Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

REVISTA PRESEI - 30 martie 2015

Agerpres.ro: Reducerile producătorilor de mobilă au adus bucureștenii la Romexpo, în ciuda ploii

Reducerile producătorilor de mobilă au adus bucureștenii la complexul expozițional Romexpo, în ciuda ploii, la primul târg cu vânzare al industriei de profil – Mobila Expo, desfășurat în perioada 26-29 martie 2015.

Cei aproximativ 50 de producători români de mobilă au oferit discounturi de până la 60% pentru ca vizitatorii să se poată bucura de cel puțin un obiect nou în casă de Paște.

 Citeste mai mult...

Travelbank.ro: Mii de romani si-au planificat vacantele anului 2015 la editia de primavara a Targului de Turism al Romaniei

Cele mai bune oferte si destinatii turistice, prezentate de companiile din Romania si din strainatate, au captat, timp de patru zile, atentia celor 21.795 de vizitatori prezenti la editia de primavara a Targului de Turism al Romaniei, eveniment ce a avut loc in perioada 13-15 martie 2015, in Centrul Expozitional Romexpo.

Peste 260 de expozanti, reprezentand Consilii Judetene, agentii de turism, tour-operatori, organizatii si asociatii de turism nationale, regionale si internationale si-au promovat ofertele si serviciile, animand cele sase pavilioanele expozitionale. Pe o suprafata de 11.700 de metri patrati au expus companii din Romania si Bulgaria, Croatia, Grecia, Israel, Italia, Iordania, Moldova, Maroc, Malaezia, Polonia, Serbia, Spania, Turcia si Ungaria, gradul de internationalizare fiind de 34%, cu 7% mai mult decat la editia de primavara 2014. Dintre tarile mentionate, Bulgaria, Maroc, Malaezia, Moldova, Serbia, Turcia si Ungaria au avut participari oficiale internationale, fiind reunite in Pavilioanele C5 si C6.

Citeste mai mult...

Hotnews.ro: Klaus Iohannis: Ne dorim ca SUA sa se afle printre primii zece investitori straini din Romania

Parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii reprezinta un “reper fundamental al politicii externe” al Romaniei, alaturi de apartenenta la NATO si UE, a declarat luni presedintele Klaus Iohannis, care a precizat ca isi doreste ca SUA sa se afle printre primii zece investitorii din tara noastra.

Seful statului, care a participat, la Aula Bibliotecii Centrale Universitare “Carol I”, la Forumul “Noi Perspective ale Parteneriatului Strategic Statele Unite – Romania”, a afirmat ca “amplificarea parteneriatului strategic cu SUA reprezinta o prioritate majora pentru politica externa si de securitate a Romaniei”.

“Relatia privilegiata intre SUA si Romania e o garantie solida pentru stabilitatea intregii regiuni, in mod deosebit acum, in contextul geopolitic marcat de provoacari majore in vecinatatea estica si in plan global”, a aratat Iohannis.

Citeste mai mult…

agerpres.ro: Ponta: Legea salarizării, o prioritate pentru Guvern în partea a doua a anului

Premierul Victor Ponta, președintele PSD, a declarat luni că un ‘mare proiect’ al Guvernului pentru cea de-a doua parte a anului este legea salarizării, astfel încât să existe o “scară normală a valorilor”.

“În partea a doua a anului avem un al doilea mare proiect, legea salarizării. Trebuie să rearanjăm scara normală a valorilor. Trebuie să existe o ordine, nu e normal ca președintele țării, primul ministru, președinții camerelor, să câștige mai puțin decât cine știe ce angajat dintr-o instituție militarizată sau dintr-o companie de stat, pentru că nu există nicio țară europeană unde să se întâmple chestia asta. Cerem performanță de la cei care conduc instituții, dar, în schimb, credem că nu trebuie nimic altceva. În același timp, vreau și cred că funcționari publici și aici vorbim de toți cei din sectorul bugetar, medici, profesori, pompieri, militari, polițiști, trebuie să le cerem foarte mult dar trebuie sa le oferim și un plan de carieră, o siguranță”, a argumentat premierul în cadrul Biroului Permanent Național al PSD.

       Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Ponta anunţă că Guvernul va avea săptămâna viitoare cifrele economice pentru a decide reducerea TVA

Guvernul va dispune săptămâna viitoare de toate cifrele necesare pentru a decide diminuarea cotei standard de TVA, de la 24% la 20%, sau scăderea TVA la produse alimentare de bază, de la 24% la 9%, a anunţat liderul PSD, premierul Victor Ponta.

Ponta a anunţat recent că Guvernul intenţionează să decidă în aprilie reducerea, din luna iunie, a taxei pe valoarea adăugată, urmând să stabilească dacă va fi diminuată cota standard de TVA, de la 24% la 20%, sau TVA la produse alimentare de bază, de la 24% la 9%.

      Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Românii cumpără în jur de 180 de milioane de ouă înaintea Paștelui; prețul, în cădere liberă la producători

Românii cumpără în jur de 180 de milioane de ouă în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, cu 50% mai mult decât într-o lună obișnuită, însă la prețuri neschimbate pentru că retailerii “nu țin pasul” cu reducerea de peste 10 procente înregistrată la poarta fermelor avicole, încă de la începutul lunii

      Citeste mai mult…

Ziare.com: Dincolo de securitate, coruptie sau investitii, noul ambasador SUA trebuie sa arunce o privire si peste Prut

Dincolo de securitate, coruptie sau investitii, noul ambasador SUA trebuie sa arunce o privire si peste Prut

Dupa mai bine de doi ani, SUA vor numi in sfarsit un ambasador in Romania. Presedintele american, Barack Obama, l-a nominalizat marti pe Hans G. Klemm, diplomat de cariera, pentru aceasta functie.

