Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

REVISTA PRESEI - 3 iunie 2015

Mediafax.ro : Rata şomajului în formă ajustată sezonier a crescut în aprilie la 6,9%

Rata şomajului în formă ajustată sezonier a fost în aprilie de 6,9%, cu 0,1 puncte procentuale atât peste cea de la finalul lunii anterioare, cât şi faţă de aprilie 2014, a anunţat miercuri Institutul Naţional de Statistică (INS).

          Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Tudose: Transelectrica este o companie cu management performant; moțiunea are cifre false, este generatoare de titluri de presă

Transelectrica este o companie cu adevărat importantă, cu management performant, așa cum apreciază și reprezentanții instituțiilor financiare internaționale, a declarat marți ministrul Economiei, Mihai Tudose, prezent în plenul Camerei Deputaților la dezbaterea Moțiunii simple “PSD curentează banul public – bonusuri uriașe, contracte cu dedicație și secrete de stat la Transelectrica”.

        Citeste mai mult..

Agerpres.ro: Gradul de realizare a veniturilor în 2014 a fost de 98,1%, iar în cazul cheltuielilor de 96,9% (raport MFP)

Gradul de realizare a veniturilor și cheltuielilor bugetare în 2014 a fost sub estimările cuprinse în buget, respectiv de 98,1% în cazul veniturilor și de 96,9% în cazul cheltuielilor, reiese din Raportul privind Execuția Bugetară finală pe anul 2014, publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice.

         Citeste mai mult..

Mediafax.ro: Ponta: Vom analiza impactul tăierii TVA la finele lunii, atunci sunt declaraţiile de DNA… Na! ..de TVA

O primă analiză a reducerii TVA la alimente va fi efectuată la sfârşitul acestei luni, declaraţiile de TVA fiind depuse la 25 iunie, a declarat premierul Victor Ponta, care a greşit iniţial spunând “declaraţiile de DNA”, după care s-a corectat, râzând.

Întrebat de jurnalişti dacă a fost efectuată o analiză referitoare la impactul reducerii TVA la alimente, premierul a explicat că este “prematur” după doar o zi şi jumătate de la aplicarea măsurii, intrată în vigoare la 1 iunie, dar a precizat că o astfel de analiză va fi la sfârşitul acestei luni.

        Citeste mai mult..

Mediafax.ro: Ponta: Guvernul va organiza referendum privind aderarea României la Zona Euro dacă se impune politic

Guvernul va organiza un referendum cu privire la aderarea României la Zona Euro dacă se va impune din punct de vedere politic, a declarat premierul Victor Ponta, precizând că termenul obiectivului rămâne 1 iulie 2019, când România va prelua preşedinţia Uniunii Europene.

.       Citeste mai mult..

Mediafax.ro: Guvern: România poate avea o creştere economică de peste 4% în acest an. Anul viitor este posibil 5%

România poate depăşi, cu un an agricol bun, o creştere economică de 4% în acest an, iar pentru anul viitor devine fezabilă o rată a creşterii de 5%, tendinţă care va fi menţinută pentru o perioadă mai lungă, se arată într-un document distribuit de Guvern în Parlament, la discursul premierului Ponta.

        Citeste mai mult..

Agerpres.ro: Imocredit IFN listează obligațiuni de 15 milioane de lei la Bursa de Valori București

O emisiune de obligațiuni în valoare de 15 milioane de lei (3,4 milioane de euro) lansată de Imocredit IFN intră, miercuri, la tranzacționare la Bursa de Valori București (BVB).

Potrivit unui comunicat al BVB, remis, marți, AGERPRES, Imocredit IFN a derulat, în perioada 23 aprilie — 4 mai, o ofertă de vânzare de obligațiuni, prin care a atras 15 milioane de lei, fonduri care vor fi utilizate pentru acordarea de împrumuturi clienților.

        Citeste mai mult..

Agerpres.ro: Enel întrerupe, miercuri, alimentarea cu energie electrică în anumite zone din București și județele Ilfov și Giurgiu

Alimentarea cu energie electrică va fi oprită temporar, miercuri, în mai multe zone din București, Ilfov și Giurgiu, pentru lucrări planificate de revizii, reparații și modernizări în rețeaua de distribuție, anunță Enel Distribuție Muntenia.

În Capitală, curentul electric se va sista între orele 8,00 și 16,00 în zonele: Șoseaua București — Târgoviște și străzi adiacente, iar între orele 9,00 și 18,00 în zone din strada Jandarmeriei, Șoseaua Gheorghe Ionescu Sisești nr. 128, strada Regimentului și străzi adiacente, intrarea Jandarmeriei.

      Citeste mai mult..

Agerpres.ro: Ponta: Avem o relație specială cu Italia; mulțumesc întreprinzătorilor italieni și îi asigur că vom continua să scădem taxele

Premierul Victor Ponta a declarat marți seară, la recepția de Ziua Națională a Republicii Italiane, că relația dintre România și Italia este una “absolut specială” și a mulțumit întreprinzătorilor italieni pentru că asigură locuri de muncă românilor.

