Agerpres.ro: ALERTĂ Președintele a semnat decretul privind numirea lui Sevil Shhaideh, ministru al Dezvoltării (surse)
Președintele Klaus Iohannis a semnat miercuri decretul privind numirea lui Sevil Shhaideh în funcția de ministru al Dezvoltării, urmând ca aceasta să depună jurământul de învestitură la ora 17,00 la Palatul Cotroceni, au declarat, pentru AGERPRES, surse oficiale.
Mediafax.ro: Ponta anunţă că Guvernul va efectua în iulie prima rectificare bugetară din acest an
Guvernul va efectua prima rectificare bugetară din acest an în luna iulie, când va putea aloca fonduri şi pentru cofinanţarea proiectelor pe fonduri europene ale unităţilor administrativ-teritoariale care nu au venituri sau au venituri reduse, a anunţat premierul Victor Ponta.
Mediafax.ro: Oficial BCE: Rapiditatea vânzărilor de obligaţiuni europene din ultima perioadă este îngrijorătoare
Vânzările de obligaţiuni guvernamentale eurpene din ultima perioadă reprezintă o corecţie normală, dar rapiditatea ajustării este îngrijorătoare şi indică o “volatilitate extremă a pieţei”, a declarat marţi Benoit Coeure, membru în board-ul executiv al Băncii Centrale Europene (BCE).
BCE, care cumpără lunar obligaţiuni în valoare de 60 de miliarde de euro, în cadrul programului de suplimentare a lichidităţilor în valoare totală de 1.100 de miliarde de euro, va suplimenta uşor achiziţiile în lunile mai şi iunie, din cauza lichidităţii scăzute a pieţei din iulie şi august, a spus Coeure, citat de Reuters.
Agerpres.ro: Ghețea (CEC Bank): Cota de piață a băncii a ajuns în 2014 la 7,69%
Cota de piață a CEC Bank a ajuns, în 2014, la 7,69%, de la 7,43% în 2013 și 4,03% în 2007, a declarat, marți, Radu Grațian Ghețea, președinte și director general al CEC Bank, la inaugurarea Sucursalei CEC Bank Ilfov, din Otopeni.
Agerpres.ro: Banca Națională a României a realizat o emisiune jubiliară dedicată împlinirii a 145 de ani de la înființarea Monetăriei Statului
Banca Națională a României a realizat o emisiune jubiliară, cu ocazia împlinirii a 145 de ani de la înființarea Monetăriei Statului, tirajul acestei emisiuni numismatice fiind de 250 de monede, a declarat marți guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
Mediafax.ro: Numărul locurilor de muncă vacante a crescut în primul trimestru la 45.100. În ce domenii sunt cele mai multe posturi libere
Numărul locurilor de muncă vacante a crescut în primul trimestru al anului, faţă de precedentele trei luni, cu 5.400, la 45.100, astfel că rata locurilor de muncă vacante a urcat cu 0,12 puncte, la 1,03%, a anunţat miercuri Institutul Naţional de Statistică (INS).
Mediafax.ro: Comisia de buget a Senatului a eliminat prevederile privind impozitarea bacşişului
Comisia de buget a Senatului a decis, marţi, la propunerea Ministerului Finanţelor, să elimine din Ordonanţa de urgenţă 8/2015 textele care prevedeau impozitarea bacşişului.
Senatorii din comisie au decis eliminarea prevederilor privind impozitarea bacşişului, în urma declaraţiilor ministrului de Finanţe Eugen Teodorovici.
Bursa.ro: Ratingul de sprijin al Băncii Transilvania a fost notat “fără plafon”
Fitch Ratings a anunțat astăzi revizuirea ratingului de sprijin al Băncii Transilvania, acesta fiind notat “fără plafon”, demers pe care BT îl consideră firesc în contextul schimbărilor legislative la nivel european și internațional.
Potrivit BT, politicile inițiate la nivel internațional au redus substanțial posibilitatea oferirii de sprijin suveran băncilor comerciale din Statele Unite ale Americii, Elveția și Uniunea Europeană.
Bursa.ro: PROCES PRIVIND ÎMPRUMUTURILE ÎN CHF
Piraeus Bank, obligată să primească ratele la cursul de la contractarea creditului
Piraeus Bank : “Soluţia instanţei este singulară şi va face obiectul unor potenţiale căi de atac”
Piraeus Bank a pierdut definitiv un proces pe tema îngheţării cursului valutar cu un client ce are credit în franci elveţieni şi a fost obligată de instanţă să-i restituie sumele achitate în plus.
Bursa.ro: LUCIAN CERNAT, COMISIA EUROPEANĂ:
“PIB-ul României va creşte cu 0,25% anual, după ce TTIP va fi implementat pe deplin”
Negocierile dintre Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii pentru încheierea Parteneriatului Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii (TTIP) au dat naştere la o dezbatere aprinsă între autorităţi şi societatea civilă, după ce un reprezentant al Comisiei Europene a publicat ieri un studiu de impact al TTIP asupra ţării noastre.
