Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

REVISTA PRESEI - 26 ianuarie, orele 17:00

Mesagerdeconstanta.ro: CCINA a primit vizita ambasadorului Republicii Kazahstan

“Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României, domnul Mihai Daraban a primit, recent, vizita de lucru a ES Ambasadorul Republicii Kazahstan în România, domnul Daulet Batrasev. Discuţiile s-au axat pe sectoarele cu potential de dezvoltare a relaţiei economice bilaterale dintre cele două state, în special în domeniul energetic.

Ambasadorul Kazahstanului în România a prezentat câteva proiecte majore de infrastructură care au ca scop principal diversificarea modalităţilor de transport a gazelor şi petrolului din Kazahstan către Europa, subliniind importanţa proiectului “Silk Wind” care ar urma să asigure conexiunile necesare între Kazahstan şi întreaga Europa prin Azerbaidjan, Turcia, Georgia şi România.

 Citeste mai mult…

Infopresstv.ro: Delegatie din Kazahstan in vizita la CCIR

Camera de Comert si Industrie a Romaniei domnul Mihai Daraban a primit vizita de lucru a ES Ambasadorul Republicii Kazahstan in Romania, domnul Daulet Batrasev. Discutiile s-au axat pe sectoarele cu potential de dezvoltare a relatiei economice bilaterale dintre cele doua state, in special in domeniul energetic.

 Citeste mai mult…

Mediafax.ro: FMI, către Guvern: Suntem profund îngrijoraţi de legea falimentului personal

FMI îşi exprimă îngrijorarea, într-o scrisoare transmisă ministrului Finanţelor, Darius Vâlcov, în legătură cu legea falimentului personal, precizând că fără un studiu de impact adecvat şi fără consultarea părţilor interesate aceasta poate avea un impact negativ asupra pieţei financiare.

Scrisoarea este semnată de Andrea Schaechter, şefa misiunii FMI în România şi de Elisabetta Capannelli, Country Manger al Băncii Mondiale.

Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Francul elveţian şi dolarul au scăzut luni, după recordurile înregistrate săptămâna trecută

Cursul pentru francul elveţian anunţat luni de BNR a scăzut cu 2,1%, la 4,484 lei/franc, iar cel pentru dolar a coborât cu aproape 1 ban, la 3,9888 lei/dolar, după ce au înregistrat vineri niveluri record, în timp ce referinţa pentru euro a coborât cu 1,35 bani, la 4,48 lei/euro.

Paritatea francului a coborât de la recordul de 4,5817 lei/franc atins vineri la 4,4840 lei/franc, după ce moneda elveţiană s-a depreciat cu 1,2% în raport cu euro pe pieţele externe, iar leul s-a întărit faţă de euro.

 Citeste mai mult…

Economica.net: Cât valorează acţiunile energetice ale Statului. Şi le-a mutat de la Ministerul Economiei la Ministerul Energiei

Depozitarul Central, instituţia care face operaţiunile post tranzacţionare pentru companiile de la Bursă, informează că pachetele de acţiuni majoritare şi de control ale Statului la mai multe companii energetice au fost transferate din contul Ministerului Economiei în cel al Ministerului Energiei.

Instituţia care păstrează acţiunile companiilor listate la Bursa de Valori Bucureşti  (BVB) şi face toate operaţiunile de decontare compensare ulterioare tranzacţiilor la BVB, Depozitarul Central, a raportat transferul pachetelor de acţiuni ale statului de la mai multe companii energetice din contul Ministerului Economiei în cel al Ministerului Energiei.

Citeste mai mult…

Zf.ro: Companiile germane, cei mai mari angajatori străini din România, se plâng că nu mai găsesc candidaţi. Abia din 2013 „clasele de germană“ încep să atragă din nou elevi

Numărul de elevi şi liceeni români care în­vaţă limba germană în şcoală a crescut pentru prima dată anul trecut, în condiţiile în care în ultimul deceniu „clasele de ger­mană“ au pierdut 20% din elevi.

