Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

REVISTA PRESEI - 20 aprilie 2015

Ziare.com: Studiu CCIR: Ce cred firmele despre mersul economiei si despre DNA

Principalele probleme cu care se confrunta antreprenorii romani sunt legate de fiscalitatea ridicata, legislatia complicata, absenta infrastructurii, coruptia din administratie si criza fortei de munca, rezulta dintr-un studiu privind perceptia mediului de afaceri asupra economiei nationale, comandat de Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR) si realizat de TNS CSOP pe un esantion de 500 de firme.

             Citeste mai mult…

Romaniaregional.ro: Peste 48 de mii de constănţeni câştigă doar salariul minim pe economie

ANAF, Bihor, București, Camera de Comerț a României, Constanța, Inspecția Muncii, Județul Constanța, Mihai Daraban, Prahova, salariul minim pe economie

Cifra plasează judeţul Constanţa pe locul 4 pe ţară, după Bucureşti, Bihor şi Parhova, la cele mai multe salarii minime. Doar 4% dintre angajaţii din România au salarii de peste 5.000 de lei pe lună, potrivit datelor de la Inspecţia Muncii.

            Citeste mai mult…

Digi24.ro, preluat de medierenet.ro, diacaf.com: Președintele Camerei de comerț româno-americane: Relația Congres-Administrație este o rușine națională pentru americani și suntem jenați de ea

Foştii ambasadori SUA la Bucureşti, dar şi diplomaţii români care ne-au reprezentat la Washington sunt membri ai Camerei de comerţ româno-americane, care lucrează doar pe teritoriul Statelor Unite şi se ocupă de atragerea de investiţii în ţara noastră. Mark Meyer este preşedintele Camerei de comerţ româno-americane. Într-un interviu pentru Digi24 el a explicat care sunt condițiile prielnice pentru a dezvolta o afacere în România și cum se vede de la Washington lupta anticorupție din țara noastră. Totodată, el a explicat și de ce numirea unui nou ambasador SUA în România a durat atât de mult.

            Citeste mai mult…

Agerpres.ro: ANSVSA: Abatoarele românești vor putea exporta carne de porc în Japonia

Abatoarele românești vor putea începe exporturile de carne de porc în Japonia, în urma acordului primit din partea autorității de profil din această țară, a anunțat, vineri, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

,,Ambasada României la Tokio a transmis către ANSVSA o informare oficială din partea autorității competente din Japonia, prin care se certifică faptul că procedurile din abatoarele din România îndeplinesc criteriile necesare pentru exportul de carne de porc. Aceasta este una dintre formalitățile necesare pentru realizarea exportului de carne de porc pe piața japoneză, export solicitat de partea română în anul 2013″, menționează ANSVSA într-un comunicat remis AGERPRES.

           Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Victor Ponta: Trebuie să rezolvăm problema infrastructurii

Prim ministrul Victor Ponta a declarat sâmbătă, la Zalău, că lucrurile bune pe care Guvernul le-a făcut în domeniul fiscalității trebuie urmate de rezolvarea problemei infrastructurii, semnalată de mai multe mari companii din România pe care le-a vizitat în ultimele zile.

“Nu mă feresc să spun că am rezolvat și rezolvăm problema fiscalității, a condițiilor economice, trebuie să rezolvăm problema infrastructurii. (…) Sunt absolut conștient că, repet, toate lucrurile bune pe care le-am făcut în zona de fiscalitate și de stimulare a investițiilor trebuie suplinite prin dezvoltarea infrastructurii, pentru că altfel, la un moment dat, ne vom sufoca. (…) Toate celelalte lucruri care țin de aeroporturi, de șosele, de partea de infrastructură de transport energetic care de asemenea este importantă pentru orice companie, reprezintă următoarea provocare. Sunt convins că putem să-i facem față”, a precizat premierul, prezent la Zalău la inaugurarea unei investiții de 18 milioane de euro a producătorului de țevi fără sudură Tenaris Silcotub.

          Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Sălaj: Investiție de 14 milioane de dolari a companiei Tenaris, în Zalău

Gigantul mondial siderurgic Tenaris își reconfirmă interesul pentru România printr-o nouă investiție, de 14 milioane de dolari, concretizată într-un centru de excelență în training pentru cei 1.700 de angajați proprii, inaugurat sâmbătă, la Zalău, în prezența premierului Victor Ponta, ministrului Transporturilor, Ioan Rus, al reprezentanților companiei, în frunte cu CEO Tenaris, Paolo Rocca și al autorităților locale și județene.

“Tenaris este exact acel gen de companie pe care și-o dorește orice țară, orice comunitate locală, orice Guvern, pentru că înseamnă investiții substanțiale pe termen mediu și lung, înseamnă locuri de muncă — peste 1.000 de locuri de muncă doar în Zalău, înseamnă tehnologie modernă și o mentalitate corporativă modernă și se adaugă ceva, de care România are foarte mare nevoie, și anume latura educațională și de pregătire profesională. Pentru că asta înseamnă trecerea la un alt nivel al investițiilor făcute în România(…) Asta înseamnă că România trece la un nivel superior al investițiilor în zona economică, în educație, în cercetare și cu o perspectivă pentru care sunt optimist”, a precizat premierul Victor Ponta, la festivitatea de inaugurare a noii investiții.

              Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Peste 8.000 de controale și peste 8.300 sancțiuni contravenționale pentru combaterea evaziunii fiscale în domeniul panificației

Peste 8.000 de controale au fost efectuate de oamenii legii și peste 8.300 de sancțiuni contravenționale au fost aplicate, de la începutul anului, atât la producătorii de produse de panificație, cât și la cei care comercializează produsul finit către populație.

Potrivit unui comunicat IGPR transmis duminică AGERPRES, în primele trei luni, Poliția Română a desfășurat mai multe acțiuni naționale pentru asigurarea unui mediu concurențial corect și pentru combaterea evaziunii fiscale în domeniul panificației.

               Citeste mai mult… 

Agerpres.ro: Ponta: Voi face un bilanț amănunțit la împlinirea a trei ani de guvernare

Premierul Victor Ponta a declarat că peste o săptămână se împlinesc trei ani de când este șeful guvernului și a afirmat că va face un bilanț amănunțit al acestei perioade.

“Într-o săptămână se împlinesc trei ani de când sunt prim ministru. Trebuie să fac un bilanț și va fi un bilanț un pic mai amănunțit legat de ce am promis în campania electorală și în programul USL pentru că acest guvern, indiferent de ce s-a schimbat în componență, a rămas 100% pe programul de guvernare al USL. Eu vă spun cu ce va rămâne acest guvern când se mai duce un pic tensiunea. În primul rând, am preluat conducerea României după trei ani de recesiune economică, eu pot să zic dezastru economic, 2012, 2013, 2014 și 2015 cu siguranță sunt patru ani de creștere economică neîntreruptă peste media europeană”, a spus premierul la Antena 3.

                Citeste mai mult…

Zf.ro: OPINIE CRISTIAN HOSTIUC, DIRECTOR EDITORIAL ZF

Oraşele mici şi mijlocii au ajuns numai zone bune de adunat voturi. După alegeri, toată lumea le aruncă la coş, iar oraşele mari atrag toate investiţiile

România se polarizează, oraşele mari atrag şi mai multe investiţii iar oraşele mici şi mijlocii pierd din viteză, spune Horia Cioriclă, preşedintele Băncii Transilvania.

Cum se traduce constatarea lui: în preluarea Volksbank România de către Banca Transilvania, strategia este de întărire a poziţiilor băncii în oraşele mari, fie şi prin mai multe sucursale în acelaşi cartier.  La polul opus, asta înseamnă că în oraşele mici şi mijlocii, din două sucursale va rămâne une, pentru simplu fapt că nu mai există business acolo, care să justificie menţinerea a două sucursale plus angajaţii aferenţi.

