Imaginearomaniei.ro: Cursul autorizat MANAGER PROIECT organizat de Camera de Comert si Industrie a Romaniei
Cursul autorizat MANAGER PROIECT organizat de Camera de Comert si Industrie a Romaniei
CAMERA DE COMERT SI INDUSTRIE A ROMANIEI organizeaza cursul autorizat MANAGER PROIECT – cod COR 242101
Cursul se va desfasura in perioada 2 – 6.02.2015 in Bucuresti, la sediul CCIR – Business Center, bd. Octavian Goga nr.2, Tronson III, intrarea E, etajul 3, Sala Basarabia.
Programul de instruire cuprinde 19 sesiuni de formare, fiecare aferenta unei teme importante pentru implementarea proiectelor. Fiecare sesiune este structurata pe doua componente, prima teoretica si a doua practica. Partea teoretica cuprinde prezentarile realizate de catre formatori, iar partea practica reprezinta simularea de situatii reale in care participantii beneficiaza de asistenta permanenta a formatorilor.
Agerpres.ro: Constantin: România va avea posibilitatea să deschidă, până în martie, anumite măsuri de investiții din noul PNDR
România va avea posibilitatea să deschidă pe propria răspundere anumite măsuri din noul PNDR, până în luna martie, când va exista o aprobare ‘neoficială’ din partea Comisiei Europene, a declarat, luni, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, după întâlnirea bilaterală cu Phil Hogan, comisar european pentru agricultură și dezvoltare rurală de la Bruxelles.
‘Cea mai importantă discuție pe care am avut-o cu comisarul Phil Hogan s-a referit la stadiul în care se află negocierile privind aprobarea PNDR 2014-2020. Sigur că nu avem așteptări privind aprobarea oficială a Programului în acest moment, pentru că acest lucru nu se va întâmpla până când nu va fi aprobat bugetul la nivel european, dar în luna martie 2014 vom avea o aprobare neoficială, până atunci România având posibilitatea să deschidă pe răspunderea statului membru anumite măsuri — cele de investiții și cele pentru tinerii fermieri. Ne-am angajat în fața fermierilor că le vom pune la dispoziție fonduri europene din primele luni ale anului și vrem să ne ținem de promisiune’, a precizat ministrul Daniel Constantin.
Mediafax.ro: Ponta confirmă că FMI a cerut un studiu de impact privind legea insolvenţei personale
Premierul Victor Ponta a confirmat că Fondul Monetar Internaţional (FMI) a cerut un studiu de impact privind legea insolvenţei personale, adăugând că este convins că problema va fi discutată în Parlament.
Întrebat la România TV dacă este adevărat că FMI a cerut un studiu de impact privind legea insolvenţei persoanei fizice, Ponta a răspuns: “Bineînţeles, cred că aveţi şi scrisoarea”.
Mediafax.ro: Ponta, după ce a spus că PSD susţine Legea insolvenţei, întrebat dacă o va vota: Să văd forma
Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că PSD susţine Legea insolvenţei persoanelor fizice, ca partid de stânga, şi că deputaţii social-democraţi vor fi în favoarea unei legi care să protejeze debitorii, iar când a fost întrebat dacă va vota această lege, ca deputat, a răspuns: „Să văd forma”.
Ponta a spus, luni, după şedinţa coaliţiei de guvernare, că părerile partidelor componente sunt diferite vizavi de Legea insolvenţei, în baza ideologiei de la care se revendică fiecare formaţiune.
Mediafax.ro: Aşteptările experţilor financiari privind perspectivele economice în România au scăzut în ianuarie
Percepţia analiştilor financiari asupra situaţiei economice actuale din România s-a îmbunătăţit uşor în ianuarie, dar aşteptările privind evoluţia din următoarele şase luni s-au redus considerabil, indicele încrederii înregistrând al treilea mare declin din statele din Europa Centrală şi de Est.
Indicele care măsoară percepţia analiştilor pentru următoarele şase luni a scăzut în cazul României cu 10,6 puncte, la 22,7 puncte, după o creştere de 9,7 puncte în luna decembrie, se arată într-un sondaj întocmit de institutul german de cercetare ZEW, în colaborare cu grupul austriac Erste.
Zf.ro: Bilanţul pieţei muncii în ultimul an: 150.000 de contracte de muncă în plus, dar companiile angajează în regim part time sau pe perioadă determinată
Peste 154.000 de contracte noi de muncă au fost înregistrate în ultimul an (ianuarie 2014 – ianuarie 2015), astfel că la începutul acestui an în economie existau 5,8 milioane de contracte de muncă încheiate între salariaţi şi companii (în creştere cu 3% faţă de anul anterior), arată datele furnizate de Inspecţia Muncii pe baza interogării aplicaţiei Revisal, softul în care sunt înregistraţi salariaţii din România.
Zf.ro: Cel mai mare fond de acţiuni a mutat miza de pe FP pe Banca Transilvania
Fondul de acţiuni ING Romanian Equity, cu active de 420 milioane de lei, şi-a crescut expunerea pe acţiunile Banca Transilvania (TLV) care au devenit astfel cea mai mare investiţie din portofoliu, cu o pondere 9,96% din active, poziţie ocupată anterior de acţiunile Fondului Proprietatea (FP), potrivit raportului cu situaţia activelor la 31 decembrie 2014 emis de administrator.
