Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

REVISTA PRESEI - 17 Februarie 2015

Invaslui.ro: Şanse pentru salvarea economiei zonei

Iniţiatorii petiţiei „Salvaţi Moldova de Sărăcie” vor ca parlamentarii zonei să preia doleanţele lor în proiecte de legi, interpelări, acţiuni de promovare a economiei locale.

“Ne-am gândit ca prin Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Vaslui să organizăm o întâlnire cu parlamentarii vasluieni şi cu reprezentanţii autorităţilor şi ai oamenilor de afaceri din teritoriu, pe 20 februarie, pentru a face o analiză a situaţiei în care se află economia judeţului. Până acum nimeni nu a descoperit o altă soluţie de redresare economică în afară de cea de a face producţie. Am păşit în 2015 fără orizonturi care să ne asigure dezvoltarea. Anul trecut, când am organizat o astfel de întâlnire, din 13 parlamentari au venit doar patru. Vrem ca anul acesta să vină toţi şi să punem pe masă problemele cu care se confruntă mediul de afaceri. Să vedem soluţiile care sunt necesare ca mediul de afaceri să se dinamizeze, sa devină un motor de creare a locurilor de muncă, un motor de reindustrializare a judeţului. Aceasta este soluţia pentru salvarea Vasluiului. Nu putem trece cu vederea faptul că judeţul este o zonă defavorizată şi vrem să cerem un statut oficial în acest sens, pentru a avea o serie de facilităţi. Sunt o mulţime de zone din Europa declarate defavorizate şi nu este o ruşine”, a declarat Ovidiu Copacinschi, preşedintele filialei Vaslui a Asociaţiei Patronale a IMM-urilor.

                             Citeste mai mult…

121.ro: Doua targuri in premiera incep la ROMEXPO: Primavara la ROMEXPO si Bucharest Pet Exhibition

Pe 27 februarie la ROMEXPO incep doua evenimente, pentru public larg si specialisti deopotriva – Primavara la ROMEXPO – Targ de bunuri de larg consum si Bucharest Pet Exhibition – expozitie de animale de companie.

Cadouri pentru 1 si 8 martie

In prag de primavara, ROMEXPO deschide primul semestru expozitional cu doua evenimente in premiera, ce au loc intre 27 februarie si 1 martie.

Primul dintre ele, Primavara la ROMEXPO – Targ de bunuri de larg consum, va da startul cumparaturilor pentru domni si doamne.

                         Citeste mai mult…

Agerpres.ro: România a rambursat peste 1,56 miliarde euro către FMI, UE și BM, de la începutul anului

România a plătit, de la începutul acestui an, peste 1,567 miliarde euro către Fondul Monetar Internațional, Uniunea Europeană și Banca Mondială, în contul împrumutul stand-by contractat în 2009, potrivit datelor furnizate AGERPRES de Ministerul Finanțelor Publice.

Cea mai mare parte a sumei, respectiv peste 1,546 miliarde euro a fost plătită pe 1 ianuarie către UE, din care 1,5 miliarde euro reprezentau rambursări rate de capital, iar 46,2 milioane lei dobânzi și comisioane.

                        Citeste mai mult…

Zf.ro: Companiile de stat au datorii cât jumătate din cifra de afaceri anuală

Guvernul a strâns cu 4 miliarde de lei mai puţin TVA decât şi-a asumat în buget

Datoriile companiilor de stat reprezintă aproape jumătate din cifra de afaceri generată de acestea, iar cele mai mari plăţi restante sunt către buget.

Plăţile restante totale ale companiilor de stat au ajuns anul trecut la aproximativ 25 mld. lei, depăşind 40% din cifra de afaceri generată de acestea, de 62 mld. lei în 2014, în timp ce la firmele private ariera­tele au fost în ultimii ani sub 10% din cifra de afa­ceri.

                         Citeste mai mult…

 Zf.ro: Două treimi din stocul de credite în franci elveţieni sunt în portofoliile a trei bănci care au doar 14% cotă de piaţă după active

Bancpost, Volksbank  şi Piraeus au în portofolii un stoc de credite în franci elveţieni de echivalentul a 6,7 miliarde de lei, aică aproape 70% din total creditelor în această monedă existente în portofoliile băncilor locale. Cele trei bănci concentrează un număr de peste 58.000 de clienţi cu credite în această monedă, ceea ce reprezintă aproape 80% din totalul debitorilor în franci elveţieni, respectiv peste 75.000 de clienţi, potrivit datelor BNR. Cele trei bănci au împreună o cotă de piaţă în funcţie de activele deţinute de sub 14%.

                        Citeste mai mult…

Zf.ro: Energia, la extreme în 2014: profit în scădere la Nuclearelectrica, câştig în creştere la Electrica

Nuclearelectrica

Producătorul de energie Nuclearelectrica (simbol bursier SNN) a încheiat anul trecut cu un profit net de 137 milioane de lei, de trei ori mai mic decât cel din 2013, anul listării la bursă.

Dacă Nuclearelectrica păstrează aceeaşi rată de distribuţie ca anul trecut, anume 80%, acţionarii ar putea primi un dividend brut de 0,3891 lei/acţiune, corespunzător unui randament de 5% la preţul actual al titlurilor SNN.

Cum perspectivele privind cererea de energie rămân sumbre, compania trebuie să se adapteze la piaţa anemică, în care preţul electricităţii pe piaţa liberă a scăzut până la la nivelul preţului reglementat pentru populaţie.

