Agerpres.ro: Teodorovici: Ghidurile de finanțare pentru proiectele europene se vor lansa în zilele următoare
Ghidurile de finanțare pentru proiectele europene din exercițiul financiar 2014-2020 se vor lansa în zilele următoare, a declarat, marți, la Târgoviște, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Orlando Teodorovici.
Ministrul a precizat că este posibil chiar din această săptămână să se pună spre publicare ghiduri, astfel încât în luna martie să se lanseze oficial depunerea de proiecte pe următorul cadru financiar.
Mediafax.ro: Vâlcov: Vom discuta măsurile de relaxare fiscală cu FMI şi CE
Guvernul va discuta măsurile de relaxare fiscală prevăzute de proiectul noului Cod Fiscal cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional şi ai Comisiei Europene, acestea fiind deja incluse în scrisoarea de intenţie nesemnată la vizita din februarie, potrivit ministrului Finanţelor, Darius Vâlcov.
“Şi cu Comisia Europeană şi cu Fondul Monetar Internaţional vom discuta măsurile (de relaxare fiscală – n.r.), eu le-am pus pe masă inclusiv când au venit şi anul trecut, dar şi anul acesta. Mai mult decât atât, măsurile pe care intenţionăm să le luăm anul acesta le-am introdus în scrisoarea care nu a fost semnată şi bineînţeles că le vom prezenta toate aceste măsuri şi impactul lor”, a declarat Vâlcov după prezentarea Codului Fiscal şi a Codului de Procedură Fiscală în comisiile reunite de Buget-Finanţe-Bănci ale Parlamentului.
Mediafax.ro: OMV Petrom, amendată pentru poluarea a 12 kilometri dintr-un râu din judeţul Argeş
Garda de Mediu Argeş a amendat cu 100.000 de lei compania OMV Petrom, iar Administraţia Bazinală de Apă Argeş Vedea a sancţionat acelaşi operator cu 35.000 de lei, după ce râul Cotmeana a fost poluat pe o lungime de 12 kilometri din cauza unei avarii la o magistrală de transport ţiţei.
Potrivit unei informări date publicităţii marţi de Prefectura Argeş, compania OMV Petrom a fost amendată cu 100.000 de lei de către Comisariatul Gărzii de Mediu şi cu 35.000 de lei de către Administraţia Bazinală de Apă Argeş Vedea pentru deversarea de produse petroliere în apele râului Cotmeana, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Mediafax.ro: AOAR vrea ca şi grupurile de firme româneşti să poată plăti impozitul pe afacerile consolidate
Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) solicită Guvernului să introducă în Codul Fiscal posibilitatea ca grupurile de firme cu acţionariat local să-şi poată consolida fiscal rezultatele şi să plătească impozitul pe profit aferent rezultatului consolidării, la fel ca cele internaţionale.
“AOAR cere eliminarea din Codul Fiscal a discriminarii de tratament fiscal a grupurilor de firme cu acţionariat autohton, cărora nu li se permite, similar cu drepturile acordate firmelor internaţionale cu sediul fiscal în alte ţări, să-şi consolideze fiscal rezultatele la nivel de grup şi să plăteasca impozitul pe profit aferent rezultatului consolidării”, se arată într-un comunicat de presă al Asociaţiei referitor la proiectele de Cod Fiscal şi cel de Procedură Fiscală, publicate săptămâna trecută de Guvern.
Zf.ro: Câţi bani mai primeşti la scadenţă dacă depui la bancă 5.000 de lei pe trei luni
Un client care constituie un depozit bancar de 5.000 de lei cu scadenţa la trei luni primeşte o dobândă netă, după plata impozitului pe venit, cuprinsă între 17 lei şi 38 de lei în funcţie de bancă. Pe de altă parte, cei care aleg să constituie un depozit de valoare asemănătoare, dar pe 12 luni câştigă între 88 de lei şi 168 de lei, fără a lua în calcul comisioanele pentru administrarea contului curent sau pentru retragerea de numerar de la ghişeu.
Zf.ro: STRĂINII CONTROLEAZĂ BĂNCILE, DAR NU LE MAI FINANŢEAZĂ
Băncile au fost forţate să înlocuiască în şase ani finanţări externe de 10 mld. euro cu depozite locale
Băncile străine, care controlează 90% din sistemul bancar românesc, au retras în ultimii şase ani linii de finanţare de 10 mld. euro acordate subsidiarelor locale în anii de boom economic, resurse care au fost înlocuite cu depozite atrase de la clienţii locali. Finanţarea internă (din care 80% reprezintă depozitele de la clienţi) a crescut cu 12 mld. euro în aceeaşi perioadă, potrivit BNR.
Zf.ro: Cel mai scăzut nivel al masei salariale în PIB din ultimul deceniu
Masa salarială din economie a reprezentat doar 35% din PIB anul trecut, acesta fiind cel mai scăzut raport din ultimul deceniu, motiv pentru care angajaţii români nu au resimţit în buzunare beneficiile aduse de creşterea economică din ultimii ani. În state precum Germania, Japonia sau SUA, ponderea salariilor în PIB este de circa 60%, potrivit unor date publicate de Organizaţia Internaţională a Muncii.
Zf.ro: Portofoliile băncilor se subţiază de la lună la lună: creditarea a scăzut cu încă 1,5 mld. lei în ianuarie
Stocul de credite a scăzut în termeni nominali cu circa 8 miliarde de lei, pentru că vânzările noi (care s-au apropiat de 50 miliarde de lei anul trecut, potrivit BNR) nu au reuşit să acopere sumele rambursate şi scoase din bilanţ.
Băncile locale aveau la sfârşitul lunii ianuarie un portofoliu de credite acordate populaţiei şi companiilor de 210 miliarde de lei (echivalentul a 47 mld. euro), în scădere cu 3,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor agregate de BNR.
Zf.ro: Companiile energetice fac primii paşi în regiune şi vor să-şi diversifice structura de producţie. Lipsesc încă previziuni privind evoluţia consumului şi strategii de dezvoltare pe termen lung.
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România, face primul pas pentru diversificarea portofoliului de generare, compania fiind interesată de achiziţia câtorva „sute de megawaţi“ în sectorul eolian, concomitent cu deschiderea unor birouri de trading în Austria şi Germania. Chiar şi piaţa din Africa este analizată pentru posibile achiziţii.
Zf.ro: OPINIE SORIN PÂSLARU, REDACTOR-ŞEF ZF
Energia pentru România: furnizor de „securitate“ regională sau motor al creşterii economice prin reindustrializare?
Cu cel mai mare grad de independenţă faţă de importurile de gaz din Rusia, de 85%, şi cu descoperirile de gaz făcute în Marea Neagră, România este chemată astăzi să devină un aşa-numit „furnizor de securitate“ energetică pentru Europa de Est.
În regiune, Bulgaria, Ungaria, Grecia sau Polonia depind în proporţie de 50% până la 100% de gazul rusesc.
