Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

REVISTA PRESEI ECONOMICE - 10 septembrie 2015

Antena3.ro: Daily Income. De ce nu este exploatat portul Constnaţa la adevăratul său potential

Dunărea ar putea creşte potenţialul actual al portului Constanţa, însă acest lucru nu se întâmplă din cauza situaţiei fluviului, a spus preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban, joi, la emisiunea Daily Income, de la Antena 3.

Mihai Daraban, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României, a reprezentat ţara noastră la reuniunea oamenilor de afaceri în cadrul Business 20 (B20), de la Ankara, Turcia, în perioada 3 – 5 septembrie.

                 Citeste mai mult…

Zf.ro: Agricultorii se revolă împotriva ministrului: despăgubiri de 400 de lei/hectar nu acoperă nici 10% din pagube

“Valoarea sprijinului nu va fi mai mare de 400 de lei pe hectar, dacă vorbim de culturile de bază şi aici mă refer la porumb şi floarea soarelui. Dacă vorbim de cartofi, sfecla de zahăr sau legume, vor fi categorii diferite, unde despăgubirile ar trebui să fie un pic mai mari. Persoanele juridice vor primi un avans care nu va fi mai mare de 300 de lei în acest an, cu o menţiune: trebuie să fie asiguraţi. Dacă nu sunt asiguraţi, în conformitate cu regulamentul european, vor primi jumătate din această sumă. Pentru persoanele fizice, având în vedere că majoritatea nu este asigurată, avansul nu va fi mai mare de 200 de lei, în acest an”, a spus Constantin.

               Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Constantin: Vrem să plătim în avans despăgubirile pentru fermieri, până în decembrie; sprijinul va fi până la 400 de lei/ha, la culturile de bază

Autoritățile intenționează să plătească în avans, respectiv în lunile noiembrie sau decembrie 2015, despăgubirile pentru pagubele suferite de fermieri din cauza secetei, iar sprijinul nu va fi mai mare de 400 de lei pe hectar, la culturile de bază, a anunțat, miercuri, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin.

‘În cadrul Consiliului de Miniștri, România alături de Polonia a făcut o informare cu privire la pierderile pe care le-am înregistrat. Le-am adus la cunoștință fermierilor și despăgubirile care se plătesc în Polonia, și desigur mai sunt și alte state afectate într-o proporție mai mică — de pildă Cehia. Pentru fermierii români, vom notifica probabil săptămâna viitoare, după ce avem imaginea completă la nivel național.

              Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Daniel Constantin: Crescătorii de bovine vor primi 1.600 de lei pe cap de animal, prin sprijin cuplat

Crescătorii de bovine vor primi 1.600 de lei pe cap de animal în acest an, prin sprijin cuplat, față de numai 500 de lei anul trecut, în timp ce la caprine și ovine sprijinul va fi cu șapte euro mai mare în acest an față de 2014, când se primea 28 de lei pe cap de animal, a anunțat miercuri ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin.

‘Pentru ovine și bovine, anul acesta avem un sprijin mult mai mare. Pentru bovine, de exemplu, introducând sprijinul cuplat, pentru cei care au între 10 și 250 de capete, valoarea pe cap de animal calculată în medie este la 1.600 de lei pe cap. La crescătorii de vaci, și pentru lapte, și pentru carne, pe lângă sprijinul de la bugetul de stat, care încet-încet scade, în conformitate cu regulile europene, crește sprijinul european.

             Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Baciu (LAPAR): Suma pentru despăgubiri va fi foarte mică și nu acoperă nici 10% din pagube

Președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Laurențiu Baciu, a declarat miercuri că suma pe care autoritățile intenționează să o acorde pentru despăgubiri va fi foarte mică și nu acoperă ‘nici 10% din pagube’.

‘Cu mare lucru nu plecăm acasă. Totul e numai la viitor, vom face, vom drege, dar nu știm exact suma pentru despăgubiri, am tras noi concluzia că până la urmă ar fi o sumă foarte mică, ceea ce nu ne acoperă nici zece la sută din pagube. Înțelegem că nu sunt bani, cerințele sunt mari, vor toți, și zootehnia, toată lumea vine la pomul lăudat, dar s-ar putea până la urmă să fie doar o mică atenție. În sensul acesta am venit cu propunerea către ministru, ca, măcar pentru cei care sunt afectați real de secetă și care au pierderi enorme, să se dea un avans mai mare.

              Citeste mai mult…

Jurnalul.ro: Ministerul Agriculturii trage şi mai mult în jos zootehnia României. Aberant: fermierii nu au voie să alunge mistreţii

Crescătorii de animale susţin că sunt în pragul falimentului din cauza secetei, dar ca şi cum problemele din sector nu ar fi suficient de grave, fermierii au mai primit o lovitură în luna iulie, prin modificarea Legii vânatului. O iniţiativă care încalcă din start Constituţia şi pune pe primul loc protejarea vânatului în dauna fermierilor şi, în general, a agricultorilor.

              Citeste mai mult…

Zf.ro: Mihai Anghel, Cerealcom Dolj: „Nu seceta ne afectează cel mai mult, ci scăderea preţului la cereale“

Mihai Anghel, unul dintre cei mai mari antreprenori din agricultura locală, spune că seceta i-a adus pagube de 4 tone la hectar la porumb, la grâu situaţia a fost chiar mai bună faţă de anul trecut, însă marea problemă a agricultorilor este scăderea cotaţiilor la nivel mondial..

              Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Ai venituri din activitati agricole si ai suferit pagube din cauza fenomenelor meteo? Poti beneficia de procedura de reducere a normei de venit

In Monitorul Oficial de miercuri a fost publicat un document aplicabil pentru persoanele fizice ce datoreaza impozit pe venitul din activitati agricole platibil prin transe de venit, ce au suferit pagube din cauza fenomenelor meteo. Documentul adopta procedura efectiva de reducere a normei de venit. Aceasta procedura este reglementata de art. 70-74 din actualul Cod fiscal. De exemplu, are calitate de contribuabil persoana fizica ce cultiva cereale pe o suprafata mai mare de doua hectare sau detine in gospodarie mai mult de doua vaci. Impozitarea se realizeaza prin depunerea declaratiei 221 “Declaratie privind veniturile din activitati agricole impuse pe baza de norme de venit”.

              Citeste mai mult…

Zf.ro: EFECTUL DEZINDUSTRIALIZĂRII

Consumul de energie din metalurgie şi industria alimentară s-a prăbuşit la jumătate

Din moment ce statisticile arată că locurile noi de muncă se creează mai ales în unităţi de tip call center sau în companii din IT&C, sectoare cu o intensitate energetică redusă, este greu de crezut că tendinţa ultimilor 20 de ani în ceea ce priveşte consumul de energie se poate schimba. Aceasta este o veste care nu încurajează realizarea marilor proiecte de producere a energiei, aflate oricum în blocaj de ani de zile din cauza contextului de piaţă nefavorabil şi a lipsei investitorilor.

              Citeste mai mult…

Zf.ro: Scandalul corporatist al începutului de toamnă. Cu 630 mil. euro în conturi, Electrica încaieră statul cu administratorii privaţi

AGA de la Electrica, firmă în care statul este în continuare cel mai puternic acţionar cu o deţinere de 49%, a respins ieri planul şi remuneraţiile administratorilor privaţi, generând astfel un nou blocaj pentru compania care stă pe o pernă de cash de 630 mil. euro.

Votul de ieri vine în contextul în care surse din piaţă spun că statul vrea să-şi impună oamenii în conducerea executivă a companiei, prezenţa boardului privat fiind un obstacol în acest sens. Pe de altă parte, nici administratorii nu au niciun interes să renunţe la Electrica în contextul în care remuneraţiile pot ajunge şi la 50.000 de euro pe an.

             Citeste mai mult…

Economica.net: Imperiul industrial al miliardarului Niculae s-a închis: 7.000 de şomeri, gaze suficiente pentru toată România, la iarnă.

Toate cele şase fabrici de îngrăşăminte deţinute de grupul InterAgro al omului de afaceri Ioan Niculae sunt închise din aprilie, spune preşedintele ANRE Niculae Havrileţ, pentru ECONOMICA.NET. Informaţia a fost confirmată şi de Ministrul Economiei Mihai Tudose. Şeful ANRE ştie când combinatele producătoare de îngrăşăminte din România funcţionează sau sunt oprite, pentru că primeşte informări periodice de la Transgaz. 80% din cheltuielile unui combinat de îngrăşăminte reprezintă gaz, prin urmare pornirea şi oprirea unei asemenea fabrici este întotdeauna notificată la Transgaz.

             Citeste mai mult…

Bursa.ro: Roland Berger: Coridorul energetic Nord-Sud, şansă pentru creşterea securităţii energetice a ţării noastre

Coridorul energetic Nord-Sud reprezintă cheia pentru finalizarea procesului european de integrare şi poate avea un impact politic, economic şi social extrem de important asupra României, arată un raport al Roland Berger. Pentru ca acest proiect să fie realizat, este nevoie de o abordare de la caz la caz, cu acces privilegiat la finanţare şi un dialog constant cu autorităţile naţionale de reglementare, guvernele şi instituţiile europene, conform unui comunicat remis redacţiei.

