Blog.licitatie-publica.ro: AmCham Romania – Reforma sistemului de achizitii publice reprezinta o prioritate pentru mediul de afaceri
Potrivit Camerei de Comert Americane in AmChamRomania (AmCham Romania), Reforma sistemului de achizitii publice reprezinta o prioritate pentru mediul de afaceri, care saluta initiativa Guvernului de a elabora Strategia Nationala privind Achizitiile Publice.
Inca din anul 2012, AmCham Romania a inaintat autoritatilor mai multe propuneri menite a aseza achizitiile publice pe o fundatie solida, coerenta, transparenta, armonizata cu legislatia europeana.
Pentrutimisoara.ro, preluat de ziaretimisoara.ro: Ultimele noutăţi privind impozitele, taxele şi contribuţiile sociale
Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş în colaborare cu Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Timişoara – Administrația Județeană a Finanţelor Publice Timiş organizează în data de 18 martie 2015, orele 1000 – 1200 , în Sala C.E.D.O a sediului CCIAT din P-ţa Victoriei nr.3, un seminar de informare a agenților economici privind ultimele modificări legislative în domeniul fiscal, sub genericul: ÎNCHIDEREA ANULUI FISCAL 2014, Ultimele noutăţi privind impozitele, taxele şi contribuțiile sociale reglementate de Codul Fiscal.
Ccibc.ro: Reduceri de pana la 35% pentru participarea prin CCI Bacau la MOBILA EXPO Bucuresti
ROMEXPO S.A. Bucuresti in parteneriat cu Camerele de Comert si Industrie din Romania, Asociatia Producatorilor de Mobila din Romania – APMR, Asociatia Clubul Roman de Mobila – ACRM si EUROEXPO TRADE Fairs, va organiza in perioada 26 – 29 martie 2015, prima editie a MOBILA EXPO
Targ de mobila cu vanzare
MOBILA EXPO este un eveniment ce se adreseaza firmelor ce activeaza in industria lemnului, specializate in fabricarea mobilei: mobilier clasic, mobilier modern, bucătării, canapele, fotolii, saltele si mobilier pentru spatii publice.
Vestic.ro: Agricultorii sprijiniţi de Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Arad
Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Arad a organizat un seminar pe tema inovaţiilor din agricultură pentru ca tinerii fermieri să aibă o legătură cu mediul Uniunii Europene şi să poată obţine mai uşor fondurile acordate de Uniune. Activitatea instituţiei este marcată anual prin expoziţii de agricultură, în care se prevede stabilirea unei relaţii dintre România şi Ungaria, în special.
“Vreau să mulţumesc Asociaţiei Gospodarilor maghiari pentru că participă la organizarea acestui eveniment care are o importanţă deosebită pentru Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Arad, datorită faptului că întăreşte atât legătura transfrontralieră care are o istorie de câţiva ani, cât şi alte interese ale Camerei faţă de agricultură”, declară Directorul CCIA Arad, Adrian Negrău.
Agerpres.ro: Mugur Isărescu: Readucerea cursului leu/franc la nivelul dinainte de 14 ianuarie ar costa câteva miliarde de euro
Intervenția Băncii Naționale a României în piața valutară pentru a readuce cursul leu/franc la nivelul dinainte de 14 ianuarie ar însemna, ca prim șoc, cheltuirea a câtorva miliarde de euro de la rezerva valutară și, ulterior, intrarea economiei românești în recesiune, a declarat marți guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, în cadrul ședinței comune a comisiilor parlamentare de Buget-Finanțe.
Mediafax.ro: Georgescu: Sistemul bancar a înregistrat anul trecut o pierdere de 1 mld euro şi de 1,6 mld în 6 ani
Băncile au însumat în patru din ultimii şase ani pierderi cumulate de 8 miliarde lei şi în doi ani câştiguri de 0,9 miliarde lei, respectiv o pierdere netă de 7,1 miliarde lei, a anunţat prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, rezultând că anul trecut pierderea totală a fost de 4,5 miliarde lei.
Agerpres.ro: Andrei Gerea: România are un set de priorități pentru dezvoltarea infrastructurii de alimentare cu gaze naturale
România are, pe lângă alte proiecte, un set de priorități de dezvoltare a infrastructurii de alimentare cu gaze naturale care vizează completarea legăturilor lipsă cu statele vecine, potrivit ministrului Energiei, IMM și Mediului de Afaceri, Andrei Gerea.
Acesta a participat luni, 9 februarie, la reuniunea de la Sofia, Bulgaria, a Grupului la nivel înalt pe tema inter-conectării regiunii Central și Sud-Est Europene în domeniul gazelor naturale, care a avut ca teme de dezbatere perspectivele de aprovizionare regională cu gaze naturale, precum și soluțiile pe termen scurt în ceea ce privește inter-conectarea, informează un comunicat al ministerului.
Zf.ro: Deoarece statul construieşte doar pe hârtie, investitorii au început să îşi facă singuri drumuri pentru a se dezvolta
Masterplanul pentru transporturi, varianta finală: 1.301 km de autostrăzi până în 2030, inclusiv pe rutele Sibiu-Piteşti, Bacău-Paşcani şi centura Capitalei
Grupul belgian Liebrecht & wooD a investit 4,8 milioane de euro într-un drum de 4 kilometri între localităţile Bălăceanca şi Cernica în cadrul unui proiect COMERCIAL de 110 milioane de euro de lângă Autostrada Soarelui.