Zf.ro: Indicatorul de încredere macroeconomică pentru România acordat de CFA a fost revizuit în scădere
Indicatorul de încredere macroeconomică acordat de CFA România pentru luna ianuarie a fost revizuit negativ faţă de ultima valoare, ajungând la valoarea de 59,8. Reducerea s-a datorat exclusiv componenţei de anticipaţii a indicatorului. Astfel, indicatorul condiţiilor curente a fost de 44,8, în creştere cu 3,7 puncte faţă de valoarea înregistrată în exercitiul anterior, iar indicatorul anticipaţiilor a scăzut la 67,3 (cu 2,5 puncte sub nivelul înregistrat în decembrie 2014) ,conform unui raport al CFA România.
În ceea ce privesşte cursul de schimb EUR/RON, valorile mediane ale anticipaţiilor pentru cele două orizonturi de timp avute în vedere au consemnat un curs anticipat de 4,5000 pentru ambele orizonturi de anticipaţii, faţă de valorile de 4.4550 şi respectiv 4.4600 înregistrate în luna anterioară pentru orizontul de 6 luni si respectiv 12 luni.
CFA Romania a lansat în luna mai 2011 Indicatorul CFA Romania de Înceredere Macroeconomică, indicator prin care doreşte să cuantifice anticipaţiile analiştilor finaniari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an.
Gandul.info: Vâlcov, la Gândul LIVE: Vrem să scădem TVA-ul şi accizele din 2015, prin ordonanţă de urgenţă
Zf.ro: ZF Power Summit ’15. Ziua a doua: companiile energetice locale fac primii paşi în regiune. Lipsesc încă strategiile de dezvoltare pe termen lung
Companiile energetice cu profit şi lichidităţi Hidroelectrica şi Electrica se gândesc acum să iasă la cumpărături în regiune şi să-şi investească banii în active din zona balcanică sau chiar din Africa. De cealaltă parte, producătorii de energie cu costuri mai mari cer o reaşezare a pieţei şi aşteaptă de la stat să le traseze direcţia de dezvoltare sau măcar de supravieţuire.
Zf.ro: Statul vrea 300 mil. € pentru Oltchim
Planul de reorganizare a Oltchim (OLT) va fi discutat de creditori în martie, suma recomandată de evaluatori pentru vânzarea combinatului din Râmnicu Vâlcea fiind de 307 milioane euro, a declarat avocatul Gheorghe Piperea, care speră că tranzacţia va avea loc până la finele anului.
Administratorul judiciar al combinatului: Nu mă duc cu mârţoaga la iarmaroc s-o vând pe trei gâşte.
“Metoda prin care încercăm să obţinem un succes al acestui plan de reorganizare este crearea acelui SPV, acelui Oltchim 2, în care să se treacă toate activele, licenţele, autorizaţiile, plus personalul, în aşa fel încât să poată fi cumpărate părţile sociale de un investitor”, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, Gheorghe Piperea, partener coordonator al RomInsolv SPRL, unul din administratorii judiciari ai combinatului din Râmnicu Vâlcea.
Zf.ro: SIF Banat-Crişana, acţiunile au revenit la cotaţiile din 2010
Acţiunile SIF Banat-Crişana (SIF1) au închis şedinţa de tranzacţionare de ieri în creştere puternică, de 2,57%, până la cotaţia de 1,437 lei/titlu, nemaiatinsă din mai 2010. De la începutul anului, acţiunile au un avans de aproape 10% în condiţiile în care anul trecut acţiunile au crescut modest cu 1%.
SIF Banat-Crişana a trecut prin momente delicate la începutul lunii decembrie când procurorii DIICOT au descins la sediul acesteia din Arad pentru a face percheziţii în cadrul unei anchete care vizează delapidarea SIF Banat-Crişana şi SIF Muntenia, dar şi manipularea pieţei de capital. Dragoş Bîlteanu (fost preşedinte şi director general) şi Najib El Lakis (fost administrator) sunt în arest preventiv într-un dosar de delapidare şi manipulare a pieţei de capital, şi alţi doi administratori au demisionat la începutul lunii decembrie fără a da prea multe explicaţii.
Zf.ro: Impozitarea cu 85% a veniturilor din executarea silită mai face un pas
Iniţiativa legislativă care prevede impozitarea cu 85% a veniturilor încasate din executarea silită a cesiunilor de creanţe bancare a primit raport favorabil din partea Comisiei de Buget-Finanţe, dar analiştii susţin că măsura ar putea afecta procesul de curăţare a bilanţurilor băncilor.
„O să crească costurile operaţiunilor de acest tip. În loc să se fluidizeze piaţa în această direcţie, se va bloca. Cel mai probabil se va reflecta până la urmă în costul creditelor“, consideră analistul economic Aurelian Dochia. Şi reprezentanţii ARB au susţinut anterior că o astfel de măsură ar avea un impact nefavorabil asupra sistemului bancar, care prin externalizarea creditelor neperformante recuperează o parte din valoarea acestor finanţări, dar şi a firmelor de recuperare creanţe.
Zf.ro: Companiile au credite în franci elveţieni în valoare de 286 milioane de lei
Băncile aveau în portofolii la finalul lunii noiembrie 2014 credite în franci elveţieni acordate companiilor în valoare de 286 milioane de lei, în scădere cu 36% faţă de finele anului anterior, potrivit datelor BNR. Declinul în termeni nominali a fost de 160 milioane de lei. Banca naţională nu precizează şi numărul companiilor care aveau credite în această monedă, care şi-a dublat valoarea în timpul crizei. La finalul lunii noiembrie, stocul total al creditelor acordate companiilor cumula 109 miliarde de lei, din care 51 mld. lei însumau finanţările acordate în monedă naţională şi 53 mld. lei cele acordate în euro.
Zf.ro: Bancherii nu reuşesc să coboare sub 50% cu raportul costuri/venituri
Raportul costuri/venituri la nivelul sistemului bancar, unul dintre cei mai importanţi indicatori care măsoară eficienţa băncilor, era la finalul anului trecut 55,4%, în scădere cu 1,2 puncte procentuale faţă de nivelul înregistrat în perioada similară a anului anterior, potrivit datelor agregate de BNR. La nivelul întregului sistem bancar, raportul costuri/venituri variază extrem de mult în condiţiile în care unele bănci înregistrează ponderi de 40%, iar altele chiar şi de peste 60%.
Zf.ro: Cât de departe este Moldova de Uniunea Europeană? Poate fi România fratele mai mare care ajută mica economie de doar 7 miliarde de euro să se rupă de influenţa Rusiei?
Nu întâmplător una din primele vizite oficiale pe care Klaus Iohannis le efectuează în calitate de preşedinte al României este în Republica Moldova.
România este cea care ar trebui să deschidă drumul către Europa pentru mica economie de nici 7 miliarde de euro care încearcă să se rupă din sfera de influenţă a Rusiei.
