Mediafax.ro, preluat de economica.net, hotnews.ro, zf.ro ziarulprofit.ro, comunic.ro, businesscover.ro, postare pe blog
Complexul expoziţional Romexpo din Bucureşti va relua lucrările de extindere şi modernizare, urmând să investească 10 milioane de euro, în următorii doi ani, în extinderea suprafeţei de expunere cu 36.000 de metri pătraţi.
Proiectul de extindere şi modernizare presupune creşterea suprafeţei interioare brute de expunere cu 36.000 de metri pătraţi, prin construirea a două pavilioane noi.
Lucrările la extinderea şi modernizarea Romexpo au fost începute în anul 2008, pe fondul creşterii economice susţinute a României şi a unui trend puternic pozitiv al pieţei de târguri şi expoziţii, valoarea proiectului fiind estimată la 36 de milioane de euro la acea dată.
Mediafax.ro: Noul Cod Fiscal va fi trimis Senatului pe 25 martie, pentru dezbatere în regim de urgenţă
Proiectul noului Cod Fiscal şi cel al Codului de Procedură Fiscală vor fi transmise Parlamentului de căte Guvern cel târziu pe 25 martie, cu solicitarea către Senat pentru dezbatere în regim de urgenţă imediat după Paşte, astfel încât documentele să intre la Camera Deputaţilor până la finele lunii aprilie, a anunţat premierul Victor Ponta.
Noul Cod Fiscal va fi trimis Senatului pe 25 martie, pentru dezbatere în regim de urgenţă
El a precizat că ia în calcul angajarea răspunderii Guvernului dacă va constata că PNL va bloca adoptarea celor două acte pe motive procedurale.
Ponta a reconfirmat că va transmite demisia lui Vâlcov către Preşedinţie imediat după adoptarea de către Guvern a celor două coduri, susţinând că, dacă ar numi acum un alt ministru, ar trebui reluată procedura de avizare, ceea ce ar întârzia întregul proces cu mai mult de o lună.
Agerpres.ro: România a înregistrat în 2014 al doilea an cu execedent în comerțul cu produse agroalimentare; sold pozitiv de 514 milioane euro
România a înregistrat, anul trecut, un excedent de 514,3 milioane de euro în comerțul cu produse agroalimentare, în creștere cu aproape cu 60% față de soldul pozitiv de 324,9 milioane de euro obținut la finele lui 2013.
Astfel, 2014 este cel de-al doilea an cu balanță pozitivă în comerțul cu produse agroalimentare.
Zf.ro: Ce planuri de dezvoltare are Romgaz? Urmăriţi emisiunea ZF Live de luni, 16 martie, de la ora 12:20, cu Sorana Baciu, membru al CA Romgaz şi preşedinte al Asociaţiei femeilor de business
Ce planuri de dezvoltare are Romgaz? Urmăriţi emisiunea ZF Live de luni, 16 martie, de la ora 12:20, cu Sorana Baciu, membru al CA Romgaz şi preşedinte al Asociaţiei femeilor de business.
Urmăriţi emisiunea ZF Live aici de la ora 12:00
Zf.ro: JEFF FETTIG CEO AL WHIRLPOOL, UN BUSINESS DE 20 MLD. DOLARI
„Am fost mici în România, dar odată cu preluarea Indesit, vom creşte. Mai mult vom majora şi investiţiile“
Grupul american Whirlpool, cu afaceri de 20 mld. dolari anul trecut, a început integrarea italienilor de la Indesit pentru care au plătit anul trecut 1 mld. dolari, iar Jeff Fettig, CEO al gigantului nou-creat, afirmă că acest lucru înseamnă o creştere a businessului şi a investiţiilor în România.
Zf.ro: UN START-UP PE ZI
„Nu ne-am gândit că dacă în toată Europa poţi avea o afacere mobilă, în România nu se poate“
Andreea Bostan, 28 de ani, lucrează de mai mulţi ani ca om de vânzări într-o companie de IT de pe plan local şi din octombrie 2014 munceşte în paralel pentru propria afacere – o cafenea pe patru roţi.
Ideea a pornit în urmă cu un an şi jumătate, când ea şi prietenul său au văzut în străinătate conceptul de cafea „la pachet“ servită dintr-o maşină de mici dimensiuni. Astfel, ei au reamenajat un autoturism Smart pe care îl plimbă în Bucureşti la evenimente.
Agerpres.ro: Phil Hogan: Aproape 40% dintre cetățenii României se află în risc de sărăcie și excluziune socială
Aproximativ 40% dintre cetățenii României sunt în risc de sărăcie și excluziune socială, țara noastră situându-se pe locul doi, după Bulgaria, în condițiile în care media la nivel european este de 25%, a declarat, vineri, comisarul european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Phil Hogan.
“Știu că aproximativ 40% din cetățenii din România sunt în risc de sărăcie și excluziune socială, pe locul doi după Bulgaria. Să știți că media la nivel european este de 25%. În România, sărăcia se concentrează puternic în zonele rurale, din cauza infrastructurii necorespunzătoare și a lipsei șanselor de angajare. Am vorbit cu comisarul Crețu pentru a vedea cum putem să lucrăm împreună pentru a furniza niște beneficii în aceste zone rurale pentru că, altfel, nu vom ajunge la potențialul necesar. Trebuie să ne asigurăm că toți oamenii din zonele rurale pot să vadă că fondurile Uniunii Europene sunt cheltuite pentru a îmbunătăți agricultura la nivel național”, a spus Phil Hogan, la masa rotundă ‘Reducerea sărăciei și a riscului de excluziune socială în satele României prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020’ .
