Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

REVISTA PRESEI - 13 februarie 2015

13Ccibc.ro: ”IMM Forum – Solutii pentru IMM-uri” – ROMEXPO Bucuresti

In perioada 12 – 14 martie 2015, ROMEXPO si Camerele de Comert si Industrie din Romania ofera solutii IMM-urilor prin intermediul celei de a IV-a editii a expozitiei IMM Forum, organizata in sala Titulescu, reprezentand un eveniment business to business adresat tuturor celor interesati de dinamica mediului de afaceri.

 Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Excedentul comercial cu produse agroalimentare a depășit 541 milioane euro, la 11 luni

România a exportat produse agroalimentare de aproape 5 miliarde de euro, în primele 11 luni din 2014, sumă care a determinat majorarea excedentului comercial cu 80%, până la 541 milioane de euro, potrivit datelor furnizate AGERPRES de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

„După primele unsprezece luni ale anului 2014, excedentul comercial al schimburilor României de produse agroalimentare a crescut la 541 milioane euro, fiind mai mare cu 239,9 milioane euro față de nivelul înregistrat la finele lunii noiembrie 2013 (301,1 milioane euro). Exporturile de produse agroalimentare din perioada ianuarie — noiembrie 2014 au însumat 4,998 miliarde euro, cu 7,3% (340 milioane euro) mai mult față de perioada corespunzătoare din 2013, în timp ce importurile au totalizat 4,457 miliarde euro. Acestea au crescut în ritm mai lent (+2,3%) depășind însă cu 100,1 milioane euro valoarea înregistrată în aceeași perioadă din 2013”, arată datele MADR.

 Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Românii cheltuiesc peste 40 milioane euro pe an pentru vacanţe în Thailanda

Peste 20.000 de turişti români şi-au făcut vacanţa în Thailanda în fiecare dintre ultimii doi ani, cheltuind în medie mai mult de 2.100 de euro de persoană pentru zbor, cazare, masă şi excursii, au declarat agenţiei MEDIAFAX reprezentanţii în România ai Autorităţii de Turism a Thailandei.

„Din datele oficiale ale autorităţilor thailandeze, în anul 2013 şi-au făcut vacanţa în această ţară puţin peste 20.000 de români. Din datele preliminare, şi în anul 2014 au fost tot cam atâţia”, a declarat agenţiei MEDIAFAX Mădălina Nan, PR&Marketing Assistant la reprezentanţa în în Balcani a Autorităţii pentru Turism a Thailandei (TAT Balkan Office).

 Citeste mai mult...

Mediafax.ro: CNADNR a amânat recepţia primului lot al autostrăzii Nădlac-Arad, existând lucrări neexecutate

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a amânat, joi, recepţia celor 22 de kilometri ai primului lot al autostrăzii Nădlac-Arad, comisia care a mers la faţa locului constatând că nu au fost executate toate lucrările contractate.

O comisie de control a CNADNR a inspectat, joi, cei 22 de kilometri ai primului lot din autostrada Nădlac-Arad, cuprinşi între frontiera cu Ungaria şi oraşul Pecica, în vederea semnării recepţiei, verificările având loc la solicitarea constructorului, care doreşte ca astfel să fie ridicată restricţia de viteză de 100 kilometri la oră existentă pe acest segment.

 Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Oprescu: ELCEN nu doreşte şi nu a dorit niciodată fuziunea cu RADET

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat, joi, că Electrocentrale Bucureşti (ELCEN) nu doreşte şi nu a dorit niciodată să fuzioneze cu RADET, deşi există un memorandum care a fost aprobat de către Guvern, în acest sens.

„ELCEN-ul forţează nota pentru că nu doreşte şi nu a dorit niciodată să se întâmple aşa, chiar dacă este vorba de un memorandum care a fost aprobat de către Guvern, dar noi o să mergem în continuare pentru că nu poţi să laşi locuitorii Bucureştiului fără căldură şi în acelaşi timp nici nu o să pot să plătesc din banii lor aberaţiile de penalităţi pe care ei (ELCEN- n.r.) le doresc”, a declarat, joi, Sorin Oprescu.

 Citeste mai mult…

Zf.ro: Record negativ: în 2014, numărul de locuitori a scăzut cu 55.000 de persoane. „Populaţia este garanţia unei economii puternice, iar demografia trebuie inclusă în categoria problemelor de siguranţă naţională“

În 2014 s-au născut mai puţin de 198.000 de copii, iar numărul locuitorilor care au decedat a fost cu aproape 55.500 mai mare decât cel al nou-născuţilor, arată datele publicate de Institutul Naţional de Statistică.

Situaţia este mai dramatică faţă de anul 2013, pentru că populaţia României se reduce drastic de la an la an, atât din cauza sporului natural negativ, cât şi ca urmare a migraţiei populaţiei în alte state. România îşi pierde treptat locuitorii, iar acest lucru se va avea impact negativ direct în economie, spun specialiştii, care avertizează că fenomenele demografice trebuie să intre în categoria problemelor de siguranţă naţională.

 Citeste mai mult…

Zf.ro: OPINIE SORIN PÂSLARU, REDACTOR-ŞEF ZF

Are România un plan B pentru ieşirea Greciei din zona euro?

Semnele privind un final dramatic în cazul Greciei se înteţesc. Ceea ce era de neconceput în urmă cu un an, după ce planurile de readucere pe linia de plutire a finanţelor statului elen erau pe un drum bun, devine astăzi tot mai probabil  – declararea unui default general pe datoriile statului elen. Nu mai e de joacă. Liderii celor mai puternice naţiuni din Europa dau semnale că şi-au pierdut răbdarea.

 Citeste mai mult…

Zf.ro: Ministrul de finanţe: Este un semn bun că încasările din CAS au scăzut cu doar 3,5% în ianuarie, mai puţin decât reducerea contribuţiei sociale de 5 puncte

Ministrul finanţelor Darius Vâlcov spune că prioritatea ministerului pentru prima parte a anului este publicarea Codului fiscal şi a Codului de procedură fiscală, că este „exclus“ să crească vreo taxă anul acesta, dar că nu ne putem aştepta la o depăşire a nivelului de 32% din PIB venituri la buget cu taxe şi contribuţii sociale în scădere.

„Cel mai important INDICATOR la care mă uit este evoluţia numărului de angajaţi în economie. Toate propunerile noastre de schimbări legislative şi ale Codului fiscal vizează îmbună­tăţirea acestui indicator“, afirmă ministrul de finanţe Darius Vâlcov.

