Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

REVISTA PRESEI - 23 ianuarie, orele 17:00

1ziuaconstanta.ro, preluat de realitatea.net: PREŞEDINTELE CCIR, MIHAI DARABAN, A PRIMIT VIZITA PREŞEDINTELUI RACC, ŞTEFAN MINOVICI

Preşedinţele Camerei de Comerţ şi Industrie a României, Mihai Daraban a primit vizita de lucru a lui Ştefan Minovici, preşedinte al Diviziei Internaţionale a Camerei de Comerţ Româno-Americane (RACC). Discuţiile s-au axat pe relaţiile dintre România şi SUA pe linia Camerelor de Comerţ şi pe organizarea în parteneriat a unui eveniment investiţional dedicat companiilor româneşti, se arată într-un comunicat de presă remis astăzi redacţiei.

Citeste mai mult…

Radiometafora.ro: Vizita de lucru a Diviziei Internationale a Camerei de Comert Romano-Americane la Camera de Comert si Industrie a Romaniei –publicat de Lucia CALINICI Camera de Comert, Industrie, Navigatie si Agricultura Constanta

Miercuri, 21 ianuarie 2015: Presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, domnul Mihai DarabanCamerele-de-comert-din-Romania-si-Slovacia-vor-promova-Dunarea a primit vizita de lucru a domnului Stefan Minovici, Presedinte al Diviziei Internationale a Camerei de Comert Romano-Americane (RACC). Discutiile s-au axat pe relatiile dintre Romania si SUA pe linia Camerelor de Comert si pe organizarea in parteneriat a unui eveniment investitional dedicat companiilor romanesti.

In acest context, Presedintele CCIR, dl. Mihai Daraban a exprimat la randul sau deschiderea totala a Sistemului Cameral de a participa la stimularea proiectelor comune si la consolidarea investitiilor americane in Romania si a transmis ca la nivelul Camerei Nationale exista preocuparea ca noile reglementari fiscale sa nu afecteze planurile investitionale ale companiilor americane.

Citeste mai mult…

Bursa.ro: RAPORT:

Sunt necesare investiţii de peste 7,6 trilioane de dolari pentru realizarea politicii energetice

Statele membre ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) trebuie să investească în următorii 25 de ani peste 7,6 trilioane de dolari pentru a realiza obiectivele politicii energetice, se arată într-un nou raport prezentat recent la Forumul Economic Mondial (WEF) de la Davos.

Potrivit acestuia, obiectivele investiţiilor vizează reducerea nivelului emisiilor şi crearea unui sistem durabil de producere a electricităţii din surse regenerabile şi combustibili mai ecologici, cum ar fi gazele naturale.

De asemenea, raportul notează că va fi nevoie de investiţii masive în modernizarea, extinderea şi descentralizarea reţelelor de alimentare cu energie pentru a le face mai robuste şi mai rezistente. “Sectorul energiei electrice a ajuns la un moment de răscruce”, este de părere Julian Critchlow, partener la Bain & Company, autorul raportului intitulat Viitorul electricităţii . “Începem acum o perioadă fără precedent în ceea ce priveşte investiţiile în vederea atingerii obiectivelor stabilite prin politica energetică, însă scăderea rentabilităţii şi nivelul crescut de riscuri pun sub semnul întrebării viitoarele investiţii”, menţionează domnia sa.

Citeste mai mult…

Bursa.ro: ANDREEA PAUL (PNL), DESPRE PROBLEMA CREDITELOR ÎN FRANCI ELVEŢIENI:

“Soluţia este reducerea semnificativă a dobânzilor la creditele în CHF de către bănci”

Soluţia corectă la problema creditelor în franci elveţieni, la acest moment, este reducerea semnificativă a dobânzilor pe termen lung la creditele în franci de către băncile care s-au hazardat să le ofere, consideră deputatul Andreea Paul, prim-vicepreşedinte PNL.