Bursa.ro: ACŢIONARII BCC ŢIN A TREIA AGA CU SUBIECTUL FUZIUNII
Nextebank vrea 20% din deţinerea lui Carabulea la Banca Carpatica
Nextebank insistă să fuzioneze cu Banca Comercială Carpatica (BCC) şi a trimis acţionarilor o nouă ofertă în acest sens, după ce aceştia au respins, deja, de două ori această propunere.
În oferta transmisă pe 15 mai, Nextebank îşi exprimă intenţia să preia un pachet de 20% din acţiunile BCC, deţinute de acţionarul majoritar al acesteia Ilie Carabulea, astfel încât în urma operaţiunii, proprietarul său – fondul EEAF Financial Services – să aibă un pachet de cel puţin 54,5% în noua bancă.
Bursa.ro: STUDIU FRANKLIN TEMPLETON:
Acţiunile, imobiliarele şi metalele preţioase, preferatele investitorilor în 2015
Investitorii din pieţele emergente – dispuşi la strategii conservatoare, iar cei din ţările dezvoltate, sunt îngrijoraţi de criza din zona euro
Bursa.ro: Sibex
Segmentul derivatelor valutare continuă să furnizeze cele mai multe contracte
La Sibex, prima jumătate din cea de a doua şedinţă a săptămânii a adus 37 de contracte, cu o valoare de 513.859 de lei, lichiditatea fiind în regres faţă de ziua de luni, când a fost depăşit pragul de 100 de contracte după cinci şedinţe consecutive cu rezultate slabe. Diminuarea volumului era o consecinţă firească a reducerii interesului pentru perechea euro/dolar, care a fost în ultimele şedinţe elementul de regularitate în tranzacţiile zilnice. De această dată, după aproape şapte ore de la deschidere, simbolul EUUSR 15F totaliza numai 5 contracte pe scadenţa iunie.
Zf.ro: Insolvenţa persoanelor fizice ar putea fi adoptată astăzi, dar varianta finală a legii este secretă
Proiectul de lege privind insolvenţa persoanelor fizice, care prevede ca un debitor care nu îşi mai poate achita datoriile să îşi poată declara insolvenţa şi să poată astfel beneficia de un plan de rambursare, a fost avizat favorabil ieri de Comisia juridică. Legea urmează să fie dezbătută astăzi în plenul Camerei Deputaţilor, care este for decizional.
Zf.ro: ZF AGROBUSINESS ADUCE ÎN ACELAŞI LOC FACTORII DE DECIZIE DIN PIAŢA AGROINDUSTRIALĂ PENTRU A DEZBATE CELE MAI FIERBINŢI SUBIECTE
Noul program de fonduri europene, transformarea materiei brute în produs finit prin industrializare, cele mai recente evoluţii de pe piaţa laptelui, a cerealelor şi a seminţelor oleaginoase sau direcţia de dezvoltare a investiţiilor făcute de fermieri în tehnică agricolă sunt printre cele mai fierbinţi subiecte de dezbatere ale conferinţei ZF Agrobusiness „Agricultura intră în febra banilor europeni“.
Evenimentul, organizat de Ziarul Financiar, are loc luni, 25 mai, în Bucureşti la World Trade Center, în parteneriat cu compania de consultanţă fiscală PwC şi retailerul Carrefour.
Zf.ro: Topul profiturilor pe bursă: energia, detronată de construcţii şi bănci
Băncile şi firmele din construcţii conduc pe bursă în topul creşterilor de profit din T1, în timp ce fostele „vedete“, companiile din energie, au făcut un pas înapoi şi nu au mai putut repeta câştigurile istorice de anul trecut.
Vremea caldă de la începutul anului a deschis şantierele mai devreme, astfel că producătorii de materiale de construcţii au putut să livreze şi să facă încasări şi în „extrasezon“, trecând pe profit. Băncile listate au anunţat la rândul lor profituri în creştere, după ce anul trecut şi-au curăţat bilanţurile de neperformante şi costurile cu provizioanele.
Zf.ro: MEDIAFAX TALKS ABOUT ENERGY:
„În domeniul energiei verzi răul a fost deja făcut, iar statului nu i-a mai rămas decât să corecteze efectele deciziilor din 2008“
În domeniul producţiei de energie din surse regenerabile „răul a fost făcut”, iar tot ce poate face statul de acum încolo este să corecteze efectele deciziei luate în urmă cu câţiva ani, decizie care a determinat o explozie de proiecte eoliene şi fotovoltaice în România, dar a şi umflat facturile consumatorilor, atât casnici, cât şi industriali, opinează ministrul energiei Andrei Gerea.
