Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

REVISTA PRESEI - 8 iunie 2015

Turdanews.net, preluat de ziar.com, ziarelive.ro: Forum economic româno-italian la Câmpia Turzii realizat în colaborare cu Guvernul României

Camera de Comerț și Industrie a României în Italia (CCIRO Italia), lansează și în România ciclul de forumuri economice:”Redăm încrederea investitorilor români şi italieni în economia românească”. Primul eveniment din această serie se va desfășura în România, la Câmpia Turzii, în data de 9 iunie 2015, ora 9:00 și ca de fiecare dată va fi organizat în strânsă colaborare cu Guvernul României, prin Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri și cu Camera de Comerț și Industrie a României.

          Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Fonduri de peste 8,8 milioane de euro pentru investiții în procesarea și marketingul produselor din sectorul pomicol

Fondurile europene și naționale disponibile, în 2015, pentru investiții în procesarea și marketingul produselor din sectorul pomicol depășesc 8,8 milioane de euro, iar alocările totale prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 -2020 pentru întreaga perioada de programare se ridică la 35,2 de milioane de euro, potrivit datelor publicate pe site-ului Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

         Citeste mai mult…

Agerpres.ro: România a exportat 5,059 milioane de tone de grâu în anul 2013/2014, în creștere cu 81% față de 2012/2013

România a exportat în anul 2013/2014 peste 5,059 milioane de tone de grâu, în creștere cu 81% comparativ cu anul precedent (2012/2013), când exporturile s-au cifrat la 2,787 milioane de tone, fiind totodată cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani, potrivit unui raport elaborat de Institutul Național de Statistică (NS) privind bilanțurile de aprovizionare pentru principalele produse agroalimentare.

         Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Iohannis: Atragerea de investiții străine este prioritatea majoră pentru România

Președintele Klaus Iohannis a declarat sâmbătă la Blaj că atragerea de investiții străine reprezintă o prioritate majoră pentru România, însă în egală măsură trebuie susținut și capitalul românesc.

        Citeste mai mult…

Agerpres.ro: INTERVIU/Bogdan Ion: Creșterea vizibilității afacerilor românești, scopul intrării României în competiția Entrepreneur Of The Year

Creșterea vizibilității afacerilor românești este scopul principal al intrării României în competiția EY Entrepreneur Of The Year, ediția 2014, și World Entrepreneur Of The Year /WEOY/ din acest an, iar antreprenorii români au construit afaceri ale căror povești merită cunoscute în lume, a afirmat Bogdan Ion, country managing partner EY România, într-un interviu acordat AGERPRES, sâmbătă, înaintea Ceremoniei de Gală de la Monte Carlo, în care va fi anunțat câștigătorul ediției 2015.

        Citeste mai mult…

Zf.ro: Topul jucătorilor de pe piaţa distribuţiei bunurilor de larg consum

Cei mai mari cinci jucători de pe piaţa locală de distribuţie de bunuri de larg consum  (FMCG) au înregistrat cumulat un avans de aproape 9% al afacerilor anul trecut, până la peste 2,5 mld. lei, semn că vânzările din industria de profil au crescut, arată o analiză a ZF făcută pe baza datelor furnizate de companii şi de Ministerul de Finanţe.

Piaţa de distribuţie FMCG este dominată de antrepre­nori, iar în total în România se intermediază anual de către distribuitorii de bunuri de larg consum vânzări aproape 10 mld. lei, conform ultimelor date.

         Citeste mai mult…

Zf.ro: Topul companiilor listate la bursă cu cele mai mari disponibilităţi de cash

Cele mai mari companii listate la bursa din Bucureşti aveau în conturi, după primele trei luni ale anului, lichidităţi de peste 15 miliarde de lei (3,4 mld. euro), echivalentul a 20% din capitalizarea cumulată a acestora. Semnalul trimis în piaţă este că încă şi-au pus la lucru rezervele de cash, deşi unele dintre acestea au făcut oferte publice de acţiuni pentru a atrage bani de la investitori.

        Citeste mai mult…

Zf.ro: Video ZF Live. Cum ajunge un consultant să creeze o strategie de business pentru o companie

Primele 2-3 saptamani povestim, pentru că sunt multe emoţii, e un blocaj acolo, dtrebuie să vedem dacă avem chimie, ca la psiholog, cu antreprenorul si oamenii cheie, a spus la ZF Live Aliz Kosza, fost director general la Mol, Orkla Foods şi Fabryo.

         Citeste mai mult…

economica.net: Bursa de la Bucureşti a închis în scădere şedinţa de vineri

Bursa de Valori Bucureşti /BVB/ a închis în scădere şedinţa de tranzacţionare de vineri, valoarea totală a tranzacţiilor cifrându-se la 28,64 milioane lei (6,44 milioane de euro).

Schimburile cu acţiuni au totalizat 19,83 milioane de lei (4,46 milioane de euro), iar tranzacţiile cu certificate au ajuns la 3,29 milioane lei (742.673 euro).

          Citeste mai mult…

Capital.ro: Investitorii străini: mai multe firme înființate, mai puțin capital subscris

Valoarea totală a capitalului social subscris al societăţilor cu participare străină la capital din România a scăzut cu 0,9%, din decembrie 2014 până la finalul lunii aprilie, ajungând la circa 145,4 miliarde lei, conform datelor publicate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).

Pe de altă parte, numărul societăţilor cu participare străină la capital a ajuns la 200.669 unităţi, la finalul lunii aprilie, cu 1% mai multe decât erau înregistrate la 31 decembrie 2014, respectiv 198.635 societăţi.