                  Citeste mai mult…

Zf.ro: Nidera a vândut 60.000 de tone de grâu românesc în Egipt pentru 223 $/tonă

Traderul chinezo-olandez Nidera, unul dintre cei mai mari comercianţi locali de cereale, a vândut 60.000 de tone de grâu în Egipt pentru 223 dolari/tonă C&F (marfa livrată în portul de destinaţie).

 Livrarea va avea loc în intervalul 5-15 iunie alături de alte trei loturi de câte 60.000 de tone de fiecare comandate de egipteni de la traderi prezenţi în Franţa.

                 Citeste mai mult…

Zf.ro: MESAJUL UNUI EXECUTIV DIN AUTO

Pentru o piaţă de 250.000 de maşini noi/an „România urbană“ trebuie să se unească cu „România rurală“

Dezvoltarea infrastructurii şi eliminarea decalajelor economice între urban şi rural ar putea readuce vânzările de maşini noi către un prag de 250.000 de unităţi pe an, atins de altfel în perioada 2006-2008, este de părere Teodor Brusalis, directorul general al Hyundai Auto România, importatorul mărcii coreene pe piaţa locală, parte a Ţiriac Holding.

„În industria auto există optimism şi piaţa îşi va reveni, însă pentru ca vânzările să crească este nevoie de o unificare a României, între cea rurală şi cea reprezentată de Bucureşti şi marile oraşe între care există mari diferenţe acum“, a spus Teodor Brusalis în cadrul evenimentului „Piaţa auto în 2015“ organizat de Dan Vardie Consult.

                Citeste mai mult…

Zf.ro: Achiziţiile fondurilor străine au pus combustibil în acţiunile Petrom: plus de 11% în aprilie

Bursa a închis vineri cu cel mai mare avans din acest an, decuplându-se la extremă de pieţele externe care au raportat cel mai mare declin săptămânal din 2015. Creşterea a fost alimentată de miniraliul înregistrat de acţiunile OMV Petrom, care a avut în spate achiziţiile făcute de fonduri de investiţii, potrivit brokerilor. Deşi fundamentele nu s-au schimbat iar cotaţia petrolului încă nu şi-a revenit, acţiunile Petrom au câştigat 11% în aprilie.

                Citeste mai mult…

Zf.ro: Ipotecarele sar pragul de 300.000 după ce dobânzile au scăzut la 4%

Cele mai ieftine cinci credite imobiliare standard au dobânzi de sub 5% pe an, în timp ce creditele garantate de stat prin programul Prima casă costă chiar mai puţin de 4% pe an, ceea ce a animat cererea din partea clienţilor şi a urcat numărul total al împrumuturilor pentru achiziţia de locuinţe la circa 308.000 la finalul lunii martie.

Creşterea din ultimul an a numărului de credite este de 14%, dinamică susţinută de finanţările în lei.

               Citeste mai mult…

Zf.ro: Harta tranzacţiilor cu teren arabil: preţuri între 2.100 şi 5.100 €/hectar

Zece antreprenori activi pe piaţa achiziţiilor de terenuri au cumpărat 300 de hectare de teren arabil de la începutul anului, media preţurilor plătite fiind de 3.300 euro/hectar, respectiv cu un buget total de un milion de euro, arată o analiză a ZF.

„Piaţa mai are potenţial de creştere, vedem în continuare majorări de preţ, dar volumele tranzacţionate nu sunt mari. Nu am mai văzut tranzacţii de sute de hectare“, spune Robert Rekkers, şeful Agricover Credit IFN, unul dintre finanţatorii activi în agricultură.

                Citeste mai mult…

Zf.ro: OPINII PRIMITE LA REDACŢIE

Mihaela Mitroi, PwC România: Vântul schimbării în fiscalitatea internaţională

În plină dezbatere internă privind programul de relaxare fiscală propus de către Guvern, program fără îndoială bine-venit pentru mediul de afaceri din România, dar care ridică o serie de întrebări privind sustenabilitatea din punct de vedere bugetar, nu trebuie totuşi să pierdem din vedere modificările importante pe care le suferă legislaţia fiscală la nivel internaţional.

Marile crize economice şi financiare globale au reprezentat totodată şi oportunităţi pentru schimbări structurale ale economiei mondiale. Dacă criza anilor 30 a dus la acceptarea necesităţii intervenţiei statului în economie în perioadele de recesiune, prin majorarea cheltuielilor publice şi a investiţiilor, pentru a suplini astfel deficitul agregat de cerere (modelul economic keynesian), criza anilor 70 dus dimpotrivă la un val de liberalizare economică,  la privatizări şi dereglementare ce au făcut posibilă redinamizarea economiei în anii 80 şi 90 (modelul monetarist neoliberal inspirat de Milton Friedman).

               Citeste mai mult…

Zf.ro: Hidroelectrica vrea un profit de 300 de milioane de euro anul acesta

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România, a înregistrat în primele trei luni ale anului un profit brut în valoarea de 405 milioane de lei, de peste două ori mai mare decât rezultatul raportat în primul trimestru al anului trecut când compania a raportat 178 de milioane de lei. Producţia de energie a companiei a crescut datorită condiţiilor meteo favorabile cu 37% faţă de perioada similară a anului trecut până la 4,7 TWh. Acest lucru s-a reflectat în cifra de afaceri a companiei care a crescut cu 40% faţă de anul trecut, până la 944 milioane de lei.

               Citeste mai mult…

Zf.ro: Hidroelectrica a avut în primul trimestru un profit brut de 91 milioane euro

Hidroelectrica, aflată în insolvenţă, a înregistrat în primele trei luni un profit brut de 405 milioane de lei (91 milioane euro), de 2,2 ori mai mare comparativ cu câştigul de 178 milioane de lei din perioada similară a anului trecut, ca urmare a avansului producţiei şi vânzărilor de electricitate.

Compania susţine că rezultatul se datorează în principal managementului “proactiv” şi “vizionar”.

               Citeste mai mult…

Zf.ro: Creşteri pe bursele europene după delcinul major de săptămâna trecută

Principalele acţiuni europene au deschis tranzacţiile de luni în urcare, după ce au încheiat săptămâna cu cel mai mare declin din acest an, pe fondul deciziei băncii centrale a Chinei de a extinde politica de relaxare monetară, relatează Bloomberg.

Indicele Stoxx Europe 600 a crescut cu 0,5%.

                Citeste mai mult…

Zf.ro: Brokerii de la Intercapital îşi marchează exitul din divizia de fonduri de investiţii

Societatea de administrare a inves­ti­ţiilor Intercapital Investment Mana­ge­ment, cu active nete în gestiune de 10,7 milioane de lei, a anunţat pe bursă semnarea unui contract prin care acţionarii existenţi ai firmei inten­ţio­nea­ză să îşi vândă integral participaţiile de­ţinute.

