Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

REVISTA PRESEI - 11 mai 2015

Ziuaconstanta.ro, preluat de ziarepenet.ro, ziarelive.ro: CCINA, DISPUSĂ SĂ PREIA ÎN EXPLOATARE PAVILIONUL EXPOZIŢIONAL

Camera de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură (CCINA) Constanţa oragnizează, în perioada 13-17 mai, a 63-a ediţiei a târgului Naţional de Îmbrăcăminte – Încălţăminte Tinimtex, cel mai mare eveniment de profil din țară în domeniul industriei ușoare, cu tradiţie pentru zona Dobrogea. Evenimentul va avea loc la Pavilionul Expoziţional şi Centrul de afaceri Eurolitoral.

           Citeste mai mult..

 Bizbrasov.ro, preluat de news-line.ro: Fiscalitatea și corupția, problemele mediului de business din România

Camera de Comerţ şi Industrie a României a lansat, recent, studiul „Percepţia mediului de afaceri asupra economiei”. Studiul a fost realizat de TNS CSOP pe un eşantion de 500 de firme de la nivelul întregii ţări şi prezintă percepţia oamenilor de afaceri despre fiscalitate, legislaţie, forţa de muncă şi corupţie. „În general, percepţia mediului de afaceri asupra economiei româneşti şi braşovene este foarte bună. Într-o perioadă în care mai persistă criza, să avem optimism, chiar şi moderat sau ponderat, pentru creşterea anului 2015, este un lucru foarte bun. Majoritatea firmelor şi-au propus ca pentru anul 2015 să crească numărul de angajaţi, cifra de afaceri, exporturile. Toată lumea este optimistă în privinţa acestui an”, a declarat Silviu Costea, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Braşov.

          Citeste mai mult…

Amosnews.ro: Dezvoltarea relaţiilor economice şi comerciale cu Ungaria, prioritară în strategia CCIB

Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB) a organizat, în parteneriat cu Ministerul Economiei, Comerţului şi Turismului, precum şi EximBank, cu sprijinul Creative Expert Consulting SRL, cea de a opta ediţie a „Zilei oportunităţilor de afaceri”, dedicată de această dată Ungariei.  

           Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Turtoi (MADR): România așteaptă comentariile oficiale pe noul Program Operațional pentru Pescuit; documentul a fost transmis oficial la CE în 20 aprilie

România așteaptă comentariile oficiale din partea Comisiei Europene (CE) pe noul Program Operațional pentru Pescuit și Afaceri Maritime (POP-AM) pentru finalizarea negocierilor și lansarea lui în vara acestui an, a declarat, pentru AGERPRES, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) George Turtoi.

           Citeste mai mult…

Agerpres.ro: George Turtoi (MADR): În prima jumătate a lunii iunie vom lansa întregul PNDR 2014-2020

Toate măsurile din noul Program Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020 vor fi deschise până la jumătatea lunii iunie, când așteptăm și aprobarea oficială a programului din partea Comisiei Europene, a declarat pentru AGERPRES secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, George Turtoi. “Estimarea noastră este că în prima jumătate a lunii iunie vom da drumul întregului program (PNDR 2014-2020 n.r.), chiar dacă acum nu putem spune o dată exactă, pentru că mai sunt de emis acte normative pentru lansare. Săptămâna viitoare așteptăm să vină în acest sens o scrisoare de conformitate de la Comisia Europeană, deoarece a fost parcurs tot fluxul de avizare și ne mai trebuie doar semnătura finală”, a precizat Turtoi.

        Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Tranzacții de circa 155 milioane lei, săptămâna aceasta la BVB

Valoarea totală a tranzacțiilor derulate săptămâna aceasta la Bursa de Valori București s-a ridicat la 154,9 milioane lei, tranzacțiile cu acțiuni cumulând 143,7 milioane lei, cu 39,11% mai mult față de săptămâna precedentă, conform buletinului Puls Capital

       Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Ponta: În această regiune complicată, România reprezintă un bastion de securitate, stabilitate și predictibilitate

Premierul Victor Ponta a declarat luni, în deschiderea Summitului Regional de Securitate Cibernetică, că România reprezintă un bastion de securitate într-o regiune complicată, în care se duc războaie dificile, în special pe energie.  

         Citeste mai mult…

Zf.ro: Industria alimentară românească bate la porţile Europei: „participările la expoziţii sunt oglinda exporturilor“

Anuga, cel mai mare târg de produse ali­men­tare, va atrage la ediţia din acest an aproape 80 de companii româneşti, în condiţiile în care anul trecut au fost 67 de firme, iar în urmă cu trei ani au fost 12 par­ti­cipanţi din in­dus­tria ali­men­tară locală.

          Citeste mai mult...

 Zf.ro: Video ZF Live: La ce vârstă vor tinerii români să plece să lucreze în străinătate

Vârsta medie de 29.5 pentru tinerii care vor să plece să lucreze în străinătate. Joburile din Orange sunt pe intranet, aşa că au acces la ele. Tinerii pleacă în Africa, în Europa. Isi doresc o carieră, experienţă, învăţare. Avem colegi care s-au şi întors înapoi în ţară, a declarat la ZF Live Ioana Marcu, directorul de HR Orange.

          Citeste mai mult…

Zf.ro: Ce retaileri din comerţul modern au închis magazine pe suprafaţă mare în România?

Retailerul franco-belgian Cora, prezent pe piaţa locală de mai bine de un deceniu cu 12 hipermarketuri, va închide la începutul lunii iunie magazinul din centrul comercial Galleria din Arad, potrivit proprietarului mallului, grupul polonez GTC. În oraş mai rămân doar două hiper­marketuri, unul Real şi unul Kaufland după ce şi Carrefour a tras obloanele acum circa trei ani. Până la închiderea ediţie reprezentanţii Cora nu au răspuns solicitării ZF privind motivul închiderii şi planurile de viitor. Investiţia într-un hipermarket în mall este de circa 5 mil. euro, potrivit datelor ZF.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: Israelianul care a găsit în România noul „Tărâm al făgăduinţei“ în construcţii

Constructorul israelian Danya Cebus şi-a construit drumul în România pas cu pas, metru cu metru, trecând de la proiecte rezidenţiale, malluri şi clădiri de birouri ridicate pentru companii din Israel la construcţii civile pentru armata americană la Deveselu. Recent, Danya Cebus a început să construiască la Timpuri Noi şi două clădiri de birouri de 50 mil. euro pentru al doilea cel mai bogat om din Europa, miliardarul Ingvar Kamprad, care a fondat cel mai mare retailer de mobilă din lume, grupul suedez Ikea. Mai mult, Danya Cebus se uită cu atenţie şi spre construcţia de infrastructură de transport. Shlomi Mintzer, directorul general al Danya Cebus, vorbeşte într-un interviu pentru Business

            Citeste mai mult…

Zf.ro: OPINII PRIMITE LA REDACŢIE Business-ul european vrea DIGITALIZAREA!

Pe parcursul a două zile, 6 şi 7 mai 2015, a avut loc la Bruxelles o nouă ediţie a European Business Summit. Evenimentul reprezintă una dintre cele mai transparente întâlniri dintre reprezentanţii mediului de afaceri şi oficialii Comisiei Europene. Pe de altă parte, pentru participanţi şi public, această nouă ediţie a fost o ocazie excelentă de a înţelege mai bine, din punct de vedere tehnologic, dar şi politic, ce va însemnã “Europa 4.0”.

