Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

REVISTA PRESEI - 26 Februarie 2015

Gandul.info, preluat de directproprietar.ro: Pădurea, “obiectiv de securitate naţională”, va avea un nou protector. Angajamentul ministrului Mediului, după adoptarea noului Cod Silvic

A fost adoptat noul Cod Silvic. Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, vrea să înfiinţeze acum “Protecţia Pădurilor”, organizaţie care să asigure buna implementare a cadrului legislativ în domeniul silviculturii.

Noul Cod Silvic a fost adoptat. La vot au fost prezenţi 334 de parlamentari. Dintre aceştia 208 au votat “Pentru”, iar 97 “Împotrivă”. În total, 27 de deputaţi s-au abţinut de la vot, iar doi nu au votat.

          Citeste mai mult…

Ecomagazin.ro: AmCham: Modificarile la Codul Silvic ar putea avea efecte dezastruoase pe termen mediu si lung

Prevederile din proiectul de modificare si completare a Codului Silvic nu asigura o securitate reala si sustenabila a fondului forestier si ar putea avea efecte dezastruoase pe termen mediu si lung asupra fondului forestier, a economiei si a echilibrului ecologic, avertizeaza AmCham.

          Citeste mai mult…

Zch.ro: Noul Cod Silvic a fost adoptat. La vot au fost prezenţi 334 de parlamentari. Dintre aceştia 208 au votat „Pentru”, iar 97 „Împotrivă”. În total, 27 de deputaţi s-au abţinut de la vot, iar doi nu au votat.

„A fost un efort de aproape doi ani pentru ca la Guvern şi apoi în Parlament să fie adoptat acest Cod Silvic de care România avea nevoie.Interesele private ale marilor companii neromâneşti care exploatează în mod excesiv lemnul în România şi-au găsit din păcate reflectarea şi în Parlament şi de aceea avem şi voturi contra”, a afirmat premierul Victor Ponta, citat de gandul.info.

             Citeste mai mult…

Westtv.ro: Propunerile fiscale, bune pentru companii, dar ar putea să apară schimbări semnificative-investitori

Măsurile de politică fiscală care stimulează activitatea economică şi reduc povara fiscală şi administrativă sunt binevenite, dar în acelaşi timp există riscul ca până la publicarea Codului Fiscal şi cel de Procedură Fiscală să apară schimbări semnificative, consideră investitorii străini.”Mediul de afaceri pe care îl reprezentăm apreciază în mod deosebit dialogul real pe care l-am avut de această data cu autorităţile fiscale pe marginea celor două proiecte legislative (Codul Fiscal şi Codul de Procedură Fiscală, n.r.), dovadă fiind numărul mare de propuneri tehnice incluse în proiectele supuse dezbaterii publice. Chiar şi în acest context rămân propuneri tehnice cheie pe care le considerăm deosebit de importante. Importanţa acestui demers reiese şi din faptul că odată adoptate, noile Coduri urmează să rămână în vigoare – sperăm nemodificate – o perioadă lungă de timp, conferind astfel transparenţa, stabilitatea şi predictibilitatea necesare mediului economic”, a declarat, într-un comunicat, Ionuţ Simion, preşedintele comitetului de fiscalitate al Camerei de Comerţ Americană în România – AmCham România

               Citeste mai mult…

Telegrafonline.ro: Codul Fiscal le dă cu… scepticism investitorilor

Codul Fiscal le dă cu… scepticism investitorilor Viitorul Cod Fiscal ar fi primul bazat pe un dialog real între mediul de afaceri și autorități; asta dacă rămâne în forma curentă!Măsurile de politică fiscală ce stimulează activitatea economică şi reduc povara taxelor sunt binevenite, dar, în acelaşi timp, există riscul ca până la publicarea Codului Fiscal să apară schimbări semnificative, consideră investitorii străini.

           Citeste mai mult…

ziuaconstanta.ro: „LEGISLAŢIA VAMALĂ – MODIFICĂRI CU IMPACT ASUPRA TRANZACŢIILOR INTERNAŢIONALE”

CCINA CONSTANŢA ORGANIZEAZĂ UN SEMINAR

Camera de Comert, Industrie, Navigaţie şi Agricultură (CCINA) Constanţa, în colaborare cu Deloitte Romania, organizează seminarul cu tema „Legislaţia vamală – modificări cu impact asupra tranzacţiilor internaţionale”.

              Citeste mai mult…

Oradetimis.oradestiri.ro: CCIAT aniversează 165 de ani de la înființare. Uite când va avea loc evenimentul

TIMIȘOARA. Eveniment aniversar triplu pentru Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș(CCIAT), care organizează în data de 6 martie 2015, cu începere de la ora 1100, la Centrul Regional de Afaceri Timișoara din Bd. Eroilor de la Tisa nr.22, o întâlnire pentru aniversarea a 25 de ani de la reluarea activității CCIAT, 165 ani de la înființare și 10 ani de la inaugurarea Centrului Regional de Afaceri Timișoara.

           Citeste mai mult…

Radiotimisoara.ro: Primul târg destinat mierii şi apicultorilor, la Arad

Arădenii sunt aşteptaţi în weekend la un târg dedicat mierii şi apiculturii. Prima ediţie a evenimentului “A(r)picultura” va avea loc la Expo Arad şi este organizat de Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură a judeţului, în parteneriat cu Asociaţia Crescătorilor de Albine din România.

           Citeste mai mult…

Turism20.ro: Tehnologia informației și comunicațiilor ca instrument de management și promovare pentru pensiunile turistice

În cadrul Târgului de Turism de la Romexpo, București, la conferința România Vacanțelor – Cazare la Pensiune, conferință ce va avea loc pe 14 martie 2015, reprezentanții celor mai importante instituții și organizații din turism, administratorii de pensiuni, consultanți, agenții de turism și presă se întâlnesc pentru a discuta despre perspectivele de dezvoltare a pensiunilor și zonelor turistice din România.

            Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Lucrările de reabilitare a tronsonului București – Fundulea încep în primăvară; costurile ating în jur de 22 milioane de euro

Lucrările de reabilitare a tronsonului București – Fundulea din Autostrada A2 vor începe în primăvară și vor dura maximum un an, costurile urmând să urce la aproape 22 de milioane de euro, a declarat, miercuri, șeful Direcției Întreținere Drumuri Naționale și Autostrăzi din CNADNR, Florin Dascălu.”Am făcut reparații și vor continua reparațiile. Avem pregătit un proiect de reabilitare a acestui tronson (București — Fundulea — n. r.), din beton de ciment. Este aprobat și soluția va fi pusă în aplicare în acest an. Deci, va fi reabilitat acest tronson de la București la Fundulea, pe ambele sensuri. Soluția deja aprobată este frezare 8 centimetri a betonului de ciment și înlocuire cu asfalt. Costurile vor fi cam 22 de milioane de euro. Lucrările vor începe în primăvară, imediat ce vom finaliza campania de iarnă”, a precizat Dascălu.

              Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Comisia Europeană a demarat procedura de dezechilibru macroeconomic pentru România

Comisia Europeană (CE) a decis să demareze procedura de dezechilibru macroeconomic pentru România și Portugalia, două din cele 16 țări identificate în luna noiembrie 2014 că înregistrează dezechilibre economice, a anunțat, miercuri, Comisia Europeană, într-un comunicat de presă.’România înregistrează dezechilibre macroeconomice care necesita monitorizare și acțiuni la nivel de politic. În cursul celor trei programe consecutive cu UE și FMI dezechilibrele externe și interne au fost reduse în mod semnificativ. Cu toate acestea, riscurile de pe urma situației net negativă a investițiilor internaționale și o capacitate redusă de export pe termen mediu necesită atenție. Mai mult, stabilitatea sectorului financiar a fost menținută până acum, dar rămân vulnerabilități externe și interne în sectorul bancar’, se arată în comunicatul de presă al Comisiei Europene.

             Citeste mai mult..

Agerpres.ro: Reuters: Legăturile comerciale și bancare puternice cu Grecia amenință statele din Balcani

Statele din Balcani rămân extrem de vulnerabile la amenințarea unui colaps financiar al Atenei, din cauza legăturilor comerciale și bancare solide cu Grecia, chiar dacă dependența este mai scăzută decât în urmă cu câțiva ani, se arată într-o analiză realizată de Reuters.

Deși Grecia pare să-și fi asigurat extinderea asistenței financiare, încă persistă pericolul unei eventuale ieșiri din zona euro, existând riscul ca băncile elene, afectate de ieșirile masive din depozite, să fie forțate să oprească brusc finanțarea acordată subsidiarelor externe.

               Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Comisia Europeană și-a prezentat strategia privind realizarea unei Uniuni energetice

Comisia Europeană a prezentat miercuri o serie de acțiuni pentru reducerea facturii colosale cu achizițiile de energie ale Uniunii Europene precum și pentru reducerea dependenței față de Rusia, transmite AFP.’Astăzi lansăm cel mai ambițios proiect european în domeniul energiei de la Comunitatea cărbunelui și a oțelului încoace. Un proiect care va integra cele 28 de piețe europene ale energiei într-o singura Uniune energetică, pentru ca Europa să devină mai puțin dependentă de energie și pentru a oferi investitorilor previzibilitatea de care au atâta nevoie pentru a crea locuri de muncă și pentru a realiza creșterea economică’, a declarat vice-președintele responsabil cu Uniunea energetică, Maros Sefcovic.

             Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Dăscălescu, BNR: Băncile au înregistrat pierderi din creditele în franci elveţieni, nu profit redus

Băncile au înregistrat pierderi din creditele în franci elveţieni în ultimii cinci ani, pe fondul provizioanelor constituite pentru împrumuturile neperformante, ca urmare a neplăţii ratelor, dar şi din diferenţa de curs valutar pe care o suportă la rambursarea finanţărilor pe care le-au atras în CHF.”De ce conversia creditelor din CHF în lei generează pierderi şi nu profit diminuat? Pentru că banca, având o poziţie valutară echilibrată, atrăgând finanţare în franci elveţieni ca să acorde credite în franci elveţieni, suportă la rândul ei, cel puţin parţial, majorarea sau deprecierea leului în raport cu francul la momentul în care va cumpăra de pe piaţă franci elveţieni pentru restituirea datoriei. Este adevărat, există şi un efect pozitiv la nivelul instituţiei de credit, ca urmare a majorării fluxurilor de numerar, veniturile din dobânzi vor creşte, dar nu vor putea compensa majorarea creditelor neperformante şi pierderea la nivelul instituţiei de credit ca urmare a faptului că va trebui să restituie datoria în franci elveţieni”, a declarat miercuri Virgil Dăscălescu, şeful Serviciului Riscuri Macroprudenţiale din cadrul Direcţiei Stabilitate Financiară a BNR, la o conferinţă pe tema stabilităţii financiare.

           Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Lucrările din Master Plan vor fi finanţate şi din împrumuturi publice şi acciza pe carburanţi

Lucrările de construcţie de autostrăzi vor fi finanţate din împrumuturi publice şi acciza pe carburanţi în limita unui plafon de 7 miliarde euro, la care se adaugă 4,8 miliarde euro din fonduri europene şi bugetul de stat, conform Master Planului în transport aprobat, miercuri, de Guvern.Plafonul de 7 miliarde euro a fost aprobat, de asemenea, în şedinţa de miercuri a Executivului.

          Citeste mai mult...

Mediafax.ro: Cameră: Produsele cu preţ redus, în prag de expirare, trebuie expuse vizibil, cu informaţii complete

Deputaţii au stabilit, miercuri, că produsele aflate la comercializare cu preţ redus cu trei zile înainte de expirarea datei de valabilitate vor trebui să fie expuse de comercianţi pe rafturi delimitate vizibil, cu informarea “corectă, completă şi precisă” a consumatorilor.Camera Deputaţilor a adoptat, cu 333 voturi pentru, unu împotrivă şi o abţinere, un proiect de lege de iniţiat de mai mulţi parlamentari PNL.