                Citeste mai mult…

Zf.ro: Clienţii turcilor de la Garanti au cheltuit cu 9% mai mulţi bani de pe carduri înainte de Paşte

Garanti Bank, filiala locală a unuia dintre cele mai puternice grupuri financiarte din Turcia, a înregistrat o creştere cu 9% a plăţilor cu cardurile la comercianţi, la 13 milioane de lei (3 mil. euro) în perioada 6-10 aprilie comparativ cu săptămâna de dinainte de Paşte din 2014 (14-18 aprilie), potrivit datelor furnizate de bancă la cererea ZF. Totodată, retragerile de numerar de la bancomate de pe cardurile emise de Garanti au urcat cu 5% în aceeaşi perioadă, la 52 milioane de lei (12 mil. euro). Subsidiarele locale ale grupului Garanti, care cuprinde pe lângă bancă o companie de leasing şi una de credite de consum, au aproximativ 300.000 de clienţi persoane fizice, 25.000 de clienţi firme mici şi mijlocii şi 3.000 de clienţi corporate. Garanti Bank are circa 230.000 de carduri, jumătate fiind cardurile de credit, un produs pe care turcii au pariat în trecut pentru dezvoltarea bazei de clienţi de retail.

               Citeste mai mult…

Zf.ro: ING Bank elimină abonamentul de 3 lei la internet banking pentru clienţii cu cont de salariu

ING Bank, sucursala locală a grupului olandez cu acelaşi nume, a eliminat comisioanele pentru internet şi mobile banking şi cele pentru deschiderea şi administrarea contului şi a cardului, pentru clienţii care încasează venituri de cel puţin 700 de lei într-un cont deschis la bancă.

Anterior, serviciul de internet banking era taxat cu trei lei lunar, iar pentru administraea contului curent olandezii percepeau doi lei comision. De asemeanea, clienţii cu cont de salariu nu mai plătesc comisioane pentru plăţile către conturi deschise la alte bănci efectuate prin internet banking sau prin self bank. Pe 23 martie, olandezii au introdus un comision fix de 1,5 lei pentru retragerile de numerar de la bancomate din reţeaua proprie, indiferent de sumă, pentru clienţii care nu deţin cont de salariu. Anterior, comisionul pentru conturile standard era de 0,2% din suma retrasă, pentru conturile de salariul comisionul fiind zero.

               Citeste mai mult…

Zf.ro: Leul câştigă teren, iar dobânzile revin la nivelul de dinaintea saltului neaşteptat din martie

Leul s-a apreciat vineri faţă de euro, dolar şi francul elveţian şi a contabilizat cel mai mare avans din ultimele trei săptămâni în faţa monedei americane, de 1,5% sau şase bani. Moneda americană era cotată de BNR la 4,08 lei. Totodată, referinţa anunţată de banca centrală pentru un euro a scăzut uşor la 4,41 lei, în timp ce francul elveţian a  scăzut la 4,27 de lei, nivel apropiat de maximul ultimelor două luni şi jumătate. Moneda elveţiană s-a depreciat vineri după mai multe şedinţe consecutive în care a adunat un avans de 2%. Cotaţia francului este atent monitorizată pe piaţa locală, în condiţiile în care peste 75.000 de români au credite în această monedă. Totodată, indicatorul Robor la trei luni, utilizat ca referinţă pentru costul creditelor de retail în lei, a scăzut vineri uşor la 1,32% pe an, evoluţie care confirmă că saltul înregistrat de costul leilor în ultimele zile ale lunii martie a fost doar temporar.

                Citeste mai mult…

Zf.ro: Depozitele garantate ale populaţiei au ajuns la 130 mld. lei în trimestrul I

Depozitele garantate ale persoanelor fizice au crescut în primul trimestru al anului, dar cele ale persoanelor juridice au fost în scădere, potrivit  Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB). La finalul lunii martie, depozitele garantate de Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB)  totalizau 169,1 mld. lei, adică 60,8% din valoarea totală a depozitelor la instituţiile de credit participante la FGDB. „În cazul depozitelor populaţiei, au fost înregistrate creşteri trimestriale indiferent de moneda de denominare a depozitelor sau de încadrarea în plafonul de garantare. La sfârşitul trimestrului I 2015, depozitele garantate ale populaţiei constituiau 76,9% din valoarea totală a depozitelor garantate de FGDB, respectiv 130 mld. lei, în creştere cu 1% faţă de 31 decembrie 2014“, potrivit informaţiilor publicate de FGDB. .

                 Citeste mai mult…

Zf.ro: VIDEO. Dragoş Dragoteanu, Euroest la ZF Live: ”Sunt creşteri pentru imobiliarele care contează, adică locaţie bună, infrastructură bună şi perspectivă de dezvoltare certă”

”La nivel rezidenţial sunt 2 poluri de focusare: locuinţele de la periferie, au un trend uşor descrescător, deoarece infrastructura nu e gata, costurile sunt cam mari, deplasrea plus întreţinere; iar cele din nord şi centru au un trend usor crescător, odată cu deblocarea creditelor bancare, nu doar prin programul Prima Casă”, a spus la ZF Live Dragoş Dragoteanu, fondator Euroest.

Sfatul meu este să cumpere dacă găsesc o ofertă bună. Terenurile din câmp şi apartamentele din zone mai puţin accesibile nu au o perspectivă bună, a mai spus Dragoteanu.

               Citeste mai mult…

Zf.ro: Când va avea fiecare român smartphone-ul lui şi ce va însemna pentru economie? Urmăriţi emisiunea ZF Live de luni, 20 aprilie, de la ora 12:00, cu ​Adrian Seceleanu şi Ioana Niţă, jurnalişti ZF

Adrian Seceleanu şI Ioana Niţă, jurnalişti ZF, despre ZF Mobilio, evenimentul anului pe piaţa de smartphone şI aplicaţii. Când va avea fiecare român smartphone-ul lui şI ce va însemna pentru economie.

                Citeste mai mult…

Zf.ro: Analiştii Deutsche Bank dau „buy“ la Romgaz

Analiştii de la Deutsche Bank reco­mandă „cumpărare“ pentru acţiunile Romgaz (SNG) în primul raport de analiză ce acoperă o companie româ­nească emis de aceştia.

Ei văd un preţ-ţintă de 42 lei/ acţiune pentru producătorul de gaze, cu 20% peste referinţa de 34,8 lei/titlu la care au închis titlurile SNG şedinţa de vineri.

               Citeste mai mult…

zf.ro: Bursele au închis aproape de degringoladă vineri. Ce urmează?

Principalii indici bursieri europeni au încheiat săptămâna trecută în scădere,  marcaţi de schimbările legislative de pe piaţa financiară din China cât şi de împotmoleala autorităţilor elene de a ajunge la un acord cu troica creditorilor, scrie CNBC.

De asemenea, pana de curent electric care a afectat timp de două ore terminalele Bloomberg la nivel mondial, încă de la deschiderea şedinţelor de tranzacţionare, a adăugat la situaţia tensionată de pe pieţe şi a întins la maximum nervii investitorilor, notează Financial Times.

               Citeste mai mult…

Zf.ro: Băncile cu acţionariat elen din Europa de Sud-Est, somate să-şi retragă banii din Grecia

Băncile centrale din Europa de Sud-Est, o regiune unde grupurile bancare de la Atena au o prezenţă puternică, le-au cerut instituţiilor de credit cu acţionariat elen să-şi reducă la zero expunerea pe Grecia (titluri de stat sau depozite la băncile greceşti), pentru a proteja sistemele bancare din aceste ţări de un eventual eşec al negocierilor dintre guvernul elen şi creditorii internaţionali, scrie coti­dia­nul elen Kathimerini.

Ţările menţionate de cotidianul elen sunt Albania, Bulgaria, Cipru, România, Serbia, Turcia şi Macedonia. Solicitarea a fost transimsă de băncile centrale din aceste ţări împreună cu mecanismul unic de supraveghere din cadrul Băncii Centrale Europene.

                Citeste mai mult…

Zf.ro: Săptămâna viitoare se aleg oamenii care reglementează energia, un business de peste 10 mld. euro. Cine şi-a depus candidatura?

