Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

REVISTA PRESEI - 26 ianuarie 2015

p_106409_280x190-00-65Agerpres.ro: Ponta: Victoria Syrizei arată că economia și locurile de muncă contează cel mai mult

Premierul Victor Ponta a apreciat că victoria în alegerile din Grecia a partidului stângii radicale Syriza are ca “morală” faptul că rezultatele economice, locurile de muncă și viața de zi cu zi a cetățenilor contează cel mai mult.

“Grecia — victorie categorică pentru Syriza! Morala/lecție pentru noi — contează economia, joburi, social, siguranța (speranța) pentru viața de zi cu zi”, a scris Ponta pe Twitter.

Rezultatul alegerilor legislative de duminică din Grecia pare a indica ‘o victorie istorică’ pentru Syriza și reprezintă ‘un mesaj pentru Europa’, a declarat purtătorul de cuvânt al formațiuni stângii radicale, Panos Skourletis, după ce exit-poll-urile mai multor institute relevă un avans de peste 8 puncte procentuale pentru partidul lui Alexis Tsipras, relatează agențiile internaționale de presă.

Citeste mai mult…

Mediafax.ro: România începe să “exporte” animatori pentru copii pe litoralul grecesc

Copiii turiştilor români care merg în vacanţe pe litoral în străinătate se plictisesc de multe ori, pentru că nu înţeleg limba engleză şi nu participă la jocuri, motiv pentru care agenţiile de turism româneşti încep să trimită animatori români peste graniţe.

Am dezvoltat în ultimii ani o echipă de entertainment pentru copiii turiştilor, care să-i ţină ocupaţi întreaga zi, iar părinţii să se poată relaxa în concedii. Acum avem o echipă de 20 de animatori pregătiţi în ultimii patru ani atât în ţară, cât şi în străinătate, iar din acest an vom exporta conceptul şi la unele hoteluri din afara ţării, unde avem turişti”, a declarat agenţiei MEDIAFAX Marius Usturoiu, proprietarul agenţiei de turism Mareea şi al firmei hoteliere Mareea Hotels, care administrează complexul all inclusive Family Club Mercur-Minerva din Mamaia.

Citeste mai mult…

Economica.net: Cum toacă statul banii investiţi de români în pensia privată: Fondul de Garantare a Pensiilor mănâncă milioane de lei degeaba

Cele nouă persoane implicate în conducerea şi administrarea Fondului de Garantare a Drepturilor în Sistemul de Pensii Private au consumat în 2013 peste 1,4 milioane de lei iar suma s-a păstrat şi în 2014. Principala sarcină a angaţilor structurii subordonate ASF este să plaseze puţin peste 1 milion de lei în depozite şi titluri de stat.

Mircea Oancea, directorul general al Fondului de Garantare a Drepturilor în Sistemul de Pensii Private, încasează lunar aproximativ 17.000 de lei sau echivalentul a 4.000 de euro, au arătat pentru ECONOMICA.NET surse din piaţă. Potrivit acestora, directorul economic al Fondului, Gabriela Crăciunică, ridică, la rândul ei, în jur de 15.500 de lei iar directorul financiar, Decebal Barbu, încasează lunar aproximativ 12.000 de lei, în timp ce contabila instituţiei primeşte circa 5.500 de lei în fiecare lună.

Citeste mai mult…

Economica.net: Cea mai mare producție de porumb în 2014: 19,2 tone la hectar. Cine a obţinut-o

Anul trecut, cea mai mare producție de porumb la hectar din România – înregistrată și verificată în 2014 atât de autorități, cât și de companiile din sectorul agricol, a fost cea obținută de către inginerul Vasile Pop Silaghi din județul Neamț, scrie Agrointel.ro

În acest moment, nemțeanul deține recordul național la producția de porumb la hectar în 2014, reușind în campania din toamnă să recolteze – fără a iriga, o medie de peste 19 tone la fiecare hectar cultivat. De aproape 5 ori mai mult decât media producției naționale la porumb, dacă este să luăm în calcul cele mai recente cifre oficiale (datând din primăvara anului trecut) care raportau o producție națională medie de circa 4,4 de tone la hectar.

Citeste mai mult…

Zf.ro: Românii au adăpostit 140 mil. lei în fonduri închise de investiţii anul trecut pentru randamente de până la 6,5%

Fondurile închise de investiţii au atras intrări nete de aproape 140 milioane de lei anul trecut de la investitorii cu disponibilităţi financiare mari şi apetit ridicat pentru risc. Astfel averea acestor fonduri, ce folosesc strategii mai puţin tradiţionale şi investesc în active precum valutele, imobiliarele şi arta, a urcat la 750 milioane de lei la finalul anului trecut, în creştere cu 35% faţă de anul precedent.

