Zf.ro: România nu are clasă de mijloc: peste 80% din angajaţii români au salarii mai mici decât salariul mediu pe economie
83% din angajaţii din România au salarii cuprinse între 975 de lei brut pe lună (nivelul salariului minim pe economie) şi 2.415 lei brut pe lună (nivelul salariului mediu pe economie), arată datele centralizate de ZF pe baza informaţiilor de la Inspecţia Muncii.
De asemenea, 13% din salariaţi câştigă între 2.415 lei brut pe lună şi 5.000 de lei, în timp ce numai 4% din angajaţii din România au salarii mai mari de 5.000 de lei brut pe lună.
Zf.ro: Ce fonduri europene a atras România anul acesta
Rata de absorbţie a fondurilor structurale şi de coeziune a crescut cu 0,53% în martie faţă de luna februarie, de la 52,59% la 53,12%, potrivit datelor postate pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene.
Absorbţia curentă (declaraţiile de cheltuieli transmise la Comisia Europeană) a crescut cu 0,53% (101 milioane de euro) în martie faţă de luna precedentă, de la 52,59% (10,023 miliarde de euro) la 53,12% (10,124 miliarde de euro).
Capital.ro: Johannes Teyssen va rămâne la conducerea E.ON după divizarea companiei, anul viitor
Directorul general al E.ON, Johannes Teyssen, îşi va păstra funcţia după ce compania germană se va divizia în două entităţi, în ideea de a renunţa la centralele electrice şi a se concentra pe energiile regenerabile şi reţele, au declarat, pentru Reuters, surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.
Anul trecut, E.ON a anunţat că se va concentra pe energiile regenerabile, reţelele de distribuţie şi serviciile personalizate de îmbunătăţire a eficienţei energetice, pentru a putea răspunde la modificările de pe pieţele energetice, progreselor tehnologice şi cererilor venite din partea consumatorilor.
Zf.ro: Vacanţe în străinătate mai ieftine de 100 de euro. Câţi români şi le-au cumpărat?
Mai mult de 12.000 de români merg în vacanţe cu autocarul în străinătate, în general în extrasezon, pentru care plătesc sub 100 de euro, iar cererea pentru acest segment este de zece ori mai mare decât oferta, a declarat agenţiei MEDIAFAX Teodor Călimănescu, acţionar al agenţiei Europa Travel.
“Peste 12.000 de români pleacă anual în astfel de vacanţe, în principal în Grecia, Turcia şi Bulgaria, iar preţul include transportul cu autocarul şi cazarea pentru o săptămână la un hotel de două stele sau la o vilă”, a explicat reprezentantul Europa Travel, agenţie specializată în vacanţe low cost.
Zf.ro: Câţi bani vor cheltui Românii de Paşte anul acesta – studiu
Aproape jumătate dintre români vor cheltui la fel ca şi în anii trecuţi pentru pregătirea Paştelui, arată un studiu IRES potrivit căruia aproape un sfert dintre cei chestionaţi declară că vor cheltui între 501 şi 1.000 de lei.
Studiul realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie – IRES în perioada 4-6 aprilie arată că aproape jumătate dintre cei chestionaţi cred că pentru pregătirea Paştelui vor cheltui la fel ca şi anii trecuţi, 4 din 10 respondenţi spun că suma alocată pentru acest an se situează între 100 şi 500 de lei, iar aproape un sfert dintre cei chestionaţi declară că vor cheltui între 501 şi 1.000 de lei.
Economica.net: România, a doua cea mai ieftină destinaţie de vacanţă din Europa pentru americani
115.000 de turiști americani au vizitat anul trecut România, în creștere faţă de 2013, când numărul acestora a fost de 96.000, iar deprecierea din ultima lună a leului în faţa dolarului a făcut ca vacanţele în România să fie și mai ieftine anul acesta.