 Citeste mai mult…

Zf.ro: Producţia industrială avansează semnificativ şi trage după ea creşterea economică

Avansul producţiei industriale de 6,1% în 2014 comparativ cu 2013 (+ 7,8% în 2013 comparativ cu 2012) a fost ajutat de exporturi care, în ultimii doi ani, au avut valori record de aproape 50 mld. euro în 2013 şi de 52 mld. euro în 2014.

Industria, care este ramura ce contribuie cel mai mult la formarea PIB (24,4% în 2012, 23,8% în 2013 şi 30% T3 2014), este aşteptată să contribuie şi la creşterea economică – industria a avut o contribuţie de 1,4% la creşterea economică de 3,3% din din T3 şi de 0,9% la creşterea economică de 3,4% din 2013.

 Citeste mai mult…

Radio Romania Actualitati: Fragment din discursul președintelui, Klaus Iohannis, la finalul Consiliului European de la Bruxelles

Ultima temă de pe agenda discuţiilor Consiliului European s-a referit la consolidarea Uniunii Economice şi Monetare. În dezbateri s-a făcut referire la măsurile agreate la nivelul Uniunii privind stimularea investiţiilor, politica monetară şi dimensiunea bugetară. În acest context a fost subliniată importanţa continuării reformelor structurale în toate statele membre. Am subliniat faptul că România îşi doreşte să adopte moneda unică europeană. Din această perspectivă, vom urmări cu toată atenţia actualul proces de consolidare a Uniunii Economice şi Monetare.

 Citeste mai mult…

Zf.ro: Carpatica a trecut anul trecut pe pierderi, de 170 milioane lei, generate de provizioane în plus

 Banca Comercială Carpatica (BCC) a trecut anul trecut pe pierderi, înregistrând un rezultat negativ de circa 170 milioane lei (38,2 milioane euro), de la un câştig de 38,4 milioane lei în 2013, după ce a constituit provizioane suplimentare de 231,6 milioane lei pentru creditele neperformante.

Astfel, banca din Sibiu, controlată de Ilie Carabulea, a revenit pe pierderi, după doi ani în care a reuşit să obţină PROFIT, de 38,4 milioane lei în 2013 şi de 21,6 milioane lei în 2012, potrivit rezultatelor BCC transmise vineri Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

 Citeste mai mult…

Zf.ro: Primul lot de companii pe AeRO: de la curierat şi schimb valutar online la servicii pentru tratarea podelelor

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a prezentat ieri primii şase emitenţi care intenţionează să se listeze pe sistemul alternativ de tranzacţionare AeRO, unii dintre aceştia fiind la un pas de a-şi face debutul ca societăţi deschise la finalul acestei luni. Ultima listare privată pe piaţa principală a bursei a avut loc în 2008, iar pe sistemul alternativ s-au listat în ultimii ani cinci companii de dimensiuni mici.

Platforma de tranzacţionare AeRO va fi relansată oficial pe 25 februarie şi va putea fi accesată de orice companie cu o capitalizare minimă de 250.000 de euro cu condiţia să realizeze fie o ofertă publică, fie un plasament privat pentru cel puţin 10% din acţiuni.

 Citeste mai mult…

Zf.ro: A DOUA BANCĂ LOCALĂ DUPĂ ACTIVE NU VEDE „UN BOOM“ AL CREDITĂRII NICI ANUL ACESTA

Şeful BRD: Avem resurse şi am vrea să dăm credite, dar nu există cerere

BRD SocGen a raportat un PROFIT de 43 mil. lei în 2014, după doi ani de pierderi, dar stocul de credite a scăzut cu 5%. Philippe Lhotte, bancherul francez care conduce de doi ani şi jumătate BRD, a doua BANCĂ locală după activele deţinute, se aşteap­tă anul acesta doar la o uşoară îmbunătăţire a activităţii de creditare pentru că cererea rămâne scăzută în pofida dobânzilor aflate la minime istorice.

„Nu vom vedea un boom. Sunt mai optimist în ceea ce priveşte creditarea corporate, în principal creditarea companiilor de talie mare. Sunt însă semnale pozitive şi pe segmentul firmelor mici. Piaţa este foarte competitivă“, a declarat Lhotte într-un interviu pentru ZF.

 Citeste mai mult…

Zf.ro: Lucrările de construcţii au scăzut anul trecut, în volum, cu 6,7%

Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 6,7% anul trecut, ca serie brută, influenţat de lipsa proiectelor de infrastructură, deşi în luna decembrie au fost consemnate creşteri atât faţă de luna anterioară cât şi faţă de decembrie 2013, a anunţat vineri Institutul Naţional de Statistică (INS).

„În anul 2014, comparativ cu anul 2013, volumul lucrărilor de construcţii, serie brută, a scăzut cu 6,7%. Pe elemente de structură s-au înregistrat scăderi astfel: lucrările de reparaţii capitale cu 17,9%, lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 9% şi la lucrările de construcţii noi cu 3,2%”, se arată într-un comunicat al INS.

 Citeste mai mult…

Zf.ro: Preţurile de consum au crescut în ianuarie cu 0,4% -2-

Preţurile de consum au crescut în ianuarie cu 0,4% atât faţă de luna anterioară cât şi faţă de prima lună a anului trecut, potrivit datelor anunţate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Faţă de decembrie, preţurile au crescut la alimente cu 0,5% şi la mărfuri nealimentare cu 0,2%, tarifele serviciilor urcând cu 0,6%. Cele mai mari creşteri au fost înregistrate la legume (4,5%), ouă (1,2%) şi fructe (1%).

  Citeste mai mult…

Zf.ro: PIB-ul a crescut peste aşteptări în 2014, cu 2,9% în termeni reali faţă de anul anterior. Guvernul estimase o creştere de doar 2,3%

Produsul intern brut a crescut anul trecut cu 2,9%, în termeni reali, faţă de 2013, după ce în ultimul trimestru creşterea economică a fost de 0,5% faţă de trimestrul anterior, serie ajustată sezonier, şi de 2,6% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2013, serie brută, potrivit datelor semnal ale INS.