Citeste mai mult…

Zf.ro: Profit record pentru Hidroelectrica în 2014

Hidroelectrica a avut anul trecut o cifră de afaceri de 3,4 miliarde lei (765,7 mil. euro), cea mai mare din istorie, cu 10,3% mai mare faţă de nivelul din 2013, şi un profit de 1,2 miliarde lei (270 mil euro), de asemea cel la mai mare de până acum, în creştere cu 66,8% faţă de câştigul din 2013.

Potrivit datelor transmise Ministerului Finanţelor Publice, Hidroelectrica a înregistrat în 2013 un profit net de aproape 719 milioane de lei şi afaceri de 3,08 miliarde de lei.

Citeste mai mult…

Zf.ro: BNR, îndemnată să reducă direct la 2% dobânda-cheie

Decizia BCE de a injecta 1.080 mld. euro pe pieţele financiare a fost bine primită de pieţele financiare occidentale, unde bursele au crescut vineri cu 1-2%. Pentru România, acest  program prin care BCE cumpără de pe piaţa secundară titluri de stat şi chiar obligaţiuni corporative, mărind masa monetară, înseamnă o ieftinire a creditului în euro, dar şi în lei, având în vedere că nu se întrevăd presiuni asupra cursului leu/euro, ci dimpotrivă. BNR este aşteptată să reducă dobânda de politică monetară săptămâna următoare, dar întrebarea este dacă dobânda va ajunge sub 2%,  faţă de 2,5% în prezent. Creditarea se dovedeşte încă anemică pentru că lipseşte încrederea în economie.

Citeste mai mult…

Zf.ro: Comvex Constanţa ia în calcul listarea la Varşovia

Operatorul portuar Comvex Constanţa (simbol bursier CMVX) ia în considerare listarea pe piaţa alternativă a bursei din Varşovia, ca o opţiune suplimentară la transferul pe celelalte platforme ale burselor din Bucureşti sau Sibiu, în contextul procesului de desfiinţare a pieţei RASDAQ.

„Am studiat acest subiect, dar va trebui să vedem în ce măsură sunt şi acţionarii de acord. Totdeauna există poziţii şi pro şi contra“, a spus Viorel Panait, preşedintele şi directorul general al Comvex.

Varianta transferului la Varşovia apare printre op­ţiu­nile care vor fi supuse spre apro­bare acţionarilor într-o adu­nare generală pe 24 fe­bruarie, alături de cele prevă­zute de Legea 151/2014 pri­vind închiderea pieţei RASDAQ. Va­riantele obiş­nuite sunt transferul pe o piaţă regle­mentată sau pe sistemul alternativ de tranzacţionare, fie acestea ale BVB sau ale SIBEX.

Citeste mai mult…

Zf.ro: Majorarea pragului de deţinere urcă acţiunile BVB la maxime

Acţiunile Bursei de Valori Bucureşti (BVB), principalul operator bursier de pe piaţa locală de capital, au ajuns la cotaţia de 40 lei/titlu, prag nemaiatins din iulie 2011, după ce majorarea pragului de deţinere de la 5% la 20% a reaprins interesul investitorilor.

În şedinţa de vineri, 23 ianuarie, titlurile BVB au fost în top trei cele mai tranzacţionate acţiuni pe piaţa principală, după titlurile Fondului Proprietatea (FP) şi cele ale Băncii Transilvania (FP), cu un rulaj de 4,2 milioane de lei. Pe piaţa „deal“, a tranzacţiilor negociate, a fost vândut printr-un singur transfer un pachet de 0,66% din acţiunile BVB, în valoare de 2 milioane de lei.

Citeste mai mult…

Zf.ro: Creditele acordate instituţiilor financiare nebancare au crescut cu 600 mil. lei într-un an

Stocul creditelor acordate de bănci instituţiilor financiare nebancare (IFN) era la finele lunii noiembrie în valoare de 3,3 mld. lei, cu aproximativ 700 mil. lei peste nivelul din perioada similară a anului precedent. Comparativ cu luna octombrie a anului trecut, stocul este mai mic cu circa 500 mil. lei, potrivit celui mai recent raport lunar al BNR. Stocul creditelor acordate societăţilor de asigurare însuma în noiembrie 12 mil. lei, de trei ori mai puţin faţă de aceeaşi perioadă din 2013. Cele mai multe credite au mers către intermediarii financiari, respectiv 3,27 mld. lei la finele lunii noiembrie, din care creditele cu scadenţa până la un an inclusiv însumau 1,5 mld. lei, cu 600 mil. lei peste nivelul din noiembrie 2013.

Citeste mai mult…

Zf.ro: Numărul companiilor garantate de FGDB a scăzut cu 40.000 într-un an

Numărul deponenţilor persoane juridice la instituţiile de credit participante la Fondul de Garantare a Depozitelor (FGDB) era de 897.000 de clienţi la finele lunii decembrie, în scădere cu 34.000 de deponenţi faţă de aceeaşi perioadă din 2013, potrivit datelor FGDB. Depozitele garantate ale persoanelor juridice, în principal întreprinderi mici şi mijlocii, însumau la sfârşitul anului trecut 42 mld. lei, cu 12% peste nivelul din perioada similară din 2013. Creşterea în termeni nominali a fost de 4,4 mld. lei. În decembrie, depozitele garantate denominate în moneda naţională ale companiilor totalizau 32 mld. lei, cu aproximativ 4 mld. lei mai mult faţă de sfârşitul anului precedent.