      Citeste mai mult..

Bursa.ro: NICOLAE CINTEZĂ:

“Nu BNR vrea bail-in, ci Uniunea Europeană”

Prin procedura de bail-in, băncile cu probleme sunt salvate şi din banii deponenţilor negarantaţi Autorităţile de la noi doresc să intrăm în zona euro, dar nu sunt în stare să transpună prevederile europene în legislaţia noastră, iar atunci când o fac, o fac incorect, este de părere Nicolae Cinteză, directorul direcţiei de supraveghere din cadrul Băncii Naţionale a României (BNR).

         Citeste mai mult..

Bursa.ro: În ce fel de uniune monetară intrăm contează!

O cheie de înţelegere a celui mai recent text al domnului Teodor Stolojan din Bursa (29 mai, a.c.) este că zona euro are particularităţi născute din istoria sa, restricţii de ordin politic şi circumstanţe care fac ca ţările creditoare să nu fie dispuse să asiste ţări debitoare, mai ales când acestea din urmă dovedesc “iresponsabilitate în politica economică”. Este o judecată uşor de împărtăşit. Vreau să stărui însă asupra afirmaţiei că “zona euro nu va deveni niciodată o uniune monetară ideală, ca aceea descrisă în manualele de economie” şi că “nici nu poate fi comparată cu sistemele monetare din SUA şi Germania”.

      Citeste mai mult..

Bursa.ro: DUPĂ ANUNŢUL ACORDULUI PENTRU EXPLOATARE ÎN ROMÂNIA, COTAŢIA ACŢIUNILOR A EXPLODAT

Cotaţia acţiunilor companiei canadiene “Carpathian Gold” a explodat, după ce, miercurea trecută, societatea a anunţat că a ajuns la un acord cu Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) pentru obţinerea unei licenţe de 20 de ani pentru exploatarea zăcămintelor de la Rovina, prin subsidiara locală Samax România SRL.

          Citeste mai mult..

Bursa.ro: NICOLAE CINTEZĂ:

“Băncile nu mai vor să dea credite, în contextul legislaţiei impredictibile”

Majoritatea companiilor intenţionează să îşi menţină sau să îşi reducă gradul de îndatorare bancară, potrivit unui studiu realizat de BNR. Acesta arată că o proporţie de 64% dintre firmele chestionate nu ar lua un credit în lei şi 68% dintre societăţile comerciale nu ar contracta un împrumut în euro.

        Citeste mai mult..

Bursa.ro: IOANNIS PAPALEKAS:

“Banii s-au ieftinit foarte mult”

Ioannis Papalekas, unul dintre cei mai mari investitori imobiliari din România, considerat “vulturul fără chip” întrucât nu obişnuişte să apară prea des în mass-media, şi-a prezentat recent intenţiile privind business-ul său în România.

El a anunţat că va termina acest an cu active de peste 1 miliard de euro în portofoliul fondului pe care îl conduce – “Globalworth” – şi are în vedere să mai investească încă un miliard de euro în următorii doi ani. “Globalworth” este interesat şi de sectorul logistic şi industrial din zone precum Cluj, Timişoara şi Constanţa, unde va investi circa 300 de milioane de euro.

        Citeste mai mult..

Bursa.ro: NICOLAE CINTEZĂ, DESPRE PROBLEMA CREDITELOR ÎN CHF:

“Greu de crezut că băncile greceşti vor da discounturi românilor”

În prezent, nu ne putem aştepta la programe din partea băncilor care au dat credite în franci elveţieni (CHF), pentru sprijinul debitorilor cu împrumuturi în CHF, după modelul Băncii Transilvania BT, în condiţiile în care majoritatea acestor bănci au capital grec, iar un astfel de program trebuie aprobat de acţionarul majoritar, este de părere Nicolae Cinteză, directorul direcţiei de supraveghere din cadrul Băncii Naţionale a României (BNR).

      Citeste mai mult..

Bursa.ro: CREŞTERE PESTE AŞTEPTĂRI ÎN MAI

Inflaţia din zona euro a trecut în teritoriu pozitiv

Rata anuală a inflaţiei din zona euro a urcat peste aşteptări în luna mai, după ce Banca Centrală Europeană (BCE) a lansat programul de relaxare cantitativă, care presupune achiziţii de active lunare de 60 de miliarde de euro.

      Citeste mai mult..

După un an de absenţă din peisajul public românesc, şeful Erste anunţă o transformare „structurală“ la BCR pe creditarea corporate

BCR trebuie să-şi îmbunătăţească în mod „structural“ relaţia cu clienţii cor­­porate şi de aceea va reevalua complet gama de produse şi procese care ţin de creditarea pe acest segment, spune Andreas Treichl, CEO al Erste Group, acţionarul principal al celei mai mari bănci din România.

      Citeste mai mult..