Roland Berger a subliniat că implementarea componentelor cheie ale acestui coridor până în 2020 ar trebui să fie un angajament comun al Comisiei Europene, guvernelor naţionale, operatorilor sistemelor de transmisie şi organismelor de finanţare.

              Citeste mai mult…

Bursa.ro: Investiţie Hidroelectrica de 850 milioane lei la Surduc-Nehoiaşu

Conducerea Hidroelectrica va inaugura astăzi galeria de aducţiune care face parte din amenajarea hidroenergetică Surduc-Siriu. Proiectul acestei amenajări se desfăşoară în judeţele Buzău, Covasna şi Vrancea, pe râurile Buzău, Bâsca Mare, Bâsca Mică şi Zabala şi a fost demarat în anul 1981, susţin oficialii Hidroelectrica SA, într-un comunicat remis redacţiei, în care au ţinut să precizeze că este vorba despre cea mai lungă galerie de aducţiune din ţară, realizată după anul 1984.

Finalizarea derivaţiei Surduc-Nehoiaşu din cadrul amenajării va permite instalarea în hidrocentrala Nehoiaşu a celei mai mari capacităţi de producere a energiei electrice puse în funcţiune de către Hidroelectrica de la începutul anilor 1990, hidroagregatul având o putere instalată de 55 MW şi o producţie de energie electrică estimată în anul hidrologic mediu de 171,8 GWh.

             Citeste mai mult…

Bursa.ro: CONFERINŢA “ENERGIA ÎN PRIZĂ” – EDIŢIA A III-A

Bogdan Badea, Ministerul Energiei: “Nu mă voi lăsa cumpărat de diverse grupuri de interese”

Performanța activității de distribuție a energiei electrice din țara noastră este departe de cea a UE, dar, în ultimii ani, în urma investițiilor, evoluția este “către bine”, afirmă Doina Vornicu, director de operațiuni în cadrul CEZ România.

Domnia sa atenționează că “toate lucrurile care se întâmplă în economia noastră afectează direct sau indirect activitatea de distribuție a energiei electrice, iar în ultimii șapte ani, în zona Olteniei, consumul de profil a scăzut cu 37%”.

            Citeste mai mult…

Economica.net: Resursele de energie primară au crescut cu 3,2%, în primele şapte luni

Resursele de energie primară au crescut, în primele şapte luni din 2015, cu 3,2%, iar cele de energie electrică s-au mărit cu 6,9%, raportat la perioada similară a anului trecut, relevă datele Institutului Naţional de Statistică /INS/, date joi publicităţii.

Principalele resurse de energie primară au totalizat, în primele şapte luni din 2015, peste 18,934 milioane tone echivalent petrol (tep), în creştere cu 592.000 tep faţă de perioada similară din 2014, scrie Agerpres.

             Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Şeful ANAF îi cere lui Ponta suspendarea vicepreşedintelui Romeo Nicolae, suspectat de corupţie

Preşedintele ANAF, Gelu Ştefan Diaconu, i-a propus, miercuri, premierului Victor Ponta suspendarea din funcţie, până la clarificarea situaţiei, a şefului Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală, Nicolae Romeo-Florin, vicepreşedinte ANAF, suspectat de fapte de corupţie.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: ANAF rambursează în septembrie TVA în valoare de aproape 1,36 miliarde lei

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) va rambursa în septembrie TVA în cuantum de circa 1,36 miliarde lei, pentru deconturile înregistrate până la 7 august, din care 419 milioane lei pe 9 septembrie, iar 724 milioane lei pe 30 septembrie.

“În selecţia lunii septembrie 2015 au fost cuprinse, în ordinea vechimii, toate deconturile de TVA, soluţionate prin decizii de rambursare înregistrate în baza de date până la 07.08.2015, excepţie făcând deconturile de TVA aferente operaţiunilor de import soluţionate până la 25.08.2015″, se arată într-un comunicat al ANAF.

           Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Sponsorizarile, bursele private raman nedeductibile la calculul impozitului pe profit/ A fost majorata una dintre limite de la 3 la mie din cifra de afaceri la 5 la mie

Sponsorizarea este actul juridic prin care doua persoane convin cu privire la transferul dreptului de proprietate asupra unor bunuri materiale sau mijloace financiare pentru sustinerea unor activitati fara scop lucrativ desfasurate de catre una dintre parti, denumita beneficiarul sponsorizarii. Contractul de sponsorizare se incheie in forma scrisa, cu specificarea obiectului, valorii si duratei sponsorizarii, precum si a drepturilor si obligatiilor partilor. NU este obligatoriu incheierea acestuia in forma autentica.

            Citeste mai mult…

Gandul.info: SURPRIZA din noul Cod Fiscal pe care Ponta „a uitat” să o anunţe. Cum au ajuns românii fără venituri pe LISTA NEAGRĂ a Fiscului

Persoanele fără venituri vor fi obligate, cu câteva excepţii, să depună de anul viitor la ANAF o declaraţie prin care Fiscul le va stabili ce sumă au de plătit pentru contribuţia pentru sănătate (CASS), potrivit noului Cod Fiscal. Până acum persoanele care nu realizau venituri nu erau obligate să depună la fisc o declaraţie, iar pentru a beneficia de servicii medicale în sistemul public, acestea plateau CASS-ul pe şase luni în urmă. Contribuţia la sănătate pentru persoanele fără venituri va fi calculată luându-se ca bază salariul minim pe economie, acestea urmând să plătească 792 de lei pe an. În principiu, obligativitatea depunerii declaraţiei va atrage după sine şi sancţiuni, nefiind exclus ca Fiscul să ajungă chiar la executări silite.

             Citeste mai mult…

Zf.ro: Inflaţia anuală a coborât la -1,9%, după ce alimentele s-au ieftinit cu 7% în august

Preţurile de consum au scăzut cu încă 0,5% în august, faţă de iulie, rata anuală a inflaţiei coborând la -1,9%, de la -1,7% în luna precedentă, influenţată de ieftinirea alimentelor cu 7%, în timp ce mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 0,8%, iar tarifele serviciilor au urcat cu 2%, a anunţat INS.

Preţurile de consum au scăzut cu încă 0,5% în august, faţă de iulie, rata anuală a inflaţiei coborând la -1,9%, de la -1,7% în luna precedentă, influenţată de ieftinirea alimentelor cu 7%, în timp ce mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 0,8%, iar tarifele serviciilor au urcat cu 2%, a anunţat INS.

            Citeste mai mult…

Agerpres: Alimentele s-au ieftinit în august în medie cu 0,79%; cel mai mult fructele proaspete, legumele și cartofii

Prețurile la produsele alimentare au scăzut, în medie, cu 0,79% în august, raportat la iulie, și cu 7,15% față de luna similară din 2014, cel mai mult ieftinindu-se fructele proaspete, legumele și cartofii, în timp ce ouăle au costat mai mult, potrivit datelor publicate, joi, de Institutul Național de Statistică (INS).

Este a treia lună consecutivă de scădere a prețurilor, după ce, la 1 iunie 2015, a intrat în vigoare cota redusă de TVA de 9% pentru alimente și băuturi.

             Citeste mai mult…

Zf.ro: Guvernul pune la bătaie 4 mil. euro pentru cei care vor să-şi deschidă prima afacere

Cei care vor să renunţe la job pentru a-şi deschide propria afacere sau tinerii absolvenţi care preferă să lucreze pentru ei decât să fie angajaţi pot aplica de astăzi la programul pentru „afaceri de la zero“ (SRL-D), prin care statul acordă finanţări nerambursabile de până în 10.000 de euro pentru înfiinţarea unui business, potrivit unui anunţ publicat pe site-ul Agenţiei pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru IMM-uri (AIPPIMM), instituţie care coordonează programul.

Statul are „în buzunare“ circa 4,3 milioane de euro pentru sesiunea de finanţare a SRL-D-urilor de anul acesta, ceea ce înseamnă că pot fi finanţate maximum 430 de planuri de afaceri, în cazul în care debutanţilor li se oferă suma de 10.000 de euro.

            Citeste mai mult…

Digi24.ro: Trei ani de chin pentru Oltchim

După privatizări eşuate, insolvenţă şi promisiuni de salvare venite de la cinci miniştri, Oltchimul se pregăteşte de noi disponibilizări. Luna viitoare, combinatul din Vâlcea va rămâne cu 1.900 de angajaţi, adică a pierdut peste o mie de locuri de muncă în cei trei ani în care statul a încercat să-l vândă.

În urmă cu trei ani începea epopeea unei privatizări eşuate, iar miniştrii economiei promiteau pe rând salvarea locurilor de muncă de la Oltchim.

