Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

REVISTA PRESEI - 10 februarie 2015

8ccibc.ro: Seminar “Reglementari in domeniul livrarii marfurilor in comertul international – INCOTERMS 2010”, Bucuresti

In data de 20 februarie 2015, Camera de Comert si Industrie a Romaniei in colaborare cu Institutul BANCAR Roman organizeaza Seminarul “Reglementari in domeniul livrarii marfurilor in comertul international – INCOTERMS 2010”

Seminarul ofera o imagine de ansamblu si o intelegere corecta a noilor reguli Intcoterms 2010 si impactul acestora asupra comertului international. INCOTERMS reprezinta conditii de livrare recunoscute si acceptate pe plan international definind obligatiile, riscurile si costurile suportate de cumparator si de vanzator, in derularea unei tranzactii interne/externe.

 Citeste mai mult…

Obiectivbr.ro: Noutăţi legislative contabile

Noutăţi legislative contabile: evenimentul este programat sâmbătă, 21 februarie, la sediul Camerei • sesiunea de informare va fi susţinută de un specialist din cadrul Ministerului de Finanţe

Camera de Comerţ Industrie şi Agricultură (CCIA) Brăila a anunţat că va organiza sâmbătă, 21 februarie (orele 09.00 – 14.00), un seminar având drept scop informarea corectă şi completă a contribuabililor persoane juridice cu privire la noile reglementări contabile, aplicabile din acest an. Mai precis, în tematica de seminar vor fi prezentate detaliat şi explicate cu exemple practice modificările legislative apărute, respectiv OUG 79/2014 şi noile Reglementări contabile, aprobate prin OMFP 1802/2014, aplicabile începând din ianuarie 2015: informaţii ce trebuie prezentate în situaţiile financiare anuale şi raportările contabile întocmite pentru 31 decembrie 2014; transpunerea prevederilor Directivei 2013/34/UE; principalele aspecte şi exemple cu privire la aplicarea Reglementărilor contabile privind situaţiile financiare anuale individuale şi situaţiile financiare anuale consolidate.

 Citeste mai mult…

Monitorulsv.ro: Camera de Comerţ şi Industrie Suceava organizează „Târgul de nunţi Bucovina 2015”

de Dan COMAN

Camera de Comerţ şi Industrie Suceava organizează în perioada 13 – 15 februarie ediţia de anul acesta a Târgului de Nunţi Bucovina. Evenimentul va avea loc la Iulius Mall Suceava, fiind cel mai mare şi reprezentativ târg de nunţi din judeţ la care vor fi prezenţi cei mai mari expozanţi din domeniu, cu cele mai renumite branduri. Aflat la cea de-a VIII-a ediţie, evenimentul a devenit unul de referinţă pe piaţa târgurilor în domeniu, numărul expozanţilor şi vizitatorilor crescând de la an la an, devenind astfel cel mai mare şi cel mai important târg de nunţi din Suceava.

  Citeste mai mult…

Agerpres.ro: FMI: Economia românească a corectat în mare parte dezechilibrele interne și externe; România se menține vulnerabilă la șocuri externe

Economia românească a corectat în mare parte dezechilibrele interne și externe prin intermediul unui mix de politici macroeconomice solide însă România se menține vulnerabilă la șocuri externe, iar remedierea bilanțurilor nu este încă finalizată, arată experții Fondului Monetar Internațional în Declarația remisă la finalul misiunii de la București.

‘În urma crizei mondiale, economia românească a corectat în mare parte dezechilibrele interne și externe prin intermediul unui mix de politici macroeconomice solide. Cu toate acestea, convergența a stagnat și infrastructura publică precară s-a dovedit a fi o piedică principală pentru o traiectorie de creștere mai puternică. În același timp, România se menține vulnerabilă la șocuri externe, iar remedierea bilanțurilor nu este încă finalizată’, se precizează în documentul citat.

  Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Ialomițianu: Acordul cu FMI este blocat

Acordul cu Fondul Monetar Internațional (FMI) este blocat iar instituția financiară internațională a criticat, totodată, tăierea investițiilor de către Guvern, a declarat fostul ministru de Finanțe, deputatul PNL Gheorghe Ialomițianu, luni, la finalul unei dezbateri cu reprezentanții FMI și CE.

“Acordul cu FMI este blocat, adică niște puncte de vedere separate. FMI ne spune că actualul Guvern n-a făcut nimic legat de ceea ce s-a angajat, iar Guvernul ne spune că totul e roz.

 Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Iohannis speră ca următoarea misiune a FMI să se concretizeze în încheierea cu succes a Acordului cu FMI, CE și BM

Președintele Klaus Iohannis a primit luni, la Palatul Cotroceni, delegația comună a Fondului Monetar Internațional, a Comisiei Europene și a Băncii Mondiale, context în care și-a exprimat speranța că la următoarea misiune a reprezentanților instituțiilor financiare internaționale discuțiile cu autoritățile române se vor concretiza în încheierea cu succes a acordului cu FMI, CE și BM.

“Președintele României, domnul Klaus Iohannis, și-a exprimat speranța că, în contextul viitoarei misiuni a delegației, discuțiile dintre autoritățile române și instituțiile financiare internaționale vor reflecta progrese mai semnificative, care să se concretizeze în încheierea cu succes a Acordului cu Fondul Monetar Internațional, Comisia Europeană și Banca Mondială”, arată Administrația Prezidențială într-un comunicat transmis AGERPRES.

 Citeste mai mult…

Mediafax.ro: FMI: România se menţine vulnerabilă la şocuri externe

România se menţine vulnerabilă la şocuri externe, iar remedierea bilanţurilor nu este încă finalizată, potrivit FMI, care arată în acelaşi timp că economia românească a corectat în mare parte dezechilibrele interne şi externe prin intermediul unui mix de politici macroeconomice solide.

