Evz.ro: Camera de Comerț și Industrie a României şi BVB, misiune economică în SUA
Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) și Bursa de Valori Bucureşti (BVB) organizează, în perioada 28 septembrie – 2 octombrie 2015, o misiune economică în Statele Unite ale Americii, la New York și Washington DC.
“Un obiectiv important al CCIR este de a sprijini antreprenorii prin intensificarea colaborării cu partenerii europeni și transatlantici. Această misiune economică oferă ocazia firmelor românești de a se întâlni cu oameni de afaceri din domeniul lor de activitate. Interesele membrilor delegației conduse de CCIR se îndreaptă spre identificarea noilor oportunități de afaceri, export-import și cooperarea în domenii precum industria de petrol şi gaze, securitatea cibernetică, infrastructura de transport şi serviciile de turism”, a declarat Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României, Mihai Daraban.
Capital.ro, preluat de stiriziare.com, ultimele-stiri.eu, actualitati.net, findnews.ro, news.ournet.ro, revistapresei.eu, 123credite.eu, news.portal-start.com: CCIR urmărește dinamizarea relațiilor economice cu SUA
Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) și Bursa de Valori Bucureşti (BVB) organizează, în perioada 28 septembrie – 2 octombrie 2015, o misiune economică în Statele Unite ale Americii, la New York și Washington DC.
Atragerea investițiilor străine este un aspect esențial pentru dezvoltarea României, iar CCIR și-a propus să contribuie în mod direct la relansarea poziției României pe piața internațională.
Caleaeuropeana.ro, preluat de Facebook Calea Europeana: Ambasada României în SUA, gazda unei misiuni economice a Camerei de Comerţ şi Industrie a României
Miercuri, 30 septembrie 2015, la Ambasada României în Statele Unite ale Americii, o delegație a Camerei de Comerț și Industrie a României s-a întâlnit cu reprezentanții unor companii americane din diverse domenii. Întâlnirea face parte dintr-un program de atragere de noi parteneri și de investiții străine în România, precum și de promovare a mediului de afaceri din țara noastră, anunță un comunicat transmisCaleaEuropeana.ro.
Agerpres.ro: Comunicat de presă – Coaliția Națională pentru Modernizarea României
Noile măsuri privind absorbția fondurilor structurale, dar și măsurile necesare pentru modernizarea României, prezentate astăzi de CNMR mediului diplomatic acreditat la București
Coaliția Națională pentru Modernizarea României (CNMR) prezintă astăzi, 1 octombrie 2015, noile măsuri privind absorbția fondurilor structurale și simplificările legislative din acest domeniu, precum și măsurile necesare pentru modernizarea României, mediului diplomatic acreditat la București.
Rador.ro: România şi Iranul vor să stabilească o formă de colaborare şi de întărire a parteneriatului economic
România şi Iranul vor să stabilească o formă de colaborare şi de întărire a parteneriatului economic, astfel incât oamenii de afaceri din cele două ţări să poată iniţia şi dezvolta parteneriate comerciale. Afirmaţia aparţine ministrului economiei, comerţului şi turismului, Mihai Tudose, şi a fost făcută cu prilejul unei întâlniri a oamenilor de afaceri din Republica Islamică Iran. Florentina Varga a fost acolo şi ne spune mai multe.
Reporter: Evoluţia favorabilă a negocierilor din ultimul timp ale Iranului cu Europa şi cu SUA a determinat ca reprezentanţii Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti să stabilească o misiune economică iraniană, în vederea stabilirii de noi contacte economice cu acest stat, supuse noilor reglementări internaţionale.
Realitatea.net: AHK România şi CCIFER, îngrijorate de proiectul de modificare a Codului Muncii
Camera Franceză de Comerț, Industrie și Agricultură din România (CCIFER) și Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România) şi-au expirmat îngrijorarea privind proiectul de modificare a Codului Muncii.
“Cadrul actual, în vigoare din 2011, a fost bine primit de mediul privat și a condus la o creștere a numărului de locuri de muncă și o scădere a șomajului, la o creștere economică pozitivă, o creștere a salariului minim și mediu și o scădere a conflictelor de muncă. A reprezentat o garanție, fie ea și minima, a stabilității pieței muncii și, pe cale de consecință, a competitivității actuale a economiei românești”, se arată într-un comunicat.
e-reporter.ro: Târgul De Turism „Vacanţa” 2015, Ediţia A VII-A, La Maritimo Shopping Center
Camera de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură Constanţa (CCINA Constanţa) şi Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT), în parteneriat cu Federaţia Asociaţiilor de Promovare Turistică (FAPT) prin Asociaţia de Promovare şi Dezvoltare Turistică Litoral – Delta Dunării organizeaza cea de-a 7-a editie a Targului de Turism Vacanta Constanta 2015, ce se va desfăşura în perioada 20 – 22 noiembrie 2015, la Maritimo Shopping Center.
Legalmarketing.ro: Conferinta pe dreptul afacerilor pentru avocati. Participantii primesc 20 de puncte de pregatire profesionala
Departamentul de Drept din Academia de Studii Economice din Bucuresti si Societatea de Stiinte Juridice si Administrative organizeaza, in data de 20 noiembrie 2015, cea de-a cincea editie a Conferintei internationale „Perspective ale dreptului afacerilor in mileniul al treilea”. Evenimentul va fi gazduit de Academia de Studii Economice din Bucuresti.
Conferinta este o platforma de dezbateri juridice care examineaza dezvoltarile recente si perspectivele de evolutie ale dreptului afacerilor. In cadrul acesteia vor putea fi sustinute lucrari din toate domeniile stiintelor juridice, care vor fi inscrise, in functie de continutul lor, intr-una dintre cele trei sectiuni: I. Drept public, II. Drept privat si III. Dreptul Uniunii Europene. Drept international.
Arq.ro: CCIA Arad la „Forumul Cameral Trilateral”
Delegatia Camerei de Comert, Industrie si Agricultura a judetului Arad a participat miercuri, 23 octombrie 2015, la „Forumul Cameral Trilateral” organizat la Centrul de Afaceri Maghiar-Roman al Camerei de Comert si Industrie a judetului Békés.