                       Citeste mai mult…

Zf.ro: Veniturile Electromagnetica au urcat cu 7% în 2014, dar profitul s-a ajustat puternic

Profitul Electromagnetica Bucureşti (simbol bursier ELMA) a scăzut anul trecut cu 59%, la 6,6 milioane de lei, de la 16,2 milioane de lei în 2013, arată rezultatele preliminare transmise bursei. Compania, ale cărei activităţi principale sunt furnizarea de energie electrică şi producţia de echipamente energetice, a raportat venituri de 429,1 milioane de lei, în creştere cu 7,4% faţă de anul anterior. Datoriile curente au crescut cu aproape 9 milioane de lei, la 49,3 milioane de lei, în timp ce creanţele comerciale s-au redus cu 2 milioane de lei, la 56,1 milioane de lei. Electromagnetica şi-a dublat însă numerarul din conturi, care a ajuns la o valoare de 28,2 milioane de lei.

                        Citeste mai mult…

Zf.ro: BCR: Vrem să scoatem angajaţii din depresia de după restructurare

Renunţarea la o treime din personalul BCR în ultimii trei ani a lăsat în urmă o stare generală de „depresie“ în rândul angajaţilor rămaşi, iar top mana­gementul BCR caută modalităţi de a ridica moralul celor 6.250 de angajaţi ai instituţiei.

                       Citeste mai mult…

Zf.ro: PRIETENI, DAR DOAR PÂNĂ LA BANI – GRECIA VS. ZONA EURO:

„Dacă ai nevoie de un împrumut, nu te duci la bancă, îl insulţi pe director şi încerci să renegociezi condiţiile“

Summitul de ieri al miniştrilor de finanţe din zona euro, considerat crucial pentru soarta Greciei, a scos tot ce era mai bun, sau mai rău, din politicienii europeni sau din textele analiştilor, de la optimismul francez şi grec la insulte între Berlin şi Atena, intransigenţă nordică şi spaniolă şi fatalism eurosceptic britanic.

Între timp, băncile elene, afectate de retrageri de capital şi de perspectiva colapsului întregului sistem bancar grec, s-au prăbuşit pe burse. Atmosfera reuniunii miniştrilor europeni, crucială pentru viitorul Greciei, aşa cum a  fost descrisă de publicaţia franceză La Tribune, a fost încinsă de ministrul de finanţe al Germaniei, Wolf­gang Schäuble, care a acuzat guvernul grec de comportament „iresponsabil“, scrie AFP.

                     Citeste mai mult… 

Zf.ro: Dobânzile negative dau peste cap sistemul financiar

Alunecarea ratelor de dobândă din Europa în teritoriu negativ, o evoluţie fără precedent în istoria modernă prin ritm şi amploare, ar putea afecta profund modul în care funcţionează sistemul financiar şi probabilitatea ca referinţele costurilor creditului să înceapă să crească anul acesta este redusă, atenţionează mai mulţi analişti intervievaţi de publicaţia britanică Financial Times.

Yieldurile mai multor tipuri de obliga­ţiuni suverane europene şi corporate au coborât anul acesta sub 0%, iar gama de titluri care se încadrează pe acest trend se măreşte rapid. Yieldurile evoluează invers faţă de preţuri. Scăderile, determinate de programul de ajustare cantitativă (quantitative easing, adică emitere de monedă pentru achiziţii de active) al Băncii Centrale Europene, se traduc prin costuri de împrumut aflate la minime istorice. Oricât de bine ar face aceste costuri reduse pentru bugetele statelor, experţii financiari intervievaţi de FT avertizează asupra apariţiei unor efecte secundare îngrijorătoare.

                        Citeste mai mult…

Zf.ro: DEZINTERMEDIERE DRAMATICĂ

Depozitele locale ale străinilor au scăzut cu 2,7 mld. € în trei ani

Isărescu despre reducerea dobânzii-cheie: „Decizia nu a fost luată uşor. Nu încurajăm sub nicio formă scăderea dobânzilor la depozite“

Depozitele nerezidenţilor constituite la băncile locale, în cea mai mare parte forme de sprijin primite de la băncile-mamă, au scăzut sub 5,8 miliarde de euro la finalul anului trecut, nivel mai redus cu 2,7 miliarde de euro faţă de maximul atins în 2011. Doar anul trecut scă­derea a fost de 700 mil. euro, potrivit datelor BNR.

                       Citeste mai mult…

Zf.ro: Depozitele IFN-urilor au scăzut într-un an cu 1,5 mld. lei. Creditele acordate, minus 1,2 mld. lei

Instituţiile financiare nebancare (IFN) aveau la finalul anului trecut aproximativ 11 miliarde de lei în depozitele la termen, în scădere cu circa 1,5 mld. lei faţă de perioada similară a anului anterior, potrivit datelor BNR. Comparativ cu nivelul maxim atins anul trecut în noiembrie, depozitele IFN-urilor sunt mai mici cu 2 mld. lei. Pe de altă parte, creditele acordate şi angajementele asumate de IFN-uri însumau 27 mld. lei în decembrie, cu 1,2 mld. lei mai puţin faţă de perioada similară din 2013. Stocul creditelor acordate persoanelor fizice s-a stabilizat în ultimele luni ale anului trecut în jurul valorii de 24 mld. lei. Depozitele la termen în monedă naţională însumau la finele anului trecut 7,7 mld. lei, un minim al ultimilor aproape trei ani, cu 1,4 mld. lei mai puţin faţă de perioada similară din 2013.

                      Citeste mai mult…

Zf.ro: De ce se grăbesc petroliştii să scumpească benzina, dar sunt reticenţi la ieftiniri? Răspunsul la ZF Power Summit ’15

Preţul benzinei s-a apreciat în ultima lună cu peste 6%, iar un plin de motorină costă acum cu 5,6% mai mult decât la jumătatea lui ianuarie, petroliştii din România fiind astfel printre cei mai grăbiţi la nivel european când vine vorba de scumpiri. Nu la fel stau lucrurile în cazul ieftinirilor.