Zf.ro: Companii de 54 mld. lei decid soarta dividendelor în aprilie
Companiile listate la bursa din Bucureşti, cu o capitalizare cumulată de circa 54 miliarde de lei (12,2 mld. euro), şi-au convocat acţionarii la finalul lunii aprilie pentru a vota propunerile de dividend aferente profiturilor pe 2014, dar şi pentru a aproba bugetele de venituri, cheltuieli şi investiţii pentru anul în curs.
Zf.ro: O nouă criză valutară ar putea veni curând din… Marea Britanie
Premierul britanic David Cameron se foloseşte de „sperietoarea“ scoaterii Marii Britanii din UE pentru a obţine de la Comisia Europeană concesii pentru aproape orice, de la legislaţia privind emigranţii la normele privind piaţa financiară. Foto: AFP
Lira sterlină s-ar putea deprecia la niveluri nemaivăzute de la marea criză financiară în următoarele săptămâni în condiţiile în care traderii de pe pieţele valutare se pregătesc de vremuri haotice după alegerile generale din mai, scrie The Telegraph.
Zf.ro: Absorbţie dezolantă a fondurilor UE în T1. Investiţiile bugetate de Ministerul Finanţelor din banii UE, sub semnul întrebării
Absorbţia fondurilor UE în primul trimestru din 2015 rămâne la un nivel dezolant şi conturează deja un eşec de proporţii, cu nouă luni înainte de încheierea exerciţiului financiar multianual 2007 – 2013.
În primele trei luni din 2015 România a primit rambursări în contul cheltuielilor efectuate în programele finanţate de UE de 696 de milioane de euro, adică doar 4% din totalul fondurilor alocate între 2007 – 2013
Zf.ro: Depozitele străinilor s-au oprit la 5,7 mld. euro în februarie
Străinii aveau la sfârşitul lunii februerie depozite pe termen mediu şi lung constituite la băncile locale în valoare de 5,7 mld. euro, în scădere cu 800 milioane de euro faţă de aceeaşi lună din 2014, dar la un nivel comparabil cu cel din ianuarie, potrivit datelor BNR.
Depozitele nerezidenţilor, în cea mai mare formă de sprijin de la băncile-mamă, s-au oprit din scădere în februarie, după un declin de 300 milioane de euro în prima lună din acest an.
Zf.ro: TOP TRANZACŢII 2015
Doar achiziţii, fără fuziuni. Când învaţă companiile să crească fără să plătească cash?
Nicio fuziune nu a avut loc anul trecut pe piaţa locală, arată datele din Anuarul TOP TRANZACŢII, care a apărut pe piaţă la începutul acestei luni. Nici în anii anteriori fuziunile nu au fost preferate de companiile care au dorit să crească, varianta clasică fiind achiziţia.
„Linia de «demarcaţie» între o achiziţie şi o fuziune este foarte fină. Multe achiziţii au fost prezentate drept «fuziuni» din motive care ţin de tactica tranzacţiei sau, mai ales, de procesul de integrare posttranzacţie. Simplificând lucrurile, o fuziune presupune unificarea a două companii în una singură fără existenţa unei componente de plată a preţului“, spune Radu Stoicoviciu, liderul departamentului de consultanţă pentru afaceri şi management al PwC România.
Zf.ro: Cu 2,5% din PIB alocate educaţiei, România este la coada clasamentului lumii în privinţa finanţării şcolii
România continuă să se plaseze în coada clasamentului lumii la capitolul cheltuieli cu învăţământul, fiind devansată de ţări precum Bulgaria, China sau Indonezia.
În ciuda promisiunilor de a face din învăţământ o prioritate, în ciuda evidentei decăderi a sistemului, finanţarea rămâne jos de tot în comparaţie cu nevoile, dar şi cu alocările pe care alte ţări le acordă educaţiei.
Zf.ro: SEMNAL DE ALARMĂ PENTRU ECONOMIE?
