Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

REVISTA PRESEI - 6 martie 2015

Asiiromani.com: Forum Economic România-Italia ”Redăm încrederea investitorilor români și italieni în economie

Camera de Comerț și Industrie a României în Italia, CCIRO Italia a organizat sâmbătă 28 februarie 2015 la Roma cea de-a XIV ediție a Forumului Economic România-Italia, în colaborare cu Camera de Comerț și Industrie a României. Evenimentul s-a desfășurat sâmbătă 28 februarie la Roma, în prestigioasa sală ”Michelangelo” a Hotelului Exedra Boscolo, sub sloganul ”Redăm încrederea investitorilor români și italieni în economia românească”.

      Citeste mai mult…

Wall-street.ro, preluat de saptamana.com: Daniela Nemoianu, partener executiv la KPMG, conduce AmCham Romania

Daniela Nemoianu, partener executiv la KPMG, conduce AmCham Romania

Camera de Comert Americana in Romania (AmCham Romania) a numit membrii consiliului director pentru mandatul 2015-2016. Presedintele este Daniela Nemoianu, partener executiv al companiei de audit financiar, KPMG Romania.

      Citeste mai mult..

Mediafax.ro: Fermieri suceveni i-au spus lui Daniel Constantin că denumirea de cooperativă e primită cu reticenţă

Mai mulţi fermieri suceveni i-au spus, joi, în cadrul unei întâlniri desfăşurate la Vatra Dornei, ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, că denumirea de cooperativă agricolă este primită cu reticenţă de oameni şi ar trebui modificată, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Unul dintre fermierii prezenţi la întâlnirea de la Vatra Dornei i-a spus ministrului Daniel Constantin că oamenii sunt reticenţi la numele de cooperativă agricolă şi că ar fi neceară o redenumire a acestui concept, de cooperativă de producţie şi vânzare.

       Citeste mai mult..

Agerpres.ro: România a solicitat băncilor propuneri pentru o nouă emisiune de obligaţiuni în euro

România a solicitat propuneri din partea băncilor pentru o nouă emisiune de obligaţiuni denominate în euro, au declarat surse apropiate situaţiei, citate de Reuters.

Cea mai recentă emisiune de obligaţiuni în euro a României, în valoare de 1,5 miliarde de euro, cu scadenţa de 10 ani şi un cupon de 2,875%, a avut loc în octombrie 2014.

       Citeste mai mult..

Mediafax.ro: Administratorul portului Constanţa a încheiat anul trecut cu afaceri de 275 mil lei, mai mari cu 4%

CN Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, care administrează Portul Constanţa, a înregistrat anul trecut o cifră de AFACERI de 275 milioane lei, mai mare cu 4%, şi un profit brut în creştere de la 80 milioane lei la 92 milioane lei, în condiţiile unui avans de 1% al traficului de mărfuri.

Traficul total de mărfuri înregistrat anul trecut în porturile Constanţa, Midia şi Mangalia s-a ridicat la 55,6 milioane tone, în creştere 0,9% faţă de 2013, se arată într-un comunicat al companiei.

        Citeste mai mult..

Zf.ro: OPINIE SORIN PÂSLARU, REDACTOR-ŞEF ZF

Banii nu circulă în economie. Banii stau pentru că oamenii se tem. Nicio politică monetară nu poate alunga teama

 „Nu circulă banii în economie. Oamenii nu au curaj să dea drumul la BANI.“ Nu de puţine ori businessul „simte“ mai bine şi decât Banca Naţională indicatori macroconomici care altfel ar părea foarte arizi.

Este şi cazul unuia dintre cei mai experimentaţi oameni din turismul românesc, Carmen Pavel, acţionar la J’info Tours, o companie prezentă de 25 de ani pe piaţă.

         Citeste mai mult..

Agerpres.ro: Ministerul Energiei: România sprijină dezvoltarea unei rute alternative concrete la Marea Neagră

România sprijină promovarea unei agende politice și comerciale active în regiunea Mării Caspice pentru dezvoltarea unei rute alternative concrete la Marea Neagră, realizată prin proiecte precum AGRI-LNG, a afirmat, joi, la Bruxelles, secretarul de stat în Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de AFACERIBogdan Badea.

‘Securitatea energetică nu se oprește la granițele Uniunii. Sprijinim promovarea unei agende politice și comerciale active în regiunea Mării Caspice pentru dezvoltarea unei rute alternative concrete la Marea Neagră, realizată prin proiecte cum sunt AGRI-LNG”, a spus acesta, la dezbaterile Consiliului Uniunii Europene (Transporturi, Telecomunicații și Energie) având ca temă realizarea Uniunii Energetice.

         Citeste mai mult..

Agerpres.ro: Mario Draghi: Grecia nu se poate baza pe BCE pentru a-și rezolva problemele de finanțare

Grecia nu se poate baza pe Banca Centrală Europeană pentru a majora limita emisiunilor de obligațiuni pe termen scurt emise de autoritățile elene, a declarat joi președintele BCE, Mario Draghi, transmite Reuters.

De asemenea, șeful BCE a anunțat că reglementările nu permit BCE să achiziționeze bonduri elene, în cadrul noului său program de relaxare cantitativă (QE), în valoare de 1.100 miliarde de euro, menit să redreseze economia zonei euro și să evite riscul unei spirale deflaționiste.

        Citeste mai mult..

Zf.ro: Investitorii, impresionaţi doar de rezultatele băncilor şi de Electrica

Majoritatea companiilor incluse în BET, indicele de referinţă al Bursei de Valori Bucureşti, au anunţat profituri în creştere, dar rezultatele în unele cazuri record nu au schimbat starea de spirit a investitorilor. Doar trei din cele zece acţiuni din indicele BET au evoluat pozitiv de la raportarea rezultatelor financiare până miercuri, 4 martie, anume Banca Transilvania (+1,5%), BRD (+1%) şi Electrica (+1,6%).

         Citeste mai mult..

