imnurilor celor două state, președintele Recep Tayyip Erdogan a dat onorul Regimentului de Gardă și Protocol.
Ceremonia primirii a avut loc pe platoul oficial de la Palatul Cotroceni, unde, după intonarea imnurilor celor două state, președintele Recep Tayyip Erdogan a dat onorul Regimentului de Gardă și Protocol.
Evz.ro, preluat de b365.ro: Președintele Turciei efectuează o vizită oficială în România
Recep Tayyip Erdogan ajunge astăzi la București, unde va avea întrevederi cu omologul său Klaus Iohannis şi cu premierul Victor Ponta.
Întâlnirea dintre cei doi lideri de stat va avea loc la Palatul Cotroceni, programul oficial cuprinzând convorbiri tete-a-tete și în cadrul celor două delegaţii oficiale, iar la ora 12.30 este programată o declaraţie de presă comună.
Ulterior, Erdogan se va întâlni, la Palatul Victoria, și cu premierul Victor Ponta, urmând ca cei doi oficiali să semneze mai multe documente bilaterale și apoi să participe, la Camera de Comerţ şi Industrie a României, la Forumul de afaceri România – Turcia.
Stiritvr.ro: Preşedintele Republicii Turcia, Recep Tayyip Erdogan, a ajuns în România
Preşedintele Republicii Turcia, Recep Tayyip Erdogan, efectuează, miercuri, o vizită oficială în România şi are întrevederi cu omologul său Klaus Iohannis şi cu premierul Victor Ponta. TVR News transmite LIVE imagini de la eveniment.
ACTUALIZARE 11.25 Preşedintele Republicii Turcia, Recep Tayyip Erdogan, a ajuns în România. El a fost întâmpiat de Klaus Iohannis şi soţia sa. După salutul oficial şi intonarea imnurilor, cei doi preşedinţi au plecat spre Palatul Cotroceni, pentru discuţii.
Preşedintele Klaus Iohannis şi preşedintele Republicii Turcia, Recep Tayyip Erdogan, au prevăzute convorbiri tete-a-tete şi în plenul celor două delegaţii oficiale..
La ora 12:30, cei doi preşedinţi ar urma să susţină o declaraţie de presă comună.
Ulterior, şeful statului turc se va afla la Palatul Victoria şi va avea o întrevedere cu prim-ministrul Victor Ponta. Cei doi oficiali vor semna mai multe documente bilaterale.
După acest eveniment, premierul Ponta şi preşedintele Erdogan vor participa, la Camera de Comerţ şi Industrie a României, la Forumul de afaceri România – Turcia.
Eoficial.ro, preluat de valcea24.ro, prahova24.ro: Aurescu: Parteneriatul Strategic cu SUA are mari perspective pentru viitor
Parteneriatul Strategic cu Statele Unite are mari perspective pentru viitor, a declarat, luni, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, în cadrul forumului “Noi perspective de cooperare româno-americană în baza Parteneriatului Strategic”.
“Declarația privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI și Acordul privind sistemul antirachetă, pe care am avut onoarea să le negociez în numele României, ambele finalizate în 2011, au deschis un nou capitol în relația noastră, un capitol bazat pe recunoașterea că România a devenit un partener și un aliat de încredere și solid al Statelor Unite și în cadrul NATO. ( …). Nu există nicio îndoială că Parteneriatul Strategic cu Statele Unite are mari perspective pentru viitor. Depinde numai de noi să transformăm aceste perspective în realitate, prin efort comun și dedicare“, a declarat Bogdan Aurescu, potrivit unui comunicat de presă al MAE.
Mediafax.ro: Iohannis: Fiscul e ca pendulul, la extreme. Să întrebaţi ANAF dacă o ţară fără firme poate funcţiona
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că Fiscul lucrează ca pendulul, întrucât uneori nu se ocupă de probleme, iar alteori se ocupă de detalii care nu merită atenţia, şi i-a sfătuit pe jurnalişti să întrebe la ANAF dacă o ţară fără firme poate să funcţioneze.
Întrebat ce părere are despre situaţia din ultimele zile cu închiderea firmelor, preşedintele Klaus Iohannis a declarat: “România este o ţară în plină reformare, tot timpul facem o reformă, ba în învăţământ, ba în sănătate, pe urmă la Fisc, pe urmă la ANAF, pe urmă la Codul Fiscal şi, din păcate, trebuie să constat că există tendinţa de a lucra ca pendulul, dintr-o extremă în cealaltă. Ba avem situaţii în care Fiscul nu se ocupă de aceste chestiuni, ba avem situaţii în care Fiscul se ocupă câteodată de detalii care chiar nu cred că merită foarte multă atenţie”.
agerpres.ro: Nivelul accizelor pentru țigarete se modifică, începând de miercuri
Nivelul accizei specifice la țigarete pentru perioada 1 aprilie 2015 – 31 martie 2016 este de 314,68 lei/1.000 țigarete, potrivit unui ordin al ministrului Finanțelor Publice, publicat în Monitorul Oficial.
Ca produse supuse accizelor, țigaretele au o structură a accizei de tip compus, reprezentând suma dintre acciza specifică pe 1.000 de țigarete plus acciza ad valorem aplicată asupra prețului de vânzare cu amănuntul declarat, iar nivelul anunțat de MFP pentru acciza specifică este corespunzător unei modificări a structurii accizei totale, în care cea de-a doua componentă — acciza ad valorem — scade de la 18% la 14%.
Agerpres.ro: Isărescu: Sistemul bancar este solid, dar lichiditatea nu este uniform repartizată între bănci
Sistemul bancar românesc este solid din punct de vedere al solvabilității și al lichidității, însă lichiditatea nu este repartizată uniform între băncile românești, astfel că unele dintre ele preferă să se împrumute de la Banca Națională, a declarat marți guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
“Există în continuare lichiditate suficientă în piață, dar nu este uniform repartizată, este repartizată la câteva bănci. (…) Când am făcut luni turul de piață, am constatat că erau bănci care, având acces limitat la obținerea lichidității în piață, ne-au anunțat că ar prefera să se împrumute de la Banca Națională la licitațiile săptămânale pentru că nu aveau acces în piață”, a explicat Isărescu la briefingul de presă, după ședința Consiliului de Administrație pe probleme de politică monetară.
Agerpres.ro: Ponta: Guvernul intenționează să modifice procedurile privind suspendarea activității firmelor în neregulă
Guvernul intenționează să modifice legislația privind procedurile ANAF referitoare la suspendarea activității firmelor în cazul în care acestea au fost găsite cu sume de bani încasate în neregulă, în plus sau în minus, a anunțat, marți, premierul Victor Ponta.