Cum se explică această grabă a scumpirilor? Cum va evolua cererea de benzină şi motorină anul acesta şi ce alte servicii am mai putea găsi în staţiile de alimentare dincolo de cele tradiţionale?

                      Citeste mai mult…

Zf.ro: Profitul Transelectrica a crescut cu 85% în 2014

Transportatorul de energie Transelectrica (simbol bursier TEL) a raportat pe 2014 un profit net de 370 milioane de lei, cel mai mare din istoria companiei, în creştere cu 85% faţă de 2013.

                      Citeste mai mult…

Zf.ro: 70 milioane de lei pentru modernizarea porturilor Giurgiu, Bechet şi Corabia

Complexul portuar Giurgiu, alături de porturile Bechet şi Corabia, gestionate de Administraţia Porturilor Dunării Fluviale, vor fi modernizate prin investiţii cu o valoare cumulată de 70 de milioane de lei, inclusiv TVA. Indicatorii tehnico – economici ai investiţiilor, finanţate cu bani de la buget şi fonduri externe, sunt incluşi în trei proiecte de ordin elaborate de Ministerul Transporturilor.

rima investiţie, care vizează lucrări de construcţii hidrotehnice în complexul portuar Giurgiu, are o valoare estimată de 23,2 milioane lei şi va dura 18 luni.

                       Citeste mai mult…

Bursa.ro: BVB deschide în urcare

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a deschis în urcare şedinţa de tranzacţionare de astăzi.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, creşte cu 0,28% fiind cotat la 7.272,57 puncte.

Indicele BET Plus, introdus pe 23 iunie, urcă, de asemenea, cu 0,26%, la 1.071,06 puncte. BET-FI, indicele celor cinci societăţi de investiţii financiare plus Fondul Proprietatea, se micşorează, însă, cu 0,11%, atingând valoarea de 30.955,36 puncte.

                       Citeste mai mult…

Bursa.ro: GHEORGHE PIPEREA:

“Clauza care prevede plata în franci a creditelor în CHF încalcă Statutul BNR”

Avocatul Piperea: “Ar trebui ca rata lunară să se facă în echivalent lei, în condiţiile de la data încheierii contractului, adică la cursul de atunci al francului”

Nicolae Cinteză, BNR: “Domnul Piperea să ne indice şi sursa de unde se pot cumpăra franci elveţieni la cursul din momentul contractării creditului”

Clauza din contractele de credit în franci elveţieni (CHF) care impune plata respectivelor împrumuturi în CHF şi nu lei este nulă, întrucât încalcă Legea nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României (BNR), care subliniază că nicio instituţie privată sau de stat nu poate refuza plata în lei de la persoanele rezidente, susţine avocatul Gheorghe Piperea.

                       Citeste mai mult…

Bursa.ro: DATORITĂ DIVIDENDELOR DE LA FILIALE

Profitul Electrica SA a sporit de şase ori

Electrica a raportat, pentru anul trecut, un profit net de peste 280 milioane de lei, de şase ori mai mare decât cel din 2013. Conform unui comunicat remis redacţiei, acest profit a fost înregistrat ca urmare a creşterii veniturilor financiare datorate îmbunătăţirii performanţelor filialelor de distribuţie şi furnizare.

     “Această îmbunătăţire s-a concretizat într-o creştere a dividendelor ce au fost plătite de filiale către Electrica SA, în calitate de companie mamă”, a declarat Ioan Roşca, directorul general al Electrica.

     Veniturile operaţionale în 2014 au fost de 249 milioane de lei, în scădere cu 16% faţă de 2013, ca urmare a diminuării valorii contractelor de prestări servicii cu filialele din cadrul grupului.

                          Citeste mai mult…

Bursa.ro: STUDIU DELOITTE COMANDAT DE FEDERAŢIA PETROL ŞI GAZE

“Redevenţe şi impozite, peste media europeană”

Ţara noastră aplică redevenţe şi impozite în domeniul petrolier, care cumulate, depăşesc media europeană, arată un studiu realizat de Deloitte, la cererea Federaţiei Patronale Petrol şi Gaze.

     Într-un comunicat remis redacţiei, Federaţia arată că Deloitte a analizat nivelul efectiv al redevenţelor şi impozitelor similare, calculate ca procentaj din veniturile obţinute în cadrul activităţilor de explorare şi producţie ţiţei şi gaze naturale în Europa.

     Astfel, România are o cotă de aproximativ 13,9%, în timp ce media europeană este de doar 12,2%, conform sursei citate, care precizează că, dacă din această medie europeană este exclus zăcământul de gaze Groningen (cel mai mare din Europa şi al 10-lea din lume), această medie scade la 9,6%.

                          Citeste mai mult…

Bursa.ro: ONG-urile acuză lipsa de reacţie a lui Iohannis, în problema gazelor de şist

Nicuşor Dan: “Preşedintele speră să-şi consolideze scaunul de la Cotroceni”

     *  George Epurescu: “Klaus Iohannis nu va avea o poziţie fermă pe subiectul gazelor de şist, pentru că nu deţine informaţii suficiente”

       Preşedintele Klaus Iohannis încearcă să evite cât mai mult dezbaterile privind explorarea şi exploatarea gazelor de şist, sperând că în acest fel îşi va consolida poziţia la Cotroceni, ne-a declarat activistul Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei “Salvaţi Bucureştiul”.