Citeste mai mult…

Bursa.ro: FMI avertizează cu privire la Legea falimentului personal

Într-o scrisoare adresată Parlamentului României, Fondul Monetar Internaţional (FMI) se arată “profund îngrijorat” cu privire la adoptarea unei astfel de legi fără un studiu de impact şi fără un suport logistic adecvat, transmite Realitatea TV.

În lipsa acestor lucruri, susţine Fondul, o astfel de lege ar avea un impact negativ.

Citeste mai mult…

Bursa.ro: Agrostar cere MADR rezolvarea urgentă a problemelor din agricultură

Federaţia Agrostar a identificat o serie de probleme în agricultură şi cere ministerului de resort rezolvarea urgentă a acestora, referindu-se la modul de acordare a subvenţiilor, la “haosul legislativ”, reducerea TVA la produsele alimentare, precum şi la măsuri pentru facilitarea desfacerii producţiei şi stimularea creării de locuri de muncă în acest sector.

Secretarul general al federaţiei, Horaţiu Raicu, a declarat, într-un comunicat trimis astăzi redacţiei: “Am înaintat Ministerului Agriculturii un document cu toate problemele din sector şi cu măsurile pe care le propunem pentru redresarea acestui domeniului, care, deşi are o contribuţie însemnată la PIB, a fost neglijat de toţi guvernanţii. Politicile de până acum au dus la o decapitalizare sistematică a agricultorilor români. Vrem ca agricultorul român să fie pe picior de egalitate cu fermierii din celelalte state UE, să beneficieze de aceleaşi facilităţi. Dacă alte ţări işi apără fermierii şi îşi promovează produsele, noi suntem în continuare o piaţă de desfacere şi fermierii noştri cu greu işi fac loc pe piaţă, pentru că nu sunt competitivi, din cauza unui tratament fiscal discriminator în raport cu colegii lor din UE. La acesta, se adaugă legislaţia confuză şi schimbarea permanentă a acesteia”.

Citeste mai mult…

Bursa.ro: BVB deschide în scădere

Principalii indici bursieri de pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB) au deschis în scădere şedinţa de tranzacţionare de astăzi.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, se depreciază cu 0,56%, fiind cotat la 7.017,3 puncte.

Indicele BETPlus scade cu 0,49%, la 1.036,29 puncte. Noul indice BET Total Return, introdus pe 23 septembrie, se depreciază cu 0,56%, la 7.663,14 puncte. Potrivit BVB, BET-TR este un indice ponderat cu capitalizarea “free-float”-ului celor mai tranzacţionate zece companii listate pe piaţa reglementată şi care va fi ajustat şi cu valoarea dividendelor în numerar plătite de companiile din componenţa indicelui. BET-TR va fi calculat retroactiv începând cu data de 24 septembrie 2012.

BET-FI, indicele celor cinci societăţi de investiţii financiare plus Fondul Proprietatea, se depreciază cu 0,18%, atingând valoarea de 30.373,74 puncte.

Citeste mai mult…

Bursa.ro: LA NIVEL MONDIAL

“2015 va fi un an al măsurilor surpriză de politică monetară”

Creditarea lipseşte în zona euro încă de la izbucnirea crizei”

* “În economia Elveţiei vor fi resimţite cele mai multe efecte negative ale aprecierii francului”

* “Euro nu va coborî sub 1,12 dolari, anul acesta”

*”Scăderea preţului petrolului, benefică pentru consumul global”

*(Interviu cu domnul Mads Koefoed, şef al departamentului de Strategie Macro din cadrul “Saxo Bank” Danemarca)

Reporter: Anul acesta a început cu măsuri surprinzătoare de politică monetară: mai întâi, decizia Băncii Elveţiei (SNB) de renunţare la plafonul minim impus cursului franc/euro, apoi cea a Băncii Canadei, de reducere a dobânzii cheie. Credeţi că va fi un an al surprizelor din partea băncilor centrale?

Mads Koefoed: Cred că da şi deja observăm acest lucru, după un 2014 foarte liniştit. Consider că există un potenţial de volatilităţi, în acest context. Ele au început să apară, nu doar din cauza măsurilor luate de SNB şi Bank of Canada, ci şi în aşteptarea, respectiv după recenta anunţare a programului de relaxare cantitativă de către Banca Centrală Europeană (BCE).

Vorbim, de asemenea, despre o potenţială majorare de dobândă de către Federal Reserve (FED) din SUA, care ar putea fi făcută la reuniunea de politică monetară din iunie sau poate la cea din septembrie.