           Citeste mai mult…

Economica.net: Patronii care şi-au obligat companiile să joace la bursă au acum pierderi de zeci de milioane de lei. Trei exemple

O mare companie farmaceutică, o fostă glorie a industriei de electrocasnice care supravieţuieşte cu succes şi un producător important de piese auto înregistrează pierderi considerabile ca urmare a investiţiilor la Bursă impuse de patronii lor, pentru a le susţine propriile interese pe piaţa de capital. Biofarm Bucureşti (BIO), Electroargeş Curtea de Argeş (ELGS) şi Altur Slatina (ALT) sunt ele însele companii listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi au avut, la rândul lor, portofolii de zeci de milioane de lei de acţiuni la BVB, deşi afacerile lor nu au nici o legătură cu investiţiile financiare.

           Citeste mai mult...

Digi24.ro: Autostrăzi mai scumpe! Costurile de construcție pentru un kilometru pot ajunge și la 21 de milioane de euro

Guvernul vrea autostrăzi scumpe. Autorităţile schimbă standardele de cost şi estimează că vor cheltui până la 21 de milioane de euro pentru un kilometru de şosea rapidă. Costurile vor varia între 5 şi 21 de milioane de euro, pentru fiecare din cei 1.300 de kilometri promişi, în funcţie de relief. În urmă cu cinci ani, preţurile etalon adoptate de Guvern erau de câteva ori mai mici – între 4 şi 6 milioane de euro pe kilometru.

           Citeste mai mult…

Capital.ro: Tranzacţii de 155 milioane de lei, săptămâna aceasta la Bursa de Valori

Valoarea totală a tranzacţiilor derulate săptămâna aceasta la Bursa de Valori Bucureşti s-a ridicat la 154,9 milioane lei, tranzacţiile cu acţiuni cumulând 143,7 milioane lei, cu 39,11% mai mult faţă de săptămâna precedentă, conform buletinului Puls Capital. Cele mai multe schimburi s-au realizat pe titlurile SIF Moldova, în valoare de 28,5 milioane lei, Fondul Proprietatea – 24,8 milioane lei şi SIF Banat-Crişana – 16,7 milioane lei.   

          Citeste mai mult…

Digi24.ro: Și fără autostradă, și cu banii luați. CNADNR trebuie să achite companiei Pizzarotti 8,5 milioane de euro

Dublă lovitură pentru Compania de Autostrăzi. După ce că nu a reuşit să termine şoseaua rapidă Bucureşti – Ploieşti este obligată să plătească şi despăgubiri constructorilor italieni de la Pizzarotti: aproape nouă milioane de euro. Italienii de la Pizzarotti au construit 16 kilometri în şapte ani, dar spun că nu din vina lor. Statul a modificat mereu proiectul şi de aceea lucrările s-au întins pe aşa mult timp. Pe lângă italieni, la această autostradă au muncit şi constructorii români.

         Citeste mai mult…

Ziare.com: Fabricile fara oameni. Marea “invazie” a inceput

O treime dintre locurile de munca actuale vor fi inlocuite pana in 2025 de computerizare, de roboti sau de alte masinarii, prezic expertii. In privinta urmarilor, eforturile clarvazatoare proiecteaza fie imaginea unei lumi de someri, fie doar perspectiva unei schimbari a naturii muncii, care aduce noi oportunitati. Marea “invazie” este deja pe cale sa inceapa in sudul Chinei. Shenzhen Evenwin Precision Technology, o companie producatoare de electronice, intentioneaza sa inlocuiasca in viitor 90% din forta de munca cu roboti. Compania are 1.800 de angajati, potrivit Aol.  

         Citeste mai mult…

Agerpes.ro: INS: Deficitul balanței comerciale a depășit 1,372 miliarde euro, în primul trimestru

Deficitul balanței comerciale a depășit 1,372 miliarde de euro, în primul trimestru din 2015, în creștere cu 235,4 milioane de euro față de aceeași perioadă a anului precedent, potrivit datelor comunicate luni de Institutul Național de Statistică (INS).

          Citeste mai mult…

Mediafax.ro: România produce cele mai ieftine maşini comparativ cu ţările vecine

Businessul Dacia, cea mai mare afacere şi cel mai mare exportator din România, este construit din maşini care costă maximum 20.000 de euro, în timp ce ţările din regiune asamblează limuzine de lux. Dezvoltarea brandurilor Dacia a făcut însă din România o ţintă de dezvoltare pentru construcţia de componente şi R&D, iar Constantin Stroe vorbeşte despre viabilitatea industriei şi despre avantajul de a produce un brand care se confundă cu ţara unde este făcut.

             Citeste mai mult…

Zf.ro: GOANA PENTRU CREŞTEREA GRADULUI DE COLECTARE A IMPOZITELOR GENEREAZĂ SITUAŢII BIZARE

Ieri, 10 mai 2015, ora 18.38, redacţia ZF. Intră „băiatul cu pizza“. Nu era pentru noi. Mai înfo­me­taţi erau colegii din redacţia ProSport, aflată la zece metri distanţă. Articolul despre impozitarea bacşişurilor care a intrat în vigoare de la 9 mai tocmai fusese „trimis în pagină“, adi­că urma să fie prelucrat pentru tipar. Şi iată cum subiectele vin după jurnalişti, nu numai jurnaliştii după subiecte. Fugi după el pentru o reacţie. Ajungem tocmai când primea de la colegul de la ProSport 5 lei bacşiş la o pizza de 30,75 de lei plătită cu cardul. „Hei, ce faci? Nu plăteşti impozit pe bacşiş?. Trebuie să dai statului 80 de bani (16% din 5 lei – n. red.)“, glumim cu el.  

            Citeste mai mult…

Zf.ro: „Dobânzi real negative nu vor exista în România.“ Cât spaţiu mai are BNR pentru relaxarea politicii monetare

România are în continuare o rată a dobânzii de politică monetară real pozitivă (diferenţa dintre dobânda-cheie şi rata inflaţiei), după ce banca centrală a diminuat rata-cheie de patru ori în acest an, până la un minim istoric de 1,75%. Rămâne de văzut cât de mult vor ajusta băncile dobânzile la credite şi cât de jos vor coborî sumele remunerate la depozite.  

           Citeste mai mult…

Zf.ro: Şeful GE, în secret la Bucureşti pentru o piaţă regională de energie

Jeffrey Immelt, preşedinte şi CEO al gigantului american Ge­neral Electric, s-a aflat la sfârşitul săptă­mânii trecute într-o vizită surpriză la Bucureşti, în care s-a întâlnit cu premierul Victor Ponta şi cu şefii unora dintre cele mai mari companii locale din energie. „Ideea unei pieţe energetice europene unice, o viziune cu adevărat măreaţă, dar dificil de realizat. Însă ideea creării unei structuri regionale, care să includă patru sau cinci ţări unite în jurul României ar fi o viziune mai practică şi deja pusă în mişcare“, a spus Immelt.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: Vrignaud, Allianz-Ţiriac: Creştem pe nonauto; se schimbă modul de a gândi al clienţilor

Asigurările de locuinţe şi cele de răspunderi au crescut mai rapid faţă de poliţele auto în primul trimestru, ceea ce este un semnal că felul de a gândi al clienţilor se schimbă, spune Remi Vriganud, directorul general al Allianz-Ţiriac, cel mai mare asigurător local.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: Laburiştii au promis că îi taxează pe bogaţi, pe bancheri şi că îngheaţă preţurile la energie. Britanicii nu i-au votat şi au pierdut dureros alegerile. Ce învăţăminte sunt pentru România?

