Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

REVISTA PRESEI - 23 martie 2015

telegrafonline.ro: Albania vrea să importe energie din România

Albania vrea să importe energie din România Surplusul de energie al României atrage mușterii. Albania, spre exemplu, este interesată să importe

Sistemul energetic și turismul sunt domeniile de interes comun pentru Albania și România – iată concluzia întâlnirii dintre președintele CCINA și CCIR, Mihai Daraban, și ambasadorul Republicii Albania la București, Ilir Tepelena.

         Citeste mai mult…

GALERIE FOTO, ziare.com: Orașul Panciu, promovat la Târgul de turism de la Ploieşti

Mănăstirea Brazi şi Schitul „Sf. Ioan Botezătorul“, din Oraşul Panciu, au fost promovate la cea de-a VIII-a ediţie a Târgului de Turism „Expo Vacanţa“, organizat de Asociaţia pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Prahovean, în perioada 20-22 martie, la Ploieşti Shopping City. La „Expo Vacanţa 2015“, Unitatea Administrativ Teritorială Oraşul Panciu a beneficiat de stand propriu, unde au fost promovate obiectivele turistice incluse în proiectul „Tradiţie şi spiritualitate pănceană – Proiect pentru promovarea obiectivelor cu valoare identitară din oraşul Panciu, judeţul Vrancea“, COD SMIS 18649. „Pentru oraşul Panciu, Mănăstirea Brazi reprezintă un locaş de cult deosebit de important, întrucât adăposteşte moaştele ctitorului său, Sfântul Sfinţit Mucenic Teodosie al II-lea, canonizat la 5 octombrie 2003 şi prăznuit anual pe data de 22 septembrie. De asemenea, mănăstirea are şi un paraclis subteran, unic în România, recent restaurat şi pus în valoare tot printr-un proiect cu finanţare europeană – «Protejarea, restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, în vederea creşterii atractivităţii turistice a oraşului Panciu». Schitul «Sf. Ioan Botezătorul» se află la numai 2 kilometri distanţă de oraşul Panciu, fiind întemeiat între anii 1826 şi 1828.

      Citeste mai mult…

Jurnalvalcean.ro: Femeile, în special cele de la sate, ajutate să se integreze pe piaţa muncii

În şapte judeţe din România (Dolj, Gorj, Olt, Vâlcea, Bacău, Neamţ, Harghita şi Mureş), încă din luna mai 2014, a fost demarat Proiectul “Egalitatea de şanse pe piaţa muncii – EGAL”, finanţat prin POSDRU 2007-2013. Beneficiarul proiectului este Camera de Comerţ şi Industrie Bacău, având ca parteneri Fundaţia Antreprenoriat Social, Fundaţia Centrul de Pregătire Profesională Vâlcea, Camera de Comerţ şi Industrie Harghita şi Indice Consulting and Management Bucureşti.

     Citeste mai mult…

Timisoaraexpress.ro: Managementul gestionarii deseurilor si managementul organizational

Camera de Comert, Industrie si Agricultura Timis, partener coordonator şi Camera Economica Regionala Pancevo, partener al Proiectului MADE IN BANAT, finanţat prin Programul IPA de Cooperare Transfrontaliera Romania – Republica Serbia, organizeaza in perioada 25 – 26 martie 2015, la sediul CER Pancevo, cel de-al 10-lea şi ultimul workshop din cadrul proiectului, avand ca teme de dezbatere: Managementul gestionarii deşeurilor, Management organizaţional in IMM-uri.

Citeste mai mult…

Estenews.ro: O mână de ajutor pentru mediul de afaceri bârlădean!

La sfârșitul săptămânii trecute, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Vaslui a avut o întâlnire de lucru cu oamenii de afaceri din Bârlad.

birou_ccia_barladÎntâlnirea a avut loc în sediul reprezentanței din Bârlad a CCIA, birou deschis recent. Din partea CCIA Vaslui au fost prezenți președintele Ionel Constantin și vicepreședintele Ovidiu Copacinschi, cel care ocupă și funcția de președinte al Asociației Patronale a Întreprinderilor Mici și Mijlocii din județul Vaslui.

Mediul de afaceri din Bârlad a fost reprezentat de aproximativ 20 de oameni de afaceri sau reprezentanți ai diferitor firme din localitate. Unul dintre principalele scopuri ale întâlnirii a vizat realizarea unei mai bune și mai strânse legături a CCIA Vaslui cu mediul de afaceri din Bârlad. Importanța existenței unei bune colaborări între cele două tabere este impusă, după cum a recunoscut și Constantin, de faptul că sectorul economic din Bârlad are o pondere foarte mare în economia județului.

        Citeste mai mult…

Capital.ro: Schimbări majore în impozitare: Inventarul propunerilor din noul Cod Fiscal

Pe lângă deja celebrele reduceri de taxe anunţate de autorităţi, proiectele Codului fiscal şi al Codului de procedură fiscală prevăd multe alte modificări care vor influenţa activitatea companiilor în anii următori. Cele două legi sunt pe circuitul de avizare, urmând să fie aprobate de executiv şi trimise Parlamentului, până la sfârşitul lunii martie

 Citeste mai mult…

Zf.ro: ZF LIVE

Românul de 35 de ani care şi-a făcut cea mai mare agenţie de turism de pe internet: Vrem să creştem ponderea pachetelor turistice şi a city break-urilor la 50%

Agenţia de turism online Vola.ro are în plan ca anul acesta să crească pon­­derea pachetelor turistice şi a citybreak-urilor în to­tal venituri de la 35% la 50%, în condiţiile în care în pre­zent majo­ri­tatea veniturilor vin din vân­zarea bile­­te­lor de avion.  Compa­nia a încheiat 2014 cu afaceri de 27 milioane euro şi o marjă brută de profit de 11%.