Din delegatia aradeana a facut parte presedintele CCIA Arad, Gheorghe Seculici, directorul general Tiberiu Ciul, membru in Colegiul de conducere al CCIA ARAD Aurel Ionescu si responsabilul de relatii externe Andrea Kranowszky Nagy. In cadrul forumului au mai participat Camerele de Comert si Industrie a judetelor Bihor, Caras-Severin, Hunedoara, Timis, Camera de Comert si Industrie Bratislava, Kosice, Camera de Comert si Industrie a judetului Békés si Sectiunea Maghiara – Romana al Camerei de Comert si Industrie Ungara.
Mediafax.ro: Sosirile în unităţi turistice au crescut în primele opt luni cu 17,2%
Sosirile înregistrate în structurile turistice au crescut în primele opt luni cu 17,2% faţă de cele din perioada similară a anului trecut, iar înnoptările au urcat cu 15,7%, a anunţat joi Institutul Naţional de Statistică (INS).
“Din numărul total de sosiri, sosirile turiştilor români în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au reprezentat în perioada 1.01-31.08.2015 77,6%, în timp ce turiştii străini au reprezentat 22,4%, ponderi apropiate de cele din perioada 1.01-31.08.2014 . În ceea ce priveşte sosirile turiştilor străini în structurile de primire turistică, cea mai mare pondere au deţinut-o cei din Europa (74,8% din total turişti străini), iar din aceştia 85,6% au fost din ţările aparţinând Uniunii Europene”, arată INS, într-un comunicat.
Agerpres.ro: Bursa și Forumul de Turism Balnear, prilej pentru cunoașterea noilor tendințe și a preocupărilor industriei
Organizarea celei de a XI-a ediții a Bursei concomitent cu Forumul de Turism Balnear este un prilej pentru cunoașterea noilor tendințe și a preocupărilor industriei, de la specialiști români și străini, a declarat pentru AGERPRES Nicu Rădulescu, președintele Organizației Patronale a Turismului Balnear din România (OPTBR).
Capital.ro: Deputaţii au adoptat un proiect de lege care măreşte puterea ASF în piaţa asigurărilor
Deputaţii au adoptat miercuri proiectul de lege privind redresarea şi rezoluţia asigurătorilor, ce propune instituirea unui regim care să pună la dispoziţia Autorităţii pentru Supraveghere Financiară (ASF) un set de instrumente necesare intervenţiei cu promptitudine în cazul unui asigurător aflat în dificultate.
Economica.net: Salariile din mediul privat au crescut, în medie, cu 4,1% în 2015-studiu PayWell. Iată sectoarele cu cele mai mari creşteri
Salariile oferite în mediul privat au crescut, în medie, cu 4,1% în 2015, faţă de nivelul anului trecut, arată ediţia din acest an a studiului salarial şi de beneficii PayWell Romania. Creşterea medie a salariilor a fost similară celei de anul trecut, şi a depăşit-o pe cea planificată de companii. Cea mai mare creştere salarială în 2015 a fost înregistrată în sectoarele farmaceutic şi de bunuri de larg consum.
Economica.net: Românii au topit trei sferturi de miliard de lei din depozitele bancare de până la un an, în ultimele 12 luni
Românii consumă din depozitele bancare pe termen scurt, dar îşi şi sporesc economiile în depozitele pe termene mai mai mari de un an, potrivit celor mai recente date ale Băncii Naţionale a României. Totuşi comportamentul nu este unul îndreptat spre economiile pe termen lung, atâta vreme cât deponenţii ţin în conturile curente un sfert din banii păstraţi în bănci.
Bursa.ro: “Rata de succes a BCR în litigiile cu clienţii este de 80%”
Banca Comercială Română (BCR) are în jur de 1.500 de litigii individuale cu clienţii, două procese colective şi şase acţiuni în încetare cu ANPC, după cum ne-a spus Alexandru Berea, director executiv la Direcţia Juridică din cadrul băncii.
Bursa.ro: PENTRU CA ÎMPRUMUTAŢII ÎN CHF SĂ-ŞI ACHITE RATELE
Preşedinţia sfătuieşte debitorii să solicite scutirea de taxe
Împrumutat în CHF: “Un consilier prezidenţial m-a sfătuit să cer scutirea de taxe şi nu vorbea de «Electorată», pentru că nu mă încadrez”
Surse parlamentare: “«Electorata», care prevede deduceri fiscale pentru restructurarea creditelor – un fiasco”.
Atât împreună, cât şi pe cont propriu, oamenii se luptă să iasă din mocirla în care se află şi în care par să se adâncească în fiecare zi.
Bursa.ro: ÎN PRIMA ZI DE LA RELUAREA TRANZACŢIONĂRII,
Avans de 15% pentru titlurile Oltchim, pe o lichiditate minusculă
Titlurile Oltchim (simbol OLT) s-au apreciat, ieri, cu 15%, deşi lichiditatea a fost redusă, tranzacţionându-se, în total, 23.750 de acţiuni, la o valoare totală de numai 8.383,75 de lei.
După ce a fost suspendată de la tranzacţionare la finele lunii ianuarie 2013, când a intrat în insolvenţă, compania a revenit ieri pe BVB întrucât recursurile formulate împotriva sentinţei de confirmare a planului de reorganizare a combinatului vâlcean au fost respinse ca nefondate de Curtea de Apel. În urmă cu două zile, compania a anunţat că la data suspendării tranzacţiilor cu acţiunile Oltchim – 31 ianuarie 2013 – erau la tranzacţionare 44.098.461 acţiuni, reprezentând 12,85% din numărul total al titlurilor, al căror preţ de închidere a fost de 0,3070 lei/unitate.
Bursa.ro: BVB
Deal cu 4,72% din SIF1 Banat Crişana
Schimbul special pe titlurile SIF1 a fost realizat la un preţ 1,614 lei/unitate, în scădere cu 0,37% faţă de referinţă.
Marcel Murgoci, director operaţiuni la Estinvest Focşani, ne-a declarat: “Bursa de Valori Bucureşti a consemnat astăzi (ieri, n.r.) o şedinţă mixtă din punct de vedere al evoluţiei indicilor bursieri, chiar dacă bursele externe au înregistrat creşteri generalizate. «Pozitivismul» de pe bursă s-a tradus printr-o lichiditate extrem de bună, determinată, în principal, de un volum excelent de tranzacţionare al acţiunilor SIF Banat Crişana pe piaţa «deal», volum ce reprezintă aproximativ 5% din societate. Demnă de remarcat a fost şi reintrarea Oltchim pe Bursă, după doi ani şi jumătate. Preţul acţiunilor companiei au înregistrat o creştere fulminantă (de aproape 15%), dar această evoluţie nu s-a tradus şi printr-un volum de tranzacţionare corespunzător”.