Zf.ro: Banii din pensiile private vor putea fi accesaţi în caz de invaliditate

Autoritatea de Supraveghere Fi­nan­c­iară (ASF) a emis un proiect de normă care reglementează ce se va întâm­pla cu banii strânşi în conturile fon­durilor private de pensii în cazul în care persoanele care au contribuit sunt de­clarate invalide sau de­cedează.

          Citeste mai mult..

Zf.ro: Fondurile străine de investiţii cer noi listări pe bursa de la Bucureşti

Investitorii instituţionali străini se uită plăcut surprinşi la datele macroeconomice ale României şi la randamentele ridicate ale dividendelor oferite de companiile mari din sectorul energetic listate la bursă. Dar aşteaptă ca piaţa locală să le ofere oportunitatea de a INVESTI prin oferte publice iniţiale care să vizeze pachete mai consistente de acţiuni, precum şi prin oferte secundare.

        Citeste mai mult..

Zf.ro: Finanţele au atras 300 milioane lei prin vânzarea de obligaţiuni cu scadenţa la 6 ani

Ministerul Finanţelor a împrumutat joi 300 milioane de lei prin vânzarea de obligaţiuni cu scadenţa la 6 ani, la un randament mediu anual de 2,60%, în urcare uşoară de la nivelul minim record de 2,53% pe an obţinut în februarie pentru titluri de stat cu o maturitate apropiată.

Ministerul a primit ordine de subscriere în valoare cumulată de 881,8 milioane lei, însă a atras doar suma vizată, de 300 milioane lei. Randamentul maxim acceptat a fost de 2,62% pe an.

        Citeste mai mult..

Zf.ro: ŢINEŢI-VĂ BINE, BCE VA DEZLĂNŢUI UN TSUNAMI DE LICHIDITATE

Banca Centrală Europeană va lansa luni ofensiva nucleară de 1.000 mld. euro. Până atunci îi amorţeşte pe speculatori cu doze de optimism

Mario Draghi ia măsuri drastice pentru a opri deflaţia în zona euro: BCE vrea să injecteze 1.100 miliarde € în economie până la finalul anului viitor

Banca Centrală Europeană, gardianul euro, a anihilat incertitudinile pieţelor privind capacitatea sa de reacţie anunţând că va activa luni programul de achiziţii de obligaţiuni suverane de 1.000 de miliarde de euro prin care speră să înfrângă deflaţia şi să injecteze viaţă în economia zonei euro.

         Citeste mai mult..

Zf.ro: Dolarul se consolidează peste 4 lei. Creşterea de la începutul anului se apropie de 10%

Dolarul american s-a consolidat ieri peste pragul de 4 lei, pe care l-a depăşit în premieră în şedinţa de miercuri, în condiţiile în care şi-a continuat raliul faţă de euro pe pieţele externe şi s-a apropiat la o paritate de aproape 1,1 unităţi faţă de moneda europeană.

BNR a afişat un curs de schimb de 4,0228 lei/dolar, cu doi BANI peste nivelul din ziua precedentă. Aprecierea dolarului faţă de leu a fost totuşi temperată de faptul că moneda naţională a câştigat teren faţă de de euro. Tranzacţiile cu dolari pe piaţa locală sunt reduse, iar cursul oficial este stabilit de banca centrală în funcţie de cotaţiile euro/dolar pe pieţele internaţionale şi leu/euro pe piaţa valutară de la Bucureşti.

         Citeste mai mult..

Zf.ro: Dobânzile la lei pe piaţa interbancară scad în aşteptarea unei noi reduceri a ratei-cheie de către BNR la finalul lui martie

Raiffeisen coboară cu dobânzile la depozitele în lei sub pragul de 2% pe an

Dobânzile Robor la 3 luni scad sub pragul de 1,4%. Euro coboară spre 4,4 lei

Indicatorul Robor la 3 luni, utilizat ca referinţă pentru dobânzile creditelor în lei acordate populaţiei, a atins ieri un minim istoric de 1,36% pe an, contu­rându-se astfel o nouă etapă de scădere a costului leilor pe piaţa interbancară (după ce indicatorul rămăsese în jurul nivelului de 1,4% pe an în ultimele săptămâni), mai ales în contextul aşteptărilor ca BNR să opereze o nouă reducere a dobânzii-cheie la finalul acestei luni.

          Citeste mai mult..

Zf.ro: Clienţii Generali îşi pot plăti primele de asigurare online cu cardul

Generali, companie de asigurări deţinută de grupul italian cu acelaşi nume, a dezvoltat o aplicaţie prin care clienţii pot plăti online cu cardul primele de asigurare. În ultimii ani, asigurătorii şi-au redus numărul de sucursale şi pe cel al angajaţilor pentru a reduce din costuri şi au început să se bazeze tot mai mult pentru vânzări pe brokeri. În acest context, asigurătorii trebuie să caute şi soluţii alternative prin care clienţii îşi pot plăti poliţele. De asemenea, Generali are o aplicaţie prin care clienţii care deţin o asigurare facultativă de locuinţă şi care au înregistrat o daună pot să-şi deschidă dosarul de daună online. Dacă dauna estimată are o valoare mai mică de 500 lei, clientul îşi va primi banii direct în cont, pe baza formularului de notificare completat online şi a trei poze care fac dovada daunei. Anul trecut, din totalul dosarelor de daună plătite pe segmentul asigurărilor de locuinţe, în 36% din cazuri despăgubirea a fost mai mică sau egală cu 500 de lei. Ponderea cea mai mare în categoria dosarelor cu daune mici, aproape 80%, au avut-o avariile produse la instalaţiile de apă.

            Citeste mai mult..

Zf.ro: OTP scade sub 10% dobânda la creditele de consum pentru clienţii cu cont de salariu

OTP BANK, subsidiara locală a celui mai mare grup financiar maghiar, încearcă să-şi convingă clienţii care încasează salariul la un cont deschis la bancă să ia credite de nevoi personale, cu dobândă variabilă de 9,4% pe an la lei. Astfel, pentru un credit de nevoi personale de 10.000 de lei, contractat pe o perioadă de cinci ani, dobânda anuală efectivă este de 9,8% pe an, iar prima rată ajunge la 210 lei. Costul total al împrumutului se ridică la 2.572 de lei, astfel clientul va trebui să plătească în total 12.572. La nivelul pieţei dobânda medie la creditele de consum este de circa 11% pe an. De asemenea, banca promite aprobarea creditului de consum în maximum 24 de ore de la depunerea documentaţiei. Mai multe bănci au coborât în ultima perioadă cu dobânzile la creditele de consum în lei în încercarea de a convinge clienţii să se îndatoreze din nou.

