Capital.ro: Biriş: În prima fază, reducerea TVA nu se va vedea integral la raft
Viitorul TVA sună bine, nu numai din punct de vedere al diminuării evaziunii fiscale, ci şi din punct de vedere al cotei standard care va fi redusă la 20%, a afirmat marţi consultantul fiscal Gabriel Biriş, în cadrul unei conferinţe de specialitate.
,Evaziunea nu afectează numai bugetul, ci şi concurenţa între companii. Nu putem concura cu cei care fură TVA şi plătesc oamenii la negru. Chiar dacă, într-o primă fază, reducerea semnificativă a TVA nu se va vedea integral la raft, eu am încredere că economia de piaţă va ajusta, încet, încet, lucrurile. Trebuie să ştim că atunci când TVA a crescut de la 19% la 24%, creşterea nu s-a văzut integral la raft, unde o parte a fost preluată de comercianţi. Creşterea s-a văzut însă integral la factura de utilităţi. E de aşteptat ca în prima fază de scăderea TVA la 9% să beneficieze producătorii, în special cei din industria cărnii unde evaziunea a fost şi este, în continuare, mare’, a explicat avocatul Gabriel Biriş care a participat la conferinţa “Fiscalitate pentru o Românie Durabilă’ organizată de Camera de Comerţ şi Industrie a României.
Oradesibiu.ro: VIDEO Dialog arogant între președintele Camerei de Comerț din Sibiu și jurnaliști, la o conferință de presă
Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură din Sibiu s-a arătat deranjat de anumite întrebări și interpelări ale jurnaliștilor prezenți la conferința de presă care a avut ca temă Conferinta Internationala „Oportunitati de investitii in judetul Sibiu – Valoare adaugata afacerii tale”.
Eugen Iordănescu s-a arătat deranjat de doleanțele jurnaliștilor prezenți la o conferință de presă avută loc marți la sediul Consiliului Județean Sibiu. Iordănescu a răbufnit în momentul în care o jurnalistă a cerut detalii despre modul în care companiile din Sibiu pot participa la Conferinta Internationala „Oportunitati de investitii in judetul Sibiu – Valoare adaugata afacerii tale”.
Agerpres.ro: Premierul Victor Ponta participă marți, la Tirana, la Summitul Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est
Prim-ministrul Victor Ponta va participa marți, la Tirana, la Summitul Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP), la nivel de șefi de stat și guvern, informează Biroul de presă al Guvernului, care adaugă că premierul va fi însoțit de ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.
Mediafax.ro: STUDIU: Ritmul rapid de acumulare a averilor va încetini din cauza creşterii economice mai lente
Creşterea rapidă a averilor din ultimii 20 de ani, când 917 oameni de afaceri au acumulat 3.600 miliarde dolari, va încetini în următoarele două decenii, pe fondul creşterii economice mai lente în statele emergente şi a măsurilor de atenuare a inegalităţilor, potrivit unui studiu al UBS şi al PwC.
“Aşa cum economiile cresc în cicluri, aşa şi oportunităţile care au condus la o perioadă excepţională pentru acumularea bogăţiei este probabil să se sfârşească”, se arată în raportul citat de Bloomberg.
Jurnalul.ro: Blocaj pe piaţa laptelui. Hârtiile, mai scumpe decât marfa vândută
Transferul de lapte de la producători la centrele de colectare este în pericol să se blocheze din cauza noilor reglementari impuse de Ministerul Agriculturii. Fiecare mic fermier trebuie să elibereze la poarta punctului de colectare câte o filă din carnetele de producător pentru câțiva litri de lapte pe care îi predă dimineața și seara.
Economica.net: Volksbank a programat peste 80% dintre clienţii cu credite în franci elveţieni pentru conversie
Volksbank a programat peste 80% dintre clienţii cu credite în franci elveţieni pentru prezentarea ofertei de conversie a creditelor din CHF în lei sau euro, primele contracte fiind deja semnate, după perioada de analiză de 15 zile, a declarat pentru Mediafax, Andrei Dudoiu, director general al băncii.
“Am început să semnăm contractele de conversie de câteva zile, pentru că abia au trecut 15 zile de primele prezentări de ofertă. Cred că vârful de semnare va fi atins în iunie”, a afirmat Dudoiu, prezent la o conferinţă organizată la BNR.
Economica.net: Ce acţiuni de la Bursa din Bucureşti nu vor lua vacanţă în această vară
Cele mai căutate acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), energeticele şi financiarele, vor ţine trează atenţia investitorilor şi brokerilor pe parcursul verii, pentru că pot apărea orcând ştiri foarte importante care să le schimbe evoluţia, potrivit analiştilor consultaţi de ECONOMICA.NET.
Un proverb celebru pe toate pieţele lumii, „sell in may and go away”, nu se va aplica în această vară, pentru acţiuni ca ale Romgaz (SNG), Electrica (EL), Transelectrica (TEL), Transgaz (TGN) şi nici chiar la OMV Petrom (SNP), potrivit anticipaţiilor analiştilor consultaţi de ECONOMICA.NET.