Bursa.ro: SIBEX
Piaţa futures, pacient la terapie intensivă
La Sibex, prima jumătate din şedinţa de tranzacţionare de la mijlocul săptămânii s-a încadrat perfect în peisajul dezolant al pieţei futures din septembrie. La ora 17.15 se înregistrau 28 de contracte cu o valoare de 450.977 lei, rezultat care era totuşi unul uşor mai bun comparativ cu ziua anterioară. Per total, cea de-a noua lună din an a “adunat” puţin peste 800 de contracte (1), la acestea urmând să se adauge şi contractele realizate în partea a doua a sesiunii de miercuri. Comparativ cu luna precedentă, numărul contractelor a scăzut cu circa 30%, înregistrându-se cel mai slab rezultat lunar din anul curent. Mai mult, scăderea volumului a dus lichiditatea lunară la un nou minim istoric, bursa sibiană parând în a-şi face un obiectiv din doborârea tuturor recordurilor negative din întreaga istorie a pieţei din 1997 încoace. Practic, piaţa derivatelor este, în condiţiile date, un pacient la terapie intesivă, fiind nevoie de un miracol pentru revitalizarea acesteia.
Bursa.ro: Interes tot mai scăzut pentru pieţele materiilor prime
Declin pe piaţa ţiţeiului, în aşteptarea situaţiei stocurilor din SUA
O analiză Bloomberg publicată săptămâna aceasta estimează că declinul înregistrat în ultimele 15 luni de preţurile materiilor prime începe să semene cu o criză. Studiul precizează că această tendinţă este determinată de investitorii care reacţionează la cererea scăzută din China şi la sfârşitul “erei banilor ieftini” care au fost puşi la dispoziţie de Federal Reserve (Fed – banca centrală a SUA).
Bursa.ro: Inflaţie negativă, din nou în zona euro
Inflaţia negativă a revenit în zona euro, în septembrie, pentru prima oară în ultimele şase luni, evoluţie care pune presiune pe Banca Centrală Europeană (BCE) pentru suplimentarea măsurilor de stimulare economică.
Preţurile de consum din zona euro au scăzut cu 0,1% în septembrie, faţă de aceeaşi lună din 2014, potrivit datelor preliminare publicate ieri de biroul european de statistică, Eurostat.
Evz.ro: PwC: Cererea de petrol va creşte până în 2040!
Aceasta va fi acoperită din surse neconvenţionale, a declarat Vasile Iuga, SEE Cluster Leader la PricewaterhouseCoopers (PwC), joi, într-o conferinţă pe teme energetice, potrivitAgerpres.
“Se estimează că până în 2040 cererea de ţiţei va creşte cu circa 1% pe an, poate 0,5%. Cererea va fi acoperită în principal din surse de ţiţei neconvenţionale. Vedem un declin al exploatărilor convenţionale, vedem o creştere a producţiei atât din zăcăminte onshore neconvenţionale, cât şi zăcămintele offshore din platoul continental şi zăcămintele offshore de mare adâncime. Deci o mare parte din ţiţeiul care urmează a fi consumat la orizontul anilor 2035-2040 va proveni din resurse neconvenţionale”, a spus Iuga.
Evz.ro: SCHIMBAREA la față a Fiscului: IATĂ ce decizie a luat ASTĂZI Guvernul. Plus, ÎNCĂ 1.000 de posturi de inspectori
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) se va reorganiza în scopul consolidării structurii organizatorice și a optimizării activității instituției, potrivit unei Hotărâri aprobate astăzi în ședința de Guvern, a anunțat ANAF.
Prin măsurile incluse în actul normativ, reforma aparatului fiscal va continua, procesul având ca obiective îmbunătățirea conformării voluntare a contribuabililor, combaterea evaziunii fiscale și creșterea eficienței colectării.
Hotnews.ro: Romania scapa de monopolul Gazprom pe tranzitul si furnizarea de gaze naturale
Gigantul Gazprom va fi obligat sa permita si altor companii sa aiba acces la conductele de tranzit al gazelor pe teritorul Romaniei, incepand chiar cu 31 decembrie 2015. Aceasta in conditiile in care o conventie semnata in 1996 intre Guvernul Romaniei si Guvernul Federatiei Ruse privind tranzitul si livrarile de gaze rusesti pe teritoriul Romaniei va iesi din vigoare pe 31 decembrie 2015, potrivit unui ordin al Ministerului Afacerilor Externe publicat in Monitorul Oficial. Expirarea conventiei va mai avea un efect: Romania va avea dreptul sa revanda fara probleme gazele venite din Rusia. Este o conventie care a ridicat multe probleme Romaniei din cauza ca are prevederi care contravin legislaţiei comunitare, ajungand in 2012 sa fie chemata in judecata la Curtea Europene de Justitie de catre Comisia Europeana.
Hotnews.ro: Cum luam 1,6 mld euro pentru proiecte in mediul rural? Ii puteti adresa intrebari sefului Programului National de Dezvoltare Rurala, Mihai Herciu
O serie de linii de finantare pentru proiecte rurale, deschise pana la finalul acestei luni, au un buget inca disponibil de aproape 1 miliard de euro. Alte componente, pentru utilitati publice tot in zona rurala, sunt valabile pana in luna decembrie. Mihai Herciu, directorul PNDR va acorda un interviu EurActiv.ro si va invitam sa-i adresati intrebari pana vineri, 2 octombrie, ora 12.00.
Adevarul.ro: Harta investiţiilor străine. Câţi bani au alocat străinii în România, pe domenii şi regiuni ale ţării
Industria prelucrătoare a atras cele mai mari investiţii străine În regiunea Bucureşti-Ilfov, străinii au alocat, în ultimii 25 de ani, aproape două treimi din totalul de 60,1 miliarde de euro, în timp ce Moldova a atras mai puţin de 3% din acest capital. Investitorii preferă sectoarele industrial, bancar şi energetic. Soldul total al investiţiilor străine directe (ISD) în România, cumulat până la sfârşitul anului trecut, a fost de 60,19 miliarde de euro. Banii au fost alocaţi cu preponderenţă în Bucureşti-Ilfov şi în regiunile cu infrastructură dezvoltată, arată un studiu realizat de Banca Naţională şi Institutul Naţional de Statistică. În anul 2014, România a atras ISD în valoare totală de 2,42 miliarde de euro. Investiţiile constând în aport la capitalurile proprii ale companiilor au însumat, anul trecut, 2,846 miliarde de euro, însă volumul creditelor nete accesate de la investitorii străini a scăzut cu 425 de milioane de euro.
