Agerpres.ro: Aportul albinelor sălbatice la polenizarea culturilor agricole ajunge la miliarde de dolari (studiu)
Aportul pe care albinele sălbatice îl au în polenizarea culturilor agricole este evaluat la peste 3.250 de dolari (2.880 de euro) pe hectar anual, potrivit unui studiu publicat, marți, în revista Nature Communications, transmite AFP.
Mediafax.ro: Exportul de electricitate a crescut la cinci luni cu 27%
România a exportat în intervalul ianuarie-mai cu 27% mai multă electricitate comparativ cu perioada similară a anului trecut şi a importat cu aproape 26% mai mult.
Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) arată că în primele cinci luni ale acestui an România a exportat 4,5 TWh de energie. Exporturile de energie în perioada ianuarie-mai 2014 au fost de 3,5 TWh.
Mediafax.ro: STUDIU: Care este profilul angajatului din IMM-urile româneşti
România este ţara europeană cu cel mai mare număr de angajaţi nevoiţi să fie prezenţi la birou pentru a-şi îndeplini sarcinile de lucru (81%), la polul opus aflându-se Norvegia, unde 51% dintre angajaţii IMM-urilor trebuie să fie efectiv la muncă, potrivit unui studiu Ipsos Mori pentru Microsoft.
În acelaşi timp, datele Eurostat arată că rata productivităţii în România era de 5,6 euro/oră în 2013, adică de şase ori sub media europeană şi de aproape 12 ori mai mică decât rata productivităţii în Norvegia (59 euro/oră).
Mediafax.ro: România, pe penultimul loc în UE în privinţa consumului individual şi a PIB-ului pe cap de locuitor
România se află pe penultimul loc în Uniunea Europeană în privinţa consumului individual efectiv şi a PIB-ului pe cap de locuitor, cele mai ridicate valori fiind înregistrate în Luxembourg, iar cele mai scăzute în Bulgaria, potrivit datelor aferente anului 2014 publicate marţi de Eurostat.
În România, consumul individual efectiv, care măsoară bunăstarea populaţiei, este cu 45 de puncte procentuale sub media europeană, în timp ce PIB-ul pe cap de locuitor este cu 46 de puncte sub acest nivel. Indicatorul a fost exprimat în standardul puterii de cumpărare (Purchasing Power Standards – PPS), o monedă artificială care elimină diferenţele de preţuri dintre ţări.
Bursa.ro: POPULAŢIA A SUBSCRIS DOAR 19% DIN OFERTA MFP
Ministerul Finanţelor Publice (MFP) se aşteaptă ca investitorii mari să cumpere titluri de stat, în oferta dedicată populaţiei, pe ultima sută de metri – în ultimele trei zile de subscriere -, având în vedere că, până ieri, cetăţenii făcuseră subscrieri de numai19% din totalul de 100 de milioane de lei.
Bursa.ro: AeRO nu găseşte linia de plutire
La aproape patru luni de la relansarea sistemului alternativ de tranzacţionare al Bursei de Valori Bucureşti, sub noua denumire, piaţa AeRO încă nu reuşeşte să stârnească interesul investitorilor, în ciuda eforturilor susţinute ale echipei BVB pentru promovarea acestei platforme.
De pe 25 februarie şi până în prezent, valoarea tranzacţiilor zilnice a fost, în medie, de circa 24.000 de lei, însă AeRO a cunoscut şi valori infime ale tranzacţiilor, precum 90 de bani pe 30 martie sau 10,81 lei pe 21 mai.
Bursa.ro: ECONOMIŞTII DE LA FMI VIN CU O IDEE “REVOLUŢIONARĂ” PRIN DISPERAREA EI
Fondul Monetar Internaţional şi marile bănci centrale nu au văzut criza financiară şi economică care s-a declanşat în a doua jumătate a deceniului trecut. Pe fondul destabilizării grave a sistemului bancar, măsurile ulterioare au avut ca scop, aproape exclusiv, susţinerea instituţiilor financiare, costul operaţiunii fiind exorbitant pentru bugetele ţărilor dezvoltate.
