Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

REVISTA PRESEI ECONOMICE - 10 iulie 2015

Bursa.ro: VORBE FRUMOASE LA URECHILE STRĂINILOR

Teodorovici: “România poate să devină un paradis investiţional”

Vom lansa în dezbatere publică un pachet de acte normative privind achiziţiile publice, astfel încât să avem un nou cadru legislativ de la 1 ianuarie 2016″, a spus şeful Finanţelor

Autorităţile noastre vor să lanseze un program de atragere a investiţiilor străine pe plan local, până cel târziu în luna august, astfel încât să devenim un paradis investiţional pentru această zonă a Europei, a declarat, ieri, Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice.

             Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Inflația anuală a intrat în teritoriu negativ (-1,6%) în iunie, pentru prima dată după 1989

Inflația anuală a fost de minus 1,6% în luna iunie, în scădere semnificativă de la 1,2% în luna precedentă, iar inflația lunară a ajuns la 2,95%, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Național de Statistică (INS).

“Prețurile de consum în luna iunie 2015 comparativ cu luna iunie 2014 au fost mai mici cu—1,6%, măsurate prin IPC (indicele prețurilor de consum — n.r.) și cu—0,9%, măsurate prin IAPC (indicele armonizat al prețurilor de consum — n. r.)”, spune INS.

           Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Lukoil respinge acuzațiile procurorilor români

Grupul petrolier rus Lukoil a respins, joi, acuzațiile de spălare de bani și evaziune fiscală față de Petrotel-Lukoil și angajații săi, făcute de Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, se arată într-un comunicat publicat de către compania rusă, transmite ITAR Tass.

‘Lukoil operează în România din 1998 și este una dintre cele mai mari companii energetice de pe piața regională. Lukoil este un contribuabil prompt la bugetul de stat și un furnizor de produse de calitate către consumatorii români’, susține grupul petrolier. De asemenea, Lukoil anunță că intenționează să facă apel la decizia procurorilor și că se așteaptă o anchetă obiectivă, în conformitate cu legislația din România și Uniunea Europeană.

           Citeste mai mult…

Agerpres.ro: FMI și-a redus estimările privind avansul economiei mondiale în 2015, până la 3,3%

Fondul Monetar Internațional (FMI) și-a redus, joi, estimările privind creșterea economiei mondiale în acest an, pentru a ține cont de impactul unei creșteri sub așteptări în SUA, și totodată a atras atenția supra riscurilor de tensiuni financiare în Europa din cauza crizei grecești, transmit Reuters și AFP.

Conform celor mai recente estimări ale FMI, Produsul Intern Brut mondial ar urma să crească cu 3,3% în acest an, față de 3,5% cât estima Fondul în luna aprilie, mai puțin decât avansul de 3,4% înregistrat anul trecut. În schimb, prognoza de creștere pentru 2016 a fost lăsată nemodificată la 3,8%.

            Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Ponta: Nu se măresc salariile demnitarilor decât odată cu cele ale tuturor bugetarilor

Premierul Victor Ponta a declarat joi seară la B1TV că nu a fost de acord cu adoptarea ordonanței privind majorarea salariilor demnitarilor și că, în urma precizărilor făcute la același post tv de șeful Cancelariei Prezidențiale, Dan Mihalache, a decis ca în următoarea ședință de guvern să amâne intrarea în vigoare a actului normativ.

            Citeste mai mult...

Zf.ro: Operaţiunile valutare au fost principala sursă de câştiguri pentru BNR anul trecut

BNR a obţinut anul trecut câştiguri nete din operaţiuni valutare, respectiv din diferenţe de curs, de aproape 2 mld. lei, veniturile din operaţiuni valutare devansând încasările din dobânzi şi devenind principala sursă de câştiguri pentru banca centrală.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: FINANŢE PERSONALE

Economiile în dolari, de şase ori mai profitabile decât cele în lei

Un depozit de 2.100 de dolari (8.000 de lei la cursul din ianuarie) constituit în prima lună a anului, a adus un câştig din dobândă de doar 15 dolari (60 de lei) până în prezent, însă aprecierea monedei americane, de 8% în intervalul ianuarie-iunie, a adus în buzunarul deponentului încă 500 de lei.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: După Pipera, zona Barbu Văcărescu – Floreasca urmează a fi un nou pol corporatist. Un nou „cartier“ de birouri pentru firme din IT şi finanţe prinde viaţă în zona Orhideea din Capitală

Pe terenurile fostelor platforme industriale din zona de centru-vest se vor construi birouri pentru 20.000 de angajaţi.

Partea de centru-vest a Ca­pi­talei, care se identifică cu zo­na Orhideea, Pasajul Ba­sa­rab şi împrejurimile sta­ţiilor de metrou Grozăveşti, Petrache Poenaru şi Politehnica, se formează ca viitor pol de birouri al Capitalei, după consacratele zone Piaţa Victoriei-Aviatorilor, Barbu Văcăres­cu-Floreasca, respectiv Dimitrie Pom­peiu (Pipera).