Astfel, creşterea economică din trimestrul al patrulea a fost în termeni reali de 0,5% faţă de precedentele trei luni, în funcţie de date ajustate sezonier fără corecţia cu numărul de zile lucrătoare, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

  Citeste mai mult…

Zf.ro: Conpet confirmă că vrea să se extindă în străinătate, după profit record la cinci ani

Transportatorul naţional de petrol Conpet Ploieşti (simbol bursier COTE) are nevoie de consultanţă juridică în vederea extin­derii în afara ţării şi cere aprobarea acţionarilor pentru a angaja o casă de avocatură cu „ex­per­tiză în dreptul internaţional“. Un posibil proiect ar fi achiziţia unui terminal petrolier din Repu­blica Moldova, potrivit unor surse din piaţă.

Intenţia companiei de a se extinde peste graniţe şi nevoia de consultanţă de specialitate apare în convocatorul pentru adunarea generală a acţionarilor programată pentru 24 martie 2015, transmis bursei. Documentul nu precizează ce pro­iecte are în vedere compania, dar man­da­tea­ză consiliul de administraţie să negocieze con­trac­tul şi onorariul avocaţilor.

  Citeste mai mult…

Zf.ro: Va urma un dezastru pe burse: acţiunile s-ar putea prăbuşi cu 50% – investitori

Anumiţi economiştii şi oamenii de AFACERIavertizează că pe piaţa activelor financiare s-a format o bulă speculativă care riscă în orice moment să se spargă şi să cauzeze haos pe burse cu scăderi ale acţiunilor de până la 50%. Însă aceştia îi sfătuiesc pe investitori să nu se grăbească să vândă acţiunile deoarece anumite sectoare ale pieţelor financiare sunt cunoscute pentru randamentul ridicat pe care-l oferă în astfel de circumstanţe, scrie MoneyNews.

„Nu avem voie să fim luaţi prin surprindere de prăbuşirea burselor de valori. De fapt, ar trebui să ne aşteptăm categoric la aşa ceva“, a spus Mark Spitznagel, un manager de fond de investiţii notoriu pentru speculaţiile profitabile din timpul crizei financiare din 2008.

  Citeste mai mult…

Zf.ro: Ce câştigă investitorii din tranzacţiile tip „licitaţie“

Brokerii şi investitorii vor pierde mai puţin timp cu ur­mă­rirea acţiunilor care înregistrează rar tranzacţii, iar preţul ac­ţiunilor puţin lichide va fi mai stabil prin introducerea mo­de­lului de tranzacţionare după modelul licitaţiei, care va de­veni funcţional pe bursa de la Bucureşti începând din 23 februarie.

Bursa de Valori Bucureşti a publicat ieri lista celor 24 de com­panii listate pe piaţa reglementată ale căror acţiuni se vor tranzacţiona pe baza modelului de licitaţie. Cele 24 de companii au o capitalizare cumulată de peste un miliard de lei, dintre care cele mai mari sunt TMK-Artrom (ART), voest­al­pine VAE Ap­ca­rom (APC) şi Ar­te­go Târgu-Jiu (ARTE).

  Citeste mai mult…

Zf.ro: Ionuţ Dumitru, Consiliul Fiscal: Vestea bună este revigorarea consumului şi tendinţa poate continua

Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, spune că creşterea economică a accelerat anul trecut pe fondul unui avans al consumului, iar tendinţa este ca acesta să-şi continue evoluţia pozitivă în contextul veniturilor în creştere şi a descurajării economisirii.

„Nu cred că a fost vreun factor conjunctural în 2014, sunt anumite tendinţe care s-au consolidat. Vestea bună este revigorarea consumului şi cred că tendinţa poate continua. Sentimentul consumatorului s-a îmbunătăţit, şomajul este în scădere, veniturile cresc, gradul de îndatorare a mai scăzut. Astfel s-a mai creat spaţiu pentru creşterea consumului. Acum avem şi un mediu de dobânzi scăzute (la depozite – n. red.), care stimulează apetitul de a cheltui. Economisirea nu mai e la fel de atractivă şi în contextul acesta pare că la nivel de consum perspectivele sunt bune. Noi în proiecţiile noastre avem o creştere de 3% a consumului anul acesta”, a spus Dumitru.

  Citeste mai mult…

Zf.ro: Finanţele au împrumutat 800 mil. lei pe un an, la dobândă de sub 1,5%

Ministerul Finanţelor a împrumutat joi 800 de milioane de lei prin vânzarea de certificate de trezorerie cu scadenţa la 12 luni, în condiţii uşor mai favorabile decât cele INDICATE de cotaţiile de miercuri din piaţa financiară.

Trezoreria a primit oferte de 1,32 miliarde de lei, dar a atras în final doar suma prevăzută în prospectul de împrumut pentru luna februarie. Ministerul Finnanţelor a obţinut joi un randament mediu pe an de 1,46%. În luna ianuarie, statul a vândut certificate de trezorerie cu scadenţa la 11 luni şi randament de 1,36% pe an. Precedenta vânzare de certificate cu maturitatate de 12 luni a avut loc în luna decembrie, când statul a atras 1 miliard de lei la un randament mediu pe an de 1,6%.

  Citeste mai mult…

Zf.ro: Instituţiile financiare nebancare au pierdut 5.000 de clienţi într-un an

Numărul clienţilor instituţiilor financiare nebancare (IFN) a scăzut la sfârşitul anului trecut la aproximativ 84.000 de persoane, cu aproximativ 5.400 de debitori mai puţin faţă de perioada similară a anului precedent, potrivit celui mai recent raport lunar al BNR.

IFN-urile înscrise în registrul special al BNR aveau la sfârşitul lunii decembrie 172.000 de credite acordate şi angajamente asumate, cu 10.000 de finanţări mai mult decât cele acordate la finele anului 2013. Volumul sumelor datorate s-a ridicat în perioada analizată la 17 miliarde de lei (3,9 mld. euro), în scădere cu aproape 600 milioane de lei faţă de decembrie 2013.

  Citeste mai mult…

Zf.ro: Oltchim şi-a redus anul trecut aproape la jumătate pierderea, până la 509,4 milioane lei

Afacerile Oltchim au crescut anul trecut cu 25%, la 141,2 milioane euro

Oltchim (OLT), companie aflată în insolvenţă, şi-a redus cu 46% pierderea anul trecut, de la 946 milioane lei în 2013 la 509,4 milioane lei (114,6 milioane euro), în contextul utilizării a 24,3% din capacitatea de producţie, faţă de 20,6% în urmă cu un an. Veniturile totale au crescut cu aproape 10%, la 654,8 milioane de lei, comparativ cu 598 milioane de lei în 2013, iar cheltuielile au scăzut cu 26%, la 1,6 miliarde de lei.