Cu o săptămână înainte de alegerile din Marea Britanie, sondajele indicau un finiş la fotografie între conservatori şi laburişti. Vineri dimineaţă, rezultatul a fost un şoc: conservatorii au câştigat surprinzător de detaşat, obţinând mai multe mandate decât la alegerile precedente, cu toate că au traversat o criză, iar laburiştii nu îşi revin nici acum după rezultatul dezastruos.

           Citeste mai mult…

Zf.ro : ENERGIE Enel începe anul cu scăderi uşoare pe toate liniile

Enel România, cel mai mare distribuitor privat de energie electrică deţinut de grupul italian de utilităţi Enel, a raportat scăderi uşoare pentru primul trimestru al anului comparativ cu perioada similară a anului trecut, atât pentru venituri, cât şi pentru profitul operaţional. Compania care „aprinde becul“ în Bucureşti a raportat venituri de 265 de milioane de euro în primul trimestru, cu 3,6% mai mici faţă de anul trecut. În România, Enel distribuie şi furnizează energie în Banat, Dobrogea şi Muntenia Sud. De asemenea, profitul operaţional al grupului a înregistrat o scădere de circa 1%, până la 64 de milioane de euro.

          Citeste mai mult…

Zf.ro: Premise pozitive pentru economie. Spread-ul de dobândă a atins maximul anului

Spread-ul de dobândă, care evidenţiază diferenţa între dobânda la titlurile de stat pe termen lung, de 10 ani, şi dobânda pe termen scurt, a ajuns săptămâna trecută la maximul acestui an, de 2,13 puncte procentuale, trendul ascendent al indicând premise pozitive pentru economie. „Ratele de dobândă au continuat să crească pe scadenţele medii/lungi pe piaţa internă a titlurilor de stat, evoluţie în ton cu pieţele europene. Pe de altă parte, ratele de dobândă pe scadenţele scurte s-au consolidat. Prin urmare, spread-ul de dobândă a crescut cu 6,2%, la 2,13 puncte procentuale, nivelul maxim din acest an, evoluţie care confir­mă scenariul de accelerare a economiei interne“, susţine An­drei Rădulescu, senior economist la Banca Transil­vania.  

         Citeste mai mult…

Zf.ro: Brokerii şi investitorii vor sta cu jumătate de oră mai mult în ringul bursier de la Bucureşti

Bursa de Valori Bucureşti îşi extinde, începând cu 21 mai, programul de tranzacţionare pentru pieţele de acţiuni, ETF şi unităţi de fond, cu 30 de minute, de la ora 18:00 până la ora 18:30, aliniindu-se astfel la orarele de tran­zac­ţionare ale burselor din Londra, Frankfurt şi Paris, care se închid la ora 18.30 (ora României).

         Citeste mai mult…

Zf.ro: OMV Petrom Marketing: Credem că anul viitor vom avea reţeaua ideală de distribuţie

Petrom, cea mai mare companie petrolieră locală, caracterizează numărul de staţii pe care le are în prezent ca fiind optim, deşi chiar anul trecut firma căuta cumpărători pentru un lot de circa 100 de benzinării. „Targetul nostru este menţinerea primei poziţii în piaţă“, spune Radu Căprău, preşedintele consiliului de administraţie al OMV Petrom Marketing, compania de 3,2 mld. euro care cumulează afacerile celor 544 de staţii Petrom şi OMV din România.

         Citeste mai mult…

Zf.ro: Comcereal Vaslui i-a adus lui Porumboiu pierderi de 36 de milioane de lei

Comcereal Vaslui (simbol bursier CCEV), cea mai mare companie a grupului Racova controlat de Adrian Porumboiu, a pierdut 36 milioane de lei din operaţiunile agricole de anul trecut, potrivit unui raport emis pe bursă. Compania omului de afaceri român a trecut pe pierdere după ce a marcat profit în fiecare din cele şase exerciţii financiare precedente.

          Citeste mai mult…

Zf.ro: ANALIZĂ Pe piaţa materialelor de construcţii s-a scos din vocabular cuvântul „scădere“

Primul trimestru al anului 2015 a readus zâmbetul pe buzele producătorilor de materiale de construcţii, care spun că au avut vânzări cel puţin egale cu cele din primele trei luni ale anului trecut, dacă nu chiar semnificativ mai mari. Deşi pentru unele segmente ale pieţei materialelor de construcţii, evaluată la circa 3 miliarde de euro, livrările din primul trimestru contează prea puţin în ansamblul întregului an, jucătorii avansează prognoze optimiste pentru perioada următoare, „regresul“ fiind, deocamdată, un termen care nu mai este folosit în estimările ce ţin de 2015.

          Citeste mai mult…

Zf.ro : TOP MBA „Avem nevoie în rândul oamenilor politici de persoane cu spirit antreprenorial“

Gradul de îndatorare, migraţia sau îmbătrânirea populaţiei – problemele ţărilor mai puţin dezvoltate din punct de vedere economic – încep să aibă tot mai mult impact şi asupra celor care alimentează motorul economic internaţional. Prin urmare, mediul de business are nevoie de oameni capabili să facă faţă schimbărilor, dar care pot să le şi implementeze. Dar companiile şi economiile nu mai au atât de mare nevoie de manageri care ştiu teorie, ci de executivi care să gândească antreprenorial, indiferent că este vorba despre zona privată sau de sfera politică.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: ZF Mobilio ’15: aplicaţiile mobile de shopping au de două ori mai multe descărcări pe iOS decât pe Android

Cu toate că la nivel global aplicaţiile dezvoltate pentru sistemul de operare Google Android au cu 70% mult mai multe descărcări decât cele pentru Apple iOS, în cazul aplicaţiilor dedicate cumpărăturilor online situaţia se inversează, a spus în cadrul conferinţei ZF Mobilio ’15 Bogdan Colceriu, CEO-ul şi unul dintre fondatorii Frisbo, platformă care asigură toate serviciile operaţionale necesare funcţionării unui magazin în mediul online. „Deşi la nivel global, descărcările de pe Google Play sunt cu 70% mai multe decât cele de pe iOS, la nivel de retail lucrurile nu stau aşa, ci dimpotrivă. iOS-ul are de două ori mai multe descărcări pe brandurile de retail”.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: Endava şi-a majorat afacerile cu 50% anul trecut

Afacerile Endava România, subsidiara locală a furnizorului britanic de servicii IT cu acelaşi nume, au crescut anul trecut afaceri cu 46% faţă de 2013, ajungând la 165,6 milioane lei (circa 37 milioane euro), conform datelor furnizate de companie pentru realizarea anuarului ZF „Cei mai mari jucători din economie 2014”.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: Exporturile către Asia au susţinut afacerile Aerostar Bacău în T1

Creşterea puternică a vânzărilor către Asia a ajutat producătorul de componente aeronautice Aerostar Bacău (simbol bursier ARS) să-şi majoreze cu 33% afacerile în primele trei luni, până la 64,4 milioane de lei. Profitul net a crescut în acelaşi interval cu 46%, la 8,3 milioane de lei, cel mai bun rezultat al începutului de an din cel puţin ultimii şapte ani. Livrările către Asia au reprezentat 20% din totalul vânzărilor, faţă de mai puţin de 10% anul trecut, piaţa asiatică fiind singura dintre destinaţiile de export ale companiei care a crescut faţă de primul trimestru al lui 2014. În contrast cu tendinţa anii anteriori, vânzările Aerostar către piaţa militară s-au multiplicat de aproape şase ori în primele trei luni, la o valoare de 4,3 milioane de lei.