           Citeste mai mult…

Zf.ro: CONFERINŢA ZF „ASIGURĂRILE ÎN TRANSILVANIA“

Afacerile antreprenoriale şi IMM-urile sunt o sursă importantă de creştere pentru piaţa asigurărilor, care are nevoie de un fundament mai solid

Industria locală de asigurări trebuie să depăşească „etapa perspectivelor şi a potenţialului“ şi este timpul să înceapă să crească într-o manieră sustenabilă, aceasta a fost una dintre concluziile conferinţei pe tema asigurărilor organizată ieri la Cluj de ZF în parteneriat cu Omniasig.

„Piaţa de asigurări trebuie să depăşească etapa de perspective pe care o are de câţiva ani şi cred că este timpul ca acestea să se materializate printr-o creştere sustenabilă. Într-adevăr suntem pe ultimele locuri din Europa, însă avem ţeluri mari“, a declarat Mihai Tecău, preşedintele directoratului Omniasig.

          Citeste mai mult…

Zf.ro: CONFERINŢA ZF „ASIGURĂRILE ÎN TRANSILVANIA“

Afacerile antreprenoriale, o sursă importantă de creştere pentru asigurători

Industria locală de asigurări trebuie să depăşească „etapa perspectivelor şi a potenţialului“ şi să înceapă să crească într-o manieră sustenabilă, aceasta a fost una dintre concluziile conferinţei pe tema asigurărilor organizată ieri la Cluj de Omniasig în parteneriat cu Ziarul Financiar.

„Piaţa de asigurări trebuie să depăşească etapa de pers­pec­­tive pe care o are de câţiva ani şi cred că este timpul ca aces­­tea să se materia­lizate printr-o creştere sustenabilă. Într-ade­văr, suntem pe ultimele locuri din Eu­ropa, însă avem ţeluri mari“, a decla­rat Mihai Tecău, preşe­­dintele di­rec­tora­tu­lui Omniasig.

          Citeste mai mult…

Zf.ro: Carabulea vrea să se înţeleagă cu fondul american J. C. Flowers pentru Banca Carpatica

Banca Carpatica din Sibiu a anunţat joi seara pe bursa de la Bucureşti că fondul american J. C. Flowers a ajuns la o înţelegere cu mai mulţi acţionari ai băncii gupaţi în jurul lui Ilie Carabulea pentru achiziţia acţiunilor deţinute de aceştia, inclusiv a drepturilor de preferinţă în cadrul majorării de capital.

Carpatica, banca din Sibiu care se luptă să traverseze criza, trebuie să facă o majorare de capital de 110 milioane de lei pentru a-i permite să se menţină în parametrii de prudenţialitate ceruţi de Banca Naţională.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: FINANŢE PERSONALE

Investitorii au retras 547 mil. lei din fondurile de obligaţiuni în iunie

Acesta este cel mai mare nivel de răscum­părări raportat de acest tip de fonduri după ce ani la rând fondurile de obligaţiuni au fost pe primul loc în topul celor mai mari sume atrase de la investitori.

Cele mai mari retrageri au fost raportate în iunie de fondul Erste Bond Flexible Ron (433 mil. lei) şi de fondul denominat în euro Erste Bond Flexible Euro cu ieşiri nete de 114 mil. lei. La polul opus se află fondul de obli­ga­ţiuni Stabilo cu intrări nete de 28 mil. lei şi BRD USD Fond, recent lansat, cu intrări nete de 4 mil. lei. Şi în luna mai fondurile de obligaţiuni au raportat retrageri, însă mult mai mici. Investitorii au retras 58 mil. lei din fondurile locale de obli­gaţiuni în luna mai, aceasta fiind prima lună din decembrie 2011 în care acest tip de fonduri au raportat ieşiri nete.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: „CUVÂNTUL PANICĂ NU POATE DESCRIE CEEA CE SIMT OAMENII“

Frica ajută statul să plătească salariile: Panicaţi că şi-ar putea pierde depozitele ca să salveze băncile, grecii îşi scot banii din conturi şi îşi plătesc taxele la Fisc

Teama că îşi vor pierde economiile din cauza unei crize bancare îi face pe greci să-şi scoată banii din bănci şi să-i ducă la Fisc, unde plătesc taxele, unele anticipat. Dacă tot ar fi să piardă bani, măcar să fie cu folos.

Din 29 iunie, de când s-au închis băn­cile şi au fost introduse restricţii ale mişcării capitalului, nu mai puţin de un miliard de euro au intrat în cuferele statului. Între timp, grecii care încă mai au bani cumpără orice găsesc de valoare.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: De ce Greciei îi este atât de greu să iasă din criză

 Economia grecească s-a specializat pe sectoare care aduc puţină valoare adăugată, adesea captive jucătorilor străini, iar economia subterană sufocă veniturile din taxe, scrie publicaţia franceză Le Figaro.

Structura economiei greceşti poate explica de ce îi este ţării atât de greu să iasă din criză. Grecia este printre ţările avansate din UE, dar printre cele mai slabe din zona euro. Ea este o economie specializată pe sectoare care, în cazul ei, produc puţină valoare adăugată. Turismul contribuie direct cu 7% la PIB şi cu 9% la utilizarea forţei de muncă (340.500 de angajaţi), potrivit datelor Consiliului Mondial al Turismului. Dacă sunt adăugate contribuţiile indirecte, procentele ajung la 17% din PIB şi la 19% în cazul salariaţilor (700.000 de angajaţi). Însă Grecia nu îşi trage toată valoarea adăugată din turism. „Sunt mulţi operatori străini care acaparează locurile şi forţa de muncă grecească“, explică Xavier Timbeau, directorul principal al OFCE (Observatorul Francez de Conjuctură Economică).

