Forbes.ro:Anca Harasim – Locul 23 în Top 50 cele mai influente, ediţia 2015
Director executiv Camera de Comerţ Americană din România (AmCham)
Anca Harasim – Locul 23 în Top 50 cele mai influente, ediţia 2015
Coordonează de 15 ani, ca director executiv, activitatea uneia dintre cele mai importante asociaţii de business din România, Camera de Comerţ Americană din România (AmCham), care reuneşte peste 400 de companii americane, internaţionale şi locale.
Forbes.ro: Daniela Nemoianu – Locul 25 în Top 50 cele mai influente, ediţia 2015
Partener Executiv, KPMG & Președinte, AmCham
Daniela Nemoianu – Locul 25 în Top 50 cele mai influente, ediţia 2015
Daniela Nemoianu este partener executiv și coordonator al Diviziei de Consultanță în Afaceri din cadrul KPMG România, companie în care lucrează de peste 18 ani.
Tion.ro, preluat de realitatea.net: Noi cursuri gratuite de perfectionare pentru persoanele din mediul rural
Noi cursuri gratuite de perfectionare pentru persoanele din mediul rural © TION – Noi cursuri gratuite de perfectionare pentru persoanele din mediul rural
Scris de M. Hoster – Camera de Comerţ Timiş doreşte să ofere persoanelor din mediul rural o alternativă de angajare. Iar cea mai bună soluţie este continuarea cursurilor gratuite în domenii non-agricole pentru persoanele din acest mediul. Noua serie de cursuri va avea loc la Timişoara şi Urseni, iar finanţarea este asigurată printr-un proiect cu bani europeni.
Mediafax.ro: BVB propune dividende de 11,2 milioane de lei în acest an, în urcare cu 24% faţă de 2014
Bursa de la Bucureşti (BVB) a propus acţionarilor acordarea de dividende în valoare de 11,18 milioane de lei (2,52 milioane euro) din profitul obţinut în 2014, în urcare cu peste 24% faţă de anul anterior, când operatorul pieţei de capital a distribuit din câştig puţin peste 9 milioane de lei.
Valoarea cumulată a dividendelor propuse spre acordare în acest an echivalează cu 94% din profitul net de anul trecut, de aproape 11,9 milioane de lei, se arată în convocatorul BVB pentru adunarea generală a acţionarilor (AGA), care va avea loc pe 27/28 aprilie 2015.
Agerpres.ro: Mario Draghi: Achizițiile din programul de relaxare cantitativă se vor ridica în martie la aproximativ 60 miliarde de euro
Banca Centrală Europeană (BCE) este în grafic pentru a-și atinge obiectivele din programul de relaxare cantitativă (QE) lansat în 9 martie, a anunțat la Bruxelles președintele BCE, Mario Draghi, transmite AFP.
‘În 9 martie am început achiziționarea de obligațiuni din sectorul public, ca parte a programului nostru de relaxare cantitativă. În total, achizițiile combinate de obligațiuni suverane ale statelor din zona euro și bonduri corporatiste se vor ridica la 60 miliarde de euro. Ritmul achizițiilor de până acum arată că suntem în grafic pentru a ajunge la această sumă în martie’, a declarat luni șeful BCE în timpul unei audieri la Comisia pentru afaceri economice și monetare a Parlamentului European.
Zf.ro: COMPANIA DE STAT CU BUGET DE INVESTIŢII DE 1,5 MLD. EURO
CNADNR, un mamut cu 6.000 de angajaţi care nu poate astupa singur nici gropile
Plombarea gropilor de pe Autostrada Soarelui, între Bucureşti şi Fundulea, se va face abia începând din toamnă, potrivit celor mai recente declaraţii ale directorului general al CNADNR, Narcis Neaga
Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), cu un buget de 1,5 mld. euro anul trecut, adică circa o cincime din întreaga piaţă locală a construcţiilor, este şi cel mai mare jucător din această industrie din perspectiva numărului de angajaţi.
Cu circa 6.000 de salariaţi, dintre care aproape jumătate sunt muncitori, CNADNR depăseşte constructori precum Hidroconstrucţia, care avea circa 3.500 de angajaţi în 2013, cel mai recent an pentru care există informaţii publice la Ministerul Finanţelor.
Zf.ro: Bursa de la Bucureşti contrastează cu bursele europene
Bursa de la Bucureşti se află în scădere de la începutul anului, după ce în 2014 a avut una dintre cele mai bune performanţe din regiune. În schimb, bursele franceză şi germană sunt în creştere puternică, după ce Banca Centrală Europeană a lansat programul prin care va cumpăra obligaţiuni de stat şi corporative în valoare de mii de miliarde de euro.
Zf.ro: Bancherii şi-au îmbunătăţit prognozele de creştere economică pentru acest an până la 2,7-3%
BCR, Raiffeisen Bank şi UniCredit Tiriac Bank şi-au îmbunătăţit în ultima lună prognozele de creştere economică pentru acest an, având ca motivaţie condiţiile macroeconomice favorabile. Majoritatea băncilor estimează un avans de 2,7-3% pentru 2015.
UniCredit şi-a revizuit prognoza de creştere economică pentru 2015 de la 2,5% la 2,7%, BCR de la 2,2% la 2,8%, iar Raiffeisen de la 2,7% la 3%.
BCR şi-a îmbunătăţit prognoza săptămâna trecută, în special ca urmare a anticipării creşterii consumului privat. Consumul gospodăriilor populaţiei ar putea avansa cu 3,2% în termeni reali în 2015 faţă de nivelul de 2,3% estimat anterior.
Zf.ro: Dilema Electrica după ce deal-ul cu Enel a picat: cum să cheltuieşti jumătate de miliard de euro?
Decizia Enel de a rămâne în România lasă Electrica cu aproape 500 mil. euro nefolosiţi în conturi. O achiziţie ar fi mai profitabilă decât dezvoltarea organică, iar prada uşoară sunt acţiunile Fondului Proprietatea la filialele de distribuţie şi furnizare. Compania are însă în colimator şi extinderea regională.
Zf.ro: Rata şomajului a crescut în ultimul trimestru al anului trecut la 6,7%
Rata şomajului a crescut în ultimul trimestru al anului la 6,7%, de la 6,5% în precedentele trei luni, numărul şomerilor ajungând la 618.000, a anunţat marţi Institutul Naţional de Statistică (INS).