Dan Dungaciu, directorul Institutului de Stiinte Politice si Relatii Internationale al Academiei Romane (ISPRI) si presedintele Fundatiei Universitare a Marii Negre (FUMN), afirma ca toti oficialii romani au cerut de mult timp un ambasador al SUA in Romania, un diplomat de cariera, si spune ca exista si o ratiune pentru acest lucru.

“Piața este foarte slabă pentru că prețurile de vânzare sunt incredibil de mici, atât la carne, cât și la ouă. Până la 1 martie am avut la ouă un preț de 0,3 lei pe bucată la poarta fermei și acum le vindem cu 0,24 lei pe bucată. Din păcate, magazinele nu țin ritmul niciodată cu reducerea aplicată la poarta fermei.

Citeste mai mult…

Cugetliber.ro: Mare dezamăgire. Cum au ajuns absolvenţi cu masterate vânzători în mall-uri

– Interviu cu Ion-Dănuţ Jugănaru, directorul general al CCINA Constanţa –

Poate nu mulţi ştiu că Ion-Dănuţ Jugănaru, cel care se identifică cu Camera de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură Constanţa, este şi un apreciat mentor pentru generaţii de studenţi ai Facultăţii de Ştiinţe Economie din cadrul Universităţii „Ovidius”. La momentul semnării parteneriatului dintre CCINA şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa, conf. univ. dr. Jugănaru a făcut câteva remarci nu tocmai plăcute, dar extrem de reale vizavi de valoarea absolvenţilor de liceu din învăţământul constănţean.

– Aţi deranjat oarecum, spunând lucrurilor pe nume.

– Ştiu. Dar am o mare dezamăgire în privinţa multora dintre studenţii care vin din preuniversitar cu mari lacune în cunoaşterea operaţiunilor aritmetice simple. Dacă la adunare se descurcă toţi, la scădere s-ar putea să greşească vreunul, dar şi la înmulţiri şi mai ales la împărţiri e jale. Ei zic că nu mai au nevoie, pentru că există calculator şi pe telefon. Păi şi dacă te-a lăsat bateria…

Citeste mai mult…

Ziarulevenimentul.ro, preluat de ziare.com: „O şansă pentru succes în afaceri – Succes”, un proiect curajos!

În cadrul proiectului va avea loc un concurs de idei de afaceri, în vederea selectării şi finanţării a minimum 48 de businessuri

Proiectul “O Şansă pentru Succes în Afaceri – Succes”, implementat de Camera de Comerţ şi Industrie Neamţ în parteneriat cu Camera de Comerţ şi Industrie Braşov şi firma Innova Project Consulting SRL Bucureşti, a fost lansat la Piatra Neamţ în data de 26 martie 2015.

„Grupul ţintă al proiectului vizează 480 de persoane cu vârsta peste 18 ani, care doresc să iniţieze o afacere. Dintre acestea, 240 sunt persoane aparţinând categoriei de vârstă 18-25 de ani, înmatriculate în învăţământul superior”, a precizat managerul de proiect, doamna Elena Miron.

Citeste mai mult…

Gazetadebistrita.ro, preluat de ziare.com: Cursuri pentru decorațiuni interioare

În luna aprilie Camera de Comerț și Industrie BN organizează cursul de inițiere „Amenajări interioare”.

Cursul este destinat persoanelor care doresc să se inițiere în „arta” decorațiunilor interioare, să-și amenajeze locuința, biroul, spațiul alocat petrecerii timpului liber.

Durata cursului este de 24 ore și se va desfășura după amiază, începând cu ora 16.00.

      Citeste mai mult…

Economica.net: Valoarea tranzacţionată la BVB a scăzut cu 17,7%, săptămâna aceasta

Valoarea tranzacţionată la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) s-a ridicat la 213,68 milioane lei în această săptămână, fiind mai mică cu 17,7% faţă de cea precedentă, se arată într-o analiză realizată de Puls Capital, remisă AGERPRES.

“Săptămâna aceasta valoarea tranzacţionată totală a fost de 213,68 milioane lei. Valoarea tranzacţiilor cu acţiuni a cumulat 177,4 milioane lei, cu 18,57% mai mică faţă de săptămâna precedentă. Cele mai importante schimburi s-au realizat pe titlurile Fondul Proprietatea (FP) în valoare de 46,3 milioane lei, Romgaz (SNG) în valoare de 43,1 milioane lei, Banca Transilvania (TLV) în valoare de 17,9 milioane lei, BRD-GSG (BRD) în valoare de 12,9 milioane lei şi OMV Petrom (SNP) în valoare de 12,2 milioane lei”, se arată în document.

Citeste mai mult…

Economica.net: Bursa a închis în scădere ultima şedinţă de tranzacţionare a săptămânii

Indicele de referinţă BET al Bursei de Valori Bucureşti /BVB/, care arată evoluţia celor mai lichide 10 acţiuni, a închis vineri în scădere cu 0,14%.

Rulajul total al pieţei a fost vineri de 4, 057 milioane de euro, din care tranzacţiile cu acţiuni au totalizat 3,836 milioane de euro, iar tranzacţiile cu certificate au însumat 220.492 euro.