Zf.ro: PLANURI ŞI MASTER PLANURI
Prioritatea „pe hârtie“ a României: să ajungă până în 2030 la o reţea de 2.000 de kilometri de autostrăzi
Peste 1.300 de kilometri de autostrăzi, printre care Sibiu-Piteşti, Bacău-Paşcani, Târgu Neamţ-Târgu Mureş sau centura Capitalei, se află pe lista de priorităţi a României până în 2030, potrivit variantei actualizate a Master Planului General de Transport, documentul care stabileşte obiectivele ţării în materie de infrastructură de transport. Numărul de noi kilometri de autostrăzi care figurează în această variantă actualizată şi „semifinală“ a Master Planului, după cum a numit-o ministrul transporturilor Ioan Rus, este dublu faţă de propunerile prezentate în toamna trecută, în varianta iniţială a master planului. În contextul în care în prezent România are circa 700 de kilometri de autostrăzi, rezultă că până în 2030 reţeaua locală de autostrăzi va ajunge la un total de 2.000 de kilometri dacă obiectivele din Master Plan vor fi duse la capăt.
Zf.ro: Clienţii băncilor scot bani din depozite şi îi depun în conturi de economii, cu dobânzi similare
Clienţii persoane fizice aveau la finalul anului trecut circa 31 miliarde de lei (7 mld. euro) în conturi curente şi de economii, cu 23% peste nivelul din decembrie 2013, în timp ce depozitele pe termen scurt (cu scadenţa sub 1 an) au scăzut cu 0,5% şi au ajuns la 56 miliarde de lei, potrivit datelor BNR.
Conturile curente şi de economii au crescut în contextul în care dobânzile oferite de bancheri pentru depozitele la termen s-au redus puternic şi au ajuns la un nivel similar cu cel al conturilor de economii. Cea mai mare dobândă la un depozit pe trei luni este de 3,6% pe an, nivelul fiind similar şi în cazul celei mai bune oferte de cont de economii existentă pe piaţă.
Zf.ro: Băncile cele mai mari nu vor fi neapărat şi cele mai bune bănci. PwC: Competiţia şi dezintermedierea vor duce la noi fuziuni şi achiziţii în sistemul bancar
Restructurarea sistemului BANCAR românesc va continua, urmând să asistăm la noi fuziuni şi achiziţii, iar băncile care vor supravieţui acestui proces nu sunt neapărat cele mai mari bănci, consideră specialiştii firmei de audit şi consultanţă PwC România.
Zf.ro: Adrian Vasilescu: BNR n-a scăpat nicio clipă din ochi creditele în valută (2)
Revin la Regulamentul 11/2008. Scriam, în comentariul de miercurea trecută, că Banca Naţională a României a făcut atunci, în 2008, cu un ceas mai devreme, pasul pe care peste câţiva ani, în plină criză financiară, l-au făcut multe alte bănci din Uniunea Europeană. Adevărul fiind în titlul normei: limitarea riscului de creditare la persoanele fizice. A riscului, deci, nu a creditării.
Zf.ro: Băncile stau pe un munte de lei, dar nu dau credite. Banii stau la BNR cu 0,25%
Băncile au depus la Banca Naţională prin facilitatea de depozit pe o zi 13 miliarde de lei în fiecare zi lucrătoare din luna ianuarie a acestui an, de două ori peste media zilnică din aceeaşi perioadă a anului trecut, în condiţiile în care bancherii au lichidităţi, dar sunt reticenţi să plaseze banii în economia reală.
Bancherii se mulţumesc practic să-şi ţină banii la BNR cu o dobândă de numai 0,25% pe an în loc să accelereze creditarea, în condiţiile în care se plâng că nu găsesc suficienţi clienţi solvabili pe care să îi împrumute. Pe de altă parte, clienţii se plâng de dobânzile şi comisioanele prea mari.
Zf.ro: BRD le promite clienţilor cu cont de salariu credite de consum aprobate în doar trei ore
BRD, a doua BANCĂ locală după activele deţinute, vrea să-şi convingă clienţii cu carduri de salarii să ia credite de nevoi personale, astfel că pentru dosarele depuse până la jumătatea lunii martie a fost eliminat comisionul de acordare. Banca le promite clienţilor care solicită credite mai mici de 13.500 de lei (echivalentul a 3.000 de euro) şi care au un cont de salariu deschis la BRD aprobarea dosarului în trei ore.
Zf.ro: O cincime din clienţii IFN-urilor au probleme cu plata ratelor la credite
Circa 18.000 de debitori, adică 20% din totalul clienţilor care au luat credite de la instituţiile financiare nebancare (IFN), aveau întârzieri la plata ratelor la finalul anului trecut, potrivit datelor din ultimul buletin lunar al BNR.
Numărul acestora a scăzut cu circa 2.700 faţă de luna decembrie 2013. Sumele restante în contul creditelor contractate de la IFN-uri se ridică la 2,3 miliarde de lei, adică 14% din soldul total. Circa 84.000 de clienţi persoane fizice şi companii aveau la finalul anului trecut credite de aproape 17 miliarde de lei contractate de la IFN-uri, potrivit datelor BNR.
Bursa.ro: ÎN CAZUL PERSOANELOR FIZICE,
PwC cere o legislaţie fiscală care să încurajeze conformarea voluntară
Ţara noastră are nevoie de o legislaţie fiscală clară şi flexibilă care să încurajeze conformarea voluntară în rândul persoanelor fizice cu venituri mari, susţin reprezentanţii PwC, într-un comunicat trimis astăzi redacţiei. Mihaela Mitroi, Liderul Departamentului de Consultanţă Fiscală şi Juridică, PwC România, a declarat: “Vedem, în ultimii ani, că, la nivelul unor organizaţii internaţionale precum OECD (Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică – n.r.), se subliniază tot mai mult importanţa conformării voluntare, ca o soluţie viabilă şi durabilă pentru creşterea veniturilor bugetare, iar programe de conformare voluntară au fost implementate cu mult succes în multe state din întreaga lume”.