Zf.ro: Şeful Trezoreriei: Cine cumpără titluri de stat în loc să pună banii la bancă, crede mai mult în stat

Achiziţia unui titlu de stat în cadrul primei emisiuni destinate populaţiei din 2005 este un pariu pe statul român, remunerat însă cu un câştig mai mic decât la bancă, cum este şi firesc, pentru că titlurile de stat sunt plasamente mai sigure, a declarat azi Ştefan Nanu, şeful Trezoreriei, în cadrul unei conferinţe organizate la Bursa de Valori Bucureşti cu ocazia anunţării ofertei de titluri de stat destinate investitorilor de rând.

       Citeste mai mult..

Zf.ro: În timp ce guvernul Ponta raportează excedente record la buget, plăţile restante către firmele private au reînceput să crească după un an de progrese

Plăţile restante ale statului către companiile private, de peste 90 de zile, şi-au reluat creşterea în primul trimestru ajungând la 322,6 mil. lei, nivel aproape triplu faţă de cel de la sfârşitul anului trecut şi cu 50% mai mare decât soldul din 2013, în condiţiile în care bugetul a fost în primele luni pe excedent.

      Citeste mai mult..

Zf.ro: OPTIMIZĂRILE FISCALE: CALEA DE LA IMORAL LA ILEGAL

Tranzacţiile realizate între multinaţionale vor fi mai mult analizate de autorităţile fiscale în anii următori, la nivel internaţional, iar aplicarea planului de acţiune al OECD privind erodarea bazei de impunere şi transferul profiturilor ar trebui să aibă efecte pozitive pentru România, respectiv creşterea profiturilor şi, implicit, impozite mai mari colectate din taxarea profiturilor, consideră Dan Bădin, partener coordonator servicii fiscale şi juridice la Deloitte România.

      Citeste mai mult..

Zf.ro: „COŞMARUL RUTIER“ AL BUCUREŞTIULUI

Transporturile pregătesc exproprieri de 47 mil. lei pentru lărgirea la patru benzi a 20 km din centura Capitalei. Cea mai mare despăgubire atinge 4 milioane de lei

Statul român se pregăteşte să expro­prieze circa 293.000 de metri pătraţi pentru lărgirea la patru benzi a 20 de kilometri din centura Capitalei, între A1 Bucureşti-Piteşti şi pasajul Chitila (8,7 kilometri), respectiv între DN 2 (Voluntari) şi A2 Bucureşti-Constanţa (11,3 kilometri), valoarea despă­gubirilor ridicându-se la 47,6 milioane de lei, potrivit unui proiect de hotărâre a guvernului privind declanşarea procedurilor de expro­priere, publicat pe siteul Ministerului Transporturilor.

      Citeste mai mult..

Zf.ro: Sondaj BNR: Două treimi din companii nu se împrumută de la bănci din cauza comisioanelor şi dobânzilor prea mari

Aproape două treimi dintre companiile care au participat la un sondaj derulat de BNR au raportat că nu au contractat credite bancare în perioada octombrie 2014-martie 2015, invocând ca motive principale pentru această situaţie cerinţele privind valoarea sau tipul ga­ran­ţiei, nivelul ridicat al dobânzilor şi co­misioanelor, precum şi clauzele contractuale.

      Citeste mai mult..

Zf.ro: BNR a strâns încă 126 mil. euro în rezerva valutară luna trecută

BNR a încheiat luna mai cu rezerve valutare de 30,2 miliarde de euro (133 mld. lei), în urcare cu 126 milioane de euro faţă de nivelul din luna precedentă. Comparativ cu nivelul atins în luna mai din 2014, rezervele valutare sunt însă cu 500 mil. euro mai mici. Luna trecută au avut loc intrări în rezerva valutară de 530 mil. euro. Ieşirile din rezerva valutară au însumat 400 mil. euro. Plăţile scadente în iunie în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate, însumează circa 442 mil. euro. Luna trecută, plăţile în contul datoriei publice au cumulat 118 mil. euro. Banca centrală nu finanţează direct datoria publică, dar administrează conturile în valută ale statului. Rezerva de aur a rămas la 103,7 tone, fiind evaluată la 3,6 mld. euro.

      Citeste mai mult..

zf.ro: Video ZF Live. Care este profilul antreprenorului român în opinia unui fost CEO

Antreprenorul român este pasionat de ce face, are viziune, curaj, fler pentru business şi o flexibilitate pe care nu o au mulţi corporatişti, a spus la ZF Live Aliz Kosza, fost director general la Mol, Orkla Foods şi Fabryo.

      Citeste mai mult..

Zf.ro: FINANŢE PERSONALE

Companiile listate la bursă ţin „la saltea“ peste 15 mld. lei

Cele mai mari companii listate la bursa din Bucureşti aveau în conturi, în martie, lichidităţi de peste 15 miliarde de lei (3,4 mld. euro), echivalentul a 20% din capitalizarea cumulată, semnal că lipsesc investiţiile sau achiziţiile care să creeze valoare pentru investitori.

      Citeste mai mult..

