Bihon.ro: Întâlnire cu consilierul economic al Ambasadei Belarus
Camera de Comerţ şi Industrie Bihor va primi, joi – 28 mai 2015, orele 14:30, vizita consilierului economic al Ambasadei Republicii Belarus în România, dl. Valery Mrochek.
Radioconstanta.ro: La Pavilionul Expozițional – Târgul Expoagroutil 2015
Astăzi începe cea de-a XXIII-a ediţie a manifestărilor expoziţionale şi tehnico-profesionale Expoagroutil.
Evenimentul este organizat de Camera de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură Constanţa, în colaborare cu Direcţia pentru Agricultură a judeţului Constanţa şi Consiliul Judeţean Constanţa, sub patronajul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
Agerpres.ro: FIC: Pedepsele pentru evaziune fiscală ar trebui mărite; autoritățile să publice o listă a contribuabililor cu datorii la buget
Pedepsele pentru evaziune fiscală ar trebui mărite în România, iar autoritățile trebuie să facă publică o listă a contribuabililor care au datorii la buget, recomandă Consiliul Investitorilor Străini (FIC) în cea de-a zecea ediție a Cărții Albe intitulată ‘Reconstruirea încrederii’.
Potrivit reprezentanților investitorilor străini, eforturile concentrate pe sectoarele de activitate cu risc crescut din economie și pe contribuabilii care prezintă risc sunt o modalitate mult mai eficientă de majorare a veniturilor bugetului de stat decât concentrarea agresivă pe contribuabilii de bună credință.
Agerpres.ro: AOAR: Absorbția fondurilor UE pe exercițiul financiar 2014-2020 va fi mai bună, dar depinde de schimbările din sistem
Absorbția fondurilor europene pe exercițiul financiar 2014 – 2020 va fi mai bună decât cea din exercițiul anterior, însă depinde de cât de repede vor fi implementate schimbările de sistem anunțate, respectiv alegerea unui operator bancar care să intermedieze absorbția, noua Lege a achizițiilor publice, dar și de cât de repede vor fi lansate programele operaționale, susțin reprezentanții mediului de afaceri și ai sistemului bancar.
Agerpres.ro: Ponta despre alocație: În opinia mea trebuie să fie diferențiată în funcție de cine are nevoie de bani
Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, că, dacă propunea PSD dublarea alocațiilor de stat pentru copii, “își dădeau foc doamnele de la PNL pentru că distrugem țara” și că, în opinia sa, această alocație trebuie să fie diferențiată în funcție de cine are nevoie de bani.
“Gândiți-vă că, dacă propuneam noi măsura asta, își dădeau foc doamnele de la PNL că distrugem țara. Așa, dacă au propus-o ele, noi am aprobat-o”, a spus Ponta, la finalul ședinței Comitetului Executiv Național al PSD.
Agerpres.ro: INS: Numărul autorizațiilor de construire pentru locuințe a crescut cu 3,1% în aprilie
Un număr de 3.355 de autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale au fost eliberate în aprilie 2015, în creștere cu 3,1% față de luna martie a.c., dar în scădere cu 0,5% față de luna aprilie 2014, potrivit datelor anunțate joi de Institutul Național de Statistică (INS).
Din totalul autorizațiilor pentru construirea de clădiri rezidențiale eliberate în aprilie, 65,3% sunt pentru zona rurală.
Agerpres.ro: Isărescu: Piața financiară din România este cam dezechilibrată; 80% din activele financiare aparțin băncilor
Piața financiară din România este cam dezechilibrată, existând o dominanță masivă a băncilor, a declarat joi Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României, în cadrul unei conferințe la Academia de Studii Economice.
Agerpres.ro: Sistemul de pensii private reprezintă 3,07% din PIB la 31 martie 2015; activele în administrare se ridică la 5 miliarde de euro
Sistemul de pensii private în România reprezenta 3,07% din produsul intern brut la 31 martie 2015, cu o valoare totală a activelor în administrare de aproximativ 5 miliarde de euro (21,7 miliarde de lei), potrivit unui raport al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).
Agerpres.ro: România, pe locul 47 din 61 în clasamentul celor mai competitive economii din lume
România se menține pe locul 47 în clasamentul celor mai competitive economii din lume, potrivit raportului anual al Institutului pentru Management și Dezvoltare /IMD/ din Lausanne /Elveția/, publicat miercuri.
România se situează în fața unor țări precum Ungaria (locul 48), Slovenia (49), Grecia (50) și Bulgaria (55), dar este devansată de Slovacia (locul 46), Rusia (45), Turcia (40) și Polonia (33).