Bursa.ro: MUGUR ISĂRESCU, AUDIAT ÎN CAMERA DEPUTAŢILOR DESPRE CRIZA CREDITELOR ÎN CHF
Conversia cu discount a creditelor – soluţia propusă de BNR
Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR) a fost audiat, ieri, timp de peste trei ore de parlamentari pe tema creditelor în franci elveţieni (CHF), timp în care a prezentat pe larg situaţia din acest segment şi soluţiile pe care Banca Centrală le vede pentru rezolvarea crizei create de creşterea explozivă a francului în raport cu moneda naţională, răspunzând la puzderia de întrebări adresate de deputaţi. Parlamentarii l-au întrebat, printre altele, dacă BNR îşi reproşează ceva în ceea ce priveşte supravegherea prudenţială a sistemului BANCAR şi dacă există “goluri” în activitatea Băncii Naţionale cu privire la limitarea “prăduirii şi prăduitorilor societăţii”.
Deputatul PNL Andreea Paul sus¬ţine că situaţia din bănci nu este aceeaşi cu cea pe care Mugur Isărescu a prezentat-o, făcând referire la negocierile care au avut loc în ultima perioadă între clienţi şi reprezentanţii instituţiilor financiare.
Economica.net: Fiscul prezintă situaţia controlului marilor averi
Stadiul actual al programului de îmbunătăţire a conformării voluntare a persoanelor fizice cu venituri mari şi problemele întâmpinate de Direcţia de Verificări Fiscale din Agenţia Naţională de Administrare Fiscală /ANAF/ vor fi prezentate miercuri de către Eugen Şerban, director în cadrul acestei structuri a ANAF însărcinată cu controlul marilor averi.
Prezentarea va fi susţinută într-o conferinţă de fiscalitate, organizată de PwC România, pe tema conformării voluntare şi a controlului marilor averi.
Economica.net: Analiza BNR privind pierderile băncilor din conversia creditelor pleacă de la maximumul istoric al francului
Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a declarat, în Parlament, că simularea efectuată asupra pierderilor suferite de sistemul BANCAR într-o eventuală conversie la cursul istoric, ori la un curs mai mic decât cel al pieţei, ia în considerare rata de schimb din 23 ianuarie 2015. Aceasta este şi data la care francul elveţian a atins cea mai mare valoare faţă de leu, de 4,58 unităţi, faţă de 4,24 de unităţi, cât avea marţi.
În faţa comisiilor de specialitate din Parlament, şeful BNR, chemat la audieri în problema francului elveţian alături de viceguvernatorii Bogdan Olteanu, Liviu Voinea şi primvicele Florin Georgescu, a declarat că simulările BNR privind pierderile băncilor pe creditele în valută iau în calcul cursul din 23 ianuarie, de 4,5817 lei/franc. Dată la care francul elveţian a avut cea mai mare valoare istorică în faţa leului.
Hotnews.ro: Economisti sefi din banci: Nesemnarea acordului de intentie cu FMI nu va avea un impact semnificativ asupra pietelor financiare din Romania
Plecarea delegatiei FMI din Romania fara sa se semneze nicio scrisoare de intentie nu va avea niciun efect macroeconomic, spun economistii sefi a trei banci locale, chestionati de HotNews.ro. “Nu cred ca situatia creata prin nesemnarea acordului de intentie cu FMI va avea un impact semnificativ asupra pietelor financiare din Romania. Excesul de lichiditate si dobanzile extrem de scazute din Europa, precum si indicatorii macroeconomic buni ai Romaniei vor face, probabil, ca apetitul investitorilor pentru activele romanesti sa ramana neschimbat.”, explica Radu Craciun, economistul sef al BCR. “Piata, prin lipsa de reactie, deja a aratat ca amanarea discutiilor pana in aprilie nu prezinta mare importanta”, spune si Camil Apostol, economist sef Piraeus. “In plan principal Romania trebuie sa inceapa sa functioneze fara un acord efectiv de finantare externa”, crede si Florian Libocor, economist sef al BRD-GSG.
Bursa.ro: PROIECTE DE INVESTIŢII DE 48 MILIARDE DE EURO:
Rus: “Master Planul de Transport va ajunge la CE până în 15 martie”
Ministrul a reuşit să obţină suportul Comisiilor de Transporturi din Camera Deputaţilor şi Senat. Master Planul General de Transport va fi aprobat săptămâna viitoare în Guvern, a anunţat, ieri, într-o conferinţă, ministrul Transporturilor, Ioan Rus, care estimează că până pe 15 martie documentul va fi prezentat în faţa Comisiei Europene (CE). Strategia de dezvoltare a infrastructurii de transport din ţara noastră cuprinde proiecte în valoare totală de 48 miliarde de euro.
Ministrul a precizat: “Am prezentat astăzi (n.r. ieri) în faţa celor două comisii pentru transporturi din Camera Deputaţilor şi Senat acest document strategic în forma semifinală, cu anumite propuneri preluate din dezbaterea publică derulată anul trecut. La această variantă, parlamentarii au avut unele observaţii, corecturi pertinente, care pot fi făcute fără să modifice fundamental documentul”.
Zf.ro: Fondurile mutuale au 500 de milioane de lei pentru acţiuni la bursă
Primii cinci manageri din fonduri din România, cu active în gestiune de 20,2 miliarde de lei (4,6 mld.euro), au prins curaj şi anunţă investiţii record de până la 500 milioane de lei (113 mil. euro) în acţiuni în acest an, împinşi de randamentele tot mai mici pe care le pot obţine pentru investitori din plasamentele în titluri de stat şi depozite BANCARE.
„Sperăm să investim 40 milioane de euro (176 mil. lei) în achiziţii de acţiuni la bursa din Bucureşti în acest an, dintr-un total de 100 milioane de euro bugetaţi ca intrări nete în fondurile cu expunere pe acţiuni“, a spus Dragoş Neacşu, preşedintele Erste Asset Management, cel mai mare manager de BANI cu active în gestiune de 8,5 miliarde de lei.