Zf.ro: Adrian Vasilescu, BNR: Ce ne-a dat Dumnezeu şi ce reuşim să punem în traistă

Criza se cam duce. Ciclul repetitiv pare să-şi fi încheiat deja faza de declin. Rămân însă multe corecţii de făcut. Mai ales că averea ţării, reprezentând suma avuţiilor  populaţiei, companiilor şi ale statului, minus datoriile, s-a redus simţitor şi a slăbit forţa societăţii de a asigura bunăstarea populaţiei.

      Citeste mai mult..

Adevarul.ro: ANALIZĂ Ce s-a ales de proiectele energetice ale României de dinaintea crizei

Statul anunţa înaintea crizei din 2008 construcţii energetice-mamut, în valoare de peste 10 miliarde de euro. Niciunul dintre aceste mari proiecte nu s-a concretizat în ultimii şapte ani: de unele s-a ales praful, iar cele rămase pe agendă au nevoie de ajutoare masive din partea statului şi au rămas la stadiul de plan. Anunţate cu mare fast în perioada de dinaintea crizei, marile proiecte energetice ale României fie au ajuns la coşul de gunoi al istoriei, fie au nevoie de subvenţii masive pentru a fi rentabile având în vedere excedentul de producţie de electricitate de pe piaţa locală. Investitorii s-au evaporat, iar companiile de stat din domeniu au ajuns să aibă mari probleme financiare.

      Citeste mai mult..

Adevarul.ro: Românii pot împrumuta statul: se lansează prima emisiune de titluri de stat pentru populaţie. Cum se calculează dobânda

Persoanele care vor să economisească pe termen lung pot subscrie, în perioada 8-19 iunie, în cadrul emisiunii de titluri de stat realizată de Ministerul Finanţelor pentru populaţie, cu o valoare totală de 100 milioane lei, un titlu costând 1.000 de lei, iar pe 25 iunie se vor efectua alocările. În perioada 9-12 iunie, reprezentanţii Ministerului Finanţelor împreună cu bancherii de la BRD, Raiffeisen şi BCR, care formează consorţiul de intermediere a primei oferte de titluri de stat destinate populaţiei, vor face un roadshow în Bucureşti, Timişoara şi Cluj-Napoca pentru a prezenta programul.

      Citeste mai mult..

Hotnews.ro: Camera Consultantilor Fiscali organizeaza examen de atribuire a calitatii de consultant fiscal sau de consultant fiscal asistent simultan in Bucuresti, Cluj-Napoca si Timisoara in data de 27 iunie 2015

 Camera Consultantilor Fiscali este organizatia profesionala de utilitate publica care coordoneaza activitatea de consultanta fiscala din Romania si are in evidenta  peste 5.500 de membri la nivel national.

Inscrierile pentru examen se fac in  perioada 25 mai 2015 – 12 iunie 2015pe site-ul www.ccfiscali.ro/ si dosarele se transmit, in aceeasi perioada, prin servicii postale cu confirmare de primire sau direct, pe adresa str. Alecu Russo nr.13-19, et.4, ap. 9, sectorul 2, municipiul Bucuresti.

      Citeste mai mult..

Hotnews.ro: Tendinta spre secundaritate in administrarea dezechilibrelor globale

În țările dezvoltate, (i) ratele dobânzilor/randamentele au fost în ultimii ani foarte joase sau (în Europa) chiar negative (Fig. 1 și Fig.2), iar (ii) producția a rămas sub potențial și a crescut la rate joase după izbucnirea crizei în 2008. Creșterea economică scăzută de la începutul crizei și până în prezent a făcut necesar ca în unele economii, ratele de politică monetară să coboare aproape de zero. În România, creșterea economică a revenit la niveluri relativ înalte în ultimii doi ani, iar în lipsa reducerii TVA, probabil că inflația ar fi revenit în apropierea țintei centrale la sfârșitul acestui an. Cu toate acestea, s-ar putea să fie necesar ca BNR să reducă în continuare ratele dobânzii de politică monetară.

      Citeste mai mult..

Hotnews.ro: Victor Ponta, despre listarea la bursa a companiilor de stat: 

In functie de proceduri. Daca e dupa noi, am vrea sa le avem pe toate anul acesta, dar, dupa cum stiti, trebuie respectate niste proceduri. Si ma refer aici la listarile primare. De aceea, m-am plans de Hidroelectrica, pentru ca am putea sa o listam maine. Avem clienti, dar nu reusim sa finalizam procedura judiciara care tine de doi ani, din 2012. Aeroportul International trebuie sa respecte procedurile, Portul Constanta la fel, la Romtelecom de asemenea suntem in proceduri.

      Citeste mai mult..

Hotnews.ro: Slovacia vrea ca gazul rusesc sa continue sa tranziteze teritoriul sau si propune o ruta Bulgaria – Romania – Ungaria

Slovacia serveste in prezent drept tara de tranzit pentru gazul rusesc exportat spre Europa via Ucraina. Dar Rusia a anuntat ca incepand din 2019 va renunta la livrarile prin Ucraina iar europenii vor trebui sa se aprovizioneze de la granita turca.

      Citeste mai mult..