Citeste mai mult…

Zf.ro: Fuziunea deceniului pe piaţa cimentului, Holcim-Lafarge, respinsă de al doilea mare acţionar al Holcim, pentru că ar fi nesatisfăcătoare

Omul de afaceri rus Filaret Galchev, care deţine, indirect, 10,8% din acţiunile producătorului elveţian de ciment Holcim, a respins oferta companiei franceze Lafarge pentru preluarea Holcim, pe care o consideră nesatisfăcătoare, potrivit unei publicaţii elveţiene citate de Reuters.

Galchev, al doilea mare acţionar al Holcim, a apreciat că termenii oferiţi de Lafarge pentru fuziunea cu producătorul de ciment eleţian “nu sunt satisfăcători” pentru acţionarii Holcim, a relatat Sonntagszeitung.

El a adăugat că cei doi producători de ciment trebuie să ia o decizie în privinţa conducerii companiei care se va înfiinţa în urma fuziunii.

     Citeste mai mult…

Digi24.ro: AGRICULTURA ÎN ROMÂNIA. Jumătate din terenurile agricole sunt deținute sau administrate de străini

Străinii cumpără tot mai mult pământ în România. Chiar dacă pe primele trei locuri în topul latifundiarilor sunt români, suprafeţele administrate sau cumpărate de străini sunt din ce în ce mai mari.

Într-un top al celor mai mari 100 de exploatatori agricoli din România, primele trei locuri sunt ocupate de firme româneşti – cea a lui Constantin Duluţe, un apropiat al omului de afaceri recent decedat Culiţă Tărâţă, firma lui Adrian Porumboiu, cu 30.000 de hectare de teren în Vaslui şi judeţele învecinate, iar pe locul al treilea este grupul de firme deţinut de Ioan Niculae.

     Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, vine la conferinţa “Mediafax Talks about Agriculture”

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, va participa, marţi, 31 martie, la conferinţa “Mediafax Talks about Agriculture” – ediţia a XII-a, care va avea loc în Bucureşti, la hotelul J.W.Marriott, salon AB, începând cu ora 09.30.

Daniel Constantin va deschide dezbaterile şi va face o analiză a situaţiei din agricultură, dar va vorbi şi despre problemele din acest sector, precum şi despre programele şi măsurile pe care ministerul le are în vedere în perioada următoare. Ca şi la precedentele conferinţe “Mediafax Talks about Agriculture” la care a participat, Daniel Constantin va intra în dialog cu agricultorii pentru a identifica soluţii la problemele acestora.

Citeste mai mult…

Agerpres.ro: INS: Numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante a fost de 38.500 în 2014

Numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante a fost în 2014 de 38.500, în creștere cu 7.900 locuri de muncă vacante față de anul anterior, informează un comunicat al Institutului Național de Statistică /INS/ remis luni AGERPRES.

În 2014 rata medie anuală a locurilor de muncă vacante a fost de 0,89%, în creștere cu 0,17 puncte procentuale față de anul precedent.

     Citeste mai mult…

Agerpres.ro: INS: Managerii estimează în următoarele 3 luni o tendință de creștere accentuată a activității din comerțul cu amănuntul

Managerii estimează pentru perioada martie – mai o tendință de creștere accentuată a activității din comerțul cu amănuntul, un trend ascendent al numărului de salariați în comerțul cu amănuntul și stabilitate a prețurilor în industrie, construcții și servicii, conform indicatorului sold conjunctural, informează Institutul Național de Statistică (INS).

În cadrul anchetei de conjunctură din luna martie 2015, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni creșterea volumului producției (sold conjunctural +20%). În ceea ce privește estimarea producției, pentru unele dintre activități se va înregistra tendință de creștere accentuată și anume: fabricarea substanțelor și a produselor chimice (sold conjunctural +48%) și fabricarea băuturilor (sold conjunctural +46%). Pentru prețurile produselor industriale se prognozează relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +4%). Referitor la numărul de salariați, se estimează creștere moderată, soldul conjunctural fiind de +7% pe total industrie prelucrătoare.

Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Băncile occidentale au eliminat 59.000 de locuri de muncă anul trecut

Marile bănci europene și americane au eliminat 59.000 de locuri de muncă anul trecut, iar noi concedieri sunt avute în vedere în Europa, pe măsură ce echipele de conducere se străduiesc să crească profitabilitatea afectată de înăsprirea reglementărilor, transmite Reuters.

Un număr de 18 dintre cele mai mari bănci europene au eliminat în total 21.500 locuri de muncă anul trecut, dar este vorba de mai puțin de jumătate din cele 56.100 de locuri de muncă eliminate de aceleași bănci în 2013. De asemenea, șase dintre cele mai mari bănci americane au eliminat anul trecut 37.500 de locuri de muncă, după ce în 2013 au eliminat 45.700 de poziții. Aceasta înseamnă că în ultimii doi ani cele mai mari 24 de bănci europene și americane au eliminat 160.000 de locuri de muncă, în cazul celor șase mari bănci americane fiind vorba de 7,3% din staff, respectiv 4,1% pentru cele 18 mari bănci europene.

Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Socol: Economiile la buget în primele trei luni permit reducerea TVA la 20% TVA sau redusă la 9%

Economiile la buget din primele trei luni permit reducerea TVA la 20% sau TVA redusă la 9% în următoarele luni, a declarat pentru AGERPRES consilierul premierului pe probleme macroeconomice, Cristian Socol.