Zf.ro: Cemacon s-a înţeles cu un fond de investiţii pentru conversia unei creanţe de 58 mil. lei în acţiuni
Cemacon (CEON) a semnat cu fondul de investiţii Business Capital For Romania Opportunity Fund Cooperatief UA, înregistrat în Olanda, un acord pentru conversia în acţiuni a unei creanţe de 58 milioane lei (13 milioane euro) deţinute de fond la producătorul de cărămizi.
Digi24.ro: CNADNR redeschide Transalpina
Şoferii vor putea circula din vară pe Transalpina. Compania de Autostrăzi va redeschide şoseaua, după ce a câştigat în instanţă dreptul de a prelua drumul din administrarea societăţii Romstrade. Această firmă ar fi trebuit să termine modernizările, dar lucrările au fost blocate, timp de trei ani, după arestarea patronului Nelu Iordache.
A fost nevoie să se ajungă în instanţă, pentru ca Transalpina să fie preluată din nou de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri.
Capital.ro: Europenii au pornit tiparniţa. Ce ne aşteaptă?
Banca Centrală Europeană a pornit tiparniţa de euro. În trei zile a cumpărat titluri de stat de 10 miliarde şi a dus moneda europeană la cel mai redus nivel faţă de dolar din ultimii 12 ani.
BCE a început să cumpere titlurile de stat ale ţărilor membre, într-un program de quantitative easing – relaxare cantitativă – cu o ţintă de 60 de miliarde de euro pe lună şi un total de aproximativ 1.100 de miliarde de euro. În primele trei zile, BCE a cumpărat din piaţă datorie suverană în valoare de aproape 10 miliarde de euro, potrivit oficialilor băncii.
Capital.ro: Bursa de Valori: Săptămână cu creştere de 23% în tranzacţiile cu acţiuni
Valoarea tranzacţionată totală la Bursa de Valori Bucureşti s-a ridicat la 204,55 milioane de lei în săptămâna care se încheie duminică, din care valoarea tranzacţiilor cu acţiuni a însumat 168,4 milioane de lei, potrivit analizei Puls Capital.
Tranzacţiile cu acţiuni s-au majorat cu 22,95% comparativ cu săptămâna precedentă iar cele mai importante schimburi s-au realizat pe titlurile Fondul Proprietatea (FP) – 48,7 milioane de lei, Romgaz (SNG) – 33,4 milioane de lei, BRD – GSG (BRD) – 18,9 milioane de lei, Banca Transilvania (TLV) – 12,1 milioane de lei şi Transelectrica (TEL) – 10,4 milioane de lei, arată analiza citată.
Capital.ro: Veşti bune de la meteorologi pentru agricultori
Regimul termic favorabil din aer şi sol va imprima ritmuri, în general, normale în desfăşurarea proceselor vegetative la culturile de toamnă în cea mai mare parte a regiunilor agricole, cu excepţia zonelor depresionare, unde acestea se vor desfăşura uşor mai lent, arată prognoza agrometeorologică valabilă pentru perioada 14-20 martie, publicată, sâmbătă, de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).
Conform specialiştilor, în cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în cea mai mare parte a regiunilor agricole ale ţării. În acelaşi timp, în nordul Moldovei se vor înregistra deficite moderate de apă în sol.
Adevarul.ro: Gazoductul South Stream, reînviat prin intermediul Balkan Stream. Acesta va trece prin Macedonia şi Serbia, ocolind Bulgaria
În timp ce statele balcanice deplâng anularea proiectului South Stream, care trebuia să tranporte gaze naturale pe sub Marea Neagră, prin Bulgaria, Serbia, Croaţia şi Ungaria către centrul Europei, Rusia a pus bazele pentru înlocuitorul acestuia, numit „Balkan Stream“, scrie Sputnik News.
Mai exact, gazoductul este proiectat să se conecteze la Turkish Stream, un gazoduct anunţat în luna decembrie în locul defunctului South Stream. „Turkish Stream“ a apărut după ce Rusia a decis că nu va mai realiza South Stream. Moscova a abandonat acest proiect după ce Uniunea Europeană s-a opus realizării sale, menţionând că încalcă legislaţia comunitară, mai exact separarea producătorilor de furnizori şi transportatori.
Agerpres.ro:ACAR: Apicultorii români se confruntă cu depopulări și mortalități de albine în 33 de județe
Asociația Crescătorilor de Albine din România (ACAR) intenționează să realizeze împreună cu Autoritatea Națională Fitosanitară un studiu privind efectele nocive ale pesticidelor de ultimă generație asupra albinelor din România, în condițiile în care în iarna acestui an apicultorii s-au confruntat cu depopulări și mortalități de albine în peste 33 de județe.
Agerpres.ro: Christine Lagarde: Redresarea economiei globale rămâne ‘prea lentă și prea fragilă’
Redresarea economiei globale rămâne ‘prea lentă, prea fragilă și prea disproporționată’, a afirmat luni directorul general al FMI, Christine Lagarde, într-un discurs rostit în capitala Indiei, New Delhi, transmite Reuters.
Christine Lagarde a reafirmat estimările FMI privind o creștere a economiei mondiale de 3,5% în 2015 și de 3,7% în 2016.
Mediafax.ro: Vâlcov A DEMISIONAT din funcţia de ministru al Finanţelor: “Am avut întâlnire cu premierul la prânz şi i-am prezentat demisia”. Decizia intră în vigoare când Codul pleacă la Parlament
Darius Vâlcov i-a înaintat, duminică, premierului Victor Ponta demisia din funcţia de ministru al Finanţelor, pentru acest post nefiind încă nominalizat un înlocuitor. “Premierul va mai amâna câteva zile nominalizarea unui nou ministru, în aşteptarea finalizării proiectului noului Cod Fiscal”, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.