             Citeste mai mult…

Zf.ro: Finanţele au împrumutat 300 mil. lei de la bănci la un randament în creştere

Ministerul Finanţelor a împrumutat ieri 300 de milioane de lei (echivalentul a 67 mil. euro) de la bănci, printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discount cu scadenţa în iulie 2016, la un nivel mediu ponderat al randamentului de 1,55% pe an. Randamentul este în creştere faţă de nivelul de la finele lunii iunie, când a avut loc precedenta licitaţie cu astfel de titluri. La licitaţia anterioară cu certificate de trezorerie cu discount pe scadenţă asemănătoare, statul s-a împrumutat la un randament de 1,22% pe an.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: Analişti: Declinul preţurilor la petrol se va opri. Criza chineză nu afectează piaţa

Cea mai pronunţată scădere a preţurilor la petrol din ultimii patru ani se va opri pentru că prăbuşirea acţiunilor din China şi criza economică din Grecia nu vor afecta cererea la nivel mondial, susţin analiştii băncilor Morgan Stanley, UBS Group şi Société Générale, potrivit Bloomberg.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: Numărul restanţierilor a ajuns la minimul ultimelor şase luni

Numărul persoanelor fizice cu restanţe mai mari de 30 de zile în contul creditelor contractate de la bănci şi instituţii financiare nebancare a ajuns la finele lunii mai la 699.000, respectiv un minim al ultimelor şase luni, cu aproape 3.000 de restanţieri mai puţin faţă de luna precedentă, potrivit datelor din cel mai recent raport lunar al BNR. Totuşi comparativ cu luna mai din 2014, numărul restanţierilor este mai mare cu 20.000 de persoane fizice.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: Enel a investit 15 mil. lei pentru mai puţine pene de curent în Ilfov

Enel Distribuţie Muntenia a finalizat lucrările de modernizare a staţiei de transformare din Chitila, judeţul Ilfov), în urma unei investiţii de aproximativ 14,7 milioane de lei care va reduce durata întreruperilor în alimentarea cu electricitate.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: CUM EVALUEAZĂ AMERICANII DE LA MSCI PIAŢA DE LA BUCUREŞTI:

Bursa a primit „minus“ la competiţia dintre brokeri şi limba engleză, iar „plus“ la separarea conturilor

Principalele „materii“ la care bursa de la Bucureşti nu ia note de trecere în liga emergentă de la compania americană MSCI, cel mai mare furnizor de indici la nivel mondial, sunt drep­turile egale pentru investitorii străini, din cauză că nu toate informa­ţiile şi reglementările sunt disponibile în lim­ba engleză, şi costurile de tranzac­ţionare, care sunt ridicate din cauza com­petiţiei reduse dintre brokeri. Bursa punctează însă mai bine la custo­die, graţie segregării conturilor.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: BURSE INTERNAŢIONALE

Investitorii au trecut de la agonie la euforie într-o singură zi

Bursele internaţionale au revenit pe creştere ieri, mai ales cele europene, care au afişat un plus de până la 3% după mai multe zile în care indicii s-au aflat sub presiune pe fon­dul incerti­tu­dinii din Grecia şi al tur­bu­lenţelor de pe piaţa chineză.

            Citeste mai mult…

Zf.ro : Deficitul comercial a crescut cu 12% în primele 5 luni, la 2,57 miliarde euro

Valoarea schimburilor intracomunitare de bunuri (Intra-UE28) a fost în primele cinci luni de 16,38 miliarde euro la expedieri şi de 19,1 miliarde euro la introduceri, reprezentând 73,6% din total exporturi şi 76,9% din total importuri, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: Bucureştiul, încă ferit de criza din Grecia. În aşteptarea summitului din weekend, pieţele au intrat în adormire

Cursul de schimb a rămas stabil şi ieri, atât faţă de euro cât şi faţă de dolar, pe bursă principalele titluri au avut evoluţii de sub un procent, prima de risc împotriva falimentului (CDS) României s-au stabilizat la 230 de puncte de bază, iar Ministerul Finanţelor s-a împrumutat la costuri aproape egale cu cele de luna trecută.

            Citeste mai mult…

Bursa.ro: SPECIALIŞTI BNR, DESPRE EFECTELE UNEI POSIBILE FUZIUNI ÎNTRE CELE PATRU MARI BĂNCI GRECEŞTI:

Cele patru bănci româneşti cu capital grecesc s-ar transforma într-o singură entitate, în cazul în care acţionarii lor ar fuziona, ne-au explicat specialişti din cadrul Băncii Naţionale a României (BNR).

Afirmaţia vine ca urmare a unor declaraţii făcute de unii oficiali europeni şi preluate de Reuters, potrivit cărora o parte din cele mai mari bănci greceşti ar putea fi închise şi fuzionate cu alte instituţii financiare mai puternice, mişcarea urmând să fie parte a unei restructurări a sectorului bancar, ulterioară oricărui plan economic de salvare a ţării.