      Citeste mai mult…

Zf.ro: Comerţul, un business de 400 mld. lei anual. Cum se împarte

Comerţul cu ridicata, cea mai mare „industrie“ a României, care înseamnă 68.000 de companii cu afaceri de 235 mld. lei (20% din cifra de afaceri totală din economie) şi aproape 300.000 de salariaţi, a intrat pentru prima dată pe „radarul“ Institutului Naţional de Statistică, care anunţa până acum rezultatele din comerţul cu amănuntul şi din cel auto.

      Citeste mai mult…

Zf.ro: Top 10 brokeri din România după primele intermediate

Brokerii de asigurări au intermediat anul trecut prime în valoare de 4,56 mld. lei, în creştere cu 16,3% faţă de 2013, acestea reprezentând peste 56% din totalul primelor brute subscrise pe piaţa de asigurări, potrivit datelor anunţate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

      Citeste mai mult…

Zf.ro: Cel mai mare fond de investiţii de stat din lume are o felie de peste 100 de milioane de euro din listările româneşti. În ce a investit banii

Fondul suveran al Norvegiei, printre cele mai mari din lume, cu active de 760 miliarde de euro, şi-a dublat anul trecut pariul pe România, ajungând la investiţii de 115 milioane de euro în nouă companii româneşti.

Principalele investiţii pe bursa de la Bucureşti ale fondului norvegian sunt acţiunile BRD SocGen, cu o valoare de 35,4 milioane de euro la finalul anului trecut. Fondul deţine 2,4% din capitalul băncii. Urmează acţiunile OMV Petrom cu o valoare de 20,8 milioane de euro în contul unei deţineri de 0,37% din capitalul companiei. Pe locul al treilea se situează acţiunile Transgaz, în valoare de 16,4 milioane de euro echivalente unei deţineri de 2,19% din capital.

 Citeste mai mult…

Zf.ro: Topul companiilor de asigurări de viaţă după valoarea despăgubirilor achitate anul trecut

Clienţii companiilor de asigurări de viaţă au efectuat anul trecut răscumpărări anticipate şi retrageri parţiale din conturile de asigurare de 377 milioane de lei (echivalentul a 85 mil. euro), cu 14% sub nivelul din 2013, aceasta fiind cea mai vizibilă scădere a sumelor retrase anticipat din ultimii şase ani.

Citeste mai mult…

Adevarul.ro : Înfiinţarea unei plantaţii de coacăze. Cât costă şi ce câştiguri aduce

Înfiinţarea unei plantaţii de coacăze presupune cheltuieli mici şi poate aduce profituri mari Coacăzele negre, foarte bogate în vitamina C şi apreciate pentru calităţile lor curative, au o cerere garantată şi, de aceea, pot aduce profituri substanţiale cultivatorilor. Vă prezentăm în continuare câteva detalii privind înfiinţarea unei plantaţii de coacăze. Arbustul de coacăz preferă solurile mai aride, din zonele colinare şi de deal, nu este pretenţios, rezistă destul de bine la atacul diverşilor dăunători şi nu trebuie udat decât dacă este secetă evidentă. Înfiinţarea unei plantaţii de coacăze. Cât costă Cultivatorii care se ocupă de mai mulţi ani de plantaţiile de coacăz spun că la început, la înfiinţarea culturii, au investit 5.000-6.000 de euro per hectar.

          Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Cât costă înfiinţarea unei culturi de căpşuni

O cultură de căpşuni necesită o investiţie de circa 12.000 de lei, iar veniturile pot ajunge la 50.000 de lei pe an „Adevărul“ vă prezintă cât costă înfiinţarea unei culturi de căpşuni. Românii au fost iniţial „căpşunarii“ Europei, iar apoi au început să lucreze tot mai mult în construcţii. Între timp, mulţi au început să cultive propriile plantaţii, din moment ce această activitate este bănoasă. Cât costă înfiinţarea unei culturi de căpşuni. Solul În primul rând trebuie bine ales terenul. Mai exact, zona trebuie să fie de şes, ca să nu fie solul rece, deoarece asta înseamnă o productivitate mai mică şi o recoltare mult mai târzie. Dacă este pe sol cultura, picurătorul şi folia costă 5.000 de lei la hectar, a declarat, pentru „Adevărul“, Vasile Ignat, un fermier care cultivă căpşuni în zona Halmeu, din judeţul Satu Mare.

 Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Fetea (ACA): România exportă anual 50-60% din producția totală de miere; 80% din exporturi au ca destinație Germania

România exportă anual 50 – 60% din producția totală de miere, principalele piețe de export fiind Germania, Spania și țările nordice, zonele în care se înregistrează și cel mai mare consum de miere, a declarat președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea, la Târgul Național al Mierii.