           Citeste mai mult..

Zf.ro: Salariaţii din bănci rămân printre cel mai bine plătiţi, chiar şi cu o creştere salarială de 2% pe an

Salariul mediu din industria bancară a ajuns la aproape 4.600 de lei net pe lună la finalul anului trecut, cu 2% mai mult ca în luna decembrie a lui 2013, potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică (INS). Deşi în telecom, IT, industria auto sau cea petrolieră salariile angajaţilor au avut parte de creşteri salariale mai consistente, de 4% până la aproape 40% în doar 12 luni, bancherii continuă să fie printre cel mai bine plătiţi salariaţi din întreaga economie. În decembrie anul trecut ei câştigau de 2,5 ori mai mult decât salariul mediu pe economie. În pofida crizei, salariile bancherilor au crescut constant în ultimii ani, chiar dacă nu în ritmul de dinainte de 2008, când primeau plusuri şi de două cifre.

         Citeste mai mult..

Zf.ro: BRD reduce numărul membrilor din CA de la 11 la 9. Pleacă Sorin Coclitu şi Dumitru Popescu

BRD, a doua BANCĂ locală după active, a convocat pe 9 aprilie adunarea generală a acţionarilor (AGA), în care urmează să fie aprobate situaţiile financiare aferente anului 2014, repartizarea profitului net de 43 mil. lei de anul trecut, aprobarea bugetului şi a remuneraţiei administratorilor neexecutivi pe 2015 şi reducerea numărului membrilor consiliului de administraţie de la 11 la 9, potrivit unui document publicat pe Bursa de la Bucureşti.

         Citeste mai mult..

Zf.ro: Industria, comunicaţiile şi impozitele nete pe produs au ajutat anul trecut la creşterea PIB cu 2,9%

Produsul intern brut s-a situat anul trecut la 669,5 miliarde lei (150,8 miliarde euro) preţuri curente, în creştere cu 2,9% în termeni reali faţă de 2013, contribuţii semnificative la creşterea economică având industria (0,9%),informaţiile şi comunicaţiile (0,6%) şi impozitele nete pe produs (0,4%)

Astfel, industria, al cărei volum de activitate s-a majorat anul trecut cu 3,5%, a avut o contribuţie de 0,9% la creşterea PIB, cu o pondere de 24% la formarea acestuia, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică.

       Citeste mai mult..

Zf.ro: Forţa de muncă s-a scumpit în România în toamna anului trecut

 Costul orar al forţei de MUNCĂ în formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare) a înregistrat în ultimul trimestru al anului trecut o rată de creştere de 2,59% faţă de trimestrul precedent şi de 7,87% faţă de acelaşi trimestru al anului anterior, a anunţat vineri INS.

În formă brută (neajustată), faţă de aceleaşi perioade de comparaţie, variaţia costului orar al forţei de MUNCĂ a diferit nesemnificativ faţă de forma ajustată (2,59%, respectiv 7,90%).

         Citeste mai mult..

Zf.ro: Trioul de export al României din producţia de electrocasnice: Găeşti pentru frigidere, Orăştie şi Jucu pentru espressoare de cafea

Producţia de aparate electrocasnice, o industrie de 2,5 mld. lei (560 mil. euro), a devenit un hub de export în anii de criză, mai ales după investiţiile realizate de Philips la Orăştie şi grupul italian De’Longhi în parcul industrial din comuna clujeană Jucu.

Astfel, producţia de electrocasnice a crescut de la 1,98 mld. lei în 2008 la peste 2,5 mld. lei în 2013, iar trei dintre cei mai mari producători – Arctic Găeşti, Sageco Orăştie şi De’Longhi Cluj se află între primii 110 exportatori din economie, toţi câştigând poziţii în topul exportatorilor în ultimul an.

      Citeste mai mult..

Zf.ro: ZF LIVE

Românii sunt arhaici în business, fac afaceri gen ciorchine în loc să se concentreze pe ce ştiu mai bine

Românii au tendinţa de a crea AFACERI gen ciorchine, adunând cât mai multe businessuri conexe pe lângă cel de bază, când de fapt modelul ideal este să dezvolţi ceea ce ştii să faci cel mai bine, a declarat joi la ZF Live Carmen Pavel, care controlează împreună cu soţul său agenţia de turism J’Info Tours, cu afaceri de peste 10 mil. euro

        Citeste mai mult..

http://www.zf.ro/business-travel/romanii-sunt-arhaici-in-business-fac-afaceri-gen-ciorchine-in-loc-sa-se-concentreze-pe-ce-stiu-mai-bine-13937726

Zf.ro: INTERVIU

UniCredit Leasing: Start-up-urile ocolite de bănci se pot finanţa mai uşor prin leasing

 „Finanţarea în leasing pleacă de obicei de la vânzător. Sunt puţini clienţi care vin direct la firma de leasing.“

UniCredit Leasing, cea mai mare companie din piaţa leasingului financiar, a obţinut anul trecut un PROFIT net (consolidat cu rezultatul brokerului de asigurări afiliat) de aproape 20 milioane de lei (4,4 mil. euro), în creştere cu 58% faţă de 2013, pe fondul creşterii cu 16% a volumelor finanţate şi în condiţiile în care erodarea portofoliului de credite s-a oprit.

Compania, care deţine o cotă de piaţă de peste 18%, a finanţat anul trecut active de 242 milioane de euro (echivalentul a peste un miliard de lei). La nivel agregat, piaţa de leasing s-a ridicat la 1,32 miliarde de euro anul trecut, fiind în creştere cu 7%.

          Citeste mai mult..