Bursa.ro: PRIMUL PROTOCOL DE COLABORARE DINTRE O BANCĂ ROMÂNEASCĂ ŞI CLIENŢI
Alin Iacob, AURSF: “Tomas Spurny a înţeles că, în perioada premergătoare crizei, banca nu s-a comportat aşa cum trebuia cu clienţii”
Banca pare că şi-ar fi întors faţa către clienţi, anunţând, ieri, în premieră în sectorul nostru bancar, că a semnat un protocol de colaborare cu Asociaţia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF).
Economica.net: Statul român, finanţat aproape în exclusivitate de băncile din ţară. Ce mai rămâne pentru creditarea economiei
Aproape trei sferturi din datoria de stat a României este deţinută de băncile din ţară, în condiţiile în care creditarea către sectorul privat încă nu evoluează prea strălucit. România este pe locul al doilea în UE în funcţie de ponderea industriei financiare interne în topul creditorilor statului, depăşită la acest capitol doar de Luxemburg, ţară cu un specific economic aparte, unde industria serviciilor financiare generează mai bine de o treime din PIB.
Economica.net: Guvernul renunţă la proiectul reducerii TVA la 9% pentru serviciile de retransmitere a programelor de televiziune
Reducerea TVA la 9% pentru serviciile de retransmitere a programelor de televiziune a fost o propunere la care s-a renunţat în data de 9 iunie a.c., în cadrul unei consultări cu reprezentanţii pieţei de profil, la care au participat şi ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, au precizat, marţi, pentru Agerpres reprezentanţii Ministerului pentru Societatea Informaţională (MSI).
Digi24.ro: Autostrada Comarnic-Braşov la al treilea eşec
Statul bifează un al treilea eşec în încercarea de a începe lucrările la autostrada Comarnic-Braşov. Nu găseşte un constructor care să realizeze proiectul pe banii lui.
În aceste condiţii, intră în calcul varianta începerii construcţiei cu bani de la stat. Potrivit unor surse, Compania de Autostrăzi a elaborat deja un raport prin care anulează construcţia prin concesiune a autostrăzii de pe Valea Prahovei.
Hotnews.ro: Situatiile in care Fiscul verifica daca ai indeplinit masurile dispuse prin dispozitia obligatorie
Luni a aarut in Monitorul Oficial un act normativ ce reglementeaza anumite aspecte cu privire la centralizarea
masurilor dispuse prin dispozitia obligatorie emisa ca urmare a actiunilor de inspectie economico-financiara.
ocumentul stabileste faptul ca masurile dispuse prin dispozitiile obligatorii emise ca urmare a actiunilor de inspectie economico-financiara se centralizeaza la nivelul fiecarei structuri de inspectie economico-financiara, intr-o situatie care cuprinde, in principal, informatii cu privire la entitatea verificata, masurile dispuse, temeiul de drept si termenele de ducere la indeplinire a acestora.
Adevarul.ro: HARTA SECETEI Uscăciunea pământului a adus culturile agricole la cota de avarie
Pe câmpurile neirigate, culturile sunt 100% compromise Cultivatorii de cereale din Moldova, Oltenia şi centrul ţării anticipează producţii la hectar sub limita de randament. Impactul secetei asupra creşterii economice ar putea fi de 0,5%-1%, estimează analiştii. Starea de secetă agresivă întâlnită acum în Moldova, Oltenia şi centrul ţării (unde n-a mai plouat de două-trei luni) s-ar putea propaga şi spre buzunarele cultivatorilor.
Adevarul.ro: ANALIZĂ Topul marilor comercianţi din România: Kaufland, Carrefour şi Metro domină vânzările, dar Auchan vine tare din urmă
Creşterea consumului intern şi extinderea reţelelor în dauna buticarilor au săltat anul trecut afacerile marilor lanţuri de magazine alimentare, care au înregistrat vânzări în creştere. Sectorul este dominat de grupuri din Germania, Franţa şi Belgia şi animat de fuziuni şi achiziţii. Kaufland domină de departe topul marilor comercianţi, atât ca profit, cât şi ca vânzări, înregistrând în anul 2014 o cifră de afaceri aproape 8 miliarde de lei, în vreme ce Carrefour şi Metro sunt singurele lanţuri care trec de pragul de 4 miliarde de lei, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanţelor. În privinţa profiturilor, Kaufland a înregistrat un rezultat net de 409 milioane de lei, urmat fiind de Carrefour, cu 119 milioane de lei.