Citeste mai mult…

Bursa.ro: HAVRILEŢ, ANRE:

“Preţul gazelor pentru industrie a fost impus de piaţa liberă, nu de autorităţi”

Reglementatorul susţine că a îngheţat tariful în funcţie de cum s-au încheiat negocierile de pe piaţa liberă, în vara anului trecut

“FMI şi UE susţin transparentizarea tranzacţiilor cu gaze şi dezvoltarea produselor bursiere”

Piaţa autohtonă de gaze este cea care a spus “stop joc” calendarului de liberalizare la jumătatea anului trecut, ne-a declarat Niculae Havrileţ, preşedintele ANRE.

Pentru agenţii economici, preţul gazelor interne a “îngheţat” la nivelul de 89,4 lei/MWh (circa 250 de dolari pe mia de metri cubi), în iunie 2014, când cotaţiile internaţionale indicau un nivel de aproximativ 275 de dolari/1.000 mc. Atunci, ANRE şi Guvernul au decis sistarea calendarului liberalizării pieţei gazelor, întrucât cotaţiile europene coborâseră mai mult decât fusese preconizat în 2012, când a fost avizat ritmul trimestrial al scumpirilor.

Citeste mai mult…

Antena3.ro: Saptămână de foc pentru Cabinetul Ponta. FMI-ul vine pentru a evalua actualul acord cu România

Saptămână de foc pentru Cabinetul Ponta. FMI-ul vine pentru a evalua actualul acord cu România 442

Se anunţă o săptămână de foc pentru Cabinetul condus de Victor Ponta. Delegaţia Fondului Monetar va veni în România pentru a evalua actualul acord de tip stand-by pe care îl are cu autorităţile de la Bucureşti.

Delegaţia va avea întâlniri şi cu reprezentanţii sectorului privat, ai sindicatelor, asociaţiilor de afaceri, partidelor politice şi ai organizaţiilor societăţii civile.

Citeste mai mult…

Antena3.ro: Criza francului elveţian continuă. Reprezentaţii BNR, audiaţi în Parlament în această săptămână

Reprezentanţii BNR ar putea fi audiaţi în parlament săptămîna aceasta, în legătură cu criza francului elveţian. Banca Naţională a fost chemată să îşi exercite rolul de mediator între bănci şi clienţi.

De partea cealaltă, purtătorul de cuvânt al BNR spune că soluţia trebuie să o găsească fiecare bancă în parte, după discuţii cu cei care au credite în franci. Reprezentanţii Băncii Naţionale susţin că băncile ar trebui să negocieze direct cu clienţii care au credite în franci pentru a depăşi criza.

Citeste mai mult…

Capital.ro:  Ţara în care șoferii pot cumpăra practic benzină gratis

Venezuela este țara în care șoferi pot cumpăra practic benzină gratis, cu un dolar aceștia putând achiziționa nu mai puțin de 2.000 de l de benzină, scrie ENERGYREPORT.RO

Un litru de benzină costă în Venezuela 0,05 cenți (0,0005 $), cu un dolar un șofer putând parcurge coasta caraibiană a Venezuelei, lungă de 1.740 mile, cu un Chevrolet Silverado de 6 ori.

Raportat la prețul din România, cu cei 4,95 lei cât plătește un român pe un litru de benzină, în Venezuela acesta ar putea achiziționa 2.500 de litri de benzină.

Citeste mai mult…

Capital.ro: Tranzacţii de 1,2 miliarde de euro pe piaţa românească, în 2014

Piaţa din România a înregistrat fuziuni şi achiziţii în valoare de aproximativ 1,2 miliarde de Euro în 2014, nivel similar celui din 2013, potrivit unei analize a PwC România.

Valoarea totală a pieţei fuziunilor şi achiziţiilor din România a fost a treia cea mai mare din regiunea Europei Centrale şi de Est, după cea a pieţelor din Polonia şi Republica Cehă, ţări care în mod tradiţional au pieţe mai mari de fuziuni şi achiziţii. Atât valoarea pieţei globale de fuziuni şi achiziţii, cât şi cea europeană, au crescut în 2014, ajungând la nivele apropiate celui înregistrat în 2007, ce mai ridicat nivel din istorie pentru piaţa de fuziuni şi achiziţii.

Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Compania poloneză PGNiG vrea să-şi extindă producţia de gaze naturale în România şi alte ţări

Cel mai mare distribuitor de gaze naturale din Polonia, PGNiG, vrea să-şi extindă capacitatea de producţie, printre ţările luate în calcul în acest sens numărându-se România şi Croaţia, precum şi unele state din Asia şi America.

PGNiG intenţionează să profite de preţurile scăzute la gaz şi petrol şi să-şi extindă operaţiunile de explorare a gazelor în afara Poloniei, vizând achiziţii în mai multe părţi ale lumii.

Citeste mai mult…

Mesagerdeconstanta.ro: CCINA a primit vizita ambasadorului Republicii Kazahstan

“Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României, domnul Mihai Daraban a primit, recent, vizita de lucru a ES Ambasadorul Republicii Kazahstan în România, domnul Daulet Batrasev. Discuţiile s-au axat pe sectoarele cu potential de dezvoltare a relaţiei economice bilaterale dintre cele două state, în special în domeniul energetic.