Mai mult, cheltuielile cu personalul au scăzut cu 80 de milioane de lei, pe fondul disponibilizării a 918 de angajaţi în iunie 2013.

  Citeste mai mult…

Zf.ro: Veniturile Transgaz au crescut cu 9% anul trecut, la 1,7 mld.lei,iar profitul a avansat cu peste 50%

Veniturile Transgaz (TGN) au crescut anul trecut cu 8,8%, la 1,69 miliarde lei, iar profitul net s-a majorat cu 51,7%, la 507,4 milioane lei, potrivit rezultatelor financiare preliminare, anunţate vineri de companie.

Operatorul naţional de transport al gazelor naturale a raportat în 2013 venituri de 1,55 miliarde lei şi un PROFIT net de 334,4 milioane lei.

  Citeste mai mult…

Zf.ro: RAPORT:

Departamentul pentru Energie a înregistrat bunuri de 3,5 miliarde lei fără proces-verbal

Fostul Departament pentru Energie a înregistrat în contabilitate bunuri din domeniul public al statului în valoare de 3,5 miliarde de lei fără proces-verbal şi nu a evindeţiat în conturi fonduri de 18,5 milioane de lei acordate, potrivit Curţii de Conturi.

Curtea de Conturi arată, în raportul pentru anul 2013, că fostul Departament pentru Energie nu a respectat prevederile legale privind constituirea patrimoniului la înfiinţare întrucât au fost înregistrate în contabilitate bunuri fără a avea la bază procese-verbale de predare-primire constând în bunuri din domeniul public al statului în valoare de 3,5 miliarde de lei (807 milioane de euro) aflate la companiile Hidroelectrica, Electrica Serv, Complexul Energetic Oltenia şi Petrotrans.

  Citeste mai mult…

Zf.ro: Electrica negociază cu FP achiziţia acţiunilor la subsidiarele de distribuţie

Grupul de distribuţie Electrica (EL) a înce­put discuţiile cu Fondul Proprietatea (FP) pentru a-i cumpăra participaţiile minoritare la sub­sidiarele de distribuţie Electrica Muntenia Nord, Electrica Tran­silvania Nord, Electrica Transilvania Sud şi la Elec­trica Furnizare, asigurându-i astfel exitul. Fon­dul a evaluat în activul net cele patru pa­chete mi­noritare la un total de 770 mil. lei.

  Citeste mai mult…

Bursa.ro: ÎN SUBIECTUL CREDITELOR ÎN FRANCI

Preşedintele BRD este în dezacord cu Patronatul Bancar

Face parte din bunul simţ al meseriei de bancher ca băncile să-şi informeze clienţii asupra riscului valutar atunci când acordă credite, a comentat Philippe Lhotte, preşedintele director general al BRD, luând poziţie faţă de scandalul împrumuturilor în franci elveţieni.

„Nu sunt sigur că cei 75.000 de clienţi (n.r. care au credite în franci elveţieni) au fost avertizaţi de acest risc”, a spus domnia sa. Philippe Lhotte apreciază că şi Guvernatorul BNR Mugur Isărescu are dreptate atunci când spune că negocierile trebuie să fie purtate între clienţi şi BANCĂ, dar şi premierul Victor Ponta care consideră că fiecare trebuie să-şi asume responsabilitatea: „Dacă banca are o parte de răspundere, trebuie să şi-o asume. Nu sunt sigur că băncile au informat bine clienţii despre riscurile acestor credite”.

  Citeste mai mult…

Bursa.ro: ÎN 2014,

Banca Transilvania, profit net cu 19,5% mai mare

Banca Transilvania (TLV) a avut, anul trecut, un PROFIT net de 448,1 milioane lei, cu 19,5% mai mare decât cel raportat la sfârşitul lui 2013 (aproape 374,9 milioane lei), informează rezultatele financiare preliminare trimise astăzi Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Veniturile operaţionale au urcat şi ele, cu 20,3% (de la 1,66 la 1,99 miliarde lei), mai repede decât cheltuielile operaţionale, care au sporit cu 3,4% (de la 808,85 la 836,52 milioane lei).

Instituţia a anunţat venituri nete din dobânzi în avans cu 14,9% (de la 990,38 milioane lei la 1,13 miliarde lei) şi venituri nete din speze şi comisioane în creştere cu 12,4% (de la 361,73 la 406,62 milioane lei). Datoriile totale ale TLV s-au majorat cu 10,2%, până la un nivel de aproape 31,93 miliarde lei, de la 28,98 miliarde lei, cât raportase la 31 decembrie 2013. În acelaşi timp, capitalurile proprii totale au crescut cu 20,5%, de la 3,08 la 3,71 miliarde lei.

  Citeste mai mult…

Bursa.ro: BVB deschide în creştere

Principalii indici bursieri de pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB) au deschis în creştere şedinţa de tranzacţionare de astăzi. Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, se apreciază cu 0,48%, fiind cotat la 7.222,89 puncte. Indicele BETPlus urcă cu 0,42%, la 1.063,69 puncte.

Noul INDICE BET Total Return, introdus pe 23 septembrie, se apreciază cu 0,48%, la 7.887,67 puncte. Potrivit BVB, BET-TR este un INDICE ponderat cu capitalizarea „free-float”-ului celor mai tranzacţionate zece companii listate pe piaţa reglementată şi care va fi ajustat şi cu valoarea dividendelor în numerar plătite de companiile din componenţa indicelui. BET-TR va fi calculat retroactiv începând cu data de 24 septembrie 2012.

  Citeste mai mult…

Bursa.ro: DUNCA, ANPC:

„Limitarea de către Raiffeisen a depunerilor de numerar – practică abuzivă”

Decizia Raiffeisen Bank România să limiteze depunerile consecutive de numerar (în monezi) la cinci operaţiuni/ zi este o practică abuzivă, ne-a declarat, ieri, Marius Dunca, Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC). Domnia sa ne-a explicat că în contractele de credit nu este stipulat cum ar trebui să fie achitate ratele, iar o bancă nu are cum să vină cu astfel de decizii „de azi pe mâine”.

Şi avocatul Marius Coltuc ne-a spus că măsura luată de Raiffeisen Bank România este un abuz, considerând că Grupul clienţilor cu credite în CHF trebuie să depună o plângere la ANPC.