Zf.ro: Şeful Lafarge România: Fabricile din România au jucat un rol important în decizia CRH de a cumpăra active de la Lafarge-Holcim

Costin Borc, CEO al pro­du­că­torului de materiale de con­strucţii Lafarge România, ale cărui active vor fi vândute către irlandezii de la CRH pe fondul fuziunii dintre grupul francez Lafarge şi cel elveţian Holcim, spune că se aşteaptă ca afacerile consolidate pe plan local să crească anul acesta cu 5-8% faţă de nivelul de circa 200 de milioane de euro de anul trecut.

         Citeste mai mult..

Zf.ro: DEZBATEREA NOULUI COD FISCAL / DARIUS VÂLCOV, MINISTRUL FINANŢELOR PUBLICE:

“În 2018 vom putea gândi un alt sistem fiscal, pentru 2020-2030″

În anul 2018, când va putea fi efectuată o evaluare a impactului noului Cod Fiscal asupra mediului de AFACERI, putem gândi un alt sistem fiscal pentru perioada 2020-2030, când vom avea companii însănănoşite, a afirmat, ieri, Darius Vâlcov, ministrul Finanţelor Publice.

     Prezent la Conferinţa “Dezbaterea noului Cod Fiscal”, organizată de ziarul BURSA, ministrul de resort a subliniat că proiectul noului Cod Fiscal va sta în dezbatere publică până pe 25 martie, urmând ca, după ce vor fi integrate propunerile preluate de la oamenii de AFACERI, documentul să fie prezentat în Guvern şi trimis în Parlament, sub formă de proiect de lege, unde va sta aproximativ trei luni în dezbatere.

      Citeste mai mult..

Bursa.ro: INS: ANUL TRECUT,

Au fost terminate cu aproape o mie de locuinţe mai puţine decât în 2013

În 2014, au fost finalizate 42.589 locuinţe, cu 998 mai puţine decât în anul anterior, a anunţat astăzi Institutul Naţional de Statistică (INS), într-un comunicat trimis redacţiei.

     În trimestrul al patrulea al anului trecut, au fost date în folosinţă 14.034 locuinţe, în scădere cu 2960 locuinţe, faţă de T4 2013.

     Pe medii de rezidenţă, în ultima pătrime din 2014, faţă de perioada similară din 2013, numărul locuinţelor construite în mediul rural a crescut cu 51,9%.
Repartiţia pe fonduri de finanţare a locuinţelor terminate relevă faptul că, în T4 2013-T4 2014, a scăzut numărul locuinţelor realizate din fondurile private cu 1.539 de unităţi, iar cel al locuinţelor realizate din fondurile publice a scăzut cu 1.421 de unităţi.

           Citeste mai mult..

Bursa.ro: ŞTEFAN NANU, MFP:

“România pregăteşte o emisiune de eurobonduri”

Ţara noastră pregăteşte o emisiune de obligaţiuni denominate în euro (eurobonduri), redactând documentele necesare şi selectând managerii disponibili să contribuie la ieşirea României pe pieţele externe când se va ivi “o oportunitate foarte puternică”, a declarat ieri pentru Bloomberg Ştefan Nanu, directorul Trezoreriei.

     În acest an, Guvernul intenţionează să atragă cel puţin 2 miliarde de euro de la investitori internaţionali, în funcţie de vânzările de creanţă pe piaţa internă, a spus Nanu.

        Citeste mai mult..

Adevarul.ro: Finanţări 2015. Ghidurile solicitantului pentru primele sesiuni din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020 au fost lansate în dezbatere

Fermierii au două săptămâni la dispoziţie să studieze Ghidurile solicitantului Versiunile consultative ale Ghidului Solicitantului pentru submăsurile 4.1 – „Investiţii în exploataţii agricole“ şi 6.1 – „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri“ au fost publicate pe paginile de internet ale Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) şi Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), a anunţat, joi, MADR. Aceste ghiduri stabilesc condiţiile şi criteriile accesării fondurilor europene acordate prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020 pentru activităţile prevăzute în aceste forme de finanţare.

      Citeste mai mult..

Adevarul.ro: ANALIZĂ Ce scumpiri aduce cursul record al dolarului

Dolarul american se vinde la casele de schimb valutar cu peste 4 lei   FOTO David Muntean Deprecierea leului în raport cu dolarul american, care a ajuns la un nivel de peste 4 lei, determină automat majorarea preţurilor pentru bunurile tranzacţionate în dolari, respectiv carburanţii, gazele de import sau electronicele importate din China.

       Citeste mai mult..

Digi24.ro: Gazele s-ar putea scumpi cu 9% în a doua jumătate a anului

Preţul gazelor naturale pentru populaţie va rămâne neschimbat până în iulie, chiar dacă oficialii Fondului Monetar Internaţional (FMI) au solicitat o majorare a acestuia. Asigurările vin din partea Autorităţii de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). În plus, preşedintele instituţiei spune că, în momentul când va fi aplicată, majorarea de preţ nu va fi în niciun caz de 16%, cum a cerut FMI, ci de cel mult 9%. Oricum, peste cel anunţat la început de an de Guvern.

„Nu există nicio posibilitate să crească preţurile mai devreme de 1 iulie. Preţurile se formează şi se dau publicităţii de către ANRE pentru o perioadă trimestrială. Nu putem, la mijloc de trimestru, să schimbăm”, a declarat Niculae Havrilet, preşedintele ANRE.

       Citeste mai mult..

Romanialibera.ro: IMM, soluție pentru evitarea taxelor

Impozitarea cu 1% a microîntreprinderilor cu minimum doi angajaţi va transforma această categorie de firme într-un “vehicul perfect“ folosit pentru a evita plata taxelor, consideră consultantul fiscal Dan Schwartz, informează Mediafax.

       Citeste mai mult..

Romanialibera.ro: Bursa de la Bucureşti a închis în scădere

Bursa de la Bucureşti a închis joi în scădere cu 0,25%, pe un rulaj susţinut de opt tranzacţii deal cu acţiuni BRD – Groupe Societe Generale (BRD), Transelectrica (TEL) şi Transgaz (TGN), conform Mediafax.