          Citeste mai mult…

Zf.ro: Afacerile Comvex Constanţa s-au redus cu 60%, după scăderea traficului industrial prin port

Reducerea drastică a traficului de mărfuri industriale prin portul Constanţa a şters 60% din cifra de afaceri a operatorului portuar Comvex (simbol bursier CMVX), care deţine cel mai mare terminal de descărcare a minereului de fier şi cărbune din ţară. Afacerile companiei au scăzut anul trecut la 70 milioane de lei, faţă de 173 milioane de lei în 2013, după ce cantitatea de fier şi cărbune energetic vehiculată prin terminal s-a redus cu 40%, ca o consecinţă a cererii mai mici de fier în China, închiderii temporare a unui furnal al combinatului siderurgic din Galaţi şi devierii traficului către un port din Croaţia.

         Citeste mai mult…

Zf.ro: SIF Oltenia şi-a asigurat o felie de 20% din Şantierul Naval Orşova

SIF Oltenia (SIF5) a achiziţionat un pachet de 1,6% din acţiunile constructorului de nave fluviale Şantierul Naval Orşova (SNO) pe 7 mai, majorându-şi astfel participaţia la 20,38% din capitalul companiei. Tranzacţia s-a încheiat la un preţ de 2,5 lei/titlu, cu 3,5% sub cotaţia din piaţă. În ultimele şase luni, SIF-ul a făcut achiziţii susţinute la SNO. Pe 25 noiembrie 2014, SIF-ul a cumpărat un pachet de 7,6% din acţiunile SNO de la fondul de investiţii Danube Tiger, care prin această tranzacţie şi-a marcat exitul din companie.

         Citeste mai mult…

Zf.ro: 714.000 de români aveau la sfârşitul lunii martie restanţe la credite de 11,5 miliarde de lei

Un număr de 714.000 de persoane fizice aveau restanţe la finalul lunii martie restanţe la creditele contractate de la bănci şi instituţii financiare nebancare în valoare de 11,5 mld. lei, în scădere cu circa 140 mil. lei faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor din cel mai recent buletin lunar al BNR. Faţă de luna anteriorară, restanţele au crescut cu circa 50 mil. lei, în timp ce comparativ cu finalul anului trecut sunt în creştere cu o jumătate de miliard de lei.

         Citeste mai mult…

Zf.ro: Statul român s-a împrumutat, în premieră, mai ieftin în lei decât în dolari

Costurile aferente finanţării în lei de pe piaţa internă au scăzut în primul trimestru, în premieră, mult sub cele aferente finanţării în dolari pe aceleaşi maturităţi, ceea ce favorizează creşterea finanţării în lei, diminuând atractivitatea împrumuturilor externe în dolari, susţine Ministerul Finanţelor în Strategia privind managementul datoriei publice pentru perioada 2015-2017. De exemplu, pentru maturitatea de 10 ani, randamentele obligaţiunilor în lei s-au plasat sub 3%, în timp ce randamentele aferente unor titluri de aceleaşi maturităţi denominate în dolari au urcat în jurul nivelului de 3,4%.    

        Citeste mai mult…

Zf.ro: CDR: Consolidarea fiscală pentru firmele cu capital autohton va facilita o creştere internă puternică

Coaliţia pentru Dezvoltarea României care introducerea consolidării fiscale pentru grupurile de firme cu capital autohton şi reduceri pentru cheltuielile de cercetare-dezvoltare ocazionate de subcontractori, apreciind că măsurile vor facilita o creştere internă puternică. În contextul dezbaterilor parlamentare pe marginea proiectului de rescriere a Codului Fiscal şi a Codului de Procedură Fiscală, CDR a transmis un pachet de amendamente în care reiterează priorităţile susţinute în perioada de consultări publice organizate de Ministerul Finanţelor Publice.

          Citeste mai mult…

Zf.ro: Cele mai mici dobânzi efective la un credit de consum de 20.000 de lei pe cinci ani

Patru bănci afişează în acest moment oferte de credite de consum cu dobânzi de o singură cifră, de regulă fiind însă nevoie ca debitorul să aibă o convenţie de virare a salariului în cont semnată cu banca pentru a plăti un cost sub 10%. O singură ofertă standard are dobândă de o singură cifră. Dobânzile creditelor de consum coborâseră uşor sub 10% încă de la finalul anului trecut, dar acum bancherii au redus în premieră costul acestor împrumuturi pe palierul de 8% pe an, în condiţiile în care au lichiditate şi se împrumută la costuri minime istorice de pe piaţa monetară, dar se plâng că nu găsesc suficientă cerere solvabilă.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: OPINIE SORIN PÂSLARU, REDACTOR-ŞEF ZF

Dacă cineva a gândit premeditat subminarea guvernului Ponta prin introducerea impozitului pe bacşiş, atunci a dat o lovitură de maestru. Cine sunt într-o societate nodurile de comunicare? Chelnerii, taximetriştii, coafezele şi frizerii. Se spune că în Grecia investitorii deştepţi au ieşit de pe piaţa bursieră în urmă cu 10-15 ani,  atunci când până şi frizerii îţi dădeau ponturi, adică ce acţiune urma să crească şi de ce.   

          Citeste mai mult…

Bursa.ro: ProCredit Bank a acordat IMM-urilor credite JEREMIE de peste 20 milioane de euro

ProCredit Bank a acordat IMM-urilor credite JEREMIE în valoare de peste 10 milioane de euro în monedă europeană și de alte 10 milioane de euro acordate în monedă națională, de la data semnării primului acord cu Fondul European de Investiții, în decembrie 2013. Aceste împrumuturi pot fi accesate de către întreprinderile mici și mijlocii pentru investiții și pentru finanțarea activității curente pe termen scurt și mediu. Creditele JEREMIE sunt acordate în condiții preferențiale, cu o dobândă parțial subvenționată, redusă cu 50% față de nivelul standard, ca și comisioanele aferente, și cu cerințe reduse de garanții.

           Citeste mai mult…

Bursa.ro: SOLUŢIA LUI SEBASTIAN VLĂDESCU LA CRIZA CREDITELOR ÎN CHF:

În Raportul pe România, dat recent publicităţii, Fondul Monetar Internaţional precizează: “Riscurile legale rămân o preocupare majoră pentru sistemul bancar. Un val de procese recente pe baza Codului civil adoptat în 2013, referitoare la clauzele abuzive din contractele de credit, a dus la situaţia în care deciziile instanţelor inferioare sunt atacate cu apel pe motiv că sunt împotriva practicilor de piaţă. Dacă acele verdicte devin baza unor acţiuni de tip «class action» [n.r. – procese colective], ele pot reprezenta o ameninţare pentru stabilitatea sistemului. Drept răspuns, autorităţile au întocmit un plan pentru stabilirea unor instanţe specializate care să se ocupe de aceste cazuri. Totuşi, implementarea acestui plan a fost întârziată în mod repetat din motive administrative”.

            Citeste mai mult…

Bursa.ro: BVB deschide în scădere

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a deschis în scădere şedinţa de tranzacţionare de astăzi.Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, coboară cu 0,06% fiind cotat la 7.579,33 puncte.

           Citeste mai mult…

Bursa.ro: NUMIRI NOI LA CONDUCEREA CEC BANK

Enache Jiru, secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice (MFP), a fost nominalizat de acţionarii CEC Bank, în Adunarea Generală de vineri seară, să preia funcţia de Director general – Preşedinte al Consiliului de Administraţie, deţinută în prezent de Radu Graţian Gheţea. AGA a făcut schimbări în întreaga conducere executivă, însă a decis ca mandatul actualului Consiliu să fie prelungit până când nominalizaţii vor primi aprobarea Băncii Naţionale a României (BNR).