  Citeste mai mult…

Bursa.ro: FOSTUL VICEGUVERNATOR CRISTIAN POPA:

„Pledez pentru o înţelegere amiabilă între bănci şi clienţii cu credite în CHF”

Băncile şi clienţii lor care au credite în franci elveţieni (CHF), asistaţi eventual de Asociaţia Română a Băncilor, ar trebui să depună mai multe eforturi pentru rezolvarea calmă, cu avantaje de ambele părţi, a situaţiilor tensionate apărute în ultima perioadă, a declarat, ieri, fostul viceguvernator BNR, Cristian Popa.

Domnia sa a precizat, ieri, într-o conferinţă: „BNR nu are competenţe în domeniu. Banca Naţională şi-a făcut datoria în 2006-2007 când a avertizat populaţia asupra riscurilor creditării în monede exotice. Eu pledez pentru o înţelegere amiabilă între părţi, cu beneficii pentru toţi cei implicaţi. Nu cred într-o soluţie de asumare a unor costuri fie de bănci, fie de către statul român”.

  Citeste mai mult…

Bursa.ro: BVB şi RASDAQ

Bursa a închis în creştere uşoară, susţinută de Fondul Proprietatea şi companiile energetice

Bursa de la Bucureşti a închis joi în creştere uşoară, pe un rulaj în urcare, susţinut de evoluţia acţiunilor Fondul Proprietatea (FP) şi a companiilor din sectorul energetic.

Indicele BET, de referinţă, a avansat cu 0,4%, iar BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a crescut cu 0,5%, după creşteri de 0,8%, respectiv 0,6% în şedinţa anterioară. BET Plus cuprinde cele mai lichide 40 de acţiuni din piaţa reglementată, cu excepţia SIF-urilor şi a acţiunilor companiilor străine. Valoarea schimburilor cu acţiuni s-a ridicat la 40,5 milioane de lei (9,1 milioane euro), în creştere de la 26,3 milioane de lei (5,93 milioane de euro) miercuri.

 Citeste mai mult…

Economica.net: Vor mai fi falimente de firme şi în 2015. Anul este dificil, spune şeful UniCredit Ţiriac Bank

Băncile nu au scăpat de ameninţarea creditelor neperformante. Nu toate firmele care au luat credite vor avea capacitatea să se refacă după criză, iar unele vor da faliment, potrivit aşteptărilor prudente ale lui Răsvan Radu, preşedinte executiv al UniCredit Ţiriac Bank.

„Eu vă spun că sunt sigur că vor apărea noi probleme la firme. Alte companii vor intra în insolvenţă şi chiar în faliment”, a declarat, joi, Răsvan Radu, preşedinte executiv (CEO) al Unicredit Ţiriac Bank, cu ocazia prezentării rezultatelor băncii pe 2014.

 Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Inflație anuală de 0,41% în ianuarie, un nou minim istoric

Inflația anuală în România a coborât la un nou minim istoric, de 0,41%, în ianuarie 2015, după ce la finalul anului trecut s-a situat la nivelul de 0,83%, reiese din datele publicate vineri de Institutul Național de Statistică.

Comparativ cu luna anterioară, în ianuarie 2015 prețurile de consum au crescut cu 0,43% iar ‘creșterea medie a prețurilor de consum în ultimele 12 luni (februarie 2014 — ianuarie 2015) față de precedentele 12 luni (februarie 2013 — ianuarie 2014), calculată pe baza IPC, este de 1%’, se precizează în comunicatul INS.

 Citeste mai mult…

Mediafax.ro: România a avut anul trecut o creştere economică de 2,9%, după un avans de 0,5% în trimestrul 4

Produsul intern brut a crescut anul trecut cu 2,9%, în termeni reali, faţă de 2013, după ce în ultimul trimestru creşterea economică a fost de 0,5% faţă de trimestrul anterior, serie ajustată sezonier, şi de 2,6% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2013, serie brută, potrivit datelor semnal ale INS.

Astfel, creşterea economică din trimestrul al patrulea a fost în termeni reali de 0,5% faţă de precedentele trei luni, în funcţie de date ajustate sezonier fără corecţia cu numărul de zile lucrătoare, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

Citeste mai mult…

Gandul.info: Veste proastă venită astăzi de la BNR pentru românii cu credite în franci elveţieni. Ce se va întâmpla chiar dacă îşi declară falimentul personal

Datornicii care sperau să poată apela la falimentul personal pentru a scăpa de executarea silită ar mai putea avea de aşteptat. Experţii atrag atenţia că, pe lângă toate detaliile legate de forma efectivă a legii insolvenţei persoanelor fizice, statul nu este pregătit la ora actuală pentru a adminstra aceste dosare, chiar dacă numărul lor ar putea fi doar de ordinul a zecilor de mii – lipsesc structurile, iar judecătorii trebuie pregătiţi. Implementarea legii ar putea dura chiar şi un an de la aprobare. Acestea sunt concluziile Colocviului cu tema „Reglementarea procedurii insolvenţei persoanei fizice în România. Modele şi soluţii legislative”, organizat joi de Banca Naţională a României (BNR).

 Citeste mai mult…

Gov.ro: Primul-Ministru Victor Ponta a participat la masa rotundă economică organizată, la Washington DC, de către American-Romanian Business Council

Evenimentul a regrupat companii importante din cadrul AMRO, precum ADM, Allied TechSystems, Amgen, Boeing, Cargill, Chevron, Coca-Cola, Ellicott, ExxonMobile, General Electric, Lindsay, Mega, MetLife, MoneyGram, Pike Energy, Raytheon, Smithfield, Timken și a fost găzduit de către domnul Eric STEWART, președinte al American-Romanian Business Council.

Companiile americane deja prezente în țara noastra i-au prezentat Primului-Ministru și celorlalți participanți, diverse aspecte ale activității lor și au solicitat sprijinul Guvernului, acolo unde a fost cazul.

 Citeste mai mult…

Capital.ro: EXCLUSIV: Microîntreprinderile vor plăti impozit de 1% sau 3% în funcţie de numărul salariaţilor

Peste 450.000 de microîntreprinderi vor fi afectate de schimbările propuse în noul Cod Fiscal obţinut în exclusivitate de Capital. Sunt vizate de schimbări cotele de impozit, provenienţa veniturilor şi baza impozabilă. De asemenea, în proiect este eliminat articolul introdus în 2013 care obliga toate societăţile care îndeplineau criteriile de microîntreprindere să plătească impozitul pe venituri.