Potrivit domniei sale, băncile trebuie să intre în dialog cooperant cu clienții. “Recunosc că aștept să vină un semnal puternic de responsabilitate din partea BNR și de la o bancă privată serioasă și credibilă, puternică, așa cum este Banca Transilvania, care preia Volksbank cu acest portofoliu de credite în franci. Am convingerea că va fi urmată și de celelalte câteva bănci, puține la număr, care au acordat aceste credite”, arată deputatul într-un comunicat.

Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Analiştii privesc cu ochi buni măsurile BCE şi aşteaptă reducerea dobânzii cheie în Europa de Est

Investitorii privesc cu ochi buni măsurile de relaxare cantitativă anunţate joi de BCE, iar analiştii consideră că băncile centrale din ţările din Europa Centrală şi de Est vor trebui să scadă dobânda de politică monetară la un nivel apropiat celei a BCE, de 0,05%.

Este un început bun al unui drum lung. Se pare că măsurile BCE au depăşit aşteptările pieţei, ceea ce este bine”, a declarat Kenneth Rogoff, profesor de politici publice şi economie la Universitatea Harvard, citat de Bloomberg.

Citeste mai mult…

Bursa.ro: AGEA Romgaz, amânată pentru luni, din lipsă de cvorum

 AGEA Romgaz, în care trebuia să se decidă, printre altele, achiziţionarea de servicii de consultanţă juridică şi asistenţă de specialitate necesare companiei pentru a rezolva situaţia creanţelor importante pe care compania le are de recuperat de la Grupul Interagro, a fost amânată pentru luni, 26 ianuarie, din lipsă de cvorum.

Potrivit unui raport transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB), cerinţele de cvorum de prezenţă pentru desfășurarea AGEA nu au fost îndeplinite, astfel că acţionarii se vor întâlni, în aceleaşi condiţii, în data de 26 ianuarie.

Acţionarii Romgaz erau convocaţi, astăzi, într-o Adunare Generală Extraordinară a Acţionarilor pentru a decide dacă aprobă achiziţia de servicii de consultanţă juridică şi asistenţă de specialitate pentru diferendele de natură comercială/civilă şi potenţial penală rezultate în urma derulării relaţiilor comerciale cu Interagro SA, controlat de omul de afaceri Ioan Niculae.

Citeste mai mult…

Bursa.ro: DIRECTORUL METROREX:

“Avem nevoie de 1,6 miliarde de lei pentru finalizarea metroului din Drumul Taberei”

Valoarea totală a fondurilor cheltuite până la acest moment de Metrorex pentru lucrările la metroul din Drumul Taberei este de 1.042.036.711 lei cu TVA, ne-a declarat directorul general al regiei, Aurel Radu. “Necesarul de fonduri pentru finalizarea lucrărilor este estimat la 1.690.000.000 lei cu TVA”, ne-a precizat domnia sa.

Fondurile europene alocate pentru perioada 2013-2014 pentru realizarea proiectului Magistralei 5 Drumul Taberei au fost absorbite în totalitate, conform Metrorex.

Lucrările de structură sunt realizate în proporţie de 70%, iar restul construcţiei va fi gata până la sfârşitul anului 2016, susţine domnul Radu, care a subliniat că execuţia căii de rulare va fi finalizată în cel de-al doilea semestru al anului 2016, iar probele tehnologice vor demara la începutul anului 2017.

Directorul general ne-a mai spus că suplimentarea de sume pentru această investiţie nu poate fi anticipată, dar mai apar unele valori în plus, care se datorează unor situaţii imprevizibile sau celor privind legislaţia/normativele în domeniul construcţiilor.

 Citeste mai mult…

Bursa.ro: Surse: BCE a aprobat facilitatea de urgenţă pentru finanţarea băncilor elene

Banca Centrală Europeană (BCE) a aprobat o facilitate de urgenţă de finanţare pentru băncile elene, care va fi furnizată prin intermediul băncii centrale de la Atena, conform unor surse anonime, citate de agenţia Reuters.