Hotnews.ro: Numarul creditorilor care cer insolventa Complexului Energetic Hunedoara a crescut la sapte

 Lista furnizorilor care solicita insolventa Complexului Energetic Hunedoara se mareste de la saptamana la saptamana. Astfel, si firma Brenntag SRL, distribuitor de produse chimice, a cerut in instanta insolventa Complexului Energetic Hunedoara. Aceasta s-a alaturat altor sase creditori care sunt parti intr-un dosar de insolventa aflat pe rolul Sectiei II-Civila de la Tribunalul Hunedoara, procesul urmand sa aiba loc pe 18 iunie 2015. Dosarul a fost inregistrat initial de firma Romlink Invest SRL pe 8 aprilie 2015, dupa care s-au inscris, rand pe rand, Instal Comimpex 2006 SRL, Arteca Jilava SA, Bostina & Asociatii, Delta Plus Trading SRL, Meridian Electro Construct SRL si Brenntag SRL.

      Citeste mai mult..

Economica.net: Calendarul de liberalizare al preţului la gaze până în 2018: Scumpire de 30% în total, 5% pe an. Prima dată, la 1 iulie

Liberalizarea pieţei gazelor pentru consumatorii casnici din România va fi încheiată când preţul gazului din producţia internă atinge nivelul de pe bursă. La datele de tranzacţionare de acum, acest nivel va fi de 78 de lei/MWh, de la 53,3 lei/MWh în prezent. FMI ceruse iniţial 90 de lei/MWh, însă Guvernul a reuşit să negocieze un preţ ţintă de 78 de lei/MWh

      Citeste mai mult..

Economica.net: Suntem al şaptelea producător de mere din UE, dar le mâncăm pe ale bulgarilor

Cu toate că suprafaţa cultivată, dar şi producţia este pe un trend ascendent, România depinde tot mai mult de merele de import. Vecinii bulgari, spre exemplu, produc pe suprafeţe mult mai restrânse, dar ne trimit tot mai multă marfă.

      Citeste mai mult..

Capital.ro: Topul creditelor ipotecare în lei

Dobânzile împrumuturilor ipotecare în lei au scăzut puternic față de anul trecut, creditarea în monedă națională ajungând o variantă mai ieftină decât cea în valută în ofertele tuturor băncilor.

      Citeste mai mult..

Digi24.ro: Firmele se tem să mai ia credite

Oamenii de afaceri din România se feresc să mai apeleze la ajutorul băncilor. Două din trei companii nu au cerut împrumuturi bancare în ultimele şase luni, conform unui sondaj făcut de Banca Naţională.

Managerii spun că îi pun pe gânduri valoarea garanţiilor, dobânzile şi comisioanele prea ridicate, plus clauzele din contracte. Oamenii de afaceri preferă să se bazeze pe resursele proprii: reinvestesc profitul obţinut sau vând din bunurile firmei, dar stau departe de bănci.

      Citeste mai mult..

Evz.ro: STRĂINII cumpără tot mai mult PÂMÂNT românesc. Care sunt PREŢURILE terenurilor cu suprafeţe mari din România

De aproape un an și jumătate, străinii au dreptul legal de a cumpăra terenuri în România. EVZ vă prezintă ce s-a schimbat între timp și cât plătesc străinii pentru un hectar de teren agricol. Un lot de 110 hectare de teren arabil din județul Arad a fost tranzacționat recent de către străini. Investitorul german Peter Grossmann a cumpărat terenul de la italienii de la firma Monfenera, plătind un milion de euro, adică 9.400 euro/hectar, cu mult peste prețul mediu la care se vinde terenul arabil.

      Citeste mai mult..

Evz.ro: SCUTIRE de impozit pe VENIT și pe DIVIDENDE: Noile prevederi legislative pentru business angels

Impune ca persoana fizică să aibă un caracter corect din punct de vedere fiscal și juridic respectiv să nu aibă fapte înscrise în cazierul fiscal ori această persoană să nu fi fost condamnată pentru infracțiuni în domeniul economic, cum ar fi infracțiuni de fals, corupție, delapidare etc.

      Citeste mai mult..

Evz.ro: Renunți la contractul de închiriere? Impozitul poate fi recalculat

Este vorba de impozitele datorate pentru acele chirii care reprezintă echivalentul în lei al unei sume în valută.

Proprietarii care se află în aceste situații pot solicita Fiscului să recalculeze plățile anticipate aferente impozitului datorat, această facilitate fiind posibilă începând cu această lună, datorită unei modificări a Codului Fiscal care a intrat în vigoare.

      Citeste mai mult..

Juridice.ro: Bazil Oglindă: Viitorul va suna bine

Alina Matei: Mulțumesc, domnule Profesor, pentru că ați acceptat să acordați un interviu pentru utilizatorii JURIDICE.ro. De curând ați decis să lăsați în urmă ONV LAW și să înființați OGLINDĂ & ASOCIAȚII. Pe Radu Nemeș și Mihai Voicu îi cunoașteți de zeci de ani. S-a produs o schimbare de concepție, de abordare, nu se mai putea alături?

