Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

REVISTA PRESEI -16 aprilie 2015

TVR NEWS: Alocuţiunea premierului Victor Ponta la Raportul anual al Consiliului Concurenţei

Victor Ponta: Nu vă pot promite multe lucruri pentru viitor, dar cele trei prezenţe au fost foarte plăcute şi, dincolo de glumă, chiar consider că instituţia pe care o conduceţi şi pe care o reprezentaţi are deja un rol important în structura instituţională din România şi în modul în care legislaţia europeană este aplicată în România. Din acest punct de vedere, da, am colaborat foarte bine. Mă bucur că am asigurat stabilitatea conducerii şi vă urez succes şi dumneavoastră şi domnuli vicepreşedinte.

Este una din instituţiile în care stabilitatea chiar este în favoarea performanţei şi vreau să apreciez în mod special faptul că, deşi este o instituţie de control şi prevenţie – şi mi-a plăcut faptul că aţi pus accentul pe prevenţie, nu aţi urmat tendinţa altor instituţii din România de a merge pe o cale miliţienească – nu dau nume sau nu precizez la cine mai refer, că unii sunt în sală şi ştiu şi în discuţiile informale le spun instituţiile Republicii Socialiste România, pentru că s-au întors anumite practici. Din punctul acesta de vedere, Consiliul Concurenţei mă bucur că nu face acest lucru.

               Citeste mai mult…

Agerpres.ro: BNR pune în circulație, în scop numismatic, o monedă de argint dedicată aniversării a 135 de ani de la înființare

Banca Națională a României lansează, joi, în circuitul numismatic, o monedă din argint dedicată aniversării a 135 de ani de la înființarea Băncii Naționale a României, potrivit unui comunicat al instituției.

Monedele au valoare nominală de 10 lei, sunt din argint cu titlul 999?, forma rotundă, diametrul de 37 milimetri, greutatea de 31,103 grame, calitate proof și cantul zimțat.

               Citeste mai mult…

Agerpres.ro: FMI: Riscurile financiare au crescut și trec de la economiile avansate la cele emergente

Riscurile financiare globale au crescut și trec de la economiile avansate la cele emergente, impulsionate de ‘divergența’ politicilor monetare, a semnalat, miercuri, Fondul Monetar Internațional, relatează agenția EFE.

‘În ultimele șase luni, am văzut o creștere a riscurilor financiare globale, de la statele avansate la cele emergente, de la entitățile bancare la cele non bancare’, a declarat Jose Vinals, director al Departamentului de Afaceri Monetare al FMI, la prezentarea raportului ‘Stabilitatea Financiară Globală’.

              Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Valoarea importurilor de porumb românesc în SUA a crescut de peste 20 de ori într-un singur an

Cererea crescută pentru produse bio și dependența aproape totală a fermierilor americani pentru porumb și soia modificate genetic a condus la creșterea importurilor din alte state unde produsele agricole nu au fost manipulate genetic, transmite Bloomberg.

Importurile de porumb din România și de soia boabe din India sunt în creștere, arată un studiu al datelor statistice americane publicat miercuri de Organic Trade Association și Universitatea din Pennsylvania. Aceste date arată că există o piață potențială pentru fermierii americani care sunt interesați să evite utilizarea de semințe modificate genetic, a declarat directorul Organic Trade Association, Laura Batcha.

                Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Bacșișul va fi impozitat, marcat pe un bon fiscal separat și trecut în contabilitatea firmelor (proiect)

Bacșișul primit de angajații operatorilor economici va fi impozitat cu până la 16%, fie ca profit al firmei, fie ca venit al angajatului, și va fi marcat pe un bon fiscal distinct de către operatorul economic, potrivit unui proiect de act normativ publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice.

‘Impozitarea propusă vizează: impozitarea bacșișului ca profit al operatorului economic în cazul în care acesta nu se distribuie salariaților (16% sau 3% în cazul

microîntreprinderilor); impozitarea la nivelul angajatului cu 16% impozit pe venit din alte surse, prin reținere la sursă, în cazul în care bacșișul se distribuie salariaților’, se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

             Citeste mai mult…

Agerpres.ro : Ponta: Am finalizat Regulamentul de organizare și funcționare al Consiliului Tripartit pentru Dialog Social

Premierul Victor Ponta a participat miercuri, Palatul Victoria, la o întâlnire de lucru cu reprezentanți ai sindicatelor și patronatelor, la finalul căreia s-a finalizat Regulamentul de organizare și funcționare al Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social.

“Întâlnire foarte bună pentru întărirea dialogului social! Am finalizat Regulamentul de organizare și funcționare al Consiliul Național Tripartit. A fost prezent și președintele Comitetului Economic și Social European, Henri Malosse. Am convenit să ne întâlnim lunar într-un astfel de cadru, pentru a consolida dialogul social în România”, a scris premierul pe Facebook.

             Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Rus: Autostrada Comarnic-Braşov o vom începe în acest an, suntem în negocieri strategice

Ministrul Transporturilor, Ioan Rus, a dat asigurări că lucrările la autostrada Comarnic-Braşov vor începe în acest an, autorităţile purtând “negocieri strategice” cu bănci europene şi tehnicieni pentru găsirea unei variante, respectiv construirea acesteia cu fonduri europene sau în concesiune.

Întrebat, miercuri, la Cluj-Napoca, într-o conferinţă de presă, care ar fi proiectele prioritare de infrastructură rutieră, Ioan Rus a spus că printre acestea se numără autostrăzile Piteşti – Sibiu, Iaşi – Târgu Mureş, dar şi Comarnic – Braşov, transmite corespondentul MEDIAFAX.

              Citeste mai mult…

Zf.ro: Prag istoric: România are aproape 400.000 de freelanceri, cea mai mare bază de antreprenori din ultimii cinci ani

Aproape 400.000 de români figurează în economia locală ca persoane fizice autorizate (PFA), cu peste 12,5% mai mult faţă de nivelul de acum cinci ani, arată cele mai recente date publicate de Registrul Comerţului.

Cei mai mulţi dintre antrepre­norii înregistraţi ca PFA (circa 55%) au vârste cuprinse între  30 şi 49 de ani, semn că ideea unei afaceri devine fezabilă, în majoritatea cazurilor, după experienţa a câţiva ani buni petrecuţi ca salariat fie pentru a pune suficienţi bani deoparte, fie pentru a căpăta bagajul de cu­noştinţe de business ne­ce­sar astfel încât afa­ce­rea să nu moară din primele luni.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: Consiliul Concurenţei a sancţionat anul trecut 53 de firme pentru comportament anticoncurenţial

Consiliul Concurenţei a sancţionat anul trecut 53 de entităţi, valoarea amenzilor impuse fiind de 185 milioane de lei (circa 42 milioane de euro), în creştere de peste două ori faţă de 2013, mai mult de 80% din sancţiuni fiind aplicate pentru înţelegeri verticale.

“Durata medie a investigaţiilor privind posibila încălcare a legislaţiei de concurenţă finalizate în 2014 a fost de 3,7 ani. Consiliul Concurenţei a sancţionat 53 de entităţi, valoarea totală a amenzilor impuse fiind de 184,6 milioane de lei (41,5 milioane de euro). Nivelul acestor sancţiuni a înregistrat, astfel, o creştere considerabilă faţă de nivelul total al sancţiunilor din anii precedenţi (de 2,12 ori mai mare decât în 2013 şi de 6,11 ori mai mare decât în 2012)”, se arată în raportul anual al autorităţii.

             Citeste mai mult…

Zf.ro: Cât mai plătesc bancherii pentru depozite în funcţie de scadenţa aleasă de client

Cele mai atractive bonificaţii plătite de bancheri pentru un depozit pe trei luni sunt cu mai puţin de o jumătate de punct procentual sub nivelul celei mai mari dobânzi la economisirile pe un an. Astfel, pentru un depozit de 5.000 de lei constituit pe trei luni, cea mai mare dobândă este de 3,25% pe an, comparativ cu un nivel de 3,65% pe an cât este cea mai bună ofertă pentru economisirile pe 12 luni.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: CE SOLUŢII AU BĂNCILE PENTRU DEBITORII ÎN FRANCI:

Bancpost, Piraeus şi Raiffeisen exclud conversia cu discount

Bancpost, Piraeus şi Raiffeisen, care deţin două treimi din creditele în franci elveţieni acordate de băncile locale, nu iau în calcul o soluţie de tip discount aplicată întregului portofoliu care să uşureze povara clienţilor afectaţi de aprecierea acestei monede, aşa cum s-a întâmplat în cazul Volksbank, ci susţin în continuare varianta unor soluţii individualizate, care să cuprindă conversia, restructurarea sau prelungirea perioadei de creditare.