Adevarul.ro: BCR a primit anul trecut 35.000 de sesizări de la persoane fizice, privind în principal transparenţa
BCR este cea mai mare bancă din România Circa 35.000 de clienţi persoane fizice ai BCR, reprezentând 1,2% din totalul pe acest segment, au formulat anul trecut o sesizare către bancă, dintre care cele mai multe reclamă transparenţa şi limbajul utilizat în documente, a declarat Dan Popescu, director Customer Experience în cadrul băncii.
Capital.ro: Bani pentru IMM-uri: Cum iei 120.000 de lei de la stat
Programele pentru susținerea întreprinderilor mici și mijlocii încep mai târziu în acest an, iar gradul de birocrație a crescut. Totuși, sumele alocate și numărul beneficiarilor sunt mai mari
Micii întreprinzători vor avea ceva mai mult de așteptat în acest an față de 2014 pentru programele desfășurate de Direcția pentru IMM, aflată în subordinea Ministerului Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri. Gradul de birocrație a crescut, dar bugetele sunt mai mari.
Digi24.ro: Fiscul eliberează acte online de la 1 iulie
Câteva dintre documentele de care au nevoie contribuabilii de la Fisc vor putea fi eliberate şi online, de la începutul lunii viitoare.
Certificatul de atestare fiscală, necesar pentru orice act de vânzare-cumpărare şi deciziile referitoare la diverse penalităţi sunt printre actele care pot fi primite în aşa-numitul Spaţiu Privat Virtual.
Digi24.ro: Reguli pentru întocmirea bugetului de familie. Câți bani trebuie puși deoparte?
O gospodărie cu o situaţie financiară sănătoasă este o gospodărie care are bani puşi deoparte pentru zile negre. Cât de mari trebuie să fie economiile diferă de la o gospodărie la alta şi de la o situaţie la alta. Există însă câteva reguli pe care ar trebui să le respecte toată lumea, iar întocmirea unui buget personal sau de familie este mai simplă de când au apărut tot felul de site-uri sau aplicaţii care te ajută să îţi urmăreşti cheltuielile. Dar, de multe ori, lipsa economiilor este o chestiune de voinţă.
Ziare.com: Bancile se muta online: Nu a fost niciodata mai usor sa-ti administrezi banii
Serviciile bancilor online par a fi o alternativa pentru tot mai multi clienti, atat din Europa, cat si din Romania.
Prin aceste servicii, clientii isi pot alege banca si deschide un cont de pe internet, fara a fi nevoie sa se deplaseze la banca.
Zf.ro: FABRICI SACRIFICATE PE „ALTARUL“ CONSUMULUI
Un fond american de investiţii, marele câştigător al dezindustrializării Capitalei
NCH a avut viziunea de a cumpăra în anii 2000 fabrici pe bandă rulantă, pe care s-au construit ulterior malluri sau hipermarketuri.
Două dintre cele mai mari centre comerciale din Bucureşti, AFI Cotroceni şi Mega Mall, al doilea magazin Ikea din România precum şi mai multe hipermarketuri au fost sau urmează să fie deschise pe terenuri ale unor foste fabrici din Capitală, cumpărate la începutul anilor 2000 de fondul american de investiţii New Century Holdings (NCH), condus de românul Siminel Andrei.
Zf.ro: Adrian Vasilescu, BNR: Ce-i în PIB şi ce ajunge în buzunare
De ani buni, practic din 2011, avem creştere economică plus. Rata anuală a inflaţiei e în jur de 1% iar creditul de consum ia avans, deşi cu frâna de mână trasă. Activitatea bancară se mişcă şi ea… nu numai către poziţiile dominante ale economiei, ci şi spre populaţie. Dar marea masă a populaţiei constată că, din ceea ce se realizează, gustă cu linguriţa.