Potrivit lui Socol, reducerea TVA se poate implementa în următoarele luni. “Execuția bugetară la 3 luni din 2015 arată nu numai că deficitul bugetar nu s-a înrăutățit, ci din contră, față de un deficit bugetar programat de 6 miliarde ron la 31 martie 2015, exista un excedent de 1,5 miliarde ron, deci o economie de 7,5 miliarde ron în primele trei luni ale anului. Economiile obținute și plățile în avans pentru arierate și despăgubiri din 2015 realizate în decembrie 2014 permit securizarea integrală a impactului negativ inițial generat de reducerea TVA. Mai departe, efectele de runda a doua vor amplifica multiplicarea în economie a evoluțiilor pozitive, confirmând sustenabilitatea acestei măsuri de relaxare fiscală”, susține el.

Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Nuclearelectrica a reconectat Unitatea 1 la reţeaua naţională de electricitate

Nuclearelectrica (SNN) a reconectat la reţeaua naţională de electricitate Unitatea 1 a centralei de la Cernavodă, oprită vineri pentru lucrări de întreţinere periodică, a anunţat compania.

“Realizarea lucrărilor şi a testelor de verificare aferente precum şi reconectarea la Sistemul Energetic Naţional s-au desfăşurat respectând procedurile centralei, precum şi normele de protecţie şi securitate, fără niciun impact advers asupra populaţiei, personalului, instalaţiilor şi mediului înconjurător”, se arată într-un comunicat al Nuclearelectrica.

      Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Decretele de numire a lui Teodorovici şi Nica la Ministerul Finanţelor şi MFE, semnate de Iohannis. Cei doi miniştri au depus jurământul de învestitură

Eugen Teodorovici şi Marius Nica au depus, luni, jurământul de învestitură în calitate de miniştri ai Finanţelor, respectiv Fondurilor Europene, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Palatul Cotroceni, la care au fost prezenţi şi premierul Victor Ponta şi preşedinţii celor două Camere.

Decretele de numire a lui Teodorovici şi Nica la Ministerul Finanţelor şi MFE, semnate de Iohannis

De asemenea, la ceremonie au participat ministrul Muncii, Rovana Plumb şi consilierii prezidenţiali.

Preşedintele Klaus Iohannis a ţinut să transmită fiecărui ministru câte un mesaj, după depunerea jurământului.

Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Ungaria, nevoită să amâne autostrada M4 care va face legătura cu A3 la vama Borş

Veşti proaste pentru cei care sperau să circule pe autostradă de la Târgu Mureş la Budapesta în următorii ani: ungurii au probleme şi mai mari decât românii în privinţa finanţării autostrăzii M4 care pleacă de la Budapesta la Borş

Ungaria are costuri medii mai mult decât duble decât România atunci când vine vorba de construirea noilor autostrăzi, fapt care a determinat Uniunea Europeană să refuze finanţarea noii autostrăzi M4, care urma să facă legătura între Budapesta, Szolnok şi vama Borş.

      Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Misterele dobânzii de 8.000%

Sute de mii de clienţi datorează jumătate de miliard de euro după ce au contractat creditele cu cele mai mari dobânzi de pe piaţă. Businessul IFN-urilor care oferă cei mai scumpi bani din România generează constant întrebări despre capacitatea BNR sau ANPC de reglementare a pieţei şi de educare a clientului nedorit de bănci şi sensibil la tehnici persuasive de marketing.

“Dacă aş avea resurse, 
mi-aş deschide un business ca acesta mâine, mi se pare normal să speculez o nişă profitabilă în piaţă. Problema ţine de fapt de educaţia românilor, care, după atâţia ani de luat credite, ar trebui să ştie mecanismele pe de rost, dar nu pot scăpa de tendinţa de a se întinde mai mult decât plapuma.“

      Citeste mai mult…

Zf.ro: BNR ar putea reduce marţi dobânda cheie la 2%, concomitent cu menţinerea rezervelor minime -analişti

Banca Naţională ar putea reduce în şedinţa de marţi a Consiliului de Administraţie dobânda de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, la 2%, fiind probabil ultima tăiere din acest ciclu, iar rezevele minime obligatorii vor fi menţinute, la 10% pentru lei şi 14% la valută, estimează analiştii.

“Acesta ar putea fi ultima reducere a dobânzii de politică monetară din actualul ciclu, cele mai multe estimări pentru orizontul decembrie 2015 arătând o dobândă de 2%. În paralel, cei mai mulţi dintre participanţi estimează reducerea rezervelor minime obligatorii la pasivele în lei până la 8% în decembrie 2015, precum şi a celor aferente pasivelor în valută până la 12% în decembrie 2015”, reiese dintr-un sondaj realizat de Asociaţia Analiştilor Financiar – Bancari din România (AAFBR) în rândul membrilor.

      Citeste mai mult…

Zf.ro: Romgaz anunţă două noi descoperiri de gaze, care asigură 3% din producţie

Romgaz a început exploatarea experimentală a două noi acumulări de gaze naturale, situate în judeţele Suceava şi Mureş, acestea asigurând în prezent 3% din producţia companiei.

Sonda din Frasin, Suceava, forată la o adâncime de 4.100 de metri, se află în perimetrul Moldova Nord, de unde Romgaz extrage gaze naturale din anul 1972.

“Prin acest foraj, finalizat în cursul lunii ianuarie 2015, a fost pus în evidenţă un zăcământ de gaz condensat, pentru care în acest moment se află în derulare programul de dezvoltare”, se arată într-un comunicat al Romgaz.

     Citeste mai mult…

Zf.ro: Numărul de autorizaţii pentru construirea de case şi blocuri a crescut cu 4,3% în primele două luni

În primele două luni ale anului au fost eliberate 3.923 autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, în urcare cu 4,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, fiind consemnate creşteri în regiunile Sud-Est, Nord-Vest, Bucureşti-Ilfov, Sud-Muntenia şi Nord-Est, potrivit datelor INS.