„Exporturile de miere se ridică la 50 — 60% din producția totală anuală de miere, de circa 20.000 de tone, iar 80% din ceea ce exportăm pleacă în Germania și restul în Spania și țările nordice, de fapt în zonele în care se înregistrează cel mai mare consum de miere. Mierea românească mai ajunge și în China sau în Orientul Mijlociu, dar în cantități minuscule. Anul trecut nu am exportat prea multă miere pentru că nu am avut de unde, în condițiile unei producții slabe, sub media ultimilor ani, însă noi, membrii ACA, ne-am acoperit toate contractele de export”, a spus Fetea.

         Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Rus: În primăvara viitoare începem podul peste Dunăre, lucrare care tot începe de vreo 20 de ani

Ioan Rus, ministrul Transporturilor, a declarat că lucrările la podul peste Dunăre  vor începe în primăvara anului viitor FOTO Adevărul Lucrările la podul peste Dunăre din zona Brăila-Galaţi vor începe în primăvara anului viitor, a declarat Ioan Rus, ministrul Transporturilor, la lucrările pe ateliere prilejuite de Consiliul Naţional al PSD, potrivit Agerpres. „Am avut săptămâna trecută discuţii cu autorităţile locale din Galaţi şi Brăila. Începem podul peste Dunăre — probabil testăm şi varianta în care se face şi trecerea pe sub Dunăre în Galaţi.

 Citeste mai mult…

Economica.net: Bursa de la Bucureşti a închis în scădere ultima şedinţă de tranzacţionare a săptămânii

Indicele de referinţă BET al Bursei de Valori Bucureşti /BVB/, care arată evoluţia celor mai lichide 10 acţiuni, a închis vineri în scădere cu 0,66% faţă de ziua precedentă, iar de la începutul acestui an înregistrează o depreciere de 2,14%, potrivit Agerpres.

Rulajul total al pieţei a fost vineri de 14,61 milioane de euro, din care tranzacţiile cu acţiuni au totalizat 8,57 milioane euro, iar tranzacţiile cu certificate au însumat 413.398 euro.

      Citeste mai mult…

Zf.ro: Bega Turism va plăti 9 mil. lei minoritarilor pentru a se delista

Compania hotelieră Bega Turism (simbol bursier SCDE), controlată de oamenii de afaceri Marius şi Emil Cristescu, oferă acţionarilor minoritari care vor să se retragă din societate un preţ de 7,53 lei pe tilu, valoarea totală a retragerilor putând ajunge la peste 9 milioane de lei.

 Citeste mai mult…

Zf.ro: Cine va beneficia de conversia creditelor în lei

Un proiect de lege al Ministerului Finanţelor privind conversia creditelor din valută în lei propune un discount de 15%, dar măsura va putea fi aplicată doar în cazul valutelor care s-au apreciat cu mai mult de 50% faţă de leu de la momentul acordării împrumutului. Creditul convertit cu discount va fi garantat pe jumătate de către stat.

       Citeste mai mult…

Zf.ro: Revine presiunea pe piaţa valutară

Euro a închis ultima şedinţă de săptămâna trecută în uşoară creştere în piaţa interbancară, peste 4,43 lei, după ce leul a cedat pe parcursul zilei din terenul câştigat în raport cu moneda europeană joi, când banca centrală a SUA a indicat un ritm mai lent pentru creşterea dobânzilor şi a sporit interesul pentru activele emergente.

Citeste mai mult…

Zf.ro: Libra plăteşte dobândă de 3,5% pe an pentru depozitele în lei pe şapte luni constituite online

Libra Bank, un jucător de talie mică specializat pe nişa profesiilor liberale, plăteşte dobândă de 3,5% pentru depozitele în lei cu scadenţa la şapte luni constituite online de clienţii existenţi, cât şi de clienţii noi. Comparativ, scadenţa medie pe piaţa pentru un depozit în lei pe şase luni este circa 3% pe an. De regulă, cele mai mari dobânzi sunt oferite de băncile de talie redusă, care încearcă astfel să câştige cotă de piaţă.

Citeste mai mult…

Zf.ro: ZF organizează mâine a zecea ediţie a HR Conference. „Salariul, ultimul tabu?“

Directorii de resurse umane trebuie să gândească toate strategiile de recrutare şi retenţie a angajaţilor cu ajutorul epocii digitale, pentru a-i atrage în companii pe cei mai buni angajaţi aceasta a fost concluzia HR Conference de anul trecut.

Ziarul Financiar organi­zea­ză mâine în Bucureşti cea de-a zecea ediţie a HR Conference, eveni­mentul anual dedicat pro­fe­sioniştilor în domeniul resurselor umane, la care va participa şi Rovana Plumb, ministrul muncii. „Salariul, ulti­mul tabu?“, tema aleasă pentru ediţia din acest an, aduce la aceeaşi masă direc­tori de resurse umane, consultanţi, cer­ce­tători, profesori, avocaţi şi direc­tori de companii care vor dezbate cele mai noi tendinţe în ceea ce priveşte sala­rizarea angajaţilor români, dar şi soluţiile de creştere a salariilor în aşa fel încât România să nu fie doar o desti­naţie de investiţii pentru costul scăzut cu forţa de muncă.

Citeste mai mult…

Zf.ro: E.ON a finalizat o investiţie de 35 mil. lei în creşterea securităţii furnizării energiei

Compania E.ON Distribuţie România Târgu Mureş, din grupul german de utilităţi E.ON, a finalizat o investiţie în valoare de 35 milioane de lei (aproape 8 milioane de euro) pentru introducerea sistemului SCADA în staţiile electrice, cu scopul creşterii securităţii în furnizare.