             Citeste mai mult…

Zf.ro: Petroliştii români dau dividende mai mari decât „colegii“ europeni, dar sunt cu 20% mai ieftini

Producătorii de petrol şi gaze listaţi la Bucureşti, anume Petrom (simbol bursier SNP) şi Romgaz (SNG), îşi permit să acorde investitorilor dividende cu randamente duble faţă de giganţii europeni Eni sau Total. Lichi­ditatea scăzută a bursei şi percep­ţia că piaţa locală este una ris­cantă fac însă ca acţiunile „petro­liştilor“ români să se tran­zacţio­neze la discounturi şi de 20% faţă de titlurile companiilor similare din Europa.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: „Dacă una din zece firme trece pe piaţa principală, AeRO şi-a îndeplinit rolul”. Platforma AeRO, noua speranţă pentru antreprenori de a obţine finanţare

Bursa de la Bucureşti are platformă pentru IMM-uri la fel ca bursa din Varşovia şi cea de la Londra şi porneşte la drum cu firma de curierat  Delivery Solutions şi fondul de investiţii polonez Carpathia Capital.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: Afacerile ELCEN au crescut anul trecut cu 19%; compania vrea să se extindă în alte oraşe

ELCEN Bucureşti, compania care furnizează 90% din energia termică a Capitalei, a înregistrat anul trecut afaceri preliminate de 1,9 miliarde de lei (428 milioane euro), în creştere cu 19% faţă de nivelul din 2013, şi vizează asocieri cu alte firme pentru a furniza căldură în alte oraşe.

           Citeste mai mult…

zf.ro: Adevărul despre noul Cod Fiscal. Darius Vâlcov, ministrul finanţelor vine la ZF Live pentru a explica pe ce se bazează când promite că reduce TVA-ul

Urmăriţi emisiunea ZF Live aici de la ora 12:00

             Citeste mai mult…

Zf.ro: România este liderul Europei în privinţa expunerii băncilor pe titluri de stat, de circa 20% din active

Datoria publică guvernamentală a totalizat 265,6 mld. lei în noiembrie 2014, iar datoria publică totală a depăşit 280 mld. lei. Stabilitatea financiară a fost ieri tema dezbaterilor de la BNR între Liviu Voinea (stânga) – viceguvernator al BNR, Virgil Dăscălescu – şef serviciu, serviciul Instituţii Financiare la BNR, Lucian Isar – preşedintele Consiliului de Supraveghere la Banca Comercială Feroviară, Ionuţ Dumitru – preşedintele Consiliului Fiscal şI Florian Neagu – şef serviciu, serviciul Riscuri Macroprudenţiale la BNR. Fotograf: Andreea Alexandru

                  Citeste mai mult…

Zf.ro: Master Planul de Transport care ne va aduce 1.300 de km de autostradă în plus a fost aprobat, iar din martie încep negocierile cu Bruxellesul

Investiţia în sectorul rutier din master plan se va ridica la 26,5 mld. euro din care 14 mld. euro, adică mai mult de jumătate din bani, vor fi folosiţi pentru construirea autostrăzilor.Guvernul a aprobat varianta finală a Master Planului General de Transport, iar negocierile cu Comisia Europenă pe această temă sunt stabilite pentru perioada 9-13 martie, potrivit ministrului transporturilor Ioan Rus.

                 Citeste mai mult…

Zf.ro: SAR: Avem nevoie de o taxare mai scăzută pe salariile mici pentru crearea de noi locuri de muncă

Reducerea numărului de taxe plătite la stat pentru un salariu, scăderea treptată a taxării muncii pentru angajaţii cu venituri mici, precum şi propunerea unei ţinte de taxare în jurul valorii de 30% pe muncă (faţă de nivelul actual de peste 43%) ar putea fi soluţii pentru creşterea numărului de locuri de muncă din economie, potrivit raportului anual de Analiză şi Prognoză al Societăţii Academice din România (SAR) din 2015.

                Citeste mai mult…

Zf.ro: ASF completează regulile Fondului de Compensare a Investitorilor

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a pu­bli­cat ieri pe website-ul propriu, spre dezbatere publică, a doua propunere de completare a Regulamentului numărul 3/2006 ce stabileşte modul de funcţionare al Fondului de Compensare a Investitorilor.Propunerile şi observaţiile din partea pieţei pot fi trimise auto­rităţii până pe 9 martie. Modificările aduse de ASF regu­la­mentului au loc în condiţiile în care fondul are de onorat două cazuri de compensare: Harinvest şi Eurosavam, ambele foste firme de brokeraj. În cazul Harinvest, un număr de 94 de investitori păgubiţi susţin că au de recuperat 12 mil. lei. Pla­fo­nul maxim de compensare este de 20.000 de euro echi­valent în lei.

                  Citeste mai mult…

Zf.ro: Polonezii au readus RIB pe profit, dar creditarea scade

Romanian Inter­national Bank (RIB), banca preluată la finalul anului 2013 de grupul polonez Getin Holding, a încheiat anul trecut cu un profit net de 22 mil. lei, faţă de o pierdere în 2013, dar stocul de credite a scăzut cu circa 13% pe fondul curăţării portofoliului de credite neperformante.Banca avea la finalul lunii decembrie un stoc de credite de 112 mil. lei. Scă­de­rea în termeni nominali este de 16 milioane de lei. Volumul depo­zitelor, în schimb, s-a dublat anul trecut şi a ajuns la 709 milioane de lei, în condiţiile în care polonezii au aruncat pe piaţă oferte de depozit cu dobânzi peste media pieţei.

             Citeste mai mult…

Zf.ro: Pesimism de la analişti la început de an în privinţa economiei

Analiştii au început anul 2015 pesimişti, indicatorul de încredere macroeconomică calculat de CFA România fiind revizuit în scădere, pe fondul componentei de anticipaţii. Negativismul analiştilor a venit după ce în ultimele două luni ale anului trecut indicatorul revenise pe creştere„A fost o scădere marginală pe care o pun pe seama evenimentelor din Rusia – Ucraina şi a evenimentelor din Grecia. Ambele pare să se fi calmat, dar în ambele cazuri pot apărea surprize. Componenta de anticipaţii a scăzut tocmai din cauza acestor incertitudini“, a comentat vicepreşedintele CFA România, Adrian Codîrlaşu. În luna ianuarie indicatorul CFA România a ajuns la 59,8 puncte, în scădere uşoară faţă de decembrie 2014.

              Citeste mai mult…

Zf.ro: Dobânzile Robor la 3 luni scad sub pragul de 1,4%. Euro coboară spre 4,4 lei

Indicatorul Robor la 3 luni, utilizat ca referinţă pentru costul celor mai multe credite de retail în lei, a scăzut ieri la minimul istoric de 1,38% pe an, ceea ce creează premisele pentru menţinerea la nivel redus a dobânzilor percepute de bănci populaţiei. Cursul de schimb a coborât cu 2,5 bani ieri, la 4,42 lei/euro, minimul ultimelor două săptămâni. Indicatorul Robor la 3 luni se stabilizase în ultimele săptămâni în jurul a 1,4% pe an, prag pe care părea că nu reuşeste să-l spargă.