“Ȋn urma crizei mondiale, economia românească a corectat în mare parte dezechilibrele interne şi externe prin intermediul unui mix de politici macroeconomice solide. Cu toate acestea, convergenţa a stagnat şi infrastructura publică precară s-a dovedit a fi o piedică principală pentru o traiectorie de creştere mai puternică. Ȋn acelaşi timp, România se menţine vulnerabilă la şocuri externe, iar remedierea bilanţurilor nu este încă finalizată.

 Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Isărescu, către bănci: Decât să obţineţi nişte garanţii mici sau nimic, mai bine negociaţi corect

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a afirmat că le-a spus băncilor, în contextul discuţiilor privind creditele în franci, că este de preferat să negocieze corect cu clienţii care au dificultăţi să achite ratele la împrumuturi, decât să nu mai obţină nimic sau să execute nişte garanţii cu valoare mică.

“Putem să le spunem băncilor: atenţie, v-aţi asumat riscuri pe care uitaţi că nu le puteţi controla!. Între a nu obţine nimic sau a executa nişte garanţii care au valoare mai mică şi a negocia corect cu clienţii, cred că este de preferat să negociaţi corect cu clienţii dumneavoastră. Şi acest lucru l-am făcut”, a spus Isărescu.

 Citeste mai mult…

Zf.ro: Bilanţul „afacerilor de la zero“: România are cu 50% mai mulţi debutanţi în antreprenoriat decât în 2013

Numărul de companii de tip SRL-D (AFACERI pornite de tineri debutanţi) a trecut de 17.000 la finalul anului trecut, după un avans de peste 50% al start-up-urilor noi faţă de 2013, arată datele de la Registrul Comerţului. Astfel, cele 17.000 de companii au creat cel puţin 34.000 de locuri de MUNCĂ în perioada 2011-2014, din care peste 12.000 doar anul trecut.

Chiar dacă bugetul de până în 2014 al statului a susţinut finanţarea a doar câteva sute de SRL-D-uri în fiecare an, inte­resul  româ­nilor pentru antre­prenoriat a crescut, câteva mii de astfel de start-up-uri fiind deschise în plus, fără ajutor în BANI de la autorităţi, dar cu anumite scutiri de taxe.

 Citeste mai mult…

Zf.ro: EXPORTURILE, LA MAXIM ISTORIC DE 52 DE MILIARDE DE EURO ÎN 2014

„Este bine că exportăm mai mult, dar ne asigură supravieţuirea, nu şi bunăstarea“

România a exportat anul trecut bunuri în valoare record de 52,5 mld. euro, în creştere cu doar 5,8% faţă de 2013, arată datele publicate ieri de Insti­tutul Naţional de Statistică. Totuşi, în luna de­cembrie exporturile româneşti au înre­gistrat o scădere de 1,4% în comparaţie cu perioada similară a anului trecut.

Citeste mai mult...

Zf.ro: Valoarea activelor companiilor româneşti a ajuns la 280 mld. euro în bănci

Companiile din România au avut active totale de 1.256 mld. lei (280 mld. euro) în 2013, respectiv la AFACERI de 1,67 mil. lei per companie un activ mediu de 1,97 mil. lei. Cel mai ridicat nivel al activelor a fost atins în perioada 2011-2012, când indicatorul a trecut de 2,4 mil. lei pe companie, după care a scăzut în 2013, arată o analiză a ZF pe baza datelor de la Ministerul de Finanţe.

 Citeste mai mult…

Zf.ro: Dividendele companiilor de pe bursă se plătesc prin CEC Bank

CEC Bank este agentul de plată pentru dividendele în numerar sau prin virament BANCAR distribuite de com­pa­niile listate la bursă începând din 9 februarie, după ce Depozitarul Central a renunţat la contractul cu Poşta Ro­mână.

Plăţile de dividende în numerar vor fi realizate începând cu 9 februarie doar prin intermediul celor 1.066 de sucursale informatizate ale bancii.

 Citeste mai mult…

Zf.ro: Fondul Proprietatea începe marţi al cincilea program de răscumpărări

Franklin Templeton, administratorul activelor de 13,2 miliarde de lei ale Fondului Proprietatea (FP), a anunţat în această seară pe bursă că marţi, 10 februarie, va începe cel de-al cincilea program de răscumpărări.

Pe 2 februarie, fondul a încheiat cel de-al patrulea program de răscumpărări prin care a achiziţionat peste 990 milioane de acţiuni (circa 8% din capital) pe care a plătit peste un miliard de lei. În cadrul celui de-al patrulea program, în toamna anului trecut, fondul a derulat o ofertă publică de cumpărare prin care a atras de la investitori 750 milioane de acţiuni la un preţ de 1,11 lei/titlu.

 Citeste mai mult…

Zf.ro: ANALIZĂ

„Averea“ companiilor locale este de 280 mld. euro, în scădere. Comerţul, producţia de energie şi real-estate-ul sunt cele mai bogate industrii

În România erau 640.000 de companii cu AFACERI de 1.066 mld. lei (240 mld. euro) în 2013, în scădere cu 1% faţă de anul precedent. Activele totale ale companiilor se ridică la 1.256 mld. lei (280 mld. euro), iar activul mediu per companie este de 1,9 mil. lei, la AFACERI de 1,6 mil. lei, un raport cifră de AFACERI/active de 85%. Cea mai bogată „industrie“ este comerţul, care ocupă primul loc şi în topul sectoarelor din economie după cifra de AFACERI.

 Citeste mai mult…

Zf.ro: AGROBUSINESS

Danezii aşteaptă 12.500 euro/hectar pentru terenurile de lângă Slobozia

Roman Farm, deţinută de vehiculul omonim înregistrat în Danemarca, aşteaptă să încaseze 1,1 milioane de euro din vânzarea a două loturi de teren cu o suprafaţă cumulată de 87,25 hectare situate în apropierea oraşului Slobozia, judeţul Ialomiţa.

