Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

REVISTA PRESEI - 29 iunie 2015

Ziuaconstanța.ro:  DUBLĂ ANIVERSARE

MIHAI DARABAN – „LE UREZ MEMBRILOR CCINA CONSTANȚA PUTERE PENTRU A DEPĂȘI CONJUNCTURA ECONOMICĂ DIFICILĂ“

Mediul de afaceri din Constanța a avut, vineri, 26 iunie, două motive de sărbătoare: împlinirea a 135 de ani de la crearea primei Camere de Comerț la Constanța și a 25 de ani de funcționare a Camerei de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța. Cele două evenimente au fost marcate prin lansarea celei de-a doua ediții a lucrării „Monografia Camerei de Comerț Constanța“, în cadrul balului oamenilor de afaceri, în prezența lui Mihai Daraban, președintele CCINA Constanța și al Camerei de Comerț și Industrie a României, și a lui Dănuț Jugănaru, directorul CCINA Constanța.

          Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Leul și forintul, cele mai mari deprecieri în rândul monedelor emergente, afectate de turbulențele din Grecia

Un indice al Bloomberg care include cele mai tranzacționate monede emergente a scăzut, luni, cu 0,6% în Hong Kong, aproape de cel mai redus nivel din 19 martie, după ce Banca Centrală a Greciei a recomandat închiderea băncilor și impunerea de restricții asupra mișcărilor de capital, în dorința de a evita colapsul sistemului financiar, transmite Bloomberg.

Leul din România și forintul din Ungaria s-au depreciat fiecare cu 2%, zlotul din Polonia cu 1,7%, iar coroana din Cehia cu 1,4%, arată datele Bloomberg. Luni, euro s-a depreciat în tranzacțiile din Asia cu 1,9%, ajungând la 1,0955 dolari, cel mai scăzut nivel din aproape o lună.

          Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Mohammad Murad a fost reales preşedinte al Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc

Mohammad Murad a fost reales preşedinte al Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), pentru un al doilea mandat, unul dintre obiective fiind ca federaţia să fie consultată de autorităţile centrale şi cele locale când sunt

          Citeste mai mult…

Zf.ro: „Regele eolienelor“ şi-a găsit de lucru – service pentru turbine

Grupul Monsson, controlat de omul de afaceri Emanuel Muntmark, cel mai mare dezvoltator de proiecte eoliene local, a terminat anul trecut cu un business de 50 de milioane de euro, în creştere faţă de 2013, şi ar putea ajunge în doi ani la circa 60 de milioane de euro.

          Citeste mai mult…

Zf.ro: ANTREPRENORI LOCALI

Românul care a reuşit să spargă „careul de aşi“ al străinilor din cereale ajunge la 1,6 mld. lei

Compania de agrobusiness Brise­Group, deţinută de antreprenorul constănţean Marius Bucur, şi-a propus o creştere de 25% a cifrei de afaceri în acest an, la aproape 1,6 miliarde de lei în acest an, în contextul în care traderul a reuşit din 2014 să spargă cvartetul multinaţionalelor din comerţul cu cereale şi a urcat pe locul patru în faţa Glencore Protein.

„Dezvoltarea companiei Brise­Group din 2014 este rezultatul investiţiilor din ultimii ani în infrastructură, spaţii de depozitare, facilităţi logistice“, au declarat pentru ZF reprezentanţii companiei.

         Citeste mai mult…

Zf.ro: IMPACTUL LA BUCUREŞTI

BNR: Interferenţa acţionarilor greci cu băncile locale este limitată sever de regulile Băncii Naţionale

Cele patru bănci locale controlate de grupuri financiare de la Atena sunt reglementate de BNR, care poate acţiona în cazul în care observă interferenţe din partea acţio­narilor, iar depozitele atrase de acestea sunt garantate de stat, ceea ce elimină riscul unui val de panică în rândul deponenţilor, spune Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.

         Citeste mai mult…

Zf.ro: Insiderii urcă rulajele cu acţiunile Băncii Transilvania

Acţiunile Băncii Transilvania (TLV) au făcut obiectul a trei tranzacţii negociate de tip „Deal“ în şedinţa de vineri, 26 iunie, prin care investitorii au transferat 5,25 milioane de acţiuni în schimbul unei sume de 10,8 milioane de lei.