                Citeste mai mult…

Bursa.ro: Încă trei bănci pot acorda credite pentru agricultorii beneficiari ai plăţilor APIA

Unicredit Ţiriac Bank, OTP Bank şi Piraeus Bank se alătură băncilor care pot acorda credite pentru finanţarea capitalului de lucru pentru desfăşurarea activităţilor curente de către beneficiarii măsurii 215 – Plăţi privind bunăstarea animalelor – păsări, aferente sesiunii II – anul I de angajament şi sesiunii I – anul III de angajament. Agricultorii pot accesa, de ieri, credite cu garanţie FNGCIMM, apelând la una din cele şapte bănci partenere: CEC Bank, Banca Comercială Carpatica, Banca Transilvania, Exim Bank, Unicredit Ţiriac Bank, OTP Bank şi Piraeus Bank, urmând ca alte bănci să se alăture în zilele următoare.  Potrivit acestor convenţii, clienţii băncilor semnatare pot beneficia de garantarea creditelor de către FNGCIMM, în procent de maxim 80% din valoarea creditului.

               Citeste mai mult…

Bursa.ro: CONCLUZIE SURPRINZĂTOARE A BNR ÎN CAZUL CREDITELOR ÎN CHF:

“Împrumuturile în franci elveţieni au adus pierderi băncilor”

Piperea: “Nu putem vorbi de pierderi ale băncilor, în condiţiile în care acestea aveau profituri de cazinou, de 85%, în 2007-2008″    Banca Naţională a României (BNR) nu mai ştie ce argumente să aducă în sprijinul bancherilor, în problema creditelor în franci elveţieni (CHF), anunţând, ieri, că împrumuturile în CHF au adus pierderi băncilor. Nu ştim de ce, până acum, nici reprezentanţii BNR şi nici conducerile băncilor nu ne-au anunţat cu privire la această informaţie.   Şeful supravegherii BNR, domnul Nicolae Cinteză, ne-a spus, în repetate rânduri, că sistemul nostru bancar a înregistrat pierderi substanţiale, dar nu a menţionat că împrumuturile în CHF ar fi provocat “găuri” operatorilor financiari.

            Citeste mai mult…

Bursa.ro: BVB deschide în urcare

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a deschis în urcare şedinţa de tranzacţionare de astăzi. Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, creşte cu 0,02% fiind cotat la 7.252,55 puncte.Indicele BET Plus, introdus pe 23 iunie, urcă, de asemenea, cu 0,02%, la 1.067,21 puncte. BET-FI, indicele celor cinci societăţi de investiţii financiare plus Fondul Proprietatea, se majorează, totodată, cu 0,20%, atingând valoarea de 31.494,17 puncte.   Indicele BET Total Return, introdus pe 23 septembrie, creşte şi el cu 0,03%, la 7.920,05 puncte.

              Citeste mai mult…

Bursa.ro: Hidroelectrica a câştigat procesul cu “băieţii deştepţi” din retehnologizări

Andritz Hydro GmbH a pierdut definitiv, în faţa instanţelor din Viena, contestaţia la cererea Hidroelectrica de executare a garanţiilor bancare emise de UniCredit Bank Austria, în sumă totală de 8 milioane euro, eliberate pentru lucrările de retehnologizare a centralelor de pe Oltul Inferior, potrivit unui comunicat al producătorului autohton de energie trimis, astăzi redacţiei.   În 2004, Hidroelectrica a încheiat cu consorţiul Andritz-Voith un contract de retehnologizare pentru centralele de pe Oltul Inferior: Ipoteşti, Drăgăneşti, Frunzaru, Rusăneşti şi Izbiceni. Cele cinci centrale puse în funcţiune în perioada 1987-2000 sunt echipate cu 20 de grupuri hidro, fiecare cu o putere instalată de 13,5 MW. Valoarea contractului real decontat a fost de 400 milioane euro. Consorţiului i-au fost acordate, încă din 1997, toate contractele de retehnologizare de la Hidroelectrica: Porţile de Fier 1, Porţile de Fier 2, Lotru-Ciunget şi Olt Inferior, valoarea contractelor depăşind 1 miliard de euro.

           Citeste mai mult…

Bursa.ro: Rasdaq a murit, trăiască AeRO!

Piaţa AeRO – sistemul alternativ de tranzacţionare al Bursei de Valori Bucureşti – a fost aleasă de 206 societăţi pentru mutarea de pe Rasdaq, care se desfiinţează, potrivit lui Mircea Ursache, vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) pentru piaţa de capital, care spune că piaţa reglementată a fost aleasă de numai şapte companii.  “Numărul emitenţilor care se mută pe AeRO ar putea creşte, în condiţiile în care mai sunt convocate 647 de Adunări Generale, conform legii 151/2014 (pentru desfiinţarea Rasdaq)”, ne-a mai declarat domnul Ursache, care arată că raportul este în favoarea AeRO şi în comparaţie cu ATS-ul Sibex, unde au ales să se mute 18 companii, până acum.

            Citeste mai mult…

Bursa.ro: IONUŢ DUMITRU:

“Sistemul nostru financiar nu mai permite creşterea datoriei publice”

Orice creştere a datoriei publice din ţara noastră este limitată de capacitatea de absorbţie destul de redusă a sistemului financiar, a spus, ieri, Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.   Orice creştere a datoriei publice din ţara noastră este limitată de capacitatea de absorbţie destul de redusă a sistemului financiar, a spus, ieri, Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.  Domnia sa a precizat că, deşi nivelul datoriei publice, de 40% din PIB, este relativ scăzut faţă de gradul datoriei din celelalte ţări europene, dacă o raportăm la nivelul nostru de dezvoltare, datoria nu mai are unde să crească.

          Citeste mai mult…

Bursa.ro: BVB şi RASDAQ

Fondul Proprietatea, pe minus cu peste 2%

Bursa de la Bucureşti a închis miercuri în scădere, cu un declin de peste 2% în cazul acţiunilor Fondul Proprietatea (FP), în timp ce Romgaz (SNG) s-a numărat printre puţinele titluri care au susţinut piaţa.   Indicele BET Plus, de referinţă, a scăzut cu 1%, iar BET, al celor mai lichide zece acţiuni cu 0,9%, după ce la jumătatea zilei se aflau în declin cu 0,8%. BET Plus cuprinde cele mai lichide 40 de acţiuni din piaţă reglementată, cu excepţia SIF-urilor şi a acţiunilor companiilor străine.   Operaţiunile cu acţiuni au totalizat 38,3 milioane de lei (8,6 milioane de euro).