            Citeste mai mult…

Bursa.ro: ANPC A LUAT SECTORUL BANCAR LA CONTROL

Dunca vrea să suspende activitatea de creditare a băncilor

 Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a început un control tematic în sectorul bancar, după ce operatorii financiari care au acordat credite în franci elveţieni (CHF) a refuzat prezenţa reprezentanţilor Autorităţii la negocierile colective cu clienţii (conduse de Alin Iacob, preşedintele Asociaţiei Utilizatorilor Români de Servicii Financiare – AURSF).

           Citeste mai mult…

Bursa.ro : În chestiunea (criza) greacă “nu există îngeri”

Pentru rândurile ce urmează am ales un generic împrumutat de la o declaraţie cu mult tâlc a preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk; spunea el, propos de marea încurcătură din Grecia, că, dacă ar fi să atribuim vinovăţii, interne şi externe, ar trebui să observăm că “nu există îngeri”. Grecii au multe să îşi reproşeze, de la slăbiciuni instituţionale devenite aproape congenitale, un sector public masiv şi neperformant, corupţie şi evaziune fiscală de mare amploare, până la măsluirea cifrelor care au ajutat ţara să intre în euroarie.

            Citeste mai mult…

Economica.net: Premieră în ultimii 25 de ani: Inflaţia în prima lună cu TVA de 9% a fost de -1,6%. Cu cât au scăzut preţurile

Inflaţia anuală (luna iunie 2015 comparativ cu luna iunie 2014) a fost de -1,6%, măsurată prin IPC şi de -0,9%, măsurată prin IAPC. Alimentele s-au ieftinit cu 8%, în luna iunie, faţă de luna mai.

În iunie 2015, ponderea mărfurilor şi serviciilor care au înregistrat o scădere a preţurilor, comparativ cu luna iunie 2014, este de 36,2%, cele care au avut creşteri cuprinse în intervalul 0-2,5% deţin o pondere de 42,9%. Mărfurile şi serviciile ale căror preţuri au crescut cu mai mult de 2,5% deţin o pondere de 20,9%.

           Citeste mai mult…

Economica.net: Creştere cu 2,2% a producţiei industriale în perioada ianuarie – mai 2015

Producţia industrială s-a majorat, în perioada ianuarie – mai 2015, cu 2,2%, principalele rezultate pozitive fiind consemnate în industria prelucrătoare, relevă datele Institutului Naţional de Statistică /INS/, publicate vineri.

Potrivit sursei citate, în intervalul 1 ianuarie – 31 mai 2015, producţia industrială (serie brută) a fost mai mare cu 2,2%, ca urmare a creşterii industriei prelucrătoare (+2,9%). În acelaşi timp, industria extractivă şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au scăzut cu 5,8%, respectiv cu 1,4%, scrie Agerpres.

           Citeste mai mult…

Economica.net: România se află pe locul 48 din 189 de ţări analizate, la uşurinţa în a derula afaceri – studiu

România se plasează pe locul 48, din 189 de ţări analizate în 2015, în privinţa uşurinţei de a desfăşura afaceri, în urcare de pe locul 73 în 2014, arată studiul ‘Antreprenorii vorbesc – Barometrul antreprenoriatului românesc 2015’, publicat, joi, de compania de consultanţă EY, notează Agerpres.

           Citeste mai mult…

Economica.net: Bucureştiul în schimbare: proiecte de jumătate de miliard de euro vor lua locul fostelor fabrici comuniste

O jumătate de miliard de euro vor înghiţi, în primă fază, proiectele imobiliare care vor lua locul fostelor fabrici din Capitală în următorii ani. Muncitorii sunt prezenţi deja pe şantierele a cinci proiecte, iar în perioada următoare vor fi demarate şi lucrările la alte proiecte.

           Citeste mai mult…

Economica.net: Strategia pentru IMM 2020 prevede creşterea numărului de firme cu peste 40%

Strategia Naţională pentru Dezvoltarea IMM-urilor 2020 îşi propune creşterea numărului de întreprinderi mici şi mijlocii din România cu peste 40% în următorul exerciţiu financiar european, a declarat joi Cezar Iliu, şef de birou în cadrul Ministerului Energiei, IMM-urilor şi Mediului de Afaceri, notează Agerpres.

‘Din cifrele strategice reiese că, de la 474.000 de firme în decembrie 2013, vrem să înregistrăm o creştere cu peste 40% a numărului de întreprinderi din România la 670.000 până la sfârşitul anului 2020’, a explicat Iliu, în cadrul unei conferinţe pe teme de dezvoltare a IMM-urilor.

            Citeste mai mult…

Economica.net: Tranzacţii de 10,6 milioane euro, joi, la Bursa din Bucureşti

Valoarea totală a tranzacţiilor derulate joi la Bursa de Valori Bucureşti s-a ridicat la 47,496 milioane lei (10,6 milioane euro), tranzacţiile cu acţiuni cumulând 45,107 milioane lei (10,067 milioane euro), scrie Agerpres.

Cele mai importante tranzacţii au fost cele cu acţiunile Fondul Proprietatea (18,084 milioane de lei), Banca Transilvania ( 6,338 milioane lei) şi BRD (5,29 milioane lei).