Însă evenimentele din ultimele luni pot fi un semn că Moldova mai are mult de lucru pentru a deveni un stat european. Iohannis se prea poate să fie în vizită – o vizită de două zile care se va încheia astăzi – într-o ţară a cărei economie este pe cale să intre în criză.
Zf.ro: Chevron România: Terenul de la Pungeşti va fi redat proprietarului când condiţiile meteo vor permite
Terenul deţinut de Chevron la Pungeşti (Vaslui), unde în 2014 au început lucrările pentru exploatarea gazelor de şist, este în continuare împrejmuit cu gard şi păzit, reprezentanţii companiei care a anunţat că se retrage din România spunând că şantierul va fi închis imediat ce vremea o va permite.
Terenul de 20.000 de metri pătraţi concesionat de Chevron în extravilanul localităţii vasluiene Siliştea, comuna Pungeşti, este în continuare împrejmuit cu gard şi păzit de o firmă specializată, reprezentanţii companiei anunţând, la sfârşitul săptămânii trecute, că gigantul american se retrage din România şi renunţă la proiectele de exploatare a gazelor de şist.
Zf.ro: Victor Ponta, la lansarea unui centru de outsourcing: “România trebuie să aibă mai mulţi angajaţi şi mai bine plătiţi, iar bugetul să adune mai mult din taxe”
“Am scăzut în 2014 CAS cu 5 puncte procentuale, suntem conştienţi însă că trebuie să continuăm pentru ca România să aibă angajaţi mai mulţi şi mai bine plătiţi, iar bugetul să adune mai mult din taxe”, a spus premierul Victor Ponta, prezent în această după-amiază la lansarea centrului global de excelenţă al furnizorului american de servicii de management al resurselor umane şi de oursourcing Automatic Data Processing (ADP).
Zf.ro: Adrian Vasilescu, BNR: Cum se împarte povara finanţării bunăstării
Prin 2002-2003, un fenomen ce luase avânt în ţările dezvoltate, şi încă de vreme îndelungată, se extindea şi în ţările în dezvoltare, care vedeau deschizându-se uşile celui mai tentant dintre toate fondurile de finanţare a consumului şi a investiţiilor pentru locuinţe – creditul. Povara finanţării bunăstării se împărţea. O familie, din veniturile curente, îşi achita facturile pentru consumul de zi cu zi. Iar pentru plata celorlalte facturi, de la casă la automobil şi la alte bunuri de folosinţă îndelungată, se împrumuta. De la bănci, fireşte. Băncile condiţionându-şi creditarea de o anumită bonitate. De posibilitatea unei persoane sau a unei familii, deci, de a acoperi cu garanţii certe un împrumut cerut băncii. Trei-patru decenii după Al Doilea Război Mondial, în Europa mai cu seamă, nicio bancă nu-i dădea însă cuiva un credit pentru satisfacerea poftei de consum în schimbul unei simple cereri. Îl întreba obsedant cum stă cu pofta de muncă. Mai mult, îi verifica bonitatea, îi cerea acte din care să reiasă că are un venit îndestulător, ca să-şi poată plăti ratele şi, totodată, să-i rămână o sumă optimă pentru consumul curent.
Zf.ro: RANDAMENTELE AU COBORÂT LA NOI MINIME ISTORICE
Statul s-a împrumutat pe termen scurt la mai puţin de 1,5% în primele luni din 2015
Randamentele la titlurile de stat au continuat trendul descendent în primele două luni din 2015 şi au atins noi minime istorice, diminuarea costului la care se împrumută statul venind pe fondul inflaţiei scăzute, al îmbunătăţirii percepţiei de risc privind România şi ca urmare a cererii în creştere pentru titlurile româneşti, cerere susţinută şi de investitori străini.
În cazul titlurilor pe termen scurt, randamentele medii au scăzut de aproape şapte ori faţă de nivelurile din 2009, când oscilau în jurul a 10%. La începutul acestui an certificatele de trezorerie cu scadenţa la şase luni şi un an au coborât în premieră sub 1,5%, după ce în 2014 au oscilat în jurul pragului de 2%.
Zf.ro: Primăvară cu vârfuri de plată: eurobond de 1 mld. euro scadent în martie şi vârf de plată de 7 mld. lei în aprilie
Ministerul Finanţelor va avea o misiune destul de dificilă în această primăvară în condiţiile în care în martie ajunge la scadenţă o emisiune de eurobonduri de 1 mld. de euro, iar în aprilie este un vârf de plată a a datoriei, ajungând la maturitate titluri de stat de peste 7 mld. de lei.
La începutul anului, oficiali ai Ministerului Finanţelor au declarat că România ar putea să vândă obligaţiuni pe pieţele externe în primul trimestru şi încearcă să extindă maturitatea medie a datoriei prin vânzarea de eurobonduri cu termen de peste 10 ani. Însă, în februarie, Darius Vâlcov, ministrul Finanţelor a afirmat că România nu se va împrumuta de pe pieţele externe în prima jumătate a anului şi va analiza ulterior dacă accesează astfel de finanţări. Decizia a fost influenţată şi de excedentul bugetar din ianuarie, estimat la 3,54 mld. lei, reprezentând 0,5% din PIB.
Zf.ro: Transelectrica vrea un profit brut de 170 mil. lei în acest an, cu 60% sub recordul din 2014
Transportatorul de electricitate Transelectrica (TEL) se aşteaptă ca profitul brut să fie de 170 mil. lei, de 2,6 ori mai mic decât câştigul record raportat anul trecut şi cu 44% peste indicatorul bugetat în 2014. Compania îşi propune pentru anul acesta investiţii totale de 282,6 milioane de lei, în urcare cu 90% faţă de cele derulate anul trecut.
Bursa.ro : CREDITORII CONVOCAŢI PENTRU APROBAREA PLANULUI DE REORGANIZARE
Administratorii judiciari speră să vândă Oltchim până la finalul anului
Bogdan Stănescu: “Evoluţia pozitivă a combinatului din ultimele luni a stârnit interesul investitorilor”
Administratorii judiciari ai Oltchim (RomInsolv şi BDO Business Restructuring) au anunţat ieri că planul de reorganizare a societăţii aflată în insolvenţă de aproape doi ani presupune vânzarea către un investitor privat, soluţie pe care au mai încercat-o, fără succes.
Avocatul Gheorghe Piperea, partener în cadrul RomInsolv, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă: “Acum vânzarea Oltchim nu mai stă sub presiunea timpului. În plus, combinatul vâlcean nu mai este un pacient în comă, ci s-a stabilizat şi se află în convalescenţă. Din acest motiv, putem spune că reorganizarea a devenit posibilitatea valorificării unei oportunităţi şi nu o metodă de salvare de la faliment. Excludem în continuare posibilitatea falimentului”.