Zf.ro: Trei sferturi din clienţii cu credite în franci elveţieni s-au împrumutat de la Bancpost, Volksbank şi Piraeus
BNR a estimat o pierdere contabilă de aproape 4,3 miliarde lei (950 mil. euro) pentru cele 11 bănci comerciale care au în portofoliu credite în franci elveţieni, dacă s-ar aplica la portofoliul existent conversia în lei la cursul de la momentul acordării împrumutului.
Banca centrală a calculat aceste pierderi într-un scenariu care a avut în vedere cursurile istorice de la momentul acordării celor 75.000 de credite aflate încă în bilanţurile băncilor şi cursul la zi pentru resursele atrase în vederea finanţării portofoliului.
Zf.ro: ŞOSEAUA RUŞINII
„Ciotul“ de 6,5 km de la intrarea pe autostrada Bucureşti – Ploieşti nu e gata nici în 2015, deşi lucrările au început acum trei ani
Circa 3 kilometri ai „ciotului“ de 6,5 kilometri care ar urma să întregească autostrada Bucureşti – Ploieşti, între şoseaua Petricani şi centura Capitalei, vor fi deschişi circulaţiei în 2016, în timp ce un alt tronson, de 3,3 kilometri, nu are încă un termen de finalizare, potrivit unui răspuns transmis de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) la solicitarea ZF. Compania de drumuri dă vina pentru tărăgănarea lucrărilor pe Primăria Municipiului Bucureşti, pe Primăria Voluntari, dar şi pe Poliţia Română, instituţii ce au cerut modificări în proiectul tehnic iniţial al tronsonului de 6,5 kilometri
Zf.ro: TOP 100 EXPORTATORI
Economia şi exporturile României devin tot mai dependente de industria auto
39 dintre cei mai mari 100 de exportatori români au activităţi în producţia de maşini şi componente pentru industria auto.
Producătorii din industria auto au avut anul trecut exporturi de 16,7 mld. euro, circa o treime din tot ce trimit fabricile româneşti pe pieţele externe. Pe o piaţă ce numără peste 600 de companii peste 90%din producţia fabricilor din industria auto merg la export.
Zf.ro: Brokerii vor să ajungă la 60% din piaţa asigurărilor
Brokerii vor ajunge să intermedieze 60% din primele subscrise de asigurători anul acesta, în creştere cu trei-patru puncte procentuale faţă de nivelul din 2014, datorită tendinţei clienţilor de a cumpăra o poliţă în baza recomandării unui specialist, consideră Victor Şraer, directorul general al Otto Broker şi membru în consiliul UNSICAR – asociaţia locală a brokerilor.
Zf.ro: Energia şi producţia auto vor atrage investiţii noi în următorii 2-3 ani
Situaţia celor nouă ţări din Europa Centrală şi de Est pe care Marea Britanie le consideră strategice pentru investiţii şi exporturi în următorii şapte ani
Industria auto şi energia vor atrage în următorii 2-3 ani noi investiţii din partea unor companii străine, în condiţiile în care sectorul de componente auto a atras deja atenţia unor firme importante, care continuă să îşi extindă capacităţile de producţie pe plan local.
Zf.ro: FMI începe vizita în România cu discuţii la BNR pe agendă, legea falimentului personal
FMI, către Guvern: Suntem profund îngrijoraţi de legea falimentului personal
Reprezentanţii delegaţiei FMI se află la BNR, printre temele discutate cu guvernatorul Mugur Isărescu numărându-se legea insolvenţei personale şi conversia creditelor.
Delegaţia FMI a început marţi vizita la Bucureşti, programată în perioada 27 ianuarie-10 februarie, pentru consultări şi a treia evaluare a acordului stand-by cu România, aprobat în septembrie 2013.
Zf.ro: Cum văd liderii locali ai Big 4 evoluţia economiei, piaţa de fuziuni şi achiziţii şi piaţa de audit şi consultanţă în 2015 şi ce strategii de business recomandă companiilor
Creşterea economică va depăşi 2% în acest an, susţinută în principal de consum. Principalele provocări sunt legate de investiţiile în infrastructură, revitalizarea pieţei de capital, reducerea birocraţiei şi corupţiei, transparentizarea şi eficientizarea sectorului public sau păstrarea stabilităţii fiscale şi politice. Piaţa de fuziuni şi achiziţii va continua să crească, iar serviciile financiare, energia, IT-ul, serviciile medicale şi real estate-ul vor fi cele mai active industrii. Iar piaţa de audit şi consultanţă va creşte, dar într-un ritm moderat, au declarat pentru ZF şefii celor mai mari companii de audit şi consultanţă PwC, EY (Ernst&Young), KPMG şi Deloitte, care formează aşa-numitul Big 4, polul liderilor din industria serviciilor profesionale.
Zf.ro: Doar soluţii temporare pentru criza francilor
Bancherii au prezentat deocamdată doar soluţii temporare pentru a contracara aprecierea francului elveţian din ultimele două săptămâni, cum ar fi reducerea dobânzilor sau îngheţarea cursului la un nivel anterior pentru o perioadă de trei luni, dar va fi nevoie de soluţii mai radicale dacă francul elveţian rămâne o perioadă îndelungată la acest nivel.