Pe 23 aprilie urmează să expire mandatele a trei membri din comitetul de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), “paznicul” sectorului de energie şi gaze din România, un business de circa 13 miliarde de euro anual, de la producţia de electricitate până la transportul şi distribuţia de energie şi gaze naturale, potrivit datelor de la Registrul Comerţului.

Printre numele vehiculate pentru ocuparea noilor posturi s-ar afla şi Alexandru Oprea, fostul director general al RCS&RDS, care s-a retras neaşteptat din conducerea operatorului de cablu după o carieră de 18 ani.

              Citeste mai mult…

Zf.ro: Românii lasă bacşiş de 1,8 miliarde de lei pe an

Guvernul estimează că va colecta la bugetul de stat, în urma fiscalizării bacşişului, 154 milioane lei în acest an, 300 milioane lei anul viitor, 319 milioane lei în 2017 şi 338 milioane lei în 2018, respectiv 1,11 miliarde lei în circa trei ani şi jumătate. Acest lucru înseamnă că guvernul a estimat piaţa bacşişului undeva la 1,8 miliarde de lei anual.

Industriile în care se primeşte „bacşiş“ („tip“) vor avea de ales între a socoti acest tip de venit extraordinar până acum nefiscalizat drept „venit al salariaţilor“ sau „profit al companiei“, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă a guvernului.

               Citeste mai mult…

Bursa.ro: INTERVIU CU DOMNUL ROBERT REKKERS, DIRECTORUL GENERAL AL AGRICOVER CREDIT IFN:

Aşteptăm o creştere sănătoasă a cererii de finanţare în agricultură

“Intrarea Greciei în default poate crea valuri în sistemul bancar-financiar din zona Balcanilor”

     *  “Este incredibil ce se întâmplă în România: Bursa de aici este la creştere zero în primul trimestru al anului 2015, într-un an perfect pentru bursele europene”

                  Citeste mai mult…

Bursa.ro: BVB deschide în scădere

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a deschis în scădere şedinţa de tranzacţionare de astăzi.

     Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, coboară cu 0,91% fiind cotat la 7.484,27 puncte.

     Indicele BET Plus, introdus pe 23 iunie, scade, de asemenea, cu 0,87%, la 1.100,96 puncte. BET-FI, indicele celor cinci societăţi de investiţii financiare plus Fondul Proprietatea, se micşorează, totodată, cu 0,71%, atingând valoarea de 31.230,24 puncte.

              Citeste mai mult…

Bursa.ro: PENTRU ZILELE CARE URMEAZĂ

Împrumutaţii în CHF pregătesc noi acţiuni de protest

       În timp ce Parlamentul şi băncile nu au luat nicio decizie pentru soluţionarea crizei creditelor în franci elveţieni (CHF), împrumutaţii în această monedă anunţă noi acţiuni de protest pentru săptămâna în curs.

     Pe pagina de socializare a Grupului clienţilor cu credite în CHF a fost lansată o iniţiativă care propune derularea unui miting în Capitală, dar şi a unor acţiuni de boicotare a operatorilor bancari: “Deoarece politicienii reacţionează doar la presiuni media şi acţiuni DNA, propunem un miting de protest în Bucureşti pentru susţinerea amendamentelor aduse de noi proiectelor de lege care vin în sprijinul consumatorilor de credite.

                  Citeste mai mult…

Bursa.ro: Transelectrica a atacat în instanţă majorarea capitalului SMART

Transelectrica a anunţat, la finele săptămânii trecute, că a atacat în instanţă majorarea capitalului social al filialei sale SMART SA, de la finele anului trecut.

     Surse din Transelectrica SA susţin că acţiunea în instanţă a fost iniţiată pentru că majorarea cu aport în natură a capitalului SMART s-ar fi făcut doar în baza deciziei Consiliului de Administraţie a filialei transportatorului naţional de electricitate şi nu în urma unei hotărâri a Adunării Generale a Acţionarilor. Se pare că administratorii SMART nu ar fi convocat AGA şi au ignorat şi faptul că, la data la care au decis majorarea capitalului, acţionarul majoritar al Transelectrica nu mai era Secretariatul General al Guvernului, ci Ministerul Economiei.

                Citeste mai mult…

Bursa.ro: ZOLTAN KAZATSAY, COMISIA EUROPEANĂ:

“România este departe de atingerea obiectivelor Europa 2020″

Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020, lansat vineri, beneficiază de 4,3 miliarde euro

       Ţara noastră este departe de atingerea obiectivelor Europa 2020 la care s-a angajat, este de părere Zoltan Kazatsay, director general adjunct al Direcţiei Generale Ocupare, Afaceri Sociale şi Incluziune Socială, din cadrul Comisiei Europene.

              Citeste mai mult…

Bursa.ro: PE PRIMELE TREI LUNI DIN 2015

SIF Transilvania a luat locul SIF Moldova, în topul profiturilor

SIF Banat-Crişana, cel mai mare discount dintre preţ şi valoarea activelor

       SIF3 Transilvania a urcat pe primul loc, în topul profiturilor înregis¬trate de SIF-uri, în primul trimestru, de pe ultimul loc, în perioada similară de anul trecut, în timp ce SIF Moldova a coborât, din frunte, în coada clasamentului.

             Citeste mai mult…

Economica.net: Finanţele vor să aibă posibilitatea de a răscumpăra anticipat sau preschimba titlurile emise

Ministerul Finanţelor Publice vrea să modifice legislaţia în ceea ce priveşte datoria publică, astfel încât să poată răscumpăra anticipat, sau preschimba, titlurile de stat emise atât pe piaţa internă cât şi pe cea externă, având în vedere scăderile semnificative de randamente din ultimii ani.

Modificările sunt cuprinse într-un proiect de Hotărâre de Guvern, publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor.

               Citeste mai mult…

Economica.net: Cine exploatează bogăţiile României şi cât au plătit pentru ele – Topul redevenţelor plătite în 2014

Circa 80% din redevenţele încasate, anul trecut, de statul român de la firmele ce exploatează resursel de subsol ale României provin din sectorul hidrocarburilor. Petrom este principalul plătitor de redevenţe din România având în vedere că are aproape toate concesiunile de ţiţei şi îşi împarte producţia de gaz cu Romgaz.

România a încasat, în 2014, redevenţe miniere şi petroliere de 1,55 miliarde de lei – circa 350 de milioane de euro, în creştere cu 150 de milioane de lei faţă de anul precedent, potrivit informaţiilor transmise ECONOMICA.NET de către Agenţia Naţională pentru Resurse Miniere. Cea mai mare parte a redevenţelor provin din sectorul petrolier, 1,36 miliarde de lei, restul de 186 de milioane de lei fiind partea sectorului minier.

                Citeste mai mult…

Economica.net: Porcul românesc guiţă a faliment: Al doilea mare producător din ţară are probleme financiare grave

Marex Brăila, al doilea mare producător de carne abatorizabilă de porc din ţară, se apropie rapid de faliment.

Compania Marex Brăila, al doilea mare producător de porci din ţară, după concernul americano-chinez Smithfield, se apropie de faliment. O spune Iulian Urban, de la firma de recuperare creanţe Urban şi Asociaţii, care a fost mandatat de un grup de firme româneşti şi străine să recupereze datorii de 20 de milioane de euro de la Marex. În total, grupul brăilean condus de  Marin Moraru are datorii de 100 de milioane de euro şi este în insolvenţă de 1 an.