Agerpres.ro: Sosirile în structurile de primire turistică din România, mai mari cu 9,1%, în februarie
Sosirile și înnoptările în structurile de primire turistică având funcțiuni de cazare au înregistrat, în februarie 2015, creșteri cu 9,1% și, respectiv, cu 12,7%, comparativ cu luna corespunzătoare din anul precedent, relevă datele publicate miercuri de Institutul Național de Statistică (INS).
Conform INS, sosirile înregistrate în structurile de primire turistică în luna februarie 2015 au însumat 529.200, în creștere cu 9,1% față de cele din luna februarie 2014. Din numărul total, sosirile turiștilor români în structurile de primire turistică cu funcțiuni de cazare au reprezentat, în luna februarie 2015, 79,5%, în timp ce turiștii străini au reprezentat 20,5%, ponderi apropiate de cele din luna februarie 2014.
Mediafax.ro: Conpet va plăti CFR Marfă 58 milioane euro pentru transporturi de ţiţei
Compania Conpet Ploieşti (COTE) va plăti CFR Marfă, în următorii patru ani, 255,1 milioane de lei (aproape 58 milioane de euro) pentru transportul ţiţeiului şi produselor petroliere.
Acordul, încheiat luni, este valabil între 1 aprilie 2015 şi 31 martie 2019, potrivit unui comunicat al Conpet transmis marţi Bursei de Valori Bucureşti.
Zf.ro: ZF TOP TRANZACŢII 2015: Piaţa începe să se dezmorţească, dar ca să prindă viaţă trebuie să vină investitorii strategici. Vin doi-trei ani buni în piaţa de fuziuni şi achiziţii. Agrobusinessul şi sectorul financiar vor fi vedetele
Piaţa de fuziuni şi achiziţii, estimată la aproape 4 mld. euro în ultimul an, intră într-o perioadă dinamică după mai mulţi ani de linişte, efervescenţă generată pe de o parte de achiziţiile unor fonduri de investiţii, exit-urile altora, dar şi de consolidările care vor avea loc în anumite sectoare.
„Oportunităţile vin din mai multe direcţii: fonduri care trebuie să iasă, antreprenori care vor să-şi marcheze o parte din valoarea creată până acum sau au parteneri care vor să iasă, după mulţi ani de linişte. Vor veni doi-trei ani buni“, a spus Laurenţiu Ispir, investment director al companiei de investiţii Oresa Ventures.
Zf.ro: ZF TOP TRANZACŢII 2015
Există mai mult interes pe piaţa de tranzacţii, dar lipsesc încă investitorii strategici
Conferinţa ZF a strâns laolaltă protagoniştii celor mai mari tranzacţii pentru o discuţie despre mersul pieţei de fuziuni şi achiziţii în 2015. Investitorii îşi fac curaj şi spun că se aşteaptă ca anii ce vin să fie mai dinamici. Fondurile de investiţii vor cel puţin o achiziţie anul acesta, iar bursa beneficiază de un context economic favorabil.
Piaţa de tranzacţii şi achiziţii va creşte în acest an, existând interes din partea investitorilor străini şi locali, dar lipsesc încă intrările de capital din partea unor investitori strategici, sunt de părere avocaţii, executivii şi antreprenorii participanţi la ZF Top Tranzacţii. Până în prezent pe piaţa locală au existat deal-uri cu valoare mică, de 10-15 mil. euro în medie, în timp ce în vest preţul de pornire este de 50 de milioane de euro.
„Anul 2014 a fost marcat în principal de tranzacţii domestice, atât private equity cât şi strategice, dar încă nu avem intrări de fresh capital de la investitori strategici străini, iar atractivitatea unei pieţe de aici vine. O parte din investitorii strategici au decis să rămână în ţară, ceea ce eu prefer să văd ca o veste bună, un semnal că nu este poate cel mai bun moment să vândă aici“, a spus Silviu Stoica, avocat asociat la Popovici Niţu & Asociaţii.
Zf.ro: ANTREPRENORII DESPRE NOILE PROIECTE FISCALE AL GUVERNULUI
Noul Cod fiscal este „probusiness“, dar mai trebuie corectat puţin când ajunge în discuţia parlamentară
După 12 ani în care a fost modificat de 150 de ori, apariţia unei variante rescrise a Codului fiscal devenise obligatorie. Proiectele de modificare a Codului fiscal şi a celui de procedură fiscală, elaborate la nivelul Executivului, clarifică aspecte tehnice care erau insuficient reglementate de legislaţia în vigoare, iar noile norme pot întări stabilitatea economică în următorii cinci ani.
Există însă aspecte ce trebuie îmbunătăţite şi care vor fi semnalate şi transmise Parlamentului ca amendamete în momentul în care proiectele vor ajunge în dezbaterea Legislativului, anunţă reprezentanţii Fundaţiei Romanian Business Leaders (RBL), organizaţie a oamenilor de afaceri care reuneşte o parte a antreprenorilor şi a liderilor din business din România.
Zf.ro: Isărescu dă de înţeles că relaxarea monetară va continua, dar în altă formă, şi le sugerează bancherilor să remunereze „adecvat“ depozitele
Nivelul redus la care au ajuns dobânzile bonificate de bancheri pentru sumele păstrate de români la bănci a devenit preocupant pentru banca centrală, „remunerarea adecvată a depozitelor“ fiind inclusă în continuare printre factorii esenţiali pentru consolidarea economiei româneşti şi întărirea rezistenţei acesteia la şocuri externe.
Depozitele noi în lei ale persoanelor fizice erau bonificate la sfârşitul lunii februarie cu o dobândă medie de doar 2,4% pe an, ceea ce reprezintă un minim istoric, nivelul fiind în scădere cu aproximativ un punct procentual faţă de aceeaşi perioadă din 2014, potrivit datelor BNR. În 2009 bonificaţia medie oferită la depozitele noi de retail era de patru ori mai mare, iar în 2008, în plină criză, aceasta ajungea la 15% pe an.
Zf.ro: Adrian Vasilescu, BNR: Ce semnificaţii conţin mesajele de ieri ale Băncii Naţionale
Guvernatorul BNR s-a întâlnit marţi după-amiază cu presa, pentru a prezenta măsurile adoptate de consiliul de administraţie. Relevant, mai cu seamă, este faptul că în comunicatul dat publicităţii s-a sugerat (iar guvernatorul, la întâlnirea cu presa, a confirmat) că măsurile de politică monetară nu se reduc doar la rata dobânzii-cheie, ci privesc un ansamblu de instrumente. Citez: „CA al BNR a hotărât: 1) reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2 la sută pe an de la 2,25 la sută; 2) îngustarea coridorului simetric format din ratele dobânzilor facilităţilor permanente, rata dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard) reducându-se la 3,75 la sută pe an de la 4,25 la sută, iar rata dobânzii pentru facilitatea de depozit menţinându-se la 0,25 la sută; 3) gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar;
Zf.ro: Vest-Energo vrea să împrumute 17 milioane euro de la bănci şi să îşi cumpere un sediu în Primăverii
Producătorul de energie electrică şi termică Vest-Energo este interesat să contracteze un credit bancar în valoare de 17 milioane de euro pentru dezvoltarea unor noi proiecte de producţie a energiei în cogenerare şi vrea să achiziţioneze o clădire de birouri în zona Primăverii din Bucureşti.