- Volksbank a îngheţat cursul de schimb la 3,8 lei/franc, nivelul de la finalul anului trecut, pentru o perioadă de trei luni. Astfel, un client cu o rată de 500 de franci va plăti 1.900 de lei, în loc de 2.250 de lei. Cursul oficial este în prezent de aproape 4,5 lei.
- OTP Bank a redus cu până la 1,5 puncte procentuale dobânda la creditele în franci, în funcţie de istoricul clientului, tot pentru o perioadă de trei luni.
Zf.ro: BNR a radiat 26 de instituţii financiare din registrele sale anul trecut
BNR a radiat anul trecut din registrele sale 26 de instituţii financiare nebancare (IFN), cele mai multe fiind companii de leasing, care nu au mai îndeplinit condiţiile de funcţionare, au încălcat normele de funcţionare sau au decis să se retragă de pe piaţă din cauza prăbuşirii vânzărilor de credite şi a finanţărilor în ultimii ani.
Din registrul general au fost radiate 20 de instituţii, iar din registrul special alte şase. În registrul special sunt listate IFN-urile care au un sold minim al creditelor de 25 milioane de lei şi capitaluri proprii şi sume împrumutate de cel puţin 50 de milioane de lei. Printre IFN-urile radiate anul trecut se numără şi firme deţinute de grupuri financiare mari, cum ar fi ING Lease România.
Zf.ro: Banca Românească reduce dobânda la creditele în franci elveţieni
Câştigători după creşterea cursului dolarului şi al francului elveţian: Românii au depozite în franci elveţieni şi dolari de 6 miliarde de lei
Banca Românească a decis reducerea dobânzii pentru clienţii cu credite în franci elveţieni cu peste 0,8% prin aplicarea indicelui LIBOR de la data de 26 ianuarie 2015, pentru a compensa parţial apecierea francului elveţian. Această reducere se va aplica până la următoarea dată de actualizare a dobânzilor pe baza indicelui LIBOR, conform condiţiilor contractuale.
Zf.ro: CNADNR, compania care are 5,5 mld. lei pentru investiţii, dar care nu termină nici 50 km de autostradă anul acesta, angajează 500 de oameni
CNADNR a programat cheltuieli pentru investiţii de 5,49 miliarde lei în acest an, în creştere de 2,3 ori faţă de suma bugetată pentru 2014, şi estimează că va încheia 2015 cu un număr de 6.491 de angajaţi, cu aproximativ 450 de salariaţi în plus faţă de nivelul anticipat anul trecut.
Proiectul bugetului de venituri şi cheltuieli al CNADNR pentru acest an include surse de finanţare a investiţiilor care totalizează 5,89 miliarde lei. Din această sumă, 5,85 miliarde lei sunt alocaţi de la buget şi includ plata a 398,9 milioane lei pentru angajamente din anii anteriori.
Zf.ro: Ce va conta mai mult pentru investitori: euforia tiparniţei BCE sau teama de un Grexit
BCE aruncă pe piaţă 1.000 mld. euro pentru a salva economia Europei. România are şansa de a atrage o parte din bani, dar trebuie să muncească
Victoria clară a partidului de extremă stângă Syriza în alegerile parlamentare anticipate din Grecia i-a tensionat pe investitorii de pe pieţele de acţiuni, în contextul în care sunt tot mai multe necunoscute cu privire la cum va renegocia noul guvern elen clauzele acordurilor cu creditorii externi.
Zf.ro: Majorarea de capital de 239 mil. lei de la Nuclearelectrica rămâne în vigoare
Tribunalul Bucureşti a respins vineri, 23 ianuarie, ca neîntemeiată cererea formulată de Fondul Proprietatea (FP) pentru suspendarea unei hotărâri AGA de la Nuclearelectrica (SNN) din octombrie 2014 privind majorarea capitalului social al producătorului de electricitate cu 239 mil. lei.
Fondul este acţionar minoritar la Nuclearelectrica cu 9,7% din capital. FP solicitase instanţei ca respectiva hotărâre a AGA Nuclearelectrica să fie suspendată până la soluţionarea definitivă a unei acţiuni în anularea deciziei de majorare a capitalului social formulată tot de FP, care deţine 9,7% din capitalul producătorului de electricitate.
Zf.ro: Creditarea s-a atrofiat în România anul trecut, deşi împrumuturile în lei sunt pe creştere
Primele semnale bune pentru creditare: portofoliile băncilor au crescut cu 800 mil. lei în octombrie
Creditele pentru populaţie şi firme au scăzut anul trecut cu 3,1%, respectiv cu 3,9% în termeni reali, ca urmare a reducerii împrumuturilor în valută, deşi finanţările în lei au avut o evoluţie ascendentă, potrivit datelor anunţate marţi de Banca Naţională a României.
În decembrie, creditul neguvernamental total s-a diminuat cu 0,9%, sau 0,8% în termeni reali, ajungând la finele anului la 211,652 miliarde lei.
Zf.ro: Libra Bank şi-a deschis sucursală pe Magheru şi a ajuns la 40 de unităţi
Libra Bank, un jucător de talie mică din sistemul bancar specializat pe nişa profesiilor liberale, deschide o nouă sucursală pe bulevadrul Magheru din Bucureşti, care va derula toate tipurile de operaţiuni financiare, de la administrare de conturi curente la soluţii de economisire, creditare şi carduri.