“Pe sexe, ecartul dintre cele două rate ale şomajului a fost de 0,9 puncte procentuale (7,1% pentru bărbaţi faţă de 6,2% pentru femei), iar pe medii rezidenţiale de 1,9 puncte procentuale (7,6% pentru mediul urban, faţă de 5,7% pentru mediul rural). Rata şomajului a atins nivelul cel mai ridicat (24,1%) în rândul tinerilor (15-24 ani)”, se arată într-un comunicat al INS.
În trimestrul al patrului al anului 2014, populaţia activă a României era de 9,172 milioane persoane, din care 8,554 milioane erau ocupate şi 618.000 persoane erau şomeri.
Zf.ro: Transelectrica se aşteaptă la o scădere cu două treimi a profitului în acest an, la 138,7 mil. lei
Transelectica estimează un profit net de 138,7 milioane de lei (32 milioane euro) în acest an, în scădere cu 62,5% de la rezultatul record de 370 milioane de lei obţinut în 2014, pe fondul reducerii unor categorii de venituri şi al creşterii cheltuielilor, potrivit bugetului companiei, aprobat luni.
Pentru anul viitor, transportatorul de energie prognozează un profit net de 67 milioane de lei, rezultatul urmând să crească uşor în 2017, la 71,92 milioane de lei.
Zf.ro: Contract estimat la 155 milioane euro pentru construcţia a 17 km de autostradă, în judeţul Cluj
Compania de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale a început procedurile de achiziţie pentru atribuirea unui contract, estimat la 687,5 milioane lei (155 milioane euro) fără TVA, privind construcţia unui segment de 16,8 km al autostrăzii Braşov-Târgu Mureş-Cluj-Oradea, în judeţul Cluj.
Contractul va avea o durată de implementare de cinci ani şi jumătate, din care perioada de proiectare va fi de şase luni, cea ce execuţie de un an, iar garanţia lucrărilor de patru ani.
Zf.ro: Transgaz vrea să emită obligaţiuni de 500 mil. lei pentru investiţii în reţea
Transgaz (simbol bursier TGN) doreşte să emită obligaţiuni corporative în valoare totală de maxim 500 milioane de lei, pentru a finanţa planul de dezvoltare a sistemului naţional de transport al gazelor naturale până în 2023.
Planul, aprobat anul trecut de acţionari şi de Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE), prevede un necesar de investiţii de 1,5 milioane de euro de-a lungul celor 10 ani.
Zf.ro: Creditele pentru populaţie şi firme au scăzut în februarie cu 3,7% anualizat
Creditele pentru populaţie şi firme au scăzut în februarie cu 3,7%, respectiv cu 4,1% în termeni reali, comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, ca urmare a reducerii împrumuturilor în valută, deşi finanţările în lei au avut o evoluţie ascendentă, potrivit datelor Băncii Naţionale a României.
Zf.ro: Bilanţul Sameday la o lună pe AeRO: acţiuni în urcare cu 10%
Firma de curierat Delivery Solutions (simbol bursier SDAY), care operează brandul Sameday Courier, şi-a majorat valoarea de piaţă cu 10% în prima lună de la listarea pe piaţa AeRO operată de bursa de la Bucureşti.
Ieri, titlurile companiei au atins cel mai mare preţ de la debutul pe bursă, de 8,25 lei/unitate. În prezent, firma de curierat are o capitalizare bursieră de 8,25 milioane de lei de la 7,5 mil. lei în momentul listării.
Zf.ro: Hajdu, Cisco: Şansa României de a-şi creşte economia stă în IT
Şansa României, dar şi a celorlalte ţări din Europa de Sud şi de Est, de a-şi creşte economia stă în principal în IT, iar guvernele din regiune au o şansă de a profita de noua revoluţie tehnologică, a obiectelor conectate la internet, dacă vor crea condiţiile necesare de dezvoltare pentru companiile de profil.
Zf.ro: ZF HR CONFERENCE 2015
Rovana Plumb, ministrul Muncii:Am încheiat 2014 cu un număr egal de salariaţi şi pensionari;în primele două luni numărul de salariaţi a crescut cu 64.000
România a încheiat 2014 cu un număr egal de salariaţi şi pensionari, iar în primele două luni numărul de salariaţi a crescut cu 64.000, a declarat marţi Rovana Plumb, ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, la a zecea ediţie a HR Conference, eveniment organizat de Ziarul Financiar.
“Până acum s-a spus în permanenţă că numărul de salariaţI este mai mic decât cel de pensionari. Am încheiat anul trecut cu un număr egal, de 5,2 milioane, iar acum pot să vă spun că avem o creştere a numărului de salariaţi în primele două luni cu 64.000 de persoane”, a spus ROvana Plumb.
Alte declaraţii ale ministrului Muncii:
Trebuie să vedem efectele reducerii CAS. Nu ne oprim aici, avem un instrument care este în direcţia creării de locuri de muncă şi reducerea inegalităţilor din România. Mă refer la codul fical. Reducem fiscalitatea în muncă, vor exista mai multe locuri de muncă şI vor creşte salariile, dar depinde de politica fiecărei companii.
Zf.ro: Transgaz alocă jumătate din profitul istoric pentru dividende
Transportatorul de gaze naturale Transgaz (simbol bursier TGN) va propune distribuirea unui dividend de 21,8 lei/acţiune, cu 24% mai mare decât cel plătit anul trecut.
Raportat la ultimul preţ de luni, 23 martie, dividendul propus de Transgaz are un randament de 7,9%.
Zf.ro: Dolarul îşi pierde din forţă: a scăzut cu 3,5% într-o săptămână
Cursul anunţat de BNR pentru dolarul american a scăzut ieri la 4,07 lei, cu şase bani mai puţin faţă de şedinţa precedentă. Astfel, dolarul a înregistrat cea mai mare depreciere faţă de leu de la începutul anului şi a ajuns să contabilizeze o scădere de 3,5% faţă de maximul de 4,21 lei atins la jumătatea lunii martie. Euro a urcat uşor la la 4,43 lei în timp ce referinţa anunţată de BNR pentru francul elveţian a scăzut la 4,18 lei, cu 1 ban mai puţin faţă de nivelul de vineri.