            Citeste mai mult…

Bursa.ro: SIBEX

Preţul futures al petrolului, sub 50 de dolari pe baril

O a treia şedinţă cu rezultate foarte slabe se contura la Sibex după jumătate din programul de tranzacţionare de miercuri. Conform datelor de la ora 17:40, se înregistrau numai 13 contracte, iar valoarea aferentă acestora era de numai 169.933 lei. Singurele produse tranzacţionate erau derivatul pe indicele Dow Jones, pe scadenţa de luna viitoare (n.r. – martie) şi derivatul pe preţul petrolului de tip Light Sweet Crude, pe acelaşi termen.

         Citeste mai mult…

Adevarul.ro: ANALIZĂ Guvernul amânărilor. Aprilie, luna decisivă. Ce restanţe a acumulat statul

Guvernul a tergiversat luarea mai multor decizii importante, restanţele acumulându-se pentru luna aprilie FOTO Marian Iliescu Mai multe probleme economice importante au fost amânate de Executiv pentru luna aprilie, printre care liberalizarea preţului gazelor, restructurarea producătorilor de energie pe bază de cărbune, semnarea contractului pentru Autostrada Comarnic-Braşov sau prezentarea unui proiect privind taxarea resurselor de petrol şi gaze.

        Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Consiliul Fiscal: Banii statului provin, de fapt, tot de la populaţie, chiar şi atunci când Guvernul se împrumută din bănci

Guvernul este doar un gestionar, banii sunt ai populaţiei Populaţia finanţează cel mai mult, indirect, datoria publică prin plasamentele în bănci şi alte societăţi financiare, care cumpără titluri de stat, afirmă preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, atenţionând că expunerea băncilor faţă de stat ca procent din active este cea mai mare din Europa. “De unde sunt fondurile pe care băncile le mobilizează pentru a finanţa bugetul? Răspunsul este legat de cine face economisire. Sectorul care are un excedent pe o capacitate netă de finanţare este cel al gospodăriilor populaţiei, pentru că cel al administraţiilor locale şi companiilor au deficite. Ceea ce înseamnă practic că populaţia este finanţatorul ultim al statului, al bugetului, în contextul în care băncile, care sunt finanţatorul direct, nu lucrează cu bani proprii, ci cu depozite ale persoanelor fizice”, a declarat miercuri Dumitru la o conferinţă pe tema stabilităţii financiare la BNR.

          Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Ministrul Teodorovici: Primele propuneri de proiecte pe noile POSDRU si POSCCE 2014-2020 vor putea fi depuse din martie

 Firmele, organizatiile non-guvernamentale, institutiile publice si alte tipuri de beneficiari vor putea depune din martie primele propuneri de proiecte care sa fie finantate prin noul Program Operational Capital Uman (POCU), a declarat, miercuri, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici. Comisia Europeana a aprobat miercuri noul POCU 2014-2020, care va inlocui actualul POSDRU in noua perioada de programare. Anterior, la Bruxelles fusese aprobat si Programul Operational Cometitivitate, care va inlocui POSCCE.

       Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Energy Policy Group: Aproape 70% din sistemul de transport de gaze trebuie modernizat si 40% din distributie de gaze trebuie reinnoita, necesarul de investitii fiind de 30-35 miliarde de euro pana in 2020

Aproape 70% din sistemul de transport de gaze trebuie modernizat si circa 40% din infrastructura distributiei de gaze trebuie reinnoita, un necesar de investitii estimat de Banca Mondiala la 30-35 miliarde de euro pana in 2020, se arata intr-un raport realizat de Energy Policy Group pentru Federatia Patronatelor Petrol si Gaze (FPPG). Potrivit raportului, decisiva pentru pozitionarea strategica a Romaniei si pentru dezvoltarea pietei regionale de gaze naturale va fi constructia unei conducte pe teritoriul national care sa faca jonctiunea dintre Coridoarele Sudic de Gaz si cel Nord-Sud, care va traversa Europa Centrala de la Marea Baltica la Marea Adriatica. In atentia autoritatilor exista doua propuneri.

           Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Ministrul Finantelor, Darius Valcov, discuta online cu cititorii despre Codul Fiscal, modificarile radicale de taxe si impozite si despre relatia cu FMI vineri de la 12.00

 Care sint sansele ca propunerea guvernului pentru un Cod Fiscal schimbat radical sa intre in vigoare de anul viitor? Care sint calculele din spatele modificarilor propuse? Ce spatiu de manevra are Romania in contextul acordurilor cu Comisia Europeana si FMI? Ministrul Finantelor, Darius Valcov, discuta online cu cititorii HotNews.ro vineri, de la ora 12.00, despre aceste teme, dar si despre nivelul redeventelor si activitatea ANAF.

           Citeste mai mult…

Capital.ro: Fermierii obţin producţii prea mici din cauza lipsei îngrăşămintelor

România deţine o suprafaţă de 9,45 de milioane de hectare de teren arabil, ce ar putea aduce anual producţii record, dar acest lucru nu se întâmplă deoarece fermierii nu folosesc îngrăşămintele corespunzătoare, sunt de părere specialiştii din agricultură care au participat la conferinţa organizată de TimacAgro România.

Cantitatea de îngrăşăminte aplicate pe terenurile arabile au scăzut în ulitmii 10 ani, de aceea şi producţiile obţinute au scăzut şi ele semnificativ. Dacă între anii 1980-1990 producţia medie de grâu era de aproape 3 tone la hectar acum recolta a ajuns la 2,7 tone per hectar.

           Citeste mai mult...

Bursa.ro: GDF Suez îşi reduce costurile, după scăderea profitului cu 9%

Grupul francez GDF Suez îşi va reduce costurile şi va întârzia unele cheltuieli în acest an, din cauză că preţul mai scăzut al ţiţeiului va afecta câştigurile companiei în 2015. Profitul firmei a scăzut cu 9% anul trecut, din cauza întreruperilor suferite în Belgia, în activitatea pe segmentul energiei nucleare, transmite Bloomberg. În 2014, venitul net recurent a ajuns la 3,1 miliarde euro, de la 3,4 miliarde euro în 2013, în timp ce analiştii se aşteptau la o valoare medie de 3,15 miliarde euro pentru anul trecut.