Adevarul.ro: ANALIZĂ De ce este vital cărbunele pentru România
Chiar dacă societăţile de stat care produc energie pe bază de cărbune nu sunt rentabile în acest moment, România nu îşi poate permite să renunţe la această sursă, întrucât asigură o treime din consumul naţional de electricitate, iar rezervele ne ajung pentru trei sute de ani. Sectorul producţiei de energie pe bază de cărbune, deşi afectat de ineficienţă şi management dezastruos, este vital pentru România, ţara noastră fiind nevoită să importe aproximativ o treime din necesarul de energie electrică în absenţa acestei surse.
Adevarul.ro: Preţul pentru auditul energetic al unei locuinţe a scăzut la jumătate faţă de 2012
Izolarea termică a clădirilor reduce mult necesarul de energie pentru încălzire Tarifele pentru certificatele energetice au scăzut cu 50% din 2012 până în prezent potrivit unui raport emis de Like Consulting. Astfel, dacă un certificat energetic pentru o garsonieră costa, în 2012, 300 de lei, la ora actuală auditorii energetici percep un onorariu de doar 150 de lei. Şi pentru apartamentele cu două camere tarifele au scăzut considerabil, de la 400 de lei la 180 de lei.
Bursa.ro: MINISTRUL FINANŢELOR, IGNORAT A DOUA OARĂ DE DEPUTAŢI
Darius Vâlcov: “Lucrăm cu băncile la un nou produs pentru soluţionarea crizei CHF”
Ministerul Finanţelor Publice lucrează, împreună cu băncile, la “un nou produs” pentru rezolvarea problemei creditelor în franci elveţieni (CHF), a spus, aseară, Darius Vâlcov, ministrul de resort. Domnia sa a precizat că, în ultimele două zile, a avut întâlniri cu reprezentanţii instituţiilor financiare care au dat credite în CHF, urmând să mai aibă loc discuţii, în aceste zile, pe aceeaşi temă.
Darius Vâlcov a fost, aseară, în Camera Deputaţilor, să prezinte parlamentarilor din Comisia de buget noua soluţie la care lucrează, însă parlamentarii au suspendat discuţiile, obosiţi, probabil, după ce l-au audiat trei ore şi jumătate pe Guvernatorul BNR Mugur Isărescu.
Zf.ro: Premierul Ponta şi preşedintele Johannis bat la uşa marilor puteri. Din păcate, americanii şi francezii şi-au redus într-un an investiţiile în România cu 1,5 miliarde de euro
Premierul Victor Ponta şi preşedintele Klaus Iohannis bat în aceste zile lumea în lung şi în lat – primul mergând în America în căutare de investitori, cel de-al doilea la Paris încercând să repare relaţia cu Franţa stricată în vremea lui Traian Băsescu.
Premierul Victor Ponta a plecat aseară în Statele Unite ale Americii cu scopul declarat de a găsi investitori, în vreme ce preşedintele Klaus Iohannis s-a aflat ieri în vizită în Franţa, aceste două ţări fiind de importanţă majoră pentru România, dar care, într-un singur an, 2013, şi-au redus investiţiile în economia locală, împreună, cu 1,5 miliarde de euro.
Zf.ro: NEPI a promovat ca director financiar o româncă de 32 de ani, care deţine acţiuni de 3,5 mil. euro
Fondul sud-african de investiţii NEPI, care deţine în România un portofoliu imobiliar evaluat la circa un miliard de euro, a promovat-o pe Mirela Covasa ca director financiar al grupului, după ce Victor Semionov, fostul director financiar, a fost numit director de operaţiuni.
Mirela Covasa lucrează în cadrul NEPI din februarie 2012 ca manager financiar şi deţine aproape 385.000 de acţiuni comune în cadrul companiei, titluri obţinute în special prin planul NEPI de motivare a angajaţilor pe bază de acţiuni.
Capital.ro: Ioan Rus: “Autostrăzile vor arăta ca în străinătate”
Ministrul Transporturilor, Ioan Rus, a declarat, marți seară, în emisiunea „X-Press” de pe B1 TV, că Masterplanul României este singurul document de strategie de dezvoltare acceptat unanim de ambele comisii de specialitate din Parlament. El a punctat faptul că Uniunea Europeană nu va sponsoriza toate proiectele, o parte DIN BANII fiind de la Comisia Europeană, bugetul statului, credite sau parteneriate public-private, concesiuni.
Capital.ro: Cheltuielile firmelor cu maşinile şi deducerea TVA: Cum sunt afectate de decizia UE?
Companiile care cumpără sau iau maşini în leasing vor putea deduce, în continuare, 50% din TVA dacă le folosesc atât în activitatea profesională, cât şi în scop personal. Deducerea se aplică şi la cheltuielile necesare autovehiculelor, inclusiv la combustibil. România a primit derogare de la Consiliul UE pentru deducerea limitată a taxei pentru încă trei ani.
România a solicitat Consiliului UE menţinerea deductibilităţii a 50% din TVA aferentă cumpărării, achiziţiei intracomunitare, importului, închirierii sau leasingului de autovehicule, precum și TVA aferentă cheltuielilor legate de astfel de vehicule, inclusiv combustibil, atunci când nu sunt utilizate exclusiv în scopuri profesionale.
Zf.ro: Ministerul Economiei vrea o rentabilizare “reală şi rapidă” a companiilor din industria de apărare
Ministerul Economiei, Comerţului şi Turismului vrea o rentabilizare “reală şi rapidă” a companiilor din industria de apărare, după ce anul trecut Guvernul a şters datorii în valoare totală de 1,1 miliarde de lei ale societăţilor de PROFIL.
“S-a stabilit o nouă abordare a modalităţilor de lucru, cu analize şi evaluări periodice, astfel încât viabilizarea şi rentabilizarea activităţii companiilor de profil să fie reală şi rapidă”, se arată într-un comunicat al Ministerul Economiei, Comerţului şi Turismului.