Pe de altă parte, s-au înregistrat scăderi ale numărului de autorizaţii eliberate în regiunile Centru (-71 autorizaţii), Vest (-56) şi Sud-Vest Oltenia (-25), se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică.

      Citeste mai mult…

Zf.ro: Topul celor mai îndatorate judeţe: raportul credite/depozite variază de la circa 60% în Harghita la peste150 % în Gorj şi Iaşi

Gorj, Iaşi şi Bihor sunt pe podium, conducând to­pul judeţelor cu cel mai ridicat nivel al ra­portului dintre creditele acordate populaţiei şi com­paniilor raportat la sumele din conturile curente şi depozitele constituite la bănci la finele lunii februarie. Raportul cre­di­te/depozite depăşea 150% în primele do­uă judeţe, în timp ce în Bihor raportul a fost de 147%, potrivit calculelor efectuate de ZF pe baza datelor agregate de BNR.

Citeste mai mult…

Zf.ro: ZF TOP TRANZACŢII 2015: locul de întâlnire al antreprenorilor, consultanţilor, bancherilor, avocaţilor şi fondurilor de investiţii

„Se lucrează la tranzacţii mari. Ac­tivitatea este mult mai in­ten­să anul acesta.“ Aceasta a fost concluzia eve­nimentului ZF Top tranzacţii pe care Ziarul Financiar l-a organizat în martie anul trecut. Ten­dinţa a fost confirmată de lunile care au urmat când în România s-au sem­nat 10 deal-uri de peste 100 mil. euro, iar piaţa de fu­ziuni şi achiziţii a arătat o revenire clară.

Sectorul financiar, IT-ul şi materialele de construcţii au fost cele mai dinamice domenii în tranzacţii, dar anul 2014 a adus şi o revenire a inte­re­su­lui pentru imobiliare: vânzările de malluri, dar şi de terenuri arată că investitorii au intrat la achiziţii şi sunt dis­puşi să facă din nou un pariu pe România.

     Citeste mai mult…

Zf.ro: REACŢIE LA „REVOLTA“ ANTI-ANAF

Premierul: „Inspectorii Fiscului să combată evaziunea fiscală, dar în limita legii şi a bunului-simţ“

Protestele comercianţilor faţă de ultimele controale ale ANAF pe care le califică drept excese a provocat intervenţia premierului Victor Ponta, care a cerut ca inspectorii Direcţiei Antifraudă să aplice politica de combatere a evaziunii fiscale cu duritate, dar „în limita legii şi a bunului-simţ“.

Citeste mai mult…

Zf.ro: Fondul Proprietatea şi SIF-urile trebuie să devină transparente şi să publice salariile oferite managementului

Fondul Proprietatea (FP) şi cele cinci SIF-uri vor fi reclasificate drept fonduri de investiţii alternative la fel ca temutele fonduri de hedging, reclasificare care va aduce reguli mai stricte pentru investiţiile în companii nelistate şi mai multă transparenţă cu remuneraţiile pe care le încasează conducătorii şi directorii de investiţii care le administrează.

Proiectul de lege privind admi­nistratorii de fonduri de investiţii alternative, care transpune în legislaţia locală prevederile Directivei Euro­pene DAFIA, a fost aprobat pe 25 martie de Camera Deputaţilor şi trimis spre promulgare la preşedinte.

Citeste mai mult…

Zf.ro: Investiţiile statului s-au prăbuşit cu 40%, dar guvernul se laudă că are un excedent bugetar de 2,3 miliarde de lei după primele două luni

Cheltuielile de capital (investiţiile din buget) au fost la două luni cu 500 mil. lei mai mici decât în perioada similară a lui 20014, scădere ce poate pune în discuţie creşterea economică prog­nozată de aproape 3% în 2015.

Cu toate acestea, guvernul se laudă că bugetul general consolidat a înregistrat în pri­mele două luni din an un excedent  de 2,3 mld. lei, adică  0,33% din PIB, în urma creşterii veni­turilor, dar şi a reducerii cheltuielilor, făcută în mare parte prin tăierea investiţiilor din bugetul de stat. Veniturile bugetare, de 33,8 miliarde lei, reprezentând 4,8% din PIB, au fost cu 10,9% mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În ceea ce priveşte cheltuielile bugetului general consolidat, acestea au fost în sumă de 31,5 miliarde lei,  mai mici cu 6,2% faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent.

     Citeste mai mult…

Zf.ro: PIMCO: Zona euro nu va rezista în forma actuală

Zona euro trebuie să se transforme în „Statele Unite ale Europei” astfel încât să îşi poată asigura viitorul, deoarece în forma actuală este „nesustenabilă” şi va putea supravieţui doar dacă ţările membre sunt pregătite să renunţe la suveranitate, au afirmat doi dintre şefii PIMCO, cel mai mare fond mutual de obligaţiuni din lume, scrie The Telegraph. Deşi este foarte probabil ca pe termen mediu zona euro să rămână întreagă, iar Grexitul să fie evitat, uniunea monetară nu poate supravieţui dacă statele membre nu depun eforturi pentru a-şi consolida relaţiile.