Preţul mediu pentru cele două loturi este de 12.500 euro/hectar, potrivit informaţiilor ce reies din anunţurile făcute publice de Ministerul Agriculurii. Cotaţia este de 2,2 ori mai mare faţă de nivelul la care se fac tranzacţiile pentru loturi similare în această zonă, arată datele din piaţa de agrobusiness.

Citeste mai mult…

Zf.ro: Raiffeisen a anunţat un proces de restructurare amplu în urma pierderilor de 493 mil. de euro de anul trecut

Grupul austriac Raiffeisen a anunţat în această dimineaţă că-şi reduce operaţiunile din Rusia şi vinde banca deţinută în Polonia, ca parte a măsurilor de restructurare cauzate de criza din Ucraina, care i-a adus prima pierdere, scrie Bloomberg.

Raiffeisen Bank International, divizia din care fac parte şi opreţiunile din România, a raportat o pierdere de 493 de milioane de euro pentru anul trecut, din cauza provizioanelor făcute pentru operaţiunile din Ucraina, Rusia, Polonia şi Asia.

 Citeste mai mult…

Zf.ro: Erste Bank a invitat guvernul maghiar şi BERD să cumpere câte 15% din business-ul din Ungaria

Evoluţia lunară a acţiunilor Erste Bank la BVB în perioada sept.2011-noi.2014

Grupul austriac Erste Bank (simbol bursier EBS), printre cei mai mari creditori din Europa Centrală şi de Est, va vinde două participaţii de câte 15% din business-ul din Ungaria către statul maghiar şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) dacă guvernul de Budapesta va adopta măsuri mai favorabile pentru bănci.

 Citeste mai mult…

Zf.ro: Afacerile din comerţul cu ridicata şi amănuntul au crescut anul trecut cu 1,7%, serie brută

Volumul cifrei de AFACERI pentru comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor a crescut anul trecut cu 1,7% faţă de 2013, ca serie brută, în timp ce serviciile de piaţă prestate populaţiei au consemnat AFACERI mai mari cu 0,9%, potrivit INS.

 Citeste mai mult…

Zf.ro: Finanţele au împrumutat 600 milioane de lei pe zece ani, la un cost minim record

Finanţele vor să împrumute 5 mld. lei în februarie, cea mai mare sumă lunară din ultimii patru ani. Ministerul Finanţelor a împrumutat luni 600 de milioane de lei prin vânzarea de obligaţiuni pe 10 ani, la un cost minim record pentru o astfel de maturitate, însă mai ridicat decât cel înregistrat în piaţa secundară vineri.

Trezoreria a primit oferte de 831,6 milioane de lei şi a atras 600 de milioane de lei, în linie cu prospectul de împrumut pentru luna februarie.

 Citeste mai mult…

Zf.ro: Omul care ştie totul despre energie vine la ZF Power Summit ’15

Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), vine în cea de-a doua zi a ZF Power Summit ’15, în calitate de speaker, deschizând astfel o sesiune de dezbateri în care vor fi implicaţi marii producători sau oamenii care s-au ocupat de listarea „perlelor“ energetice.

Niculae Havrileţ ocupă de la ju­mă­tatea anului 2012 funcţia de preşe­dinte al ANRE, instituţia care practic ve­ghează asupra funcţionării pie­ţelor de energie şi de gaze natu­rale din Ro­mâ­nia. Este absolvent al Uni­ver­sităţii Teh­nice din Cluj şi al Uni­versităţii Eco­logice din Bu­cureşti. A lucrat mai mulţi ani în cadrul unor com­panii pre­cum Rom­gaz, cel mai mare pro­du­că­tor de gaze din Ro­mâ­nia, sau fostul Distri­gaz.

 Citeste mai mult…

Zf.ro: Ponta pleacă în SUA, pentru întâlniri cu firme americane şi politicieni

Premierul Victor Ponta va pleca în Statele Unite ale Americii, pentru aproximativ o săptămână, unde se va întâlni, la Washington şi New York, cu reprezentanţi ai unor companii americane, precum şi cu lideri politici, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale. Ponta va pleca din Bucureşti marţi seara şi va reveni în ţară duminică.

“Vizita are un caracter predominant economic, dar vor fi şi întâlniri de natură politică”, au arătat sursele citate.

Citeste mai mult…

Bursa.ro: ISĂRESCU SE INDOIEŞTE CĂ POATE FI RECUPERAT CEVA

Banca Băncii Transilvania – Volksbank – castana fierbinte din mâna lui Ciorcilă

Isărescu: “S-a negociat puternic pentru ca activele Volksbank să fie vândute la o valoare la care Banca Transilvania să mai poată recupera ceva, dacă se poate vorbi de recuperare”. * Brokerii: “Declaraţia lui Mugur Isărescu poate influenţa tranzacţiile de pe Bursă”. Banca Transilvania (BT), condusă de Horia Ciorcilă, a semnat, în decembrie 2014, “un angajament ferm” pentru achiziţionarea a 100% din acţiunile Volksbank România. Banca Transilvania urmăreşte să ajungă pe locul doi din sistemul BANCAR românesc, după achiziţia Volksbank.

 Citeste mai mult…

Bursa.ro: BVB deschide în creştere

Principalii indici bursieri de pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB) au deschis în creştere şedinţa de tranzacţionare de astăzi. Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, se apreciază cu 0,21%, fiind cotat la 7.039,07 puncte. Indicele BETPlus urcă cu 0,16%, la 1.037,83 puncte.

Noul INDICE BET Total Return, introdus pe 23 septembrie, se apreciază cu 0,21%, la 7.686,92 puncte. Potrivit BVB, BET-TR este un INDICE ponderat cu capitalizarea “free-float”-ului celor mai tranzacţionate zece companii listate pe piaţa reglementată şi care va fi ajustat şi cu valoarea dividendelor în numerar plătite de companiile din componenţa indicelui. BET-TR va fi calculat retroactiv începând cu data de 24 septembrie 2012.