Zf.ro: Resursele, producţia şi exporturile de energie au crescut anul trecut; consumul a scăzut cu 1,9%
Resursele şi producţia de energie au fost mai mari anul trecut decât în 2013, iar ritmul de creştere a exporturilor l-a depăşit pe cel al importurilor, consumul INTERN scăzând cu 1,9%, potrivit datelor anunţate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Resursele de energie electrică au fost de 63,98 miliarde KWh, în creştere cu 7,8% faţă de 2013, evoluţie determinată în principal de creşterea producţiei, cu 4,37 miliarde KWh (7,4%).
Zf.ro: Liviu Drăgan, Totalsoft: Companiile de outsourcing ar trebui să plătească o taxă suplimentară nu să primească ajutoare de la stat
Explozia centrelor de suport şi externalizare IT deschise în România de companii precum Oracle sau Microsoft a golit piaţa de resurse, iar companiile locale găsesc foarte greu oameni.
„Creşterea numărului de angajaţi este o chestiune destul de complicată pentru că nu găsim resurse. Niciodată nu ni s-a părut mai complicat ca acum să găsim oameni, în special datorită faptului că firme precum Oracle şi Microsoft deschid centre de helpdesk preluând resurse calificate pentru munci necalificate pentru salarii calificate“, a declarat pentru ZF Liviu Drăgan, director general şi acţionar al TotalSoft, unul dintre cei mai mari producători locali de software, cu AFACERI de 117 mil. lei (26 mil. euro) anul trecut. Compania are în prezent aproximativ 440 de angajaţi.
Agerpres.ro: ING vrea să reia în 2015 plata dividendelor, pentru prima dată din 2008
ING Groep NV, cel mai mare grup olandez de servicii financiare, intenționează să reia în 2015 plata dividendelor, pentru prima dată în ultimii șapte ani, chiar dacă profitul a scăzut în trimestrul patru din 2014, transmit Bloomberg și Reuters.
În perioada octombrie — decembrie 2014, profitul înainte de taxe a scăzut la 783 milioane de euro (886 milioane de dolari), față de 904 milioane de euro în trimestrul patru din 2013, în timp ce analiștii se așteptau la 864 milioane de euro. Câștigul din 2014 a fost afectat de costurile de restructurare, evaluate la 375 de milioane de euro, precum și de impactul negativ de 273 de milioane de euro, în urma reevaluării datoriei și a instrumentelor de creditare.
Mediafax.ro: Proiectul Aegean Baltic Corridor: România şi alte trei ţări propun conectarea reţelelor de gaze din Europa Centrală şi de Est
Bulgaria, România, Ungaria şi Grecia intenţionează să promoveze la nivelul Uniunii Europene un proiect de interconectare a reţelelor naţionale de gaze naturale, denumit Aegean Baltic Corridor şi pentru care vor solicita finanţarea din partea Comisiei Europene.
“Ne preocupă în mod deosebit diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale, astfel să ridicăm gradul de siguranţa energetică zonală. În acest context, România, Bulgaria, Grecia şi posibil Ungaria vor forma în cadrul grupului la nivel înalt un sub-grup responsabil de construcţia Coridorului Vertical (proiectul Aegean Baltic Corridor – n.r.) care să asigure inter-conectarea în domeniul gazelor naturale a acestor state”, a declarat într-un comunicat Andrei Gerea, ministrul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri.
Zf.ro: CNADNR “aruncă la coş” studiul de fezabilitate de 2,5 mil. euro al autostrăzii Sibiu-Piteşti, realizat acum 7 ani, şi mai comandă unul de peste două ori mai scump
Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a desemnat asocierea Spea Ingineria (Italia) – Tecnic Consulting Engineering România drept câştigătoare a licitaţiei pentru contractul de revizuire şi actualizare a studiului de fezabilitate pentru autostrada Sibiu-Piteşti.
Valoarea contractului este de 29,1 milioane de lei (6,5 milioane de euro), noua şosea urmând să aibă o lungime de 120 de kilometri şi să lege varianta de ocolire a Sibiului de cea a Piteştiului.
Zf.ro: Subscrierile ING Asigurări au crescut cu 10% anul trecut, la 614 milioane de lei
ING Asigurări de Viaţă a consemnat anul trecut venituri din prime subscrise de 614 milioane de lei, cu aproape 10% mai mult faţă de anul 2013, iar profitul brut estimat a crescut de circa 2,5 ori, la 31,18 milioane de lei, pe fondul diminuării investiţiilor, a anunţat miercuri asigurătorul.
Mediafax.ro: Contract de 6,5 mil.euro pentru actualizarea studiului de fezabilitate al autostrăzii Sibiu-Piteşti
CNADNR a atribuit miercuri asocierii Spea Ingineria Europea (Italia) – Tecnic Consulting Engineering România un contract de 29 milioane lei (6,5 milioane euro), fără TVA, pentru revizuirea studiului de fezabilitate al autostrăzii Sibiu – Piteşti.
“Studiul de fezabilitate ce urmează a fi întocmit va lega actuala variantă de ocolire a municipiului Sibiu cu actuala variantă de ocolire a municipiului Piteşti. Lungimea proiectului este de aproximativ 120 km”, se arată într-un comunicat al CNADNR.
Zf.ro: PwC cere aministie fiscală pentru cei care au bani în străinătate şi îi aduc în ţară
PricewaterhouseCoopers (PwC), cea mai mare companie de de servicii profesionale, consultanţă şi audit din lume, susţine că România are nevoie de o legislaţie fiscală “clară şi flexibilă” care să încurajeze conformarea voluntară în rândul persoanelor fizice cu venituri mari. Mai concret PwC spună că, dacă statul român vrea să-i determine pe cei care şi-au ascuns banii în străinătate să-i aducă în ţară şi să plătescă impozite pentru ei, atunci trebuie, prin legislaţie, să le garanteze imunitatea.