     Domnia sa apreciază că strategia domnului Iohannis este să rezolve problemele într-o manieră cât mai diplomatică şi spune că preşedintele ezită să adopte o poziţie pe tema gazelor de şist.

                          Citeste mai mult…

Bursa.ro: DIN CAUZA SCĂDERII PREŢURILOR ENERGIEI PE PIAŢA LIBERĂ,

Profit de trei ori mai mic pentru Nuclearelectrica

Producătorul de energie Nuclearelectrica SA a raportat, ieri, venituri totale de 1,79 miliarde lei pentru 2014, cu 12% sub nivelul din 2013. Profitul net al societăţii a fost, anul trecut, de 137 milioane lei, de trei ori mai mic faţă de anul anterior.

     Daniela Lulache, directorul general al Nuclearelectrica (simbol SNN), a declarat, pentru ziarul BURSA: “Cauzele diminuării veniturilor din exploatare se regăsesc integral în scăderea preţurilor energiei pe piaţa concurenţială, scădere care are impact direct asupra unui producător cum este Nuclearelectrica. În industria nucleară, cheltuielile din exploatare rămân în linii mari aceleaşi, cheltuielile cu mentenanţa şi reparaţiile, costul combustibilului, cheltuielile cu piesele de schimb sau personalul etc. neputând fi ajustate semnificativ, din considerente strict obiective, ce ţin de asigurarea constanta a nivelului de securitate nucleară. Şi profitul net aferent anului 2014 este, de asemenea, o consecinţă firească a impactului scăderii veniturilor din exploatare, apariţiei impozitului pe construcţii speciale şi a unor elemente non-recurente din 2013, respectiv venituri din penalităţi contractuale”.

                         Citeste mai mult…

Economica.net: Pericol pentru resursele din Marea Neagră. O companie australiană renunţă la explorare pentru că preţul ţiţeiului e prea mic

Compania australiană Beach Energy a fost forţată să scadă valoarea contabilă a activelor sale, după ce a descoperit că exista o diferenţă între nivelul acestui indicator şi valoarea lor pe piaţă, în corelaţie cu scăderea abruptă a preţului la petrol. Compania a renunţat la dezvoltarea unui perimetru din zona românească a Mării Negre.

                         Citeste mai mult…

Economica.net: Deloitte: Taxele aplicate sectorului petrolier din România sunt peste media europeană

Una dintre marile companii globale de consultanţă a făcut un studiu pentru companiile petroliere din România, care arată că, la noi, redevenţele şi impozitele sunt peste media europeană. Studiul a fost cerut în contextul în care au loc discuţii despre creşterea fiscalităţii.

 Pretul petrolului

Deloitte a calculat pe baza datelor publice nivelul efectiv al redevențelor şi impozitelor similare exprimându-le ca procent din veniturile companiilor din sectorul upstream (ca şi numitor comun). Astfel, România are o cotă de aproximativ 13,9%, în timp ce media europeană este de doar 12,2%. Dacă din această medie europeană este exclus zăcământul Groningen (cel mai mare zăcământ de gaze naturale din Europa şi al 10-lea din lume), această medie scade la 9,6%.

                        Citeste mai mult…

Economica.net: Noi discuţii în Parlament referitoare la taxele pe carne. Producătorii nu renunţă la ideea de reducere a TVA

Producătorii din industria cărnii se vor întâlni, astăzi, cu parlamentarii pentru a discuta o nouă propunere legislativă prin care se doreşte stimularea cănsumului de carne şi preparate din carne de porc şi pui. Există varianta introducerii taxării inverse pentru lanţul alimentar, dar producătorii cer şi TVA redus la produsele procesate.

                       Citeste mai mult…

Economica.net: Rompetrol Rafinare şi-a redus pierderile cu circa 40%, în 2014, la 58,45 milioane de dolari

Rompetrol Rafinare aproape şi-a triplat, în 2014, rezultatul operaţional (EBITDA), de la circa 29 milioane de dolari în 2013 la 86,4 milioane de dolari, iar rezultatul net s-a îmbunătăţit cu 39%, pierderile reducându-se de la 95,61 milioane de dolari, în 2013, la 58,45 milioane de dolari.

Potrivit unui comunicat al companiei, remis luni AGERPRES, aceste rezultate au fost posibile în urma procesării unei cantităţi record, de peste cinci milioane de tone, la rafinăria Petromidia.

                        Citeste mai mult…

Gandul.info: O companie americană caută peste 100 de specialişti IT în România

3Pillar Global, companie americană de servicii IT prezentă pe piaţa românească din 2009, va angaja în acest an peste 100 de specialişti IT în centrele de dezvoltare operate în Cluj – Napoca şi Timişoara, deservite în prezent de 300 de angajaţi.

Poziţiile căutate vizează ingineri IT de nivel intermediar şi seniori, care să acopere funcţiile de programare şi testare. De asemenea, compania vrea să angajeze manageri cu experienţă tehnică.

                          Citeste mai mult…

Digi24.ro: Contul de economii, mai avantajos decât depozitul

Mai mulţi bani în conturile de economii şi mai puţini în depozite! Este noua strategie de economisire, preferată de clienţii băncilor.

Avantajul este că titularul unui astfel de cont poate avea acces la sumele de bani oricând, fără să piardă din dobânda acumulată. Totuşi, câştigurile la final de an nu sunt spectaculoase. Băncile au coborât dobânzile sub 3 la sută, iar unele se apropie chiar de zero la sută.

Românii ţin în conturile curente şi de economii 31 de miliarde de lei, cu peste 20 la sută mai mult faţă de finalul anului 2013. Depozitele cu scadenţa sub un an, în schimb, au devenit tot mai puţin atractive şi au scăzut la 56 de miliarde de lei, potrivit datelor de la Banca Naţională.