Zf.ro: FINANŢE PERSONALE
Bursa de la Bucureşti a avut cea mai bună evoluţie din regiune în ultima lună
Bursa de la Bucureşti a avut cea mai bună evoluţie din regiune în ultima lună, marcând un modest câştig de 0,3% faţă de pierderi şi de 6% marcate de restul burselor din Europa Centrală şi de Est.
Indicele BET, principala referinţă a bursei de la Bucureşti, ce include cele mai lichide zece acţiuni tranzacţionate pe piaţa principală, s-a apreciat cu 0,3% în intervalul 29 august – 29 septembrie. În august, bursa locală a pierdut 8% din valoare, aceasta fiind cea mai slabă lună august din ultimii patru ani. Spre comparaţie, a doua cea mai bună „performanţă“ din regiune în septembrie este cea a bursei de la Budapesta, care a scăzut cu 1,8%. A treia clasată este bursa de la Sofia, cu un minus de 2,5%. Bursa poloneză a scăzut cu 4,7% iar cea din Praga are un minus de peste 5%.
Zf.ro: Pensii private: angajatorii sunt „chemaţi“ să contribuie la formarea unei culturi a economisirii
Cultura economisirii în România, a cărei absenţă îi şochează pe străini, poate fi dobândită şi prin intermediul angajatorilor care ar putea să contribuie la responsabilizarea financiară şi educarea angajaţilor, aceasta a fost principala concluzie a conferinţei „Pensiile facultative ca beneficiu pentru angajaţi“, organizată ieri de Ziarul Financiar împreună cu NN Pensii şi Asigurări de Viaţă.
Zf.ro: Şomajul stagnează deşi economia a creat peste 136.000 de joburi
Peste 625.000 de români erau astfel în luna august şomeri în sensul considerat de Biroul Internaţional al Muncii, adică persoane în vârstă de 15-74 de ani care îndeplinesc simultan trei condiţii: nu au un loc de muncă, sunt dispuse să înceapă să lucreze în următoarele două săptămâni şi s-au aflat în căutarea activă a unui loc de muncă în ultima lună.
Zf.ro: Căderea preţului materiilor prime anunţă Sfârşitul unor traderi uriaşi şi hrăpăreţi
Carnagiul de anul acesta de pe pieţele materiior prime ar putea foarte bine fi semnul prăbuşirii superciclului materialelor de bază şi al reechilibrării unui sector dominat de traderi uriaşi şi hrăpăreţi precum Glencore.
Zf.ro: FINANŢE PERSONALE
Bursa de la Bucureşti a marcat cea mai bună evoluţie din regiune, după măcelul din august
Bursa de la Bucureşti a avut cea mai bună evoluţie din regiune în ultima lună, marcând un modest câştig de 0,3% faţă de pierderi şi de 6% marcate de restul burselor din Europa Centrală şi de Est.
Indicele BET, principala referinţă a bursei de la Bucureşti, ce include cele mai lichide zece acţiuni tranzacţionate pe piaţa principală, s-a apreciat cu 0,3% în ultima lună (29 august – 29 septembrie) şi are şanse mari să închidă luna septembrie pe plus. În august, bursa de la Bucureşti a pierdut 8% din valoare, aceasta fiind cea mai slabă lună august din ultimii patru ani.
Zf.ro: Un reprezentant al fondului finlandez KJK a fost numit administrator provizoriu la Conpet Ploieşti
Răzvan Lefter a fost numit administrator provizoriu la Conpet Ploieşti (COTE) pe locul lăsat liber de Dragoş Dinu, care a demisionat recent din funcţie. Mandatul său este valabil până la următoarea Adunare Generală a Acţionarilor. Răzvan Lefter mai este membru şi în consiliile de administraţie ale Teraplast Bistriţa, Condmag Braşov aflată în insolvenţă şi cel al companiei Eurohold din Bulgaria. Răzvan Lefter este şi consultant de investiţii la firma RSL Capital Advisors, reprezentând interesele fondului finlandez de investiţii KJK Capital.
Zf.ro: Piraeus Bank l-a numit pe Kimon Palamidis administrator pe o perioadă de patru ani
Kimon Palamidis, grecul care lucrează în cadrul Piraeus Bank din 2014, a fost numit administrator al băncii din România de către Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor pe o perioadă de patru ani, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial. Numirea lui Palamidis a intervenit în urma încetării mandatului de administrator al lui Sotirios Syrmakezis. „Administrarea băncii se realizează de către un Consiliu de Administraţie format dintr-un număr de unsprezece persoane (membri). Administratorii sunt numiţi de către AGA, pe un mandat de maximum patru ani, şi sunt reeligibili“, au afirmat la solicitarea Ziarului Financiar reprezentanţii Piraeus Bank, o bancă de talie medie din sectorul bancar.
Zf.ro: Brokerii de asigurări au făcut profit de 65 mil. lei în S1
Un număr de 298 de brokeri de asigurări au raportat pentru primul semestru profit de 73 mil. lei, iar 126 au înregistrat pierderi de 7,8 mil. lei, potrivit datelor din raportul semestrial publicat de Autoritatea de Supraveghere Financiară. Ceea ce înseamnă că piaţa brokerajului a încheiat primul semestru cu un plus de 65 mil. lei. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, rezultatul financiar pozitiv a crescut cu 22,7%, respectiv cu 13,5 mil. lei. ASF apreciază ca pozitivă reducerea pierderilor înregistrate de brokeri de asigurări în primele şase luni. Pierderea agregată a intermediarilor s-a diminuat cu 10,4%, respectiv cu 906.000 lei.