Economica.net: Profit cu 25% mai mare la Bursa din Bucureşti în 2014
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a obţinut un PROFIT net preliminar de 11,9 milioane lei în anul 2014 sau 1,55 lei pe acţiune, în creştere cu peste 25% comparativ cu 2013 şi cu 20% peste nivelul bugetat, potrivit unui raport preliminar al BVB, publicat marţi. Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a înregistrat un PROFIT net de 11,9 milioane lei în 2014, din AFACERI de 26,9 milioane lei, potrivit datelor preliminare raportate marţi de BVB. Profitul este cu 25% mai mare decât în 2013, iar cifra de AFACERI cu 11% mai mare. Marja netă a profitului este de 44,3%.
Adevarul.ro: Planul de reorganizare al Oltchim include vânzarea combinatului. Preţul: 307 milioane de euro
La ultima livitaţie, din luna noiembrie, niciun investitor nu a depus ofertă, deşi statul se lăuda că investitorii chinezi doresc preluarea Oltchim la pachet cu Arpechim Planul de reorganizare al Oltchim, depus săptămâna trecută la Tribunalul Râmnicu Vâlcea, include vânzarea combinatului pentru 307 milioane de euro, sumă din care 230 de milioane de euro vor ajunge la creditori, iar 77 de milioane o reprezintă activele, scrie Ziarul Financiar.
Adevarul.ro: INS: Consumul de energie a scăzut anul trecut cu 1,9%
Industria se eficientizează sau se închide Consumul final de electricitate a fost anul trecut de 49,24 TWh, cu 1,9% sub nivelul din 2013, potrivit datelor furnizat ede către Institutul Naţional de Statistică (INS), care mai notează scăderea iluminatului public cu 21,2%, în vreme ce consumul populaţiei s-a redus cu 0,6%. Exportul de energie electrică a fost de 8,1 TWh în creştere cu 5,7 TWh, în vreme ce consumul propriu tehnologic în reţele şi staţii a fost de 6,5 TWh, în scădere cu cu 2,1%.
Webpr.ro: webRelease: CEO Conference – Shaping the future Un nou eveniment de elita ce propune strategilor din companii o dezbatere privind oportunitatile de viitor si caile pentru o crestere sustenabila
Inca la debut, 2015 ridica strategilor din companii intrebari cu raspuns incert: “care va fi impactul noilor realitati ale zonei UE asupra mediului de AFACERI local?”, “care sunt riscurile si oportunitatile pentru Romania?”, “cum ar putea evolua criza din Ucraina si care sunt efectele estimate pe termen scurt si pe termen lung?”, “cum se va resimti scaderea pretului petrolului sau tendinta de crestere a dolarului american?”.
Pornind de la aceasta perspectiva macro, pentru cei care construiesc strategii de AFACERI performante, lista de intrebari continua: “care sunt caile de urmat pentru consolidarea increderii consumatorului?”, „care sunt factorii cheie pentru a fi mereu inaintea competitorilor?”, „care sunt noile nevoi ale pietei si modalitatile de adaptare a strategiei de inovare si a operatiunilor?”
Agerpres.ro: INTERVIU Grindeanu (MSI): Vom ajunge la 80% rată de absorbție a fondurilor europene până la finele anului 2015
Rata de absorbție a banilor europeni va ajunge până la sfârșitul acestui an la 80%, în condițiile în care la finalul anului 2014 se situa la 52%, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, ministrul pentru Societatea Informațională, Sorin Grindeanu.
Acesta a vorbit, de asemenea, despre Soarta Palatului Telefoanelor, proiectul Ro-Net, privatizarea Poștei Române, precum și controversatele legi “Big Brother’.
Zf.ro: Ioan Rus prezintă pe hârtie 3.200 de kilometri de autostrăzi şi drumuri expres, dar A2 Bucureşti-Constanţa arată ca după bombardament
Primul tronson al autostrăzii A2 Bucureşti Constanţa, între Capitală şi Fundulea (km 36) se află în prezent într-o stare avansată de degradare, pe prima bandă fiind prezente gropi adânci după fiecare placă de beton, astfel încât riscul producerii unui accident, mai ales în cazul autoturismelor este unul foarte mare.
Capital.ro: Piaţa locală de centrale termice se adapteză noilor trenduri privind eficienţa energetică
Piaţa locală de centrale termice a început, încă de anii trecuţi, să se adapteze noilor trenduri în ceea ce priveşte eficienţa energetică. Astfel, în 2014 s-a putut observa o creştere substanţială a vânzărilor de modele în condensare, lucru care arată o schimbare treptată a comportamentului de achiziţie al românilor, aceştia fiind tot mai mult interesaţi de produsele cu un grad tehnologic ridicat, potrivit Cătălin Drăguleanu, Country Manager Ariston Thermo România, jucător pe acest segment.
Zf.ro: Petroceltic îşi restrânge operaţiunile în România, Bulgaria şi Grecia pentru a tăia din costuri
Compania petrolieră Petroceltic intenţionează să îşi restrângă operaţiunile de explorare din România, Bulgaria şi Grecia şi să subcontracteze unele licenţe în Italia şi Egipt, în cadrul unui program prin care urmăreşte reducerea costurilor operaţionale şi a cheltuielilor de capital.
Hotnews.ro: Eugen Serban: ANAF nu se afla in posesia unor informatii oficiale privind conturi bancare la grupul bancar HSBC
ANAF nu se afla in posesia unor informatii oficiale privind conturi bancare la grupul BANCAR HSBC (scandalul SwissLeaks). In masura in care aceste informatii sunt disponibile la nivelul altor agentii fiscale, autoritatile romane vor intreprinde demersurile sa obtina astfel de informatii. Din punctul nostru de vedere, al Directiei de Verificari Fiscale, ne intereseaza si am vrea sa cunoastem astfel de informatii. Mai departe sunt demersuri oficiale, care nu depind neaparat de directia noastra. La nivel de ANAF, la nivel de Guvern, probabil sunt cai oficiale de solicitare si obtinere a acestor informati, a declarat miercuri, Eugen Serban, directorul Directiei de Verificari Fiscale la o conferinta organizata de PwC Romania pe tema conformarii voluntare. Serban a mai anuntat miercuri ca in curand vor incepe controalele in cazul altor 4.800 de persoane care detin mari averi, extinzandu-se astfel programul demarat in 2011. In opinia Fiscului, avere mare este considerata averea care trece de 20 de milioane de euro.