Bursa.ro: DAN SUCIU NE SPUNE CE ŞTIAM DEJA:
“Şase bănci, de acord să negocieze cu clienţii reducerea ratelor la creditele în franci elveţieni”
* Suciu: “Ideea este ca ratele creditelor să ajungă la nivelul din decembrie”
*Cinteză (BNR): “Cele şase bănci au făcut propuneri de conversie încă din 2009” Şase bănci sunt dispuse să negocieze variante de reducere a ratelor la creditele în franci elveţieni, a anunţat, în urmă cu puţin timp, Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale a României (BNR).
Potrivit domniei sale, acestea sunt Banca Românească, Volksbank, Raiffeisen, OTP, Piraeus şi Millennium.
Dan Suciu a spus că una din posibilităţi este conversia creditelor din franci elvenţieni în lei şi negocierea, în fiecare caz în parte, a unui discount. Această variantă este luată în calcul de Volksbank, în timp ce alte posibilităţi sunt reducerea dobânzilor sau a cursului de schimb.
“Ideea este ca ratele creditelor să ajungă la nivelul din decembrie”, a spus Dan Suciu, adăugând: “Acesta este pachetul deocamdată”.
Bursa.ro: ÎN DECEMBRIE
Masa monetară a crescut cu 4,5% în termeni reali faţă de noiembrie
Masa monetară în sens larg (M3) a înregistrat la sfârşitul lunii decembrie un sold de 260,3 miliarde lei, faţă de noiembrie aceasta crescând cu 4,4% (4,5% în termeni reali), arată un raport al Băncii Naţionale a României (BNR).
În raport cu decembrie 2013, masa monetară s-a majorat cu 7,8% (6,9% în termeni reali), potrivit datelor BNR remise azi redacţiei.
Bursa.ro: Horaţiu Dumbravă: “Cetăţenii români, debitori la bănci, au fost supuşi unui jaf”
Dumbravă: “Ar putea fi vorba de grupuri organizate infracţionale transfrontaliere”
Statul român trebuie să se gândească la alte măsuri “pentru a preveni veritabilul jaf la care au fost supuşi cetăţenii români, debitori la bănci”, transmite judecătorul Horaţiu Dumbravă, care susţine că statul are, de asemenea, datoria să cerceteze dacă nu cumva cetăţenii români au căzut pradă unor “grupuri organizate infracţionale transfrontaliere”, deoarece “sunt mult prea multe coincidenţe în spaţiul est european”.
Bursa.ro: BVB deschide în creştere
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a deschis şedinţa de astăzi în creştere
Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, urcă procentual cu 0,3%, fiind cotat la 7.019,76 puncte.
Indicele BET Plus, introdus pe 23 iunie, creşte şi el, cu 0,28%, la 1.036,16 puncte.
Pe de altă parte, BET-FI, indicele celor cinci societăţi de investiţii financiare plus Fondul Proprietatea, se depreciază cu 0,19%, atingând valoarea de 30.180,36 puncte.
Titlurile Fondului Proprietatea sunt în avans cu 0,23%, până la 0,857 lei/unitate.
Bursa.ro: ALIN IACOB ÎI RĂSPUNDE LUI NICOLAE CINTEZĂ, PE TEMA CREDITELOR ÎN CHF:
“Nu trebuie luate decizii într-un moment de maximă turbulenţă”
ACTUALIZARE 11:40 Comisia juridică a început discuţiile privind legea falimentului personal, fără reprezentanţii FMI
Comisia juridică a început astăzi consultările privind elaborarea proiectului legii falimentului personal, fără reprezentanţii FMI, care anunţaseră ieri că vor să participe la aceste discuţii, pentru a-şi “împărtăşi experienţa”.
Potrivit vicepreşedintelui Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi, Nicolae-Ciprian Nica, discuţiile au demarat, însă reprezentanţii FMI nu s-au prezentat încă şi este posibil ca aceştia să nu participe astăzi.
Bursa.ro: Borza începe contraofensiva împotriva “băieţilor deştepţi” din energie
Hidroelectrica merge în instanţă să recupereze prejudiciul din contractele directe cu traderii de energie
*Curtea de Conturi a calculat, recent, daune de sute de milioane de euro, netezind calea recuperării lor
*Administratorul judiciar, surprins că niciunul din celebrii traderi de electricitate nu a răspuns penal până acum pentru daunele aduse Hidroelectrica
Hidroelectrica a primit, vineri, raportul Curţii de Conturi asupra contractelor negociate direct cu traderii de energie, ne-a declarat, ieri, Remus Borza, administratorul judiciar al companiei.
Bursa.ro: ALEXANDRU RIZA, GREENPEACE:
“Chevron s-ar pregăti să plece din ţara noastră”
“Lipsa datelor privind activitatea companiei americane din judeţul Vaslui ar putea însemna că Chevron este aproape să părăsească România”
Una dintre cauzele pentru care încă nu avem date concrete privind existenţa gazelor de şist la prima sondă din ţară, în localitatea Pungeşti din judeţul Vaslui, ar fi primul semn că Chevron îşi pregăteşte plecarea din ţara noastră, ne-a declarat, ieri, Alexandru Riza, manager de campanii al Greenpeace România.