Pachetul transferat reprezintă 0,2% din capitalul social al băncii. Preţul la care s-au perfectat tranzacţiile „deal“ a fost de 2,07 lei/titlu, uşor peste cotaţia acţiunilor din piaţa prin­ci­pală. Vineri nu a fost raportat niciun cumpărător sau vân­ză­tor al acţiunilor. „Deal“-urile de vineri au loc în con­textul în care insiderii au fost extrem de activi la cum­pă­rare pe ac­ţiu­nile TLV. SIF Moldova (SIF2) a cumpărat în şedinţa de joi, 25 iunie, un pachet de un milion de acţiuni TLV la un preţ de 2,045 lei/titlu.

          Citeste mai mult…

Zf.ro: Veniturile bugetare cresc cu aproape 11%, în timp ce investiţiile continuă să se prăbuşească

Bugetul a rămas pe excedent în primele cinci luni ale anului, de 0,9% din PIB, „perfor­man­ţa“ fiind susţinută de creşterea încasărilor buge­tare cu aproape 11%, în pas cu acce­le­rarea economiei, dar şi de ajustarea cheltuielilor, în special a investiţiilor.

Veniturile bugetare au ajuns la sfârşitul lunii mai la 93 mld. de lei, în creştere cu 10,8% faţă de primele cinci luni de anul trecut, în timp ce investiţiile au continuat să fie „neperfor­man­tele“ bugetului, continuând să se prăbu­şească cu 26%, la 2,9 mld. de lei.

         Citeste mai mult…

Zf.ro: Numărul bancnotelor false depistate anul trecut s-a dublat

BNR a descoperit anul trecut un număr de peste 2.600 de bancnote în lei false, dublu faţă de nivelul din 2013, când se înregistrase o diminuare dramatică a fenomenului falsificării de bancnote.

Valoarea totală a bancnotelor neautentice descoperite anul trecut a fost de circa 250.000 de lei, potrivit datelor din raportul anual al BNR.

         Citeste mai mult…

Zf.ro: Azerii de la Socar mai aduc 50 mil. euro pentru extinderea reţelei de benzinării

Compania petrolieră de stat din Azerbaidjan SOCAR a investit până în prezent 50 de milioane de euro în România şi va aloca o sumă similară în următorii 2-3 ani pentru extinderea reţelei de benzinării, a declarat Vitaliy Baylarbayov, vicepreşedinte adjunct al SOCAR. „ Am deschis 32 de benzinării în România, am făcut investiţii de 50 milioane euro în economia din România şi am angajat circa 400 de persoane.

         Citeste mai mult…

Zf.ro: Raiffeisen şi BT au finanţare şi garanţii pentru credite IMM de 76 mil. euro prin iniţiativa JEREMIE

Raiffeisen şi Banca Transilvania, doi jucători de top cinci din sistemul bancar, vor putea acorda firmelor mici şi mijlocii credite cu o valoare cumulată de 76 mil. euro în cadrul programului european JEREMIE după ce săptămâna trecută au semnat acorduri cu Fondul European de Investiţii (instituţia care gestionează fondurile şi garanţiile acordate prin acest program) pentru suplimentarea unor linii de finanţare alocate anterior. Fondul a suplimentat finanţările pentru cele două bănci cu 38 mil. euro. FEI finanţează jumătate din creditele acordate în cadrul acestui program, iar cealaltă jumătate reprezintă contribuţia băncilor participante.

          Citeste mai mult…

Zf.ro: OPINIE SORIN PÂSLARU, REDACTOR-ŞEF AL ZF, DIN 16 IUNIE

Atenţie la weekendurile din Grecia din această vară

Pe zi ce trece, semnele că zona euro şi Uniunea Europeană sunt pregătite de o ieşire a Greciei din cadrul sistemului monedei unice europene sunt tot mai vizibile.

Iar când Financial Times scrie într-unul din cele două editoriale zilnice nesemnate ale ziarului, deci asumate ca politică redacţională, chiar sub logo-ul „Without fear and without favour“ (Fără frică şi fără favoruri), că Grecia mai face încă un pas spre exitul din zona euro, atunci nu mai e de glumit.

         Citeste mai mult…

Bursa.ro: SITUAŢIA DIN GRECIA / NICOLAE CINTEZĂ:

“Când se îmbolnăvesc părinţii, nu se îmbolnăvesc automat şi copiii”

Băncile cu capital grecesc din România erau deschise la ora 09:00. Era linişte şi nu erau oameni care să retragă bani din bancomate.

Banca Naţională a României (BNR) va sprijini subsidiarele greceşti din ţara noastră, ne-a spus, ieri, Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei de Supraveghere din cadrul BNR, pe fondul situaţiei din Grecia, care s-a înrăutăţit semnificativ în ultimele zile.