Zf.ro: COMENTARIU SORIN PÂSLARU
Un bancher despre bancheri
Nicolae Dănilă, profesor la Facultatea de Finanţe Bănci din cadrul ASE Bucureşti. Desen de Mariana Pop
„Constat că în multe cazuri pieţele financiare operează ca un şoc negativ în procesul de creştere a competitivităţii, afectând inovaţia, investiţia, creşterea economică şi şomajul.“
Zf.ro: COMENTARIU BOGDAN ALECU
Diferenţa între Germania şi România: angajaţii lor sunt cei mai productivi şi nu trebuie stresaţi, angajaţii români au salarii prea mari şi trebuie „ameninţaţi” cu mutarea producţiei. Galerie FOTO
Între o uzină auto din România şi una din Germania sunt diferenţe tot mai mari, în condiţiile în care şi producătorii pun total diferit „problema” angajaţilor. Într-o industrie în care fiecare eurocent contează, iar „lupta” dintre mărci este tot mai mare constructorii auto apelează la toate strategiile pe care le au la îndemână. Astfel, o uzină în Germania este considerată de orice producător o adevărată mândrie, aceasta fiind asociată automat cu un grad ridicat al calităţii produselor.
Zf.ro: Firmele de leasing vând finanţări cu scadenţe tot mai mari: jumătate din contracte sunt între patru şi zece ani
Companiile de leasing financiar au acordat anul trecut 46% din finanţări pentru contracte cuprinse între patru ani şi zece ani, în creştere cu cinci puncte procentuale faţă de nivelul de anul trecut. Contractele încheiate între un an şi patru ani au avut o pondere de 53% din total. În premieră, anul trecut 1% din contracte au avut o durată mai mare de 15 ani, potrivit datelor Asociaţiei Societăţilor Financiare.
Zf.ro: Integratorul IT Asseco România a făcut un profit net de 1,1 mil. euro la afaceri de 28 mil. euro
Integratorul IT Asseco SEE România a consemnat anul trecut o cifră de afaceri de 28,1 milioane de euro, în creştere cu 13% faţă de 2013, evoluţie susţinută de rezultatele diviziilor System Integration şi Payments, a anuţat compania.
„Anul acesta vom pune accentul pe promovarea soluţiilor proprii ale grupului, precum şi pe produse şi servicii high-end de infrastructură, IT Security, Business Process Management şi Office Automation. Industria financiar-bancară rămâne esenţială pentru operaţiunile noastre“, a declarat preşedintele Consiliului de Administraţie al Asseco SEE România, Vladimir Aninoiu. Asseco SEE România este parte a grupului Asseco South Eastern Europe, cu activităţi în Serbia, Croaţia, România, Macedonia, Muntenegru, Slovenia, Bulgaria, Republica Moldova, Kosovo, Albania, Bosnia-Herţegovina şi Turcia. Adrian Dumitrache
Bursa.ro: BNR: ÎN IANUARIE-FEBRUARIE,
Masa monetară în sens larg a scăzut cu 0,6% în termeni reali
Masa monetară în sens larg (M3) a înregistrat, la sfârşitul lunii februarie 2015, un sold de 258,6 miliarde lei, în scădere cu 0,2% (0,6% în termeni reali) faţă de ianuarie, potrivit datelor provizorii ale Băncii Naţionale a României (BNR), trimise astăzi redacţiei.
Pe de altă parte, în raport cu februarie 2014, indicatorul s-a majorat cu 6,5% (6% în termeni reali).
M3 este formată din masa monetară intermediară (M2) şi alte instrumente financiare (împrumuturi din operaţiuni repo, acţiuni/unităţi ale fondurilor de piaţă monetară, titluri de natura datoriei cu maturitatea de până la doi ani inclusiv). M2 este alcătuită din masa monetară în sens restrâns (M1) şi depozite cu durata iniţială de până la doi ani inclusiv (inclusiv depozitele rambursabile după notificare la cel mult trei luni inclusiv). La rândul ei, M1 este compusă din numerar în circulaţie şi depozite overnight (conturi curente, depozite la vedere).
Bursa.ro: Conducerea BNR, mai imună decât parlamentarii
Conducerea BNR, mai imună decât parlamentarii
Nicoleta Grigorescu: “Consiliul de Administraţie al BNR poate face orice, dar nu răspunde nici măcar civil”
* Cheltuielile de judecată ale unei persoane din board sunt suportate de către bancă
Imunitatea membrilor boardului din Banca Naţională a României (BNR) este mai mare decât cea a parlamentarilor, atrage atenţia avocatul Gheorghe Piperea.
Astfel, conducerea BNR nu răspunde în faţa legii nici în cazul săvârşirii unor fapte de natură civilă, nici când este vorba despre infracţiuni penale. Parlamentarii au imunitate doar în dosarele penale.
Bursa.ro: BVB deschide în scădere
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a deschis şedinţa de astăzi în scădere.
Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, coboară procentual cu 0,39%, fiind cotat la 6.983,3 puncte, în timp ce indicele BET Plus scade cu 0,37%, la 1.029,47 puncte.
De asemenea, BET-FI, indicele celor cinci societăţi de investiţii financiare plus Fondul Proprietatea, se depreciază cu 0,17%, atingând valoarea de 30.006,47 puncte.
Titlurile Fondului Proprietatea scad uşor cu 0,06%, până la 0,85 lei/unitate.
Bursa.ro: ÎN ACEST AN,
Băncile europene ar putea vinde neperformante de 100 miliarde euro
Băncile din Europa ar putea vinde, în acest an, credite neperformante în valoare de 100 miliarde euro, care nu mai fac parte din afacerile lor principale, scrie Reuters, citând un studiu al firmei de audit şi consultanţă PwC, ce se referă la un total de neperformante de 1.900 miliarde euro (circa 4% din totalul activelor industriei bancare).
Aproape jumătate din cei 1.900 miliarde euro reprezintă credite neperformante, iar restul sunt împrumuturi performante, dar pe care băncile nu le consideră parte din activitatea lor de bază, după unele schimbări de strategie.
Bursa.ro: Administratorii şi directorii Transelectrica, recompensaţi cu acţiuni virtuale
Acţionarii Transelectrica au aprobat, ieri, sistemul de remunerare a Consiliului de Supraveghere şi a Directoratului avansat de Ministerul Economiei, care controlează pachetul majoritar al companiei, ne-au spus surse apropiate situaţiei.
Potrivit datelor publicate pe site-ul Transelectrica, Ministerul Economiei a propus bonusuri mult mai mici pentru conducerea companiei decât cele prezentate de comitetul de remunerare din cadrul transportatorului naţional de energie.
Astfel, în urma deciziei de ieri, membrii Consiliului de Supraveghere şi cei ai Directoratului vor primi, pe lângă indemnizaţia fixă, un bonus de performanţă în funcţie de rentabilitatea acţiunilor (pachet de acţiuni virtuale OAVT) şi o componentă anuală variabilă a remuneraţiei, pentru îndeplinirea cumulativă a indicatorilor de performanţă “timpul mediu de întrerupere”, “EBITDA” şi “total investiţii”, asumaţi în planul de management pentru fiecare an de mandat. Această componentă variabilă nu poate să depăşească 12 indemnizaţii fixe şi este acordată dacă cei trei indicatori de performanţă sunt îndepliniţi simultan.