       Citeste mai mult…

Zf.ro: Top cinci destinaţii externe pentru minivacanţa de Paşte

Roma, Atena, Ierusalim, Dubai şi Amsterdam sunt cele mai populare destinaţii de Paşte pentru români, perioadă în care vacanţele şi city break-urile se scumpesc şi cu 170% faţă de altă perioadă a anului, arată un studiu al portalului de turism vola.ro.

Roma, Atena, Ierusalim, Dubai şi Amsterdam sunt cele mai populare destinaţii de Paşte pentru români, perioadă în care vacanţele şi city break-urile se scumpesc şi cu 170% faţă de altă perioadă a anului, arată un studiu al portalului de turism vola.ro.

       Citeste mai mult…

Zf.ro: Havrileţ, ANRE: Facturile la gaze naturale ar putea să scadă cu 1-3% în aprilie

Valoarea facturii la gaze naturale ar putea să scadă cu 1-3% la 1 aprilie, ca urmare a eliminării importului de gaze ruseşti, însă preţul gazelor din producţia internă poate creşte cu 6-7% în 1 iulie, în funcţie de rezultatul discuţiilor dintre Guvern şi Fondul Monetar Internaţional (FMI).

      Citeste mai mult…

Zf.ro: Aproape 15.000 de persoane fizice au îngroşat rândul restanţierilor în ultimul an

Numărul persoanelor fizice cu restanţe mai mari de 30 de zile în contul creditelor contractate de la bănci şi instituţii financiare nebancare a ajuns la finele lunii ianuarie la 711.000, cu aproape 15.000 de restanţieri peste nivelul din perioada corespunzătoare a anului trecut, potrivit datelor din ultimul buletin lunar al BNR.

 Citeste mai mult…

Bursa.ro: SUMMITUL UE DE LA BRUXELLES

Liderii europeni vor să accelereze crearea Uniunii Energetice

Transparenţa contractelor energetice – măsură împotriva înţelegerilor cu Gazprom

*  Klaus Iohannis: „Putem contribui la întărirea securităţii energetice regionale şi europene, prin resursele din Marea Neagră”

*  Grecia – „elefantul din cameră”

*  UE menţine sancţiunile faţă de Rusia, dar tot mai multe state doresc relaxarea lor

Liderii statelor europene au convenit, la summitul de la Bruxelles de săptămâna trecută, să creeze Uniunea Energetică, UE urmând să accelereze conectarea conductelor naţionale şi a reţelelor electrice, a declarat preşedintele Consiliului European, Donald Tusk.

       Citeste mai mult…

Bursa.ro: Federal Reserve nu mai poate ieşi din capcana tiparniţei şi a dobânzii zero

Răbdarea nu a mai apărut în comunicatul de presă al Federal Reserve după ultima şedinţă de politică monetară.

„Pe baza evaluărilor curente, Comitetul (n.a. FOMC, Federal Open Market Committee) apreciază că poate da dovadă de răbdare în normalizarea politicii monetare”, se arăta în comunicatul de presă anterior, de la sfârşitul lunii ianuarie 2015. Acum, situaţia s-a schimbat: „Comitetul apreciază că o creştere a dobânzii de politică monetară rămâne puţin probabilă la următoarea şedinţă, din aprilie 2015”.

Eliminarea cuvântului „răbdare” din declaraţiile Federal Reserve a determinat jurnaliştii de la Financial Times să scrie că „Fed-ul şi-a eliberat mâinile pentru creştere dobânzii, dar a semnalat că nu este încă gata să apese trăgaciul”.

       Citeste mai mult…

Bursa.ro: DORU LIONĂCHESCU:

„Criza Hypo Alpe-Adria a dat peste cap percepţia investitorilor din toată Europa”

BNR: „Sucursalele băncilor austriece de la noi nu vor fi sub nicio formă afectate de situaţia sistemului bancar din Austria”

*  Cîţu: „Întrucât BNR nu este transparentă, mergem pe premiza «Crede şi nu cerceta»”

O mare parte din problemele sistemului bancar austriac îşi au precedentul în situaţia de la Hypo-Alpe-Adria, este de părere Doru Lionăchescu, preşedintele Capital Partners, care ne-a explicat: „Banca (n.r. Hypo-Alpe-Adria) a fost salvată din banii unor investitori, statul Carinthia (n.r. regiune austriacă) garantând sumele cu care a fost finanţată instituţia bancară. În mintea investitorilor afectaţi de bail-in era că statul federal austriac ar fi contra-garantat sumele în cauză, însă, la data plăţii, Carinthia nu a avut banii, iar statul federal a anunţat că el nu a contra-garantat «ajutorul». În acest context, percepţia investitorilor din toată Europa a fost dată peste cap. Percepţia negativă se extinde şi către restul băncilor austriece”.

       Citeste mai mult…

Bursa.ro: BVB deschide în urcare

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a deschis în urcare şedinţa de tranzacţionare de astăzi.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, creşte cu 0,53% fiind cotat la 6.968,33 puncte.