Hotnews.ro: Nuclearelectrica vrea sa achizitioneze servicii juridice de 1,8 milioane de euro, fara TVA, pentru proiectul reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda
Nuclearelectrica este dispusa sa ofere 1,8 milioane de euro, fara TVA, pentru servicii juridice, financiare si tehnice, inclusiv management de proiect, in vederea realizarii proiectului reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, potrivit unui anunt de participare publicat pe SEAP pe 23 mai. Firmele interesate mai au doar doua saptamani la dispozitie pentru a depune cereri de participare, termenul limita fiind 9 iunie. Proiectul reactoarelor 3 si 4 este taraganat de foarte mult timp, fiind cheltuite sume mari de bani fara a se ajunge la nimic concret. In ciuda incertitudinilor, Nuclearelectrica este dispusa in continuare sa investeasca in studii si consultanta.
Agerpres.ro: Rata șomajului la nivel național a fost în aprilie de 5,12%, în scădere cu 0,25 pp
Rata șomajului înregistrat la sfârșitul lunii aprilie 2015, la nivel național, a fost de 5,12%, mai mică cu 0,25 puncte procentuale față de cea din luna precedentă și cu 0,02 pp față de cea din aprilie 2014, informează Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, printr-un comunicat remis marți AGERPRES.
Numărul total al șomerilor înregistrați în evidențele agențiilor județene pentru ocuparea forței de muncă, în luna aprilie 2015, era de 463.247, fiind cu 22.631 de persoane sub nivelul din martie.
Agerpres.ro: Excedentul bugetar a urcat la 0,85% din PIB, după primele patru luni
Bugetul general consolidat a încheiat primele patru luni ale acestui an cu un excedent de șase miliarde lei, respectiv 0,85% din PIB, față de un deficit de 1,88 miliarde lei, respectiv minus 0,28% din PIB, înregistrat la aceeași dată a anului 2014.
Conform datelor publicate marți de Ministerul Finanțelor Publice, veniturile bugetului general consolidat au însumat 76,03 miliarde lei (10,9% din PIB) și au fost cu 12,1% mai mari în termeni nominali față de aceeași perioadă a anului precedent.
Agerpres.ro: Iohannis: Este vitală transformarea agriculturii românești într-o sursă reală de dezvoltare economică
Președintele Klaus Iohannis afirmă că “este vitală transformarea agriculturii românești într-o sursă reală de dezvoltare economică” și consideră că, în acest domeniu, România are nevoie, “poate mai mult decât oricând, de o poziție politică asumată” și de “o viziune integrată”.
“În viziunea mea, agricultura este un domeniu esențial pentru dezvoltarea României. Tocmai de aceea, trebuie să ne aplecăm cu atenție asupra problemelor și provocărilor acestui sector. Este vitală transformarea agriculturii românești într-o sursă reală de dezvoltare economică, prin susținerea performanței și a veniturilor agricultorilor”, spune Iohannis, în mesajul transmis marți cu prilejul Conferinței Naționale a Agricultorilor — 2015.
Agerpres.ro: România a fost obligată de CEDO la plata a 55 de milioane de euro în ultimii 20 de ani
România a fost obligată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) în perioada 1994-2014 la plata a peste 55 de milioane de euro, ce reprezintă totalul costurilor în materie civilă și penală în acești 20 de ani.
Până la 31 decembrie 2014, România a fost obligată la plata sumei totale de 55.037.217 euro, din care 3.311.891 euro în urma înțelegerilor amiabil încheiate și 51.725.326 euro în urma unor hotărâri de condamnare ale Curții. Cea de-a doua sumă este compusă din obligarea statului român la plata unor daune materiale în valoare totală de 45.939.097 euro, a unor daune morale de 4.940.551 euro, precum și a unor cheltuieli de judecată în sumă totală de 845.678 euro.
Bursa.ro: LA ORELE PRÂNZULUI:
Lichiditate de aproximativ 9 milioane lei pe BVB
Piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a înregistrat, în prima parte a şedinţei de tranzacţionare de astăzi, o lichiditate de aproximativ 9 milioane lei (2,04 milioane euro).
La orele prânzului, BVB era în urcare. Indicele BET creşte cu 0,08%, ajungând la valoarea de 7.457,85 puncte, la fel ca indicele BET Total Return, care se majorează cu 0,08%, la 8.143,07 puncte. BET-FI se depreciază, în schimb, cu 0,31%, până la 31.185,24 puncte.
Ziare.com: Ce se intampla cu sectorul energetic din Romania?
Energy Forum 2015 este un eveniment dedicat sectorului energetic, care va avea loc pe data de 28 mai 2015, la Bucuresti, Hotel Radisson Blu.