Zf.ro: OPINIE SORIN PÂSLARU, REDACTOR-ŞEF ZF
Aderarea la euro începe să semene cu trecerea munţilor cu o autostradă. Toţi o vor, dar nu se face
Aderarea la euro ar trebui să consfinţească finalizarea tranziţiei în România, iar anunţul de ieri al guvernatorului Mugur Isărescu că 2019 nu mai este o ţintă fezabilă arată că drumul spre o economie dezvoltată este mult mai lung decât se credea în 1990.
Este a treia amânare a aderării la euro a României, după ce iniţial a fost vorba de 2015, apoi de 2019. Acum se vorbeşte de 2022 – 2023.
Zf.ro: Zece companii trec vineri pe AeRO de pe Rasdaq, piaţă care se desfiinţează în octombrie
Un număr de zece companii vor debuta vineri pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti (BVB), în urma transferului de pe Rasdaq, piaţă care se va desfiinţa aproape de sfârşitul lunii octombrie.
Cele zece companii sunt Moara Cibin Sibiu (MOIB), Iprochim Bucureşti (IPHI), Construcţii Montaj Criseni (CONJ), Electrecord Bucureşti (ELRD), Perla Covasnei Voluntari (PELA), Clujana
Zf.ro: CFO-ul CEZ România preia conducerea operaţiunilor din Bulgaria ale grupului ceh
Karel Kral, timp de trei ani CFO al CEZ România, a fost numit în funcţia de country manager al CEZ Bulgaria. El va deţine, începând de azi, şi calitatea de preşedinte al Directoratului companiei din ţara vecină.
CEZ este prezent pe piaţa energetică românească din 2005, furnizând electricitate pentru 1,4 milioane de clineţi din regiunea Olteniei.
Zf.ro: ANTREPRENORI LOCALI
Trei sferturi din ferestrele QFort produse la Craiova ajung la export. “În ţară avem cam aceeaşi cifră de afaceri, în schimb exportul a crescut cu 32%”, spune proprietarul companiei
Producătorul de sisteme de ferestre şi uşi Casa Noastră din Craiova, care comercializează brandul QFort, vrea să ajungă anul acesta la afaceri de 190 de milioane de lei (43 de milioane de euro), din care aproape trei sferturi vor fi vânzări pe pieţele externe.
„Avem o creştere de 20% (în 2015 – n.red.) faţă de anul trecut, pe care vrem să o conservăm până la finalul anului. În ţară avem cam aceeaşi cifră de afaceri, în schimb exportul a crescut cu 32%“, spune Ştefan Cherciu, preşedinte şi acţionar majoritar al Casa Noastră.
Zf.ro: Şeful Metro Cash & Carry: Cifra de afaceri revine pe creştere la anul
Afacerile Metro Cash & Carry vor reveni pe creştere începând de anul viitor după un declin constant în euro început în 2008, spune executivul Gilles Roudy, directorul general al operaţiunilor locale ale grupului german.
„Văd luminiţa de la capătul tunelului. Am muncit mult, ne-am reorganizat, dar deja de şase luni se văd rezultatele. Mai mult, reducerea TVA ne-a ajutat şi avem o creştere de aproape 10% like for like (fără expansiune – n.red.) atât în valoare, cât şi în volum. Per ansamblu însă cifra de afaceri va reveni pe creştere începând cu anul viitor“, spune executivul.
Zf.ro: Retailerul Profi încheie primele nouă luni din an cu 69 de magazine noi
Lanţul de supermarketuri Profi, controlat de fondul de investiţii Enterprise Investors, a deschis trei noi magazine în această săptămână, la Constanţa, Braşov şi Bacău, ajungând la 344 de unităţi, cu 69 mai multe decât la finalul anului trecut. Profi este astfel cel mai agresiv retailer în expansiune în acest an, fiind responsabil pentru mai bine de jumătate din deschiderile din 2015 din comerţul modern. Magazinul din Braşov este situat pe strada Ion Creangă, la numărul 13, şi are o suprafaţă totală de 403 mp. În Bacău magazinul este amplasat în locul fostului restaurant Dallas, pe str. Bicaz nr. 21. Suprafata sa totală este de 417 mp. Dintre cele trei, cel mai mare magazin este cel din Constanţa, cu o suprafaţă de 520 mp, poziţionat fiind pe strada Badea Cârţan, nr. 14.
Zf.ro: Persoanele fizice au adus la bănci în august depozite în lei de 6,8 mld. lei. Creditele contractate, circa 2 mld. lei
Băncile locale au atras în luna august depozite în lei de la populaţie de aproximativ 6,8 miliarde de lei (echivalentul a 1,5 mld. euro), ceea ce reprezintă cel mai scăzut nivel al resurselor atrase de la acest segment din luna februarie a acestui an. Astfel, nivelul bonificaţiilor plătite de bancheri a jucat un rol important în condiţiile în care acestea s-au poziţionat pe o pantă descendentă în ultimele luni şi au atins în august nivelul minim de 1,64% pe an. Comparativ cu nivelul atins în luna august 2014, depozitele noi la bănci ale populaţiei sunt mai mici cu aproximativ 200 milioane lei. Spre comparaţie, dobânda medie plătită de bancheri pentru astfel de resurse era atunci de 2,97% pe an.
Digi24.ro: Poșta pierde competiția cu firmele private
Poşta Română face afaceri proaste cu angajaţi mulţi. Este concluzia unui raport al Autorităţii de Reglementare în Comunicaţii, care arată că societatea de stat nu poate face faţă concurenţei companiilor private, deşi are de trei ori mai mulţi angajaţi decât firmele de curierat la un loc. Poşta mai face acum doar puţin peste un sfert din banii care se rulează pe această piaţă.
Unul din patru români cu acces la Internet cumpără online. Şi o face, în medie, de opt ori într-un an. Comoditatea românilor saltă nu doar afacerile magazinelor online, ci şi pe cele ale firmelor private de curierat.
Digi24.ro: Investițiile străine, în domeniile cu cele mai mici salarii
Valoarea investițiilor străine directe atrase de România anul trecut a fost modestă, în scădere față de 2013. Cele mai mari sume au fost direcționate către industria prelucrătoare, principalii investitori străini în țara noastră fiind olandezii. Însă reprezentanții mediului de afaceri spun că 2015 este un an mai bun.
Romanialibera.ro: Controale în Constanța: Reducerile din magazine încalcă legea
Reducerile din magazine sunt reale sau sunt o simplă înșelătorie pentru a atrage mai mulți clienți? La această întrebare a încercat să răspundă Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Constanța, care a verificat 22 de agenți economici.
