Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

REVISTA PRESEI - 12 februarie 2015

6Jurnaluldeafaceri.ro: CEO Conference „Shaping the future” are loc pe 19 februarie, în Bucureşti

Doingbusiness.ro și EY România organizează pe 19 februarie, în cadrul hotelului RADISSON BLU, evenimentul CEO Conference „Shaping the future”. Conferinţa îşi propune să abordeze teme care încă de la începutul acestui an ridicau companiilor întrebări : ”Care va fi impactul noilor realități ale zonei UE asupra mediului de AFACERI local?”, ”Care sunt riscurile și oportunitățile pentru România?”, „Ar putea evolua criza din Ucraina și care sunt efectele estimate pe termen scurt și pe termen lung?” sau „Cum se va resimți scăderea prețului petrolului sau tendința de creștere a dolarului american?”.

Evenimentul CEO Conference „ Shaping the future” se adresează directorilor și managerilor și își propune să fie o ocazie de dezbatere a celor mai importante teme la început de an și o sursă de inspirație, învățare și transformare pentru realizarea unui nou nivel de creștere.

 Citeste mai mult…

Ziuaconstanta.ro, preluat de ziare.com: „FII GATA PENTRU JOBURILE CEL MAI BINE PLĂTITE!“

CURSURI PENTRU O CARIERĂ DE SUCCES, ORGANIZATE, ÎN MARTIE, DE CCINA CONSTANŢA

Camera de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură (CCINA) Constanţa va organiza, în luna martie, mai multe cursuri care conduc către performanţă. „Fii gata pentru cele mai căutate şi mai bine plătite ocupaţii din cadrul echipelor de implementare ale proiectelor structurale!“, îndeamnă reprezentanţii CCINA Constanţa.

  Citeste mai mult…

Monitorulexpres.ro: Seminar la CCI

Reguli noi în protecţia consumatorului

Agenţii economici trebuie să afişeze o nouă plachetă cu „Telefonul Consumatorului“, toate etichetele trebuie modificate după noi standarde, iar restaurantele sînt nevoite să-şi schimbe meniurile.

Camera de Comerţ şi Industrie Braşov, în colaborare cu Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Braşov va organiza, în 20 februarie, un seminar cu tema „Noi reglementări privind protecţia consumatorilor“. Participarea este gratuită şi se adresează atît reprezentanţilor societăţilor comerciale, cît şi braşovenilor care vor să cunoască noutăţile din acest domeniu.

  Citeste mai mult…

Prahovabusiness.ro: Ambasadorul Kazahstanului vine la Ploiesti

Camera de Comert si Industrie Prahova va organiza vizita in judetul Prahova a E.S. Dl. Daulet Betrashev – Ambasadorul Republicii Kazahstan in Romania. Acesta va fi insotit de Dl. Erzhan Bertayev – Prim Consilier al Ambasadei si de Dl. Petru Lificiu – Consul Onorific al Republicii Kazahstan in Romania.

Cu aceasta ocazie, va fi organizata o intalnire de lucru cu inaltii oaspeti, ce se va desfasura la sediul Camerei de Comert si Industrie Prahova din Ploiesti, Str. Cuza Voda nr.8, Sala Europa, joi, 12 februarie a.c., incepand cu orele 12:15.

 Citeste mai mult…

mediafax.ro: Eurobarometru: Doar 36% dintre români sunt preocupaţi de securitatea plăţilor online

Aproape 80% dintre români sunt îngrijoraţi de creşterea infracţionalităţii informatice, însă doar 36% sunt preocupaţi de nivelul securităţii plăţilor online, nivelul informării cu privire la criminalitatea cibernetică fiind cu mult sub media din UE, potrivit unui sondaj Eurobarometru.

Sondajul cu privire la securitatea cibernetică a fost realizat în perioada 11-20 octombrie 2014 pe un eşantion de 27.878 persoane la nivelul Uniunii Europene, dintre care 1.015 cetăţeni români.

 Citeste mai mult… 

Romanialibera.ro, preluat de stiriziare.com: Mobilitatea, tema centrală a forumului Cities of Tomorrow

Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană și Asociația Zeppelin organizează în data de 24 martie 2015 la hotel CROWNE PLAZA din București cea de-a treia ediție a forumului Cities of Tomorrow, cea mai importantă întâlnire din România dintre business, arhitectură și administrație.

 Citeste mai mult…

Zf.ro: Enel aşteaptă ofertele angajante pentru operaţiunile din România scoase la vânzare până la finalul lunii martie. Chinezii ar fi ieşit din cursa pentru activele locale

Termenul pentru depunerea ofertelor angajante pentru activele de distribuţie şi furnizare a energiei elec­trice pe care italienii de la Enel le-au scos la vânzare în România ar fi sfâşitul lunii martie, afirmă surse apro­piate procesului, aceasta fiind una dintre cele mai aşteptate tranzacţii din domeniul energetic în 2015.

 Citeste mai mult.. 

Zf.ro: Dezastru pe piaţa valutară: tranzacţiile s-au prăbuşit la minimul ultimilor opt ani

Piaţa valutară de la Bucureşti a încheiat luna ianuarie cu un volum de tranzacţii de aproximativ 25 miliarde de euro, adică o medie zilnică de 1,3 mld. euro, ceea ce înseamnă o scădere de aproape 30% comparativ cu ianuarie 2013, potrivit datelor agregate de BNR. Aceasta a fost cea mai slabă lună ianuarie din ultimii opt ani din punctul de vedere al tranzacţiilor valutare.

Situaţia din ianuarie confirmă practic o tendinţă vizibilă şi în 2014. Tranzacţiile de pe piaţa valutară scăzuseră cu echivalentul a 25 mld. euro anul trecut, situaţie pusă pe seama apetitului mai redus al speculatorilor străini în contextul reducerii dezechilibrelor macroeconomice.

 Citeste mai mult.. 