Ambasadorul Kazahstanului în România a prezentat câteva proiecte majore de infrastructură care au ca scop principal diversificarea modalităţilor de transport a gazelor şi petrolului din Kazahstan către Europa, subliniind importanţa proiectului “Silk Wind” care ar urma să asigure conexiunile necesare între Kazahstan şi întreaga Europa prin Azerbaidjan, Turcia, Georgia şi România.

 Citeste mai mult…

Infopresstv.ro: Delegatie din Kazahstan in vizita la CCIR

Camera de Comert si Industrie a Romaniei domnul Mihai Daraban a primit vizita de lucru a ES Ambasadorul Republicii Kazahstan in Romania, domnul Daulet Batrasev. Discutiile s-au axat pe sectoarele cu potential de dezvoltare a relatiei economice bilaterale dintre cele doua state, in special in domeniul energetic.

 Citeste mai mult…

Mediafax.ro: FMI, către Guvern: Suntem profund îngrijoraţi de legea falimentului personal

FMI îşi exprimă îngrijorarea, într-o scrisoare transmisă ministrului Finanţelor, Darius Vâlcov, în legătură cu legea falimentului personal, precizând că fără un studiu de impact adecvat şi fără consultarea părţilor interesate aceasta poate avea un impact negativ asupra pieţei financiare.

Scrisoarea este semnată de Andrea Schaechter, şefa misiunii FMI în România şi de Elisabetta Capannelli, Country Manger al Băncii Mondiale.

Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Francul elveţian şi dolarul au scăzut luni, după recordurile înregistrate săptămâna trecută

Cursul pentru francul elveţian anunţat luni de BNR a scăzut cu 2,1%, la 4,484 lei/franc, iar cel pentru dolar a coborât cu aproape 1 ban, la 3,9888 lei/dolar, după ce au înregistrat vineri niveluri record, în timp ce referinţa pentru euro a coborât cu 1,35 bani, la 4,48 lei/euro.

Paritatea francului a coborât de la recordul de 4,5817 lei/franc atins vineri la 4,4840 lei/franc, după ce moneda elveţiană s-a depreciat cu 1,2% în raport cu euro pe pieţele externe, iar leul s-a întărit faţă de euro.

 Citeste mai mult…

Economica.net: Cât valorează acţiunile energetice ale Statului. Şi le-a mutat de la Ministerul Economiei la Ministerul Energiei

Depozitarul Central, instituţia care face operaţiunile post tranzacţionare pentru companiile de la Bursă, informează că pachetele de acţiuni majoritare şi de control ale Statului la mai multe companii energetice au fost transferate din contul Ministerului Economiei în cel al Ministerului Energiei.

Instituţia care păstrează acţiunile companiilor listate la Bursa de Valori Bucureşti  (BVB) şi face toate operaţiunile de decontare compensare ulterioare tranzacţiilor la BVB, Depozitarul Central, a raportat transferul pachetelor de acţiuni ale statului de la mai multe companii energetice din contul Ministerului Economiei în cel al Ministerului Energiei.

Citeste mai mult…

Zf.ro: Companiile germane, cei mai mari angajatori străini din România, se plâng că nu mai găsesc candidaţi. Abia din 2013 „clasele de germană“ încep să atragă din nou elevi

Numărul de elevi şi liceeni români care în­vaţă limba germană în şcoală a crescut pentru prima dată anul trecut, în condiţiile în care în ultimul deceniu „clasele de ger­mană“ au pierdut 20% din elevi.

În anul şcolar 2012-2013 erau aproape 170.000 de elevi şi liceeni care învăţau limba germană, cu 13.000 mai mulţi ca în anul precedent, dar încă departe de ni­velul de peste 210.000 de copii înregistrat în 2003.

 Citeste mai mult…

Zf.ro: Statistică de Ziua Unirii: Moldovenii au 70% din nivelul de trai al muntenilor, 60% din cel al transilvănenilor şi doar 20% din cel al bucureştenilor

În 1859, moldovenii au fost convinşi să cedezeÊ Capitala ţării la Bucureşti numai prin faptul că domn al noului principat format din unirea Moldovei cu Ţara Românească era moldoveanul Alexandru Ioan Cuza, născut la Bârlad.

De la domnia de doar 7 ani a lui Cuza încoace, înlăturat de la putere de conspiraţia muntenilor C.A. Rosetti şi Eugeniu Carada, în afară de Gheorghe Gheorghiu Dej, născut tot la Bârlad, nici un lider din Moldova Ð preşedinte sau premier Ð nu a mai fost la frâiele ţării.

Citeste mai mult…

Zf.ro: Polonezii de la PGNiG vor să intre şi în România

Cel mai mare distribuitor de gaze naturale din Polonia, PGNiG, vrea să-şi extindă capacitatea de producţie, printre ţările luate în calcul în acest sens numărându-se România şi Croaţia, precum şi unele state din Asia şi America, transmite Reuters.