              Citeste mai mult…

Economica.net : O companie gigant din America umblă după “chilipiruri” pe piaţa asigurărilor. Personaje grele apar în ecuaţie

Liberty Mutual Insurance, un gigant din Boston cotat printre cele mai mari 100 de companii financiare din Statele Unite ale Americii, prospectează de aproape un an piaţa românească a asigurărilor. Corporaţia s-ar fi interesată de mai multe firme locale, printre care Astra şi Asirom, şi ar fi, în prezent, în negocieri avansate pentru preluarea Carpatica Asig, societate aflată sub un plan de redresare financiară. Cercetat penal, actualul acţionar majoritar al asigurătorului, Ilie Carabulea, ar urma să iasă complet din joc. Sursele noastre spun că în numele Liberty acţionează un foarte influent fost director din piaţa locală a asigurărilor

             Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Mugur Isarescu: Problema noastra e ca nu facem reforme structurale. Avem doua asemenea programe- unul cu Comisia si altul cu FMI- si ambele sunt intarziate

“Ne-am stabilit tinta de a adopta euro deocamdata mai mult printr-un acord verbal. De la o anumita data incolo insa, zilele intra in sac “, a spus luni Mugur Isarescu, Guvernator al bancii Centrale, la o conferinta organizata de Comisia Europeana, avand ca tema centrala trecerea Romaniei la moneda unica europeana. Conferinta isi propune sa dezbata pasii necesari pentru adoptarea euro, luand in considerare atat criteriile de convergenta nominala, cat si convergenta reala, precum si ceea ce avem de facut pentru a reduce decalajul actual cu tarile din zona euro. La discutii mai participa Angela Filote (sef al Reprezentantei Comisiei Europene in Romania), Istvan Szekely (Directia Generala pentru Afaceri Economice si Financiare a Comisiei Europene), Valentin Lazea (economist-sef, Banca Nationala a Romaniei), Guillermo Tolosa (reprezentant al Fondului Monetar International in Romania). HotNews.ro a transmis LIVE TEXT dezbaterile care au loc in cadrul conferintei.

            Citeste mai mult…

Capital.ro: Sectorul IT ajunge la Bursă

Systems este prima firmă tehnologică care se tranzacţionează în regim bursier pe segmentul AeRO de la BVB. Investitorii o voiau demult, iar aşteptările se menţin ridi­cate: „Ne trebuie o companie mai mare“, spune unul dintre ei

Sectorul tehnologic a fost unul dintre motoarele revenirii post-criză, însă investitorii de la BVB au privit de pe margine avansul de două cifre al unor companii de profil. Sectorul IT a ajuns, în sfârşit, la Bursă săptămâna trecută prin listarea pe piaţa AeRO a acţiunilor firmei Bittnet Systems (BNET). Compania care mizează pe venituri de 4,4 milioane euro pentru anul în curs a pătruns sistemul alternativ de tranzacţionare după un plasament privat de 150.000 euro realizat de fondul polonez Carpathia Capital pentru 10% din titluri.

           Citeste mai mult…

Capital.ro: România în capcană – productivitate mică, salarii pe măsură

Ni se spune că suntem plătiţi prost pentru că atât face munca noastră. Ba chiar că, în unele cazuri, am merita chiar mai puţini bani decât primim. Dar dacă ar exista o soluţie care să împace pe toată lumea?

Aproape că nu trecea zi în perioada de boom în care să nu auzim experţi sau analişti criticând creşterea vertiginoasă a salariilor, care nu ţinea cont de majorarea în ritm semnificativ mai lent a productivităţii muncii. „Voci de la Banca Naţională – inclusiv vocea guvernatorului – au afirmat în repetate rânduri că, fără un raport raţional între productivitatea muncii şi câştigurile din muncă, nu va fi posibilă consolidarea dezinflaţiei. Iar calculele specialiştilor băncii centrale arată că, la nivelul întregii noastre societăţi, câştigurile de productivitate, evidente în anii din urmă, tind să fie depăşite de nivelul creşterilor salariale.

               Citeste mai mult… 

Ziare.com : Care ar putea fi urmatorul proiect major de tara al Romaniei: Sa traim la fel de bine ca natiunile din zona euro

Aderarea la euro ar putea sa fie viitorul proiect major de tara pentru Romania, dorindu-se ca, dupa aderare, romanii sa traiasca la fel de bine ca si cetatenii din tarile aflate in zona euro, a declarat, luni, seful Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, Angela Filote, intr-o conferinta de presa.

“Aderarea la euro este unul din dosarele inca active ale calitatii de membru UE pentru Romania. Sunt trei dosare deschise: aderarea la Schengen, Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) si aderarea la euro.

              Citeste mai mult…

Agerpres.ro (flux știri), preluat de bizlawyer.ro economica.net: CCIR:Legislatia, fiscalitatea, infrastructura si coruptia, principalii factori cu impact negativ asupra activitatii companiilor

Cadrul legislativ instabil, nivelul de fiscalitate, infrastructura si coruptia în administratie sunt principalii factori cu impact negativ asupra activitatii companiilor, a spus, luni, presedintele Camerei de Comert si Industrie a României, Mihai Daraban, cu ocazia lansarii studiului privind perceptia mediului de afaceri asupra economiei.

‘Este momentul ca discutia despre economie sa aiba la baza o cercetare solida. Am realizat un barometru al mersului economiei. În baza lui vom merge la decidentul politic pentru a discuta masurile care se impun a fi luate în economie. Sa avem, în acest sens, un parteneriat public-privat pentru promovarea mediului de afaceri din România în strainatate, iar Camera nationala sa fie reprezentantul mediului privat’, a precizat Mihai Daraban..

               Citeste mai mult…

Eoficial.ro, preluat de valcea24.ro, prahova24.ro: Studiu CCIR: legislația complicată și fiscalitatea limitează creșterea economică

Legislația complicată și fiscalitatea limitează creșterea economică, se arată într-un studiu privind percepția mediului de afaceri asupra economiei, comandat de Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) și realizat de TNS CSOP pe un eșantion de 500 de firme.

“Am considerat că este nevoie să inventariem cu precizie percepția firmelor despre evoluțiile economice. Dincolo de ceea ce deja știm, am considerat că este momentul ca discuția despre economie să aibă la bază o cercetare de piață solidă”, a declarat luni, într-o conferință de presă, președintele CCIR, Mihai Daraban.

                Citeste mai mult…

Hotnews.ro, preluat de ziuaconstanta.ro, realitatea.net: Sondaj: Romania reglementarilor inutile in afaceri – peste 58% dintre firme se plang de ele

 Statul roman mentine reglementari inutile care aduc costuri suplimentare si pun piedici oamenilor de afaceri, considera majoritatea firmelor romanesti, potrivit unui studiu facut public, luni, de Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR). De asemenea, majoritatea firmelor chestionate acuza coruptia din administratia publica si apreciaza activitatea procurorilor DNA.

               Citeste mai mult…

Ziarulprofit.ro: Sondaj: Romania reglementarilor inutile in afaceri – peste 58% dintre firme se plang de ele

Statul roman mentine reglementari inutile care aduc costuri suplimentare si pun piedici oamenilor de afaceri, considera majoritatea firmelor romanesti, potrivit unui studiu facut public, luni, de Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR). De asemenea, majoritatea firmelor chestionate acuza coruptia din administratia publica si apreciaza activitatea procurorilor DNA.

Conform realizatorilor studiului, „exista un optimism moderat” pentru 2015, dar firmele din Romania identifica 5 zone „care sugruma activitatea economica si limiteaza dezvoltarea economiei reale si crearea de locuri de munca”:

                 Citeste mai mult…

Postare pe Facebook, Consiliul Concurenței:

Buletindecarei.ro: Sesiune de prezentare Programe de finanţare 2015

Sesiune de prezentare Programe de finanţare 2015

Oficiul Teritorial pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie  Cluj si  Camera de Comert si Industrie Satu Mare   va invita sa luati parte la un seminar de informare cu tema  Programe cu finantari nerambursabile in sprijinul mediului de afaceri.