          Citeste mai mult…

Bursa.ro: A.T. Kearney, firma de consultanţă aleasă de BT pentru integrarea Volksbank România

Banca Transilvania a ales firma de consultanţă A.T. Kearney pentru a structura procesul de integrare Volksbank România în cadrul BT.

     În prezent este în derulare etapa de obţinere a autorizaţiilor din partea BNR şi a Consiliului Concurenţei, potrivit unui comunicat remis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

          Citeste mai mult…

Digi24.ro: Românii care fac economii finanțează deficitul bugetar. Care sunt riscurile?

Puțini clienți ai băncilor sunt conștienți că depozitele lor pot fi folosite pentru finanțarea deficitului bugetar curent și a datoriei publice. România este țara din Uniunea Europeană în care băncile au cea mai mare expunere pe datoria publică. Ceea ce poate fi riscant, chiar dacă datoria publică a României, situată la 40% din PIB, este destul de mică în comparație cu a multor țări europene.

Puțini clienți ai băncilor sunt conștienți că depozitele lor pot fi folosite pentru finanțarea bugetului statului. Guvernul se împrumută puțin pe piețele internaționale. Atrage foarte mulți bani de la băncile din România.

        Citeste mai mult…

Capital.ro: Corupţia este parte integrală a mediului de afaceri în Ungaria

Corupţia este parte a mediul de afaceri în Ungaria, au afirmat şefi de companii mari şi mijlocii, potrivit unui sondaj comun realizat de Serviciul Antifraudă şi Camera de Comerţ şi Industrie a Ungariei, relatează joi agenţia MTI.

      Citeste mai mult...

Economica.net : Companiile din România, invitate să investească în Indonezia, cea de-a 34-a economie în Indexul Global al Competitivităţii

Firmele din România sunt aşteptate să investească în Indonezia, ţară a cărei economie, din punct de vedere al competitivităţii, se situează pe locul 34 în Global Competitiveness Index /GCI/ 2015-2015, a afirmat, joi, directorul regional al Boardului Coordonator al Investiţiilor în Indonezia /BKPM/, Siswaka Sundjana, într-un simpozion de specialitate.

Clasarea Indoneziei reprezintă un salt de patru poziţii în acest index, ierarhie în care care au fost analizate 144 de ţări, scrie Agerpres.

        Citeste mai mult…

Max-media.ro: Intalnire de afaceri intre firmele din Prahova si societati italiene

Firmele din Parcul Industrial Ploiesti ar putea scapa de taxele si impozitele locale, dar sunt la cheremul autoritatilor

 DGFP-Prahova-sediu

Comunicat DGRFP Ploiesti

 Camera de Comert si Industrie Prahova are deosebita placere de a va invita sa participati la o Bursa de contacte de afaceri cu companii din Italia, care se va desfasura in data de 2 martie 2015, in intervalul orar 09:00 – 18:00, la Hotel Ramada Parc Bucuresti. Din partea italiana participa 14 firme.

          Citeste mai mult…

121.ro: Intre 26 si 29 martie are loc MOBILA EXPO – Targ de mobila cu vanzare

–           Cele mai mari discount-uri exclusive din Romania

–           Mobilier clasic, mobilier modern, canapele, fotolii, saltele,

mobilier pentru spatii publice La finalul lunii martie la ROMEXPO are loc prima editie a MOBILA EXPO – Targ de mobila cu vanzare, un eveniment dedicat exclusiv publicului larg, ce va reuni cele mai avantajoase oferte ale producatorilor autohtoni de mobila.

          Citeste mai mult…

Comunicarepublica.ro: NOI MODALITATI DE CRESTERE A AFACERII TURISTICE

Reprezentantii celor mai importante institutii si organizatii din turism, administratorii de pensiuni, consultanti, agentii de turism si presa se intalnesc la Bucuresti, in cadrul Targului de Turism de la Romexpo, la conferinta „Romania Vacantelor – Cazare la Pensiune”, din 14 martie a.c., pentru a discuta despre perspectivele si modul de dezvoltare a pensiunilor si zonelor turistice din Romania.

         Citeste mai mult…

Mediafax.ro: CNADNR vrea să cumpere parapeţi pentru sectoarele periculoase de drum cu până la 25 milioane euro

CNADNR vrea să achiziţioneze parapeţi pentru sectoarele de drumuri naţionale care pun în pericol siguranţa circulaţiei, printr-un acord-cadru cu o durată de doi ani şi o valoare estimată de 24,7 milioane euro, inclusiv TVA.

Produsele vor fi utilizate atât pentru eliminarea punctelor periculoase de pe reţeaua de drumuri administrate de CNADNR, cât şi pentru înlocuirea parapeţilor deterioraţi din anumite locaţii.

        Citeste mai mult...

Agerpres.ro: Burdescu (ONRC): Numărul procedurilor de insolvență deschise în 2014, în scădere cu 29,4%

Numărul procedurilor de insolvență deschise în 2014 a scăzut la 21.367, față de 30.282 în anul 2013, respectiv cu 29,4%, a declarat joi Valentina Burdescu, director Direcția Buletinul procedurilor de Insolvența, Oficiul Național al Registrului Comerțului, în cadrul unei conferințe de specialitate.

Potrivit acesteia, procedurile de insolvență deschise în anul 2013 au ajuns la un număr de 30.282 ( 26.188 debitori), din care proceduri generale de insolvență — 8.402 și proceduri simplificate de insolvență — 21.880. Comparativ, în 2014 numărul procedurilor de insolvență deschise a fost de 21.367 (20.255 debitori), din care proceduri generale de insolvență — 6.902 și proceduri simplificate de insolvență — 14.465.

         Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Radu Craciun, BCR: Pentru mine, in acest moment, proiectul zonei euro este un proiect cu semne de intrebare

“Impactul diferentelor culturale din zona euro asupra competitivitatii a fost subestimat. Mai mult, s-a subestimat si problema lingvistica din interiorul zonei euro, si am sa va dau si un exemplu: acum in Germania somajul este practic zero, in vreme ce in Grecia jumatate din populatia care ar putea sa munceasca este somera. Daca piata muncii ar fi functionat normal, foarte multi greci s-ar fi dus sa lucreze in Germania. Dar aceasta piata nu functioneaza si un motiv foarte important pentru care nu functioneaza este imposibilitatea de a comunica. UE nu va fi niciodata SUA pentru ca nu ai o limba comuna si nu ai acea mobilitate a fortei de munca pe care o vedem in SUA. Pentru mine, proiectul euro este un proiect cu semn de intrebare. Sigur, s-au facut realizari, dar acestea sunt succese pe termen scurt. Intrebarea este daca proiectul euro este valid pe termen lung”, a spus economistul sef al celei mai mari banci locale (BCR), Radu Craciun.