Mediafax.ro: BCR va asigura servicii de cash management pentru OMV Petrom
Banca Comercială Română (BCR) va furniza OMV Petrom, din acest an, produse si servicii personalizate pentru administrarea fluxurilor de numerar (cash management) şi finanţare a comerţului.
“Serviciile de cash management includ colectare de numerar, structuri de concentrare şi optimizare a lichidităţilor de tip cash pooling, plăţi şi încasări”, a anunţat banca, într-un comunicat.
Mediafax.ro: CONFERINŢĂ MEDIAFAX şi Fundaţia Vodafone: Proiecte în care tehnologia schimbă viaţa oamenilor în bine – LIVE VIDEO şi LIVE TEXT
Noi proiecte pentru sănătatea şi îmbunătăţirea calităţii vieţii oamenilor sunt prezentate, joi, la cea de-a doua ediţie a conferinţei “Mediafax Talks about Technology for Social Change”, organizată de Agenţia de presă Mediafax, în parteneriat cu Fundaţia Vodafone România.
Mediafax.ro: Piaţa asigurărilor a avut o creştere de 7,4% la 3 luni, cu prime subscrise de 1,97 mld. lei
Piaţa asigurărilor a înregistrat în primul trimestru un volum al primelor brute subscrise de 1,97 miliarde lei (circa 450 mil. euro), în creştere cu 7,39% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, evoluţie susţinută de avansul asigurărilor de viaţă cu 7,59% şi al celor generale cu 7,34%, potrivit ASF.
Datele centralizate de Autoritatea de Supraveghere Financiară nu conţin rezultatele Astra Asigurări, care n-a raportat încă informaţiile, iar comparaţia cu perioada similară a anului trecut a fost efectuată prin eliminarea rezultatelor Astra în statistica primelor trei luni din 2014.
Mediafax.ro: INS: Mai puţin lemn recoltat şi mai multe regenerări de pădure în 2014
Volumul lemnului recoltat a scăzut cu 6,2 la sută, în timp ce suprafaţa pe care s-au realizat lucrări de regenerare a crescut cu 12,3 la sută anul trecut, suprafaţa fondului forestier crescând cu 0,1 la sută, potrivit unor date transmise de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Suprafaţa fondului forestier la 31 decembrie 2014, comparativ cu aceeaşi dată a anului 2013, a înregistrat o creştere de aproximativ 0,1%. Această creştere se datorează în principal unor reamenajări de păşuni împădurite şi introducerii în fondul forestier a terenurilor degradate şi a terenurilor neîmpădurite, stabilite în condiţiile legii a fi împădurite (Legea nr. 46/2008 privind Codul Silvic, cu modificările şi completările ulterioare), se arată în comunicatul INS.
Mediafax.ro: Senatul a eliminat prevederile privind impozitarea bacşişului
Plenul Senatului a adoptat, miercuri, proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 8/2015, precum şi amendamentele Comisiei de buget, prin care sunt eliminate prevederile privind impozitarea bacşişului.
Senatorii au adoptat cu 52 de voturi “pentru”, 9 “împotrivă” şi o abţinere proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 8/2015 pentru modificarea şi completarea unor acte normative.
Bursa.ro: Indicele BET-TR deschide în creştere
Indicele bursier BET-TR de pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a deschis în creştere şedinţa de tranzacţionare de astăzi.
Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, se apreciază cu 0,27%, fiind cotat la 7.442,9 puncte.
Bursa.ro: SĂPTĂMÂNA VIITOARE
Finanţele prezintă emisiunea de titluri de stat pentru populaţie
Ministerul Finanţelor Publice lansează, în sfârşit, emisiunea de titluri de stat dedicate populaţiei, urmând ca, săptămâna viitoare, să prezinte detaliile .
Subscriere urmează să aibă loc în perioada imediat următoare, potrivit unui anunţ transmis de Bursa de Valori Bucureşti, unde va fi listată oferta.
Zf.ro: ROMÂNIA 5%. CONFERINŢA ZF „CEI MAI MARI JUCĂTORI DIN ECONOMIE“
Şefii Telekom, Altex, McDonald’s, Hidroelectrica, preşedintele Consiliului Concurenţei şi reprezentanţi ai guvernului, ai Carrefour şi Bitdefender au afirmat ieri la conferinţa „Cei mai mari jucători din economie“ că România este pe direcţia cea bună.
„Dacă veţi rămâne stabili, predictibili şi nu veţi surprinde mediul de afaceri cu taxe noi, aveţi toate şansele să creşteţi cu 5% în următorul deceniu. România merge în direcţia bună. Sunt optimist pentru 2020“, a spus Nikolai Beckers, CEO al Telekom România, la conferinţa „Cei mai mari jucători din economie“ organizată de ZF în parteneriat cu Alpha Bank, CEZ şi Carrefour.