Zf.ro: Acţiunile BRD şi Banca Transilvania au crescut umăr la umăr, dar bilanţurile pe 2014 ar putea schimba clasamentul

Acţiunile BRD şi cele ale Băncii Transilvania au surprins plăcut investitorii cu randamente de până la 11% în acest an. Testul de rezistenţă pentru evoluţia din perioada următoare a celor două acţiuni se va da azi şi mâine, când cei doi creditori îşi anunţă rezultatele financiare pe 2014. Analiştii sunt rezervaţi cu privire la rezultatele BRD, aşteptându-se la pierderi în 2014, şi optimişti pentru Banca Transilvania.

Citeste mai mult…

Zf.ro: Miza transferului pe bursă pentru „rasdace“: banii fondurilor de pensii, care se înmulţesc lunar cu 350 mil. lei

Transferul la cota bursei va aduce câteva „rasdace“ în atenţia fondurilor de pensii private obligatorii, care încasează lunar contribuţii de 350 milioane de lei şi caută pe bursa de la Bucureşti „marfă nouă“ în care să plaseze banii viitorilor pensionari.

Aproape 4 miliarde de lei din „averea“ de 20 miliarde de lei a fondurilor de pensii ad­mi­nis­trate privat, obligatorii şi facultative, este pla­sată în acţiuni, majoritatea listate la Bucureşti, potrivit datelor asociaţiei de profil APAPR. Mutarea de pe RASDAQ pe piaţa re­gle­mentată a unor firme precum Albalact (sim­bol bursier ALBZ) va oferi fondurilor noi op­ţiuni de investiţii, dincolo de OMV Petrom (SNP), Fondul Proprietatea (FP) sau cele cinci SIF-uri.

Citeste mai mult…

Zf.ro: Comerţul în patru cifre-cheie: „a pierdut“ 220.000 de angajaţi, dar a câştigat 30% în productivitate

Co­mer­ţul, cea mai mare „industrie“ a Ro­mâ­niei, care generează mai mult de o treime din cifra de AFACERItotală de 240 mld. euro a companiilor locale, a re­nun­ţat în criză la peste 220.000 de sala­riaţi arată o analiză a ZF pe baza datelor de la Registrul Co­mer­ţului.

Cel mai mare, dar şi cel mai expus sector al eco­no­miei locale a primit în plin loviturile crizei, în special în perioada 2009-2011, când din bu­ge­te­le românilor au dispărut pe rând banii pentru ma­şină, pentru televizor, maşină de spălat sau mo­bi­lă, iar brandul preferat de deter­gent a fost înlocuit cu o marcă privată a marilor magazine, la fel ca  bran­dul de ulei, zahăr sau băuturi răcoritoare. Aşa se face că vânzările de maşini au scăzut cu 80% în cinci ani, cele de electrocasnice cu aproa­pe 50%, producătorii de mobilă au căutat pieţe de export, în timp ce toată lumea se uita cum con­sumul devine piatra cea mai grea atârnată de gâtul economiei locale.

Citeste mai mult…

Zf.ro: Cu active de 1,5 mld. euro şi venituri de 87 de milioane de euro, NEPI a devenit cel mai mare jucător din imobiliare

NEPI i-a depăşit pe austriecii de la Immofinanz, care au în România active de aproape 1 mld. euro şi au fost în ultimul deceniu cel mai important jucător din imobiliare. Fondul de investiţii NEPI, condus de sud-africanul Martin Slabbert, a de­ve­nit la sfârşitul anului trecut cel mai mare jucă­tor din piaţa imobiliară locală, după ce activele grupului au ajuns la 1,544 mld. euro, în creştere cu 48%, în timp ce veniturile din chirii şi exploa­tare s-au ri­dicat la 87 mil. euro, plus 57%.

NEPI este o afacere fondată în 2007 de Slabbert, un fost consultant al De­loitte, iar grupul a investit prepon­derent pe piaţa locală, deşi în ultimii ani au fost realizate câteva achiziţii şi în Serbia şi Slovacia.

Citeste mai mult…

Zf.ro: BRD a revenit pe profit anul trecut, de 43,2 mil. lei, ca urmare a scăderii costului net al riscului

BRD a revenit pe PROFIT anul trecut, de 43,2 milioane lei, ca urmare a scăderii costului net al riscului cu 43% şi a unui bun control al costurilor, potrivit datelor băncii, care în 2013 a înregistrat o pierdere de 385 milioane lei.

“Anul 2014 a marcat un punct de cotitură pentru BRD, în care banca a revenit pe PROFIT reuşind în acelaşi timp să îşi îmbunătăţească profilul de risc şi eficienţa operaţională. În anul 2015, BRD va continua să se bazeze pe soliditatea modelului său de bancă universală şi pe capacitatea de a oferi soluţii inovatoare şi servicii personalizate unei baze largi de clienţi. Mai mult ca niciodată, BRD are ambiţia de a se poziţiona printre principalii actori economici care asigură condiţiile revenirii investiţiilor”, a declarat, într-un comunicat, Philippe Lhotte, preşedintele director general al BRD.

Citeste mai mult…

Zf.ro: Fondurile mutuale au tras 568 mil. lei din exodul din depozite

Fondurile mutuale au raportat intrări nete de 568 milioane de lei (129 mil. euro) în ianuarie, cel mai ridicat nivel lunar de subscrieri din ultimul an, în condiţiile în care românii au căutat alternative la depozitele BANCARE remunerate cu dobânzi de sub 3% pe an.

În ultimele 12 luni, fondurile mutuale au raportat un randament mediu de 3,4% (performanţă netă din care au fost scăzute comisioanele de administrare), cu un maxim de 14% în euro atins de fond Audas Piscator.

Citeste mai mult…

Zf.ro: FMI vrea limitarea intervenţiilor BNR pe curs şi capital adiţional la unele bănci

Intervenţiile BNR pe piaţa valutară în vederea calmării excesului de volatilitate, adică pentru susţinerea leului, ar trebui să fie limitate, este recomandarea pe care Fondul Monetar Internaţional (FMI) a făcut-o băncii centrale. FMI apreciază că procesul de reparare a bilanţurilor băncilor nu este încă finalizat, iar în câteva bănci este necesar capital adiţional.