             Citeste mai mult…

Zf.ro: Guvernul a alocat 40 de mil. lei pentru exproprierea a 800 imobile de pe traseul autostrăzii Braşov-Tg. Mureş

Guvernul a alocat 40 de milioane lei pentru despăgubirea a 801 de imobile expropriate, cu o suprafaţă totală de peste 2 milioane de metri pătraţi, măsura fiind necesară pentru a crea coridor de execuţie al Autostrăzii Braşov-Târgu Mureş-Cluj-Oradea, în subsecţiunea Ogra-Târgu Mureş.

Prin actul normativ aprobat, miercuri, Executivul asigură suma de 39,540 milioane de lei, destinată despăgubirilor celor 801 imobile proprietate privată care urmează să fie supuse procedurii de expropriere, cu o suprafaţă totală de 2.133.401 metri pătraţi. Suma necesară despăgubirilor a rezultat dintr-un raport de evaluare întocmit de către un expert autorizat de Asociaţia Naţională a Evaluatorilor Autorizaţi din România şi este asigurată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor.

              Citeste mai mult…

Zf.ro: Boromiz a respins analiza creditelor girate încrucişat de firmele din grup

Omul de afaceri Constantin Boromiz, acţionarul majoritar al producătorului de panificaţie Boromir Prod (SPCU), a respins propunerea unui acţionar minoritar de a înfiinţa un comitet de control pentru a analiza relaţiile comerciale şi creditele luate la comun cu firmele afiliate din grupul Boromir. Propunerea aparţinea firmei de intermediere SSIF Broker Cluj (BRK), care deţinea 7,2% din acţiunile Boromir Prod şi care cerea o evaluare a tuturor garanţiilor acordate băncilor pentru credite luate de alte companii, cât şi a preţurilor de transfer folosite la tranzacţiile intragrup.

              Citeste mai mult…

Zf.ro: STK Emergent a profitat de măcelul din august şi a cumpărat acţiuni de 8 mil. lei

Fondul închis de investiţii STK Emergent, listat la bursă sub simbolul STK, şi-a majorat cu 8 milioane de lei portofoliul de acţiuni în luna august prin creşterea expunerii pe companii din domeniul petrolier şi al metalelor. La 31 august, portofoliul de acţiuni al fondului era de 25,2 milioane de lei sau de 35% din activele totale. „Ştirile negative privitoare la economia chineză au condus piaţa într-o zonă de supravânzare accentuată, zonă ce oferă un raport favorabil  rentabilitate aşteptată – risc asumat în perioada următoare. Astfel, am mărit expunerea fondului asupra titlurilor companiilor din domeniul petrolier şi al metalelor industriale, continuând investiţiile iniţiate în luna precedentă“, a spus managerul fondului în raportul lunar.

              Citeste mai mult…

Zf.ro: Edenred a investit 100.000 de euro în transformarea tichetelor de masă în carduri contactless

Edenred România, compania care emite tichete de masă pentru circa un milion de angajaţi din firmele locale, a investit 100.000 de euro în transformarea tichetelor clasice, oferite pe hârtie, în carduri de masă contactless.

„Odată cu introducerea cardurilor, ne dorim ca mai mult de 100.000 de angajaţi să facă tranziţia către carduri, în primul an de funcţionare. Ei se vor alătura celor peste 26 de milioane de beneficiari ai cardurilor emise de Edenred la nivel internaţional“, a spus Vianney Du Parc, executivul francez care a preluat la începutul acestui an conducerea businessului Edenred în România.

             Citeste mai mult…

Zf.ro: Şeful Gefco: Taxele mici atrag investitori, dar infrastructura încă îi ţine pe mulţi la distanţă

Infrastructura nu este o problemă pentru companiile de transport şi logistică prezente deja în România deoarece toţi jucătorii transportă bunuri în aceleaşi condiţii, însă infrastructura deficitară îi ţine la distanţă pe marii investitori care aleg ţări cu drumuri moderne în defavoarea pieţei locale.

             Citeste mai mult…

Zf.ro: Bursa de la Bucureşti, cea mai rapidă recuperare din Europa după „lunea neagră“

Bursa de la Bucureşti (BVB) a crescut cu peste 5% din 24 august, zi considerată lunea neagră, şi până în prezent, raportând cel mai rapid avans dintre principalele burse europene. Lichiditatea a revenit în şedinţa de ieri la normal susţinută de tranzacţiile cu Fondul Proprietatea (FP) şi o serie de deal-uri cu acţiunile Romgaz.

Indicele BET a urcat cu 5,6% de la minima anului atinsă pe 24 august până în prezent, dar mai trebuie să crească cu încă 1,4% pentru a recupera terenul pierdut în minicriza pornită în august pe bursele chineze.

             Citeste mai mult…

Zf.ro: Două luni decisive pentru afacerile din construcţii. „Semnalele de până acum sunt pozitive“

Creşterea cererii din prima parte a anlui a generat o evoluţie pozitivă a vânzărilor din România ale grupului german Xella, specializat în producţia de BCA, care deţine pe plan local o fabrică la Păuleşti, judeţul Prahova.

„Continuăm procesul de consolidare a businessului pe termen mediu şi lung, iar evoluţia ascendentă din primul semestru se încadrează în aceste obiective. Creşterea de pe segmentul rezidenţial a influenţat în mod pozitiv cererea de produse de zidărie termo­izolantă“, afirmă şeful subsidiarei Xella din România.

              Citeste mai mult…

Zf.ro: Trei start-up-uri româneşti, selectate de cel mai mare incubator din Europa – Seedcamp din Londra

Trei start-up-uri de tehnologie din România – DeviceHub.net, Traderion şi Uipath – au fost acceptate în cadrul incubatorului de start-up-uri Seedcamp din Londra alături de alte 17 companii din Europa aflate la început de drum.

Participarea în cadrul programului Seedcamp oferă start-up-urilor posibilitatea de a cunoaşte specialişti în tehnologie, marketing, finanţe şi consultanţă de business care să le ofere feedback şi idei care să îi ajute să îşi dezvolte proiectele. „Seedcamp, pe lângă faptul că este un accelerator care se implică în stadiile de seed şi preseed, pune la dispoziţie o reţea foarte mare de potenţiali investitori şi de canale de vânzare la nivel mondial, fiind cel mai mare incubator de start-up-uri din Europa”, a spus Cristiana Bogăţeanu, unul dintre cei trei români fondatori ai start-up-ului DeviceHub.net.

               Citeste mai mult…

Zf.ro: A REVENIT CURAJUL DE A IEŞI ÎN PIAŢĂ

Compania La Fântâna reia pregătirile pentru listarea la bursa din Bucureşti

Distribuitorul de apă La Fântâna a reluat pregătirile pentru listarea la bursa din Bucureşti şi lucrează în prezent la actualizarea prospectului de admitere la tranzacţionare, potrivit unor surse din piaţă, după ce în vara acestui an managementul companiei a pus „on hold“ cotarea din cauza crizei din Grecia.

Tranzacţia de listare la bursă ar urma să se deruleze sub forma unei majorări de capital şi a unei vânzări de acţiuni din partea fondului de private equity Innova Capital, care controlează 92% din capital.

               Citeste mai mult…

Zf.ro: Bilanţul RASDAQ cu o lună înainte de desfiinţare: doar patru firme s-au mutat în ringul bursier

Doar patru companii din cele peste 900 listate pe piaţa RASDAQ la începutul acestui an s-au încumetat să se transfere pe piaţa principală a bursei şi să-şi asume cheltuieli suplimentare de transparenţă, în schimbul unei mari vizibilităţi pe piaţă şi poate a banilor din partea fondurilor de pensii private.

Trei dintre firme au făcut mutarea în această vară, anume producătorul de lactate Albalact (ALBZ), constructorul de elicoptere IAR Braşov (IARV) şi societatea de închiriere imobiliară Mecanică Fină (MECE).

              Citeste mai mult…

Zf.ro: ArcelorMittal Hunedoara, afaceri în stagnare la şase luni. Compania a revenit pe pierderi

Producătorul de ţiglă şi profiluri ArcelorMittal Hunedoara, din grupul ArcelorMittal, a înregistrat în primul semestru al acestui an o cifră de afaceri de 285,1 mil. lei (64,2 mil. euro), nivel apropiat de cel din perioada similară a anului 2014. Compania a trecut însă pe pierderi de 4 mil. lei după ce în intervalul ianuarie-iunie 2014 reuşise să aibă un profit net în valoare de 5,2 mil. lei.

             Citeste mai mult…

Economica.net: Moştenirea lui Chelu: Şefii Altur Slatina cumpără în cantităţi mari acţiunile companiei

Actualul director general şi un fost director al Altur Slatina (ALT), una dintre cele mai importante dintre companiile controlate până anul trecut de omul de afaceri Cătălin Chelu, sunt principalii cumpărători din ultima vreme ai acţiunilor companiei, potrivit rapoartelor trimise la Bursa de Valori Bucureşti (BVB). Şi la alte companii controlate altădată de Chelu ies la suprafaţă acţionari noi.