       Citeste mai mult…

Mediafax.ro : Sosirile în unităţi turistice au crescut în primele patru luni. Câţi turişti străini au vizitat România

Sosirile şi înnoptările în unităţi turistice au crescut în primele patru luni cu 13,4%, respectiv 14,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, a anunţat miercuri Institutul Naţional de Statistică (INS).

        Citeste mai mult…

Mediafax.ro : Ponta: Dacă instanţa dă un termen de judecată pe lună, Hidrolectrica iese din insolvenţă abia în 2016

Premierul Ponta şi-a exprimat, miercuri, nemulţumirea cu privire la faptul că Tribunalul Bucureşti, unde este judecată ieşirea din insolvenţă a Hidrolectrica, emite câte un singur termen de judecată pe lună, arătând că astfel compania va putea ieşi din insolvenţă şi va fi listată abia anul viitor.

Prezent la Bursa de Valori Bucureşti pentru lansarea primei emisiuni de titluri de stat pentru persoanele fizice, prim-ministrul Victor Ponta a arătat că Guvernul îşi propune continuarea listărilor la bursă a unor companii de stat, precum Aeroportul Internaţional Bucureşti, Portul Constanţa, Romtelecom şi CFR, pentru care au început sau vor începe procedurile premergătoare.

         Citeste mai mult…

agerpres.ro: Ponta către Cîmpeanu: Discutați cu rectorii să avem mai multe locuri la facultăți pentru IT-iști

Premierul Victor Ponta i-a cerut miercuri ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, să discute cu rectorii universităților astfel încât numărul locurilor în facultățile care pregătesc specialiști în IT să crească.

       Citeste mai mult…

agerpres.ro: Daniel Constantin: M-aș bucura să ajungem la un consens politic pentru reabilitarea infrastructurii principale de irigații

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, își dorește un consens politic pentru reabilitarea infrastructurii principale de irigații, astfel încât România să poată avea resurse bugetare disponibile pentru următorii șase ani, dacă nu se vor putea atrage investiții pentru acest sector din planul Juncker sau de la organismele financiare internaționale.

       Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Guvernul a aprobat un nou cadru legal in privinta emisiunilor de obligatiuni ipotecare

Guvernul a aprobat miercuri proiectul de lege privind emisiunile de obligatiuni ipotecare, act normativ care va crea un nou cadru legal in domeniu, aliniat celor mai bune practici la nivel european. Scopul proiectului de lege este sa permita dezvoltarea acestor instrumente de finantare pe piata locala, intr-o maniera prudenta si supravegheata corespunzator, asigurandu-se astfel un plus de atractivitate pentru potentialii investitori.

       Citeste mai mult…

Zf.ro: OPINII PRIMITE LA REDACŢIE

3 evoluţii macroeconomice pe care nu ţi le va spune nimeni

Prognoza de primavara a Comisiei Europene pentru 2015 publicata luna trecuta a scos in evidenta cateva evolutii macroeconomice pozitive, nebagate in seama de nimeni. Sunt evolutii care arata sustenabilitatea finantelor publice romanesti si nu se refera la indicatorii comuni – deficit bugetar redus pe ESA, inflatie la minim record, deficit de cont curent de sub 1% din PIB sau a patra cea mai redusa ponderea a datoriei publice in PIB din Uniunea Europeana.

       Citeste mai mult…

Capital.ro: Guvernul: Am eliminat modelul guvernării pe datorie. Curtea de Conturi: Ritmul de îndatorare s-a accelerat la 3.313 euro/locuitor în 2014 de la 2.705 în 2012

În timp ce guvernul anunţă în raportul „Situaţia economică a României, iunie 2015”, prezentat marţi, în Parlament, de premierul Victor Ponta, că a eliminat modelul guvernării pe datorie, un alt raport al Curţii de Conturi arată că ritmul de îndatorare al ţării s-a accelerat, astfel încât la 31 decembrie 2014 datoria era de 3.313,9 euro/locuitor faţă de 2.705,6 euro/locuitor la 31 decembrie 2012. Mai mult, creşterea datoriei publice a a depăşit nevoia de finanţare a deficitului bugetar, constată instituţia, iar banii au ajuns, într-o pondere nesemnificativă, în proiecte prioritare pentru economie.

        Citeste mai mult…

Capital.ro: Investițiile Continental Anvelope au depășit 370 mil. euro în România

Continental Anvelope anunță o nouă investiție de 10,5 milioane de euro, ajungând astfel la un total de peste 370 mil. euro în România și peste 2.300 de angajați în fabrica de anvelope din Timișoara.

Compania tocmai a inaugurat prima etapă din investiția de 10,5 milioane de euro în sistemul de tratare a emisiilor olfactive în fabrica sa din Timișoara. Investiția se concentrează pe reducerea percepției mirosului specific producției de anvelope în perimetrul adiacent fabricii.

       Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Moneda națională crește în raport cu principalele valute; BNR a anunțat miercuri un curs de 4,4375 lei/euro

Leul s-a apreciat, miercuri, în raport cu moneda europeană, până la un curs de 4,4375 lei, în scădere cu 0,32 bani (-0,07%), în comparație cu cotația anterioară, de 4,4407 lei pentru un euro, potrivit datelor Băncii Naționale a României /BNR/.