        Citeste mai mult…

Bursa.ro: DUPĂ EŞECUL OFERTEI PENTRU POPULAŢIE

La plăcinte înainte…” este atitudinea care caracterizează perfect şefimea pieţei noastre de capital, care, după ce a cerut insistent de la stat listarea obligaţiunilor pentru populaţie, a lipsit de la ceremonia de lansare a acestora la tranzacţionare la Bursa de Valori Bucureşti, arătându-şi făţis lipsa de respect faţă de orice altceva decât propria imagine.

         Citeste mai mult…

Bursa.ro: PIAŢA DE CAPITAL REIA DISCUŢIILE DESPRE ÎNFIINŢAREA CONTRAPĂRŢII CENTRALE

Costel Ceocea: “Reluarea proiectului CCP de către BVB şi Depozitarul Central poate eficientiza elaborarea sa”

SIF Moldova îşi doreşte reluarea discuţiilor privind înfiinţarea unei contrapărţi centrale româneşti, după doi ani de când planul Bursei de Valori Bucureşti în acest sens a eşuat, iar aceasta a fost nevoită să renunţe la tranzacţiile cu derivate.

        Citeste mai mult…

Bursa.ro: Iohannis înghite cu noduri Codul Fiscal

Preşedintele Klaus Iohannis este pe cale să facă o surpriză de proporţii atât politicienilor, cât şi mediului de afaceri din ţara noastră şi să nu promulge Codul Fiscal, la presiunile Comisiei Europene (CE), susţin unele surse politice apropiate situaţiei. “Domnul Iohannis este tentat să nu promulge noul Cod Fiscal şi să-l reîntoarcă în Parlament cu cerere de reexaminare pe motiv că nu res¬pectă Tratatul de aderare la Uniunea Europeană”, mai spun sursele citate, care afirmă că totul porneşte de la scăderea TVA la 19%.

         Citeste mai mult…

Bursa.ro: DRAGOŞ ANASTASIU:

Turismul poate contribui cu 5% la formarea PIB-ului ţării

Grupul Eurolines, care activează pe piaţa de transport şi turism din România, preconizează o cifră de afaceri de 100 de milioane de euro, în creştere cu 6% faţă de afacerile realizate anul trecut, de 94 milioane euro.

         Citeste mai mult…

Economica.net: CNADNR trebuie să toarne asfalt de 5 miliarde de lei în acest an. Autorităţile continuă cu materiale care ţin doi ani

Compania de Autostrăzi are de cheltuit miliarde pe drumurile din România, dar toate aceste lucrări se fac cu materiale ieftine, care se strică în numai doi ani. Autorităţile se încăpăţânează să foloseasca materiale de calitate, mai scumpe, dar care presupun o durată de viaţă a drumului cel puţin triplă, la fel ca în ţările dn Vest

         Citeste mai mult…

Economica.net: Ce sectoare din economia românească vor creşte în următoarele două luni – sondaj INS.

Potrivit sursei citate, în cadrul anchetei de conjunctură din luna iunie 2015, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni creştere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +7%). Pentru unele activităţi se va înregistra tendinţă de creştere şi anume: fabricarea băuturilor (sold conjunctural +39%), urmată de fabricarea tutunului (sold conjunctural +36%). Pentru preţurile produselor industriale, se prognozează o relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural 0%). Referitor la numărul de salariaţi, se estimează o relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de +3% pe total industrie prelucrătoare.

          Citeste mai mult…

Economica.net: Curentul este de patru ori mai scump decât gazul şi de două ori mai taxat. Ce plăteşti, de fapt, în factura la utilităţi

Circa 32% din preţul final la energie electrică îl reprezintă preţul mărfii energie. La gaz, marfa reprezintă circa 55% din preţul final. Energia electrică este mai scumpă de patru ori decât gazul pentru că este încărcată de o sumedenie de taxe şi tarife, care alimentează multe companii de stat şi private. La gaz, situaţia este mult mai simplă.

Unitatea de energie creată din electricitate este de patru ori scumpă decât cea produsă din gaze, pentru că energia electrică este suprataxată. Plătim în factură 1 MWh de gaz, în medie, cu 110 lei, fără TVA, în timp ce 1 MWh de energie electrică este circa 430 de lei, fără TVA. Preţul mărfii energie electrică este, pentru piaţa reglementată, de 135 de lei/MWh, în timp ce marfa gaz costă, de la 1 iulie, 60 de lei/MWh.

          Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Lucian Bode: Functionarea Comitetului de Reglementare al ANRE este compromisa din cauza blocarii numirii unor noi membri

Mandatul a trei membri din Comitetul de Reglementare al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) a expirat inca de la sfarsitul lunii aprilie. Insa, nici pana acum Parlamentul nu a reusit sa numeasca inlocuitori ai celor trei membri cu mandate expirate: Claudiu-Sorin Dumbraveanu, Teodor Bobis si Carmen Filipescu. “Mai sunt doua zile din aceasta sesiune parlamentara iar majoritatea PSD impreuna cu aliatii sai, blocheaza (refuza) in continuare organizarea audierilor in Parlament pentru inlocuirea celor trei membri din Comitetul de Reglementare al ANRE, carora le-a expirat mandatul inca de la sfarsitul lunii aprilie. Astfel, institutia cu rol de reglementator al pietei de energie este lasata de izbeliste de catre guvernarea Ponta, fiindu-i compromisa  functionarea”, a declarat deputatul Lucian Bode (PNL) printr-un comunicat de presa.

         Citeste mai mult…

Evz.ro: Sudul Litoralului românesc: Plus 8% în acest an la numărul de turişti. Investiţiile vor depăşi 22 milioane de euro

Considerat până acum 7-8 ani o Cenuşăreasă a Litoralului românesc, zona din Sud creşte semnificativ de la an la an şi tinde să ajungă din urmă Nordul.

Conceptul de “Litoral Verde”, lansat de ANAT acum un an, ajută Sudul să crească cu 8% în acest an în ceea ce priveşte numărul turiştilor, a anunţat şeful ANAT, Aurelian Marin.

        Citeste mai mult…

Capital.ro: Explicațiile unui semi-eșec. Cum a uitat statul să ia bani de la români

Popularizarea redusă şi structura ofertei mai puţin uşor de înţeles de către investitori sunt cauzele nesubscrierii integrale a emisiunii titlurilor de stat pentru populaţie.

Vineri a intrat la tranzacţionare la cota Bursei de Valori Bucureşti prima emisiune de titluri de stat pentru populaţie, a cărei valoare de 100 milioane lei a fost licitată numai în proporţie de 65% de investitori. Este prima ofertă a statului din ultimii nouă ani, începând cu Transelectrica în iunie 2006, în care titlurile puse în vânzare nu sunt suprasubscrise, atrage atenţia Liviu Moldovan, observator de 20 de ani al Bursei româneşti şi al pieţelor internaţionale.

         Citeste mai mult…

Agerpres.ro: INTERVIU Felix Daniliuc (ALB): Firmele de leasing vor fi pregătite în toamnă să cofinanțeze proiecte din agricultură finanțate cu bani europeni

Firmele de leasing vor fi pregătite, în toamna acestui an, să cofinanțeze proiecte din agricultură finanțate cu bani europeni, până atunci fiind necesară stabilirea unor proceduri unitare de finanțare la nivelul pieței, a declarat Felix Daniliuc, președintele Asociației Societăților Financiare – ALB România și director general Raiffeisen Leasing într-un interviu acordat AGERPRES.

În opinia sa, pe baza datelor de până acum, se poate estima pentru acest an o creștere a pieței de leasing din România cu 15% față de anul trecut, când volumul finanțărilor a fost de 1,3 miliarde de euro.

          Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Romgaz va începe în câteva luni forajul în Slovacia

“Din punct de vedere contractual, la perimetrele din Slovacia s-a intrat într-o noua fază de explorare, fază care cuprinde lucrări de foraj şi achiziţie de date magneto-telurice. Programul de lucrări pentru 2015 cuprinde forajul a două sonde de explorare la o adâncime de 1.200 m”, a comunicat compania, la solicitarea MEDIAFAX.

          Citeste mai mult… 

Mediafax.ro: Managerii estimează creşterea activităţii în industrie, construcţii, comerţ şi servicii

În cadrul anchetei de conjunctură din luna iunie 2015, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, creştere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +7%). Pentru unele dintre activităţi se va înregistra tendinţă de creştere şi anume: fabricarea băuturilor (sold conjunctural +39%), urmată de fabricarea tutunului (sold conjunctural +36%). Pentru preţurile produselor industriale, se prognozează relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural 0%). Referitor la numărul de salariaţi, se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de +3% pe total industrie prelucrătoare.

          Citeste mai mult…

Capital.ro: Împrumuturi de 19 milioane lei de la CEC Bank pentru IMM-uri

Banca a acordat un număr de 90 de credite în cadrul unui program româno-elveţian pentru intreprinderile mici şi mijlocii.