Banca Transilvania, care a preluat recent Volksbank (care deţine un sfert din creditele în franci), a anunţat la începutul lunii aprilie că va acorda un discount de 22,4% din sold clienţilor care acceptă conversia împrumutului în lei sau în euro.

              Citeste mai mult…

Zf.ro: Fermier german cu 1.000 de hectare în Arad: Preţul terenurilor a ajuns la vârf şi văd chiar şi scăderi

Preţul terenurilor agricole în Banat a ajuns aproape de poten­ţialul maxim de creştere în condiţiile în care cotaţiile ce­rea­lelor şi seminţelor oleaginoase nu sunt suficient de mari pen­tru a susţine majorări suplimentare, spune Reinhold Kru­ger, investitor german care deţine o fermă de 1.000 de hectare în Arad. „Văd mai degrabă o stabilitate a preţurilor. Calculele sunt sim­ple, iar creşteri suplimentare de preţ pentru teren ar face nerentabilă investiţia“, spune investitorul.

              Citeste mai mult…

Zf.ro: Fondurile mutuale au cumpărat titluri de stat de jumătate de miliard în T1. În acţiuni au plasat de şapte ori mai puţin

Fondurile mutuale aveau investiţii de peste 11 miliarde de lei în titluri de stat la finalul primului trimestru, cu 470 milioane de lei mai mari decât la finalul anului trecut, mare parte din creştere provenind din achiziţiile de titluri de stat făcute în acest interval.

Cel mai mare portofoliu de titluri de stat îl avea fondul de obligaţiuni Erste Bond Flexible, cu o expunere de 3,8 miliarde de lei. Urmează fondul Raiffeisen Ron Plus cu plasamente de 1,5 miliarde de lei în titluri de stat şi fondul de obligaţiuni ING IR Bond cu o expunere de 1,1 miliarde de lei pe aceste instrumente financiare. În acţiuni, cele peste 70 de fonduri mutuale aveau plasamente de 880 milioane de lei, cu 70 milioane de lei mai mult decât la începutul anului. Cum bursa de la Bucureşti a stagnat în primul trimestru, cel mai probabil creşterea expunerii a provenit din noile achiziţii făcute de fonduri.

             Citeste mai mult…

Zf.ro: Lucrările totale de construcţii au început anul în forţă cu o creştere de 17% în februarie

Lucrările de infrastructură încep să se dezgheţe cu un plus de 6,7% în luna februarie după o prăbuşire de 22% în 2014.

Lucrările totale de construcţii au înregistrat în luna februarie o creştere de 17,7% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, dând un nou semnal că industria locală de profil ar putea consemna un reviriment anul acesta, potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică.

             Citeste mai mult…

Zf.ro: Depozitele bancare ale companiilor au scăzut cu 10 mld. lei în trei luni

Companiile aveau depozite de 170 mld. lei (38 mld. euro) la băncile locale la finalul lunii martie, în scădere cu echivalentul a 9,5 mld. lei faţă de nivelul din decembrie anul trecut, dinamică generată de scăderea bonificaţiilor oferite de bănci, dar şi de creşterea apetitului companiilor pentru investiţii.

Această evoluţie reflectă atât scăderea ratelor de dobândă la depozitele în lei la minime istorice, cât şi creşterea interesului pentru investiţii în economia reală, în contextul semnalelor de consolidare a cererii interne“, spune Andrei Rădulescu, senior economist al Băncii Transilvania.

              Citeste mai mult…

Zf.ro: POVESTEA FABULOASĂ A CELUI MAI PUTERNIC BANCHER DIN SPANIA, CARE ŞI-A ÎNVĂŢAT PĂRINŢII SĂ CITEASCĂ

„Vreau ca banca mea să ajungă una dintre cele mai mari din Europa. Nu mă voi odihni până când nu-mi voi vedea visul împlinit“. Influenţa lui ajunge până la Erste, în Austria

Unul dintre artizanii preluării Volksbank de către Banca Transilvania este un bancher austriac extrem de influent în cercurile financiare/politice de la Viena şi care tocmai a devenit cel mai mare jucător pe piaţa de media din Ungaria

Cel mai puternic bancher al Europei avertizează că prea multă austeritate strică şi le cere guvernelor să cheltuiască mai mult pentru a reporni economiile şi consumul.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: CĂUTAŢI ADĂPOST!

Pieţele lumii sunt ameninţate de o furtună perfectă. Şocurile ascensiunii dolarului vor zgudui mai ales lumea emergentă

Datoriile în dolari ajunse la niveluri extreme în afara SUA, ascensiunea monedei americane ca urmare a „normalizării“ politicii monetare a Washingtonului, încetinirea dramatică a economiei chineze şi creşterea agresivă a preţurilor proprietăţilor imobiliare , toate acestea au potenţialul de a crea o furtună perfectă pe pieţele mondiale care va zdruncina mai ales lumea emergentă.

Fondul Monetar Internaţional a avertizat că probabilitatea este mare ca Rezerva Federală americană să majoreze dobânzile mai accentuat decât se aşteaptă pieţele, ceea ce va umfla preţurile activelor pe diferite pieţe şi va întări dolarul, iar şocul aprecierii va lovi cea mai mare parte a lumii în curs de dezvoltare.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: Câţi bani învârte administraţia: piaţa achiziţiilor publice „la vedere“ a sărit în 2014 de 77 mld. lei

Piaţa achiziţiilor publice „la vedere“ a atins în 2014 nivelul de 77,4 miliarde de lei (17,4 mld. euro), cel mai mare nivel atins de după 2010. Acestea sunt achi­ziţiile efectuate în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), ceea ce înseamnă că prin SEAP au fost realizate în 2014 achiziţii echi­valente a 11,5% din PIB şi 36% din bugetul con­solidat.

Alături de această piaţă la vedere, potrivit Institutului de Politici Publice (IPP – instituţie inde­­pendentă care urmăreşte între altele trans­parenţa în achiziţii publice), administraţia mai face alte cumpărături de 2 – 3 miliarde de euro, ceea ce ridică întreaga piaţă a achiziţiilor publice din România spre 85-90 mld. lei (20 mld. euro), o sumă uriaşă aflată la dispoziţia (atunci când nu este la discreţia) administraţiei centrale şi locale.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: Transporturile au ajuns fruntaşe la absorbţia de fonduri UE: 2,5 mld. euro

Programul Operaţional Transporturi (POS – T), ultimul la absorbţia de fonduri în urmă cu nici doi ani, a ajuns fruntaş între programele operaţionale reuşind să absoarbă din exerciţiul financiar 2007 – 2013 58% din suma pusă la dispoziţie, echivalentul a 2,5 miliarde de euro din totalul de 4,3 miliarde de euro.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: Scandalul financiar care ar putea deveni o bombă politică la graniţele României

Pe măsură ce uriaşul scandal de fraudă declanşat în Ungaria de prăbuşirea casei de brokeraj Quaestor devine tot mai incomod pentru guvernul condus de Viktor Orban, analiştii în­cearcă să evalueze pagubele pentru pieţe şi pentru stabilitatea macroeconomică şi financiară.

Unul dintre aceştia este Peter Attard Montalto, de la Nomura. El nu crede că legăturile politice scoase la lumină de scandal vor reprezenta o îngrijorare imediată pentru investitori, dar avertizează că „alegerile politice privind compensaţiile şi evoluţia în sine a scandalului reflectă presiuni în creştere“ asupra partidului de guvernământ Fidesz, scrie Portfolio.hu. Formaţiunea îşi pierde din popularitate, iar o dovadă în acest sens este o mică victorie recentă în alegeri locale a unui partid antisemit şi xenofob, Jobbik.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: Asociaţia Investitorilor: Rasdacele sunt subevaluate în defavoarea acţionarilor minoritari

Asociaţia Investitorilor de pe Piaţa de Capital (AIPC) susţine că nouă societăţi care urmează să se delisteze de pe piaţa RASDAQ au fost subevaluate intenţionat, în dauna acţionarilor minoritari care vor să se retragă.