Conferinta constituie un prilej de analiza si dezbatere a sectorului energetic, reunind reprezentanti ai managementului celor mai importante companii energetice prezente pe piata romaneasca, ai autoritatilor si ai asociatiilor din energie.
Agerpres.ro: Daniel Constantin: România ar trebui să aloce în fiecare an un procent din PIB pentru refacerea sistemului de irigații
România ar trebui să aloce în fiecare an un procent din Produsul Intern Brut pentru refacerea sistemului de irigații, o altă măsura utilă în acest domeniu referindu-se la crearea de parteneriate publice-private, în condițiile existenței unor investitori interesați, a declarat marți Daniel Constantin, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Durabile, la ‘Conferința Națională a Agricultorilor – 2015’, organizată de Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).
Hotnews.ro: Peste 170 de persoane din Mehedinti, din care 68 de la CE Oltenia, vor fi disponibilizate incepand cu 1 iunie
Trei entitati economice din judet au notificat Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Mehedinti privind concedieri colective pe care intentioneaza sa le faca incepand cu 1 iunie, a declarat marti, pentru AGERPRES, directorul institutiei, Ioan Suru. Potrivit acestuia, din cauza reevaluarii organigramei si a masurilor stabilite de a acoperi contractele de livrari, Complexul Energetic Oltenia va trimite in somaj 68 de salariati, Societatea de servicii hidroenergetice Hidroelectrica- 74 persoane iar firma Gardian Group- 30 de angajati.
Agerpres.ro: Ponta: Este interesul UE și al țărilor din regiune să grăbească negocierile de aderare pentru a avea o perspectivă clară
Premierul Victor Ponta a declarat marți, la Tirana, că este interesul Uniunii Europene și al țărilor din regiune candidate la aderare să grăbească negocierile pentru a avea o perspectivă clară și o dată în ceea ce privește accederea în UE.
“Noi suntem deja membri ai Uniunii Europene împreună cu prietenii și vecinii noștri bulgari și susținem cu tărie aderarea tuturor celorlalte țări din regiune (…) Este interesul Uniunii Europene și al țărilor din regiune să grăbească negocierile de aderare pentru a avea o perspectivă clară pentru toate aceste țări care s-au angajat să se alăture Uniunii Europene.
Economica.net: Borza: Hidroelectrica va rămâne în insolvenţă şi în acest an
Compania energetică de stat Hidroelectrica nu va ieşi din procedura de insolvenţă în cursul acestui an, aşa cum se estima iniţial, din cauza duratei mari a procedurilor juridice, a declarat, marţi, pentru Reuters, administratorul judiciar Remus Borza.
Hidroelectrica se află pentru a doua oară în insolvenţă în ultimii trei ani, prima dată fiind în perioada iunie 2012 – iunie 2013, scrie Agerpres.
Capital.ro: Ministrul Agriculturii: În luna iunie vom putea lansa toate măsurile de finanţare din noul PNDR
Aprobarea oficială a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 ne permite ca în cel mai scurt timp să lansăm toate măsurile de finanţare, lucru care se va întâmpla în cursul lunii iunie, a declarat, marţi, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, în urma transmiterii deciziei oficiale de aprobare a programului de către Comisia Europeană.
Economica.net: Cocktail Holidays lansează primul charter spre Iordania, cu sejururi la Marea Roşie şi Marea Moartă
O nouă destinaţie de vacanţă pentru turiştii români şi-a făcut loc în oferta agenţiilor de turism. Turoperatorul Cocktail Holidays lansează în premieră pentru România zboruri charter săptămânale spre Iordania. Primul avion va zbura de la Bucureşti pe 30 august.
Capital.ro: Ichim (EximBank): Legea de înfiinţare a Băncii de Dezvoltare va fi curând pe masa Guvernului
Proiectul de lege privind transformarea EximBank în Bancă de Dezvoltare va fi pe masa Guvernului în curând, iar primele produse de finanţare vor fi lansate pe piaţă în a doua jumătate a anului, susţine vicepreşedintele EximBank, Paul Ichim.
“Sperăm că într-un interval foarte scurt vom avea pe masa Guvernului proiectul noi legi, astfel încât implementarea produselor să poată să intre pe linie dreaptă în a doua parte a anului. (…) Vorbim de Bancă de Dezvoltare ca o instituţie specializată, creată de un guvern pentru a finanţa dezvoltarea economiei furnizând finanţare pe termen lung în special pentru acele zone care sunt evitate de băncile comerciale”, a declarat marţi Paul Ichim, în cadrul conferinţei “Viitorul Modelelor de Business Bancar”.
Zf.ro: Preşedintele CNAS: Taxa clawback poate să scadă cu până la 5% odată cu reducerea preţurilor la medicamente
Terapia, prima scădere a profitului din ultimii şase ani. „Este rezultatul taxei de clawback. Am plătit mai mult faţă de cât planificasem.“
Taxa clawback ar putea să scadă cu până la 5%, odată cu reducerea preţurilor la medicamente, a declarat, marţi, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Vasile Ciurchea.