            Citeste mai mult…

Bursa.ro: “Băieţii deştepţi” îşi pregătesc revenirea în energie

Decizia recentă a Parlamentului de a permite, din nou, micilor producători de energie regenerabilă să-şi vândă electricitatea prin negocieri directe a dat apă la moară “băieţilor deştepţi” să reînceapă lobby-ul pentru contracte netransparente. Acum toţi furnizorii privaţi vor să se reîntoarcă la contractele directe arătând că statul poate să impună obligativitatea tranzacţionării doar pentru companiile pe care le controlează. Surse din piaţă susţin că “băieţii deştepţi” au şi pus la punct o strategie în acest sens şi că vor să se folosească de regulamentele REMIT care vizează obligativitatea raportării tuturor tranzacţiilor la ACER (reglementatorul european), ce va fi instituită din toamnă.

          Citeste mai mult…

Bursa.ro: INS: Sporul natural s-a păstrat negativ şi în luna martie

Sporul natural a fost negativ în luna martie, de 10.717 persoane, la fel ca în luna februarie (9602 persoane), transmite Institutul Naţional de Statistică (INS). În luna martie s-a înregistrat naşterea a 15147 copii, cu 1069 mai multe naşteri decât în luna februarie 2015.

         Citeste mai mult…

Bursa.ro: DIRECTIVĂ UE: TRANZACŢIILE CU DERIVATE TREBUIE RAPORTATE REGISTRELOR CENTRALE AUTORIZATE

Directiva EMIR (European Market Infrastructure Directive) este răspunsul Uniunii Europene la ultima criză din pieţele financiare, care a părut că este, în principal, cauzată de lipsa de transparenţă din piaţa derivatelor, ne-a spus Iwona Sroka, CEO al KDPW, Depozitarul Central din Polonia, în cadrul unui interviu. Astfel, potrivit EMIR, detaliile contractelor derivate tranzacţionate în statele europene – pe burse sau pe piaţa OTC – trebuie raportate către un Registru Central de Tranzacţii autorizat, începând cu data de 12 februarie 2014.

         Citeste mai mult…

Bursa.ro: “PROIECT EDITORIAL REALIZAT CU SPRIJINUL ROMANIAN BOOKMAKERS

Renumiţi experţi în fiscalitate susţin iniţiativa Romanian Bookmakers de a semnala faptul că, prin formulări anacronice, Codul Fiscal legiferează neîncasarea unor importante sume cu care industria pariurilor ar putea contribui la bugetul consolidat al statului Romanian Bookmakers, organizaţia patronală a industriei de pariuri sportive, doreşte să atragă atenţia asupra faptului că o serie de prevederi din Codul Fiscal afectează nejustificat activitatea operatorilor din domeniu şi, implicit, încasările bugetare generate de aceştia.

         Citeste mai mult…

Bursa.ro: Brokerii: FP a performat mai bine decât SIF-urile, pe fondul presiunii acţionarilor

Ovidiu Dumitrescu, “Tradeville”: “Dacă va fi eliminat pragul de deţinere la SIF-uri, atunci vor creşte şansele ca diferiţi instituţionali să fie interesaţi să investească şi să administreze aceste fonduri” Fondul Proprietatea (FP) a înregistrat un randament anual compus de peste 33%, din ianuarie 2012 până în prezent, în timp ce SIF-urile au crescut, în medie, cu 25%, ne-a spus Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct “Tradeville”.

          Citeste mai mult…

 Bursa.ro: STUDIU 2008-2013: Cifra de afaceri din industria mobilei a scăzut cu o medie anuală de 7%

Cifra de afaceri din industria mobilei a scăzut cu o medie de 7% pe an, în perioada 2008-2013, regresul fiind susţinut atât de segmentul retail (-15,4%), cât şi de partea de producţie (-3,1%), după cum ne-a spus Iuliu Moldoveanu, preşedintele Asociaţiei Clubul Român de Mobilă (ACRM), citând un studiu realizat de analiştii de la “ManagerAnticriză”. Valoarea maximă a cifrei de afaceri a fost înregistrată în anul 2008, aceasta scăzând cu 30,5%, până în anul 2013.  

          Citeste mai mult…

Bursa.ro: ÎN PRIMUL TRIMESTRU Carpatica a revenit pe profit, dar perspectivele sunt incerte

Gabriel Aldea, “Intercapital”: “Profitul Băncii Carpatica se înscrie în dinamica sectorului bancar” Ovidiu Dumitrescu, “Tradeville”: “Scenariile sunt multiple şi variază de la o preluare până la o reducere semnificativă a activităţii sau chiar închiderea băncii”

           Citeste mai mult…

Bursa.ro: SIBEX Numărul contractelor futures a crescut uşor în prima săptămână din mai

Pe piaţa futures de la Sibiu, săptămâna trecută a adus un volum total de 415 contracte, lichiditatea înregistrând o creştere uşoară. Cea mai mare contribuţie în generarea nivelului menţionat a avut-o ultima şedinţă (n.r. – 8 mai 2015) cu 126 de contracte cu o valoare echivalentă de 1,67 milioane de lei. De altfel, a fost pentru prima dată în această lună când s-a depăşit pragul de 100 de contracte într-o singură şedinţă. Derivatele cele mai căutate au fost cele pe Dow Jones, scadenţa iunie şi septembrie, precum şi derivatul pe cursul euro/dolar, pe scadenţa iunie.

            Citeste mai mult…

Economica.net: Topul celor mai solide companii de asigurare din România

Numărul reclamaţiilor primite de la clienţi, valoarea primelor cedate în reasigurare, dar şi raportul între vânzări şi daune plătite sunt cei mai importanţi indicatori care dau măsura solidităţii unei firme de asigurare din România. În funcţie de aceşti parametri, ECONOMICA.NET încearcă să îţi arate care sunt cele mai stabile societăţi de asigurare din România.

         Citeste mai mult…

Economica.net: Ce face aeroportul Arad fără Wizz Air şi fără bani europeni

Aeroportul International Arad nu a fost inclus nici în varianta reactualizată a Master Planului pentru Transporturi, publicată recent pe pagina de internet a Ministerului Transporturilor. Documentul revizut a fost transmis miercuri Comisiei Europene, iar pe lângă construcţia autostrăzi, drumuri expres, drumuri Trans-Regio, drumuri Euro-Trans şi variante de ocolire, mai prevede şi investiţii de 1,32 miliarde de euro pentru modernizarea aeroporturilor din România.

       Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Ponta: Principala armă a Rusiei nu o reprezintă avioanele, ci gazele şi energia cu care pot şantaja Europa. România, implicată în „războiul energiei“

Gazprom a redus de mai multe ori furnizarea către o serie de state din Europa, gigantul rus fiind acum investigat oficial de către Comisia Europeană pentru abuz de poziţie dominantă Principala armă a Rusiei nu o reprezintă avioanele sau rachetele, ci energia şi gazele naturale cu care poate şantaja Europa, a declarat premierul Victor Ponta la Summitul regional de securitate cibernetică, desfăşurat la Bucureşti, el arătând că  România nu este implicată într-un război cu arme convenţionale, aşa cum este Ucraina, ci în unul la fel de dificil, respectiv un „război al energiei“.  

         Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Oficial american, avertisment la Bucuresti impotriva nationalismului economic

Bruce Andrews, adjunctul Secretarului pentru Comert al SUA, a avertizat la Bucuresti ca pe plan global “se ridica un val de protectionism si nationalism digital prin care guvernele creaza legi si politici in favoarea industriilor nationale”, fapt ce duce la “limitarea cresterii economice prin limitarea accesului cetatenilor si afacerilor la cele mai bune tehnologii din lume”. Oficialul american, care conduce una dintre cele mai mari misiuni comerciale americane venite in Romania, a facut aceste declaratii intr-un discurs tinut la Summitul Regional de Securitate Cibernetica.

         Citeste mai mult…

Antena3.ro: Daily Income: Un nou scandal marca ANAF

Adrian Măniuţiu a prezentat la “Daily Income” faptul că ANAF a decis suspendarea emiterii deciziilor privind regularizarea contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate (CASS) pentru anul 2012. A suspendat, dar nu a anulat ceea ce a emis deja, aşa că mulţi români sunt buni de plată dacă nu fac contestaţie.

         Citeste mai mult…

capital.ro: Taxarea bacşişului invită la fraudă

Impozitarea bacşişului are, pe lângă unele neclarităţi, o problemă care nu pare să fi fost luată în calcul de Guvern, dar care convine de minune celor care caută metode inventive de a scoate la lumină bani negri. Fără o limită a sumelor care pot fi înregistrate ca bacşiş, există posibilitatea ca anumiţi comercianţi, şi nu numai, să introducă în contabilitate sume cu provenienţe dubioase.

         Citeste mai mult…

Capital.ro: Agricultorii susţin că nu au piaţă de desfacere pentru produselenaturale

Producătorii agricoli din Caraş-Severin, care au participat duminică la cea de-a doua ediţie a Târgului de la Coronini, s-au prezentat cu produse naturale, pentru care însă susţin că nu au piaţă de desfacere. ”Am venit la târg cu produse din gospodăria proprie, cu slănină, brânză de capră, pentru care folosim cheag natural, cârnaţi de vită cu porc, din care frigem şi la grătar, brânză de burduf şi virşli. Sunt produse făcute în casă şi fiecare are un secret în reţetă. De exemplu, virşli în Ardeal se fac într-un fel, la noi, în altfel. Slănina, sau clisa cum îi spune la noi, are, la fel, un secret ca să poţi să îi dai culoare din flacără, din foc. Acelaşi lucru este şi la cârnaţi. Toată lumea pune aceleaşi condimente, dar trebuie să ştii când şi cum să le bagi şi în ce cantitate. Sunt produse foarte bune, pentru care statul, din păcate, nu ne ajută cu piaţa de desfacere” a spus Ion Păun din Soceni.  

         Citeste mai mult…

Evz.ro: Jumătate de milion de români sunt așteptați luna asta la Fisc

Au mai rămas două săptămâni până la 25 mai, termenul limită pentru depunerea declarației de venit pentru anul 2014. Anul trecut, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a primit peste 500.000 de formulare 200 de la contribuabili. Asta înseamnă că 501.174 români și-au depus la administrația financiară de care aparțin declarația de venit pentru anul 2013, potrivit informațiilor transmise de ANAF la solicitarea EVZ.        

          Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Encuțescu (MECT): Cifra de afaceri medie anuală a sectorului IT&C a ajuns la 2,8 miliarde de euro

Afacerile anuale înregistrate în sectorul IT&C din România au atins o medie de 2,8 miliarde de euro, însă specialiștii din domeniu susțin că valoarea ar putea ajunge la 10 miliarde de euro, a declarat, luni, secretarul de stat în Ministerul Economiei, Comerțului și Turismului /MECT/ Aurel-Sorin Encuțescu, la Summitul Regional de Securitate Cibernetică de la Palatul Parlamentului.

        Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Trei tendinte observate pe piata imobiliara in 2014 si trei asteptari pentru 2015

Ne aflăm în faţa unei şanse pe care avem obligaţia, în faţa generaţiilor viitoare, să nu o ratăm. Comisia Europeană a alocat României 40 de miliarde de euro, pentru perioada 2014-2020, în scopul dezvoltării economice, pentru modernizarea infrastructurii şi a administrației naționale, consolidarea sistemului judiciar şi realizarea coeziunii economico-sociale. Este o şansă uriaşă, dar şi o provocare pe măsură, care vizează capacitatea administraţiei publice de a selecta şi gestiona proiecte cu impact real asupra dezvoltării ţării.

         Citeste mai mult…

Bursa.ro: Dezvoltarea relaţiilor economice şi comerciale cu Ungaria, prioritară în strategia CCIB

Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB) a organizat cea de a opta ediţie a “Zilei oportunităţilor de afaceri”, preşedintele Sorin Dimitriu declarând că dezvoltarea relaţiilor economice şi comerciale cu Ungaria, unul dintre cei mai importanţi parteneri comerciali ai ţării noastre, reprezintă o prioritate în strategia de relaţii externe a Camerei bucureştene”.

Domniei sa a subliniat, de asemenea, colaborarea excelentă cu CCI Budapesta, atât pe proiecte bilaterale, cât şi la nivelul Asociaţiei Camerelor de Comerţ Dunărene, precum şi relaţiile deosebite pe care Camera bucureşteană le-a dezvoltat cu Ambasada Ungariei în România.

         Citeste mai mult…

Radioconstanta.ro : TINIMTEX revine la Constanţa

Peste 200 de firme din ţară participă începând de miercuri, 13 mai, la a 63-a ediţie a Târgului Naţional de Îmbrăcăminte – Încălţăminte Tinimtex.

Evenimentul va avea loc la Pavilionul Expoziţional şi Centrul de afaceri Eurolitoral şi se va desfăşura până duminică inclusiv.

         Citeste mai mult…

Asiiromani.com: ”Redăm încrederea investitorilor români și italieni în economia românească”

Comerţ şi Industrie a României în Italia (CCIRO Italia) continuă sub sloganul ”Redăm încrederea investitorilor români și italieni în economia românească”, ciclul Forumurilor Economice România-Italia. CCIRO Italia în strânsă colaborare cu Guvernul României, prin Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri și cu Camera de Comerț și Industrie a României organizează trei evenimente importante la Perugia, Torino și Catania în zilele 13, 14 și respectiv 15 mai 2015.

        .Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Constantin: Ministerul Agriculturii monitorizează toate sesizările primite de la consumatori vizavi de practicile incorecte de pe piață

Ministerul Agriculturii monitorizează toate sesizările pe care le primește pe site, pe email sau pe pagina sa de facebook vizavi de practicile incorecte de pe piață sau referitoare la creșterile de preț la alimente, a declarat, luni, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, la un eveniment privind siguranța industriei alimentare.

            Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Instalaţiile de taxare de la metrou, modernizate cu peste 40 milioane euro

Metrorex vrea să contracteze lucrări de modernizare a instalaţiilor de control al accesului la metrou, contractul având o valoare estimată de 186 milioane lei (42 milioane euro), inclusiv TVA.

Contractul vizează modernizarea instalaţiilor pe Magistrala 1 Pantelimon – Dristor 2, Magistrala 2 Berceni – Pipera şi Magistrala 3 Dristor 1 – Preciziei, pentru un număr total de 41 de staţii de metrou.

          Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Ce apartamente cumpără românii: Unul din cinci clienţi BCR care au luat credite imobiliare au preferat locuinţă la ultimul etaj

Unul din cinci clienţi ai BCR care au accesat un credit pentru locuinţă a optat pentru un apartament situat la ultimul etaj, decizia fiind influenţată de structura fondului locativ, oferte şi preţuri atractive în proiectele rezidenţiale noi, dar şi de priveliştea oferită de locuinţă.