AIPC consideră că modul în care s-a efectuat evaluarea este abuziv, deoarece evaluatorii nu şi-au respectat propriile norme de evaluare, preţul stabilit pentru plata minoritarilor fiind format conjunctural, după criterii care nu reflectă cu adevărat valoarea reală a firmelor şi care sunt în defavoarea acţionarilor minoritari, potrivit unei scrisori deschise adresate preşedintelui Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor din România (ANEVAR), Adrian Vascu.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: NEPI a amânat cu trei săptămâni deschiderea Mega Mall de lângă Arena Naţională

Centrul comercial Mega Mall, dezvoltat de fondul sud-african de investiţii NEPI şi austriecii de la Real4You, va fi deschis pe 14 mai, cu trei săptămâni întârziere faţă de termenul anunţat iniţial, 23 aprilie.

Proiectul Mega Mall din cartierul bucureştean Pantelimon este cel mai important centru comercial dezvoltat în Capitală în ultimii cinci ani, iar în ultimele săptămâni în Bucureşti au apărut mai multe panouri stradale care promovau data de 23 aprilie, fără a preciza însă exact despre ce e vorba sau ce se va întâmpla în acea zi. Inclusiv în dreptul centrului comercial AFI Palace Cotroceni a fost “plantat” un astfel de panou.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: BT promite dobânzi mai mici IMM-urilor care achiziţionează echipamente fabricate în România

Banca Transilvania plăteşte pentru Volksbank 711 milioane de euro, adică 81 pentru capital şi 630 pentru rambursarea unor linii de finanţare. “ Aceasta este cea mai mare plată făcută de Banca Transilvania vreodată”

Banca Transilvania, a treia bancă locală în funcţie de mărimea activelor, promite credite cu dobândă redusă şi comisioane cu discount firmelor mici şi mijlocii care folosesc cel puţin 70% din împrumutul contractat pentru achiziţia de echipamente, utilaje şi mijloace fixe produse în România, respectiv servicii ale firmelor româneşti.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: Răscumpărările cresc puterea de decizie a grupului american Elliott la Fondul Proprietatea

Fondul american de hedging Elliott Associates, care prin intermediul a două vehicule de investiţii – Manchester Securities Corp. şi Beresford Energy Corp – este cel mai mare acţionar al Fondului Proprietatea (FP), a ajuns să controleze peste 20% din drepturile de vot. În octombrie 2014, Elliott Asociates deţinea 19,73% din drepturile de vot, potrivit raportului pe luna martie emis de FP.

             Citeste mai mult...

Zf.ro: Firmele de leasing au dat mai multe finanţări în agricultură, dar mai puţine pentru construcţii şi echipamente electrice

Agricultura, echipamentele din industria de prelucrare a lemnului şi cele din industria alimentară sunt domeniile care au avut cele mai mari creşteri ale ponderii în totalul finanţărilor acordate de companiile de leasing pentru achiziţia de echipamente anul trecut, potrivit datelor publicate de asociaţia societăţilor financiare ALB.

            Citeste mai mult...

Zf.ro: Peste 15.000 de locuinţe din ţară şi din Capitală, scoase la vânzare la târgul imobiliar tIMOn

Dezvoltatorii şi companiile imobiliare scot la vânzare peste 15.000 de apartamente şi vile noi situate în 250 de proiecte rezidenţiale din Capitală şi din ţară la târgul imobiliar naţional tIMOn, care îşi deschide astăzi porţile în Piaţa Constituţiei din Bucureşti.

„Aceasta este cea mai mare ofertă de locuinţe reunită în cadrul unei expoziţii de profil din ultimii 5 ani. La o medie de preţ de 50.000 de euro pe unitate, toată oferta prezentată la tIMOn valorează 750 de milioane de euro”, a declarat Vlad Vlăsceanu, directorul general al tIMOn.

             Citeste mai mult…

Zf.ro: Cum să fii plătit ca să înveţi să-ţi faci o firmă? Urmăriţi emisiunea ZF Live de joi, 16 aprilie, de la ora 12:20, cu ​Florin Jianu, Patronatul Tinerilor Întreprinzatori

Cum să fii plătit ca să înveţi să-ţi faci o firmă? Urmăriţi emisiunea ZF Live de joi, 16 aprilie, de la ora 12:20, cu ​Florin Jianu, Patronatul Tinerilor Întreprinzatori

Urmăriţi emisiunea ZF Live aici de la ora 12:20

            Citeste mai mult…

Zf.ro: OPINIE

Un răspuns la întrebarea ”Ce mare brânză un TVA mic la alimente?”. Toate 45 cele mai mari fabrici româneşti dau lactate cât una poloneză!

De o săptămână, discuţiile (dezbaterile?) despre introducerea cotei reduse de TVA pentru alimente sunt alterate chiar de … numele măsurii. S-a creat imaginea că, fiind ”pentru alimente”, este mai mult ”pentru săraci”, pentru că, nu-i aşa, ei se gândesc cel mai mult la alimente şi dau cel puţin o treime din buget pe mâncare.

Ca orice angajator, mai ales unul într-o profesie liberală, sunt primul care vreau să continue reducerea poverii costurilor de angajare, pentru a putea creşte salariile oamenilor mei. Dar ca trăitor în şi din această economie, votez cu două mâini să se elimine cât mai repede şi cu prioritate o anomalie care ne-a costat foarte mult pe toţi, ca economie şi societate (în ce ordine vreţi) – suprataxarea mâncării.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: Acţiunile BRD sunt aproape de maximul ultimilor trei ani, capitalizarea bursieră apropiindu-se de 7 miliarde de lei

Titlurile BRD, cea de-a doua bancă din sistem după active, sunt aproape să spargă bariera de 10,5 lei/acţiune, cotaţia maximă atinsă în mai 2012, după o creştere susţinută de la începutul anului care a continuat şi ieri cu o apreciere de 3,33%. Banca a câştigat astfel un plus de un miliard de lei la valoarea de piaţă, capitalizarea bursieră fiind la un pas de a depăşi nivelul de 7 miliarde de lei.

În schimb, acţiunile Banca Transilvania (TLV) s-au corectat cu 2,4% în şedinţa de ieri, unii investitori alegând să marcheze profitul după patru şedinţe consecutive în care titlurile băncii au crescut cu aproape 15%. După evoluţia pozitivă de la începutul anului, acţiunile BRD ar fi evaluate la de 1,3 ori valoarea contabilă a capitalurilor proprii, în timp ce titlurile TLV sunt în acest moment de 1,7 ori mai valoroase decât capitalurile proprii (book value).

           Citeste mai mult…

Bursa.ro: Indicele BET deschide în creştere

Indicele bursier BET de pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a deschis în creştere şedinţa de tranzacţionare de astăzi.

Noul indice BET Total Return, introdus pe 23 septembrie, se apreciază cu 0,67%, la 8.079,57 puncte. Potrivit BVB, BET-TR este un indice ponderat cu capitalizarea “free-float”-ului celor mai tranzacţionate zece companii listate pe piaţa reglementată şi care va fi ajustat şi cu valoarea dividendelor în numerar plătite de companiile din componenţa indicelui. BET-TR va fi calculat retroactiv începând cu data de 24 septembrie 2012.

            Citeste mai mult…

Bursa.ro: MINISTERUL ENERGIEI:

“Distribuitorii de energie au depăşit planul de investiţii asumat la privatizare”

*  Surse: “Facturile consumatorilor ar trebui să scadă în urma eficienţei obţinute după efectuarea investiţiilor”

Distribuitorii de electricitate au depăşit planul de investiţii asumat la privatizarea fostelor filiale Electrica SA, susţine Ministerul Energiei, într-un răspuns oferit la interpelarea deputatului Florin Gheorghe. Distribuitorii de electricitate au fost ţinta multor atacuri în ultimii doi ani, când parlamentari şi miniştri i-au acuzat că fac profituri prea mari, în detrimentul consumatorilor, comparativ cu investiţiile realizate efectiv în reţea.

            Citeste mai mult…

Bursa.ro: AIPC reclamă evaluările făcute pentru delistările de pe Rasdaq

Asociaţia a identificat 9 evaluări cu “deficienţe inacceptabile”, printre care fosta “Ceramica” şi societăţi deţinute indirect de SIF Banat-Crişana

*  ANEVAR susţine că monitorizează evaluările şi le transmite acţionarilor că pot solicita verificarea rapoartelor

Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) a reclamat o serie de evaluări făcute în procesele de delistare a companiilor de pe piaţa Rasdaq, în contextul desfiinţării acesteia, şi a cerut Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor Autorizaţi din România (ANEVAR) să reverifice rapoartele.