Compania doreşte să contracteze creditul de la OTP, BCR, Banca Transilvania, Garanti, Libra, Raiffeisen, Alpha Bank, ING sau Pireus.
De asemenea, Vest-Energo vrea să achiziţioneze o clădire de birouri în sectorul 1 din Bucureşti.
Zf.ro: Italia şi România sunt destinaţiile preferate pentru banii investitorilor bulgari
Italia şi România ocupă primele locuri în clasamentul destinaţiilor pentru investiţiile transfrontaliere ale Bulgariei, scrie Novinite. Bulgaria a investit anul trecut 162 milioane euro în străinătate şi 1,8 miliarde euro în ultimii zece ani. Investiţiile din 2014 sunt cu 10,4% sub cele din 2013 şi la doar o treime din cele din 2008, când au atins maximul istoric de 522 milioane euro.
Zf.ro: GDF SUEZ Energy România vrea să divizeze Congaz Constanţa şi să îi preia activele
Compania GDF SUEZ Energy România, acţionarul majoritar Congaz Constanţa, vrea să divizeze total, fără a intra în lichidare, distribuitorul de gaze naturale, şi să îi preia întregul patrimoniu.
Divizarea se va realiza prin transferul întregului patrimoniu către al Congaz către GDF SUEZ Energy România şi către filiala sa Distrigaz Sud Reţele Bucureşti.
Propunerea divizării Congaz va fi suspusă aprobării AGA în 28 aprilie, potrivit datelor companiei.
Zf.ro: IFN-urile înlocuiesc treptat creditele în valută cu cele în lei
Românii aveau la finele lunii ianuarie credite în valoare de 27 mld. lei (6 mld. euro) contractate de la instituţiile financiare nebancare (IFN), în scădere cu aproximativ un miliard de lei faţă de aceeaşi perioadă din 2014, potrivit celui mai recent raport lunar al BNR. Din totalul împrumuturilor acordate, 3,8 mld. lei au fost date în moneda naţională, în timp ce finanţările acordate în euro au scăzut la echivalentul a 23 mld. lei. Stocul creditelor acordate în monedă naţională a reprezentat în ianuarie un maxim istoric, cu aproape 800 mil. lei mai mult faţă de prima lună a anului trecut.
Zf.ro: Producătorul sud-coreean de cabluri electrice LS Cable & System este interesat de România
Compania sud-coreeană LS Cable & System, al treilea mare producător de cabluri electrice şi de telecomunicaţii la nivel mondial, este interesat să se implice activ pe piaţa est-euroeană, în ţări precum România şi Polonia, relatează The Korea Times.
Compania sud-coreeană LS Cable & System, al treilea mare producător de cabluri electrice şi de telecomunicaţii la nivel mondial, este interesată să se implice activ pe piaţa est-europeană, în ţări precum România şi Polonia, relatează The Korea Times.
Zf.ro: Indicele de dobândă Robor a scăzut cu 12% în primele trei luni
Robor cu scadenţă la trei luni, utilizat ca bază de calcul pentru creditele de retail în lei, a încheiat primul trimestru la 1,48% pe an, în scădere cu 12%, respectiv cu 0,4 puncte procentuale faţă de nivelul de la sfârşitul anului trecut, potrivit datelor BNR. Cu toate acestea, costul leilor a crescut în ultima săptămână cu 0,3 puncte procentuale, respectiv 15%, în condiţiile în care pentru finele lunii martie majoritatea băncilor îşi actualizează dobânzile.
Zf.ro: Gazprom cumpără cu 1 mld. dolari acţiunile la South Stream deţinute de Eni, EDF şi Wintershall
Monopolul rusesc al exporturilor de gaze naturale Gazprom a cumpărat cu un miliard de dolari participaţiile companiilor europene partenere la proiectul defunctului gazoduct South Stream, care ar fi trebuit să aducă gaze naturale din Rusia în centrul Europei tranzitând Marea Neagră, Bulgaria şi Ungaria, scrie EurActiv. Cei mai mulţi bani din această tranzacţie s-au dus către companiile Eni din Italia (390 milioane dolari), care deţinea 20% din proiect, EDF din Franţa (290 milioane dolari) şi Wintershall din Germania (290 milioane dolari), ambele controlând participaţii de câte 15%. Gazprom a devenit astfel singurul proprietar a ceea ce ar fi trebuit să fie conducta South Stream.
Zf.ro: Entersoft România a ajuns la afaceri de 700.000 de euro
Producătorul de aplicaţii software Entersoft România a înregistrat în 2014 o cifră de afaceri de 700.000 de euro, cea mai mare parte a veniturilor fiind generată de proiecte complexe, cu o valoare de peste 50.000 de euro.
“Tendinţa anului trecut a fost clar marcată de proiecte complexe, în care Entersoft a jucat nu doar rol de consultant tehnologic, dar şi de business. Peste 80% dintre clienţi ne-au ales petru că am venit alături de platforma software şi cu propuneri de finanţare a achiziţiei”, declară Cristi Cozic, country manager la Entersoft România. În cea mai mare parte, proiectele de achiziţie de soluţii ERP şi CRM Entersoft au fost finanţate prin fonduri europene şi în parteneriat cu companii de leasing, specializate în IT.
Zf.ro: Piaţa tranzacţiilor în 2014- Ce concluzii sunt pentru 2015? Urmăriţi emisiunea ZF Live de miercuri, de la ora 12:30, o discuţie cu Alexandru Reff
Piaţa tranzacţiilor în 2014- Ce concluzii sunt pentru 2015? Urmăriţi emisiunea ZF Live de miercuri, 01 aprilie, de la ora 12:30, o discuţie cu Alexandru Reff, partener Reff&Asociaţii.
Urmăriţi emisiunea ZF Live aici de la ora 12:30
Zf.ro: Traderul german de cereale BayWa negociază achiziţia de facilităţi în terminalul Portului Constanţa
Traderul german de cereale BayWa negociază achiziţia unor facilităţi în terminalul Portului Constanţa, pentru nave de mari dimensiuni, a declarat marţi directorul general Klaus Lutz, după ce compania a anunţat la jumătatea lunii martie preluarea firmei de trading Patberg International din Bucureşti.
BayWa a anunţat pe 19 martie că preia Patberg International prin intermediul holdingului olandez BayWa Agrar International B.V şi că operaţiunile traderului agricol din România vor continua sub numele de BayWa Agri Romania S.R.L., cu sediul central în Bucureşti.