Zf.ro: Dobânzile mici împing creditarea în lei spre 100 mld. lei
Băncile locale aveau la finalul lunii aprilie un stoc de credite în lei de 95,6 mld. lei, în creştere cu 8% peste nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut, dinamică susţinută de scăderea dobânzilor la minime istorice.
Cel mai rapid ritm de creştere, de 18%, a fost consemnat de creditarea persoanelor fizice, unde cel mai dinamic segment este cel al imobiliarelor, unde dobânzile au scăzut spre 4% pe an. Creditarea firmelor nu dă încă niciun semn de revigorare, în aprilie fiind consemnată o creştere de numai 1% pe componenta în lei, care a fost însă erodată complet de prăbuşirea cu 14% a volumului finanţărilor în valută. Şi creditarea în valută a populaţiei a scăzut cu 9% în ultimul an.
Zf.ro: OTP: Clienţii cu bani vor un câştig dublu faţă de dobânda bancară
Clienţii bogaţi, cu un portofoliu de circa 90.000 de euro, ies din zona de confort a depozitelor bancare şi fac pasul spre fondurile de investiţii cu gândul la un câştig dublu faţă de cel adus de dobândă, potrivit Corinei Stoica, director private banking la OTP Bank.
Zf.ro: APARENTUL PARADOX AL IMPOZITĂRII:
Veniturile din impozitul pe profit, în primele patru luni ale lui 2015, au continuat să crească (+9,8% la patru luni, an/an), deşi în vară trecută a fost eliminat impozitul pe profitul reinvestit, în vreme ce impunerea accizei de 7 eurocenţi pe litrul de carburant, din aprilie 2014, a dus veniturile statului din accize în jos, în loc să le crească (minus 11% în aprilie 2015 faţă de aprilie 2014).
Aceste procente consemnate în execuţia bugetului general consolidat pe primele patru luni din an sunt o demonstraţie cunoscută a faptului că majorarea impozitelor nu antrenează automat creşterea veniturilor, cum scăderea impozitelor nu duce automat la reducerea lor, spun specialiştii.
Zf.ro: Albalact a bătut Banca Transilvania la rulaje
Albalact (simbol bursier ALBZ) a urcat ieri pe primele poziţii în top 10 al celor mai tranzacţionate titluri din piaţă, după ce Bursa de Valori a anunţat că acţiunile producătorului de lactate vor intra la tranzacţionare pe segmentul principal al bursei pe 3 iunie.
Zf.ro: Afacerile Oltchim au crescut în primele patru luni cu 35%, la 54,8 milioane euro
Combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT) a înregistrat în primele patru luni o creştere a cifrei de afaceri cu 35%, la 54,8 milioane euro, iar profitul înainte de taxe şi amortizare s-a cifrat la 4,2 milioane euro, de la un rezultat negativ de 11,7 milioane euro în perioada similară a anului trecut.
Zf.ro: Romcab ia 18 mil. euro de la „BERD-ul Mării Negre“ pentru eficienţă energetică
Producătorul de cabluri Romcab Târgu-Mureş (simbol bursier MCAB) vrea un credit de 18 milioane de euro, pe şase ani, de la Black Sea Trade and Development Bank (BSTDB) pentru a finanţa investiţii de eficientizare a consumului de energie al fabricii. Creditul va fi garantat de statul român printr-o scrisoare emisă de EximBank şi prin ipotecă asupra utilajelor companiei.
Zf.ro: Cum a ajuns CE Oltenia la pierderi de 700 mil. lei în 2014 de la profit în 2013
Salariaţii care vor fi disponibilizaţi în acest an de la Complexul Energetic Oltenia, în număr de 2.133, vor primi plăţi compensatorii în cuantum total de 12,6 milioane de lei sub forma unui venit lunar de completare, în baza unei hotărâri aprobate ieri de guvern. Complexul Energetic Oltenia, companie cu peste 18.000 de angajaţi care reuneşte marile termocentrale pe lignit din bazinul Olteniei, a terminat anul trecut cu o pierdere de peste 693 de milioane de lei, comparativ cu profitul de 4,5 milioane de lei din 2013, compania punând prăbuşirea rezultatului financiar pe formarea de provizioane în contul creanţelor pe care le are de recuperat sau pe cheltuielile cu certificatele de emisii.