Indicele BET Plus, introdus pe 23 iunie, urcă, de asemenea, cu 0,50%, la 1.027,34 puncte. BET-FI, indicele celor cinci societăţi de investiţii financiare plus Fondul Proprietatea, se majorează, totodată, cu 1,12%, atingând valoarea de 30.007,92 puncte.

Citeste mai mult…

Bursa.ro: DANIEL DĂIANU:

„Fondul european pentru investiţii strategice nu va avea şanse dacă nu va fi judecat la sânge”

Proiectul Fondului european pentru investiţii strategice trebuie „judecat la sânge” în Parlamentul European, întrucât altfel nu va avea şanse, este de părere profesorul de economie Daniel Dăianu.

Prezent, vineri, la o dezbatere organizată de Biroul de Informare al Parlamentului European în România, pe tema Fondului european pentru investiţii strategice, domnia sa a afirmat: „Proiectul trebuie judecat la sânge în Parlamentul European, altminteri nu va avea şanse. Nu va decola sau, dacă va decola, după trei kilometri pică. Acesta este un vehicul mic, nu are cum să tragă. Baza financiară cu care este dotat este mică, foarte mică. Vrea să antreneze mult, este drept. Sectorul privat nu are apetit să se angajeze. Deci, acest fond, care ilustrează o situaţie foarte rea a economiei europene, că de

 Citeste mai mult…

Bursa.ro: DIN 33 MILIOANE DE EURO,

Cemacon rămâne cu o datorie de 18 milioane de euro la BCR

BCR va rămâne cu un credit de 18 milioane de euro, după restructurarea datoriilor Cemacon Cluj către bancă, în valoare de peste 33 milioane de euro.

Reprezentanţii Cemacon au semnat la finalul săptămânii trecute, noi contracte de credit cu banca finanţatoare, care restructurează datoria totală în valoare de 33 milioane de euro.

Liviu Stoleru, Director General şi Preşedinte al Consiliului de Administraţie al Cemacon, a declarat: „Am o mare împlinire pentru că am implementat o soluţie de restructurare de tip win-win cu banca şi că am derulat tot procesul de negociere în afara insolvenţei sau a oricăror alte constrângeri procedurale”.

Nu ştim dacă oficialii BCR sunt de acord cu declaraţia domnului Stoleru potrivit căreia soluţia de restructurare este de tip win-win cu banca.

       Citeste mai mult…

Economica.net: Finanţele lansează o emisiune de certificate de trezorerie cu discount, de 500 de milioane de lei

Ministerul Finanţelor Publice /MFP/ lansează luni o emisiune de certificate de trezorerie cu discount în valoare de 500 de milioane lei, cu scadenţa la 91 de zile, respectiv în 24 iunie 2015.

Valoarea nominală a unui certificat de trezorerie cu discount este de 5.000 lei. Metoda de vânzare este licitaţia, iar adjudecarea se va realiza după metoda cu preţ multiplu, scrie Agerpres.

       Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Luni: Cotatia petrolului, in scadere

Cotatia aurului negru este in scadere luni dimineata pe bursele asiatice pe fondul unui dezechilibru continuu intre cerere si oferta, scrie AFP.

Un baril de titei „light sweet crude” cu livrare in luna mai,a pierdut 65 de centi, pana la 45,92 dolari, in timp ce petrolul Brent, din Marea Nordului a cedat 58 de centi, pana la 54,74 dolari.

Citeste mai mult…

Capital.ro: Independența energetică, vis sau realitate?

Vom putea ajunge vreodată la un consum energetic bazat doar pe resursele proprii? O țintă greu de atins cu toate că rata de dependență este în continuă scădere.

Din resursele proprii, România își asigură peste 80% din consumul energetic (gaze naturale, energie și produsele petroliere). Suntem printre statele europene cu cea mai mică rată de dependență, însă resursele energetice sunt pe terminate. Mai avem rezerve sigure de țiței pentru aproximativ 23 de ani, iar asta în situația în care necesarul de produse petroliere este asigurat în proporție de 60% din importuri, mai exact țiței cumpărat din străinătate și prelucrat în România. În ceea ce privește gazele naturale, specialiștii avertizează că rezervele actuale se pot epuiza într-o perioadă de 14 ani. Deznodământul nu este însă atât de tragic, întrucât există mari șanse să fie descoperite noi zăcăminte, mai ales în Marea Neagră, la care principalii jucători nu au avut acces până acum din cauza tehnologiei.

Citeste mai mult…

Antena3.ro: Lapte mai IEFTIN, dar numai din import. Fermierii se plâng că nu vor putea face faţă competiţiei

Românii vor consuma lapte mai ieftin, dar numai din import. Semnalul de alarmă este tras de producători, care se plâng că odată cu eliminarea cotelor la lapte, de la 1 aprilie, piaţa românească va fi inundată cu produse lactate din import.

Pe de altă parte, procesatorii susţin că piaţa se va prăbuşi din cauza TVA-ului foarte mare. Reducerea la 9% este încă în discuţii.

      Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Contract de 27 milioane euro pentru modernizarea unui drum judeţean din Satu Mare

Consiliul Judeţean Satu Mare vrea să contracteze lucrări de modernizare a drumului judeţean (DJ) 193A, pe o lungime totală de aproape 50 de kilometri, iar proiectul are o valoare estimată la 122,6 milioane lei (27,7 milioane euro), cu TVA.