Indicele BET Plus, de referinţă, a închis în scădere cu 0,25%, iar BET, al celor mai lichide zece acţiuni cu 0,3%. BET Plus cuprinde cele mai lichide 40 de acţiuni din piaţă reglementată, cu excepţia SIF-urilor şi a acţiunilor companiilor străine.

          Citeste mai mult..

Romanialibera.ro: De ce nu s-a mai investit în economia românească

Investițiile în economie au scăzut anul trecut comparativ cu 2013. Reprezentanții mediului de AFACERI consideră că această situație a fost cauzată de incertitudinea generală, dar și de reducerea investițiilor publice.

Investiţiile nete realizate în economie au scăzut în 2014, pentru al doilea an consecutiv, cu 3,1%, la 65,59 miliarde lei (14,77 miliarde euro), deși acestea au înregistrat o ușoară creștere în trimestrul al patrulea, reducându-se uşor ponderea sumelor atrase de lucrările de construcţii noi, conform datelor INS. Industria a atras 38,9% din investiţii, urmată îndeaproape de comerţ/servicii – 38,3%. Construcţiile au o pondere de 15,7%, iar agricultura de 5,4%.

          Citeste mai mult..

Observator.ro, preluat de ziare.com: Proiectul de dezvoltare a Medgidiei, prezentat cetăţenilor

Primăria Municipiului Medgdia a organizat, miercuri seară, un seminar cu tema „Promovarea culturii antreprenoriale pentru dezvoltarea durabilă a oraşului Medgidia“. Scopul seminarului a fost de a aduce împreună antreprenori din localitate şi Asociaţia Cluster MEDGreen, precum şi Camera de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură Constanţa, reprezentată la eveniment de directorul general Ion Dănuţ Jugănaru.

cursdeguvernare.ro: Interviu Eric Stewart – președintele Consiliului de Afaceri Americano-Român / Avem puțini prieteni ca România, dar companiile private nu urmează neapărat acest trend * Concurați pentru investiții cu multe țări, faceți un sistem atrăgător * Prefer 100 de investitori mai mici decât unul mare * Ar fi în interesul SUA ca România și Polonia să fie în programul Visa Waiver

România are un potenţial de investiţii este foarte mare în agricultură, IT, energie şi apărare, spune, într-un interviu pentru cursdeguvernare.ro, Eric Stewart, preşedintele Consiliului de AFACERIAmericano – Român. Şi totuşi, companiile americane nu s-au înghesuit să investească în România, iar în acest an vom vedea mai degrabă investiţii ale firmelor deja prezente aici, decât noi companii venind în economia românească.

           Citeste mai mult..

Capital.ro: Agricultura ecologică prinde rădăcini și la noi

În prezent, produsele ecologice din România sunt cultivate pe o suprafaţă ce se întinde pe un milion de hectare. Doar în câţiva ani, numărul operatorilor din acest sector a ajuns la 15.000.

Primele reglementări pentru agricultura ecologică în România au apărut după aderarea la UE, în 2007. Dacian Cioloș, care fusese din 1994 agroeconomist stagiar la Comisia Europeană, începuse să studieze modelele implementate în alte țări încă din anii ‘90. Ulterior, a ajuns comisar european. După aderarea României la Uniunea Europeană, sectorul ecologic a luat avânt deoarece au început să se acorde subvenţii.

           Citeste mai mult..

Hotnews.ro: Licitatie de peste 12,6 milioane lei la STS: Modernizarea sistemului 112 din Bucuresti si Ilfov/Noul sistem va permite si preluarea apelurilor de tip SMS si eCall

Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) a demarat o licitatie pentru modernizarea infrastructurii hardware si software a sistemului unic pentru apeluri de urgenta 112 la nivelul municipiului Bucuresti si judetului Ilfov, contract cu o valoare estimata de 12,67 milioane lei (inclusiv TVA), finantat din fonduri UE care mai pot fi accesate pana la sfarsitul acestui an, potrivit unui anunt publicat vineri in Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP). Contractul vizeaza imbunatatirea functiilor si serviciilor existente, dar si introducerea de functii noi, precum cea de preluare si gestionare in interfata date client a apelurilor de tip SMS si de tip eCall. Luna trecuta, STS a lansat alte trei licitatii in valoare de 106,3 milioane lei.

         Citeste mai mult..

Zf.ro: Costurile de risc au atârnat greu în balanţa OTP Bank România la finalul anului trecut

OTP BANK România a obţinut anul trecut un profit net de 765 de milioane de forinţi (2,47 milioane de euro), după ce în trimestrul al patrulea a înregistrat o pierdere netă de 1,6 miliarde de forinţi (5,18 milioane euro), pe fondul creşterii costurilor de risc.

“După trei trimestre porfitabile anul trecut, OTP BANK România a înregistrat rezultate negative în trimestrul al patrulea, în special din cauza creşterii costurilor de risc”, se arată raportul financiar pe 2014 publicat vineri de OTP.

În 2013, OTP BANK România a consemnat o pierdere netă de 4,1 miliarde de forinţi (13,8 milioane euro).

         Citeste mai mult..

Evz.ro: TESTUL BONULUI FISCAL. Buticarii sunt penalizați dur, marii evazioniști scapă

Prigoana Fiscului asupra micilor comercianți, pentru care s-au instituit amenzi și pedepse dure dacă nu oferă bonuri fiscale clienților, atacă o zonă a economiei gri greu de urmărit și care nu ascunde marea evaziune.

EVZ a prezentat ieri, într-un reportaj, cât de „pregătit” este Fiscul să intervină ca să repare abaterile chioșcarilor care nu oferă bon. La numărul de urgență pus la dispoziție de Departamentul Antifraudă, aștepți 12 minute ca să raportezi o abatere. „Asta se întâmplă când promiți măsuri pentru care nu ai o infrastructură de punere în aplicare”, a comentat pentru EVZ Cristian Pârvan, secretar general al Asociației Oamenilor de AFACERI din România. „Din 400.000 de IMM-uri, circa 60%, deci 240.000 de firme sunt în comerț – un număr foarte greu de urmărit de inspectorii ANAF. Or, dacă se pierd doar 1.000 de euro sub formă de taxe de la fiecare dintre ei, gândițivă că este o evaziunea de 240 de milioane de euro”, a comentat Pârvan. Specialistul spune că evaziunea poate fi redusă dacă micii comercianți ar avea o obligație simplă de plată, de exemplu, o sumă fixă pentru întregul an, cum este impozitul forfetar. Aceasta a fost una dintre propunerile Guvernului USL, abandonată în cele din urmă.