           Citeste mai mult

Capital.ro: Tranzacțiile la bursă, creștere de 40% într-o săptămână

Valoarea totală a tranzacţiilor derulate în săptămâna care tocmai s-a încheiat la Bursa de Valori Bucureşti s-a ridicat la 158,44 milioane de lei, tranzacţiile cu acţiuni cumulând 141,1 milioane de lei, cu 40,64% mai mult faţă de săptămâna precedentă, conform unei analize realizate de Puls Capital.

          Citeste mai mult…

Agerpres.ro : Afaceri cu ulei de dovleac. Cum să scoţi profit cu o presă, o instalaţie autorizată şi câteva tone de seminţe

Afacere cu ulei de dovleac. Seminţele de dovleac sunt recunoscute pentru proprietăţile lor Uleiul de dovleac presat la rece este cunoscut pentru proprietăţile sale culinare şi terapeutice, astfel că şi cererea pentru acest produs este garantată, la preţuri care asigură acoperirea investiţiei. Vă prezentăm principalele caracteristici ale unei afaceri cu ulei de dovleac. Având în vedere preferinţele tot mai accentuate pentru uleiurile presate la rece în locul celor obţinute prin rafinare, este de aşteptat ca afacerea cu ulei de dovleac să aibă o desfacere tot mai bună în perioada imediat următoare. Afaceri cu ulei de dovleac. Cum se produce Procesul de obţinere a uleiurilor presate la rece este unul destul de simplu.

           Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Ce este plus500. Cum funcţionează platforma pe care puteţi miza pe acţiuni, perechi valutare şi alte instrumente financiare

Ce este plus500. Investitorii trebuie să fie foarte atenţi când mizează pe instrumentele financiare tranzacţionate online Începând din anul 2008, investitorii din întreaga lume au la dispoziţie o platformă online pe care îşi pot tranzacţiona economiile mizând pe diverse instrumente ale pieţelor financiare, dintre care cele mai apreciate sunt acţiunile şi valutele. Vă prezentăm pe scurt în ce constă această platformă şi ce este plus500. Potrivit portalului de administrare, plus500 este primul furnizor de pe piaţa contractelor pe diferenţă (CFD-uri), care oferă condiţii de tranzacţionare unice pentru acţiuni, forex, mărfuri şi indici alături de o tehnologie inovatoare de tranzacţionare.

           Citeste mai mult…

Agerpres.ro: BNR pune în circulație o monedă din argint dedicată împlinirii a 115 ani de la nașterea Irinei Constantziu-Vlassopol

Banca Națională a României lansează luni, în circuitul numismatic, o monedă din argint dedicată împlinirii a 115 ani de la nașterea Irinei Constantziu – Vlassopol, se arată într-un comunicat al băncii transmis AGERPRES..

          Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Britanicul John Cryan este noul director general de la Deutsche Bank

Cel mai mare grup bancar german, Deutsche Bank, a anunțat duminică nominalizarea britanicului John Cryan în postul de director general, după demisia surprinzătoare a celor doi titluri actuali, Anshu Jain și Jürgen Fitschen, transmite Reuters.

La Adunarea generală anuală a acționarilor Deutsche Bank, organizată în data de 21 mai, conducerea băncii nu a primit decât 61% din voturile acționarilor, față de 89% anul trecut, un vot interpretat drept un avertisment adresat celor doi directori generali.

           Citeste mai mult…

Agerpres.ro: BCE va organiza o nouă rundă de teste de stres în 2016

Băncile din zona euro trebuie să se aștepte la o nouă rundă de teste de stres în 2016, a declarat Daniele Nouy, președintele Consiliului de supervizare din cadrul Băncii Centrale Europene (BCE), într-un interviu publicat duminică în cotidianul german Welt am Sonntag, transmite Reuters.

          Citeste mai mult…

Capital.ro: Datoriile din deciziile de impunere: Ce riscaţi dacă nu le plătiţi la timp?

Deciziile de impunere pentru 2014 încep să sosească. Dacă aţi ales să vă înregistraţi în Spaţiul Privat Virtual, documentele vă vor fi comunicate exclusiv online şi trebuie să vă achitaţi datoriile în maxim 75 de zile de la primirea lor, în caz contrar urmând să fiţi penalizaţi cu dobânzi de 0,05% pe zi din sumă şi somaţi în vederea executării silite

           Citeste mai mult…

Capital.ro: Începe exploatarea aurului în România?

O întrebare care de mulți ani macină opinia publică din România și nu numai. Zilele trecute, Agenția Națională de Resurse Minerale (ANRM) a emis o nouă licență de exploatare a aurului pentru un perimetru aflat la doar 20 de kilometri de Roșia Montană.

Este vorba de Carpathian Gold, prin subsidiara Samax România, care în august 2005 a primit licență de explorare după ce a participat la concursul public de ofertă realize în primăvara acelui an de ANRM. Licența de explorare a fost valabilă până în august 2012, potrivit datelor Agenției, iar înainte cu câteva săptămâni de la termenul de expirare concesionarul, adică Samax România a depus documentația pentru trecerea la exploatare.

            Citeste mai mult…

Evz.ro: Ghidul micului fermier. Cum obții fonduri europene pentru agricultură

Tinerii fermieri din zonele cu pământ roditor, care depun proiecte respectând cerințele autorităților, au cele mai mari șanse să-și dezvolte mici afaceri din bani europeni în anii care urmează.

Micii și marii fermieri din România pot depune, începând de acum câteva zile, proiecte pentru obținerea fondurilor europene pentru agricultură.