Citeste mai mult…

Zf.ro: Subsidiarele UniCredit au raportat un profit de 42 mil. euro anul trecut

Subsidiarele locale ale grupului UniCredit au obţinut anul trecut un PROFIT de 42 mil. euro, faţă de 19 mil. euro în 2013, pe fondul creşterii cu 7% a portofoliului de deopozite, potrivit rapor­tului financiar al grupului.

UniCredit Ţiriac, banca locală a grupului italian, ocupă poziţia a şasea în sistemul BANCARromânesc după valoarea activelor, cu o cotă de piaţă de 7,2%. Italienii mai deţin pe piaţa locală şi o companie de leasing, dar şi una specializată pe credite de consum.

Citeste mai mult…

Zf.ro: ING va plăti dividente pentru prima dată după criza din 2008

Grupul BANCAR olandez ING Groep a anunţat o creştere accentuată a profitului în ultimul trimestru al anului trecut şi că va plăti dividente, pentru 2015, pentru prima dată după criza financiară globală din 2008, scrie The Wall Street Journal. ING, care a primit în octombrie 2008 un pachet de bailout de 10 miliarde de euro de la statul olandez, este condusă acum de CEO-ul Ralph Hamers, coordonatorul din perioada 1999-2002 a operaţiunilor de la Bucureşti ale grupului financiar.

Citeste mai mult…

Bursa.ro: CRIZA CREDITELOR ÎN FRANCI ELVEŢIENI

Împrumutaţii au luat băncile “la bani mărunţi”

Debitor: “Plătim câte un leu, din alocaţia copilului; dacă astăzi trebuie să mai cumpărăm două pâini, mai oprim doi lei”

*Raiffeisen a chemat poliţia, reclamând comportamentul “agresiv” al clienţilor

*Actualizare 09:57 Nicolae Cinteză: “Ce mesaj transmite doamna Cristoforidis prin acţiunile sale de protest împotriva băncilor, în condiţiile în care a fost director de retail într-o bancă?”

*Cristoforidis: “Când am contractat creditul, nu lucram în bancă”

Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei de Supraveghere din cadrul BNR, are îndoieli în privinţa credibilităţii acţiunilor de boicotare a băncilor, derulate ieri de împrumutaţii în franci elveţieni, în condiţiile în care o parte dintre aceştia au lucrat în bănci în momentul în care şi-au contractat creditele.

Citeste mai mult…

Bursa.ro: ÎN TIMP CE DOBÂNZILE ÎMPRUMUTURILOR ÎN LEI AU SCĂZUT,

Explozia francului a dublat dobânzile pentru creditele în CHF

Dobânzile pe care împrumutaţii în franci elveţieni (CHF) le plătesc băncilor aproape s-au dublat, ca urmare a evoluţiei cursului leu/CHF. Astfel, clienţii cu credite în moneda elveţiană pierd atât din curs, cât şi din dobândă. Ca să înţelegem mai exact care este situaţia unui împrumutat în CHF, am comparat evoluţia unui credit imobiliar în franci elveţieni cu cea a unui împrumut în lei (pe 25 de ani), contractate la începutul anului 2007, ambele la cele mai bune oferte existente în piaţă, la acea vreme.

Am optat pentru o valoare de 100.000 de lei, pentru creditul în moneda naţională, respectiv 50.000 de CHF (echivalentul a 100.000 de lei, la vremea respectivă), pentru împrumutul în franci elveţieni.

Citeste mai mult…

Bursa.ro: Şerban, ANAF: Fiscul nu deţine informaţii oficiale despre conturile românilor în băncile elveţiene

ANAF nu are informaţii oficiale despre conturile BANCARE din străinătate ale românilor bogaţi, însă este interesată de obţinerea acestora, dacă sunt disponibile la nivelul agenţiilor fiscale din alte state, a declarat miercuri Eugen Şerban, şeful Direcţiei Verificări Fiscale.

“Ar putea să ne intereseze dacă o persoană are o sumă mare în conturi, pentru că această sumă nu a fost făcută cu siguranţă deodată, dacă persoana are profilul de a se încadra în istoria noastră de risc sau de programe strategice”, a afirmat Şerban la o conferinţă a PwC România, potrivit Mediafax.

El a arătat că, în măsura în care aceste informaţii sunt disponibile la nivelul altor agenţii fiscale, autorităţile române vor face demersuri să obţină astfel de date.

Citeste mai mult…

Bursa.ro: Stabilitatea companiilor europene este ameninţată de propriile fonduri de pensii

Disputa dintre Grecia şi autorităţile europene, a cărei miză este însăşi existenţa monedei unice, a acaparat, aproape în întregime, atenţia presei financiare internaţionale. Alte fenomene, cum este situaţia fondurilor de pensii ale companiilor europene, au fost “retrogradate” astfel într-un relativ con de umbră, deşi implicaţiile lor pentru stabilitatea financiară şi competitivitatea firmelor sunt deosebit de importante.

 Financial Times a scris recent că “dobânzile ultrascăzute au un efect secundar deosebit de negativ asupra fondurilor de pensii”, prin accentuarea deficitelor de finanţare. Dobânzile de politică monetară influenţează nu doar costul de finanţare al firmelor, ci şi rata de actualizare utilizată în determinarea valorii prezente a pasivelor şi activelor fondurilor de pensii.

Citeste mai mult…

Economica.net: BVB a închis miercuri în creştere cu 0,77%

Indicele de referinţă BET al Bursei de Valori Bucureşti /BVB/, care arată evoluţia celor mai lichide 10 acţiuni, a închis în creştere cu 0,77% şedinţa de tranzacţionare de miercuri.

Rulajul total al pieţei a depăşit 6,17 milioane de euro (27,43 milioane de lei), din care tranzacţiile cu acţiuni au totalizat circa 5,97 milioane de euro (26,54 milioane lei), iar tranzacţiile cu certificate au însumat 198.907 euro (883.545 lei).

Cele mai mari rulaje au fost înregistrate cu acţiunile BRD – 3,97 milioane lei, Fondul Proprietatea – 3,09 milioane lei şi Banca Trasilvania – 3,08 milioane lei.

Citeste mai mult…

Economica.net: Economica.net: BVB a închis miercuri în creştere cu 0,77%

Indicele de referinţă BET al Bursei de Valori Bucureşti /BVB/, care arată evoluţia celor mai lichide 10 acţiuni, a închis în creştere cu 0,77% şedinţa de tranzacţionare de miercuri.