CEC Bank a acordat peste 90 de credite în valoare totală de 19,14 milioane de lei în cadrul programului româno-elveţian pentru IMM-uri şi are în analiză peste 60 de alte solicitări, care depăşesc 17 milioane de lei, potrivit unui comunicat de astăzi al băncii. “Produsul de finanţare oferit de CEC Bank vine în sprijinul companiilor interesate să îşi dezvolte în continuare afacerile în condiţii de cost competitive (dobânda ROBOR 6M + 1 p.p.).

           Citeste mai mult…

agerpres.ro: Dascălu (ING): Euro a trecut de 4,5 lei pe piața interbancară; BNR ar putea interveni

Cursul euro/leu a trecut de pragul de 4,5 lei pe piața interbancară, putând ajunge în zona de stabilitate a BNR, de 4,38-4,52 lei/euro, dar Banca Națională ar putea interveni la 4,5 lei/euro, susține Ciprian Dascălu, economist șef al ING Bank România.

           Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Contexpert: Programatorii ar putea pierde până la 40% din venitul net actual

Condiţiile drastice post-aministie fiscală oferite persoanelor fizice autorizate (PFA) ar putea declanşa în rândul programatorilor din industria IT, care generează 6% din PIB, un exod asemănător celui din domeniul medical, estimează compania de consultanţă fiscală, contabilitate şi audit Contexpert.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: ING: Expirarea acordului de bailout nu va duce automat la default-ul Greciei

Europa se roagă de Grecia să se salveze de la un colaps economic, politic şi social. Liderii de la Atena joacă poker mizând că tratatul UE nu prevede excluderea unei ţări din zona euro

Grecia nu va intra tehnic în default în perioada rămasă până la referendum, nici ca o consecinţă a neplăţii datoriilor către Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi nici ca o consecinţă a finalizării programului de bailout, evenimente care vor avea loc mâine. Cu toate acestea, se pune problema dacă guvernul elen va putea practic să plătească salariile bugetarilor şi pensiile la sfârşitul lunii, consideră analiştii ING într-un raport.

          Citeste mai mult…

Zf.ro: Acţiunile mai multor bănci italiene, inclusiv UniCredit şi Intesa, suspendate din cauza Greciei

 Acţiunile mai multor bănci italiene, între care UniCredit şi Intesa Sanpaolo, au avut probleme la deschiderea tranzacţiilor, iar ulterior au fost suspendate, din cauza ordinelor numeroase de vânzare înregistrate pe fondul temerilor provocate de riscul de default al Greciei, transmite MarketWatch.

          Citeste mai mult…

Capital.ro: Piraeus Bank: În România nu se aplică nici un fel de limitare a operațiunilor băncii

Piraeus Bank România este subsidiară locală, bancă românească și are capital grecesc. Toate operațiunile sunt localizate și integrate politicilor pieței bancare din România, reglementate de BNR.

Nu sunt implementate politici de control de capital, nu sunt închise băncile și nici nu sunt limitate operațiunile.

          Citeste mai mult…

Capital.ro: Capital Economics: “Grexit” pune în pericol statele răsăritene foste comuniste, inclusiv România

Temerile de contagiune a Grexit-ului s-au concentrat pe zona euro, dar retragerea dezordonată a Greciei din uniunea monetară poate pune în pericol statele răsăritene foste comuniste, inclusiv România, potrivit unei analize realizate de Capital Economics.

          Citeste mai mult…

Hotnews.ro: In luna mai, activitatea din industrie a incetinit si a scazut sub nivelul lunii aprilie 2015

 Chiar daca activitatea din industrie se afla inca in zona de expansiune, in luna mai, ritmul a scazut fata de aprilie si martie 2015. Indexul pentru volumul total al productiei a fost 59 in mai (sub 50 incepe contractie), fata de 63 in aprilie si 62 in martie a.c, se arata intr-un comunicat al IRSOP si SNSPA, care calculeaza acest indicator. In acest moment ne putem astepta ca in lunile viitoare activitatea sa continue sa scada, ceea ce ar fi ingrijorator, sau sa se stabilizeze in cadrul unei benzi, cu oscilatii reduse, ceea ce ar fi mai bine.

          Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Dăianu: Băncile cu acționariat elen din România sunt reglementate și supravegheate de BNR, care poate fi și împrumutător de ultimă-instanță

Băncile cu acționariat elen din România sunt bine capitalizate, respectă regulile și procedurile impuse de Banca Națională a României (BNR), care, la rândul său, poate exercita funcția de împrumutător de ultimă instanță pentru băncile aflate în dificultate, a declarat, pentru AGERPRES, profesorul universitar la SNSPA și membru al Consiliului de Administrație al BNR, Daniel Dăianu.

          Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Preţurile petrolului scad cu peste 1 dolar pe fondul crizei din Grecia

Preţurile petrolului au scăzut luni cu peste 1 dolar, pe fondul crizei din Grecia care a dus la închiderea băncilor elene şi la controlul capitalului, determinând investitorii să renunţe la activele riscante.

Banca Centrală Europeană a menţinut dar a îngheţat nivelul de finanţare a băncilor elene prin programul de asistenţă de urgenţă ELA, în urma eşuării negocierilor dintre autorităţile elene şi creditori, respectiv Comisia Europeană, BCE şi FMI.

          Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Piraeus: Nu se aplică limitarea operaţiunilor băncii pe plan local

Piraeus a anunţat, luni, că în România nu se aplică niciun fel de limitare a operaţiunilor băncii şi că, de asemenea, nu sunt implementate politici de control de capital.

“Nu sunt implementate politici de control de capital, nu sunt închise băncile şi nici nu sunt limitate operaţiunile. Clienţii Piraeus Bank România beneficiază de prevederile privind garantarea depozitelor prin Fondul de Garantare a Depozitelor de până la 100.000 de Euro. Banca Naţională a reglementat foarte clar intervenţiile acţionarilor tuturor băncilor, inclusiv ai celor din Grecia. Exista un protocol foarte clar, cu reguli precise privind interferenţa acţionarilor”, arată banca, într-un comunicat.

         Citeste mai mult...

Economica.net: Numărul firmelor intrate în insolvenţă a scăzut cu aproape 57%, în primele 5 luni ale anului

Numărul societăţilor intrate în insolvenţă a scăzut, în primele 5 luni din acest an, cu 56,86%, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2014, ajungând la 4.758 unităţi, conform datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).

Faţă de nivelul din luna aprilie, în mai numărul firmelor intrate în insolvenţă a crescut cu 24,1%.

          Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Gheorghe Dobra, şeful Alro: Industria din România nu ştie să prelucreze ce producem noi aici. Unele aliaje pot fi folosite ca blindaj la tancuri

Alro este cel mai mare consumator de energie electrică din România şi unul dintre cei mai mari exportatori Industria din România nu ştie să folosească produsele realizate de către Alro, astfel că cea mai mare parte a producţiei merge la export, unde sunt folosite în industria auto şi cea aeronautică, a declarat, Gheorgghe Dobra, directorul general al Alro, cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la intrarea în producţie a combinatului de aluminiu din Slatina. Alro exportă acum 70% din producţia de aluminiu primar, iar destinaţiile sunt Uniunea Europeană, Serbia şi Turcia. În privinţa aluminiului prelucrat, exporturile sunt în proporţie de 95%, produsele cu valoare adăugată mare realizate la Slatina ajungând în Uniunea Europeană, SUA şi Israel.

          Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Jean-Claude Juncker, apel pentru greci sa voteze DA la referendum si critici dure la adresa lui Tsipras: Ma simt tradat / Greciei nu i-a fost propus un pachet stupid de austeritate, nu sunt taieri de salarii sau pensii

 Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, s-a declarat luni “afectat” si “tradat” din cauza esecului negocierilor dintre Grecia si creditorii sai, intr-o declaratie extrem de critica fata de liderii greci, scrie AFP. “Daca grecii vor vota NU la referendum, intreaga planeta o vor lua ca pe un semn ca poporul grec vrea sa se distanteze de Europa”, a spus Juncker.

Citeste mai mult…

Bursa.ro: ÎN ULTIMUL AN,

Tranzacţiile cu imobile de lux au crescut cu aproximativ 10%

Tranzacţiile cu imobile de lux și terenuri din centrul Bucureștiului au crescut în ultimul an cu cel puțin 10%, iar fondurile de investiții interesate de oportunitățile oferite de piața imobiliară din Capitală achiziționează terenuri de peste 1000 mp în zone centrale cu prețuri cuprinse între 1200 și 3000 euro/mp, informează agenţia imobiliară Palace Estate, într-un comunicat transmis astăzi redacţiei.

          Citeste mai mult…

Bursa.ro: LA ORELE PRÂNZULUI:

Lichiditate de aproximativ 31 milioane lei pe BVB

Piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a înregistrat, în prima parte a şedinţei de tranzacţionare de astăzi, o lichiditate de aproximativ 31 milioane lei (7 milioane euro).