Bursa.ro: ANALIŞTII FINZOOM SE CONTRAZIC CU EXPERŢII BNR:
“Împrumutaţii în CHF au plătit mai mult decât cei cu credite în lei”
Dunca: “Pe o simulare a celor care au luat credite în franci elveţieni, în euro, dolari şi lei, impactul «cel mai negativ», dacă se poate spune aşa, este cel în CHF”
* Cinteză: “Cel puţin până la începutul anului în curs, împrumutaţii în CHF au plătit, per total, o sumă mai mică decât cei cu credite în lei”
Persoanele care s-au împrumutat, în 2007, în franci elveţieni (CHF) au plătit mai mult, per total, decât cei care au contractat aceleaşi sume de la bancă în echivalent lei, în perioada respectivă, după cum reiese dintr-un calcul realizat de specialiştii de la Finzoom.
Aceştia au comparat un credit imobiliar de 50.000 de CHF cu unul de 100.000 de lei (echivalentul a 50.000 de CHF, în 2007), ambele contractate la începutul anului 2007, la cele mai bune oferte existente în piaţă, la acea vreme.
Bursa.ro: “România trebuie să dezvolte infrastructura, ca să atragă investiţii străine”
Interviu cu domnul James Hyslop, director pentru România al BERD
Dependenţa de capitalul străin nu este în avantajul unei economii”
BERD vrea să investească în companii pe care să le pregătească de listare
Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare îşi pregăteşte noua strategie pentru ţara noastră, iar o direcţie prioritară este dezvoltarea infrastructurii, pentru impulsionarea investiţiilor străine, după cum ne-a spus domnul James Hyslop, director pentru România al BERD, în cadrul unui interviu.
Domnia sa ne-a vorbit şi despre dezvoltarea pieţei de capital, în timp ce Daniela Marin, director program BERD Small Business Support, ne-a prezentat programul de consultanţă pentru întreprinderile mici.
Bursa.ro: LUCIAN ANGHEL, BVB:
“Obţinerea statutului de piaţă emergentă – luptă similară cu cea pentru investiţii străine”
Cred că, în 12-18 luni, măcar una din cele trei agenţii ne va upgrada”, spune preşedintele BVB
Preşedintele Bursei de Valori Bucureşti, Lucian Anghel, consideră că măcar una dintre cele trei agenţii de rating (MSCI, FTSE şi S&P) ne va acorda statutul de piaţă emergentă, în următoarele 12-18 luni.
În aceste condiţii, trenul pentru includerea bursei noastre pe lista de monitorizare pentru evaluarea MSCI, la începutul acestui an, pare pierdut.
Lucian Anghel ne-a declarat: “Sunt trei agenţii pe care ne concentrăm, la fel de importante – MSCI, FTSE şi S&P. Ca să putem fim upgradaţi de MSCI (de la stadiul de piaţă de frontieră la cel de piaţă emergentă), proiectul durează cel puţin trei ani.
Dar, cred că, în următoarele 12-18 luni, măcar una dintre cele trei agenţii ne va upgrada. La MSCI, cred că maximul pe care îl putem obţine este ca în doi ani de zile să fim incluşi pe lista de monitorizare, după care urmează procesul de upgradare”.
Economica.net: BVB deschide în urcare
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a deschis în urcare şedinţa de tranzacţionare de astăzi.
Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, creşte cu 0,03% fiind cotat la 7.321,87 puncte.
Indicele BET Plus, introdus pe 23 iunie, urcă, de asemenea, cu 0,03%, la 1.077,73 puncte. BET-FI, indicele celor cinci societăţi de investiţii financiare plus Fondul Proprietatea, se majorează, totodată, cu 0,54%, atingând valoarea de 31.875,69 puncte.
Indicele BET Total Return, introdus pe 23 septembrie, creşte şi el cu 0,03%, la 7.995,77 puncte.
Bursa.ro: Fostul ministru delegat pentru energie Răzvan Nicolescu se alătură echipei Deloitte
Fostul ministru delegat al energiei Răzvan Nicolescu se alătură echipei Deloitte în calitate de Executive Lead Advisor, urmând să contribuie astfel la îmbunătăţirea practicii firmei în domeniul Energiei.
Potrivit unui comunicat remis redacţiei, din această funcție, Nicolescu își va concentra activitatea asupra României, dar și a Europei Centrale si de Est.
Bursa.ro: Acţionarii SIF2, convocaţi să aprobe dividendul şi majorarea capitalului cu acţiuni gratuite
SIF Moldova (SIF2) convoacă acţionarii pentru a aproba repartizarea profitului net din 2014 sub formă de dividend şi prin majorarea capitalului social cu acţiuni gratuite, arată un raport transmis Bursei de Valori Bucureşti.
Potrivit acestuia, acţionarii pot vota pentru primirea unui dividend brut/acţiuni de 0,1012 lei, aferent profitului anului 2014 şi majorarea capitalului social prin emisiunea de acţiuni noi cu valoarea de 51.908.958,80 lei, având ca sursă profitul net din 2014.
Economica.net: Reuters: România şi Bulgaria rămân vulnerabile la ameninţarea unui colaps financiar al Greciei
Statele din Balcani rămân extrem de vulnerabile la ameninţarea unui colaps financiar al Atenei, din cauza legăturilor comerciale şi bancare solide cu Grecia, chiar dacă dependenţa este mai scăzută decât în urmă cu câţiva ani, se arată într-o analiză realizată de Reuters.
Deşi Grecia pare să-şi fi asigurat extinderea asistenţei financiare, încă persistă pericolul unei eventuale ieşiri din zona euro, existând riscul ca băncile elene, afectate de ieşirile masive din depozite, să fie forţate să oprească brusc finanţarea acordată subsidiarelor externe.
Economica.net: Autostrada Transilvania: Asocierea Strabag-Straco va construi Lotul 2. Valoarea contractului – 251,3 milioane lei
Asocierea JV SC Strabag SRL – SC Straco Grup SRL va realiza cel de-al doilea lot al autostrăzii Braşov – Târgu Mureş – Cluj – Oradea în cadrul unui contract în valoare de peste 251,3 milioane lei, fără TVA, a anunţat, miercuri, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR).
Economica.net: Transgaz estimează o cerere de gaze naturale de 4,751 milioane MWh, în martie, pe piaţa reglementată
Cererea de gaze naturale pe piaţa reglementată, în luna martie 2015, este estimată de Transgaz la 4,751 milioane MWh, conform datelor operatorului naţional de transport şi sistem al gazelor transmise Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
Pentru clienţii non-casnici, producători de energie termică pentru populaţie, cererea este estimată la 1,45 milioane MWh, iar pentru clienţii clienţii casnici la 3,3 milioane MWh, scrie Agerpres.
Economica.net: Ce s-a întâmplat cu marile lanţuri de benzinării din România, în 2014
OMV Petrom, Rompetrol, Lukoil şi Mol domină piaţa de distribuţie a carburanţilor din România. Cum a evoluat anul trecut reţeaua de benzinării a fiecărei companii petroliere.