Ponta a precizat că i-a acceptat demisia lui Vâlcov, dar i-a cerut să prezinte totuşi în Guvern noul Cod Fiscal şi noul Cod de Procedură Fiscală.
Informaţia a fost confirmată de premierul Victor Ponta, care a susţinut, într-o intervenţie la România TV, că Vâlcov a demisionat la prânz şi că el l-a anunţat despre acest lucru duminică după-amiază pe preşedintele Klaus Iohannis.
Întrebat dacă a vorbit cu Iohannis înainte ca acesta să transmită solicitarea ca Vâlcov să fie revocat, Ponta a susţinut că nu ştie exact “succesiunile”, dar că a vorbit tot duminică după-amiaza cu şeful statului şi că i-a spus ce a discutat cu Vâlcov, precum şi că îl va consulta în prealabil când va avea o propunere pentru postul de ministru al Finanţelor.
Mediafax.ro: ANALIZĂ: Numirea lui Vâlcov în Guvern, controversată tocmai din cauza datelor privind mandatul de primar
Numirea lui Darius Vâlcov în Guvern a fost una controversată tocmai din cauza informaţiilor primite de preşedintele de atunci Traian Băsescu privind mandatul de primar al acestuia, informaţii primite şi de premierul Ponta, Băsescu semnând numirea în condiţiile în care refuzase deja o altă propunere.
Vâlcov a fost propus să ocupe un loc în Guvern în vara anului trecut, ca ministru delegat pentru Buget.
Iniţial, pentru această funcţie a fost propus deputatul PSD Claudiu Manda, preşedinte al PSD Dolj şi vicepreşedinte al comisiei de buget-finanţe a Camerei, dar propunerea a fost respinsă de preşedintele Traian Băsescu, care a arătat că acesta nu este potrivit pentru funcţia de ministru al Bugetului, deoarece experienţa sa cea mai complexă era legată de funcţia de director la Casa studenţilor Craiova, unde singurul calcul economic era valoarea biletelor rupte.
Mediafax.ro: ANPC solicită instituţiilor financiar-bancare să fie mai deschise faţă de clienţii cu probleme
ANPC solicită băncilor şi IFN-urilor să fie mai deschise faţă de clienţii care au în prezent situaţii dificile şi să găsească soluţiile optime, precum şi să ia în calcul împărţirea riscului valutar cu clienţii, în condiţiile în care încrederea în sistemul financiar-bancar a scăzut în ultima perioadă.
Mediafax.ro: Holcim: Nu vom continua fuziunea cu Lafarge “în condiţiile actuale”
Producătorul elveţian de ciment Holcim a anunţat că nu va accepta termenii fuziunii cu Lafarge în forma lor actuală, în timp ce compania franceză s-a arătat dispusă să negocieze condiţiile schimbului de acţiuni.
“Boardul directorilor Holcim a ajuns la concluzia că acordul (cu Lafarge – n.r.) nu poate fi pus în practică în forma actuală şi a propus negocierea cotei de schimb (a acţiunilor – n.r.) şi a aspectelor legate de conducere. Lafarge a arătat că refuză să negocieze, cu excepţia cotei de schimb”, se arată într-un comunicat al Holcim.
Reprezentanţii companiei franceze Lafarge au primit duminică o scrisoare din partea preşedintelui Holcim prin care acesta arăta că nu doreşte să continue procesul fuziunii în forma aprobată deja în luna iulie a anului trecut, potrivit The Wall Street Journal.
Zf.ro: Cel mai mare fond suveran din lume şi-a dublat expunerea pe România. Activele deţinute sunt de cinci ori mai mari decât PIB-ul României
Fondul suveran al Norvegiei, cu active de cinci ori mai mari decât PIB-ul României, are investiţii de 115 milioane de euro în companiile româneşti listate la bursă.
Principalele investiţii pe bursa de la Bucureşti ale fondului norvegian sunt acţiunile BRD SocGen, cu o valoare de 35,4 milioane de euro la finalul anului trecut. Fondul deţinea 2,4% din capitalul băncii. Urmează acţiunile OMV Petrom, cu o valoare de 20,8 milioane de euro în contul unei deţineri de 0,37% din capitalul companiei. Pe locul al treilea se situează acţiunile Transgaz, în valoare de 16,4 milioane de euro echivalente unei deţineri de 2,19% din capital. La Banca Transilvania, fondul are o deţinere de 1,17% din capital.
zf.ro: START-UP LA RAPORT
„Antreprenoriatul nu e doar o poveste frumoasă, ci înseamnă contracte, cifre şi angajaţi care pleacă“
La aproape un an şi jumătate după ce şi-a deschis o frizerie pentru bărbaţi în Capitală, Valentin Niculescu, un tânăr de 33 de ani din Bucureşti, absolvent de studii economice, se pregăteşte să deschidă o nouă frizerie sub brandul Atelierul de Tuns, de aproape trei ori mai mare, pe Calea Dorobanţilor.
El va investi iniţial în jur de 10.000 de euro în noua frizerie de 50 de metri pătraţi şi va angaja 12 oameni începând cu luna aprilie. La începutul anului trecut, când ZF a prezentat povestea sa la rubrica „Un start-up pe zi“, planul său pe termen lung era să ajungă la o reţea de 40 de frizerii, motiv pentru care în toamnă ar putea deschide încă una.
Zf.ro: Pariurile valutare câştigătoare în ultimul an: dolarul, lira sterlină, dolarul canadian, francul şi lira turcească
Dolarul american a adus în ultimul an un câştig de 30% investitorilor care au pariat pe moneda americană, de opt ori mai mult faţă de randamentele obţinute dintr-un depozit la termen în lei. Şi lira sterlină s-a apreciat cu 16% faţă de moneda naţională, în timp ce dolarul canadian a înregistrat o creştere de 13%.