Proiectul de modificare a Codului Fiscal prevede cote diferite de impozit pe veniturile firmelor care îndeplinesc criteriile de microîntreprindere în funcție de numărul de salariați.

 Citeste mai mult…

Evz.ro: ENERGIA s-a scumpit cu aproape 5% în ianuarie

Energia electrică a fost cu 4,7% mai scumpă în ianuarie 2015 față de decembrie 2014, potrivit datelor prezentate astăzi de INS privind evoluția prețurilor.

Energia este de departe produsul cu cea mai mare scumpire din prima lună a anului, în care inflația lunară a fpst de numai 0,4%, la același cu inflația lunară.

 Citeste mai mult…

Adevarul.ro: INFOGRAFIE Ioan Rus, un Jules Verne la Ministerul Transporturilor: 20.000 de leghe pe hârtie, până-n 2030

Ioan Rus, ministrul Transporturilor, a prezentat marţi draftul final al Master Planului General de Transport FOTO Marian Iliescu Din Master Planul General de Transport reiese că în următorii 15 ani vom construi autostrăzi cu viteze astronomice de execuţie şi vom parcurge cu trenul distanţa de la Arad la Constanţa în mai puţin de şase ore. Pentru a realiza toate proiectele prevăzute a fi finalizate până în 2030 în Master Planul General de Transport, prezentat marţi de ministrul Ioan Rus, România ar trebui să depăşească mai multe recorduri europene şi chiar mondiale în ceea ce priveşte ritmul investiţiilor, dar mai ales vitezele de execuţie ale lucrărilor de infrastructură.

 Citeste mai mult…

Capital.ro: ANAF a prejudiciat bugetul cu 1,18 miliarde lei în procedurile de insolvenţă

Neînscrierea la masa credală, în termen legal, a creanţelor fiscale privind contribuabilii care au intrat în procedura de insolvenţă, nestabilirea şi neînregistrarea, în evidenţa contabilă, a creanţelor fiscale accesorii până la data deschiderii procedurii au produs statului prejudicii de 1,18 miliarde lei, potrivit Raportului public al Curţii de Conturi pe anul 2013.

  Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Guvernul pregăteşte o intervenţie pe piaţa creditelor ipotecare, cu prevederi în favoarea clienţilor

Guvernul va redacta, până la finele lunii iunie, un proiect de lege privind creditele ipotecare, care va reglementa regulile de furnizare de informaţii precontractuale, evaluare a bonităţii clientului, calculul dobânzii anuale efective, servicii de consiliere.

Proiectul, care va fi denumit „lege privind contractele de credit oferite consumatorilor în legătură cu bunuri imobile”, ar urma să asigure o mai bună protecţie a consumatorilor-beneficiari ai creditelor ipotecare şi să crească gradul de încredere în instituţiile financiare, ca urmare a impunerii unor anumite cerinţe prudenţiale şi de supraveghere, inclusiv pentru înfiinţarea şi supravegherea intermediarilor de credite, a reprezentanţilor desemnaţi şi a instituţiilor non-bancare, conform unui document oficial consultat de MEDIAFAX.

                                 Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Eurostat: Economia României a crescut cu 2,5% în ritm anual, în trimestrul IV din 2014

Creșterea PIB în Uniunea Europeană a fost de 1,3% în trimestrul patru din 2014, iar în zona euro avansul PIB a fost de 0,9% comparativ cu perioada similară din 2013, în timp ce economia românească a înregistrat o evoluție peste media UE, arată datele preliminare publicate vineri de Oficiul de Statistică al Uniunii Europene (Eurostat).

                                Citeste mai mult…

Zf.ro: BT a ajuns cea mai profitabilă bancă locală, depăşind Raiffeisen

Banca Transilvania, a treia bancă locală după activele deţinute, a obţinut anul trecut un profit de 448 milioane de lei (circa 100 mil. euro) anul trecut, cu aproape 20% peste nivelul din 2013, pe fondul creşterii veniturilor nete din dobânzi şi comisioane.

Profitul BT l-a depăşit pe cel al Raiffeisen, care fusese timp de doi ani cea mai profitabilă bancă locală. Austriecii au raportat pentru anul trecut un profit net de 97 mil. euro din operaţiunile derulate în România.

“Anul trecut am decis să continuăm politica de a investi local, de aceea am abordat provocări noi, aşa cum este achiziţionarea Volksbank. Vom continua să avem o atitudine pragmatică şi antreprenorială, iar în acelaşi timp rămânem atenţi şi precauţi la provocările mediului economic actual atât din România, cât şi din regiune”, a declarat Horia Ciorcilă, preşedintele consiliului de administraţie al Băncii Transilvania.

                                 Citeste mai mult…

Romanialibera.ro: Companiile-problemă din economie, imune la acordurile cu FMI

Cele trei acorduri semnate cu FMI după 2009 s-au dovedit inutile în cazul soluţionării marilor companii-problemă ale economiei româneşti, precum Oltchim, Hidroelectrica sau CFR Marfă.

Deşi au un potenţial incontestabil de a reprezenta nuclee de profit ale economiei româneşti mari coloşi industriali, precum Oltchim, companii naţionale de transport ca CFR Marfă sau producători de energie importanţi precum Hidroelectrica sau CE Oltenia continuă să dea bătăi de cap statului român. Având mii de angajaţi fiecare, acestea continuă să reprezinte pentru stat o problemă socială, dar şi una bugetară prin datoriile înregistrate la finanţele publice.

                                  Citeste mai mult…

Gandul.info: Guvernul va crea o nouă structură specială pentru valorificarea bunurilor confiscate

Guvernul va crea o structură specială pentru valorificarea la nivel naţional a bunurilor confiscate în cadrul procedurilor judiciare penale, în încercarea de a creşte gradul de valorificare a creanţelor provenite din infracţiuni la cel puţin 25%, nivelul actual de valorificare fiind extrem de scăzut

Noua structură va fi denumită „Oficiul Naţional de Management a Bunurilor Sechestrate/Confiscate” şi va primi avizul Guvernului până la sfârşitul lunii martie, relevă un document consultat de MEDIAFAX.

                                 Citeste mai mult…

Zf.ro: Intrările şi ieşirile de valută: deficitul contului curent s-a redus cu 472 mil. euro, la 696 mil. euro

Deficitul contului curent al balanţei de plăţi s-a redus anul trecut cu 472 milioane de euro, de la circa 1,17 miliarde euro în 2013 la 696 milioane euro,pe fondul excedentului suplimentar al balanţei serviciilor de 1,17 miliarde euro şi ca urmare a scăderii deficitului balanţei veniturilor primare.