Săptămâna trecută, reducerea nivelului lichidităţilor înaintea alegerilor generale, programate să aibă loc în Grecia duminica aceasta, a determinat banca centrală a ţării să solicite BCE aprobarea unei facilităţi de urgenţă (ELA) pentru principalii creditori eleni.

“Banca Centrală Europeană a aprobat linia ELA pentru două săptămâni, după care situaţia va fi analizată din nou”, au declarat sursele.

În mod normal, băncile greceşti îşi asigură necesarul de lichiditate de la BCE, iar în luna noiembrie împrumuturile lor de la această instituţie au crescut cu 2,3%, la 44,9 miliarde euro. Însă, creşterea volumului retragerilor de depozite, după ce Guvernul de la Atena a anunţat organizarea de alegeri anticipate, a afectat lichiditatea băncilor.

Citeste mai mult…

Economica.net: Efervescenţă pe piaţa terenurilor agricole. Străinii marchează profitul după 7 ani de creştere a preţurilor

La aproximativ 10 luni de la intrarea în vigoare a legii care reglementează tranzacţiile cu terenuri pe persoană fizică, afacerile cu terenuri continuă să fie rentabile. Străinii au început să îşi vândă terenurile dobândite cu mulţi ani în urmă, dar sunt şi foarte mulţi interesaţi să cumpere. Preţurile vor creşte şi anul acesta cu 10-15%.

Cetăţenii străini, care până anul trecut au putut deţine teren arabil în România doar prin intermediul unor firme, au început să îşi vândă terenurile din ţara noastră, profitând de creşterea susţinută a preţurilor din ultimii 7 ani. Unele dintre cele mai mari suprafeţe puse în vânzare în perioada iunie 2014-prezent (singura disponibilă spre analiză) aparţin unor companii ale căror acţionari sunt cetăţeni străini, potrivit unei analize ECONOMICA.NET pe baza anunţurilor publicate pe site-ul Ministerului Agriculturii (anunţuri de vânzare cu suprafeţe mai mari de 30 de hectare).

Citeste mai mult…

Economica.net: Chiriţou, Concurenţă: Cred că vom câştiga procesul cu benzinarii

Preşedintele Consiliului Concurenţei (CC), Bogdan Chiriţoiu, s-a arătat vineri încrezător că instituţia va câştiga la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie procesele cu companiile petroliere sancţionate în 2012 cu peste 200 de milioane de euro pentru încheierea unei înţelegeri anticoncurenţiale. În urmă cu trei ani, Consiliul Concurenţei a sancţionat şase companii petroliere cu amendă de aproape 900 milioane lei (peste 200 milioane euro) pentru încheierea unei înţelegeri anticoncurenţiale. Companiile sancţionate sunt SC OMV Petrom SA, SC OMV Petrom Marketing SRL, SC Lukoil România SRL, SC Rompetrol Downstream SRL, SC Mol Petroleum Products SRL şi SC ENI Romania.

Citeste mai mult…

Economica.net: Bugetul pe 2015 are puţine şanse să fie realizabil – BCR

Analiştii BCR critică fără menajamente Bugetul Guvernului pe 2015, „având în vedere o serie de puncte slabe, care au marcat evoluțiile recente”. Anumite elemente „nu se corelează destul de bine, sau nu sunt destul de transparente pentru a crea certitudinea că, într-adevăr, acest buget este realizabil”, spune un raport BCR trimis la redacţia ECONOMICA.NET.

„Rămânem sceptici cu privire la execuția bugetară din acest an, având în vedere o serie de puncte slabe, care au marcat evoluțiile recente”, scriu analiştii BCR, într-un raport trimis la redacţia ECONOMICA.NET. Sunt acuzate: colectarea redusă a veniturilor, evaziunea fiscală de amploare, mediul fiscal volatil, absorbția slabă a fondurilor europene, reformele mult întârziate din sănătate, educație sau pensii, lipsa progresului în eficientizarea companiilor-problemă.

Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Millennium aplică creditelor în franci elveţieni aceeaşi măsură ca OTP

Millennium Bank reduce marja de dobândă cu 1,5 puncte procentuale pentru toate creditele în franci elveţieni, pe o durată de trei luni, iar pentru a beneficia de această măsură clienţii trebuie să depună până marţi o solicitare scrisă la orice agenţie a băncii.

Millennium Bank a decis vineri, 23 ianuarie 2015, să vină în întâmpinarea clienţilor cu credite în franci elveţieni cu o soluţie similară OTP Bank, ca măsură de sprijin în contextul aprecierii fără precedent a monedei elveţiene”, se arată într-un comunicat al instituţiei de credit.

Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Presa poloneza: Romania a sesizat Comisiei Europene ca salariului minim din Germania afecteaza companiile romanesti de transport

Mai multe tari membre UE, printre care si Romania, au sesizat Comisia Europeana dupa ce autoritatile germane au decis ca noua lege privind instituirea unui salariu minim se aplica si transportatorilor straini pe perioada tranzitarii teritoriului Germaniei, scrie site-ul polonez thenews.pl, citat de Mediafax.

Guvernul german a decis ca, incepand cu 1 ianuarie 2015, sa fie instituit un salariu minim, de 8,50 de euro pe ora, urmand ca aceasta lege sa se aplice si transportatorilor straini pe perioada in care soferii firmelor de transport tranziteaza teritoriul Germaniei.

Publicatia poloneza mai noteaza ca firmele straine care nu platesc acest salariu minim soferilor pe perioada tranzitarii teritoriului Germaniei risca o amenda de 30.000 de euro.

Citeste mai mult…

Zf.ro: PRIMA REACŢIE DUPĂ DECIZIA BCE

Florin Câţu, analist financiar: ”Eu cred că BNR va reduce dobânda spre 2% şi chiar sub acest nivel. Cred că anul viitor dobânza de referinţă BNR va fi între 0 şi 1%”

Florin Câţu, analist financiar şi fost director de trezorerie în cadrul ING Bank România, a declarat la ZF Live că sunt şanse mari ca BNR să reducă mai rapid dobânda de referinţă sub 2% după decizia BCE de a injecta în piaţa europeană 1.000 de miliarde de euro,  iar următorul pas va fi intrarea sub acest nivel.

 Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Cele mai profitabile culturi de plante medicinale

Printre cele mai profitabile culturi de plante medicinale se numără şi măceşele Cele mai profitabile culturi de plante medicinale din România s-au dovedit a fi în ultimii ani cele de lavandă, de cătină, goji, aronia şi de măceşe. Plantele medicinale au început să fie foarte căutate şi pe piaţa românească, însă ele se bucură de un adevărat succes pe pieţele europene datorită cererii mari din partea jucătorilor din industria farmaceutică. „Adevărul“ vă prezintă care sunt cele mai profitabile culturi de plante medicinale. Plantele medicinale pot fi o sursă de venit chiar şi pentru o familie care nu dispune de resurse financiare foarte mari, dar nici de terenuri de suprafeţe mari.

 Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Iohannis s-a întâlnit la Cotroceni cu Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, pe tema crizei francului

Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit, vineri, la Palatul Cotroceni, pe guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, temele de discuţie referindu-se la politica monetară actuală, respectiv situaţia creată de aprecierea francului elveţian, cât şi opiniile experţilor pe această temă.

Potrivit unui comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale, preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, la Palatul Cotroceni.