Bursa.ro: SURSE PARLAMENTARE:
“Nu vrea nimeni la Finanţe de teama Codului Fiscal”
Premierul ar putea anunţa, până mâine, numele noului ministru de Finanţe
Efectele pe care le-ar putea avea implementarea proiectului de Cod Fiscal asupra bugetului îi ţine departe pe parlamentari de fotoliul de ministru al Finanţelor Publice, după cum spun surse apropiate situaţiei.
Deşi pentru funcţia de şef al Finanţelor au fost vehiculate nume precum Dan Manolescu (secretar de stat în MFP), Cristian Popa (fost viceguvernator al BNR), Cristian Socol (consilierul premierului Victor Ponta) sau Viorel Ştefan (preşedintele Comisiei de Buget Finanţe din Camera Deputatilor), se pare că niciunul dintre aceştia nu ar fi acceptat o astfel de propunere, după cum ne-au spus sursele noastre, precizând: “Nu se ştie cum se va încheia bugetul după implementarea noului Cod Fiscal. Se pare că celor cărora li s-a propus funcţia de ministru al Finanţelor Publice le este teamă de acest lucru. Este uşor să faci un proiect pe fiscalitate, dar este greu se te încadrezi în deficitul bugetar”.
Mediafax.ro: Ponta: Finalizarea Codurilor Fiscale mai necesită avizul Justiţiei, documentele sunt aprobate miercuri
Finalizarea proiectul noului Cod Fiscal şi al celui privind Codul de Procedură Fiscală mai necesită avizul Ministerului Justiţiei, iar documentele vor fi aprobate de Guvern în şedinţa de miercuri, dacă nu apare ceva neprevăzut, a declarat premierul Victor Ponta.
“Este o muncă extrem de dificilă, sunt încă multe detalii, dar toate ministerele şi-au finalizat propria parte de muncă, ne-au dat avizele, şi Ministerul Justiţiei trebuie să dea forma finală, alături de Ministerul Finanţelor, cu care miercuri să fim pregătiţi să venim în faţa Parlamentului. Aş vrea să nu ratăm anul 2015, altfel va fi foarte greu în viitor să mai avem şi consens politic, şi condiţii economice care să ne permită acest lucru şi îmi doresc foarte tare că aceasta să fie una din principalele realizări ale Guvernului pe care-l conduc la momentul la care se va face bilanţul final”, a spus Ponta.
Economica.net: Aurelian Marin, noul director ANAT: Charterele cu turişti israelieni sunt un semnal pentru litoralul românesc
Agenţiile de turism vor vinde anul acesta vacanţe pe litoralul românesc peste nivelul dinainte de criză. În plus, în hotelurile de pe litoral se vor caza mai mulţi turişti din Israel, Polonia şi Republica Moldova.
Agenţia de turism Meshek Wings Tours din Israel a adus anul trecut în România circa 18.000 de turişti israelieni, dintre care 2.000 au ales litoralul românesc. Turiştii israelieni preferă hotelurile de patru stele din Mamaia şi Mamaia Nord. În plus, a crescut şi numărul de turişti polonezi şi moldoveni care au prferat litoralul românesc ca destinaţie de vacanţă.
Economica.net: Valoarea OMV Petrom poate creşte cu 30% la Bursă, în pofida preţului actual al petrolului – brokerii
Preţul ţintă pentru acţiunile OMV Petrom (SNP) indică un potenţial de creştere de aproape 30% în următoarele 12 luni, potrivit unui raport al analiştilor casei de brokeraj Prime Transaction, primit la redacţia ECONOMICA.NET. Analiştii de la Prime se aşteaptă la revenirea pe creştere a preţului ţiţeiului, poate chiar începând din a doua jumătate a acestui an.
Preţul ţintă pentru următoarele 12 luni al acţiunilor OMV Petrom (SNP) este de 0,4654 de lei / titlu, potrivit unui raport al casei de brokeraj Prime Transaction, primit la redacţia ECONOMICA.NET.
Economica.net: Depozitele în lei ale firmelor şi ale populaţiei au crescut cu 5,7% în februarie 2015, comparativ cu februarie 2014
Depozitele firmelor şi cele ale populaţiei s-au majorat cu 5,7% în luna februarie 2015, comparativ cu nivelul înregistrat la finalul aceleiaşi luni din 2014, dar au scăzut cu 0,6% faţă de luna anterioară, totalizând 228,817 miliarde de lei, potrivit datelor publicate marţi de Banca Naţională a României (BNR).
Hotnews.ro: Inca un tronson din autostrada Transilvania, scos la licitatie: 17 km de langa Cluj Napoca pana la Mihaiesti. Valoarea estimata: 154 milioane de euro
Inca un tronson din autostrada Transilvania a fost scos la licitatie, anunta marti Compania Nationala de Autostrazi (CNADNR). Este vorba de tronsonul A3 dintre Nadaselu, localitate situata imediat la nord-vest de Cluj – Napoca, si Mihaiesti (la intersectia cu DN1F spre Zalau). Tronsonul are o lungime de 16,8 km si vine in continuarea tronsonului de 8,7 km aflat in constructie in prezent intre Gilau si Nadaselu. Licitatia porneste de la valoarea estimata de circa 154 de milioane de euro, iar finantarea ar urma sa fie asigurata exclusiv de la bugetul de stat.
Hotnews.ro: Raport EY: Tendintele in taxarea averilor personale vizeaza creşterea gradului de conformare voluntara a celor cu averi mari
Persoanele cu averi mari au inceput sa inteleaga ca relatiile cu autoritatile fiscale trebuie sa devina mult mai elaborate fata de trecut. Totodata, autoritatile fiscale au demonstrat in cele mai multe cazuri ca doresc sa dezvolte o comunicare mult mai transparenta cu contribuabilii, având ca rezultat o utilizare mai buna a resurselor si timpului fiecaruia. Acestea sunt concluziile raportului Wealth under the spotlight, pregatit de catre EY pe fondul schimbarilor accelerate ale politicilor fiscale şi al cresterii nemultumirii din partea contribuabililor fata de excesele din sistemul fiscal. Raportul integral poate fi consultat aici.