                                 Citeste mai mult…

Hotnews.ro: BNR: ​Deficitul balantei de plati s-a injumatatit in 2014. Investitiile directe ale nerezidentilor, in scadere cu aproape 300 milioane de euro

In perioada ianuarie – decembrie 2014, contul curent al balantei de plati a inregistrat un deficit de 696 milioane euro, comparativ cu 1,168 miliarde de euro in aceeasi perioada a anului 2013, in principal pe fondul majorarii excedentului inregistrat de balanta serviciilor (cu 1,169 miliarde euro) si al reducerii deficitului balantei veniturilor primare (cu 242 milioane euro).  Investitiile directe ale nerezidentilor in Romania (date estimate) au insumat 2,42 milioarde euro, din care participatiile la capital (inclusiv pierderea neta estimata) au inregistrat 2, 58 miliarde euro, iar creditele intragrup au avut o valoare negativa de 155 de milioane euro (net).

                               Citeste mai mult…

Economica.net: În România ar putea fi vândute credite neperformante în valoare de 6,5 miliarde de euro – PwC

Vânzarea creditelor neperformante de către subsidiarele din România ale Erste Group Bank AG şi Oesterreichische Volksbanken a stimulat încheierea mai multor tranzacţii în această ţară, unde aproximativ jumătate din creditele neperformante în valoare de 13 miliarde de euro ar putea fi vândute în acest an, conform datelor publicate vineri de PricewaterhouseCoopers LLP, transmite Bloomberg.

Compania apreciază că investorii în credite neperformante pot mulţumi BCE pentru redresarea pieţei în Europa de Est, care anul trecut s-a situat la 160 miliarde de euro (180 miliarde de dolari). În august, banca de rebuturi (bad bank) Heta Asset Resolution AG din Austria a vândut primele credite neperformante din statele balcanice, scrie Agerpres.

                               Citeste mai mult…

Economica.net: Nereguli la ANPC: Cheltuieli cu sisteme informatice care nu se regăsesc în obiectivele de investiţii

Curtea de Conturi a constat o serie de abateri şi deficienţe la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), printre care efectuarea de plăţi din fonduri alocate pentru investiţii pentru cheltuieli care nu se regăsesc în obiectivele de investiţii, respectiv pentru serviciile de expertizare a sistemelor informatice la nivelul ANPC şi a celor 8 comisariate regionale, potrivit Raportului public al Curţii de Conturi pe anul 2013.

Totodată, Curtea de Conturi a constatat că ANPC nu a recuperat, în cadrul termenului legal de 90 de zile, de la Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS), sume reprezentând drepturi achitate de angajator beneficiarilor de concedii medicale, peste valoarea contribuţiei datorate de angajator, scrie Agerpres.

                               Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Preţul petrolului Brent a depăşit pragul de 60 de dolari pe baril pentru prima oară în acest an

Preţul petrolului Brent a depăşit vineri pargul de 60 de dolari pe baril pentru prima oară în acest an, pe fondul speculaţiilor potrivit cărora companiile din domeniul energiei din SUA vor reduce operaţiunile de explorare, ducând la limitarea surplusului de petrol de pe piaţă, relatează Bloomberg.

Preţul petrolului Brent cu livrare în luna aprilie a crescut cu 1,26 de dolari, la 60,54 de dolari pe baril pe bursa din Londra, în timp ce cotaţia petrolului West Texas Intermediate cu livrare în martie a urcat la New York cu 1,07 dolari, la 52,28 dolari.

                               Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Investiţiile străine directe s-au redus anul trecut cu aproape 11%, la 2,43 miliarde euro

Investiţiile străine directe au scăzut anul trecut cu 10,6% faţă de 2013, la circa 2,43 miliarde euro, de la un vârf de 2,71 miliarde euro atins în 2013 după declanşarea crizei economice, în decembrie fiind atrase fonduri de 304 milioane euro, reiese din datele Băncii Naţionale a României.

„Investiţiile directe ale nerezidenţilor în România au însumat 2.426 milioane euro, din care participaţiile la capital (inclusiv pierderea netă estimată) au înregistrat 2.581 milioane euro, iar creditele intragrup au avut o valoare negativă de 155 de milioane euro (net)”, se arată într-un comunicat al BNR.

                             Citeste mai mult…

Zf.ro: Radu Georgescu: IT-ul e într-o creştere formidabilă în România, se vede şi în numărul de antreprenori

Industria de IT este într-o creş­tere „formidabilă“ în România, iar acest lucru se vede şi în faptul că în prezent centrele dedicate sprijinirii start-up-urilor de tehnologie sunt pline, o schimbare radicală faţă de începutul anilor 2000.

„IT-ul este într-o creştere for­mi­dabilă în România, şi este un lucru care se vede. În urmă cu zece ani eu nu am găsit doi antreprenori pentru incu­batorul de inovaţie pe care îl înfi­inţa­sem. La un moment dat am închis pro­iec­tul. Acum acest tip de incubatoare duduie, sunt pline. Mi se pare extra­ordi­nar“, a declarat într-un interviu pentru ZF Radu Georgescu, antreprenorul care în 2003 punea România pe harta mondială a industriei de tehnologia informaţiei după vânzarea unei tehno­logii antivirus către gigantul Microsoft. De atunci, Georgescu a mai re­uşit câ­te­va exit-uri din firme pornite de la zero – printre care procesatorul de plăţi GeCad ePayment către grupul Naspers sau furnizorul de soluţii pentru distri­bu­ţia electronică de software Avangate că­tre fondul american Francisco Partners.

                              Citeste mai mult…

Zf.ro: Economia românească a crescut cu 0,5% în ultimul trimestru din 2014, sub Germania, Ungaria sau Estonia

Produsul Intern Brut (PIB) al României a crescut în trimestrul al patrulea al anului trecut cu 0,5% în termeni reali faţă de trimestrul anterior, în timp ce avansul PIB-ului la nivelul Uniunii Europene (UE) a fost de 0,4%, potrivit datelor Eurostat, biroul de statistică al UE.

Creşterea faţă de trimestrul anterior indică direcţia în care se îndreaptă o economie într-o mai mare măsură decât cea faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent. Comparativ cu acelaşi trimestru din anul precedent, economia locală a crescut cu 2,5% iar cea a UE cu 1,3%.