                  Citeste mai mult…

Radioresita.ro: Peste 80 de cai din ţară şi din străinătate se vor reuni într-un eveniment unic în vestul țării

Asociația Agroturism Club Sportiv Slătioara din județul Arad, în colaborare cu Romsilva Arad, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură a județului Arad, Consiliul Județean Arad, Centrul Cultural Județean Arad organizează la Hipodromul din Arad, în perioada 24 – 26 aprilie 2015, Festivalul Ecvestru – Cupa “Sfântul Gheorghe”, ediția I-a. Evenimentul este organizat sub egida Federației Ecvestre Române, cu 20 de probe propuse. Peste 80 de cai din ţară, cât şi din străinătate vor intra în competiție, concurenții având să îndeplinească criterii de calificare pentru Finalele de Campionat Național la disciplinele la care iau parte.

                 Citeste ami mult…

Agriculturalacostum.ro: Agra Expo Transilvania 2015

Într-un nou concept, aplecati mai atent asupra nevoilor fermelor românesti mici si mijlocii si a gospodariilor taranesti, ale tuturor fermierilor si agricultorilor, S.C. EXPO TRANSILVANIA S.A. si Camera de Comert si Industrie Cluj, continua organizarea celui mai important eveniment expozitional cu profil agricol din Transilvania, la Cluj Napoca.

AGRA EXPO TRANSILVANIA – Târg International Specializat pentru Agricultura, Zootehnie, Industrie Alimentara si Ambalaje – vine prin expozantii prezenti si produsele si serviciile ofertate, precum si prin agenda de evenimente conexe, sa ofere informatiile necesare dezvoltarii si modernizarii activitatilor de natura agricola a tuturor celor interesati – fermieri, specialisti, agricultori individuali, public larg.

                 Citeste mai mult...

Agerpres.ro: 19 producători de mobilă din România au expus la Salone Internazionale del Mobile Milano 2015

Un număr de 19 companii producătoare de mobilă din România au expus, în perioada 14-19 aprilie, în cadrul celei de-a 54-a ediții a Târgului internațional Salone Internazionale del Mobile Milano, în cadrul pavilionului național de aproape 580 mp, a anunțat, luni, într-un comunicat de presă, Ministerul Economiei, Comerțului și Turismului /MECT/.

Pavilionul României a fost organizat de către MECT în colaborare cu Asociația Producătorilor de Mobilă din România (APMR).

                 Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica, în prima vizită de lucru la Bruxelles

Ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica, efectuează luni prima sa vizită de lucru la Bruxelles, în contextul priorităților stabilite pentru perioada imediat următoare, informează un comunicat al MFE, remis AGERPRES.

‘Este vorba despre accelerarea dialogului cu reprezentanții Comisiei Europene în vederea aprobării programelor operaționale aflate în negociere la nivelul Comisiei Europene — Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 — 2020, gestionat de către Ministerul Fondurilor Europene (MFE), dar și Programul Operațional Regional 2014 — 2020 și Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 — 2020, gestionate de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, respectiv de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Totodată, o temă de discuție foarte importantă este și cea legată de accelerarea procesului de acreditare a sistemului de implementare pentru perioada 2014 — 2020′, se spune în comunicat.

                 Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Isărescu: Să ne gândim bine dacă menținem ținta de 1 ianuarie 2019 pentru adoptarea euro; zilele intră în sac

Data de 1 ianuarie 2019, pentru adoptarea euro, nu mai este doar ambițioasă, ci devine foarte ambițioasă, și trebuie să ne gândim bine dacă menținem această țintă și ce avem de făcut pentru că, deși România îndeplinește toate cele cinci criterii de la Maasrticht, există încă riscul unor derapaje care sunt extrem de costisitoare, a declarat luni guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, la conferința “Calea României către Zona Euro”.

“Discuția trebuie să intre pe un câmp extrem de serios. Suntem deja în aprilie 2015 și încă nu avem o foaie de parcurs. (…) Dacă nu trecem în clar ce avem de făcut în fiecare trimestru, nu avem o foaie de parcurs, stabilirea unui 2019 sau oricare altă dată ar fi va fi lipsită de credibilitate și ne va crea mai multe probleme. Ne vom încâlci în tot felul de explicații, iar aici credibilitatea este esențială”, a subliniat Isărescu.

                Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Eurostat: România, cel mai semnificativ avans al lucrărilor de construcții din UE, în februarie

România a înregistrat cel mai semnificativ avans al lucrărilor de construcții în februarie 2015, comparativ cu luna precedentă, arată datele prezentate, luni, de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

În februarie, lucrările de construcții au înregistrat o scădere de 1,2% în Uniunea Europeană și de 1,8% în zona euro.

               Citeste mai mult…

Mediafax.ro: PSD a discutat despre reducerea TVA la apa de consum. Teodorovici: Se poate reduce TVA, în limita a minimum 5 metri cubi lunar de familie

Mai mulţi membri ai PSD au susţinut, luni, în şedinţa Biroului Permanent Naţional, ca Guvernul să reducă TVA la 9% şi la apa de consum, premierul Victor Ponta solicitând miniştrilor Mediului şi Finanţelor ca săptămâna viitoare

 PSD a discutat despre reducerea TVA la apa de consum. Ponta a cerut o analiză la Mediu şi Finanţe

               Citeste mai mult…

Economica.net: MFP: PIB-ul pe locuitor exprimat la standardul puterii de cumpărare este în România la 55% faţă de media UE

Produsul Intern Brut pe cap de locuitor exprimat la standardul puterii de cumpărare este, în România, de 55% din media Uniunii Europene, iar în jurul anului 2020 se va apropia de 70%, a declarat secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice (MFP) Daniela Pescaru, într-o conferinţă pe tema adoptării monedei europene.

‘Produsul Intern Brut pe cap de locuitor exprimat la standardul puterii de cumpărare este pentru România de 55% din media UE. Avem un decalaj de 45 de puncte procentuale faţă de media UE. Estimările indică faptul că România se va apropia de 70% din media UE în jurul anului 2020. Reformele structurale stimulează convergenţa reală, respectiv PIB pe cap de locuitor, rezultând o creştere a veniturilor care duce la o creştere a veniturilor bugetare, fapt ce va reduce deficitul bugetar şi datoria publică’, a spus Pescaru.

                Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Fiscul va putea dispune re-verificarea unei firme daca apar “informatii noi”. Deocamdata acestea nu au fost definite

In Monitorul Oficial de vineri (17 aprilie) a fost publicata procedura prin care se realizeaza reverificarea unei perioade deja controlate de autoritatile fiscale. Practic, se introduce si formularul “Decizie de reverificare”. si reglementeaza dreptul ANAF de a efectua o inspectie asupra unor impozite si taxe datorate de catre un contribuabil, cand aceasta inspectie intervine ulterior unui control deja efectuat. Se stie, ca regula generala, contribuabilii pot fi supusi unei inspectii fiscale pentru o anumita perioada de timp si pentru impozitele si taxele datorate de acestia in perioada controlata. Dupa intocmirea raportului de inspectie fiscala si dupa emiterea unei eventuale decizii de impunere, aceeasi perioada fiscala nu mai poate fi reverificata. Vezi in text o situatie concreta, des intalnita in practic

               Citeste mai mult…

Bzi.ro: Cel mai cunoscut avocat iesean incearca sa scape de puscarie! Procurorii vor mai mult!