    Citeste mai mult…

Zf.ro: Trezoreria statului a acoperit în T1 necesarul de finanţare în lei a deficitului bugetar pe tot anul

2014, anul premierelor la categoria bonduri externe: Ministerul Finanţelor a lansat în premieră titluri în dolari pe 30 de ani şi s-a împrumutat în euro la un cost mai mic de 3%

Ministerul Finanţelor a împrumutat în primul trimestru 11,3 mld. lei, iar volumul net al emisiunilor a fost de 8,2 mld. lei, astfel că necesarul de finanţare în lei a deficitului bugetar pentru acest an a fost acoperit integral. Deficitul bugetar negociat de guvern cu FMI şi CE pentru acest an este de 1,83% din PIB, respectiv 13 mld. lei. Deficitul urmează să fie finanţat în proporţie de 60% de pe piaţa internă şi 40% de pe piaţa externă, potrivit strategiei Ministerului Finanţelor.

Citeste mai mult…

Zf.ro: CEO Carpatica: Banca se află într-o situaţie mai bună decât în urmă cu doi ani

Banca Comercială Carpatica (BCC) se află într-o situaţie mai bună decât în urmă cu doi ani, iar procesul de diminuare a capitalului în vederea acoperirii pierderilor băncii nu va afecta participaţia acţionarilor, a declarat Johan Gabriels, CEO al BCC. „Subliniem că acest proces (diminuarea capitalului- n. red.), deşi presupune anularea unui număr de acţiuni, nu afectează participaţia acţionarilor, fondurile proprii ale băncii rămânând nemodificate“, a spus acesta.

Citeste mai mult…

Zf.ro: Francul elveţian atinge maximul ultimei luni şi jumătate. Dolarul vrea să atingă din nou 4,1 lei

Francul elveţian a revenit pe creştere şi a închis săptămâna trecută la 4,22 de lei, maximul ultimei luni şi jumătate, creşterea faţă de şedinţa precedentă fiind de 1,07 bani. Pe 11 februarie, moneda elveţiană era cotată la 4,23 de lei, iar maximul istoric a fost atins în a doua jumătate a lunii ianuarie, când francul s-a apropiat de pragul de 4,6 lei, după ce banca centrală a Elveţiei a renunţat la plafonul de 1,2 franci pentru un euro.

    Citeste mai mult…

Zf.ro: INTERVIU ZF

Nicolas Maure, şeful Dacia: România are nevoie de mai multe „nave-amiral“ pentru a creşte, uzina Dacia nu poate fi singura

România are nevoie de companii-lider în acest moment, companii care să susţină economia atât prin exporturi, cât şi prin creşterea consumului intern, este de părere Nicolas Maure, directorul general şi preşedintele Automobile Dacia.

„În Vest fiecare ţară excelează la ceva, fie că vorbim de industria germană, trenurile de mare viteză din Franţa. Ro­mâniei îi lipsesc în acest moment «navele-amiral». Astăzi are Dacia. Dar dacă în­trebi un cetăţean englez, francez sau german ce înseamnă pentru el România, nu va şti ce să răspundă, întotdeauna există puţină confuzie între Bucureşti şi Buda­pesta şi nu ştiu. Ştiu de perioada comunistă şi Ceau­şescu, ştiu că Prinţul Charles vine în Transilvania la Viscri, dar nu ştiu, spre exemplu, de laserul de la Măgurele.

     Citeste mai mult…

Zf.ro: PwC va stabili salariile angajaţilor din ASF

PwC România va evalua posturile de execuţie din cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) şi va elabora sistemul de salarizare aferent acestora, demersul fiind o continuare a procesului de transformare instituţională, a anunţat autoritatea de reglementare.

Potrivit datelor ASF comunicate la finele lunii februarie, autoritatea avea 466 de salariaţi, cu 143 de angajaţi mai puţin faţă de luna martie a anului 2014, din care 382 salariaţi în posturi de execuţie.

     Citeste mai mult…

Zf.ro: Electrica bagă banii din IPO în reţele, cu investiţii suplimentare de 1,5 miliarde de lei pe patru ani

Compania ţinteşte economii pe termen lung şi speră ca ANRE să-i permită să păstreze profitul. Grupul a încheiat primul an pe bursă cu un plus de 27% la profitul net, iar pentru 2015 se aşteaptă la încă un plus de 15%.

Grupul de distribuţie şi furnizare a energiei Electrica (simbol bur­sier EL) ia în calcul utilizarea fondurilor strânse în oferta publică iniţială (IPO) pentru a suplimenta programul anual de investiţii în reţele cu mai mult de 300 milioane de lei peste angajamentul anual asumat în faţa Autorităţii Naţio­nale de Reglementare în Energie (ANRE). Valoarea alocării supli­men­tare s-ar ridica astfel la 1,5 mld. lei de-a lungul perioadei 2015-2018, grupul urmărind printre altele să introducă în zonele sale de monopol reţele electrice şi contoare „inteligente“.

Citeste mai mult…

Zf.ro: Petrolexportimport ia un bonus de 10 mil. lei la profit, după procesul Petrom-Glencore

Compania de comerţ Petrolexportimport (simbol bursier PEI) va contabiliza anul acesta un câştig extraordinar de 10 milioane de lei, după ce va anula provizionul pentru litigii constituit din cauza implicării firmei într-un proces între producătorul de ţiţei OMV Petrom (simbol bursier SNP) şi traderul de materii prime Glencore. Petrom a obţinut de la Glencore, într-o instanţă britanică, plata a 40 milioane de dolari ca despăgubiri pentru că traderul a livrat în anii ’90 rafinăriilor româneşti în mod fraudulos ţiţei din import de calitate inferioară celei agreate în contracte. Decizia a fost însă atacată cu apel de Glencore.