În anul şcolar 2012-2013 erau aproape 170.000 de elevi şi liceeni care învăţau limba germană, cu 13.000 mai mulţi ca în anul precedent, dar încă departe de ni­velul de peste 210.000 de copii înregistrat în 2003.

 Citeste mai mult…

Zf.ro: Statistică de Ziua Unirii: Moldovenii au 70% din nivelul de trai al muntenilor, 60% din cel al transilvănenilor şi doar 20% din cel al bucureştenilor

În 1859, moldovenii au fost convinşi să cedezeÊ Capitala ţării la Bucureşti numai prin faptul că domn al noului principat format din unirea Moldovei cu Ţara Românească era moldoveanul Alexandru Ioan Cuza, născut la Bârlad.

De la domnia de doar 7 ani a lui Cuza încoace, înlăturat de la putere de conspiraţia muntenilor C.A. Rosetti şi Eugeniu Carada, în afară de Gheorghe Gheorghiu Dej, născut tot la Bârlad, nici un lider din Moldova Ð preşedinte sau premier Ð nu a mai fost la frâiele ţării.

Citeste mai mult…

Zf.ro: Polonezii de la PGNiG vor să intre şi în România

Cel mai mare distribuitor de gaze naturale din Polonia, PGNiG, vrea să-şi extindă capacitatea de producţie, printre ţările luate în calcul în acest sens numărându-se România şi Croaţia, precum şi unele state din Asia şi America, transmite Reuters.

PGNiG intenţionează să profite de preţurile scăzute la gaz şi petrol şi să-şi extindă operaţiunile de explorare a gazelor în afara Poloniei, vizând achiziţii în mai multe părţi ale lumii.

 Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Ponta: PNL are o atitudine de extremă stângă în privința crizei francului elvețian

Președintele PSD, premierul Victor Ponta, susține că atitudinea liberalilor în ceea ce privește criza francului elvețian este una de extremă stângă, demagogică.

“Soluțiile însă într-adevăr nu există strict politice și contest modul în care PNL are o atitudine demagogică de extremă stângă Noi suntem un partid de centru-stânga, PNL are niște atitudini de extremă stângă, ceva la stilul ‘să dea Guvernul ordonanță și să dăm banii oamenilor de la buget’, asta propune PNL. Cred că e o soluție demagogică neserioasă pe care nici măcar oamenii care au nevoie de ajutor nu o cred, știu foarte bine că e doar o minciună. Dar cred că prin soluții legislative discutate și cu Banca Națională și cu CE, BM, FMI, măsuri care să fie constituționale, putem avea un sistem de protecție într-un fel sau altul în fața tuturor crizelor financiare. Pentru că azi este o criză cu francul elvețian, mâine poate fi cu euro, poimâine cu dolarul. Or, noi trebuie să facem un sistem legislativ de prevenire atât cât este posibil și de sprijin atunci când asemenea crize apar”, a declarat Victor Ponta într-o conferință de presă susținută la sediul PSD.

 Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Proiect: Persoanele care refuză cardul de sănătate pot face dovada de asigurat pe baza unei adeverințe

Persoanele care refuză cardul de sănătate vor face dovada calității de asigurat pe baza unei adeverințe care va avea o valabilitate de 3 luni, eliberată la solicitarea persoanelor respective de casa de asigurări de sănătate la care sunt luate în evidență, prevede un proiect de Hotărâre de Guvern publicat pe site-ul CNAS.

“După expirarea perioadei prevăzută la alin. (2), persoanele prevăzute la art. 336 alin. (1) din Legea nr. 95/2006, cu modificările și completările ulterioare, care refuză în mod expres, din motive religioase sau de conștiință, primirea cardului național prin depunerea unei declarații pe proprie răspundere în acest sens la casa de asigurări de sănătate la care este luat în evidență, însoțită de cardul național în situația în care acesta a fost distribuit, fac dovada calității de asigurat pe baza adeverinței de asigurat, având o valabilitate de 3 luni, eliberată la solicitarea asiguratului de casa de asigurări de sănătate la care este luat în evidență”, prevede proiectul.