Zf.ro: Mai mult de jumătate din companiile de impact din România sunt cu probleme financiare. Discutaţi din timp cu specialiştii şi cu banca înainte să ajungeţi la insolvenţă
Evenimentul „Restructurarea – o măsură de însănătoşire a afacerii“, aflat la a treia ediţie şi organizat de CITR împreună cu Ziarul Financiar, a adunat la aceeaşi masă specialişti în restructurare, avocaţi, experţi şi manageri care au discutat despre iniţiativele necesare într-o companie aflată în dificultate, opţiunile de ieşire din impas şi valoarea adăugată care poate fi obţinută din colaborarea cu consultanţii astfel încât o afacere să fie readusă pe linia de plutire încă de la primele semne de dezechilibru.
Zf.ro : Adrian Vasilescu, BNR: Şase ţinte pentru trei ani şi jumătate
La începutul lui 2008, ultimul an de boom şi întâiul an de criză, Comisia Europeană şi Banca Centrală Europeană, fiecare pe cont propriu, au făcut publice două importante rapoarte. Ambele vizând rezultatele unei examinări desfăşurate timp de un an, din aprilie 2007 până în martie 2008, privind pregătirea pentru adoptarea euro. Vizate erau zece ţări: Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia, Suedia, Ungaria. Acele ţări – de drept şi de fapt membre ale Uniunii Europene – care erau în competiţie pentru trecerea la euro.
Zf.ro: Peste 60% din companiile din România susţin că nu găsesc candidaţi pentru posturile scoase la concurs
Aproape doi din trei angajatori (peste 60%) susţin că au probleme în a ocupa locurile vacante scoase la concurs, 2015 fiind anul în care deficitul de talente atinge un maxim istoric.
Cele mai mari dificultăţi în a găsi oameni pentru joburile nou create sau pentru cele rămase libere ca urmare a plecărilor din companie le au firmele care vor să angajeze meseriaşi calificaţi, în special bucătari, patiseri, măcelari, mecanici şi electricieni, arată un studiu al companiei de recrutare şi închiriere de forţă de muncă temporară ManpowerGroup.
Zf.ro: ZF CONSTRUCTION & INFRASTRUCTURE SUMMIT’ 15
Va fi 2015 primul an de creştere pe piaţa construcţiilor după criză?
Piaţa construcţiilor a înregistrat un minus de 4% anul trecut, până la 8,9 miliarde euro, reprezentând cel mai scăzut nivel consemnat de acest sector de la începerea crizei, potrivit informaţiilor anunţate de Asociaţia Română a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO), una dintre cele mai importante organizaţii care reprezintă interesele industriei.
Zf.ro: Din 2016 salariul minim pe economie va fi de 1.200 de lei
Ministerele Muncii şi Finanţelor fac calcule pentru diferite scenarii privind noua lege a salarizării în sistemul public, cel mai mare salariu urmând să îl aibă preşedintele României, premierul, şeful Înaltei Curţi de Casaţie şi preşedinţii celor două camere ale Parlamentului.
Zf.ro: BCR are o linie de credit de 50 milioane de dolari de la divizia de investiţii a Băncii Mondiale
BCR, cea mai mare bancă locală, a primit de la International Financial Corporation (IFC), divizia de investiţii private a Băncii Mondiale, o linie de credit comercial de 50 mil. dolari (echivalentul a 200 mil. lei), în cadrul unui program care sprijină comerţul din pieţele emergente prin acordarea de garanţii parţiale sau totale pentru tranzacţiile comerciale individuale. „Prin programul de finanţare, IFC direcţionează finanţarea către economiile care au nevoie să extindă oportunităţile comerciale globale pentru firmele locale.
Zf.ro: Dolarul a crescut cu 2% într-o singură zi, cel mai mare avans din ultimele două luni
Dolarul american a crescut ieri la 3,97 de lei, contabilizând un avans de 1,8% într-o singură zi, cea mai mare creştere din ultimele două luni. Moneda americană a atins maximul istoric de 4,2 lei pe 11 martie şi tot atunci a consemnat un avans de aproape 2% faţă de şedinţa precedentă. Dolarul a crescut ieri cu şapte bani faţă de şedinţa de luni. Referinţa anunţată de BNR pentru un euro a crescut uşor la 4,44 lei, în timp ce francul elveţian a urcat cu doi bani la 4,26 lei. “Leul s-a depreciat cu 0,2% luni în contexul îngrijorărilor privind Grecia şi a încheiat şedinţa aproape de 4,45 lei. Mişcarea a fost în linie cu cea a valutelor regionale, care s-au aflat sub presiuni mai puternice de depreciere”, scriu specialiştii de la ING într-un raport.
Zf.ro: Ţineţi-vă bine! Preţul petrolului se va prăbuşi violent din nou
Revenirea timidă a preţurilor petrolului din ultimele luni este doar o zvâcnire de energie înainte de continuarea prăbuşirii meteorice care a început în vara anului trecut, atenţionează analiştii.
Declinul cu 51% al preţului ţiţeiului Brent din iunie anul trecut până în ianuarie s-a tradus pentru unele state europene prin energie mai ieftină, putere de cumpărare mai mare pentru populaţie şi în cele din urmă creştere economică.