Zf.ro: Compania de asigurări de viaţă a Bancpost a subscris prime de 6 mil. lei în primele trei luni
Compania de asigurări de viaţă Eurolife ERB, deţinută de grupul elen Eurobank, care controlează Bancpost, a subscris prime brute de 6 milioane de lei în primul trimestru, în creştere cu 17% faţă de aceeaşi perioadă din 2014. Astfel, profitul asigurătorului a ajuns la finele lunii martie la 1 mil. lei, cu 6% peste perioada ianuarie-martie 2014.
Zf.ro: Firmele de leasing au dat mai multe finanţări în agricultură, construcţii şi echipamente medicale
Agricultura, construcţiile şi echipamentele medicale sunt domeniile care au avut cele mai mari creşteri ale ponderii în totalul finanţărilor acordate de companiile de leasing pentru achiziţia de echipamente în primul trimestru, potrivit datelor publicate de asociaţia societăţilor financiare, ALB.
Zf.ro: Se ieftinesc creditele: costul leilor este la un nou minim
Indicatorul Robor cu scadenţa la trei luni, referinţa pentru costul creditelor de retail în lei, a scăzut ieri la un nou minim istoric, de 1,27% pe an, după ce în ultimele trei luni a traversat două perioade de volatilitate şi depăşise chiar pragul de 1,5% pe an.
Scăderea costului leilor pe piaţa interbancară în această perioadă creează premisele pentru ieftinirea împrumuturilor în lei, în condiţiile în care cele mai multe bănci au programat în luna iunie o nouă rundă de actualizare a ratelor creditelor cu dobânzi variabile.
Zf.ro: Se schimbă regulile privind intrarea în faliment a asigurătorilor
Acţionarii companiilor de asigurări care ajung în stare de faliment vor suporta primii pierderile rezultate, iar persoanele fizice şi juridice care au contribuit la apariţia respectivei situaţii vor fi trase la răspundere, potrivit unui mecanism de rezoluţie adoptat ieri de guvern.
Adevarul.ro: STUDIU Românii cu venituri mici au cele mai mari datorii restante
Persoanele cu venituri lunare sub 700 de lei au un grad de îndatorare de aproape 60%. În schimb, la cei care câştigă peste 7.000 de lei gradul de îndatorare scade sub 20%. Gradul de îndatorare a diverselor categorii de populaţie creşte pe măsura scăderii veniturilor, cei mai săraci români fiind şi cei mai împovăraţi de restanţe, arată un studiu al Asociaţiei de Management al Creanţelor Comerciale (AMCC). Topul îndatorării este dominat de românii care au venituri nete lunare mai mici de 700 de lei, ponderea medie a datoriilor în acest caz fiind de 58,4%.
Adevarul.ro: Senatorii au eliminat bacşişul de pe bon, dar măsura ar putea întârzia după 1 iunie
Introducerea bacşişului pe bonul fiscal i-a pus în încurcătură şi pe ospătari, şi pe clienţi Plenul Senatului a adoptat, miercuri, proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 8/2015, precum şi amendamentele Comisiei de buget, prin care sunt eliminate prevederile privind impozitarea bacşişului. Senatorii au adoptat cu 52 de voturi “pentru”, 9 “împotrivă” şi o abţinere proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 8/2015 pentru modificarea şi completarea unor acte normative. Totodată, ei au aprobat, cu 54 de voturi “pentru”, 9 “împotrivă” şi o abţinere, amendamentele Comisiei de buget prin care, la propunerea Ministerului Finanţelor, au fost eliminate prevederile privind impozitarea bacşişului. Senatul este prima cameră sesizată.
Adevarul.ro: Deţinătorii de pajişti, păşuni şi fâneţe vor putea primi subvenţii pe suprafaţă chiar dacă nu au şi animale
Cererile de subvenţii pentru păşuni vor putea fi depuse şi după 15 iunie Cererile de efectuare a plăţilor unice pe suprafaţă vor putea fi depuse de către deţinătorii de păşuni şi fâneţe şi după 15 iunie 2015, termen stabilit iniţial ca dată-limită de înregistrare a solicitărilor. În plus, fermierii fără animale, dar cu alte activităţi specifice vor fi printre beneficiari. Modificările au fost efectuate, miercuri, de Guvern printr-o ordonanţă de urgenţă care introduce noi reglementări privind organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor.
Antena3.ro: Daily Income. All-inclusive cu TVA redus. „Preţurile vacanţelor au scăzut cu aproape 7%”
Anul trecut, peste 1,5 milioane de turişti au vizitat staţiunile de la malul mării, dar dintre aceştia doar 5% au fost străini. Pentru acest sezon estival, autorităţile spun că s-au pregătit cum se cuvine. O noutate sunt serviciile de tip all-inclusive, implementate de tot mai multi hotelieri.