           Citeste mai mult…

Evz.ro: Producţii mai mici decât în 2014

EVOLUŢE Cantitatea de cereale recoltate în acest an ar putea fi mai mica cu pâna la 30% faţa de cea adunata în 2014, pentru ca cele mai multe zone din ţara sufera de seceta, susţin fermierii

În mai puţin de o luna, agricultorii vor recolta grâul, însa nu sunt mulţumiţi de evoluţia culturilor de pâna acum, deoarece nu au avut parte de suficienta umiditate. Daca nu va ploua în urmatoarea perioada, atunci producţiile din acest an vor fi cu pâna la 30% mai mici decât cele din 2014. „Din pacate, ne confruntam cu o seceta crunta în partea de nord a ţarii, mai exact în Moldova. De trei luni, fermierii din aceasta zona nu au vazut ploaie. Daca nu vom avea parte de ploi produc- ţiile vor fi cu 60%-70% mai mici în zona Vasluiului si cu pâna la 30% mai mici la nivelul întregii ţari“, a afirmat Lauren- ţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producatorilor Agricoli din România si fermier ce deţine terenuri agricole în Moldova.

          Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Salariul mediu net din aprilie: 1857 lei, mai mare cu 28 de lei decat in martie.

In luna aprilie 2015, castigul salarial mediu brut a fost de 2564 lei, iar cel net de 1857 lei, in crestere fata de luna precedenta cu 28 lei (1,5%). Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in extractia petrolului brut si a gazelor naturale (5031 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (1014 lei). Indicele castigului salarial real a fost de 101,4% pentru luna aprilie 2015 fata de luna precedenta.

          Citeste mai mult…

Bursa.ro: INTERVIU CU DOMNUL COSTEL CEOCEA, PREŞEDINTELE SIF2 MOLDOVA:

SIF Moldova militează pentru continuarea procesului de restructurare/optimizare a cadrului legal aplicabil SIF-urilor, ne-a spus Costel Ceocea, preşedintele-director general al SIF2 Moldova, în cadrul unui interviu.

      .  Citeste mai mult…

Zf.ro: AVOCATUL CUCULIŞ:

Millennium Bank pierde un proces cu un grup, privind comisionul de acordare din contracte de credit

Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti a dat câştig de cauză, în data de 2 iunie, unui grup de împrumutaţi de la Millennium Bank, obligând banca să le restituie acestora comisionul de acordare a facilităţii achitat la data creditării, scrie avocatul Adrian Cuculiş.

          Citeste mai mult…

Bursa.ro: BRD devine agent de plată pentru Depozitarul Central

Depozitarul Central informează că BRD – Groupe Societe Generale a devenit agent de plată pentru instituţie, prin intermediul acestuia urmând să fie efectuate plăţi de dividende sau alte sume de bani, pentru emitenţii de instrumente financiare care vor desemna respectiva instituţie de credit drept agent de plată propriu.

 Începând cu anul 2015, ca urmare a modificării cadrului de reglementare aplicabil, emitenţii vor distribui dividendele şi orice alte sume cuvenite deţinătorilor de valori mobiliare prin intermediul Depozitarului Central şi al participanţilor la sistemul de compensare decontare şi registru.

          Citeste mai mult…

Bursa.ro: Rompetrol vrea să pună punct creanţei Libia cu insolvenţa

Compania Rompetrol SA, parte a grupului Rompetrol (denumit acum KMG International), s-a hotărât să-şi ceară insolvenţa în vederea reorganizării – proces pe care îl priveşte ca soluţie la tranşarea “creanţei Libia”.

 În octombrie 2014, Curtea de Apel Bucureşti a pus capăt celebrului dosar Rompetrol şi a decis, printre altele, ca Alexandru Bucşă şi Petrică Grama (inculpaţi în dosar) să răspundă în solidar cu partea responsabilă civilmente, Rompetrol SA, şi să plătească Ministerului Finanţelor suma de 58.521.056 dolari. În cauză, instanţa a constatat încetarea procesului penal împotriva lui Dinu Patriciu, ca urmare a decesului omului de afaceri.

          Citeste mai mult…

Bursa.ro: INS: Salariul mediu nominal net a crescut cu 28 lei, în aprilie, la 1857 lei

Câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 2564 lei în luna aprilie, cu 1,4% mai mare decât în luna martie 2015, în timp ce câştigul salarial mediu nominal net a fost de 1857 lei în aprilie, în creştere faţă de luna precedentă cu 28 lei, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS) publicate astăzi. Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale (5031 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1014 lei).

          Citeste mai mult…

Zf.ro: ZF BANKERS SUMMIT ’15

Gheţea, CEC Bank: Există perspectiva unor fuziuni, a unor achiziţii, o restructurare a acţionariatului în sistemul bancar

Relaţia bancă-client este cel mai nevralgic punt al sistemului bancar românesc, un punct nevralgic al sistemelor bancare din regiune, iar cu cât această problemă va fi atenuată, rezolvată mai repede, cu atât sistemul economic, economia ţării va beneficia mai repede de oportunităţile pe care le oferă creditul, în condiţille în care România este o ţară în care intermedierea bancară este covârşitoare, a spus Radu Gheţea, preşedintele CEC Bank şi preşedinte de onoare al Asociaţiei române a băncilor (ARB) la ZF Bankers Summit ’15.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: REPORTAJ DE LA TÂRGUL AGRICOL AGRIPLANTA – ROMAGROTEC DIN FUNDULEA

Distribuitorii şi producătorii de uti­laje agricole, producătorii de spaţii de depozitare şi vânzătorii de îngrăşă­min­­­te, pesticide sau seminţe şi-au sta­bi­­lit cartierul general pentru patru zile în Fundulea,  o localitate la 35 de kilo­me­­tri est de Bucureşti din judeţul Călă­­raşi, pentru a-şi calibra vânzările la ape­­­titul pentru cumpărături al fermierilor.