            Citeste mai mult…

Adevarul.ro : Ambasadorul Franţei la Bucureşti: „România trebuie să investească în toate tipurile de infrastructură“

 E.S. Fancois Saint-Paul, ambasadorul Franţei la Bucureşti România trebuie să investească în toate tipurile de infrastructură şi să ofere condiţii competitive pentru atragerea altor investitori francezi, a spus, joi, ambasadorul Franţei în România, Francois Saint-Paul. “Partea română trebuie să ofere condiţiile competitivităţii, pentru ca şi alţi investitori francezi să vină. Acestu lucru înseamnă infrastructură în toate domeniile. Vorbim mereu de autostrăzi, dar sunt şi alte infrastructuri care trebuie dezvoltate. Ceea ce numesc eu infrastructuri înseamnă investiţiile pe care sectorul public trebuie să le facă, pentru a crea condiţiile unei dezvoltări durabile.

           Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Nădlac II va fi prima vamă cu autostradă a României, cea mai mare poartă rutieră a ţării

Vama Nădlac II are porţi de trecere şi control separate pentru TIR-uri, autocare şi autoturisme Sâmbătă va fi inaugurată cea mai mare poartă rutieră a ţării, la confluenţa dintre autostrăzile Arad-Nădlac şi Mako-Csanadpalota (Ungaria). Are 20 de benzi de circulaţie, iar aparatura vameşilor poate detecta maşinile furate sau care nu au taxele de drum plătite la zi Primul punct de trecere a frontierei aflat pe o autostradă din România va fi inaugurat sâmbătă, având 20 de benzi de circulaţie, supraveghere video cu recunoaştere automată a numerelor de înmatriculare şi parcare pentru camioane.

           Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Atenţie, fermieri: 10 iulie este ultima zi în care se mai primesc cereri pentru subvenţiile pe suprafaţă

 Cererile de plată mai sunt primite la centrele APIA doar vineri, 10 iulie Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează fermierii, precum şi pe toţi cei interesaţi, că termenul limită pentru depunerea cererilor unice de plată este data de 10 iulie 2015, inclusiv. După data de 10 iulie, cererea unică de plată nu mai este admisă la calcul. „Reamintim că în condiţiile prevederilor art. 13 alin. (1) din Regulamentul delegat (UE) nr. 640/2014, cererile unice de plată au putut fi depuse şi după data de 15 iunie, în termen de 25 de zile calendaristice, cu o reducere de 1 % pentru fiecare zi lucrătoare a sumelor la care fermierul ar fi avut dreptul dacă cererea unică de plată ar fi fost depusă până la data de 15 iunie, în acest an“, se arată într-un comunicat al APIA.

           Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Profit-record pentru Hidroelectrica în primul semestru

Creşterea cifrei de afaceri s-a datorat unei producţii mai mari înregistrate de companie în prima jumătate a anului 2015, când a produs 9,6 TWh, cu 1,1 TWh mai mult decât în perioada similară a anului trecut Producătorul de energie deţinut de stat Hidroelectrica, aflat în insolvenţă, a înregistrat în primul semestru un profit record, de 725 de milioane de lei, în creştere cu 42% faţă de câştigul raportat în perioada similară a anului trecut. Creşterea s-a datorat implementarii măsurilor de reorganizare dispuse de administratorul judiciar Euro Insol, vizând optimizarea costurilor şi creşterea eficienţei şi competitivităţii, a anunţat compania într-un comunicat.   Cifra de afaceri aferentă primului semestru a urcat cu aproape 300 de milioane de lei comparativ cu primele şase luni ale anului 2014, respectiv de 1,851 miliarde de lei faţă de 1,554 miliarde de lei.

           Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Majoritatea băncilor care au dat credite în franci elveţieni au fost refractare la soluţiile propuse de debitori, acuză reprezentanţii datornicilor

Băncile cu credite în franci elveţieni în portofolii nu au luat în calcul propunerile înaintate în cadrul negocierilor de către AURSF (Asociaţia Utilizatorilor de Servicii Financiare) şi reprezentanţii legali ai debitorilor, avansând în cel mai bun caz doar soluţii proprii, care au au putut fi negociate şi doar corectau unele abuzuri anterioare. “Nicio bancă nu a luat în calcul propunerea noastră, doar unele au venit cu soluţia lor, nenegociabilă.

          Citeste mai mult…

Hotnews.ro: INFOGRAFIC Intram in deflatie? Reducerea TVA a coborat inflatia din iunie sub zero. 

 Preturile de consum in luna iunie 2015 comparativ cu luna iunie 2014 au fost mai mici cu -1,6%, masurate prin IPC si cu -0,9%, masurate prin IAPC, a transmis vineri Institutul National de Statistica. Incepand cu data de 1 iunie 2015 a intrat in vigoare extinderea aplicarii cotei reduse de TVA de 9% pentru livrarea alimentelor si bauturilori. Presupunand ca aceasta modificare fiscala ar fi fost transferata in intregime inca de la momentul intrarii in vigoare, putem spune ca -3,5 puncte procentualeii din scaderea cu -1,6%, a ratei anuale a IPC in luna iunie 2015, se datoreaza reducerii cotei de TVA. Ponderea produselor care fac scopul acestei reduceri si sunt incluse in calcul IPC este de 27,9%

            Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Analiza HotNews.ro Cum va jongla Guvernul in 2016 cu cresterile de salarii bugetare, cu majorarile de pensii si cu reducerile de taxe. Cat loc mai ramane pentru investitii