Volumul tranzacţiilor acoperă peste 3% din totalul acţiunilor ALT, iar cumpărătorii sunt directorul general Sergiu Burcă, directorul Cătălin Mancaş şi apropiaţi ai acestuia, ca şi şeful firmei de brokeraj Voltinvest Craiova, Sandu Cristinel Popescu.

            Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Ce afaceri învârt chinezii în România

Chinezii sunt prezenţi indirect în România prin preluarea unor grupuri ca Smithfield şi Pirelli La aproape doi ani de la anunţarea de către Guvern a unor proiecte grandioase cu investitori din China, acestea abia se urnesc. În schimb, prosperă o serie de investiţii directe făcute de chinezi. Concomitent, o serie de concerne din China au preluat indirect uzine şi fabrici în România ca urmare a unor achiziţii la nivel internaţional.

Investiţiile chineze în România cresc mai mult prin investiţiile directe ale grupurilor private din acest stat sau prin cumpărarea unor concerne internaţionale care au unităţi în România şi mai puţin prin proiectele gigantice anunţate de către Guvern.

            Citeste mai mult…

Bursa.ro: CONTRACTE CU O FIRMĂ AL CĂREI PATRON A FOST CONDAMNAT: CNADNR a atribuit lucrări de reparaţii în valoare de 5,4 milioane de euro

Firma câştigătoare, Alexcor Trading, este deţinută de Cornel Ciocan (fratele deputatului PSD Dan Ciocan), acesta primind o pedeapsă definitivă de cinci ani cu executare, pentru evaziune fiscală

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) a anunţat atribuirea unor contracte pentru reparaţii la drumuri aflate în gestiunea Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Craiova – Secţiile de Drumuri Naţionale Târgu-Jiu şi Slatina, potrivit datelor disponibile pe Serviciul Electronic de Achiziţii Publice.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: O multinaţională din IT „atacă“ schema ajutoarelor de stat: „Creşterea salariilor din IT este artificială“

Ofertele salariale generoase pentru candidaţii din industria IT sunt artificiale şi sunt alimentate de ajutoarele de stat care subvenţionează o mare parte din costurile salariale ale companiilor, susţine Grigoriada Stroe, directorul de resurse umane al producătorului de jocuri video Ubisoft România.

„În ultima perioadă se simte o presiune a pieţei în procesul de recrutare şi ofertare. Acest lucru se datorează în principal companiilor care participă la schema de ajutor de stat în domeniul IT&C. Aceste companii trebuie să angajeze un număr considerabil de persoane pentru a putea respecta condiţiile impuse de program. Considerăm că această situaţie nu este una sustenabilă şi creează o creştere artificială a salariilor pe piaţa IT, afectând în acelasi timp şi sistemul de învăţământ, întrucât studenţii aleg să-şi întrerupă studiile în favoarea unui salariu nerealist”, a spus Grigoriada Stroe, care coordonează politicile de HR dintr-o multinaţională cu 1.400 de angajaţi în România.

             Citeste mai mult…

Bursa.ro: NORMELE DE APLICARE A LEGII INSOLVENŢEI PERSOANELOR FIZICE – ÎN DEZBATERE PUBLICĂ

Dreptul pe care persoanele fizice îl au asupra sumelor de bani aflate în propriile conturi va fi limitat în cazul în care acestea intră în insolvenţă, potrivit proiectului de act normativ care are ca obiect normele de aplicare a Legii insolvenţei personale.

             Citeste mai mult…

Zf.ro: Creşterea puternică a salariilor din Germania începe să-i sperie pe angajatori. “Ne vom pierde competitivitatea. Companiile trebuie să genereze profituri pentru a investi”

Salariul orar din Germania a înregistrat în ultimul timp un avans pronunţat în comparaţie cu media europeană. Deşi mulţi analişti văd în această creştere un factor pozitiv, de impulsionare a economiei deoarece încurajează populaţia să cheltuiască, unii angajatori avertizează că există şi riscuri, potrivit Deutsche Welle.

Salariile brute din Germania au crescut în perioada aprilie-iunie cu 3,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Trimestrul doi este al treilea consecutiv în care remuneraţiile avansează. Beneficiile nonsalariale au crescut cu 2% în perioada analizată.

              Citeste mai mult…

Zf.ro: Noi reglementări în vederea prevenirii conflictului de interese în achiziţiile publice

ANI (Agenţia Naţională de Intergritate) va avea un sistem informatic care va semnala prezenţa unui conflict de interese în procedura de atribuire a contractelor de achiziţie publică iniţiată prin SEAP (Sistemul Electronic de Achiziţii Publice), astfel încât acestea să poată fi înlăturate fără a fi afectate respectivele proceduri, a spus ministrul justiţiei, Robert Cazanciuc. Guvernul a aprobat ieri un proiect de lege privind instituirea unui mecanism de verificare ex ante în scopul prevenirii conflictului de interese în procedura de atribuire a contractelor de achiziţie publică iniţiată prin SEAP, astfel încât aceste conflicte de interese să poată fi înlăturate fără a fi afectate respectivele proceduri.

             Citeste mai mult…

Zf.ro: Şeful ANEVAR vorbeşte despre Baza Imobiliară de Garanţii: „Pe viitor, un indice de evaluare a pieţei imobiliare va proveni din această bază de date“

Baza Imobiliară de Garanţii (BIG), o platformă lansată de Asociaţia Naţională a Evaluatorilor Autorizaţi din România (ANEVAR), a primit în două luni de la lansare 12.000 de rapoarte de evaluarea a proprietăţilor imobiliare, iar pe viitor unul dintre indicii importanţi de evoluţie de pe piaţa imobiliară poate să provină din această platformă.

„Nu sunt tranzacţii, deci nu sunt neapărat comparabile, însă mă aştept ca pe viitor unul dintre indicii importanţi de evoluţie de pe piaţa imobiliară să provină din această bază de date pentru că vor avea ca element principal standardele de evaluare şi tipul comun de piaţă stabilit de evaluatori“, susţine preşedintele ANEVAR, Adrian Vascu.

              Citeste mai mult…

Zf.ro: Ministrul economiei: FP să ne facă o ofertă dacă vrea să vândă Salrom

Ministerul Economiei ar fi dispus să cumpere pachetul de 49% din capital deţinut de Fondul Proprietatea la Salrom dacă i se va face o ofertă, a declarat ministrul Mihai Tudose pentru ZF.

„În niciun caz nu vindem Salrom şi dacă nu vindem nici nu listăm compania la bursă. Salrom este un activ strategic ce trebuie să rămână sub controlul statului pentru că sectoare-cheie pentru economie depind de Salrom”, a declarat pentru ZF Mihai Tudose, ministrul economiei. Statul deţine 50% din capitalul Salrom.

             Citeste mai mult…

Zf.ro: Angajaţii din sectorul privat rămân „prizonierii“ creşterilor salariale de 5%

Salariaţii români din mediul privat au obţinut anul acesta creşteri salariale medii de 4,5%, sub nivelul din 2014, arată rezultatele celui mai recent studiu salarial realizat de Mercer, companie cu activităţi în domeniul resurselor umane.

„Este un semn că piaţa se normalizează şi nu vom vedea prea curând o depăşire a acestui prag de creştere salarială. Trebuie să ne gândim la faptul că în Europa de Vest salariile cresc, în medie, cu 2%-3%. Noi încă avem creş­tere economică, nu ne-am stabilizat ca piaţă, mai sunt salturi, ceea ce duce la o reticenţă din partea companiilor“, explică Oana Botolan Datki, South East Europe managing partner al Consulteam, reprezentant Mercer în România.

              Citeste mai mult…

Zf.ro: Noua lege a salarizării: Primarii de municipii, salarii de 10.000 de lei brut pe lună

Un primar de municipiu reşedinţă de judeţ va avea un salariu de peste 10.000 de lei brut pe lună, iar un primar al unei comune cu mai puţin de 3.000 de locuitori va primi un salariu brut de circa 6.900 de lei brut lunar, potrivit variantei draft a legii salarizării bugetarilor.

Cu un impact bugetar estimat la 15,5 miliarde de lei pe an, la proiectul de lege se lucrează în mod netransparent, spun oficialii. De aceea, este aproape imposibilă comparaţia, pe funcţii, cu salariile actuale din fiecare structură în parte.

              Citeste mai mult…

Zf.ro: Draftul noii legi a salarizării bugetarilor: cel mai prost plătit primar încasează aproape 7.000 de lei brut pe lună, iar un ministru va primi 19.000 de lei pe lună

Bucureştiului va fi cel mai bine plătit demnitar ales din administraţia locală, cu un venit brut de 16.000 de lei brut pe lună, în timp ce un primar al unei comune cu mai puţin de 3.000 de locuitori va primi un salariu brut de 6.900 de lei brut lunar, arată draftul noii legi a salarizării bugetarilor obţinut de ZF.