         Citeste mai mult…

Capital.ro: Un mare retailer investește 5 mil. euro ”să perfecționeze” șefii de magazine din România

Lidl a anunțat un program de investiții de 5 mil. euro care vizează proprii angajați. Ținta o reprezintă managerii de magazine și are la bază cele cinci categorii de competențe: profesionale, antreprenoriale, personale, de conducere și sociale, a anunțat compania.

Retailerul își propune să perfecţioneze fiecare dintre cei 185 de şefi de magazine din toată țara, la care se adaugă șefii de magazine în școlarizare pentru viitoarele unități.

          Citeste mai mult…

Capital.ro: Ce achiziţie va fi făcută pentru cele două aeroporturi din Capitală

Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti (CNAB) alocă 943.000 de euro, fără TVA, pentru achiziţia unei freze de zăpadă de mare viteză şi capacitate, necesară deszăpezirii aeroporturilor, dar şi pentru prestarea serviciilor de şcolarizare şi mentenanţă în perioada de garanţie.

Potrivit unui anunţ de participare postat de CNAB în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), compania care va câştiga licitaţia trebuie să ofere şi servicii de reparare şi întreţinere a vehiculelor şi a echipamentelor aferente, servicii conexe, respectiv servicii de formare specializată.

       Citeste mai mult...

Hotnews.ro: Evaluare oficiala: Evolutia unor domenii cheie, cu si fara fonduri UE. Comparatie si impactul finantarilor

Analiza in premiera a Programului Operational Regional 2007-2013 printr-o metoda care compara beneficiarii de finantare cu entitati similare care nu au beneficiat de fonduri releva diferente pozitive in dezvoltarea oraselor, serviciilor sociale, infrastructurii de educatie, microintreprinderilor. Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice a transmis, la solicitarea EurActiv.ro primele rezultate ale evaluarii POR 2007-2013.

Pentru numai cinci domenii este finalizata evaluarea deocamdata, metoda folosita fiind in premiera cea contrafactuala, adica sunt comparate enitati care au beneficiat de fonduri cu unele similare, care nu au primit finantare.

        Citeste mai mult…

Economica.net: Haos în legislaţia fiscală a României: sute de lei contribuţii pentru un leu, confiscarea amenzilor, o loterie dispărută.

De departe, cea mai controversată măsură fiscală luată în ultima vreme este impozitarea bacşişului. Autorităţile au considerat că pot rezolva problema evidenţierii fiscale a bacşişului prin emiterea unui bon separat. Însă problema a apărut în cazul livrărilor la domiciliu. Ministrul Finanţelor a venit cu soluţia că persoanele care livrează pizza la domiciliu sau la birou pot primi un bacşiş, dar numai dacă este lăsat la firma unde acestea lucrează, cumpărătorul având obligaţia să se deplaseze în acel loc pentru a le fi eliberat bonul fiscal. Însă ea a fost contestată de societate din cauza imposibilităţii aplicării.

        Citeste mai mult…

Economica.net: Francul scade la 4,27 lei, dolarul creşte la 3,98 lei, euro rămâne la 4,44 lei – Curs BNR

Euro rămâne aproape de cursul BNR anunţat vineri (4,4497 lei/euro). Euro a depăşit pragul de 4,45 lei, pe piaţa interbancară, în jurul orei 11, iar  după ora 12.30, a revenit la 4,44 lei. Moneda europeană a deschis săptămâna trecută la 4,4292 lei şi a încheiat-o la 4,4497 lei, maximul ultimelor trei săptămâni.

Dolarul creşte la 3,98 lei, faţă de 3,95 lei, cursul anunţat vineri de banca centrală. Săptămâna trecută, mai precis joi, moneda americană a atins minimul ultimelor trei luni, la cursul BNR: 3,9106 lei.

       Citeste mai mult…

Zf.ro: FINANŢE PERSONALE

Cel mai mare fond de pensii pune la bătaie 100 mil. € pentru acţiuni: „Am prefera ca banii să meargă şi spre companii noi, altele decât energie şi bănci“

Fondul de pensii private obli­gatorii administrat de NN, cel mai mare de pe piaţă, cu active de 7,6 mld. lei (1,7 mld. euro) la finalul lunii martie, va investi în acest an până la 100 mil. euro în acţiuni, pre­pon­derent româneşti. Dorinţa adminis­tra­torului este ca banii să fie plasaţi şi în domenii noi de activitate precum IT-ul, industria bunurilor de larg consum şi businessuri antreprenoriale cu experienţă.

        Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Studiu: 60% dintre managerii departamentelor IT din România cred că digitalizarea va influența strategia companiilor

Majoritatea directorilor departamentelor IT din România (60%) consideră că digitalizarea și conceptul Internet of Everything /IoE/ vor influența strategia de business a companiilor în care lucrează, arată rezultatele unui sondaj realizat de Cisco, prezentat recent în cadrul evenimentului Cisco Connect.

         Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Bogdan Chirițoiu (Consiliul Concurenței): Ne e frică că pot să apară înțelegeri privind aplicarea reducerii la TVA

Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a declarat luni, într-o conferință de presă la Cluj, că există suspiciuni privind înțelegerile între producători sau lanțurile de magazine în ceea ce privește aplicarea corectă a reducerii de TVA la 9 % la alimente.

        Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Minea (Romalimenta): Industria alimentară românească nu este nici pe departe fata săracă a comunității europene

Industria românească este sigură din punct de vedere alimentar și nu este nici pe departe ”fata săracă a comunității europene”, iar consumatorul român trebuie să aibă încredere în produsele pe care le găsește pe piață, a declarat, luni, președintele Romalimenta, Sorin Minea, la un eveniment dedicat securității alimentare.

        Citeste mai mult…

agerpres.ro: ‘Henri Coandă’, pe locul 3 în topul european al aeroporturilor cu cea mai mare creștere a traficului în T1

Aeroportul Internațional Henri Coandă București (AIHCB) a înregistrat, în primul trimestru al anului 2015, un trafic aerian de 1.808.332 pasageri, în creștere cu 15,5% față de aceeași perioadă a anului precedent, și 21.532 mișcări de aeronave (aterizări și decolări), cu 12,6% mai multe, informează, luni, Compania Națională Aeroporturi București (CNAB).

        Citeste mai mult…

Romanialibera.ro: BERD investește în obligaţiunile emise de Primăria Bucureşti. Despre ce sumă este vorba

“BERD a investi în emisiunea de obligaţiuni de 2,2 miliarde de lei a Primăriei Bucureşti. Banca a fost extrem de activă în susţinerea dezvoltării pieţei de capital din România, investind în mai multe obligaţiuni în lei. Obligaţiunile emise de Primăria Bucureşti sunt văzute ca deschizătoare de drumuri, fiind primul program de obligaţiuni în lei al Primăriei şi prima listare a unor obligaţiuni municipale la Bursa de Valori Bucureşti”, se arată într-un comunicat al instituţiei financiare.

      Citeste mai mult…

Zf.ro: Proprietarul Mega Image poartă discuţii de fuziune cu un gigant olandez. România este printre cele mai importante pieţe pentru belgieni

Delhaize este prezent local cu retailerul Mega Image care deţine peste 400 de supermarketuri şi magazine de proximitate, cifră ce îl poziţionează pe prima treaptă în topul celor mai extinşi jucători din comerţul local. Delhaize este prezent pe şapte pieţe la nivel mondial – Belgia, Luxemburg, România, Serbia, Grecia, SUA şi Indonezia. România este inclusă în Europa Centrală şi de Est alături de Serbia şi Grecia, aceasta din urmă fiind cea mai importantă piaţă din regiune pentru comerciantul belgian. În regiune sunt peste 1.100 de magazine, dintre care peste 400 doar în România.