Evz.ro: Băncile vor să impună traderilor o NOUĂ CONDUITĂ
Băncile trebuie să îi oprească pe traderi să facă schimb de informaţii cu privire la ordinele primite de la clienţi.
Cel puțin așa reiese dintr-un nou cod global de conduită care oferă dealerilor mai multă claritate cu privire la ceea ce pot sau nu să spună pe piaţa valutară, transmite Reuters, preluată de Agerpres.
Noul cod global de conduită a fost convenit la începutul acestei luni de un comitet pentru piaţa valutară compus din reprezentanţii celor mai mari bănci centrale din lumea dezvoltată.
Adevarul.ro: Taxa hotelieră va dispărea din Codul fiscal. Agenţiile de turism vor să o transforme într-o contribuţie pentru promovarea destinaţiilor
Banii încasaţi de la turişti pot fi folosiţi la promovare Preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), Aurelian Marin, a arătat că noul Cod fiscal va elimina taxa hotelieră, însă ANAT propune ca, în locul eliminării, să se instituie un nou mecanism de gestionare prin care sumele colectate de la turişti să fie utilizate pentru promovare. „În prezent, taxele hoteliere ajung într-un buget, la comun cu banii din alte surse, şi nimeni nu ştie ce fac primăriile cu aceste sume. Astfel că s-a ajuns la soluţia eliminării, dar noi nu suntem de acord. De fapt, banii pot fi utilizaţi mult mai bine dacă sunt administraţi de asociaţiile din turism“, a spus Aurelian Marin.
Adevarul.ro: STUDIU Finanţările alternative online sunt abia la început în România. Piaţa europeană se dezvoltă exploziv
Europenii strâng tot mai mulţi bani prin finanţări alternative În România, finanţările alternative reprezintă încă o piaţă aflată într-un stadiu incipient, în ciuda faptului că site-urile dedicate crowdfunding-ului raportează o rată mai mare de succes a campaniilor, arată Mihaela Matei, coordonatorul proiectului „Antreprenorii vorbesc” dezvoltat de EY România.
Adevarul.ro: Fonduri europene pentru achiziţia de utilaje agricole. Care sunt paşii
Fonduri europene pentru achiziţia de utilaje agricole Cei care sunt interesaţi să acceseze fonduri europene pentru achiziţia de utilaje agricole o vor putea face în perioada următoare. Reprezentanţii Ministerului Agriculturii anunţă că începând cu jumătatea lunii aprilie Uniunea Europeană ar putea aproba o variantă finală a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală, valabil până în 2020. Ministerul Agriculturii spune că prin acest program vor fi alocate cote importante de fonduri europene pentru achiziţia de utilaje agricole.
Romanialibera.ro: Consultant fiscal: Reducerea CAS nu va creşte numărul locurilor de muncă
Instituţiile bancare, companiile IT şi cele din sectorul petrol şi gaze au resimţit cel mai mult beneficiile reducerii CAS datorate de angajator, se arată într-un studiu al companiei Accace. Consultantul fiscal Dan Schwartz spune că un alt câştigător este chiar statul, în calitate de angajator, în instituţiile în care lefurile depăşesc salariul mediu pe economie.
Ziuaconstanta.ro: 230 DE PERSOANE VULNERABILE DIN CONSTANŢA VOR BENEFICIA DE CURSURI GRATUITE DE FORMARE PROFESIONALĂ
230 de persoane din Constanţa aparţinând grupurilor vulnerabile vor beneficia de cursuri gratuite de cofetar, manichiurist-pedichiurist, patiser, asamblor articole textile, barman ospătar, îngrijitor bătrâni la domiciliu, lucrător în comerţ, operator introducere, prelucrare şi validare date, frizer şi zugrav organizate în cadrul proiectului „Egalitate pe piaţa muncii! – Proiect pilot pentru sprijinirea persoanelor vulnerabile”. Anunţul a fost făcut de managerul proiectului, Iulian Zăuleţ, în cadrul seminarului cu tema „O nouă şansă pentru persoanele vulnerabile din Regiunea Sud Est”, desfăşurat la Camera de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură Constanţa.
Agerpres.ro: Comunicat de presă – Camera de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța
Salonul de Dotări Hoteliere și Alimentație Publică – LITORAL 2015
Ediția a XIII-a
Târgul de Mobilă TOTUL pentru CASĂ și FAMILIE
Ediția a IV-a
26 — 29 martie 2015 — Pavilionul Expozițional Mamaia
Camera de Comert, Industrie, Navigatie și Agricultură Constanța (CCINA Constanța), în parteneriat cu Consiliul Judetean Constanta (CJC), organizează, în perioada 26 — 29 martie 2015, la Pavilionul Expozițional din stațiunea Mamaia, două evenimente dedicate sectorului HoReCa și designului interior: Salonul Dotări Hoteliere și Alimentație Publică — LITORAL 2015, ajuns în acest an la Ediția a XIII-a, și cea de-a IV-a Ediție a Târgului de Mobilă. De asemenea, în aceasta perioadă și același loc se va desfășura și Salonul de Finanțari, cu oferte și servicii financiare. Tematicile expozițiilor se completează reciproc, specialiștii și vizitatorii având posibilitatea de a se bucura de un eveniment unitar, menit să răspundă, în mod eficient, celor mai diverse solicitări.
Opiniatimioarei.ro: CCIAT continua cursurile gratuite in domenii non-agricole pentru persoanele din mediul rural
Camera de Comert, Industrie si Agricultura Timis in calitate de partener coordonator al proiectului ”RuralNet – Centru de orientare in cariera si consultanta non-agricola”, cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, continua organizarea cursurilor gratuite de formare profesionala si calificare in domenii non-agricole destinate persoanelor din mediul rural:
Allevents.in: Pieţele din India şi China: oportunităţi şi provocări
Camera de Comert si Industrie a Romaniei, CCIR Business Center – Bd. Octavian Goga, nr. 2, Sector 3, Bucuresti, Romania , Bucharest, Romania
Camera de Comerţ şi Industrie a României are plăcerea de a vă invita să participaţi, în data de 25 martie 2015, la seminarul privind oportunităţile de internaţionalizare a companiilor româneşti în China şi India, „Pieţele din India şi China: oportunităţi şi provocări”, organizat de CCIR, în parteneriat cu Eurochambres, KPMG România şi China IPR SME Helpdesk.
Agerpres.ro: Rovana Plumb: România ar putea avea un salariu minim de nivelul Uniunii Europene în 2018-2019
România ar putea avea un salariu minim comparabil cu cel din celelalte țări ale Uniunii Europene în anul 2018 sau 2019, după ce, în prealabil, vor avea loc mai multe creșteri succesive de salariu minim, prima dintre ele fiind programată pentru 1 iulie a.c., a declarat, marți, ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Rovana Plumb.