     Citeste mai mult…

Zf.ro: Licitaţia de 1.000 de microbuze „bulversează“ piaţa: Ministerul Dezvoltării cumpără într-o tranşă microbuze cât întreaga piaţă pe un an

Asocierea Rădăcini Motors şi IAC Management va furniza Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) un număr de 1.000 de microbuze de tip 16+1 locuri, valoarea contractului ridicându-se la 109,3 milioane de lei, cu TVA, pe o perioadă de 6 luni.

     Citeste mai mult…

Zf.ro: ANALIZĂ

Investiţiile străine, ţinute pe linia de plutire în februarie doar de banii aduşi de retaileri pentru noi magazine

Auchan, Lidl şi Jumbo sunt „autorii“  celor mai mari majorări de capital înre­gis­trate în februarie pe piaţa locală, după ce acţionarii celor trei companii din re­tail au trimis 360 mil. lei (80 mil. euro) în România, arată datele lunare ale Registrului Comerţului.

Cele trei companii din comerţ au generat în februarie aproape 90% din totalul operaţiunilor cu capitalul străin. Comerţul este şi cel mai mare sector economic din România, cu afaceri totale de 400 mld. lei, o treime din cifra de afaceri totală a companiilor şi peste 800 de mii de salariaţi.

Citeste mai mult…

Bursa.ro: DUPĂ PREMIERA DE SUSPENDARE A PLĂŢII RATELOR UNUI DEBITOR PÂNĂ LA SOLUŢIONAREA PE FOND A LITIGIULUI

Împrumutaţii în CHF îşi pun speranţele în ordonanţa preşedinţială

Împrumutaţii în franci elveţieni nu renunţă, ci se agaţă de orice speranţă care le apare în cale, în ciuda sfaturilor primite de la specialişti.

După ce, joi, a fost anunţată o nouă premieră în justiţia noastră, respectiv suspendarea plăţii ratelor unui credit prin ordonanţă preşedinţială, debitorii care au împrumuturi în franci elveţieni (CHF) au solicitat avocaţilor din cadrul “Piperea şi Asociaţii” (şi au şi primit) modele de astfel de ordonanţe pentru problema creditelor în CHF.

 Citeste mai mult…

Bursa.ro: DANIELA CHRZANOVSKI:

“Competenţele digitale – importanţă fundamentală pentru viitorul economic”

“Lipsă acută şi crescândă de oameni capabili să conducă inovaţia spre valorificarea tehnologiilor digitale”

*  Interviu cu doamna Daniela Chrzanovski

Absolventă a Universităţii Politehnice din Timişoara, inginer IT, Daniela Chrzanovski a lucrat ca responsabil informatic la numeroase companii private înainte de a fonda, în 2002, Institutul Multimedia Româno-Elveţian Deva, un proiect finanţat de Confederaţia Elvetica şi Republica şi Cantonul Jura. După 10 ani în care s-a aflat la conducerea institutului, a fondat la Sibiu un nou brand, SWA (Swiss Webacademy) în anul 2012, dezvoltând conceptul expertizat de elveţieni, lansând, în acelaşi timp, o serie de proiecte de anvergură vizând accesul publicului în utilizarea celor mai noi tehnologii ale Internetului şi militând pentru responsabilizarea şi informarea acestuia în prevenirea şi luarea de măsuri privind siguranţa cibernetică.

     Citeste mai mult…

Bursa.ro: Complexul Oltenia are un nou Consiliu de Supraveghere

Producătorul naţional de energie pe bază de lignit, Complexul Energetic Oltenia, are un nou Consiliu de Supraveghere (CS) începând de vineri, în urma unei Adunări Generale convocate intempestiv şi care ar fi trebuit să aibă loc pe 16 aprilie, potrivit unor surse apropiate situaţiei.

Vechiul Consiliu format din Gabriel Dumitraşcu, Alin Chiţu, Răzvan Purdilă, Dorin Spătaru, Ana Georgiana Porumbel şi Daniel Naftali a fost revocat pe motiv că nu şi-a îndeplinit criteriile de performanţă din contractele de administrare, mai spun sursele noastre, care ne-au menţionat că acţionarii au numit un nou CS cu membri provizorii. Printre noii administratori ai Complexului Oltenia s-ar număra Alin Chiţu (reconfirmat), Felicia Răcăşanu (director din cadrul Ministerului Economiei) şi Dan Gheorghe (din partea acţionarului minoritar semnificativ Fondul Proprietatea), conform surselor citate.

      Citeste mai mult…

Economica.net: Care este combinaţia potrivită de valute în care să economiseşti sau să investeşti

Creşterea valorii banilor economisiţi sau investiţi îşi are cheia în diversificarea plasamentelor în cât mai multe instrumente, dar nu numai în lei ci şi în dolari sau în euro, potrivit profesioniştilor consultaţi de ECONOMICA.NET. Răsturnările de tendinţă ale cursurilor valutare pun problema alegerii unor combinaţii cât mai eficiente între diferite instrumente denominate în diferite valute.

Cheia investitiilor

Marile decizii financiare de la nivel global au bulversat şi au afectat valoarea economiilor oamenilor obişnuiţi, ca şi rezultatele micilor lor investiţii. Dobânzile la depozitele bancare în lei, dolari sau euro sunt toate destul de mici ca românii să caute şi alte căi de a păstra, măcar, şi de a creşte valoarea economiilor lor.