În condiţiile unui an 2014 provocator pentru companiile petroliere, cu o scădere a preţurilor la ţiţei de peste 50% în şase luni, numărul de staţii de distribuţie a carburanţilor a crescut în România. Potrivit unei prezentări a OMV Petrom, cea mai mare companie petrolieră de pe piaţa locală, în 2014, au apărut 52 de noi staţii de distribuţie a carburanţilor, în condiţiile în care vânzările de carburanţi pe toată piaţa au fost în scădere.
Adevarul.ro: ANALIZĂ De ce nu va putea trece România la euro în 2019
Agricultura are nevoie de o reformă structurală prin care două milioane de oameni să treacă din agricultura de subzistenţă în activităţi de mica industrie si servicii, derulate tot în mediul rural
Nivelul de trai al românilor se menţine departe de media UE, competitivitatea companiilor este slabă, productivitatea e mică la nivel de angajaţi, iar pentru infrastructură sunt necesare soluţii de dezvoltare rapidă. Toate acestea îngreunează procesul de convergenţă. România îndeplineşte criteriile de convergenţă nominală pentru adoptarea monedei euro, însă are nevoie de reforme structurale pentru a face acest pas.
Adevarul.ro: Creditarea în ianuarie 2015: la valută a scăzut, la lei a crescut.
Soldul creditului neguvernamental a scăzut în ianuarie cu 3,8% faţă de prima lună a anului trecut şi cu 0,3% comparativ cu decembrie 2014, la 210,34 miliarde lei, în condiţiile în care s-au redus în continuare împrumuturile în valută şi au crescut cele în lei, potrivit datelor anunţate marţi de BNR. Astfel, soldul creditului neguvernamental în lei acordat de bănci s-a majorat la 31 ianuarie 2015 cu 6,7% (6,2% în termeni reali) faţă de 31 ianuarie 2014, pe seama majorării cu 16,3% (15,8% în termeni reali) a creditului acordat gospodăriilor populaţiei, în timp ce componenta în valută exprimată în lei s-a diminuat cu 10,6% (exprimat în euro, creditul în valută s-a redus cu 9,5%), arată Banca Naţională a României într-un comunicat. Creditul neguvernamental total s-a redus cu 3,8% (-4,2 la sută în termeni reali).
Adevarul.ro: Cele mai profitabile culturi agricole pe suprafeţe mici. Cum să câştigi lejer din plantaţiile înghesuite
Cele mai profitabile culturi agricole pe suprafeţe mici. Căpşunii ocupă suprafeţe mici şi dau randamente mari Plantaţiile care ocupă spaţii reduse, cele ocrotite prin sere sau solarii, ca şi cele care oferă mai multe recolte per sezon se numără printre cele mai profitabile culturi agricole pe suprafeţe mici. Cele mai multe exploataţii agricole din România au suprafeţe atât de mici, încât cu greu pot fi cultivate mecanizat. Dar şi pentru acestea sunt şanse reale de câştig, dacă avem în vedere natura fiecărui tip de plantaţie în parte. Cele mai profitabile culturi agricole pe suprafeţe mici.
Prahovabusiness.ro: Ambasadorul Africii de Sud vine la Ploiesti
Camera de Comert si Industrie Prahova va organiza miercuri, 4 martie 2015, vizita in Judetul Prahova a E.S. Dna. Thenjiwe Ethel Mtintso – Ambasadorul Republicii Africa de Sud in Romania, care va fi insotita de dna Venita Smit, Secretar 1 Politic.
Ziare.com, preluat de cronocavip.ro: Afla cum sa iti cresti afacerea in turism
Reprezentantii celor mai importante institutii si organizatii din turism, administratori de pensiuni, consultanti, agentii de turism si presa se intalnesc la Bucuresti, in cadrul Targului de Turism de la Romexpo, la conferinta “Romania vacantelor – Cazare la pensiune”, din 14 martie, pentru a discuta despre perspectivele si modul de dezvoltare a pensiunilor si zonelor turistice din Romania.
Casamea.ro: Mobila Expo: targ de mobila, in martie, la Romexpo
La finalul lunii martie la ROMEXPO are loc prima editie a MOBILA EXPO – Targ de mobila cu vanzare, un eveniment dedicat exclusiv publicului larg, ce va reuni cele mai avantajoase oferte ale producatorilor autohtoni de mobila.
Cine vor fi expozantii MOBILA EXPO
In cadrul MOBILA EXPO vor expune producatori romani de mobilier, cu o mare varietate de produse pentru toate bugetele.
“Ne-am dorit sa prezentam publicului o manifestare expozitionala ce are ca principala trasatura diversitatea si in cadrul careia indiferent de varsta, preferinte sau posibilitati financiare, fiecare vizitator sa poata achizitiona piesele de mobilier dorite. Asa am creat MOBILA EXPO si va invitam sa fiti alaturi de noi in cadrul acestei prime editii!”, spune Catalin Trifu, Director General, ROMEXPO S.A
Agerpres.ro: Ponta: Programul pe care l-am propus privind măsurile fiscale este cel mai bun
Premierul Victor Ponta a susținut, miercuri, că programul privind noile măsuri fiscale este cel mai bun, urmând ca proiectele celor două coduri să intre în dezbatere în Guvern în perioada 18 – 25 martie.
“Cel mai important document, de fapt, strategie pe care o avem de finalizat în această primăvară, Codul fiscal și Codul de procedură fiscală, măsurile și strategia de relaxare fiscală. Domnul Vâlcov își face datoria, a mers, discută cu grupurile parlamentare. Vă rog pe toți membrii Guvernului să vă uitați asupra implicațiilor pozitive și să ajutăm în acest efort de consens public pentru a adopta aceste măsuri”, a declarat premierul în cadrul ședinței de guvern.
Agerpres.ro: Ponta, către Rus: Aprobăm memorandumul privind Master Planul de Transport; începeți negocierile cu Comisia Europeană
Premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului Transporturilor, Ioan Rus, să înceapă negocierile cu Comisia Europeană pe marginea Master Planului de Transport, care urmează a fi aprobat miercuri, Rus precizând că primele discuții la Bruxelles sunt programate în intervalul 9 – 13 martie.
Agerpres.ro: Județul Brașov, cele mai mari exporturi și importuri din Regiunea Centru
Județele din Regiunea Centru au realizat în zece luni ale anului trecut exporturi de peste 6,3 miliarde de euro, valoarea importurilor fiind, în perioada menționată, de peste 5,4 miliarde de euro, potrivit unui comunicat remis miercuri AGERPRES de către Direcția Regională de Statistică Alba.