           Citeste mai mult…

Bursa.ro: ÎNCĂ DIN 2011

Consiliul Concurenţei a avertizat că Loteria ar beneficia de ajutor de stat

CC a trimis scrisori Parlamentului şi Ministerului Finanţelor Publice

*  Sorin Constantinescu: “Am încercat să prezentăm ilegalităţile din Loterie şi ni s-a spus că nu este treaba noastră”

Consiliul Concurenţei i-a avertizat atât pe deputaţi, cât şi pe reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice asupra situaţiei de la Loterie încă din 2011, ulterior aplicând şi amenzi pentru modul ilegal în care compania de stat utiliza aparatele de tip slot-machine.

           Citeste mai mult…

Bursa.ro: DISPUTĂ ÎNTRE OPOZIŢIE ŞI PUTERE

Pensiile aleşilor vs. alocaţiile copiilor

Opoziţia a găsit o nouă temă de atac împotriva puterii, marşând pe două subiecte sensibile, pe care le-a plasat faţă în faţă, pentru a reuşi să maximizeze efectul în ochii opiniei publice. Pensiile parlamentarilor şi alocaţiile copiilor sunt puse în aceeaşi balanţă, continuându-se disputa dintre co-preşedintele PNL, Alina Gorghiu, şi premierul Victor Ponta, pe tema sumelor primite de familiile care au copii minori. Cum Parlamentul stă în continuare foarte prost la capitolul imagine, lucru dovedit de toate sondajele de opinie din ultimul deceniu, orice discuţie legată de drepturile senatorilor şi deputaţilor este primită prost. În plus, când mărirea pensilor aleşilor este pusă în oglindă cu faptul că aceştia au respins la începutul anului o propunere legislativă privind mărirea alocaţiilor copiilor pe motiv că nu există resurse financiare, este uşor de anticipat de ce parte se plasează marea masă a alegătorilor.

           Citeste mai mult…

Bursa.ro: Tranzacţii cu 2,33% din Bittnet Systems, în prima zi la Bursă

Mihai Logofătu, CEO: “Nu se pune problema de dividende, în următorii doi ani”

*  Cristian Logofătu: “Bunăstarea noastră depinde de succesul companiei”

*  Marca deţinută de un terţ şi finanţările externe – riscuri legate de investiţie prezentate de Bittnet

            Citeste mai mult…

Bursa.ro: OCDE: “Politicile monetare au permis evitarea colapsului economiei mondiale”

Politicile monetare relaxate adoptate de băncile centrale din întreaga lume au permis evitarea unui colaps al economiei mondiale, consideră secretarul general al Organizaţiei pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (OCDE), Angel Gurria, care avertizează, însă, că acum a venit timpul ca guvernele naţionale să stimuleze creşterea.

Angel Gurria a declarat într-o conferinţă de presă, desfăşurată la Tokyo: “Lumea trebuie să le fie recunoscătoare guvernatorilor băncilor centrale pentru că au furnizat banii ieftini care au adus economia mondială pe linia de plutire după criza financiară din 2008. Aceştia au făcut o treabă excelentă. Fără ei ne-am fi confruntat cu probleme mult mai grave. Problema actuală, însă, este că reformele structurale nu sunt atribuţia băncilor centrale. Educaţia, inovaţia, creşterea competitivităţii şi reglementările mai bune… toate acestea nu au nimic de a face cu băncile centrale”.

           Citeste mai mult…

Bursa.ro: Interesul pentru derivate nu a revenit după Paşti

După ce în prima şedinţă de după Paşti au fost încheiate 29 de contracte futures, nici sesiunea de miercuri nu a impresionat, pe piaţa Sibex continuând să domnească o atmosferă de vacanţă. La jumătatea zilei se înregistrau doar 23 de contracte futures, cu o valoare de 276.915 lei, anunţându-se o nouă zi “săracă” la capitolul rezultate. Totuşi, volumul reprezenta aproape 80% din totalul zilei anterioare, astfel că o evoluţie similară şi în partea secundă a şedinţei putea aduce un plus din punct de vedere statistic. “Problema cu lichiditatea Sibex este faptul că nivelul redus nu e doar urmarea unei perioade de vacanţă, după care piaţa si speculatorii se dezmorţesc mai greu, ci e o chestiune de fond, legată de lipsa jucătorilor şi a intermediarilor”, a declarat un analist financiar.

             Citeste mai mult…

Bursa.ro: Tranzacţii cu acţiuni de 14,4 milioane de euro

Tranzacţiile cu acţiuni de pe Bursa de Valori Bucureşti au totalizat, ieri, 63,54 milioane de lei (14,4 milioane de euro), marcând maximul ultimelor patru săptămâni. Un rulaj mai ridicat a fost înregistrat cel mai recent pe 19 martie, şedinţă în care schimburile s-au ridicat la 78 de milioane de lei.

Acţiunile BRD – Groupe Societe Generale (BRD) au închis, ieri, în urcare cu 3,3%, după o şedinţă în care cotaţia băncii a avansat la maximul din ultimii de trei ani, în timp ce titlurile Banca Transilvania (TLV) au înregistrat un recul de 2,4% după creşterea de 15% din ultima săptămână (citiţi mai multe detalii în pagina 15).

            Citeste mai mult…

Economica.net: Hidroelectrica a încheiat cu BRD un contract de circa 10 milioane de lei, fără TVA, pentru servicii de finanţare

BRD Groupe Societe Generale a câştigat, prin licitaţie, un contract cu Hidroelectrica, în valoare de circa 10 milioane de lei (peste 2,22 milioane de euro), fără TVA, care presupune servicii de acordare de credit pentru nevoi generale de finanţare, inclusiv pentru refinanţări de credite, potrivit unui anunţ postat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP).

Contractul, în valoare de 9,762 milioane de lei, fără TVA, a fost încheiat cu BRD Groupe Societe Generale în urma unei licitaţii deschise organizate de Hidroelectrica, având ca şi criteriu de atribuire preţul cel mai scăzut. Contractul intră sub incidenţa acordului privind contractele de achiziţii publice şi are ca obiect servicii de acordare de credit pentru nevoi generale de finanţare, inclusiv pentru refinanţare de credit.

           Citeste mai mult…

Capital.ro: Chirițoiu: Anul trecut am aplicat a doua cea mai mare amendă din istoria Consiliului Concurenței

Consiliul Concurenței a finalizat anul trecut 21 de investigații, aplicând amenzi în valoare de aproximativ 41,5 milioane de euro, a anunțat președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu.

“Am finalizat investigații importante, 44% dintre acestea vizând cele mai nocive practice anticoncurențiale, cele de tip cartel. În cadrul uneia dintre aceste investigații, Consiliul Concurenței a aplicat politica de clemență. Din rândul cazurilor de înțelegeri anticoncurențiale verticale finalizate, un exemplu relevant este cel de pe piața comercializării produselor alimentare”, a declarat Chirițoiu.

            Citeste mai mult…

Capital.ro: Ce amenzi mai pregăteşte Ministerul Finanţelor

Ministerul Finanţelor Publice vrea să impună praguri pentru diferenţele de bani constatate în casele de marcat ale agenţilor economici de agenţii de la Fisc, în funcţie de care vor fi aplicate amenzi în bani, iar suspendarea activităţii unităţii va fi dispusă doar începând cu a doua abatere constatată în doi ani, potrivit unui proiect de act normativ publicat pe site-ul instituţiei.

          Citeste mai mult…

Evz.ro: Benzină de la supermarket: Ce plan au autorităţile pentru a creşte concurenţa între benzinari

Autorităţile vor să simplifice procesul de înfiinţare al unei benzinării pentru a creea concurenţă şi ă scădea preţurile.

Un ajutor ar putea veni din partea centrelor comerciale, informează Digi24.

         Citeste mai mult…

Antena3.ro: Liviu Nistoran, la Daily Income: Dacă nu există spectrul unui câştig foarte mare, nu mai eşti interesat să participi la loteria fiscală

Liviu Nistoran, antreprenor în domeniul IT-Telecom, a vorbit, joi, laDaily Income, despre loteria bonurilor fiscale.

“Sensul acestei loterii era ca anumite persoane să câştige foarte mulţi bani. Dacă nu există spectrul unui câştig foarte mare, nu mai eşti interesat să participi la loterie”, a spus Liviu Nistoran.

        Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Ponta cere sprijinul Concurenţei după reducerea TVA la alimente, pentru a preveni apariţia unor noi carteluri

Premierul Victor Ponta a solicitat sprijinul Consiliului Concurenţei pentru primele luni după aplicarea TVA de 9% la alimente, pentru a preveni apariţia unor noi carteluri pe piaţă, arătând că măsura aplicată anterior de reducere a TVA la pâine a avut şi “părţi mai puţin pozitive”.

“Vreau să vă rog să ne sprijiniţi în ceea ce va fi, după 1 iunie, o perioadă de o lună, două, trei, de aplicare a regulilor competiţiei şi ale pieţei după reducerea TVA la toate produsele agro-alimentare. Experienţa de la pâine are părţi pozitive şi părţi mai puţin pozitive. Acuma, însă, va fi la tot şi vreau să cred că regulile competiţiei şi regulile pieţei libere vor funcţiona cu adevărat, nu o să ne trezim cu noi carteluri la carne, la pâine, la alte produse, care, de fapt, să oprească ceea ce ne-am dorit cel mai mult, şi anume o competiţie deschisă, preţuri mai mici şi calitate mai mare”, a afirmat Ponta, prezent la bilanţul Consiliului Concurenţei.

         Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Licitaţiile trucate şi piaţa energiei, vizate în acest an de Consiliul Concurenţei

Consiliul Concurenţei vrea să finalizeze în acest an mai multe investigaţii, precum cele care vizează trucarea unor licitaţii din sectorul laptelui, al energiei şi din domeniul IT, însă nu vor mai fi sancţiuni de nivelul celor de anul trecut, când cea mai mare amendă a fost de 35 milioane de euro.

“Vor fi multe cazuri în acest an, dar nu la fel de spectaculoase ca anul trecut. Nu poţi să dai prea des amenzi de 35 de milioane de euro, aşa cum a fost în cazul investigaţiei pe retail. Vom finaliza investigaţii care vizează licitaţii trucate la programul cornul şi laptele şi ne vom concentra pe liberalizarea pieţei energiei”, a spus, la lansarea raportului de activitate al Consiliului Concurenţei, preşedintele instituţiei, Bogdan Chiriţoiu.

           Citeste mai mult…

Bursa.ro: ADVERTORIAL / INTRE 6 SI 8 MAI 2015,

Drumul de la Eficienta la Independenta energetica trece prin Targul RoEnergy Bucuresti

 Rezervati acum un stand in noua locatie a Targului: Pavilion D2, Romexpo 
Cea mai importanta manifestare din domeniul Energiilor Regenerabile si al Eficientei Energetice din Romania continua seria evenimentelor cu Targul International RoEnergy Bucuresti, in perioada 6-7-8 mai 2015, care va avea loc la Romexpo, Pavilion D2, B-dul Marasti, 65-67. In paralel cu expozitia, timp de trei zile, vor avea loc o serie de conferinte, mese rotunde, workshop-uri, cat si alte manifestari conexe.

            Citeste mai mult…

Revista-ferma.ro: Vocea fermierilor din Teleorman: “Noul PNDR a devenit un program social”

Camera de Comerț Italiană și Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Franceză din România au organizat, pe 18 martie, la București, o dezbatere despre implicațiile reformei Politicii Agrare Comune 2014 – 2020 asupra perspectivelor de finanțare și de dezvoltare ale agriculturii românești.

Au participat fermieri italieni și francezi, stabiliți în județele Teleorman și Ialomița, alături de reprezentanți ai Ministerului Agriculturii și ai instituțiilor bancare.

         Citeste mai mult…

Mediafax.ro: MINIVACANŢA DE 1 MAI: Peste 10.000 de români merg în străinătate. Majoritatea vor la mare

Peste 10.000 de români vor petrece minivacanţa de 1 mai în străinătate, cu 10% mai mult decât anul trecut, staţiunile de la mare şi city break-urile fiind cele mai cautate, potrivit agenţiei Paralela 45.

Deşi majoritatea turiştilor aleg Bulgaria sau vacanţele sub 100 de euro, se remarcă în ultimii ani o nouă categorie de turişti, care caută să îmbine city break-urile cu litoralul, la un preţ mult mai mic

         Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Preşedintele ANAF nu s-a prezentat în faţa comisiei de Buget-Finanţe din Senat, la invitaţia oficială

Preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Gelu Ştefan Diaconu, nu s-a prezentat joi la şedinţa comisiei de Buget-Finanţe a Senatului, după ce i-a fost trimisă invitaţie oficială, şi nici nu a anunţat că nu poate ajunge, a declarat preşedintele comisiei, Viorel Arcaş.

“Domnul Diaconu nu s-a prezentat azi (joi – n.r.) la comisie, noi i-am trimis invitaţie oficială, cum facem cu toţi. Avea obligaţia să vină, nu trebuia să confirme, însă trebuia să ne anunţe dacă nu poate ajunge, fiind plecat în delegaţie”, a afirmat Arcaş după ce membrii comisiei l-au aşteptat pe preşedintele ANAF aproape o oră.

          Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Consiliul Concurenţei: Noul Cod Silvic riscă să închidă fabrici de prelucrare a lemnului

Fondul forestier al României se ridică la 6-7 milioane de hectare FOTO Mediafax Noul Cod Silvic face mai mult decât să modifice o lege din 2008, generând şi una dintre cele mai aprinse şi sensibile dezbateri ale momentului: cine şi cum va exploata fondul forestier? Totodată, de forma finală a noului cod depind strategiile de business ale principalilor investitori din domeniul exploatării lemnului, scrie Adevărul Financiar. Acum ochii acestora sunt aţintiţi către decizia pe care urmează să o ia plenul Senatului, după ce noua formă a legii a fost retrimisă Parlamentului spre reexaminare de către preşedintele Klaus Iohannis.

          Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Proiecte de case ecologice. Locuinţele eficiente energetic, un pas în viitor

Proiecte de case ecologice. Casa ecologică Soleta Zero One, realizată după planurile inventatorului Iustin Capră Casele ecologice sunt acele construcţii care ţintesc să afecteze cât mai puţin mediul înconjurător. În timp ce definiţia tehnică include atât folosirea unor materiale ecologice, cât şi eficienţa energetică, unele merg la extrem, fiind pasive, cu o balanţă energetică aproape neutră. „Adevărul“ vă prezintă mai multe proiecte de case ecologice.

             Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Homor (Metrorex): Magistrala 5 de metrou Drumul Taberei – Pantelimon va fi gata la sfârșitul anului viitor

Magistrala 5 de metrou Drumul Taberei – Pantelimon va fi gata la sfârșitul anului viitor, tunelul fiind realizat în proporție de 80%, a declarat, joi, Cătălin Homor, directorul general al Metrorex.

“Magistrala 5 va fi gata la sfârșitul anului 2016. Situația este destul de bună. Tunelul este realizat în proporție de 80%. În ceea ce privește structura stațiilor, aceasta este undeva spre 95 — 98%. În momentul de față este în curs procedura de licitație pentru finisaje”, a spus Homor, în cadrul evenimentului de punere în funcțiune a echipamentului care a început execuția tunelelor pentru stația de metrou Străulești.

             Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Chirițoiu: Firmele private sau instituțiile publice ar putea cere despăgubiri dacă sunt victimele unui cartel

Firmele private care au fost victimele unui cartel sau instituțiile publice care au fost păgubite prin trucări de licitații pot cere despăgubiri în instanță, după ce România va adopta Directiva europeană care prevede acest lucru, a declarat, joi, Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

* Ponta către Consiliul Concurenței: Vă rog să ne sprijiniți în ceea ce va fi după 1 iunie, după reducerea TVA la alimente

             Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Daea (PSD): Proiectul privind pensiile speciale pentru deputați și senatori a fost depus la Parlament

Proiectul de lege privind pensiile speciale pentru parlamentari a fost depus miercuri la Parlament după ce inițiatorii au strâns 256 de semnături pentru susținerea lui atât din arcul majorității guvernamentale, cât și de la opoziție, a declarat joi pentru AGERPRES unul dintre inițiatori, deputatul PSD Petre Daea.

“Proiectul a fost depus de ieri (n.r.—miercuri) și la Camera Deputaților și la Senat, iar Birourile permanente vor decide care va fi prima cameră sesizată și îl trimit pentru dezbatere. În total am strâns 256 de semnături de la putere și de la opoziție”, a spus Daea.

            Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Zgonea: România și Croația pot susține împreună parcursul european al statelor din Balcanii de Vest și al Republicii Moldova

România și Croația pot susține împreună parcursul european al statelor din Balcanii de Vest, al Republicii Moldova, Georgiei și Ucrainei, a declarat, la Zagreb, președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, aflat într-o vizită oficială.

Potrivit unui comunicat remis joi AGERPRES de Camera Deputaților, Valeriu Zgonea a avut în cursul zilei de miercuri, la Zagreb, o întâlnire oficială cu președintele Republicii Croația, Kolinda Grabar-Kitarovic, prima femeie din Balcani aleasă în această funcție prin sufragiu universal, iar în cadrul întrevederii au fost abordate subiecte legate de modul în care poate fi dinamizată relația bilaterală, atât la nivel politic, cât și la nivel sectorial și în planul cooperării economice.

            Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Chiriţoiu: CE ar putea aproba săptămâna viitoare ajutorul de stat la Complexul Energetic Hunedoara

Comisia Europeană ar putea aproba săptămâna viitoare ajutorul de stat de 100 milioane lei pe care Guvernul vrea să-l acorde Complexului Energetic Hunedoara, ceea ce va permite companiei să cumpere certificate de emisii de gaze şi să evite astfel o amendă de la forurile europene.

“Complexul Energetic Hunedoara este un mare poluator şi de aceea trebuie să cumpere certificate de emisii de gaze, dar dacă nu le cumpără va primi o amendă foarte mare. Complexul însă nu are bani şi de aceea s-a decis acordarea unui ajutor de stat pentru a cumpăra aceste certificate. Comisia Europeană a fost notificată şi aşteptăm ca săptămâna viitoare aprobarea acesteia privind ajutorul de stat”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

             Citeste mai mult…

Capital.ro: Chiriţoiu: Vrem ca reducerea TVA să se vadă la raft

Reducerea TVA la alimente de la 1 iunie trebuie să se vadă în preţul de la raft, dar comercianţii nu vor avea voie să decidă, de comun acord, să scadă preţurile, de exemplu, cu 5 lei în toate reţelele comerciale, a declarat, joi, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Acesta a arătat, totodată, că recomandarea autorităţii de concurenţă este de reducere a preţurilor cu cel puţin 12%.

             Citeste mai mult…

Capital.ro: Peste 2.000 de locuri de muncă sunt disponibile pentru bucureşteni

Şomerii din Capitală pot alege un loc de muncă dintre cele 2.315 posturi disponibile anunţate joi de Agenţia Municipală pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bucureşti (AMOFM), cele mai multe fiind pentru muncitorii calificaţi (1.226).

Potrivit datelor centralizate de AMOFM Bucureşti, în cazul muncitorilor calificaţi, cele mai multe locuri de muncă sunt pentru lucrător comercial (279), agent de securitate (167), casier (114), vânzător (86) şi operator confecţioner industrial îmbrăcăminte din ţesături, tricotaje şi materiale sintetice (86).

            Citeste mai mult…

Zf.ro: Video ZF Live. Florin Jianu: Este util ca toţi elevii de liceu să facă exerciţii de antreprenoriat

Conceptul de firma de exerciţiu, aplicat acum doar în liceele tehnice şi economice, ar trebui extins în toate liceele, pentru că este util pentru orice tânăr să aibă noţiuni manageriale, să ştie cum se face un business, ce presupune fiecare funcţie dintr-o companie şi sunt deja afaceri, în IT sau publicitate, care au ca punct de plecare aceste exercitii de antreprenoriat făcute în şcoli, a spus la ZF Live Florin Jianu, Patronatul Tinerilor Întreprinzători.

VIDEO:

http://www.zf.ro/zf-live/video-zf-live-florin-jianu-este-util-ca-toti-elevii-de-liceu-sa-faca-exercitii-de-antreprenoriat-14124027

              Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Bavaria, locul 5 în clasamentul partenerilor comerciali ai României

Volumul schimburilor comerciale româno-bavareze s-au ridicat anul trecut la 4,4 miliarde euro, landul Bavaria ocupând locul 5 în clasamentul partenerilor comerciali ai României, conform unui comunicat al Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germane (AHK România) remis, joi, AGERPRES.

             Citeste mai mult…

Economica.net: Autostrada Comarnic-Braşov nu se mai face

Premierul Victor Ponta a lăsat să se înţeleagă, azi, la Braşov, că autostrada Comarnic-Braşov este departe de a ajunge să se construiască, infirmând astfel declaraţiile ministrului Transporturilor, Ioan Rus, care o dădea începută de anul acesta. Cauza ar fi interese politice majore care se opun autostrăzii

Parteriatul public privat este soluţia pe care o considerăm cea mai bună pentru Comarnic-Braşov şi nu poate fi rezolvată, a declarat Victor Ponta, azi la Braşov.

             Citeste mai mult…

Bursa.ro: LA ORELE PRÂNZULUI:

Lichiditate de aproape 7,4 milioane euro pe BVB

Piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a înregistrat, în prima parte a şedinţei de tranzacţionare de astăzi, o lichiditate de 32.679.983,35 lei (7.393.326,85 euro).

     În jurul orei 14:30, toţi cei nouă indici ai BVB erau în creştere. Astfel, indicele BET urca procentual cu 0,93%, până la 7.417,98 puncte, iar indicele BETPlus sporea cu 0,9%, la 1.090,77 puncte.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: VIDEO. Florin Jianu, fostul ministru pentru IMM-uri, la ZF Live: ”În trei sferturi din ţară numărul firmelor noi este egal cu al celor care se desfiinţează”

”Ca ministru urmăream rata de înfiinţare a start-upurilor la nviel global.  Am observat că în 70-80% din judeţe, nu în Bucureşti, Timiş sau Cluj, numărul firmelor noi este aproape egal cu al celor care se desfiinţează, ba chiar sunt aceleaşi persoane care fac asta. Trebuie să vedem ce nu funcţionează”, a declarat în cadrul emisiunii ZF Live Florin Jianu, fostul ministru pentru IMM-uri.

VIDEO:

http://www.zf.ro/zf-live/video-florin-jianu-fostul-ministru-pentru-imm-uri-la-zf-live-in-trei-sferturi-din-tara-numarul-firmelor-noi-este-egal-cu-al-celor-care-se-desfiinteaza-14124123

             Citeste mai mult…

zf.ro: VIDEO. Florin Jianu, fostul ministru pentru IMM-uri, la ZF Live: ”Cluj e pe primul loc ca număr de firme noi, înaintea Bucureştiului”

Cluj e pe primul loc ca număr de firme noi, înaintea Bucureştiului, a declarat în cadrul emisiunii ZF Live de joi, 16 aprilie, Florin Jianu, fostul ministru al IMM-urilor.

Apar huburi, acceleratoare de afaceri, pentru IT dar nu numai. Atragerea de fonduri europene, trebuie să finanţăm acolo unde omul începe nu când e deja dezvoltat, a ami spus Jianu.

VIDEO:

http://www.zf.ro/zf-live/video-florin-jianu-fostul-ministru-pentru-imm-uri-la-zf-live-cluj-e-pe-primul-loc-ca-numar-de-firme-noi-inaintea-bucurestiului-14124136

           Citeste mai mult…

Radiotimisoara.ro: Flori, produse de grădinărit și lichidări de stocuri! Începe Târgul Primăverii la Arad

Expo Arad International, flori, produse de gradinarit, Targul de turism Estival, targul Gardenia la Arad, Targul Lichidarilor de Stocuri la Arad, Targul Primaverii

Peste 60 de firme din România şi Ungaria participă la ediţia 2015 a Târgului Primăverii. Evenimentul are loc la Complexul Expoziţional Expo Arad Internaţional, în perioada 16 – 19 aprilie și este organizat de Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură a judeţului Arad.

           Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Noi acțiuni de repopulare cu șalău a complexului Razim-Sinoe

Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) Tulcea a început, joi, pentru al doilea an consecutiv, acțiunile premergătoare repopulării cu șalău a complexului Razim-Sinoe, potrivit Agerpres.

Pentru acțiunea din acest an, asociațiile de pescari au capturat circa 210 exemplare de reproducători, peste trei ani, din fiecare cuib de icre embrionate de șalău urmând să rezulte până la 100 de pești de consum cu greutatea de circa 1,5 kilograme fiecare exemplar.

           Citeste mai mult…

Ziare.com Exclusiv: Seful Danone, despre masura care a speriat fermierii romani: Concurenta va fi acerba

Eliminarea cotei de lapte de catre Uniunea Europeana (UE) nu va influenta piata iaurturilor, insa va obliga toti fermierii sa aiba produse lactate la standardele UE, a precizat Dieter Schulz, director general Danone pentru Europa de Sud-Est, in exclusivitate pentru Ziare.com.