Majorarea salariilor din sectorul public va avea un impact brut estimat de 15,5 mld. lei în 2016, din care o parte se vor întoarce la stat sub formă de impozite şi contribuţii, de unde rezultă că  impactul net va fi de 10 mld. lei (1,3% din PIB), potrivit datelor Consiliului Fiscal pe baza informaţiilor de la Ministerul Finanţelor. Acest impact este calculat în cazul în care anul viitor se aplică doar 60% din creşterile salariale prevăzute în legea actuală.

              Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Cum va fi viaţa românului aflat în insolvenţă personală: nu va avea acces la propriile conturi bancare şi nu va avea voie să-şi  vândă propriile bunuri

Datornicul trebuie să-i notifice pe creditori asupra faptului că şi-a cerut intrarea în insolvenţa personală Normele de aplicare a Legii insolvenţei persoanelor fizice îi interzic debitorului accesul la propriile conturi bancare şi vânzarea de bunuri mobile sau imobile, dar îi opresc şi pe creditori să iniţieze executări silite..

             Citeste mai mult…

Bursa.ro: FAŢĂ DE ACEEAŞI PERIOADĂ A ANULUI TRECUT, Comerţul cu autovehicule a crescut cu 7,8%

În luna iulie, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete a crescut faţă de luna precedentă ca serie brută cu 1,4% şi a scăzut ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 0,2%, informează un comunicat de presă al Institutului Naţional de Statistică.

Volumul cifrei de afaceri pentru serviciile de piaţă prestate populaţiei a crescut faţă de luna precedentă atât ca serie brută cu 10,3% cât ş ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 5,0%.

             Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Cati salariati are “arondati” fiecare angajat din administratia locala? In Vaslui, doar 3. In Bucuresti, 17. Media nationala e de circa 7 salariati la un angajat in administratie

Vaslui, Botosani si Giurgiu sunt judetele cu cele mai mari ponderi ale salariatilor din administratia locala in totalul numarului de salariati. In Vaslui de pilda, unul din 3 salariati e in administratie, potrivit datelor transmise HotNews de Ministerul Finantelor si de Institutul National de Statistica si prelucrate de HotNews.ro. La capatul opus este Capitala, unde doar unul din 18 salariati e in administratia locala. Media nationala arata ca unui salariat din administratie ii “revin” circa 7 salariati.

             Citeste mai mult…

Zf.ro: ANEVAR a lansat Baza Imobiliară de Garanţii (BIG), care cuprinde datele raportate băncilor

Asociaţia Naţională a Evaluatorilor Autorizaţi din România (ANEVAR) a lansat Baza Imobiliară de Garanţii (BIG), un soft în care s-au investit până la 10.000 de euro şi în care vor fi introduse toate opiniile exprimate de evaluatori, a declarat miercuri preşedintele organizaţiei, Adrian Vascu.

“BIG e un prim pas foarte important. Începând cu 1 iulie, toate rapoartele care se realizează pentru bănci au o sinteză care trebuie raportată în această bază de date. Sinteza include o prezentare succintă a proprietăţii, încadrarea ei într-una din categorii, e curăţată de confidenţialitate, evident, apare un cod fiscal unde ele pot fi localizate şi evaluarea estimată de către evaluator. Deci, vom avea o bază de date care va conţine toate opiniile pe care evaluatorii le dau. E cea mai importantă investiţie pe care o putem face şi am cerut un audit al bazei de date din punct de vedere al securităţii IT”, a spus Vascu.

             Citeste mai mult…

Zf.ro: Restanţele la credite ale firmelor şi populaţiei au scăzut cu 20% într-un an

Volumul restanţelor la împrumuturile acordate de bănci populaţiei şi companiilor cumula la finele lunii iulie aproximativ 23 de miliarde de lei (5 mld. euro), în scădere cu 20% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor agregate de BNR. Declinul în termeni nominali a fost de 6 mld. lei. Întârzierile la plată în monedă naţională au cumulat 9,6 mld. lei, în scădere cu 4 mld. lei faţă de aceeaşi perioadă din 2014, în timp ce restanţele la împrumuturile în valută s-au diminuat cu aproximativ 2 mld. lei şi au atins 13,6 mld. lei. Creditele restante în lei reprezentau în luna iulie 9% din totalul împrumuturilor, în scădere cu patru puncte procentuale faţă de aceeaşi lună din 2014. Comparativ cu luna iunie din acest an, ponderea este asemănătoare. Şi ponderea restanţelor la creditele în valută s-a redus faţă de anul trecut, însă cu un ritm mult mai lent, respectiv un punct procentual, la 12%. Creditele în lei acordate de bănci cumulau 103 mld. lei în iulie, în timp ce împrumuturile în valută au ajuns la 111 mld. lei.

             Citeste mai mult…

Zf.ro: Portughezii de la Montepio au pus lacăt sucursalei bancare de pe piaţa românească

Montepio, sucursala locală de dimensiuni reduse a grupului portughez cu acelaşi nume, nu mai figurează pe lista instituţiilor de credit din registrele BNR, ceea ce înseamnă că ultima fărâmă de acţionariat portughez din piaţa bancară locală dispare, după ce anul trecut şi grupul Millennium a marcat exitul prin tranzacţia de vânzare către OTP. Montepio care a intrat pe piaţa locală la începutul anului 2008 avea o prezenţă redusă în România. La finalul anului trecut sucursala locală contabiliza active de numai 200.000 de lei, potrivit raportului anual al BNR şi se clasa pe ultimul loc în clasament cu o cotă de piaţă de sub 1%.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: RAPORTUL CREDITE/DEPOZITE ESTE SUBUNITAR DE UN AN, OSCILÂND ÎN JURUL A 90%

Raportul credite/depozite, unul dintre indicatorii care arată potenţialul de creditare al sistemului bancar, a fost în creştere în prima jumătate a anului, însă a rămas subunitar, economiile plasate de populaţie şi companii la bănci fiind în continuare mai mari decât volumul creditelor acordate.

Sistemul bancar are un raport credite/depozite de 93%, faţă de 120-130% în perioada de boom economic şi explozie a creditării, unul dintre cele mai ridicate niveluri din regiune.

             Citeste mai mult…

Zf.ro: Leul atinge maximul ultimei luni în faţa euro

Cursul leu-euro a coborât ieri la 4,42 de lei pentru un euro, cel mai redus nivel din ultima lună, cu 0,12% sub nivelul atins în şedinţa precedentă, şi a marcat astfel a cincea şedinţă consecutivă de scădere, tendinţă începută în data de 4 septembrie. BNR nu mai anunţase o valoare atât de scăzută a cursului de pe 13 august, când paritatea era de 4,41 lei. Şi referinţa anunţată de BNR pentru un dolar a scăzut în şedinţa de ieri cu 0,3% şi a atins 3,95 de lei. Moneda americană a rămas sub pragul de 4 lei din data de 20 august, şi a scăzut chair şi la 3,8 lei pentru câtva şedinţe.

             Citeste mai mult…

Zf.ro: Banca Centrală Americană ar putea dezlănţui iadul pentru economiile emergente în mai puţin de o săptămână

În mai puţin de o săptămână, boardul Rezervei Federale americane (Fed) se va întâlni pentru a hotârî dacă instituţia va începe, pentru prima dată în ultimul deceniu, să majoreze dobânzile şi să normalizeze politica monetară în SUA.

Analişti şi chiar Banca Mon­dială avertizează că o astfel de decizie va lovi dur economiile emergente, unele deja des­abilizate de prăbuşirea preţurilor petrolului, altele de plonjonul cotaţiilor materiilor prime şi cea mai mare parte dintre ele de încetinirea economiei Chinei şi de experimentele anterioare ale Fed.

             Citeste mai mult…

Jurnalul.ro: Ce credit poți obţine dacă ai contract de muncă pe un an

Avocaţii, notarii, navigatorii, artiștii, arhitecții, ziariştii, profesorii netitularizaţi etc. nu au contracte de muncă pe perioadă nedeterminată, ci numai pentru maximum un an, cu posibilitatea prelungirii. Sunt persoane care nu pot obţine uşor un credit, deşi soluţii există.

Tot mai multe bănci au început să acorde împrumuturi acestor categorii de clienţi, care, deşi nu au contracte de muncă pe perioadă nedeterminată, câştigă venituri în mod constant. Acestea sunt aceptate de bănci la acordarea de credite în aceleaşi condiţii ca şi cele obţinute din salarii, diferenţa majoră constând în durata maximă pe care se poate obţine împrumutul.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: BCR Locuinţe aduce pe piaţă un credit în lei cu dobândă fixă de 5,65% pe an pe toată perioada de derulare

BCR Locuinţe, una dintre cele două bănci specializate pe nişa de economisire-creditare în domeniul locativ, aruncă pe piaţă un credit în lei cu o dobândă fixă de 5,65% pe toată perioada de derulare a creditului. Finanţarea este destinată pentru activităţile de modernizare, reabilitate, consolidare, extindere locuinţă sau construcţie locuinţă.