Francul elveţian s-a apreciat în ultimul cu 12,5% faţă de leu. La polul opus, hryvna ucraineană şi rubla rusească s-au depreciat cu 45%, respectiv 23%.
Zf.ro: Dumitru Beze: Reacţie la „De ce nu repetă SIF-urile comportamentul FP în raport cu acţionarii“
Piaţa de capital din România va fi liberă şi egală pentru toţi acţionarii sau nu va fi nimic. Putem să facem sute de lansări AeRO sau să scriem mii de editoriale; dacă nu îi punem pe investitori pe primul plan şi nu le respectăm drepturile, nu vom avea niciun cumpărător pentru orice vrem să facem. Regulile şi mecanismele care asigură o bună funcţionare pieţelor de capital către care tindem nu trebuie aplicate cu jumătăţi de măsură, doar până acolo unde deranjează sau aranjează statu-quo-ul unor structuri de influenţă din mica lume bursieră românească.
Zf.ro: Fondul Proprietatea a rămas cu cash în conturi de 191 milioane de lei
Fondul Proprietatea (FP) a rămas cu 191 milioane de lei sub formă de lichidităţi plasate în depozite bancare şi titluri de stat la finalul lunii februarie. Din această sumă ar putea face răscumpărări de 227 milioane de acţiuni proprii, raportat la cel mai recent preţ din piaţă de 0,843 lei/titlu.
Faţă de începutul anului, suma disponibilă în conturi a scăzut cu peste 110 milioane de lei.
Zf.ro: Indicele de dobândă Robor, utilizat pentru costul creditelor de retail în lei, se luptă cu piaţa să coboare sub pragul de 1,3% pe an
Dobânda Robor cu scadenţă la trei luni, utilizată ca bază de calcul pentru costul creditelor de retail în lei, a închis săptămâna trecută la nivelul de 1,32% pe an, staţionând la nivelul înregistrat în ziua precedentă, când a atins un nou minim istoric. Luni, indicatorul Robor ajunsese la 1,34% pe an. Evoluţia indicatorului Robor este cea care creează premisele pentru reducerea dobânzilor cerute de bănci la creditele acordate populaţiei începând chiar din această lună. Cele mai multe bănci şi-au stabilit finalul lunii martie ca perioadă de ajustare a dobânzilor la credite.
Zf.ro: Peste 170.000 de persoane au restanţe de 6,4 mld. lei la creditele ipotecare şi de consum
Aproximativ 172.000 de clienţi persoane fizice aveau la sfârşitul lunii ianuarie rate restante în valoare de 6,4 miliarde de lei (1,4 mld. euro) în contul creditelor de valori mari contractate de la bănci, potrivit datelor de la Centrala Riscului de Credit.
Valoarea sumelor restante s-a redus în ultimul an cu aproximativ 255 de milioane de lei. Astfel, ponderea valorii ratelor restante în totalul sumelor datorate s-a ridicat la 7,14%, în scădere cu o jumătate de punct procentual faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Zf.ro: Creditele acordate de IFN-uri au scăzut cu 1 mld. lei sub nivelul din ianuarie 2014
Creditele acordate şi angajamentele asumate de IFN-uri însumau în ianuarie 27,1 mld. lei, cu aproximativ un milliard de lei mai puţin faţă de aceeaşi perioadă din 2014, potrivit datelor BNR. Din totalul creditelor şi angajamentelor, 26,3 mld. lei reprezentau credite, în scădere cu 1,1 mld. lei comparativ cu prima lună de anul trecut.
Zf.ro: Ce subiecte vor aborda speakerii din cadrul ZF HR Conference 2015: Când vor avea angajaţii români salarii de 1.000 de euro
Unde se poziţionează România faţă de restul statelor în materie de beneficii acordate angajaţilor? Ce instrumente pot folosi managerii pentru creşterea gradului de loialitate al salariaţilor? Care sunt cele mai moderne aplicaţii destinate industriei de resurse umane? Când va ajunge salariul mediu din România la 1.000 de euro net pe lună?
Acestea sunt doar câteva dintre subiectele pe care le vor aborda speakerii celei de-a zecea ediţii a ZF HR Conference: întâlnirea anuală dedicată industriei de resurse umane organizată de ZF în 2015 pe tema „Salariul, ultimul tabu?“ va avea loc pe data de 24 martie în Bucureşti.
Bursa.ro: Volumul operaţiunilor de factoring ale BRD a depăşit 960 milioane de euro în 2014
Volumul operaţiunilor de factoring ale BRD a depăşit 960 milioane de euro în 2014, în creştere cu 5% faţă de 2013, într-un context economic marcat de lipsa investiţiilor şi de un nivel relativ ridicat al riscurilor asociate insolvenţelor companiilor.
Potrivit unui comunicat al băncii, creşterea volumelor a fost generată în principal de creşterea numărului de clienţi la peste 600 (+ 33% vs. 2013), banca gestionând peste 2000 de relaţii vânzător – cumpărător şi aproximativ 300.000 de facturi.
Bursa.ro: BVB introduce al doilea indice total return, BET-XT-TR
Bursa de Valori Bucuresti (BVB) va introduce, din data de 23 martie 2015, al doilea său indice total return, BET-XT-TR, care reflectă performanța prețurilor celor mai tranzacționate 25 de companii românești, precum și dividendele brute și alte distribuții de numerar către acţionari.
Introducerea noului indice va oferi investitorilor o imagine mai amplă a oportunităților disponibile pe piața de capital din România, informează BVB, într-un comunicat.