Zf.ro: Video ZF Live. Graniţa dintre optimizarea fiscală şi evaziunea fiscală?
”Evaziunea fiscală clasică presupune ascunderea sursei impozabile sau nedeclararea unor tranzacţii, este o linie de demarcaţie clară între fapte”, a spus Emanuel Băncilă, avocat Radu & Asociaţi în cadrul emisiunii ZF Live.
Economica.net: Hidrocentrale de 400 de milioane de euro în pompaj stau degeaba de un an. “Mamutul” chinez Tarniţa ar putea fi un eşec
Cele cinci hidrocentrale cu acumulare în pompaj de pe Olt sunt oprite, funcţionează doar ca o turbină obişnuită. Deşi nou- nouţe, acestea nu sunt rentabile. În schimb, Tarniţa-Lăpuşteşti, proiect de hidrocentrală de acelaşi fel de 1,2 miliarde de euro devine un subiect fierbinte pe agenda zilei şi obiectul unor negocieri încinse cu chinezii.
Cele cinci hidrocentrale cu acumulare în pompaj de pe Olt ale Hidroelectrica, Ipoteşti, Drăgăneşti, Frunzaru, Rusăneşti şi Izbiceni, sunt oprite din ciclul lor de pompaj încă din luna august a anului trecut, pentru că nu sunt eficiente, provoacă pierderi dacă sunt folosite altfel decât un simplu generator, precizează administratorul judiciar Hidroelectrica, Remus Borza.
Economica.net: Libra Internet Bank a încheiat primul trimestru cu un profit net de 8,4 milioane lei
Libra Internet Bank a înregistrat, în primul trimestru din 2015, un profit net de 8,4 milioane lei, de peste trei ori mai mare faţă de cel din perioada similară a anului trecut, când a raportat un profit de 2,4 milioane lei, conform unui comunicat al băncii.
‘Rezultatele din primul trimestru ne fac să privim cu optimism şi încredere în anul 2015. Am atins cel mai bun profit de trimestru de până acum şi am redus rata creditelor neperformante sub media pieţei. În anul 2015 vom continua strategia de creştere bazată pe controlul cheltuielilor, pe decizii prudente şi o politică de piaţă echilibrată, însă cu realizarea ţintelor de creştere şi profitabilitate’, a declarat directorul general al Libra Internet Bank, Emil Bituleanu.
Economica.net: România cere Comisiei Europene o serie de restricţii pentru lanţurile de magazine – presă
România, Bulgaria, Cehia şi Slovacia au semnat marţi o declaraţie comună prin care cer Comisiei Europene (CE) să pregătească măsuri pentru restricţionarea lanţurilor de magazine în relaţia lor cu furnizorii, relatează Ceskenoviny, preluată de agenţia bulgară Focus.
Miniştrii agriculturii din aceste ţări au coordonat redactarea declaraţiei în cadrul unei întrevederi la Bratislava, scrie Agerpres.
Economica.net: Lafarge şi Holcim fac concedieri înaintea fuziunii lor
Producătorii de ciment Lafarge (Franţa) şi Holcim (Elveţia) au anunţat că vor face concedieri înaintea fuziunii lor, care va da naştere celui mai mare producător mondial de ciment, cu o cifră de afaceri de 34 de miliarde de euro (44 miliarde de dolari), transmite Reuters.
Holcim va concedia 120 de angajaţi din Elveţia, în timp ce Lafarge va renunţa la 380 de angajaţi, scrie Agerpres.
Hotnews.ro: Povestea creditelor neperformante date in BRD si cum se ajustau” neperformantele pentru ca banca sa iasa bine la controalele BNR.
Cand intr-o seara de la inceputul lunii decembrie 2011, in biroul Guvernatorului BNR Mugur Isarescu a intrat o delegaţie a Société Générale condusă de numărul doi Bernardo Sanchez Incera şi de şeful operaţiunilor internaţionale Jean Louis Mattei , atat seful sistemului bancar roman cat si francezii stiau ca nu e doar o vizita de curtoazie. Oficial, francezii venisera sa il prezinte formal pe Alexandre Maymat, cel care urma sa preia sefia operatiunilor SocGen in Romania, dar discutiile informale care au urmat erau legate de problemele din cadrul BRD-GSG,probleme pe care BNR le depistasera inca din 2010 (vezi in text doua pagini din Raportul de control). Intalnirea dintre Israescu si delegatia franceza a durat circa doua ore, tonul discutiilor fiind extrem de rece.
Digi24.ro: ANALIZĂ BUSINESS CLUB. Companiile petroliere strâng cureaua
Ieftinirea petrolului rescrie planurile marilor companii de energie din lume. La nivel global, s-au tăiat cheltuieli de o sută de miliarde de dolari, bani care trebuiau să alimenteze proiecte petroliere mamut. Dacă barilul de petrol Brent costa în iunie 115 dolari, în ianuarie atingea un minim de 45 de dolari, de unde a urcat între timp la 65 de dolari, totuși încă mult sub pragurile cu care se lucra înainte.