PGNiG intenţionează să profite de preţurile scăzute la gaz şi petrol şi să-şi extindă operaţiunile de explorare a gazelor în afara Poloniei, vizând achiziţii în mai multe părţi ale lumii.

 Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Ponta: PNL are o atitudine de extremă stângă în privința crizei francului elvețian

Președintele PSD, premierul Victor Ponta, susține că atitudinea liberalilor în ceea ce privește criza francului elvețian este una de extremă stângă, demagogică.

“Soluțiile însă într-adevăr nu există strict politice și contest modul în care PNL are o atitudine demagogică de extremă stângă Noi suntem un partid de centru-stânga, PNL are niște atitudini de extremă stângă, ceva la stilul ‘să dea Guvernul ordonanță și să dăm banii oamenilor de la buget’, asta propune PNL. Cred că e o soluție demagogică neserioasă pe care nici măcar oamenii care au nevoie de ajutor nu o cred, știu foarte bine că e doar o minciună. Dar cred că prin soluții legislative discutate și cu Banca Națională și cu CE, BM, FMI, măsuri care să fie constituționale, putem avea un sistem de protecție într-un fel sau altul în fața tuturor crizelor financiare. Pentru că azi este o criză cu francul elvețian, mâine poate fi cu euro, poimâine cu dolarul. Or, noi trebuie să facem un sistem legislativ de prevenire atât cât este posibil și de sprijin atunci când asemenea crize apar”, a declarat Victor Ponta într-o conferință de presă susținută la sediul PSD.

 Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Proiect: Persoanele care refuză cardul de sănătate pot face dovada de asigurat pe baza unei adeverințe

Persoanele care refuză cardul de sănătate vor face dovada calității de asigurat pe baza unei adeverințe care va avea o valabilitate de 3 luni, eliberată la solicitarea persoanelor respective de casa de asigurări de sănătate la care sunt luate în evidență, prevede un proiect de Hotărâre de Guvern publicat pe site-ul CNAS.

“După expirarea perioadei prevăzută la alin. (2), persoanele prevăzute la art. 336 alin. (1) din Legea nr. 95/2006, cu modificările și completările ulterioare, care refuză în mod expres, din motive religioase sau de conștiință, primirea cardului național prin depunerea unei declarații pe proprie răspundere în acest sens la casa de asigurări de sănătate la care este luat în evidență, însoțită de cardul național în situația în care acesta a fost distribuit, fac dovada calității de asigurat pe baza adeverinței de asigurat, având o valabilitate de 3 luni, eliberată la solicitarea asiguratului de casa de asigurări de sănătate la care este luat în evidență”, prevede proiectul.

Citeste mai mult…

Agerpres.ro: INTERVIU Botănoiu (MADR): Nu am luat poziția ghiocel în fața FMI în problema deficitului; vom negocia și reducerea TVA

România trebuie să înceapă cadastrarea terenurilor agricole deoarece, din 2020, plățile în agricultură se vor face pe exploatație și nu pe unitatea de suprafață, afirmă secretarul de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Botănoiu, într-un interviu acordat AGERPRES.

Oficialul MADR susține că în sectorul irigațiilor este nevoie de un acord politic astfel încât un procent de 3-4% din bugetul Ministerului Agriculturii să fie alocat anual pentru infrastructura principală de irigații.

Pe de altă parte, reducerea TVA la carne, dar și la alte alimente, este o măsură “bătută în cuie” începând cu 1 ianuarie 2016, iar aceste aspecte vor fi tranșate cu reprezentanții FMI, care vor veni în această săptămână la București, într-o misiune de evaluare, afirmă Daniel Botănoiu.

Acesta vorbește și despre fiscalitatea din sector, promovarea produselor alimentare românești și starea culturilor agricole.

 Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Motorina, mai ieftină cu un leu. De ce nu scad preţurile la alimente?

Odată cu ieftinirea puternică a carburantului, consumatorii – încurajaţi, ce-i drept, şi de reportajele difuzate de televiziuni – au început să îşi pună întrebări cu privire la posibilele ieftiniri în lanţ care se tot lasă aşteptate. Pana la urma, agricultorii se folosesc de motorina pentru a produce hrana, iar firmele de transport sau de curierat platesc si ele cu 20% mai putin pe combustibil. De ce, insa, nu se va intampla acest lucru in Romania?   WALL-STREET.RO a incercat sa faca lumina in aceasta privinta si a discutat cu antreprenori si economisti despre ieftinirile mult asteptate, ce ar putea fi determinate de o benzina mai ieftina. Am solicitat, in primul rand, opinia unui economist cu experienta in Statele Unite, economia unde benzina costa de peste doua ori mai putin decat in Romania si unde antreprenorii si familiile privesc cu mare atentie fiecare ieftinire a galonului.

Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Cum a taxat diferit Guvernul, prin Ordonanta de Urgenta, doua tipuri de joc de noroc asemanatoare

Cu cateva zile inaintea Revelionului, Guvernul a aprobat in regim de urgenta un act normativ privind autorizarea, dar si impozitarea jocurilor de noroc, prevederile acestuia ridicand mari semne de intrebare. In primul rand, este neclar motivul urgentei, avand in vedere ca in plenul Camerei Deputatilor, camera decizionala, urma sa fie adoptata o propunere legislativa care contine formulari asemanatoare. In al doilea rand, jocurile de tip videoloterie sunt taxate diferit fata de cele tip slot-machine, fiind favorizate cele dintai, chiar daca o decizie a Consiliului Concurentei arata ca nu exista diferente intre ele, la nivelul jucatorilor. Ordonanta de Urgenta a Guvernului ar favoriza grupul austriac Novomatic cu care Loteria Romana a incheiat contract pe 15 ani pentru exploatarea videoloteriei, tip de joc pentru care detine si monopol. Vezi care este pozitia Oficiului National pentru Jocuri de Noroc.

Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Ministrul Teodorovici anunta ca Guvernul vrea sa infiinteze o banca de dezvoltare pentru creditarea proiectelor europene in semestrul I din 2015. Un nou sistem de achizitii publice – din ianuarie 2016

Guvernul ar putea sa infiinteze, in prima jumatate a anului 2015, o banca de dezvoltare, pentru creditarea beneficiarilor care deruleaza proiecte europene, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici. MFE urmeaza sa initieze in perioada urmatoare si reforma sistemului general de achizitii publice, avand in vedere inclusiv institutiile de remedii, a mentionat ministrul.

Citeste mai mult…

Capital.ro: Creditele în FRANCI. Cine-a fost de vină, cine a greşit, ce e de făcut

Lucrurile n-arată deloc bine pentru împrumutaţii în franci elveţieni din România. Banca Centrală a Elveţiei (SNB) a renunţat la legarea francului de euro, iar Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat că va tipări foarte mulţi bani, ceea ce va duce la o întărire suplimentară a monedei elveţiene în faţa leului. Ce a fost cu creditele în franci şi care sunt soluţiile pentru împrumutaţi?

 Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Păunescu (BNR): La emiterea unei legi cu impact negativ asupra disciplinei de plăți este normal un studiu

Directorul juridic al Băncii Naționale, Alexandru Păunescu, a subliniat luni, la Palatul Parlamentului, că o lege cu impact negativ, cum este cea a insolvenței persoanelor fizice, este normal să aibă un studiu.

“Atunci când emiți un act normativ care are un astfel de impact negativ asupra disciplinei de plăți, este normal să ai un studiu de impact, de care s-au apucat cei de la Consiliul Investitorilor Străini. Și pentru că s-a vorbit de cine finanțează, înțeleg că și-au exprimat disponibilitatea de a-l face pro bono și noi putem să sprijinim acest studiu de impact cu datele de care dispunem ca Bancă Centrală”, a afirmat Păunescu, prezent la subcomisia parlamentară care a analizat proiectul de lege privind insolvența persoanelor fizice.

Citeste mai mult…

Mediafax.ro: OMV Petrom a încheiat un contract cu FAN Curier pentru preluarea coletelor în 300 de benzinării

Producătorul de petrol, gaze şi electricitate OMV Petrom (SNP) a încheiat un acord cu compania de curierat FAN Curier pentru predarea şi colectarea coletelor în circa 300 de benzinării.

Serviciul de preluare a coletelor FAN Courier a fost lansat recent în circa 300 de staţii Petrom”, potrivit datelor OMV Petrom transmise la solicitarea MEDIAFAX.

 Citeste mai mult…

Economica.net:  OTP va majora oferta pentru preluarea băncii slovene Nova Kreditna – Reuters

Grupul bancar ungar OTP Group, prezent şi pe piaţa din România, va majora oferta pentru preluarea băncii Nova Kreditna Banka Maribor d.d. de la statul sloven, au declarat pentru Reuters surse din cadrul OTP care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Fondul american de private equity Apollo a înaintat o ofertă rivală, de 200 milioane de euro, pentru Nova KBM, a doua mare bancă din Slovenia, conform presei slovene, iar Guvernul de la Ljubljana vrea să selecteze un cumpărător până la sfârşitul lunii februarie.

Citeste mai mult…

Economica.net: Record: MFP a împrumutat 567 de milioane lei de la bănci, pe opt ani, la un randament de 2,7%

Ministerul Finanţelor Publice /MFP/ a împrumutat, luni, 567 de milioane de lei de la băncile comerciale, printr-o licitaţie de obligaţiuni de stat cu maturitate reziduală la opt ani şi trei luni, la un randament mediu de 2,7%, cel mai redus obţinut de statul român pentru obligaţiuni cu scadenţa mai mare de cinci ani.

Valoarea de referinţă a licitaţiei a fost de 400 de milioane de lei, dar cele nouă bănci participante au subscris oferte care au totalizat aproape 1,5 miliarde de lei.