Zf.ro: De ce nu vin IT-iştii în bănci, la salarii de peste 2.000 de euro pe lună
Directorii de resurse umane din băncile locale au dificultăţi în recrutarea IT-iştilor din cauza mediului „rigid“ caracteristic unei instituţii financiare, în ciuda faptului că ofertele salariale propuse programatorilor seniori depăşesc 2.000 de euro net pe lună.
Zf.ro: Isărescu către investitorii străini de la BVB: Mizăm pe 4% creştere economică
Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), le-a spus investitorilor străini prezenţi ieri la evenimentul Romania Investor Days organizat de Bursa de Valori Bucureşti că economia României s-a transformat în bine, rezolvându-şi dezechilibrele macroeconomice din timpul crizei şi că se aşteaptă la o creştere economică de 4% în acest an.
Zf.ro: Alpha Bank are un credit de 30 mil. dolari de la IFC pentru creditarea firmelor
International Finance Corporation (IFC), divizia de investiţii private a Băncii Mondiale, a extins o linie de credit în valoare de 30 mil. dolari acordată Alpha Bank, banii fiind destinaţi finanţării importatorilor şi exportatorilor locali.
Zf.ro: Bursa de la Bucureşti scade pentru a doua zi consecutiv
Bursa locală era ieri în scădere cu 0,8% pentru a doua zi consecutiv, determinată în special de retragerea investitorilor de pe acţiunile companiilor din sectorul financiar.
Titlurile BRD, cea mai mare bancă listată şi a doua din sistem după active, se corectau cu 1,55%, în timp ce Banca Transilvania (TLV), scădea cu 1%, iar acţiunile operatorului bursei (BVB) erau în regres cu 1,8%. Indicele BET-FI, care urmăreşte evoluţia acţiunilor Fondului Proprietatea (FP) şi ale celor cinci SIF-uri, era în scădere cu 1,1% spre sfârşitul şedinţei de tranzacţionare.
Zf.ro: Controlul migrării profiturilor aduce costuri suplimentare pentru companii şi ANAF
Planul de acţiune al OECD privind erodarea bazei de impunere şi transferul profiturilor (BEPS) va presupune anumite costuri pentru companii, care vor face raportări suplimentare, dar mai ales pentru administraţia fiscală, care va avea un volum foarte mare de informaţii de gestionat, a spus Monica Todose, director la direcţia Preţuri de Transfer şi Soluţii Fiscale din cadrul ANAF la o conferinţă organizată de Deloitte.
Bursa.ro: Indicele BET-FI deschide în scădere
Indicele bursier BET-FI de pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a deschis în scădere şedinţa de tranzacţionare de astăzi.Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, se apreciază uşor cu 0,05%, fiind cotat la 7.240,36 puncte.
Jurnalul.ro: Reducerea TVA de la 24% la 20% este în pericol
Troica FMI, CE şi BM nu este de acord cu măsurile cuprinse în Codul Fiscal care vor lăsa un gol de 16,4 miliarde lei în bugetul din 2016. Astăzi încep discuţiile dintre oficialii români şi delegaţia Comisiei Europene, negocieri de care depinde soarta măsurilor de relaxare fiscală.
Agerpres.ro: Eduard Badea, expert în achiziții publice: Se va crea Agenția Națională de Achiziții Publice
Eduard Badea, expert în achiziții publice, a declarat miercuri că urmează să fie înființată Agenția Națională de Achiziții Publice (ANAP), care va avea ca scop coordonarea și implementarea măsurilor Strategiei naționale în domeniul achizițiilor publice.
Agerpres.ro: Mai puțin de 10% dintre magazinele online din România utilizează o platformă integrată de e-Commerce (studiu)
Mai puțin de 10% dintre magazinele online din România utilizează o platformă integrată de e-commerce, care să le ofere un sistem complet de comerț electronic, potrivit unui studiu de specialitate, dat publicității miercuri.