Zf.ro: Administraţia Străzilor Bucureşti vrea să facă reparaţii de 67,5 milioane de euro
Administraţia Străzilor Bucureşti a anunţat că intenţionează să organizeze şase licitaţii, câte una pentru fiecare sector, pentru a contracta servicii de reabilitare a drumurilor din Capitală, suma totală ce urmeză să fie investită pentru acest proiect ridicându-se la 67,5 milioane de euro.
Administraţia Străzilor din cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti a publicat un anunţ, prin Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), prin care îşi anunţă intenţia să semneze contracte pentru repararea străzilor în valoare de 39.903.317 lei, fără TVA, pentru fiecare dintre cele şase sectoare în parte.
Bursa.ro: CONFERINŢA “CODUL INSOLVENŢEI” / MINISTERUL JUSTIŢIEI CAUTĂ SOLUŢIA DE ECHILIBRU
Alin Antochi: “Trebuie evaluat impactul legii falimentului personal asupra sistemului financiar”
Ministerul Justiţiei a solicitat, în cadrul dezbaterilor proiectului de lege privind insolvenţa persoanelor fizice, evaluarea volumului de cauze de acest tip, care pot fi în competenţa instanţelor, ne-a declarat secretarul de stat Alin Antochi, prezent, ieri, la a doua ediţie a Conferinţei “Codul Insolvenţei”, organizată de ziarul BURSA în parteneriat cu Institutul Naţional pentru Pregătirea Practicienilor în Insolvenţă (INPPI).
Domnia sa ne-a precizat: “Ministerul doreşte identificarea unor soluţii legislative de echilibru din această perspectivă, între celeritatea care trebuie să guverneze acest tip de procedură şi gradul de încărcătură al instanţelor, astfel încât acestea să fie eficiente şi efective. Mai trebuie evaluat impactul asupra sistemului financiar şi compatibilizarea cu politicile sociale ale statului, dar şi pregătirea prealabilă şi corespunzătoare a specialiştilor care vor fi implicaţi în derularea acestui tip de procedură (judecători, funcţionari, profesionişti ai dreptului)”.
Bursa.ro: BVB deschide în creştere uşoară
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a deschis şedinţa de astăzi în creştere uşoară.
Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, urcă lent cu 0,04%, fiind cotat la 7.079,23 puncte, în timp ce indicele BET Plus creşte nesemnificativ cu 0,03%, la 1.042,78 puncte.
Totodată, BET-FI, indicele celor cinci societăţi de investiţii financiare plus Fondul Proprietatea, se apreciază cu 0,19%, atingând valoarea de 30.339,1 puncte.
Titlurile Fondului Proprietatea sporesc uşor cu 0,06%, până la 0,864 lei/unitate.
Bursa.ro: O ultimă reducere a dobânzii înainte de adevăratul test al politicii monetare
Banca Naţională a României a redus ieri dobânda de politică monetară până la un nou minim istoric, de 2%, conform aşteptărilor de pe piaţă.
Pe lângă noua dobândă de politică monetară, BNR a anunţat şi îngustarea coridorului pentru cele două facilităţi oferite sistemului bancar, de creditare şi depozit, până la 1,75 puncte procentuale, de la 2 puncte procentuale anterior. Astfel, rata dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) a fost stabilită la 3,75%, în scădere cu 50 de puncte de bază, iar rata dobânzii pentru facilitatea de depozit a fost menţinută la 0,25% (vezi graficul 1).
În opinia membrilor Asociaţiei Analiştilor Financiar – Bancari din România (AAFBR), decizia BNR “ar putea fi ultima reducere a dobânzii de politică monetară din actualul ciclu”, iar actualul nivel s-ar putea menţine până la sfârşitul anului viitor. Cu toate acestea, unele prognoze ale membrilor AAFBR arată că BNR ar putea iniţia un nou ciclu de majorare în 2016, care ar duce dobânda de politică monetară până la 2,75% în ultima parte a anului.
Bursa.ro: OCTAVIAN VIDU, CEE EQUITY PARTNERS:
“Purtăm discuţii pentru investiţii pe piaţa locală de telecom şi energie”
Fondul China-CEE Investment Cooperation se află în discuţii pentru implicarea în proiecte locale din domeniul telecomunicaţiilor şi energiei, care ar putea fi concretizate până la sfârşitul anului, a declarat, ieri, Octavian Vidu, managerul de investiţii pentru ţara noastră în cadrul CEE Equity Partners, consultantul fondului chinez.
Domnul Vidu a precizat: “Fondul are un interes deosebit pentru ţara noastră. Am constatat că există un număr de oportunităţi în privinţa dezvoltării infrastructurii pentru diferite sectoare, precum energia, telecomunicaţiile sau agricultura. Suntem în discuţii pentru câteva proiecte şi sperăm ca unele dintre ele să se concretizeze până spre sfârşitul anului. Este vorba de investiţii în sectorul telecomunicaţiilor şi cel al energiei. Noi prospectăm piaţa locală încă din toamna anului 2013”.
Bursa.ro: ION CIOROIANU, COPA-COGECA:
“Micii agricultori nu raportează producţia reală, în general”
LAPAR reclamă producţiile agricole la niveluri minime
Producţiile agricole sunt foarte mici, agricultura fiind la un nivel de subzistenţă, consideră Nicolae Sitaru, vicepreşedintele Ligii Asociaţiei Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).
Domnia sa a precizat: “Eu văd din teren altfel decât vede ministrul de la Bucureşti. Anul 2014 a fost unul bun, dar nu cât ar fi trebuit să fie de bun pentru că soluţii pentru dezvoltarea agriculturii sunt în continuare. Ne situăm cu media producţiilor la un nivel foarte, foarte jos, cel puţin pentru Uniunea Europeană. La grâu avem 3,5 tone la hectar şi la porumb 4,5 tone, ceea ce nu este în regulă. Marile probleme sunt în mica agricultură, pentru că, pe de o parte, nu foloseşte nici seminţele certificate, nici seminţe de calitate şi nu se aplică tehnologii agricole corespunzătoare, motiv pentru care producţiile din zona asta de agricultură sunt foarte mici”.
Bursa.ro: BVB
Romgaz – 60% din lichiditate
Tranzacţiile cu acţiuni Romgaz (SNG) au cumlat, ieri, 18,58 milioane de lei, reprezentând 60% din rulajul şedinţei. Cotaţia SNG a scăzut cu 0,93%, la 35,05 lei/unitate.
În total, schimburile de la BVB au însumat 30,5 milioane de lei (6,9 milioane de euro), pe fondul unor fluctuaţii reduse ale indicilor bursieri.