La orele prânzului, BVB era în scădere cu peste 2%. Indicele BET coboară cu 2,05%, ajungând la valoarea de 7.170,75 puncte, la fel ca indicele BET Total Return, care se micşorează cu 2,04%, la 7.953,44 puncte. BET-FI se depreciază, de asemenea, cu 1,81%, până la 29.315,33 puncte.

          Citeste mai mult…

Bursa.ro: CE va investi 13,1 miliarde euro în infrastructura de transport

Comisia Europeană (CE) a decis astăzi să investească suma de 13,1 miliarde de euro, în 276 de proiecte de investiţii în infrastructura de transport, selectate în cadrul Mecanismului pentru Interconectarea Europei (MIE), arată un comunicat al CE.

          Citeste mai mult…

Bursa.ro: ÎN PERIOADA 27-28 MAI 2015,

ANAF a efectuat controale la 259 de contribuabili

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) anunţă că în perioada 27.06.2015 – 28.06.2015, au fost efectuate acţiuni de control la 259 contribuabili care îşi desfăşoară activitatea în zone cu risc fiscal, în care au fost implicaţi 394 inspectori antifraudă, arată un comunicat transmis redacţiei.

Selecția contribuabililor care au fost verificați a avut la bază exclusiv sesizările primite la TelVerde și analiza de risc făcută de compartimentele de specialitate.

        Citeste mai mult…

Bursa.ro: Dezvoltatorii plătesc până la 3000 euro/mp pentru terenurile din centrul Capitalei

Fondurile de investiții interesate de oportunitățile oferite de piața imobiliară din Capitală achiziționează terenuri de peste 1000 mp în zone centrale cu prețuri cuprinse între 1200 și 3000 euro/mp, conform Palace Estate.

Potrivit unui comunicat al agenției imobiliare remis redacţiei, tranzacțiile cu imobile de lux și terenuri din centrul Bucureștiului au crescut în ultimul an cu cel puțin 10%.

         Citeste mai mult…

Bursa.ro: BCR şi BT au devenit agenţi de plată pentru Depozitarul Central

Depozitarul Central informează că Banca Comercială Română şi Banca Transilvania au devenit agenţi de plată pentru instituţie, prin intermediul acestora urmând să fie efectuate plăţi de dividende sau alte sume de bani, pentru emitenţii de instrumente financiare care vor desemna respectivele instituţii de credit drept agenţi de plată proprii.

Începând cu anul 2015, ca urmare a modificării cadrului de reglementare aplicabil, emitenţii vor distribui dividendele şi orice alte sume cuvenite deţinătorilor de valori mobiliare prin intermediul Depozitarului Central şi al participanţilor la sistemul de compensare decontare şi registru.

         Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Legea insolvenței persoanelor fizice, publicată în Monitorul Oficial în 26 iunie, intră în vigoare peste șase luni

Legea insolvenței persoanelor fizice a fost publicată în Monitorul Oficial pe data de 26 iunie și intră în vigoare la șase luni de la publicare.

Excepție face articolul 92, care intră în vigoare la trei zile de la publicare. Acest articol reglementează înființarea comisiilor de insolvență, la nivel central și local, elaborarea normelor de aplicare a legii, stabilirea onorariilor pentru administratori și lichidatori, precum și alte proceduri pentru punerea în aplicare a actului normativ.

          Citeste mai mult…

mediafax.ro: Analişti: BNR va menţine dobânda de politică monetară la 1,75% până la sfârşitul anului

BNR va menţine dobânda de politică monetară la 1,75% până la sfârşitul anului, estimează Asociaţia Analiştilor Financiar – Bancari din România (AAFBR), dar pentru 2016 analiştii au opinii divergente, de la o scădere la 1,5% la o majorare la 2,5% în decembrie 2016.

          Citeste mai mult…

Zf.ro: Panasonic ar putea construi o fabrică de prize: „România este primul pas. Vrem să ajungem în toată Europa“

Japonezii de la Panasonic vor pri­mul loc pe piaţa locală de prize, între­rupătoare şi prelungitoare, eva­luată la 10 mil. euro, iar dacă „vânzările merg bine“, vor lua în calcul varianta cons­truirii unei unităţi de producţie în România.

Panasonic este prezentă deja pe această piaţă prin distribuitorul auto­rizat Viko din Turcia, pe care l-a cum­părat anul trecut într-o tranzacţie evaluată la 560 mil. dolari.

          Citeste mai mult…

Capital.ro: Alro Slatina îşi face planuri… până în anul 2030

Reducerea emisiilor de carbon şi ameliorarea cu 30% a eficienţei energetice se numără printre obiectivele pe termen lung ale companiei.