           Citeste mai mult…

Zf.ro:  DOBÂNZILE MICI „AU RĂSTURNAT“ PIAŢA

Trei sferturi din creditele noi au ajuns să fie acordate în lei

Creditarea în moneda naţională a ajuns, pe anumite segmente, la acelaşi cost cu cea în euro, astfel că nu mai există niciun motiv pentru care clienţii să-şi asume riscul valutar.

Băncile au acordat în perioada ianuarie-aprilie credite noi în valoare de peste 15 mld. lei (echivalentul a 3,5 mld. euro), peste trei sferturi din finanţări fiind în moneda naţională, potrivit datelor agregate de BNR. Comparativ, în 2011, numai 40% din creditele noi erau în lei, restul fiind acordate în euro. Este pentru prima dată când BNR pune la dispoziţie aceste date.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: Bosch: Industria constructoare de maşini trăieşte o perioadă de expansiune în România

Werner Richter, manager general al Bosch Rexroth, fabrica din Blaj a grupului german în care lucrează 2.700 de oameni, vede în România o locaţie foarte productivă şi o piaţă interesantă cu perspective de creştere.

„În România trăim actualmente o expansiune a industriei constructoare de maşini. Industria românească a construcţiilor de utilaje este o piaţă interesantă, iar noi am început din anul 2007 să producem la Blaj părţi componente ale tehnologiei liniare pentru construcţia de utilaje“, a declarat Werner Richter, şeful fabricii Bosch Rexroth din Blaj, în cadrul evenimentului Bosch Innovation Day.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: Răzvan Nicolescu, Deloitte: Ce a fost important pe piaţa energiei în mai

Tesla îşi propune să revoluţioneze infrastructura energetică a lumii prin noile sale baterii de stocare a energiei electrice. Nigeria, mare producător de petrol, se confruntă cu o criză a carburanţilor. Statul francez regândeşte sectorul nuclear. În România companiile de stat profitabile renunţă la ambiţiile de a investi şi vor să scape de profit distribuindu-l ca dividende. Parlamentul abordează tema salariilor de la Transelectrica. În Marea Neagră a început forajul la sonda din zona Flamigo, sonda care ar putea repune România pe harta zonelor importante în hidrocarburi.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: SIF Moldova acumulează la Banca Transilvania

SIF Moldova (simbol bursier SIF2) şi-a mărit pariul pe Banca Transilvania (TLV), deja cea mai mare investiţie din portofoliu, plătind 80.567 lei pentru a achiziţiona încă 32.500 de acţiuni TLV şi ajungând la o participaţie care valorează 541 milioane de lei la preţurile actuale. Banca Transilvania reprezintă 35% din activul net al SIF Moldova, care este la rândul său unul dintre cei mai importanţi acţionari ai băncii, fiind în acţionariat pe locul doi doar după Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

             Citeste mai mult…

Zf.ro: Interzicerea tranzacţiilor mari cu numerar lasă crescătorii de lapte fără bani

Procesatori de lapte din judeţul Suceava reclamă că nu pot să-şi plătească crescătorii de animale de la care fac achiziţii de lapte din cauză că unele bănci nu le permit să retragă numerar mai mult de 10.000 de lei din conturi, motivând noile prevederi legislative.

Procesatori de lapte din judeţul Suceava reclamă că nu pot să-şi plătească crescătorii de animale de la care fac achiziţii de lapte din cauză că unele bănci nu le permit să retragă mai mult de 10.000 de lei din conturi în numerar, motivând noile prevederi legislative.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: Construcţia gazoductului TurkStream începe la sfârşitul lunii iunie

Lucrările de construcţie la gazoductul TurkStream, de 1.100 km, care are ca scop transportul de gaze naturale din Rusia către Turcia, vor începe la sfârşitul acestei luni, a declarat un purtător de cuvânt al proiectului susţinut de Gazprom, potrivit eKathimerini.com. Conform reprezentantului companiei ruse, acordul încheiat în mai cu grupul de construcţii Saipem va permite începerea lucrărilor la prima din cele patru secţiuni ale TurkStream până la sfârşitul lunii iunie. Pe 7 mai, Gazprom anticipa că TurkStream va deveni operaţional în decembrie 2016, oferind acestuia o rută pentru pomparea de gaze ruseşti către vest care ocoleşte Ucraina.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: Transelectrica a scăzut cu 9% după expirarea dividendelor

Acţiunile transportatorului de energie Transelectrica (simbol bursier TEL) au scăzut cu 8,97%, la 27,3 lei pe unitate, în şedinţa de vineri, care a fost data ex-dividend, adică ziua din care cumpărătorii titlurilor nu mai sunt eligibili pentru a primi dividende. Compania a pierdut astfel într-o singură zi aproape 200 milioane de lei din capitalizarea bursieră, nivel similar cu valoarea totală a dividendelor pe care va începe să le distribuie din 29 iunie. Transelectrica a fixat anul acesta unul dintre cele mai generoase dividende din piaţă, de 2,8033 lei/acţiune, care va aduce un randament de 9,36% până şi investitorilor care au cumpărat titlurile TEL în ultima zi de eligibilitate, adică joi, 4 iunie. Luând în calcul şi evoluţia acţiunilor de laînceputul anului, fără şedinţa de vineri, investiţia în titlurile Transelectrica a adus un randament de 11,8%.