România a avut excedent de cont curent în primele două luni
Contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat în primele două luni un excedent de 285 milioane euro, de la un deficit de 201 milioane euro în aceeaşi perioadă a anului trecut. Analiştii se aşteaptă ca pe fondul accelerării creşterii economice, situaţia să se schimbe până la sfârşitul anului.
Excedentul de cont curent poate reprezenta un semnal de alarmă, în condiţiile în care arată îmbunătăţirea exporturilor de bunuri şi servicii, dar şi declinul consumului şi nivelul redus al investiţiilor. „În scenariul macroeconomic central actualizat recent ne aşteptăm la o deteriorare graduală a contului curent (pe fondul perspectivelor de accelerare economică) şi la o scădere a ponderii în PIB a datoriei externe totale spre nivelul de 50% în 2017“, se arată într-o notă a Băncii Transilvania, semnată Andrei Rădulescu. Analiştii Băncii Transilvania prognozează pentru 2015 o creştere economică de 4,1%.
Zf.ro: Banca Transilvania acelerează pe bursă spre maximul istoric de 2,5 lei
Acţiunile Banca Transilvania (TLV) au deschis şedinţa bursieră de marţi în creştere puternică, de 4,6%, până la o cotaţie de 2,499 lei/titlu. În ultimele trei şedinţe bursiere, acţiunile băncii au crescut cu 11%, cifră ce nu ia în calcul avansul înregistrat în deschiderea şedinţei de azi.
Investitorii au tranzacţionat în prima oră acţiuni TLV în valoare de 2,2 milioane de lei pe piaţa principală, şi au încheiat o tranzacţie de tip “deal” în valoare de 350.000 de lei.
Zf.ro: Un fond mutual a câştigat 34% în trei luni din raliul francului
Pariul pe aprecierea francului elveţian şi investiţiile pe bursa austriacă au fost strategiile de investiţii care au adus cele mai mari câştiguri fondurilor mutuale în primul trimestru, de până la 34,6% în euro.
Fondul mutual Audas Piscator a obţinut un randament de 34,6% în euro în primele trei luni din an, de peste 15 ori mai mare decât dobânda bancară adusă de un depozit. În acelaşi interval, indicele BET, principala referinţă a bursei de la Bucureşti, a stagnat. Fondul a pariat pe aprecierea francului elveţian în raport cu moneda europeană şi a reuşit să bată toate celelalte fonduri deschise locale.
Zf.ro: Inflaţia anuală a ajuns la 0,8% în T1. Analiştii taie prognozele pentru sfârşitul anului spre zero, după reducerea TVA
BNR poate să ajungă în acest an în situaţia de a încerca să evite deflaţia în urma reducerii TVA la produsele alimentare de la 24% la 9%, analiştii ajustând deja puternic prognozele de inflaţie pentru sfârşitul anului spre zero sau chiar în teritoriul negativ. La finele primului trimestru rata anuală a inflaţiei a fost de 0,8%.
Preţurile alimentelor au scăzut în martie cu 0,07% faţă de aceeaşi lună din 2014, în timp ce mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 1,17%, iar tarifele la servicii au urcat cu 1,55%.
Zf.ro: ÎN EPOCA POST- CĂTĂLIN CHELU
Electroargeş renunţă la speculaţii şi caută clienţi noi pentru producţie
Moartea omului de afaceri Cătălin Chelu a însemnat sfârşitul perioadei de aproape patru ani în care producătorul de electrocasnice Electroargeş (simbol bursier ELGS) a fost folosit ca vehicul pentru speculaţiile bursiere ale acţionarului majoritar. Cu speranţa la mai puţine interferenţe în management din partea noilor acţionari, compania argeşeană îşi propune să crească prin producţie şi diversificarea clienţilor.