Economica.net: Olteanu, BNR: Şase bănci sunt de acord cu conversia creditelor în franci elveţieni
Viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu a declarat la TVR că şase bănci au fost de acord cu conversia crditelor în franci elveţieni în lei.
“Sunt şase bănci care au propus combinarea conversiei in lei cu o reducere a sumei datorate, fie o reducere a dobanzii platite. Aici mai e loc intre banci si clienti si cred ca bancile pot sa mai gaseasca resurse pentru a lasa ceva mai mult. Acum se poate face conversia in lei. din cele 6 banci, care au cam 95% din credite, toate au facut deja propuneri de conversie a creditelor cu anumite reduceri, cu anumite beneficii pentru cetateni”, a declarat la TVR viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu.
Economica.net: Transgaz estimează o cerere de gaze naturale de circa 15,5 milioane MWh, în februarie
Cererea totală de gaze naturale în luna februarie 2015 este estimată de Transgaz la 15,49 milioane MWh, conform propunerii din raportul de fundamentare întocmit de operatorul naţional de transport şi sistem al gazelor şi transmis Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
Cererea de pe piaţa reglementată este estimată la 7,074 milioane MWh, din care 2,006 milioane MWh pentru clienţii non-casnici, producători de energie termică pentru populaţie, şi 5,068 milioane MWh pentru cei casnici. Totodată, cererea de pe piaţa consumatorilor eligibili este preconizată la 7,755 milioane MWh, iar consumul tehnologic (căruia nu i se aplică structura amestecului de gaze) la 660.170 MWh.
Adevarul.ro: Reducerea TVA este condiţionată de combaterea evaziunii fiscale
Producătorii din industria cărnii cer Guvernului reducerea TVA FOTO Adevărul Guvernul Ponta vizează reducerea TVA cu până la 3 puncte procentuale în 2015-2016, însă măsura poate fi aplicată fără să afecteze încasările bugetare doar dacă evaziunea fiscală este redusă, susţin specialiştii. Premierul Victor Ponta a declarat că este posibilă reducerea generală a Taxei pe Valoarea Adăugată (TVA) cu cel mult trei puncte procentuale sau scăderea TVA la categorii de produse, în special la cele alimentare, aşa cum s-a aplicat în sectorul de panificaţie de la 1 septembrie 2013. Specialiştii susţin că măsura este una dezirabilă, însă ea poate fi adoptată doar în anumite condiţii.
Romaniatv.net, preluat de ziareive.ro: Coaliţia pentru Dezvoltarea României – o colaborare de succes între Guvern şi mediul de afaceri
Coaliția pentru Dezvoltarea României (CDR) împlinește în ianuarie 10 luni de la creare, iar un bilanț provizoriu arată că inițiativa este unul dintre cele mai utile proiecte pentru îmbunătățirea dialogului dintre Guvern și mediul de afaceri. CDR integrează cele mai importante organizații românești din domeniul afacerilor și care are menirea de crea un mecanism consultativ între Guvern, instituțiile publice și mediul privat.
Întâlnirile reprezentanților CDR cu miniștrii sunt lunare, iar printre principalele subiecte de interes se numără stabilitatea fiscală, eficientizarea legislației în domeniul economic și respectarea practicilor europene în domeniul de business și administrație.
Mediafax.ro: Concurenţa nu a amendat Foserco în cazul licitaţiilor Romgaz trucate întrucât a cooperat în anchetă
Firma Foserco, parte a grupului american Weatherford, a fost scutită de amendă de către Consiliul Concurenţei în cadrul investigaţiei prin care a sancţionat companiile Dafora Mediaş, Upetrom 1 Mai, Foraj Sonde Craiova şi Foraj Sonde Târgu-Mureş pentru trucarea unor licitaţii organizate de Romgaz.
“Este prima investigaţie declanşată în urma unei cereri de clemenţă. Companiile s-au înţeles să îşi împartă lucrările de foraj pentru care Romgaz urma să organizeze licitaţii publice, stabilind dinainte câştigătorii licitaţiilor şi modul în care urmau să acţioneze. Una dintre companiile implicate în înţelegere ne-a furnizat probele încălcării legii concurenţei, motiv pentru care a fost exonerată de la plata amenzii”, a declarat, într-o conferinţă de presă, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.
Mediafax.ro: GfK: 2014, cel mai bun de la declanşarea crizei în ceea ce priveşte încrederea românilor în economie şi finanţe
Anul 2014 a fost cel mai bun de la declanşarea crizei în ceea ce priveşte încrederea românilor în perspectivele financiare şi economice, veniturile au fost stabile, iar procentul celor care susţin că situaţia financiară a familiei lor a fost mai dificilă decât în 2013 este în scădere, arată GfK.
“Este prima dată în ultimii şapte ani când procentul celor care se uită cu încredere la viitorul economic al ţării îl depăşeşte pe cel al neîncrezătorilor, ceea ce ne face să aşteptăm o creştere a indicatorului măsurat de GfK şi în 2015. Încheierea unui an electoral intens, dar şi perspectivele de revenire a economiei globale, îi determină pe români să spere la un viitor mai bun”, a declarat Andi Dumitrescu, director general GfK România.