Adevarul.ro: Guvernul negociază cu FMI scumpirea gazelor naturale. Cu cât ar putea creşte facturile
Costul facturilor la gaze ar urma să crească cu 5-8% de la 1 iulie Executivul discută în aceste zile cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi a Comisiei Europene aplicarea unei noi etape din calendarul de liberalizare a gazelor naturale pentru populaţie, ceea ce va presupune o scumpire cu 13% a gazelor din producţia internă şi o creştere a facturilor cu 5-8%. Gazele de producţie internă urmează să se scumpească din nou pentru populaţie din cauza calendarului de liberalizare, iar preţul acestora ar putea urca de la 53 de lei/MWh la 60 de lei/MWh de la 1 iulie, au declarat pentru „Adevărul“ surse apropiate negocierilor cu Fondului Monetar Internaţional (FMI).
Adevarul.ro: Prima Casă vs. credit imobiliar standard. Costurile sunt similare, avansul minim face diferenţa
Ratele lunare pentru un credit “Prima Casă“ sau imobiliar standard, de 254.000 de lei, contractat pe o perioadă de 30 de ani, variază între 1.100 de lei şi 1.300 de lei FOTO Adevărul Costul creditelor imobiliare standard în lei au coborât până la un nivel comparabil cu cel al împrumuturilor acordate prin programul guvernamental „Prima Casă“, numai că diferenţa este dată de avansul minim solicitat de bănci, mai mare în cazul finanţărilor standard, dar şi de garanţia oferită de stat, în proporţie de 50%, în cazul „Prima Casă“.
Ziare.com: Fiscul il contrazice pe Ponta pe amnistia fiscala: Nu avem procese pe rol
Fiscul a transmis ca nu are procese pe rol cu romanii din categoriile pentru care Guvernul condus de Victor Ponta a anuntat ca face amnistie fiscala.
Seful Executivului sustinea, in urma cu cateva zile, ca datoriile persoanelor aflate in proces cu ANAF pentru sume mici ar trebui sterse, pentru ca procesele ar costa mai mult decat suma recuperata.
Bursa.ro: Proiectul privind măsuri pentru monitorizarea exporturilor de lemn, în şedinţa de Guven
Executivul informează că va discuta, în şedinţa de astăzi, proiectul de lege privind stabilirea unor măsuri pentru monitorizarea exporturilor și a livrărilor intra-comunitare de materiale lemnoase.
Potrivit unui comunicat al Guvernului, pe ordinea de zi a ședinței mai figurează un proiect de ordonanță de urgență privind aprobarea susținerii cheltuielilor de întreținere și funcționare a Formațiunii Medicale ROL 2 din bugetul Ministerului Sănătății și pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul sănătății.
Evz.ro: Transportatorii avertizează: Impozitarea diurnei ar anula creșterea economică a României
Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) consideră că diurna nu ar trebui impozitată după data de 1 iunie 2015, întrucât ar anula creșterea economică cu 3-4%, și este deosebit de îngrijorată de proiectul de lege privind anularea unor obligații fiscale, printre care și cele impuse diurnelor acordate șoferilor profesioniști de la firmele de transport.
Romanialibera.ro: Economia gălățeană nu poate depăși criza
Construcția de nave este una din activitățile care ține economia gălățeană pe linia de plutire
Deși la nivel național există date certe care demonstrează creșterea economică, în economia gălățeană nu sunt semne de ieșire din criză. În timp ce specialiștii de la Comisia Națională de Prognoză (CNP) estimează ușoare creșteri a tuturor indicatorilor, în realitate, la Galați, majoritatea acestor indicatori sunt în scădere.
Agerpres.ro: MFP va avea în subordine o nouă instituție: Agenția Națională pentru Achiziții Publice
Coordonarea și implementarea măsurilor Strategiei naționale în domeniul achizițiilor publice vor fi asigurate de Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP), instituție ce urmează să fie creată în subordinea Ministerului Finanțelor Publice, conform unui proiect de Ordonanță de Urgență, publicat miercuri pe site-ul MFP.
Agerpres.ro (flux știri), preluat de eoficial.ro, prahova24.ro, valcea24.ro, sinaiaexpress.ro, bizlawyer.ro: Daraban: Capitalul autohton are nevoie de sprijin pentru a fi competitiv la export, în special pe piețele extracomunitare
Capitalul autohton are nevoie de sprijinul decidentului politic pentru ca firmele românesti sa poata fi competitive la export, în special pe pietele extracomunitare, a afirmat, miercuri, presedintele Camerei de Comert si Industrie a României, Mihai Daraban, într-o conferinta dedicata protejarii capitalului românesc.
Stiriagricole.ro, preluat de pescurt.ro: Mihai Daraban, presedintele CCIR: Brosurile si mostrele nu ne vor ajuta niciodata sa vindem produsele romanesti in strainatate
Produsele romanesti ar trebui promovate in strainatate prin politici concrete de marketing, atasatii economici romani avand responsabilitatea de a gasi corespondentul produsului romanesc intr-un alt stat, pentru a profita de lantul de distributie deja existent, este de parere Mihai Daraban, presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR).