El a explicat ca, in prezent, exista o cerere foarte mare la nivel mondial, in special din piete precum China.

           Citeste mai mult…

Agerpres.ro: MADR: Culturile însămânțate în toamnă au răsărit pe 97% din suprafață

Grâul, orzul, orzoaica și rapița însămânțate în toamna anului trecut au răsărit până la această dată pe o suprafață de 2,77 milioane hectare, respectiv 97% din totalul de 2,876 milioane hectare însămânțate la nivelul întregii țări, în timp ce pe 1% din suprafață (24.749 hectare) culturile nu au răsărit deloc, potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii la solicitarea AGERPRES.

“Suprafața însămânțată în toamna anului 2014 cu grâu, orz, orzoaică și rapiță a fost de 2.876.561 hectare, suprafața nerăsărită fiind de 24.749 ha (1%), iar cea răsărită parțial de 73.913 hectare, conform datelor transmise de Direcțiile județene pentru agricultură”, se arată în documentul MADR.

            Citeste mai mult…

Agerpres.ro: CEC lansează noi produse de finanțare pentru agricultori; dobânzi cuprinse între 5,78% și 6,03%

CEC Bank lansează noi produse de finanțare pentru agricultori, dobânzile practicate în prezent fiind între 5,78% și 6,03%, în funcție de situația economico-financiară a clientului.

Conform unui comunicat al băncii remis, joi, AGERPRES, noile produse sunt dezvoltate parteneriatului cu Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură și destinate beneficiarilor măsurii 215 — plăți privind bunăstarea animalelor — porcine, anul I, sesiunea III și anul III, sesiunea II.

            Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Managerul CEO, Laurențiu Ciurel: Contractul de livrare a cărbunelui către sârbi ar putea fi reziliat

Complexul Energetic Oltenia (CEO) ar putea rezilia contractul de livrare a cărbunelui cu o firmă din Serbia după ce reprezentanții societății respective nu au achitat o nouă tranșă de bani și nici transportatorii, a declarat joi managerul Laurențiu Ciurel.

Potrivit acestuia, firma sârbă trebuia să achite o nouă tranșă de bani până la sfârșitul săptămânii trecute, tranzacție care nu a fost, însă, efectuată. Din acest motiv, CEO a trecut la aplicarea de penalități.

            Citeste mai mult…

Economica.net: Bruxelles: Întâlnire Rusia-Ucraina pe tema gazelor

Reprezentanţii Rusiei şi Ucrainei participă joi, la Bruxelles, la o reuniune tehnică destinată punerii bazelor acordului privind preţul pe care Moscova îl va solicita Kievului pentru gazele furnizate, începând din iulie, care va garanta şi furnizarea către Uniunea Europeană, au declarat, pentru EFE, surse comunitare.

La întâlnirea de joi, ce se va desfăşura cu uşile închise, participă experţi ai Comisiei Europene, Rusiei şi Ucrainei, care vor aborda aspectele tehnice ale negocierilor aflate încă în suspensie, au precizat sursele, care au confirmat că încă nu există o dată pentru următoarea reuniune trilaterală la nivel politic.

            Citeste mai mult…

Economica.net: Enel ar putea vinde active în valoare de un miliard de euro din Europa şi Africa

Grupul italian de utilităţi Enel analizează posibilitatea vânzării mai multor active din Europa şi Africa, tranzacţii în urma cărora ar putea obţine până la un miliard de euro, informează Bloomberg citând surse din interiorul companiei.

Enel a scos la vânzare anul trecut participaţiile sale la companiile din Slovacia şi România în cadrul unui plan destinat reducerii datoriilor pentru a putea susţine investiţiile şi dividendele. Recent, însă, Enel a hotărât să oprească procesul de vânzare a activelor sale de distribuţie din România, dar a decis să continue cu vânzarea activelor Enel din Slovacia.

            Citeste mai mult…

Bursa.ro: STUDIU / CE CRED DEBITORII: “Banca – un dragon care îţi controlează fiecare pas al existenţei”

Produsele de creditare sunt “o privare faţă de bucuriile vieţii”, susţin conaţionalii noştri care au contractat, în ultimii 10 ani, credite imobiliare, ipotecare ori de nevoi personale, conform studiului realizat de firma Exact Cercetare şi Consultanţă (ECC), se arată într-un comunicat trimis astăzi redacţiei, intitulat “Banca – un dragon care îţi controlează fiecare pas al existenţei”.

Potrivit cercetării calitative întreprinse în aprilie, cei care au apelat la astfel de produse de creditare sunt constienţi că acestea reprezintă un ajutor pe care nimeni altcineva nu îl putea oferi ori o soluţie relativ rapidă la o problemă avută. Totuşi, acest lucru nu îi împiedică pe clienţi să perceapă banca drept o entitate “care pune stăpânire pe existenţa lor”. Astfel, din cauza costurilor mari pe care trebuie să le achite lunar timp de ani de zile, “micile momente de bucurie şi răsfăţ dispar, fiind înlocuite de stres, griji şi, adesea, frustrări”, punctează ECC.

          Citeste mai mult…

Capital.ro: Companiile pot beneficia de ajutoare de minimis pentru promovare, de la 1 iulie

Operatorii economici pot beneficia, în perioada 1 iulie-31 decembrie 2015, de scheme de ajutor de minimis în valoare totală de aproximativ 46,3 milioane de lei pentru promovare, conform unui proiect publicat de Ministerul Economiei, Comerţului şi Turismului.

Schema de ajutor de minimis ‘Participarea operatorilor economici la târguri şi expoziţii internaţionale în străinătate’ susţine operatorii economici în procesul de promovare a exporturilor, prin acordarea de ajutoare pentru acoperirea costurilor de participare la târguri comerciale în vederea lansării unui produs nou sau existent pe o piaţă nouă într-un alt stat membru sau într-o ţară terţă.

Valoarea totală a ajutoarelor care vor fi acordate în cadrul schemei, pe întreaga durată de aplicare a acesteia, este de maximum 40 de milioane de lei.

           Citeste mai mult…

Romanialibera.ro: Producătorii cer studiu de impact pentru proiectul de interzicere a fumatului în spații publice

Producătorii de ţigarete solicită efectuarea unui studiu de impact pentru proiectul care vizează interzicerea fumatului în spații publice închise, informează Mediafax.

Companiile de profil au depus recent, la Camera Deputaților, un punct de vedere referitor la propunerea de interzicere totală a fumatului în spațiile publice închise şi de interzicere a comercializării produselor din tutun la o distanță de mai puțin de 250 metri de spitale şi unități de învățământ.

              Citeste mai mult…

Capital.ro: Unul dintre cei mai mari fermieri din România revine pe piaţa imobiliară

Omul de afaceri israelian Isaac Cohen-Hoshen, co-fondatorul Adama – unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari străini din România, a revenit pe piaţa imobiliară locală după ieşirea din acţionariatul Adama şi pregăteşte construcţia unui nou ansamblu de locuinţe lângă fabrica Policolor din Bucureşti.

El a cumpărat în urmă cu doi ani un teren de 36.000 mp de la un grup de investitori israelieni care intenţiona să ridice acolo un ansamblu cu 1.260 de locuinţe. Compania de la care Cohen-Hoshen a cumpărat terenul, Ram West Investiţii, a intrat anul trecut în insolvenţă la cererea Alpha Bank, printre acţionarii săi regăsindu-se şi Moshe Charash, implicat şi în proiectul rezidenţial Seven Hills din cartierul Militari.

             Citeste mai mult…

Ziare.com: Romania are potentialul de a iesi din categoria “inovatorilor modesti”

Innovation Summit, evenimentul dedicat in exclusivitate inovatiei in business, va avea loc pe 26 Mai la Radisson Blu Bucharest. Ajuns la cea de-a treia editie, evenimentul continua promovarea potentialului neexploatat in materie de inovatie atat al Romaniei cat si al regiunii CEE.

In contextul in care Romania este privita ca fiind un “inovator modest”, avand o performanta in materie de inovare semnificativ mai scazuta decat media UE, se resimte puternic nevoia cresterii sustinute a numarului de companii si intreprinderi inovatoare care sa activeze pe piata romaneasca. Aceeasi tendinta se manifesta si in alte tari din regiune. Asadar, Innovation Summit militeaza pentru implementarea unei culturi a inovatiei la nivelul tuturor organizatilor din CEE.