Valoarea maximă a creditului este de 400.000 de lei (echivalentul a 90.000 euro), iar cea minimă de 22.000 de lei. Perioada pentru care se acordă creditul este de 15 ani, banca acceptând până la trei coplătitori interni şi/sau externi.

            Citeste mai mult…

Vestic.ro: Agromalim îşi deschide porţile pentru trei zile

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură a județului Arad organizează, începânde de astăzi și până în  13 septembrie 2015, la Expo Arad, evenimentul internațional de agricultură, industrie alimentară și ambalaje – Agromalim.

Aflat la cea de-a 26-a ediţie, Agromalim înregistrează în 2015 o creștere cu 40% a spațiului dedicat mașinilor și utilajelor agricole, acoperind astfel întreaga suprafaţă interioară (4.500 mp) şi exterioară (30.000 mp) a Complexului Expozițional EXPO Arad.

           Citeste mai mult…

Replicaonline.ro: Peste 260 de firme din 9 țări la Târgul Internațional AGROMALIM

Un număr de 260 de firme și crescători de animale din nouă țări – Ungaria, Germania, Austria, Italia, Slovenia, Spania, Polonia, Serbia și România – își vor prezenta oferta de produse și servicii la Complexul Expo Arad Internațional al Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură a județului Arad în cadrul Târgului internațional de agricultură, industrie alimentară și ambalaje AGROMALIM, care are loc în perioada 10-13 septembrie. Ediția 2015 a Târgului Agromalim înregistrează, față de anul trecut, o creștere cu 40% a spațiului dedicat mașinilor și utilajelor agricole, acoperind astfel întreaga suprafață interioară de 4.500 mp și respectiv exterioară, de 30.000 mp a Complexului Expo Arad Internațional, practic, gradul de ocupare a spațiului disponibil fiind de sută la sută. “Ne bucură faptul că la ediția din acest an a târgului se adună 260 de participanți, cărora le-am pus la dispoziție o suprafață record de expunere.

             Citeste mai mult…

Curierul.ro: Personalităţi cooptate pentru promovarea Argeşului

Florin Tecău, preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, a vorbit despre proiectul de înfiinţare a unui grup de iniţiativă pentru promovarea judeţului nostru. Mai mult, Tecău spune că a vorbit cu mai multe perso­nali­tăţi din diverse domenii de activitate despre această iniţiativă, cooptîndu-i pe aceştia pentru promovarea Argeşului la nivel naţional.

            Citeste mai mult…

Bzb.ro: Oamenii de afaceri din Braşov sunt interesaţi să finanţeze „Wild Carpathia 4”

Documentarul va prezenta regiunea Braşovului pe timpul iernii, începând cu venirea toamnei şi terminând cu perioada în care zăpada se topeşte şi răsar primele flori sălbatice de primăvară.

Camera de Comerţ şi Industrie (CCI) Braşov susţine campania de strângere de fonduri pentru realizarea ultimei părţi a renumitului documentar „Wild Carpathia”  lansată de jurnalistul britanic Charlie Ottley.

            Citeste mai mult…

Monitorulexpres.ro: Program de stimulare pentru debutanţii în afaceri

Camera de Comerţ şi Industrie Braşov anunţă deschiderea aplicaţiei de înscriere a planurilor de afaceri în cadrul „Programului pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii debutanţi în afaceri 2015“, în perioada 10 – 24 septembrie. Obiectivul programului îl constituie stimularea înfiinţării de noi microîntreprinderi, creşterea potenţialului de accesare a surselor de finanţare şi dezvoltarea aptitudinilor antreprenoriale ale întreprinzătorilor debutanţi în afaceri în scopul implicării acestora în structuri economice private. Prin program se acordă facilităţ pentru microîntreprinderile nou-înfiinţate, conduse de întreprinzătorii debutanţi în afaceri, care desfăşoară pentru prima dată activitate economică, prin intermediul unei societăţi cu răspundere limitată debutantă (SRL-D).

             Citeste mai mult…

24-ore.ro: Firmele din Iași și Vinița (Ucraina) doresc dezvoltarea relațiilor economice bilaterale

O delegație a Consiliului Regional Vinița (Ucraina), condusă de Serghei Svytko, președintele acestei instituții, a fost miercuri, 9 septembrie, oaspete al Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI) Iași. Din delegația ucraineană au mai făcut parte reprezentanţi ai administraţiei regionale şi oameni de afaceri. La discuţii au participat, alături de conducerea Camerei de Comerţ şi Industrie Iaşi, reprezentanţi ai companiilor ieşene, interesate de colaborare cu Ucraina, precum şi secretarul judeţului Iaşi, Lăcrămioara Vernică.

              Citeste mai mult…

Ziaruldeiasi.ro: Ioan Nani sau Gabriel Mardarasevici candidează sau nu la Primărie? Răspunsurile lor

Criza pe care o traversează fi­lialele ieşene ale PSD şi PNL, rămase fără lideri, a dat naştere şi la discuţii privind eventuale opţiuni suprinzătoare. În mediul politic ieşean este vehiculată ipoteza candidaturii pentru Primărie, la viitoarele alegeri locale din iunie 2016, a oamenilor de afaceri Ioan Nani şi Gabriel Mardarasevici.

              Citeste mai mult…

Zf.ro: Beckers, Telekom: Nu văd un model de business pentru a intra acum pe piaţa de energie

Grupul Telekom a studiat oportunitatea de a intra pe piaţa de energie din România dar nu a identificat un model de business viabil astfel că momentan nu va ataca acest segment, a declarat Nikolai Beckers, CEO al grupului Telekom.

“Pentru moment piaţa de energie din România nu este liberalizată, deci momentan nu văd pentru noi un model de business care să ne permită să intrăm pe piaţă”, a spus Beckers, răspunzând unei întrebări legate de acest subiect.

              Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Havrileț (ANRE): Pentru iarnă, am stabilit un minim de înmagazinare de 1,7 miliarde de metri cubi de gaze

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei a stabilit, pentru această iarnă, un nivel minim de înmagazinare de gaze naturale de 1,7 miliarde de metri cubi, iar perioadele de vârf de consum vor fi alimentate din piața de echilibrare, inclusiv din importuri, a declarat, joi, președintele ANRE, Niculae Havrileț, într-o conferință de profil.

“Ne apropiem de iarnă, așa că am stabilit un minim de înmagazinare de 1,7 miliarde de metri cubi. Anul trecut am avut 2,7 miliarde de metri cubi. S-au înmagazinat deja 2,2 miliarde de metri cubi și, dacă ajungem la 2,4 miliarde, putem spune că am asigurat siguranța sistemului”, a explicat Havrileț.

              Citeste mai mult…

Bursa.ro: MIHAI TUDOSE: Guvernul este preocupat de formarea profesională după modelul dual

Ministrul Economiei, Comerțului și Turismului (MECT), Mihai Tudose, s-a întâlnit ieri cu Ministrul Federal pentru probleme europene și afaceri internaționale al landului Baden-Württemberg domnul Peter Friedrich, potrivit unui comunicat remis azi redacţiei.

Discuțiile purtate la sediul MECT s-au axat pe identificarea unor noi modalități prin care România și landul Baden-Württemberg pot consolida parteneriatul economic.

              Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Ponta: Programul SRL-D reprezintă un pas important pentru susținerea tinerilor antreprenori

Premierul Victor Ponta susține că programul guvernamental destinat antreprenorilor debutanți, care va fi lansat joi, este un pas important în dezvoltarea mediului de afaceri.

“Un anunț important! Astăzi încep înscrierile pentru programul guvernamental de sprijin destinat antreprenorilor debutanți (SRL-D)! Schema de minimis permite obținerea unei finanțări nerambursabile de la stat de până la 10.000 de euro, maxim 50% din valoarea cheltuielilor eligibile. Sunt eligibili românii care nu au avut firme și nu au fost implicați până acum în afaceri, dar care vor să-și înființeze o microîntreprindere. Programul SRL-D reprezintă un pas important pentru susținerea tinerilor antreprenori și pentru dezvoltarea mediului de afaceri — vă doresc succes tuturor în ceea ce doriți să construiți!”, scrie prim-ministrul pe contul său de Facebook.

             Citeste mai mult…

Capital.ro: Liviu Tudor: Brokerii imobiliari încearcă să influenţeze piaţa în sensul creşterii preţurilor

Brokerii imobiliari încearcă să transfere sentimentul pozitiv din economia românească către domeniul lor şi să influenţeze psihologic piaţa în sensul creşterii preţurilor la terenuri, a declarat Liviu Tudor, preşedintele Genesis Development, în cadrul unui seminar pe teme imobiliare.

„Eu cred că preţul real al unui teren este cel pe care merită să îl plătească un dezvoltator care poate construi o clădire cu chiriaşi sau cu apartamente pe care le poate vinde în mod sustenabil, la preţuri corecte. Adică orientat după puterea de cumpărare sau de închiriere. Avem o tendinţă psihologică de a ne uita la preţurile terenurilor cu aşteptări de creştere, dar cred că este mai precaut să ne intereseze mai întâi ce clădire putem pune acolo şi care este chiriaşul sau cumpărătorul final. Trebuie să ai certitudinea că acea clădire va produce venituri şi abia dacă preţul este cel cerut de cumpărător sau chiriaş să faci tranzacţia“, a menţionat Liviu Tudor, cel mai mare proprietar român de spaţii de birouri.