Citeste mai mult…

Economica.net: Piaţa din România a înregistrat fuziuni şi achiziţii în valoare de de aproximativ 1,2 miliarde de euro în 2014 – studiu

Piaţa din România a înregistrat fuziuni şi achiziţii în valoare de aproximativ 1,2 miliarde de euro în 2014, nivel similar celui din 2013, potrivit unei analize PwC.

Valoarea totală a pieţei fuziunilor şi achiziţiilor din România a fost a treia cea mai mare din regiunea Europei Centrale şi de Est, după cea a pieţelor din Polonia şi Republica Cehă, ţări care în mod tradiţional au pieţe mai mari de fuziuni şi achiziţii, conform analizei remise de compania PwC România. Atât valoarea pieţei globale de fuziuni şi achiziţii, cât şi cea europeană, au crescut în 2014, ajungând la nivele apropiate celui înregistrat în 2007, cel mai ridicat nivel din istorie pentru piaţa de fuziuni şi achiziţii, scrie Agerpres.

Citeste mai mult…

Mediafax.ro: BNR estimează o pierdere contabilă de 4,3 miliarde lei la bănci, dacă s-ar utiliza cursul de la acordarea creditelor in franci

Banca Naţională a estimat o pierdere contabilă de aproape 4,3 miliarde lei (950 milioane de euro) pentru cele 11 bănci comerciale care au în portofoliu credite în franci elveţieni, dacă s-ar aplica la portofoliul existent conversia în lei la cursul de la momentul acordării împrumutului.

Banca centrală a calculat aceste pierderi într-un scenariu care a avut în vedere cursurile istorice de la momentul acordării celor 75.000 de credite aflate încă în bilanţurile băncilor şi cursul la zi pentru resurselor atrase în vederea finanţării portofoliului.

Citeste mai mult…

Zf.ro: BNR a calculat cât ar pierde băncile din România dacă ar converti creditele în franci elveţieni în lei, la cursul de la momentul acordării împrumutului

Banca Naţională a estimat o pierdere contabilă de aproape 4,3 miliarde lei (950 milioane de euro) pentru cele 11 bănci comerciale care au în portofoliu credite în franci elveţieni, dacă s-ar aplica la portofoliul existent conversia în lei la cursul de la momentul acordării împrumutului.

Citeste mai mult…

Zf.ro: Fermierii dobrogeni au pierdut în iarnă 10% din recoltele de cereale

Fermierii cu terenuri în sudul şi centrul judeţului Constanţa au pierdut în timpul iernii 10% din recoltele de cereale însămânţate toamna trecută, arată un raport al Comisiei Europene. Constanţa are 230.000 de hectare însămânţate cu cereale, ceea ce înseamnă mai puţin de 10% din total.

Pierderile au venit pe fondul temperaturilor scăzute şi a gerului venit în contextul unui strat insuficient de zăpadă, element ce protector pentru culturile agricole de toamnă.

 Citeste mai mult…

Hotnews.ro: ​Economisti romani fata in fata cu situatia din Grecia. Ar putea fi afectat cursul leului de victoria stangii radicale in alegeri?

 “Iinvestitorii au ramas mai degraba neutri, fiind “anesteziati” si de programul de injectie de lichiditate demarat de BCE. In plus, faptul ca Syriza va putea guverna doar in coalitie cu un partid mai moderat da sperante pentru o abordare mai pragmatica a datoriei externe a Greciei, odata ce emotiile caracteristice perioadei electorale se vor modera. In acest fel, temerile legate de un conflict deschis cu creditorii Greciei nu ar duce la un conflict deschis, facand iesirea Greciei din zona euro putin probabila”, explica pentru Hotnews economistul sef al BCR, Radu Craciun.

Citeste mai mult…

Capital.ro: Încă o bancă reduce dobânda pentru clienții cu credite în franci elvețieni

Banca Românească a decis reducerea dobânzii pentru clienții cu credite în franci elvețieni (CHF) cu peste 0,8% prin aplicarea indicelui LIBOR de la data de 26.01.2015, absorbind astfel o parte din impactul negativ generat de recenta depreciere a monedei naționale față de CHF.

Această reducere se va aplica până la următoarea dată de actualizare a dobânzilor pe baza indicelui LIBOR, conform condițiilor contractuale.

 Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Iuliu Winkler: O Directivă Europeană obligă băncile să negocieze cu clienții care au luat credite în alte valute

Băncile comerciale care au acordat credite în alte valute decât moneda națională sunt obligate de o Directivă Europeană să negocieze cu clienții care au dificultăți de plată, cu precizarea că documentul emis de Comisia Europeană trebuie adoptat și în România, a declarat luni, la Deva, parlamentarul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE), referindu-se la criza creditelor în franci elvețieni.

Directiva Europeană, care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2014, trebuie adoptată de statele membre în 24 de luni și stabilește cadrul legislativ ce poate fi aprobat la nivel național.

 Citeste mai mult…

        Impreuna in lumea afacerilor