Hotnews.ro: O noua loterie ANAF – inregistrarea unei firme in scop de TVA
Incepand cu 01.02.2015 ANAF a emis Ordinul 18/2015 prin care s-a aprobat o noua procedura de inregistrare a unui agent economic in scop de TVA cu conditii mult mai stricte in ceea ce priveste acest lucru prin inroducerea unei declaratii neexistente pana acum, sia nume (Declaratia 088). E si justificat acest fapt, intrucat, asa cum se justifica si ANAF, in materia TVA s-au facut foarte multe fraude fiscale, in special cu TVA intracomunitar (din spatiul Uniunii Europene).
Hotnews.ro: A treia zi de proteste in Valea Jiului. Minerii de la Livezeni s-au blocat in subteran, iar cei de la Lupeni si Lonea protesteaza in curtea Complexului Energetic Hunedoara
Zeci de mineri de la Livezeni s-au blocat joi in subteran, iar alti peste o suta din schimbul I aflati inca in timpul serviciului au anuntat ca vor ramane in mina, in timp ce ortacii de la Lupeni si Lonea protesteaza in curtea Complexului Energetic Hunedoara, transmite Mediafax. Minerii asteapta sa poarte discutii cu ministrul energiei, Andrei Gerea, care s-a deplasat in Hunedoara. Angajatii CE Hunedoara nu sunt multumiti de ajutorul de 37 de milioane de euro aprobat de Guvern deoarece acesta este conditionat de separarea activitatii miniere de cea de productie a energiei. Sindicatele spun ca in acest fel minele vor fi inchise, iar termocentralele se vor transofrma in simple CET-uri.
Hotnews.ro: Isarescu : Am constatat ca in Bucuresti se intra mai greu decat in Zona Euro
“Am constatat ca in Bucuresti intri mai greu decat intri in Zona Euro”, a spus joi guvernatorul BNR Mugur Isarescu, dupa ce aglomeratia din traficul de la intrarea in Capitala l-a facut sa intarzie circa 30 de minute la o conferinta de specialitate desfasurata la ASE. Isarescu a vorbit despre piata financiara din Romania, pe care a considerat-o ca fiind “cam dezechilibrata”. “Avem o piata financiara cam dezechilibrata. E foarte important sa existe alternative si pentru banci si pentru clientii bancilor. M-as astepta ca un business mai inovativ si deci mai riscant sa isi gaseasca mai usor finantare pe piata de capital.
Digi24.ro: Energia ieftină e scumpă pentru români
România este o ţară în care energia este scumpă dacă este raportată la puterea de cumpărare. Dacă este luată în calcul doar valoarea facturii, România are energie ieftină comparativ cu alte ţări. Însă factura care i s-ar părea mică unui suedez, de exemplu, este greu de achitat de un client din România. De vină este nivelul scăzut de trai.
Mediafax.ro: Isărescu: De la creştere economică până la buzunarul oamenilor e drum lung. Venitul disponibil e cheia
Creşterea economică nu se simte în buzunarul oamenilor pentru că drumul e lung, iar indicatorul care trebuie analizat de fapt este venitul rămas la dispoziţia unei persoane după ce-şi plăteşte impozitele şi ratele la credite, a afirmat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
Agerpres.ro, preluat de infoziare.ro, ziarelive.ro, press-mania.ro, ziare-pe-net.ro, e-politic.ziuanews.ro, Reporterntv.ro: Ministrul Daniel Constantin, la deschiderea oficială a târgului Expoagroutil 2015
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a participat, joi, la Pavilionul Expozițional din stațiunea Mamaia, la deschiderea oficială a celei de-a XXIII-a ediții a târgului național din domeniul agriculturii Expoagroutil 2015 și i-a îndemnat pe fermieri să investească în tehnologie accesând fonduri europene.
Hotnews.ro: Numarul creditorilor care cer insolventa Complexului Energetic Hunedoara a crescut la sase
Un nou creditor, firma Meridian Electro Construct SRL, a cerut in instanta insolventa Complexului Energetic Hunedoara. Acesta se alatura altor cinci creditori care sunt parti intr-un dosar de insolventa aflat pe rolul Sectiei II-Civila de la Tribunalul Hunedoara, procesul urmand sa aiba loc pe 18 iunie 2015. Dosarul a fost inregistrat initial de firma Romlink Invest SRL pe 8 aprilie 2015, alaturandu-se pe rand Instal Comimpex 2006 SRL, Arteca Jilava SA, Bostina & Asociatii, Delta Plus Trading SRL si, mai nou, Meridian Electro Construct SRL.