            Citeste mai mult…

Economica.net: EURO 6: Câţi bani vor plăti în plus pe motorină şoferii care îşi iau maşini noi

După 31 august legea nu va mai permite decât vânzarea de maşini noi cu motorizare Euro 6. Motoarele pe motorină impun alimentarea, odată cu carburantul, cu un aditiv de absorbţie a noxelor de azot. Singurul laborator din România specializat în cercetarea comportamentului carburanţilor a întreprins un experiment potrivit căruia alimentarea maşinilor Euro 6 se va scumpi cu cel puţin 7%, din cauza aditivului.

La 31 august se termină perioada oferită producătorilor auto pentru a-şi epuiza stocurile de  autoturisme cu motorizare Euro 5, potrivit reglementărilor UE, preluate şi de România. De la 1 septembrie, maşinile noi vândute vor fi dotate doar cu motorizare Euro 6, ceea ce impune folosirea unei soluţii apoase de absorbţie de noxe de oxizi de azot (NOx), denumită AdBlue, pentru ca maşinile să respecte standarde mai severe de limitare a poluării.

           Citeste mai mult…

Economica.net: Oprescu, Alpha Bank: Sistemul bancar s-a curăţat de excesul de neperformanţă creat în perioada 2007-2008

Sistemul bancar s-a curăţat de excesul de neperformanţă din perioada 2007 – 2008, iar ce se vede în acest moment este un cost al riscului normalizat, a declarat luni Sergiu Oprescu, preşedinte executiv Alpha Bank, într-o conferinţă de specialitate.

           Citeste mai mult…

Digi24.ro: IT-ul și telecomunicațiile turează motoarele economiei

Comerţul cu amănuntul şi industria au turat cel mai mult motoarele economiei, în primele trei luni ale acestui an. O arată datele – încă provizorii – ale Institutului Naţional de Statistică. Cifrele INS confirmă creşterea economică de 4,3%, faţă de primul trimestru al anului trecut. Surpriza vine însă dinspre telecomunicaţii şi IT. Un sector ce contribuie acum la formarea produsului intern brut mai mult decât construcţiile şi agricultura la un loc.

          Citeste mai mult…

B1.ro: Cumpărăturile online, din ce în ce mai preferate de români (VIDEO)

Tot mai mulţi români îşi fac cumpărăturile online, arată un studiu realizat de GFK România. Cele mai cautate produse sunt hainele, cosmeticele şi electronicele. Clienţii care preferă shoppingul pe internet evită plata prin card bancar şi optează pentru achitarea produselor la livrare, informează B1 TV.

            Citeste mai mult…

Ziare.com: Daniel Daianu (BNR): Evitam probleme mari, sa nu deranjam “Poarta”, sa nu fim scosi la tabla Interviu

Aderarea la euro ar da o noua dimensiune integrarii Romaniei in Europa democratica, insa este riscant ca o tara mult inferioara economic sa adere, mai ales daca imperfectiunile de fond ale euroariei nu dispar, afirma profesorul Daniel Daianu, membru in Consiliul de administratie al BNR.

           Citeste mai mult…

Adevarulfinanciar.ro: Noul Cod Silvic nu salvează pădurea, dar ciuntește relațiile României cu partenerii europeni și americani

În ultimele trei luni, dezbaterea publică privind modificările aduse de noul Cod Silvic a fost centrată artificial pe tema despădurilor ilegale

Modificările aduse de noul Cod Silvic, respinse de președintele Klaus Iohannis însă votate de Parlament în forma inițială, pun România într-o situație delicată în relația cu mediul de afaceri din UE și SUA. Mărul discordiei: practicile anticoncurențiale pe care le introduce noua legislație.

            Citeste mai mult…

Turdanews.ro: Forum economic româno-italian la Câmpia Turzii realizat în colaborare cu Guvernul României

Camera de Comerț și Industrie a României în Italia (CCIRO Italia), lansează și în România ciclul de forumuri economice:”Redăm încrederea investitorilor români şi italieni în economia românească”. Primul eveniment din această serie se va desfășura în România, la Câmpia Turzii, în data de 9 iunie 2015, ora 9:00 și ca de fiecare dată va fi organizat în strânsă colaborare cu Guvernul României, prin Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri și cu Camera de Comerț și Industrie a României.

           Citeste mai mult…

Rgnpress.ro: CCIRO Italia lansează și în România ciclul de forumuri economice ”Redăm încrederea investitorilor români şi italieni în economia românească”

Camera de Comerț și Industrie a României în Italia (CCIRO Italia) lansează și în România ciclul de forumuri economice “Redăm încrederea investitorilor români şi italieni în economia românească”. Primul eveniment din această serie se va desfășura în România la Câmpia Turzii în data de 9 iunie 2015, ora 9:00 și ca de fiecare dată va fi organizat în strânsă colaborare cu Guvernul României, prin Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri și cu Camera de Comerț și Industrie a României transmite Romanian Global News.

           Citeste mai mult…

Cugetliber.ro: Comat Constanţa – povestea unei privatizări de succes

Societatea Comat Constanţa, fosta BJATM (Baza Judeţeană de Aprovizionare Tehnico Materială) până în 1990, împlineşte, în această lună, 66 ani de existenţă şi 20 de ani de la privatizare.

„Evenimentul aniversar va fi marcat printr-un simpozion organizat pe data de 19 iunie 2015, la Hotelul «Central», din Mamaia. În cadrul lui vor fi abordate trei teme de actualitate şi de interes pentru agenţii economici: Parcul industrial şi de servicii Comat, accesarea fondurilor europene şi posibilităţile de finanţare oferite de băncile comerciale. Cu acest prilej, adresăm invitaţia tuturor celor interesaţi să participe la dezbatere şi să ciocnească cu noi o cupă de şampanie” – a declarat economistul Gheorghe Ciurea, administratorul unic al companiei.

         Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Olteanu (BNR): Nivelul de activitate al sistemului bancar este scăzut

Nivelul de activitate al sistemului bancar este scăzut iar creditarea trebuie relansată pentru că există lichiditate, a declarat luni, Bogdan Olteanu, viceguvernator al Băncii Naționale a României (BNR), într-o conferință de specialitate.

“Sistemul bancar este bine capitalizat, are lichiditate, nivelul de activitate este scăzut. Trebuie relansată creditarea. Asta presupune și o evoluție în economia reală, o evoluție și o adaptare a băncilor, trebuie să se apropie unele de altele”, a spus Olteanu.

          Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Isărescu către bănci: Sub nicio formă să nu aveți pretenția de la public să înțeleagă activitatea bancară dacă nu o explicați

Băncile comerciale trebuie să explice în permanență publicului larg aspectele de bază ale activității bancare, pentru că lucrurile se uită și, sub nicio formă, băncile nu trebuie să aibă pretenția de la public să înțeleagă aspecte pe care banca nu le explică, a declarat luni guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, în cadrul evenimentului Summer Banking Academy, organizat de Institutul Bancar Român.

          Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Cele mai mari 16 bănci din lume au plătit pentru litigii 306 miliarde dolari, din 2010

Cele mai mari 16 bănci din lume, între care Bank of America, HSBC şi Deutsche Bank, au plătit pentru litigii peste 200 miliarde de lire sterline (306 miliarde dolari), din 2010, potrivit unui studiu care contrazice opinia că băncile au depăşit cea mai dificilă perioadă a despăgubirilor post-criză.

Studiul anual realizat de CCP Research Foundation din Marea Britanie foloseşte la evaluarea acestor costuri datele autorităţilor de reglementare, rapoarte financiare anuale ale instituţiilor financiare şi alte date publice, relatează Financial Times.

          Citeste mai mult…

Capital.ro: Creditarea, la cote de avarie

Viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu spune că nivelul de activitate al sistemului bancar este scăzut. “Trebuie relansată creditarea.” Nivelul de activitate al sistemului bancar este scăzut iar creditarea trebuie relansată pentru că există lichiditate, a declarat luni, Bogdan Olteanu, viceguvernator al Băncii Naţionale a României (BNR), într-o conferinţă de specialitate.

          Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Consiliul Concurentei a castigat procesele cu companiile sanctionate pentru trucarea unor licitatii organizate de Transgaz

 Consiliul Concurentei a castigat toate procesele cu companiile sanctionate pentru trucarea a doua licitatii organizate de Transgaz Medias. Astfel, Inalta Curte de Casatie si Justitie a confirmat irevocabil sanctiunile aplicate , in anul 2012, de Consiliul Concurentei companiilor SC TMUCB SA si Moldocor, Condmag si Moldocor, Condmag si Inspet.

         Citeste mai mult…

Zf.ro : ZF BANKERS SUMMIT ’15

Vladimirescu, Mastercard: România este în Evul Mediu din punct de vedere al tranzacţiilor electronice

România este în Evul Mediu din punct de vedere al tranzacţiilor electronice,  gap-ul dintre noi şi Uniunea Europeană este undeva la 20 de ani şI avem de-a face cu o economiă subterană estimată la 28% din Produsul Intern Brut, a spus Cosmin Vladimirescu, general manager pentru România al MasterCard, prezent la ZF Bankers Summit ’15.

        Citeste mai mult…

Antena3.ro: Daily Income: Care sunt riscurile adoptării monedei euro

Avantajele adoptării monedei euro ar putea fi stabilitate macro-economică. De asemenea dispare riscul de schimb valutar şi se aliniază dobânzile la valoarea din zona euro.

De partea cealaltă riscurile ţin de convergenţa reală, care se referă la puterea de cumpărarea, la PIB per cap de locuitor. Pierderea influenţei pe reglarea cursului a inflaţiei şi a dobânzilor sunt alte riscuri ale adoptării monedei euro.

         Citeste mai mult…

Zf.ro: ZF BANKERS SUMMIT ’15

Răsvan Radu, CEO UniCredit Ţiriac Bank: Vrem să realizăm rebranduirea băncii cât mai repede

Rebranduirea UniCredit Ţiriac Bank este un proiect la care se lucrează şi pe care grupul UniCredit doreşte să-l implementeze cât mai repede posibil, a afirmat Răsvan Radu, CEO UniCredit Ţiriac Bank, in cadrul conferinţei.

         Citeste mai mult…

Jurnalul.ro: Complexul Hunedoara, radiografia unui alt dezastru

Pentru Complexul Energetic Hunedoara viitorul este din ce în ce mai incert. În timp ce FMI şi Banca Mondială presează cu reformarea producătorului de energie sau lichidarea lui, Executivul dă din colţ în colţ, fără a avea o idee foarte clară despre cum ar trebui să arate acesta în noile condiţii de piaţă, când cererea de energie şi preţurile au scăzut, iar concurenţa regenerabilelor este foarte puternică.

        Citeste mai mult…

Economica.net: MFP a respins astăzi ofertele băncilor în cadrul licitaţiei de obligaţiuni de stat

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a respins ofertele băncilor comerciale în cadrul licitaţiei de obligaţiuni de stat derulată luni, prin care statul intenţiona sa atragă 300 de milioane de lei pe o perioadă de 72 de luni.

Băncile au subscris doar puţin peste 200 de milioane de lei din această emisiune, însă statul a respins toate ofertele.