Citeste mai mult…

Bursa.ro: ECONOMIŞTII:

“Este posibil să avem deflaţie, însă doar temporar”

Dochia: “Preţul petrolului urmează să se stabilizeze sau să crească”. *BNR a anunţat o rată anuală a inflaţiei de 2,1%, pentru 2015, în scădere cu 0,1 puncte procentuale faţă de estimările anterioare. Există posibilitatea ca şi ţara noastră să înregistreze deflaţie (inflaţie negativă), însă doar pentru perioade scurte de timp, factorii de pe piaţa autohtonă neindicând faptul că inflaţia ar putea fi negativă pentru o perioadă de timp îndelungată, susţin economiştii.

 Citeste mai mult…

Bursa.ro: ANALIZĂ:

Preţurile pentru certificatele energetice au scăzut cu 50% în 2015, faţă de 2012

Din 2012 până în prezent, tarifele certificatelor energetice, pentru aproape toate tipurile de imobile, au scăzut cu 50%, potrivit raportului emis de Like Consulting, pentru perioada 2012-2015. Astfel, dacă un certificat energetic pentru o garsonieră costa, în 2012, 300 de lei, la ora actuală auditorii energetici percep un onorariu de doar 150 de lei, arată un comunicat remis azi redacţiei. Și pentru apartamentele cu două camere, tarifele au scăzut considerabil, de la 400 de lei la 180 de lei. Cele mai mari scăderi s-au înregistrat la case și clădiri. Dacă certificatul energetic pentru o casă costa 5 lei/mp, în 2012, auditorii energetici au trebuit să se adapteze la puterea de cumpărare a pieței și la concurența din ce în ce mai mare de la an la an, iar în 2015, tariful unui certificat a scăzut sub 2 lei/mp. De asemenea, și certificatele energetice pentru clădiri costă mult mai puțin în prezent, puțin peste 1 leu/mp, față de 4,5 lei/mp, cât costa în 2012.

 Citeste mai mult…

Bursa.ro: Raiffeisen vinde subsidiarele din Polonia şi Slovenia

Banca îşi reduce expunerea la Ucraina şi Rusia

Grupul BANCAR austriac Raiffeisen Bank International (RBI) îşi vinde subsidiarele din Polonia şi Slovenia şi îşi reduce operaţiunile internaţionale, după ce a înregistrat anul trecut pierderi de 493 milioane de euro (558 milioane de dolari) din cauza deprecierilor de active din Ucraina, Rusia, Polonia şi în Asia, transmit Bloomberg şi Financial Times. Aceste măsuri au ca obiectiv obţinerea unui INDICE de adecvare a capitalului Tier 1 de 12% până în 2017, de la 10% la sfârşitul lui 2014.

    Citeste mai mult…

Agerpres.ro: FMI recomandă sectorului bancar restructurarea bilaterală a creditelor în franci

Fondul Monetar Internațional (FMI) recomandă sectorului bancar restructurarea voluntară bilaterală a creditelor în franci elvețieni, cu luarea în considerare a capacității de rambursare a împrumutului de către debitor, se arată în Declarația de Final pentru Misiunea FMI referitoare la Articolul IV din 2015 remisă AGERPRES.

“Presiunile determinate de aprecierea francului elvețian sunt gestionabile pentru sistemul bancar, dată fiind ponderea redusă a împrumuturilor în franci elvețieni. Misiunea a încurajat restructurarea voluntară bilaterală, cu luarea în considerare a capacității de rambursare a împrumutului de către debitor”, arată FMI.

 Citeste mai mult…

Economica.net: INTERVIU Ilkevicius, Samruk-Kazyna: Eficientizarea operaţiunilor Rompetrol România nu va duce la restructurări de personal

Conducerea fondului național suveran a statului Kazahstan Samruk-Kazyna, proprietarul companiei KazMunayGas, este interesată de experiența obținută de Rompetrol în implementarea programului ‘Change for good’ destinat eficientizării operațiunilor din România, în ideea de a aplica la nivel de grup această experiență, a declarat Adamas Ilkevicius, Chief Transformation Officer în cadrul fondului, într-un interviu acordat Agerpres.

Acesta a precizat ca se dorește eficientizarea Rompetrol, dar nu există nicio intenție “să tăiem locuri de MUNCĂ” și a subliniat că planurile ambițioase pe care conducerea companiei le are pentru anii următori pot fi “un exemplu de schimbare de succes”.

 Citeste mai mult…

Economica.net: Negriţoiu, ASF: “Acesta este preţul corect pentru RCA!”. Ce le pregăteşte şeful asigurărilor şoferilor din România

Președintele Autorității de Supraveghere Financiară spune că specialiștii din instituția pe care o conduce lucrează la calculul unui „preț informativ” pentru polița RCA. Rămâne de văzut dacă publicarea unui astfel de INDICATOR nu ar distorsiona grav concurența pe piața asigurărilor.

Președintele ASF, Mișu Negrițoiu, anunță că, la îndemnul instituției în fruntea căreia se află, specialiștii în asigurări vor calcula un „preț corect„ pentru asigurarea RCA, INDICATOR care să poată fi utilizat ca instrument pentru reglarea anomaliilor din piață.

 Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Cum se transmite o scadere a pretului petrolului in rata inflatiei din Romania?

In Romania, combustibilii aveau in 2014 o pondere de 8,3% in cosul de consum al populatiei, benzina si motorina detinand impreuna aproximativ jumatate din aceasta pondere. Estimarile BNR, publicate luni dupa amiaza in Raportul privind inflatia arata ca transmisia unei scaderi a pretului petrolului in pretul carburantilor este relativ rapida – o scadere cu 10% a pretului petrolului Brent determina o contractie cu aproximativ 3,3% a pretului benzinei si al motorinei pe o perioada de un trimestru de la momentul scaderii. Transmisia este marginal asimetrica, adica o scumpire a petrolului se transmite mai rapid si cu o mai mare magnitudine in pretul la pompa decat o scadere a lui.

 Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Pretul petrolului urmeaza sa creasca pana in 2020 (AIE)

Pretul petrolului ar trebui sa creasca treptat pana la 73 de dolari in 2020, fara insa a mai ajunge la nivelul inregistrat inainte de scaderea semnificativa ca urmare a cererii moderate intr-un context economic putin dinamic, estimeaza marti, Agentia Internationala pentru Energie.

 Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Media generală a scumpirilor se va apropia de zero în februarie, după care va începe să urce, anticipează BNR

Până la primăvară vom avea scumpiri zero sau chiar scăderi de preţuri Rata anuală a inflaţiei – media generală a scumpirilor – se va plasa sub nivelul minim al intervalului de variaţie, respectiv 1,5%, până la finalul lunii septembrie a acestui an. Punctul cel mai de jos ar putea fi atins în februarie, când se va apropia de zero, a declarat guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, în cadrul conferinţei de prezentare a Raportului trimestrial asupra inflaţiei.

 Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Adevărul despre FOREX. Ce trebuie să ştim dacă vrem să ne aventurăm pe pieţele valutare internaţionale

Investitorii trebuie să fie mereu atenţi la evoluţiile valutare Adevărul despre FOREX. Pe scurt, FOREX este o piaţă internaţională de schimb valutar în care participanţii mizează pe diferenta de curs dintre valute. Spre exemplu, având în vizor perechea valutară leu/euro, participanţii pot miza pe slăbirea leului sau pe întărirea acestuia faţă de euro, urmând să câştige sau să piardă dacă anticiparea li s-a îndeplinit. Pe piaţa „Foreign Exchange“ (FOREX) au loc schimburi internaţionale, tranzacţiile desfăşurându-se prin internet cu ajutorul unui sistem de tranzacţionare.

 Citeste mai mult…

Adevarul.ro: De ce se ieftinesc carburanţii mai greu în România decât în statele vecine

Românii au resimţit o uşoară ieftinire a carburanţilor, însă vecinii lor s-au bucurat de scăderi ale preţurilor mult mai mari FOTO Adevărul Reducerea preţului ţiţeiului s-a resimţit cel mai puţin la benzinăriile din România din rândul statelor din Sud-Estul Europei, întrucât petroliştii de pe piaţa locală au aplicat cele mai mici ieftiniri ale carburanţilor din dorinţa de a-şi rotunji încasările. România a înregistrat cea mai mică scădere a preţurilor la carburanţi din Sud-Estul Europei, în condiţiile în care preţul benzinei este cu 5% mai mic faţă de luna decembrie 2014, iar motorina s-a ieftinit, în medie, cu 4,5%, în vreme ce scăderile de preţ din Slovacia, Polonia sau Bulgaria sunt duble sau chiar triple din punct de vedere procentual, potrivit datelor Comisiei Europene.

 Citeste mai mult…

Capital.ro: Cu credit sau fără credit, aceasta-i întrebarea

Una dintre cele mai grele alegeri pentru generaţia activă de azi: să intre într-o legătură strânsă şi de foarte lungă durată cu banca sau să locuiască în casele altora şi să nu se gândească încă la ce se va întâmpla la bătrâneţe.

Peste 300.000 de familii din România (respectiv circa 5% din total) au contractat credite ipotecare. Un număr similar de familii (adică tot aproximativ 5% din total) stau cu chirie. Iar fiecare din cele două tabere îşi apără, desigur, alegerea. „Cei care au cumpărat case pe credit ca mine, până în 2006 sau începând din 2009, chiar nu au niciun motiv de regret. Au plătit preţuri decente, aşa că nu au rate mari. Eu, de exemplu, plătesc 275 de euro pe lună pentru un apartament de trei camere în Mănăştur. Chiriile în zonă sunt de la 250 la 350 de euro pe lună“, arată inginerul clujean Tiberiu Molnar.

 Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Ministerul Transporturilor anunţă 1.300 de noi km de autostradă, pe hârtie, până în 2030, dublu faţă de nivelul stabilit în formula iniţială

Varianta actualizată a Master Planului de Transport, realizată în urma dezbaterilor publice, prevede construcţia a 1.300 de kilometri de autostradă, până în 2030, dublu faţă de nivelul stabilit în formula iniţială a strategiei.

După dezbateri a fost propusă construcţia unor sectoare de autostradă care figurau iniţial ca drum expres, respectiv Sibiu-Piteşti, Bacău-Paşcani, Târgu Neamţ-Iaşi-Ungheni şi Târgu Mureş-Târgu Neamţ (ultimul ca autostradă construită în mai multe etape), potrivit Ministerului Transporturilor.

 Citeste mai mult…

Ziare.com: Pentru fermieri: motorina subventionata

Fermierii pentru care APIA a emis acordul prealabil de finantare pot depune cererile pentru ajutorul de stat acordat pentru motorina utilizata in agricultura in trimestrul lV 2014 pana pe data de 27 februarie 2015. In Arges, sunt aproximativ 600 fermieri care pot lasa cereri la APIA. Ajutorul de stat se acorda sub forma de rambursare a diferentei dintre acciza standard si acciza redusa (stabilita la 21 euro/1.000 litri) pentru motorina utilizata la efectuarea lucrarilor mecanizate din agricultura.

 Citeste mai mult…

Zf.ro: Profitul după taxe al Raiffeisen Bank în România a scăzut anul trecut la 97 de milioane de euro

Profitul obţinut de Raiffeisen Bank International (RBI) în România după plata taxelor a scăzut cu 3% anul trecut, la 97 de milioane de euro, de la 100 de milioane de euro în 2013, pe fondul reducerii provizioanelor, potrivit rezultatelor financiare preliminare publicate de grupul austriac. Venitul operaţional în România a scăzut uşor în 2014, la 462 de milioane de euro, de la 465 de milioane de euro în 2013.