Rulajul total al pieţei a depăşit 6,17 milioane de euro (27,43 milioane de lei), din care tranzacţiile cu acţiuni au totalizat circa 5,97 milioane de euro (26,54 milioane lei), iar tranzacţiile cu certificate au însumat 198.907 euro (883.545 lei).

Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Directoratul Complexului Energetic Oltenia: Nu exista garantii ca se va putea vinde cantitatea de energie necesara pentru asigurarea veniturilor

​Complexul Energetic Oltenia se afla intr-o situatie extrem de dificila, inregistrand in 2014 pierderi de sute de milioane de lei, motiv pentru care conducerea societatii a decis sa reduca din cheltuielile cu personalul. Insa, chiar si cu aceste reduceri de cheltuieli, 2015 nu se anunta un an mai bun, lucru recunoscut de directorat intr-un comunicat de presa. “Nu exista garantii ca se va putea vinde cantitatea de energie necesara pentru asigurarea veniturilor”, se arata in comunicat. Precizam ca sindicatele ameninta cu noi proteste de amploare in conditiile in care peste 5.000 de angajati ai Complexului Energetic Oltenia au participat la un miting  in centrul municipiului Targu Jiu. Reamintim ca directorul general al societatii, Laurentiu Ciurel, este urmarit penal in dosarul privind contractele primite de casa de avocatura Sova& Asociatii la Turceni si Rovinari.

Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Raiffeisen Bank limiteaza la cinci operatiuni/ zi achitarea creditelor in monede mai mici de un leu

“Am decis sa limitam depunerile de numerar consecutive, cu scopul achitarii ratelor la toate tipurile de credite, la un numar de cinci operatiuni/zi. Consideram ca fiind de rea-credinta actiunea celor care, pe de o parte, nu discuta cu banca situatia lor concreta, pe de alta parte aleg sa blocheze activitatea atat a bancii, cat si a celorlalti clienti”, au transmis miercuri oficialii bancii. Depunerile in numerar se refera doar la cele in monede, interdictia vizand evitarea situatiilor cu potential de conflict, au precizat pentru HotNews.ro reprezentantii Raiffeisen Bank. Decizia survine dupa ce tot marti, in cursul dupa –amiezii, un grup de 10 clienti a dorit sa faca depuneri succesive de 1 leu sau mai putin intr-una dintre agentiile bancii din Bucuresti. Dupa ce au fost indrumati catre ghiseul dedicat acestor operatiuni, acestia au devenit violenti, spun oficialii Raiffeisen Bank, agresand verbal personalul agentiei precum si pe ceilalti clienti prezenti in agentie.

Citeste mai mult…

Romanialibera.ro: Soluția pentru ca Europa să nu depindă de Gazprom trece prin România

Bulgaria, România, Ungaria și Grecia vor promova un proiect de interconectare a rețelelor naționale de gaze naturale, denumit Aegean Baltic Corridor, pentru care vor solicita finanțarea din partea Comisiei Europene.

În cadrul unei întâlniri care a avut loc la începutul săptămânii la Sofia, la care au participat Maros Sefcovic, vice-președinte al Comisiei Europene, și Miguel Arias Canete, comisarul european pentru Energie, reprezentanții celor patru state membre au anunțat că susțin acest proiect, urmând să se reîntâlnească în martie tot în capitala Bulgariei pentru a stabili detaliile.

Citeste mai mult…

Romanialibera.ro: Cum cheltuiește Constanța 155 de milioane de euro   

Mâine, consilierii locali din Constanța vor vota bugetul de venituri și cheltuieli al municipiului pe anul 2015. O parte din opoziție, în special Asociația M10, înființată de Monica Macovei, a criticat modul în care este alcătuit. Filiala Constanța, condusă de Mihai Petre, a analizat propunerile și a conchis că este vorba despre un ”buget al risipei și al unor cheltuieli (de funcționare și dezvoltare) considerabile ce ridică mari semne de întrebare”.

Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Ponta s-a întâlnit în SUA cu secretarul american al Comerțului, Penny Pritzker

Premierul Victor Ponta a avut, miercuri, în cadrul vizitei pe care o întreprinde în SUA, o întâlnire de lucru cu Secretarul american al Comerțului, Penny Pritzker, informează un comunicat al Guvernului transmis AGERPRES.

Potrivit sursei citate, cei doi oficiali au convenit ca o misiune economică organizată de Departamentul Comerțului din SUA să viziteze România în luna mai, unul dintre principalele domenii de interes fiind cel al tehnologiei informatice și securității cibernetice.

Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Oficial Ministerul Energiei: România are nevoie de o centrală de pompaj, deoarece sistemul energetic se confruntă cu riscuri

România ar trebui să înceapă construcția unei centrale hidroenergetice cu acumulare de pompaj, o astfel de instalație fiind foarte necesară în condițiile în care Sistemul Energetic Național /SEN/ se confruntă cu riscuri în privința siguranței funcționării, a declarat, joi, Adrian Marin, consilier în Ministerul Energiei, într-o conferință de specialitate.

“Sistemul Energetic Național se confruntă cu riscuri în ceea ce privește siguranța funcționării, iar fenomenul este în curs de accentuare. România este singura țară din UE care, deși dispune de condiții naturale deosebit de favorabile pentru construcția și operarea centralelor hidroenergetice cu acumulare de pompaj, nu deține o astfel de centrală deosebit de necesară în condițiile actuale ale SEN. În prezent, în Comunitatea Europeană sunt în funcțiune 170 de centrale de pompaj cu o putere instalată totală de 45.000 MW și alte 60 sunt în diverse faze de construcție. Considerăm că este necesară construcția unei astfel de centrale pe pompaj în România’, a spus Marin.

Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Ponta s-a întâlnit în SUA cu secretarul Apărării Chuck Hagel

Premierul Victor Ponta s-a întâlnit în cadrul vizitei de lucru la Washington cu secretarul american al Apărării Chuck Hagel, informează un comunicat al Guvernului remis, joi, AGERPRES.