Indicele BET Plus, de referinţă, a crescut cu 0,2%, iar BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a avansat cu 0,1%, după ce luni au urcat cu 0,9%, respectiv 1%. BET Plus cuprinde cele mai lichide 34 de acţiuni din piaţă reglementată, cu excepţia SIF-urilor şi a acţiunilor companiilor străine. Faţă de finele anului trecut, BET Plus se află pe minus cu 0,5%, iar BET cu 0,1%.
Economica.net: GPL-ul, “benzina săracului”, nu se ieftineşte, după intrarea în vigoare a noului Cod Fiscal
Gazul petrolier lichefiat (GPL) folosit de mulţi şoferi pentru autoturisme, nu va beneficia de reducerile de taxe din Codul Fiscal care va intra în vigoare la data de 1 ianuarie 2016.
Accizele la benzină şi motorină vor scădea cu 20% de la 1 ianuarie 2016, potrivit noului proiect de Cod Fiscal, ceea ce, potrivit unor calcule mai vechi făcute de ECONOMICA.NET, ar conduce la scădere preţurilor la pompă de circa 60 de bani pe litru, cumulat şi cu scăderea TVA şi calculat la nivelurile de luna trecută ale cotaţiilor produselor petroliere.
Economica.net: Alex Petrescu: Poşta Română îşi face bancă şi intră în parteneriat cu eMag – INTERVIU
Poşta vrea să-şi facă bancă şi să care produsele eMag prin toată ţara, în baza unui parteneriat stategic. Privatizarea Poştei n-arată foarte bine cu un singur ofertant, Poşta Belgiană, care însă a mai făcut o mişcare similară din care a avut de câştigat. Despre acestea şi altele, ECONOMICA.NET a stat de vorbă cu Alex Petrescu, managerul Poştei, un om care a lucrat 13 ani în piaţa financiară londoneză.
Despre această privatizare se discută de prin 2007. Din diferite motive, multe dintre acestei privatizări au întârziat, inclusiv a Poştei. În cursul anului 2012 am fost numit preşedinte al Comisiei de Privatizare, eu venind din zona bancară, de servicii financiare, şi fiind implicat în tranzacţii asemănătoare. Am repornit procesul de privatizare, am analizat cu atenţie veniturile, cheltuielile, tot istoricul companiei din ultimii 4-5 ani. Ne-am dat seama că niciodată nu vom putea fi atrăgători dacă nu optăm pentru o majorare de capital. Asta înseamnă că oricine cumpără 51% din acţiuni să poată avea putere de decizie, să poată decide în calitate de proprietar majoritar.
Economica.net: Totul despre centrala termică în condensare, singura care va mai putea fi cumpărată în România din toamnă
Centrala termică în condensare este cu până la 50% mai eficientă decât cea convenţională. De asemenea, este şi mai scumpă – 3.500 de lei, faţă de circa 2.000 de lei. Vezi mai jos cât este investiţia totală
De la 1 septembrie 2015, românii nu vor mai putea cumpăra decât centrale termice în condensare, pentru că o directivă europeană impune comercializarea doar acelor produse care ating un anume grad de eficienţă energetică. Cei care deţin deja, până la acea dată, o centrală termică clasică, nu sunt afectaţi de această prevedere. Toţi ceilalţi care doresc să-şi monteze o centrală, vor găsi de cumpărat doar centrale în condensare.
Adevarul.ro: Scumpiri, ieftiniri şi alte schimbări de la 1 aprilie. Ce preţuri scad începând de azi 1 aprilie 2015
Accizele la ţigări au ajuns, din 1 aprilie 2015, la un nivel ce trebuia atins abia în 2018 În prima zi a lunii aprilie intră în vigoare câteva normative prin care vor scădea preţurile la gaze şi la medicamente, dar vor creşte accizele la ţigări. Piaţa laptelui ar putea fi invadată de importuri, feroviarii se pregătesc de proteste, iar transportatorii rutieri consemnează un an de la introducerea accizei suplimentare pe carburanţi „Adevărul“ vă propune o trecere în revistă a schimbărilor ce vor interveni începând din 1 aprilie, o zi de cotitură pentru mai multe sectoare din economie, dar şi pentru consumatori.
Adevarul.ro: Construcţia unei sere pentru legume
Construcţia unei sere pentru legume trebuie făcută plecând de la un plan bine conceput care ţină cont de locul va fi poziţionată, materialele necesare, dar mai ales efortul financiar necesar unui asemenea demers. Construcţia unei sere pentru legume: tipuri de sere Scheletul poate fi din metal sau din lemn. E recomandat metalul pentru că rezistă mai bine şa umezeală, în cazul lemnului fiind necesară mai multă atenţie pentru ţinerea acestuia într-o stare bună pentru a ceda repede. Materiale de acoperire Cea mai ieftină variantă pe timp scurt e folia de plastic. Trebuie ţinut cont că nu rezistă foarte mult şi trebuie înlocuită frecvent. Acrilul este o variantă intermediară, partea negativă a acestuia fiind că se îngalbeneste în timp.
Adevarul.ro: Codul Fiscal ne-ar lăsa cu deficite imense
Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, critică dur Guvernul pentru măsurile propuse în proiectul Codului Fiscal
Noul Cod Fiscal, care tocmai ce a fost trimis de Guvern în Parlament, ne-ar lăsa cu deficite bugetare imense, de peste 3% din Produsul Intern brut (PIB), gaura totală crescând de la 14,8 miliarde de lei în 2016 până la 27,8 miliarde de lei în 2019, cu tot cu veniturile pe care le-ar recupera statul din creşterea economică, potrivit Consiliului Fiscal, care a avizat negativ proiectul. Instituţia avertizează că România s-ar întoarce astfel în 2019 la deficite structurale la nivelul lui 2010, an în care ţara noastră a trebuit să reducă salariile bugetarilor cu 25%, să scadă ajutoarele sociale cu 15% şi să majoreze TVA de la 19% la 24%.
Adevarul.ro: Codul Fiscal, dezbătut în Comisia Buget-Finanţe a Senatului în absenţa opoziţiei şi a lui Teodorovici
Eugen Teodorovici, noul ministru al Finanţelor, nu a participat la dezbaterea proiectului noului Cod Fiscal din Comisia Buget-Finanţe din Senat Comisia Buget-Finanţe a Senatului a început marţi să discute cadrul general şi articolele Codului Fiscal, dezbaterile având loc doar între senatorii PSD şi UDMR, deoarece senatorii PNL au părăsit şedinţa, precum şi în absenţa ministrului Finanţelor, Eugen Teodorovici, acesta fiind precat din ţară. Preşedintele comisiei, senatorul PSD Viorel Arcaş a fost întrebat de jurnalişti, la finalul şedinţei, de ce senatorii PNL au părăsit lucrările, iar el a precizat că aceştia “trag de timp”.