Adevarul.ro: Daniela Lulache, directorul general al Nuclearelectrica: Peste 10 ani vom importa energie, multe capacităţi vor fi închise
Sub conducerea Danielei Lulache, Nuclearelectrica a selectat China General Nuclear Power Corp drept investitorul pentru reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă România va ajunge în situaţia de a importa energie peste 10 ani, când multe din capacităţile actuale de producţie vor fi închise, ceea ce face ca investiţia de peste 6 miliarde de euro în construirea reactoarelor nucleare 3 şi 4 să fie necesară, a afirmat Daniela Lulache, directorul general al Nuclearelectrica. „Dacă ne uitãm cum arată flota de generare în România, constatăm că în 10 ani foarte multe facilităţi se vor închide şi faţă de excedentul de astăzi vom ajunge să importãm. Unităţile 3 şi 4 sunt necesare şi pentru acest lucru sunt necesare eforturi pe care noi le propunem acţionarilor“, a declarat Lulache la un forum de profil. Volumul de energie exportată anul trecut de România, echivalentul a 15% din producţie, a înregistrat cel mai mare nivel din ultimii zece ani, fiind impulsionat atât de un preţ mai mic faţă de media europeană, cât şi de o serie de circumstanţe externe.
Economica.net: Bank of Piraeus şi Eurobank vor fi eliminate din indicele bursier Stoxx Europe 600
Creditorii eleni Piraeus Bank şi Eurobank vor fi eliminaţi din indicele bursier Stoxx Europe 600, a anunţat compania care gestionează Stoxx, decizie care ar putea reduce fluxurile de investiţii într-o perioadă dificilă pentru economia Greciei, transmite Reuters.
În pofida recentei redresări, acţiunile Piraeus Bank şi Eurobank înregistrează scăderi de aproximativ 65% faţă de februarie 2014, din cauza temerilor privind povara datoriei Greciei şi a eventualităţii ieşirii ţării din zona euro.
Economica.net: Reprezentanţii Romalimenta şi Pro Agro se întâlnesc cu ministrul Finanţelor pentru discuţii despre noul Cod Fiscal
Reprezentanţii federaţiilor Romalimenta şi Pro Agro vor avea o întâlnire joi după-amiază cu ministrul Finanţelor, Darius Valcov, care iniţiază astfel seria consultărilor publice pe tema propunerilor de modificare a Codului Fiscal publicate săptămâna trecută pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice, potrivit unui comunicat al federaţiilor.
Agerpres.ro: Dumitru (CF): Populația finanțează cea mai mare parte a datoriei publice, respectiv 96,2 miliarde de lei
Populația este principalul finanțator al datoriei publice a României, având în vedere că băncile cumpără titluri de stat din banii deponenților persoane fizice, această categorie fiind singura care înregistrează excedent pe parte de economisire, susține președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru.
Suma totală a titlurilor de stat cumpărate din banii populației se ridică la 96,2 miliarde de lei.
Capital.ro: EXCLUSIV Raport SAR: Politica “încasări cu orice preț” a fost dezastruoasă pentru Fisc. La TVA colectează mai puțin ca în 2010
Politica de colectare a taxelor trebuie să treacă de la penalizare la stimulare, iar fiscul trebuie să renunțe la politica de creștere a încasărilor cu orice preț, pentru care cea mai simplă strategie este să meargă la firmele care deja plătesc și să le ceară și mai mulți bani forțând, sau chiar depăşind, limitele legii, se arată în Raportul Societății Academice din România (SAR) pe 2015, care va fi prezentat public mâine, la sediul Reprezentanței Comisiei Europene.
Capital.ro: ”Revizuirea/Actualizarea Studiului de Fezabilitate pentru Autostrada Sibiu–Pitești” a fost CONTESTATĂ
Asocierea Romair Consulting – Dongbu Engineering CO.LTD a formulat o contestație la rezultatul procedurii emis de către CNADNR SA în data de 11.02.2015 pentru procedura de achiziție publică „Revizuire/Actualizare Studiu de fezabilitate pentru Autostrada Sibiu-Pitești”, în data de 23.02.2015, potrivit Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale (CNADNR).
Economica.net: Furturile schimbă structura producţiei agricole a României. Care sunt soluţiile
De departe cea mai mare și mai ignorată problemă a agriculturii românești o reprezintă furturile de produse agricole direct din teren. Marii latifundiari cheltuiesc anual un procent de două cifre din totalul cheltuielilor şi îşi asumă câştiguri limitate cultivând plante cu rezilienţă mai mare la furt.
Furturile de produse agricole reprezintă una dintre cele mai importante probleme ale producătorilor agricoli români, teama de infractori fiind un factor care contribuie la decizia agricultorilor cu privire la culturile pe care să le înfiinţeze, se arată în ultimul raport al Societăţii Academice Române (SAR) care va fi dat publicităţii joi. “În cazul marilor exploatații agricole, paza are un cost care ajunge deseori la un procent cu două cifre din total. Aceasta este însă cea mai mică dintre probleme pentru că măcar acest cost este asumat și supracompensat de costurile locale mult mai mici la achiziția terenurilor sau cu forța de muncă. Problema mai puțin vizibilă, dar mult mai gravă, este decizia de oportunitate – antreprenorii agricoli sunt obligați să se orienteze către culturi cu rentabilitate mică (sau chiar nerentabile pe suprafețele mici disponibile), dar cu reziliență mai mare la furt. Orice încercare de a înființa culturi mai rentabile – legume, livezi etc. prezintă un risc uriaș, întrucât proaspăta afacere devine “premium-target” pentru toți hoții din zonă”, se arată în raport,
Evz.ro: INVESTIŢII de 5 MILIARDE de euro pentru dezvoltarea ROMÂNILOR
Comisia Europeană a adoptat astăzi programul operațional al României „Capital uman” și finanțat din Fondul social european pentru perioada 2014-2020.
Programul urmărește să investească aproximativ 5 miliarde de euro, din care 4,3 miliarde de euro din bugetul UE, pentru a ajuta cetățenii români, inclusiv tinerii, să își găsească un loc de muncă, să își îmbunătățească nivelul de educație și de competențe, precum și pentru a contribui la reducerea sărăciei și a excluziunii social. O atenție deosebită este acordată tinerilor, romilor și populației din mediul rural.
Economica.net: Restanţele la creditele acordate firmelor şi populaţiei s-au redus cu 25%, în ianuarie
Restanţele la creditele acordate firmelor şi populaţiei se ridicau la peste 24,9 miliarde lei, la finalul lunii ianuarie, suma fiind mai mică cu 25,3% decât cea de la finalul aceleiaşi luni a anului precedent, se arată în datele centralizate de Banca Naţională a României (BNR).
Din această sumă, peste 10,1 miliarde lei erau restanţe în moneda naţională, în scădere cu 23,1%, iar circa 14,7 miliarde lei în valută, acestea fiind mai mici cu 26,7%. Din totalul restanţelor, circa 8,878 miliarde lei proveneau din Bucureşti.