‘În prezent, mai puțin de 10% din magazinele online din România utilizează o platformă integrată de e-commerce, care să le ofere un sistem complet de comerț electronic, ce permite în timp real gestiunea de stocuri, prețuri sau procesul de facturare. Totuși, numărul lor crește accelerat, pe fondul maturizării pieței și a nevoii clienților de informații clare despre produse și stocuri’, arată datele Teamshare, una dintre cele mai importante platforme de e-commerce integrate din România.
Evz.ro: Cele două unităţi de la Cernavodă au produs peste 4,6 milioane de MWh, în primele 5 luni
Cele două unităţi ale Centralei Nuclearelectrice de la Cernavodă au produs, în primele cinci luni din 2015, o cantitate de energie electrică de circa 4,63 milioane MWh, din care 4,266 milioane MWh au fost livraţi în Sistemul Energetic Naţional, conform datelor publicate pe site-ul Nuclearelectrica.
Adevarul.ro: SONDAJ Brokerii şi românii. Ce vor investitorii de la intermediarii cu care lucrează pe pieţele financiare
Investitorii preferă să fie consiliaţi de brokeri Principalele aşteptări din partea investitorilor de la compania de brokeraj cu care colaborează se referă la oferirea de recomandări privind oportunităţi de investiţii sau de analize macro şi pe companii, precum şi la furnizarea unor platforme de tranzacţionare rapide şi complexe, arată un sondaj realizat de Tradeville, lider de piaţă în tranzacţionarea online din România.
Zf.ro: Statul îl va schimba pe Gabriel Dumitraşcu din boardul Rompetrol Rafinare
Gabriel Dumitraşcu, fost şef al direcţiei de privatizare din Ministerul Energiei, va fi revocat din Consiliul de Administraţie al Rompetrol Rafinare (RRC), unde ocupa una dintre cele două poziţii cuvenite statului ca acţionar minoritar în companie.
Economica.net: Cum ne-am pregătit pentru reducerea TVA: România, campioană europeană la scumpiri în luna mai
România a avut în luna mai, în ajunul reducerii TVA la alimente, cea mai mare inflaţie anuală din Uniunea Europeană, umăr la umăr cu Malta. Rata de creştere a preţurilor de consum, de 1,3% în mai, a fost dublă faţă de nivelul din aprilie, de 0,65%.
România şi Malta au fost statele cu cea mai ridicată rată anuală a inflaţiei din Uniunea Europeană în mai, arată datele publicate miercuri de Oficiul European de Statistică (Eurostat).
Mediafax.ro: Ministrul ungar de Externe critică România că nu a făcut investiţii pentru interconectarea reţelelor de gaze naturale
România şi Croaţia nu au făcut investiţiile necesare în vederea interconectării la infrastructura de livrare a gazelor naturale, a declarat ministrul maghiar de Externe Peter Szijjarto după o întâlnire, la Budapesta, cu vicepreşedintele Comisiei Europene (CE) Maros Sefcovic.
Europa Centrală şi de Est – inclusiv Ungaria – este vulnerabilă din punctul de vedere al securităţii energetice, a declarat el după întâlnire.
Economica.net: Importurile de ţiţei au crescut cu 2,3% în primele patru luni. Producţia s-a redus cu 1,2%
România a importat, în primele patru luni din 2015, o cantitate de ţiţei de 2,169 milioane tone echivalent petrol, cu 49.700 tep (2,3%) mai mare faţă de cea importată în perioada similară a anului trecut, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică (INS)..
Economica.net: Ce vor jucătorii la Bursă de la brokerii lor
Investitorii la Bursă vor de la brokerii lor ponturi privind oportunitățile de investiții, analize despre companii și o platformă de tranzacționare rapidă și multifuncţională, arată un sondaj realizat de casa de brokeraj Tradeville.
75% dintre investitorii participanţi la sondajul Tradeville spus că „vor ca brokerii să le semnaleze oportunitățile investiționale”, în timp ce 64% dintre investitori „doresc să primească analize privind contextul pieței (trenduri macroeconomice, date economice, știri).