Hotnews.ro: Romania si Bruxelles-ul se pregatesc pentru o piata unica digitala, care ar putea genera o crestere suplimentara de pana la 340 de miliarde euro
Tehnologiile digitale nu cunosc frontiere, prin urmare nu mai are sens ca fiecare tara din UE sa aiba propriile norme privind serviciile de telecomunicatii, drepturile de autor, protectia datelor sau gestionarea spectrului de frecvente radio, considera Comisia Europeana. Executivul european sustine ca promovarea unei piete unice digitale ar putea genera o crestere economica suplimentara de pana la 340 miliarde euro si intentioneaza sa lanseze in luna mai din acest an o strategie privind Piata Unica Digitala. In Romania, Ministerul pentru Societatea Informationala anunta ca a identificat masurile care ar trebui sa prevaleze in aceasta strategie.
Hotnews.ro: Peste 16% dintre companii romanesti sunt inactive fiscal
Circa 17% dintre companii romanesti sunt inactive fiscal, iar cele mai multe firme cu risc de inactivitate fiscala se regasesc in Bucuresti, unde exista peste 90.000 de asemenea firme, se arata intr-o analiza a MemoX, o aplicatie care verifică dacă o firma e trecuta in registrul contribuabililor inactivi, dacă datele firmei in cauza corespund cu cele de la Finanțe sau daca se regăseste în Buletinul Insolvenței. Business-urile care ajung sa deruleze afaceri cu firme inactive fiscal risca sa nu le fie luate in considerare tranzactiile de catre Fisc si chiar sa nu beneficieze de dreptul de deducere a TVA-ului. Analiza mai arata ca, in prezent, in Romania sunt inregistrate peste 1,4 milioane de firme, dintre care peste 230.000 sunt inactive fiscal.
Hotnews.ro: Ce trebuie sa stie fermierii si procesatorii despre eliminarea cotei de lapte de la 1 aprilie. Termen 14 mai 2015 – declaratii anuale livrari directe de lapte in anul de cota 2014/2015
Productorii si achizitorii de lapte trebuie sa respecte noi reglementari in domeniu, introduse in contextul eliminarii restrictiilor europene la prodctia de lapte, de la 1 aprilie 2015. Pentru anul de cota de lapte 2014/2015, fermierii trebuie sa depuna pana in 14 mai 2015 declaratiile anuale privind livrarile/vanzrile directe de lapte.
Agentia pentru Plati si Interventie in Agricultura (APIA), din subordinea Ministerului Agriculturii, informeaza marti ca “avand in vedere eliminarea sistemului cotelor de lapte, au aparut noi reglementari legale privind livrarea laptelui de la producator catre prim-cumparatorul de lapte”:
Capital.ro: Preţul petrolului scade din nou!
Preţul petrolului a scăzut miercuri, pe fondul speculațiilor că s-ar putea ajunge la un acord de ultim moment în privinţa programului nuclear al Iranului, care ar putea permite intrarea pe pieţele mondiale a mai mult petrol iranian, scrie portalul de ştiri Business Insider.
Discuțiile dintre Iran și cele șase puteri mondiale pentru soluționarea litigiului privind programului nuclear al Teheranului s-a prelungit dincolo de un termenul de marți, părțile căutând să ajungă la un acord, dar nu au reușit să se înţeleagă în privinţa detaliilor esențiale, cum ar fi ridicarea sancțiunilor ONU.
evz.ro: PREȚUL gazelor scade ASTĂZI cu 4%. NU MAI IMPORTĂM nimic de la RUȘI
Preţurile gazelor naturale furnizate consumatorilor casnici vor scădea, în medie, cu 3,9%, începând de astăzi, potrivit Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). „Comitetul de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei a aprobat, în şedinţa de vineri, 27 martie 2015, preţurile pentru furnizarea reglementată a gazelor naturale la clienţii casnici”, scrie în comunicatul ANRE.
Evz.ro: CONTRACTUL pentru construcția centurii Bacăului a fost SEMNAT
Astăzi a fost semnat contractul „Construcția Variantei de Ocolire Bacău”, a anunțat Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România.
Acesta a fost atribuit prin licitație deschisă societății EKO INSAAT VE TIC A.S. și are o valoare totală de 3.881.398,36 lei fără TVA.
Evz.ro: Fiscul devine mai blând cu patronii. Activitatea firmelor va închisă doar pentru mai mult de 300 de lei lipsă
Membrii Romanian Business Leaders au organizat, ieri, o conferință pe tema schimbărilor fi scale
Noul Cod fiscal rezolvă o mare parte din problemele semnalate de mediul de afaceri de-a lungul timpului, susțin membrii Fundației Romanian Business Leaders (RBL). Reducerea de taxe promovată prin proiectul de lege este binevenită, iar dacă ar fi să aleagă între scăderea TVA la 9% pentru alimentele de bază și scăderea cotei generale de TVA, la 20%, atunci a doua variantă ar fi preferabilă, au spus membrii RBL, în cadrul unei conferințe.
Agerpres.ro: Ministrul Liviu Pop a încheiat primul parteneriat transnațional în cadrul Proiectului ‘România suntem noi!’
Ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, a încheiat cu Asociația Hispano-Română primul parteneriat transnațional care are ca obiectiv cooperarea pentru consolidarea politicilor și practicilor în ceea ce privește piața muncii din perspectiva dialogului social, se arată într-un comunicat remis, miercuri, AGERPRES.
Parteneriatul se desfășoară în cadrul Proiectului ‘România suntem noi!’, cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.
Agerpes.ro: România plătește 38,5 milioane euro către UE, în aprilie
România plătește, în aprilie, 38,5 milioane euro către Uniunea Europeană, din împrumutul contractat în 2009, suma reprezentând dobânzi și comisioane, potrivit datelor furnizate AGERPRES de Ministerul Finanțelor Publice (MFP).
De la începutul anului, țara a rambursat peste 1,732 miliarde euro către Fondul Monetar Internațional /FMI/, Uniunea Europeană /UE/ și Banca Mondială.
Adevarul.ro: Erdogan, în vizită la Bucureşti. Adevărul Live: cât de importantă este vizita preşedintelui Turciei?
Video:
Erdogan, în vizită la Bucureşti – cât de importantă este vizita preşedintelui Turciei? Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, se află miercuri într-o vizită oficială în România şi are întrevederi cu omologul său Klaus Iohannis şi cu premierul Victor Ponta. Jurnalistul Ion M. Ioniţă, redactor-şef Historia, au analizat la Adevărul Live, vizita preşedintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan. Recep Tayyip Erdogan, preşedintele Turciei, unul dintre cei mai importanţi lideri din regiunea Mării Negre, se află azi într-o vizită oficială în România şi are întrevederi cu omologul său Klaus Iohannis şi cu premierul Victor Ponta.