Citeste mai mult…

 Bursa.ro: GREG KONIECZNY:

“FP susţine transparenţa completă a pieţei gazelor”

Analiştii Franklin Templeton estimează că preţul ţiţeiului se va stabiliza, pe termen lung, în jurul cotaţiei de 85 dolari pe baril

Fondul Proprietatea (FP) susţine tranzacţionarea transparentă, în mediul bursier, a întregii cantităţi de gaze disponibile pentru industrie, ne-a declarat, ieri, Greg Konieczny, managerul Fondului. “Am susţinut transparenţa completă a pieţei de electricitate, care nu este cu mult diferită de cea de gaze”, a subliniat domnia sa.

În prezent, ANRE (reglementatorul pieţei) obligă producătorii şi furnizorii de gaze să tranzacţioneze 35% din totalul cantităţilor în mediu bursier (pe platformele OPCOM şi BRM sau prin licitaţii publice). Acest procent urmează să scadă începând de anul viitor, iar obligativitatea tranzacţionării să dispară începând din 2018. Pe piaţa de energie, este obligatorie tranzacţionarea pe OPCOM a tuturor cantităţilor disponibile.

Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Copacul din care cresc banii: adevărul despre afacerea cu Paulownia în România

Venitul de 30.000 de euro la hectar pe care îl promite cultura de Paulownia a făcut ca acest copac să devină o adevărată vedetă când vine vorba despre înfiinţarea unei noi afaceri în agricultură. Agrointeligenţa şi-a propus să afle cum se poate obţine acest câştig frumos cultivând Paulownia în România aşa că a stat de vorbă cu românul care a înfiinţat prima plantaţie la noi în ţară şi care anul acesta va face prima recoltă de lemn de la această cultură.

Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Ce măsuri de sprijin au luat băncile pentru cei cu credite în franci elveţieni

Unele dintre băncile care au acordat credite în franci elveţieni au anunţat măsuri de sprijin pentru clienţi

După aprecierea puternică a francului declanşată joia trecută de decizia Băncii Naţionale a Elveţiei de a nu mai ţine fix raportul franc/euro, peste 75.000 de români cu credite în franci elveţieni au fost afectaţi direct, astfel că unele dintre băncile care au acordat împrumuturile în valută exotică au venit măsuri de sprijin pentru clienţi, conştiente de riscul de neplată la care sunt expuse.

Citeste mai mult…

Economica.net: Măsuri anti-fraudă la Electrica, după listarea la bursă a companiei. Toţi cetăţenii pot face sesizări

Board-ul nou al societăţii Electrica, ales după listare, a luat mai multe decizii pentru a combate fraudele care pot avea loc în cadrul societăţii, printre care un număr de telefon la care oricine poate semnala neregulile legate de activitatea companiei.

Noul Consiliu de Administraţie al societăţii de distribuţie şi furnizare a energiei electrice Electrica SA, ales după listarea la bursa a companiei, va pune la dispoziţia publicului un număr de telefon la care oricine, atât angajaţi ai companiei, cât şi cetăţenii, pot suna pentru a reclama fraude sau nereguli în funcţionarea activităţii companiei. Potrivit unor surse apropiate situaţiei, compania se obligă să răspundă la fiecare sesizare.

 Citeste mai mult…

Bursa.ro: LA ORELE PRÂNZULUI:

Lichiditate de peste 3,9 milioane euro pe BVB

Piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a înregistrat, în prima parte a şedinţei de tranzacţionare de astăzi, o lichiditate de 17,572,219.29 lei (3,904,503.78 euro). În jurul orei 14, toţi cei opt indici ai BVB erau în creştere. Astfel, indicele BET urca procentual cu 0,41%, până la 7.066,96 puncte.

Şi indicele BET Plus, introdus pe 23 iunie, creştea, cu 0,42%, la 1.042,92 puncte.

De asemenea, indicele BET-FI, al celor cinci societăţi de investiţii financiare plus Fondul Proprietatea, se majora cu 1,25%, către 30.461,45 puncte.