‘Potrivit Cartei Sociale a Uniunii Europene, salariul minim pe economie trebuie să reprezinte 50 la sută din salariul mediu pe economia statului membru respectiv. La nivelul țării noastre, vor avea loc în perioada următoare creșteri succesive de salariu minim, prima dintre ele fiind programată pentru data de 1 iulie a.c., când salariul minim va crește de la 975 lei, cât este în prezent, la 1.050 lei. Următoarea majorare este fixată pentru ianuarie 2016, când salariul minim va ajunge la 1.200 de lei, măsură de care vor beneficia 1,7 milioane de salariați, 30 la sută dintre aceștia provenind din mediul privat și restul din sectorul bugetar. În urma adoptării noului Cod fiscal și a noii Legi a salarizării, estimăm că am putea avea un salariu minim de nivelul Uniunii Europene în 2018-2019’, a afirmat Rovana Plumb, în cadrul Conferinței ‘Salariul Ultimul Tabu’.
Mediafax.ro: Piaţa berii a scăzut anul trecut cu 8,6%: “Sperăm într-o revigorare a consumului după reducerea accizei prevăzută în Codul Fiscal”
Piaţa berii a scăzut anul trecut cu 8,6% faţă de 2013, pentru al doilea an consecutiv, pe fondul presiunii fiscale, potrivit Asociaţiei Berarii României, care speră la o revigorare a consumului dacă va fi adoptat noul Cod Fiscal, documentul prevăzând reducerea accizei.
Potrivit sursei citate, scăderile au fost cauzate de creşterea accizei la bere cu 16% în 2013, continuată cu modificarea, în 2014, a cursului de schimb pentru calculul acesteia, determinând un avans al accizei cu 5 puncte procentuale.
Mediafax.ro: Conferinţa Gândul e-Commerce: 2% din achiziţiile de produse IT&C făcute online sunt de pe smartphone
În comerţul online de produse IT&C cu cât produsul este mai sofisticat cu atât clientul are nevoie de un ecran mai mare pentru a lua decizia de cumpărare, a declarat, marţi, Dan Nicolescu, directorul executiv al procesatorului de plăţi Pay U, la conferinţa Gândul e-Commerce.
De aceea, în medie, doar 2% din achiziţiile de produse IT&C făcute online sunt realizate prin intermediul unui smartphone. Cea mai bună performanţă atinsă de un comerciant de pe piaţa locală este de 12% din comenzi finalizate prin intermediul smartphone-ului, susţine Nicolescu.
Mediafax.ro: Conferinţa Gândul e-Commerce – Dunca (ANPC): Clienţii online sunt mai informaţi, critici şi exigenţi
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a primit anul trecut 3.168 de reclamaţii de la consumatori care au făcut cumpărături online, comparativ cu aproximativ 1.000 în 2013, a declarat, marţi, Marius Alexandru Dunca, preşedintele instituţiei, la conferinţa Gândul e-Commerce.
Potrivit lui Dunca, triplarea numărului de sesizări reflectă creşterea comerţului online din România, dar şi a nivelului de informare a consumatorilor privind drepturile lor. Şeful ANPC a spus că 90% din aceste sesizări sunt întemeiate, iar cele mai multe au fost înregistrate de sărbători şi cu ocazia Black Friday. “Clienţii mediului online sunt mai informaţi, mai critici şi mai exigenţi”, a declarat Dunca.
Hotnews.ro: Fonduri UE: Comisia Europeana analizeaza posibile “deficiente semnificative” la programele Romaniei
Comisia Europeana analizeaza posibile “deficiente semnificative” la Programul Operational Sectorial (POS) Mediu si la unele axe prioritare din Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE), prin care Romania absoarbe fonduri structurale si de coeziune in perioada de programare 2007-2013.
Capital.ro: Ritmul de creştere economică din zona euro a depăşit estimările în martie, ajungând la cel mai ridicat nivel din mai 2011
Ritmul de creştere a activităţii economice din zona euro a depăşit estimările analiştilor în martie, pentru a patra lună consecutiv, ajungând la cel mai ridicat nivel din mai 2011, transmit AFP şi Reuters.
Economica.net: CEZ vrea să cumpere divizia din Slovacia a Enel SpA şi activele germane ale Vattenfall
CEZ AS, cel mai mare grup de utilităţi din Europa de Est, este interesat de achiziţii în acest an şi va licita pentru divizia din Slovacia a Enel SpA şi activele din Germania ale Vattenfall AB, a afirmat directorul financiar Martin Novak, Bloomberg.
CEZ, care operează pe pieţele din Cehia, România, Bulgaria şi Polonia, poate realiza fiecare achiziţie fără a-şi pune în pericol ratingul din categoria ‘investment-grade’ (recomandat pentru investiţii), a dat asigurări Martin Novak.
Agerpres.ro: Predoiu (PNL): Vom depune în Parlament amendamente la Codul fiscal; e necesar un studiu de impact
Prim-vicepreședintele PNL, Cătălin Predoiu, a declarat marți că liberalii au formulat “foarte multe” amendamente la Codul fiscal pe care le vor susține în Parlament, apreciind că problema acestuia este “nefundamentarea” și a spus că agreează ideea unui studiu de impact cu privire la noul act normativ.
“Noi suntem partid parlamentar. Vom depune în Parlament amendamente la Codul fiscal. (…) Problema noastră nu e cu frumusețea sau urâțenia lui, rădăcinile liberale sau neoliberale sau a treia cale, cum e numită acum transpozarea asta a politicii clintoniene și blairiste în România, în mod superficial. Problema este nefundamentarea”, a spus Predoiu la o masă rotundă cu tema “‘România noului val’ și propunerile unei noi generații pentru schimbarea politicilor publice”, organizată de Institutul de Studii Populare și Fundația “Hanns Seidel”.
Mediafax.ro: Românii au plătit cu cardul pe internet taxe şi impozite de peste 10 milioane de lei în primele două luni
Valoarea taxelor şi impozitelor locale plătite direct cu cardul pe internet a crescut în primele două luni din acest an cu 52% comparativ cu perioada similară din 2014, la peste 10 milioane de lei, ceea ce reprezintă peste 40% din sumele achitate online în întreg anul 2014.
În perioada analizată, contribuabilii au realizat aproape 40.000 de plăţi online de taxe şi impozite către autorităţile locale, în creştere cu 49% faţă de primele două luni ale anului 2014.