Constanta.ro, preluat de realitatea.net: PARTENERIAT DE AFACERI ROMÂNO-TURC ORGANIZAT DE CCINA LA CONSTANŢA (GALERIE FOTO)
Camera de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură (CCINA) Constanţa, prin Centrul Enterprise Europe Network Constanţa, în colaborare cu TIM – Asociaţia Exportatorilor din Istanbul Turcia şi cu sprijinul Consulatului General al Republicii Turcia la Constanta şi al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Turci Dobrogea, a organizeazat, azi, la Hotel Del Mar din Mamaia, Parteneriatul de afaceri româno-turc.
Radioconstanta.ro: (AUDIO) Oportunități de afaceri în Turcia pentru investitorii constănțeni
Camera de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură Constanţa, prin Centrul Enterprise Europe Network Constanţa, în colaborare cu TIM – Asociaţia Exportatorilor din Istanbul Turcia şi cu sprijinul Consulatului General al Republicii Turcia la Constanta şi al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Turci Dobrogea, a organizat astăzi, 1 aprilie, un parteneriat de afaceri româno-turc.
Delegaţia din Turcia a fost formată din peste 20 de persoane, reprezentând 12 firme, producători şi comercianţi cu următoarele domenii de activitate:
Gazetadebistrita.ro: Expo Primavăra Cadourilor 2015 pe Pietonal
Camera de Comerț și Industrie Bistrița-Năsăud așteaptă bistrițenii să viziteze „Expo Primavăra Cadourilor 2015″, între orele 10.00 și 19.00.
„Vă așteaptă o bogată ofertă de bunuri de larg consum: confecții, tricotaje, încălțăminte și articole de marochinărie; produse naturiste: produse cosmetice, bijuterii și accesorii, cadouri; produse alimentare, artizanat și produse tradiționale, plante ornamentale și pomi fructiferi, ultimele modele de autoturisme etc., precum și activități distractive pentru toate vârstele”, informează Camera de Comerț și Industrie Bistrița-Năsăud.
Zf.ro: Finanţele au planificat împrumuturi de 2,7 mld. lei în luna aprilie, cel mai puţin din peste un an
Ministerul Finanţelor Publice (MFP) vrea să împrumute în aprilie 2,725 miliarde de lei, două treimi din media lunară din primul trimestru din 2015 şi cea mai mică sumă planificată de peste un an.
Astfel, statul intenţionează să atragă din piaţă prin vânzarea de obligaţiuni şi certificate de trezorerie 2,5 miliarde de lei, la care se pot adăuga 225 milioane de lei prin licitaţii suplimentare.
Economica.net: Enel Green Power a vândut 49% din activele sale americane pentru 440 milioane de dolari
Compania italiană Enel Green Power (EGP), prezentă şi pe piaţa din România, a anunţat marţi că a ajuns la un acord privind vânzarea a 49% din acţiunile noii companii care regrupează activele sale nord-americane din domeniul energiei regenerabile către GE Energy Financial Services pentru 440 milioane de dolari, transmite Reuters.
Economica.net: Se schimbă etichetele produselor din carne. Devine obligatorie menţionarea ţării de origine
Uniunea Europeană va introduce miercuri obligativitatea indicării pe etichetă a ţării de origine a cărnii, alta decât carnea de vită, însă criticii au cerut norme şi mai dure după scandalul cărnii de cal, transmite AFP.
Noile prevederi pentru carnea de oaie, capră, porc şi pui cer menţionarea, pentru consumatorii din UE, a ţărilor în care animalele au fost crescute şi sacrificate, a precizat Comisia Europeană. Regulile, care se aplică şi pentru carnea din ţările care nu sunt membre UE, sunt mai puţin stricte decât cele pentru carnea de vită care sunt în vigoare încă din 2002 şi cer precizarea locului unde s-au născut vitele. Executivul comunitar a apreciat că, în cazul altor animale decât vitele, obligativitatea informării consumatorilor cu privire la locul unde s-au născut animalele ar fi presupus costuri disproporţionate. ‘În practică, volumul transporturilor de vite este semnificativ mai mare decât în cazul porcilor, păsărilor, oilor şi caprelor’, a apreciat Comisia Europeană.
Mediafax.ro: Rezervele valutare la BNR au crescut în martie la 30,6 miliarde euro
Rezervele valutare la Banca Naţională a României erau la finele lunii martie de 30,599 miliarde euro, faţă de 30,482 miliarde euro la 28 februarie, a anunţat miercuri banca centrală.
“În cursul lunii au avut loc următoarele operaţiuni: intrări de 1.718 milioane euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea contului Comisiei Europene şi conturilor Ministerului Finanţelor Publice cu fonduri europene; ieşiri de 1.601 milioane euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută şi altele”, se arată într-un comunicat al BNR.
Mediafax.ro: OFERTE PAŞTE 2015: Cum vor fi întâmpinaţi turiştii şi ce preţuri au sejururile
Turiştii care îşi petrec sărbătorile de Paşte în ţară au opţiuni diverse, cu preţuri care încep de la 50 de lei pe noapte şi ajung la 1.900 de lei în unităţile de cazare.
Paştele pe Valea Prahovei
Hotelierii de pe Valea Prahovei vin cu oferte speciale de Paşte, care includ bucate tradiţionale, jacuzzi, saună sau spectacole pentru copii. Preţurile încep de la 50 de lei pe noapte la o vilă din Buşteni şi ajung până la 1.000 de lei pentru trei nopţi la un hotel de patru stele din Sinaia.
Mediafax.ro: Erdogan: Cred că sprijinul României pentru aderarea Turciei la UE va fi şi mai hotărât
Preşedintele turc, Recep Erdogan, a apreciat, miercuri, la Bucureşti, că sprijinul României pentru aderarea Turciei la UE va fi “şi mai hotărât” în perioada următoare, în timp ce preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că şi Turcia şi Uniunea Europeană ar avea de câştigat din această aderare.
“România susţine Turcia în procesul de aderare la Uniunea Europeană. Cred că atât UE cât şi Turcia ar avea de câştigat în toate domeniile, de la dezvoltare economică la stabilitatea regională, în urma integrării europene a Turciei”, a declarat, miercuri, la Palatul Cotroceni, preşedintele Klaus Iohannis, în cadrul unei conferinţe comună de presă cu preşedintele turc, Recep Erdogan, aflat în vizită la Bucureşti.
Mediafax.ro: Iohannis: Facem un nou studiu de fezabilitate privind cablul energetic dintre România şi Turcia
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că în prezent se face un nou studiu de fezabilitate legat de cablul energetic România-Turcia şi că l-a rugat pe preşedintele Recep Erdogan să mai aştepte “un pic” până se vor trage concluzii pentru a se găsi cele mai bune soluţii în acest sens.