În cadrul întâlnirii de la Pentagon, “a fost reafirmată preocuparea constantă pe care Guvernul României o are pentru întărirea cooperării bilaterale în domeniul apărării, ca pilon al parteneriatului Strategic dintre România și SUA”, fiind subliniată totodată “susținerea largă în România pentru consolidarea prezenței cu efective a SUA și NATO în țara noastră”.

Citeste mai mult…

Mediafax.ro: ANALIZĂ privind creditele în franci elveţieni: Nicio bancă nu a avertizat clienţii asupra riscului la creditele în valută

Peste 220 de români cu credite în franci elveţieni au făcut plângeri la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, instituţie care a constatat că nicio bancă din România nu a avertizat nici măcar un client asupra riscului la care se expune păstrând valuta creditului.

După aprecierea francului elveţian, din ianuarie, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), instituţie care are atribuţii de a verifica respectarea prevederilor legale privind protecţia consumatorilor de servicii financiare şi poate aplica sancţiuni dacă se încalcă actele normative în vigoare şi drepturile consumatorilor, a înregistrat 223 de reclamaţii referitoare la creditele acordate de bănci în această monedă.

Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Războiul monedelor. Cum se blochează casieriile băncilor prin noul protest al debitorilor cu credite în fanci elveţieni

Plata ratelor cu găleata de mărunţiş românesc este noua formă de protest al debitorilor cu franci elveţieni

Datornicii îşi plătesc ratele la creditele în franci elveţieni bănuţ cu bănuţ, în aşa fel încât pentru fiecare leu achitat trebuie întocmite formalităţi separate de înregistrare şi echivalarea cu valuta străină. Aceste operaţiuni ţin ocupate ore întregi casieriile băncilor luate la ţintă de protestatari Grupul de debitori cu credite în franci elveţieni a trecut, începând de ieri, de la protestele de stradă la boicotarea activităţilor din bănci.

Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Bogdan Olteanu, BNR: Insolvenţa persoanelor fizice nu este bună pentru credite luate pe perioade lungi

Oficialii BNR avertizează că insolvenţa personală nu este cea mai bună soluţie pentru toată lumea Insolvenţa persoanelor fizice este bună pentru un credit luat pentru o perioada scurtă, nu pentru împrumuturile luate pe perioade lungi, pentru că în acest caz intervine executarea silită, ceea ce nu este cea mai bună situaţie pentru cei cu credite ipotecare, a declarat Bogdan Olteanu, viceguvernator al Băncii Naţionale a României (BNR), în cadrul unui colocviu pe tema falimentului personal. Olteanu a mai afirmat că nu există magistraţii necesari judecării cauzelor, el completând că BNR încurajează negocieri între bănci şi clienţi pentru a uşura puterea judecătorească. De asemenea, el a mai arătat că legea irlandeză a insolvenţei persoanelor fizice este foarte groasă, tocmai pentru a prezenţa toate situaţiile sofisticate care pot apărea.

Citeste mai mult...

Bursa.ro: ANDREEA PAUL A ÎNSOŢIT LA BANCĂ UN DEBITOR ÎN FRANCI:

“Deschiderea băncilor spre negociere individuală este mult mai mare”

Deputatul PNL Andreea Paul susţine că, după o nouă vizită efectuată ieri la o BANCĂ, însoţind o persoană creditată în franci elveţieni, a constatat că “deschiderea spre negociere individuală este mult mai mare decât acum o săptămână”, potrivit unui comunicat trimis redacţiei.

Parlamentarul afirmă că banca i-a oferit clientului mai multe scenarii ca acesta să se poată încadra într-un nivel “suportabil” al ratei lunare în raport cu veniturile.

Citeste mai mult…

Economica.net: Noul Cod Fiscal şi Codul de Procedură Fiscală, adoptate până la finalul lunii iunie. Există discuţii privind reducerea TVA

Noul Cod Fiscal şi noul Cod de Procedură Fiscală ar putea fi adoptate prin lege până la finalul lunii iunie, urmând să intre în vigoare în 2016, în condiţiile în care, într-o săptămână sau două, vor fi prezentate proiectele de coduri, a declarat, joi, secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice Dan Manolescu.

‘Intrarea în vigoare a celor două coduri ar putea fi 2016, intenţia fiind de adoptare prin lege până la finalul lunii iunie. Într-o săptămână sau două vor fi prezentate proiectele de coduri şi va fi o dezbatere mult mai amplă. Ca şi intenţie, pentru 2015 nu sunt avute în vedere, în acest moment, măsuri care să se aplice în acest an decât dacă, aşa cum s-a anunţat, în funcţie de încasările bugetare şi de evoluţia bugetară din acest an, există spaţiu fiscal pentru a se implementa o serie din măsurile avute în vedere pentru anul 2016, care se pot implementa mai devreme’, a spus secretarul de stat în MFP.

Citeste mai mult…

Zf.ro: Banca Transilvania: Economia României a crescut cu 3% anul trecut. INS anunţă vineri datele oficiale

Economia României a înregistrat anul trecut un avans de 3%, ritm care s-ar putea accelera pe termen mediu prin relansarea investiţiilor publice şi private, se arată într-un raport financiar publicat joi de Banca Transilvania.

 Datele oficiale privind creşterea economică a României în 2014 vor fi publicate de Institul Naţional de Statistică vineri, 13 februarie.

Citeste mai mult…

Zf.ro: Profitul Conpet a crescut cu 61% anul trecut

Transportatorul de petrol Conpet Ploieşti (simbol bursier COTE) a anunţat un profit net de 50,4 milioane de lei, în creştere cu 61% faţă de 2013, în condiţiile în care veniturile din cifra de AFACERIau avansat cu doar 7,5%, la 375 milioane de lei.

Veniturile din exploatare ale Conpet au scăzut uşor anul trecut, la 402,4 milioane de lei. În schimb, cheltuielile de exploatare s-au redus cu 7,2%, la 348,4 milioane de lei. În 2013 compania a înregistrat un cost de 33 milioane de lei cu reevaluarea imobilizărilor corporale, cost care a scăzut la doar 1,6 milioane de lei în 2014.