Dosarul pe baza caruia avocatul iesean Mihail Vlasov, fost presedinte al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, a fost condamnat in prima instanta la executarea unei pedepse de patru ani de inchisoare a ajuns la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Mihail Vlasov a formulat apel impotriva sentintei date de Curtea de Apel Bucuresti in speranta ca magistratii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie vor fi mai indulgenti. Pe de alta parte, procurorii de la Directia Nationala Anticoruptie (DNA) s-au declarat si ei nemultumiti de decizia primei instante de judecata dorind o pedeapsa mai mare pentru Vlasov. Primul termen de judecata va avea loc la finalul acestei saptamani, pe data de 24 aprilie. In acest dosar, Mihail Vlasov a fost prins in flagrant cand a luat banii de la denuntator pe data de 18 martie 2014.

                Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Isărescu: Nu avem timp să facem pasul către ERM II la 1 ianuarie 2016

Adoptarea euro la 1 ianuarie 2019 presupune intrarea în mecanismul ratelor de schimb (ERM II) la 1 ianuarie 2016, însă nu suntem încă pregătiți să facem pasul acesta, susține guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu

“Părerea mea este că noi nu suntem în fața acestei anticamere, deși ar trebui să intrăm în 2016. Nu avem timp să facem pasul acesta. Ar trebui mai întâi să discutăm ce înseamnă ERM II, ce înseamnă tot acest exercițiu care este un exercițiu că economia stă unde trebuie ea să stea, cursul stă unde trebuie, prin forțele pieței, nu că îl sprijină, nu că îi pune proptele banca centrală, dobânzile sunt unde trebuie…. Dar noi nu suntem cu rezervele minime obligatorii unde trebuie! În Uniunea Europeană sunt undeva în jur de 2%. (…) către Zona Euro”.

                 Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Numărul pasagerilor care au tranzitat în primul trimestru aeroporturile Capitalei, în creștere cu 15,5%, la 1,81 milioane

Numărul pasagerilor care au tranzitat, în primul trimestru din 2015, aeroporturile Capitalei a înregistrat o creștere de 15,5% comparativ cu perioada similară din 2014, Aeroportul Internațional Henri Coandă București și Aeroportul Internațional București-Băneasa Aurel Vlaicu consemnând un trafic record, de 1.809.228 pasageri, informează, luni, Compania Națională Aeroporturi București (CNAB).

                 Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Lazea (BNR): La nivelul UE, România folosește cel mai puțin forța de muncă în vârstă

România este țara din Uniunea Europeană care folosește cel mai puțin forța de muncă în vârstă de 65 până la 74 de ani, a declarat, luni, Valentin Lazea, economist șef al Băncii Naționale a României (BNR).

“Ar trebui ca pe aceia care sunt capabili și doritori să muncească, care au depășit vârsta de 65 de ani, să-i lăsăm să lucreze în continuare pentru a acoperi acel deficit care vine an de an din demografie”, a spus Lazea, subliniind că face afirmația în nume personal.

                 Citeste mai mult…

Economica.net: Francul atinge maximul ultimelor trei luni şi ajunge la 4,31 lei. Euro, la maximul ultimei luni: 4,43 lei – Curs BNR

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat un curs de referinţă de 4,4345 lei/euro, 4,3102 lei/franc elveţian şi 4,1234 lei/dolar.

Euro creşte la 4,43 lei, de la 4,41 lei, cât a fost cursul BNR anunţat vineri. Moneda europeană nu a mai atins o valoare atât de ridicată în faţa leului din 18 martie 2015 când banca centrală a anunţat un curs oficial de 4,4459 lei/euro.

               Citeste mai mult…

Economica.net: Propunerea privind reducerea TVA la apa de consum, analizată de miniştrii Cabinetului Ponta

Propunerea privind reducerea TVA la apa de consum va fi analizată de miniştrii social-democraţi, a declarat luni premierul Victor Ponta, care a precizat că susţine o astfel de ‘reglementare europeană’.

‘A fost o propunere din partea unor colegi ai noştri (reducerea TVA la apa de consum – n.r.). Dar am cerut pentru luni să avem o analiză – ce înseamnă, cât costă, cui se adresează -, pentru că e o măsură mai puţin fiscală cât una socială. Şi dna Rovana Plumb, care a avut această propunere mai demult, împreună cu dl Teodorovici, cu ceilalţi colegi ai noştri parlamentari, luni ne prezintă o analiză’, a precizat Ponta la finalul BPN al PSD.

               Citeste mai mult…

Zf.ro: OPINII PRIMITE LA REDACŢIE

De ce măsura reducerii TVA la 9% la alimente şi băuturi nealcoolice este mai bună decât micşorarea impozitului pe venit?

S-au pus in discutie in aceste zile optimalitatea implementarii masurii de reducere a TVA la 9% la alimente si bauturi nealcoolice in balanta cu reducerea impozitului pe venit / reducerea contributiilor sociale – si care dintre cele doua categorii de masuri tintesc mai bine cresterea puterii de cumparare a populatiei, reducerea inegalitatilor sociale si un impact macroeconomic cat mai favorabil.

 In opinia echipei de consiliere economica a Primului Ministru, reducerea TVA la alimente şi băuturi nealcoolice la 9% este mai buna, fiind echivalentă cu reducerea ponderii fiscalităţii în venituri de 9,9pp pentru gospodăriile cu veniturile cele mai mici (decila D1.1) şi de 0,7pp pentru gospodăriile cu cele mai mari venituri (D10.3)(Figura 1).

               Citeste mai mult...

Zf.ro: Topul domeniilor în care multinaţionalele din România oferă cele mai mari salarii angajaţilor

Un angajat din sistemul bancar câş­tigă, în medie, cu 18% mai mult decât restul anga­ja­ţilor din multina­ţio­na­le, dar nu mai are parte în pre­zent de creş­teri salariale sem­nifica­ti­ve, arată un studiu realizat de fir­ma de con­sultanţă în ma­nage­ment Hay Group România.

Pe lângă bancheri, cel mai bine plătiţi angajaţi din multinaţionale sunt cei care activează în sectorul petrol şi gaze, care au un pachet salarial garantat (salariu de bază şi prime fixe) cu 10% mai mare decât restul angajaţilor din economia privată, dar şi cei din sectorul IT&C (care primesc cu 9% mai mult decât salariaţii altor industrii) precum şi cei din bunuri de larg consum (Ă7%).

                Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Bursa locurilor de muncă, organizată vineri. Unde se află cele mai multe posturi disponibile

Bursa generală a locurilor de muncă va fi organizată vineri, în Capitală şi în alte 85 de oraşe din ţară, până în prezent fiind înscrişi 710 agenţi economici, care oferă peste 9.200 de locuri de muncă, cele mai multe fiind în Bucureşti şi judeţele Constanţa, Arad şi Bacău.

    Potrivit Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), Bursa generală a locurilor de muncă va fi organizată de 86 de agenţii pentru ocuparea forţei de muncă judeţene şi locale, care au contactat 18.091 de agenţi economici, dintre care 253 angajatori de inserţie pentru persoanele marginalizate social.

               Citeste mai mult…

Zf.ro: Consiliul Patronatelor Bancare a făcut un cod de bune practici pentru angajaţii din bănci

Consiliul Patronatelor Bancare (CPBR), un organism care reuneşte şase bănci cu o cotă de piaţă cumulată de 50%, a elaborat un proiect de Cod de Bune Practici la care să adere băncile membre, al cărui scop este recâştigarea încrederii clienţilor în sistemul bancar.