„Se vor realiza lucrările de modernizare a drumului judeţean DJ 193A Satu Mare (DJ 193) – Amaţi – Ruşeni – Tătăreşti – Necopoi – Homorodu de Jos – Homorodu de Mijloc – Homorodu de Sus – Solduba – Hodişa – Socond – Răteşti (DN 19A), km 0+000(0+900) – km 49+124 (49+099), pe o lungime totală de 48,235 km, asigurarea unui sistem eficient de colectare şi evacuare a apelor, amenajarea drumurilor laterale, lucrări de siguranţa circulaţiei”, se arată într-un anunţ al instituţiei.

        Citeste mai mult…

evz.ro: Oamenii de afaceri se revoltă: Instituțiile plătite din bani publici să își prezinte rapoartele de activitate

CNADNR nu a facut public raportul de activitate, desi deficientele majore cu care se confrunta au drept consecinte intarzierea proiectelor de infrastructura

Lipsa de transparență a activității unor instituții publice cheie, care utilizează bugete publice importante și generează decizii cu consecințe importante pentru mediul de afaceri este inacceptabilă, scrie Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) într-un comunicat.

Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Fonduri europene pentru pomicultură, ramura agriculturii care suferă

Ministerul Agriculturii promite fonduri europene pentru agricultură destul de consistente Potrivit statisticilor, pomicultura a luat cele mai puţine fonduri europene. Reprezentanţii Ministerului Agriculturii spun că ar fi disponibile fonduri europene pentru pomicultură în jur de 250 de milioane de euro. Ministerul Agriculturii speră ca prin „Programul Naţional de Dezvoltare Rurală”, cu fonduri europene, să revitalizeze pomicultura din România. Pentru a obţine fonduri europene pentru pomicultură puteţi apela la forma de finanţare prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală.

      Citeste mai mult…

Adevarul.ro: ANALIZĂ Şocul scumpirii dolarului se propagă spre portofelele românilor

După carburanţi, electronicele produse în Asia reprezintă următorul val de scumpiri generat de creşterea dolarului Preţul carburanţilor a crescut cu 12% faţă de minimele înregistrate în luna ianuarie, iar laptopurile, tabletele, electrocasnicele şi alte produse IT fabricate în China se vor scumpi cu până la 15% din aprilie. Dolarul american s-a apreciat de la începutul acestui an cu aproximativ 10% în raport cu leul, iar acest lucru a început să se resimtă deja în nivelul preţurilor de pe piaţa locală.

Citeste mai mult…

Ziuaconstanta.ro: SEMINAR LA CCINA CONSTANŢA ORGANIZAT DE AGENŢIA NAŢIONALĂ ANTIDROG

TEMA – PERSOANELE VULNERABILE DIN REGIUNEA SUD-EST

Agenţia Naţională Antidrog, împreună cu partenerii săi din proiectul „Egalitate pe piața muncii! – Proiect pilot pentru sprijinirea persoanelor vulnerabile” organizează mâine, la Constanța, seminarul de informare cu tema „O nouă şansă pentru persoanele vulnerabile din Regiunea Sud-Est”, după cum se arată într-un comunicat de presă remis azi redacţiei.

        Citeste mai mult…

Ghidulardelean.ro: Camera de Comerţ Italiană pentru România prezintă „agRO-ITinerarii 2015” la Arad

Camera de Comerţ Italiană pentru România (CCIpR), împreună cu o companie specializată în producţia de echipamente agricole, organizează primul seminar din ciclu „agRO-ITinerarii 2015” la Arad. Evenimentul va avea loc joi, 26 martie, începând cu ora 09:00, în Sala de Conferinţe – Astoria a Hotelului Continental.

În cadrul seminarului vor fi dezbătute importante teme de actualitate pentru fermieri, precum și toate informațiile necesare despre plățile directe în agricultură. O atenție deosebită va fi acordată următoarelor subiecte: plata unică pe suprafață – cunoscută ca SAPS, ajutorul național tranzitoriu (ANT), plata redistributivă, greening – plata pentru practicile agricole benefice pentru mediu, plata pentru tinerii fermieri, sprijinul cuplat de producție, plata simplificată pentru micii fermieri.

 Citeste mai mult…

Mediafax.ro: TUDIU: Băncile şi companiile din IT şi petrol-gaze au beneficiat cel mai mult de CAS redus cu 5%

Companiile unde salariile sunt mari şi foarte mari (bănci, IT, financiar, petrol şi gaze) au resimţit cel mai mult beneficiile reducerii cu 5% a CAS datorată de angajator, în timp ce pentru firmele mici măsura a fost anulată de majorarea salariului minim pe economie, potrivit Accace.

„Măsura fiscală de reducere cu 5% a contribuţiei de asigurări sociale datorată de angajator, care se aplică începând cu veniturile lunii octombrie 2014, a avut impact direct asupra costurilor salariale, însă efectele au fost resimţite diferit la nivelul fiecărui angajator”, se arată într-un comunicat al firmei Accace, companie de externalizare şi consultanţă de afaceri.

       Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Marin (ANAT): Litoralul românesc, per ansamblu, nu se scumpește, crește, însă, numărul hotelurilor de 4 stele

Litoralul românesc, per ansamblu, nu se scumpește pentru cei care cumpără pachete turistice prin agenții, crește, punctual însă, în 2015, numărul hotelurilor de 4 stele care au, desigur, prețuri mai mari, a spus, luni, Aurelian Marin, președintele al Asociației Naționale a Agențiilor de Turism din România(ANAT).