                           Citeste mai mult…

Digi24.ro: Industria vinului, diluată de accize

Industria vinurilor este diluată de accize, se plâng marii producători. Cer eliminarea taxei pentru băuturile spumante şi reducerea celei aplicate la vermut. Băuturile româneşti, spun ei, fac faţă cu greu concurenţei străine şi din lupta asta pierde toată lumea. Inclusiv statul, pentru că încasările la buget au scăzut de 25 de ori în ultimii cinci ani.

                              Citeste mai mult…

Romanialibera.ro: Nesiguranța alungă potențialii investitori străini din România

   Cu ochii după posibile investiții de peste hotare, am uitat să utilizăm fondurile europene pentru a dezvolta infrastructura. Acestea ar fi stimulat creșterea economică și ar fi creat locuri de muncă.

Investițiile străine directe au scăzut anul trecut cu 10,6% faţă de 2013, la circa 2,43 miliarde euro, de la un vârf de 2,71 miliarde euro atins în 2013 după declanşarea crizei economice, conform datelor Băncii Naţionale a României. În 2013, investițiile străine directe au crescut cu 26,8% comparativ cu anul anterior, la 2,713 miliarde euro, atingând vârful ultimilor patru ani, după ce în 2012 s-a consemnat prima apreciere de la începutul crizei. Cel mai ridicat nivel al investițiilor străine directe s-a înregistrat în anul 2008, 9,496 miliarde de euro.

                              Citeste mai mult…

B1.ro:  Alba Iulia oferă gratis terenuri companiilor care investesc cel puţin 1,5 milioane de euro

Municipalitatea din Alba Iulia a anunţat că oferă gratuit terenuri pentru companiile care investesc mai mult de 1,5 milioane de euro, ca parte a unei serii de măsuri menite să încurajeze potenţialii investitori să îşi deschidă puncte de lucru în oraşul transilvănean.

“Cele mai importante măsuri sunt oferirea de terenuri gratuite pentru investitii mai mari de 1,5 milioane de euro si posibilitatea de achizitie a terenului in discutie daca investitiile depasesc 5 milioane de euro, in conditiile legii si beneficiind de acordurile institutionale in vigoare. Terenul gratuit se poate acorda unei firmei care investeşte cel puţin 5 milioane euro în active corporale fixe, acesta va putea fi vândut direct firmei, dar nu mai devreme de finalizarea investiţiei, la preţul pieţei imobiliare, stabilit printr-o evaluare independentă.

                           Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Firmele STC şi Elsaco au câştigat o licitaţie pentru modernizarea termocentralei din Oradea

Primăria Oradea a atribuit consorţiului format din firmele STC şi Elsaco un contract, în urma unei licitaţii, pentru construirea unui grup energetic în cogenerare la termocentrala din oraş, pentru alimentarea locuitorilor cu energie termică.

Finanţarea construirii noului grup energetic, care va avea o capacitate electrică de 42 MW, este asigurată din fonduri din Programul Operaţional Sectorial (POS) Mediu de 53 milioane de euro, a declarat marţi primarul Oradei, Ilie Bolojan, într-o conferinţă în Bucureşti.

                           Citeste mai mult… 

Capital.ro: Top 50 cei mai mari exportatori ai României

40% din totalul exporturilor României de anul trecut au fost realizate de doar 50 de companii, majoritatea din domeniul auto. Voci autorizate spun că există «mare potențial», care ar putea fi atins doar dacă s-ar promova și alte ramuri economice.

                          Citeste mai mult…

Capital.ro: Cum au folosit românii cardul bancar în 2014: Au scos cash de la ATM de cinci ori mai mult decât au plătit la tranzacţiile POS

Numărul de carduri emise în România a crescut cu 3,26 milioane în ultimul an, la 45,9 milioane la finalul anului trecut, dar, dintre acestea, doar puţin peste 11 milioane sunt active, în scădere cu aproape 300.000 faţă de finalul lunii decembrie 2013, reiese din datele publicate de Banca Naţională a României.

În plus, retragerile de numerar continuă să domine tranzacţiile cu cardul în România în trimestrul patru al anului trecut, atât ca număr de operaţiuni (59,01 milioane de tranzacţii la ATM şi 52,09 milioane de tranzacţii la POS), cât mai ales ca valoare a tranzacţiilor (33,19 miliarde de lei retrageri de la ATM şi 6,75 miliarde de lei tranzacţii la POS). Totuşi, numărul de tranzacţii la POS a crescut în ultimul an cu 7,76 milioane, de la 44,33 milioane în trimestrul patru din 2013, la 52,09 milioane în ultimul trimestru al anului trecut, în timp ce numărul de retrageri de la ATM a crescut mai puţin, cu 1,33 milioane.

                       Citeste mai mult…

Adevarul.ro: INFOGRAFIE Ce afaceri mai merg bine în România. În ce domenii au crescut cel mai mult vânzările, unde au scăzut

Serviciile cu un grad înalt de complexitate şi fabricarea de produse cu valoare adăugată mare au avut anul trecut cele mai consistente creşteri ale cifrei de afaceri, dar şi construcţia de locuinţe a înregistrat un avans semnificativ pe fondul reculului din anii precedenţi. Topul cifrelor de afaceri, întocmit de „Adevărul“ pe baza datelor centralizate la Institutul Naţional de Statistică (INS), arată că serviciile şi industria care se axează pe calitate au cele mai mari creşteri ale vânzărilor. De asemenea, după mai mulţi bani de scădere, afacerile din sectorul construcţiilor rezidenţiale şi nerezidenţiale au crescut cu peste 10%, iar cele din comerţul cu produse alimentare şi nealimentare – cu peste 7,5%.