Bursa.ro: BVB deschide în urcare
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a deschis în urcare şedinţa de tranzacţionare de astăzi.
Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, creşte cu 0,34% fiind cotat la 7.059,53 puncte.
Indicele BET Plus, introdus pe 23 iunie, urcă, de asemenea, cu 0,33%, la 1.039,72 puncte. BET-FI, indicele celor cinci societăţi de investiţii financiare plus Fondul Proprietatea, se majorează, totodată, cu 0,33%, atingând valoarea de 30.514,76 puncte.
Bursa.ro: Veniturile suplimentare ale Transelectrica nu vor majora facturile consumatorilor
Conducerea Transelectrica a anunţat, la finele săptămânii trecute, că rezultatele bune ale companiei, înregistrate anul trecut, nu vor conduce la creşterea facturilor consumatorilor finali.
Transportatorul naţional de energie a raportat, pentru anul trecut, venituri totale de 2,8 miliarde de lei, cu 16% peste nivelul din 2013. Profitul net al societăţii a fost de 370 milioane lei, în creştere cu 85% faţă de 2013.
Compania explică faptul că majorarea semnificativă a exportului de energie electrică (fluxuri anuale comerciale de export de circa 8,2 TWh în 2014, faţă de 2,5 TWh in 2013) a generat o creştere substanţială a veniturilor din transport.
Bursa.ro: Dividende printre zăbrele la SIF Banat-Crişana
23% din acţiuni sunt la grupul concertat cu Bîlteanu
* Se reiau alegerile pentru trei locuri în CA
Conducerea SIF1 Banat-Crişana a propus acordarea unor dividende de 0,1 lei/acţiune din profitul de 134,17 milioane de lei, pe anul trecut, după doi ani în care câştigurile nu au fost distribuite.
Către acţionari ar urma să meargă 54,88 milioane de lei din profit (40%), în timp ce 79,28 milioane de lei ar fi destinate finanţării companiei, în cazul în care Adunarea Generală din 28 aprilie aprobă propunerea.
Bursa.ro: AIE avertizează că preţul ţiţeiului s-a stabilizat doar temporar
Agenţia estimează că, anul acesta, cererea mondială de petrol va creşte cu un milion de barili/zi, la 93,5 milioane barili/zi
Piaţa petrolului nu s-a reechilibrat, încă, şi ar fi o greşeală să credem că acest lucru se va face “lin”, avertizează Agenţia Internaţională a Energiei (AIE), menţionând că preţul ţiţeiului s-a stabilizat doar temporar, dat fiind că excedentul global de petrol este în creştere, iar producţia de profil din SUA nu dă semne de încetinire.
Potrivit estimărilor AIE, publicate la finele săptămânii trecute, cererea mondială de petrol va creşte cu un milion de barili pe zi în 2015, la 93,5 milioane barili pe zi. Previziunea AIE a fost modificată în creştere cu 75.000 de barili/zi comparativ cu cea lansată anterior.
Adevarul.ro: Dolarul prinde din urmă euro. Ce efecte are aprecierea monedei americane în România
Moneda americană continuă să câştige teren şi se apropie tot mai mult de nivelul euro. Întărirea dolarului american înseamnă scumpiri la carburanţi, telefoane şi tablete, dar şi la cafea, fructe exotice sau haine.
Moneda unică europeană continuă să piardă teren în faţa dolarului american şi se apropie de paritate, analiştii estimând că euro va ajunge să valoreze numai 85 de cenţi în 2017. Întărirea dolarului faţă de euro presupune, implicit, o creştere şi în raport cu leul, ceea ce se traduce pe piaţa internă în scumpirea tuturor bunurilor importate din spaţiul ex-european, dar şi a carburanţilor şi a gazelor naturale. Vineri, euro se tranzacţiona la minimul ultimilor 12 ani faţă de dolar, coborând până la un nivel de 1,0463 unităţi, cel mai slab nivel din 9 ianuarie 2003 încoace, potrivit „Wall Street Journal“. La cursul oficial al Băncii Naţionale a României (BNR), euro a fost cotat vineri la 4,4472 lei, în vreme ce dolarul american – la 4,2012 lei.
Hotnews.ro: ANPC solicita bancilor sa fie mai deschise fata de clientii cu probleme
ANPC solicita bancilor si IFN-urilor sa fie mai deschise fata de clientii care au in prezent situatii dificile si sa gaseasca solutiile optime, precum si sa ia in calcul impartirea riscului valutar cu clientii, in conditiile in care increderea in sistemul financiar-bancar a scazut in ultima perioada, scrie Mediafax. “Fac un apel catre institutiile financiar-bancare sa fie un pic mai deschise sau sa aiba o deschidere mult mai larga fata de consumatorii aflati in situatii dificile in acest moment si ar trebui sa venim cu solutii optime. Nu uitati ca credibilitea in institutiile financiar-bancare este un pic scazuta, romanii nu mai au incredere, le e teama sa faca un credit si orice oferte le faceti va rog sa fie corecte, transparente si foarte foarte clare”, le-a transmis luni presedintele ANPC, Marius Dunca, bancilor si IFN-urilor in cadrul seminarului “Ziua Consumatorului de Servicii Financiare”, organizat impreuna cu Asociatia Societatilor Financiare ALB Romania.