         Citeste mai mult…

Romanialibera.ro: Master Planul Transporturi: Cele 12 autostrăzi prioritare ale României

Ministerul Transporturilor a retrimis Comisiei Europene proiectul Master Planului General Transporturi (MPGT) urmând ca în două săptămâni să fie purtate ultimele discuţii pe tema acestuia.

Proiectul de autostradă cu cel mai bun punctaj, cap de listă în vederea realizării sale, este Piteşti Sibiu. Proiectul a fost vitregit până mai de curând căci Ministerul Transporturilor a susţinut în cursul anului trecut ideea realizării unui drum expres în locul unei autostrăzi.

        Citeste mai mult…

Bursa.ro: LA ORELE PRÂNZULUI:

Lichiditate de aproximativ 11 milioane lei pe BVB

Piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a înregistrat, în prima parte a şedinţei de tranzacţionare de astăzi, o lichiditate de aproximativ 11 milioane lei (2,6 milioane euro).

La orele prânzului, BVB era în scădere. Indicele BET coboară cu 0,43%, ajungând la valoarea de 7.551,56 puncte, la fel ca indicele BET Total Return, care se micşorează cu 0,43%, la 8.246,53 puncte. BET-FI se depreciază, totodată, cu 0,60%, până la 31.560,28 puncte.

        Citeste mai mult…

Zf.ro: SIF Banat-Crişana s-a opus listării la bursă a magazinului Central din Cluj Napoca

SIF1 este acţionarul majoritar cu o participaţie de 60% din capital. Acţionarii minoritari ai firmei Central SA Cluj, cu deţineri cumulate de 30% din capitalul societăţii, au solicitat consiliului de administraţie al companiei începerea demersurilor pentru listarea pe piaţa reglementată a bursei de la Bucureşti.

        Citeste mai mult…

Economica.net: Primele teste de stres în rândul fondurilor de pensii vor fi finalizate până la sfârşitul anului – EIOPA

Autoritatea Europeană pentru Asigurări şi Pensii Ocupaţionale (EIOPA) intenţionează să finalizeze primele teste de stres derulate în rândul fondurilor de pensii până la finele acestui an, a declarat luni preşedintele EIOPA, Gabriel Bernardino, aceasta urmând să fie prima examinare derulată la nivel mondial asupra modului în care fondurile de pensii pot face faţă evoluţiilor negative de pe piaţă, transmite Reuters.

       Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Dunca (ANPC): ONG-urile nu au drept de control asupra agenților economici; am specificat acest lucru în lege

Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Marius Dunca, a atras atenția operatorilor economici din industria alimentară că ONG-urile nu au niciun drept de control asupra acestora, deși tot mai multe astfel de organizații fac acest lucru, abuzând de diverse legitimații.

        Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Klaus Iohannis a discutat cu Bruce Andrews despre creșterea investițiilor americane în România

Președintele Klaus Iohannis l-a primit luni, la Palatul Cotroceni, pe adjunctul secretarului de stat pentru comerț al Statelor Unite ale Americii, Bruce Andrews, cu care a discutat despre creșterea investițiilor americane în România.

Potrivit Administrației Prezidențiale, Klaus Iohannis a salutat inițiativa SUA de a organiza, la București, Summitul Regional dedicat securității cibernetice și folosirea acestei ocazii de către reprezentantul SUA pentru stabilirea de contacte bilaterale pe teme economice.

        Citeste mai mult…

Economica.net: MFP a împrumutat luni 400 de milioane de lei de la bănci

Ministerul Finanţelor Publice /MFP/ a împrumutat luni 400 de milioane de lei de la băncile comerciale, printr-o licitaţie de obligaţiuni de stat cu maturitate reziduală de 32 de luni, la un randament mediu de 2%.

Valoarea din prospect a emisiunii a fost de 400 de milioane de lei, dar cererile băncilor au însumat 771,4 milioane de lei.

       Citeste mai mult…

Economica.net: Loteria bonurilor fiscale: În iunie va fi extragere pentru două luni. Din iulie va fi lunar

Data pentru următoarea extragere a loteriei bonurilor fiscale nu a fost încă fixată de Ministerul Finanţelor, dar ce se ştie e că pentru bonurile din lunile aprilie şi mai va fi o extragere în iunie.

“Extragerea pentru bonurile din aprilie şi mai se va face în iunie. Încă nu s-a stabilit data exactă. Pentru bonurile din luna iunie se va face în luna iulie. Apoi va merge lunar, potrivit legii”, au declarat pentru ECONOMICA.NET surse guvernamentale.

        Citeste mai mult…

Gandul.info: Legea fiscului în România. Încasezi 9 lei, dai înapoi 468 lei. Mii de români se află într-o situaţie absurdă

Mii de români au fost înştiinţaţi de ANAF că trebuie să plătească la stat sute de lei, în 60 de zile, sub formă de contribuţii pentru asigurările sociale, după ce au încasat venituri ridicole din dividendele unor SIF-uri, la care au devenit acţionari în urmă cu mulţi ani. De exemplu, Fiscul l-a anunţat pe un contribuabil că trebuie să plătească 468 de lei pentru un venit de 9 lei.

       Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Chiriţoiu: Trebuie licitaţie obligatorie când statul vinde ceva, e straniu cum vinde lemnul Romsilva

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat, luni, că atunci când statul vinde ceva ar trebui să fie organizate licitaţii obligatorii, astfel încât să nu piardă bani, considerând “straniu” faptul că Romsilva vinde lemn fără licitaţie sau la licitaţii cu un singur cumpărător.

        Citeste mai mult…

Zf.ro: Harta mallurilor din Bucureşti se întregeşte joi cu proiectul Mega Mall de lângă Arena Naţională, o investiţie de 165 mil. euro

Centrul comercial Mega Mall, dezvoltat de fondul sud-african de investiţii NEPI şi austriecii de la Real4You, va fi deschis săptămână această, pe 14 mai, acesta fiind cel mai important proiect de acest tip dezvoltat în Capitală în ultimii cinci ani.

       Citeste mai mult…

Capital.ro: Carpatcement a vândut de 185 mil. euro în 2014

Producătorul german de materiale de construcţii Carpatcement, parte a grupului HeidelbergCement, a raportat o cifră de afaceri de 185 mil. euro pentru 2014, în creştere cu 4% faţă de rezultatul din 2013, potrivit unui comunicat al companiei.

Carpatcement a consemnat şi o creştere cu 22% a profitului brut de la 28 mil. euro la 34 mil. euro.  „Creșterea afacerii noastre este, în primul rând, rezultatul măsurilor de optimizare a costurilor, de creștere a veniturilor prin diversificarea mixului de produse, de continuare a integrării pe verticală a celor trei divizii ale grupului Carpatcement și de păstrare a unui raport echilibrat calitate-preț”, a declarat Florian Aldea, directorul general al Carpatcement Holding.

       Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Trei tendinte observate pe piata imobiliara in 2014 si trei asteptari pentru 2015

Cand vine vorba de pretul real al unui apartament, e foarte dificil de facut calcule precise. Site-urile de imobiliare afiseaza de multe ori ofertele de vanzare, fara ca acestea sa corespunda in mod necesar cu pretul la care are loc achizitia. Notarii nu ofera nici ei prea multe informatii, astfel ca o evaluare riguroasa a pietei imobiliare devine aproape o utopie, mai ales in perioada imediat urmatoare bulei speculative imobiliare in care ne-am miscat cativa ani.

      Citeste mai mult…

        Impreuna in lumea afacerilor