Mediafax.ro : Toate economiile UE vor creşte în 2015, cu cele mai bune performanţe în ţări ca România şi Polonia
Toate economiile din Uniunea Europeană vor înregistra creştere economică în 2015, pentru prima oară de la declanşarea crizei financiare, iar România, Polonia şi alte ţări din estul continentului vor continua să înregistreze performanţe superioare altor state comunitare, potrivit Băncii Mondiale.
Creşterea salariilor reale şi energia ieftină vor susţine cheltuielile de consum în întreaga Europă, chiar dacă nivelul consumului nu va reveni încă la valorile anterioare crizei, potrivit estimărilor Băncii Mondiale (BM) obţinute de Financial Times.
Zf.ro: Locuinţa cumpărată prin “Prima Casă” va putea fi închiriată sau folosită ca sediu social
Beneficiarul programului “Prima Casă” care schimbă o locuinţă cu una mai mare trebuie să utilizeze sumele obţinute din vânzarea casei achiziţionate sau construite iniţial în cadrul programului pentru lichidarea creditului acordat iniţial, locuinţa putând fi închiriată sau folosită ca sediu social.
Mediafax.ro: CE lansează o procedură de infringement împotriva României în domeniul serviciilor financiare
Comisia Europeană a lansat un aviz motivat (infringement) împotriva a 11 state, inclusiv România, pentru că nu au pus pe deplin în aplicare Directiva privind redresarea şi rezoluţia instituţiilor bancare, aceste ţări având termen de două luni pentru a evita trimiterea în faţa Curţii de Justiţie.
Zf.ro: Beckers, Telekom : Salariile din management şi top management din România sunt de multe ori mai mari decât în ţările dezvoltate.
Salariile din management şi top management din România sunt de multe ori mai mari decât în ţările dezvoltate, în timp ce la nivelul de jos veniturile sunt foarte mici, a spus Nikolai Beckers, CEO, Telekom Romania, în cadrul evenimentului Cei mai mari jucatori din economie 2015, organizat de Ziarul Financiar.
Honews.ro: Razvan Nicolescu, despre situatia de la CE Hunedoara: Imprumutul de 37 de milioane de euro nu este altceva decat o risipa de bani publici.
Fostul ministru al energiei Razvan Nicolescu nu crede ca solutia acordarii unui imprumut de 37 milioane de euro rezolva situatia de la Complexul Energetic Hunedoara. “Se spune ca e “doar un imprumut”. Sa fim seriosi! Banii nu vor mai fi returnati niciodata la buget”, a scris Nicolescu pe contul sau de Facebook. Acesta considera ca ar fi fost potrivita o analiza privind preluarea in conditii de piata a centralei de la Paroseni de catre Hidroelectrica “care pare ca nu are ce face cu banii si vrea sa dea sute de milioane euro dividende la buget”.
Romanialibera.ro: De ce factura la energie e prea mare pentru buzunarul românilor
Românii plătesc unul dintre cele mai mari preţuri la curent din Uniunea Europeană, raportat la puterea de cumpărare, spune Eurostat. Experții susțin că, deși avem resurse proprii, firmele interpuse umflă factura. De asemenea, ajutoarele pentru energia verde cresc prețul.
Mediafax.ro: Oficialii UE au finalizat negocierile pentru Fondul European pentru Investiţii Strategice
Reprezentanţi ai Comisiei Europene, Parlamentului şi Consiliul European au finalizat cu succes joi, după o noapte de discuţii, negocierile pentru reglementarea Fondului European pentru Investiţii Strategice (FEIS), ceea ce va permite ca acesta să devină operaţional din septembrie.
Reprezentanţii instituţiilor implicate în negocieri au stabilit alocările bugetare pentru fondul de garantare al FEIS, menţinând termenul ambiţios de aplicare stabilit în ianuarie, se aarată într-un comunicat al Comisiei Europene.
Mediafax.ro: Întâlnire Iohannis-Ponta: Preşedintele va organiza consultări pe tema aderării României la zona euro
Preşedintele Klaus Iohannis va organiza consultări cu partidele politice, pentru identificarea unui consens politic naţional privind aderarea României la zona euro, a anunţat joi Administraţia Prezidenţială, după o întâlnire a preşedintelui cu premierul Victor Ponta şi guvernatorul BNR Mugur Isărescu.
Zf.ro: Analist economic Ionel Blănculescu: România va atinge în perioada 2018-2019 o nouă fază de boom economic
România va atinge în perioada 2018-2019 o nouă fază de boom economic, evoluţie ce va fi sprijinită şi de împlinirea a o sută de ani de la Marea Unire, dar şi de preluarea în premieră a preşedinţiei UE, a spus Ionel Blăn¬culescu, analist financiar, la conferinţa ZF Cei Mai Mari Jucători din Economie.