Mediafax.ro: Salarii de până la 14.000 de lei pe lună pentru tractoriştii angajaţi în Arad
Tractoriştii angajaţi în Arad au ajuns să câştige până la 14.000 de lei pe lună, cel mai mic salariu fiind de 4.000 de lei, după ce patronii au cumpărat utilaje computerizate, astfel că persoanele care le conduc au cunoştinţe speciale, dar şi responsabilităţi foarte mari pentru a evita avarii.
În judeţul Arad, unde în 2014 salariul mediu era de 1.528 de lei, una dintre cele mai bine plătite meserii este cea de tractorist, pentru că de câţiva ani aceasta nu mai presupune doar manevrarea utilajului, ci şi cunoştinţe speciale, în condiţiile în care noile echipamente folosite în agricultură sunt computerizate, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Hotnews.ro: Soros spune ca sansele Greciei de a ramane in zona euro sunt de 50%. Problema e alta: CUM parasesti o uniune monetara? Scurta incursiune prin uniunile monetare anterioare
Sansele ca Grecia sa paraseasca zona euro sunt de 50% in prezent, in conditiile in care problema economiei elene “a fost gestionata prost de la inceput de toate partile”, considera miliardarul american George Soros, care avertizeaza ca economia elena ar putea sa se scufunde. Nu este pentru prima oara cand se vorbeste de iesirea Greciei din zona euro, dar intrucat Tratatul de functionare al Uniunii Economice si Monetare nu prevede mecanisme de iesire, e normal sa ne intrebam CUM poate o tara- Grecia sau oricare alta- sa iasa din Euroland. HotNews a stat de vorba pe aceasta tema cu profesorul Daniel Daianu si cu economistii Radu Craciun (BCR) si economistul independent Florin Citu. Vezi in text si o scurta trecere in revista ale uniunilor monetare anterioare.
Bursa.ro: Un craiovean a obţinut îngheţarea cursului în CHF la nivelul de la acordarea creditului
Judecătoria Craiova a decis, săptămâna trecută, într-un proces dintre un debitor şi Banca Românească, îngheţarea cursului de schimb franc elveţian-leu la valoarea de la data contractării împrumutului. Magistraţii au obligat banca să-l despăgubească pe datornic cu sumele plătite în plus şi dobânda la sumele respective.
Potrivit site-ului instanţei, judecătorii au constatat, pe 16 martie, “caracterul abuziv al clauzelor contractuale privind riscul valutar” inserate în contractul de credit al reclamantului “privind efectuarea plăţilor în moneda creditului şi suportarea de către consumator a diferenţelor de curs valutar”. Totodată, judecătoria “constată nulitatea absolută a acestor clauze”.
Zf.ro: Video ZF Live. Cătălin Munteanu, Raiffeisen: Alternativa la depozitul pe o lună o constituie contul de economisire
Raiffeisen este prima bancă locală care a recurs la măsura de a renunţa la scadenţa de o lună. Luna trecută, banca a coborât (tot în premieră) dobânzile sub 2% pentru toate scadenţele, inclusiv scadenţele pe un an, a declarat Cătălin Munteanu, director executiv aria persoane fizice în cadrul Raiffeisen, la ZF Live.
Zf.ro: Video ZF Live. Raiffeisen: ”Opt din zece credite date pe partea imobiliară sunt pentru programul Prima Casă”
Sunt două mari categorii de credite pe care le acrodă orice bancă: credite de consum, care reprezintă şi motorul de creştere şi creditele pentru achiziţia unei locuinţe, dar unde de departe programul Prima Casă joacă rolul principal, a declarat Cătălin Munteanu, director executiv aria persoane fizice în cadrul Raiffeisen, la ZF Live.
Agerpres.ro: ANAF: Inspecțiile fiscale au stabilit obligații suplimentare de plată de circa 14 miliarde lei, în 2014
Inspecția fiscală din Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a stabilit diferențe suplimentare de obligații fiscale de circa 14 miliarde lei, în 2014, în creștere cu 50,7% față de anul 2013, potrivit unui comunicat al ANAF.
“În anul 2014, inspecția fiscală din ANAF a înregistrat, urmare verificărilor efectuate, cele mai bune rezultate de la înființarea Agenției, respectiv creșteri considerabile la principalii indicatori de performanță, astfel: diferențe suplimentare de obligații fiscale — circa 14 miliarde lei, în creștere cu circa 50,7% față de anul 2013; valoare prejudicii aferente sesizărilor penale transmise instituțiilor competente ale statului în vederea continuării cercetărilor — circa 9,2 miliarde lei, în creștere cu circa 55,5% față de anul 2013; valoare măsuri asigurătorii instituite — circa 3,7 miliarde lei, în creștere cu circa 26,5% față de anul 2013; diminuarea pierderii fiscale — circa 1,6 miliarde lei, în creștere cu circa 36,3% față de anul 2013”, se spune în comunicat.
Mediafax.ro: ARACO: Piaţa construcţiilor a scăzut sub 9 miliarde de euro în 2014, cel mai slab an de la începerea crizei
Piaţa construcţiilor a avut o scădere de 4% anul trecut, la 8,9 miliarde euro, reprezentând cel mai scăzut nivel consemnat de industria de profil de la începerea crizei, potrivit ARACO, asociaţia sperând la o creştere în 2015, dacă proiectele bugetate vor fi puse în practică.
“La fiecare rectificare bugetară (din 2014, n.r.) au fost amputări din zona de investiţii, ceea ce a afectat în final cifrele cu care sectorul închide activitatea. Este pentru prima oară când valoarea agregată coboară sub 9 miliarde euro, nivelul de 8,9 miliarde euro fiind, din evaluările noastre, minimul care se atinge după 2007. Asta arată că, din păcate, decidenţii politici nu au avut nici înţelepciunea, nici curajul, nici rezonabilitatea de a veni cu programe de investiţii pe care să şi le asume”, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, Laurenţiu Plosceanu, preşedintele Asociaţiei Române a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO).
Bursa.ro: DUPĂ UN AN DE PAUZĂ,
SIF Muntenia propune un dividend brut de 0,0715 lei/acţiune
SIF Muntenia (SIF4), administrată de SAI Muntenia Invest, convoacă, pe 29 aprilie, Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor (AGOA), propunând un dividend de 0,0715 lei/acţiune aferent exerciţiului financiar 2014, potrivit unui raport trimis astăzi Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Pentru anul trecut, SIF4 nu a acordat dividende. Dividendul pe 2012 s-a ridicat la 0,134 lei/acţiune, aproape dublu faţă de actuala propunere.