 Citeste mai mult…

Zf.ro: Profitul net al BVB a urcat cu 25% anul trecut şi a depăşit cifra bugetată

Bursa de Valori Bucureşti (BVB), principalul operator bursier de pe piaţa locală de capital, a încheiat anul trecut cu o cifră de AFACERI de 26,9 milioane de lei, cu 11% peste rulajul înregistrat în 2013 graţie intensificării activităţii de tranzacţionare precum şi a creşterii veniturilor din tarife percepute emitenţilor şi participanţilor la piaţă.

 Citeste mai mult…

Zf.ro: Aeroportul Băneasa, cel mai vechi din România, ar putea reveni pe lista de priorităţi a Transporturilor. Masterplanul îl pune pe “lista de intervenţii”

Reforma în sectorul aerian: 13 aeroporturi din cele 16 existente vor fi modernizate cu 600 mil. euro pentru a face faţă dublării numărului de pasageri

Aeroportul Aurel Vlaicu (Băneasa), cel mai vechi din România, situat la doar 9 kilometri de centrul Bucureştiului şi inaugurat în 1920, a fost inclus “pe lista de intervenţii” în varianta actualizată a masterplanului general de transport, care stabileşte ce proiecte va construi România în domeniul infrastructurii de transport până în 2030.

 Citeste mai mult…

Zf.ro: Hossu, WFS: Fondurile europene dedicate IT&C până în 2020 – 532 mil. euro

Companiile private şi instituţiile publice au la dispoziţie în exerciţiul financiar 2014-2020 fonduri de 532 mil. euro pentru proiecte de IT&C în cadrul axei prioritare doi, Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor pentru o economie digitală competitivă, care au ca scop sprijinirea dezvoltării unor game de produse/servicii TIC cu aplicabilitate în restul economiei pentru integrarea pe verticală a soluţiilor TIC şi sprijinirea proiectelor strategice inovatoare cu impact asupra dezvoltării întregii industrii de TIC la nivel naţional sau internaţional.

 Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Ponta: O să merg la Washington pentru a mă întâlni cu secretarul american al Comerțului

Premierul Victor Ponta a anunțat, marți, la începutul ședinței de guvern, că va face o vizită la Washington pentru întâlniri cu secretarul american al Comerțului și cu reprezentanți ai mediului de afaceri de peste ocean.

“O să merg la Washington pentru a avea întâlniri cu secretarul de stat al Comerțului și cu alți reprezentanți ai mediului de afaceri pe dimensiunea economică a Parteneriatului Strategic România — SUA. O spun de fiecare dată: la relații excelente economice și politice și militare trebuie să avem relații și mai bune economice”, a afirmat prim-ministrul.

 Citeste mai mult…

Gazetadambovitei.ro: CAMERA DE COMERȚ ORGANIZEAZĂ CURSURI PENTRU: RESPONSABIL GESTIONARE DEȘEURI

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Dâmbovița  organizează cursuri pentru însuțirea legislației în domeniul gestionării deșeurilor- Responsabil gestionare deșeuri, specializare pentru protecția mediului.

Cursurile sunt susținute de experți din cadrul AUTORITĂȚII TERITORIALE PENTRU PROTECȚIA MEDIULUI Dâmbovița. Durata cursului este de trei zile, a câte trei ore zilnic, de la ora 16:30 până la ora 19:30 (cu pauza de cafea).  Cursul are o parte teoretică, pe care cursanții o vor primi pe suportul de curs ( pe hârtie ți pe suport electronic), cât si o parte practică, cu exemplificări de raportări, modalități de completare a  rapoartelor și studii de caz.

 Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Plafonul de garantare în 2015 pentru “Prima mașină” a fost fixat la 350 de milioane de lei

Guvernul a stabilit în ședința de marți un plafon de garantare în anul 2015 de 350 de milioane de lei pentru Programul “Prima mașină”.

Potrivit unui comunicat al Executivului remis AGERPRES, la stabilirea acestui plafon au fost luate în considerare “solicitările venite din partea instituțiilor de credit și instituțiilor financiare nebancare eligibile participante în cadrul Programului”.

 Citeste mai mult…

Economica.net: “Operatorul Portuar” şi FNSP: Nu am fost consultaţi la elaborarea draftului Master Planului pentru Portul Constanţa

Organizaţia Patronală ‘Operatorul Portuar’ Constanţa şi Federaţia Naţională a Sindicatelor Portuare (FNSP) nu au fost consultate de Compania Naţională ‘Administraţia Porturilor Maritime’ S.A. Constanţa (CN APM) la elaborarea versiunii preliminare a Master Plan-ului pentru Portul Constanţa, susţine organizaţia patronală, într-un comunicat remis marţi Agerpres.

 Citeste mai mult…

Bursa.ro: HORIA CIORCILĂ:

“Achiziţia Volksbank de către BT se va face cu un discount semnificativ”

Achiziţia Volksbank de către BT se va face cu un discount semnificativ care acoperă riscurile cunoscute, ne-a declarat Horia Ciorcilă, preşedintele Băncii Transilvania, la Bacău, cu ocazia adunării generale a acţionarilor SIF Moldova. Fiindu-i solicitat un punct de vedere referitor la achiziţia Volksbank, domnul Ciorcilă a adăugat: “BT cumpără o BANCĂbine capitalizată şi cu rată de NPL-uri (credite neperformante) sub media pieţei. În plus, aşa cum am afirmat, BT va face o ofertă raţională şi rezonabilă clienţilor Volksbank”. Banca Transilvania a anunţat în luna decembrie semnarea unui angajament ferm pentru achiziţionarea a 100% din acţiunile Volksbank România de la Österreichische Volksbanken AG, Groupe BPCE, DZ BANK AG şi WGZ BANK AG.

 Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Eurostat: Romania si-a scazut productia de energie, dar si dependenta de importuri, in 2013. Carbunele, in scadere

Romania si-a diminuat productia de energie in 2013, fata de anul precedent, dar consumul intern a scazut si mai mult, motiv pentru care dependenta tarii fata de importurile de energie s-a redus, mentinandu-se printre cele mai mici din Uniunea Europeana. Potrivit datelor emise, luni de Eurostat, energia bazata pe carbune a scazut ca pondere in totalul productiei romanesti de profil.

In anul 2013, Romania a avut o productie de energie de 26,1 megatone echivalent petrol (Mtep), in scadere fata de anul 2012, cand s-a inregistrat o productie totala de 27,4 Mtep – arata datele publicate luni de Biroul european de statistica Eurostat. Aceasta inseamna o scadere a productiei de energie cu 4,7% in 2013 fata de anul precedent.

 Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Specialiștii recomandă investițiile în acțiuni la bursă, în 2015

Specialiștii în domeniul piețelor financiare apreciază că investitorii de retail se pot orienta în anul 2015 către investițiile în acțiuni listate la bursă ca alternativă la depozitele bancare, în condițiile în care rata anuală a inflației și dobânzile au ajuns la minime istorice.

“Este un moment foarte bun pentru români de a se orienta către alte active financiare, cum sunt acțiunile listate la Bursa de Valori București /BVB/”, a declarat marți președintele BVB, Lucian Anghel, la o dezbatere cu administratorii de fonduri de investiții, la BVB.

 Citeste mai mult…

Agerpres.ro: România se promovează ca destinație turistică în Israel, la a XXI-a ediție a Târgului Internațional de Turism Mediteranean

România se promovează ca destinație turistică în Israel, la a XXI-a ediție a Târgului Internațional de Turism Mediteranean, care se desfășoară în perioada 10-11 februarie 2015, la Tel Aviv.

România participă cu un stand național, unde sunt prezente 20 de companii românești pe o suprafață de 100 de metri pătrați.

 Citeste mai mult…

Zf.ro: Ministrul Ioan Rus, întrebat despre autostrada Comarnic-Brasov, a cărei soartă va fi anunţată pe 15 februarie: “Mai e mult până duminică”

“Mai e mult până duminică”, acesta este singurul răspuns pe care ministrul transporturilor Ioan Rus l-a oferit astăzi, după ce a fost întrebat care va fi soarta autostrăzii în concesiune Comarnic-Braşov, pentru care guvernul s-a angajat să ofere un răspuns final pe 15 februarie.

Autostrada comarnic-brasov, pe care statul s-a angajat sa o construiasca in concesiune, are selectati deja de mai bine de un an trei investitori privati care sa o realizeze – francezii de la vinci, grecii de la aktor si austriecii de la strabag. Totusi, nici pana acum nu a fost insa semnat contractul de concesiune.

 Citeste mai mult…

Economica.net: Vin bani noi la Bursa din Bucureşti. Peste 500 de milioane de lei vor intra numai de la fondurile mutuale, în 2015

Cei mai mari cinci manageri de fonduri mutuale din România vor profita de momentul actual de evoluţie a pieţei de capital. Vor cumpăra acţiuni la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) de peste 500 de milioane de lei, în acest an, pentru fondurile mutuale  pe care le administrează, potrivit declaraţiilor date marţi, la o dezbatere publică organizată de BVB cu administratorii de fonduri mutuale.

Fondurile cuexpunere pe acţiuni administrate Erste Asset Management România (EAM) ar putea aloca în acţiuni româneşti circa 40% din intrările de BANI noi în fonduri. Astfel, 40 de milioane euro din vânzările nete de titluri către investitori, de 100 milioane de euro, vor fi alocate acţiunilor de la Bursa de Valori Bucureşti, potrivit estimărilor lui Dragoş Neacşu, preşedintele executiv al EAM.

 Citeste mai mult…

Zf.ro: Cum arată capătul dinspre Capitală al autostrăzii Bucureşti-Ploieşti în timp ce ministrul Transporturilor prezintă încă un Masterplan

Masterplanul de transport: investiţii de 19 mld. euro în căile ferate. 425 km de cale ferată vor fi electrificaţi. Aeroportul Băneasa, cel mai vechi din România, ar putea reveni pe lista de priorităţi a Transporturilor. Masterplanul îl pune pe “lista de intervenţii”. Masterplanul pentru transporturi, varianta finală: 1.301 km de autostrăzi până în 2030, inclusiv pe rutele Sibiu-Piteşti, Bacău-Paşcani şi centura Capitalei

 Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Ianuarie mort: Romania a avut absorbtie zero a fondurilor structurale si de coeziune, in prima luna a anului 2015​

Romania nu a absobit niciun ban de la Comisia Europeana, in ianuarie 2015, in termeni de rambursari de fonduri structurale si de coeziune, arata datele oficiale ale Ministerului Fondurilor Europene.

La data de 31 ianuarie 2015, Romania avea o rata efectiva de absorbtie a fondurilor structurale si de coeziune de 44,89%, la fel ca in 31 decembrie 2014. Astfel, tara a primit de la Bruxelles circa 8,625 miliarde de euro, fara avansuri, in perioada 2007-31 ianuarie 2015.

 Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Hidroelectrica amână listarea pe bursă în plin război cu „băieţii deştepţi“

Hidroelectrica este cel mai mare şi mai profitabil producător de energie electrică din România Prezent în platoul emisiunii ”Adevărul Financiar”, Remus Borza – administratorul judiciar al Hidroelectrica – a spus că termenul propus pentru listarea companiei, toamna lui 2014, va fi cel mai probabil depăşit.  “Deşi toţi indicatorii din ultimii doi ani sunt spectaculoşi, sunt sceptic când vine vorba despre listarea companiei anul acesta”, a spus Borza, potrivit sursei citate.