Zf.ro: Infrastructura şi Marele Drum al Mătăsii: Marea şovăială care ne poate costa viitorul
Toată lumea trage de Guvern pentru a folosi miliardele de euro puse la dispoziţie de către Uniunea Europeană, Guvernul prezintă planuri peste planuri cu privire la autostrăzi şi infrastructură, însă lucrurile se mişcă extrem de încet, iar răbdarea investitorilor mari a ajuns la limită. Problema mare e că nu mai avem timp, iar dacă domnul Rus şi mai ales domnul Ponta nu îşi dau seama cât de tare este întârziată infrastructura în România, atunci consecinţele, amânate până acum, nu vor întârzia să apară.
De cealaltă parte însă, reprezentanții ministerului susțin că, dimpotrivă, tocmai existența unei astfel de liste ar fi creat mai multe suspiciuni.
Evz.ro: Loteria bonurilor fiscale. Mai multe întrebări decât răspunsuri
Loteria bonurilor fiscale a fost gândită de Guvern ca un instrument de promovare a unui comportament fiscal responsabil în rândul consumatorilor români. Se pare însă că extragerea din data de 13 aprilie a trezit unele suspiciuni.
Este firesc să existe suspiciuni referitoare la acest proces, având în vedere modul în care a fost organizat, iar acest demers al Ministerului Finanțelor ar putea fi îngropat în curând, a afirmat, pentru EVZ, fostul ministru de finanțe Gheorghe Ialomițianu.
Economica.net: Topul celor mai mari companii din Fondul Proprietatea
Aproape 95% din valoarea Fondului Proprietatea (FP) este concentrată în 20 de pachete de acţiuni ale celor mai mari companii din România. Majoritatea companiilor din TOP 20 sunt nelistate la Bursă, cu cinci excepţii.
Cele mai mari trei companii din portofoliul Fondului Proprietatea (FP) acoperă 60% din valoarea acestuia, de aproape 12,8 miliarde de lei la 31 decembrie 2014, potrivit raportului FP pe anul trecut.
Hotnews.ro: Propunere legislativa a unui membru CNA: Furnizorii de servicii TV sa contribuie cu 5% din veniturile anuale intr-un Fond de sprijinire a principalelor posturi TV private
Valentin Jucan, membru in Consiliul National al Audiovizualului, a transmis marti catre Presedintie si Guvern o scrisoare deschisa cu un proiect de Ordonanta de Urgenta pentru infiintarea unui Fond audiovizual prin intermediul caruia sa se asigure un sprijin financiar pentru cele mai importante posturi TV private. Masura este motivata scaderea drastica a sumelor obtinute de catre principalele posturi de televiziuni, din difuzarea de publicitate, precum si de faptul ca furnizorii TV obtin venituri importante prin retransmisia gratuita a programelor televiziunilor private ce s-au declarat libere la retransmisie.
Adevarul.ro: Încă o aberaţie fiscală perfectă: cum ajungi fără să ştii acţionar la SIF şi dator la Fisc pentru “venituri din dividende”
Desen de Vali Ivan Acţionarii care au primit titluri de proprietate în cadrul Programului de Privatizare în Masă (marea „cuponiadă“ din anii ’90) mai deţin încă acţiuni reziduale la Societăţile de Investiţii Financiare chiar dacă şi-au vândut cupoanele. Aceste deţineri, de 1-2 lei, sunt tratate fiscal ca „venituri din investiţii“ şi taxate cu sute de lei pe an Milioane de oameni se află în incredibila situaţie că, deşi nu ştiu că sunt acţionari (ori au convingerea că nu mai sunt acţionari), au în conturi venituri din dividende de câţiva lei care îi transformă automat în plătitori de contribuţii sociale de sănătate, datoria la Fisc ridicându-se la 450-550 de lei pe an.
Adevarul.ro: Top 10 fonduri în care românii aveau cei mai mulţi bani la sfârşitul primului trimestru
Circa 316.000 persoane au economii în fondurile de investitii locale, românii preferând plasamentele în fondurile foarte puţin riscante, primele nouă nume din top încadrandu-se în această categorie. Singurul fond din clasament care investeşte în acţiuni este totodată şi singurul care a reuşit în ultimul an să aducă investitorilor un câştig de peste 10%, de aproape trei ori mai mult decât dobânzile practicate de bănci în prezent.