              Citeste mai mult…

Zf.ro: Producătorul vinurilor Liliac şi Crepuscul şi-a dublat cifra de afaceri în S1 şi a lansat noi vinuri

Compania amb Wine, producătorul vinurilor premium Liliac şi Crepuscul, a avut o cifră e afaceri de 1,4 milioane de lei în primul semestru al acestui an, dublu comparative cu perioada similară a anului trecut. Compania are ca obiective atingerea unei cifre de afaceri de 4 mil lei în 2015.

Din totalul sticlelor vândute în România, 20 % se distribuie în retail, restul de 80% în HoReCa. Gama de vinuri a Cramei Liliac este în prezent listată în peste 300 de restaurante din Bucureşti şi din ţară.

             Citeste mai mult…

Zf.ro: Dan Ostahie a scos din buzunar jumătate de milion de euro pentru magazinul Altex din Iulis Mall Iaşi

Altex, cel mai puternic retailer de electro IT din România, cu afaceri de aproape 1,5 mld. lei anul trecut, a redeschis magazinul din Iulius Mall Iaşi, după ce unitatea a intrat într-un proces de reamenajare care a durat două săptămâni.

Investiţia în remodelarea spaţiului de peste 2.000 de metri pătraţi pusă “la bătaie” de antreprenorul Dan Ostahie s-a ridicat la 500.000 de euro şi s-a concentrat pe crearea unor insule de testare şi demo, dar şi pe integrarea părţii de magazin online a retailerului.

             Citeste mai mult…

Capital.ro: Activele fondurilor locale de investiţii au scăzut cu 0,8% în august

Activele nete ale fondurilor locale de investiţii au scăzut cu 0,8% în august, depăşind valoarea de 4,4 miliarde de euro, a anunţat, joi, Asociaţia Administratorilor de Fonduri (AAF).

AAF precizează, într-un comunicat remis AGERPRES, că activele nete ale fondurilor străine distribuite în România au avut şi ele o uşoară depreciere cu 1,6% comparativ cu luna anterioară, atingând la finele lunii iunie 527,3 milionane euro, şi o creştere în anul curent cu 18,7%.

            Citeste mai mult…

Bursa.ro: Zitec a ajuns la 130 de specialiști şi continuă să se extindă

Zitec, unul dintre principalii producători locali de aplicaţii online, și-a mărit echipa cu 20% în primul semestru, față de sfârșitul anului trecut, ajungând în prezent la aproximativ 130 de specialiști, potrivit unui comunicat remis azi redacţiei.

În primele șase luni ale anului, echipa Zitec a crescut cu 21 de colegi, respectiv cu 20% față de sfârșitul anului trecut, când număra circa 110 membri. Astfel, compania a continuat să crească pe zonele de dezvoltare software (PHP, Java), asigurarea calității software, management de proiect, online marketing, dar și în zonele de vânzări, financiar, resurse umane.

            Citeste mai mult…

Economica.net: Francul atinge minimul ultimelor opt luni, la cursul BNR

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat un curs de referinţă de 4,4222 lei/euro, 4,0457 lei/franc elveţian şi 3,9565 lei/dolar.

Francul a scăzut la 4,04 lei, faţă de 4,05 lei, cursul de referinţă anunţat miercuri. Francul nu a mai atins o valoare atât de scăzută din 14 ianuarie 2015 când BNR a anunţat un curs de referinţă de 3,7415 lei. De altfel, atunci a început şi “criza francului elveţian”. Pe 15 ianuarie francul a crescut de la 3,7415 lei (14 ianuarie), la 4,3287 lei. De atunci, moneda elveţiană s-a apreciat şi a atins după următoarele şase zile un maxim istoric de 4,5817 lei, pe 23 ianuarie.

            Citeste mai mult…

Digi24.ro: Ionuț Dumitru: În România nu este deflație. Inflația se va situa în final în jurul valorii de 2 la sută

România a înregistrat în august a treia lună consecutivă cu inflație negativă. Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal, spune că nu se poate vorbi încă de fenomenul deflației. Este doar o inflație negativă, efect al reducerilor de taxe și nu va avea decât o durată temporară, a explicat economistul la Digi24.

„Scăderea de prețuri o s-o vedem pentru o perioadă mai lungă de timp, poate până la mijlocul anului viitor, în condițiile în care reducerile de taxe sunt prevăzute și pentru anul viitor (…) Acum vedem efectele reducerilor anterioare de taxe, în special reducerea de TVA la alimente (…) şi era inevitabil să avem o inflaţie negativă. Nu putem s-o numim deflație, pentru că în esență nu avem o tendință de reducere a prețurilor pe termen mediu. Discutăm de un fenomen temporar, generat de o reducere de taxe destul de amplă”, a spus Ionuț Dumitru.

             Citeste mai mult…

Economica.net: 10.000 de euro de la stat pentru cei care vor să-şi deschidă o afacere: încep înscrierile în Programul SRL-D

Începând de astăzi, întreprinzătorii care vor să înceapă un prim business se pot înscrie online în Programul pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii debutanţi. Pot beneficia de până la 10.000 de euro nerambursabili de la stat, garanţii guvernamentale pentru accesarea de credite şi scutiri de taxe şi impozite.

Începând de astăzi, 10 septembrie 2015, ora 10.00, întreprinzătorii care vor să înceapă o afacere prin crearea unui SRL-D şi să beneficieze de până la 10.000 de euro de la stat pot accesa aplicaţia de înscriere în Programului pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii debutanţi în afaceri 2015. Aplicaţia de înscriere va fi activă până în data de 24.09.2015 ora 20.00, potrivit informaţiilor Departamentului pentru întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediu de Afaceri şi Turism (DIMMMA). Aplicaţia poate fi accesată la ACEASTĂ ADRESA

           Citeste mai mult…

Romanialibera.ro: Concedieri masive la Oltchim Vâlcea

Conducerea societății vâlcene s-a întrunit joi la sediul de pe platforma industrială Râureni din Râmnicu Vâlcea și a aprobat al doilea val de concedieri colective după cel din vara anului 2013. Astfel, la finalul discuțiilor dintre sindicate și conducerea Oltchim, s-a luat decizia să fie disponibilizați 117 angajați de pe platforma Bradu din Pitești, iar de la Râmnicu Vâlcea, un număr de 110. Din cei 110 angajați de la Râmnicu Vâlcea, 33 de persoane reprezintă personal de producție iar 77 personal administrativ.

           Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Tranzacționarea acțiunilor la BVB se va realiza, din 21 septembrie, conform unor noi pași de preț

Bursa de Valori București (BVB) introduce, din 21 septembrie 2015, o nouă modalitate de stabilire a pașilor de preț pentru toate acțiunile, drepturile și unitățile de fond tranzacționate la BVB.

Potrivit unui comunicat al BVB, remis joi AGERPRES, modificările pașilor de preț sunt în sensul creșterii intervalelor prețului de tranzacționare comparativ cu valorile curente.

             Citeste mai mult…

Zf.ro: Ministerul Energiei va schimba selecţia managerilor privaţi la companiile de stat: Până acum sistemul a fost “la vremuri noi, tot noi”

Ministerul Energiei pregăteşte un sistem nou de selecţie a conducerii companiilor din portofoliu, pentru a înlocui OUG 109/2011 ce reglementează guvernanţa corporativă la companiile de stat, care doar a perpetuat sistemul “la vremuri noi, tot noi”.

“Ordonanţa 109 şi-a demonstrat limitele. Lucrăm la un nou proiect care vizează implementarea reală a guvernanţei corporative la companii. Până acum sistemul a fost «la vremuri noi, tot noi»”, a declarat Bogdan Badea, secretar de stat în Ministerul Energiei, într-o conferinţă.

             Citeste mai mult…

Economica.net: Hotelul Intercontinantal controlat de Dan Adamescu se trezeşte la Bursă. S-a făcut o tranzacţie de peste un milion de lei

Joi, printr-o singură tranzacţie la Bursă, au fost transferate 23 de milioane de acţiuni ale Companiei Hoteliere Intercontinental România, mai mult decât în ultimii trei ani. Compania este controlată de Dan Adamescu, patronul Astra Asigurări, acum în procedură de faliment.

Joi la ora 13.35 a avut loc o trazacţie în valoare de 1,17 milioane de lei, cu acţiunile Companiei Hoteliere Intercontinental România (RCHI) pe piaţa Rasdaq a Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Printr-o singură tranzacţie şi-au schimbat proprietarul 23 de milioane de acţiuni, adică mai mult decât în ultimii trei ani.