Agerpres.ro: Vodiță (MECT): Fișa postului unui consilier economic s-a schimbat, din păcate oamenii au rămas aceiași
Reprezentanții misiunilor noastre diplomatice au nevoie de o pregătire corectă și concretă, pentru că în momentul de față prioritățile și fișa postului unui consilier economic s-au schimbat, însă oamenii au rămas aceiași ca acum 10 ani, a afirmat, miercuri, Florin Vodiță, secretar de stat în Ministerul Economiei, Comerțului și Turismului, într-o conferință de specialitate.
Agerpres.ro, preluat de cotidianul.ro, stirilepescurt.ro: Președintele Uniunii Patronatului, după întâlnirea cu Iohannis: Îl vom sfătui pe președinte să nu promulge anumite legi
Președintele Uniunii Naționale a Patronatului Român, Ioan Lucian, a declarat miercuri după întâlnirea cu președintele Klaus Iohannis că mediul de afaceri îl va sfătui să nu promulge anumite legi care aduc “atingeri grave” acestui mediu, precum Codul fiscal.
Mediafax.ro: Video Preşedintele Iohannis s-a întâlnit la Cotroceni cu reprezentanţii mediului de afaceri – VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, miercuri, la Palatul Cotroceni, cu reprezentanţi ai mediului de afaceri din România, şeful statului afirmând în deschiderea discuţiilor că a dorit să aibă o primă întâlnire de evaluare a priorităţilor din acest domeniu, într-un format mai lărgit.
Romaniatv.net, evz.ro: Klaus Iohannis s-a întâlnit la Cotroceni cu reprezentanţii mediului de afaceri
Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, miercuri, la Palatul Cotroceni, cu reprezentanţi ai mediului de afaceri din România, şeful statului afirmând în deschiderea discuţiilor că a dorit să aibă o primă întâlnire de evaluare a priorităţilor din acest domeniu, într-un format mai lărgit.
Mediafax.ro, preluat de zf.ro: Iohannis: Pentru România, o viziune economică sănătoasă înseamnă un mediu de afaceri concurenţial
Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, miercuri, în cadrul întâlnirii cu reprezentanţii mediului de afaceri, că pentru România, o viziune economică sănătoasă înseamnă un mediu de afaceri concurenţial, care ţine cont şi de protecţia socială şi o economie competitivă.
Potrivit unui comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale, la întrevedere au fost prezenţi lideri ai organizaţiilor de business, ai asociaţiilor patronale, precum şi ai Camerei de Comerţ şi Industrie a României.
Gandul.info, preluat de diacaf.com, ziaruldeiasi.ro, ziare.com, infoziare.ro, stiri-live.ro, ziareaz.ro. news.portal-start.com: Patronatele i-au propus lui Iohannis un “punct zero” al mişcării patronale din România
Ion Lucian, preşedintele Uniunii Naţionale a Patronatului Român, a declarat, miercuri, că reprezentanţii patronatelor i-au transmis preşedintelui Iohannis că sunt anumite legi pe care îl vor sfătui să nu le promulge, pentru că aduc atingeri grave mediului de afaceri, printre care şi Codul Fiscal.
Preşedintele Uniunii Naţionale a Patronatului Român a precizat că, în cadrul întâlnirii cu şeful statului, s-a ridicat şi problema Codului Fiscal, arătând că a fost vorba despre o temă extrem de dezbătură.
Wall-street.ro, preluat de b1.ro: Iohannis, intalnire in PREMIERA cu oamenii de afaceri. Lista managerilor si a antreprenorilor prezenti la Cotroceni
Presedintele Klaus Iohannis s-a intalnit, astazi, la Palatul Cotroceni, cu reprezentanti ai mediului de afaceri din Romania, seful statului afirmand in deschiderea discutiilor ca a dorit sa aiba o prima intalnire de evaluare a prioritatilor din acest domeniu, intr-un format mai largit.
Agerpres.ro: Eurostat: România, cel mai semnificativ avans al lucrărilor de construcții din Uniunea Europeană, în martie
România a înregistrat cel mai semnificativ avans al lucrărilor de construcții în martie, comparativ cu perioada similară din 2015, arată datele prezentate, miercuri, de Oficiul European de Statistică (Eurostat).
În martie, lucrările de construcții au înregistrat o scădere de 1,3% în Uniunea Europeană și de 2,7% în zona euro.
Agerpres.ro: Isărescu: FMI ne-a ajutat să comunicăm; noi nu prea vorbim între noi, avem probleme de feudalism târziu
Cel mai mare beneficiu obținut de România în relația cu Fondul Monetar Internațional este faptul că instituția și-a asumat rolul de coordonator al politicilor economice, a declarat miercuri guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, referindu-se la necesitatea unei politici economice corect dozate, în condițiile în care reformele structurale continuă să fie întârziate.