La 16 operatori economici din cei 22 verificaţi, reprezentând 72,72%, s-au depistat abateri de la prevederile legale. Pentru deficienţele constatate s-au aplicat 16 amenzi în valoare de 39.500 lei. Printre neregulile constatate se numără faptul că unii operatori economici, care desfăşurau un exerciţiu comercial de vânzare de soldare, nu specificau prin anunţul publicitar sortimentul de mărfuri supus soldării.
Romanialibera.ro: România, sub lupa Comisiei Europene
Comisia Europeană (CE) va monitoriza România economic, fiscal și financiar până în mai 2018, în continuarea programului de împrumut stabilit cu Guvernul în 2013 și care s-a încheiat miercuri, complementar unei înțelegeri similare a Executivului cu FMI.
„Supravegherea post-program va începe acum și va implica vizite de două ori pe an pentru evaluarea situației economice, financiare și fiscale a țării până în mai 2018“, a informat, miercuri, CE. Pe lângă supravegherea post-program, Comisia va continua cooperarea „strânsă“ cu autoritățile din România în contextul Semestrului European și al mecanismelor de supraveghere macroeconomică. Semestrul European este un ciclu de implementare a reglementărilor economice ale Uniunii Europene.
Zf.ro: Farmec Cluj Napoca deschide magazin în „inima” Europei turistice, la Barcelona
Brandul românesc de cosmetice Farmec, produs la Cluj Napoca, a deschis un magazin de tip monobrand în Barcelona, Spania, unul dintre cele mai turistice oraşe din lume şi totodată o metropolă locuită de mulţi români plecaţi să muncească peste graniţă.
Magazinul este deschis în sistem de franciză, de către compania Mercatrom Alimentacion SL, acesta fiind de altfel modelul sub care compania se extinde pe pieţele străine precum Franţa sau Grecia cu magazine proprii.
Antena3.ro: Banca-mamă a BRD închide 400 de sucursale
Banca franceză Société Générale va închide până la 400 de sucursale în Franţa în următorii cinci ani. Aceasta este a treia cea mai mare bancă din Franţa, iar cele 400 de sucursale constituie 20% din numărul total al unităţilor din ţară.
Decizia a fost luată pe motiv că sucursalele s-au golit, deoarece tot mai mulţi clienţi folosesc internet bankingul. Aceştia îşi fac singuri tranzacţiile şi folosesc bancomatele, în defavoarea serviciilor prin unităţile bancare.
Economica.net: Flanco lansează propriul brand de telefoane. Costă cu până la 15% mai puţin decât cele consacrate
Flanco, numărul doi pe piaţa comerţului electroIT din România, va lansa luna viitoare sub marca proprie Vision Touch o gamă de telefoane inteligente şi televizoare cu 10-15% mai ieftine decât produsele similare ale unor branduri celebre.
Flanco Retail, numărul doi pe piaţa electroIT din România, este pe ultima sută de metri cu pregătirile pentru lansarea sub umbrela brandului propriu Vision Touch unei game de telefoane mobile inteligente şi televizoare. Echipamentele sunt fabricate pe liniile din Turcia şi China ale unui producător important şi vor avea preţuri cu 10-15% mai mici decât produsele similare de altă marcă.
Curieruldevalcea.ro: TIMP DE UN AN ȘI JUMĂTATE, CCI VÂLCEA A OFERIT…ALTERNATIVE PENTRU 700 DE PERSOANE
Camera de Comerţ şi Industrie Vâlcea a implementat în perioada 31 martie 2014-30 septembrie 2015 proiectul ALTERNATIVE pentru TINE! în parteneriat cu Camera de Comerţ şi Industrie Gorj, Camera de Comerţ şi Industrie Harghita, Camera de Comerţ şi Industrie Mureş, Centrul Naţional pentru Servicii de Informare – Pleven, Bulgaria.
Unul dintre principalele obiective specifice ale proiectului a constat în sprijinirea dezvoltării de competenţe şi oţinerea de calificări non-agricole. Potenţialii beneficiari au fost selectaţi din rândul angajaţilor, persoanelor inactive, persoanelor ocupate în agricultura de subzistenţă şi şomerilor.
Agerpres.ro: Nica: România încheie exercițiul financiar 2007-2013 cu o absorbție de 70%
România va încheia exercițiul financiar 2007-2013 cu o absorbție a fondurilor europene de 70%, a declarat joi Marius Nica, ministrul Fondurilor Europene, într-o conferință de specialitate.
“România termină acest exercițiu financiar, din estimările pe care le avem de la beneficiari, cu o absorbție de 70%. Ceea ce s-a omis întotdeauna este că România a fost la primul exercițiu financiar de acest gen. Ne place să ne comparăm cu Polonia. Este OK. Dar haideți să luăm raporturile Poloniei din perioada anterioară să vedem că a avut un nivel al absorbției în jur de 60%. Haideți să luăm de la celelalte țări europene care aflate la primul exercițiu au înregistrat o absorbție similară cu aceea pe care o să o înregistrăm noi. Nu consider a fi un rezultat rușinos”, a spus Nica.
Preluări agora.ro: Raportul Competitivității Globale 2015-2016
Camera de Comerț și Industrie a României anunta lansarea oficiala a Raportul Competitivitatii Globale care a avut loc miercuri, 30 septembrie 2015, orele 00:01 (CEST).
Agerpres.ro: Spătaru (ANRM): Ultimele perimetre oferite nu au avut rezultatele așteptate de investitori și de statul român
Ultimele perimetre oferite spre concesionare de Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) nu au avut rezultatele așteptate, a declarat, joi, Mihai Spătaru, consilier superior la ANRM, într-o conferință pe teme energetice.
“Ultimele perimetre de explorare oferite spre concesionare și pe care au fost făcute lucrări de anvergură nu au avut rezultatele așteptate atât de către statul român cât și de investitori. Prin această prismă trebuie văzut foarte clar care ar putea fi modalitatea ca modificarea redevențelor să fie realizată în așa fel încât să fie atât în beneficiul statului român, cât și al investitorilor”, a spus Spătaru.