                      Citeste mai mult…

Economica.net: Statul închide trei mine din Valea Jiului şi despăgubeşte cu 6 milioane de euro minerii disponibilizaţi

Trei mine neviabile deţinute de Compania Naţională a Huilei vor fi închise în acest an, iar statul va „sponsoriza” cu 143 de milioane de lei acest proces, potrivit unui proiect de HG al Ministerului Energiei.

                     Citeste mai mult…

Economica.net: Acţiunile Transelectrica şi Transgaz pot atinge noi maxime post-criză în următoarele luni – Tradeville

Monopolurile în domeniul transportului de gaze naturale şi energie electrică – Transgaz (TGN) şi Transelectrica (TEL) – vor rămâne în topul preferinţelor investitorilor la bursă în anul 2015, datorită dividendelor foarte mari, susţin analiştii casei de brokeraj Tradeville.

Potrivit directorului general adjunct al Tradeville, Ovidiu Dumitrescu, pentru Transelectrica se profilează un randament brut al dividendului de aproape 13% la ultimul preţ de închidere, iar pentru Transgaz, unul de peste 9%, astfel încât cotaţiile celor două companii pot atinge noi maxime post-criză în următoarele luni.

                      Citeste mai mult…

Economica.net: Numărul turiștilor români care și-au petrecut vacanța în Insulele Maldive a crescut cu 32% în 2014

Mii de români aleg an de an să-și petreacă vacanţa în destinaţii exotice.

Efectul zborurilor charter cu plecare din Bucureşti spre destinaţii exotice se vede în statisticile țării insulare. Anul trecut, numărul turiștilor români care s-au bucurat de plajele cu nisip alb și fin a fost de 3.204, în creștere cu 32% față de 2013, când au fost 2.423 de turiști români, arată datele statistice ale Ministerului Turismului din Maldive.

Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Transporturile vor să obţină în acest an 14,6 mil. lei din cedarea a 5% din capitalul a 7 companii

Ministerul Transporturilor estimează că va obţine în acest an venituri de 14,6 milioane lei din vânzarea unor participaţii minoritare, reprezentând 5% din acţiuni, deţinute la şapte companii din subordine, printre care Aeroporturi Bucureşti şi Administraţia Porturilor Maritime Constanţa.

“În conformitate cu prevederile Programului de privatizare al MT pe anul 2015, se estimează că veniturile din privatizare vor înregistra un nivel de 14.600.000 lei, rezultat din vânzarea unor participaţii minoritare deţinute de statul român prin Ministerul Transporturilor, pe parcursul anului 2015 (5% din capitalul social al celor 7 societăţi comerciale aflate sub incidenţa Legii 247/2005, cu modificările şi completările ulterioare)”, se arată în nota de fundamentare a unui proiect de hotărâre de Guvern pentru aprobarea bugetului propriu de venituri şi cheltuieli al Ministerului Transporturilor privind activitatea de privatizare pe anul 2015.

Citeste mai mult…

agerpres.ro: Ministerul Economiei: Toate companiile industriei de apărare, mai puțin IAR Ghimbav, sunt pe pierdere

Sorin Encuțescu, secretar de stat în Ministerul Economiei, a declarat marți, la Târgoviște, că toate companiile din industria de apărare, mai puțin IAR Ghimbav Brașov, sunt pe pierdere.

”Toate companiile din industria de apărare, mai puțin IAR Ghimbav Brașov, sunt pe pierdere. Deci și cele trei societăți din Dâmbovița, de la Mija, Dragomirești și Automecanica Moreni, însă au comenzi”, a spus Encuțescu.

Citeste mai mult…

Capital.ro: Rompetrol Downstream continuă investițiile în rebranding

Rompetrol Downstream, parte a grupului KazMunaiGas International, a modernizat anul trecut 90 de stații de distribuție de carburanți, proces care va continua și în acest an, în primele patru luni urmând să fie realizate lucrările la încă 27 de benzinării, conform unui comunicat al Rompetrol Rafinare, remis Bursei de Valori București.

În vara anului trecut, compania a anunțat că a modernizat în primele 7 luni, un număr de 38 de stații de distribuție, prin înlocuirea elementelor de identitate vizuală cu noul logo Rompetrol, precum și lucrari exterioare. Investiția totală era estimată la peste 18 milioane de dolari.

Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Capital Economics: Economia României va avansa cu 3% în acest an, sub potenţialul de creştere

Economia României va avansa cu 3% în acest an şi cu 3,3% anul viitor, datorită evoluţiei pozitive a cererii interne, sub potenţialul de creştere pe termen lung de 4% estimat de analiştii de la compania britanică de consultanţă Capital Economics.

“Ne aşteptăm ca economia României să înregistreze un avans solid, în intervalul 3-3,5% în 2015 şi 2016, dat fiind că economia slabă a zonei euro, principala piaţă de export a ţării, este compensată de creşterea cererii interne”, se arată într-un raport al Capital Economics.

Citeste mai mult…

Realitatea.net: FMI ne taxează cu 1,4 milioane euro pe oră, zi şi noapte

Șefa misiunii FMI în România Șefa misiunii FMI în România

România a plătit de la începutul anului aproape 1,4 milioane euro pe oră în contul datoriei către FMI.

România a plătit, de la începutul acestui an, peste 1,567 miliarde euro către Fondul Monetar Internațional, Uniunea Europeană și Banca Mondială, în contul împrumutul stand-by contractat în 2009, potrivit datelor furnizate Agerpres de Ministerul Finanțelor Publice.