Economica.net: Ministerul Agriculturii vrea să pună un abonament anual de 20 de lei pe hectar în cele 56 de amenajări de irigaţii
Ministerul Agriculturii propune introducerea unui abonament anual de 20 de lei pe hectar în cele 56 de amenajări de irigaţii care deservesc 825.000 de hectare pentru a putea garanta anumite investiţii necesare pentru infrastructura principală de irigaţii.
Economica.net: Fitch a revizuit în scădere ratingul de sprijin de urgenţă pentru Banca Transilvania
Fitch Ratings a revizuit marţi ratingul de sprijin din partea autorităţilor pentru Banca Transilvania (TLV) , acesta fiind notat ‘fără prag’, în timp ce pragul de sprijin pentru TLV a fost revizuit la ‘5’ de la ‘3’, a anunţat Banca Transilvania într-un raport trimis la Bursă şi citat de Agerpres.
Economica.net: Începe Marea Plombare: CNADNR a dat lista lucrărilor
Compania Naţională de Drumuri şi Autostrăzi din România va desfăşura timp de trei luni, mai – iulie 2015, lucrări de întreţinere curentă a drumurilor şi autostrăzilor din administrare în valoare de 296 de milioane de lei. Potrivit unui comunicat, lucrările presupun plombări de gropi pe o suprafaţă de 951.634 de metri pătraţi, colmatări rosturi şi fisuri pe o lungime de 400 de kilometri, precum şi întreţinere şi reparaţii elemente de siguranţă rutieră – 59.282 bucăţi indicatoare rutiere, 406.620 metri parapeți.
B1.ro : Victor Ponta spune că impactul dublării alocațiilor e de 1,8 miliarde lei: Partea proastă e că cei care au făcut amendamentul nu ne-au spus de unde luăm banii, așa cum scrie în Constituție
Premierul Victor Ponta a vorbit în cadrul ședinței de Guvern Codul Silvic, amintind că miercuri Camera Deputaților va da votul final în acest caz.
“Nu cred ca este perfect la ora actuală, dar este mult mai bun și cred că inclusiv limitarea la 30% este un lucru bun care ne ajutută să păstram o piață competitivă. Vom vedea încă o dată cine vrea să apere patrimoniul forestier și cine face lobby pentru companii”, a spus Ponta.
Agerpres.ro: Piața de servicii de voce și date din România va ajunge la 4,2 miliarde de dolari, în următorii 5 ani (studiu)
Veniturile operatorilor telecom din servicii de voce și date din România vor cunoaște un trend ascendent în următorii 5 ani, ajungând la o valoare de 4,2 miliarde de euro, arată estimările unuia dintre jucătorii importanți din industria de profil.
Conform sursei citate, în comparație cu anul 2014, când încasările au totalizat aproximativ 3,7 miliarde de dolari, noile produse și servicii lansate de către operatorii de telecomunicații în perioada următoare le vor permite să-și securizeze portofoliile de clienți, să prevină eroziunea prețurilor și să aibă o creștere procentuală a încasărilor de două cifre, în următorii 5 ani.
Agerpres.ro: Birchall: Legea insolvenței persoanelor fizice protejează românii de bună credință, sufocați de datorii
Deputatul social-democrat Ana Birchall a declarat miercuri că legea insolvenței persoanelor fizice protejează românii de bună credință, sufocați de datorii.
Mediafax.ro: Majoritatea băncilor din România consideră oportună continuarea acordului cu FMI
Majoritatea băncilor din România consideră oportună continuarea acordului cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), din perspectiva stabilităţii financiare, potrivit unui sondaj efectuat de compania de audit şi consultanţă EY România în baza unui parteneriat cu Asociaţia Română a Băncilor (ARB).
hotnews.ro: Guvernul a aprobat un acord intre Romania si SUA pentru imbunatatirea conformarii fiscale internationale
Guvernul a aprobat miercuri, printr-un memorandum, semnarea Acordului intre Romania si Statele Unite ale Americii pentru imbunatatirea conformarii fiscale internationale si implementarea masurilor FATCA (The US Foreign Account Tax Compliance Act). Textul negociat intre autoritatile romane si cele americane este in concordanta cu modelul de Acord FATCA cu reciprocitate, ceea ce implica un schimb reciproc de informatii intre autoritatile fiscale din cele doua state, prin transmiterea informatiilor financiare raportate de institutiile financiare prin intermediul autoritatilor fiscale.
Bursa.ro: LA ORELE PRÂNZULUI:
Lichiditate de aproximativ 6 milioane lei pe BVB
Piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a înregistrat, în prima parte a şedinţei de tranzacţionare de astăzi, o lichiditate de aproximativ 6 milioane lei (1,34 milioane euro).
La orele prânzului, BVB era în scădere. Indicele BET coboară cu 0,37%, ajungând la valoarea de 7.490,64 puncte, la fel ca indicele BET Total Return, care se micşorează cu 0,38%, la 8.179,59 puncte. BET-FI se apreciază, însă, cu 0,08%, până la 31.287,41 puncte.