 Citeste mai mult…

Capital.ro: Fodurile româneşti de investiţii au atras în ianuarie peste 127 mil. euro de la investitori

Subscrierile nete (diferenţa între subscrieri şi răscumpărări) în fondurile locale de investiţii au totalizat peste 127 milioane de euro în ianuarie, potrivit datelor publicate marţi de Asociaţia Administratorilor de Fonduri din România (AAF).

Investitorii au subscris unităţi de fond de peste 1,2 miliarde lei în fondurile deschise de investiţii locale şi au răscumpărat unităţi de fond însumând 635,4 milioane lei, subscrierile nete fiind de 568,3 milioane lei, iar în fondurile străine, distribuite în România, subscrierile au fost de 54,9 milioane lei, iar răscumpărările de 11 milioane lei.

 Citeste mai mult…

Hotnews.ro: LIVE TEXT Isarescu, in problema debitorilor in franci elvetieni: Pentru inversarea deciziei Bancii Elvetiei ar fi necesar sa vindem din rezerve sume de ordinul miliardelor de euro/ Circa 40% din cresterea cursului leu franc deja s-a corectat

Mugur Isarescu, Florin Georgescu, Liviu Voinea si Bogdan Olteanu sunt prezenti la discutiile cu membrii Comisiei de Buget Finante ai Camerei Deputatilor.  Reamintim ca prim-vicepresedintele PNL, Andreea Paul, solicita Comisiei de buget-finante a Camerei Deputatilor sa-l invite la o audiere pe guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, la discutii pe tema masurilor care ot fi avute in vedere privind protejarea persoanelor ce au contractat credite in franci elvetieni.

 Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Rus: CNADNR este un intermediar între buget şi constructori, în loc să fie un jucător mare pe piaţă

CNADNR ar trebui să fie un “jucător mare” în piaţa construcţiilor, dar funcţionează mai degrabă ca un intermediar între bugetul statului şi diverşi constructori privaţi, astfel că este necesară o reevaluare “foarte solidă” a activităţii, a declarat marţi ministrul Transporturilor, Ioan Rus.

 Citeste mai mult…

Bursa.ro: SURSE BANCARE:

“Scandal între Ministerul Finanţelor şi bănci pe tema creditelor în CHF”

Surse: “Băncile nu sunt acord cu programul «scade rata»”

* Vâlcov le-ar fi transmis bancherilor că va rezolva situaţia prin proiect de lege

Reprezentanţii băncilor cu expunere pe franci elveţieni (CHF) nu sunt de acord cu programul “scade rata”, care presupune rescadenţarea creditelor şi acordarea unei facilităţi fiscale, după cum ne-au spus surse apropiate situaţiei. Se pare că bancherii i-ar fi transmis ministrului finanţelor Darius Vâlcov, în cadrul întâlnirii de aseară, că singura soluţie acceptată de instituţiile financiare este negocierea individuală cu clienţii. Doar că aceştia din urmă susţin că, odată ajunşi la BANCĂ, nu poate avea loc o nicio negociere, întrucât băncile pun de la început condiţii, discutând “cu executarea silită pe masă”.

 Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Conferinta de presa comuna Klaus Iohannis – Francois Hollande/ Iohannis a cerut sprijinul Frantei pentru aderarea la Schengen/ Hollande: Anul 2018 este centenarul Romaniei moderne, iar in Franta vom avea o mare mobilizare pentru a celebra acest moment

Presedintele Klaus Iohannis, aflat in vizita oficiala in Franta, a sustinut marti o conferinta de presa comuna cu presedintele francez Francois Hollande.

HotNews.ro a transmis declaratiile celor doi sefi de stat

Declaratii Francois Hollande:

Am vb cu dl Iohannis si despre economie. Franta e prezenta in Romania si dorim sa amplificam aceasta prezenta. Este in interesul ambelor tari sa continuam relatiile, balanta comerciala a Frantei are de beneficiat: infrastructura, energie nucleara, noile tehnologii, aparare, autostrazi. Sunt sigur ca vizita presedintelui ne va permite sa facem mai multe in acest sens

 Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Profitul net al BVB a crescut cu 25% în 2014, la aproape 12 milioane lei

Bursa de Valori București /BVB/ a obținut un profit net de 11,9 milioane lei în anul 2014 sau 155 lei pe acțiune, în creștere cu peste 25% comparativ cu 2013 și cu 20% peste nivelul bugetat, potrivit unui raport preliminar al BVB, publicat marți.

În 2014, BVB a distribuit acționarilor săi aproape 9 milioane lei sub formă de dividende din profiturile nete ale anilor precedenți, care s-au adăugat la aprecierea prețului de piață al acțiunilor BVB de 5% de la începutul anului.

Potrivit raportului, cifra de afaceri preliminară pe 2014 a fost de 26,9 milioane lei, cu 11% mai mare față de anul precedent, creștere determinată de intensificarea activității de tranzacționare, dar și de creșteri ale veniturilor din tarife percepute emitenților și participanților și ale veniturilor din servicii IT.

 Citeste mai mult…

Zf.ro: Primul semn al impactului aprecierii francului: Restanţele au crescut cu 55 mil. lei în decembrie la o creştere a cursului de 1%

Circa 710.000 de persoane fizice aveau la finalul anului trecut restanţe de 11 mld. lei (2,5 mld. euro) în contul creditelor contractate de la bănci şi instituţiile financiare nebancare, potrivit datelor publicate în ultimul buletin lunar al BNR. Sumele restante au crescut cu 95 milioane de comparativ cu luna noiembrie, pe fondul deterio­rării portofoliilor de credite în franci elveţieni.

 Citeste mai mult…

Agerpres.ro: MFP a împrumutat marți 90 de milioane lei de la băncile comerciale

Ministerul Finanțelor Publice a împrumutat marți 90 de milioane de lei de la băncile comerciale, aceasta fiind o sumă suplimentară aferentă licitației de obligațiuni de luni, când Trezoreria a atras 600 de milioane de lei, la un randament de 2,81%.

 Citeste mai mult…

        Impreuna in lumea afacerilor