Adevarul.ro: Telenovela Autostrăzii Sibiu-Piteşti. Peste 10 milioane de euro risipite pe studii de fezabilitate şi nicio muşcătură de excavator
Românii s-au adunat într-un grup de reţeaua Facebook, pe care cer realizarea autostrăzii Sibiu-Piteşti FOTO Facebook Compania Naţională de Autostrăzi şi rumuri Naţionale din România (CNADNR) a atribuit astăzi asocierii Spea Ingineria Europea – Tecnic Consulting Engineering România un contract de 29 de milioane de lei (6,5 milioane euro), fără TVA, pentru revizuirea studiului de fezabilitate al autostrăzii Sibiu – Piteşti.
Bursa.ro: LA ORELE PRÂNZULUI:
Lichiditate de aproape 2,69 milioane de euro pe BVB
Piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a înregistrat, în prima parte a şedinţei de tranzacţionare de astăzi, o lichiditate de 11.928.708,11 lei (2.688.462,50 euro). În jurul orei 14, şapte dintre cei opt indici ai BVB erau în creştere. Astfel, indicele BET urca procentual cu 0,54%, până la 7.142,26 puncte. Şi indicele BET Plus, introdus pe 23 iunie, creştea, cu 0,47%, la 1.052,34 puncte.
Bursa.ro: BVB si RASDAQ
Bursa a închis în creştere, susţinută de titlurile Fondul Proprietatea şi Erste
Bursa de la Bucureşti a închis ieri în urcare cu 1,1%, pe un rulaj în creştere, susţinut în principal de titlurile Fondul Proprietatea (FP) şi Erste (EBS), care au încheiat şedinţa cu cele mai mari câştiguri zilnice din ultimele peste trei luni. Indicele BET Plus, de referinţă, a crescut cu 1,08%, iar BET, al celor mai lichide zece acţiuni, cu 1,13%, după un avans de 0,8% la mijlocul zilei. BETPlus cuprinde cele mai lichide 40 de acţiuni din piaţa reglementată, cu excepţia SIF-urilor şi a acţiunilor companiilor străine.
Bursa.ro: BOICOT ÎMPOTRIVA BĂNCILOR
Împrumutaţii în CHF îşi plătesc creditele prin depuneri de câte 1 leu
Client Credit Europe Bank: “Suntem disperaţi, fac tratament pentru depresie”
*Clientul: “Opţiunile prezentate nu ne ajută”/ “Isărescu susţine băncile”
Mai multe persoane cu credite în franci elveţieni boicotează azi băncile de la care s-au împrumutat prin depuneri de câte 1 leu şi apoi conversia din acela în CHF. Scopul acestui demers este blocarea activităţilor băncilor şi astfel provocarea de pierderi înregistrate de acestea, potrivit celor împrumutaţi în franci.
Zf.ro: Nimic nou pe frontul creditelor în franci elveţieni ale românilor după audierile din Parlament
Banca Naţională spune că situaţia trebuie rezolvată între BANCĂ şi client. În schimb, parlamentarii reproşează că problema a fost transferată Guvernului şi Parlamentului, deşi trebuia să fie rezolvată între BNR şi ARB – Asociaţia Băncilor.
Conducerea executivă a BNR – reprezentată de guvernatorul Mugur Isărescu, prim-viceguvernatorul Florin Georgescu şi viceguvernatorii Bogdan Olteanu şi Liviu Voinea – a venit ieri pentru prima dată în această formulă la Comisia de buget – finanţe pentru a explica problema creditelor în franci elveţieni.
Audierea nu a adus noutăţi faţă de poziţiile exprimate anterior de BNR.
Zf.ro: Dumitru, Consiliul Fiscal: O lege care să încurajeze conformarea voluntară a celor cu venituri mari ar putea fi o soluţie, dar sunt câteva condiţii
O lege care să încurajeze conformarea voluntară a celor cu venituri mari prin înlăturarea consecinţelor de natură penală şi contravenţională ar putea fi o soluţie pentru creşterea veniturilor bugetare, dar impozitarea acestor venituri ar trebui să fie mai dură decât pentru ceilalţi contribuabili, pentru a spus Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.
“Discuţia este destul de complicată, nu ştiu cât de morală este o astfel de lege. Trebuie analizată o astfel de idee, care ar putea creşte veniturile bugetare, dar sunt câteva condiţii esenţiale. În primul rând, veniturile aduse în economia oficială ar trebui taxate cu cote mai mari, mai mult de 16%, altfel nu at fi corect faţă de contribuabilii oneşti. O altă condiţie este ca după ce un individ beneficiază de această facilitate, după momentul zero, să existe un sistem bine pus la punct care să permită urmărirea averii şi veniturilor acestuia”.
Economica.net: Gazprom nu va solicita ajutor de stat pentru că are forţa să reziste crizei economice din Rusia
Gazprom are forţa necesară pentru a rezista crizei economice cu care se confruntă Rusia şi nu are nevoie de ajutorul statului, a afirmat, marţi, directorul financiar al celui mai mare producător de gaze naturale din lume, Andrey Kruglov, transmite Bloomberg.
Oficialul a explicat că, în 2014, Gazprom şi-a redus datoria cu 10% şi deţine rezerve de numerar estimate la 20 miliarde de dolari, beneficiind de pe urma deprecierii rublei, scrie Agerpres.