Cea mai mare parte a sumei, respectiv peste 1,546 miliarde euro a fost plătită pe 1 ianuarie către UE, din care 1,5 miliarde euro reprezentau rambursări rate de capital, iar 46,2 milioane lei dobânzi și comisioane.

Citeste mai mult…

Capital.ro: ANOMALIE Românii bogați beneficiază de subvenții mai mari la consumul de gaze decât cei săraci

Actualul sistem de preţuri reglementate redistribuie de fapt subvenţia tocmai către cei mai bogaţi consumatori. Cei mai bogaţi 20% dintre consumatorii casnici primesc 38% din subvenţie, în timp ce cei mai săraci 20% din populaţie beneficiază de doar 6% din subvenţie, se arată într-un raport privind liberalizarea pieţei de gaze realizat de EFOR

Conform raportului, care va fi prezentat în decursul zilei de astăzi, în cadrul unui eveniment la care vor participa toţi actorii implicaţi (Ministere – energie, muncă, finanţe; Parlament, ANRE, marile companii, asociaţii de consumatori, mediul de afaceri, bănci, delegaţia Comisiei Europene, ambasade), liberalizarea pentru consumatorii non-casnici, cei 170.000 de IMM-uri, a fost un real succes: preţurile nu au crescut dincolo de ultimul nivel al preţurilor reglementate, aproape 12% dintre consumatori şi-au schimbat furnizorul, şi încă 30% şi-au renegociat contractele.

Citeste mai mult…

Bursa.ro: BRD Finance a numit un nou Director General

BRD FINANCE, filiala specializată în credite de consum a BRD – Groupe Société Générale, anunţă numirea lui Eric Dhoste în calitate de Director General, poziţie ocupată anterior de domnul Antoine Gabizon, care a fost numit Director General al filialei Société Générale din Georgia.

Absolvent al Ecole de MANAGEMENT din Lyon şi având o carieră profesională de 30 de ani în cadrul Société Générale, Eric Dhoste vine la conducerea BRD FINANCEcu o expertiză managerială diversificată pe zonele de corporate şi retail banking, dobândită în Franţa şi în străinătate.

Citeste mai mult…

Bistritanasaud.transilvania-tv.ro: Cursuri organizate de Camera de Comerţ şi Industrie Bistriţa-Năsăud

Camera de Comerţ şi Industrie Bistriţa-Năsăud este unul dintre cei mai importanţi furnizori de formare profesională din judeţul Bistriţa-Năsăud, având un portofoliu diversificat de programe, care includ: iniţiere în competenţe antreprenoriale, informatice, administrator pensiune turistică, comunicare în limbile engleză şi germană, asistent manager, perfecţionare şi specializare în domeniile formator, contabil, manager de proiect, inspector resurse umane, specialist în managementul deşeurilor, cadru tehnic cu atribuţii în domeniul PSI, inspector în domeniul sănătăţii şi securităţii în MUNCĂ.

Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Hidroelectrica: Starea tehnica a Portilor de Fier 1 nu pune sub nicio forma in pericol siguranta in functionare a grupurilor energetice si a barajului

Starea tehnica a partii de constructie si a echipamentelor de la barajul deversor Portile de Fier 1 nu pune sub nicio forma in pericol siguranta in functionare a grupurilor energetice, a barajului, a personalului de exploatare sau a obiectivelor si populatiei din aval, se arata intr-un comunicat al companiei Hidroelectrica. Aceasta este o reactie la declaratiile presedintelui sindicatului Portile de Fier, Cristinel Popescu, care a spus luni ca infiltratiile cauzate de fisurile existente in barajul de la Portile de Fier I ar putea duce la producerea unui incendiu si deconectarea unitatii de la sistemul energetic national. Potrivit Hidroelectrica, fisurile si infiltratiile existente, care de altfel sunt uzuale la astfel de constructii,  nu pun in pericol functionarea in conditii de siguranta a barajului si a echipamentelor hidro-electro-mecanice.

   Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Raport Expert Forum despre primele efecte ale liberalizarii pietei gazelor: Aproape 12% dintre consumatori non-casnici şi-au schimbat furnizorul

De la 1 ianuarie 2015, piata gazelor a devenit integral liberalizata pentru consumatorii non-casnici, insa chiar daca este iarna, pana in prezent, preturile din piata libera nu par sa difere semnificativ fata de preturile reglementate de la farsitul lui 2014, se arata in raportul “Liberalizarea pietei de gaze: mai multe oportunitati decat riscuri”, lansat marti de Expert Forum. “Liberalizarea pentru consumatorii non-casnici, cei 170.000 de IMM-uri, a fost un real succes: preturile nu au crescut dincolo de ultimul nivel al preturilor reglementate, aproape 12% dintre consumatori si-au schimbat furnizorul, si inca 30% si-au renegociat contractele. Este enorm: in alte tari, rata de schimbare a furnizorilor este de doar 3-4% pe an”, este una dintre principalele concluzii din raport.

Citeste mai mult…

Romanialibera.ro: EURO a deschis în stagnare în piaţa interbancară

EURO a deschis, marţi, în stagnare faţă de ultimele schimburi de luni în piaţa interbancară locală, în care în prima oră a fost perfectată o singură tranzacţie, evoluţia monedei europene fiind similară şi în raport cu alte valute din regiune, informează Mediafax.

În jurul orei 10:10, EURO era cotat între băncile comerciale la 4,4450 – 4,4470 lei, faţă de 4,4441 lei în ultimele tranzacţii ale zilei precedente.

“Nu există în piaţă un impact din cauza Greciei. Luni seara nu a fost luată nicio decizie. Problema a fost amânată spre sfârşitul săptămânii, dar probabil va exista un consens”, a declarat pentru MEDIAFAX dealerul unei bănci.