Citeste mai mult…

Zf.ro: Protecţia Consumatorilor: Nicio bancă nu a avertizat clienţii asupra riscului privind creditele în valută

Peste 220 de români cu credite în franci elveţieni au făcut plângeri la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, instituţie care a constatat că nicio BANCĂ din România nu a avertizat nici măcar un client asupra riscului la care se expune păstrând valuta creditului.

Citeste mai mult…

Zf.ro: Investitorii vor tranzacţiona 24 de acţiuni după modelul licitaţiei

Bursa de Valori Bucureşti a publicat azi lista companiilor listate pe piaţa reglementată ale căror acţiuni se vor tranzacţiona pe baza modelului de licitaţie, începând din 23 februarie.

Acestea sunt Amonil Slobozia (AMO), Armătura Cluj Napoca (ARM), Artego Târgu Jiu (ARTE), Bermas Suceava (BRM), Boromid Prod Buzău (BRM), Carbochim Cluj Napoca (CBC), Casa de Bucovina – Club de Munte Gura Humorului (BCM), Comelf (CMF), Conted (CNTE), Electroaparataj (ELJ), Grupul Industrial Electrocontact (ECT), Natura Quattuor Energia Holdings (SCPS), Petrolexportimport (PEI), Prodplast (PPL), SIF Hoteluri (CAOR), Sinteza Oradea (STZ), Stirom Bucureşti (STIB), Teraplast (TRP), TMK-Artrom (ART), Transilvania Construcţii (COTR) şi UAMT Oradea (UAM), Uztel (UZT), VES Sighişoara (VESY) şi voestalpine VAE Apcarom (APC).

Citeste mai mult…

Ziarulprofit.ro: Ministru Gerea ajunge mâine în Arges

Camera de Comerţ şi Industrie Argeş orgeanizeaza mâine, 13 februarie, începând cu ora 12.45, o dezbatere cu tema „IMM-urile încotro? probleme şi oportunităţi“, la care va fi prezent argeseanul Andrei Gerea, ministrul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de AFACERI. Se vor dezbate teme de interes general privind situaţia IMM-urilor, problemele întâmpinate de acestea, nevoile şi oportunităţile   de finanţare (ajutoare de stat, scheme de minimis, etc.), aspecte de ordin financiar-fiscal (recentele modificări fiscale). Începând cu ora 14.30, ministrul Andrei Gerea va susţine o conferinţă de presă.

 Citeste mai mult…

Ccisv.ro: Seminar privind oportunităţile de internaţionalizare a companiilor româneşti în China şi India

Stimaţi membri,

Vă transmitem anexat invitaţia de a participa la seminarul privind oportunităţile de internaţionalizare a companiilor româneşti în China şi India – Pieţele din India şi China: oportunităţi şi provocări, organizat de Camera de Comerţ şi Industrie a României în parteneriat cu Eurochambres, KPMG România şi China IPR SME Helpdesk.

 Citeste mai mult…

Zf.ro: Un ţar al fondurilor de pensii: Ne-am înşelat clienţii timp de 20 de ani

Clienţii fondurilor de pensii pierd BANI deoarece „niciunul nu înţelege“ cât de multe comisioane sunt aplicate conturilor de pensii sau conturilor individuale de economii, a afirmat Daniel Godfrey, directorul general al Asociaţiei Managerilor de Investiţii din Marea Britanie Daniel Godfrey.

Într-o critică fără precedent a practicilor industriei de profil, acesta a explicat că în trecut calculele privind comisioanele erau „înşelătoare“ şi bazate pe „presupuneri in­exacte“, scrie publicaţia britanică The Telegraph.

 Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Ghețea (ARB): Legea insolvenței personale a devenit o necesitate, dar trebuie adresată debitorilor de bună credință

Legea insolvenței persoanelor fizice a devenit o necesitate în urma schimbărilor petrecute în România în ultimii ani, dar este important ca actul normativ să fie aplicabil și accesibil debitorilor de bună credință și să impună restricții împotriva actelor frauduloase întâlnite frecvent în cazul insolvenței persoanelor juridice, a afirmat președintele Asociației Române a Băncilor (ARB), Radu Grațian Ghețea, la colocviul cu tema “Reglementarea procedurii insolvenței persoanei fizice în România. Modele și soluții legislative’.

 Citeste mai mult…

Economica.net: Primăria care dă terenuri gratuite pentru investiţii de 1,5 mil. euro. Companiile nu se înghesuie

Autorităţile din Alba Iulia vor să atragă investitori în judeţ şi pune la dispoziţia celor interesaţi terenuri cu titlu gratuit. Totuşi, invstitorii trebuie să îndeplinească anumite condiţii. Una dintre ele este ca investiţia minimă să fie de 1,5 milioane de euro. Primăria Alba Iulia oferă terenuri gratuite pentru INVESTIȚII mai mari de 1,5 milioane de euro de aproape opt ani, de când Consiliul Local a votat înfiinţarea Zonei de Dezvoltare Economică Alba Iulia.

Dacă investiţiile depăşesc cinci milioane de euro, companiile au posibilitatea de a achiziţiona terenul. Iar dacă investiţia este de cel puţin 1,5 milioane de euro, atunci companiile pot folosi terenul pus la primărie, fără a deveni proprietarii terenului.

 Citeste mai mult…

Capital.ro: TRANSPORTURI 19 mld. euro în sectorul feroviar. Cât s-ar putea realiza? Vom avea linie de mare viteză?

Nici nu s-au afișat bine cifrele din Master Planul General de Transport, după dezbaterea publică, de zilele trecute, că au și apărut discuții pe această temă. ”Cât de posibile sunt cifrele? Cum vor fi atrași banii? sau Care vor fi proiectele prioritare?” sunt doar câteva întrebări la care se caută astăzi răspuns.

Cel puțin în sectorul feroviar cifrele ajung aproape de 19 miliarde de euro, până în 2030. Cu alte cuvinte, în urma dezbaterilor publice, au fost propuse INVESTIȚII pentru reabilitarea coridoarelor feroviare (3.219 km), dar și investiții pentru reabilitarea unor căi ferate cu potențial economic (1.131 km – Linia Industriei Auto, Linia Cerealelor, Linia Cărbunelui).