Agerpres.ro: EY: Mai mult de jumătate dintre executivii din România au încredere în evoluția economică a țării
Liderii de business din România sunt încrezători atât în creșterea afacerilor lor în acest an, cât și în evoluția per ansamblu a economiei, mai mult de o treime dintre aceștia estimând un avans semnificativ al cifrei de afaceri și peste jumătate arătându-se încrezători în evoluția economică a țării, conform studiului “O nouă viziune a creșterii”, publicat joi de EY România.
Capital.ro: Enel lansează contorul inteligent. Care sunt beneficiile pentru clienţi
Enel România va monta contoare inteligente pentru toţi cei 2,5 milioane de clienţii, primele 31.000 de contoare urmând a fi implementate până la finele acestui an.
Enel derulează în prezent un program amplu de investiții pentru modernizarea infrastructurii din Banat, Dobrogea și Muntenia Sud, care va îmbunătăți vizibil calitatea serviciului de distribuție. Investiţia se realizează în conformitate cu prevederile Legii energiei electrice nr. 123/2012 şi ale Ordinului ANRE 145/2014 privind implementarea sistemelor de măsurare inteligentă a energiei electrice.
Capital.ro: Consiliul Fiscal: Majorările de salarii de anul viitor vor duce deficitul bugetar la peste 4% din PIB
Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal, spune că, în cazul în care majorările salariale pentru sectorul bugetar ar putea ridica deficitul de anul viitor la peste 4% din PIB.
Creşterile salariale anunţate de Guvern pentru sectorul bugetar ar putea afecta bugetul chiar mai mult decât forma iniţială a Codului Fiscal, pentru că, dacă se aprobă în forma vehiculată, vor avea un impact bugetar de 2% din produsul intern brut (PIB) şi vor duce deficitul bugetar peste 4% din PIB în 2016, a declarat joi preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru.
Capital.ro: ASF: Scumpirea RCA nu are nicio legătură cu falimentul AStra
Prim-vicepreședintele ASF, Cornel Coca Constantinescu, a declarat că problemele Astra Asigurări nu vor influența tarifele RCA, prețul acestora fiind influențat de riscurile asumate de asiguratori.
O eventuală majorare sau scădere a tarifelor RCA nu are legătură cu Astra, ci cu riscurile asumate de asigurători, a declarat, joi, Cornel Coca Constantinescu, prim-vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, prezent la Forumul Internaţional al Riscurilor Catastrofale.
Evz.ro: Cea mai mare bancă din România elimină comisioane!
Începând cu 1 octombrie 2015,Banca Comercială Română (BCR) elimină comisioanele de retragere numerar şi interogare sold la ATM-urile BCR prin cardurile de debit..
Noua ofertă de cont curent încurajează operațiunile prin intermediul canalelor alternative și vine cu o serie de modificări în zona comisioanelor încasate pentru retragerile de numerar de la ghişeu şi de la ATM-urile altor bănci, dar şi pentru plăţile intra & interbancare la ghişeele băncii.
Hotnews.ro: Alexandra Smedoiu (PwC) va discutaonline vineri, incepand cu ora 13, despre cum schimba Noul Cod Fiscal calculul impozitului pe profit
Noul Cod Fiscal care va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2017 modifica modul de calcul al impozitului pe profit pe care il vor avea de platit companiile. Dintre modificari: se extinde categoria bunurilor aflate in sfera profitului reinvestit, se extinde categoria de venituri neimpozabile pentru sumele colectate cu gestionarea deseurilor, iar pentru imprumuturile pe termen lung de la alte entitati se reduce la 4% ( de la 6%) nivelul ratei dobanzii cand acesta este in valuta ce poate fi deductibila, conditionat de gradul de indatorare. Despre toate modificarile din zona impozitului pe profit,Alexandra Smedoiu, Director, Consultanta fiscala, PwC Romania va discuta online vineri incepand cu ora 13.
Bursa.ro: Gazprom şi Wintershall au finalizat schimbul de active
Grupul rus Gazprom şi compania germană Wintershall, o divizie de petrol şi gaze a grupului BASF, au anunţat joi că au finalizat acordul privind schimbul unor active, transmite Reuters.Prin acest acord, firma germană a renunţat la operaţiunile de stocare şi tranzacţii de gaze naturale iar Gazprom şi-a majorat până la 100% participaţia pe care o va deţine la companiile europene de stocare şi trading de gaze naturale WINGAS, WIEH şi WIEE.
Bursa.ro: ÎMPRUMUTAŢII ÎN CHF:
“Bancpost a început să returneze bani clienţilor”
ACTUALIZARE 11:26 ANPC a dispus Bancpost să restituie contravaloarea a 0,5 pp din majorarea de dobândă în 395 de contracte
ANPC a dispus Bancpost ca în şase luni să restituie contravaloarea a 0,5 puncte procentuale, majorare de dobândă, fără temei, în 395 de contracte, potrivit lui Marius Dunca, preşedintele ANPC.
Zf.ro: Rezervele valutare la BNR au scăzut în septembrie cu 200 de milioane de euro
“În cursul lunii au avut loc următoarele operaţiuni: intrări de 200 milioane euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice, alimentarea contului Comisiei Europene şi altele; ieşiri de 403 milioane euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută şi altele. La capitolul plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută se regăsesc rambursări de capital din împrumutul de la Fondul Monetar Internaţional pentru care Banca Naţională a României a plătit circa 120 milioane echivalent euro”, arată BNR, într-un comunicat.
Agerpres.ro: Encuțescu (Ministerul Economiei): Rezolvarea problemei Volkswagen pe cale juridică va fi destul de complexă
Rezolvarea pe cale juridică a problemei Volkswagen va fi destul de complexă, deoarece producătorul auto își va apăra interesele prin intermediul caselor de avocatură, iar aplicarea unor eventuale sancțiuni se poate face însă susținută legislativ, a declarat, joi, Sorin Encuțescu, secretar de stat în Ministerul Economiei, Comerțului și Turismului /MECT/.
Mediafax.ro: Cel mai mare magazin Peek & Cloppenburg din România, deschis în Mega Mall
Cu ocazia inaugurării magazinului Peek & Cloppenburg, joi, 1 octombrie, Mega Mall adaugă în portofoliul său cea mai mare reprezentanţă Peek & Cloppenburg din România, acesta devenind unul dintre cele mai mari magazine de fashion din ţară.