Adevarul.ro: Autostrăzi 2015. Încă o amânare la tronsonul Sibiu-Piteşti: atribuirea studiului de fezabilitate a fost contestată de asocierea Romair-Dongbu
Până să vedem utilajele la lucru pe tronsonul Sibiu-Piteşti va mai trece destulă vreme Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale anunţă, într-un comunicat, că pentru procedura de achiziţie publică „Revizuire/Actualizare Studiu de fezabilitate pentru Autostrada Sibiu-Piteşti“, în data de 23.02.2015, asocierea Romair Consulting SRL – Dongbu Engineering Co.LTD a formulat o contestaţie la rezultatul procedurii emis de către CNADNR SA în data de 11.02.2015. În prezent, contestaţia se află în faza de analiză la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC).
Romanialibera.ro: Cum afectează proiectul Codului Fiscal veniturile microîntreprinderilor
Micile afaceri care creează locuri de muncă vor fi impozitate diferit de cele fără angajați. Iar cele care nu mai au activitate sunt sancționate printr-o impozitare „pe pierdere“.
Introducerea unei cote de impozitare diferențiate în funcție de numărul de salariați prin reducerea impozitului la 1% în cazul microîntreprinderilor cu peste 2 salariați şi creșterea lui până la 3%+1.530 de lei pe trimestru pentru microîntreprinderile fără salariați, dar și impozitarea microîntreprinderilor aflate în inactivitate temporară sunt câteva măsuri cuprinse în proiectul Codului Fiscal. De asemenea, se dorește creșterea treptată a plafonului pentru încadrarea ca microîntreprindere, de la 65.000 de euro în prezent, la 75.000 de euro în 2017, 85.000 de euro în 2018 şi 100.000 de euro începând cu 2019.
Zf.ro: OPINII PRIMITE LA REDACŢIE
Toţi infractorii fără ocupaţie sunt ”oameni de afaceri”?
Proiect de ţară „România 2040“ şi oameni de afaceri care să lucreze în echipă
Ampla ofensiva anti-coruptie derulata in ultima perioada le-a facut printre altele viata usoara producatorilor de televiziune de la posturile de stiri si redactorilor din presa scrisa si virtuala: nu au decit sa urmareasca site-urile DNA, DIICOT si ale Parchetului General, sa preia comunicatele oficiale si sa le adauge un sos senzationalist, iar stirea e gata.
Economica.net: Voinea, BNR: Averea netă a populaţiei s-a redus din 2007, din cauza scăderii preţurilor imobilelor
Averea netă a populaţiei s-a redus faţă de anul 2007, când a înregistrat un maxim, în special din cauza scăderii preţului activelor imobiliare aflate în proprietatea românilor, iar în privinţa gradului de îndatorare a populaţiei, situaţia este foarte diferenţiată între anumite segmente, a declarat miercuri viceguvernatorul Băncii Naţionale a României, Liviu Voinea, în cadrul colocviului ‘Stabilitatea financiară – repere conceptuale şi teme de actualitate’, organizat la BNR.
Economica.net: Măsurile care reduc povara fiscală sunt binevenite cu condiţia să fie sustenabile – investitorii străini
Măsurile de politică fiscală care stimulează activitatea economică şi reduc povara fiscală şi administrativă sunt binevenite, condiţia esenţială fiind ca acestea să fie sustenabile, atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung, apreciază reprezentanţii AmCham România şi FIC.
Camera de Comerţ Americană în România (AmCham Romania) şi Consiliul Investitorilor Străini (FIC) salută lansarea în consultare publică a proiectului de rescriere a Codului Fiscal şi a Codului de Procedură Fiscală, acte normative de o importanţă majoră pentru desfăşurarea activităţii economice şi pentru atractivitatea şi competitivitatea României, se precizează într-un comunicat remis, miercuri AGERPRES.
Opiniatimisoarei.ro: CCIA Timis la ceas aniversar – o istorie cu doua inceputuri
Camera de Comert, Industrie si Agricultura Timis organizeaza in data de 6 martie 2015, cu incepere de la ora 11.00, la Centrul Regional de Afaceri Timisoara din Bd. Eroilor de la Tisa nr.22, un eveniment dedicat Aniversarii a 25 de ani de la reluarea activitatii CCIAT, 165 ani de la infiintare si 10 ani de la inaugurarea Centrului Regional de Afaceri Timisoara
Wall-street.ro: Reactia investitorilor strani despre noul Cod Fiscal: vezi opinia AmCham si FIC
Camera de Comert Americana in Romania (AmCham Romania) si Consiliul Investitorilor Straini (FIC) saluta lansarea in consultare publica a proiectului de rescriere a Codului Fiscal si a Codului de Procedura Fiscala, acte normative de o importanta majora pentru desfasurarea activitatii economice si pentru atractivitatea si competitivitatea Romaniei, dupa 12 ani in care cele doua Coduri au fost modificate de nenumarate ori fara a fi republicate pana in prezent.
Mediafax.ro: Ministrul Transporturilor: Începerea lucrărilor din Master Plan va convinge muncitori români să revină în ţară
Începerea lucrărilor din Master Planul pentru construcţia de autostrăzi ar putea determina români care lucrează în străinătate ca fierar-betonist sau dulgher să revină în ţară, crede ministrul Rus, aflând că un milion de portughezi au revenit în ţara natală, în 2000, pentru a lucra în infrastructură.
“La discuţiile pe care le-am avut cu un grup mare de companii, unul dintre conducătorii acelei companii, după ce i-am arătat Master Planul, mi-a explicat următorul lucru: «Domnule ministru, în urmă cu 12-13 ani, lucram în Portugalia. Şi portughezii erau, vreun milion jumate-două milioane, la căpşuni sau ca fierar-betonişti în toată Europa. În momentul în care au început (lucrările – n.r.), s-au întors acasă un milion de portughezi din forţa activă de muncă»”, a relatat ministrul Transporturilor, Ioan Rus.
Economica.net: Agricultorii vor putea accesa credite cu garanţie de la una din cele şapte bănci partenere – FNGCIMM
Agricultorii vor putea accesa, începând de miercuri, credite cu garanţie FNGCIMM apelând la una din cele şapte bănci partenere, alte bănci urmând să se alăture acestui parteneriat în următoarele zile, a anunţat Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM).
În prezent, băncile partenere sunt: CEC Bank, Banca Comercială Carpatica, Banca Transilvania, Eximbank, Unicredit Ţiriac Bank, OTP Bank şi Piraeus Bank, scrie Agerpres.
Economica.net: BERD şi-a majorat investiţile în 2014, dar a înregistrat pierderi de 568 de milioane euro
Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a anunţat miercuri că în 2014 a reuşit să-şi majoreze investiţiile până la 8,9 miliarde de euro, faţă de 8,5 miliarde de euro cât estima la mijlocul anului, chiar dacă a încetat să mai aprobe noi proiecte în Rusia din cauza situaţiei din Ucraina, transmite AFP.