 Citeste mai mult…

Economica.net: ANPC vrea să elimine clauzele privind dobânzile şi comisioanele din contractele de credit ale BCR. Termen în aprilie

Unul dintre procesele dintre Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Banca Comercială Română privind presupusele clauze abuzive din contractele de creditare încheiate înainte de 2010 a primit termen la Tribunalul Bucureşti. ANPC cere instanţei să elimine mai multe părţi din contractele de credit şi sumele încasate de BCR până acum să fie restituite clienţilor. ECONOMICA.NET vă spune ce clauze contestă exact ANPC şi cum este formulată cererea de chemare în judecată.

Citeste mai mult…

Economica.net: Monopolul care va scumpi RCA. Service-urile vor “taxă de corectitudine”

Mai multe asociații de transportatori și proprietari de service-uri auto, susținute de câțiva parlamentari, au inițiat un proiect legislativ care prevede înființarea unui organism care să preia, de la companiile de asigurare și brokeri, activitatea de evaluare a daunelor auto. Așa cum arată în acest moment, proiectul deschide calea pentru instituirea unui monopol, unicat în Europa, care are toate șansele să provoace o majorare substanțială a primelor achitate de șoferi pentru asigurările RCA și CASCO.

Un proiect de lege aflat în discuție la o comisie a Camerei Deputaților va genera o creștere a prețului asigurărilor auto în situația în care va fi aprobat. Potrivit propunerii, activitatea de constatare și evaluare a daunelor din accidente auto ar putea deveni monopol, pe un sistem asemănător cu modul de funcționare al Corpului Experților Contabili din România sau al Uniunii Naționale a Notarilor Publici.

Citeste mai mult…

Evz.ro: Ultimele zile cu reduceri pentru plata taxelor locale

Mâine este ultima zi de plată a taxelor locale în care contribuabilii pot primi o bonificație pentru că au achitat dările în avans.

Condiția pentru a primi aceste bonificații este ca dările să fie achitate integral pentru 2015. În categoria taxelor locale intră cele pe casă, mașină etc.

Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Fonduri europene pentru o plantaţie de căpşuni

Cei care vor să înceapă o afacere în agricultură pot obţine fonduri europene pentru o plantaţie de căpşuni Cei care vor să facă o afacere în domeniul agriculturii se pot gândi şi la o plantaţie de căpşuni cu ajutorul unor fonduri europene. Pentru înfiinţarea unei plantaţie de căpşuni, pentru care să obţineţi fonduri europene, există câteva etape pe care trebuie să le respectaţi. Iată care ar fi costurile estimate pentru o plantaţie de căpşuni pe o suprafaţă de un hectar.

       Citeste mai mult…

Adevarul.ro:  Afacere cu aluni de pădure. Cum să faci profit dintr-o cultură înfiinţată pe o pârloagă

O afacere cu aluni de pădure poate aduce câştiguri generoase la investiţii mici Afacere cu aluni de pădure. Mulţi dintre românii care dau startul unei afaceri în agricultură au început să se orienteze către culturile considerate până nu demult exotice în detrimentrul celor tradiţionale. De exemplu, unii au ales o afacere cu aluni de pădure. Şi nu au dat greş: investiţii minime, care în timp pot adduce profituri generoase. Afacere cu aluni de pădure: investiţia şi costurile de întreţinere O oportunitate agricolă relativ nouă în România, dar şi profitabilă este cultura de aluni. Este o afacere care oferă câteva beneficii remarcabile, cum ar fi faptul că producţia la hectar este de 1,5 – 2 tone de alone. Pentru un singur kilogram de alone, un cultivator poate obţine de la 3 la 8 euro, potrivit ideideafaceri.manager.ro.

Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Agrostar: 60% din fermele de vaci din țară vor dispărea la eliminarea cotei de lapte, de la 1 aprilie

Eliminarea cotei de lapte la nivelul UE de la 1 aprilie ar putea duce la dispariția a 60% din fermele de vaci din România, estimează Federația Agrostar, se arată într-un comunicat de presă remis, luni, AGERPRES.

“Se dorește distrugerea fermierilor români. De mai mulți ani cerem măsuri și nu s-a făcut absolut nimic. Marii procesatori deja anunță fermierii că nu le mai cumpără laptele sau reduc prețul astfel încât producătorul să nu își acopere cheltuielile. Aș da un singur exemplu. SC Ferma Poroschia din județul Teleorman, care are 140 de bovine, a fost anunțată de Danone că nu îi mai cumpără laptele. La nivelul țării sunt numeroase exemple. O să dăm laptele la porci”, a declarat președintele Sindicatului Național al Crescătorilor de Bovine, vicepreședinte al federației Agrostar, Ștefan Muscă.

 Citeste mai mult…

Antena3.ro: Avocatul Gheorghe Piperea, la Daily Income: Sunt de acord, toleranţă zero pentru evaziune, dar ANAF a început greşit această campanie

Avocatul Gheorghe Piperea a comentat, luni, la “Daily Income”, ultimele acţiuni ale ANAF privind combaterea evaziunii fiscale.

“Suntem în zona de exces de zel, care duce către abuz. Sunt de acord, toleranţă zero pentru evaziune fiscală, dar cred că s-a început greşit această campanie. Ar fi o ţintă mult mai interesantă. 90% din producţia de alcool din România este o producţie cu evaziune fiscală. Este o zonă în care se ascunde faptul că se încasează nişte bani, se vehiculează mai mult cash. Vorbim de peste 1,5 miliarde de euro evaziune fiscală anual” a spus Gheorghe Piperea la Antena 3.

Citeste mai mult…

 

        Impreuna in lumea afacerilor