Adevarul.ro: TVA în UE: care sunt cele mai prietenoase ţări cu portofelul cetăţenilor
Taxa pe valoarea adăugată (TVA) ar urma să fie redusă la 9%, începând cu luna iunie, pentru toate produsele agro-alimentare, inclusiv băuturi nonalcoolice şi servicii de alimentaţie publică, fără diferenţieri, pentru o aplicare simplificată. Guvernul îşi menţine, de asemenea, intenţia de a reduce cota standard de TVA la 20% din ianuarie 2016. Scăderea TVA la 9% pentru alimente a atras deja atenţia vecinilor unguri, care se tem că populaţia din apropierea graniţei va veni în România pentru cumpărături. Unde se situează însă TVA din România faţă de celelalte state din UE?
Evz.ro: Românii se bulucesc să facă afaceri în agricultură
Fie mânați de fondurile europene acordate pentru dezvoltarea agriculturii românești, fie pentru că văd o oportunitate în producția agricolă, afacerile în agricultură îi atrag tot mai mult pe români.
Drept dovadă stă faptul că firmele nou înființate cu codul CAEN agricultură, silvicultură și pescuit au avut cea mai mare creștere în primele două luni ale acestui an, comparativ cu perioada similară a anului trecut. Astfel, dacă în lunile ianuarie și februarie din 2014, în România s-au înființat 803 persoane juridice și fizice având ca obiect de activitate agricultura, silvicultura și pescuitul, în primele două luni di 2015, numărul firmelor nou înființate având acest obiect de activitate a crescut cu aproape 59%, ajungând la 1.275, arată datele publicate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC).
Mediafax.ro: Guvernul vrea să dea Complexului Energetic Hunedoara ajutor de stat de 100 milioane lei din fondul din privatizări
Guvernul vrea să acorde Complexului Energetic Hunedoara (CE Hunedoara) un ajutor de stat individual sub forma unui împrumut pe şase luni de aproape 100 milioane lei, bani proveniţi din privatizări,şi obligă producătorul de cărbune şi energie să-şi separe legal activităţile şi să aplice un program de restructurare.
Romanialibera.ro: Află cum poţi obţine 25.000 de euro ca să porneşti o afacere
40 de idei de afaceri vor fi finanţate prin proiectul “Antreprenoriatul – șansa unui viitor mai bun pentru tineri”, ce va oferi până la finalul anului 2015 educație antreprenorială pentru 400 de tineri.
Acesta este finanțat prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, Axa prioritară 3 „Creșterea adaptabilității lucrătorilor și a întreprinderilor”, Domeniul major de intervenție 3.1 „Promovarea culturii antreprenoriale”. Proiectul se va desfășura în regiunile București-Ilfov și Sud-Vest Oltenia (județele Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt și Vâlcea), iar noile firme vor fi înființate în aceste județe.
Agerpres.ro: Reducerea TVA la 9% va crește substanțial piața de 3 milioane de euro a comezilor online de mâncare și ocupării forței de muncă
Reducerea TVA pentru produsele alimentare și băuturi non-alcoolice de la 24% la 9% va avea efecte de creștere în lanț care vor conduce la avansul exponențial al serviciilor de comenzi de mâncare și al celor conexe industriei alimentare, inclusiv a serviciilor efectuate cu ajutorul site-urilor online și platformelor mobile, apreciază reprezentanții pieței de profil.
Oradetimis.ro, preluat de ultimele-stiri.ro: Florica Chiriță, director CCIAT: Așteptăm un seminar cu ANAF în perioada următoare
Florica Chiriță, directorul general al CCIAT ne-a vorbit despre activitatea instituției pe care o conduce în prima partea a acestui an și care au fost realizările cele mai importante, precum și despre planurile din următoarea perioadă.