Întrebat dacă a discutat cu preşedintele Recep Erdogan despre proiectul privind cablul energetic dintre România şi Turcia, preşedintele Klaus Iohannis a declarat: “Am abordat în discuţia noastră tete-a-tete această chestiune. În momentul de faţă situaţia este următoarea: a existat un studiu de fezabilitate care a fost realizat acum mai mulţi ani. S-a considerat că nu toate datele relevante au fost elucidate şi s-a comandat de către autorităţile competente un nou studiu de fezabilitate care relevă mai bine ce se poate obţine”.
Hotnews.ro: Conferinta de presa comuna Klaus Iohannis- Recep Tayyp Erdogan/ Iohannis: Romania sustine Turcia in procesul de aderare la UE / Erdogan: Solidaritatea noastra se manifesta pe plan militar
Klaus Iohannis si omologul sau turc Recep Tayyp Erdogan au sustinut o conferinta comuna de presa la Palatul Cotroceni. Presedintele Iohannis a declarat ca Romania si Turcia au obiective comune si interese reciproce, printre care apartenenta la NATO si cooperarea in domeniul economic. Presedintele Iohannis a precizat ca Romania sustine Turcia in procesul de aderare la Uniunea Europeana. In ceea ce priveste relatiile economice dintre Romania si Turcia, presedintele Erdogan a specificat ca momentan exista un schimb de 6,3 miliarde de dolari, obiectivul setat de cei doi sefi de stat pentru viitor fiind de 10 miliarde de dolari.
Agerpres.ro: Ponta despre modificarea legislației privind combaterea evaziunii fiscale: Ideea este de a sancționa în funcție de rea intenție
Premierul Victor Ponta a anunțat, miercuri, la Bacău, că va iniția în cursul zilei “mici modificări” ale legislației privind combaterea evaziunii fiscale, “pentru a nu se facilita abuzuri”.
“Vreau ca legea să fie suficient de flexibilă, dar și clară, pentru a nu se facilita abuzuri. Ideea este de a sancționa în funcție de rea intenție și nu de greșeală. Cei care fac mici erori să primească mici sancțiuni, iar cei care recidivează să fie sancționați pe măsură”, a declarat premierul.
Evz.ro: AGENŢIA care se va ocupa cu administrarea bunurilor confiscate de la infractori! Iată toate detaliile
Identificarea şi gestionarea bunurilor confiscate de la cei certaţi cu legea a fost mereu o problemă delicată pentru autorităţile române. Acum, Ministerul Justiţiei vrea să formeze o agenţie specializată pe acest gen de operaţiuni.
Ministerul Justiţiei a lansat în dezbatere publică un proiect de lege prin care vrea să înfiinţeze ANABS – Agenţia Naţională de Administrare a Bunurilor Sechestrate, informează site-ul ministerului.
Bursa.ro: LA ORELE PRÂNZULUI:
Lichiditate de peste 2,38 milioane euro pe BVB
Piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a înregistrat, în prima parte a şedinţei de tranzacţionare de astăzi, o lichiditate de 10.507.924,26 lei (2.382.857,33 euro).
În jurul orei 14:30, toţi cei nouă indici ai BVB erau în creştere. Astfel, indicele BET urca procentual cu 0,15%, până la 7.086,83 puncte, iar indicele BET Plus creştea cu 0,12%, la 1.043,65 puncte.
Totodată, indicele BET-FI, al celor cinci societăţi de investiţii financiare plus Fondul Proprietatea, se majora cu 0,29%, către 30.368,08 puncte.
Acţiunile Fondului Proprietatea (simbol FP) se apreciau cu 1,04% în jurul orei 14:30, la 0,8725 lei/unitate.
Capital.ro: ANRE: Cererea de gaze a clienţilor casnici va fi de 4,268 milioane MWh, în T2
Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei estimează pentru trimestrul al doilea din 2015 o cerere de gaze naturale pentru clienţii casnici reglementaţi de 4,268 milioane MWh, toată cantitatea urmând să fie acoperită din producţia internă.
Conform datelor publicate pe site-ul ANRE, costul mediu al gazelor la intrarea în sistemul de distribuţie (inclusiv serviciile de înmagazinare şi transport) este evaluat la 68,30 lei/MWH, faţă de 71,15 lei/MWh în primul trimestru, când au fost folosite şi gaze din import.
Agerpres.ro: Premierul Victor Ponta a participat la semnarea contractului de construcție a centurii ocolitoare a muncipiului Bacău
Prim-ministrul Victor Ponta a declarat miercuri, după semnarea contractului pentru realizarea șoselei de centură a municipiului Bacău, că prezența sa reprezintă un mesaj important pentru toate companiile turcești care investesc în România și creează locuri de muncă, prefațând astfel întâlnirea de la prânz cu președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, aflat în vizită oficială în țara noastră.
Contractul pentru realizarea șoselei de centură ocolitoare a municipiului Bacău a fost semnat miercuri, în prezența prim-ministrului Victor Ponta și ministrului Transporturilor Ioan Rus, după 12 ani de la inițierea proiectului și depășirea tuturor termenelor de contestare a licitației.
Economica.net: Draghi: BCE vrea o consolidare a ratei inflaţiei la nivelul de 2%
Preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a afirmat joi că BCE nu are ca obiectiv o rată a inflaţiei aproape de 2% ci o consolidare în jurul acestui nivel, transmite MarketWatch.
Declaraţia sugerează că BCE nu se va grăbi să determine când va fi momentul potrivit pentru a retrage măsurile de relaxare cantitativă (QE) în valoare de 1.100 de miliarde de euro, care au început în martie şi urmează să continue până în septembrie 2016.
Adevarul.ro: Schimb de replici preşedinte – şeful Fiscului, pe tema controalelor. Iohannis: Întrebaţi dacă o ţară fără firme poate funcţiona. Diaconu: Nu cu evaziune
Gelu Diaconu, şeful ANAF, i-a dat replica preşedintelui Klaus Iohannis
O ţară nu poate funcţiona fără firme, la fel cum nu poate funcţiona nici dacă evaziunea fiscală este tratată ca până în prezent, a declarat Gelu Diaconu, preşedintele ANAF, ca reacţie la declaraţiile de marţi ale preşedintelui Klaus Iohannis, care i-a sfătuit pe jurnalişti să întrebe la ANAF dacă o ţară poate funcţiona fără firme, afirmaţii făcută în contextul scandalului iscat de controalele Direcţiei Antifraudă. „Domnul preşedinte are dreptate. O ţară nu poate funcţiona fără firme. La fel cum nu poate funcţiona nici dacă evaziunea fiscală este tratată ca până acum. De când sunt la conducerea ANAF, combaterea marii evaziuni a fost şi este prioritate de gradul zero. Mica evaziune este însă un flagel la fel de periculos, tratat cu seriozitate în orice ţară civilizată. Iar ANAF exact asta face“, a spus Diaconu, potrivit Mediafax. El a adăugat că linia prioritară rămâne marea evaziune.