Citeste mai mult…

Agerpres.ro: INTERVIU Botănoiu (MADR): Nu am luat poziția ghiocel în fața FMI în problema deficitului; vom negocia și reducerea TVA

România trebuie să înceapă cadastrarea terenurilor agricole deoarece, din 2020, plățile în agricultură se vor face pe exploatație și nu pe unitatea de suprafață, afirmă secretarul de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Botănoiu, într-un interviu acordat AGERPRES.

Oficialul MADR susține că în sectorul irigațiilor este nevoie de un acord politic astfel încât un procent de 3-4% din bugetul Ministerului Agriculturii să fie alocat anual pentru infrastructura principală de irigații.

Pe de altă parte, reducerea TVA la carne, dar și la alte alimente, este o măsură “bătută în cuie” începând cu 1 ianuarie 2016, iar aceste aspecte vor fi tranșate cu reprezentanții FMI, care vor veni în această săptămână la București, într-o misiune de evaluare, afirmă Daniel Botănoiu.

Acesta vorbește și despre fiscalitatea din sector, promovarea produselor alimentare românești și starea culturilor agricole.

 Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Motorina, mai ieftină cu un leu. De ce nu scad preţurile la alimente?

Odată cu ieftinirea puternică a carburantului, consumatorii – încurajaţi, ce-i drept, şi de reportajele difuzate de televiziuni – au început să îşi pună întrebări cu privire la posibilele ieftiniri în lanţ care se tot lasă aşteptate. Pana la urma, agricultorii se folosesc de motorina pentru a produce hrana, iar firmele de transport sau de curierat platesc si ele cu 20% mai putin pe combustibil. De ce, insa, nu se va intampla acest lucru in Romania?   WALL-STREET.RO a incercat sa faca lumina in aceasta privinta si a discutat cu antreprenori si economisti despre ieftinirile mult asteptate, ce ar putea fi determinate de o benzina mai ieftina. Am solicitat, in primul rand, opinia unui economist cu experienta in Statele Unite, economia unde benzina costa de peste doua ori mai putin decat in Romania si unde antreprenorii si familiile privesc cu mare atentie fiecare ieftinire a galonului.

Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Cum a taxat diferit Guvernul, prin Ordonanta de Urgenta, doua tipuri de joc de noroc asemanatoare

Cu cateva zile inaintea Revelionului, Guvernul a aprobat in regim de urgenta un act normativ privind autorizarea, dar si impozitarea jocurilor de noroc, prevederile acestuia ridicand mari semne de intrebare. In primul rand, este neclar motivul urgentei, avand in vedere ca in plenul Camerei Deputatilor, camera decizionala, urma sa fie adoptata o propunere legislativa care contine formulari asemanatoare. In al doilea rand, jocurile de tip videoloterie sunt taxate diferit fata de cele tip slot-machine, fiind favorizate cele dintai, chiar daca o decizie a Consiliului Concurentei arata ca nu exista diferente intre ele, la nivelul jucatorilor. Ordonanta de Urgenta a Guvernului ar favoriza grupul austriac Novomatic cu care Loteria Romana a incheiat contract pe 15 ani pentru exploatarea videoloteriei, tip de joc pentru care detine si monopol. Vezi care este pozitia Oficiului National pentru Jocuri de Noroc.

Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Ministrul Teodorovici anunta ca Guvernul vrea sa infiinteze o banca de dezvoltare pentru creditarea proiectelor europene in semestrul I din 2015. Un nou sistem de achizitii publice – din ianuarie 2016

Guvernul ar putea sa infiinteze, in prima jumatate a anului 2015, o banca de dezvoltare, pentru creditarea beneficiarilor care deruleaza proiecte europene, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici. MFE urmeaza sa initieze in perioada urmatoare si reforma sistemului general de achizitii publice, avand in vedere inclusiv institutiile de remedii, a mentionat ministrul.