Mediafax.ro: Creditele pentru populaţie şi firme au scăzut anul trecut cu 3,1%
Creditele pentru populaţie şi firme au scăzut anul trecut cu 3,1%, respectiv cu 3,9% în termeni reali, ca urmare a reducerii împrumuturilor în valută, deşi finanţările în lei au avut o evoluţie ascendentă, potrivit datelor anunţate marţi de Banca Naţională a României.
În decembrie, creditul neguvernamental total s-a diminuat cu 0,9%, sau 0,8% în termeni reali, ajungând la finele anului la 211,652 miliarde lei.
“Soldul creditului neguvernamental în lei acordat de instituţiile de credit s-a majorat la 31 decembrie 2014 cu 8,5 la sută (7,6 la sută în termeni reali) faţă de 31 decembrie 2013 pe seama majorării cu 17,4 la sută (16,5 la sută în termeni reali) a creditului acordat gospodăriilor populaţiei, în timp ce componenta în valută exprimată în lei s-a diminuat cu 10,6 la sută (exprimat în euro, creditul în valută s-a redus cu 10,5 la sută). Faţă de 30 noiembrie 2014, creditul neguvernamental total s-a diminuat cu 0,9 la sută (-0,8 la sută în termeni reali) până la nivelul de 211652,0 milioane lei. Creditul în lei s-a diminuat cu 1,0 la sută (-0,9 la sută în termeni reali), în timp ce creditul în valută (exprimat în lei) a scăzut cu 0,9 la sută (exprimat în euro, creditul în valută s-a redus cu 2,1 la sută)”, se arată într-un comunicat al BNR.
Mediafax.ro: Chiriţoiu: Liberalizarea pieţei gazelor a mers bine, deşi toată lumea se aştepta la un cataclism
Liberalizarea pieţei gazelor a mers bine având în vedere că până acum nu a fost niciun scandal legat de efectul măsurii asupra consumatorilor non-casnici, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.
“Ca şi anul precedent, ne interesează liberalizarea în domeniul energIei, să colaborăm cu autorităţile şi ministerele implicate. (…) În ceea ce priveşte liberalizarea pieţei gazelor, pare că a mers bine, având în vedere lipsa scandalurilor. Toată lumea se aştepta la un cataclism în ceea ce priveşte efectul liberalizării asupra consumatorilor non-casnici, în ceea ce priveşte creşterea tarifelor, dar nu s-a întâmplat acest lucru”, a spus Chiriţoiu.
Agerpres.ro: Florin Jianu (PTIR): Peste 17.000 de firme de tip SR L-D sunt active în prezent, la nivel național
Peste 17.000 de firme de tip SR L-D (microîntreprindere aparținând întreprinzătorului debutant) sunt active în prezent, la nivel național, înregistrându-se o creștere de 6.000 de companii raportat la anul anterior, a declarat marți președintele Patronatului Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR), Florin Jianu.
‘Creșterea numărului de antreprenori debutanți este un semn clar că tot mai mulți români fără experiență în domeniu aleg să se bazeze pe sprijinul oferit prin intermediul programelor guvernamentale, să contribuie la dezvoltarea economiei românești și să creeze noi locuri de muncă. În prezent, la nivel național sunt active 17.000 de firme de tip SR L-D, înregistrându-se o creștere de 6.000 de companii raportat la anul anterior. Ca urmare, instrumentele pe care trebuie să le creăm în continuare ar trebui să se bazeze pe același parteneriat public-privat, în urma căruia a rezultat și Programul pentru stimularea înființării și dezvoltării microîntreprinderilor aparținând întreprinzătorilor tineri (S.R.L.-D)’, a spus Florin Jianu.
Mediafax.ro: Conducerea BNR “la cel mai înalt nivel”, convocată la Comisia Buget-Finanţe pentru a da explicaţii privind modul în care s-a implicat în criza creditelor în franci elveţieni
Comisia de Buget-Finanţe din Camera Deputaţilor va convoca, pentru şedinţa de miercurea viitoare, conducerea BNR “la cel mai înalt nivel” pentru a da explicaţii cum s-a implicat în criza creditelor în franci elveţieni, ce discuţii a avut cu băncile comerciale şi la ce soluţii s-au angajat acestea
“Vă rog să înaintăm o adresă Băncii Naţionale prin care conducerea BNR să se prezinte miercurea viitoare în faţa Comisiei cu un raport asupra modului cum s-a implicat în această acţiune (problema creditelor în franci elveţieni – n.r.), ce discuţii a avut cu băncile care au dat credite în franci elveţieni şi cu ce soluţii au venit acestea. Să ne spună dacă Banca Naţională face înlesniri în rezolvarea problemei dintre clienţi şi bănci”, s-a adresat colegilor Eugen Nicolăescu, vicepreşedintele Comisiei Buget-Finanţe-Bănci din Camera Deputaţilor, înainte de începerea şedinţei, care s-a amânat din lipsă de cvorum.
Capital.ro: Numărul firmelor intrate în insolvenţă a scăzut cu circa o treime în 2014
Numărul societăţilor intrate în insolvenţă a scăzut, anul trecut, cu 30,05%, comparativ cu 2013, ajungând la 20.696 societăţi, conform datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).