 Citeste mai mult…

Capital.ro: Agricover investeşte în dezvoltarea unui abator în sudul ţării

Grupul Agricover va INVESTI circa 5 milioane de euro în achiziţia unui abator în sudul ţării, incluzând modernizarea liniilor de procesare, extinderea capacităţii de sacrificare, dezvoltarea unor linii de tranşare, achiziţionarea unei infrastructuri logistice specializate şi introducerea unui sistem informatic performant, se arată într-un comunicat al companiei.

 Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Fonduri UE: Autoritatea de Audit a depistat nereguli cu impact financiar de 55 de milioane de euro la cheltuieli declarate de Romania la Bruxelles in anul 2013​

 Institutii ale statului si beneficiari privati care au derulat proiecte pe fonduri europene in Romania au facut nereguli cu impact financiar de cel putin 240,011 milioane lei (aproape 55 de milioane de euro) la cheltuielile declarate Comisiei Europene spre decontare in anul 2013, potrivit verificrilor Autoritatii de Audit de pe langa Curtea de Conturi a Romaniei.

 Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Producţia industrială a urcat cu 6,1% în 2014, susţinută de industria prelucrătoare

Producţia în industria prelucrătoare a crescut anul trecut cu 7,5% Producţia industrială, serie brută, a urcat cu 6,1% anul trecut comparativ cu 2013, susţinută de creşterile din industria prelucrătoare şi din cea extractivă, în timp ce producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS). Astfel, producţia în industria prelucrătoare a crescut anul trecut cu 7,5%, iar cea din industria extractivă cu 1%, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS). În perioada menţionată, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 4,7%.

 Citeste mai mult…

Zf.ro: BUGETE LOCALE

Braşovul mizează pe fonduri europene de 134 mil. lei în 2015, de patru ori mai mult decât anul trecut

Bugetul de venituri al municipiului Braşov în 2015 ar urma să fie cu 24% mai mare decât cel din anul anterior, după ce suma veniturilor din fonduri europene bugetate a crescut de la 30,9 milioane de lei la 133,6 milioane de lei.

Pentru anul acesta, primăria Braşovului a calculat în bugetul local cheltuieli de 744 milioane de lei, care ar fi acoperite din venituri de 700,9 milioane de lei, la care se adaugă un excedent de aproape 44 milioane de lei din 2014.

 Citeste mai mult…

Bursa.ro: LHOTTE, BRD:

“BRD va face conversia în lei a creditelor în CHF, la cursul de dinainte de 15 ianuarie”

Urez mult succes Băncii Transilvania şi Volksbank în procesul de fuziune”

*”Nu cred că vom pierde locul 2 pe piaţă după achiziţia Volksbank de către BT

*BRD ar putea fi interesată să profite de toate oportunităţile de vânzare care apar pe piaţă

*BRD a raportat un profit de 43,2 milioane lei, după pierderi în 2013

*Actualizare 12:50

BRD va face conversia în lei a celor cinci credite în CHF pe care le are banca, la cursul de dinainte de 15 ianuarie, a declarat Philippe Lhotte, Preşedintele Director General al BRD.

 Citeste mai mult...

Bursa.ro: LA ORELE PRÂNZULUI:

Lichiditate de peste 6 milioane de euro pe BVB

Piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a înregistrat, în prima parte a şedinţei de tranzacţionare de astăzi, o lichiditate de 26.745.686,05 lei (6.021.090,96 euro). În jurul orei 14, toţi cei opt indici ai BVB erau în creştere. Astfel, indicele BET urca procentual cu 0,35%, până la 7.183,18 puncte.

Şi indicele BET Plus, introdus pe 23 iunie, creştea, cu 0,37%, la 1.057,97 puncte. De asemenea, indicele BET-FI, al celor cinci societăţi de investiţii financiare plus Fondul Proprietatea, se majora cu 0,12%, către 30.692,87 puncte.

 Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Olteanu (BNR): Piața ne arată că, în România, s-a copt vremea unei legi pe insolvența personală

Necesitatea unei legi a insolvenței persoanelor fizice a devenit evidentă în România, însă este nevoie de o lege bună, care să ofere mai multe beneficii decât pierderi și care să se axeze pe negocierea dintre debitor și creditor în afara instanțelor de judecată, procesele fiind lente și costisitoare, consideră viceguvernatorul Băncii Naționale a României Bogdan Olteanu, într-o conferință de specialitate.

 Citeste mai mult…

Capital.ro: 3.000 de mineri fără loc de muncă: CE Oltenia pregătește disponibilizări

Compexul Energetic Oltenia (CEO) va concedia circa 3.000 de angajați, potrivit lui Laurențiu Ciurel, CEO al CE Oltenia.

Pentru a putea pastra lefurile la nivelul celor de anul trecut, compania este obligata sa faca disponibilizari. Astfel, 3.000 dintre lucratori vor ramane fara loc de munca.

 Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Propunere a Ministerului Energiei: Participanii la licitatie trebuie sa dovedeasca un comportament corect in raport cu subcontractantii

Ministerul Energiei, IMM si Mediului de AFACERI, a intaintat Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice, prin secretarul de stat Catalin Beciu, o propunere referitoare la introducerea unor conditii pentru participantii la licitatiile publice. Acestia ar urma sa faca dovada, printr-un proces verbal, ca si-au achitat obligatiile financiare anterioare fata de subcontractantii cu care lucreaza.

 Citeste mai mult…

Capital.ro: România ar putea deveni “răsfăţata” Chinei

Proiectele de investiţii în domeniul energetic din România precum blocurile 3 şi 4 la Centrala Nucleară Cernavodă sau Hidrocentrala Tarniţa-Lăpuşteşti ar putea deveni cele mai mari investiţii chineze din Europa Centrală şi de Est, a declarat, miercuri, Xu Feihong, ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al Republicii Populare Chineze în România, într-o întâlnire cu ministrul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de AFACERI, Andrei Gerea.