Ziare.com: Moinestiul are nevoie de 274 de milioane de lei pentru strategia de dezvoltare pana in 2020
Strategia pentru dezvoltarea municipiului Moinesti, croita pana in 2020, vizeaza 19 proiecte din toate domeniile de activitate, pentru care ar fi necesar un buget de 274,5 milioane de lei. La aceastea se adauga alte 16 proiecte complementare interventiilor strategice, cu finantare preponderenta din fonduri proprii, din fonduri private sau care vor fi incluse in strategii nationale si judetene.
Economica.net: Băncile au urcat în topul creşterilor la Bursă
Acţiunile băncilor de la cota Bursei de Valori Bucureşti (BVB) sunt în TOP 5 – creşteri marţi la prânz. Excepţia este Banca Comercială Carpatica (BCC).
Acţiunile Erste Bank (EBS), ale Băncii Transilvania (TLV) şi ale ale BRD înregistrează creşteri între 2,7% şi 3,3% în ringul electronic al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), marţi la prânz.
Agerpres.ro: Aproximativ 37% dintre IMM-urile din România urmăresc o extindere moderată a activității în următorii 2 ani
Un procent de 36,7% dintre IMM-urile din România urmăresc o extindere moderată a activității în următorii doi ani de zile, în timp ce 54,11% dintre întreprinderile mici și mijlocii vizează menținerea afacerii la dimensiunile actuale, iar extinderea rapidă a afacerii este dorită de 4,82% dintre organizații.
Potrivit datelor din ultima ediție a ‘Cartei Albe a IMM-urilor — ediția 2014’, 2,15% dintre IMM-uri iau în calcul reducerea dimensiunii afacerii, 1,83% dintre IMM-uri intenționează să închidă afacerea, în timp ce vânzarea afacerii se află pe lista de acțiuni a 0,39% dintre întreprinderile mici și mijlocii.
Mediafax.ro: Early Booking până pe 15 aprilie pentru ediţia a XI-a a Conferinţei de Risc de Ţară Coface
Conferinţa de Risc de Ţară Coface, eveniment de tradiţie şi de referinţă pentru comunitatea de business din România, îl va avea ca invitat special pe renumitul economist prof. Otmar Issing, specializat în politica monetară, una dintre personalităţile cele mai influente din Banca Centrală Europeană.
Organizată în parteneriat cu Agenţia de presă Mediafax, Conferinţa de Risc de Ţară Coface va avea loc în data de 29 Aprilie, la Hotelul Athenee Palace Hilton şi va reuni peste 350 de reprezentanţi de prim rang din mediul de afaceri intern şi internaţional, academicieni şi jurnalişti.
Capital.ro : S&P a confirmat ratingul României la BBB minus cu perspectiva stabila
Agenţia de evaluare financiară Standard&Poor’s a confirmat ratingurile României pentru datoriile pe termen lung şi scurt în valută şi monedă locală, la BBB minus/A-3, perspectiva asociată fiind una stabilă, informează un comunicat al agenţiei de rating.
‘BBB minus’ este primul calificativ din categoria investment grade, recomandat pentru investiţii. România beneficiază de un rating ‘Baa3’ din partea Moody’s şi de un calificativ ‘BBB minus’ de la Fitch.
Agerpres.ro: Gazprom anunță că intenționează să-și suspende livrările de gaze via Ucraina după 2019 (presă)
Rusia și-a făcut publică luni noua sa politică în domeniul gazelor în Europa, care se dorește o replică la noua concepție de securitate energetică a Uniunii Europene, prin vocea directorului executiv al Gazprom, Aleksei Miller.
Acesta a anunțat că Moscova intenționează să nu mai reînnoiască în 2019 contractul cu Ucraina privind tranzitul de gaze rusești spre Europa via teritoriul ucrainean, potrivit Unian, care citează ediția de marți a ziarului economic rus Kommersant.