Luna aceasta, conducerea companiei ruse va revizui bugetul de 840 de miliarde de ruble (13 miliarde de dolari) stabilit pentru acest an şi va derula ‘teste de stres suplimentare’ într-un scenariu în care preţul barilului de ţiţei se situează la 40-50 de dolari, a anunţat Andrey Kruglov.
Agerpres.ro: Liviu Pop: Guvernul nu dorește închiderea companiilor energetice Hunedoara și Oltenia
Guvernul nu dorește închiderea companiilor energetice Hunedoara și Oltenia, însă sperăm că producătorul de energie din județul Gorj va reveni pe profit, a declarat miercuri Liviu Pop, ministrul delegat pentru Dialog Social, după întâlnirea avută cu sindicatele din minerit și energie, precum și cu administrația Complexului Energetic Oltenia (CEO), despre problemele pe care le are compania. Potrivit unui comunicat remis AGERPRES, la întâlnirea de lucru a participat și prefectul județului Gorj, Alin-Vasile Văcaru.
Capital.ro: ÎNCHIRIERE CFR SA Licitație pentru 900 km de cale ferată neinteroperabilă
Compania Naţională de Căi Ferate CFR organizează joi, la Bursa Română de Mărfuri (BRM), licitaţie publică cu strigare pentru închirierea a 900 de kilometri de cale ferată neinteroperabilă.
Potrivit datelor companiei, scopul închirierii este realizarea activităţii de gestionare a infrastructurii şi asigurarea serviciilor de transport public de călători şi/sau de marfă. Persoanele juridice române care au calitatea de operatori de transport feroviar licenţiaţi vor putea depune oferte pentru una sau mai multe secţii neinteroperabile, pe care se poate desfăşura transport de călători, transport de marfă sau transport mixt.
Digi24.ro: Raiffeisen pleacă din Polonia. În România, banca are profit
Raiffeisen a anunţat pierderi de jumătate de miliard de dolari şi va pleca din Polonia, una dintre cele mai mari pieţe din Europa. Iar Polonia nu este singura ţară în care banca austriacă îşi reduce prezenţa sau pleacă definitiv. Raiffeisen pregăteşte un plan amplu de restructurare a activităţii din Europa de Est. Însă operaţiunile din România nu sunt vizate de aceste schimbări. Aici, Raiffeisen face în continuare profit şi a avut o cotă de piaţă în creştere în ultimii ani.
Mediafax.ro: Arhitect şef: Investiţii de 40 milioane euro în 40 de proiecte de apartamente în Sectorul 3 din Capitală
Peste 40 de proiecte rezidenţiale au fost depuse în ultimele şase luni la Primăria Sectorului 2 din Bucureşti şi urmează să fie construite într-un an şi jumătate, investiţiile cumulate totalizând 40 de milioane de euro, a declarat agenţiei MEDIAFAX Ştefan Dumitraşcu, arhitectul şef al Sectorului 3.
“A crescut mult numărul cererilor de autorizare depuse de către societăţi de construcţii sau developeri români, dar şi câţiva străini, pentru construcţii care să se situeze undeva la regimul de înălţime 4-6 etaje, cu apartamente şi spaţii comerciale la parter. Investiţii care se situează, ca valoare, între 0,7 şi 1,5 milioane de euro pe bucată. Sunt foarte multe terenuri care în ultimii şapte ani nu au fost vândute, ori din cauza unui preţ prohibitiv, ori pentru că din calculele economice, investiţiile care s-ar fi realizat n-ar fi adus profitul scontat, dar care acum s-au vândut”, a spus Dumitraşcu.
Zf.ro: Proiect european de 900.000 de lei pentru profesionalizarea IT-iştilor clujeni
Clusterul iTechSylvania, din cadrul Asociaţiei Române pentru Industria Electronică şi de Software (ARIES), filiala Transilvania, a câştigat un proiect european de aproximativ 900.000 de lei (200.000 de euro) pentru pregătirea programatorilor clujeni, care ocupă poziţii senior în cadrul companiilor membre. Finanţarea a fost obţinută prin Programul Operaţional Sectorial ’’Creşterea Competitivităţii Economice”, cofinanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională.
Capital.ro: Complexul Energetic Oltenia scade veniturile salariaţilor cu 2,7%
Managerul Complexului Energetic Oltenia, Laurenţiu Ciurel, a declarat miercuri, după o întâlnire cu sindicatele din minerit şi energie, dar şi cu ministrul pentru Dialog Social, Liviu Pop, că veniturile medii brute ale salariaţilor companiei vor scădea cu doar 2,7% şi nu cu 20% aşa cum a fost anunţat iniţial de liderii sindicali, acest lucru fiind posibil în urma creşterii numărului de persoane care urmează să fie disponibilizate.
Potrivit lui Laurenţiu Ciurel, creşterea numărului angajaţilor care vor pleca din companie de la 2.000 la 3.000 de persoane a creat sursa financiară pentru ca veniturile să rămână aproximativ la nivelul celor din 2014. El a subliniat însă că programul de restructurări nu trebuie să afecteze în niciun fel producţia de cărbune a companiei.
Zf.ro: Profitul consolidat al UniCredit în România a crescut în 2014 de peste două ori, la 42 milioane euro
Profitul consolidat al grupului BANCAR italian UniCredit în România a crescut anul trecut de peste două ori, de la 19 milioane de euro la 42 milioane de euro, în contextul în care depozitele şi creditele au avansat cu 7% raportat la anul anterior, potrivit raportului financiar al grupului.
Grupul italian este prezent în România prin grupul UniCredit Ţiriac, care include UniCredit Ţiriac Bank şi filialele sale UniCredit Consumer Financing IFN, UniCredit Leasing România, UniCredit Leasing Corporation IFN, ALLIB Leasing, Debo Leasing IFN şi UniCredit Insurance BROKER.