Cel mai mare număr de firme intrate în insolvenţă a fost înregistrat în municipiul Bucureşti, respectiv 3.354, în scădere cu 10,77%. Pe următoarea poziţie se situează judeţul Bihor, cu 1.404 (minus 23,11%), urmat de judeţul Dolj cu 825 (minus 26,67%).
Economica.net: Raiffeisen dezminte speculaţiile referitoare la ieşirea de pe piaţa din Rusia şi o posibilă majorare de capital
Grupul bancar austriac Raiffeisen Bank International (RBI) nu are nicio dorinţă de a ieşi de pe piaţa din Rusia, a declarat marţi directorul general Karl Sevelda ca răspuns la zvonurile care circulă pe piaţă, transmite Reuters.
‘Raiffeisen nu are absolut nicio intenţie de a-şi vinde banca rusească’, a declarat Karl Sevelda pentru cotidianul austriac ‘Der Standard’. Potrivit unor informaţii din presa din Rusia, Raiffeisen a purtat discuţii cu grupul Alfa Bank cu privire la o posibilă vânzare a diviziei din Rusia a RBI. Sevelda a catalogat aceste speculaţii drept ‘zvonuri nefondate’ adăugând că nu a existat niciun contact între Raiffeisen şi Alfa Group.
B1.ro: Traderii de la Marea Neagră pun la păstrare petrolul: Companiile caută soluții de depozitare până vor reveni la normal prețurile
Odată cu ieftinirea accelerată a petrolului pe piețele internaționale, traderii de la Marea Neagră au decis să oprească vânzările prin depozitarea pe o perioadă de trei-șase luni a petrolului, urmând ca acestea să fie reluate abia după ce prețurile vor reveni la normal, potrivit reprezentanților Oil Terminal, companie de stat care operează unul dintre cele mai mari terminale de țiței de la Marea Neagră.
Mediafax.ro: Chiriţoiu: Companiile din România au redus preţul fără taxe la carburanţi similar cu alte state
Companiile din România au redus preţul fără taxe la carburanţi cu aproximativ 20%, la fel ca în alte state din Europa, în urma scăderii semnificative a preţului petrolului, a declarat marţi Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.
“Vedem o scădere a preţului fără taxe la combustibil de 20%, similar cu cele pe care le vedem în alte state. Nu pare să fie diferit comportamentul companiilor din România faţă de piaţa benzinelor din alte ţări”, a explicat Chiriţoiu, întrebat despre comportamentul companiilor petroliere din România în contextul ieftinirii petrolului.
Mediafax.ro: CNADNR îşi suplimentează personalul cu 7% şi caută muncitori, ingineri, controlori sau casieri
CNADNR a solicitat, prin proiectul de buget aferent acestui an, o suplimentare cu 7,5% a numărului de posturi, până la 6.491, şi vrea să angajeze ingineri, controlori de trafic, casieri taxare, muncitori calificaţi în mecanizare şi construcţii, economişti, consilieri juridici şi tehnicieni.
CNADNR argumentează necesitatea celor 456 de posturi noi atât prin extinderea sistemului informatic de emitere ş gestiune a rovinietei, prin suplimentarea numărului de camere amplasate la nivelul punctelor cu trafic intens pe drumurile naţionale şi autostrăzi, precum şi pe fondul redimensionării activităţii la nivelul direcţiilor regionale şi înfiinţării unor secţii de autostrăzi având în componenţă centre de întreţinere şi coordonare.
Mediafax.ro: Marile reţele comerciale nu susţin introducerea platformei online “Monitorul preţurilor de consum”
Marile reţele comerciale nu susţin introducerea platformei online “Monitorul preţurilor de consum” şi susţin că modificările de preţ pot apărea zilnic şi chiar de mai multe ori pe zi, iar consumatorul ar beneficia efectiv de preţ doar dacă navighează tot timpul pe Internet şi merge rapid în magazin.
“După cum este binecunoscut, în activitatea de vânzare desfăşurată de marile lanţuri de retail modificările de preţ pot apărea cu frecvenţă zilnică, iar în unele cazuri chiar de mai multe ori în aceeaşi zi, în funcţie de dinamica pieţei. Pentru ca un consumator să poată beneficia efectiv de cel mai mic preţ ar trebui să aibă acces neîntrerupt la Internet, precum şi posibilitatea de a se deplasa rapid la locaţia respectivă”, se arată în comunicatul Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR).
Zf.ro: OPINIE CIPRIAN BOTEA, REDACTOR BĂNCI ŞI ASIGURĂRI
De-abia de acum cei care au credite în franci vor resimţi presiunea ratelor: împrumuturile în lei şi euro vor deveni mai rentabile
Deşi au plătit rate mai mari decât la un credit în euro în ultimii patru-cinci ani, debitorii în franci elveţieni au reuşit să facă economii în primii doi-trei ani de contract, astfel că per total au achitat băncii mai puţini bani.
Clienţii care au luat credite în franci elveţieni în 2006-2007 au plătit până acum rate cumulate mai mici faţă de cei care s-au împrumutat în lei sau euro, deşi leul s-a depreciat cu 60% în faţa francului la începutul crizei, şi de-abia odată cu ultimul val de depreciere a cursului (cu 20% într-o singură săptămână) aceştia încep să resimtă presiunea ratelor.