Moneda națională a crescut mai puternic față de dolarul american, cotația scăzând la 3,9904 lei, mai puțin cu 5,86 bani (-1,45%) comparativ cu valoarea de marți, când un dolar american a fost cotat la 4,0490 lei.

     Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Guvern: 15 milioane de lei pentru sprijinirea IMM-urilor

Guvernul a aprobat miercuri un memorandum privind deblocarea sumei de 15 milioane de lei aferentă lunii mai pentru derularea, în acest an, a programelor finanțate anual de la bugetul de stat în scopul sprijinirii sectorului întreprinderilor mici și mijlocii.

Potrivit unui comunicat al Executivului remis AGERPRES, suma reprezintă cea de-a treia tranșă deblocată în 2015 din fondurile ce urmează să fie repartizate de Guvern pe o perioadă de șase luni, în mod eșalonat, pentru programele destinate IMM-urilor.

       Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Ponta le cere miniștrilor continuarea proiectelor principale – Codul fiscal, investițiile în infrastructură, legea salarizării

Premierul Victor Ponta a afirmat, miercuri, că prioritățile Guvernului pentru perioada care urmează vizează adoptarea în Parlament a Codului fiscal, demararea investițiilor în infrastructură odată cu adoptarea master planului de transport, iar în toamnă Legea salarizării bugetarilor.

        Citeste mai mult…

Mediafax.ro: OCDE a redus estimarea de creştere a economiei mondiale în 2015 cu 0,6 puncte, la 3,1%

Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) a redus estimarea referitoare la creşterea economiei mondiale în 2015 cu 0,6 puncte procentuale, la 3,1%, din cauza investiţiilor scăzute şi a riscurilor precum posibilul default al Greciei, care afectează încrederea.

       Citeste mai mult…

Digi24.ro: Construcțiile, pe plus după cinci ani

Revenire spectaculoasă a sectorului construcţiilor. După cinci ani de scădere, Comisia de Prognoză anunţă o creștere de aproape 7% în acest an. Cererea tot mai mare de apartamente noi, prin programul Prima Casă şi terenurile încă ieftine la marginea marilor oraşe i-au făcut pe dezvoltatori să pornească noi şi noi şantiere.

        Citeste mai mult…

Ziare.com: Singurul mare oras din Romania in care preturile apartamentelor continua sa scada   

Brasovul este singurul mare oras din Romania unde se mai inregistreaza o traiectorie descendenta a preturilor apartamentelor, in schimb pe pietele din celelalte mari asezari urbane mai apar scaderi doar pe segmentul locuintelor noi.

         Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Constantin: Avem încă foarte mulți fermieri care dețin suprafețe mici; trebuie să venim cu stimulente pentru a se asocia

Procesul de comasare din agricultura românească nu a cunoscut în ultimii ani progresul pe care ni l-am fi dorit, în condițiile în care avem 800.000 de aplicați pentru plățile pe suprafață, care dețin între 1 și 5 hectare, a declarat miercuri ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, într-o conferință privind strategia agricolă după orizontul 2020, organizată de Banca Mondială și Ministerul Agriculturii.

      Citeste mai mult…

Agerpres.ro: BCE a menținut dobânda de bază la nivelul minim record de 0,05%

Banca Centrală Europeană (BCE) a decis, joi, să lase nemodificată dobânda de politică monetară în zona euro la nivelul minim record de 0,05%, pentru a impulsiona inflația și a revigora economia zonei euro, transmite AFP.

De asemenea, BCE a decis, joi, să mențină nemodificată și dobânda la facilitatea de creditare marginală, la 0,30%, precum și dobânda la depozite, la minus 0,20%.

       Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Ponta despre pensii și voucherele de vacanță: Nu au fost bătălii politice pe teme cu adevărat importante

Premierul Victor Ponta a declarat miercuri că pentru proiectele de lege privind grupele întâi și doi de muncă și privind voucherele de vacanță a fost un vot aproape unanim în plenul Camerei Deputaților, adică nu au fost bătălii politice pe teme “cu adevărat importante”.

      Citeste mai mult…

Economica.net: Hercesa: Piaţa imobiliară a Bucureştiului oferă oportunităţi pentru proiecte rezidenţiale

Piaţa imobiliară din Capitală oferă oportunităţi pentru dezvoltări rezidenţiale pe fondul puterii de cumpărare în creştere şi a creditelor mai ieftine acordate în moneda naţională, a apreciat, miercuri, directorul Hercesa România, Mauricio Mesa Gomez, într-o conferinţă de specialitate.

       Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Carrefour, Mega Image şi Profi vor accepta plata cumpărăturilor cu tichete de masă electronice

Cardurile cu tichete de masă electronice nu sunt carduri bancare, nu este permisă alimentarea cardului cu alte sume şi u este permisă retragerea de numerar Românii vor putea utiliza cardurile de masă Gusto Pass, suport pentru bonurile de masă electronice, pentru cumpărăturile în magazinele Carrefour, Mega Image şi Profi, în urma unui parteneriat încheiat între compania Sodexo şi cei trei retaileri, a anunţat astăzi jucătorul de pe piaţa locală a tichetelor. Sodexo anunţă că reţeaua de comercianţi la care pot fi utilizate cardurile de masă Gusto Pass acoperă peste 85% din teritoriul ţării.