Mamaia rămâne, în continuare, stațiunea cu cel mai ridicat grad de vânzări. Circa 50% din vânzările agențiilor de turism pe zona litoralului românesc. Venus se mișcă din ce în ce mai bine, dar, deocamdată, pe locul doi ca valoare a vânzărilor este Eforie Nord, urmată de Saturn. Sudul litoralului românesc rămâne, în continuare, destinația de vacanță favorită pentru familiile cu copii. Avem și pe sud hotelieri care au investit și multe hoteluri de 2 stele au fost clasificate, acum, la 3 stele. De asemenea, un număr semnificativ de hoteluri care au fost închise se deschid anul acestea la 4 stele, ca urmare a investițiilor în dotări și modernizări’, a spus Aurelian Marin.

 Citeste mai mult…

Economica.net: Enel Distribuţie Muntenia cumpără transformatoare în valoare de până la 43 milioane de lei, fără TVA

Enel Distribuţie Muntenia alocă, din surse proprii, între 9,2 milioane lei şi 43,06 milioane lei, fără TVA, pentru achiziţia de transformatoare, contractul urmând să fie încheiat pe o perioadă de 36 de luni de la data atribuirii, potrivit unui anunţ de participare postat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP).

Termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 27 aprilie 2015, ora 13,00, scrie Agerpres.

         Citeste mai mult…

Capital.ro: Ministerul Finanţelor a atras de la bănci 500 milioane de lei la un randament de 1,2% pe an

Ministerul Finanţelor Publice /MFP/ a atras, luni, 500 de milioane de lei pe trei luni printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discount, la un randament de 1,2% pe an, minimul istoric pentru împrumuturi cu maturitatea sub un an.

La licitaţie au participat 9 bănci, iar oferta a fost suprasubscrisă de peste două ori, cererile băncilor însumând 1,14 miliarde de lei.

În data de 26 martie, MFP va lansa o nouă emisiune de certificate de trezorerie cu discount, dar în valoare de 1 miliard de lei, cu scadenţa la un an, respectiv la 28 martie 2016.

        Citeste mai mult…

Economica.net: EximBank oferă companiilor asigurarea garanţiilor de export

EximBank oferă exportatorilor, începând din această lună, asigurarea garanţiilor de export, pentru a facilita internaţionalizarea companiilor româneşti, în special a IMM-urilor, prin preluarea de către stat a riscurilor de executare nejustificată a garanţiilor emise pentru participarea la licitaţii internaţionale şi a garanţiilor emise pentru realizarea contractelor de export, se arată într-un comunicat al băncii.

‘Lansarea acestui nou instrument de reducere a riscurilor demonstrează preocuparea permanentă a EximBank de pune la dispoziţia exportatorilor români produse moderne de asigurare, aliniate practicii internaţionale, produse de nişă pe care numai o bancă de export-import le poate oferi. Asigurarea garanţiilor de export reprezintă un instrument de tip last resort, pe care piaţa privată de asigurători nu îl pune la dispoziţia exportatorilor şi, de aceea, noua facilitate intră în categoria instrumentelor oficiale de susţinere a exportului’, a spus Traian Halalai, preşedintele EximBank.

      Citeste mai mult…

Agerpres.ro : Gheorghe Zaman (IEN): România ar trebui să își însușească un sistem de indicatori specifici

România ar trebui să își însușească un sistem de indicatori specifici, precum exportul de materie primă sau concurența producției din alte țări membre ale Uniunii Europene (UE), indicatori care ar putea arăta în timp când ne vom epuiza resursele materiale sau ce producții au dispărut din România, a declarat, luni, Gheorghe Zaman, directorul Institutului de Economie Națională (IEN).

 Citeste mai mult…

Economica.net: Premieră în energie: scade tariful distribuţiei de gaze. Preţul pentru consumatori creşte, în schimb, cu 5%

ANRE pregăteşte scăderea tarifelor de distribuţie pentru cei doi distribuitori majori de gaze din România, Distrigaz Sud-Reţele, parte din GDF Suez, şi E.ON Distribuţie. În acelaşi timp, Guvernul va opera, la cererea FMI, o majorare de preţ de aproape 10% la gazele din producţia internă. Preţul final la consumator va creşte, de la 1 iulie, cu circa 5%.

Din aprilie, tarifele de distribuţie ale Distrigaz Sud-Reţele vor fi ajustate în scădere cu 2-3% de către ANRE, iar cele ale E.ON Gaz Distribuţie vor creşte cu 1%, spun surse din piaţa energiei pentru ECONOMICA.NET. Per total, ajustarea preţurilor reglementate  va fi negativă, în medie de -2%, o premieră în epoca postprivatizare a distribuţiilor de gaze din România, când reglementatorul a aprobat mereu tarife în creştere.

Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Complexul Energetic Oltenia a atribuit un contract de 3,6 milioane de lei, fara TVA, pentru servicii de paza

​Complexul Energetic Oltenia SA a atribuit un contract de 3,6 milioane de lei firmei Signovince SRL Târgu-Jiu, pentru pentru servicii de pază a bunurilor şi obiectivelor patrimoniului care aparţin societăţii, informeaza Economica.net care citeaza Agerpres. Potrivit anuntului publicat pe SEAP, contractul a fost atribuit pe 30 ianuarie 2015. Potrivit presei gorjene, firma Signovince ar fi controlata de Ion Faget, fost sef SRI Gorj.

      Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Guvernul are toate avizele pentru Codurile Fiscale, documentele pot fi aprobate miercuri

Guvernul s-a reunit, luni, pentru a discuta proiectul noului Cod Fiscal şi pe cel al Codului de Procedură Fiscală, miniştrii constatând la final că au fost emise toate avizele necesare, astfel că documentele pot fi aprobate miercuri.

Premierul Victor Ponta a anunţat anterior că proiectul Codului Fiscal va fi rediscutat în Guvern luni, urmând să fie aprobat miercuri, împreună cu cel al Codului de Procedură Fiscală, şi transmis Parlamentului spre dezbatere.

      Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Evoluţia comerţului online în România, dezbătută la conferinţa Gândul E-commerce

Gândul.info organizează conferinţa „E-commerce” marţi, începând cu ora 09.30, în Bucureşti, la hotelul J.W. Marriott, salon B, la care vor fi prezenţi ca lectori reprezentanţi ai autorităţilor şi ai mediului de afaceri din comeţul online.

La conferinţă vor fi prezenţi ca lectori Bebe-Viorel IONICĂ – Secretar de Stat, Ministerul pentru Societatea Informaţională; Cosmin COSTEA – E-business consultant, SAP; Violeta LUCA – Director Executiv, eMAG; Marius Alexandru DUNCA – Preşedinte, ANPC; Octavian BADESCU – Founder & Board Chairman, Sameday Courier; Andrei GEORGESCU – Managing Partner, White Image, Raluca GEORGESCU – Online Marketing & e-commerce Sales Director, F64 Studio şi Andrei RADU – CEO & Founder, GpeC.

 Citeste mai mult…

Evz.ro: CE SUME au refuzat băncile să plătească

Plăţile cu instrumente de debit refuzate de bănci în februarie au crescut de peste trei ori faţă de ianuarie.

Acestea au crescut de la aproape 300 de milioane de lei în prima lună a anului, la peste un miliard de lei în luna următoare, reiese din datele colectate la Centrala Incidentelor de Plăţi din Banca Naţională a României, informează Agerpres.

     Citeste mai mult…

Capital.ro: Comisia Europeană şi BEI facilitează accesul fermierilor la credite

Comisia Europeană (CE) şi Banca Europeană de Investiţii (BEI) au prezentat luni un instrument model de garantare pentru agricultură, primul nou produs conceput în cadrul memorandumului de înţelegere semnat de cele două părţi în luna iulie 2014 pentru cooperare în domeniul agriculturii şi dezvoltării rurale, informează un comunicat al Executivului Comunitar.

    Citeste mai mult…

Bursa.ro: LA ORELE PRÂNZULUI:

Lichiditate de aproximativ 17 milioane lei pe BVB

Piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a înregistrat, în prima parte a şedinţei de tranzacţionare de astăzi, o lichiditate de aproximativ 17 milioane lei (3,9 milioane euro).

La orele prânzului, BVB era în urcare. Indicele BET creşte cu 0,53%, ajungând la valoarea de 6.968,13 puncte, la fel ca indicele BET Total Return, care se majorează cu 0,53%, la 7.609,42 puncte. BET-FI se apreciază, totodată, cu 0,62%, până la 29.859,39 puncte.

      Citeste mai mult…

Bursa.ro: EY: ANUL TRECUT,

Piaţa europeană a finanţărilor alternative a crescut cu 144%, la 2,9 miliarde de euro

În România, finanţările alternative sunt la început

Piaţa online europeană a finanţărilor alternative a crescut cu 144% anul trecut, până la un nivel de aproape 3 miliarde euro şi ar putea depăşi 7 miliarde euro în 2015, conform primului studiu cuprinzător privind finanţările alternative pan-europene realizat de noul Centru pentru Finanţări Alternative aparţinând Judge Business School din cadrul Universităţii Cambridge, în colaborare cu EY.

 Citeste mai mult…

Bursa.ro: MT: „Master Planul General de Transport își urmează cursul stabilit”

Master Planul General de Transport își urmează cursul stabilit, asa cum a fost anunțat, transmite Ministerul Transporturilor, ca urmare a materialelor apărute în presă care susţineau că acesta a fost respins la Bruxelles.

Potrivit MT, acest mesaj, apărut cu precădere în titlurile articolelor, a avut ca punct de pornire interpretarea declarației purtătorului de cuvânt al DG REGIO, Sophie Dupin de Saint-Cyr. „Am avut, săptămâna trecută, discuții pozitive cu reprezentanții Ministerului Transporturilor privind Master Planul de Transport, având ocazia să apreciem pașii importanți efectuați de Ministerul Transporturilor pentru a finaliza acest document. Există încă unele probleme nerezolvate pentru care sunt recomandate eforturi suplimentare de îmbunătățire a Master Planului. Acestea privesc concentrarea pe criterii limitate și obiective de stabilire a priorităților, luând în considerare performanțele economice și apartenența proiectelor la rețeaua TEN-T Core. Autoritățile române vor reflecta asupra modului de a încorpora mai bine aceste observații în Master Plan”, spunea Sophie Dupin de Saint-Cyr.

       Citeste mai mult…

        Impreuna in lumea afacerilor