        Citeste mai mult…

Capital.ro: Licitaţie împotmolită pe piaţa primară a titlurilor de stat

Oferta de 300 milioane lei a Trezoreriei a fost subscrisă în proporţie de numai de două treimi de băncile comerciale, iar Finanţele Publice au anulat licitaţia.

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a respins ofertele băncilor comerciale în cadrul licitaţiei de obligaţiuni de stat derulată luni, prin care statul intenţiona sa atragă 300 de milioane de lei pe o perioadă de 72 de luni. Băncile au subscris doar puţin peste 200 de milioane de lei din această emisiune, însă statul a respins toate ofertele. Cea mai recentă situaţie de acest fel a avut loc în luna august 2014, când Finanţele au respins toate ofertele băncilor, în cadrul unei licitaţii de obligaţiuni de stat pe şase ani, în valoare de 600 de milioane de lei. Atunci, băncile au subscris obligaţiuni în valoare de 780 de milioane de lei, însă ofertele au fost respinse.

         Citeste mai mult…

Capital.ro: Cu animalele, în China

Ministerul Economiei mizează pe o creştere a exporturilor româneşti către China. Secretarul de stat pentru comerţ exterior Florin Vodiţă s-a întâlnit astăzi la Beijing cu ministrul adjunct chinez al comerţului Wang Bingnan, accentul discuţiilor fiind puse pe posibilitatea majorării livrărilor de produse agroalimentare româneşti, în special de origine animală, pe piaţa chineză.

         Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Numarul creditorilor care cer insolventa Complexului Energetic Hunedoara a crescut la opt

Insolventa Complexului Energetic Hundoara pare inevitabila mai ales ca nu este saptamana in care sa nu mai apara cate un furnizor care sa ceara in instanta demararea acestui proces. La sfarsitul saptamanii trecute, pe lista creditorilor care cer insolventa companiei a mai aparut o firma, URESERV SA. Astfel, numarul creditorilor care sunt parti intr-un dosar de insolventa aflat pe rolul Sectiei II-Civila de la Tribunalul Hunedoara a crescut la opt. Procesul va avea loc pe 18 iunie 2015. Dosarul a fost inregistrat initial de firma Romlink Invest SRL pe 8 aprilie 2015, dupa care s-au inscris, rand pe rand, Instal Comimpex 2006 SRL, Arteca Jilava SA, Bostina & Asociatii, Delta Plus Trading SRL, Meridian Electro Construct SRL, Brenntag SRL si Ureserv SA.

        Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Ioan Rus: Dacă va cădea Guvernul, pierderile economice vor fi enorme

Ministrul Transporturilor Ioan Rus, vicepreședinte al PSD, a declarat, luni, la Palatul Parlamentului, că, în cazul în care Guvernul Ponta va cădea, pierderile economice vor fi enorme.

“Dacă, în acest moment, dat fiind faptul că 2015 este ultimul an în care absorbim fonduri din exercițiul financiar 2007-2013, dacă, în acest moment, acest Guvern cade, indiferent din care motiv, pierderile economice vor fi enorme. Nu știu cine și le poate asuma”, a afirmat vicepreședintele PSD, înaintea ședinței Comitetului Executiv Național al social-democraților.

         Citeste mai mult…

Bursa.ro: LA ORELE PRÂNZULUI,

Lichiditate de aproximativ 10 milioane lei pe BVB

Piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a înregistrat, în prima parte a şedinţei de tranzacţionare de astăzi, o lichiditate de aproximativ 10 milioane lei (2,2 milioane euro).

La orele prânzului, BVB era în scădere. Indicele BET coboară cu 0,34%, ajungând la valoarea de 7.415,39 puncte, la fel ca indicele BET Total Return, care se micşorează cu 0,34%, la 8.093,42 puncte. BET-FI se depreciază, de asemenea, cu 0,77%, până la 30.587,12 puncte.

        Citeste mai mult…

Economica.net: Olteanu, BNR: Reducerea TVA la alimente nu are un efect permanent asupra inflaţiei ci unul temporar, strict de un an

Reducerea taxei pe valoarea adăugată (TVA) la alimente nu are un efect permanent asupra inflaţiei, ci unul temporar strict de un an, a declarat luni Bogdan Olteanu, viceguvernator al Băncii Naţionale a României, într-o conferinţă de specialitate.

‘Reducerea TVA la alimente nu are un efect permanent asupra inflaţiei ci unul temporar strict de un an. Noi suntem în poziţia în care aşteptăm să vedem efectele asupra inflaţiei ale reducerii TVA. Nici noi nu le-am văzut pentru că aşteptăm date pe măcar o lună. Sigur că datele pe o lună sunt extrem de puţin solide şi relevante’, a subliniat Bogdan Olteanu.

         Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Finanțare totală de 1 milion de euro pentru tineri anteprenori, printr-un proiect european

Cele mai bune planuri de afaceri selectate în cadrul Proiectului ‘Antreprenoriatul – șansa unui viitor mai bun pentru tineri’ vor primi finanțare totală de 1 milion de euro, 42 de tineri antreprenori fiind deja selectați de comisia de specialitate, potrivit unui comunicat remis, luni, AGERPRES.

Proiectul a fost lansat în primăvara acestui an de Consiliul Județean Ilfov în parteneriat cu Asociația Travel Focus și Asociația Excelsior. Astfel, 42 de start-up-uri au primit finanțare de maximum 25.000 euro fiecare.

          Citeste mai mult…

Capital.ro: Şi totuşi se mişcă. Băncile româneşti au acordat credite noi în valoare de 3,6 miliarde euro în primele patru luni ale anului

Stocul creditului neguvernamental este de 47,53 miliarde euro, iar cel al creditului guvernamental de 19,4 miliarde euro, după ce în intervalul ianuarie-aprilie a.c. băncile au dat credite noi în valoare de 3,6 miliarde euro..