Ziaruldambovita.ro:Judeţul Dâmboviţa, Promovat La Târgul De Turism De La Romexpo
Pe parcursul mai multor zile, în Complexul Expoziţional ROMEXPO are loc cea de-a XXXIII-a ediţie a Târgului de Turism al României. Judeţul Dâmboviţa participă şi anul acesta la Târgul de Turism de la Romexpo, ediţia de primăvară, şi este promovat la standurile Carpatmontana Serv şi Curtea Domnească Târgovişte. Vineri, standurile judeţului Dâmboviţa au fost vizitate de vicepreşedintele CJ, Adrian Dumitru şi o serie de jurnalişti dâmboviţeni. Vizitatorii au putut alege dintr-o sumedenie de destinaţii şi perioade pentru a-şi petrece vacanţele. Fie că a fost vorba de turism de aventură, croaziere, sejururi exotice, propuneri de “city break”, vacanţe la ţară, circuite culturale, bilete de avion sau asigurări de călătorie, doritorii au beneficiat de discount-uri consistente ce au ajuns şi până la 30%.
Voceavalci.ro, preluat de ziare.com: Proiectul „Egalitatea de şanse pe piaţa muncii – EGAL”, O ŞANSĂ REALĂ pentru 700 de femei
Proiectul „Egalitatea de şanse pe piaţa muncii – EGAL", O ŞANSĂ REALĂ pentru 700 de femei
Proiectul „Egalitatea de şanse pe piaţa muncii – EGAL” are ca beneficiar Camera de Comerţ şi Industrie Bacău şi se derulează în şapte judeţe din România: Dolj, Gorj, Olt, Vâlcea, Bacău, Neamţ, Harghita şi Mureş. Ca şi parteneri regăsim pe Fundaţia Antreprenoriat Social, Fundaţia Centrul de Pregătire Profesională Vâlcea, Camera de Comerţ şi Industrie Harghita şi Indice Consulting and Management Bucureşti.
Agerpres.ro: Eurobarometru: 42% dintre români consideră că situația economică a UE se va îmbunătăți în următorul an
Evaluarea UE încadrează românii în rândul cetățenilor euro-optimiști, 42% dintre ei considerând că situația economică a Uniunii se va îmbunătăți în următoarele 12 luni, arată datele cuprinse în raportul național al ediției de toamnă 2014 a Eurobarometrului de opinie publică realizat la cererea Comisiei Europene, în perioada 8 – 17 noiembrie anul trecut.
Românii sunt cel mai preocupați de situația economică — 29%, apoi de creșterea prețurilor, inflație și șomaj — 17%, de pensii — 7%. Terorismul îi preocupă pe români în procent de 10%.
Agerpres.ro: Cojocaru, despre reducerea TVA la lapte: Suntem într-un cerc vicios în care este nevoie de o decizie politică riscantă
Nu poți ajunge la un consens între cel care vinde și cel care cumpără, de aceea suntem într-un cerc vicios în care este nevoie de o decizie politică riscantă privind reducerea TVA pentru lapte la 9%, a declarat, luni, Dorin Cojocaru, președintele Asociației Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL), la finalul întâlnirii pe care fermierii și producătorii din industria laptelui au avut-o cu ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
‘Nu poți să ajungi la un consens între cel care vinde și cel care cumpără. Noi ne dorim 9% TVA, chiar TVA zero la raft și pe întreaga filieră, dar deciziile tehnice cu recuperarea de TVA trebuie să le ia Ministerul de Finanțe. Trebuie să ținem cont că tot ceea ce decidem noi astăzi va influența piața laptelui și industria în următoarele luni sau chiar ani. Deci, dacă nu reducem TVA, puținii procesatori din România vor deveni din ce în ce mai puțini. Piața nu este atractivă pentru business. Nu trebuie să ajung eu la un consens cu un fermier sau cu un hipermarket. Noi urmărim instrumentele pieței, factorii care influențează piața și o alegem pe cea mai bună. Suntem într-un cerc vicios în care este nevoie de o decizie politică riscantă, dar în situații de criză trebuie să iei și decizii riscante care să nu-ți afecteze imaginea. Eu cred că ministrul Daniel Constantin trebuie să facă propunerea către Ministerul de Finanțe pentru reducerea TVA pe întreaga filieră’, a afirmat Cojocaru.
Agerpres.ro: Constantin: Nu s-a ajuns la o concluzie în privința reducerii TVA pentru lapte
Discuțiile pe care le-am avut cu producătorii și procesatorii din industria laptelui referitoare la reducerea TVA la 9% nu s-au finalizat cu vreo concluzie, între aceștia existând în continuare un diferend, a declarat, luni, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la finalul întâlnirii programată cu fermierii și producătorii de lapte.
‘Am avut o discuție și nu pot să spun că am finalizat-o cu o concluzie. Cert este un lucru, că există o deschidere guvernamentală și în primul rând la Ministerul de Finanțe, de a extinde reducerea TVA de la 24 la 9% și la produsele lactate pe tot fluxul de producție. Există în momentul de față un diferend între producător și procesator pentru că, sigur, procesatorii își doresc o cotă redusă de TVA, iar asta ar însemna să avem un impact extraordinar la prețul de raft, acolo unde teoretic s-ar putea reduce semnificativ costul. Asta ar însemna o creștere a consumului. Pe de altă parte, producătorul care se folosește o perioadă de timp de acel TVA de 24% în acest moment nu dorește o reducere a TVA la procente. Este vorba despre cash flow, de fluxul de numerar pe care îl are producătorul. Încercăm să găsim o soluție, astfel încât să mulțumim și producătorii, și procesatorii. Sper să o găsim pentru că obiectivul foarte important este stimularea consumului, de asta avem nevoie în momentul de față. Astăzi și mâine cred că va trebui să avem mai multe discuții cu producătorii și procesatorii, dar și cu Ministerul de Finanțe pe acest subiect’, a explicat Daniel Constantin.