         Citeste mai mult…

Jurnalul.ro: S-a întors creditul cu buletinul. Bani cu dobândă de… 7.000%

Vrei un credit până la salariu? Fără adeverinţă, fără giranţi, doar cu buletinul? Îţi putem transfera până la 1.000 de lei chiar astăzi. Este plin Internetul de astfel de anunţuri, IFN-uri se bat să convingă oamenii cât de bine este să ia un credit de la ei. Promit chiar şi DAE zero pentru primul credit, doar-doar or pune mâna pe clienţi, să-i țină captivi.

         Citeste mai mult…

Zf.ro: Albalact a debutat pe tabloul principal al bursei

Producătorul de lactate Albalact (simbol bursier ALBZ) a intrat miercuri dimineaţă la tranzacţionare pe piaţa principală a bursei, listare care va permite companiei să îşi finanţeze planurile de extindere cu ajutorul pieţei de capital.

         Citeste mai mult…

Digi24.ro: Cum se poartă negocierile privind proiectele energetice ale României în instituțiile europene

Domeniul energetic este asemeni unui uriaş cu picioare de lut. Adică, un sistem care se sprijină pe vechile centrale construite în comunism. Fiecare Guvern, odată instalat la putere, a rescris strategiile, a făcut planuri noi pe care nimeni nu le respectă. Asta face ca România să piardă proiecte vitale pentru modernizarea unui domeniu pe care se bazează întreaga economie. Din păcate, lipsa de viziune a politicienilor români este accentuată de interesele diferite de la Bruxelles.

        Citeste mai mult…

Bursa.ro: CNADNR a acordat două contracte în valoare de peste 140 milioane lei

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) anunţă că astăzi a fost comunicat rezultatul procedurii de atribuire a contractelor “Proiectare şi Execuţie Reabilitare DN 18 Moisei – Iacobeni pentru remedierea lucrărilor existente şi finalizarea lucrărilor rămase de executat: Lot 1 Moisei – Borşa, km 131+627 – km 156+232″ şi “Proiectare şi Execuţie Reabilitare DN 18 Moisei – Iacobeni pentru remedierea lucrărilor existente şi finalizarea lucrărilor rămase de executat: Lot 2 Borşa – Şesuri, km 156+232 – km 180+850″, arată un comunicat transmis azi redacţiei.

      Citeste mai mult…

Bursa.ro: LA ORELE PRÂNZULUI,

Lichiditate de aproximativ 15,5 milioane lei pe BVB

Piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a înregistrat, în prima parte a şedinţei de tranzacţionare de astăzi, o lichiditate de aproximativ 15,5 milioane de lei (circa 3,5 milioane de euro). La orele prânzului, indicele BET-FI era în scădere. Indicele BET se apreciază uşor cu 0,08%, ajungând la valoarea de 7.549,25 puncte, la fel ca indicele BET Total Return, care se majorează cu 0,08%, la 8.242,31 puncte. Pe de altă parte, BET-FI se depreciază cu 0,22%, până la 30.876,83 puncte.

      Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Minea: Procesatorii ar trebui să se întoarcă la calitatea inițială a produselor din carne

Oferta la carnea de porc este în prezent mai mare decât cererea, prețul stagnează și avantajează consumatorii, dar pentru procesatori și producători nu este așa de bine, a declarat miercuri pentru AGERPRES Sorin Minea, președintele Romalimenta, care participă la conferința Meat&Milk, ce se desfășoară la Poiana Brașov în perioada 3-5 iunie.

     Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Competenţa de supraveghere prudenţială a emisiunii de obligaţiuni ipotecare, acordată BNR

Competenţa de supraveghere prudenţială a activităţii de emisiune de obligaţiuni ipotecare va fi acordată Băncii Naţionale a României, se arată într-un proiect de lege aprobat, miercuri, de Guvern.

Conform Executivului, proiectul de lege privind emisiunile de obligaţiuni ipotecare va permite dezvoltarea acestor instrumente de finanţare pe piaţa locală, într-o manieră prudentă şi supravegheată corespunzător, asigurându-se astfel un plus de atractivitate pentru potenţialii investitori.

        Citeste mai mult…

Gandul.info: Mişu Negriţoiu vrea să facă o campanie pentru titlurile de stat atât de bună, încât şi ciobanii din vârful muntelui să audă de ele şi să le cumpere

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) şi băncile implicate vor promova emisiunea de titluri de stat pentru persoane fizice, astfel încât şi “un crescător de oi din vârful muntelui” să investească în acestea, a declarat preşedintele ASF, ministrul Finanţelor arătând că şi el va cumpăra titluri

       Citeste mai mult…

        Impreuna in lumea afacerilor