Agerpres.ro: Numărul turiștilor veniți de Paște în stațiunile balneare pentru spa și wellness a crescut cu 10% în 2015
Numărul turiștilor veniți să petreacă Sărbătorile de Paști în stațiunile balneare pentru spa și wellness a crescut cu până la 10% în acest an comparativ cu anul trecut, a declarat, marți, pentru AGERPRES, Nicu Rădulescu, președintele Organizației Patronale a Turismului Balnear din România (OPTBR).
,,În această perioadă, hotelurile de 3 și 4 stele care au investit în facilități de spa și wellness au înregistrat o creștere a numărului de turiști cu până la 10%. Pachetele de două și trei zile au rămas aproximativ la același preț ca în 2014, majoritatea hotelierilor oferind mai multe servicii incluse în aceste pachete. Turiștii străini nu au ocolit stațiunile balneare și am avut și o ușoară creștere a vizitatorilor din alte țări atrași tocmai de aceste pachete de spa și wellness’, a precizat Nicu Rădulescu.
Mediafax.ro: Peste 2.050 de tranzacţii cu cardul ar putea fi câştigătoare în cadrul LOTERIEI BONURILOR FISCALE
Deţinătorii de carduri Visa emise în România au realizat pe 7 februarie peste 2.050 de tranzacţii cu cardul în valoare de 6 – 6,99 lei fiecare şi ar putea fi astfel câştigători la loteria bonurilor fiscale, prin care se oferă premii în valoare totală de un milion de lei.
Pentru a-şi revendica premiile, câştigătorii trebuie să depună bonul fiscal, în original, la orice unitate teritorială a ANAF, împreună cu o copie a actului de identitate sau a paşaportului şi o cerere scrisă. Valoarea totală a premiilor, de un milion de lei, se va împărţi în mod egal între toate persoanele care solicită şi îndeplinesc condiţiile loteriei bonurilor fiscale.
Mediafax.ro: Topul judeţelor din România cu cele mai multe salarii de peste 5.000 de lei pe lună
83% din angajaţii din România au salarii cuprinse între 975 de lei brut pe lună (nivelul salariului minim pe economie) şi 2.415 lei brut pe lună (nivelul salariului mediu pe economie), arată datele centralizate de ZF pe baza informaţiilor de la Inspecţia Muncii.
De asemenea, 13% din salariaţi câştigă între 2.415 lei brut pe lună şi 5.000 de lei, în timp ce numai 4% din angajaţii din România au salarii mai mari de 5.000 de lei brut pe lună, potrivit ZF.
Hotnews.ro: Francul elvetian s-a intarit in fata leului pana la nivelul de la sfarsitul lunii ianuarie: 4,27 chf/leu. Economistii straini anticipeaza o paritate de 1:1 a francului cu euro
Euro a continuat sa piarda teren in fata francului elvetieni, nefiind exclus ca pe termen scurt si mediu sa asistam la paritatea de 1:1 intre moneda unica si cea a Elvetiei. Cert este ca la cursul pe care il afiseaza Banca Centrala ca medie a tranzactiilor realizate pana la pranz, euro era cotat la 4,41 lei, iar francul elvetian la 4,27 lei. Dolarul SUA se intarise si el in fata leului, de la 4,15 la 4,17/leu. “Foarte discret, francul continua sa se intareasca in raport cu moneda unica. Marti dimineata, el a ajuns la un nivel care nu a mai fost intalnit de la sfarsitul lunii ianuarie, iar reuniunea Bancii Centrale Europene (BCE)de miercuri ar putea accentua aceasta tendinta”, scrie presa elvetiana.
Economica.net: Transgaz: Buget de cheltuieli pentru investiţii de 631 milioane lei, în 2015
Compania Naţională de Transport Gaze Naturale Transgaz Mediaş are prevăzute pentru 2015 cheltuieli de investiţii în valoare de 631,1 milioane lei, conform bugetului de venituri şi cheltuieli publicat în Monitorul Oficial.