Zf.ro: Danone a terminat anul cu afaceri de 456 mil. lei, în scădere cu 5%
Danone România, liderul pieţei de iaurturi, a terminat anul 2014 cu o cifră de afaceri de 456 milioane de lei, în scădere cu 5% faţă de anul precedent, conform informaţiilor furnizate de companie.
Cu acest rezultat, Danone România a trecut pe locul secund în topul companiilor procesatoare de lapte din România Astfel, Albalact, companie cu acţionariat majoritar românesc, şi-a adjudecat prima poziţie, după ce anul trecut a avut o cifră de afaceri de 475 milioane de lei, cu plus 12% faţă de anul precedent.
Mediafax.ro: Bosch mizează în acest an pe o creştere de 12-15% a afacerilor în România
Cifra de afaceri a grupului Bosch în România a fost anul trecut de 210 milioane de euro (933 de milioane de lei) şi ar putea creşte în acest an cu 12-15%, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, directorul general al Robert Bosch SRL, Mihai Boldijar
“2015 a început foarte bine, cu o creştere bună de două cifre şi credem că vom avea o creştere a vânzărilor între 12 şi 15% la nivel de ţară. Vrem să creştem numărul de angajaţi la peste 3.000, iar investiţiile pentru următorii doi ani vor fi de circa 55 de milioane de euro”, a completat Boldijar.
Gandul.info: Toate economiile din UE vor înregistra creşteri în 2015. Pe ce loc se va situa România în clasamentul avansului PIB-ului
Toate economiile din Uniunea Europeană vor înregistra creştere economică în 2015, pentru prima oară de la declanşarea crizei financiare, iar România, Polonia şi alte ţări din estul continentului vor continua să înregistreze performanţe superioare altor state comunitare, potrivit Băncii Mondiale.
Creşterea salariilor reale şi energia ieftină vor susţine cheltuielile de consum în întreaga Europă, chiar dacă nivelul consumului nu va reveni încă la valorile anterioare crizei, potrivit estimărilor Băncii Mondiale (BM) obţinute de Financial Times.
Capital.ro: Negriţoiu, ASF: Vom şti în iulie dacă un investitor strategic e interesat de Astra Asigurări
Planul de redresare al companiei Astra Asigurări se află în grafic, iar în luna iulie vom şti dacă vreun investitor strategic este interesat de societate, a declarat joi preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Mişu Negriţoiu.
Capital.ro: Acordul cu SUA pentru îmbunătăţirea conformării fiscale internaţionale
România a semnat, joi, acordul cu Statele Unite ale Americii pentru îmbunătăţirea conformării fiscale internaţionale şi implementarea măsurilor FATCA (The US Foreign Account Tax Compliance Act), document care implică un schimb reciproc automat de informaţii între autorităţile fiscale din cele două state, referitoare la activitatea instituţiile financiare, se arată într-un comunicat al Ministerului Finanţelor Publice.
‘Prin încheierea acestui Acord se va completa cadrul juridic bilateral privind schimbul automat de informaţii în domeniul fiscal. Acest demers va conduce la posibilitatea promovării cooperării în materie fiscală şi la combaterea practicilor fiscale evazioniste’, se menţionează în comunicatul Finanţelor.
Mediafax.ro: Agentul guvernamental pentru CJUE: Putem evita o condamnare a României, dacă legea e adoptată de Parlament înainte de vacanţă
Agentul guvernamental pentru Curtea de Justiţie a UE, Horaţiu Radu, a precizat, pentru MEDIAFAX, că România poate evita o condamnare la CJUE în cazul vehiculelor scoase din uz, dacă Parlamentul adoptă proiectul de lege aprobat, joi, în Guvern.
Mediafax.ro: UGIR 1903 a încheiat un parteneriat cu Tribunalul Permanent de Arbitraj Instituţionalizat
Firmele şi persoanele fizice vor putea apela la Tribunalul Permanent de Arbitraj Instituţionalizat, alternativă la instanţa de judecată, pentru litigii de muncă, proprietate intelectuală, protecţia consumatorului, Tribunalul încheind şi un parteneriat cu Uniunea Generală a Industriaşilor UGIR 1903.
Economica.net: Negriţoiu: Nevoile de capitalizare la Carpatica Asig sunt în jur de 400 milioane de lei
Nevoile de capitalizare la Carpatica Asig sunt în jur de 400 milioane de lei, însă dimensiunea de recapitalizare din perspectiva Solvency II se va cunoaşte în luna iunie, a declarat joi preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Mişu Negriţoiu.
B1.ro: ANAF elimină timbrul extrajudiciar solicitat în prezent la eliberarea certificatelor și adeverințelor
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) va elimina timbrul extrajudiciar solicitat în prezent la eliberarea certificatelor și adeverințelor de către administrațiile financiare.