Codul se află în dezbatere publică până la finalul lunii mai. “CPBR se adresează în special consumatorilor prin intermediul asociaţiilor şi organizaţiilor care-i reprezintă şi ale căror opinii şi sugestii sunt binevenite. În afară de acestea, încurajăm şi opiniile altor membri ai comunităţii bancare, angajaţi, sindicate, însă şi autorităţi şi institutţi publice”, potrivit unui comunicat al instituţiei.

               Citeste mai mult…

Jurnalul.ro: 4 milioane de miei se duc în ţările arabe. Carnea românească, apreciată şi în UE

România are aproape 60 de mii de oieri şi de la ei pleacă anual spre ţările arabe peste 4 milioane de miei. Şi anul acesta de Paştele catolic şi cel ortodox, din portul Constanţa au plecat mai multe vapoare cu animale către Iordania, Egipt, Arabia Saudită.

De ce e atât de aprecial mielul românesc în comparaţie cu cel din Germania şi chiar Ungaria? Îl face dorit modul în care este crescut, pastoral, pe culmile munţilor, în celebra trashumanţă, chiar. Hrana provine în mare măsură din natură şi nu sunt folosite mixuri de hormoni sau concentrate.

                Citeste mai mult…

Jurnalul.ro: România e dependentă de companiile străine. Nu avem producţie românească

Sub 17% din exporturi sunt realizate de patroni români

Firmele cu capital autohton exportă în total marfă în valoare de 8,9 miliarde de euro, ceea ce reprezintă cam jumate din sumele încasate de uzinele Dacia din vânzările de autoturisme pe pieţele externe. Asta înseamnă mai puţin de 17% din exporturile totale ale României, cifrate la 52.4 miliarde de euro, în 2014.

Exporturile României sunt dependente de firmele cu capital străin în condiţiile în care 83,25% din exporturile de bunuri sunt realizate de acestea, potrivit datelor de la Statistică. Peste 40% din totalul exporturilor României au fost realizate de 50 de companii, majoritatea din domeniul auto.

                  Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Câştigători Loteria bonurilor fiscale: 9.141 de norocoşi. Premiul scade la 110 lei

Bonurile fiscale câştigătoare la Loteria bonurilor sunt cele emise în data de 7 februarie, cu o valoare cuprinsă între 6 lei şi 6,99 lei FOTO Facebook/ Mirela Mandreanu Peste 9.000 de cereri de revendicare a premiilor la Loteria bonurilor fiscale organizată de Paşte au fost depuse de marţi, 14 aprilie, şi până vineri, 17 aprilie, la ora 12.00, valoarea câştigului scăzând astfel la 110 lei pentru fiecare bon fiscal. Cererile de revendicare a premiilor pentru bonurile fiscale emise la 7 februarie, cu valoarea cuprinsă între 6 lei şi 6,99 lei, mai pot fi depuse până la 13 mai. Rezultatele extragerilor sunt publicate pe site-ul Fiscului,www.anaf.ro.   Loteria bonurilor fiscale este o măsură a Guvernului prin care se impulsionează folosirea caselor de marcat, ţinta fiind reducerea evaziunii fiscale.   Loteria Bonurilor fiscale: revendicare premii

                   Citeste mai mult…

Bursa.ro: UHY:

România, fiscalitate cu 35% mai scăzută decât media globală

Ţara noastră îşi valorifică avantajul economic cu o fiscalitate cu 35% mai redusă decât media globală şi semnificativ mai mică decât media economiilor din Europa de Vest şi de Est, conform studiului realizat de UHY (reţea internaţională de contabilitate şi consultanţă), se arată într-un comunicat trimis astăzi redacţiei.

     Conform UHY, veniturile din taxe în România reprezintă 18% din produsul intern brut (PIB), faţă de media de 27,8% la nivel global.

                  Citeste mai mult…

Bursa.ro: EximBank încheie un acord de finanțare de 100 de milioane de lei cu Agricover Credit

EximBank și Agricover Credit au agreat încheierea unui nou acord pentru un împrumut în valoare de 100 de milioane de lei (peste 22 de milioane de euro), pentru asigurarea resurselor necesare dezvoltării de noi produse și servicii financiare inovatoare destinate fermierilor.

     “Colaborarea cu Agricover Credit demonstrează capacitatea EximBank de a juca un rol semnificativ în susținerea proiectelor de creștere a competitivității în domeniul agricol. Agricultura rămâne un domeniu strategic care oferă oportunități importante pentru dezvoltarea de afaceri solide, iar parteneriatul cu Agricover Credit ne-a permis să ne implicăm în susținerea acestora prin finanțarea indirectă a peste 400 de fermieri locali.

                 Citeste mai mult…

Bursa.ro: LA ORELE PRÂNZULUI:

Lichiditate de peste 5,13 milioane euro pe BVB

Piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a înregistrat, în prima parte a şedinţei de tranzacţionare de astăzi, o lichiditate de 22.649.992,04 lei (5.134.888,24 euro).

     În jurul orei 14, toţi cei nouă indici ai BVB erau în creştere. Astfel, indicele BET cobora procentual cu 0,66%, până la 7.503,03 puncte, iar indicele BETPlus se contracta cu 0,67%, la 1.103,17 puncte.

                Citeste mai mult…

Mediafax.ro: România, al doilea cel mai împovărător regim fiscal dintre economiile emergente cu venituri scăzute

România are cel mai redus nivel de împovărare fiscală din Europa şi unul dintre cele mai mici din lume, însă raportat la media ţărilor emergente cu venituri scăzute guvernul colectează printre cele mai mari taxe, potrivit unui studiu al firmei britanice de consultanţă UHY Hacker Young.

Cu un nivel de împovărare fiscală de 18% din produsul intern brut (PIB), România se situează pe poziţia 41 din 53 de state în funcţie de valoarea taxelor colectate de autorităţi, având un regim fiscal mult mai primitor comparativ cu media globală, de 27,8% din PIB.

                 Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Ministrul energiei cere sa fie membru CSAT

Ministerul Energiei a intocmit un proiect de lege prin care sa fie inclus in componenta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT). Potrivit legislatiei in vigoare, ministrul energiei nu este membru al CSAT, ci doar ministrul economiei. Pana in decembrie 2014, activitatile legate de domeniul energiei erau derulate prin Departamentul pentru Energiei, in cadrul Ministerului Economiei. In decembrie, prin OUG 86/2014, domeniul energiei a fost desprins de Ministerul Economiei fiind infiintat Ministerul Energiei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri.

               Citeste mai mult…

Economica.net: MFP a împrumutat astăzi 200 de milioane de lei de la bănci

Ministerul Finanţelor Publice /MFP/ a împrumutat luni 200 de milioane de lei de la băncile comerciale, printr-o licitaţie de obligaţiuni de stat cu maturitate reziduală de 74 de luni, la un randament mediu de 2,7%.

Valoarea din prospect a emisiunii a fost de 200 de milioane de lei, dar cererile băncilor au însumat 447.850.000 lei.

               Citeste mai mult…

Hotnews.ro: ​DOCUMENT 28% din exportul UE in SUA, asigurat de IMM-uri. Cum stau firmele romanesti si de ce se tem ele pe piata americana

 Intreprinderile mici si mijlocii (IMM) din Uniunea Europeana asigura 28% din exportul total al UE in Statele Unite, insa ponderea IMM-urilor romanesti in performanta nationala de export este sub media europeana, releva o cercetare emisa, luni, de Bruxelles. Studiul Comisiei Europene identifica dificultatile intampinate de IMM-urile din UE la exportul pe piata americana, societatile romanesti fiind si ele mentionate in cercetarea care urmareste sa contribuie la o mai buna negociere a viitorului Tratat Transatlantic pentru Comert si Investitii (TTIP).

              Citeste mai mult…

        Impreuna in lumea afacerilor