         Citeste mai mult..

Evz.ro: Bani europeni pentru consultanța IMM-urilor

Programul de sprijinire a Întreprinderilor Mici și Mijlocii, „SMALL BUSINESSSuport” (SDS), va primi finanțare pentru încă cinci ani.

„Small Business Support” facilitează contactul între IMM-uri și serviciile de consultanță în AFACERI atât prin consultanți locali cât și prin experți internaționali. Programul sprijină dezvoltarea a 500 de IMM-uri din România și contribuie la crearea de noi locuri de MUNCĂ. Pe lângă finanțarea capitalului, BERD ajută la dezvoltarea antreprenoriatului, facilitând accesul IMM-urilor la servicii de consultanță profesionale, menite să ofere instrumentele necesare pentru a se dezvolta.

        Citeste mai mult..

Agerpres.ro: Finanțare publică nerambursabilă de până la 90 de milioane lei pentru investiții în departamentele de cercetare-dezvoltare ale companiilor

O companie poate beneficia de finanțare publică nerambursabilă în valoare de până la 90 de milioane de lei pentru INVESTIȚII în departamentele de cercetare-dezvoltare, potrivit Ghidului unic pentru viitoarele apeluri în cadrul Axei Prioritare 1 a Programului Operațional Competitivitate 2014 – 2020, lansat în consultare publică de Ministerul Fondurilor Europene (MFE).

Schița Ghidului a fost lansată de MFE prin Organismul Intermediar pentru Cercetare din cadrul Autorității Naționale pentru Cercetare Științifică și Inovare, prin Autoritatea de Management a Programului Operațional Competitivitate 2014 — 2020 și Organismul Intermediar pentru Cercetare din cadrul Autorității Naționale pentru Cercetare Științifică și Inovare.

        Citeste mai mult..

Tion.ro, preluat de realitatea.net: Interviul saptamanii din Agenda: Florica Chirita, director general al Camerei de Comert, Industrie si Agricultura Timis

Interviul saptamanii din Agenda: Florica Chirita, director general al Camerei de Comert, Industrie si Agricultura Timis © TION: Interviul saptamanii din Agenda: Florica Chirita, director general al Camerei de Comert, Industrie si Agricultura

Scris de agenda – Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş marchează o triplă aniversare – 165 de ani de la înfiinţare, 25 de ani de la reluarea activităţii şi 10 ani de la intrarea în funcţiune a CRAFT. Cu acest prilej, Florica Chiriţă, director general al CCIAT, răspunde întrebărilor ce i-au fost adresate de omul de presă Zoltan Kovacs, făcând un scurt istoric al instituţiei, al dezvoltării ei, dar şi o succintă prezentare a proiectelor pe care le are în continuare.

         Citeste mai mult…

Ttonline.ro: CONFORT CONSTRUCT & INSTAL 2015 – cel mai mare târg de construcții, instalații decorațiuni interioare, energii regenerabile și oferte imobiliare din vestul României

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură a județului Arad va organiza în perioada 19 – 22 martie 2015, la complexul Expo Arad, a XXI-a ediție a târgului internațional  CONFORT CONSTRUCT & INSTAL. Ediția precedentă a reunit  80 de firme din România și Ungaria care au expus pe o suprafață de 4.000 mp, târgul fiind vizitat de peste 5.000 persoane, specialiști, agenți economici și public larg.

Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Greenpeace: UE actualizează standardele de poluare a aerului pentru instalații industriale, incluzând termocentralele pe bază de cărbune

Uniunea Europeană /UE/ studiază, în prezent, posibilitatea de a actualiza standardele de poluare a aerului pentru termocentralele pe bază de cărbune, în condițiile în care acest tip de instalații reprezintă cea mai mare sursă de emisii de dioxid de sulf și MERCUR din Europa și una dintre cele mai mari surse industriale de emisii de oxizi de azot, arsenic, plumb și cadmiu, avertizează, vineri, într-un comunicat remis AGERPRES, organizația Greenpeace.

 Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Enel a numit un nou şef al firmelor de furnizare a energiei electrice din România

Grupul italian de utilităţi Enel l-a numit pe Michele Grassi în funcţia de director general al firmelor Enel Energie şi Enel Energie Muntenia, active pe piaţa românească a furnizării de electriciate.

Grassi are o experienţă de peste 17 ani în sectorul energiei electrice, iar înainte să vină în România a condus echipa firmei Enel.Si specializată în francize în Italia, se arată într-un comunicat al Enel.

         Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Dolarul atinge un nou record, de aproape 4,05 lei. Euro a scăzut uşor, la 4,44 lei

BNR a anunţat vineri un curs pentru euro în scădere cu 0,52 bani, la 4,4402 lei, în timp ce dolarul a atins un nou maxim record, în urcare cu 2,63 bani faţă de joi, la 4,0491 lei, ca urmare a întăririi monedei americane pe pieţele externe.

Banca centrală a anunţat joi cursul euro la 4,4454 lei, iar pe cel al dolarului la 4,0228 lei.

 Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Femeile deţin o treime din IMM-uri şi au afaceri cu o creştere anuală cu 2 % peste media naţională

Una din trei companii este condusă de femei, acestea deţinând 35% din IMM-urile din România, iar afacerile pe care le conduc au înregistrat în ultimii trei ani o creştere anuală cu 2% peste media naţională a companiilor, reiese din datele de portofoliu al Băncii Comerciale Române.