 Guvernul si Parlamentul dau dovada, in ultima perioada, de multa generozitate, impartind in stanga si in dreapta bani din bugetul statului. Majorarea salariilor inaltilor demnitari este doar o bucatica dintr-un lung sir cu final necunoscut de privilegii din bani publici. Doar pe partea de investitii nu se arata Guvernul la fel de darnic. Practic, prefera sa reduca nivelul investitiilor publice pentru a face loc majorarii pensiilor speciale, salariilor bugetare, alocatiilor, salariului minim etc. Pe langa acestea, bugetul statului mai trebuie sa faca fata si reducerilor de taxe recente si viitoare. Care vor fi efectele reducerii veniturilor concomitent cu cresterea cheltuielilor, altele decat cele cu investitiile, este greu de prevazut, dezbaterile si analizele despre impactul bugetar fiind inexistente.

             Citeste mai mult…

Capital.ro: Bursa Română de Mărfuri a lansat un sistem de tranzacţionare electronică a gazelor naturale

Platforma STEGN (Sistem de Tranzacţionare Electronică Gaze Naturale) a BRM a fost concepută pentru a se potrivi în proporţie de sută la sută nevoilor unei pieţe libere, concurenţiale, dar şi cerinţelor legislaţiei specifice pieţei de energie, precizează reprezentanţii Bursei Române de Mărfuri într-un comunicat.

             Citeste mai mult…

Capital.ro: Patronatul din construcţii a semnat un acord cu sindicatele pentru 2015-2018

Negocierile purtate între ARACO, asociaţie patronală confederativă reprezentativă la nivelul sectorului de construcţii şi FGS Familia, în calitate de partener social, s-au finalizat cu semnarea Acordului Sectorial privind negocierea şi contractarea colectivă în sectorul de construcţii pe perioada 2015-2018.

            Citeste mai mult…

Mediafax.ro: O compania chineză de petrochimie vrea să cumpere Oltchim şi să exploateze ţiţei în România

Reprezentanţii unei companii chineze de petrochimie se vor întâlni săptămâna viitoare cu administratorii judiciari ai Oltchim, fiind interesaţi să cumpere societatea de stat, dar şi să exploateze în România ţiţei, din care rezultă materiile prime necesare funcţionării combinatului.

Oltchim, aflat de doi ani în insolvenţă, va încheia anul 2015 pe profit, iar compania de stat ar putea fi vândută cel mai probabil la începutul anului viitor, a declarat pentru MEDIAFAX administratorul judiciar al combinatului, avocatul Gheorghe Piperea.

           Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Rompetrol şi ENI pierd procesul cu Consiliul Concurenţei. Instanţa le reduce amenda

Rompetrol, a doua companie petrolieră pe piaţa locală, şi ENI România au pierdut irevocabil procesul cu Consiliul Concurenţei, prin care atacaseră amenda primită pentru o înţelegere de tip cartel, dar Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României le-a redus suma de plată la 2% din afacerile pe 2010.

           Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Păuna (Banca Mondială): Circa 30 de miliarde euro ar trebui investite în sectorul energetic românesc, în următorii 15 ani

Energia este un sector important în România, care necesită investiții mari, iar în următorii 15 ani estimăm că ar trebui investite aici aproximativ 30 de miliarde de euro, cea mai mare parte a investițiilor trebuind să vină din sectorul privat, a declarat, vineri, Cătălin Păuna, economist al Băncii Mondiale în România.

           Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Păuna (Banca Mondială): Creșterea economică a României din T1 a fost robustă și echilibrată,bazată pe consum privat, exporturi și investiții

Creșterea economică a României din primul trimestru a fost robustă și echilibrată, și a avut la bază trei componente: consumul privat, exporturile, care au crescut, și investițiile, în principal cele private, a declarat, vineri, Cătălin Păuna, economist al Băncii Mondiale în România.

          Citeste mai mult…

Agerpres.ro: În cazul unui Grexit, creditorii vor trebui să renunțe la împrumuturile lor, avertizează Jean-Claude Trichet

Creditorii vor fi nevoiți să renunțe la cea mai mare parte din împrumuturile lor, în cazul unei eventuale ieșiri din zona euro a Greciei, iar riscul geopolitic al unui astfel de scenariu este subestimat în prezent în Europa, a avertizat, vineri, fostul președinte al Băncii Centrale Europene (BCE) Jean-Claude Trichet, transmite AFP.

          Citeste mai mult…

Mediafax.ro: CE a adoptat Programul pentru Infrastructură Mare, de circa 9,5 miliarde de euro, pentru 2014-2020

Comisia Europeană a adoptat Programul Operaţional pentru Infrastructură Mare al României (POIM) pentru perioada 2014-2020, în valoare de circa 9,5 miliarde euro din fondurile UE, aproape jumătate din cele 23 miliarde euro alocate României, vizând proiecte din transporturi, energie şi mediu.

          Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Cerere mare pentru obligaţiunile din sudul Europei, după programul de reformă al Greciei

Investitorii s-au grăbit vineri să cumpere obligaţiuni ale guvernelor din sudul Europei, pe fondul optimismului că Grecia poate să încheie acordul cu creditorii, după ce a prezentat un program de reforme care respectă mare parte din condiţiile acestora, relatează MarketWatch.