Potrivit unui comunicat publicat de ANAF, această măsură vine în ajutorul contribuabililor care vor fi scutiți de drumuril eși timpul alocat achizițonării acestor timbre.
Bursa.ro: Lichiditate de peste 11 milioane lei
Piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a înregistrat, în prima parte a şedinţei de tranzacţionare de astăzi, o lichiditate de peste 11 milioane de lei (aproximativ 2,5 milioane de euro).La orele prânzului, indicele BET-FI era în scădere. Indicele BET se apreciază cu 0,18%, ajungând la valoarea de 7.436,09 puncte, la fel ca indicele BET Total Return, care se majorează cu 018%, la 8.119,22 puncte. BET-FI se depreciază, de asemenea, cu 0,42%, până la 31.020,99 puncte.
Economica.net: Restanţele la creditele în lei au scăzut cu circa 3%, iar la cele în valută cu 2,6%, în aprilie
Valoarea totală a creditelor restante în lei ale populaţiei şi firmelor, înregistrată în luna aprilie 2015, se cifrează la 9,78 miliarde de lei, cu circa 3% sub cea raportată în martie, în timp ce restanţele la creditele în valută se ridicau la 14,172 miliarde de lei (echivalent), în scădere cu 2,65%, conform unui raport al Băncii Naţionale a României /BNR/, publicat joi.
Totalul creditelor în lei era, în aprilie, de 95,66 miliarde de lei (cu aproape 1% peste valoarea din luna precedentă), din care 51,67 miliarde de lei erau sume contractate de agenţii economici şi 41,17 miliarde de lei de populaţie.
Agerpres.ro: Transgaz estimează o cerere totală de gaze naturale de 5,883 milioane MWh, în iunie
Cererea totală de gaze naturale, în luna iunie 2015, este estimată de Transgaz la 5,883 milioane MWh, conform datelor operatorului național de transport și sistem al gazelor transmise Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
Pentru clienții casnici reglementați, cererea este estimată la 762.632 milioane MWh, pentru clienții casnici eligibili la 6.592 MWh, iar pentru producătorii de energie termică pentru populație la 389.869 MWh.
Agerpres.ro: Proprietarii Volksbank au aprobat planul de restructurare al băncii
Grupul de bănci regionale care deține Volksbank AG (VBAG) a acceptat joi planul de restructurare al băncii austriece, transmite Reuters.
Hotnews.ro: A aparut norma de aplicare a Codului fiscal pentru facturarea cu cota de TVA de 9% a bunurilor alimentare si bauturilor nealcoolice. Mare atentie lacapcane!
Joi dupa pranz (in urma cu cateva minute) s-a publicat in Monitorul Oficial norma de aplicare a Codului fiscal pentru facturarea cu cota de TVA de 9% a bunurilor alimentare si bauturilor nealcoolice. Partea buna este ca sunt enumerate codurile tarifare pentru care se aplica aceasta cota redusa, dar vestea proasta e ca legiuitorul aplica o multitudine de
exceptii, fapt ce conduce la obligatia de a-l analiza cu maxima atentie.
Jurnalul.ro: Ce apreciază investitorii la noi
Companiile străine au învăţat că România le oferă forţă de muncă bine pregătită şi cu pretenţii financiare scăzute. Numărul locurilor de muncă generate ca urmare a investiţiilor străine a crescut anul trecut.
Digi24.ro: România vrea gazoducte noi, pe bani europeni
România cere bani europeni pentru noi conducte de gaz. Metanul din Azerbaidjan ar putea ajunge în ţara noastră printr-un gazoduct care vine din Grecia. Rezervele descoperite de Petrom în Marea Neagră trebuie aduse însă prin magistrale care deocamdată nu există.
Ziare.com: O companie canadiana a primit licenta de exploatare a aurului la Rovina
Carpathian Gold a obtinut din partea Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM) licenta de exploatare a aurului de la Rovina, la 20 de kilometri de Rosia Montana, pe o perioada de 20 de ani, prin intermediul subsidiarei Samax Romania, a anuntat compania canadiana.
Economica.net: TVA 9%: Adevărul despre preţurile alimentelor – cea mai mare creştere din ultimii trei ani
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat săptămâna trecută că a solicitat Institutului de Statistică o analiză privind evoluţia preţurilor, după anunţul privind reducerea TVA la alimente de la 24% la 9%. ECONOMICA.NET a obţinut această analiză. Concluzia este că majorarea de preţuri din aprilie 2015 faţa de martie 2015 la produse alimentare este cea mai mare din ultimii 3 ani.