Zf.ro: Tranzacţie pe piaţa materialelor de construcţii: Kingspan cumpără proprietarul Megaprofil Buziaş , pentru 315 mil. euro
Producătorul irlandez de materiale de construcţii Kingspan Group a anunţat marţi că a ajuns la un acord cu proprietarii grupului belgian Joris Ide, care operează în România prin firma Megaprofil din Buziaş, pentru cumpărarea a 100% din acţiunile Joris în schimbul a 315 milioane de euro.
Grupul Joris Ide este deţinut de compania belgiană Steel Partners, acţionarii acesteia din urmă fiind fondurile de investiţii Ergon Capital Partners II şi Bremhove.
Agerpres.ro: Gazprom vrea să înceapă să livreze gaze Turciei prin noua conductă ”Turkish Stream” în 2017
Grupul rus Gazprom a anunțat marți că intenționează să dea în funcțiune noul său gazoduct spre Turcia, denumit ‘Turkish Stream’, încă de la finele lui 2016, transmit AFP și Reuters.
Luna trecută, Gazprom a decis să abandoneze proiectul gazoductului South Stream urmând în schimb să construiască un gazoduct spre Turcia.
Mediafax.ro: Van Groningen: Nu suntem de acord cu o măsură administrativă de conversie a creditelor la alt curs
Conversia în lei a creditelor în franci elveţieni ca urmare a unei măsuri administrative nu este dorită de bănci, nefiind necesară în cazul tuturor debitorilor, iar costurile afectează deponenţii, însă băncile au soluţii individuale, a declarat preşedintele Patronatelor Bancare, Steven van Groningen.
“În primul rând nu e nevoie (de conversia în lei a creditelor în franci elveţieni la cursul istoric plus un anumit procent, de 20% cum au propus clienţii, sau mai mare – n.r.) şi, dacă luăm abordarea asta, atunci punctul de plecare este cu toţi cei care au credite în franci şi asta-i include şi pe cei care nu au probleme. De ce trebuie să creăm un cost pentru sistemul bancar, care ar putea să fie între 700 şi 900 milioane de euro pentru că într-o săptămână a crescut rata de schimb cu 20%, care se traduce într-o mărire de rată între 10% şi 15%? E o problemă de cash-flow, de serviciul datoriei acum şi nu văd de ce trebuie să luăm o măsură care afectează un credit pentru încă 20 de ani”, a afirmat van Groningen, care este şi preşedintele Raiffeisen Bank, după ce a participat la şedinţa Comisiei Buget-Finanţe-Bănci din Camera Deputaţilor, care s-a amânat din lipsă de cvorum.
Mediafax.ro: România a urcat cinci poziţii într-un clasament mondial al libertăţii economice, dar rămâne în urma Macedoniei, Ungariei şi Bulgariei
România a urcat cinci poziţii, până pe locul 57, într-un clasament global al libertăţii economice, însă râmâne în urma unor ţări precum Macedonia, Ungaria sau Bulgaria, potrivit unui studiu realizat de Heritage Foundation în parteneriat cu Wall Street Journal pentru 178 de state.
Cu un scor total de 66,6 puncte, România se situează mai sus în clasamentul de anul acesta decât state precum Portugalia, Franţa, Italia, Grecia sau Rusia, însă este devansată, pe lângă majoritatea economiilor dezvoltate din Vest, şi de state precum Georgia, Botswana, Columbia, Armenia, Macedonia, Ungaria, Bulgaria sau Jamaica.
Mediafax.ro: ANRE lasă importul şi exportul de electricitate doar pe mâna traderilor
Importurile şi exporturile de electricitate vor putea fi derulate doar de traderii de energie, în baza unei licenţe de trading eliberată de ANRE şi care exclude deţinerea unei licenţe de furnizare.
În prezent, importurile şi exporturile de energie pot fi făcute şi de furnizorii de electricitate, dar după intrarea în vigoare a noilor prevederi, stabilite de ANRE, furnizorii nu vor mai putea derula astfel de contracte.
Bursa.ro: LA ORELE PRÂNZULUI:
Lichiditate de aproximativ 15 milioane lei pe BVB
Piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a înregistrat, în prima parte a şedinţei de tranzacţionare de astăzi, o lichiditate de aproximativ 15 milioane lei (3,4 milioane euro).
La orele prânzului, BVB scădea. Indicele BET coboară cu 0,05%, ajungând la valoarea de 6.995,73 puncte, la fel ca indicele BET Total Return, care se micşorează cu 0,05%, la 7.639,59 puncte. BET-FI se depreciază, totodată, cu 0,71%, până la 30.022,99 puncte.
Indicele BET Plus, introdus pe 23 iunie, scade, totodată, cu 0,05%, la 1.032,72 puncte.
Evz.ro: E oficial. Statul a recuperat, de la Radu Mazăre, acţiunile portului Constanţa
Pachetul de 20% din acţiunile portului Constanţa s-a întors, prin decizia Adunării Generale a Acţionarilor Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime (CNAPMC), la Ministerul Transporturilor. În acest fel, statul deţine 80% din acţiunile portului, 20% fiind ale Fondului Proprietatea.