Directorul general al Alro Slatina, Gheorghe Dobra, a declarat astăzi într-o conferinţă de presă, că această companie are programe de dezvoltare pe termen lung, respectiv până în 2030, în viitor compania urmărind să crească ponderea produselor cu valoare adăugată mare şi foarte mare. Cele două unităţi ale Alro din Slatina şi-au deschis luni porţile pentru vizitatori, evenimentul făcând parte dintr-o serie de manifestări organizate de companie pentru a marca împlinirea, pe 30 iunie anul acesta, a 50 de ani de la începerea producţiei de aluminiu la Slatina. “Noi ne axăm în viitor, avem programe până în 2030, ştiţi că sunt noi provocări acum care vin de la CE, reducerea emisiilor de noxe, îmbunătăţirea eficienţei energetice cu 30%, creşterea ponderii energiei regenerabile.

          Citeste mai mult…

Capital.ro: Gheorghe Dobra, Alro: Exportăm 95% din aluminiu prelucrat la Slatina. Industria din România nu poate să prelucreze ce producem noi

Alro SA, partea a grupului Vimetco, unul dintre cei mai mari producători de aluminiu din Europa Centrală şi de Est, a investit în ultimii 10 ani peste 500 de milioane de dolari pentru modernizarea și creșterea eficienței operațiunilor sale, cea mai mai parte a producției fiind destinată exportului.

           Citeste mai mult…

Economica.net: Banca Naţională a Elveţiei intervine pe pieţele valutare pentru a contracara aprecierea francului

Preşedintele Băncii Naţionale a Elveţiei, Thomas Jordan, a confirmat, luni, că a intervenit pe pieţele valutare încercând să oprească aprecierea francului elveţian, după ce Grecia a anunţat impunerea unor restricţii asupra mişcărilor de capital şi închiderea băncilor, transmite Reuters.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: ADEVĂRATA FAŢĂ A CRIZEI DIN GRECIA

LIVE TEXT. Analist: Băncile cu acţionariat elen ar putea avea probleme, în ciuda declaraţiilor liniştitoare ale BNR. 

Cancelarul german Angela Merkel a sugerat, luni, că trebuie găsit un compromis în cazul Greciei, în timp ce ieşirea tot mai probabilă a ţării din zona euro a generat panică pe pieţele internaţionale, relatează DPA, în pagina electronică.

          Citeste mai mult…

Zf.ro: Marius Pandele, Prime Transaction: Băncile cu acţionariat elen ar putea avea probleme, în ciuda declaraţiilor liniştitoare ale BNR

În mod normal, România nu ar trebui să fie afectată în mod semnificativ de un faliment al Greciei, iar companiile listate la Bursă cu atât mai puţin, relaţiile comerciale directe ale acestora cu Grecia fiind nesemnificative. Băncile cu acţionariat grecesc ar putea avea probleme, în ciuda declaraţiilor liniştitoare ale BNR, însă este greu de estimat dacă efectul asupra băncilor listate (niciuna cu acţionariat grecesc) va fi unul negativ sau, dimpotrivă, vor apărea oportunităţi de majorare a cotelor de piaţă.

          Citeste mai mult… 

Jurnalul.ro: Cu cât scad veniturile după relaxarea fiscală. Cine câştigă şi cine pierde din impozitarea muncii, în 2016

Persoanele care pe lângă salariu mai au şi alte surse de venit, cum ar fi un apartament închiriat, un contract de drepturi de autor sau obţin dividende de la o firmă, vor pierde 10,5% din banii câştigaţi în afara seviciului de bază în urma introducerii contribuţiei la pensie (CAS) pe orice venit. Salariaţii care nu obţin bani decât dintr-un contract de muncă nu vor fi afectaţi în niciun fel.

          Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Calm relativ, in prima zi a unei saptamani dificile pentru bancile cu capital grecesc din Romania

 Luni, in intervalul orar 8-16, pe piata bancara din Romania nu se inregistrasera miscari semnificative privind retragerile de la bancomate sau cozi bancare, in prima zi a unei saptamani dificile pentru institutiile de credit cu capital elen. “Au existat intr-adevar retrageri usor mai mari -cu 1,2% – fata de o zi obisnuita, dar putem pune acest lucru pe seama faptului ca in Romania luni este si o sarbatoare religioasa iar unii clienti au efectuat probabil retrageri pentru cumpararea de cadouri”, au spus pentru HotNews.ro reprezentantii unei banci cu capital elen.

           Citeste mai mult…

        Impreuna in lumea afacerilor