                              Citeste mai mult…

Zf.ro: Timişoara are cele mai mari proiecte de spaţii industriale în construcţie, Bucureştiul niciunul

Timişoara are cea mai mare suprafaţă de spaţii industriale în construcţie, respectiv 65.300 metri pătraţi, în două proiecte, a căror livrare este prevăzută pentru prima parte a anului, în timp ce în Bucureşti dezvoltatorii nu au în derulare nicio astfel de investiţie, potrivit Cushman&Wakefild.

„Livrările din Timişoara nu vor afecta rata de ocupare a stocului din oraş având în vedere că ambele proiecte sunt deja pre-închiriate, unul către Continental (45.360 metri pătraţi) şi celălalt către TT Electronics (20.000 metri pătraţi). În Bucureşti nu există niciun proiect în construcţie, cu toate că investiţii totalizând aproape un milion de metri pătraţi sunt planificate şi ar putea fi activate odată ce piaţa va continua să crească sau vor avea pre-închirieri”, se arată într-un raport al companiei de consultanţă imobiliară.

                               Citeste mai mult…

Agerpres.ro: BNR prognozează o inflație de 0,1% pentru finele primului trimestru

Banca Națională a României (BNR) estimează o inflație de 0,1% la finalul primului trimestru din acest an, cu un interval de variație de +/-0,5%, potrivit datelor publicate pe site-ul instituției.

                              Citeste mai mult…

Economica.net: Gazprom şi-a redus livrările de gaze spre Europa cu 10%, în 2014

Grupul rus Gazprom a informat vineri că exporturile sale spre Europa au scăzut în 2014 până la 146,6 miliarde metri cubi de gaze naturale, de la 161,6 miliarde metri cubi în 2013, în timp ce livrările către fosta URSS s-au cifrat la 44,857 miliarde metri cubi, transmite RIA Novosti.

Germania şi-a păstrat poziţia de cel mai mare importator de gaze naturale ruseşti în 2014, chiar dacă Gazprom şi-a redus livrările spre cea mai mare economie europeană cu 3,7% până la 38,7 miliarde metri cubi. Turcia a devenit al doilea mare client european al Gazprom, după o creştere de 2,3% a exporturilor până la 27,3 miliarde metri cubi de gaze naturale. Pe locul al treilea în topul celor mai mari clienţi europeni ai Gazprom este Italia, chiar dacă exporturile de gaze naturale spre această ţară au scăzut anul trecut cu 14,4% până la 21,6 miliarde metri cubi, scrie Agerpres.

                            Citeste mai mult…

Economica.net: Deficitul de cont curent a scăzut cu 40%, în 2014, la 696 de milioane de euro

Deficitul contului curent al balanţei de plăţi s-a redus anul trecut cu 472 milioane de euro, de la circa 1,17 miliarde euro în 2013 la 696 milioane euro,pe fondul excedentului suplimentar al balanţei serviciilor de 1,17 miliarde euro şi ca urmare a scăderii deficitului balanţei veniturilor primare.

                            Citeste mai mult…

Adevarul.ro: România va plăti mai mult la bugetul UE. Motivul: în 2014, economia a crescut cu 2,9%. Cum se calculează contribuţia 

România contribuie la bugetul UE cu aproximativ şase miliarde de lei Avem o creştere economică de 2,9% în 2014 şi suntem din nou „Tigrul Europei“, potrivit statisticilor oficiale comunicate vineri de INS. Foarte bine, dar asta înseamnă (şi) că vom plăti mai mult la bugetul Uniunii Europene, în calitatea noastră de stat membru cu drepturi – şi obligaţii – depline. Mai întâi să transmitem şi noi ştirea cu care ni se vor lăuda politicienii o bună bucată de vreme de-acum încolo: în 2014, economia României a crescut cu 2,9%, depăşind aşteptările mai multor analişti şi chiar prognozele oficiale. Şi acum, ştirea pe care politicienii ar prefera să nu insistăm prea mult: contribuţia statelor membre – inclusiv a României – la bugetul UE creşte sau scade în funcţie de evoluţia economiei locale.

                             Citeste mai mult…

Digi24.ro: Petrol de şist la mâna a doua, soluţia găsită de companiile americane

Ieftinirea petrolului din ultima jumătate de an a forţat companiile energetice să improvizeze. În Statele Unite au început să fractureze hidraulic şisturile pe care deja le-au exploatat. Cu alte cuvinte, petroliştii au ajuns să stoarcă pietrele din subteran în căutarea celui mai mic strop de petrol. De când cu ieftinirea petrolului, exploatarea şisturilor nu mai este rentabilă. Însă reciclarea vechilor puţuri încă mai este profitabilă, spre nemulţumirea organizaţiilor de mediu.

                             Citeste mai mult…

B1.ro: Investitorii avertizează că va urma un haos pe burse: Acţiunile ar putea scădea cu 50%

Piaţa activelor financiare s-a format o bulă speculativă care riscă în orice moment să se spargă şi să cauzeze haos pe burse cu scăderi ale acţiunilor de până la 50%, avertizează unii economişti şi oameni de afaceri.

Ei îi sfătuiesc pe investitori să nu se grăbească să vândă acţiunile deoarece anumite sectoare ale pieţelor financiare sunt cunoscute pentru randamentul ridicat pe care-l oferă în astfel de circumstanţe, scrie MoneyNews.

„Nu avem voie să fim luaţi prin surprindere de prăbuşirea burselor de valori. De fapt, ar trebui să ne aşteptăm categoric la aşa ceva“, a spus Mark Spitznagel, un manager de fond de investiţii notoriu pentru speculaţiile profitabile din timpul crizei financiare din 2008.

                              Citeste mai mult…

Capital.ro: Profit net de 4,15 mil. dolari pentru Rompetrol Well Services

Rompetrol Well Services, parte a grupului KMG International, a încheiat anul trecut cu un profit net de 13,89 milioane de lei (4,15 milioane de dolari), se menționează într-un comunicat al companiei remis BVB, referitor la rezultatele financiare preliminare pentru 2014.

Raportat la anul precedent, în 2014, profitul net al companiei s-a înjumătățit în timp ce cifra de afaceri netă a scăzut cu 20%, ajungând la 88,03 milioane de lei (26,3 milioane de dolari).

Conducerea companiei estima anul trecut un profit net mai mic decât cel obținut. În același timp, Rompetrol Well Services și-a redus datoriile pe termen scurt.

                            Citeste mai mult…

        Impreuna in lumea afacerilor