Agerpres.ro: Vosganian: Proiectul nuclear românesc este într-un mare impas; nu există niciun fel de asumare politică
Proiectul nuclear românesc este într-un mare impas pentru că nu există niciun fel de asumare politică, a declarat, luni, Varujan Vosganian, fost ministru al Economiei și Finanțelor, la un eveniment organizat de Agenția Nucleară și pentru Deșeuri Radioactive (ANDR), în colaborare cu Camera Deputaților.
Agerpres.ro: Andrei Gerea: Negocierile privind unitățile 3 și 4 de la Cernavodă sunt destul de greoaie; investitorii sunt încă temători
Negocierile privind unitățile 3 și 4 de la Cernavodă sunt destul de greoaie, investitorii sunt încă temători, dar noi sperăm că vom asigura condiții optime în așa fel încât aceste unități finalizate cât mai repede”, a declarat, luni, Andrei Dominic Gerea, ministrul Energiei, la un eveniment organizat de Agenția Nucleară și pentru Deșeuri Radioactive (ANDR), în colaborare cu Camera Deputaților.
“Dorim să vedem finalizate cât mai repede grupurile 3 și 4 de la Cernavodă. Negocierile, mai ales în astfel de domenii și în perioade de regres economic, criză financiară la nivel mondial sau de progres timid, la rândul lor negocierile sunt destul de greoaie. Investitorii încă sunt temători, dar noi sperăm că vom asigura condiții optime în așa fel încât aceste unități 3 și 4 de la Cernavodă să fie finalizate cât mai repede”, a spus Gerea.
Mediafax.ro:Investiţiile străine directe au crescut în ianuarie cu 23%, la aproape 300 de milioane de euro
Investiţiile străine directe au totalizat 299 milioane de euro în luna ianuarie, în creştere cu aproape 23% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când Banca Naţională a României (BNR) anunţa un nivel de 244 milioane euro, însă faţă de luna anterioară indicatorul este în scădere uşoară.
“Investiţiile directe ale nerezidenţilor în România au însumat 299 milioane euro, din care participaţiile la capital (inclusiv profitul net estimat) au înregistrat 178 milioane euro, iar creditele intragrup 121 milioane euro (net)”, se arată într-un comunicat al BNR.
Bursa.ro: LA ORELE PRÂNZULUI:
Lichiditate de peste 3,44 milioane euro pe BVB
Piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a înregistrat, în prima parte a şedinţei de tranzacţionare de astăzi, o lichiditate de 15.319.019,06 lei (3.444.643,60 euro).
În jurul orei 14, toţi cei opt indici ai BVB erau în creştere. Astfel, indicele BET urca procentual cu 0,34%, până la 7.059,54 puncte, iar indicele BET Plus creştea cu 0,34%, la 1.039,88 puncte.
De asemenea, indicele BET-FI, al celor cinci societăţi de investiţii financiare plus Fondul Proprietatea, se majora uşor cu 0,08%, către 30.439,03 puncte.
Acţiunile Fondului Proprietatea (simbol FP) se majorau, în jurul orei 14, cu 0,47%, până la 0,847 lei/unitate.
Bursa.ro: AOAR nu vrea asocierea proiectelor de coduri fiscale cu Vâlcov
Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) se declară “deschis” împotriva “tentaţiei” de a fi lansată public o legătură personală între proiectele de coduri Fiscal şi de Procedură Fiscală şi persoana ministrului de Finanţe Darius Vâlcov, “chiar dacă politic şi profesional implicarea acestuia, cel puţin în dezbaterea publică, este de notorietate”, conform unui comunicat remis azi redacţiei.
AOAR subliniază că documentele supuse dezbaterii publice sunt rezultatul muncii timp de minimum 2 ani a personalului din Ministerul Finanţelor Publice (MFP), a specialiştilor în fiscalitate din Coaliţia pentru Dezvoltarea României, în definitivarea textelor concentrându-se “un volum important de muncă neplătită” a specialiştilor care, prin propunerile lor, au încercat să ofere mediului de afaceri “un instrument legal, limpede şi eficient”.
Bursa.ro: BNR: LA SFÂRŞITUL LUI IANUARIE
Datoria externă pe termen lung a scăzut cu 0,5%, la 75,7 miliarde euro
Datoria externă pe termen lung a însumat 75,722 miliarde euro la 31 ianuarie 2015 (80,9 la sută din total datorie externă), în scădere cu 0,5 la sută faţă de 31 decembrie 2014.
La finalul anului trecut, datoria externă pe termen lung s-a ridicat la 76,116 miliarde euro (80,8 la sută din total datorie externă), în scădere cu 3,5 la sută faţă de 31 decembrie 2013.
Datoria externă pe termen scurt a înregistrat la 31 ianuarie 2015 nivelul de 17,902 miliarde euro (19,1 la sută din total datorie externă), în scădere cu 1,3 la sută faţă de 31 decembrie 2014.
Zf.ro: Cea mai mare dobândă percepută în sistemul financiar din România: 5.000% pe an
ANPC va controla toate instituţiile financiare nebancare, pentru a verifica dacă legislaţia este respectată, după ce a observat unele cazuri şi a primit sesizări de la clienţi care se plâng că firmele au dobânzi şi de 5.000% pe an, potrivit preşedintelui asociaţiei, Marius Dunca.
Mediafax.ro: EXCLUSIV: Impozitul pentru locuinţele populaţiei a fost majorat în Codul Fiscal actualizat
Impozitul pentru locuinţe pregătit de Guvern pentru populaţie începând cu anul viitor a fost majorat în proiectul actualizat de Cod Fiscal, comparativ cu documentul anunţat în urmă cu o lună, prin creşterea valorii impozabile în funcţie de care este calculată suma finală de plată.
Noul document, datat 13 martie şi obţinut de MEDIAFAX, prevede creşteri de peste 6% ale valorii impozabile la toate categoriile de clădiri.