Citeste mai mult…

Capital.ro: Creditele în FRANCI. Cine-a fost de vină, cine a greşit, ce e de făcut

Lucrurile n-arată deloc bine pentru împrumutaţii în franci elveţieni din România. Banca Centrală a Elveţiei (SNB) a renunţat la legarea francului de euro, iar Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat că va tipări foarte mulţi bani, ceea ce va duce la o întărire suplimentară a monedei elveţiene în faţa leului. Ce a fost cu creditele în franci şi care sunt soluţiile pentru împrumutaţi?

 Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Păunescu (BNR): La emiterea unei legi cu impact negativ asupra disciplinei de plăți este normal un studiu

Directorul juridic al Băncii Naționale, Alexandru Păunescu, a subliniat luni, la Palatul Parlamentului, că o lege cu impact negativ, cum este cea a insolvenței persoanelor fizice, este normal să aibă un studiu.

“Atunci când emiți un act normativ care are un astfel de impact negativ asupra disciplinei de plăți, este normal să ai un studiu de impact, de care s-au apucat cei de la Consiliul Investitorilor Străini. Și pentru că s-a vorbit de cine finanțează, înțeleg că și-au exprimat disponibilitatea de a-l face pro bono și noi putem să sprijinim acest studiu de impact cu datele de care dispunem ca Bancă Centrală”, a afirmat Păunescu, prezent la subcomisia parlamentară care a analizat proiectul de lege privind insolvența persoanelor fizice.

Citeste mai mult…

Mediafax.ro: OMV Petrom a încheiat un contract cu FAN Curier pentru preluarea coletelor în 300 de benzinării

Producătorul de petrol, gaze şi electricitate OMV Petrom (SNP) a încheiat un acord cu compania de curierat FAN Curier pentru predarea şi colectarea coletelor în circa 300 de benzinării.

Serviciul de preluare a coletelor FAN Courier a fost lansat recent în circa 300 de staţii Petrom”, potrivit datelor OMV Petrom transmise la solicitarea MEDIAFAX.

 Citeste mai mult…

Economica.net:  OTP va majora oferta pentru preluarea băncii slovene Nova Kreditna – Reuters

Grupul bancar ungar OTP Group, prezent şi pe piaţa din România, va majora oferta pentru preluarea băncii Nova Kreditna Banka Maribor d.d. de la statul sloven, au declarat pentru Reuters surse din cadrul OTP care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Fondul american de private equity Apollo a înaintat o ofertă rivală, de 200 milioane de euro, pentru Nova KBM, a doua mare bancă din Slovenia, conform presei slovene, iar Guvernul de la Ljubljana vrea să selecteze un cumpărător până la sfârşitul lunii februarie.

Citeste mai mult…

Economica.net: Record: MFP a împrumutat 567 de milioane lei de la bănci, pe opt ani, la un randament de 2,7%

Ministerul Finanţelor Publice /MFP/ a împrumutat, luni, 567 de milioane de lei de la băncile comerciale, printr-o licitaţie de obligaţiuni de stat cu maturitate reziduală la opt ani şi trei luni, la un randament mediu de 2,7%, cel mai redus obţinut de statul român pentru obligaţiuni cu scadenţa mai mare de cinci ani.

Valoarea de referinţă a licitaţiei a fost de 400 de milioane de lei, dar cele nouă bănci participante au subscris oferte care au totalizat aproape 1,5 miliarde de lei.

Citeste mai mult…

Economica.net: Piaţa din România a înregistrat fuziuni şi achiziţii în valoare de de aproximativ 1,2 miliarde de euro în 2014 – studiu

Piaţa din România a înregistrat fuziuni şi achiziţii în valoare de aproximativ 1,2 miliarde de euro în 2014, nivel similar celui din 2013, potrivit unei analize PwC.

Valoarea totală a pieţei fuziunilor şi achiziţiilor din România a fost a treia cea mai mare din regiunea Europei Centrale şi de Est, după cea a pieţelor din Polonia şi Republica Cehă, ţări care în mod tradiţional au pieţe mai mari de fuziuni şi achiziţii, conform analizei remise de compania PwC România. Atât valoarea pieţei globale de fuziuni şi achiziţii, cât şi cea europeană, au crescut în 2014, ajungând la nivele apropiate celui înregistrat în 2007, cel mai ridicat nivel din istorie pentru piaţa de fuziuni şi achiziţii, scrie Agerpres.