“Afacerile conduse de femei au înregistrat, în ultimii trei ani, o evoluţie faţă de restul business-urilor, cu o creştere anuală a cifrei de afaceri cu 2% mai mare decât media naţională a companiilor. Domeniile în care doamnele aleg cel mai adesea să-şi deschidă o afacere sunt cele din zona de servicii (consultanţă în afaceri, saloane de înfrumuseţare) şi comerţ (farmacii, magazine alimentare şi îmbrăcăminte)”, arată datele BCR.

Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Nanu, Ministerul Finanţelor Publice: Mergem înainte cu documentele şi selectarea băncilor pentru o nouă emisiune de eurobonduri

Ministerul Finanţelor Publice pregăteşte documentele necesare şi selectează băncile care să administreze o nouă emisiune de obligaţiuni în euro, guvernul vizând obţinerea a cel puţin 2 miliarde de euro în acest an de pe pieţele externe, a declarat Ştefan Nanu, directorul Trezoreriei.

“Condiţiile de pe piaţă sunt foarte bune acum, într-adevăr, şi tocmai de aceea mergem înainte cu documentele şi cu selectarea băncilor”, a afirmat Nanu într-un interviu pentru Bloomberg.

Citeste mai mult…

Mediafax.ro: România a sacrificat în ianuarie animale şi păsări mai multe şi mai grase faţă de ianuarie 2014

Numărul total de animale şi păsări sacrificate în ianuarie 2015, precum şi greutatea în carcasă a acestora, a crescut comparativ cu aceeaşi lună din 2014, excepţie făcând ovinele şi caprinele, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS).

“În luna ianuarie 2015, faţă de luna decembrie 2014, numărul animalelor şi al păsărilor sacrificate şi greutatea în carcasă a acestora au scăzut la toate speciile. În comparaţie cu aceeaşi lună a anului 2014, numărul animalelor şi al păsărilor sacrificate şi greutatea în carcasă a acestora au crescut la toate speciile”, se arată într-un comunicat al INS.

Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Petre Roman: Mediul economic românesc este cam deprimat din cauza administrației statului

Fostul deputat liberal Petre Roman consideră că mediul economic antreprenorial românesc este “deprimat” în momentul de față, din cauza unei relații de dezacord în felul în care administrația statului se raportează la realitatea economică.

“Economia României a evoluat, a involuat, din nou a evoluat și involuat. Consider că în momentul acesta mediul economic antreprenorial românesc — pentru că acesta contează, nu vorbim despre multinaționale sau de companii cu capital străin—, care este baza economiei și a locurilor de muncă, este cam deprimat și aceasta din cauza unei relații de dezacord în felul în care administrația statului se raportează la realitatea economică”, a declarat vineri pentru AGERPRES Petre Roman.

 Citeste mai mult…

Capital.ro: Vâlcov: Și dacă am vrea să trecem la impozitarea progresivă în următorii doi ani nu este posibil

Cota unică va fi menţinută cel puţin încă doi ani pentru că, deocamdată, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală nu are posibilitatea tehnică de a aplica impozitarea progresivă, a declarat ministrul finanţelor, Darius Vâlcov.

‘Și dacă am vrea să trecem la impozitarea progresivă în următorii doi ani nu este posibil, pentru că astăzi ANAF-ul nu are posibilitatea din punct de vedere al bazelor de date să aplice impozitarea progresivă, nici măcar la nivel teoretic. Ce putem face? Trebuie să mergem pe această impozitare unică. Este foarte important să înțelegem că, astăzi, aproape un milion de persoane lucrează în România fără forme legale de muncă și unul dintre scopurile noului Cod Fiscal este acela de a scoate la lumină o bună parte din aceste locuri. Trebuie să existe un punct de plecare, iar acesta este planul de 8 miliarde de euro, pe care noi îi băgăm în economie în următorii cinci ani, între 2015 și 2020. Punem accent pe perioada 2015, semestrul II — 2016, unde avem măsuri de relaxare fiscală, care însumează un impact brut de 16 miliarde de lei. În anii următori (2017, 2018, 2019) impactul net însumează 33,2 miliarde lei’, a afirmat ministrul Finanțelor Publice.

Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Patronatele din turism cer demisia Simonei Man de la conducerea ANT, acuzând-o de ineficienţă

Reprezentanţii agenţiilor de turism şi hotelierilor de pe litoral cer demisia Simonei Man de la conducerea Autorităţii Naţionale pentru Turism, acuzând-o că blochează proiecte precum emiterea voucherelor de vacanţă şi aplicarea impozitului forfetar, iar Man le răspunde că de vină este birocraţia.

“Este incredibil cum Simona Man nu înţelege ce responsabilitate are. În ANT lucrurile merg prost, iar autoritatea duce Guvernul în ilegalitate pentru că legea voucherelor de vacanţă, deşi intrată în vigoare la 1 ianuarie, nu se poate aplica. Din acest motiv hotelierii au pierderi de milioane de lei”, a declarat agenţiei MEDIAFAX Alin Burcea, vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT).

        Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Decalajul de salarizare între bărbații și femeile din UE s-a redus în timpul crizei financiare

Decalajul de salarizare între bărbații și femeile din Uniunea Europeană s-a redus de la 17,3% în 2008 la 16,4% în 2013, o posibilă explicație fiind faptul că locurile de muncă pentru multe femei sunt mai protejate decât cele ale bărbaților, transmite Reuters.

Datele publicate vineri de Eurostat, înaintea Zilei Internaționale a Femeii, arată că decalajul de salarizare între bărbați și femei tinde să fie mai mare în economiile bogate ale Europei. În 2013, decalajul de salarizare între bărbați și femei era mai mic de 10% în Slovenia (3,2%), Malta (5,1%), Polonia (6,4%), Italia (7,3%), Croația (7,4%), Luxemburg (8,6%) și România (9,1%). La polul opus diferențe mai mari de 20% s-au înregistrat în Estonia (29,9%), Austria (23%), Cehia (22,1%) și Germania (21,6%).

        Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Michele Grassi a fost numit director general al Enel Energie si Enel Energie Muntenia

Michele Grassi a fost numit director general al Enel Energie si Enel Energie Muntenia, cele doua companii de furnizare de energie ale grupului Enel, se arata intr-un comunicat al companiei. Cu o experienta de peste 17 ani in sectorul energiei electrice, Michele Grassi a fost responsabil de proiecte variate si a avut responsabilitati diferite in cadrul grupului Enel, in special in zonele de customer care si furnizare.