Agerpres.ro: Vâlcov: Demisia mea este un gest normal în astfel de circumstanțe, pentru a nu afecta imaginea Guvernului și a României
Ministrul Finanțelor Publice, Darius Vâlcov, susține că a acceptat solicitarea premierului Victor Ponta de a finaliza procedurile legate de Codul Fiscal și de Codul de Procedură Fiscală, dar și-a dat demisia, deși este nevinovat, pentru a nu afecta imaginea Guvernului, potrivit unei postări pe pagina sa de Facebook.
Victor Ponta: Ministrul Finanțelor mi-a înaintat demisia
‘Prim-ministrul Victor Ponta m-a rugat să finalizez procedurile legate de Codul Fiscal și de Codul de Procedură Fiscală, lucru pe care l-am acceptat’, a spus Darius Vâlcov.
Mediafax.ro: EXCLUSIV: Impozitul pe maşini pregătit de Guvern a fost majorat în Codul Fiscal actualizat
Impozitul pe maşini pregătit de Guvern pentru anul viitor a fost majorat în proiectul actualizat de Cod Fiscal, comparativ cu documentul anunţat în urmă cu o lună, prin creşterea sumelor fixe luate în calcul la stabilirea sumei finale de plată.
Noul document, datat 13 martie şi obţinut de MEDIAFAX, prevede creşteri ale acestor sume de impozitare pentru toate tipuri de autovehicule.
Conform legii, impozitul pe mijlocul de transport este calculat în funcţie de capacitatea cilindrică a motorului, prin înmulţirea fiecărei grupe de 200 cmc sau fracţiune din aceasta cu o sumă corespunzătoare. Această sumă a fost majorată acum, în noul proiect, pentru toate tipurile de autovehicule.
Zf.ro: Un posibil semnal pentru o nouă scumpire a benzinei: producţia de petrol din SUA a putea scădea până la finele anului
Producţia de petrol din SUA ar putea scădea în a doua jumătate a acestui an, potrivit estimărilor Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), care contrastează cu prognozele avansate săptămâna trecută de Agenţia Internaţională pentru Energie, transmite Wall Street Journal.
Economica.net: Halalai, EximBank: Avem toate atuurile pentru a derula operaţiunile specifice unei bănci de dezvoltare
Performanţele financiare şi solvabilitatea ridicată ale EximBank, intensificarea şi diversificarea activităţilor de susţinere a economiei, precum şi specificul cadrului legal de funcţionare adecvat aşteptărilor autorităţilor în privinţa creării unei bănci de dezvoltare în România, sunt argumentele principale care au stat la baza desemnării EximBank ca gestionară a activităţii viitoarei entităţi, bazată pe modelul de business polonez, a precizat, luni, Traian Halalai, preşedintele EximBank, într-un comunicat remis AGERPRES.
Economica.net: Cum investesc fondurile private banii de pensie ai românilor
Obligaţi de normele Autorităţii de Supraveghere Fianciară, administratorii fondurilor private de pensii din România plasează majoritatea activelor în titluri de stat emise de Guvernul român sau de ţări cu rating bun din Europa. Diferenţele importante între fonduri apar în cazul altor forme de plasament. ECONOMICA.NET vă arată unde ţin fondurile de pensii banii din contribuţiile salariaţilor români dar şi ce randamente au obţinut ele în 2014.
Mediafax.ro: EXCLUSIV: Guvernul introduce TVA de 9% pentru accesul la evenimentele sportive
Guvernul va aplica, începând cu anul viitor, TVA de 9% şi pentru accesul la evenimentele sportive, cu argumentul că sportul este un fenomen social şi economic care prezintă un grad înalt de interes pentru populaţie, relevă proiectul actualizat al Codului Fiscal obţinut de MEDIAFAX.
“Având în vedere rolul important al sportului în societate şi caracterul specific al acestuia, se propune aplicarea cotei reduse de TVA de 9% şi pentru serviciile constând în permiterea accesului la evenimentele sportive. Această măsură este conformă cu acquis-ul comunitar şi vizează promovarea sportului, care este un important fenomen social şi economic, ce prezintă un grad înalt de interes pentru cetăţeni”, se afirmă în document.
Mediafax.ro: EXCLUSIV: Guvernul extinde lista produselor cu TVA de 9%, cu lapte, ouă, animale şi păsări vii
Lista produselor pentru care Guvernul promite TVA de 9%, şi care a inclus iniţial doar pâinea, carnea, peştele, legumele şi fructele, a fost extinsă prin includerea şi altor produse, precum lapte, ouă, animale şi păsări vii, relevă proiectul actualizat de Cod Fiscal obţinut de MEDIAFAX.
Astfel, în noul document, datat 13 martie, este propusă extinderea aplicării cotei reduse de TVA de 9%, începând cu anul viitor, alături de pâine, pentru livrarea următoarelor bunuri: animale vii şi păsări vii, din specii domestice, carne, inclusiv organe comestibile şi preparate din carne, peşte şi preparate din peşte, cu excepţia peştilor ornamentali, lapte, produse şi subproduse lactate, ouă de păsări, legume, plante, rădăcini şi tuberculi, alimentare, fructe comestibile şi preparate din acestea.
Capital.ro: Investitorii vor extinderea protecţiei sistemului de compensare şi asupra cazurilor de fraudă
Asociaţia Investitorilor sprijină modificările regulamentului de accesare a fondului de compensare propuse pe portalul ASF. Investitorii spun că extinderea protecţiei se impune având în vedere cazurile de însuşire frauduloasă a unor pachete de acţiuni. AIPC respinge afirmaţia Asociaţiei Brokerilor că schimbările pot da naştere unor abuzuri.