Zf.ro: Video ZF Live. Directorul Raiffeisen Leasing: Echipamentele au devenit foarte complexe; un strung poate ajunge la 250.000 euro
Multe contracte de leasing vizează în continuare autoturisme, dar şi camioane, semiremorci, pe care companiile le folosesc cu precădere în străinătate, a spus la ZF Live Felix Daniliuc, general manager Raiffeisen Leasing.
Agerpres.ro: Matichescu (ANT): Am finalizat normele privind acordarea voucherelor de vacanță și așteptăm promulgarea legii
Autoritatea Națională pentru Turism (ANT) a finalizat normele privind acordarea voucherelor de vacanță și, imediat după promulgarea Legii și publicarea în Monitorul Oficial, documentul va fi trimis pe circuitul de avizare, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, președintele interimar al ANT, Mirela Matichescu.
Agerpres.ro: Șeful OMV afirmă că preluarea Petrom a fost vitală pentru supraviețuirea grupului austriac
Achiziționarea companiei românești Petrom a fost pasul esențial în dezvoltarea OMV, făcând din grupul austriac ceea ce este astăzi, a declarat actualul director general al OMV, Gerhard Roiss, care și-a făcut marți bilanțul celor 17 ani petrecuți în echipa de conducere a OMV, transmite APA.
‘Dacă nu am fi preluat Petrom, ar fi fost foarte dificil să supraviețuim economic în climatul actual’, a declarat Gerhard Roiss la o reuniune organizată la clubul de jurnaliștilor economici din Viena.
Economica.net: EXCLUSIV Lista fabricilor care nu plătesc certificate verzi în factura la curent
Printre numele care sunt beneficiare ale unei scheme de ajutor de stat ce prevede exceptarea de la plată a unui număr de certificate verzi se numără Alro, ArcelorMittal, Carpatcement, TMK Artrom sau Lafarge.
Cele 14 companii din România exceptate de la plata certificatelor verzi, în proporţie de 40% până la 85%, funcţie de consumurile de energie sunt: Alro Slatina, Arcelor Mittal Galaţi şi Arcelor Mittal Hunedoara, Carpatcement, TMK Reşiţa şi TMK Slatina, Stirom Bucureşti, Messer Gaz Bucureşti, Brikston Iaşi, Silcotub Zalău, Alum Tulcea, Vimetco Extrusion, Elsid Titu şi Lafarge Romania, potrivit unor surse guvernamentale.
Adevarul.ro: Cum i-ar putea afecta pe români ieşirea Greciei din zona euro. De la limitarea extragerilor la bancomatele din Grecia la slăbirea leului
Temerile că Grecia ar putea ieşi din zona euro s-au intensificat în ultimele săptămâni O eventuală ieşire a Greciei din zona euro ar avea efecte limitate şi de scurtă durată asupra economiei româneşti şi asupra românilor, susţin analiştii consultaţi de „Adevărul“, printre acestea numărându-se o volatilitate mai crescută a cursului de schimb, o scădere a investiţiilor străine şi instalarea pe termen scurt a unei stări de panică ce ar putea determina retrageri de fonduri din băncile cu capital grecesc.
Bursa.ro: Consiliul ASF a aprobat Regulamentul privind agenţii pentru servicii de investiţii financiare
Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat, în şedinţa de astăzi, Regulamentul privind agenţii pentru servicii de investiţii financiare, agenţii delegaţi şi pentru modificarea Regulamentului CNVM numărul 32/2006 privind serviciile de investiţii financiare, arată un comunicat transmis astăzi redacţiei.
Bursa.ro: Grupul Clienţilor cu Credite în CHF critică adoptarea pensiilor speciale pentru parlamentari
Grupul Clienţilor cu Credite în CHF se arată “dezamăgit” de proiectul legislativ prin care clasa politică va beneficia de pensii speciale şi de faptul că această lege a fost dezbătută şi votată într-un timp foarte scurt, potrivit unui comunicat transmis astăzi redacţiei.
Grupul menţionează că, începând cu jumătatea lunii ianuarie, au depus la Parlamentul României şi la Guvernul României un proiect de lege privind conversia creditelor din valută în moneda naţională, susţinut de o petiţie online care numără peste 29.000 de semnături şi petiţie scrisă având peste 34.000 de semnatari.