            Citeste mai mult…

Bursa.ro: Surse: BCR a renunţat la vânzarea pachetului de credite neperformante în valoare de 2,7 miliarde de euro

Banca Comercială Română (BCR), divizia din România a grupului bancar austriac Erste Group, a decis să anuleze procedurile de vânzare a unui pachet de credite neperformante în valoare de aproximativ 2,7 miliarde de euro, au declarat joi pentru Bloomberg două surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Potrivit surselor, fondurile de investiţii Blackstone Group LP şi Lone Star Funds au fost singurii ofertanţi rămaşi în cursa pentru portofoliul de credite neperformante al BCR, denumit Project Neptune, care include atât credite către companii cât şi credite imobiliare.

             Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Proiectul Legii Turismului va fi modificat, la cererea patronatelor şi federaţiilor din domeniu. FPTR vrea schimbarea integrală a actului normativ

Dragoş Răducan, vicepreşedintele FPTR, susţine că Federaţia vrea să schimbe cu totul proiectul Legii Turismului Ministerul Economiei, Comerţului şi Turismului (MECT) va modifica proiectul Legii Turismului, aflat în dezbatere publică de pe 26 iunie, după ce a primit o serie de observaţii de la organizaţiile din turism, Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) cerând chiar schimbarea integrală a actului normativ.

             Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Ministrul pentru Dialog Social a încheiat patru acorduri-cadru de parteneriat național, pentru incluziunea socială a tinerilor

Ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, a încheiat patru acorduri-cadru de parteneriat național pentru consolidarea dialogului social și sprijinirea incluziunii sociale a tinerilor, se arată într-un comunicat remis joi AGERPRES.

Potrivit comunicatului, cele patru protocoale de colaborare au fost încheiate cu Confederația ‘Blocul Național Sindical’, Federația Sindicatelor Libere ‘Energetica’, Federația Sindicatelor a Lucrătorilor din Industrie — METAL și cu Federația Sindicatelor din Administrația Publică PUBLISIND.

             Citeste mai mult…

Zf.ro: ROMÂNIA, PE PRIMA POZIŢIE ÎN REGIUNE CA NUMĂR DE INSOLVENŢE

„Insolvenţa nu este o alegere. Sunt companii care rămân fără resurse să-şi plătească datoriile”

În România mai bine de 120.000 de companii au intrat în insolvenţă din 2010 până în prezent, echivalentul a aproape 20% din totalul companiilor din piaţă şi mai bine de un sfert din totalul firmelor active (cu cifră de afaceri mai mare decât zero)

Deşi numărul total al firmelor care aleg această modalitate pentru a se reorganiza şi pentru a se proteja de creditori a început să scadă anul trecut, trendul descendent menţinându-se şi în prima jumătate a lui 2015, România rămâne „campioană” în regiune atât în ceea ce priveşte numărul de companii care intră în insolvenţă cât şi în ceea ce priveşte numărul de insolvenţe la 1.000 de firme active.

              Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Sistemul energetic riscă cea mai importantă criză în 20 de ani, din cauza secetei și a regenerabilelor

Sistemul energetic național se poate confrunta cu cea mai importantă criză din ultimii 20 de ani, având în vedere distorsiunile create în piață de concurența neloială dintre producători care, în goana după cota de piață, folosesc metode neortodoxe, a apreciat, joi, directorul general al Complexului Energetic Oltenia, Laurențiu Ciurel.

“Nu facem nimic ca să stopăm aceste producții masive. Dacă, după această vară normală, pentru că a fost o vară normală — 2013 și 2014 nu au fost veri normale — urmează și o iarnă normală, atunci sistemul energetic românesc se va confrunta cu o perioadă pe care nu a mai avut-o în ultimii 20 de ani. S-ar putea să nu se mai aprindă becul”, a avertizat Laurențiu Ciurel.

              Citeste mai mult…

Mediafax.ro: ANRE: România ar putea renunţa de anul viitor la importurile de gaze naturale

România va importa în acest an din Rusia doar 3% din consumul de gaze naturale, însă de anul viitor ar putea renunţa la importuri, întrucât producţia internă ar fi capabilă să asigure integral consumul, a declarat pentru MEDIAFAX preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ.

“Din luna aprilie nu s-a mai importat nimic. Şi acum, în acest moment, importurile sunt zero. Estimăm pentru acest an importuri de circa 3%, însă luăm gaze din import pentru echilibrare. De exemplu, dacă avem o perioadă mai geroasă, gazele din depozite nu pot fi scoase la presiunile normale. Dacă anul viitor producţia internă va acoperi întreg consumul, atunci nu vom mai importa”, a afirmat Havrileţ.

               Citeste mai mult…

Economica.net: Rompetrol, despre cumpărarea acţiunilor statului în companie: Cu cât mai repede, cu atât mai bine. Noi suntem pregătiţi

Reprezentanţii KMG International, fosta Rompetrol, precizează că, imediat ce statul va finaliza demersurile pentru privatizarea a 27% din acţiunile la companie, vor participa la înfiinţarea Fondului de Investiţii în Energie, care va finanţa proiecte energetic în România.

KMG International, fosta Rompetrol Group, aşteaptă ca Guvernul român să facă toate demersurile necesare pentru ca achiziţia celor 26,99% din acţiuni pe care le deţine statul să se facă cât mai curând şi ca Fondul pentru Investiţii în Energie de 1 miliard de dolari, la care kazahii şi statul să fie acţionari, să devină realitate în prima jumătate a anului viitor.

               Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Gerea nu este de acord cu achiziţia de ferme eoliene şi centrale fotovoltaice de către Hidroelectrica

Hidroelectrica vrea să cumpere producători din surse regenerabile pentru a-şi creşte veniturile cu ajutorul certificatelor verzi Ministrul Energiei, Andrei Gerea, nu este de acord ca societatea de stat Hidroelectrica să cheltuie 300 de milioane de euro cu achiziţia de ferme eoliene şi centrale fotovoltaice.

Gerea a fost prezent la finalizarea celei mai mari galerii subterane realizată în România după anul 1984, de 16,6 kilometri, în judeţul Buzău, lângă centrala Nehoiaşu.

              Citeste mai mult…

Economica.net: Finanţele au împrumutat joi 500 de milioane lei de la bănci, la un randament de 2,63% pe an

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a împrumutat, joi, 500 de milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni cu maturitatea reziduală la 56 de luni, la un randament mediu de 2,63% pe an, transmite Agerpres.

Valoarea din prospectul emisiunii a fost de 500 de milioane de lei, iar băncile au transmis oferte în valoare totală de 1,225 miliarde de lei.

             Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Spurny, BCR: Lipseste reprezentarea politica, civica, cineva care sa vorbeasca deschis despre faptul ca fara bancheri si industria bancara, tara ar fi probabil intr-o situatie mult mai dificila decat este azi

“O lege pe care o consider problematica este legea 193/2013. Aceasta lege prevede ca oricine are imprumut contractat inainte de anul 2013, se poate duce la banca si poate argumenta ca, indiferent cand a fost contractat imprumutul respectiv, sunt sanse ca el sa fie ilegal. De cand sunt in Romania, pot spune ca aproape am devenit un avocat avizat, pentru ca, avand in vedere esenta directivei EU, pot afirma ca aceasta lege este nedreapta, gresita si din multe puncte de vedere necorespunzatoare. Aceasta este opinia mea personala”, a spus zilele trecute Tomas Spurny, seful BCR care va parasi institutia, locul lui urmand sa fie luat de Sergiu Manea, in prezent Vicepresedinte pentru Corporate Banking si Piete de Capital.

             Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Borza: Hidroelectrica a alocat 3,5 miliarde de euro pentru investiții, în ultimii 20 de ani

Hidroelectrica a alocat, în ultimii 20 de ani, 3,5 miliarde de euro pentru investiții, iar pentru următorii cinci ani are disponibili pentru investiții 1,3 miliarde de euro, a declarat, joi, Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica.

‘Știți că sunt mulți specialiști în piață în ultimii ani de zile. Românii sunt pricepuți la orice, la femei frumoase, la fotbal, la politică și mai nou la energie. În fiecare săptămână avem câte o șușă, fiecare fițuică, site obscur pune de o dezbatere, de o masă rotundă pe energie, strategii la greu. Mulți fani de tractor, din piață, spun că este normal ca Borza să facă profit de 500 milioane de euro pentru că a tăiat bugetul de investiții, de mentenanță, a dat tot poporul afară. Fals. Hidroelectrica este compania care în ultimii 20 de ani a alocat 3,5 miliarde de euro pentru investiți’, a spus Remus Borza.

              Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Hidroelectrica a finalizat cea mai mare galerie de aducțiune realizată după 1984

Hidroelectrica a finalizat cea mai mare galerie de aducțiune realizată după 1984, de 16,7 kilometri, care începe la Bâsca Mare și se termină la Nehoiașu și va însemna un aport energetic de 171,8 GW anual, a declarat, joi, Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica, cu prilejul străpungerii ultimului front al galeriei, de la Trestia la Castelul de echilibru.

               Citeste mai mult…

        Impreuna in lumea afacerilor