          Citeste mai mult…

Zf.ro: NIS Petrol: Pentru 2015 strategia noastră ia în considerare întreg teritoriul României, dar investiţiile nu se vor realiza oricum

NIS Petrol, filiala locală a grupului petrolier sârbesc NIS, controlat de ruşii de la Gazprom, a terminat 2014 cu 18 benzinării pe piaţa locală după un an în care a investit 8 milioane de euro şi îşi menţine planul de a se extinde în România pe termen lung. Ce s-a schimbat? Ritmul. Ileana Sorina Bălţatu, downstream executive NIS Petrol, spune că presiunea acţionarilor nu se pune pe numărul de benzinării, ci pe spaţii, de cele mai multe ori extinderile impuse generând rezultate sub aşteptări. Mai mult, în contextul în care estimările privind barilul de petrol au devenit un fel de loterie, prudenţa este mai apreciată ca niciodată.

       Citeste mai mult…

Zf.ro: E oficial: Enel renunţă la vânzarea activelor din România şi merge mai departe cu vânzarea din Slovacia

Italienii de la Enel au anunţat azi că au suspendat vânzarea activelor de distribuţie şi furnizare a energiei electrice din România, dar că merg mai departe cu procesul de vânzare din Slovacia.

        Citeste mai mult…

Digi24.ro: Afacere inspirată de tradiție.  Investitori belgieni şi români revigorează pomicultura din Vâlcea

Livezile din judeţul Vâlcea redevin celebre, la aproape 20 de ani după ce au fost abandonate. La Copăceni, șase investitori au început o afacere cu mere. Au adus puieţi din Belgia şi exportă fructele tot acolo. Iar pe viitor îşi propun să deschidă şi o fabrică de conserve.

În momentul în care merele noastre au ajuns în Belgia beneficiarul a zis: „dom`le nu se poate așa ceva, le-ați făcut ceva, nu se poate să aveți o așa culoare. Le-au făcut analize și au rămas surprinși că nu le făcusem nimic”.

        Citeste mai mult…

Bursa.ro: Ponta: “Categoria ţărilor în dezechilibru, decisă de CE pentru România, este onorantă”

ACTUALIZARE 13:36 Pop, către Comisarul European Dombrovskis: “FMI şi Banca Europeană sunt consultative şi nu pot dicta politicile economice ale unui stat suveran”

     Ministrul delegat pentru Dialog Social, Livu Pop, îi solicită comisarului european Valdis Dombrovskis, vicepreşedinte al Comisiei Europene, responsabil cu moneda Euro şi Dialog Social, să organizeze o comisie de dialog social cu reprezentanţii ţărilor incluse în procedura de dezechilibru macroeconomic şi abia apoi să se pronunţe cu privire la situaţia României.

     Reacţia ministrului delegat pentru Dialog Social vine după ce comisarul european Valdis Dombrovskis s-a pronunţat cu privire la deciziile luate de Comisia Europeană, ieri, referitoare la includerea Romaniei în procedura de dezechilibru macroeconomic.

        Citeste mai mult…

Bursa.ro: PROIECTUL UNIUNII ENERGETICE

Vasile Iuga: “Uniunea Energetică va face statele mai puternice în relaţia cu Rusia”

Oficialii europeni au prezentat, ieri, principalele măsuri din proiectul uniunii energetice, care are ca punct central securitatea energetică. Uniunea doreşte să fie consultată de statele membre înainte şi nu după încheierea acordurilor interguvernamentale din domeniul gazelor cu ţări din afara spaţiului comunitar. Comisia Europeană (CE) doreşte să participe la negocieri şi să impună clauze standard, ca să se asigure că aceste acorduri nu se încheie sub presiune şi că respectă normele europene.

         Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Eurostat: Bulgarii și românii aveau cel mai mic salariu minim din UE, la 1 ianuarie 2015

La 1 ianuarie 2015, un număr de 22 dintre cele 28 de state membre ale UE aveau salarii minime naționale, care variau de la 184 de euro pe lună în Bulgaria și 218 euro pe lună în România până la 1.923 de euro în Luxemburg, potrivit datelor publicate, joi, de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

În ianuarie 2015, zece state membre ale UE avea salarii minime sub 500 de euro pe lună: Bulgaria (184 euro), România (218 euro), Lituania (300 euro), Cehia (332 euro), Ungaria (33 euro), Letonia (360 euro), Slovacia (380 euro), Estonia (390 euro), Croația (396 euro) și Polonia (410 euro). În alte state membre salariile minime se situează între 500 și 1.000 de euro pe lună: Portugalia (589 euro), Grecia (684 euro), Malta (720 euro), Spania (757 euro) și Slovenia (791 euro). În șapte state membre, salariile minime depășesc 1.000 de euro pe lună: Marea Britanie (1.379 euro), Franța (1.458 euro), Irlanda (1.462 euro), Germania (1.473 euro), Belgia și Olanda (ambele cu 1.502 euro) și Luxemburg (1.923 euro).

         Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Predoiu: Ponta şi miniştrii săi au reuşit să rupă definitiv relaţia specială cu Comisia Europeană

Prim-vicepreşedintele PNL Cătălin Predoiu a transmis, joi, un comunicat, în care îl acuză pe premierul Ponta şi miniştrii săi că ”au reuşit să rupă definitiv relaţia specială pe care ţara noastră o avea cu oficialii Comisiei Europene”, gest care va costa bugetul de stat milioane de euro.

Potrivit prim-vicepreşedintelui PNL, Comisia Europeană a decis, miercuri, iniţierea procedurii de dezechilibru macroeconomic în cazul României.

       Citeste mai mult…

Capital.ro: Comisia Europeană alocă 3,8 miliarde de euro pentru cele mai vulnerabile persoane din Europa

Comisia Europeană a adoptat, joi, ultimul program operaţional naţional în vederea utilizării noului fond de ajutor european pentru cele mai defavorizate persoane (FEAD) în 2014 – 2020, informează un comunicat de presă.

   Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Populaţia se va finanţa în leasing dacă ar urca pragul de îndatorare sau ar dispărea TVA – asociaţie

Leasingul pentru persoanele fizice, aproape inexistent în prezent, după ce a atins un vârf de 24% ca pondere în totalul finanţărilor companiilor de profil, ar putea fi revigorat prin ridicarea pragului de îndatorare a clienţilor de la 10% pentru euro şi 30% pentru lei, dar şi prin scutirea de TVA.

“Unul dintre elementele care fac aproape imposibilă finanţarea în leasing a persoanelor fizice este gradul de îndatorare reglementat de Banca Naţională pentru companiile de leasing în cazul unor persoane fizice care ar fi interesate şi care nu au deja un grad de îndatorare foarte mare din cauza unui credit imobiliar. Aici el este limitat la 10% la credite în euro şi de 30% pentru lei. Piaţa de leasing se concentrează pe finanţarea în euro, dar chiar şi dacă aş considera 30% cât înseamnă pe lei, eu personal o consider tot o limitare în ceea ce ar trebui să însemne apetit de leasing pentru persoane fizice”, a declarat joi preşedintele Asociaţiei Societăţilor Financiare ALB România, Felix Daniliuc, care deţine şi funcţia de director general al Raiffeisen Leasing.

         Citeste mai mult…

Bursa.ro: LA ORELE PRÂNZULUI:

Lichiditate de peste 3,24 milioane euro pe BVB

Piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a înregistrat, în prima parte a şedinţei de tranzacţionare de astăzi, o lichiditate de 14.327.700,30 lei (3.240.388,16 euro).

     În jurul orei 14, toţi cei opt indici ai BVB erau în scădere. Astfel, indicele BET cobora cu 1,57%, până la 7.137,2 puncte, iar indicele BET Plus scădea cu 1,47%, la 1.051,36 puncte.

     De asemenea, indicele BET-FI, al celor cinci societăţi de investiţii financiare plus Fondul Proprietatea, se diminua cu 1,65%, către 30.911,11 puncte.

       Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Comisia Europeana critica Guvernul pentru politica fiscala “lipsita de predictibilitate si planificare strategica”. Colectarea slaba a TVA, ingrijoratoare​

 Comisia Europeana critica Guvernul Romaniei pentru politica sa de taxe si impozite, pe care o considera “lipsita de continuitate, predictibilitate si planificare strategica”. De asemenea, conformarea la plata TVA ramane un motiv de ingrijorare, se mai arata in Raportul de tara 2015 pentru Romania, care cuprinde si analiza privind prevenirea si corectarea dezechilibrelor macroeconomice, emis joi de Comisia Europeana. Analiza CE vine in contextul in care Guvernul Ponta a lansat in dezbatere un nou proiect de Cod fiscal care prevedere reducerea TVA la 20% din anul 2016 si a anuntat ca intentioneaza sa nu deschida un nou acord de asistenta financiara cu FMI si Comisia Europeana, dupa incheierea celui curent in septembrie 2015.

       Citeste mai mult…

Mediafax.ro: IFN-urile vor putea cofinanţa proiectele din agricultură cu fonduri europene pe exerciţiul 2014-2020

Instituţiile financiare nebancare, inclusiv companiile de leasing, vor putea să acorde cofinanţări pentru proiectele din domeniul agriculturii care beneficiază de fonduri europene în programul 2014-2020, după ce Ministerul Agriculturii va semna zilele următoare un protocol cu asociaţia ALB România.

“Am reuşit să ne regăsim la masa de negocieri pentru recunoaşterea IFN-urilor în general şi a leasingului în special ca sursă de cofinanţare pe programul fondurilor europene pentru agricultură pentru exerciţiul financiar 2014-2020. (…) Membrii ALB care doresc vor adera la acest protocol, fiind recunoscuţi ca instituţii de cofinanţare care urmează a fi recomandate mai departe de către Ministerul Agriculturii ca sursă de cofinanţare celor care vor să atragă fonduri europene”, a declarat joi secretarul general al Asociaţiei Societăţilor Financiare ALB România, Adriana Ahciarliu, într-o conferinţă.

         Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Extinderea conductei de gaz Iaşi-Ungheni până la Chişinău va costa 110-150 milioane de euro

Extinderea gazoductului Iaşi-Ungheni (Republica Moldova) până la Chişinău presupune o investiţie cuprinsă între 110 şi 150 milioane de euro, în funcţie de capacitatea de transport, potrivit estimărilor preliminare prezentate într-un document oficial.

Gazoductul Iaşi-Ungheni, cu o lungime de 43 de kilometri, a fost inaugurat în luna august a anului trecut şi a fost construit cu scopul reducerii dependenţei Republicii Moldova faţă de livrăriile de gaze ruseşti.

          Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Ministrul Gerea: Fața societății românești se poate schimba datorită inovației

Fața societății românești se poate schimba datorită inovației, a declarat joi ministrul Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri, Andrei Gerea.

“Fața societății române se poate schimba datorită inovației în primul rând și aici cred că este cheia viitorului nostru”, a spus Andrei Gerea cu prilejul participării sale la lansarea proiectului “Măgurele Science Park”.

        Citeste mai mult…

Capital.ro: Lazea: Nu poţi intra în zona euro cu oameni care nu înţeleg ce citesc

Educaţia ar trebui să reprezinte piatra de temelie pentru dezvoltarea României, în perspectiva aderării la zona euro, pentru că nu poţi adera la euro cu oameni care nu înţeleg ce citesc, susţine economistul şef al Băncii Naţionale a României, Valentin Lazea.

În acest sens, el are trei propuneri care vizează înlocuirea sistemului de meditaţii private cu meditaţii publice, rezervarea unui număr de locuri în universităţi pentru studenţii de la sate şi un învăţământ superior cu studenţi prezenţi la cursuri.

         Citeste mai mult...

Agerpres.ro: Crăciun (BCR): Comisia Europeană avertizează România că trebuie să cântărească mai bine deciziile de relaxare fiscală

Comisia Europeană a decis să demareze procedura de dezechilibru macroeconomic pentru România ca avertisment la intenția autorităților române de a adopta măsurile de relaxare fiscală cuprinse în proiectul de modificare a Codului Fiscal, mai ales în contextul în care și negocierile dintre România și finanțatorii internaționali au intrat în impas, susține economistul șef al Băncii

Comerciale Române, Radu Crăciun.

        Citeste mai mult…

        Impreuna in lumea afacerilor