 Citeste mai mult…

Zf.ro: CNADNR face primii paşi în construcţia unor benzinării pe autostrăzile Bucureşti-Ploieşti şi Nădlac-Sibiu

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a lansat două licitaţii pentru “realizarea studiilor de fundamentare a deciziei de concesionare a spaţiilor de servicii” aflate pe tronsoanele de autostradă Cernavodă-Constanţa, varianta de ocolire Constanţa, Autostrada Transilvania (Gilău-Turda-Câmpia Turzii), Bucureşti-Ploieşti, Nădlac-Sibiu-Piteşti. Cu alte cuvinte, CNADNR abia se află în stadiul în care urmează să realizeze studii care să justifice construcţia unor spaţii de servicii pe aceste tronsoane. Valoarea celor două contracte este estimată la circa 1,1 milioane de lei.

Citeste mai mult…

Zf.ro: Irlandezii de la CRH au oferit 6 miliarde de euro pentru preluarea activelor Holcim şi Lafarge

Producătorul irlandez de ciment CRH a înaintat o ofertă de aproape 6 miliarde de euro către Holcim şi Lafarge pentru activele scoase la vânzare de cele două companii, inclusiv pentru cele din România, pentru a încheia fuziunea convenită în luna aprilie 2014, potrivit unor surse citate de Reuters.

Oferta CRH a fost cea mai bună dintre toate cele înaintate de către competitori până în acest moment, însă Holcim şi Lafarge nu au început negocierile exclusive cu niciuna dintre companiile care şi-au manifestat interesul pentru activele scoase la vânzare.

Citeste mai mult…

Capital.ro: Roşia Montană: Avertisment către Iohannis. “Schimbarea tonului pune la îndoială încrederea cu care ați fost investit”

Organizaţia Alburnus Maior, care se opune exploatării miniere de la Roşia Montană, a trimis o scrisoare deschisă preşedintelui României, Klaus Iohannis, la câteva zile după ce compania Gabriel Resources a readus discuţia în spaţiul public. Iată mai jos textul integral transmis de Alburnus Maior.

Domnule Preşedinte

Proiectul de minerit cu cianuri propus la Roșia Montană este supus ultimei tentative de resuscitare, Gabriel Resources fiind în căutare de aliați. Acest lucru nu este deloc nou, istoricul avizării minei arătând deja că oficiali români de rang înalt au renunțat adesea prea ușor la apărarea interesului public și s-au îmbarcat în susținerea conducerii Gabriel Resources.

 Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Inegalitatea excesivă a distribuției veniturilor afectează creșterea economică

Inegalitatea excesivă a distribuției veniturilor, ilustrată și de datele recente care arată că cele 80 de persoane cele mai bogate din lume controlează nu mai puțin de jumătate din bogăția mondială, este un obstacol în calea dezvoltării economice durabile, au avertizat vineri economiști și activiști reuniți la Forumul de la Davos, relatează agenția EFE.

Aceeași părere fost exprimată și de directoarea generală a Fondului Monetar Internațional (FMI), Christine Lagarde, în timp ce participa la Davos la o dezbatere pe tema concentrării bogăției în lume.

 Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Idei de afaceri. Cum să faci fermă de iepuri

Andreea Diana Matei creştea iepuri încă de mică Afacerile în agricultură prind tot mai mult avânt şi, după lavandă, goji sau aronia, „Adevărul“ vă prezintă şi cum să vă faceţi o fermă de iepuri. Andreea Diana Matei, o tânără de 25 de ani din Dâmboviţa, şi-a transformat pasiunea în afacere. Ea creştea iepuri încă de mică pe balcon. Dar apoi a accesat fonduri de la Uniunea Europeană şi a pornit o afacere care îmbină utilul cu plăcutul: creşte şi comercializează pe internet iepuri, animalele ei preferate. Iar încasările din mica ei afacere îi permit să se întreţină singură, fără sprijinul familiei.

Citeste mai mult…

        Impreuna in lumea afacerilor