Citeste mai mult…

Economica.net: OTP Group: Profit de 40 mil. dolari, în T4 2014. Specialiştii se aşteptau la pierderi din cauza situaţiei

Grupul bancar ungar OTP a înregistrat profit în trimestrul patru din 2014, depăşind estimările analiştilor, care se aşteptau la pierderi trimestriale, pe fondul condiţiilor dificile de pe piaţa din Europa de Est, transmite Reuters.

Banca, care are o expunere semnificativă la Ucraina şi Rusia, a înregistrat în perioada octombrie-decembrie 2014 un profit net de 10,9 miliarde de forinţi (39,35 milioane de dolari), în timp ce analiştii previzionau pierderi de 3,5 miliarde de forinţi, scrie Agerpres.

Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Andrei Gerea: Strategia energetică a României va trebui construită în jurul conceptului de securitate energetică

Strategia energetică a României va trebui construită în jurul conceptului de securitate energetică, a declarat vineri, la Petroșani, ministrul Energiei, Andrei Gerea, la finalul unei întâlniri pe care a avut-o cu conducerea Complexului Energetic Hunedoara (CEH) și cu partenerii sociali.

‘Strategia energetică a României va trebui să fie construită în jurul unui concept foarte clar și anume securitatea energetică. Conjunctura internațională impune acest lucru și pentru noi este vital ca România să fie asigurată, (…) și din punct de vedere al surselor de energie, dar și a capacităților de producție. Un element important din strategia energetică înseamnă eficiența energetică. Eforturile noastre vor fi îndreptate spre acest concept, inclusiv la CEH’, a spus ministrul Energiei.

Citeste mai mult…

Zf.ro: BRD începe goana după clienţi: mizează pe un plus de peste 1 mld. de lei la creditare şi aproape 3 mld. de lei la depozite

BRD vrea să crească în acest an cu 4,5% pe creditare, ajungând la un sold net de 27,6 miliarde lei, şi cu 7,2% pe atragerea de resurse, la 38,6 miliarde lei, iar în urma intensificării activităţii comerciale se aşteaptă la sporirea venitului net bancar cu 3% şi un profit peste cel de anul trecut.

         Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Raport CE: 77% dintre angajații români au un nivel scăzut sau nul de competențe IT

Peste trei sferturi dintre angajații din România nu dețin abilități în IT, ceea ce plasează țara noastră pe ultimul loc în Uniunea Europeană /UE/, reiese din concluziile Raportului de țară 2015, publicat recent de Comisia Europeană /CE/.

Conform datelor citate, 77% din forța de muncă din România prezintă un nivel scăzut sau nul de competențe IT, procentajul fiind unul mai mult decât dublu față de media europeană, de 32%.

         Citeste mai mult…

Bursa.ro: Călin Popescu-Tăriceanu propune armistiţiu pe noul Cod Fiscal

Preşedintele Partidului Liberal Reformator, Călin Popescu-Tăriceanu a trimis astăzi o scrisoare către PNL, prin care lansează invitaţia unui armistiţiu pe noul Cod Fiscal.

“Vă scriu pentru a vă cere să susţineţi un armistiţiu pe noul Cod Fiscal. Măcar noi, liberalii, să spunem: «bătălia politică se opreşte la Codul Fiscal!». Vă cer să nu încercaţi să blocaţi noul Cod Fiscal, doar pentru că Vasile Blaga şi Cătălin Predoiu vor să ajungă la putere cât mai rapid”, se arată în scrisoarea lui Tăriceanu.

 Citeste mai mult…

Bursa.ro: LA ORELE PRÂNZULUI:

Lichiditate de aproximativ 9 milioane lei pe BVB

Piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a înregistrat, în prima parte a şedinţei de tranzacţionare de astăzi, o lichiditate de aproximativ 9 milioane lei (2 milioane euro).

La orele prânzului, BVB era în scădere. Indicele BET coboară cu 0,22%, ajungând la valoarea de 7.164,25 puncte, la fel ca indicele BET Total Return, care se micşorează cu 0,22%, la 7.823,63 puncte. BET-FI se apreciază, în schimb, cu 0,37%, până la 31.154,36 puncte.

Indicele BET Plus, introdus pe 23 iunie, scade, totodată, cu 0,18%, la 1.055,16 puncte.

 Citeste mai mult…

Zf.ro: FIRMELE DIN IT ŞI TELECOM, FARMA ŞI PETROL ÎŞI PLĂTESC CEL MAI BINE ANGAJAŢII ŞI ÎN 2015

Un programator junior poate câştiga mai mult de 3.500 de lei net pe lună

Jumătate din anunţurile de recrutare postate de companii pe site-urile de recrutare online vizează candidaţii care au competenţe digitale (de programare).

Un programator ieşit recent de pe băncile facultăţii, care lu­crează de doar unu sau doi ani în domeniul IT, câştigă, în medie, peste 3.500 de  lei (800 de euro) net pe lună, aproape dublu faţă de nivelul mediu salarial din întreaga eco­­nomie locală, potrivit unor informaţii fur­nizate pentru ZF de firma de recrutare şi în­chiriere de forţă de muncă temporară APT.

         Citeste mai mult…

Capital.ro: Moneda naţională, un nou minim istoric în raport cu dolarul

Moneda naţională s-a depreciat, vineri, cu 2,63 bani (0,65%) în raport cu dolarul american până la un curs de 4,0491 lei/dolar, un nou minim istoric.

În şedinţa de joi, Banca Naţională a României (BNR) a anunţat un curs de 4,0228 lei/dolar.

În schimb, leul s-a apreciat vineri faţă de moneda europeană, iar Banca Naţională a României /BNR/ a calculat un curs de 4,4402 lei pentru euro, în scădere cu 0,52 bani (-0,12%), comparativ cu şedinţa anterioară, când cotaţia a fost de 4,4454 lei/euro.

Citeste mai mult…

        Impreuna in lumea afacerilor