În schimb, BERD a precizat că în 2014 a înregistrat o pierdere netă de 568 milioane de euro, faţă de un profit net de un miliard de euro în 2013. BERD a raportat pierderi mai mari în 2008 şi 2009, adică 602 milioane de euro, respectiv 746 milioane de euro, însă atunci investiţiile sale au crescut pentru a compensa consecinţele nefaste ale crizei financiare globale.
Bursa.ro: LA ORELE PRÂNZULUI:
Lichiditate de peste 5,9 milioane euro pe BVB
Piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a înregistrat, în prima parte a şedinţei de tranzacţionare de astăzi, o lichiditate de 26.323.522,32 lei (5.918.324,18 euro).
În jurul orei 14, toţi cei opt indici ai BVB erau în scădere lentă. Astfel, indicele BET cobora cu 0,78%, până la 7.262,57 puncte, iar indicele BET Plus scădea cu 0,79%, la 1.068,95 puncte.
De asemenea, indicele BET-FI, al celor cinci societăţi de investiţii financiare plus Fondul Proprietatea, se diminua cu 0,44%, către 31.564 puncte.
Adevarul.ro: Gratis dacă nu primim bon fiscal! Cum arată afişul de atenţionare ce trebuie postat la loc vizibil de către comercianţi
Modelul de afiş a fost publicat în “Monitorul Oficial” FOTO Marian Iliescu “Adevărul” vă prezintă modelul de afiş prevăzut în Ordinul MFP nr. 159/2015 pentru stabilirea modelului şi conţinutului anunţului de atenţionare a clienţilor referitor la obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale. Operatorii economici sunt obligaţi să afişeze la loc vizibil un anunţ detaliat de atenţionare a clienţilor cu privire la obligaţia operatorilor economici de a le înmâna bonurile fiscale. Cine n-are afiş riscă o amendă de cel puţin 2.000 de lei „Neîndeplinirea de către utilizatorii aparatelor de marcat electronice fiscale a obligaţiei de a afişa anunţul de atenţionare se sancţionează cu amendă de la 2.000 la 4.000 de lei“, se arată în normativul citat. Unde trebuie postat afişul Începând cu data de 1 martie 2015, operatorii economici care au obligaţia, potrivit legii, de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale afişează anunţul conform modelului şi conţinutului aprobat prin acest ordin la locul de amplasare a aparatelor de marcat electronice fiscale, în aşa fel încât să fie vizibil clienţilor.
Hotnews.ro: AUDIO Oficial BNR: Bancile au avut pierderi din creditele acordate in franci elvetieni, nu profit!
O ipoteza noua a fost lansata la un colocviu organizat miercuri la sediul BNR, pe tema stabilitatii financiare: bancile care au dat imprumuturi in chf au avut pierderi, nu profit de pe urma acestor credite. “Pe o perioada de 5 ani, bancile au inregistrat o pierdere anuala de 3,9% din soldul mediu al creditelor la valoare neta in chf. Ca sa va imaginati cam ce inseamna asta, in 3 sau 4 ani o banca care ar avea activul denominat integral in chf, ar intra in insolventa. Sa fie foarte clar: bancile nu au consemnat profit din creditarea in chf”, a spus marti Virgil Dascalescu, sef de serviciu in cadrul Directiei de Stabilitate a BNR.
Hotnews.ro: webPR: Concurs de proiecte pentru IMMVrei promovare gratuita si un premiu? Inscrie-te la concursul “Profesionistii proiectelor de succes”
Inscrie-te la concursul “Profesionistii proiectelor de succes”, 25 februarie – 5 martie 2015. Firmele mici si mijlocii se pot inscrie la concursul “Profesionistii proiectelor de succes”, organizat in perioada 25 februarie – 5 martie 2015, cu principalele criterii de evaluare: sustenabilitate, inovativitate, management si implementare performante. Ai un proiect inovativ, sustenabil si original implementat cu finantare nerambursabila? Inregistreaza proiectul tau in concursul “Profesionistii proiectelor de succes”.
Agerpres.ro: Guvernul a aprobat un memorandum privind negocierea unui împrumut de 200 milioane euro cu BIRD
Guvernul a aprobat miercuri un memorandum referitor la negocierea unui împrumut de 200 de milioane de euro cu Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD) privind învățământul secundar.
“Guvernul a aprobat, printr-un memorandum, Raportul negocierii Acordului de împrumut dintre România și BIRD în vederea implementării Proiectului privind învățământul secundar. De asemenea, Ministrul Finanțelor Publice a fost împuternicit să semneze textul negociat al Acordului de împrumut. După semnare, Acordul va fi supus ratificării în Parlament. Acordul prevede acordarea, de către BIRD, a unui împrumut cu o valoare de 200 milioane de euro, pe o perioadă de 20 de ani, rambursabil într-o singură tranșă, la 1 noiembrie 2034, cu o dobândă EURIBOR la șase luni, plus marja variabilă. Perioada de implementare a Proiectului va fi de circa șapte ani, data limită de tragere a sumelor împrumutului este de 31 decembrie 2022”, informează Biroul de presă al Executivului.
Mediafax.ro: BNR admite că sunt peste 75.000 de debitori în franci, luând în calcul creditele externalizate
Numărul împrumutaţilor în franci elveţieni depăşeşte nivelul de 75.412 debitori anunţat oficial de BNR, dacă se iau în calcul creditele neperformante scoase în afara bilanţurilor şi cele externalizate sau vândute, potrivit lui Virgil Dăscălescu, şef serviciu la Direcţia Stabilitate Financiară a BNR.
“Rata creditelor neperformante pe franci elveţieni este mult mai mare decât cea pe euro, însă nu vă pot da cifrele acum. Dar simpla prezentare a ratei creditelor neperformante la momentul actual nu spune întregul adevăr pentru că în cursul anului 2013 şi în 2014 s-a procedat la scoaterea în afara bilanţului a creditelor neperformante şi atunci stocul rămas nu reflectă întreaga realitate. Pe de altă parte, au avut loc vânzări masive de credite în franci elveţieni”, a afirmat Dăscălescu, şeful Serviciului Riscuri Macroprudenţiale din cadrul Direcţiei Stabilitate Financiară a BNR, după o conferinţă pe tema stabilităţii financiare.
Glsa.ro: Târgul de apicultură se desfăşoară între 28 februarie şi 1 martie 2015
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură a județului Arad și Asociația Crescătorilor de Albine din România lansează, în perioada 28 februarie – 1 martie 2015, la EXPO Arad, prima ediție a unui eveniment dedicat sectorului apicol. A(r)picultura va fi gazdă pentru producătorii și comercianții principalelor produse destinate apiculturii: utilaje apicole, faguri artificiali, unelte, echipamente, stupi și accesorii, hrană și biostimulatori pentru albine, medicamente ș.a.