            Citeste mai mult…

Economica.net: Federal Mogul a inaugurat o nouă fabrică la Ploieşti. Investiţia ajunge la 58 milioane de dolari

Compania Federal Mogul Motorparts, Divizia Federal Mogul Holdings Corporation, a inaugurat, joi, o nouă fabrică la Ploieşti, investiţie de 58 de milioane dolari, unitatea urmând să aprovizioneze constructorii de autovehicule din Europa cu ansambluri şi componente pentru şt

‘Investiţia în noua fabrică se ridică la 58 milioane dolari’, a precizat Bogdan Dimitriu, Plant Manager la Federal-Mogul Motorparts.

            Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Seful Fiscului explica de ce nu a participat la audierile din Senat: Acele cazuri mediatizate, cum ca s-ar fi  “inchis” afaceri pentru 2-3 lei gasiti in plus in casa, sunt pure inventii

Legat de “discutia pe baza sesizarilor cu privire la controalele efectuate de ANAF, avand drept consecinta inchiderea activitatii unor operatori economici”, asa cum este precizat in invitatia primita, vreau sa subliniez ca  ANAF a informat in mod repetat ca acele cazuri in care publicul a fost informat ca s-au “inchis” afaceri pentru 2-3 lei gasiti in plus in casa, sunt pure inventii. Consider ca aceasta convocare a presedintelului ANAF de catre Comisia parlamentara a Senatului,  pe marginea acestor inventii, este neavenita in contextul politicii guvernamentale actuale de combatere ferma a evaziunii fiscale, a ecplicat joi seful Fiscului Gelu Stefan Diaconu.

            Citeste mai mult...

Agerpres.ro: Peste 10.000 de români vor petrece minivacanța de 1 mai în străinătate, cu 10% mai mult decât în 2014

Peste 10.000 de români își vor petrece anul acesta minivacanța de 1 mai în străinătate, cu 10% mai mult decât anul trecut iar stațiunile de pe litoral și citybreak-urile sunt cele mai căutate, se arată într-un studiu remis, joi, AGERPRES.

Deși marea majoritate a turiștilor aleg Bulgaria sau vacanțele sub 100 euro, se remarcă, în ultimii ani, o nouă categorie de turiști care caută să îmbine city break-urile cu litoralul la un preț mult mai mic decât în plin sezon.

             Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Ponta: Dacă sindicaliștii de la Dacia o mai țin în mitinguri, o să mute producția în Maroc

Premierul Victor Ponta a făcut joi un apel către protestatarii de la Uzina Dacia din Mioveni, cerându-le să dea dovadă de ‘rațiune’ pentru a nu-și periclita locurile de muncă.

‘Eu știu că sunt pe profit, unu. Și mai știu că, dacă o mai țin în mitinguri, o să mute producția în Maroc. Deci, fac un apel la liderii de sindicat. Eu știu foarte bine care este nivelul de salarizare la Dacia, știu foarte bine câte proiecte am sprijinit cu ajutor de stat, știu că Dacia e foarte importantă pentru noi, pentru România și fac un apel la rațiunea din partea liderilor sindicali (…) Au fost foarte aproape, în decembrie dacă nu mă înșel, de o criză mare cu patronatul (…) Deci, întotdeauna să fie rezonabili pentru că altfel, nu uitați, Dacia are o variantă și eu nu vreau să îi văd, din cauza grevelor și sindicatelor, că se mută în altă parte. Haideți să fim toți raționali și o să fie bine’, a declarat Victor Ponta la Codlea, unde a participat la inaugurarea unei noi investiții a unei companii germane.

              Citeste mai mult…

Capital.ro: Un posibil efect al loteriei bonurilor fiscale

Deși abia începută, Loteria bonurilor fiscale a fost declarată un succes de Ministerul Finanțelor Publice. Încă nu știm exact ce sistem de evaluare folosește ministerul, dar, oricare ar fi aceasta, cred că este prea devreme pentru a da un astfel de diagnostic. Mai ales că loteria bonurilor fiscale are loc în același timp cu ofensiva Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), care a declanșat controale la comercianții mici și mijlocii. Atât “morcovul”, cât și “bățul” lucrează în același timp și, astfel, este imposibil de idenficat care dintre cele două are impactul mai mare.

Totuși, mă aștept ca și acest episod din ofensiva ANAF să se termine și să rămânem doar cu loteria bonurilor fiscale. Ce mă interesează este răspunsul pieței.

              Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Ponta: Ponta, despre construirea unui aeroport la Braşov: Din partea mea şi a Guvernului există sprijin

Premierul Victor Ponta susţine construirea unui aeroport la Braşov, însă, mai întâi, autorităţile locale trebuie să decidă dacă aeroportul va fi administrat de autorităţile locale sau de Ministerul Transporturilor, adăugând că acesta ar trebui inclus în strategia regională.

Întrebat dacă susţine construirea unui aeroport la Braşov, prermierul a răspuns că trebuie, mai întâi, lămurită situaţia pe plan local, Consiliu Judeţean – Primărie, care ar trebui să decidă dacă vor ca aeroportul să fie administrat de autorităţile locale sau de Minsiterul Transporturilor, transmite corespondentul MEDIAFAX.

             Citeste mai mult…

Ziare.com: Romanian Business without Borders pentru antreprenorii romani

Conferinta “Romanian Business without Borders” se desfasoara in perioada 15-16 mai, la sediul Institutului Cultural Roman din Londra.

In cadrul evenimentului antreprenorii romani, cu afaceri inregistrate in Romania, intra in legatura atat cu antreprenori si/sau companii din UK (romani si straini), cat si cu autoritati ale Romaniei in UK. Scopul proiectului este sa creeze conexiuni intre antreprenori, potentiali investitori si oficialitati, sa contureze si sa intampine noii directii de business.

Emi Gal (CEO Brainient), George Betianu (Businessman UK), Mihaela Carmaciu (Director Consult Medical Consult Ltd), Dragos Teglas (Director artistic 13 shades of Romania) sau Viorel Raducanescu (Businessman UK) sunt cativa dintre speakerii, care vor vorbi atat despre tendinte de business, cat si despre cum si-au construit afaceri de succes in Marea Britanie.

           Citeste mai mult…

Agerpres.ro: tIMOn: 70% dintre cele 15.000 de locuințe prezentate pot fi cumpărate prin programul guvernamental Prima Casă

Oferta Târgului Imobiliar Național tIMOn este de peste 15.000 de unități noi, iar 70% dintre locuințele prezentate pot fi cumpărate prin programul guvernamental Prima Casă, a declarat, joi, Vlad Vlăsceanu, directorul tIMOn, la deschiderea evenimentului.

La tIMOn sunt lansate 17 proiecte rezidențiale, totalizând aproximativ 2.000 de locuințe, apartamente și vile, marea majoritate în zonele semicentrale, centrale și în cea de nord. Investițiile alocate de dezvoltatori pentru aceste proiecte depășesc 100 de milioane de euro.

            Citeste mai mult…

Bursa.ro: FMI: “Riscurile financiare globale au crescut”

Riscurile asupra stabilităţii financiare globale au crescut, din octombrie până în prezent, susţine Fondul Monetar Internaţional (FMI), într-un raport citat de BBC, instituţia precizând că ţările care exportă petrol şi alte materii prime au fost grav afectate.

De asemenea, unele economii în curs de dezvoltare au fost afectate de mişcările bruşte de pe pieţele valutare internaţionale.

Totuşi, stabilitatea financiară nu este “complet la pământ” în ţările bogate.

           Citeste mai mult…

Economica.net: OPEC: Îmbunătăţirea situaţiei economice în Europa şi SUA nu va duce la creşterea cererii de petrol

Cererea de petrol pentru 2015 nu se va modifica, în pofida îmbunătăţirii condiţiilor economice în Europa şi SUA, din cauza unei reduceri a creşterii în ţările în curs de dezvoltare, în special în China, a estimat joi Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol, relatează agenţia EFE.

OPEC subliniază că îmbunătăţirea perspectivelor privind cererea în ţările industrializate a fost contrabalansată de revizuirea în scădere din alte regiuni, şi, de aceea, estimează că, în total, consumul de petrol se va situa în 2015 la 92,45 milioane barili/zi, fără schimbări faţă de estimările din luna martie.

           Citeste mai mult…

        Impreuna in lumea afacerilor