         Citeste mai mult…

Capital.ro: Când vin companiile de stat pe Bursă?

Programul de listări ale companiilor de stat este nevoie să continue, iar dacă proiectul legat de obligaţiuni municipale nu se opreşte putem trece în 2016 la statutul de piaţă emergentă, a declarat astăzi Mircea Ursache, vicepreşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), într-o conferinţă de specialitate. “Cred că, în momentul de faţă, este nevoie ca programul de listări să continue.

        Citeste mai mult…

Economica.net: Băncile au acordat credite noi în valoare de circa 3,6 miliarde de euro în primele 4 luni – oficial ARB

Volumul creditelor noi acordate de bănci populaţiei şi firmelor în primele patru luni ale acestui an se cifrează la aproximativ 3,6 miliarde de euro, a anunţat luni, preşedintele Comisiei de Comunicare din cadrul Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Gabriela Folcuţ, la evenimentul Summer banking Academy organizat de Institutul Bancar Român.

Ea a făcut acest anunţ în contextul în care băncile speră la o revenire pe creştere a soldului creditului neguvernamental, în 2015, după o perioadă lungă de scădere, ca ritm anual, din cauza procesului de curăţare a bilanţurilor de către bănci, dar şi a rambursărilor de principal, care, cumulat, depăşesc valoarea creditelor noi.

        Citeste mai mult…

Economica.net: Petrom a ieftinit carburanţii. Reducere semnificativă, la motorină

Ajustarea preţurilor s-a făcut ca urmare a scăderii de cotaţie a produselor petroliere pe bursele globale.

Scăderea preţului internaţional al produselor petroliere şi uşoara depreciere a dolarului în raport cu leul au făcut ca Petrom să ieftinească carburanţii comercializaţi în staţiile proprii cu 9 bani la motorină şi 4 bani la benzină. Referinţa este staţia Petrom şi Şoseaua Alexandriei, Bucureşti, unde motorina costă acum 5,64 lei, iar benzina 5,74 lei.

        Citeste mai mult…

Zf.ro: ZF BANKERS SUMMIT’15

Natalia Chiriţescu,Vodafone: Flexibilitatea şi apropierea de client sunt principale avantaje oferite de operatorii de comunicaţii băncilor

Băncile locale îşi doresc mai multă flexibilitate pentru angajaţii lor şi vor să fie tot mai aproape către clientul final, iar pentru acestea apelează la serviciile operatoriilor teleocom, a declarat Natalia Chiriţescu, head of regional sales Eastern Europe, Vodafone Global Enterprise, prezentă la conferinţa ZF Bankers Summit’15

„Băncile vor angajaţi mobili, de aceea lucrăm la flexibilitate şi încercăm să le oferim angajaţiilor din bănci acess la reţele de ori unde se află. Încercăm totodată, să îmbunăţim infrastructura informaţională a băncilor şi avem în portofolii servicii care intergrează alte soluţii”.

        Citeste mai mult…

Capital.ro: Proiecte în valoare de un milion de euro pentru tinerii antreprenori

42 de firme noi au primit finanţări de până la 25.000 de euro prin programul “Antreprenoriatul” iniţiat pentru tinerii cu cele mai bune idei de afaceri.

Cele mai bune planuri de afaceri selectate în cadrul Proiectului ‘Antreprenoriatul – şansa unui viitor mai bun pentru tineri’ vor primi finanţare totală de un milion de euro, 42 de tineri antreprenori fiind deja selectaţi de comisia de specialitate, potrivit unui comunicat remis astăzi presei. Proiectul a fost lansat în primăvara acestui an de Consiliul Judeţean Ilfov în parteneriat cu Asociaţia Travel Focus şi Asociaţia Excelsior.

        Citeste mai mult…

Gandul.info: Lucrările la drumul turistic Răchiţele – Ic Ponor, care trece prin satul natal al lui Boc, reluate

Lucrările la drumul turistic Răchiţele – Ic Ponor, care trece prin satul natal al fostului premier Emil Boc, sistate în 2012, vor fi reluate în această săptămână, după ce a fost organizată o nouă licitaţie, termenul de finalizare a proiectului fiind luna noiembrie.

Directorul Regiei Autonome pentru Administrarea Domeniului Public şi Privat Cluj (RAADPP), aflată în subordinea Consiliului Judeţean Cluj, Mircea Avram, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că lucrările la drumul turistic Răchiţele – Prislop – Ic Ponor vor consta în refacerea pasajelor deja construite, dar degradate în ultimii trei ani, de când a fost sistat proiectul, precum şi lucrări de asfaltare şi siguranţă a circulaţiei, transmite corespondentul MEDIAFAX.

         Citeste mai mult…

Gandul.info: Ministrul Finanţelor: Atenţie la “ţeapa” taxei anuale pentru folosirea serviciilor de internet!

Ministerul Finanţelor atenţionează persoanele care au primit mesaje pe e-mail pentru plata unei taxe anuale de 278 de lei pentru utilizarea serviciilor de internet să nu efectueze nicio plată, întrucât nu a trimis astfel de notificări, suspectând o tentativă de fraudă.

Ministerul Finanţelor atenţionează persoanele care au primit mesaje pe e-mail pentru plata unei taxe anuale de 278 de lei pentru utilizarea serviciilor de internet să nu efectueze nicio plată, întrucât nu a trimis astfel de notificări, suspectând o tentativă de fraudă.

         Citeste mai mult…

        Impreuna in lumea afacerilor