Randamentul obligaţiunilor guvernamentale italiene cu maturitate de 10 ani este în scădere cu 0,09 puncte procentuale, la 2,072%, iar cel al obligaţiunilor spaniole cu 0,11 puncte, la 2,055%, pe platforma de tranzacţionare Tradeweb.

          Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Şeful Eurogroup: Creditorii Greciei vor lua o decizie privind programul Greciei “probabil vineri”

Creditorii internaţionali ai Greciei vor lua o decizie referitoare la programul de reforme propus de Guvernul elen “probabil astăzi”, a declarat vineri preşedintele Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, relatează Bloomberg.

          Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Ponta: I-am spus lui Rus că îmi las barbă și nu mă rad până nu se aprobă Master Planul

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, că, înainte de plecarea în Turcia pentru operația la genunchi, i-a spus lui Ioan Rus că își va lăsa barbă și nu se va mai rade până când Master Planul pe Transporturi nu va fi aprobat.

          Citeste mai mult…

Economica.net: Alro Slatina împrumută zeci de milioane de dolari de la Banca Mării Negre

Alro va contracta, în total, împrumuturi de 200 de milioane de dolari pentru care va garanta cu activele sale, mobile şi imobile

Producătorul de aluminiu Alro Slatina va contracta un credit de investiţii de 60 de milioane de dolari, printre alţii, şi de la Black Sea Trade and Development Bank, o bancă cu 11 acţionari – Ţări riverane Mării Negre, prntre care şi România, potrivit unui comunicat remis Bursei.

           Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Nica: POIM 2014-2020 – cel mai important program în vederea implementării politicii de coeziune a UE

Programul Operațional de Infrastructură Mare este cel mai important dintre cele șase elaborate în vederea implementării politicii de coeziune a UE, care vizează dezvoltarea investițiilor în infrastructura de mediu, transport și energie, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica.

          Citeste mai mult…

Agerpres.ro: POIM 2014-2020: România va primi 9,5 miliarde de euro din partea UE pentru investiții în transporturi, mediu și energie

România va primi aproape 9,5 miliarde de euro prin intermediul Programului Operațional pentru Infrastructură Mare al României (POIM) – perioada 2014-2020, adoptat de Comisia Europeană /CE/, pentru investiții în proiecte de mediu, energie și transporturi, a anunțat, vineri, într-un comunicat de presă, reprezentanța din România a CE.

         Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Corina Crețu: Programul Operațional Infrastructură Mare este, ca volum al investițiilor, al doilea program operațional din UE

Comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu, a declarat vineri că semnarea Deciziei de Aprobare a Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020 pune punct unei perioade intense de negocieri care se încheie cu aprobarea unui program operațional, al doilea ca volum al investițiilor din UE.

         Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Ponta: România riscă pierderea a 3,3 miliarde euro în urma anchetelor pe fonduri europene

România are programe cu finanţare europeană blocate în anchete în valoare de 3,3 miliarde euro, aferente exerciţiului 2007-2013, bani care ar putea fi pierduţi, a declarat vineri premierul Victor Ponta, la semnarea deciziei de aprobare a Programului Operaţional Infrastructura Mare 2014-2020.

         Citeste mai mult…

Economica.net: Acţionarii Electrica au aprobat planul de investiţii consolidat pentru 2015

Acţionarii Electrica au aprobat, în cadrul Adunării Generale Extraordinare de joi, planul anual de investiţii consolidat pentru 2015, cu un buget de 859,680 milioane lei.

Conform unui comunicat remis, vineri, AGERPRES, planul anual de investiţii a fost întocmit ţinând cont de strategia de investiţii asumată prin Prospectul de Ofertă din Oferta Publică Iniţială, precum şi cu respectarea reglementărilor aplicabile.

         Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Mai e nevoie ca Isarescu sa tinteasca inflatia? Aceasta a coborat sub zero si va ramane cateva luni acolo.

Datele publicate vineri de Institutul National de Statistica arata ca inflatia a coborat in teritoriu negativ. BNR a trecut la tintirea inflatiei in august 2005dupa 16 luni de pregatire alaturi de specialistii FMI si de cei ai bancii centrale a Cehiei. Astazi, asistam la preturi in scadere, care nu mai ridica probleme din unctul de vedere al riscului de inflatie. Desi tinta de inflatie este de 2.5% pentru 2015, asistam la o deflatie de 1,55% (iunie 2015/iunie 2014). In plus, imbatranirea populatiei ridica si ea o problema: cine sa mai creeze inflatie in Romania, din moment ce batranii au un comportament mai degraba orientat spre economisire decat spre investitii si consum. HotNews.ro a adresat mai multor economisti intrebarea :”Mai e nevoie ca BNR sa tinteasca inflatia?”

         Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Andrei Gerea: Proiectele strategice romanesti pentru aprovizionarea cu gaze au fost declarate prioritare in cadrul unei reuniuni a ministrilor energiei din Europa Centrala si de Est

Trei proiecte romanesti pentru aprovizionarea cu gaze au fost declarate prioritare in cadrul celei de-a doua reuniune ministeriala la nivel inalt in cadrul Central East South Europe Gas Connectivity (HLG CESEC) desfasurata in orasul Dubrovnik, Croatia, in perioada 9-10 iulie, informeaza Ministerul Energiei.  Cele trei sunt interconectorul Bulgaria- Romania (proiect care urmeaza sa fie realizat), extinderea interconectorului Romania- Republica Moldova (Iasi-Ungheni) si realizarea fluxul invers Romania- Ucraina (la punctul de interconectare Isaccea).