B1.ro: Tăriceanu, despre încheierea unui nou acord cu FMI: Paza bună trece primejdia rea. Ar fi foarte util în actualul context, mai ales că la anul vor fi alegeri
Șeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, susține încheierea unui acord preventiv cu Fondul Monetar Financiar. Acesta explică necesitatea acordului prin evitarea unor eventuale speculații financiare în anul electoral 2016.
“După părerea mea, un acord cu FMI nu este vital, nu depindem de un acord cu FMI, dar ar fi foarte util în actualul context, mai ales că la anul vor fi alegeri, şi aş vrea ca România să aibă un acord care să prevină eventuale speculaţii în mediile financiare cu privire la impactul alegerilor asupra economiei, asupra bugetului, asupra diferitelor politici economice, cum se întâmplă de foarte multe ori. Ştiţi cum e vorba aceea românească: “paza bună trece primejdia rea”.
Economica.net: Construcţiile speculative de spaţii logistice în România continuă. P3 construieşte un nou depozit
Depozitul de 28.000 mp este prima clădire dezvoltată de P3 în România după achiziția parcului logistic P3 Bucharest – cel mai mare din țară – la începutul acestui an. Construcția a fost demarată la sfârșitul lunii septembrie.
Parcul logistic este situat la intrarea în Bucureşti, pe sutostrada A1, la km 13. Adiacent proprietăţii, P3 mai deţine şi 40 de hectare de teren ce permite dezvoltarea a peste 160.000 mp de spații logistice suplimentare. Noua clădire, care are ca termen de finalizare luna aprilie 2016, va fi construită pe un teren de 6 hectare.
Mediafax.ro: Bancpost şi Credit Agricole, obligate de ANPC să returneze sume încasate nejustificat de la clienţi
Bancpost şi Credit Agricole Bank au fost obligate de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) să returneze clienţilor sute de dobânzi şi comisioane încasate în mod nejustificat ca urmare a unor contracte de împrumut semnate în 2008, a anunţat, joi, preşedintele ANPC, Marius Dunca
Hotnews.ro: CNADNR a cerut sprijinul Consiliului Superior al Magistraturii in procesul cu Astra Asigurari de la care are de recuperat aproape 95 milioane de lei
Compania Nationala de Drumuri (CNADNR) a anuntat joi ca a sesizat Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) ‘avand in vedere anumite temeri ca procesul (n.a cu Astra Asigurari) sa nu se desfasoare in conditii de legalitate si in conformitate cu prevederile legale’. ‘Am solicitat sprijinul acestei institutii considerand ca, este de datoria acestui for sa reactioneze in acest caz in baza prerogativelor conferite de lege in acest sens, pentru a evita incurajarea celor responsabili de savarsirea prejudiciului de a profita de pasivitatea institutiilor statului care ar trebui sa sustina eforturile noastre de reintregire a Bugetului de Stat cu suma de cca. 20 milioane de euro’, spune CNADNR. Amintim ca Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis in principiu marti, 29 septembrie, recursul facut de Astra Asigurari in litigiul cu CNADNR.
Zf.ro: Profitabilitatea băncilor europene se înrăutăţeşte din cauza scăderii preţurilor materilor prime
Profitabilitatea băncilor europene va scădea, în condiţiile în care preţurile mici ale materiilor prime reduc valoarea portofoliilor de împrumuturi, iar politicile băncilor centrale din China până în Statele Unite provoacă incertitudini economice, potrivit analiştilor Berenberg Bank.
“Evoluţiile de pe pieţele materiilor prime contează pentru bănci, având în vedere ce arată despre creşterea economică şi implicaţiile pentru calitatea activelor. Folosirea materiilor prime drept garanţii provoacă temeri legate de calitatea activelor”, se arată într-o notă a analiştilor Nick Anderson şi James Chappell, transmite Bloomberg.
Zf.ro: OPINII PRIMITE LA REDACŢIE
Cu sau fără zona euro?! Noi cu cine votăm?
In Romania se vorbeste cu prea multa usurinta de “oportunitatea” intrarii rapide in zona euro. Termenii sunt urmatorii: atat timp cat indeplinim criteriile nominale, avem si o tinta oficiala, de ce n-am intra? Sau de ce sa nu intram macar in ERMII, daca tot am strans cureaua si am indeplinit criteriile de aderare? Iata ca ieri tinta de adoptare a euro a fost declarata oficial nefezabila de guvernatorul BNR, ceea ce pentru multi economisti nu a fost o surpriza.
Economica.net: Allianz: România se situează pe locul 41 în topul global, din perspectiva activelor financiare nete per capita
România se situează pe locul 41 într-un clasament global din perspectiva activelor financiare nete per capita, cu un nivel de 4.230 euro, în urcare cu patru locuri faţă de anul 2000, potrivit celei de-a şasea ediţii a ‘Global Wealth Report’, publicat de Grupul Allianz, care analizează situaţia activelor şi datoriilor gospodăriilor private din peste 50 de ţări, transmite Agerpres.
Capital.ro: Mediul de afaceri împotriva noului Cod al Muncii: Înseamnă o întoarcere la vechiul cod care a distrus milioane de locuri de muncă
Membrii Coaliţiei pentru Dezvoltarea României au luat act cu îngrijorare față de recentele propuneri de modificare a legislației muncii, cu precădere față de proiectul de modificare a Codului Muncii al Blocului Național Sindical promovat prin inițiativă cetățenească, se arată într-un comunicat al organizaţiei.
Adevarul.ro: Enel instalează 30.000 de contoare inteligente în România. O treime dintre acestea vor fi în cartierul Pantelimon din Bucureşti
Enel Grupul de utilităţi Enel a început instalarea a 31.000 de contoare inteligente în România, în cadrul unui proiect-pilot, ţinta finală fiind montarea treptată a 2,7 de milioane de astfel de echipamente în ţara noastră până în anul 2022 în cele trei zone în care grupul distribuie electricitate, respectiv Banat, Dobrogea şi sudul Munteniei. Circa 10.000 din aceste contoare vor fi instalate în zona Pantelimon-Baicului din Capitală, potrivit reprezentanţilor Enel. Celelalte zone unde se vor găsi aceste echipamente sunt Timişoara, Arad, Deva, Constanţa, Mamaia, Delta Dunării, Modelu şi Călăraşi.