Veniturile totale ale societăţii sunt estimate la 1,695 miliarde lei, iar cheltuielile totale la 1,251 miliarde lei, Transgaz urmând să încheie anul cu un profit net de 371,412 milioane lei, scrie Agerpres.
Capital.ro: Cine este prima companie IT care se listează la Bursă
Bittnet Systems se va lista începând de miercuri pe sistemul alternativ de tranzacţionare AeRO operat de BVB, aceasta fiind prima accesare a Bursei de către o companie din domeniul IT.
Agerpres.ro: Peste 105.000 de români și-au petrecut Paștele în România, cheltuind peste 31 de milioane de lei pe cazare și masă
Peste 105.000 de români și-au petrecut Paștele în România, cheltuind 31,2 milioane de lei pe servicii turistice (cazare și masă), cele mai căutate fiind pensiunile, care au primit în acest an aproximativ 65.000 de turiști, potrivit datelor prelucrate de Federația Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).
Bursa.ro: IMOPEDIA:
“Creditarea reîncepe prudent, dar specialiştii se tem de o nouă bulă imobiliară”
Revenirea pieței, după criza imobiliară, este un demers dominat de precauție, notează, într-un comunicat remis azi redacţiei, compania imobiliară Imopedia, potrivit căreia atât clienții, cât și dezvoltatorii sau bancherii, “prind tot mai mult curaj”, iar tranzacțiile “se dezmorțesc progresiv”.
Compania mai arată în sursa citată: “Sigur, nimeni nu mai așteaptă efervescența pieței de dinainte de 2008, dar chiar și așa, există riscul unei noi bule imobiliare, care, chiar dacă ar fi de dimensiuni micro, ar fi de natură să destabilizeze drastic o piață imobiliară aflată într-un echilibru fragil. Istoria a demonstrat că există o listă de etape care trebuie urmate, post-criză economică și imobiliară, pentru a ajuta la reconstrucția unei piețe sănătoase.
Bursa.ro: LA ORELE PRÂNZULUI:
Lichiditate de peste 5,21 milioane euro pe BVB
Piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a înregistrat, în prima parte a şedinţei de tranzacţionare de astăzi, o lichiditate de 22.992.923,22 lei (5.213.223,72 euro).
În jurul orei 14, opt dintre cei nouă indici ai BVB erau în creştere. Astfel, indicele BET urca procentual cu 1,03%, până la 7.328,94 puncte, iar indicele BET Plus creştea cu 0,97%, la 1.077,89 puncte.
Agerpres.ro: FMI a revizuit în creștere la 2,7% estimările privind avansul economiei românești în 2015
Fondul Monetar Internațional a revizuit în creștere la 2,7% estimările referitoare la avansul Produsului Intern Brut al României în acest an, potrivit raportului World Economic Outlook publicat, marți, de instituția financiară internațională.
În raportul publicat în toamna anului trecut, FMI estima o creștere de 2,4% pentru economia românească în 2015. În ceea ce privește estimările pentru 2016, FMI prognozează că economia românească va înregistra un avans de 2,9%, peste cel de 2,5% prognozat în luna octombrie a anului trecut.
Zf.ro: COMENTARIU BOGDAN ALECU
Este sau nu necesară autostrada Bucureşti-Alexandria? Şoferii se plâng de cozi pe 50 de kilometri însă la TV vedem doar cozile de pe DN1
Autostrada sau mai nou drumul expres Bucureşti-Alexandria a fost încă de când a fost propus la sfârşitul anului 2013 un proiect disputat, în condiţiile în care acesta se află pe „teritoriul” fostului vicepremier Liviu Dragnea, care a deţinut anterior funcţia de preşedinte al consiliului judeţean Teleorman, însă traficul foarte aglomerat demonstrează nevoia de modernizare a acestui drum.