Citeste mai mult…

Mediafax.ro: BNR estimează o pierdere contabilă de 4,3 miliarde lei la bănci, dacă s-ar utiliza cursul de la acordarea creditelor in franci

Banca Naţională a estimat o pierdere contabilă de aproape 4,3 miliarde lei (950 milioane de euro) pentru cele 11 bănci comerciale care au în portofoliu credite în franci elveţieni, dacă s-ar aplica la portofoliul existent conversia în lei la cursul de la momentul acordării împrumutului.

Banca centrală a calculat aceste pierderi într-un scenariu care a avut în vedere cursurile istorice de la momentul acordării celor 75.000 de credite aflate încă în bilanţurile băncilor şi cursul la zi pentru resurselor atrase în vederea finanţării portofoliului.

Citeste mai mult…

Zf.ro: BNR a calculat cât ar pierde băncile din România dacă ar converti creditele în franci elveţieni în lei, la cursul de la momentul acordării împrumutului

Banca Naţională a estimat o pierdere contabilă de aproape 4,3 miliarde lei (950 milioane de euro) pentru cele 11 bănci comerciale care au în portofoliu credite în franci elveţieni, dacă s-ar aplica la portofoliul existent conversia în lei la cursul de la momentul acordării împrumutului.

Citeste mai mult…

Zf.ro: Fermierii dobrogeni au pierdut în iarnă 10% din recoltele de cereale

Fermierii cu terenuri în sudul şi centrul judeţului Constanţa au pierdut în timpul iernii 10% din recoltele de cereale însămânţate toamna trecută, arată un raport al Comisiei Europene. Constanţa are 230.000 de hectare însămânţate cu cereale, ceea ce înseamnă mai puţin de 10% din total.

Pierderile au venit pe fondul temperaturilor scăzute şi a gerului venit în contextul unui strat insuficient de zăpadă, element ce protector pentru culturile agricole de toamnă.

 Citeste mai mult…

Hotnews.ro: ​Economisti romani fata in fata cu situatia din Grecia. Ar putea fi afectat cursul leului de victoria stangii radicale in alegeri?

 “Iinvestitorii au ramas mai degraba neutri, fiind “anesteziati” si de programul de injectie de lichiditate demarat de BCE. In plus, faptul ca Syriza va putea guverna doar in coalitie cu un partid mai moderat da sperante pentru o abordare mai pragmatica a datoriei externe a Greciei, odata ce emotiile caracteristice perioadei electorale se vor modera. In acest fel, temerile legate de un conflict deschis cu creditorii Greciei nu ar duce la un conflict deschis, facand iesirea Greciei din zona euro putin probabila”, explica pentru Hotnews economistul sef al BCR, Radu Craciun.

Citeste mai mult…

Capital.ro: Încă o bancă reduce dobânda pentru clienții cu credite în franci elvețieni

Banca Românească a decis reducerea dobânzii pentru clienții cu credite în franci elvețieni (CHF) cu peste 0,8% prin aplicarea indicelui LIBOR de la data de 26.01.2015, absorbind astfel o parte din impactul negativ generat de recenta depreciere a monedei naționale față de CHF.

Această reducere se va aplica până la următoarea dată de actualizare a dobânzilor pe baza indicelui LIBOR, conform condițiilor contractuale.

 Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Iuliu Winkler: O Directivă Europeană obligă băncile să negocieze cu clienții care au luat credite în alte valute

Băncile comerciale care au acordat credite în alte valute decât moneda națională sunt obligate de o Directivă Europeană să negocieze cu clienții care au dificultăți de plată, cu precizarea că documentul emis de Comisia Europeană trebuie adoptat și în România, a declarat luni, la Deva, parlamentarul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE), referindu-se la criza creditelor în franci elvețieni.

Directiva Europeană, care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2014, trebuie adoptată de statele membre în 24 de luni și stabilește cadrul legislativ ce poate fi aprobat la nivel național.

 Citeste mai mult…

        Impreuna in lumea afacerilor