           Citeste mai mult…

Economica.net: Petrom ieftineşte diseară carburanţii. Vezi noile preţuri

Oferta de week-end a Petrom presupune scăderea preţului benzinei cu 6 bani şi a motorinei cu 3 bani.

Petrom ieftineşte carburanţii, de la ora 23.00, o nouă scădere de preţ după cea operată ieri. De această dată, este vorba de oferta de week-end, prin care preţul benzinei scade cu 6 bani, iar cel al motorinei cu 3 bani. Astfel, la staţia de referinţă Şoseaua Alexandriei, Bucureşti, motorina va costa 5,44 lei, iar benzina 5,71 lei. Oferta expiră duminică, ora 23.00.

           Citeste mai mult…

Bursa.ro: LA ORELE PRÂNZULUI:

Lichiditate de aproximativ 19 milioane lei pe BVB

Piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a înregistrat, în prima parte a şedinţei de tranzacţionare de astăzi, o lichiditate de aproximativ 19 milioane lei (4,3 milioane euro).

La orele prânzului, BVB era în urcare. Indicele BET creşte cu 1,24%, ajungând la valoarea de 7.268,30 puncte, iar indicele BET Total Return se majorează cu 1,23%, la 8.284,03 puncte. BET-FI se apreciază cu 0,30%, până la 29.704,94 puncte.

          Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Legea asigurarii obligatorii a locuintelor a fost modificata din nou: Asiguratorii nu pot incheia asigurari facultative pentru o locuinta care nu are incheiata in prealabil o asigurare obligatorie

Legea privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si locuintelor a fost modificata din nou, in aceasta luna, prin introducerea unui alineat potrivit caruia asiguratorii “nu pot incheia asigurari facultative pentru o locuinta care nu are incheiata in prealabil o asigurare obligatorie”. Noua lege care modifica si completeaza Legea 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, inundatiilor si alunecarilor de teren, a fost adoptata luna trecuta in Parlament, promulgata de Presedintele Klaus Iohannis in data de 2 iulie si publicata in Monitorul Oficial in 6 iulie 2015.

         Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Mircea Cosea, profesor de economie: Datele furnizate de INS, in loc sa fie folosite de decidentii politici pentru a fundamenta programe economice de dezvoltare, sunt utilizate in scop electoral

“Datele furnizate de Institutul National de Statistica (INS), in loc sa fie folosite de dezidentii politici pentru a fundamenta programe economice de dezvoltare, sunt utilizate in scop electoral, pentru a valorifica o pozitie politica”, a declarat vineri profesorul Mircea Cosea, la o dezbatere organizata de INS, cu ocazia implinirii a 156 de ani de existenta a Statisticii romanesti. La dezbatere au mai participat Florin Citu, Vasile Ghetau, Ilie Serbanescu, Lucian Albu, alaturi de directori din cadrul INS.

           Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Un număr de 17 state europene, inclusiv România, discută un plan pentru infrastructura energiei

Reprezentanţi din 17 state europene din interiorul şi din afara UE, între care şi România, discută vineri un plan de îmbunătăţire a infrastructurii energetice prin crearea unei reţele de gazoducte în sud-estul continentului, în vederea reducerii dependenţei de Rusia.

Decizia urmează să fie luată la o reuniune a miniştrilor de profil la Dubrovnik, Croaţia, la care va participa vicepreşedintele Comisiei Europene însărcinat cu uniunea energetică, Maros Sefcovic, relatează Bloomberg.

           Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Aurescu: Fondurile norvegiene pentru România contribuie la reducerea decalajelor economice şi sociale

Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat, vineri, într-o întâlnire cu omologul norvegian, Børge Brende, importanţa fondurilor alocate României de către Norvegia, prin Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European şi Mecanismul Financiar Norvegian, la reducerea decalajelor economice şi sociale.

          Citeste mai mult…

Capital.ro: Construcţia microhidrocentralei de pe Râul Alb a fost suspendată

Proiectul de construire şi exploatare a unor microhidrocentrale, amplasat pe Râul Alb din Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului şi situl Natura 2000 Strei-Haţeg, a fost suspendat, iar instanţa se va pronunţa privind legalitatea avizării acestuia, procesul fiind în continuare pe rolul Tribunalului Hunedoara, potrivit unui comunicat de presă al WWF-România, membru al Federaţiei Coaliţia Natura 2000 România.

           Citeste mai mult…

Jurnalul.ro: O autostradă începe cu unul, două sau… trei studii

Autorităţile române inaugurează sâmbătă, cu mare tam-tam,  10 kilometri de autostradă, începuţi din 2011 şi un punct nou de control la frontieră, Nădlac-Nagylak.

E bine să ne bucurăm, căci nu se ştie când se vor mai da în folosinţă alţi noi kilometri de drumuri rapide. Master Planul de Transport, atât de discutat, prevede construcţia a 1.300 de kilometri de autostradă până în 2020. Însă documentul final nu s-a întors semnat de la Comisia Europeană.

          Citeste mai mult…

        Impreuna in lumea afacerilor