 Citeste mai mult…

Zf.ro: UniCredit continuă extinderea în Europa Centrală şi de Est

UniCredit, cea mai mare mare BANCĂ din Europa Centrală şi de Est, vizează creşterea cotei de piaţă în regiune, în condiţiile în care competitorii îşi reduc operaţiunile, a declarat Gianni Franco Papa, director general adjunct al grupului italian şi şeful diviziei est-europene.

 Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Falimentul personal va aduce câteva zeci de mii de dosare. MFP trebuie să asigure fondurile necesare

Falimentul personal ar putea aduce în insanţe până în 25.000 de noi procese şi nu milioane de dosare, cum s-a vehiculat, apreciază experţii în insolvenţă şi executorii, pornind de la cazurile de executări silite şi experienţa din alte state, dar şi în acest caz va fi nevoie de fonduri bugetare.

Estimările profesioniştilor în insolvenţă şi ale executorilor au la bază numărul relativ mic de executări silite având ca obiect garanţii imobiliare deţinute de persoane fizice, care însumează puţin peste 50.000 de dosare, din care mai mult de jumătate au intrat în proceduri de eşalonare a plăţilor. Totatalul executărilor silite se ridică în prezent la 850.000 de cazuri.

 Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Olguța Vasilescu: Craiova are în acest an cel mai mare buget din istoria sa

Primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, a afirmat, joi, în cadrul ședinței Consiliului Local în care s-a votat bugetul pe 2015 al municipiului, că în acest an Craiova are cel mai mare buget din istoria sa, suma de 849 milioane lei fiind cu 50 de milioane lei mai mare decât bugetul de anul trecut.

‘Cred că ar trebui să se accepte faptul că este cel mai mare buget din istoria Craiovei, cu aproape 50 milioane lei mai mare decât anul trecut, ceea ce este o performanță.

 Citeste mai mult…

Capital.ro: România exportă mult mai multă mâncare decât importă

România a exportat produse agroalimentare de aproape 5 miliarde de euro, în primele 11 luni din 2014, sumă care a determinat majorarea excedentului COMERCIAL cu 80%, până la 541 milioane de euro, potrivit datelor de la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

“După primele unsprezece luni ale anului 2014, excedentul COMERCIAL al schimburilor României de produse agroalimentare a crescut la 541 milioane euro, fiind mai mare cu 239,9 milioane euro faţă de nivelul înregistrat la finele lunii noiembrie 2013 (301,1 milioane euro). Exporturile de produse agroalimentare din perioada ianuarie – noiembrie 2014 au însumat 4,998 miliarde euro, cu 7,3% (340 milioane euro) mai mult faţă de perioada corespunzătoare din 2013, în timp ce importurile au totalizat 4,457 miliarde euro. Acestea au crescut în ritm mai lent (+2,3%) depăşind însă cu 100,1 milioane euro valoarea înregistrată în aceeaşi perioadă din 2013”, arată datele MADR.

 Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Regimul cursului de schimb si lipsa sa de legatura cu gandurile domnului Piperea

 Ma pomeneste pe facebook dl Gheorghe Piperea: “BNR nu era adepta flotarii libere in 2009. Acum este. Dl Oanta, dl Guran, unde erati in 2009? Daca in 2009 BNR era adepta flotarii controlate, inseamna ca era stingista sau neo-comunista? Ca propunerea mea de fixare a unei variatii de max 20% a fost marcata de dvs drept stingista si neo-comunista. Asa or fi si cei de la Uniunea europeana, care au emis aceasta solutie in directiva 2014/17/ec? Sau Joseph Stiglitz, care zice acelasi lucru?” Ii raspund si sterge, caci nu-i convine. Omul bate campii la fiecare propozitie de mai sus si nu numai, dar crede ca, daca si-l ia aliat pe Stiglitz, a rezolvat problema. Nimeni din presa economica nu-l corecteaza. N-o fac nici eu, randurile de mai jos au rolul de a fi citite doar de cei ce nu-l slujesc/adora si au un scop informativ.

 Citeste mai mult…

Economica.net: „Băieţii deştepţi” pierd procesul cu Hidroelectrica pe contestarea intrării în insolvenţă

Procesul cu traderii de energie ţinea din 2012. Aceştia sunt obligaţi şi la plata cheltuielilor de judecată. Tribunalul Bucureşti a respins azi ca neîntemeiate toate opoziţiileformulate de traderii de energie şi de sindicate împotriva deschiderii procedurii de insolvenţă la Hidroelectrica.

„Opoziţia înregistrata la Tribunalul Bucuresti sub nr. 26502/3/2012 a fost iniţial respinsă ca lipsită de interes prin sentinţa nr. 6218 pronunţată la data de 19.06.2013. Aceasta sentinţă a fost casată de Curtea de Apel Bucureşi, care prin decizia nr. 459 din 25.02.2014 a admis recursul sindicatelor şi traderilor şi a trimis cauza spre rejudecare Tribunalului Bucureşti.

 Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Păunescu (BNR): Intrarea în insolvență presupune limitarea capacității debitorului de a dispune de patrimoniul său

Legea insolvenței persoanelor fizice nu este un panaceu al debitorului, ci o modalitate colectivă de recuperare a creanțelor de către creditori, iar declanșarea procedurii presupune limitarea capacității debitorului de a decide asupra bunurilor sale, a declarat joi directorul Direcției Juridice din Banca Națională a României, Alexandru Păunescu, în cadrul Colocviului cu tema “Reglementarea procedurii insolvenței persoanei fizice în România. Modele și soluții legislative”.

 Citeste mai mult…

Mediafax.ro: PNL propune introducerea taxării inverse la carne, în mod silimar cu cea pentru cereale

Deputaţii PNL Nini Săpunaru şi Tinel Gheoghe au anunţat, joi, depunerea unei propuneri legislative pentru introducerea sistemului taxării inverse pentru carne, în mod similar cu cea pentru cereale, măsură care potrivit iniţiatorilor ar reduce evaziunea fiscală şi ar sprijini producătorii autohtoni.

Deputatul PNL Nini Săpunaru a declarat că măsura propusă pentru reducerea TVA la carne, care ar fi fost cea mai potrivită, nu a fost acceptată, motiv pentru care liberalii propun taxarea inversă.

 Citeste mai mult…

        Impreuna in lumea afacerilor