Bursa.ro: LA ORELE PRÂNZULUI:
Lichiditate de aproape 12,5 milioane euro pe BVB
Piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a înregistrat, în prima parte a şedinţei de tranzacţionare de astăzi, o lichiditate de 55.369.738,08 lei (12.490.353,73 euro).
La orele prânzului, toţi cei opt indici BVB erau în creştere.
Indicele BET era în creştere cu 0,18%, la 7.023,53 puncte.
Indicele BET-FI era în creştere cu 0,43%, la 30.187,13.
Indicele BETPlus creşte cu 0,19%, la 1.035,2 puncte.
Noul indice BET Total Return, introdus pe 23 septembrie, creşte cu 0,18%, la 7.669,92 puncte. Potrivit BVB, BET-TR este un indice ponderat cu capitalizarea “free-float”-ului celor mai tranzacţionate zece companii listate pe piaţa reglementată şi care va fi ajustat şi cu valoarea dividendelor în numerar plătite de companiile din componenţa indicelui. BET-TR va fi calculat retroactiv începând cu data de 24 septembrie 2012.
Zf.ro: Video ZF Live. Românii se împrumută mai puţin şi pun tot mai mulţi bani deoparte
Cu siguranţa componenta de economisire joacă un rol tot mai mare, se observă şi în evoluţia balanţelor. Zona de creditare a scăzut, iar zona de economisire creşte, a declarat Cătălin Munteanu, director executiv aria persoane fizice în cadrul Raiffeisen, la ZF Live.
E aproape imposibil de tras o concluzie a comportamentului în general. Sunt foarte multe date care nu iţi permit să tragi o concluzie relevantă.
Mediafax.ro: Guvernul va cheltui 3,5 milioane lei pentru promovarea politicilor, consultanţi şi baze de date
Guvernul va cheltui 3,5 milioane lei pentru proiecte de comunicare publică, inclusiv pentru editarea unor materiale de promovare a politicilor guvernamentale şi plata unor consultanţi, lista proiectelor finanţate urmând să fie avizată de şeful Cancelariei premierului.
Din suma totală, 1,5 milioane lei vor fi rezervaţi pentru campanii de informare publică şi promovare a imaginii şi intereselor româneşti în străinătate, achiziţia de servicii de publicitate media în presa internă şi internaţională, achiziţia de servicii de informare şi promovare pe internet, achiziţionarea ori realizarea unor materiale de prezentare a României în străinătate, precum broşuri, pliante, pixuri, agende, albume foto, calendare, casete video şi insigne.
Hotnews.ro: Racordarea la retelele de energie electrica si gaze naturale, un monopol al companiilor de distributie ce nu poate fi controlat. Studiu de caz
Dezvoltarea imobiliara, aparitia de noi cartiere rezidentiale, dar si infiintarea si construirea de noi sedii de firme reprezinta pentru companiile de distributie din domeniul energiei electrice si gazelor naturale o buna ocazie de a-si creste veniturile din serviciile conexe: conectare la retele, montare contoare, inchirieri, verificari si multe altele. Sunt activitati nereglementate cu caracter de monopol, situatie de care operatorii de distributie profita din plin, impunand tarife greu de verificat. Au fost situatii in care distribuitorii de energie electrica au crescut succesiv tarifele percepute la serviciile conexe cu pana la 100% intr-un interval de un an. Clientii sunt fortati sa le accepte, neavand alternative, insa unii dintre ei ajung sa reclame la autoritati posibile abuzuri din partea companiilor energetice. Sunt sute de astfel de reclamatii intr-un an.
Economica.net: Boardul FMI analizează miercuri consultările cu România privind situaţia financiară şi economică a ţării
Comitetului Director al Fondului Monetar Internaţional va analiza miercuri, 25 martie, consultările cu România în baza Articolului IV din Statutul FMI, potrivit programului publicat pe pagina de Internet a instituţiei financiare internaţionale, transmite Agerpres.
Consultările periodice prevăzute de Articolul IV din Statutului Fondului constituie un exerciţiu de supraveghere care este obligatoriu pentru toate statele membre. Scopul consultărilor în baza Articolului IV este examinarea situaţiei financiare şi economice la nivel naţional şi formularea unor recomandări generale referitoare la politicile monetare, politicile financiare şi economice de urmat pentru asigurarea stabilităţii şi a unei evoluţii pozitive la nivelul economiei.
Economica.net: Un sfert din IMM-urile din România au avut salariaţi detaşaţi în stăinătate în ultimii cinci ani – sondaj
Un sfert din IMM-urile din România au avut salariaţi detaşaţi în străinătate în ultimii cinci ani, iar 80% dintre cei intervievaţi au apreciat că procedurile care trebuie parcurse de către angajator în acest sens sunt birocratice, de durată şi costisitoare, arată un sondaj realizat la nivelul membrilor portalului www.immromania.ro şi ai Consiliului Naţional al IMM-urilor.
Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) a realizat, în perioada 12-23 martie 2015, o consultare care a vizat stabilirea dificultăţilor cu care se confruntă IMM-urile în cazul delegărilor transfrontaliere. Consultarea a fost realizată sub forma unui sondaj pe portalul www.immromania.ro, la nivelul membrilor portalului şi ai CNIPMMR.
Bursa.ro: FGA şi-a majorat cu 10% capitalurile proprii, anul trecut, la 938,75 milioane lei
Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) înregistra, la sfârşitul anului trecut, capitaluri proprii în valoare de 938,75 milioane de lei, cu aproximativ 10% mai mult față de anul precedent (853,09 milioane de lei).
La aceeași dată, disponibilitățile Fondului se ridicau la 909,11 milioane de lei, în creștere cu 7,6% față de sfârșitul anului 2013, arată datele publicate astăzi de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).
Veniturile din contribuțiile datorate de societățile de asigurări au atins, în anul 2014, suma de 58,46 milioane de lei, față de 59,12 milioane de lei în 2013. În anul 2014, cotele pentru contribuția asigurătorilor la FGA s-au menținut la nivelul anului anterior: pentru asigurările de viaţă: 0,3% din primele brute subscrise (PBS), respectiv 0,8% din PBS pentru asigurările generale. În anul 2014, asigurătorii care au virat contribuţii la FGA au fost în număr de 45, din care 37 sunt societăţi de asigurare autorizate de ASF și 8 sunt sucursale ale companiilor de asigurare din Spațiul Economic European deschise pe teritoriul României în baza dreptului de stabilire.