Capital.ro: Lazea, BNR: Politica monetară a fost împovărată cu obiective care nu îi sunt specifice
Politica monetară nu poate să rezolve singură toate problemele din economie şi să fie substitutul economiei reale, a declarat miercuri economistul-şef al Băncii Naţionale a României, Valentin Lazea, în carul unei conferinţe pe teme de politică monetară.
Capital.ro: Mai mulţi bani europeni pentru dezvoltarea satelor
Ministrul Agriculturii a anunțat suplimentarea fondurilor europene nerambursabile pentru Măsura 125 „Îmbunătăţirea şi dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea şi adaptarea agriculturii şi silviculturii” şi Măsura 322 „Renovarea, dezvoltarea satelor, îmbunătăţirea serviciilor de bază pentru economia şi populaţia rurală şi punerea în valoare a moştenirii rurale” din PNDR 2007-2013, se arată într-un comunicat remis de Ministerul Agriculturii.
Hotnews.ro: Guvernul infiinteaza o noua institutie: Agentia Nationala pentru Achizitii Publice/ ANRMAP se desfiinteaza
Guvernul a aprobat miercuri un proiect de Ordonanta de Urgenta care prevede infiintarea Agentiei Nationale pentru Achizitii Publice, o noua institutie care ar urma sa preia atributiile si personalul de la Autoritatea Naționala pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice (ANRMAP, de la Unitatea pentru coordonarea și verificarea achizițiilor publice din cadrul Ministerului Finanțelor Publice (UCVAP) și de la compartimentele de verificare a achizițiilor publice din cadrul direcțiilor regionale ale finanțelor publice. Practic, ANRMAP va fi desfiintata, toate atributiile acesteia urmand sa fie preluate de noua entitate.
Hotnews.ro: Guvernul a aprobat un memorandum privind cooperarea romano-ceha in domeniul silviculturii
Guvernul a aprobat miercuri Memorandumul privin aprobarea initierii negocierilor si semnarii Acordului privind cooperarea in domeniul silviculturii intre Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor din Romania si Ministerul Agriculturii din Republica Ceha. Ministerele de resort din cele doua tari vor colabora in vederea protejarii si conservarii padurilor, vor dezvolta programe si proiecte comune in domeniul silviculturii, vor realiza studii comune asupra unor aspecte de interes bilateral si vor coopera pentru implementarea Strategiei Forestiere a Uniunii Europene.
Agerpres.ro: Deputații au aprobat dublarea alocației pentru copii
Deputații au adoptat, miercuri, proiectul de lege privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.65/2014 cu un amendament al PNL care prevede ca alocația de stat pentru copii să crească de la 42 la 84 de lei.
Zf.ro: Video ZF Live. Ce face un producător român când iese din România?
”Majoritatea producătorilor îşi fac o marcă doar în România şi la exporturi merg în zone cu minorităţi de români. Ar fi mai interesant să îşi aleagă ţările de export”, a spus Paul Cosmovici, avocat, în cadrul emisiuniiZF Live.
”Dacă produci carne, te duci acolo unde e cerere. Când îl vinzi prima dată în altă ţară ai nevoie de o marcă acolo, altfel oricine îţi poate lua locul”, a mai spus Cosmovici.
Zf.ro: Video ZF Live. Avocat Paul Cosmovici: În România sunt înregistrate anual 10-12.000 mărci. În Franţa sute de mii
Antreprenorii români nu înţeleg ce este un brand şi care este puterea unei mărci, majoritatea considerând că este un cost pe care îl pot evita, a spus la ZF Live Paul Cosmovici, avocat specialist în drepturi de proprietare intelectuală.
Mediafax.ro: TVA 9% din iunie la alimente, băuturi nealcoolice, animale, păsări vii, seminţe şi plante pentru alimente
Cota redusă de TVA de 9% va fi aplicată din iunie pentru alimente, inclusiv băuturi (cu excepţia băuturilor alcoolice) destinate consumului uman şi animal, animale şi păsări vii din specii domestice, seminţe, plante şi ingrediente utilizate în prepararea alimentelor, a stabilit Executivul.
Adevarul.ro: Şeful Comisiei de buget din Camera Deputaţilor: Misiunea FMI recunoaşte necesitatea relaxării fiscale, dar vrea măsuri de compensare
Andrea Schaechter, şefa misiunii FMI, a purtat astăzi discuţii cu parlamentarii din Comisia de buget-finanţe Reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI), ai Comisiei Europene (CE) şi ai Băncii Mondiale (BM) recunosc necesitatea relaxării fiscale, dar vor garanţii pe măsurile de compensare a eventualelor diminuări de venituri din aplicarea măsurilor fiscale, a declarat Viorel Ştefan (PSD), preşedintele Comisiei de buget- finanţe din Camera Deputaţilor, în urma întâlnirii cu delegaţia instituţiilor financiare internaţionale.