 Citeste mai mult…

Bursa.ro: HIDROELECTRICA:

Construcţiile hidrotehnice de la Porţile de Fier sunt în perfectă stare

Starea tehnică a părţii de construcţie şi a echipamentelor de la barajul deversor Porţile de Fier 1 nu pune sub nicio formă în pericol siguranţă în funcţionare a grupurilor energetice, a barajului, a personalului de exploatare sau a obiectivelor şi populaţiei din aval, informează Hidroelectrica, într-un comunicat.

Potrivit acestuia, în conformitate cu prevederile Legii privind siguranţă barajelor, Hidroelectrica ţine în permanenţă sub control starea construcţiilor hidroenergetice aflate în administrarea sa. Amenajarea Porţile de Fier 1 este urmărită în permanentă de către personal specializat în urmărirea comportării construcţiilor prin intermediul a 2910 aparate de măsură şi control montate pe baraj.

Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Gerea: România și Ungaria trebuie să coopereze în domeniul asigurării conexiunilor pentru energie electrică și gaze naturale

Ministrul Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri, Andrei Gerea, a discutat cu ambasadorul Republicii Ungaria în România, Botond Zakonyi, despre cooperarea în domeniul gazelor naturale și țițeiului, în domeniul energiei electrice, inclusiv a energiei nucleare, precum și despre domeniul IMM-urilor.

‘Republica Ungaria este un partener economic important al României, iar apartenența la Uniunea Europeană a celor două state vecine impune o strânsă cooperare în domeniul asigurării conexiunilor pentru energie electrică și gaze naturale cu infrastructura europeană din aceste sectoare’, a spus Andrei Gerea.

 Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Băncile nu vor mai putea urmări clienţii cu credite ipotecare după vânzarea imobilului în garanţie

Băncile nu vor mai putea urmări alte active sau veniturile viitoare ale clienţilor cu CREDITE având garanţii imobiliare, chiar dacă din executarea garanţiei nu a rezultat acoperirea integrală a obligaţiilor de plată, potrivit unui proiect de lege publicat de ANPC care preia o directivă UE.

“În orice situaţie, riscul de creditare se împarte între creditor şi consumator iar returnarea sau transferarea către creditor a garanţiei sau a veniturilor obţinute din vânzarea garanţiei este suficientă pentru rambursarea totală a creditului. În cazul în care preţul obţinut pentru bun imobil afectează suma datorată de către consumator, creditorii şi executorii judecătoreşti depun toate eforturile în vederea obţinerii celui mai bun preţ pentru bunul imobil care face obiectul executării silite”, se arată în poiectul de act normativ publicat de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului.

Citeste mai mult…

Hotnews.ro: In mijlocul discutiilor despre debitorii in CHF, B​anca Comerciala Feroviara lanseaza un produs in franci elvetieni

Banca Comerciala Feroviara S.A. a lansat marti produsul “PRIMUS CHF/RON”, destinat clientilor bancii persoane fizice care detin deja sau isi deschid un pachet de produse si servicii CONT Primus by BCF si apeleaza la schimburile valutare CHF-RON in scopuri personale. Facilitatea permite clientului bancii sa achizitioneze maximum 2.000 CHF contra RON, o data pe luna, la cursul BNR stabilit in data tranzactiei.

Citeste mai mult…

Adevarul.ro: ANPC: Băncile nu vor mai putea urmări clienţii cu credite ipotecare după vânzarea imobilului în garanţie

Francul elveţian s-a apreciat cu 20% în urma deciziei luate de Banca Centrală a Elveţiei de a elimina plafonul de 1,2 franci pentru un euro Băncile nu vor mai putea urmări alte active sau veniturile viitoare ale clienţilor cu credite având garanţii imobiliare, chiar dacă din executarea garanţiei nu a rezultat acoperirea integrală a obligaţiilor de plată, potrivit unui proiect de lege publicat de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) care preia o directivă UE. „În orice situaţie, riscul de creditare se împarte între creditor şi consumator iar returnarea sau transferarea către creditor a garanţiei sau a veniturilor obţinute din vânzarea garanţiei este suficientă pentru rambursarea totală a creditului.

Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Băncile nu vor mai putea urmări clienţii cu credite ipotecare după vânzarea imobilului în garanţie

Băncile nu vor mai putea urmări alte active sau veniturile viitoare ale clienţilor cu CREDITE având garanţii imobiliare, chiar dacă din executarea garanţiei nu a rezultat acoperirea integrală a obligaţiilor de plată, potrivit unui proiect de lege publicat de ANPC care preia o directivă UE.

“În orice situaţie, riscul de creditare se împarte între creditor şi consumator iar returnarea sau transferarea către creditor a garanţiei sau a veniturilor obţinute din vânzarea garanţiei este suficientă pentru rambursarea totală a creditului. În cazul în care preţul obţinut pentru bun imobil afectează suma datorată de către consumator, creditorii şi executorii judecătoreşti depun toate eforturile în vederea obţinerii celui mai bun preţ pentru bunul imobil care face obiectul executării silite”, se arată în poiectul de act normativ publicat de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului.

Citeste mai mult…

Capital.ro: Prețul gazelor ar putea creşte în acest an cu 7%

Consumatorii casnici de gaze naturale, singura categorie reglementată, ar putea plăti facturi mai mari la gaze, însă o decizie a modificării prețurilor este la latitudinea Guvernului.

În prezent, calendarul de liberalizare a prețurilor gazelor naturale este suspendat, conform unui HG adoptat de Guvern în decembrie anul trecut.

Citeste mai mult…

        Impreuna in lumea afacerilor